«Περί ελευθερίας» του Τζον Στιούαρτ Mιλ κυκλοφορεί στη σειρά «Φάροι Ιδεών» των εκδόσεων Μίνωας

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
30 Μαρτίου 2020 13:24:00

«Η ανεξαρτησία του ατόμου είναι αυτονόητα απόλυτη. Το άτομο είναι κύριος του εαυτού του, του σώματός του και του νου του».

Στη σειρά των εκδόσεων Μίνωας «Φάροι Ιδεών» έρχεται να προστεθεί το κλασικό έργο του Τζον Στιούαρτ Μιλ, Περί ελευθερίας, σε μετάφραση και πρόλογο του Λέκτορα Σύγχρονης Φιλοσοφίας, Θεοφάνη Τάση.

To Περί Ελευθερίας του Τζον Στιούαρτ Μιλ εκδόθηκε το 1859 και αποτελεί έκτοτε ένα από τα σημαντικότερα έργα υπεράσπισης της ατομικής ελευθερίας. Ο Τζον Στιούαρτ Μιλ, στο βιβλίο του αναρωτιέται «Τι έχουμε να φοβηθούμε; Αν οι ιδέες, οι απόψεις που δημοσιοποιούνται είναι καλές, τότε η κοινωνία βρίσκεται στο κέρδος. Αν οι ιδέες που ελεύθερα δημοσιοποιούνται είναι κακές, τότε εκτίθενται και θωρακίζουν τις καλές απόψεις που ήδη έχουμε. Γι' αυτό αφήστε τον κόσμο να εκτίθεται και στο τέλος θα έχουμε κέρδος, έτσι κι αλλιώς.

Ο Τζον Στιούαρτ Μιλ (John Stuart Mill ή J.S. Mill, 20 Μαΐου 1806 – 8 Μαΐου 1873) ήταν Βρετανός φιλόσοφος, πολιτικός οικονομολόγος και δημόσιος υπάλληλος με ισχυρή συνεισφορά στην κοινωνική και πολιτική θεωρία καθώς και την πολιτική οικονομία.

Η αντίληψη του Μιλ περί ελευθερίας δικαιολογεί την ελευθερία του ατόμου αντίθετα προς τον απεριόριστο κρατικό έλεγχο. Ο Μιλ εκφράζει τη γνώμη του πάνω στην ελευθερία εξηγώντας πως η μοναδική πηγή πραγματικής ελευθερίας βρίσκεται στην αναζήτηση βελτίωσης της προσωπικής ποιότητας του ατόμου. Ηθελε να μείνει ελεύθερος και ανοιχτός ο διάλογος, και η διαπάλη των ιδεών.

Ένα υπέροχο βιβλίο για την ατομική ελευθερία….

Πρόλογος - Μετάφραση: Θεοφάνης Τάσης

Από την παρουσίαση του βιβλίου:

Για τον Μιλ η ατομική ελευθερία είναι η μοναδική οδός που οδηγεί στην ανάπτυξη του ανθρώπου, αλλά και της ανθρωπότητας εν γένει. Ο Μιλ πίστευε σε ένα είδος κοσμικής ηθικής που θα είχε ως πυλώνα το δημοκρατικό ήθος και θα χαρακτηριζόταν από αγάπη για την ελευθερία και την αυτονομία.

Πίστευε στον ορθό λόγο και την ανεκτικότητα, αγαπούσε την ελευθερία όντας εχθρός του θρησκευτικού φανατισμού, προάσπιζε την απόλυτη ισότητα των φύλων. Στις μέρες μας που οι αποδεκτοί κανόνες διαλόγου απειλούνται από τους λαϊκιστές και τα πολιτικά άκρα, που παρατηρείται η συστηματική χρήση της παραπληροφόρησης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων, η επιχειρηματολογία του Μιλ για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης ως μέσου για την κατάκτηση της γνώσης και την εύρεση της αλήθειας με βάση τον διάλογο είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.

 https://minoas.gr/product/peri-eleytherias/ 

Διαβάστε ένα απόσπασμα:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Προοίμιο

Το αντικείμενο αυτής της πραγματείας δεν είναι η αποκαλούμενη ελευθερία της βούλησης, τόσο ατυχώς αντιπαραβαλλόμενη προς την κακώς ονομαζόμενη θεωρία της φιλοσοφικής αναγκαιότητας· αλλά η πολιτική ή κοινωνική ελευθερία: η φύση και τα όρια της οποίας μπορούν νομίμως ν’ ασκηθούν από την κοινωνία στο άτομο. Ένα ζήτημα που σπανίως τίθεται και δύσκολα συζητείται με γενικούς όρους, το οποίο όμως με τη λανθάνουσα παρουσία του επηρεάζει ουσιαστικά τις πρακτικές συζητήσεις της εποχής και πιθανώς σύντομα θα αναγνωριστεί ως το ζωτικό ζήτημα του μέλλοντος. Μακράν από το να είναι καινοφανές, διχάζει με μια έννοια την ανθρωπότητα από τις απαρχές της, αλλά εμφανίζεται στην παρούσα φάση της εξέλιξής της, στην οποία εισήλθαν τα πλέον πολιτισμένα τμήματά της, υπό νέους όρους απαιτώντας μια διαφορετική και θεμελιωδέστερη αντιμετώπιση.

Ο αγώνας μεταξύ της ελευθερίας και της εξουσίας είναι το εμφανέστερο χαρακτηριστικό στις ιστορικές  περιόδους με τις οποίες είμαστε εξοικειωμένοι από νωρίς, ειδικότερα της Ελλάδας, της Ρώμης και της Αγγλίας.

Ωστόσο στους παλαιούς χρόνους αυτός ο αγώνας διεξαγόταν μεταξύ υποκειμένων ή τάξεων και της κυβέρνησης. Ως ελευθερία νοούνταν η προστασία από την τυραννία των αρχόντων. Οι άρχοντες θεωρούνταν (με εξαίρεση ορισμένες λαϊκές κυβερνήσεις στην Ελλάδα) σε μια αναγκαία ανταγωνιστική θέση ως προς τους αρχόμενους. Ο μονάρχης ή η κυβερνώσα φυλή ή κάστα που κληρονομούσαν ή κατακτούσαν την εξουσία δεν την ασκούσαν σε καμία περίπτωση προς όφελος των αρχούμενων, οι οποίοι δεν επιχειρούσαν, πιθανώς διότι δεν επιθυμούσαν, ν’ αμφισβητήσουν την υπεροχή τους, οποιεσδήποτε προφυλάξεις και αν λαμβάνονταν ενάντια στην καταπιεστική άσκησή της.

Η εξουσία τους θεωρούνταν αναγκαία, αλλά συνάμα εξαιρετικά επικίνδυνη· ως ένα όπλο το οποίο θα προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν ενάντια στους υπηκόους τους όσο και ενάντια στους εξωτερικούς εχθρούς. Προκειμένου να προστατευθούν τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινότητας από αναρίθμητα όρνεα, κατέστη αναγκαία η ύπαρξη ενός ισχυρότερου αρπακτικού με την αποστολή να τα περιορίζει. Ωστόσο, ως βασιλιάς των αρπακτικών, θα έρεπε επίσης προς το να θηρεύει από το κοπάδι οποιαδήποτε από τις μικρότερες άρπυιες, έτσι ώστε ήταν αναγκαίο να βρίσκονται σε διαρκή στάση άμυνας προς το ράμφος και τα νύχια του. Ως εκ τούτου ο στόχος των πατριωτών ήταν να θέσουν όρια στην εξουσία του άρχοντα επί της κοινότητας· και ως ελευθερία εννοούσαν αυτά τα όρια. Ο περιορισμός της εξουσίας επιχειρούνταν με δυο τρόπους: Πρώτον, επιτυγχάνοντας την αναγνώριση ορισμένων ασυλιών, η παραβίαση των οποίων συνιστούσε παράβαση καθήκοντος από μέρους του άρχοντα, με συνέπεια η αντίσταση ή η γενικευμένη εξέγερση να δικαιολογούνται. Ένα δεύτερο, και γενικότερα ένα μεταγενέστερο μέτρο, ήταν η θέσπιση συνταγματικών ελέγχων μέσω των οποίων η συγκατάθεση της κοινότητας ή ενός σώματος που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει τα συμφέροντά της αποτέλεσε απαραίτητη προϋπόθεση για ορισμένες από τις σημαντικότερες πράξεις της κυβερνητικής εξουσίας. Οι άρχοντες, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, λίγο έως πολύ, υποχρεώθηκαν να υποκύψουν στον πρώτο τρόπο περιορισμού της εξουσίας τους. Όμως δεν συνέβη το ίδιο με τον δεύτερο· το να πετύχουν την επιβολή ή τη διεύρυνση υφιστάμενων συνταγματικών ελέγχων αποτέλεσε τον κύριο στόχο των απανταχού αγωνιστών της ελευθερίας. Στον βαθμό που η ανθρωπότητα αρκούνταν στο να πολεμά έναν εχθρό συμμαχώντας με έναν άλλο και να εξουσιάζεται από έναν κυρίαρχο, υπό την προϋπόθεση να προστατεύεται λίγο έως πολύ αποτελεσματικά ενάντια στην τυραννία του, δεν εμφορούνταν από περαιτέρω φιλοδοξίες. Έφτασε ο καιρός, ωστόσο, στην πρόοδο των ανθρώπινων υποθέσεων που έπαψε η ανεξαρτησία της εξουσίας των αρχόντων και η αντίθεσή της στα συμφέροντα του λαού να θεωρούνται φυσική αναγκαιότητα. Στους ανθρώπους έμοιαζε προτιμότερο οι ποικίλοι άρχοντες του κράτους να είναι λειτουργοί ή εκπρόσωποί τους, ανακλητοί κατά το δοκούν.

Φαινομενικά μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν να διασφαλίσουν πλήρως ότι οι εξουσίες της κυβέρνησης δεν θα ασκούνταν ποτέ καταχρηστικά εις βάρος τους. Βαθμιαία αυτή η νέα απαίτηση για εκλεγμένους και προσωρινούς άρχοντες έγινε ο κύριος σκοπός των αγώνων του λαϊκού κόμματος, όπου υπήρχε ένα τέτοιο κόμμα, ξεπερνώντας σ’ έναν σημαντικό βαθμό τις προηγούμενες προσπάθειες περιορισμού της εξουσίας των αρχόντων. Καθώς συνεχιζόταν ο αγώνας ώστε η εξουσία να πηγάζει από την περιοδική εκλογή των αρχόντων από τους αρχόμενους, κάποιοι άρχισαν να πιστεύουν ότι είχε δοθεί υπερβολική σημασία στον περιορισμό της εξουσίας καθ’ εαυτήν.

Αυτό έμοιαζε να είναι ένα μέσο προστασίας ενάντια σε άρχοντες των οποίων τα συμφέροντα βρίσκονταν συνήθως σε αντίθεση με εκείνα του λαού. Το ζητούμενο ήταν πλέον οι άρχοντες να ταυτίζονται με τον λαό· η βούληση και τα συμφέροντά τους έπρεπε να είναι η βούληση και το συμφέρον του έθνους. Το έθνος δεν χρειαζόταν να προστατευτεί από τη βούλησή του. Δεν υπήρχε φόβος να καταστεί τύραννος του εαυτού του. Αν οι άρχοντες λογοδοτούσαν σ’ αυτό, ανακαλούνταν άμεσα απ’ αυτό, τότε το έθνος θα μπορούσε να τους εμπιστευτεί την εξουσία την οποία το ίδιο θα υποδείκνυε πώς θα χρησιμοποιούνταν.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Τζον Στιούαρτ Μιλ γεννήθηκε στο Πέντονβιλ του Λονδίνου το 1806. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Σκοτσέζου φιλόσοφου και οικονομολόγου Τζέιμς Μιλ, οπαδού της θεωρίας του Ωφελιμισμού και στενά συνδεδεμένου με τον Jeremy Bentham (ιδρυτή του σύγχρονου Ωφελιμισμού και πνευματικού ηγέτη του ριζοσπαστικού κινήματος στην Αγγλία). Εκπαιδεύτηκε από τον πατέρα του ξεκινώντας τη μελέτη των ελληνικών στα τρία του χρόνια και των λατινικών στα οκτώ. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών, το 1823, ξεκίνησε να εργάζεται στα κεντρικά γραφεία του Ινδικού Οίκου της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, όπου εργαζόταν και ο πατέρας του. Υπηρέτησε ως ελεγκτής για πάνω από τριάντα χρόνια μέχρι τη διάλυση της εταιρείας το 1858, έπειτα από την ινδική ανταρσία. Το 1823 μαζί με τον Μπένθαμ ίδρυσε την Επιθεώρηση του Γουεστμίνστερ (Westminster Review), μια εφημερίδα για τις ριζοσπαστικές φιλοσοφικές απόψεις. Στα είκοσι πήγε στη Γαλλία για να μάθει τη γλώσσα και σπούδασε χημεία και μαθηματικά στο Μονπελιέ.

Το 1828 υπέστη σοβαρό κλονισμό και πέρασε μια περίοδο κατάθλιψης την οποία ο ίδιος απέδωσε στην αυστηρή του εκπαίδευση που του στέρησε την έκφραση των συναισθημάτων του. Το 1830 συνάντησε και ερωτεύτηκε την Harriet Taylor, τη σύζυγο του επιχειρηματία John Taylor. Για σχεδόν τριάντα χρόνια διατήρησαν μια πλατωνική φιλία και τελικά παντρεύτηκαν μόλις το 1851, όταν πέθανε ο σύζυγος της Taylor. Eκλέχθηκε βουλευτής στο Κοινοβούλιο από το 1865 έως το 1868. Ο Μιλ αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα στην παιδεία και την απασχόληση. Ήταν ο πρώτος βουλευτής που εισήγαγε νομοσχέδιο στο οποίο ζητούσε οι γυναίκες να έχουν δικαίωμα ψήφου. Ζήτησε, επίσης, να επεκταθεί το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους ενήλικες, ενώ μίλησε κατά της δουλείας και της αποικιοκρατίας στις Δυτικές Ινδίες. Αυτές οι απόψεις συνέβαλαν στο να χάσει τις εκλογές το 1868. Πέθανε το 1873 στην Αβινιόν και θάφτηκε δίπλα στη σύζυγό του. Μερικά από τα πιο σημαντικά του έργα ήταν: Σύστημα Λογικής, παραγωγικής και επαγωγικής (System of Logic, Deductive and Inductive-1843), Πολιτική οικονομία (Political Economy-1848), Περί ελευθερίας (On Liberty-1860), Ωφελιμισμός (Utilitarianism-1861), Η υποταγή των γυναικών (The subjection of Women-1869), Τρία δοκίμια περί θρησκείας (Three essays on Religion-εκδόθηκε μετά τον θάνατό του το 1874).

Εκδόσεις Μίνωας

Επιμέλεια Παρουσίασης: Γεωργία Χάρδα

georgiacharda@gmail.com 

 

 

Σχετικά άρθρα

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

"Οι τρεις άσοι" της Λένας Μαντά μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Η αγαπημένη συγγραφέας Λένα Μαντά επιστρέφει με νέο βιβλίο και κρυμμένους τρεις άσους στο μανίκι της. Τρεις άντρες, φίλοι από μικρά παιδιά, και μια επικίνδυνη γυναίκα που μπαίνει ανάμεσά τους για να δοκιμάσει την πίστη του ενός στον άλλον. Έρωτας, αγάπη, δράση, αγωνία και συγκίνηση διαδέχονται το ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο ποιητής Στρατής Πασχάλης μιλάει για τα δύο θεατρικά έργα που έγραψε βασισμένος σε κείμενα του Διονυσίου Σολωμού και του Κώστα Καρυωτάκη

Ο Στρατής Πασχάλης συνθέτει δύο θεατρικά έργα, βασισμένος σε κείμενα των δύο κορυφαίων ποιητών, ποιητικά και πεζά, καθώς επίσης σε αποσπάσματα από αλληλογραφία, επίσημα έγγραφα και δημοσιεύματα, και παραδίδει μια στερεή δραματουργία με την προτροπή «να ξαναρχίσει από την αρχή η ιστορία της σκηνικής μαγείας, ...

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάζουμε σπουδαία βιβλία:«Ο έφηβος» του Φιόντορ Ντοστογιέβσκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

O Φιόντορ Ντοστογιέβσκη είναι από τις κορυφαίες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η κοινότητα όπου τείνουν οι ήρωες του Nτοστογιέβσκη δεν είναι κοινωνική, αλλά θρησκευτική· δεν αναζητούν την κοινωνία, αλλά την παγκόσμια αδερφοσύνη· αυτή η κατάληξη μέσ’ στα ενδόμυχα βάθη του Eίναι τους, που οδηγεί μετά στη ...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ 12 ΘΕΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ: «Ένα ψάρι που το έλεγαν Ορφώ» του Φίλιππου Μανδηλαρά

Ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα που αξίζει να διαβάσουν οι μικροί αναγνώστες από τον βραβευμένο συγγραφέα Φίλιππο Μανδηλαρά! Μέσα από σκηνές δράσης, μπολιασμένες με πηγαίο χιούμορ και σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη εικονογράφηση, ξεδιπλώνεται μια ιστορία μεταμόρφωσης, που αναδεικνύει έναν κόσμο χωρίς φόβο, γεμάτο ασφάλεια και ...

Διαβάστε περισσότερα

Mικρά αγόρια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ: Στίβεν Χόκινγκ» και «Μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ»: Ρόζα Παρκς από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η σειρά «Μικρά αγόρια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ» έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τα παιδιά. Ένα ιδανικό βιβλίο για γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου επιστήμονα Στίβεν Χόκινγκ, μια μοναδική ιστορία για όσους αγωνίζονται υπερνικώντας τα εμπόδια για να ...

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Δαιμονισμένοι» του Φιόντορ Ντοστογιέβσκη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις ιστορικές εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το εξαιρετικό βιβλίο του Φίοντορ Ντοστογιέβσκη «Οι Δαιμονισμένοι» σε μετάφραση από τα Pωσικά του Άρη Αλεξάνδρου. Γράφτηκε το 1870 και είναι ένα από τα πιο πολιτικοποιημένα έργα του Ντοστογιέφσκι.Δεν εξερευνά μόνο το βάθος της ανθρώπινης ψυχής, αλλά είναι ταυτόχρονα και μια ...

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάζουμε «Αναμνήσεις από το Σπίτι των Πεθαμένων» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. "Οι αναμνήσεις από το Σπίτι των Πεθαμένων" γράφτηκαν το 1862 και παρουσιάζουν μέσα από συγκλονιστικές περιγραφές τα τσαρικά κάτεργα αλλά και  τη μεγάλη αγάπη του συγγραφέα για τη λαϊκή Ρωσία και τον άνθρωπο.Ένα ...

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάζουμε «Η Συμμορία του Γάτου» και «Το Μυστήριο του Βυθισμένου Πλανήτη» του Τζερόνιμο Στίλτον

Σίγουρα έχετε βιβλία του Τζερόνιμο Στίλτον! Τα παιδιά λατρεύουν τις περιπέτειες του και όλα τα βιβλία του έχουν γίνει μπεστ σέλερ καθώς έχει αισιόδοξη διάθεση και μπλέκει συνέχεια σε απίστευτες περιπέτειες. Ευκαιρία να διαβάσουν οι μικροί αναγνώστες δυο νέες περιπέτειες του από τις εκδόσεις Κέδρος. Επέλεξα ...

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάζουμε το βραβευμένο βιβλίο της Δέσποινας Μάντζαρη «Αδέσποτη Πόλη» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέρδος

  Η «Αδέσποτη Πόλη» της Δέσποινας Μάντζαρη διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών μέχρι την τελευταία σελίδα. Εξάπτει τη φαντασία τους αφού συνδυάζει τη μαγεία, τον φόβο και τη συγκίνηση. Οι γίγαντες, εκτός από τεράστιοι – που σημαίνει ότι μπορούν να σε πατήσουν κατά λάθος ή επίτηδες ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η Άνοιξη» της Ευγενίας Φακίνου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος

Οι εκδόσεις Κέδρος καλωσορίζουν την Άνοιξη με ένα υπέροχο βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου.  Στα βιβλία της σειράς «Οι 4 εποχές» με πολύχρωμη εικονογράφηση και ελάχιστο κείμενο παρουσιάζεται κάθε εποχή με τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα. Εγώ επέλεξα την άνοιξη με τα λουλούδια και τα πουλιά της, εσείς μπορείτε ...

Διαβάστε περισσότερα

Το μυθιστόρημα της Έλενα Φεράντε έγινε σειρά του Netflix

Το Netflix και η Fandango στην Ιταλία θα συνεργαστούν για την παραγωγή σειράς βασισμένης στο «The Lying Life of Adults» του πιο πρόσφατου μυθιστορήματος της Έλενα Φεράντε.   Το βιβλίο, το οποίο έγινε αμέσως μπεστ σέλερ στην Ιταλία μετά την κυκλοφορία του τον Νοέμβριο του 2019, θα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Πυροβάτης των Αστεριών» του Θοδωρή Κούκια

Aπό τις εκδόσεις Κέρδρος κυκλοφορεί το βραβευμένο βιβλίο " Ο Πυροβάτης των Αστεριών". Πρόκειται για ένα μοναδικό και συνάμα διαφορετικό ταξίδι ενός έφηβου πρωταγωνιστή προς την ενηλικίωση του. Το βιβλίο του Θοδωρή Κούκια θίγει το πολύ σημαντικό θέμα της διαφορετικότητας. Η ιδέα είναι ξεχωριστή, με απλή ...

Διαβάστε περισσότερα

Μνήμες εδεσματολογίου της Σοφίας Κλειούση κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δωδώνη

 Στις Μνήμες Εδεσματολογίου απεικονίζεται μια εποχή μεταβατική κατά την οποία η κοινωνία μετασχηματίζεται και εισέρχεται στο στάδιο του καταναλωτισμού και του νεοπλουτισμού. Διαγράφονται στάσεις, ήθη και ανθρώπινες συμπεριφορές από τα νοσταλγικά χρόνια της αθωότητας μέχρι την πρόσφατη κρίση, οικονομική και αξιακή. Οι ιστορίες στις Μνήμες Εδεσματολογίου ...

Διαβάστε περισσότερα

Για παιδιά και εφήβους: Διαβάζουμε «Ο Φιλάργυρος και O Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου

Στη σειρά ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ των Εκδόσεων Δωδώνη προστίθεται ένας ακόμη τίτλος που αφορά τη διασκευή δύο θεατρικών έργων του Μολιέρου. Η διασκευή των θεατρικών έργων του Μολιέρου Ο Φιλάργυρος και Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής ανήκει στη συγγραφέα Αντωνία Θεοχαρίδου η οποία αναφέρει «τα δύο ...

Διαβάστε περισσότερα

«Στρατιωτική Ιστορία» Τεύχος 272 -Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Mε το τεύχος Απριλίου της Στρατιωτικής Ιστορίας ολοκληρώνεται ένα τετράμηνο ζωής του περιοδικού κάτω από τη νέα εκδοτική στέγη των Εκδόσεων Γκοβόστη. Ένα τετράμηνο προσαρμογής στα νέα δεδομένα τόσο για την ομάδα σύνταξης όσο και των συνεργατών αυτής. Η εμπιστοσύνη των αναγνωστών για το ...

Διαβάστε περισσότερα

Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε δύο νέα βιβλία της σειράς «ΑΝΑΤΟΛΗ» από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Οι ιστορικές εκδόσεις Γκοβόστη επιμένουν να κοιτούν ανατολικά και μας προσφέρουν δυο νέα αριστουργήματα σε ακριβή ανατύπωση της σειράς «Ανατολή» που κυκλοφόρησε πριν από περίπου 100 χρόνια! Πρόκειται για διαμάντια με τεράστια λογοτεχνική ή φιλοσοφική και κοινωνιολογική αξία, πολλά από τα οποία έχουν εξαντληθεί ακόμα και ...

Διαβάστε περισσότερα

«Λίντμπεργκ - Η περιπετειώδης ιστορία ενός ιπτάμενου ποντικού» του Τορμπέν Κούλμαν από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Μετά τον υπέροχο "Άρμστρονγκ και το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο φεγγάρι" και αλλά τον " Έντισον και το μυστήριο του χαμένου ποντικοθησαυρο" ο συγγραφέας επιστρέφει με νέο βιβλίο και ανεβάζει τους φανατικούς αναγνώστες του στους αιθέρες.  Αυτή τη φορά ο Τορμπέν Κούλμαν μας παρουσιάζει ...

Διαβάστε περισσότερα

Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε «Το Τελευταίο Πέταγμα του Φλαμίνγκο», του Mia Couto από τις εκδόσεις Gutenberg

 «Το Τελευταίο Πέταγμα του Φλαμίνγκο», του Mia Couto μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg.  «Οι Ευρωπαίοι περπατούν λες και ζητούν συγγνώμη απ᾿ τον κόσμο για την ενόχληση. Πατούν στη γη λεπτεπίλεπτα αλλά, όλως παραδόξως, παράγουν πολύ θόρυβο». Ένα μυθιστόρημα ενδιαφέρον , αληθινό, εξωτικό, αισθησιακό, πνευματώδες, πολιτικό έργο ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ταξιδεύοντας σε ξένη γη» του David Park από τις εκδόσεις Gutenberg

 «Ένα μυθιστόρημα που ξεχειλίζει από μεγάλα συναισθήματα» (Daily Mail), που μιλά για την αγάπη, την απώλεια, τη μνήμη, την ενοχή και την εξιλέωση, για τη σχέση πατέρα και γιου, για μυστικά που χωρίζουν και για δεσμούς που παραμένουν άρρηκτοι. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το υπέροχο ...

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ο «Κόμης Μοντεχρίστος» είναι το καλύτερο βιβλίο για να διαβάσει κανείς αν βρίσκεται σε απομόνωση;

Ο «Κόμης Μοντεχρίστος» από τις εκδόσεις Gutenberg (Α' & Β’ τόμος) είναι το καλύτερο βιβλίο για να διαβάσει κανείς αν βρίσκεται σε απομόνωση σύμφωνα με άρθρο που αναρτήθηκε στη σελίδα του βιβλιοπωλείου της λογοτεχνικής επιθεώρησης «London Review of Books». Γιατί; -Είναι πολύ μεγάλο. -Είναι πολύ εύκολο να διαβαστεί, ...

Διαβάστε περισσότερα

Πασχαλινές προτάσεις: «Το αυγό που μισούσε το κόκκινο χρώμα» της Χρυσάνθης Καραϊσκου από τις εκδόσεις Διάπλαση

Μια υπέροχη ιστορία για το Πάσχα και τις παραδόσεις του που κάθε χρόνο γίνεται BEST SELLER. Το ίδιο φυσικά και φέτος που εξαιτίας της πανδημίας τα βιβλιοπωλεία είναι κλειστά. Πρωταγωνιστής είναι ένα γκρινιάρικο αυγό που προτιμούσε να γίνει ομελέτα παρά να βαφτεί κόκκινο. Ένα αυγό που πίστευε ...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΣΩ -Του Κωνσταντίνου Χατζοπούλου (μέρος Β)

Ο Νικολούλας γύρισε μ' ένα τρανό καρπούζι, η Τάσω έστρωσε χάμω δίπλα στο πηγάδι και καθίσαμε να φάμε. Το παγούρι του Νικολούλα με το ρακί κι ο δροσερός αέρας μού ανοίξανε την όρεξη για το φαγί. Κι ο Νικολούλας έτρωγε κι αυτός κι άρχισε να ...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΣΩ -Του Κωνσταντίνου Χατζοπούλου (μέρος Α)

Σε μια βουνίσια λαγκαδιά είχαμε μαζευτεί ένα καλοκαίρι μια μικρή συντροφιά. Ήταν εκεί κάποια λουτρά κι ένας φίλος μου, που ήρθε να γιατρέψει τους ρεματισμούς του, μ' έσυρε και με μαζί του. Όξω από τους χωριάτες, που είχανε στήσει στην πλαγιά τις πρόχειρες καλύβες τους ...

Διαβάστε περισσότερα