To βιβλίο «Σε πρώτο πρόσωπο» του Ρίτσαρντ Φλάναγκαν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
6 Φεβρουαρίου 2020 14:52:00

Ο βραβευμένος με Man Booker συγγραφέαs Ρίτσαρντ Φλάναγκαν μας παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Σε πρώτο πρόσωπο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογίος. Πηγή έμπνευσης του βιβλίου μια συνάντηση με έναν απατεώνα  μέσα πάντα απο τη διεισδυτική ματιά του Φλάναγκαν.

https://www.psichogios.gr/books/se-prwto-proswpo.html

Από την παρουσίαση του βιβλίου:

Ο Κιφ Κέλμαν, ένας νεαρός, άφραγκος συγγραφέας, πιστεύει ότι επιτέλους του χαμογελά η τύχη, όταν ο διαβόητος απατεώνας Ζίγκφριντ Χάιντι, κοινώς «Τζίγκι», του προσφέρει 10.000 δολάρια για να του γράψει, ως αόρατος συγγραφέας, την αυτοβιογραφία του. Ο Τζίγκι σε έξι βδομάδες πρόκειται να δικαστεί για τραπεζικές απάτες 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Το βιβλίο πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τότε.

Η δουλειά δείχνει εύκολη, αλλά ο Τζίγκι αποδεικνύεται πολύ δύσκολος στη συνεργασία. Υπεκφεύγει, αντιφάσκει και αποσπάται εύκολα από τις «δουλειές» του που συνεχίζονται κανονικά – και ο Κιφ φοβάται πως περιλαμβάνουν μέχρι και εντολές για εκτελέσεις, που δίνονται από το γραφείο όπου δουλεύουν μαζί. Το χειρότερο, ο Κιφ αρχίζει να νιώθει μια παράξενη, υπνωτιστική έλξη για τον κόσμο του Τζίγκι. Και σύντομα δεν ξέρει πια αν εκείνος γράφει την αυτοβιογραφία του Τζίγκι ή ο Τζίγκι ξαναγράφει τη ζωή του από την αρχή – το ποιος είναι, το μέλλον του, την ίδια την πραγματικότητα.

Άλλοτε ειρωνικό, άλλοτε ανατριχιαστικό, το ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ αποτελεί μια διεισδυτική ματιά σε μια εποχή όπου το γεγονός δεν ξεχωρίζει από την επινόηση, και η αλήθεια, όπως άλλωστε και η μνήμη, δεν είναι παρά μια έννοια σχετική.

Διαβάστε ένα απόσπασμα:

Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΧΗ ΜΑΣ ΗΤΑΝ Η ΓΕΝΝΗΣΗ.

Εγώ την ήθελα – αυτός όχι. Όλη εκείνη την ημέρα και τη μισή επόμενη λογομαχούσαμε. Έλεγε πως δεν τον αφορούσε. Αργότερα άρχισα να καταλαβαίνω τον λόγο, αλλά εκείνη την ώρα έμοιαζε παραλογισμός και παράγοντας ανεξήγητης παρακώλυσης – λες και δεν ήθελε πραγματικά να γραφτεί η αυτοβιογραφία. Φυσικά και δεν ήθελε, αλλά δεν ήταν αυτός ο λόγος ή η αιτία. Ωστόσο, άργησα να το καταλάβω, άργησα πολύ: όταν είχα ήδη αρχίσει να φοβάμαι πως η αρχή εκείνου του βιβλίου ήταν επίσης και το τέλος μου. Πάρα πολύ αργά, με άλλα λόγια. Σήμερα αρκούμαι στα τηλεοπτικά ριάλιτι. Υπάρχει ένα κενό, μια μοναξιά που πονάει και ταράζει, τρομάζει, με τρομοκρατεί πως θα έπρεπε να έχω ζήσει και δεν έζησα ποτέ. Τα ριάλιτι δεν έχουν αυτή την επίδραση πάνω μου. Τότε, ωστόσο, όλο αυτό προκαλούσε σύγχυση. Οι άλλοι φοβούνταν πως μπορεί να ξαναγύριζα στη λογοτεχνία. Με το οποίο εννοώ την αλληγορία, το σύμβολο, τις ρητορικές πιρουέτες με τον χρόνο – των βιβλίων που δεν είχαν συγκεκριμένη αρχή και τέλος ή τουλάχιστον όχι μ’ αυτή τη σειρά. Με τους οποίους εννοώ τον εκδότη, έναν άνθρωπο με το απρόσμενο όνομα Τζιν Πέιλι.

Αυτός ήταν αρκετά συγκεκριμένος σχετικά με το εξής: έπρεπε ν’ αφηγηθώ απλώς μιαν απλή ιστορία· και όπου δεν ήταν απλή –όπου είχε να κάνει με τις περιπλοκές του θεαματικού εγκλήματος– ν’ απλοποιήσω, ν’ απεικονίσω μέσω ανεκδότων και ποτέ να μην έχω μια πρόταση που θα τραβούσε περισσότερο από δυο γραμμές. Ψιθυριζόταν σε όλο τον εκδοτικό οίκο πως ο Τζιν Πέιλι φοβόταν τη λογοτεχνία. Και όχι χωρίς βάσιμο λόγο. Πρώτον και κύριο, δεν πουλάει. Δεύτερον, μπορεί δίκαια να ειπωθεί ότι θέτει ερωτήματα που δεν μπορεί ν’ απαντήσει. Αφήνει άναυδους τους ανθρώπους με τον εαυτό τους, πράγμα το οποίο, αντικειμενικά, σπάνια είναι καλό. Τους υπενθυμίζει πως η υπόθεση της ζωής είναι ένα φιάσκο και πως η έλλειψη αυτής της γνώσης είναι αληθινή άγνοια. Ενδεχομένως να υπάρχει υπέρβαση σε όλο αυτό ή σοφία σε κάποιο μέρος του, αλλά ο Τζιν Πέιλι δεν έβλεπε τον εαυτό του στο κυνήγι της υπέρβασης.

Ο Τζιν Πέιλι ήταν υπέρ των βιβλίων, λέγοντάς σου ένα-δυο πράγματα ξανά και ξανά. Αλλά κατά προτίμηση μόνο ένα. Οι πωλήσεις, έλεγε ο Τζιν Πέιλι, τα λένε όλα. Άνοιξα το χειρόγραφο πάλι και ξαναδιάβασα τις πρώτες γραμμές. Στις 17 Μαΐου 1983, υπέγραψα την επιστολή με την οποία ζητούσα να προσληφθώ στη θέση του Αναπληρωτή Υπεύθυνου Ασφαλείας (Διευθυντή) (Επίπεδο Αρμοδιότητας 4/5) στον Αυστραλιανό Οργανισμό Ασφαλείας, με δύο λέξεις: Ζίγκφριντ Χάιντλ – και άρχισε η καινούργια μου ζωή. Μόνο πολύ αργότερα ανακάλυψα πως ο Ζίγκφριντ Χάιντλ δεν υπήρξε ποτέ ως εκείνη την ημέρα που υπέγραψε την επιστολή· συνεπώς –συνοψίζοντας– ήταν μια ειλικρινής αιτιολόγηση. Αλλά το παρελθόν είναι πάντα απρόβλεπτο και όπως έμελλε να μάθω, ένα από τα μεγαλύτερα χαρίσματά του ως απατεώνα ήταν ότι σπάνια έλεγε ψέματα.

Η άποψη του Ζίγκι Χάιντλ ήταν πως το χειρόγραφό του των δώδεκα χιλιάδων λέξεων –ο μικρός σωρός στοιβαγμένων χαρτιών τον οποίο πίεζε συχνά με το τεντωμένο χέρι του σαν να ήταν μπάλα του μπάσκετ που έπρεπε ν’ αναπηδήσει και να ξαναμπεί στο παιχνίδι– έλεγε όλα όσα θα ενδιέφεραν οποιονδήποτε ήθελε να διαβάσει για τον Ζίγκι Χάιντλ. Η δουλειά μου ως συγγραφέας, συνέχισε, ήταν απλώς να βελτιώσω τις προτάσεις του και ίσως να τις αναπτύξω λίγο εδώ κι εκεί για λογαριασμό του.

Αυτό το είπε, όπως έλεγε τόσα και τόσα άλλα, με τέτοια πίστη, με τόση σιγουριά και αυτοπεποίθηση, που μου φάνηκε πολύ δύσκολο να επισημάνω, ως όφειλα, πως το χειρόγραφό του δεν έκανε καμία αναφορά στα παιδικά χρόνια, στους γονείς ή, αν μη τι άλλο, στο έτος γέννησής του. Η απάντησή του παραμένει στη μνήμη μου ακόμα, ύστερα από τόσα χρόνια. Μια ζωή δεν είναι κρεμμύδι για να ξεφλουδιστεί, παλίμψηστο για ν’ αποκατασταθεί σε κάποιο αρχικό, πιστότερο νόημα.

Είναι μια επινόηση που δεν τελειώνει ποτέ. Κι όταν θα πρέπει να έδειξα έκπληκτος με το περίτεχνο γύρισμα του λόγου του, ο Χάιντλ πρόσθεσε, σαν να έδινε οδηγίες για να βρεις μια δημόσια τουαλέτα: Τέμπε. Είναι ένας από τους αφορισμούς του. Ό,τι του έλειπε σε στοιχεία, το αντιστάθμιζε με διακριτική βεβαιότητα. Και ό,τι του έλειπε σε βεβαιότητα, το αντιστάθμιζε με στοιχεία, αν και τις περισσότερες φορές επινοημένα, που γίνονταν ακόμα περισσότερο πιστευτά, επειδή ξεπετιούνταν πολύ ανάλαφρα από κάποια αναπάντεχη οπτική γωνία. Ο μεγάλος Γερμανός installationist*, είπε ο Χάιντλ. Ο Τόμας Τέμπε. Δεν είχα ιδέα τι μπορεί να είναι ένα παλίμψηστο, ποιος ήταν ο Τέμπε και τι έκανε ή τι ήταν ένας installationist, και το είπα. Ο Χάιντλ δεν απάντησε. Ίσως, όπως μου είπε κάποια άλλη φορά, παίρνουμε από το παρελθόν μας και από το παρελθόν άλλων, για να φτιάξουμε τον εαυτό μας από την αρχή και αυτό το κάτι καινούργιο αποτελεί τη μνήμη μας. Ο Τέμπε, τον οποίο διάβασα μόνο πολλά χρόνια αργότερα, το έθετε καλύτερα: Μπορεί να είναι το αίμα κάποιου άλλου που μουσκεύει τη σκόνη, έγραψε, αλλά αυτή η σκόνη είμαι εγώ.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΦΛΑΝΑΓΚΑΝ γεννήθηκε το 1961. Έχει γράψει έξι μυθιστορήματα, τα οποία έχουν βραβευτεί και έχουν εκδοθεί σε 26 χώρες. Ζει στη γενέτειρά του, την Τασμανία. Το μυθιστόρημά του ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ τιμήθηκε το 2014 με το βραβείο Man Booker.

Εκδόσεις Ψυχογιός

Επιμέλεια Παρουσίασης :Γεωργία Χάρδα

georgiacharda@gmail.com 

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Κική Δημουλά: Είχε προταθεί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Κική Δημουλά είχε προταθεί για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.   Συγκεκριμένα, στις 16 Ιανουαρίου 2020, η Λίνα Μενδώνη απέστειλε επιστολή προς την Επιτροπή Νόμπελ της Σουηδικής Ακαδημίας, προτείνοντας την υποψηφιότητα της κορυφαίας Ελληνίδας ποιήτριας για ...

Διαβάστε περισσότερα

Εκδήλωση για την Αγγελάκη Ρουκ με πολλούς καλλιτέχνες

Το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας και οι φίλοι της ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ ,που έφυγε πρόσφατα, διοργανώνουν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα για να την τιμήσουν. H αγαπημένη ποιήτρια, έφυγε στα 81 της χρόνια, αφήνοντας πίσω ένα μεγάλο ποιητικό έργο μεταφρασμένο σε 10 και πλέον γλώσσες, αλλά και πολλές ...

Διαβάστε περισσότερα

"Αβαρίες"-Η νέα ποιητική συλλογή της Σοφίας Τσίπα

Οι εκδόσεις Momentum παρουσιάζουν τη νέα ποιητική συλλογή της Σοφίας Τσίπα"ΑΒΑΡΙΕΣ"την Τρίτη, 3 Μαρτίου 2020στις 20.30στο Ίδρυμα Θεοχαράκη(Β. Σοφίας 9 - Μέρλιν 1) Ποιήματα θα αναγνώσει ο ηθοποιός - σκηνοθέτηςΓιώργος Κιμούλης ΟΜΙΛΗΤΕΣ Έλλη Στάη, δημοσιογράφοςΦωτεινή Τσαλίκογλου, συγγραφέας, καθηγήτρια Ψυχολογίας Παντείου ΠανεπιστημίουΕυανθία Ρεμπούτσικα, συνθέτης Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Φώτης ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το βιβλίο που Tρανταζο-Φυσο-Κουνιέται» των Κρίκελ-Κράκελς- Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διάπλαση

Μετά το απολαυστικό Βιβλίο που κουνιέται, η ομάδα των Κρίκελ-Κράκελς ξαναχτυπά μ’ ένα καινούργιο διαδραστικό βιβλίο γεμάτο εκπλήξεις και αστείες ιδέες που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση. Η όμορφη ιστορία ξεκινάει με τον Έγκον, ένα γλυκύτατο γουρουνάκι που χρειάζεται τη βοήθεια των μικρών αναγνωστών.Αρχικά πρέπει να ...

Διαβάστε περισσότερα

Αιτωλία και Ακαρνανία-Του Πάνου Χατζόπουλου

Δρόμε πού πας στ’ Άπόκουρο, στρατί, πού στ’ "Αγραφα σκαλώνεις. Σάρες, λαγκάδια άδιάβατα, βράχια, γκρεμνά, στεφάνια. Τρανές κι άπάτητες κορφές γεμάτες περηφάνεια. Ψηλά βουνά λεβέντικα της λευτεριάς μπαϊράκια. Βελούχι, Άραποκέφαλα, Βαρδούσια, Κυρά—Βγένα, Τρίκαρδε, Μπούμπστε, Περγαντή κι Άϊτοφωλιές τοΰ Βάλτου, Του Κατσαντώνη πήδημα, τοΰ Καραϊσκάκη κούλιες. Κράβαρα κακοτράχαλα, Ζυγέ μ’ χαριτωμένε. Λίμνη αρμυρή τ’ Άντιλικοΰ, γιβάρια ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η κλασική κιθάρα συναντά την ποίηση...

Παναγιώτης Μάργαρης - Κλέλια Χαρίση :Μια πολύ ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική συνάντηση, όπου οι νότες του εξαιρετικού βιρτουόζου κιθαρίστα Παναγιώτη Μάργαρη αγκαλιάζουν τα ποιήματα της Κλέλιας Χαρίση- μία απο τις σπουδαίες Ελληνίδες ποιήτριες της νέας γενιάς . Η «Ποίηση της Μουσικής » του Παναγιώτη Μάργαρη συναντά τη "Μουσική ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ελέφαντας στη σκιά» της Ναντίν Ρομπέρ κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διάπλαση

Οι εκδόσεις Διάπλαση μας παρουσιάζουν μια διαφορετική - τρυφερή ιστορία για έναν ελέφαντα που ήταν κατσούφης. ’Ολοι άλλωστε στη ζωή μας κάποια στιγμή έχουμε νιώσει μοναξιά και σε αυτή την περίπτωση δεν χρειαζόμαστε πάντα  κάποιον για να μας διασκεδάσει. Θέλουμε ,κάποιες φορές, κάποιον να είναι εκεί ...

Διαβάστε περισσότερα

" Μάρτυς μου ο Θεός" του Μάκη Τσίτα

Κυκλοφόρησε από το Μεταίχμιο η νέα έκδοση του μυθιστορήματος «Μάρτυς μου ο Θεός» του Μάκη Τσίτα, που έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014. Το βιβλίο κυκλοφορεί σε 12 γλώσσες, μεταφέρθηκε στο θέατρο και παίχτηκε για 5 χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Τον λένε Χρυσοβαλάντη ...

Διαβάστε περισσότερα

«Αγρίνιο 1948»-Tου Θανάση Παπαθανασόπουλου

Απόψε ονειρεύτηκα πως έπιασα το Θεό απ’ το σακάκι και τον ακολουθούσα στον περίπατό Του μες στο σύμπαν. Κ’ ήταν το σύμπαν, λέει, επίπεδο σαν δίσκος Που θύμιζε πλατεία της Περίστας, μόνο που τούλειπε στο κέντρο το πλατάνι. Πατούσαμε προσεχτικά στους γαλαξίες αποφεύγοντας τα κενά, που θα μπορούσα να τα αντιστοιχήσω με τα ...

Διαβάστε περισσότερα

« Η Δύναμη του ΟΧΙ» της Άμπι Χίντον κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Στη σειρά Ψυχολογία - Αυτοβελτίωση - Ευ Ζην των εκδόσεων Ψυχογιός κυκλοφορεί ένα βιβλίο που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τα προβλήματα της ζωής μας. Διαβάζοντας το θα καταφέρουμε να βρούμε το δρόμο μας…. https://www.psichogios.gr/books/h-dynamh-toy-oxi.html Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο σημαντική είναι η λέξη «Όχι»; Τα τρία ...

Διαβάστε περισσότερα

«Μια εξομολόγηση» του Λέοντος Τολστόι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Printa

Ένα εκπληκτικό ντοκουμέντο… William James Από τις εκδόσεις PRiNTA, στη σειρά «Στις Πηγές της Γνώσης», επανακυκλοφορεί, σε Β΄ έκδοση, το βιβλίο του Λέοντος Τολστόι με τίτλο Μια εξομολόγηση, σε μετάφραση του Ματθαίου Βελούδου και της Μαρίας Ζ. Παπαδοπούλου. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο ενός σπουδαίου ανθρώπου. Με ειλικρίνεια ...

Διαβάστε περισσότερα

Kάπα Εκδοτική: Παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του Γ.Καπουτζίδη- «Όποιος θέλει να χωρίσει...να σηκώσει το χέρι του»

Το βιβλίο φέρει το όνομα της πρώτης θεατρικής παράστασης που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Καπουτζίδης, με τίτλο "Όποιος θέλει να χωρίσει..." και όπως ήταν αναμενόμενο στην παρουσίασή του βρέθηκαν αγαπημένοι του φίλοι. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο BOOKSPLUS, από την ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, με μεγάλη επιτυχία.Πρόκειται για το πρώτο ...

Διαβάστε περισσότερα

Pablo Neruda : «Είκοσι Ερωτικά Ποιήματα κι ένα τραγούδι χωρίς ελπίδα»

O Πάμπλο Νερούδα υπήρξε «ο σπουδαιότερος ποιητής του 20ου αιώνα». Τα έργα του είναι τα πιο πολυδιαβασμένα έργα ισπανόφωνου δημιουργού.Στη δημοφιλέστερη ποιητική συλλογή όλων των εποχών προεξαγγέλει με εκπληκτικό νεανικό σφρίγος ένα από τα μεγαλύτερα θέματα της βαθύτατα ανθρώπινης ποίησής του: τον έρωτα που μεταλαμβάνει ...

Διαβάστε περισσότερα

«Amour-Ερωτική Ανθολογία» από τις Εκδόσεις Αιώρα

Η γιορτή των ερωτευμένων μετράει ήδη μερικές μέρες και οι Εκδόσεις Αιώρα το γιορτάζουν, με ένα εξαιρετικό βιβλίο. Ένα «διαχρονικά συναρπαστικό» θέμα, ο έρωτας, γίνεται η αφορμή για μια ερωτική ανθολογία με κείμενα Γάλλων συγγραφέων του 18ου και 19ου αιώνα. Κείμενα των Ντε Σαντ, Καζανόβα, Μπαλζάκ, ...

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα: Παρουσίαση βιβλίου "Πανούκλα στο Μπέργκαμο" του Γ.Π. Γιάκομπσεν στο βιβλιοπωλείο "Επί Λέξει"

Οι εκδόσεις Ροές παρουσιάζουν σήμερα στις 19:30 στο βιβλιοπωλείο "Επί Λέξει" (Ακαδημίας 32, 10672 Αθήνα) το βιβλίο του Jens Peter Jacobsen Πανούκλα στο Μπέργκαμο. Για το βιβλίο και το συγγραφέα θα μιλήσει ο μεταφραστής Ήρκος Ρ. Αποστολίδης.   Λίγα λόγια για το σπουδαίο αυτό έργο: Το αριστούργημα "Πανούκλα στο ...

Διαβάστε περισσότερα

Με τα λόγια (γίνεται): Μεταφράζοντας ιαπωνική ποίηση – με τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)», στην 4η εκδήλωση της 9ης περιόδου τους, παρουσιάζουν αφιέρωμα στην ιαπωνική ποίηση, με «ξεναγό» τον μεταφραστή της Παναγιώτη Ευαγγελίδη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η τέχνη του γνώθι σαυτόν» του Άρθουρ Σοπεγχάουερ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ

Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ κυκλοφόρησε το 90ό τομίδιο της επιτυχημένης σειράς microMEGA. Μια αγαπημένη σειρά με μικρά αριστουργήματα που θα διαβάσετε ξανά και ξανά. Πρόκειται για το έργο του Άρθουρ Σοπεγχάουερ με τίτλο «Η τέχνη του γνώθι σαυτόν», σε μετάφραση και με εισαγωγή του Παύλου Κλιματσάκη και ...

Διαβάστε περισσότερα

"Το χάος που δημιουργήσαμε" της Lord Michelle κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα

Οι εκδόσεις Άγκυρα παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό βιβλίο για τους μικρούς αναγνώστες.Το νέο βιβλίο της Michell Lord με τίτλο " Το χάος που δημιουργήσαμε " καλλιεργεί την περιβαλλοντική συνείδηση του παιδιού και του διδάσκει πώς οι ενέργειες όλων μπορούν να  αποτελέσουν μία αφορμή προκειμένου να αλλάξουμε νοοτροπία και ...

Διαβάστε περισσότερα

Tο νέο παιδικό βιβλίο του Μάκη Τσίτα

Το νέο παραμύθι του βραβευμένου (Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης) Μάκη Τσίτα μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας. Μετά το «Όνομά μου είναι Δώρα», η έξυπνη και αστεία ηρωίδα του Μάκη Τσίτα αποκτά ένα γατάκι, δώρο των γονιών της από το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων. Ο ...

Διαβάστε περισσότερα

To βιβλίο «Σε πρώτο πρόσωπο» του Ρίτσαρντ Φλάναγκαν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ο βραβευμένος με Man Booker συγγραφέαs Ρίτσαρντ Φλάναγκαν μας παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Σε πρώτο πρόσωπο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογίος. Πηγή έμπνευσης του βιβλίου μια συνάντηση με έναν απατεώνα  μέσα πάντα απο τη διεισδυτική ματιά του Φλάναγκαν. https://www.psichogios.gr/books/se-prwto-proswpo.html Από την παρουσίαση του βιβλίου: Ο Κιφ Κέλμαν, ένας ...

Διαβάστε περισσότερα

Από την Κάπα Εκδοτική κυκλοφορεί το βιβλίο «Hotel Éternité» του Γιάννη Καλαβριανού

Το νέο θεατρικό έργο του Γιάννη Καλαβριανού κυκλοφορεί απο την Κάπα Εκδοτική και παρουσιάζεται στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» ύστερα από ανάθεση του Εθνικού Θεάτρου. Διαδραματίζεται σε έναν τόπο όπου ο θάνατος δεν θα υπάρχει και αποτελεί ένα από σκηνής ευφυές σχόλιο για τον χρόνο, την ύπαρξη, ...

Διαβάστε περισσότερα

"Νανά" του Εμίλ Ζολά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις Ιστορικές Εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το σπουδαίο έργο του Εμίλ Ζολά με τίτλο "Νανά". Η «Νανά» δημοσιεύτηκε το 1880.Το βιβλίο έχει ως θεματολογία την γυναικεία πορνεία, ακόμη και στις υψηλότερες κοινωνικές τάξεις.Με την αφήγηση της ζωής της Νανάς, ο συγγραφέας περιγράφει όλη την αθλιότητα και ...

Διαβάστε περισσότερα

"Τα Ποιητικά – Τεύχος 36" Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφόρησαν τα Ποιητικά- Τεύχος 36.Mην το χάσετε!  Πάντα ήτανε λίγοι οι ποιητές. Οι άλλοι κάτι φιόγκοι, που λέει κι ο Χάκκας, «που γράφουνε ανούσια ποιήματα, χάνονται μέσα στις λέξεις, γιατί δε δώσανε γι’ αυτή την υπόθεση σταγόνα αίμα». Πάει καιρός που βρισκόμαστε ...

Διαβάστε περισσότερα