Μία λίαν επίκαιρη ιστορία για Παπαφλέσσα, Παττακό και 1821…

TIME-DOC
25 Μαρτίου 2020 12:23:00

Μία ιστορία πολύ επίκαιρη και διδακτική...

Επίκαιρη γιατί αφορά την "εθνοσωτήριο" της 21ης Απριλίου 1967 που έχει επέτειο σε μερικές μέρες και διδακτική γιατί αναφέρεται σε παθήματα που πρέπει πάντοτε να γίνονται μαθήματα. Την ιστορία αυτή την αλίευσα από το βιβλίο «το Χόλλυγουντ της πλατείας Κάνιγγο » που μου χάρισε ο συγγραφέας του και φίλος μου Γιώργος Λαζαρίδης , γνωστός σκηνοθέτης σεναριογράφος και δημοσιογράφος , που δεν ζει πια.


«..Γύρω στα 1971, γράφει ο Λαζαρίδης, όταν ο Τζέιμς Πάρις ήταν στις μεγάλες δόξες του , είχε πείσει την κυβέρνηση των συνταγματαρχών να γυρίσουν μία μεγάλη εθνική ταινία με θέμα το 1821, σε μία μεγάλη υπερπαραγωγή, την οποίαν πρόταση είχαν αποδεχθεί με ενθουσιασμό. Και γιατί να του έλεγαν «όχι»; Μήπως από την τσέπη τους θα έβαζαν τα λεφτά; Έτσι σαν ξεκίνημα της μεγάλης παραγωγής ,ο Τζέιμς Πάρις άρχισε να κυκλοφορεί με μία πανάκριβη χρυσή Μερσεντές που, αντί για αριθμό κυκλοφορίας ,είχε στις πινακίδες τον αριθμό «1821» και στη συνέχεια άρχισε η προετοιμασία…Έτσι ένα μεσημέρι, εμφανίζεται ο Πάρις στο σπίτι μου και μου λέει να πάω μαζί του για κάτι πολύ σοβαρό που με ήθελε.


Στην αρχή επειδή πολλές φορές με έπαιρνε αιφνιδιαστικά μαζί του σε διάφορα ταξίδια- και πρέπει εδώ να ομολογήσω ότι του οφείλω πάρα πολλές τέτοιες τουριστικές εμπειρίες- νόμισα ότι και πάλι για κάτι τέτοιο θα με ήθελε και ότι βιαζόταν να πάμε για εισιτήρια.


Με έκπληξη μου ,όμως είδα να πηγαίνουμε στο υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος και σε λίγο να ανεβαίνουμε στο γραφείο του υπουργού. Πριν προλάβω να του ζητήσω εξηγήσεις, ανοίγει μία πόρτα και μπαίνουμε σε μία αίθουσα συνεδριάσεων , όπου στην κεφαλή καθόταν ο Στυλιανός Παττακός με την απαστράπτουσα φαλάκρα του , χωρίς το μυστρί του απ’ό,τι θυμάμαι και να περιστοιχίζεται από ένα σωρό παρατρεχάμενους και συνομιλητές της χούντας , που οι περισσότεροι μου ήταν άγνωστοι , ενώ ο Πάρις άρχισε την , όπως πάντα χειμαρώδη του εισήγηση του:

«-Ο κύριος Λαζαρίδης, γνωστός σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, νομίζω ότι μπορεί καλύτερα από κάθε άλλον να μας δώσει τη σωστή λύση για το σενάριο της ταινίας που ετοιμάζουμε για το 1821»

Η αλήθεια είναι ότι ο Παττακός επιστράτευσε το κατά το δυνατόν πιο γοητευτικό του χαμόγελο και μου είπε ότι περίμενε την καλύτερη πρόταση.

Με είχε κυριολεκτικά αιφνιδιάσει εκείνη η …απαγωγή του Τζέιμς Πάρις και ήμουν ήδη θυμωμένος , γιατί ενώ ήξερε τη μόνιμη άρνηση μου να μπερδευτώ με τις ταινίες του , που γύριζε σε συνεργασία με μία κυβέρνηση που που δεν ήταν του γούστου ούτε της αποδοχής μου ,αλλά, βέβαια ,σ’αυτό ήταν που ποντάριζε:στον αιφνιδιασμό. Μόνο που δεν το κατάφερε γιατί απάντησα κάπως έτσι στον Πατακό, που περίμενε ούτε λίγο ούτε πολύ να του διηγηθώ αμέσως κάποια ιστορία του 1821 στο στυλ του «Αγνώστου Πολέμου», που σίγουρα και μετά μανίας θα τον παρακολουθούσε από τον δικό τους σταθμό.


«- Το 1821 , του είπα, είναι τόσο τεράστιο που θα μπορούσε να δώσει θεματολογία για να γίνουν όχι μία , αλλά εκατό ελληνικές ταινίες».

(Άλλο που δεν ήθελε ο Τζέιμς Πάρις ! Όταν με μία κυκλοφορούσε ήδη με χρυσή Μερσεντές , σκέψου με πόσες θα κυκλοφορούσε αν γύριζε εκατό! )

«- Γι αυτό, συνέχισα, η άποψη μου είναι να επιλέξετε ένα ιστορικό πρόσωπο και μέσα από τη ζωή του και τις πράξεις του να περάσει και όλη η ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής».

Φαίνεται πως τους άρεσε η πρόταση , που δε χρειαζότανε δα και τόση φιλοσοφία , γιατί τους είδα να κουνάνε τα κεφάλια τους σαν να επιδοκίμαζαν την ιδέα μου και πρώτος ο Πάρις ήταν που φώναξε αμέσως ενθουσιασμένος:


«-Ναι, βέβαια, αυτό είναι! Τι σας έλεγα;», σπεύδοντας να εισπράξει και τα πρώτα «μπράβο» που με κουβάλησε εκεί.

(Το σημειώνω για να δούμε για μία ακόμη φορά πόσο μυαλό ,κουβαλούσαν όλοι εκείνοι οι μεγάλοι «σωτήρες» !)

«-Και ποιον θα μας προτείνετε;», ρώτησε ο Παττακός ρίχνοντας και ένα χαμόγελο ικανοποίησης που έδειχνε ότι είχα αρχίσει να του γίνομαι συμπαθητικός.

Πήρα κουράγιο και συνέχισα:

«-Θα σας έλεγα για μία ιστορική μορφή του 1821 που είχε όλα τα γνωρίσματα που χρειάζεται ένας κινηματογραφικός ήρωας για να γεμίσει μία ταινία και που ακόμη ο Αλέξανδρος Δουμάς , αν τον ήξερε , δεν αποκλείεται να είχε γράψει ένα μυθιστόρημα πολύ καλύτερο από τον Μοντεχρήστο…»

«-Τι εννοείτε ;» με ξαναρώτησε.

«-Έναν ήρωα που να ήταν τυχοδιώκτης και απρόβλεπτος στις αποφάσεις του και γενικά ηρωικός , αλλά και εραστής..»

(Αυτό το τελευταίο δεν νομίζω ότι του πολυάρεσε, επειδή είδα μερικούς να ξινίζουν τα μούτρα τους, ενώ ο Πατακός άρχισε να χάνει την προηγούμενη , ας την πούμε χαρμόσυνη έκφραση του. Ειδικά εκείνο το «εραστής» δεν πρέπει να του πολυάρεσε.)

«-έχετε κάποιον υπόψη σας;» με ρώτησε.

«-Ασφαλώς»

«-Ποιον;»

«-Τον Παπαφλέσσα»

Δεν πρόλαβα να πω καλά καλά το όνομα και ποιος είδε το θεό και δεν τον φοβήθηκε, καθώς είδα να αγριεύουν τα μούτρα του , να χτυπάει η γροθιά του στο τραπέζι και βγάζοντας σχεδόν αφρούς από το στόμα του να μου λέει:

«-Kαι τολμάτε να αποκαλείτε τυχοδιώκτη τον Παπαφλέσσα;»

Λες και δεν ήταν, άσχετα βέβαια αν υπήρξε και ηρωική μορφή, κάτι που τις περισσότερες φορές χαρακτηρίζει τους τυχοδιώκτες .Αλλά το χειρότερο ατόπημα χωρίς να λογαριάσω και την ελληνοχριστιανική ευλάβεια του Πατακού, ήταν που τόλμησα να βλέπω και σαν μεγάλο εραστή έναν άνθρωπο του θεού και μάλιστα ρασοφόρο. Για το μόνο που δεν μπορώ να πάρω όρκο είναι το αν εκείνη την ώρα και ο Τζέιμς Πάρις δεν αποκλείεται να σκέφθηκε , πως όταν θα πουλούσε την ταινία στο εξωτερικό , θα μπορούσε να προσθέσει μερικά μέτρα ταινίας με τσόντα για να την κάνει περισσότερο εμπορική, προσθέτοντας τον υπότιτλο: «Και επαναστάτης και εραστής».

Και το λέω αυτό επειδή εκείνη την εποχή είχε ειδικευθεί με μεγάλη δραστηριότητα και στις «ερωτικές ταινίες» με τολμηρότατες υπερβάσεις….Πήρα λοιπόν το θάρρος να απαντήσω στον οργισμένο Παττακό, καθώς δεν ήξερα και το μέχρι που μπορούσε να οδηγήσει η ασέβεια μου , επειδή εκείνον τον καιρό έγραφα και επιθεωρήσεις και δεν ήμουν καθόλου αρεστός…..

«-Μα δεν το λέω αυτό εγώ, κύριε αντιπρόεδρε», προσπάθησα να του εξηγήσω. « Η ιστορία το λέει και το καταθέτει με θαυμάσιο τρόπο σε ένα θεατρικό έργο και σε ένα βιβλίο του και ο ακαδημαικός μας ,ο Σπύρος Μελάς».

Εννοούσα το θεατρικό «Ματωμένα ράσα» του Σπύρου Μελά, που είναι ένα θαυμάσιο έργο του μεγάλου μάστορα του θεάτρου και της δημοσιογραφίας. Ούτε να ακούσει δεύτερη κουβέντα ο Παττακός.

Ξανάβαλε τις φωνές, χωρίς ευτυχώς να κρατάει εκείνη την ώρα το μυστρί, γιατί δεν το είχε σε τίποτε να μου το πετάξει στο κεφάλι.

«-Δεν τον γνωρίζω τον κύριο που μου λέτε.Πηγαίνετε , κύριε…»

Και μου έδειξε την πόρτα…

 

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΝΙΜΑ

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Μία λίαν επίκαιρη ιστορία για Παπαφλέσσα, Παττακό και 1821…

Μία ιστορία πολύ επίκαιρη και διδακτική... Επίκαιρη γιατί αφορά την "εθνοσωτήριο" της 21ης Απριλίου 1967 που έχει επέτειο σε μερικές μέρες και διδακτική γιατί αναφέρεται σε παθήματα που πρέπει πάντοτε να γίνονται μαθήματα. Την ιστορία αυτή την αλίευσα από το βιβλίο «το Χόλλυγουντ της πλατείας Κάνιγγο ...

Διαβάστε περισσότερα

Ντοκουμέντο: Οι απώλειες Ελλήνων και Τούρκων στην Επανάσταση του 1821

Εν έτει 1973 ένας συνταξιούχος ρώτησε τους υπευθύνους του περιοδικού «Ιστορία» τα εξής: « Πόσοι αγωνισταί , κατά κατηγορίας ( αρχηγοί, οπλαρχηγοί, καπεταναίοι, απλοί στρατιώτες ) και πόσοι από τον άμαχο πληθυσμό σκοτώθηκαν, εξαφανίστηκαν αιχμαλωτίστηκαν πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα κλπ σε όλη τη διάρκεια του αγώνος ...

Διαβάστε περισσότερα

Τι γράφουν τα τουρκικά σχολικά βιβλία για την ελληνική επανάσταση του 1821

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφραση του τουρκικού σχολικού εγχειριδίου (Emin Oktay, Tarih, Lise: III, έκδ. 1988, σσ. 237-240) και καταδεικνύει τον τρόπο που διδάσκονται οι γείτονες την κοινή μας Ιστορία. Τα σχόλια και οι υποσημειώσεις είναι των συγγραφέων Κατσουλάκου Θ.,Τσαντίνη Κ. από το βιβλίο ...

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκος Μπότσαρης- Η μάχη του Κεφαλόβρυσου

Ένας από τους πιο σημαντικούς και ηρωικούς οπλαρχηγούς του 1821, ήταν αναμφίβολα ο Σουλιώτης Μάρκος Μπότσαρης. Ο πρόωρος θάνατός του, ήταν βαρύτατο πλήγμα για τον Αγώνα. Ο Μάρκος Μπότσαρης αρχιστράτηγος της Δυτικής Ελλάδας Μετά την καταστροφική για τους Έλληνες μάχη στο Πέτα (4 Ιουλίου 1822), ο Μάκρος ...

Διαβάστε περισσότερα

Η "ωραία Ελένη" της Επανάστασης του 21-Του Παντελή Στεφ.Αθανασιάδη

Στην Επανάσταση του 1821, υπήρξαν σημαντικές γυναίκες σύζυγοι, μάνες ή ερωμένες, που στήριζαν με τον τρόπο τους, ποικιλότροπα τους αγωνιστές. Συνηθίζουμε να λέμε, πως πίσω από κάθε σπουδαίο άνδρα, κρύβεται μια εξίσου σπουδαία γυναίκα. Και αυτό επαληθεύθηκε, κατά τη διάρκεια της Εθνεγερσίας. Μια τέτοια γυναίκα, ...

Διαβάστε περισσότερα

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης 1770 – 1843

Ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε στην Πελοπόννησο και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστός και ως «Γέρος του Μωριά». Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε «εις τα 1770, Απριλίου 3, την Δευτέρα της Λαμπρής... εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνίαν, ονομαζόμενον ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα παλαιά Ανάκτορα και η ιστορία τους

25 Ιανουαρίου του 1836 θεμελιώνονται τα Ανάκτορα.Σχεδιάστηκαν από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα της Βασιλικής Αυλής της Βαυαρίας , Φρειδερίκο φον Γκέρτνερ. Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε το 1836 και ολοκληρώθηκε το 1847. Χρησιμοποιήθηκε ως βασιλικό ανάκτορο πρώτα από τον Βασιλιά της Ελλάδος Όθωνα και στη συνέχεια από ...

Διαβάστε περισσότερα

Η απελευθέρωση της Σάμου στις 2 Μαρτίου 1913

Η Υψηλή Πύλη από το 1832 είχε αναγνωρίσει ένα ιδιότυπο καθεστώς για το νησί της Σάμου. Κηρύχθηκε σε Ηγεμονία με δικό του ηγεμόνα, αλλά συνέχισε να είναι υποτελές στην Πύλη. Ο ηγεμόνας ήταν κάθε φορά χριστιανός ορθόδοξος και διοριζόταν από τον Σουλτάνο. Ο λαός της Σάμου, ...

Διαβάστε περισσότερα

Καπετανίδης Νίκος-O Eθνομάρτυρας δημοσιογράφος

Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους εθνομάρτυρες, που απαγχονίστηκε στα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας σε ηλικία 32 ετών, πρόλαβε όμως και σημάδεψε με την πένα και τη στάση του τον ποντιακό αγώνα. Παιδί της Ριζούντας, όπου είδε το φως το 1889, ο Καπετανίδης τελείωσε το Φροντιστήριο Τραπεζούντας πριν ...

Διαβάστε περισσότερα

Πέθανε η Νεζμιγιέ Χότζα, χήρα του Αλβανού δικτάτορα

Η χήρα του Αλβανού δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, Νεζμιγιέ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 99 ετών, 35 χρόνια μετά το θάνατο του σύζυγού της, ο οποίος είχε κυβερνήσει με σιδηρά πυγμή την Αλβανία για πάνω από 40 χρόνια, έγινε σήμερα γνωστό από την οικογένεια. Τον θάνατο της Νεζμιγιέ ...

Διαβάστε περισσότερα

Αστυνομία εναντίον διαδηλωτών στην Ελλάδα κάποτε...

Οι πυροσβεστικές αντλίες ως μέσο καταστολής δυναμικών συγκεντρώσεων δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο. Εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην Αθήνα, στις διαδηλώσεις φοιτητών το 1874. Έκτοτε χρησιμοποιήθηκαν αρκετές φορές σε διαδηλώσεις και απεργίες εργατών, κυρίως τη δεκαετία του 1920, με αποκορύφωμα την «μονομαχία» με νερό τον Νοέμβριο ...

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος-100 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Αγρινιώτη διανοούμενου

Ποιητής, πεζογράφος, ιδεολόγος του σοσιαλισμού και υπέρμαχος του δημοτικισμού. Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων. Ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 11 Μαΐου του 1868. Ήταν το πρώτο από τα επτά παιδιά του κτηματία Ιωάννη Χατζόπουλου και της Θεοφανίας Στάικου, που προερχόταν ...

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Δημάδης-Πατέρας ηρωίδας,τέκνο διανόησης...

Ο Κώστας Δημάδης γεννήθηκε στο Τούρναβο της Ηπείρου και ήρθε με τους δικούς του στο Αγρίνιο, όντας παιδί οκτώ χρονώ, το 1980. Μετά το σχολαρχείο, που παρακολούθησε στο Αγρίνιο, γράφτηκε και τελείωσε το Γυμνάσιο στο Μεσολόγγι, γιατί τότε το Αγρίνιο δεν είχε Γυμνάσιο. Σπούδασε ιατρική ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα 10 Πιο Παράξενα Όπλα Που Εφευρέθηκαν Ποτέ

Τα όπλα ήταν πάντα μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης, από τη χρήση τους για προστασία μέχρι για χρήσεις σε παιχνίδια όπως airsoft...Μέσα στα χρόνια είδαμε την εξέλιξη των όπλων και της τεχνογνωσίας. Ωστόσο τα όπλα που έχετε δει ή που ξέρετε δεν περιλαμβάνουν όλο το  εύρος ...

Διαβάστε περισσότερα

Mary Somerville: Ποια είναι η γυναίκα που τιμά η Google με Doodle

Στην Mairy Somerville είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google, την σκωτσέζα επιστήμονα. Η Mairy Somerville σπούδασε μαθηματικά κι αστρονομία και διορίστηκε από κοινού ως η πρώτη γυναίκα μέλος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας ταυτόχρονα με τη Κάρολαϊν Χέρσελ ενώ η Βασιλική Ακαδημία της Αγγλίας της απένειμε ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν βγήκε περίστροφο μέσα στη Βουλή

Μετά την συντριβή του φιλοβασιλικού κινήματος Γαργαλίδη – Λεοναρδόπουλου τον Οκτώβριο του 1923, τα συντηρητικά κόμματα είχαν βρεθεί σε δύσκολη θέση. Ο Μεταξάς είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ιταλία, ενώ πολλά άλλα στελέχη του “Λαϊκού” κόμματος είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι για συνέργεια στο αποτυχόν κίνημα. Έκτός ...

Διαβάστε περισσότερα

Το χρονικό της κρίσης των Ιμίων

Η κρίση των Ιμίων κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996, σε μια εποχή που η κυβέρνηση Σημίτη έκανε τα πρώτα της βήματα, φέρνοντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης. Το επεισόδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των ελληνο- τουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, που εμφανίσθηκαν ...

Διαβάστε περισσότερα

Oι σεισμοί που ξεπέρασαν τα 8 Ρίχτερ

Οι 10 μεγαλύτεροι σεισμοί στην ιστορία είναι: 1) 9,5 Ρίχτερ στη Χιλή στις 22 Μαΐου 1960 με 4.485 νεκρούς 2) 9,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα στις 28 Μαρτίου 1964 με 128 νεκρούς 3) 9,1 Ρίχτερ στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας στις 28 Δεκεμβρίου 2004 με 230.000 νεκρούς 4) 9 Ρίχτερ ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η Εφορία "έδεσε" τον Αλ Καπόνε!

Ο διαβόητος μαφιόζος Άλφονς Γκαμπριέλ Καπόουν, γνωστότερος ως Αλ Καπόνε (Al Capone), γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1899 στο Μπρούκλιν. Οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει από την Ιταλία στις ΗΠΑ πέντε χρόνια νωρίτερα, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Με το έγκλημα ήρθε σε επαφή πολύ νωρίς. Σε ...

Διαβάστε περισσότερα

Αυτές είναι οι Ελληνίδες που έγραψαν πολιτική ιστορία

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι Ελληνίδες δεν έχουν κλείσει 100 χρόνια στην πολιτική αρένα. Για πρώτη φορά προσήλθαν στις κάλπεις το 1934 και συγκεκριμένα στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου. Η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών άργησε ακόμη 18 χρόνια, καθώς το ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν οι Θράκες "πλησίασαν" τον Αμερικανό Πρόεδρο

Η λήξη του αιματηρού Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου βρήκε την Ελλάδα να αγωνίζεται να κατοχυρώσει τα εθνικά της δίκαια, κυρίως έναντι των Βουλγάρων και των Οθωμανών, που είχαν συνταχθεί με τις δυνάμεις των Κεντρικών Αυτοκρατοριών, δηλαδή είχαν συμμαχήσει με τους ηττημένους τελικά Γερμανούς. Εκείνο το διάστημα, ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μεταξάς στο Αγρίνιο: Μια “απόπειρα δολοφονίας” από...κάνουλα βαρελιού

Δύο άγνωστα περιστατικά από την επίσκεψη του Ιωάννη Μεταξά στο Αγρίνιο το 1938. Είχε προηγηθεί η κατάλυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας από τον ίδιο στις 4 Αυγούστου του 1936. Εν τω μεταξύ είχε επιβληθεί λογοκρισία στον τύπο και υπήρχε ασφυκτικός έλεγχος όλων των εκφάνσεων του δημόσιου ...

Διαβάστε περισσότερα

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συντελέστηκε όταν, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, δυνάμεις της Βέρμαχτ σκότωσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων, σε αντίποινα για την εκτέλεση αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ. Τον τελευταίο χρόνο της ...

Διαβάστε περισσότερα