Τα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πάταξη των νέο-ναζιστικών και νέο-φασιστικών κινημάτων

Special Report
7 Απριλίου 2019 10:53:00

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, μέσω ψηφίσματος, απαίτησε την εξάλειψη των νέο-φασιστικών και των νέο-ναζιστικών κινημάτων που τροφοδοτούν το φαινόμενο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, τα οποία ολοένα και αυξάνονται. Σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 355 υπέρ, 90 κατά και 39 αποχές, «η έλλειψη σοβαρής δράσης εναντίον των νέο-ναζιστικών και νέο-φασιστικών κινημάτων έχει μεγιστοποιήσει τα κρούσματα ξενοφοβικού κύματος στην Ευρώπη». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανησυχώντας για την αυξανόμενη «κανονικοποίηση» του φασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας καθώς και για τις αρνητικές επιδράσεις που επιφέρουν στην κοινωνία, καλεί όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν μέτρα για την απαγόρευση της περαιτέρω ανάπτυξης αυτών των κινημάτων. Στην παρούσα έρευνα θα γίνει αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο των κινημάτων, στο περιεχόμενο του προαναφερθέντος ψηφίσματος και την νομοθετική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμβλυνση των κινημάτων.

Ιστορικό πλαίσιο
Η έννοια του φασισμού γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου λόγω των κρίσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Αργότερα δημιουργήθηκε και ο ναζισμός και μαζί αποτέλεσαν τα νέα πολιτικά κόμματα. Η πολιτική κρίση που επικρατούσε, αποτέλεσε γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη των αντιδημοκρατικών δυνάμεων και την εμπέδωσή τους από τον απλό λαό. Σε αυτό συνέτεινε η δημιουργία του καπιταλιστικού μετασχηματισμού των κοινωνιών και το μαζικό μεταναστευτικό κύμα του 19ου αιώνα. Για τον μέσο πολίτη ήταν δύσκολο να κατανοήσει τους παγκόσμιους οικονομικούς μηχανισμούς της καπιταλιστικής αυτής κοινωνίας γι’ αυτό στράφηκε στα ευκολονόητα προγράμματα που παρείχαν τα ναζιστικά και φασιστικά κινήματα. Τα τελευταία, είχαν ως εργαλείο την προπαγάνδα μέσω της οποίας εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα των μικροαστών.

Σήμερα, τα νέο-ναζιστικά και νέο-φασιστικά κινήματα προσπαθούν να προσελκύσουν ψηφοφόρους εκμεταλλευόμενα την οικονομική κρίση, το ολοένα και αυξανόμενο κύμα προσφύγων και τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS. Προσπαθούν να εμφανιστούν με αντισυστημικό προφίλ, να υιοθετήσουν αιτήματα της Αριστεράς, να επικεντρωθούν στην ισλαμοφοβία και σε πολιτικές εναντίον των προσφύγων.

Τα αποτελέσματα ύπαρξης αυτών των κινημάτων είναι η αύξηση του ρατσισμού, η αντίθεση στα μεταναστευτικά ρεύματα, η ξενοφοβία και η άνοδος του εθνικισμού. Mε την πάροδο των χρόνων, όλο και περισσότερο αυξάνεται η πολιτική τους πορεία και ο αριθμός των ψηφοφόρων τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το ναζιστικό και σχετικά νεοσύστατο κόμμα της Χρυσής Αυγής και το φασιστικό κόμμα της Ουγγαρίας, το οποίο ονομάζεται Γιόμπικ (Jobbik).

Το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Προτού αναφερθούμε στο περιεχόμενο του ψηφίσματος είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μη δεσμευτική πράξη, σε αντίθεση με τον Κανονισμό, την Οδηγία και την Απόφαση. Το Κοινοβούλιο πραγματεύτηκε ποικίλα θέματα που μεταξύ άλλων ήταν η ισότιμη μεταχείριση των ανθρώπων χωρίς διακρίσεις, τα κοινωνικά προβλήματα της παραβατικότητας, της βίας και του εγκλήματος, οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αρχή της δημοκρατίας εν γένει και καταληκτικά οι κινήσεις στην δραστική αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Στο πρόσφατο Ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε πως αποδοκιμάζει εντελώς τις τρομοκρατικές επιθέσεις, την αυξανόμενη «κανονικοποίηση» του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και τις άλλες μορφές μισαλλοδοξίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2). Αξίζει να αναφερθεί πως ανησυχεί ιδιαίτερα για την νέο-φασιστική και νέο-ναζιστική βία που επηρεάζει αρνητικά την κοινωνία συλλήβδην στοχεύοντας σε συγκεκριμένες μειονότητες όπως έγχρωμους Ευρωπαίους και Αφρικανούς, Εβραίους, Μουσουλμάνους, Ρομά, τριτοκοσμικές εθνότητες, ανθρώπους που ανήκουν στην κατηγορία LGBTI και άτομα με αναπηρίες (3).

Το Κοινοβούλιο επίσης αναφέρθηκε σε φασιστικές επιθέσεις έναντι πολιτικών και μελών πολιτικών κομμάτων, και πιο συγκεκριμένα στην πρόσφατη επίθεση κατά της Eleonora Forenza, Ιταλίδας πολιτικού και μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και του βοηθού της Antonio Perillo, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια αντι-φασιστική διαδήλωση στο Μπάρι της Ιταλίας στις 21 Σεπτεμβρίου 2018. Η επίθεση έγινε από ένα νεοσύστατο φασιστικό ιταλικό κόμμα, το CasaBound. Η συγκεκριμένη πρόταση είναι από τις πρώτες που ετέθησαν στο τελικό κείμενο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να δράσει κατά αυτών των κινημάτων που προκαλούν τρόμο στις κοινωνίες (4).

Στο Ψήφισμα σημειώνεται η ανησυχητική τάση νεοφασιστικών και νεοναζιστικών ομάδων που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο για να οργανώνονται και να καταστρώνουν τη στρατηγική τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (6). Καλούνται η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του ρατσισμού, του φασισμού και της ξενοφοβίας στο διαδίκτυο, σε συνεργασία με συναφείς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (11). Καλούνται επίσης, να προστατεύσουν τους πολίτες τους, να δημιουργήσουν ισχυρές μονάδες στις αστυνομικές αρχές οι οποίες θα ενεργούν κατά του φασισμού και του μίσους προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Κυρίως δε, να παράσχουν βοήθεια στα θύματα επιθέσεων και ρατσισμού, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα (13, 14).

Νομοθετική διαδικασία
Για να οδηγηθεί το ψήφισμα στην υιοθέτηση νομικά δεσμευτικής πράξης πρέπει να ακολουθηθεί η νομοθετική διαδικασία. Για τη θέσπιση νομοθετικών πράξεων υπάρχει η συνήθης νομοθετική διαδικασία, που θέτει το Κοινοβούλιο στο ίδιο επίπεδο με το Συμβούλιο, και οι ειδικές νομοθετικές διαδικασίες, που εφαρμόζονται αποκλειστικά σε ειδικές περιπτώσεις όπου το Κοινοβούλιο έχει απλώς συμβουλευτικό ρόλο.

Σε πρώτη φάση έχουμε το στάδιο των διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων. Κατ’ αρχήν, η Επιτροπή έχει την εξουσία υποβολής νομοθετικών προτάσεων, την οποία ασκεί είτε με δική της πρωτοβουλία είτε μετά από παρότρυνση του Κοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει ή να απορρίψει μια νομοθετική πρόταση καθώς στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας είναι το νομοθετικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από κοινού με το Συμβούλιο (βλ. άρθρο 294 ΣΛΕΕ). Εφόσον τα δύο όργανα συμφωνήσουν ως προς τις τροποποιήσεις που επιθυμούν να επιφέρουν στην πρόταση της Επιτροπής, η πράξη υιοθετείται.

Ποια θεμελιώδη δικαιώματα διακυβεύονται με το Ψήφισμα αυτό;
Είναι βέβαιο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει παρά να εδραιωθεί η δημοκρατία στο έδαφός της, που αποτελεί και θεμελιώδη αξία της Ένωσης (άρθρο 2 ΣΕΕ). Το γεγονός αυτό όμως εγκυμονεί και κάποιους κινδύνους, διότι αν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γίνει νομοθετική πράξη, τότε ενδέχεται να περιοριστούν ορισμένα θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία διακηρύσσονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Χάρτης, ο οποίος είναι δεσμευτικός για τα κράτη μέλη από το 2009, επιβεβαιώνει τους σκοπούς της ΕΕ που είναι η διαφύλαξη και η ανάπτυξη των κοινών αξιών των λαών και η εθνική ταυτότητα των κρατών μελών της. Ταυτόχρονα, ενισχύει την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων υπό το πρίσμα της εξέλιξης της κοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 10 αναφέρεται στο δικαίωμα κάθε προσώπου στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας. Το δικαίωμα αυτό συνεπάγεται την ελευθερία μεταβολής θρησκεύματος ή πεποιθήσεων καθώς και την ελευθερία εκδήλωσης του θρησκεύματος ή των πεποιθήσεών του, ατομικά ή συλλογικά, δημοσία ή κατ’ ιδίαν, με τη λατρεία, την εκπαίδευση, την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων και τις τελετές.

Στο άρθρο 11 αναγράφεται το δικαίωμα έκφρασης και πληροφόρησης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψης ή μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών, χωρίς την ανάμειξη δημοσίων αρχών και αδιακρίτως συνόρων.

Το άρθρο 12 του Χάρτη αναφέρεται στο δικαίωμα κάθε προσώπου στην ελευθερία του συνέρχεσθαι ειρηνικώς και στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι σε όλα τα επίπεδα, ιδίως στον πολιτικό και τον συνδικαλιστικό τομέα καθώς και στους τομείς που αναφέρονται στον πολίτη, πράγμα που συνεπάγεται το δικαίωμα κάθε προσώπου να ιδρύει με άλλους συνδικαλιστικές ενώσεις και να προσχωρεί σε αυτές για την υπεράσπιση των συμφερόντων του. Τα πολιτικά κόμματα, στο επίπεδο της Ένωσης, συμβάλλουν στην έκφραση της πολιτικής βούλησης των πολιτών της Ένωσης.

Είναι προφανές ότι η υλοποίηση των μέτρων που προτείνει το ψήφισμα κινδυνεύει να περιορίσει τα δικαιώματα αυτά, επειδή μπορεί να οδηγήσει ως ένα βαθμό στη «φίμωση» των κινημάτων αυτών και της ελευθερίας τους να εκφράζουν και να διακινούν τις ιδέες τους. Θα προκληθεί έτσι «σύγκρουση» μεταξύ του Ψηφίσματος αυτού και του Χάρτη, που θα αποτελέσει τροχοπέδη για να τεθούν σε εφαρμογή οι προτάσεις του Κοινοβουλίου.

Επίλογος
Καταληκτικά, γίνεται αντιληπτό πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα το οποίο μαστίζει τις κοινωνίες. Τα νέο-φασιστικά και νέο-ναζιστικά κινήματα προβαίνουν σε απροκάλυπτες και άκριτες ενέργειες που απειλούν καθημερινά τους πολίτες της Ένωσης, ιδιαίτερα μέσω του ρατσισμού. Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου αδιαμφισβήτητα αποσκοπεί στην άμβλυνση των κινημάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στην προάσπιση της δημοκρατίας, καλώντας όλα τα κράτη μέλη να παλέψουν για αυτή και για ένα ασφαλές αύριο. Είναι απαραίτητο να επωμιστούν όλοι ευθύνες για να επιτύχει το δύσκολο εγχείρημα, πάντοτε με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα που η Ένωση προστατεύει.

Από τη Μαρίνα Ρήγα, ερευνήτρια της SAFIA

 

 

Παραπομπές
[1] Eur-lex.europa.eu. (2018). Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων. [online] Available here. [Accessed 16 Nov. 2018].

[2] Ξεκίνημα. (2018). Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη – Ξεκίνημα. [online] Available here. [Accessed 10 Nov. 2018].

[3] euractiv.com. (2018). European Parliament wants to ban neo-fascist groups. [online] Available here. [Accessed 12 Nov. 2018].

[4] Hunt, T. (2018). Horror as Neo-Nazi groups spring up in Europe under ‘promise to DESTROY EU’. [online] Express.co.uk. Available here. [Accessed 12 Nov. 2018].

[5] Europarl.europa.eu. (2018). Texts adopted – Thursday, 25 October 2018 – Rise of neo-fascist violence in Europe – P8_TA-PROV(2018)0428. [online] Available here. [Accessed 5 Nov. 2018].

[6] Ευρωπαϊκή Ένωση. (2018). Όργανα και οργανισμοί της ΕΕ – Ευρωπαϊκή Ένωση – European Commission. [online] Available here. [Accessed 18 Nov. 2018].

[7] Νομοθετικές αρμοδιότητες. (2018). Νομοθετικές αρμοδιότητες. [online] Available here. [Accessed 18 Nov. 2018].

 

πηγή:safia.gr

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Εβδομάδα Ανδρικής Μόδας στο Παρίσι

Πολλοί οίκοι μόδας παρουσίασαν τις κολεξιόν τους Φθινόπωρο-Χειμώνας 2020 στην Εβδομάδα Ανδρικής Μόδας του Παρισιού. Κάποια από τα show ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακά. Ο Virgil Abloh εμφάνισε την τέταρτη κολεξιόν του για τον οίκο Louis Vuitton. Σύμφωνα με τα τον οίκο ειδών πολυτελείας, επρόκειτο για μια ...

Διαβάστε περισσότερα

Oι "μούμιες" των επιδημιών ξυπνάνε...

ΑΥΤΗ είναι η πρόβλεψη δύο Γάλλων επιστημόνων που εξέδωσαν το 1995 μια εργασία με τον τίτλο «Οι επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία».Σήμερα η πρόβλεψη αυτή επαληθεύθηκε. Στα μέσα Μαρτίου 2003, περίπου τριάντα κρούσματα άτυπης πνευμονίας, που ονομάσθηκε έκτοτε οξύ Πνευμονικό Σύνδρομο, είχαν διαγνωσθεί στο γαλλικό νοσοκομείο ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία της πολύπαθης Παλαιστίνης

Ένα χρονολόγιο με τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της Παλαιστίνης, από το 1881, οπότε έγινε η πρώτη μαζική μετανάστευση εβραίων στους Αγίους Τόπους, έως σήμερα. 1881: Η πρώτη μαζική μετανάστευση εβραίων στους Αγίους Τόπους, κυρίως από τη Ρωσία και την Υεμένη. 1896: Δημοσιεύεται το «Der Judenstaat» («Το ...

Διαβάστε περισσότερα

Πλημμύρησε από χρώματα και νερά το Σφενδυλι

Σε έναν εντυπωσιακό καμβά από χιουμοριστικά συνθήματα με έντονα χρώματα μετέτρεψαν το μουντό ασπρόμαυρο, μισοβυθισμένο Σφενδύλι κάποιοι άγνωστοι καλλιτέχνες που τους ενέπνευσε η ''Ατλαντίδα'' της Κρήτης. Σε ένα από τα επάνω χαλάσματα του χωριού δεσπόζει με έντονα χρώματα το σήμα της Airbnb, (της παγκόσμιας πλατφόρμας βραχυχρόνιων ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο τελευταίος των Μοϊκανών» στη μικρή οθόνη

Έτοιμος να κάνει την εμφάνισή του στη μικρή οθόνη φαίνεται πως είναι ο «Τελευταίος των Μοϊκανών». Σύμφωνα με το THR, η διάσημη νουβέλα «Ο Τελευταίος των Μοϊκανών» που γράφτηκε το 1826 από τον Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ κι έγινε ταινία το 1992 πρόκειται να γίνει τηλεοπτική ...

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευάστηκε από αρχαίους Έλληνες το Στόουνχεντζ;

Τι σχέση μπορεί να έχει το Στόουνχεντζ με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και συγκεκριμένα με τον Κρητομυκηναϊκό; Σύμφωνα με τον ερευνητή Αιγαιακών Γραφών, Μηνά Τσικριτσή, στενή. Ο κ. Τσικριτσής υποστηρίζει ότι αφαιρετικά συγκρίνοντας το αποτύπωμα του μηχανισμού του Παλαικάστρου με μία κάτοψη του Στόουνχετζ μπορούν να ...

Διαβάστε περισσότερα

“Νίκολα Τέσλα – Ο άνθρωπος από το μέλλον” στο Μουσείο Κοτσανά!

Η σπουδαία έκθεση που αναδεικνύει το μεγαλείο του Νίκολα Τέσλα και τις μοναδικές εφευρέσεις του παρατείνεται μέχρι και τον Μάρτιο!   Η έκθεση που εμπιστεύτηκαν χιλιάδες μικροί και μεγάλοι επισκέπτες, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, παρατείνει τη λειτουργία της μέχρι την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 για ...

Διαβάστε περισσότερα

Συρία: 5 εκατ. παιδιά εκτοπίστηκαν ή έγιναν πρόσφυγες λόγω του πολέμου

Πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά εκτοπίστηκαν ή έγιναν πρόσφυγες στη Συρία, σύμφωνα με έκθεση ερευνητών του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη στη Γενεύη. Στο κείμενό της για την ένοπλη σύρραξη η οποία ξέσπασε το 2011, η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία απαριθμεί κατάφωρες παραβιάσεις ...

Διαβάστε περισσότερα

Κομισιόν: Στα 3,9 δις ευρώ εκτιμάται να φτάσουν τα κεφάλαια για την “πράσινη” μετάβαση της Ελλάδας

Ένα επενδυτικό σχέδιο για να χρηματοδοτηθεί η “δίκαιη” ενεργειακή μετάβαση στις περιοχές της ΕΕ που εξαρτώνται περισσότερο από “βρώμικες” πηγές ενέργειας όπως ο άνθρακας, ο λιγνίτης και η τύρφη, παρουσίασε χθες στο Στρασβούργο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο στόχος του επενδυτικού σχεδίου είναι να ενθαρρυνθούν ...

Διαβάστε περισσότερα

Sun: Οι Γερμανοί φαντασιώνονται σεξουαλικά τους πρόσφυγες

Από το 2015 που άνοιξαν τις πόρτες τους στους μετανάστες και πρόσφυγες τους φαντασιώνονται σεξουαλικά - Στούντιο ερωτικών ταινιών στη Γερμανία ασχολούνται αποκλειστικά με τη λεγόμενη «πορνογραφία των προσφύγων» και την «πορνογραφία του χιτζάμπ»«Ψύχωση» έχουν πάθει οι Γερμανοί με το πορνό των προσφύγων. Από το ...

Διαβάστε περισσότερα

Respect Ernesto Valverde!

Το όνομα του Ερνέστο Βαλβέρδε έγινε σύνθημα στα χείλη χιλιάδων οπαδών. Αγαπήθηκε, κατέκτησε τίτλους, γνώρισε οδυνηρούς αποκλεισμούς, προκάλεσε σεβασμό μα και… διχασμό. Διχασμό ως προς το ταβάνι των ικανοτήτων του και όχι για την ποιότητα του χαρακτήρα του, καθώς όπου κι αν εργάστηκε, όλοι μιλούν με ...

Διαβάστε περισσότερα

Τι να κάνετε όταν βλέπετε ένα παιδί να εργάζεται στο δρόμο

«Με βλέπεις κάθε μέρα στους δρόμους και νομίζεις ότι αυτό που βλέπεις είναι αυτό που διάλεξα. Πολλές φορές με έχεις λυπηθεί και άλλες θύμωσες μαζί μου. Πολλές φορές μου έδωσες χρήματα και πολλές φορές θυμάμαι να με διώχνεις. Σου λέω λοιπόν, ότι είμαι αυτό που ...

Διαβάστε περισσότερα

Kρυπτογραφημένο μήνυμα στην Τεχεράνη πριν τη δολοφονία

Μερικές ώρες μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σολεϊμανί, η κυβέρνηση Τραμπ έστειλε ένα - επείγουσας σημασίας - κρυπτογραφημένο μήνυμα στην Τεχεράνη: Μην κλιμακώσετε την ένταση. Το φαξ, το οποίο περιλάμβανε το παραπάνω μήνυμα, εστάλη μέσω της ελβετικής πρεσβείας στο Ιράν – έναν από τους ...

Διαβάστε περισσότερα

6ο Συμπόσιο Μάρκετινγκ Τροφίμων και Ποτών στο Αγρίνιο

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΜΒΑ Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων» του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Αιτωλοακαρνάνων Επιχειρηματιών Ε.Ν.Α. διοργανώνει το 6ο Συμπόσιο Μάρκετινγκ Τροφίμων και Ποτών με θέμα «Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα», το Σάββατο 18 [10:00-20:30] & Κυριακή ...

Διαβάστε περισσότερα

To μουσείο Ράππου στο Ξηρόμερο

Ο κ. Νίκος Ράππος μετά από πολλά χρόνια παραμονής στην Αυστραλία επέστρεψε στην γενέτειρά την Κωνωπίνα Ξηρομέρου. Εφερε μαζί του, σαν λάφυρα από την Οδύσσειά του και πολλά συλλεκτικά αντικείμενα δημιουργώντας με αυτά ένα προτότυπο και μοναδικό μουσείο. Την πρώτη θέση στο μουσείο αυτό κατέχει ...

Διαβάστε περισσότερα

«Νίκος Καββαδίας:11.01.1910-ένα ταξίδι Τέχνης με αφετηρία τον Πειραιά»

Η Γκαλερί του Νότου, Κουντουριώτου 152 στον Πειραιά εγκαινιάζει το Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 13:00 – 16:00 την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα : Νίκος Καββαδίας | 11.01.1910 | ένα ταξίδι Τέχνης με αφετηρία τον Πειραιά Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός Τέχνης Όλγα Λατουσάκη, ενώ ...

Διαβάστε περισσότερα

"Σουζάνα","αδερφούλες","σιχάματα" και άλλα "νόστιμα¨για το Ελληνικό πόδόσφαιρο και τον...αθλητικό δικαστή

Το τρίτο ημίχρονο της αναμέτρησης Ξάνθη-Λάρισα (νίκη με 2-1 για την Ξάνθη) συνεχίζεται με αμείωτη ένταση καθώς ο Αλέξης Κούγιας επανήλθε με μια πολύ σκληρή δήλωση του κατά της ακριτικής ΠΑΕ και των παραγόντων της, ως απάντηση των όσων είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΑΟΞ ...

Διαβάστε περισσότερα

Ασέα Αρκαδίας: Το...αστρονομικό χωριό

Ένα χωριό κόσμημα που χάρη στην εθελοντική προσφορά και δωρεά από τους κατοίκους του, σε αφήνει πραγματικά με το στόμα ανοικτό. Μεταξύ άλλων, το χωριό οφείλει τα μέγιστα στον Μεγάλο του ευεργέτη Γεώργιο Παπαηλιού ο οποίος κληροδότησε στην Ασέα ένα νεοκλασικό κτίριο το οποίο βρίσκεται ...

Διαβάστε περισσότερα

Όσα δεν γνωρίζετε για τα Θεοφάνεια

 Κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους η εορτή του Δωδεκαημέρου ήταν μόνο μια: τα Άγια Θεοφάνεια τα οποία και αποτελούν την παλαιότερη Δεσποτική εορτή. Ωστόσο, από τον 4ο αιώνα αρχίζουν και υπάρχουν περιπτώσεις χωριστού εορτασμού των εορτών των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, σύμφωνα τόσο με τον Μέγα Βασίλειο, ...

Διαβάστε περισσότερα

«CANVAS»: Η μεγαλύτερη έκθεση βινυλίου στο Αγρίνιο

Μια πρωτότυπη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση που σε ταξιδεύει σε μουσικές διαδρομές σχεδόν ενός αιώνα αλλά και στα μονοπάτια σπάνιων βινυλίων πραγματοποιείται στο Αγρίνιο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη έκθεση εξώφυλλων δίσκων βινυλίου που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και συνδιοργανώθηκε απο την Γυμναστική Εταιρία Αγρινίου (ΓΕΑ), ...

Διαβάστε περισσότερα

40 εικαστικοί εκθέτουν έργα που αφορούν τη ζωή του Νίκου Καββαδία

Ομαδική εικαστική έκθεση ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ Ένα Ταξίδι Τέχνης με αφετηρία τον Πειραιά Εγκαίνια, Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020 @ Γκαλερί του Νότου, Κουντουριώτου 152 στον Πειραιά. Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2020 και θα συμμετέχουν περίπου 40 σύγχρονοι εικαστικοί με έργα που αφορούν τη Ζωή ...

Διαβάστε περισσότερα

O Άη Βασίλης των Αγίων Τόπων

Στο χολ, πίσω από μια πέτρινη πρόσοψη στην Οδό Αγίου Πέτρου στη χριστιανική συνοικία της Δυτικής Ιερουσαλήμ, ένας γίγαντας δίπλα σ' ένα έλκηθρο υποδέχεται τους επισκέπτες: ο Ίσα Κασισιέχ, παλιός παίκτης στο κολεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ στις ΗΠΑ, το NCAA, είναι ο μοναδικός «πιστοποιημένος» Άη Βασίλης ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Άγιου Βασίλη

Ο μύθος του Άγιου Βασίλη αποτελεί ίσως την πιο διάσημη φιγούρα, που ξεπηδά από την χριστιανική παράδοση και η οποία αναφέρεται πλέον σε όλο τον κόσμο. Η παράδοση του γενειοφόρου με την κόκκινη κάπα και τους ταράνδους, θέλει τον εύθυμο Άγιο Βασίλη να εισβάλει στα σπίτια ...

Διαβάστε περισσότερα