Προειδοποιήσεις στη νέα έκθεσή για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας από την Κομισιόν- του Θάνου Αθανασίου

TOP STORY
5 Ιουνίου 2019 17:59:00

Για σοβαρούς κινδύνους για την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενή πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και μετά από την Ελλάδα, καθώς και για τη συμμόρφωση με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο το 2020, προειδοποιεί σήμερα η Κομισιόν, με την τρίτη έκθεσή της για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας.

Απαντώντας σε ερώτημα του STAR σχετικά με το αν και κατά πόσο συνιστά πολιτικό ζήτημα η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και η δυνητική δημοσιονομική εκτροπή, ο Επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε αφενός ότι η χώρα έχει σαφώς αποδείξει στο παρελθόν πως έχει κάνει πολλά, ωστόσο υπάρχουν καθυστερήσεις και “η οπισθοδρόμηση δεν είναι ο δρόμος προς το μέλλον”. Σημείωσε ότι “όποιος και αν σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις μεταρρυθμίσεις” και “η Κομισιόν θα κάνει μαζί του διάλογο και θα σταθεί “αρωγός” και “φίλος του ελληνικού λαού”. Κατέληξε δε λέγοντας ότι “ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση στις 7 Ιουλίου”. Ο Αντιπρόεδρος Ντομρόβσκις επανέλαβε ότι “ο χώρος για ελιγμούς είναι εξαιρετικά περιορισμένος”.

Όπως συγκεκριμένα προειδοποίησε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόνβσκις: καταγράφεται "επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής", το πακέτο επεκτατικών δημοσιονομικά μέτρων που ανακοιίνωσε η κυβέρνηση στην Αθήνα "είναι ακριβό και δεν πάει προς την σωστή κατεύθυνση", ενώ αναιρεί συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Ο Αντιπρόεδρος προειδοποίησε ότι δεν πρέπει "να χαραμιστεί η πρόοδος" και ξεκαθάρισε απευθυνόμενος στις αρχές ότι "η επιστροφή στις αγορές είναι ευαίσθητη υπόθεση" και "δεν υπάρχει χώρος για λάθη".

Αναλυτικά σύμφωνα με τον κείμενο της έκθεση που υιοθέτησε το Κολέγιο των Επιτρόπων, "η ποιότητα των πρόσφατων δημοσιονομικών μέτρων προκαλεί ανησυχία, δεδομένου του στόχου να καταστούν τα δημόσια οικονομικά πιο φιλικά προς την ανάπτυξη και να κατευθυνθεί ένα μεγαλύτερο μερίδιο των κοινωνικών δαπανών προς τις ομάδες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη ένταση φτώχειας".

Προειδοποιεί μάλιστα για τα εξής;

- Χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τα προϊόντα διατροφής, τα εστιατόρια και τις υπηρεσίες τροφίμων, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα έχουν εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 0,4% του ΑΕΠ.

- Η Εισαγωγή μιας μόνιμης 13ης σύνταξης και χαλάρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τις συντάξεις επιζώντων έχει εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 0,5% του ΑΕΠ.

- Τα νέα καθεστώτα δόσεων για τον διακανονισμό χρεών επί των φόρων, των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και των πληρωμών προς τις τοπικές κυβερνήσεις έχει εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος που κυμαίνεται από 0,3-0,6% του ΑΕΠ το 2019.

Η Κομισιόν προειδοποιεί αυστηρά ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους όσον αφορά τις συνεχιζόμενες δικαστικές υποθέσεις.

Επιπλέον "οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των εξαιρέσεων από το ενοποιημένο μισθολογικό δίκτυο έχουν εν μέρει υλοποιηθεί και παραμένουν πηγή ανησυχίας".

Ταυτόχρονα ο κύριος μοχλός της καλύτερης απόδοσης σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν πως "οι δημόσιες δαπάνες που ήταν πολύ χαμηλότερες από τα αρχικά σχέδια - τόσο για επενδύσεις όσο και για τακτικές δαπάνες".

Παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προώθηση των εξαγωγών ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των εξαγωγών / ΑΕΠ των αρχών κατά 50% έως το 2025. Η πρόοδος με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας επιβραδύνθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες.


Αναλυτικά η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η Ελλάδα υπερέβη τον συμφωνηθέντα στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης υποαπορρόφησης των ανώτατων ορίων δαπανών, ιδίως όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις. Το αρχικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης κατέγραψε πλεόνασμα (1,1% του ΑΕΠ) για τρίτη συνεχή χρονιά, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα που παρακολουθήθηκε υπό ενισχυμένη εποπτεία έφθασε το 4,3% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το στόχο.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, προϊστάμενος των υπηρεσιών που συνέξαν την έκθεση δήλωσε πως "το πρωί εγκρίναμε την τρίτη ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης για την Ελλάδα και όπως γνωρίζετε, αυτές οι τριμηνιαίες εκθέσεις συμβάλλουν στην παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων".

"Έχει αρχίσει μια σταδιακή επιστροφή στη χρηματοδότηση της αγοράς. Πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ύψους περίπου 970 εκατ. Ευρώ τέθηκαν σε εφαρμογή τον Απρίλιο. Έχουν γίνει τόσα πολλά από τις ελληνικές αρχές για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας", είπε. "Η έκθεσή μας αναφέρει επίσης ορισμένες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων. Επισημαίνει επίσης τους κινδύνους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μετά τη δέσμη μέτρων που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα. Επομένως, πρέπει να δώσουμε προσοχή σε αυτόν τον στόχο του πλεονάσματος του προϋπολογισμού τους επόμενους μήνες".

"Όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, η Επιτροπή θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα να επιτύχει μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Η σημερινή έκθεση αποτελεί αφετηρία για τον εποικοδομητικό διάλογο που θέλουμε να διατηρήσουμε με τις ελληνικές αρχές", κατέγραψε.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση:

Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους όσον αφορά τις συνεχιζόμενες δικαστικές υποθέσεις και την πιθανή διεύρυνση των εξαιρέσεων από το ενιαίο μισθολόγιο

Καμία νέα πληροφορία σχετικά με την εκκρεμούσα υπόθεση περί συντάξεων δεν είναι διαθέσιμη από τη δημοσίευση της δεύτερης ενισχυμένης έκθεσης επιτήρησης και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα των περικοπών των εποχιακών επιδομάτων δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί.

Επιπλέον, οι κίνδυνοι για την ακεραιότητα του ενιαίου μισθολογίου έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται και παραμένουν πηγή ανησυχίας.

Προέρχονται κυρίως από την απόφαση απαλλαγής ορισμένων υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών από το ενοποιημένο μισθολογικό δίκτυο τον Οκτώβριο του 2018, μια απόφαση που επεκτάθηκε και σε άλλες δημόσιες οντότητες από τότε. Μολονότι το κόστος αυτού του μέτρου είναι σχετικά περιορισμένο, αυξάνει την πιθανότητα νομικών προκλήσεων από άλλες ομάδες δημόσιων υπαλλήλων ή / και περαιτέρω διακριτικές εξελίξεις. Η δημιουργία ενιαίου μισθολογικού δικτύου ήταν μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας. Σε περίπτωση που οι δικαστικές αποφάσεις ανατρέπουν τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, οι επαναλαμβανόμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό από δράσεις εντός του ίδιου τομέα πολιτικής.

Έχουν εγκριθεί νέα προγράμματα δόσεων για φορολογικά, κοινωνικά και δημοτικά χρέη με έως και 120 μηνιαίες δόσεις. Αυτό μεταβάλλει μια βασική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε το 2013, η οποία αντικατέστησε τα καθεστώτα πρώην διακανονισμού με ένα ενιαίο «βασικό» σύστημα που ήταν προσπελάσιμο βάσει αυστηρών κριτηρίων επιλεξιμότητας κατά τρόπο που αποκαθιστά τα προβλήματα σχεδιασμού προηγούμενων σχεδίων. Ενώ το πεδίο εφαρμογής του χρέους κοινωνικής ασφάλισης είναι πιο στοχοθετημένο, δεδομένου ότι επικεντρώνεται στον αυτοαπασχολούμενο και συνδέει τα δικαιώματα με τις εισφορές, το νέο καθεστώς επιδομάτων στους φόρους δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη προτεραιότητα όσον αφορά την επιλεξιμότητα ή οποιαδήποτε προηγούμενη αξιολόγηση βιωσιμότητας.

Προβληματικές οι 120 δόσεις:

Με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, η ανακοίνωση νέων προγραμμάτων δόσεων μπορεί να συνέβαλε στην αποδυνάμωση της είσπραξης εσόδων και μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την πειθαρχία των πληρωμών.

Σταματημένη η αποπληρωμή των arrears:

Η πρόοδος με την εκκαθάριση των καθυστερήσεων παραμένει απογοητευτική. Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να εκκαθαρίσουν το απόθεμα καθυστερούμενων οφειλών, να αποφύγουν τη συσσώρευση νέων καθυστερημένων οφειλών (συνεχή δράση) και να ολοκληρώσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο στα μέσα του 2019. Παρά το γεγονός ότι το καθαρό απόθεμα καθυστερούμενων οφειλών μειώθηκε από το τέλος του προγράμματος, ο ρυθμός μείωσης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και εξακολουθούν να δημιουργούνται νέες καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς. Το απόθεμα καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τέλος Μαρτίου 2019 ανήλθε σε 1,4 δισ. Ευρώ, ενώ το ποσό των 0,3 δισ. Ευρώ χαμηλότερο από το τέλος του προγράμματος (Αυγούστου 2018), είναι το ίδιο επίπεδο με το τέλος Δεκεμβρίου 2018. Από τα συνολικά 7 δισ. Ευρώ που εκταμιεύθηκαν για καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος, 0,1 δισεκατομμύρια ευρώ παραμένουν αχρησιμοποίητα έως τα τέλη Απριλίου 2019.

Υπεράριθμοι στο δημόσιο:

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εξακολουθούν να παρακολουθούν προσεκτικά την κλίμακα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Το σχέδιο προσλήψεων για το 2019 καθώς και για την περίοδο 2020-2022, όπως περιλαμβάνεται στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική του 2018, φαίνεται να σέβεται τον κανόνα της πρόσληψης ενός νέου προσωπικού μόνιμου προσωπικού στον δημόσιο τομέα, το ανώτατο όριο για τους έκτακτους υπαλλήλους δεν τηρήθηκε το 2018. Εκτιμάται ότι ο αριθμός του έκτακτου προσωπικού θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 1 550 άτομα το 2019, προκειμένου να διατηρηθεί το συνολικό μέγεθος του δημόσιου τομέα.

Όσον αφορά την αποτελεσματική παρακολούθηση, οι συμφωνημένες ενέργειες για τη βελτίωση της υποβολής εκθέσεων σχετικά με την απογραφή εξακολουθούν να εφαρμόζονται, ενώ τα ενημερωμένα στοιχεία προσωπικού για το 2019 δεν έχουν ακόμη αποσταλεί στον ιστότοπο της απογραφής. Οι μισθολογικές διατάξεις που εγκρίθηκαν πρόσφατα ενέχουν κινδύνους για το ενιαίο μισθολογικό δίκτυο και εκκρεμούν ορισμένες αποφάσεις για την ολοκλήρωση αυτής της μεταρρύθμισης. Αν και το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος των πρόσφατων αποφάσεων για την επέκταση της κάλυψης των «προσωπικών διαφορών» σε ορισμένα Υπουργεία είναι μικρό, εγείρει διαρθρωτικά προβλήματα και δημοσιονομικό κίνδυνο καθώς άλλα Υπουργεία μπορούν να επιδιώξουν παρόμοιες μισθολογικές διατάξεις.

Καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις:


Ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και δεν διασφαλίζεται η συνοχή ορισμένων μέτρων με δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στους ευρωπαίους εταίρους. Ενώ υπάρχουν ορισμένοι τομείς πολιτικής στους τομείς όπου συνεχίζεται η εφαρμογή της μεταρρύθμισης (π.χ. ορισμένα ζητήματα σχετικά με το κτηματολόγιο, το Ελληνικό), υπάρχει κίνδυνος οι περισσότερες από τις 15 ειδικές δεσμεύσεις για τα μέσα του 2019 να μην μπορούν να ολοκληρωθούν εγκαίρως. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας (αξιολόγηση αναπηριών), η δημόσια διοίκηση (διορισμός διοικητικών γραμματέων) και η ενέργεια (εφαρμογή του υπόδειγμα στόχου), οι καθυστερήσεις αυτές κινδυνεύουν να διαρκέσουν αρκετούς μήνες. Η Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης τη σημασία για τις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα που θα επιτρέψουν την ομαλή διεξαγωγή διαγωνισμών ιδιωτικοποίησης (π.χ. HELPE, Εγνατία, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών) κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας, οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να μην εφαρμόσουν το παθητικό πιστωτικό πακέτο φόρου εισοδήματος, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουμε σε μέτρα που θα διευρύνουν τη φορολογική βάση και θα δημιουργήσουν φορολογικό χώρο 1% του ΑΕΠ για μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος που ενισχύουν την ανάπτυξη.

Στις 15 Μαΐου 2019 και συνεπώς μετά την υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας, οι αρχές ενέκριναν δέσμη μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία εκτιμούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι θα έχουν δημοσιονομικό κόστος άνω του 1% του ΑΕΠ το 2019 και μετά. Τα μέτρα περιλαμβάνουν νέα καθεστώτα δόσεων για χρέη φόρων 5 και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και δήμους, μειώσεις επιλεγμένων συντελεστών ΦΠΑ, εισαγωγή 13ης σύνταξης και αναστροφή προηγούμενης μεταρρύθμισης των συντάξεων επιζώντων. Οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων δείχνουν ότι η έγκριση των δημοσιονομικών μέτρων στις 15 Μαΐου 2019 θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και μετά.

Το μέγεθος θα εξαρτηθεί από την υιοθέτηση των νέων καθεστώτων δόσεων και τον αντίκτυπό τους στα υπάρχοντα συστήματα. Επιπλέον, και όπως υπογραμμίζεται στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας, τα μέτρα εγείρουν επίσης ανησυχίες για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου (ΜΔΣ) σε διαρθρωτικούς όρους το 2020. Η επανεξέταση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της προληπτικής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2019, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης του ισχύοντος δείκτη αναφοράς για την αύξηση των καθαρών δαπανών το 2020.

Η ποιότητα των φορολογικών μέτρων που εγκρίθηκαν στις 15 Μαΐου 2019 προκαλεί ανησυχίες, δεδομένου του στόχου να καταστούν τα δημόσια οικονομικά περισσότερο φιλικά προς την ανάπτυξη και να κατευθυνθεί ένα μεγαλύτερο μερίδιο των κοινωνικών δαπανών προς ομάδες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη ένταση φτώχειας. Για παράδειγμα, η διάρκεια των νέων προγραμμάτων δόσεων είναι πολύ μεγάλη (120 μηνιαίες πληρωμές) και τα συστήματα περιέχουν περιορισμένες προβλέψεις για την αξιολόγηση της δυνατότητας πληρωμής. υπενθυμίζεται ότι μια βασική μεταρρύθμιση που θεσπίστηκε το 2013 αντικατέστησε όλα τα προηγούμενα καθεστώτα διακανονισμού με ένα ενιαίο «βασικό» σύστημα που είναι προσπελάσιμο βάσει αυστηρών κριτηρίων επιλεξιμότητας. Οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τα προϊόντα διατροφής, τα εστιατόρια και τις υπηρεσίες τροφίμων, τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο αντιτίθενται σε ένα σημαντικό μέτρο που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2015, διατηρώντας παράλληλα τον πολύ υψηλό συντελεστή 24% και αυξάνοντας περαιτέρω το χάσμα ΦΠΑ, την ΕΕ. Επιπλέον, η καθιέρωση μιας μόνιμης 13ης σύνταξης και η χαλάρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τις συντάξεις επιζώντων μερικώς αλλάζουν τα μέτρα που εγκρίθηκαν το 2012 και το 2016 αντίστοιχα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις, οι οποίες είναι ήδη το υψηλότερο ως ποσοστό του ΑΕγχΠ στην ΕΕ και αντιβαίνουν στα μέτρα που εγκρίθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019 που κατευθύνει μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για κοινωνικές παροχές προς τους νέους και την εργασία που αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερους κινδύνους φτώχειας. Συνολικά, τα εγκριθέντα μέτρα για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ στοχεύουν στην κατανάλωση και θα απορροφήσουν ένα σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού χώρου που προβλεπόταν από τη νομοθεσία που εγκρίθηκε το 2017 για μειώσεις στην αύξηση του ποσοστού εργατικού και εταιρικού φόρου που ενισχύουν την ανάπτυξη.

Οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να υιοθετήσουν μια δέσμη πρόσθετων επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων για το 2020 το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς και τη θέσπιση σειράς απαλλαγών και φορολογικών δαπανών ή επιδοτήσεων. Οι αρχές υπέβαλαν μόνο μια μερική εκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων αυτών των μέτρων, συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ. Επί του παρόντος, αυτές οι ανακοινώσεις παραμένουν δηλώσεις μελλοντικής πολιτικής πρόθεσης και μια αξιολόγηση σχετικά με την ποιότητα των μέτρων και η επίδρασή τους στην επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων θα πραγματοποιηθούν μόνο εάν υποβληθούν πραγματικά λεπτομερείς προτάσεις.

Στο eurogroup τα σχέδια για μείωση του πρ.πλεονάσματος;

Τέλος η έκθεση καταγράφει ότι οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους να επανεξετάσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους ευρωπαίους εταίρους τον Ιούνιο του 2018 όσον αφορά τους ετήσιους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Σε σχέση με αυτό, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους των ταμειακών αποθεμάτων από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016-2018 σε έναν λογαριασμό μεσεγγύησης. Κάθε πρόταση που μεταβάλλει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους ευρωπαίους εταίρους τον Ιούνιο του 2018 θα πρέπει να συζητηθεί στην Eurogroup στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέου

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Κοροναϊός: Συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία «βλέπει» η Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) επανέλαβε την Παρασκευή ότι οι συνέπειες στην κινεζική οικονομία από την επιδημία του νέου κοροναϊού θα έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. «Η πρόσφατη εμφάνιση του κοροναϊού (…) μπορεί να οδηγήσει σε απότομες ...

Διαβάστε περισσότερα

Oι τράπεζες "ερωτοτροπούν" για τη "γέννηση" ψηφιακού νομίσματος

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία του πρώτου ψηφιακού νομίσματος από τις κεντρικές τράπεζες που επιχειρούν να καλύψουν το προβάδισμα της Κίνας και να εισέλθουν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών Βρετανίας, Ευρωζώνης, Ιαπωνίας, Καναδά, Σουηδίας και Ελβετίας προγραμματίζουν την πρώτη ...

Διαβάστε περισσότερα

Τουρκία: Τουλάχιστον 120 τραυματίες από το σοκαριστικό αεροπορικό ατύχημα

Τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και έχουν μεταφερθεί μετά από το σοκαριστικό αεροπορικό ατύχημα που συνέβη σήμερα 5 Φεβρουαρίου στο διεθνές αεροδρόμιο Sabiha Gokcen στην Κωνσταντινούπολη. Στο σημείο όπου το αεροπλάνο, το οποίο κόπηκε σε κομμάτια, υπάρχουν ομάδες διάσωσης και πυροσβεστών που διακρίνονται δίπλα στα συντρίμμια. Το ...

Διαβάστε περισσότερα

Κομισιόν: Ετοιμάζει σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου

H Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε σήμερα δημόσια διαβούλευση για να ετοιμάσει έως το τέλος της χρονιάς ένα σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου, της νόσου που είναι η αιτία για έναν θάνατο στους τέσσερις στην Ευρώπη. «Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά: με την πρόληψη και την έρευνα, με ...

Διαβάστε περισσότερα

Αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους που θα κυμαίνεται από 2,73 ευρώ έως 27,3 ευρώ θα έχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα από 1ης Ιουνίου 2020, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Όπως προβλέπεται στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, από 1ης Ιουνίου 2020 ...

Διαβάστε περισσότερα

Tι αλλάζει με τον νέο νόμο για την Πολιτική Προστασία

Ψηφίζεται την Τρίτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση, η αναγκαιότητα της οποίας κατέστη εμφανής -δυστυχώς με τον πιο δραματικό τρόπο- μετά τις πλημμύρες στη Μάνδρα και τη φωτιά στο Μάτι, που στοίχισαν τη ...

Διαβάστε περισσότερα

Διχογνωμίες στον βρετανικό Τύπο για το Brexit

Μοιρασμένη ήταν η υποδοχή που επεφύλασσαν οι βρετανικές εφημερίδες στο Brexit, μια κατάσταση αντίστοιχη με τη βρετανική κοινή γνώμη. «Σημείο εκκίνησης: το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε την Ε.Ε.», αναφέρουν οι Times στο πρωτοσέλιδό τους για να περιγράψουν την κατάσταση στη χώρα, η οποία τώρα θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορονοϊός: παγκόσμιο συναγερμό σήμανε ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας "κρούει τον κώδωνα" για την εξάπλωση του φονικού ιού σε όλον τον πλανήτη. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ιός είναι της οικογένειας του SARS, ο οποίος προκαλεί ενός είδους πνευμονία και μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.Ο 2019-nCoV, όπως ονομάστηκε είναι ...

Διαβάστε περισσότερα

Κόκκινος συναγερμός για τον coronavirus

Σε άμεση λειτουργία τέθηκε χθες το πρώτο νοσοκομείο που κατασκευάστηκε μόνο μέσα σε λίγα 24ωρα αποκλειστικά για τους ασθενείς που νοσούν από κοροναϊό, στην πόλη Χουάνγκανγκ, κοντά στην Ουχάν. Το νοσοκομείο κατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου μέσα σε μόλις έξι ημέρες, με τους εργάτες να δουλεύουν μέρα – ...

Διαβάστε περισσότερα

Κίνα: 132 νεκροί από τον νέο κοροναϊό - Σχεδόν 6.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Σε 132 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα, σύμφωνα με νέο απολογισμό της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της ασιατικής χώρας. Έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης είχαν επιβεβαιωθεί 1.459 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν σε 5.974 έως χθες το ...

Διαβάστε περισσότερα

Σκληρή απάντηση στον Τραμπ από τη Χαμάς – «Ανοησίες, η Ιερουσαλήμ είναι δική μας γη»

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το σχέδιό του για το Μεσανατολικό είναι «επιθετικές» και οι προτάσεις του για την Ιερουσαλήμ είναι «ανοησίες», δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας. «Η ανακοίνωση ...

Διαβάστε περισσότερα

Τραμπ σε Ερντογάν: λύστε τις διαφορές σας με την Ελλάδα

Η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και η ανάγκη τερματισμού των εχθροπραξιών στη Συρία βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα. Σύμφωνα με ανάρτηση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ...

Διαβάστε περισσότερα

Reuters: Τούρκοι χάκερς ρίχνουν ελληνικές κυβερνητικές ιστοσελίδες για λογαριασμό του Ερντογάν

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσιεύει το Reuters, το οποίο υποστηρίζει ότι Τούρκοι χάκερς ρίχνουν κυβερνητικές ιστοσελίδες σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή με σκοπό να προωθήσουν τα συμφέροντα της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κυβερνοεπιθέσεις φέρουν τα χαρακτηριστικά μιας καλά οργανωμένης κατασκοπίας και ...

Διαβάστε περισσότερα

O πλανήτης σε επαγρύπνηση για τον Κοροναϊό

Την αξιολόγηση κινδύνου για τον κοροναϊό από την Κίνα επικαιροποίησε την Κυριακή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Συνιστά αυξημένη επαγρύπνηση στον εντοπισμό εισαγόμενων κρουσμάτων από την Κίνα προς τις χώρες της Ε.Ε. και προειδοποιεί ότι τυχόν καθυστερημένη ανίχνευση περιστατικών συνεπάγεται ότι αυξάνεται ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Κοροναϊός: Αυξάνεται η ανησυχία-Νέα στοιχεία

Ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας Μα Σιαογουέι δήλωσε σήμερα ότι έχει ενισχυθεί η ικανότητα μετάδοσης του κοροναϊού που ευθύνεται για τον θάνατο 56 ανθρώπων μέχρι στιγμής και ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Μα ...

Διαβάστε περισσότερα

Κοροναϊός:Προς παγκόσμιο συναγερμό...

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι ήλθαν σε επαφή με κάτοικο της πολιτείας της Ουάσιγκτον, που διαγνώστηκε ότι είναι το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ του νέου κοροναϊού, και τελούν ήδη υπό ιατρική παρακολούθηση, όπως γνωστοποίησαν οι αμερικανικές αρχές Η κατάσταση του 30χρονου ασθενούς βελτιώνεται και ενδέχεται σύντομα να λάβει ...

Διαβάστε περισσότερα

Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 «ναι» η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ευρεία πλειοψηφία και 261 ψήφους αναδείχθηκε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου κατά την φανερή, ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή. Η κ. Σακελλαροπούλου θα διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα και είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τον προεδρικό θώκο στην ...

Διαβάστε περισσότερα

Λέσβος, Χίος, Σάμος: Φωνή διαμαρτυρίας σήμερα για το μεταναστευτικό

Φωνή διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό με ειρηνικές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σήμερα σε Χίο, Λέσβο και Σάμο, όπου έχει κηρυχθεί γενική απεργία, με κεντρικό σύνθημα «θέλουμε πίσω τη ζωή μας, θέλουμε πίσω τα νησιά μας». Συγκεκριμένα στις 12:00 το μεσημέρι οι κάτοικοι των νησιών θα συγκεντρωθούν έξω από ...

Διαβάστε περισσότερα

Τζούρα και...κατοστάρικο!"Βρέχει" πρόστιμα...

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να στηρίξει τον αντικαπνιστικό νόμο,δεν αστειεύεται! Στην Πλάκα, επιβλήθηκε τσουχτερό πρόστιμο 2.000 ευρώ σε κατάστημα που υποστηρίζει ότι λειτουργεί «Λέσχη Καπνιστών». Στο Σύνταγμα, σε μπαρ επιβλήθηκαν πρόστιμα 100 ευρώ σε τέσσερις πελάτες που κάπνιζαν αλλά και 1.500 ευρώ στον υπεύθυνο του καταστήματος ...

Διαβάστε περισσότερα

Έλληνες χάκερ «χτύπησαν» τουρκικές ιστοσελίδες

Επίθεση σε σειρά από τουρκικές κυβερνητικές ιστοσελίδες φέρεται να πραγματοποίησαν Έλληνες χάκερ, ως απάντηση στις χθεσινές κυβερνοεπιθέσεις που δέχθηκαν ελληνικά site. Σύμφωνα με τους Anonymous Greece: «Όπως χτύπησαν οι Τούρκοι χθες έτσι και εμείς μια μέρα μετά ως απάντηση. Να ενημερώσουμε ότι οι επιθέσεις μόλις άρχισαν. ...

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτογενές πλεόνασμα ρεκόρ ύψους 5,5 δισ. ευρώ

Πρωτογενές πλεόνασμα ρεκόρ ύψους 5,5 δισ. ευρώ εμφάνισε ο Προϋπολογισμός σε ταμειακή βάση το 2019. Το 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης είχε διαμορφωθεί στα 1,5 δισ. ευρώ. Το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα ...

Διαβάστε περισσότερα

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Με 266 ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας την άλλη Τετάρτη

  Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα, ανώτατος πολιτειακός άρχοντας εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει 200 ψήφους. Εάν δεν επιτευχθεί ο εν λόγω αριθμός η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και χρειάζονται επίσης 200 ψήφοι. Εάν όμως και πάλι δεν υπάρξει αποτέλεσμα, απαιτούνται στην τρίτη ψηφοφορία 180 «ναι», στην ...

Διαβάστε περισσότερα

Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία για το καθεστώς του Αιγαίου

Αυστηρή απάντηση δίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για τα ελληνικά νησιά. «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ...

Διαβάστε περισσότερα