"Άνοιγμα" νησιών με αγωνία αλλά και αισιοδοξία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
24 Μαΐου 2020 14:15:00

  Μια εβδομάδα μετά την Κρήτη, αίρονται από αύριο οι περιορισμοί των μετακινήσεων -από και προς- και στα υπόλοιπα νησιά της χώρας, με αισιοδοξία αλλά και με τους δημάρχους κυρίως των μικρών νησιών να εκφράζουν την αγωνία τους για την τουριστική κίνηση και την πορεία του κορονοϊού.

 

   Κέρκυρα-Λευκάδα Παξοί

 

   «Μπρος» τις μηχανές έβαλε η ανακοίνωση της άρσης της απαγόρευσης μετακίνησης από και προς τα νησιά, με τους δημάρχους σε Κέρκυρα, Παξούς και Λευκάδα να είναι έτοιμοι για την επανεκκίνηση του τουρισμού.

 

   Στην Κέρκυρα τα συνεργεία του δήμου βρίσκονται σε οργασμό εργασιών. Νυχθημερόν γίνονται παρεμβάσεις για τον καλλωπισμό, τον καθαρισμό και την απολύμανση της πόλης της Κέρκυρας, ενώ συνεχείς είναι οι εργασίες στο οδικό δίκτυο. Δεν είναι λίγες και οι εθελοντικές προσπάθειες πολιτιστικών συλλόγων που ανέλαβαν δράση για τον καθαρισμό των παραλιών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στα έργα που γίνονται από την πλευρά των εκάστοτε τριών δήμων του νησιού.

 

   «Τη Δευτέρα η Κέρκυρα ανοίγει και πάλι τις πόρτες της και ταυτόχρονα ανοίγεται και στον υπόλοιπο κόσμο. Όλοι μαζί καταφέραμε να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Η υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας στην Κέρκυρα ήταν επιτυχής με τη βοήθεια όλων των πολιτών. Με τον ίδιο τρόπο θέλουμε να συνεχίσουμε. Αντί για φόβο προτάσσουμε την ευθύνη και την τήρηση όλων των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η επανεκκίνηση του τουρισμού μας είναι απαραίτητη για την επιβίωση των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Είναι το επόμενο στοίχημα. Η ζωή θα συνεχιστεί χωρίς όμως να γίνονται εκπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων Μερόπη Υδραίου.

 

   Η ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά από τη Δευτέρα προκαλεί όμως και αντικρουόμενα συναισθήματα και αγωνία, στους δημάρχους των νησιών, με το δήμαρχο Παξών να μη κρύβει την απογοήτευσή του για την τουριστική περίοδο «που χάθηκε», όπως ισχυρίζεται, σε αντίθεση με το δήμαρχο Λευκάδας που είναι πολύ αισιόδοξος και στρέφει τις ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης του νησιού στον εσωτερικό τουρισμό.

 

   «Η ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά σημαίνει για τους Παξούς «ακροβασία»», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σπύρος Βλαχόπουλος.

 

   «Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην αγωνία για τον περιορισμό του ιού και την ανάγκη να διασφαλίσουμε μέρος του εισοδήματος από την τουριστική σεζόν η οποία κατά τα 2/3 έχει χαθεί. Την ίδια ώρα δεν έχουν επιδοτηθεί ακόμη τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Ηγουμενίτσας Παξών και τα δύο δρομολόγια που εκτελούνται επί της παρούσης την εβδομάδα δεν επαρκούν. Θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον ένα δρομολόγιο την ημέρα από την Ηγουμενίτσα» επισημαίνει ο κ. Βλαχόπουλος.

 

   Όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης που πάρθηκαν στο νησί με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού, φέρεται πως κατάφεραν να το κρατήσουν μακριά από την επιδημία, καθώς δεν επιβεβαιώθηκε κανένα κρούσμα.

 

   Απόλυτα αισιόδοξος για την πορεία της τουριστικής σεζόν, μετά την ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά, εμφανίζεται ο δήμαρχος Λευκάδας, Χαράλαμπος Καλός, που «επενδύει», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον εσωτερικό τουρισμό.

 

   «Η Λευκάδα θα σταθεί με αξιώσεις φέτος στον τουριστικό χάρτη. Η σύνδεσή μας οδικά με την ηπειρωτική Ελλάδα, μας δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι των υπολοίπων νησιών του Ιονίου, με τις ακυρώσεις από τον εγχώριο τουρισμό να είναι ελάχιστες για τους θερινούς μήνες» επισημαίνει ο δήμαρχος Λευκάδας.

 

   Αναφορικά με τους τουρίστες από το εξωτερικό υπάρχει, όπως εξηγεί ο κ. Καλός «συγκρατημένη αισιοδοξία», αφού όλα εξαρτώνται από το χρονοδιάγραμμα των πτήσεων που θα ξεκινήσουν.

 

   Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας που έχουν ήδη ληφθεί, ο δήμαρχος τονίζει πως «θα τηρηθούν από όλους τους επαγγελματίες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως και τηρήθηκαν μέχρι και σήμερα κρατώντας το νησί σε κλίμακα χαμηλού ρίσκου επικινδυνότητας».

 

   Ζάκυνθος - Κεφαλονιά

 

   «Ανάσα» για τις τοπικές οικονομίες είναι το άνοιγμα των δρομολογίων προς τα νησιά του Ιονίου από την Ηπειρωτική χώρα, με τους επιχειρηματίες των νησιών να είναι έτοιμοι να υποδεχθούν, επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα.

 

   Μέχρι στιγμής τα δρομολόγια από Κυλλήνη προς Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, παραμένουν δύο ημερησίως, λόγω της πολύ χαμηλής ζήτησης των εισιτηρίων, εξαιτίας της καραντίνας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ακτοπλοϊκή εταιρείας Levante Ferries, Γιάννη Πλαρινό, «τα δρομολόγια αναμένεται να αυξηθούν σταδιακά από την 1η Ιουνίου, λαμβάνοντας πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των επιβατών μας, τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής στα πλοία μας».

 

   Για το θέμα των ελεύθερων μετακινήσεων προς την Ζάκυνθο, μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο δήμαρχος του νησιού, Νικήτας Αρετάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «στο κομμάτι της οικονομίας οι ελεύθερες μετακινήσεις είναι πολύ σημαντικές καθώς είμαστε ένα νησί που ζούμε από τον τουρισμό αλλά θα πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικοί έλεγχοι στους επισκέπτες και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που ορίζει το υπουργείο Υγείας. Στην Ζάκυνθο, τα πήγαμε περίφημα με τον κορονοιό παρά τα αρχικά κρούσματα που είχαμε στο νησί. Οι πολίτες συμμορφώθηκαν πλήρως με τις οδηγίες και έτσι δεν είχαμε παραπάνω κρούσματα και θανάτους».

 

   Όσο αφορά το άλλο νησί του Ιονίου την Κεφαλονιά, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ μίλησε ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν και πάλι τα δρομολόγια και να έχουμε περισσότερες αφίξεις προς τα λιμάνια του νησιού. Είμαστε ένα νησί που το 70% του ΑΕΠ μας προέρχεται από τον τουρισμό, πρέπει να γίνει επανεκκίνηση στην οικονομία και το τουρισμό γιατί αλλιώς θα έχουμε πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας αλλά πάντα με γνώμονα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ».

 

  

 

   Δωδεκάνησα

 

   Την ανάγκη να θωρακιστούν υγειονομικά τα νησιά για να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσματα, εκφράζουν οι κάτοικοι των νησιών της Δωδεκανήσου με αφορμή το γεγονός ότι από την Δευτέρα επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις στα νησιά που ήταν απαγορευμένες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πιο επιφυλακτικοί είναι οι κάτοικοι των μικρών νησιών, που κατάφεραν να παραμείνουν αλώβητα από τον κορονοϊό, ενώ οι κάτοικοι των μεγαλυτέρων νησιών ευελπιστούν ότι από την Δευτέρα θα γίνει ένα βήμα προς την επανεκκίνηση του τουρισμού, που αποτελεί την κινητήρια δύναμη των τοπικών οικονομιών .

 

   «Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει σταδιακό άνοιγμα των νησιών με αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και θωράκιση των νησιών» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης τονίζοντας ότι και η τοπική κοινωνία είναι «διχασμένη». Από την μια πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις για να μπορεί να δουλέψει ο κόσμος και από την άλλη θα πρέπει να προστατευτούν οι κάτοικοι των νησιών, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, αναφέρει ο δήμαρχος Χάλκης.

 

   Παρόμοιες απόψεις εκφράζουν οι κάτοικοι των περισσοτέρων νησιών της Δωδεκανήσου που θεωρούν πάντως ότι θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις προς και από στα νησιά χωρίς να παραμερίζονται τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

 

   Για το ίδιο ζήτημα, επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη απέστειλε ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, καταθέτοντας την πρότασή του για την τόνωση της τουριστικής κίνησης τους καλοκαιρινούς μήνες στα μικρά νησιά, αφού ο πήχης για την φετινή σεζόν έχει κατέβει αισθητά εξαιτίας του κορονοϊού.

 

   Ο κ. Παπακαλοδούκας ζητά στην πράξη την μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτήριων κατά 50% για τα νησιά της άγονης γραμμής, καθώς θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται σημαντικό κίνητρο στους εν δυνάμει επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα, βοηθώντας στην πράξη την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, της τοπικής οικονομίας και όχι μόνο.

 

   «Κάτι τέτοιο θα δώσει το έναυσμα σε πολλούς να ταξιδέψουν στα νησιά μας, μιας και το κίνητρο θα είναι πολύ ελκυστικό. Για παράδειγμα, αν κάποιος πρέπει να ταξιδέψει με πλοίο από Πειραιά - Σύμη - Πειραιά, αντί του ποσού των 120 ευρώ που στοιχίζει περίπου το εισιτήριο, θα πληρώσει 60 ευρώ. Φανταστείτε ότι το κόστος μειώνεται ακόμη περισσότερο, όταν ταξιδεύουν οικογένειες.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σύμης.

 

   Την άμεση, πλήρη στελέχωση και λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) στο Νοσοκομείο Κω, ζητάει από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, με στόχο την υγειονομική θωράκιση της Κω και την ασφαλή επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας.

 

   Ενημερώνει μάλιστα ότι ο δήμος Κω προτίθεται να καλύψει για δύο χρόνια το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού που θα προσληφθεί για τη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας.

 

   «Οι πολίτες έμειναν σπίτι πειθαρχώντας στους νόμους και στις οδηγίες της Πολιτείας. Τώρα απαιτούν από όλους μας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, να επιτελέσουμε το καθήκον μας και να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία και το τουριστικό θαύμα της Κω, που έχτισαν με τους κόπους μιας ζωής.» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του στον υπουργό Υγείας ο δήμαρχος Κω.

 

  

 

   Σποράδες

 

   Την αισιοδοξία τους ότι η τουριστική χρονιά δεν θα χαθεί, αλλά με συντονισμένες προσπάθειες όλων, θα αφήσει ένα θετικό πρόσημο, οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης στις Σποράδες, μαζί με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα νησιά, ξεκινούν από την Δευτέρα τη δική τους μάχη, αλλά σε αχαρτογράφητα νησιά.

 

   Ξενοδόχοι, εστιάτορες και εν γένει επαγγελματίες, μαζί με τους δήμους, περιμένουν από αύριο Δευτέρα, 25 Μαίου, το "άνοιγμα" των νησιών, την ελεύθερη μετακίνηση και την εμφάνιση των πρώτων "μη ντόπιων" στα νησιά τους.

 

   Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δήμαρχοι Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης και Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης με κοινό βηματισμό προετοιμάζονται να «κολυμπήσουν στα βαθιά» και είναι αποφασισμένοι να διαθέσουν χρήματα για ιατρικό εξοπλισμό, για ενεργοποίηση αντιμετώπισης ακόμη και έκτακτων περιστατικών, αγορά της ειδικής κάψουλας που θα μπορεί να μεταφέρει τον κάθε ασθενή με covid-19 στα μεγάλα νοσοκομεία του Βόλου ή της Λάρισας και φυσικά την τήρηση κάθε αναγκαίου, αλλά και ασφαλούς μέτρου, για την αποφυγή κρουσμάτων από κορονοιό.

 

   Οι πληρότητες των πλοίων από το λιμάνι του Βόλου, το πρώτο διάστημα θα είναι στο 50%,αλλά στη συνέχεια θα αυξηθούν αν όλα πάνε καλά και στη συνέχεια θα αυξηθούν και τα δρομολόγια από τον Βόλο. Καθοριστικό όλων όμως θα είναι και το άνοιγμα του αεροδρομίου της Σκιάθου «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» για απ' ευθείας πτήσεις από το εξωτερικό που θα προέρχονται από ασφαλείς επιδημιολογικά χώρες.

 

   Το «πράσινο φως» αναμένουν και οι ξενοδόχοι που ήδη ετοιμάζονται για το σταδιακό άνοιγμα των μεγάλων και μικρών μονάδων, με τα μηνύματα να είναι αισιόδοξα αφού αρκετά καταστήματα έχουν ανοίξει στην Σκιάθο στον πεζόδρομο της Παπαδιαμάντη για να δώσουν τον πρώτο καλοκαιρινό τόνο στην ναυαρχίδα του τουριστικού προϊόντος στις Σποράδες.

 

   Οι δήμαρχοι Σκιάθου και Σκοπέλου, τόνισαν ότι οι παραλίες στις Κουκουναριές και στα Μάραθα-Σκιάθος Παλλάς στην Σκιάθο, αλλά και στην Αντρίνα της Σκοπέλου κατάφεραν και φέτος να πάρουν την γαλάζια σημαία και περιμένουν τον κόσμο για να απολαύσει το μοναδικό ελληνικό καλοκαίρι στις περίφημες παραλίες των νησιών.

 

  

 

   Βόρειο Αιγαίο

 

   «Αποκατάσταση της τάξης των πραγμάτων που τόσο διαταράχθηκε από τα μέτρα κατά της πανδημίας» χαρακτηρίζει την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων από και προς τα νησιά από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουντζούρης.

 

   Όπως τονίζει «στη ουσία πρόκειται για αποκατάσταση της εδαφικής συνέχειας της χώρας, γεγονός που επαναφέρει την ομαλή ροή ανθρώπων και προϊόντων».

 

   Ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, πρόεδρος της Ένωσης τουριστικών, ταξιδιωτικών και ναυτικών πρακτόρων Λέσβου σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων «θα κριθεί από το πώς θα λειτουργήσουν σε σχέση με αυτή οι κοινωνίες. Ακόμα, σημειώνει, ότι όλοι ψάχνουμε να βρούμε τα πατήματα μας μετά από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Αυτό θα κρίνει και αν θα αυξηθούν τα δρομολόγια που συνδέουν τη Λέσβο και τη Χίο με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα οποία παραμένουν καθηλωμένα στα τρία την εβδομάδα με δυνατότητα μεταφοράς του 50% των πρωτοκόλλων μεταφοράς. Και φυσικά η ηλικία και ότι αυτή συνεπάγεται, των πλοίων που εξυπηρετούν τη γραμμή, θα κρίνει και τη συμβολή της απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων στην κανονικότητα με προοπτική την ανάπτυξη».

 

   «Ανάσα για τα νησιά» χαρακτηρίζει το γεγονός ο κεντρικός ναυτιλιακός πράκτορας της Χίου Θόδωρος Μιχαλάκης. «Ευελπιστούμε σταδιακά να ξεπεραστούν τα όποια ζητήματα έχουν προκύψει και να επανέλθουμε στην κανονικότητα μας» τονίζει.

 

   Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Δημήτρης Βατής, κάλεσε με αφορμή την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων «τους νησιώτες να στηρίξουν φέτος τα διπλανά τους γειτονιά νησιά» ενώ όπως σημείωσε «η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να βοηθήσει στην ενδονησιωτική προβολή».

 

 

                Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Δεκάδες μικρά διαμάντια της ελληνικής φύσης προς ανακάλυψη

Άγνωστοι ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί παραμένουν σχετικώς άγνωστα στους πολλούς, έλληνες αλλά και ξένους. Μέρη που μπορεί να μην συγκεντρώνουν τη φήμη γνωστών τουριστικών προορισμών, αλλά δεν υπολείπονται σε φυσικό κάλος και μοναδικότητα. Παραλίες, νησιά, λίμνες, αλλά και ορεινά σημεία της χώρας που περιμένουν να τα ...

Διαβάστε περισσότερα

Η λίστα των χωρών που «ανοίγουν τα σύνορά τους» στις 15 Ιουνίου

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Τουρισμού η λίστα με τις χώρες, για τους τουρίστες των οποίων από τις 15 Ιουνίου «ανοίγουν τα σύνορα», με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αναλυτικά η λίστα των χωρών είναι η ακόλουθη:   Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, ...

Διαβάστε περισσότερα

"Άνοιγμα" νησιών με αγωνία αλλά και αισιοδοξία

  Μια εβδομάδα μετά την Κρήτη, αίρονται από αύριο οι περιορισμοί των μετακινήσεων -από και προς- και στα υπόλοιπα νησιά της χώρας, με αισιοδοξία αλλά και με τους δημάρχους κυρίως των μικρών νησιών να εκφράζουν την αγωνία τους για την τουριστική κίνηση και την πορεία ...

Διαβάστε περισσότερα

Έναρξη τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα «φιγουράρει» στα ξένα ΜΜΕ

Στην έναρξη της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα και στην επανέναρξη των απευθείας πτήσεων προς τους τουριστικούς ελληνικούς προορισμούς δίνουν έμφαση διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και ξένα μέσα ενημέρωσης μεταδίδοντας το τηλεοπτικό διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφερόμενα παράλληλα στα μέτρα στήριξης της εργασίας, της οικονομίας ...

Διαβάστε περισσότερα

Θεοχάρης: Το χρονοδιάγραμμα του συνεκτικού σχεδίου “Restart Tourism

Η σημασία του τουρισμού είναι δεδομένη τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, σημειώνοντας πως αυτό φαίνεται μέσα από τέσσερις αριθμούς: Τα έσοδα ύψους 19 δισ. ευρώ το 2019, τα 33 εκατ. επισκεπτών, τους 360.000 άμεσα εργαζόμενους στον κλάδο και την αύξηση 36% τους δύο πρώτους ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για την επαναλειτουργία των τουριστικών εγκαταστάσεων

Μετά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η Ελλάδα ετοιμάζεται για την επαναλειτουργία των τουριστικών εγκαταστάσεων και των αρχαιολογικών χώρων της, μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αφού περιόρισε με επιτυχία την πανδημία, η Ελλάδα διεκδικεί τώρα τους τουρίστες, υπογραμμίζουν, ενώ αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών δηλώνουν ...

Διαβάστε περισσότερα

Berliner Zeitung: «Ξαφνικά φαίνονται πιθανές οι διακοπές στη Μαγιόρκα και την Ελλάδα»

Τι αναφέρεται σε άρθρο της Berliner Zeitung αναφορικά με τις δυνατότητες που θα έχουν φέτος οι Γερμανοί για διακοπές στο εξωτερικό.   Ο συντάκτης αναφέρεται σε πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας, εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης για τον Τουρισμό, Τόμας Μπάραϊς, ότι οι Βαλεαρίδες και η Ελλάδα είναι ...

Διαβάστε περισσότερα

Ποια καταλύματα μπορούν να λειτουργούν

Εξαιρέσεις αναφορικά με την απαγόρευση λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων προβλέπει ΚΥΑ που υπογράφηκε την Κυριακή. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται καταλύματα για τη στέγαση 1) φοιτητών των Α.Ε.Ι. και αλλοδαπών επισκεπτών των Α.Ε.Ι. που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών, οι οποίοι στεγάζονται με φροντίδα ...

Διαβάστε περισσότερα

Εξ' αποστάσεως διδασκαλία από το Υπουργείο Τουρισμού

  Με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, το υπουργείο Τουρισμού δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές των σχολών τουριστικής εκπαίδευσης να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματα των σχολών τους από το δικό τους χώρο.   Το συγκεκριμένο μοντέλο διδασκαλίας εφαρμόζεται στις εκπαιδευτικές δομές του ...

Διαβάστε περισσότερα

Η απαράμιλλη γοητεία της Ηπείρου

Η Ήπειρος είναι ένας εκπληκτικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, από τη μαγευτική της ακτογραμμή με τους διάσημους καλοκαιρινούς προορισμούς –τα Σύβοτα, την Πρέβεζα και τη ρομαντική Πάργα– μέχρι τις γοητευτικές, αλλά και άγριες ομορφιές της ενδοχώρας. Δεν είναι όμως μόνο τα τοπία ...

Διαβάστε περισσότερα

Το Σπήλαιο Περάματος, ένα θαύμα της φύσης στα Ιωάννινα

Σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, βρίσκεται το Σπήλαιο Περάματος. Το Σπήλαιο Περάματος είναι γεωλογικά συνδεδεμένο με την παρουσία και την εξέλιξη της λίμνης Παμβώτιδας. Αποτελεί τμήμα κοίτης υπόγειου ποταμού, που διανοίχθηκε κατά την προτεταρτογενή εποχή, ηλικίας 1.500.000 χρόνων περίπου. Τότε, εκτιμάται ...

Διαβάστε περισσότερα

Μουσείο Ακρόπολης: Οι ημέρες του Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο

Σας υπενθυμίζουμε ότι για τον μήνα Μάρτιο το εισιτήριο στο Μουσείο Ακρόπολης θα εξακολουθήσει να είναι μειωμένο στα 5 ευρώ και οι ημέρες ελεύθερης εισόδου τον μήνα αυτό θα είναι η 6η Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη) και η 25η Μαρτίου (Εθνική Επέτειος). Περισσότερες πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας/εισιτήρια στο Μουσείο θα βρείτε στον παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο:https://www.theacropolismuseum.gr/el/content/ores-leitoyrgias-kai-eisitiria Σε ό,τι ...

Διαβάστε περισσότερα

Το πρώτο επανδρωμένο αγωνιστικό drone -Video

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία των drones έχει προχωρήσει ραγδαία και η εποχή που οι άνθρωποι θα μπορούν να μετακινούνται με αυτά έχει ήδη φτάσει, βάζοντας ακόμα μία νέα πρόκληση και στον ασφαλιστικό κλάδο. Η Drone Champions League έκανε ένα βήμα ακόμα παραπέρα. Έφτιαξε και δοκίμασε ...

Διαβάστε περισσότερα

13 ταξιδιωτικοί προορισμοί για σοκολατοτουρισμό

Μετά τον αγροτουρισμό, δημιουργείται ένα νέο είδος τουρισμού, ο σοκολατοτουρισμός, που συνιστά ανερχόμενη βιομηχανία με εξαιρετικές προδιαγραφές. Ο ταξιδευτής περιηγείται σε φημισμένες φάρμες καλλιέργειας κακάο και σε μουσεία με εκθέματα σοκολάτας, όπου μπορεί να γευτεί τα διαφορετικά είδη που υπάρχουν.    Hershey, Πενσυλβάνια   Πρόκειται για την πόλη Ντέρι ...

Διαβάστε περισσότερα

Έλληνας στο τιμόνι της Carlson Wagonlit Travel Global Customer Group

O Nick Vournakis αναλαμβάνει τα ινία της Carlson Wagonlit Travel (CWT) Global Customer Group, της κορυφαίας παγκοσμίως εταιρειας στα επαγγελματικά ταξίδια.Η νέα του θέση καλύπτει τις αρμοδιότητες του προέδρου της CWT Sato Travel, τους λογαριασμούς πελατών της CWT παγκοσμίως, κ.ά.Ως Managing Director Global Customer Group, ...

Διαβάστε περισσότερα

Κύμα επενδύσεων σε ξενοδοχεία από Ισραηλινούς

Κυρίαρχο ρόλο στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας έχουν αρχίσει να διαδραματίζουν ισραηλινοί όμιλοι, προερχόμενοι τόσο από τον κλάδο της φιλοξενίας όσο κι από εκείνο των ακινήτων. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, μάλιστα, οι σχετικές επενδύσεις έχουν πυκνώσει, σε ένα δείγμα της αυξημένης εμπιστοσύνης των ...

Διαβάστε περισσότερα

Τουρισμός ευεξίας: Οι 10 νέες και καυτές τάσεις το 2020

Τις 10 κορυφαίες τάσεις στην ευεξία για το 2020, οι οποίες θα έχουν τον ουσιαστικότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια βιομηχανία ευεξίας που αποτιμάται σε 4,5 τρις. Δολάρια, παρουσιάζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ευεξίας (GWS). Οι τάσεις προέκυψαν από 550 ειδικούς από 50 έθνη που συμμετείχαν στο πρόσφατο Συμβούλιο, ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Αθήνα,δεύτερος καλύτερος προορισμός στην Ευρώπη το 2020!

Δεύτερος καλύτερος προορισμός στην Ευρώπη αναδείχθηκε η Αθήνα στην ψηφοφορία, που διενήργησε η πλατφόρμα για την προώθηση του τουρισμού στην Ευρώπη, European Best Destinations. Η Αθήνα έλαβε 104.639 ψήφους, σε σύνολο άνω των 600.000 ψήφων. Πρώτος καλύτερος προορισμός ψηφίστηκε η πόλη Κολμάρ της Γαλλίας, στην περιφέρεια της ...

Διαβάστε περισσότερα

Το χωριό όπου όλα είναι διπλά

Το γαλλικό χωριό Σεν-Σαντέν χωρίζεται σε δύο επαρχίες, δύο δήμους και δύο διοικητικά διαμερίσματα. Σαν αποτέλεσμα, σχεδόν όλα σε αυτό το χωριό των περίπου 1.000 κατοίκων, είναι διπλά. Το χωριό ήταν ενιαίο μέχρι τη γαλλική επανάσταση, το 1789, όταν και χωρίστηκε σε δύο δήμους και δύο ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ολλανδοί τουρίστες ψηφίζουν Ελλάδα

Εξαιρετικά αισιόδοξα μηνύματα για αυξημένες προκρατήσεις τουριστών από την Ολλανδία προς Ελλάδα το 2020. Τα μηνύματα αυτά προέκυψαν από τη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της χώρας «Vakantiebeurs 2020» στην Ουτρέχτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από 15 έως 19 Ιανουαρίου, όπου συμμετείχε ο ΕΟΤ. Ο καλύτερος τουριστικός προορισμός διασκέδασης η ...

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 61 ευρώ

Κατά 61 ευρώ αυξήθηκε η μέση δαπάνη ανά ταξίδι την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που ώθησε στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά περίπου 2 δισ. ...

Διαβάστε περισσότερα

Η καλύτερη χώρα για μια περιπέτεια με ένα σακίδιο στην πλάτη

Μια χώρα της βόρειας Αφρικής αποτελεί σύμφωνα με μία ομάδα ειδικών τον καλύτερο προορισμό στον κόσμο, όπου θα μπορούσε κάποιος να ζήσει μια όμορφη περιπέτεια με ένα σακίδιο στην πλάτη για το 2020. Σύμφωνα με τη British Backpacker Society (BBS) και όπως αναφέρει το Lonely Planet, ...

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ελληνικό νησί στους 50 κορυφαίους προορισμούς του 2020 για το T+L

Άρωμα από Ελλάδα και ειδικότερα από Κυκλάδες έχει η λίστα των 50 κορυφαίων προορισμών για το 2020 του ταξιδιωτικού περιοδικού Travel+Leisure. Στη λίστα του T+L - και συγκεκριμένα στην 37η θέση - περιλαμβάνεται η Πάρος. Το ταξιδιωτικό περιοδικό χαρακτηρίζει την Πάρο ως τον πιο «κουλ» ξάδερφο νησιών ...

Διαβάστε περισσότερα