Κομισιόν: βαθιά ύφεση προβλέπεται για την Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
6 Μαΐου 2020 12:29:00

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020, λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Όλες οι οικονομίες των χωρών της ΕΕ βυθίζονται το 2020 σε βαθιά ύφεση, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής που παρουσίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες, οι επίτροποι Βλάντις Ντομπρόβσκις και Πάολο Τζεντιλόνι. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ελληνική οικονομία αναμένεται να πληγεί σοβαρά από την κρίση του κορονοϊού, κυρίως λόγω του αντίκτυπου στον τουρισμό, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ το 2020 (-9,7% του ΑΕΠ το 2020). Μετά την Ελλάδα, την υψηλότερη ύφεση αναμένεται να καταγράψουν η Ιταλία (-9,5% του ΑΕΠ) και η Ισπανία (9,4% του ΑΕΠ).
Αναλυτικότερα, η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει ύφεση -9,7% το 2020 και ανάπτυξη +7,9% για το 2021 σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής. Επίσης, προβλέπεται αύξηση του δημοσίου χρέους στο 196,4% το 2020 και μείωσή του στο 182,6% το 2021, έλλειμμα -6,4% το 2020 και -2,1% το 2021, ανεργίαα 19,9% το 2020 και 16,8% το 2021 και πληθωρισμό -0.6% και +0,5% για τα δύο έτη.

Βαθιά και άνιση ύφεση στην ΕΕ και μια αβέβαιη ανάκαμψη

«Η οικονομία της ΕΕ θα βιώσει μια ύφεση ιστορικών διαστάσεων φέτος» τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η ύφεση στην ευρωζώνη θα είναι 7,7% το 2020 , ενώ το 2021 θα υπάρχει ανάπτυξη 6,3% . Στην ΕΕ η ύφεση της οικονομίας θα είναι περίπου στο 7,4% το 2020, ενώ αναμένεται ανάπτυξη στο 6,1% το 2021. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην ΕΕ και στην ευρωζώνη έχουν αναθεωρηθεί κατά περίπου εννέα εκατοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με την οικονομική πρόβλεψη του φθινοπώρου 2019.

Η Επιτροπή τονίζει, επίσης, ότι «το σοκ για την οικονομία της ΕΕ είναι συμμετρικό στο ότι η πανδημία έχει πλήξει όλα τα κράτη μέλη, αλλά τόσο η μείωση της παραγωγής το 2020, όσο και η ανάκαμψη το 2021 αναμένεται να διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Η οικονομική ανάκαμψη κάθε κράτους μέλους θα εξαρτάται όχι μόνο από την εξέλιξη της πανδημίας στην κάθε χώρα, αλλά και στη δομή της οικονομίας και στην ικανότητα ανταπόκρισης με σταθεροποιητικές πολιτικές. Δεδομένης της αλληλεξάρτησης των οικονομιών της ΕΕ, η δυναμική της ανάκαμψης σε κάθε κράτος μέλος θα επηρεάσει και την ισχύ της ανάκαμψης των άλλων κρατών-μελών».

Παρουσιάζοντας τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλτνις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι πρόκειται για ένα συμμετρικό σοκ από το οποίο όλες οι χώρες της ΕΕ και όλες αναμένεται να έχουν ύφεση φέτος. «Η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν ήδη συμφωνήσει σε έκτακτα μέτρα για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της ρίσης. Η συλλογική μας ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από τις ισχυρές και συντονισμένες απαντήσεις που θα δώσουμε σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο. Είμαστε πιο δυνατοί μαζί. "

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε: «Η Ευρώπη βιώνει ένα οικονομικό σοκ χωρίς προηγούμενο από τη Μεγάλη Ύφεση. Τόσο το βάθος της ύφεσης όσο και η δύναμη της ανάκαμψης θα είναι άνιση, εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία μπορούν να αρθούν οι τα μέτρα εγκλεισμού, από τη σημασία των υπηρεσιών όπως ο τουρισμός σε κάθε οικονομία και από τους οικονομικούς πόρους κάθε χώρας. Τέτοια απόκλιση αποτελεί απειλή για την ενιαία αγορά και τη ζώνη του ευρώ, ωστόσο μπορεί να μετριαστεί μέσω αποφασιστικής από κοινού ευρωπαϊκή δράση. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση».

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να πληγεί σοβαρά από την κρίση του κορονοϊού

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να πληγεί σοβαρά από την κρίση του COVID-19. Ο αντίκτυπος της κρίσης αναμένεται να είναι μεγάλος λόγω του σημαντικού τομέα της φιλοξενίας στην Ελλάδα και το υψηλό μερίδιο των πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Παρά την ταχεία απόκριση της πολιτικής, η ισχυρή συρρίκνωση της παραγωγής αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην απασχόληση. Ωστόσο, η κρίση αναμένεται να ακολουθηθεί από μια ανάκαμψη το 2021. Η ύφεση και το κόστος των δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης θα οδηγήσει σε σημαντικό έλλειμμα το 2020.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι πριν από την πανδημία, η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν και το 2020 εισερχόταν σε μια ισχυρή βάση. Η αύξηση του ΑΕΠ το 2019 έφτασε το 1,9%, ωστόσο η ανάπτυξη οφειλόταν κυρίως στην εγχώρια ζήτηση και σε μικρότερη έκταση στις καθαρές εξαγωγές. Η αγορά εργασίας βελτιωνόταν και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2%, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 17,3% το 2019. Ωστόσο, η θετική αυτή πορεία ανακόπηκε απότομα από την εξάπλωση του κορονοϊού, τονίζει η Επιτροπή.


Αρνητικός αντίκτυπος στον τουρισμό

Παρόλο που τα κύρια αποτελέσματα του εγκλεισμού αναμένεται να αποτυπωθούν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο μεγάλος τομέας του τουρισμού της Ελλάδας είναι πιθανό να επηρεαστεί και το τρίτο τρίμηνο, καθώς περιορισμοί στα ταξίδια θα παραμείνουν και η ξένη ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό μπορεί να παραμείνει υποτονική. Καθώς πάνω από το 70% των εσόδων του τουρισμού συγκεντρώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, τα εμπόδια αυτής της περιόδου θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις συνολικές εξαγωγές υπηρεσιών το 2020.

Εν μέσω περιορισμένων ευκαιριών κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού και το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα, η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να σημειώσει ισχυρή πτώση το 2020. Τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν κατά την περίοδο του εγκλεισμού για τη στήριξη της οικονομίας αναμένεται να μετριάσουν τις καταναλοτικές δαπάνες σε κάποιο βαθμό και να ανοόιξει ο δρόμος για μια ταχύτερη ανάκαμψη το 2021.

Οι επενδύσεις αναμένεται να επηρεαστούν έντονα από την αυξημένη αβεβαιότητα και το χαμηλό κύκλο εργασιών το 2020, αλλά η στήριξη της ρευστότητας από την ελληνική κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να βοηθήσουν τις εταιρείες να γεφυρώσουν τη ζημιά της περιόδου εγκλεισμού και να επιταχύνουν την ανάκαμψη. Λόγω της παγκόσμιας φύσης της κρίσης, οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν σημαντικά το 2020. Οι κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας αναμένεται να είναι μεταξύ των χωρών που πλήττονται περισσότερο, με αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης για ελληνικά αγαθά και υπηρεσίες.

Ανεργία και πληθωρισμός

Ενώ με τα μέτρα που εισήγαγε η κυβέρνηση για την προστασία της αγοράς εργασίας αναμένεται να αποφευχθούν μεγάλης κλίμακας απολύσεις, περίπου 160.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν εξαιτίας της κρίσης και το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί στο 20% το 2020. Η μερική ανάκαμψη το 2021 αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας, διαμορφώνοντας το ποσοστό ανεργίας πίσω στο 16,5%.

Η πτωτική πίεση στους μισθούς, οι τιμές της ενέργειας και η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών καταναλωτή κατά 0,6% το 2020 και σε περιορισμένη αύξηση το 2021. Η πηγή των αρνητικών κινδύνων είναι ότι η Ελλάδα επηρεάζεται σημαντικά από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ακόμα και μια μικρή παράταση των ταξιδιωτικών περιορισμών τους καλοκαιρινούς μήνες θα μπορούσε να έχει ισχυρή αρνητική επίδραση.

Επιπλέον, ο αντίκτυπος της κρίσης στο μεγάλο τομέα των υπηρεσιών και στις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες είναι και οι πιο ευάλωτες, θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερες από το αναμενόμενο και να καθυστερήσουν την ανάκαμψη.

Δημοσιο-οικονομικά στοιχεία

Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν στο 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Το ισοζύγιο του προϋπολογισμού θα επιδεινωθεί σημαντικά το 2020 λόγω της λειτουργίας αυτόματων σταθεροποιητών και του κόστους των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το μέγεθος των δημοσιονομικών μέτρων ανέρχεται σε 6,9% του ΑΕΠ. Το πακέτο των μέτρων αποτελείται από ειδικά επιδόματα ανεργίας, παραίτηση από την κοινωνική ασφάλιση, εισφορές για ορισμένους υπαλλήλους που επηρεάζονται από την κρίση, αυξημένες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, επιστρέψιμες προκαταβολές για επιχειρήσεις και άλλα μέτρα. Μερικά από αυτά τα μέτρα υποστηρίζονται από την ΕΕ ή τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιπλέον, για τη βελτίωση της ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση υιοθέτησε μέτρα που αντιστοιχούν στο 1,9% του ΑΕΠ. Οι υποχρεώσεις για την πληρωμή ορισμένου φόρου έχουν αναβληθεί έως το φθινόπωρο και οι αρχές δημιούργησαν ένα σύστημα εγγυήσεων πίστωσης που υλοποιείται μέσω της Ελληνικής Τράπεζας Ανάπτυξης, η οποία μπορεί να ξεκλειδώσει δάνεια έως και 5% του ΑΕΠ.

Οι δημοσιονομικές προοπτικές υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της εκκρεμής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αναδρομικές πληρωμές στους συνταξιούχους, τις συνεχιζόμενες υποθέσεις κατά της κτηματομεσιτικής εταιρείας Public Real και τις πιθανές δαπάνες αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Τέλος, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα ως προς το τελικό κόστος των έκτακτων φορολογικών μέτρων που έχουν εγκριθεί από τις αρχές. Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να φτάσει το 6,5% του ΑΕΠ το 2020 και να μειωθεί σε περίπου 2% το 2021, με βάση μια υπόθεση χωρίς αλλαγή πολιτικής. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 196% του ΑΕΠ το 2020 και να μειωθεί σε περίπου 183% του ΑΕΠ το 2021.

πηγή...ant1news.gr

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Επίδομα 534 ευρώ: Aλλαγή δεδομένων, τη Δευτέρα η καταβολή

Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, καταβάλλεται το επίδομα ειδικού σκοπού σε 526.051 εργαζόμενους-δικαιούχους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ήταν σε αναστολή τον Μάιο.   Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 208.149.798 ευρώ, από τον Ε.Φ. 1033-501-0000000, ...

Διαβάστε περισσότερα

Συντάξεις Ιουλίου: πότε πληρώνει κάθε Ταμείο

Από την Πέμπτη 25 Ιουνίου (με ανοικτή την ημερομηνία της 22ας Ιουνίου), ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου 2020. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020. Αλλαγές στις ημερομηνίες καταβολής μηνιαίων κύριων συντάξεων ΕΦΚΑ έχει φέρει ο Νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε τον περασμένο ...

Διαβάστε περισσότερα

Βρυξέλλες: Στο Eurogroup η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου για την εκταμίευση των 748 εκατ. Ευρώ, ενόψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών…   Την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναμένεται να εξετάσει αύριο, μεταξύ άλλων, το Eurogroup που συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.   Σε ενημέρωση ...

Διαβάστε περισσότερα

«Επιχειρήσεις, Εργαζόμενοι και εργασιακές σχέσεις: η επόμενη μέρα»

 Διαδικτυακή εκδήλωση, με τίτλο «Επιχειρήσεις, Εργαζόμενοι και εργασιακές σχέσεις: η επόμενη μέρα», διοργανώνει αύριο, στις 16.00, η δικηγορική εταιρεία «Κουμεντάκης & Συνεργάτες», σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Η πανδημία που ενέσκηψε και στη χώρα μας από τον προηγούμενο Μάρτιο είχε δραματικές συνέπειες και ...

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορές – “μαμούθ” για το νέο 10ετές ομόλογο

Τι ποσό θα αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο από την έκδοση του ομολόγου…   Το ποσό των 3 δισ. ευρώ θα αντλήσει τελικά το ελληνικό Δημόσιο από την έκδοση του νέου 10ετους ομολόγου, αφού η ζήτηση κινήθηκε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και το επιτόκιο ήταν ικανοποιητικό.   Σύμφωνα με το ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές με δεκαετές ομόλογο

Νέα έξοδο στις αγορές φαίνεται πως ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η Ελλάδα. Σύμφωνα πληροφορίες της ιστοσελίδας capital.gr, το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου, στοχεύοντας στην ενίσχυση του «μαξιλαριού» ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση ...

Διαβάστε περισσότερα

Αιχμή του δόρατος η καινοτομία για τους μικρούς παραγωγούς τροφίμων

Καθώς η πανδημία του κορονοϊού ώθησε τους καταναλωτές να αναθεωρήσουν τις συνήθειες αλλά και τη διατροφή τους, μικροί παραγωγοί προϊόντων τροφίμων παρακολουθώντας τις εξελίξεις ετοιμάζονται για την επανεκκίνηση της αγοράς, που εδώ και περίπου τρεις μήνες ήταν σε αδράνεια.   Με «όπλο» στα χέρια τους τα καινοτόμα ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση

Έως 80% χαμηλότερο είναι το κόστος χρήσης και συντήρησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε σχέση με τα συμβατικά. Κίνητρα και επιδοτήσεις.   Έως 80% χαμηλότερο είναι το κόστος χρήσης και συντήρησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε σχέση με τα συμβατικά, ενώ με τα κίνητρα και τις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε ...

Διαβάστε περισσότερα

Δώρο Πάσχα: Πώς και μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί

Τις λεπτομέρειες για τον χρόνο και τον τρόπο καταβολής του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια». Ειδικότερα, η ΚΥΑ προβλέπει τα εξής: Καθορισμός επιδόματος εορτών Πάσχα 2020 και ...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες του ΟΠΕΚΑ για την πλατφόρμα και το επίδομα παιδιού

Πότε θα επαναλειτουργήσει η πλατφόρμα. Οδηγίες για την υποβολή της αίτησης…   Στις 15 Ιουνίου 2020, θα επαναλειτουργήσει η πλατφόρμα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) που αφορά στο επίδομα παιδιού και στην υποβολή αιτήσεων εκ μέρους των δικαιούχων.   Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, λόγοι τεχνικής αναβάθμισης, ...

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσιο: Εξίσωση ορίων ηλικίας για λήψη σύνταξης με ανήλικο παιδί

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ για την απόφαση της Ολομέλειας του Εκλεκτικού Συνεδρίου.  Από την Ολομέλεια του Εκλεκτικού Συνεδρίου εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 317/2020 απόφαση, η οποία απορρίπτει την αναίρεση που είχε ασκήσει το Δημόσιο κατά της απόφασης του Β΄ Τμήματος, το οποίο δικαίωνε άνδρα υπάλληλο ...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΑΔΕ: Τι ισχύει με τον συμψηφισμό του ΦΠΑ

Διευκρινίσεις για τον συμψηφισμό του 25% ΦΠΑ Μαρτίου και α΄ τριμήνου δίνει με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει με τις οφειλές του Ιουνίου.   Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα του συμψηφισμού του 25% του ΦΠΑ Μαρτίου και α΄ τριμήνου 2020 ...

Διαβάστε περισσότερα

Αναβαθμίζει τις ελληνικές μετοχές η Morgan Stanley

Ο καταλύτης για τη διπλή αναβάθμιση. Τα θετικά “σινιάλα” αλλά  και οι δύο κίνδυνοι….   Σε σημαντική αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς μετοχών προχώρησε η Morgan Stanley και συστήνει overweight από underweight.   Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η πιο υπερπωλημένη αγορά της περιοχής των ΕΜΕΑ (Ανατολική ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΚΑ: Ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για έκπτωση 25% στις εισφορές

Δημοσιεύτηκε την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 ο νόμος 4690/2020, ο οποίος προβλέπει το ευεργέτημα της έκπτωσης του 25% για τις εισφορές του Απριλίου και Μαΐου για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους.   Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) προχωράει στην προσαρμογή ...

Διαβάστε περισσότερα

e-ΕΦΚΑ: Στις 3 Ιουνίου τα ειδοποιητήρια εισφορών Απριλίου με την έκπτωση 25%

Δημοσιεύτηκε την Κυριακή ο νόμος 4690/2020, ο οποίος προβλέπει το ευεργέτημα της έκπτωσης του 25% για τις εισφορές του Απριλίου και Μαΐου για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) προχωρά στην προσαρμογή του πληροφοριακού συστήματος ...

Διαβάστε περισσότερα

Συντάξεις: την Τρίτη η καταβολή των αυξημένων επικουρικών

Συνολικά 236.274 συνταξιούχοι θα δουν αύριο, 2 Ιουνίου, αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι αυξήσεις αφορούν τους συνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ και υπέστησαν μειώσεις με το νόμο 4387/2016, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας ...

Διαβάστε περισσότερα

Κομισιόν: 32 δισ. ευρώ θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ θα προτείνει η Κομισιόν να δοθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων τα 22,5 δισ θα χορηγηθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων στην Ελλάδα και 9,4 δισ. σε δάνεια .   Από το πακέτο αυτό που θα προτείνει η Κομισιόν, ...

Διαβάστε περισσότερα

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σχεδόν 4.000 δικαιούχοι την έλαβαν την Τρίτη

Πόσοι είναι συνολικά οι δικαιούχοι που έχουν λάβει μέχρι σήμερα την χρηματοδοτική ενίσχυση.   Πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 3.997 δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ποσό συνολικού ύψους 111,4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.   Έτσι, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση, ...

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματιστήριο: Κόντρα στο καθοδικό ρεύμα των ευρωπαϊκών αγορών

Εικόνα σταθεροποίησης, στα επίπεδα των 610 μονάδων, παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω πτωτικού κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 610,90 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,06%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 4,85 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή πτώση ...

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΙΚ: "πράσινο" φως για την επιστροφή του προκαταβληθέντος ΕΦΚ για το κρασί

Ρύθμιση – “ανάσα” για τους οινοπαραγωγούς   Για «αποκατάσταση μιας αδικίας εις βάρος των μικρών οινοπαραγωγών, η οποία τους είχε επιβληθεί με τις φορολογικές επιβαρύνσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης», κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών, καθώς με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου, καθορίζεται η διαδικασία επιστροφής του Ειδικού ...

Διαβάστε περισσότερα

Σταϊκούρας: Ξεδίπλωμα σχεδίου 4 φάσεων

Τα 15 μέτρα αξίας 24 δις για την οικονομία   Η πανδημία προκάλεσε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό σοκ, με πολύπλευρες, μεγάλες συνέπειες. Οι οικονομίες κλυδωνίζονται, η έκβαση είναι αβέβαιη. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει σχέδιο συνεκτικό, ολοκληρωμένο, δυναμικό για την οικονομία, την υγεία, την απασχόληση, την ενίσχυση της ...

Διαβάστε περισσότερα

Διάγγελμα Μητσοτάκη για τη φορολογική ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορά τη φορολογική ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων. Ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην εστίαση και στον πολιτισμό.   Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού:   "Για  για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε ...

Διαβάστε περισσότερα

“Πράσινο φως” για εκταμίευση 748 εκ. ευρώ για την Ελλάδα

“Πράσινο φως” για την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ αναμένεται να δώσει η Κομισιόν, σύμφωνα με την 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρίας Αρώνη, στην έκθεσή της η Κομισιόν επισημαίνει ότι, παρά ...

Διαβάστε περισσότερα