Μία λίαν επίκαιρη ιστορία για Παπαφλέσσα, Παττακό και 1821…

TIME-DOC
25 Μαρτίου 2020 12:23:00

Μία ιστορία πολύ επίκαιρη και διδακτική...

Επίκαιρη γιατί αφορά την "εθνοσωτήριο" της 21ης Απριλίου 1967 που έχει επέτειο σε μερικές μέρες και διδακτική γιατί αναφέρεται σε παθήματα που πρέπει πάντοτε να γίνονται μαθήματα. Την ιστορία αυτή την αλίευσα από το βιβλίο «το Χόλλυγουντ της πλατείας Κάνιγγο » που μου χάρισε ο συγγραφέας του και φίλος μου Γιώργος Λαζαρίδης , γνωστός σκηνοθέτης σεναριογράφος και δημοσιογράφος , που δεν ζει πια.


«..Γύρω στα 1971, γράφει ο Λαζαρίδης, όταν ο Τζέιμς Πάρις ήταν στις μεγάλες δόξες του , είχε πείσει την κυβέρνηση των συνταγματαρχών να γυρίσουν μία μεγάλη εθνική ταινία με θέμα το 1821, σε μία μεγάλη υπερπαραγωγή, την οποίαν πρόταση είχαν αποδεχθεί με ενθουσιασμό. Και γιατί να του έλεγαν «όχι»; Μήπως από την τσέπη τους θα έβαζαν τα λεφτά; Έτσι σαν ξεκίνημα της μεγάλης παραγωγής ,ο Τζέιμς Πάρις άρχισε να κυκλοφορεί με μία πανάκριβη χρυσή Μερσεντές που, αντί για αριθμό κυκλοφορίας ,είχε στις πινακίδες τον αριθμό «1821» και στη συνέχεια άρχισε η προετοιμασία…Έτσι ένα μεσημέρι, εμφανίζεται ο Πάρις στο σπίτι μου και μου λέει να πάω μαζί του για κάτι πολύ σοβαρό που με ήθελε.


Στην αρχή επειδή πολλές φορές με έπαιρνε αιφνιδιαστικά μαζί του σε διάφορα ταξίδια- και πρέπει εδώ να ομολογήσω ότι του οφείλω πάρα πολλές τέτοιες τουριστικές εμπειρίες- νόμισα ότι και πάλι για κάτι τέτοιο θα με ήθελε και ότι βιαζόταν να πάμε για εισιτήρια.


Με έκπληξη μου ,όμως είδα να πηγαίνουμε στο υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος και σε λίγο να ανεβαίνουμε στο γραφείο του υπουργού. Πριν προλάβω να του ζητήσω εξηγήσεις, ανοίγει μία πόρτα και μπαίνουμε σε μία αίθουσα συνεδριάσεων , όπου στην κεφαλή καθόταν ο Στυλιανός Παττακός με την απαστράπτουσα φαλάκρα του , χωρίς το μυστρί του απ’ό,τι θυμάμαι και να περιστοιχίζεται από ένα σωρό παρατρεχάμενους και συνομιλητές της χούντας , που οι περισσότεροι μου ήταν άγνωστοι , ενώ ο Πάρις άρχισε την , όπως πάντα χειμαρώδη του εισήγηση του:

«-Ο κύριος Λαζαρίδης, γνωστός σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, νομίζω ότι μπορεί καλύτερα από κάθε άλλον να μας δώσει τη σωστή λύση για το σενάριο της ταινίας που ετοιμάζουμε για το 1821»

Η αλήθεια είναι ότι ο Παττακός επιστράτευσε το κατά το δυνατόν πιο γοητευτικό του χαμόγελο και μου είπε ότι περίμενε την καλύτερη πρόταση.

Με είχε κυριολεκτικά αιφνιδιάσει εκείνη η …απαγωγή του Τζέιμς Πάρις και ήμουν ήδη θυμωμένος , γιατί ενώ ήξερε τη μόνιμη άρνηση μου να μπερδευτώ με τις ταινίες του , που γύριζε σε συνεργασία με μία κυβέρνηση που που δεν ήταν του γούστου ούτε της αποδοχής μου ,αλλά, βέβαια ,σ’αυτό ήταν που ποντάριζε:στον αιφνιδιασμό. Μόνο που δεν το κατάφερε γιατί απάντησα κάπως έτσι στον Πατακό, που περίμενε ούτε λίγο ούτε πολύ να του διηγηθώ αμέσως κάποια ιστορία του 1821 στο στυλ του «Αγνώστου Πολέμου», που σίγουρα και μετά μανίας θα τον παρακολουθούσε από τον δικό τους σταθμό.


«- Το 1821 , του είπα, είναι τόσο τεράστιο που θα μπορούσε να δώσει θεματολογία για να γίνουν όχι μία , αλλά εκατό ελληνικές ταινίες».

(Άλλο που δεν ήθελε ο Τζέιμς Πάρις ! Όταν με μία κυκλοφορούσε ήδη με χρυσή Μερσεντές , σκέψου με πόσες θα κυκλοφορούσε αν γύριζε εκατό! )

«- Γι αυτό, συνέχισα, η άποψη μου είναι να επιλέξετε ένα ιστορικό πρόσωπο και μέσα από τη ζωή του και τις πράξεις του να περάσει και όλη η ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής».

Φαίνεται πως τους άρεσε η πρόταση , που δε χρειαζότανε δα και τόση φιλοσοφία , γιατί τους είδα να κουνάνε τα κεφάλια τους σαν να επιδοκίμαζαν την ιδέα μου και πρώτος ο Πάρις ήταν που φώναξε αμέσως ενθουσιασμένος:


«-Ναι, βέβαια, αυτό είναι! Τι σας έλεγα;», σπεύδοντας να εισπράξει και τα πρώτα «μπράβο» που με κουβάλησε εκεί.

(Το σημειώνω για να δούμε για μία ακόμη φορά πόσο μυαλό ,κουβαλούσαν όλοι εκείνοι οι μεγάλοι «σωτήρες» !)

«-Και ποιον θα μας προτείνετε;», ρώτησε ο Παττακός ρίχνοντας και ένα χαμόγελο ικανοποίησης που έδειχνε ότι είχα αρχίσει να του γίνομαι συμπαθητικός.

Πήρα κουράγιο και συνέχισα:

«-Θα σας έλεγα για μία ιστορική μορφή του 1821 που είχε όλα τα γνωρίσματα που χρειάζεται ένας κινηματογραφικός ήρωας για να γεμίσει μία ταινία και που ακόμη ο Αλέξανδρος Δουμάς , αν τον ήξερε , δεν αποκλείεται να είχε γράψει ένα μυθιστόρημα πολύ καλύτερο από τον Μοντεχρήστο…»

«-Τι εννοείτε ;» με ξαναρώτησε.

«-Έναν ήρωα που να ήταν τυχοδιώκτης και απρόβλεπτος στις αποφάσεις του και γενικά ηρωικός , αλλά και εραστής..»

(Αυτό το τελευταίο δεν νομίζω ότι του πολυάρεσε, επειδή είδα μερικούς να ξινίζουν τα μούτρα τους, ενώ ο Πατακός άρχισε να χάνει την προηγούμενη , ας την πούμε χαρμόσυνη έκφραση του. Ειδικά εκείνο το «εραστής» δεν πρέπει να του πολυάρεσε.)

«-έχετε κάποιον υπόψη σας;» με ρώτησε.

«-Ασφαλώς»

«-Ποιον;»

«-Τον Παπαφλέσσα»

Δεν πρόλαβα να πω καλά καλά το όνομα και ποιος είδε το θεό και δεν τον φοβήθηκε, καθώς είδα να αγριεύουν τα μούτρα του , να χτυπάει η γροθιά του στο τραπέζι και βγάζοντας σχεδόν αφρούς από το στόμα του να μου λέει:

«-Kαι τολμάτε να αποκαλείτε τυχοδιώκτη τον Παπαφλέσσα;»

Λες και δεν ήταν, άσχετα βέβαια αν υπήρξε και ηρωική μορφή, κάτι που τις περισσότερες φορές χαρακτηρίζει τους τυχοδιώκτες .Αλλά το χειρότερο ατόπημα χωρίς να λογαριάσω και την ελληνοχριστιανική ευλάβεια του Πατακού, ήταν που τόλμησα να βλέπω και σαν μεγάλο εραστή έναν άνθρωπο του θεού και μάλιστα ρασοφόρο. Για το μόνο που δεν μπορώ να πάρω όρκο είναι το αν εκείνη την ώρα και ο Τζέιμς Πάρις δεν αποκλείεται να σκέφθηκε , πως όταν θα πουλούσε την ταινία στο εξωτερικό , θα μπορούσε να προσθέσει μερικά μέτρα ταινίας με τσόντα για να την κάνει περισσότερο εμπορική, προσθέτοντας τον υπότιτλο: «Και επαναστάτης και εραστής».

Και το λέω αυτό επειδή εκείνη την εποχή είχε ειδικευθεί με μεγάλη δραστηριότητα και στις «ερωτικές ταινίες» με τολμηρότατες υπερβάσεις….Πήρα λοιπόν το θάρρος να απαντήσω στον οργισμένο Παττακό, καθώς δεν ήξερα και το μέχρι που μπορούσε να οδηγήσει η ασέβεια μου , επειδή εκείνον τον καιρό έγραφα και επιθεωρήσεις και δεν ήμουν καθόλου αρεστός…..

«-Μα δεν το λέω αυτό εγώ, κύριε αντιπρόεδρε», προσπάθησα να του εξηγήσω. « Η ιστορία το λέει και το καταθέτει με θαυμάσιο τρόπο σε ένα θεατρικό έργο και σε ένα βιβλίο του και ο ακαδημαικός μας ,ο Σπύρος Μελάς».

Εννοούσα το θεατρικό «Ματωμένα ράσα» του Σπύρου Μελά, που είναι ένα θαυμάσιο έργο του μεγάλου μάστορα του θεάτρου και της δημοσιογραφίας. Ούτε να ακούσει δεύτερη κουβέντα ο Παττακός.

Ξανάβαλε τις φωνές, χωρίς ευτυχώς να κρατάει εκείνη την ώρα το μυστρί, γιατί δεν το είχε σε τίποτε να μου το πετάξει στο κεφάλι.

«-Δεν τον γνωρίζω τον κύριο που μου λέτε.Πηγαίνετε , κύριε…»

Και μου έδειξε την πόρτα…

 

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΝΙΜΑ

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Το πάθος του Μάρκου για τους τεκέδες,τους ναργιλέδες και τις…φραγκοσυριανές

Αν ζούσε σήμερα ο Μάρκος Βαμβακάρης ως και τραγούδι θα έγραφε για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης. «Χαρμάνης είμ’ απ το πρωί, πάω για να φουμάρω μες τον τεκέ του Σάλωνα Π’έχε το φίνο μαύρο μες στον τεκέ του Μίχαλου π’έχε το σύρμα μαύρο» Μόνιμος θαμώνας τον τεκέδων του Πειραιά ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του δημοτικού σουξέ «Παπαλάμπραινα»

Στα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους οργίαζαν οι ληστές και οι κλέφτες. Σαν καλή ώρα. Οι κακοποιοί είχαν εξελιχθεί στο μεγάλο πονοκέφαλο της Πολιτείας ,παρότι η κοινωνία τους δέχθηκε με τα υπέρ και με τα κατά τους. Τραγούδησε τα κατορθώματά τους, τα παθήματά ...

Διαβάστε περισσότερα

Μάικλ Ροκφέλερ. Ο γόνος της ζάπλουτης οικογένειας που τον έφαγαν ιθαγενείς κανίβαλοι για εκδίκηση

Στις 19 Νοεμβρίου του 1961, ο γιος και κληρονόμος της τεράστιας περιουσίας των Νεοϋορκέζων Ροκφέλερ, Μάικλ, κρεμόταν από ένα αναποδογυρισμένο καταμαράν στα ανοιχτά της Νέας Γουινέας. Μαζί του ήταν ο Ολλανδός ανθρωπολόγος, Ρενέ Γουάσνικ. Οι δύο άντρες είχαν περάσει τη νύχτα μεσοπέλαγα, περιμένοντας βοήθεια.Η εξαφάνιση ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο πιο περίεργος πόλεμος της Ιστορίας!

Το 1932 ξέσπασε στην Αυστραλία ένας φοβερός πόλεμος εναντίον ενός ανίκητου εχθρού. Σπαταλήθηκαν χιλιάδες σφαίρες, αλλά ο εχθρός δεν έπεφτε. Ήταν ο μεγάλος πόλεμος των Εμού, των γιγαντόσωμων πτηνών που «έβαλαν τα γυαλιά» στον αυστραλέζικο στρατό. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο, οι εκτάσεις στο δυτικό τμήμα ...

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλισσα Άννα: H αληθινή ιστορία της εκκεντρικής βασίλισσας που ενέπνευσε τον Γιώργο Λάνθιμo

H τελευταία της Δυναστείας των Στιούαρτ, η Άννα Στιούαρτ, γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1665. Ήταν η μικρότερη κόρη της Άννας Χάιντ και του Ιακώβου Δούκα του Γιορκ, (του δεύτερου γιου, ενός αμφιλεγόμενου βασιλιά), και, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα γινόταν ποτέ βασίλισσα. Από ένα παράδοξο ...

Διαβάστε περισσότερα

Η τραγική μοίρα των παιδιών του Αϊνστάιν

Όσο ριζοσπαστικές και καινοτόμες ήταν οι ιδέες και οι ανακαλύψεις του Άλμπερτ Αϊνστάιν τόσο επεισοδιακή και ασταθής ήταν η προσωπική του ζωή. Κατά γενική ομολογία, ήταν ένας άνθρωπος με ιδιοτροπίες και παραξενιές. Δυστυχώς, οι μεγαλύτεροι αποδέκτες της ιδιορρυθμίας του ήταν τα ίδια του τα ...

Διαβάστε περισσότερα

Το σεξ στο Μεσαίωνα

Στον Μεσαίωνα οι εκκλησίες γίνονταν το «καταφύγιο» ερωτευμένων ζευγαριών. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότας, Ρουθ Μάζο Κάρας, οι ναοί τότε ήταν κάτι σαν το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου! Τα νεαρά ζευγάρια που αναζητούσαν δωρεάν ερωτική στέγη κατέφευγαν στις εκκλησίες γιατί το ...

Διαβάστε περισσότερα

Καπετανίδης Νίκος-O Eθνομάρτυρας δημοσιογράφος

Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους εθνομάρτυρες, που απαγχονίστηκε στα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας σε ηλικία 32 ετών, πρόλαβε όμως και σημάδεψε με την πένα και τη στάση του τον ποντιακό αγώνα. Παιδί της Ριζούντας, όπου είδε το φως το 1889, ο Καπετανίδης τελείωσε το Φροντιστήριο Τραπεζούντας πριν ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν ο Ντε Γκώλ άνοιγε την πόρτα της Ευρώπης στους Έλληνες

Είκοσι δύο χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή , εκείνο που έρχεται στο μυαλό όλων είναι το μέγιστο των επιτευγμάτων του , η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαική Ένωση. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Καραμανλής μετά τον Ιούλιο του 1960, σ’ αυτό είχε ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η Εφορία "έδεσε" τον Αλ Καπόνε!

Ο διαβόητος μαφιόζος Άλφονς Γκαμπριέλ Καπόουν, γνωστότερος ως Αλ Καπόνε (Al Capone), γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1899 στο Μπρούκλιν. Οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει από την Ιταλία στις ΗΠΑ πέντε χρόνια νωρίτερα, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Με το έγκλημα ήρθε σε επαφή πολύ νωρίς. Σε ...

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος-100 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Αγρινιώτη διανοούμενου

Ποιητής, πεζογράφος, ιδεολόγος του σοσιαλισμού και υπέρμαχος του δημοτικισμού. Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων. Ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 11 Μαΐου του 1868. Ήταν το πρώτο από τα επτά παιδιά του κτηματία Ιωάννη Χατζόπουλου και της Θεοφανίας Στάικου, που προερχόταν ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα 10 Πιο Παράξενα Όπλα Που Εφευρέθηκαν Ποτέ

Τα όπλα ήταν πάντα μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης, από τη χρήση τους για προστασία μέχρι για χρήσεις σε παιχνίδια όπως airsoft...Μέσα στα χρόνια είδαμε την εξέλιξη των όπλων και της τεχνογνωσίας. Ωστόσο τα όπλα που έχετε δει ή που ξέρετε δεν περιλαμβάνουν όλο το  εύρος ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάγκη παρακολούθησης του διαβήτη, ειδικά την εποχή του κορωνοϊού

Η αποφυγή του ιατρικού ελέγχου εκ μέρους του διαβητικού ατόμου, λόγω προφύλαξης από τον νέο κορωνοϊό, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των καρδιαγγειακών επιπλοκών, ενώ η έλλειψη θεραπείας για τη χρόνια υπεργλυκαιμία ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό.   O Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής ...

Διαβάστε περισσότερα

Εργατική Πρωτομαγιά: Πότε καθιερώθηκε ως εργατική γιορτή και πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας η Εργατική Πρωτομαγιά. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και να καθορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία ...

Διαβάστε περισσότερα

Το πέρασμα της Νιάλας – Η απίστευτη συνάντηση του Δημοκρατικού Στρατού με τους διώκτες του

Άγραφα - αυχένας Νιάλας, υψόμετρο 2.200 μέτρα, Μεγάλη Παρασκευή, 11 Απριλίου 1947 Ο ουρανός λες και θα άγγιζε το βουνό. Τα μολυβένια σύννεφα είχαν κατέβει τόσο χαμηλά, που σχεδόν ακουμπούσαν τα κεφάλια των ανθρώπων. Χιόνιζε ακατάπαυστα και φυσούσε δαιμονισμένα. Ακόμη και το να μιλήσει κάποιος στον ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τσώρτσιλ επίτιμος δημότης Αγρινίου

Ίσως προκαλεί εντύπωση αλλά είναι ακριβές.Ιδού...   Αριθ. 2 ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Συγκείμενον από τον Προεδρεύοντα Δημοτ. Σύμβουλον Β. Παπαϊωάννου και τα κάτωθι υπογεγραμμένα μέλη: Συνεδριάσαν εν τω Δημοτικώ καταστήματι σήμερον την 14 του μηνός Μαρτίου του έτους 1945, παρόντος και του Δημαρχούντος Ηλία Σαγεώργη Σκεφθέν Επειδή Δια ταύτα Ψ η φ ί ...

Διαβάστε περισσότερα

Εμμανουήλ Ροΐδη:Επιστολαί ενός Αγρινιώτου

Aγρίνι 1 Μαΐου 1866Αξιότιμε κ. Εκδότα της «Αυγής», Το όνομά μου είναι Σουρλής κατοικώ εις το Αγρίνι κοντά εις τον ποταμόν, και είμαι συνδρομητής εις την αξιόλογον «Αυγήν» σας. Όταν ήμην νέος, υπήγα εις την Πάδοβαν να σπουδάσω ιατρικήν και έπειτα επέστρεψα εδώ, όπου υπανδρεύθην και ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ο Αχελώος" :Η πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε στο Αγρίνιο

Η εφημερίδα «Ο Αχελώος» ήταν το επίσημο κυβερνητικό όργανο, της Γερουσίας της Δυτικής Ελλάδος, η έδρα της οποίας είχε μεταφερθεί το 1822 από το Μεσολόγγι στο Αγρίνιο. Ήταν χειρόγραφη και την ευθύνη της συντάξεώς της είχε ο αρχιγραμματέας της Γερουσίας Ν. Λουριώτης που την έγραφε ...

Διαβάστε περισσότερα

Μία λίαν επίκαιρη ιστορία για Παπαφλέσσα, Παττακό και 1821…

Μία ιστορία πολύ επίκαιρη και διδακτική... Επίκαιρη γιατί αφορά την "εθνοσωτήριο" της 21ης Απριλίου 1967 που έχει επέτειο σε μερικές μέρες και διδακτική γιατί αναφέρεται σε παθήματα που πρέπει πάντοτε να γίνονται μαθήματα. Την ιστορία αυτή την αλίευσα από το βιβλίο «το Χόλλυγουντ της πλατείας Κάνιγγο ...

Διαβάστε περισσότερα

Ντοκουμέντο: Οι απώλειες Ελλήνων και Τούρκων στην Επανάσταση του 1821

Εν έτει 1973 ένας συνταξιούχος ρώτησε τους υπευθύνους του περιοδικού «Ιστορία» τα εξής: « Πόσοι αγωνισταί , κατά κατηγορίας ( αρχηγοί, οπλαρχηγοί, καπεταναίοι, απλοί στρατιώτες ) και πόσοι από τον άμαχο πληθυσμό σκοτώθηκαν, εξαφανίστηκαν αιχμαλωτίστηκαν πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα κλπ σε όλη τη διάρκεια του αγώνος ...

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκος Μπότσαρης- Η μάχη του Κεφαλόβρυσου

Ένας από τους πιο σημαντικούς και ηρωικούς οπλαρχηγούς του 1821, ήταν αναμφίβολα ο Σουλιώτης Μάρκος Μπότσαρης. Ο πρόωρος θάνατός του, ήταν βαρύτατο πλήγμα για τον Αγώνα. Ο Μάρκος Μπότσαρης αρχιστράτηγος της Δυτικής Ελλάδας Μετά την καταστροφική για τους Έλληνες μάχη στο Πέτα (4 Ιουλίου 1822), ο Μάκρος ...

Διαβάστε περισσότερα

Η "ωραία Ελένη" της Επανάστασης του 21-Του Παντελή Στεφ.Αθανασιάδη

Στην Επανάσταση του 1821, υπήρξαν σημαντικές γυναίκες σύζυγοι, μάνες ή ερωμένες, που στήριζαν με τον τρόπο τους, ποικιλότροπα τους αγωνιστές. Συνηθίζουμε να λέμε, πως πίσω από κάθε σπουδαίο άνδρα, κρύβεται μια εξίσου σπουδαία γυναίκα. Και αυτό επαληθεύθηκε, κατά τη διάρκεια της Εθνεγερσίας. Μια τέτοια γυναίκα, ...

Διαβάστε περισσότερα

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης 1770 – 1843

Ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε στην Πελοπόννησο και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστός και ως «Γέρος του Μωριά». Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε «εις τα 1770, Απριλίου 3, την Δευτέρα της Λαμπρής... εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνίαν, ονομαζόμενον ...

Διαβάστε περισσότερα