Η ιστορία του GPS: Πώς μία «μισητή» τεχνολογία έγινε αγαπητή και απαραίτητη

Special Report
2 Φεβρουαρίου 2020 22:20:00


Το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού – το γνωστό μας GPS (Global Positioning System) – έχει μετασχηματίσει την καθημερινή ζωή τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αλλά το επαναστατικό αυτό σύστημα αναπτυσσόταν για πολλά περισσότερα χρόνια πριν παρουσιαστεί δημοσίως.

Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις τεχνολογίας που άλλαξαν τον κόσμο, οι απαρχές του GPS ανάγονται στις μάχες και την κούρσα των εξοπλισμών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως, αντί να εμφανιστεί αμέσως στην παγκόσμια σκηνή, το σύστημα – το οποίο χρησιμοποιεί δορυφόρους τοποθετημένους σε ολόκληρο τον κόσμο για τη γνωστοποίηση ακριβούς χρόνου και θέσης σε δεκάδες εκατομμύρια ταξιδιώτες και αμέτρητες επιχειρήσεις – πέρασε μέσα από μια μακρά περίοδο ανάπτυξης εντός της αμερικανικής στρατιωτικής γραφειοκρατίας, μακριά από την προσοχή του κόσμου.

Η κλίμακα των τελικών επιπτώσεων του συστήματος GPS αποδείχθηκε εκπληκτικά μεγάλη. Σήμερα, όχι μόνο μας βοηθά να φτάσουμε από το ένα σημείο στο άλλο, αλλά αλλάζει εν πολλοίς και τον τρόπο που βλέπουμε τον χρόνο και το χώρο.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι στρατοί χρειάζονταν ένα σύστημα ραδιοπλοήγησης – και όλα τα συστήματα της εποχής είχαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Μερικά ήταν καλά για την καθοδήγηση αποστολών τυφλού βομβαρδισμού, ενώ άλλα ήταν κατάλληλα για το πέρασμα της Μάγχης ή για την καταδίωξη των γερμανικών υποβρυχίων.

Στις ΗΠΑ, οι διαφορετικές ανάγκες διαφόρων χρηστών μεταφράστηκαν σ’ ένα κατακερματισμένο σύστημα όπου διαφορετικά τμήματα των ενόπλων δυνάμεων χρησιμοποιούσαν διαφορετική τεχνολογία. Στα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο, πολλοί ειδικοί στο αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας υπέθεταν ότι αυτό το σύστημα θα απλοποιείτο σταδιακά.

Αυτό δεν συνέβη, εξηγεί ο William Rankin, καθηγητής ιστορίας της επιστήμης στο Γιέιλ και συγγραφέας του βιβλίου After the Map: Cartography, Navigation, and the Transformation of Territory in the Twentieth Century. Αντίθετα, τα στρατιωτικά συστήματα παρέμειναν διακριτά, ακόμα κι όταν οι ΗΠΑ εισήλθαν στην εποχή του Σπούτνικ και άρχισαν να εκτοξεύουν στο διάστημα τους δορυφόρους που τελικά θα καθιστούσαν δυνατό το GPS. Τελικά, το Υπουργείο Άμυνας προσπάθησε να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο σύστημα, «από πάνω προς τα κάτω», στη λογική του «να αναγκαστούν αυτά τα κακομαθημένα ‘παιδιά’ να παίξουν μαζί, μεταξύ τους», όπως το θέτει ο Rankin, κι αυτή η πρωτοβουλία οδήγησε τελικά στο σύγχρονο GPS το 1973.

Το GPS δημιουργήθηκε επίσημα ως το πρώτο πρότζεκτ ενός προγράμματος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που ονομάστηκε Joint Program Office. Το νέο πρόγραμμα GPS συνδύαζε στοιχεία δύο συστημάτων που βρίσκονταν ήδη υπό ανάπτυξη, το ένα από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και το άλλο από το Πολεμικό Ναυτικό. Περιέργως, το σύστημα για χρόνια παρέμενε βαθιά αντιδημοφιλές σε ορισμένους κλάδους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. «Όλοι το μισούσαν» λέει ο Rankin, ανατρέχοντας σε εκείνη την εποχή. «Δεν είχε ευρεία υποστήριξη την πρώτη δεκαετία της ύπαρξής του».


Το 1983, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Εκείνο το έτος, ένα σφάλμα με τα εσωτερικά συστήματα πλοήγησης οδήγησε στην κατάρριψη ενός αεροσκάφους των Κορεατικών Αερογραμμών στον εναέριο χώρο της Σοβιετικής Ένωσης και στον θάνατο όλων των επιβατών, συμπεριλαμβανομένου κι ενός μέλους του αμερικανικού Κογκρέσου. Μετά το ατύχημα, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ronald Reagan, δεσμεύτηκε δημοσίως να δημιουργηθεί ένα σύστημα GPS που θα χρησιμοποιείτο τόσο από τους στρατιωτικούς όσο και από τους πολίτες, ως ένα δίχτυ ασφαλείας για την πλοήγηση. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το σύστημα κέρδισε σε αξιοπιστία, αφού έπαιξε κομβικό ρόλο στον πρώτο Πόλεμο του Περσικού Κόλπου. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, έτυχε εν τέλει και εμπορικής εκμετάλλευσης, σε κλάδους όπως η ναυτιλία, για την εξασφάλιση ακριβέστερης πλοήγησης.

Όμως, το πραγματικό άλμα ώστε το GPS να βρεθεί παντού ήρθε τη δεκαετία του 2000. Το 2000, ο τότε πρόεδρος Bill Clinton ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα έπαυε να υποβαθμίζει σκόπιμα την ποιότητα του «μη στρατιωτικού» σήματος του GPS, επιτρέποντας έτσι στο σύστημα να γίνει πολύ πιο ισχυρό και ακριβές. Και μέσα στα επόμενα χρόνια, οι δέκτες GPS έγιναν μικρότεροι, επιτρέποντάς έτσι την ενσωμάτωσή τους σε όλα τα είδη φορητών συσκευών – συμπεριλαμβανομένων των smartphones. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, «το GPS βρισκόταν στα πάντα», λέει ο Rankin.

Αυτό που οι πρώτοι δημιουργοί του GPS δεν μπορούσαν να έχουν προβλέψει δεν είναι μόνο ο τεράστιος αριθμός εφαρμογών που θα προέκυπταν για το σύστημα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα άλλαζε το πώς κινούμαστε στον κόσμο γενικότερα. Για πολλούς από εμάς, πλέον, το ταξίδι οπουδήποτε περιλαμβάνει το να αντιλαμβανόμαστε τη θέση μας στον χώρο ως μια μικροσκοπική μπλε κουκίδα σε μια μικρή οθόνη.

Τώρα, «υπάρχει η αίσθηση ότι ο χρόνος και ο χώρος είναι απλά θεμελιωδώς γνωστά μεγέθη και πραγματικά δεν υπάρχουν μέρη στον κόσμο όπου δεν μπορείς να ξέρεις πού βρίσκεσαι, εφόσον έχεις τον σωστό δέκτη», λέει ο Rankin. Αυτή είναι μια ιδέα που ακόμα και πριν από 30 χρόνια θα φάνταζε «εξωφρενική».

Ο ίδιος απορρίπτει την ιδέα ότι το GPS, με την αποτελεσματικότητα και την ευκολία του, έχει καταστρέψει την ικανότητά μας να βασιζόμαστε στις δικές μας αισθήσεις – εξάλλου, στην εποχή του GPS έχουμε αποκτήσει νέες δεξιότητες που μας επιτρέπουν να πλοηγούμαστε. Αλλά σημειώνει ότι ενώ στο παρελθόν οι καθημερινοί άνθρωποι στρέφονταν σε πολλαπλές πηγές πληροφοριών για να μαθαίνουν τον τόπο και τον χρόνο, τώρα στηρίζονται δυσανάλογα πολύ σε μοναχά μία πηγή.

«Αυτό είναι σίγουρα μια πιο ‘εύθραυστη’ πρακτική εφόσον καταλήγεις να ‘βάζεις όλα σου τα αυγά σε ένα καλάθι’» τονίζει.

Η αποκλειστική εστίαση στο πώς το GPS διευκολύνει την πλοήγηση δεν βοηθά στην κατανόηση του πραγματικά μετασχηματιστικού χαρακτήρα του συστήματος. Λόγω της ικανότητάς του να προσφέρει εξαιρετικά ακριβή μέτρηση της ώρας, επιτρέπει σε τεράστια δίκτυα – πύργοι κινητής τηλεφωνίας, τραπεζικά συστήματα και δίκτυα ηλεκτρισμού – να συγχρονίζονται, παράγοντας την άνευ εμποδίων επικοινωνία που σήμερα θεωρούμε όλοι δεδομένη.

Αυτή η παρουσία του GPS εκτείνεται και σε κλάδους που ίσως ποτέ δεν θα συσχετίζατε με το συγκεκριμένο σύστημα, και σε εφαρμογές που κανένας δεν είχε προβλέψει στο παρελθόν. Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε κρίσιμους τομείς όπως τα χρηματοπιστωτικά δίκτυα και οι πύραυλοι, αλλά και σε περιπτώσεις που μας επηρεάζουν με έναν απλό και καθημερινό τρόπο. Ένα παράδειγμα που ο Rankin θεωρεί συναρπαστικό: ο χρονισμός των φαναριών στον δρόμο. «Μην πάτε τόσο μακριά, στην πυρηνική κεφαλή ή στο χρηματιστήριο. Δείτε απλώς τους φωτεινούς σηματοδότες» καταλήγει.

 

 Katherine Dunn-fortunegreece.com

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Γυμναστείτε στο σπίτι με τον Νίκο Μακρονάσιο

Αυτές τις δύσκολες μέρες όπου όλοι πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και να μείνουμε σπίτι, ο Νίκος Μακρονάσιος μας δίνει "διεξόδους" και μας δείχνει τρόπους με τους οποίους,ο καθένας μπορεί να γυμναστεί μέσα στο χώρο του και να παραμείνει δραστήριος και υγειής. Για όλο το διάστημα ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορονο-φάρμακο ψάχνουμε,στο φεγγάρι πάμε...

Η απειλή του κορονοϊού δεν ήταν αρκετή -τουλάχιστον έως τώρα- για να φρενάρει τον εργασιακό οργασμό στις εγκαταστάσεις της NASA, στην Ουάσιγκτον. Με κάθε επιβεβλημένη προφύλαξη, από κοντά ή μακρόθεν, με τη χρήση του διαδικτύου, όλα τα μέλη της ισχυρής αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας εξακολουθούν να ...

Διαβάστε περισσότερα

Η καραντίνα (ευτυχώς) γεννά και...γέλιο

Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι υποχρεωμένοι να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους,λόγω κορονοιού!Πολλοί βρίσκουν ευφάνταστους τρόπους να διασκεδάσουν στην καραντίνα τους.Δείτε τις φωτογραφίες και σίγουρα θα χαμογελάσετε!

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πελέ θεωρεί τον Κριστιάνο Ρονάλντο καλύτερο του Μέσι

«Ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο σήμερα είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο»: ο Πελέ απαντά στην ερώτηση που πολλοί φίλοι του ποδοσφαίρου κάνουν, για τον ανταγωνισμό μεταξύ του άσου της Γιουβέντους και του Λιονέλ Μέσι. Ο Βραζιλιάνος θρύλος της μπάλας δεν υποβαθμίζει τον «ψύλλο», αλλά όπως υπογραμμίζει «νομίζω ...

Διαβάστε περισσότερα

Δωρεάν διαθέσιμα τα πρότυπα που χρειάζονται οι εταιρείες για να παράγουν μάσκες

Μέτρα για την γρήγορη παραγωγή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και εξοπλισμού ατομικής προστασίας, πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Κατόπιν επείγοντος αιτήματός της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης (CENELEC) σε συνεργασία με όλα τα μέλη τους, συμφώνησαν να καταστήσουν άμεσα διαθέσιμα ορισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα ...

Διαβάστε περισσότερα

Η πανδημία του Covid-19 έφθασε και στα μακρινά Γκαλαπάγκος!

Η πανδημία του κορονοϊού έφθασε και στις απομακρυσμένες νήσους Γκαλαπάγκος, που ανήκουν στον Ισημερινό και αποτελούν φυσική κληρονομιά της ανθρωπότητας, όπου διαγνώσθηκαν τέσσερα κρούσματα, σύμφωνα με επίσημες πηγές. «Λάβαμε τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ τεσσάρων κατοίκων των νήσων Γκαλαπάγκος, που ήταν θετικά», ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος ...

Διαβάστε περισσότερα

Σας γράφω από την Ιταλία για το μέλλον σας-Της Francesca Melandri

Σας γράφω από την Ιταλία, σας γράφω λοιπόν από το μέλλον σας. Βρισκόμαστε εκεί που θα βρίσκεστε εσείς σε λίγες ημέρες. Οι καμπύλες της επιδημίας μάς δείχνουν αγκαλιασμένους σε έναν παράλληλο χορό όπου βρισκόμαστε μερικά βήματα μπροστά από σας, όπως το Ουχάν ήταν σε σχέση ...

Διαβάστε περισσότερα

Σωτήρης Τσιόδρας: η σκιαγράφηση του προφίλ του Έλληνα επιστήμονα των ημερών

Είναι πασίδηλο ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας αναμένεται να σημαδέψει ανεξίτηλα την Ιστορία της χώρας στις μέρες της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Έλληνας ιατρός παθολόγος με ειδικότητα ειδικού λοιμωξιολόγου έχει οριστεί από το Υπουργείο Υγείας ως εκπρόσωπος τύπου για τις ανακοινώσεις σχετικά με τις ιατρικές εξελίξεις ...

Διαβάστε περισσότερα

Ηome work:η νέα οικονομία μεταδίδεται σαν...κορωνοϊος

H οικονομική κρίση λόγω κορωνοϊού αναμένεται να οδηγήσει σε «έκρηξη» της ανεργίας, με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας(ILO) να προειδοποιεί για την απώλεια έως και 25 εκατ. θέσεων παγκοσμίως. Μέσα στις ζοφερές προβλέψεις υπάρχουν και αισιόδοξα μηνύματα: Με εκατομμύρια εργαζομένους να στρέφονται στην κατ’οίκον ή εξ ...

Διαβάστε περισσότερα

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αποκλειστικά στο timelink.gr: "Είναι μια περίοδος δοκιμασίας που απαιτεί από όλους μας σοβαρότητα..."

Συνέντευξη της κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, βουλευτή Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών και Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην Μάγδα Χατζηστρατή για το timelink.gr   Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης επί κυβερνήσεως Α. Τσίπρα, κατείχε τη θέση της Υπουργού Υγείας από το 2009 έως το 2010 και της αν. Υπουργού Εξωτερικών ...

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο συντομότερο ήταν το 24ωρο πριν από 70 εκατ. χρόνια;

Η Γη περιστρεφόταν ταχύτερα στο τέλος της εποχής των δεινοσαύρων –πριν από περίπου 70 εκατ. χρόνια– από ό,τι σήμερα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το 24ωρο της ημέρας να είναι κατά περίπου μισή ώρα μικρότερο (23,5 ώρες) και το έτος να περιλαμβάνει 372 αντί για ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο "πρύτανης του αστυνομικού ρεπορτάζ", Πάνος Σόμπολος, αποκλειστικά στο timelink.gr

Πρόκειται ίσως για τον άνθρωπο που έχει γράψει τα περισσότερα χιλιόμετρα στο κοντέρ της ελληνικής δημοσιογραφίας και αυτός είναι ένας από τους πολυάριθμους λόγους που του αποδόθηκε επάξια ο τίτλος του «πρύτανη του αστυνομικού ρεπορτάζ». Ο λόγος για τον κ. Πάνο Σόμπολο, την εμβληματική μορφή ...

Διαβάστε περισσότερα

Πώς η ψυχολογία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση του κορονοϊού

«Ο πανικός είναι χειρότερος και από τον ίδιο τον ιό» Σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του κορονοϊού παίζει η ψυχολογία, σύμφωνα με τους ειδικούς, σημειώνοντας ότι «ο πανικός είναι χειρότερος και από τον ίδιο τον ιό». «Αγωνία, άγχος, πανικός, ανησυχία για τον εαυτό μας, αλλά και για τους ...

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα προστατεύσουμε από τον κορωνοϊό τους ηλικιωμένους με χρόνια προβλήματα

Εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την πιο ευπαθή ομάδα για τον κορωνοϊό τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα έδωσε σήμερα στους ιατρικούς συντάκτες ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό Σωτήρης Τσιόδρας. Ξεκαθάρισε ότι η πιο ευαίσθητη ομάδα είναι οι ηλικιωμένοι και οι ...

Διαβάστε περισσότερα

Ανησυχητικό ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ανταρκτική

Για πρώτη φορά στα χρονικά η θερμοκρασία στην Ανταρκτική έσπασε το φράγμα των 20 βσθμών Κελσίου. Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία γεννά φόβους για κλιματική αστάθεια στην περιοχή που φιλοξενεί τις μεγαλύτερες εκτάσεις πάγου στον πλανήτη. Το θερμόμετρο έδειξε έως και 20,75 βαθμούς Κελσίου στις ...

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές του ΕΦΕΤ για τα σαρακοστιανά

Οδηγίες προς τους καταναλωτές, εν όψει της περιόδου της Σαρακοστής και ειδικότερα της Καθαράς Δευτέρας, δίνει ο Ενίαιος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθώς πολλά από τα νηστίσιμα τρόφιμα θεωρούνται ευαλλοίωτα. Σύμφωνα με τον Φορέα, η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη όσο το ...

Διαβάστε περισσότερα

Τριχωνίδα: Ενδιαφέρουσα μελέτη για να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα οικολογικά πάρκα της χώρας

Το γραφείο αρχιτεκτόνων “ΠΟLITY architects” σε συνεργασία με φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποίησε έρευνα/μελέτη που στοχεύει στην δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου για την ευρύτερη περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας, προκειμένου να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα οικολογικά πάρκα στην Ελλάδα. Ερευνητική & Σχεδιαστική ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γιάννης Σμαραγδής μιλά στο TIMELINK για όλα!

Μετά τον «Καβάφη», τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο του «Ελ Γκρέκο», τον Ιωάννη Βαρβάκη του «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» και τον «Καζαντζάκη», ο Γιάννης Σμαραγδής, ένας από τους πιο πολυσυζητημένους και αμφιλεγόμενους Έλληνες σκηνοθέτες συνεχίζει το δρόμο των κινηματογραφικών βιογραφιών με το ανέβασμα του «Καποδίστρια», μιας ...

Διαβάστε περισσότερα

Ενας Ελληνας βάζει στην… πρίζα τα πατίνια

Στην αγκαλιά της γερμανικής νεοφυούς εταιρείας Tier Mobility, μιας ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ηλεκτρικών πατινιών (e-scooter), περιήλθε στα τέλη Ιανουαρίου η βρετανική νεοφυής εταιρεία Pushme του Ελληνα Γιώργου Καλλίγερου. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη εξαγορά εταιρείας στην οποία έχει επενδύσει κάποιο ...

Διαβάστε περισσότερα

Το JA Greece παρουσιάζει 45 καινοτόμες μαθητικές «επιχειρήσεις» στη Θεσσαλονίκη

To Junior Achievement Greece/Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων σας προσκαλεί στην πιο δυναμική, αισιόδοξη και ελπιδοφόρα εκδήλωση της Ελλάδας! Με μεγάλο ενθουσιασμό, πάνω από 1.000 έφηβοι «επιχειρηματίες» από 45 Γυμνάσια και Λύκεια της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης θα παρουσιάσουν, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στο Mediterranean Cosmos, τις ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα κοινωφελή ιδρύματα και οι Startups θα μας “σώσουν” από τον κορωνοϊό;

Από αλλού το περιμέναμε, από αλλού φαίνεται να δίνεται η μάχη για το εμβόλιο έναντι του νέου κορωνοϊού, COVID-19, με τις μεγάλες φαρμακευτικές να δείχνουν μέχρι στιγμής απρόθυμες να συνδράμουν στον αγώνα, άμεσα τουλάχιστον. Το βάρος στο εμβόλιο που θα μας απαλλάξει από τον νέο, μάλλον ...

Διαβάστε περισσότερα

TEDxLamia 2020 Pre-Event:“Τhe House of X”

Ο παγκόσμιος θεσμός του TEDx επιστρέφει για 3η συνεχόμενη χρονιά στην πόλη της Λαμίας και σηματοδοτεί την έναρξή του με ένα ιδιαίτερο Pre-Event. Για ένα μόνο βράδυ, το νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Αριστοτέλους 3 (Πλατεία Λαού), ανοίγει τις πόρτες του για το Pre-Event του TEDxLamia, ...

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση συμμετοχής για το 10o Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών

Δέκα χρόνια πρωτοποριακής καλλιτεχνικές δημιουργίας γιορτάζει φέτος το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «τα 12 Κουπέ» και προσκαλεί νεανικές καλλιτεχνικές ομάδες από τους τομείς του Θεάτρου, του Χορού, της Μουσικής και των Εικαστικών Τεχνών να δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως και τις 4 Μαρτίου 2020. Τη φετινή ...

Διαβάστε περισσότερα