Αιχμή του δόρατος η καινοτομία για τους μικρούς παραγωγούς τροφίμων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7 Ιουνίου 2020 13:00:00

Καθώς η πανδημία του κορονοϊού ώθησε τους καταναλωτές να αναθεωρήσουν τις συνήθειες αλλά και τη διατροφή τους, μικροί παραγωγοί προϊόντων τροφίμων παρακολουθώντας τις εξελίξεις ετοιμάζονται για την επανεκκίνηση της αγοράς, που εδώ και περίπου τρεις μήνες ήταν σε αδράνεια.

 

Με «όπλο» στα χέρια τους τα καινοτόμα ελληνικά προϊόντα που διαθέτουν, αλλά και την απόλυτη πίστη στις δυνατότητες που έχει ο πρωτογενής τομέας της ελληνικής γης, τρεις παραγωγοί μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ενασχόλησή τους με το «επιχειρείν» στον τομέα των τροφίμων σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης.

 

Έχοντας δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω του lockdown καθώς είδαν την παραγωγή, τη διάθεση των προϊόντων, τις εξαγωγές και κυρίως τα έσοδα τους να μειώνονται δραματικά, ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους, επανασχεδιάζουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα και δηλώνουν έτοιμοι να βγουν ξανά στην αγορά.

 

Και οι τρεις παραγωγοί παραδέχονται, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι αρχικά αντιμετώπισαν τη νέα αυτή κρίση προσπαθώντας να μειώσουν κόστη και παραγωγή αλλά στη συνέχεια, κάνοντας την κρίση ευκαιρία, ανταποκρίθηκαν στις νέες ανάγκες των καταναλωτών και βρήκαν εναλλακτικούς τρόπους πώλησης εκμεταλλευόμενοι τη δύναμη του διαδικτύου. Πλέον σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα με αισιοδοξία και όραμα, πιστεύοντας ότι για μια ακόμα φορά οι μικροί Έλληνες παραγωγοί θα βγουν νικητές.

 

 Ανήσυχο πνεύμα ο Γιώργος Χαλβατζής, πίστεψε στα ελληνικά προϊόντα και έχοντας γνώμονα την αγάπη του για τη φύση και τα προϊόντα που τόσο απλόχερα προσφέρει η γη της πατρίδας μας δημιούργησε στην Δράμα μια εταιρεία τυποποίησης και διακίνησης premium ελαιόλαδων, την Elixirflavours, τα προϊόντα της οποίας με την επωνυμία «November Fruits» αξίζει να χαίρουν ευρείας αναγνώρισης και πλέον διατίθενται σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

Περιγράφοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις δυσκολίες που βίωσε εδώ και περίπου τρεις μήνες που η αγορά ήταν σε αδράνεια, ο κ. Χαλβατζής τονίζει ότι: «μετά από την έκτακτη κατάσταση που βιώσαμε, βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία αλλά και αποφασιστικότητα. Έχουμε κάνει τον σχεδιασμό για το επόμενο δωδεκάμηνο, με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό. Αν δεν υπάρξει κάποια εκ νέου έκτακτη κατάσταση, είμαστε σίγουροι ότι θα ανακάμψουμε άμεσα, περιορίζοντας τις απώλειες μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2020».

 

Η Elixirflavours, σύμφωνα με τον κ. Χαλβατζή, με σεβασμό στην παράδοση και έχοντας κατά νου όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο των τροφίμων, προσφέρει στον καταναλωτή, τον θησαυρό των ελληνικών προϊόντων. «Τα προϊόντα μας November Fruits καλλιεργούνται στους ελαιώνες της Λακωνίας στην Πελοπόννησο, στην Μαρώνεια της Ροδόπης, αλλά και στην Κρήτη και αντανακλούν όλες τις αξίες μιας υγιεινής διατροφής, ενώ συγχρόνως διατηρούν την μοναδική ποιότητα και γεύση της ελληνικής γης».

 

Η Elixirflavours ξεκίνησε την παραγωγή premium προϊόντων το 2015 στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. «Με επιμονή και μεθοδικότητα αποδείξαμε ότι για τα προϊόντα μας η επιτυχία ήταν εγγυημένη. Κόντρα στην κρίση και τη στασιμότητα, υπάρχει μια Ελλάδα που προσπαθεί για το καλύτερο, που δεν ενστερνίζεται η λογική του “ Δεν Γίνεται”, αλλά του “ ΓΙΝΕΤΑΙ” και γεμάτη όρεξη και λαχτάρα δημιουργεί καινοτόμα προϊόντα διατροφής» τονίζει ο κ. Χαλβατζής.

 

Η ονομασία November Fruits επικοινωνεί, σύμφωνα με τον κ. Χαλβατζή, μια αλήθεια η οποία δεν είναι ευρέως γνωστή. Στην πραγματικότητα, η ελιά είναι φρούτο του ελαιόδεντρου, ένα φρούτο το οποίο συλλέγεται το Νοέμβρη και που ο χυμός του, πράγματι, αποτελεί «ελιξίριο ζωής».

 

«Πέρα από τη σειρά με το Premium Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο και συνεχίζοντας την πορεία μας με πολύ μεράκι αλλά και διάθεση για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, ήρθαμε σε συζητήσεις με παραγωγούς από την περιοχή της Μαρώνειας στη Θράκη. Με αυτούς δημιουργήσαμε το November fruits smoked olive oil, ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με άρωμα ...καπνού, για ...απαιτητικούς ουρανίσκους, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα ξαφνιάσει ευχάριστα την αγορά» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χαλβατζής και προσθέτει ότι ήδη οι πρώτες εξαγωγές του έγιναν στην Γερμανία και αναμένεται σύντομα διεύρυνση των σημείων πώλησης ανά την υφήλιο.

 

Αιχμή του δόρατος για την Elixirflavours αποτελεί το ελαιόλαδο με φύλλα βρώσιμου χρυσού. Ο χρυσός είναι αποδεδειγμένο ότι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθάει στην αναγέννηση των κυττάρων αλλά και στην ψυχική ευεξία.

 

Βασιζόμενο στην υψηλή διατροφική αξία, στην μοναδικότητά του, αλλά και στην άριστη προσέγγιση από πλευράς Branding και Marketing γενικότερα, τα November Fruits Gold Edition απευθύνονται σε ένα αγοραστικό κοινό κυρίως του εξωτερικού, το οποίο αναζητά την πολυτέλεια, τη χλιδή, την αίγλη.

 

Ποντάροντας στη συσκευασία αλλά και τη μοναδική εξαιρετική ποιότητα, τα “ November Fruits” εξάγονται πλέον σε χώρες όπως, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Αγγλία, η Ελβετία, η Ιαπωνία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Ολλανδία κα. Παράλληλα, με τη συμμετοχή της σε διεθνείς εκθέσεις, με την αρωγή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, όπως η ANUGA, η SIAL PARIS, η NATURAL & ORGANIC LONDON, η FOOD EXPO ΑΘΗΝΑ, η εταιρεία επιδιώκει την περαιτέρω διείσδυση των προϊόντων της σε νέες αγορές του εξωτερικού.

 

Στην ελληνική αγορά τα προϊόντα της εταιρείας είναι στρατηγικά τοποθετημένα σε επιλεγμένα delicatessen, καταστήματα τροφίμων καθώς επίσης και σε πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων σε περιοχές όπως: Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Χαλκιδική, Πάτμος, Παξοί, Κεφαλονιά, κα.

 

Όπως αναφέρει ο κ. Χαλβατζής «Τίποτα δεν μπορεί να πραγματoποιηθεί, αν πρώτα δεν γίνει όνειρο» λέει μια θυμοσοφία! Τα “ November Fruits”, είναι η απόδειξη για εμάς, ότι τα όνειρα, μπορούν να πραγματοποιηθούν. Αρκεί να τα πιστέψουμε, να πιστέψουμε στους εαυτούς μας και να πιστέψουμε ότι ...“ ΓΙΝΕΤΑΙ”!!!»

 

 

Ο Γιώργος Καρυπίδης μελισσοκόμος του Δραμινού μελισσοκομικού οίκου «Το μέλι της Αρκούδας» παράγει βιολογικό μέλι, πρόπολη, γύρη και βασιλικό πολτό ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του. Η μικρή οικογενειακή μονάδα της οικογένειας Καρυπίδη, δραστηριοποιείται στο χώρο της μελισσοκομίας από το 1950 ενώ το μελισσοκομείο βρίσκεται στην Παρανέστια Γη (Πρινόλοφος -Δράμας), στην Οροσειρά της Ροδόπης.

 

Σήμερα ο αριθμός των κυψελών της είναι 320 από επιλογή, ενώ από το 2003 εντάχθηκε στην βιολογική μελισσοκομία θέλοντας να πιστοποιήσει την ποιότητα του μελιού που παράγει.

 

Κάνοντας την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού ευκαιρία, ο κ. Καρυπίδης εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η οικογενειακή μονάδα ανταποκρίθηκε στις νέες ανάγκες των καταναλωτών και βρήκε εναλλακτικούς τρόπους πώλησης εκμεταλλευόμενη τη δύναμη του διαδικτύου. Όπως τονίζει «από την πρώτη στιγμή χρησιμοποιήσαμε ως βασικό εργαλείο προώθησης των προϊόντων μας το ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι καταναλωτές ζητούσαν ποιοτικά προϊόντα να φτάνουν με ασφάλεια στο σπίτι τους. Έτσι το e-shop (www.honeybio.shop) που έχουμε μας έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τις πωλήσεις των προϊόντων μας με ασφάλεια όλο το διάστημα που η αγορά ήταν σε αδράνεια».

 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει ότι το μεράκι, η εμπειρία και οι γνώσεις έγιναν πολύτιμη κληρονομιά για την νέα γενιά της οικογενειακής επιχείρησης, η οποία συνεχίζει σήμερα με τον ίδιο σεβασμό, διατηρώντας τις παραδοσιακές αρχές και αξίες, την βιολογική μελισσοκομία. Με δεδομένο την υψηλή ποιότητα, τα τελευταία τρία χρόνια η οικογενειακή μονάδα εξειδικεύεται στην παραγωγή και διάθεση υψηλής ποιότητας προϊόντων με βάση το μέλι όπως: μέλι με μαύρο σκόρδο, μέλι με βρώσιμα φύλλα χρυσού, κρέμα μελιού λεβάντας και τίλιου(φλαμούρι), μέλι ακακίας με μαύρη τρούφα, ξύδι μελιού, μέλι καστανιάς και δρυός, μέλια για τυριά, σοκολατάκια με μέλι, μέλι με πάστα ελληνικού φουντουκιού (Φουντουκόμελο).

 

Όλα τα προϊόντα αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδη, φυσικές διατροφικές προτάσεις που απευθύνονται σε κάθε οργανισμό, για να βοηθήσουν στη καλή υγεία του. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι ιδίας παραγωγής και βρίσκονται σε διαδικασία βιολογικής πιστοποίησης.

 

Η παραγωγή των μεταποιημένων προϊόντων, σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδη, «έχει σίγουρα μια γκουρμέ διάσταση αλλά στο βάθος βλέπουμε τον τελικό καταναλωτή και τη θρεπτική αξία των προϊόντων διατροφής που θα του παρέχουμε. Συμμετέχουμε σε διεθνείς εκθέσεις και ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις νέες τάσεις στις διατροφικές ανάγκες του καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε και υλοποιούμε νέα καινοτόμα, 100% φυσικά προϊόντα, διατηρώντας πάντα σταθερή την υψηλή ποιότητα. Πάνω σε αυτή χτίζουμε τα προϊόντα μας».

 

Όπως μας εξηγεί ο κ. Καρυπίδης «τα καινοτόμα προϊόντα που παράγει η οικογενειακή μονάδα απευθύνονται σε ‘ψαγμένους’ καταναλωτές. Μας ενδιαφέρουν οι καταναλωτές που δεν αγοράζουν απλά ένα προϊόν από το ράφι αλλά ψάχνουν, ενημερώνονται διαβάζουν την ετικέτα και πολλές φορές αναζητούν το βιογραφικό της παραγωγικής μονάδας.

 

Τα προϊόντα της οικογενειακής μονάδας βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση στο καταναλωτικό κοινό που μπορεί να τα προμηθευτεί από εξειδικευμένα καταστήματα ντελικατέσεν και εστιατόρια καθώς και από τo ηλεκτρονικό κατάστημα: www.honeybio.shop. Σημειώνεται ότι το μέλι της Αρκούδας έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας βιολογικών μελιών. Το 2019 βραβεύτηκε με χρυσό βραβείο για το καστανόμελο και με χρυσό βραβείο για το μέλι από παλιούρι καθώς και με ασημένιο βραβείο για το μέλι βελανιδιάς, ασημένιο βραβείο για το μέλι δάσους, ασημένιο βραβείο για το μέλι άγριων βοτάνων (φλαμούρι, κοντορίγανη).

 

 

Τρία ξαδέλφια της οικογένειας Ατλαμάζογλου από την Καβάλα, αποφασισμένα να επανασυστήσουν στους Έλληνες καταναλωτές τον παστουρμά δημιούργησαν το 2017 μια μονάδα παρασκευής στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.

 

Ο 24χρονος Δημήτρης, ο 22χρονος Βασίλης και η 20χρονη Ελευθερία είναι μέλη της οικογένειας Ατλαμάζογλου, οι ρίζες της οποίας είναι από την Καρβάλη της Καππαδοκίας στην Μικρά Ασία. Η οικογένεια Ατλαμάζογλου με την εγκατάστασή της στην Νέα Καρβάλη άρχισε να δραστηριοποιείται συστηματικά με την εκτροφή βοοειδών έως και το 1985.

 

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Γκορόγιας - Ατλαμάζογλου τα προϊόντα διατίθενται σε εξειδικευμένα καταστήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και έχουν κερδίσει αρκετούς σεφ αλλά και το καταναλωτικό κοινό. Επιπλέον εξάγονται σε ντελικατέσεν και εστιατόρια σε Βέλγιο, Λονδίνο, Παρίσι, Τσεχία, Ρώμη και Κύπρο.

 

Η πανδημία του κορονοϊού πάγωσε προσωρινά τη δραστηριότητα της οικογενειακής επιχείρησης, ωστόσο με πείσμα και αισιοδοξία τα τρία ξαδέλφια της οικογένειας Ατλαμάζογλου δηλώνουν έτοιμα για “ restart”. Όπως επισημαίνει ο κ. Γκορόγιας - Ατλαμάζογλου «η αγορά ανοίγει και εμείς θέλουμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Το πλήγμα ήταν μεγάλο αλλά αισιοδοξούμε ότι γρήγορα θα ανακάμψει. Επαναπροσδιορίζουμε τα πλάνα μας και είμαστε έτοιμοι για την επανεκκίνηση».

 

Προχωρώντας ένα βήμα μπροστά η οικογένεια Ατλαμάζογλου σχεδιάζει να λανσάρει ανά τον κόσμο πιλοτικά τη μέθοδο του παστουρμά σε εξαιρετικής ποιότητας κρέας περιορισμένης έκδοσης. Πρόκειται για την πρώτη πειραματική έκδοση περιορισμένων τεμαχίων παστουρμά τα οποία θα διατίθεται κατόπιν παραγγελίας σε ντελινατέσεν και εστιατόρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. «Η παραγωγή του συγκεκριμένου παστουρμά εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο της εταιρείας για ανάπτυξη πειραματικών και σπάνιων εκδόσεων παστουρμά, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας του ως αλλαντικού υψηλής ποιότητας» τονίζει ο κ. Γκορόγια - Ατλαμάζογλου.

 

Στην μονάδα παρασκευής, σύμφωνα με τον κ. Γκορόγια - Ατλαμάζογλου, η παραγωγή είναι χειροποίητη χωρίς χρήση συντηρητικών. Πέρα από τον παραδοσιακό παστουρμά από βόειο κρέας, παράγεται παστουρμάς από χοιρινή πανσέτα, παστουρμάς από χοιρινό ψαρονέφρι και παραδοσιακό σουτζούκι.

 

Το μυστικό της οικογένειας είναι, σύμφωνα με τον κ. Γκορόγια - Ατλαμάζογλου, τα συστατικά που αποτελούν το τσιμένι, δηλαδή, το μείγμα μπαχαρικών και σκόρδου με το οποίο καλύπτεται ο παστουρμάς. «Η συνταγή στο τσιμένι που χρησιμοποιούμε για την επικάλυψη του παστουρμά και για την πάστα, είναι δημιούργημα του παππού μας Αποστόλη Ατλαμάζογλου την οποία εξέλιξε και αναβάθμισε γευστικά ο γιος του Ανέστης Ατλαμάζογλου, και αποτελεί γευστικό μυστικό της οικογένειας Ατλαμάζογλου» προσθέτει.

 

Γυρίζοντας πίσω στον χρόνο τονίζει ότι ο προπάππους της οικογένειας στην ανάγκη να διατηρήσει το βόειο κρέας για μεγάλο χρονικό διάστημα προς χρήση μαγειρικής, όπως και πολλοί συγχωριανοί του, το πάστωνε. Ειδικότερα αναφέρει:«Το πάστωμα γινόταν, όπως μας το περιέγραψε ο παππούς, Αποστόλης Ατλαμάζογλου, σε ξύλινη σκάφη. Τοποθετούσαν μία στρώση αλάτι, μετά το κρέας, ξανά αλάτι εναλλάξ και στο τέλος το κάλυπταν με αλάτι και το άφηναν για αρκετές μέρες. Στη συνέχεια το έβγαζαν, το ξέπλεναν από το αλάτι και το τοποθετούσαν σε πέτρινη επιφάνεια και το πρέσαραν με βάρος, συνήθως μεγάλες καθαρές πέτρες. Στην εξέλιξη της συντήρησης δοκίμασαν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος με μπαχαρικά. Εμείς συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα να παρασκευάζουμε τα παραδοσιακά αλλαντικά όπως ακριβώς μάθαμε από τον παππού και τις μητέρες μας».

 

Πηγή: Μαρία Τσιβγέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Επίδομα 534 ευρώ: Aλλαγή δεδομένων, τη Δευτέρα η καταβολή

Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, καταβάλλεται το επίδομα ειδικού σκοπού σε 526.051 εργαζόμενους-δικαιούχους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ήταν σε αναστολή τον Μάιο.   Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 208.149.798 ευρώ, από τον Ε.Φ. 1033-501-0000000, ...

Διαβάστε περισσότερα

Συντάξεις Ιουλίου: πότε πληρώνει κάθε Ταμείο

Από την Πέμπτη 25 Ιουνίου (με ανοικτή την ημερομηνία της 22ας Ιουνίου), ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου 2020. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020. Αλλαγές στις ημερομηνίες καταβολής μηνιαίων κύριων συντάξεων ΕΦΚΑ έχει φέρει ο Νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε τον περασμένο ...

Διαβάστε περισσότερα

Βρυξέλλες: Στο Eurogroup η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου για την εκταμίευση των 748 εκατ. Ευρώ, ενόψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών…   Την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναμένεται να εξετάσει αύριο, μεταξύ άλλων, το Eurogroup που συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.   Σε ενημέρωση ...

Διαβάστε περισσότερα

«Επιχειρήσεις, Εργαζόμενοι και εργασιακές σχέσεις: η επόμενη μέρα»

 Διαδικτυακή εκδήλωση, με τίτλο «Επιχειρήσεις, Εργαζόμενοι και εργασιακές σχέσεις: η επόμενη μέρα», διοργανώνει αύριο, στις 16.00, η δικηγορική εταιρεία «Κουμεντάκης & Συνεργάτες», σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Η πανδημία που ενέσκηψε και στη χώρα μας από τον προηγούμενο Μάρτιο είχε δραματικές συνέπειες και ...

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορές – “μαμούθ” για το νέο 10ετές ομόλογο

Τι ποσό θα αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο από την έκδοση του ομολόγου…   Το ποσό των 3 δισ. ευρώ θα αντλήσει τελικά το ελληνικό Δημόσιο από την έκδοση του νέου 10ετους ομολόγου, αφού η ζήτηση κινήθηκε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και το επιτόκιο ήταν ικανοποιητικό.   Σύμφωνα με το ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές με δεκαετές ομόλογο

Νέα έξοδο στις αγορές φαίνεται πως ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η Ελλάδα. Σύμφωνα πληροφορίες της ιστοσελίδας capital.gr, το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου, στοχεύοντας στην ενίσχυση του «μαξιλαριού» ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση ...

Διαβάστε περισσότερα

Αιχμή του δόρατος η καινοτομία για τους μικρούς παραγωγούς τροφίμων

Καθώς η πανδημία του κορονοϊού ώθησε τους καταναλωτές να αναθεωρήσουν τις συνήθειες αλλά και τη διατροφή τους, μικροί παραγωγοί προϊόντων τροφίμων παρακολουθώντας τις εξελίξεις ετοιμάζονται για την επανεκκίνηση της αγοράς, που εδώ και περίπου τρεις μήνες ήταν σε αδράνεια.   Με «όπλο» στα χέρια τους τα καινοτόμα ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση

Έως 80% χαμηλότερο είναι το κόστος χρήσης και συντήρησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε σχέση με τα συμβατικά. Κίνητρα και επιδοτήσεις.   Έως 80% χαμηλότερο είναι το κόστος χρήσης και συντήρησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε σχέση με τα συμβατικά, ενώ με τα κίνητρα και τις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε ...

Διαβάστε περισσότερα

Δώρο Πάσχα: Πώς και μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί

Τις λεπτομέρειες για τον χρόνο και τον τρόπο καταβολής του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια». Ειδικότερα, η ΚΥΑ προβλέπει τα εξής: Καθορισμός επιδόματος εορτών Πάσχα 2020 και ...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες του ΟΠΕΚΑ για την πλατφόρμα και το επίδομα παιδιού

Πότε θα επαναλειτουργήσει η πλατφόρμα. Οδηγίες για την υποβολή της αίτησης…   Στις 15 Ιουνίου 2020, θα επαναλειτουργήσει η πλατφόρμα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) που αφορά στο επίδομα παιδιού και στην υποβολή αιτήσεων εκ μέρους των δικαιούχων.   Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, λόγοι τεχνικής αναβάθμισης, ...

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσιο: Εξίσωση ορίων ηλικίας για λήψη σύνταξης με ανήλικο παιδί

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ για την απόφαση της Ολομέλειας του Εκλεκτικού Συνεδρίου.  Από την Ολομέλεια του Εκλεκτικού Συνεδρίου εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 317/2020 απόφαση, η οποία απορρίπτει την αναίρεση που είχε ασκήσει το Δημόσιο κατά της απόφασης του Β΄ Τμήματος, το οποίο δικαίωνε άνδρα υπάλληλο ...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΑΔΕ: Τι ισχύει με τον συμψηφισμό του ΦΠΑ

Διευκρινίσεις για τον συμψηφισμό του 25% ΦΠΑ Μαρτίου και α΄ τριμήνου δίνει με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει με τις οφειλές του Ιουνίου.   Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα του συμψηφισμού του 25% του ΦΠΑ Μαρτίου και α΄ τριμήνου 2020 ...

Διαβάστε περισσότερα

Αναβαθμίζει τις ελληνικές μετοχές η Morgan Stanley

Ο καταλύτης για τη διπλή αναβάθμιση. Τα θετικά “σινιάλα” αλλά  και οι δύο κίνδυνοι….   Σε σημαντική αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς μετοχών προχώρησε η Morgan Stanley και συστήνει overweight από underweight.   Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η πιο υπερπωλημένη αγορά της περιοχής των ΕΜΕΑ (Ανατολική ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΚΑ: Ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για έκπτωση 25% στις εισφορές

Δημοσιεύτηκε την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 ο νόμος 4690/2020, ο οποίος προβλέπει το ευεργέτημα της έκπτωσης του 25% για τις εισφορές του Απριλίου και Μαΐου για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους.   Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) προχωράει στην προσαρμογή ...

Διαβάστε περισσότερα

e-ΕΦΚΑ: Στις 3 Ιουνίου τα ειδοποιητήρια εισφορών Απριλίου με την έκπτωση 25%

Δημοσιεύτηκε την Κυριακή ο νόμος 4690/2020, ο οποίος προβλέπει το ευεργέτημα της έκπτωσης του 25% για τις εισφορές του Απριλίου και Μαΐου για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) προχωρά στην προσαρμογή του πληροφοριακού συστήματος ...

Διαβάστε περισσότερα

Συντάξεις: την Τρίτη η καταβολή των αυξημένων επικουρικών

Συνολικά 236.274 συνταξιούχοι θα δουν αύριο, 2 Ιουνίου, αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι αυξήσεις αφορούν τους συνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ και υπέστησαν μειώσεις με το νόμο 4387/2016, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας ...

Διαβάστε περισσότερα

Κομισιόν: 32 δισ. ευρώ θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ θα προτείνει η Κομισιόν να δοθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων τα 22,5 δισ θα χορηγηθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων στην Ελλάδα και 9,4 δισ. σε δάνεια .   Από το πακέτο αυτό που θα προτείνει η Κομισιόν, ...

Διαβάστε περισσότερα

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σχεδόν 4.000 δικαιούχοι την έλαβαν την Τρίτη

Πόσοι είναι συνολικά οι δικαιούχοι που έχουν λάβει μέχρι σήμερα την χρηματοδοτική ενίσχυση.   Πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 3.997 δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ποσό συνολικού ύψους 111,4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.   Έτσι, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση, ...

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματιστήριο: Κόντρα στο καθοδικό ρεύμα των ευρωπαϊκών αγορών

Εικόνα σταθεροποίησης, στα επίπεδα των 610 μονάδων, παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω πτωτικού κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 610,90 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,06%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 4,85 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή πτώση ...

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΙΚ: "πράσινο" φως για την επιστροφή του προκαταβληθέντος ΕΦΚ για το κρασί

Ρύθμιση – “ανάσα” για τους οινοπαραγωγούς   Για «αποκατάσταση μιας αδικίας εις βάρος των μικρών οινοπαραγωγών, η οποία τους είχε επιβληθεί με τις φορολογικές επιβαρύνσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης», κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών, καθώς με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου, καθορίζεται η διαδικασία επιστροφής του Ειδικού ...

Διαβάστε περισσότερα

Σταϊκούρας: Ξεδίπλωμα σχεδίου 4 φάσεων

Τα 15 μέτρα αξίας 24 δις για την οικονομία   Η πανδημία προκάλεσε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό σοκ, με πολύπλευρες, μεγάλες συνέπειες. Οι οικονομίες κλυδωνίζονται, η έκβαση είναι αβέβαιη. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει σχέδιο συνεκτικό, ολοκληρωμένο, δυναμικό για την οικονομία, την υγεία, την απασχόληση, την ενίσχυση της ...

Διαβάστε περισσότερα

Διάγγελμα Μητσοτάκη για τη φορολογική ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορά τη φορολογική ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων. Ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην εστίαση και στον πολιτισμό.   Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού:   "Για  για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε ...

Διαβάστε περισσότερα

“Πράσινο φως” για εκταμίευση 748 εκ. ευρώ για την Ελλάδα

“Πράσινο φως” για την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ αναμένεται να δώσει η Κομισιόν, σύμφωνα με την 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρίας Αρώνη, στην έκθεσή της η Κομισιόν επισημαίνει ότι, παρά ...

Διαβάστε περισσότερα