Όταν οι Θράκες "πλησίασαν" τον Αμερικανό Πρόεδρο

TIME-DOC
13 Ιανουαρίου 2020 22:07:00

Η λήξη του αιματηρού Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου βρήκε την Ελλάδα να αγωνίζεται να κατοχυρώσει τα εθνικά της δίκαια, κυρίως έναντι των Βουλγάρων και των Οθωμανών, που είχαν συνταχθεί με τις δυνάμεις των Κεντρικών Αυτοκρατοριών, δηλαδή είχαν συμμαχήσει με τους ηττημένους τελικά Γερμανούς. Εκείνο το διάστημα, παίχτηκε και η τύχη της Θράκης, που η Διάσκεψη του Βουκουρεστίου το 1913 την παρέδωσε στην ηττημένη του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου Βουλγαρία, ενώ η Ελλάδα την είχε απελευθερώσει. Ταυτόχρονα η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν έπαυε να έχει βλέψεις.

Το κλίμα αυτό την επομένη του μεγάλου πολέμου όπως ήταν επόμενο, είχε κινητοποιήσει τους Θράκες, που ζούσαν στην ελεύθερη Ελλάδα, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν αμέσως με κορωνίδα το Πανθρακικό Συνέδριο του 1918  που είχε θέσει ως κορυφαίο το αίτημα της ένωσης της Θράκης με την Ελλάδα.

Οι εφημερίδες στις 22 Οκτωβρίου 1918 δημοσίευσαν τηλεγραφικές πληροφορίες από το Παρίσι, ότι ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος έθεσε στο Συμμαχικό Συμβούλιο των Βερσαλλιών το ζήτημα της τύχης της Θράκης. Αυτό φούντωσε τις ελπίδες των Θρακών, που είχαν συνωστισθεί στην ελεύθερη μητέρα πατρίδα, διωγμένοι από τις εστίες τους λόγω των νεοτουρκικών γενοκτονικών διωγμών. Χρειάστηκαν όμως μεγάλοι αγώνες διπλωματικοί και πολιτικοί για να κατακυρωθεί η Θράκη στην Ελλάδα. Κάτι που συνέβη οριστικά στις 14 Μαΐου 1920.

Οι αντιπρόσωποι των Θρακών στο Πανθρακικό Συνέδριο της 23ης Οκτωβρίου 1918, ζητούσαν με ψήφισμά τους «όπως η Θράκη αρτιμελής ενωθή μετά του ελευθέρου Ελληνικού κράτους και ληφθώσι πάντα τα δυνατά μέτρα προς επίτευξιν του σκοπού τούτου».

Την κινητοποίηση των Θρακών, επέβαλε μεταξύ άλλων και η περίεργη στάση του Αμερικανού προέδρου Γούντροου Ουίλσον, ο οποίος παρά τον φιλελευθερισμό και την προοδευτικότητά του στο συνέδριο της Ειρήνης στο Παρίσι, διατύπωσε θέσεις ανιστόρητες, που δικαίωναν τους Βούλγαρους για το ζήτημα της Δυτικής Θράκης και τους Οθωμανούς για το ζήτημα της Ανατολικής Θράκης και δυσκόλεψαν σημαντικά τους χειρισμούς του Ελευθέριου Βενιζέλου. Αναφέρεται μάλιστα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε έξω φρενών όταν άκουσε τα αμερικανικά επιχειρήματα και ανταπάντησε με ασυνήθιστη δριμύτητα. Όταν έμαθε τα καθέκαστα ο Ουίλσον αναγκάσθηκε να εξηγήσει τη στάση του και έστειλε στο Βενιζέλο επιστολή, στην οποία εξέφραζε τη λύπη του, αλλά και το σεβασμό του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και υποστήριζε ότι οι αντιλήψεις του για τη ρύθμιση του Θρακικού ζητήματος διαφέρουν από αυτές του Βενιζέλου και ότι «τούτο οφείλεται μόνον εις το ότι κατά την γνώμην μου αι προτάσεις μου θα εξυπηρετήσουν εις αυτό το τμήμα της Ευρώπης την ειρήνην καλύτερον από την παραχώρησιν αυτών των εδαφών εις έν μόνον έθνος, ενώ κανέν έθνος δεν διαθέτει εκεί μίαν αληθή εθνολογικήν υπεροχήν». Πόσο κακά πληροφορημένος ήταν από τις υπηρεσίες του…


Οι Θράκες για να ενισχύσουν τις θέσεις τους πραγματοποίησαν και… μια μορφή δημοψηφίσματος στην ελεύθερη Ελλάδα, με συλλογή υπογραφών μόνο, στο οποίο πήραν μέρος πλέον των 280.000 ατόμων, που διακήρυξαν με τον τρόπο αυτό το αίτημα της Ένωσης.

Όμως δεν έμειναν με χέρια σταυρωμένα. Μεταξύ άλλων οργάνωσαν στην Ουάσιγκτον ελληνοαμερικανικό συνέδριο για να ενημερώσουν την αμερικανική κοινή γνώμη ώστε να πεισθεί ο πρόεδρος Ουίλσον για τα δίκαια της Ελλάδας. Το συνέδριο έγινε στο roof garden του ξενοδοχείου «Ουάσιγκτον». Πρόεδρος είχε εκλεγεί ο Ουίλλιαμ Φέλτον, αντιπρόεδρος ο Ν. Κασσαβέτης και γραμματέας ο έφεδρος λοχαγός Ουίνφρεντ Μακ Μπρέιν. Πρώτος ομιλητής ήταν ο φιλέλληνας βουλευτής της Πενσυλβάνιας Κέλεϋ, που είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαι αυτόπτης μάρτυς της ελληνικότητος της Θράκης»! Μίλησε υπέρ των ελληνικών δικαίων και ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Γουώλς, θυμίζοντας ότι στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησαν υπό την Αστερόεσσα 65.000 Ελληνοαμερικανοί. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο διακεκριμένος αμερικανός δημοσιογράφος Μίτσελ υποστηρίζοντας τα ελληνικά αιτήματα. Το λόγο πήραν επίσης ο βουλευτής Γουίνσλομ της Νέας Υερσέης, ο γερουσιαστής του Οχάιο Κούπερ, ο βουλευτής Μέρφυ, ο γερουσιαστής του Νιου Χαμσάϊρ Μόζες (προσωπικός φίλος του Βενιζέλου) οι βουλευτές Μακλάφλιν, Τζέιμς, Ντάβεϋ και Ντάλινγκ καθώς και ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Φρελίγκνυσεν.


Ο δήμαρχος Χώλυ της πόλης Φριούσπι του Κοννέκτικατ έστειλε τηλεγράφημα υπογραμμίζοντας: «Ο κόσμος έχει προς την Ελλάδα χρέος τιμής. Τώρα, είναι καιρός να το πληρώσει».

Μετά το συνέδριο, η επταμελής οργανωτική επιτροπή επισκέφθηκε άλλους βουλευτές και γερουσιαστές, διακηρύσσοντας προς κάθε κατεύθυνση τα ελληνικά εθνικά δίκαια. Επίσης ο βουλευτής Χένρυ Ρέιλλυ, που τον είχε εκλέξει η ελληνική κοινότητα του Σικάγου ως ένα από τους αντιπροσώπους της και οι ομογενείς Π. Δήμος και ο αιδεσιμώτατος Χατζηδημητρίου, συναντήθηκαν με τον αμερικανό υπουργό Στρατιωτικών Μπαίκερ προς τον οποίο έκαναν έκκληση να δοθεί δικαιοσύνη στη Θράκη, εξηγώντας και τις διαστρεβλώσεις της βουλγαρικής προπαγάνδας. Μια ακόμα συνάντηση έγινε με τον γερουσιαστή του Κονέκτικατ Μπράνταγκ, μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Ευνοϊκά διατεθειμένοι ήταν και οι πανίσχυροι γερουσιαστές Κινγκ και Λοτζ.

Η κινητοποίηση έφερε αποτέλεσμα και ο πρόεδρος Ουΐλσον ζήτησε από επιτροπή της Γερουσίας να του υποβάλει έγγραφη έκθεση επί του Θρακικού ζητήματος.

Το συνέδριο της Ουάσιγκτον ενέκρινε ψήφισμα εξ ονόματος 500.000 ελληνοαμερικανών, που απεστάλη προς τον πρόεδρο της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Συνέδριο της Ειρήνης.


Κινητοποίηση και μέσα στην Ελλάδα

Οι Θρακικοί Σύλλογοι όλης Ελλάδας, συνεννοήθηκαν και αποφάσισαν οι Θράκες της Δυτικής και Ανατολικής Θράκης να υπογράψουν έκκληση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Γούντροου Ουΐλσον, ζητώντας την ένωση της πατρίδας τους με την μητέρα Ελλάδα. Μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης υπήρχαν τουλάχιστον 14 κέντρα για τη συλλογή υπογραφών, ενώ είχαν ενοικιασθεί πολλά αυτοκίνητα για να μεταφέρουν τον κόσμο που ήθελε να υπογράψει.
Σ’ αυτό το οιονεί δημοψήφισμα υπέγραψαν σε όλη την Ελλάδα 250.000 Θράκες. Μόνο μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης υπέγραψαν 56.539 και στα πέριξ της πόλης 30.751.

Οι Θρακικοί σύλλογοι ενέκριναν την αποστολή επιτροπής στις ΗΠΑ, που θα επέδιδε στον πρόεδρο Ουίλσον το ψήφισμα που ενέκριναν οι Θράκες, που ζητούσαν την ένωση της πατρίδας τους με την Ελλάδα. Η επιτροπή αυτή αποτελέσθηκε από τους Σαραντίδη, Νικολόπουλο, Κυριακίδη και Καλτσά. Στην Αμερική θα προσέθεταν άλλα τέσσερα μέλη από τους εκεί εγκατεστημένους Θράκες.

Η κινητοποίηση των Θρακών ήταν εκτεταμένη. Μεταξύ άλλων χιλιάδες πρόσφυγες από το Ορτάκιοϊ, που διέμεναν στη Θεσσαλονίκη και εκπροσωπούσαν μεγάλο αριθμό επιστημόνων (γιατρών, καθηγητών, λογίων, διδασκάλων, ιερέων, εμπόρων, τραπεζιτών, γλυπτών, γεωργών και σηροτρόφων, απηύθυναν στις Μεγάλες Δυνάμεις στο Παρίσι και στις εφημερίδες τηλεγράφημα, εκφράζοντας την οδύνη τους γιατί το Ορτάκιοϊ παραχωρείται στη Βουλγαρία (σήμερα ονομάζεται Ιβαΐλοβγκραντ). Στο Ορτάκιοϊ διέμεναν τότε 5.000 κάτοικοι και στην περιφέρεια 21.000 από τους οποίους 9.050 ήταν Οθωμανοί και 4.250 Βούλγαροι.

Τηλεγραφική έκκληση προς τον πρόεδρο Ουίλσον υπέρ της ένωσης της Θράκης με την Ελλάδα, απηύθυνε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Στο Σουφλί των 760 ελληνικών οικογενειών έγινε συλλαλητήριο υπέρ της Ένωσης της Θράκης με την μητέρα Ελλάδα. Στους διαδηλωτές μίλησε ο καταγόμενος από το Διδυμότειχο εκπαιδευτικός Νικόλαος Κινίδης, ενώ μια επιτροπή παρουσιάσθηκε στις γαλλικές στρατιωτικές αρχές και εξέφρασε τα αισθήματα των συγκεντρωμένων.

Συγκέντρωση υπογραφών έγινε και στο Κιλκίς και την περιφέρειά του. Υπέγραψαν 18.000 άτομα. Τον Θρακικό Σύλλογο βοήθησαν στη συλλογή υπογραφών, ο δημαρχών Τριαρίδης και οι Χαρδαλιάς και Κορδάτος. Το ψήφισμα εστάλη και στην Κεντρική Επιτροπή Αλυτρώτων.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση υπογραφών έγινε στα γραφεία της Πανθρακικής Ένωσης.

Με τη συνθήκη που υπογράφηκε αργότερα στις 27 Νοεμβρίου 1919 στην γαλλική κωμόπολη Νεϊγύ Συρ Σεν, η Βουλγαρία υποχρεώθηκε να παραιτηθεί υπέρ των δυνάμεων της Αντάντ σε όλα τα δικαιώματα που είχε επί της Δυτικής Θράκης, η οποία κατέστη πλέον «Διασυμμαχική Θράκη», πριν παραδοθεί η περιοχή αυτή στην Ελλάδα το Μάιο του 1920, με βάση και τη συνθήκη των Σεβρών.

Αξιοθαύμαστη είναι η δράση των θρακικών συλλόγων σε εκείνη τη δύσκολη εποχή. Αξίζει να αναφερθούν όσα ονόματα διασώθηκαν, των ανθρώπων που δούλεψαν τότε υπέρ των εθνικών δικαίων της Θράκης. Στη Θεσσαλονίκη για την οποία γνωρίζουμε, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής των αλύτρωτων ήταν ο γιατρός Σαραντίδης, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Αλύτρωτων, ο πρόεδρος του Θρακικού Συλλόγου, γιατρός Τζιρίτης και ο πρόεδρος του Πολιτικού Θρακικού Συλλόγου ήταν ο καθηγητής Στεφάνου κ.ά.


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συντελέστηκε όταν, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, δυνάμεις της Βέρμαχτ σκότωσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων, σε αντίποινα για την εκτέλεση αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ. Τον τελευταίο χρόνο της ...

Διαβάστε περισσότερα

Aπό το 1901 τα κτίρια...ψηλώνουν!

Σε όλο τον κόσμο οι πόλεις ανταγωνίζονται για τα υψηλότερα και πιο εντυπωσιακά κτίρια που θα τους χαρίσουν παγκόσμια φήμη. Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε ένα 3D animation που παρουσιάζει τα ψηλότερα κτίρια που ανοικοδομήθηκαν από το 1901 μέχρι και το 2022, χρονιά που θα ...

Διαβάστε περισσότερα

Η δικτατορία με τα μάτια των ΗΠΑ- Μία αποκαλυπτική συνέντευξη...-Του Μιχάλη Κανιμά

Πολλά έχουν ειπωθεί για τις σχέσεις των ΗΠΑ με το καθεστώς των συνταγματαρχών . Ανάμεσα σ’αυτά και το ότι το πραξικόπημα ήταν αμερικανικής εμπνεύσεως με απώτερο στόχο την προώθηση θεμάτων, όπως το Κυπριακό, που οι δημοκρατικές κυβερνήσεις δεν ήθελαν να διευθετήσουν. Πολλοί κατηγορούν ακόμη τις ΗΠΑ ...

Διαβάστε περισσότερα

Σπαρταριστοί διάλογοι στο «υπουργικό συμβούλιο» της Χούντας λίγο πριν το Πολυτεχνείο

Σαράντα έξι χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Time link παρουσιάζει ένα σπάνιο ντοκουμέντο. Είναι ένα μέρος των επισήμων πρακτικών του «υπουργικού συμβουλίου» της χούντας που τον Ιούνιο του 1973, συζητούσε  για την κατάργησιν της βασιλείας με την διενέργεια ψευτοδημοψηφίσματος, που θα ανακήρυσσε τον ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Μάρλον Μπράντο ήταν ο πιο σεξουαλικός χοντρός που έχω κοιμηθεί ποτέ»

 Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Μάρλον Μπράντο ήταν αντιμέτωπος με υπέρογκα χρέη και με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος του ήπατος. H εικόνα του με το δερμάτινο μπουφάν και το τζιν αποτέλεσε πρότυπο για τους νέους ...

Διαβάστε περισσότερα

"Άνδρας και πατριώτης"

Ήταν έντιμος και πέθανε δίχως να κληροδοτήσει χρήματα στους απογόνους του, ενώ ο αδελφός του απασχολούνταν ως εργάτης, χωρίς να επικαλείται το όνομα του αδελφού του. Προς το τέλος της ζωής του, καταβεβλημένος από αλλεπάλληλα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ έπασχε από φυματίωση, κατοικούσε στο Μετς, ...

Διαβάστε περισσότερα

«Φέρμελη», μια νέα ματιά στην ιστορία των Ευζώνων

Εύζωνες (από ευ + ζώννυμι, καλά ζωσμένος). Ισχυρός ο συμβολισμός, αλλά περιορισμένη η γνώση του κοινού. Η εικαστικός Λίζα Πενθερουδάκη παρουσίασε πρόσφατα σε δημόσια εκδήλωση μια νέα πρωτοβουλία με αντικείμενο, έμπνευση και αφετηρία τους Εύζωνες. Η «Φέρμελη», το όνομα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας, φιλοδοξεί να ...

Διαβάστε περισσότερα

Τριάντα χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη

Τριάντα χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του από τις σφαίρες των δολοφόνων της 17Ν. Η οικογένειά του- με συγκινητικά μηνύματα- τίμησε την μνήμη του, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη30 χρόνια χωρίς τον Παύλο Μπακογιάννη, ...

Διαβάστε περισσότερα

Η 11η Σεπτεμβρίου στην ιστορία σε αριθμούς

Δεκαεννέα άντρες καταλαμβάνουν τέσσερα αμερικανικά αεροπλάνα τα οποία κατευθύνονται σε προορισμούς στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Ρίχνουν δύο στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, ένα στην Ουάσινγκτον και ένα πέφτει στην Πενσιλβάνια, όταν οι επιβάτες επιτίθενται στους αεροπειρατές. Συνολικά 2.977 άνθρωποι πεθαίνουν ...

Διαβάστε περισσότερα

Το Γενέθλιον της Παναγίας και η “σιγή” των Ευαγγελίων

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους, στις 08 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία πανηγυρίζει «το Γενέθλιον της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας». Για το γεγονός αυτό τα ιερά Ευαγγέλια σιγούν. Η ίδια σιγή, άλλωστε, απλώνεται γύρω από το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ...

Διαβάστε περισσότερα

Άγιος Φανούριος: Η ιστορία, οι θρύλοι, τα θαύματα και η φανουρόπιτα

  Άγιος Φανούριος: Στις 27 Αυγούστου η εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου του Μεγαλομάρτυρα. Κατά το έθιμο σε πολλά σπίτια οι νοικοκυρές φτιάχνουν φανουρόπιτες. Ποιος ήταν όμως ο Αγιος Φανούριος και τι συμβολίζει η παραδοσιακή φανουρόπιτα; Ο Αγιος Φανούριος, έζησε στα Ρωμαϊκά χρόνια και συγκρούστηκε ...

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορίες για γέλια και για κλάματα

Αφηγείται ο Παναγιώτης Νικολόπουλος , προπονητής επί 25 χρόνια αφιλοκερδώς στα παιδικά τμήματα ποδοσφαίρου του Γυμναστικού Συλλόγου Καισαριανής ( πρώην Αετός ). Σάββατο πρωί και εμείς στο παιχνίδι του Γ.Σ.Καισαριανής με το Παγκράτι.Έρχεται ο πρόεδρος της ομάδας Ιωάννης Παναγιωταράς και μου λέει:"Ο διαιτητής είναι από τον ...

Διαβάστε περισσότερα

29 ΜΑΙΟΥ. Αγία Υπομονή, η αυτοκράτειρα που έγινε μοναχή και προστάτιδα των φτωχών

Η Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση – Παλαιολόγου, ήταν κόρη του Σέρβου δεσπότη Κωνσταντίνου Δραγάση και σύζυγος του βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου.Ως αυτοκράτειρα, επέδειξε συνέπεια, δικαιοσύνη και μεγάλη υπομονή. Με τον σύζυγο της προσπάθησαν να βρουν τρόπους σωτηρίας του Βυζαντίου καθώς και συμμάχους για ...

Διαβάστε περισσότερα

Λέσβος: Αρχαιολογική ανακάλυψη μίας ανθρώπινης τραγωδίας 28 αιώνων

Μία τραγωδία που συνέβη την εποχή του Ομήρου (750-700 π.Χ.) ήρθε στο φως σε σωστική ανασκαφή στο Ιππείο της Λέσβου. Το πτώμα μίας νεκρής γυναίκας (πιθανώς της αρχόντισσας του Ιππείου), η οποία πέθανε με βίαιο τρόπο, ανακαλύφθηκε σε τάφο εντός φρεατίου. Οι εργασίες, σύμφωνα με τον ...

Διαβάστε περισσότερα

Η αφρικανική σκόνη δεν είναι «αθώα»: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία

Το φαινόμενο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης είναι γνωστό για την «εξωτική», συχνά κιτρινωπή, θολούρα που δημιουργεί στο περιβάλλον. Παρά ταύτα, έχει πολλές, αρκετά σοβαρές, επιπτώσεις που μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αγνοεί. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το φαινόμενο της ερημικής – αφρικανικής σκόνης, που αναμένεται να ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα αρώματα των αρχαίων Ελλήνων

Το πρώτο άρωμα, το «Ρόδο της Αφροδίτης», εμπνευσμένο από την επιβλητική μορφή και ανυπέρβλητη γοητεία της Θεάς που έγινε συνώνυμο της αιώνιας ομορφιάς, χάρισε μία μοναδική αισθητηριακή αναβίωση του αρχαίου κόσμου στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ...

Διαβάστε περισσότερα

Φασισμός και Εξωτερική Πολιτική-Του Γιάννη Χουλιάρα

Η παρούσα εργασία εστιάζει στο ζήτημα της σχέσης ανάμεσα στον φασισμό και την κρατική εξωτερική πολιτική, με σκοπό να συμπεραθεί το αν υπάρχει ή όχι κάποια γενική αρχή της εξωτερικής πολιτικής των φασιστικών καθεστώτων. Εξετάζονται συγκριτικά οι περιπτώσεις δύο κρατών της περιόδου του Μεσοπολέμου, του ...

Διαβάστε περισσότερα

Χώροι λατρείας των Ελληνορθόδοξων της Ανατολ. Θράκης,πριν την μεγάλη Έξοδο

Ο Μιχάλης Ε. Πατέλης, είναι ένας σημαντικός συλλέκτης, που στα συρτάρια του συνωστίζονται, έγγραφα, φωτογραφίες, αντικείμενα και κάθε είδους πολύτιμο συλλεκτικό πετράδι της ιστορίας της Θράκης. Ο Πατέλης, άνθρωπος φιλότιμος, συνεισφέρει σε όσους πραγματοποιούν εκθέσεις για τη Θράκη ό,τι του ζητηθεί, ώστε να εκτίθενται κομμάτια ...

Διαβάστε περισσότερα

Η "ωραία Ελένη" της Επανάστασης του 21-Του Παντελή Στεφ.Αθανασιάδη

Στην Επανάσταση του 1821, υπήρξαν σημαντικές γυναίκες σύζυγοι, μάνες ή ερωμένες, που στήριζαν με τον τρόπο τους, ποικιλότροπα τους αγωνιστές. Συνηθίζουμε να λέμε, πως πίσω από κάθε σπουδαίο άνδρα, κρύβεται μια εξίσου σπουδαία γυναίκα. Και αυτό επαληθεύθηκε, κατά τη διάρκεια της Εθνεγερσίας. Μια τέτοια γυναίκα, ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φιλικός Αθανάσιος Ζαρείφης, που τον κήδεψαν με ελεημοσύνη-Του Παντελή Στεφ. Αθανασιάδη

Στη χώρα μας, συχνά απαντάται το φαινόμενο, άνθρωποι που πρόσφεραν τα πάντα για την πατρίδα, περιουσία και σωματική ακεραιότητα, να πεθαίνουν στη ψάθα πάμπτωχοι και αγνοημένοι, χωρίς καν η οικογένειά τους να έχει ακόμα και τα έξοδα κηδείας. Αυτό το φαινόμενο, ήταν έντονο μετά την ...

Διαβάστε περισσότερα

Ντοκουμέντο: Οι απώλειες Ελλήνων και Τούρκων στην Επανάσταση του 1821

Εν έτει 1973 ένας συνταξιούχος ρώτησε τους υπευθύνους του περιοδικού «Ιστορία» τα εξής: « Πόσοι αγωνισταί , κατά κατηγορίας ( αρχηγοί, οπλαρχηγοί, καπεταναίοι, απλοί στρατιώτες ) και πόσοι από τον άμαχο πληθυσμό σκοτώθηκαν, εξαφανίστηκαν αιχμαλωτίστηκαν πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα κλπ σε όλη τη διάρκεια του αγώνος ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι τελευταίες ώρες του Γέρου του Μοριά

Στις 13 Νοεμβρίου 1838 ο σχεδόν 70χρονος Κολοκοτρώνης μίλησε στην Πνύκα προς τους μαθητές του Γυμνασίου της πρωτεύουσας. Η κυβέρνηση, όταν έμαθε για τις προθέσεις του Γέρου, φοβήθηκε μήπως από τα λεγόμενά του ξεσηκωθεί ο κόσμος. Έστειλε λοιπόν ένα απόσπασμα χωροφυλακής για να τον εμποδίσει. ...

Διαβάστε περισσότερα

Η τραγική μοίρα των παιδιών του Αϊνστάιν

Όσο ριζοσπαστικές και καινοτόμες ήταν οι ιδέες και οι ανακαλύψεις του Άλμπερτ Αϊνστάιν τόσο επεισοδιακή και ασταθής ήταν η προσωπική του ζωή. Κατά γενική ομολογία, ήταν ένας άνθρωπος με ιδιοτροπίες και παραξενιές. Δυστυχώς, οι μεγαλύτεροι αποδέκτες της ιδιορρυθμίας του ήταν τα ίδια του τα ...

Διαβάστε περισσότερα