Google και Apple ορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού στις εφαρμογές ιχνηλάτησης του κορονοϊού

ΕΠΙΣΤΗΜΗ
15 Μαΐου 2020 12:15:00

Στην ψηφιακή μάχη κατά της covid-19, οι κολοσσοί της τεχνολογίας ένωσαν τις δυνάμεις τους απέναντι στις κυβερνήσεις. Και, όπως γράφει το Politico, κέρδισαν.

Την ώρα που οι αρχές στην Ευρώπη κινούνταν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης εφαρμογών για την ανίχνευση της εξάπλωσης του κορονοϊού, η Apple και η Google ουσιαστικά διαμόρφωσαν τους όρους για την ανάπτυξη των εργαλείων, που τώρα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στην ΕΕ και όχι μόνο από τον επόμενο μήνα.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί εφάρμοσαν σκληρή στάση με πολιτικούς οι οποίοι έδειξαν σκληρή στάση με πολιτικούς που είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους. Οι εταιρείες επίσης πλεύρισαν δυνάμεις από το μέτωπο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων προκειμένου να καθησυχάσουν τις ανησυχίες αναφορικά με το ενδεχόμενο κυβερνητικής παρακολούθησης.

Οι αξιωματούχοι ζύγισαν την ανάγκη προστασίας της ιδιωτικότητας και τον στόχο της δημόσιας υγείας, την αντιμετώπιση δηλαδή του κοορνοϊού. Τεχνολογικές εταιρείες και οργανώσεις προστασίας των προσωπικών δεδομένων άφησαν στην άκρη τις παλιές διαφωνίες τους για να βρουν τρόπο να φτιάξουν εφαρμογές για την covid-19, συχνά συμπυκνώνοντας δουλειά μηνών μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι πολιτικοί έμειναν να αποφασίσουν εάν θα πορεύονταν μόνοι ή εάν θα βάδιζαν από κοινού με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Silicon Valley, με τις «take it or leave it» προσφορές τους.

«Δεν παίρνω θέση κατά της Apple ή της Google» δηλώνει ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής της Γαλλίας Cedric O στο Politico, αφότου άσκησε κριτική δημοσίως στις εταιρείες, που αρνούνται να συνεργαστούν με την ανεξάρτητη εφαρμογή του Παρισιού για τον κορονοϊό. «Λέω πως δεν θέλω να με περιορίζει από τις επιλογές εσωτερικής πολιτικής καμίας εταιρείας, σε θέματα δημόσιας υγείας».

Την ώρα που οι κυβερνήσεις δίνουν μάχη για να θέσουν τον ιό υπό έλεγχο, η παράδοξη συμμαχία ορισμένων από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο με οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

«Ελπίζουμε να χαλιναγωγήσουμε τη δύναμη της τεχνολογίας για να βοηθήσουμε τις χώρες σε όλο τον κόσμο να επιβραδύνουν την εξάπλωση της covid-19» ανέφεραν οι εταιρείες όταν ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία τους, τον περασμένο μήνα. Αλλά αρνήθηκαν και οι δύο να σχολιάσουν τις σχέσεις τους με κυβερνήσεις αναφορικά με τη δημιουργία εφαρμογών για smartphone, παρότι μηχανικοί που εμπλέκονταν στο εγχείρημα εξήγησαν πως είναι θέμα των κυβερνήσεων, και όχι εταιρειών, να καθορίσουν ποια προσέγγιση θα χρησιμοποιήσουν.

Τον επόμενο μήνα, οι χώρες της ΕΕ θα παρουσιάσουν εφαρμογές που θα χρησιμοποιούν την τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων για να παρακολουθήσουν τις διαδράσεις των ανθρώπων, πληροφορώντας τον πληθυσμό εάν έρθει σε επαφή με ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό.

Τα περισσότερα από τα προγράμματα, που μπορεί να χρησιμοποιούνται και το 2021, βασίζονται στην προσέγγιση που υποστήριξαν η Google και η Apple, συχνά κόντρα στις αρχικές προτάσεις που είχαν διατυπωθεί.

Η ικανότητα των εταιρειών αυτών να γίνουν τα πράγματα με τον τρόπο τους, να «ορίσουν το παιχνίδι», συχνά με την υποστήριξη υπερασπιστών της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των δεδομένων, εγείρει ερωτήματα για τον ρόλο των μεγάλων της τεχνολογίας στο πώς οι κυβερνήσεις ανταποκρίνονται σε παγκόσμιες κρίσεις δημόσιας υγείας.

Οι εφαρμογές που θα είναι σύντομα διαθέσιμες στηρίζονται σε διαδικασίες της Google και της Apple, αλλά υπάρχουν και αυτές που είναι ανεξάρτητες αυτών, και το μπέρδεμα θα μπερδέψει και τη στρατηγική της Ευρώπης στην προσπάθεια συντονισμένης απόκρισης μεταξύ των 27 χωρών - μελών αλλά και αλλού, αφού τα διαφορετικά ψηφιακά εργαλεία δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

«Η δια-λειτουργικότητα αυτών των εφαρμογών είναι τυφλό σημείο» δηλώνει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris-Saclay Michel Beaudouin-Lafon. «από τεχνικής άποψης, θα είναι δύσκολο να τις βάλεις να 'συνομιλούν΄».

Το παράδειγμα της Γερμανίας
Τέτοιες «εντάσεις» είναι πολύ ξεκάθαρες στη Γερμανία.

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, μία οργάνωση προώθησε μία «εργαλειοθήκη», που είχε αναπτυχθεί με ακόμα 130 ειδικούς της τεχνολογίας από οκτώ ώρες, για την κατασκευή εφαρμογών που θα μπορούσαν να εντοπίζουν πιθανά κρούσματα κορονοϊού. Το σχέδιο επέτρεπε την καταχώριση όλων των στοιχείων σε έναν κεντρικό σέρβερ και τη παροχή πρόσβασης σε ορισμένες από τις πληροφορίες σε επιδημιολόγους και αρμόδιους, ώστε να αναλύουν την εξάπλωση του ιού παγκοσμίως.

Μέσα σε λίγες ημέρες, η πρωτοβουλία είχε βρει τοίχο. Στις 10 Απριλίου, Google και Apple ανακοίνωσαν πως είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη λογισμικού που θα επέτρεπε σε εφαρμογές, που έχουν τη στήριξη των κυβερνήσεων, να εντοπίζουν πιθανές μολύνσεις ακόμα και «τρέχοντας» στο παρασκήνιο των κινητών. Η προσέγγισή τους βασιζόταν στα στοιχεία που παραμένουν, κατά κύριο λόγο, στις συσκευές τηλεφώνων. Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να ανοίξουν την τεχνολογία τους σε κυβερνήσεις πιέζοντας για συγκεντρωτική αποθήκευση πληροφοριών, στρατηγική που θεωρείται ευάλωτη στην κρατική κατασκοπεία.

Γερμανοί εμπειρογνώμονες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια ανέλαβαν γρήγορα δράση και άρχισαν να συζητούν εάν θα υποστηρίξουν την Apple και την Google. Άλλοι διερωτήθηκαν εάν οι προσπάθειες των εταιρειών θα εδραίωναν την ήδη κυρίαρχη θέση τους στην αγορά smartphone. Όμως, μέχρι τα τέλη Απριλίου, μετά από παρόμοιες προειδοποιήσεις διεθνών ερευνητών από περισσότερες από 25 χώρες, έξι οργανώσεις πολιτικών ελευθεριών έστειλαν ανοιχτή επιστολή στη γερμανική κυβέρνηση, επικρίνοντας την αποθήκευση δεδομένων των πολιτών σε ένα μέρος και προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική κυβερνητική επιτήρηση.

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Τρίκαλα: «FluxTower» ο πρώτος ελληνικός σταθμός μέτρησης σε οικοσυστήματα

Τον πρώτο σταθμό μέτρησης της κλιματικής αλλαγής σε οικοσυστήματα στην Ελλάδα εγκαθιστά το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Περτούλι Τρικάλων, με προδιαγραφές για να ενταχθεί στα παγκόσμια δίκτυα, τα οποία παρακολουθούν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.      Πρόκειται για σταθμό ...

Διαβάστε περισσότερα

Δικαστήριο διέταξε γιαγιά να διαγράψει φωτογραφίες των εγγονιών της από το Facebook λόγω GDPR

Μία γυναίκα πρέπει να διαγράψει φωτογραφίες των εγγονιών της που πόσταρε στο Facebook και στο Pinterest χωρίς την άδεια των γονιών τους, αποφάνθηκε δικαστήριο στην Ολλανδία. Όπως αναφέρει το BBC, η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια κατόπιν διαμάχης μεταξύ της ίδιας και της κόρης της. Ο δικαστής ...

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή smartphone βρίσκει την αναιμία μέσω φωτογραφίας του βλεφάρου

Ένας γιατρός μπορεί να αποκτήσει σχετικά γρήγορα εικόνα εάν κάποιος είναι αναιμικός κατεβάζοντας το βλέφαρό του και ελέγχοντας πόσο κόκκινο είναι, καθώς το πόσο κόκκινο είναι υποδεικνύει τον αριθμό των ερυθροκυττάρων. Ωστόσο ακόμα και το μάτι ενός γιατρού δεν είναι αρκετά ακριβές για να κάνει ...

Διαβάστε περισσότερα

Facebook: Τηλεργασία για τα επόμενα 5-10 χρόνια

Ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα προωθήσει την τηλεργασία σε όσους δουλεύουν στο Facebook ως μόνιμο μοντέλο εργασίας και μετά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού, επιταχύνοντας την αποκέντρωση της εταιρείας από τη Σίλικον Βάλεϊ. Ο Ζάκερμπεργκ εξήγησε ότι ο μεγαλύτερος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως ...

Διαβάστε περισσότερα

Ένας στους 8 Αυστραλούς κατηγορούν τον Bill Gates για τον κορωνοϊό

Σε ανησυχητικές διαστάσεις κινείται η συνωμοσιολογία που θέλει τον συνιδρυτή της Microsoft να συνδέεται με την πανδημία, καθώς και η κατηγορία ότι η επικείμενη έλευση του 5G συνδέεται με τον κορωνοϊό. Μία πρόσφατη δημοσκόπηση στην Αυστραλία δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στη χώρα ...

Διαβάστε περισσότερα

Πείραμα για τη μετάδοση ηλιακής ενέργειας από το διάστημα στη Γη

Πείραμα για τη μετάδοση ηλιακής ενέργειας από το διάστημα στη Γη περιλαμβάνει η νέα αποστολή του μη επανδρωμένου διαστημοπλάνου X-37B των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που εκτοξεύτηκε την Κυριακή. Το πείραμα πραγματοποιείται από μηχανικούς του US Naval Research Laboratory, και στην «καρδιά» του βρίσκεται το PRAM (Photovoltaic ...

Διαβάστε περισσότερα

Google και Apple ορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού στις εφαρμογές ιχνηλάτησης του κορονοϊού

Στην ψηφιακή μάχη κατά της covid-19, οι κολοσσοί της τεχνολογίας ένωσαν τις δυνάμεις τους απέναντι στις κυβερνήσεις. Και, όπως γράφει το Politico, κέρδισαν. Την ώρα που οι αρχές στην Ευρώπη κινούνταν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης εφαρμογών για την ανίχνευση της εξάπλωσης του κορονοϊού, η Apple και ...

Διαβάστε περισσότερα

Κινεζικό διαστημικό «σκουπίδι» βάρους περίπου 18 τόνων κατέπεσε στη Γη

Πριν πέσει στη Γη, ο πύραυλος Long March, ο οποίος είχε εκτοξευτεί στις 5 Μαΐου μεταφέροντας ένα νέο μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος, είχε περάσει πάνω από διάφορες κατοικημένες περιοχές Ένας κινεζικός πύραυλος βάρους περίπου 18 τόνων, ο Long March 5B, έπεσε στις 11 Μαΐου στη Γη, ...

Διαβάστε περισσότερα

Σιγκαπούρη : Σκύλος-ρομπότ περιπολεί σε πάρκα για την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης

Θα μπορούσε να είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι πραγματικότητα: οι αρχές της Σιγκαπούρης επιστράτευσαν έναν σκύλο -ρομπότ για να περιπολεί σε κεντρικό πάρκο της πόλης και να ελέγχει ότι οι πολίτες τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Το κιτρονόμαυρο ρομπότ διαθέτει κάμερες για να καταγράφει πόσα ...

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone: Δωρεάν 20GB και 1000 λεπτά ομιλίας προς όλους για τους πελάτες κινητής

Με το μήνυμα #μαζί_ξεκινάμε πάλι, η Vodafone Ελλάδας στέκεται δίπλα στους πελάτες της και προσφέρει δωρεάν 20GB και 1000 λεπτά ομιλίας προς όλους, καλωσορίζοντας έτσι την επόμενη ημέρα της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, με περισσότερη επικοινωνία. H δωρεάν προσφορά των 20GB ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορωνοϊός: Γάλλοι δημιούργησαν τηλεφωνική γραμμή βοήθειας με τεχνητή νοημοσύνη

Γάλλοι ερευνητές έθεσαν σε λειτουργία ένα φωνητικό προσωπικό ψηφιακό βοηθό που, χάρη στην ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη του, μπορεί να βοηθήσει όσους καλούν μία τηλεφωνική γραμμή και αναφέρουν πιθανά συμπτώματα μόλυνσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Ο «έξυπνος» βοηθός με τη γυναικεία φωνή, ανάλογα με τη σοβαρότητα των ...

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ρολόι που φροντίζει τον πλανήτη και το περιβάλλον

Το Awake είναι ένα ρολόι που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει κανείς την ωρολογοποιία. Μέσα από μία καμπάνια στο Indiegogo, οι δημιουργοί του Awake φιλοδοξούν όχι απλώς να αντλήσουν κεφάλαια για την έναρξη της μαζικής παραγωγής του ρολογιού τους, αλλά και να ...

Διαβάστε περισσότερα

Ρομποτικό σούβλισμα αρνιού από το ΑΠΘ

Ρομποτικό σούβλισμα αρνιού από το ΑΠΘ (βίντεο)Με έναν πρωτότυπο τρόπο αποφάσισε η ομάδα της Ακαδημίας Ρομποτικής FutureLab by ACTA του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να ευχηθεί στον κόσμο για το Πάσχα. Δημιούργησε μια... διαφορετική ρομποτική κατασκευή για το σούβλισμα του αρνιού και την παρουσιάζει σε ένα βίντεο, ...

Διαβάστε περισσότερα

Έλληνας επιστήμονας στο Κέιμπριτζ: Διάγνωση κορονοϊού σε ένα λεπτό μέσα από το κινητό

Εκατοντάδες επιστήμονες, ερευνητικές ομάδες, φοιτητές με τους καθηγητές τους, έχουν ριχτεί στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού SARS-Cov-2. Το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μπήκε και αυτό δυνατά στην παλαίστρα με μία νέα εφαρμογή η οποία υπόσχεται διάγνωση του ιού σε ένα λεπτό από το κινητό μας. powered ...

Διαβάστε περισσότερα

Δωρεάν πρόσβαση σε δημοφιλή κόμικς της Marvel

Βοηθώντας τους θαυμαστές των κόμικς να διαχειριστούν τον χρόνο της εκούσιας απομόνωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Marvel διαθέτει δωρεάν κάποιους από τους πιο δημοφιλείς τίτλους της. Μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας συνδρομητικής εγγραφής σε κόμικς, η Marvel Unlimited προσφέρει, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μια επιλογή ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο νέος κορωνοϊός τετραπλασίασε τον όγκο κλήσεων μέσω Rakuten Viber

Η πλατφόρμα επικοινωνίας Rakuten Viber αύξησε τη χωρητικότητα βασικών της λειτουργιών και πήρε μια σειρά από πρωτοβουλίες σχετικές με τη σύμπνοια και τη θετική ενέργεια απέναντι στην πανδημία του COVID-19. Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της χρήσης της εφαρμογής παγκοσμίως. Τις πρόσφατες εβδομάδες, η ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορωνοϊός: Η πατέντα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την επαναχρησιμοποίηση των «ασπίδων προσώπου»

Την υποστήριξη της ευρεσιτεχνίας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που, σε συνεργασία με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Αχιλλοπούλειου» Γενικού Νοσοκομείου Βόλου και την εταιρεία TED 3D, έχουν θέσει σε παραγωγή επαναχρησιμοποιούμενες «Ασπίδες Προστασίας» για φορείς σε όλη την ...

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «μεταφράζει» σε προτάσεις την εγκεφαλική δραστηριότητα ανθρώπων

Οι επιστήμονες έκαναν ακόμη ένα βήμα για τη δημιουργία μηχανών που καταλαβαίνουν τι λέει ένας άνθρωπος, αναλύοντας μόνο τα εγκεφαλικά κύτταρά του και μετατρέποντας, στη συνέχεια, αυτόματα, σε γραπτό κείμενο, τις προτάσεις του. Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος μπορεί να αποκωδικοποιήσει ...

Διαβάστε περισσότερα

«Pandemic drone» για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού

Ένα «pandemic drone» για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ατόμων με μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού αναπτύσσεται από το University of South Australia (UniSA) σε συνεργασία με καναδική εταιρεία. Το drone θα διαθέτει ειδικό αισθητήρα και σύστημα computer vision που μπορεί να παρακολουθεί θερμοκρασίες, καρδιακούς παλμούς και ...

Διαβάστε περισσότερα

Google:800 εκατ. δολ. για στήριξη επιχειρήσεων,κυβερνήσεων,εργαζομένων

H Google ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους άνω των 800 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να στηρίξει, παγκοσμίως, οργανισμούς υγείας και κυβερνήσεις, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζομένους στον τομέα της υγείας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημική νόσο Covid-19, την οποία προκαλεί ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2. Ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι θα βελτιώσεις την ταχύτητα του Internet στο σπίτι

Οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουμε πλέον από το σπίτι. Ακόμη και εκείνοι όμως που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, μένουν μέσα και απασχολούνται με διάφορα πράγματα για να αντιμετωπίσουν το social distancing. Όπως είναι φυσικό το Internet έχει πάρει φωτιά. Εργασία, social media, Netflix κ.α. είναι ...

Διαβάστε περισσότερα

Ρομπότ-«γιατρός» made in china

Ερευνητές σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Κίνας σχεδίασαν ένα ρομπότ για το οποίο λένε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει να σωθούν ζωές στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του νέου κορονοϊού. Όπως αναφέρει το Reuters, το μηχάνημα αποτελείται από έναν ρομποτικό βραχίονα σε τροχούς ...

Διαβάστε περισσότερα

H Google δημιουργεί ειδικό website για τον κορωνοϊό

Ένα διόλου ευκαταφρόνητο πλήθος ανθρώπων είναι κλεισμένο στα σπίτια του σε καραντίνα από τον κορωνοϊό και η Google βοηθά στην πληρέστερη ενημέρωσή τους. Η Google παρουσίασε το website google.com/covid19, στο οποίο υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση όλων των χρηστών του Διαδικτύου. H Google είχε κάνει γνωστό ...

Διαβάστε περισσότερα