Ο Γιώργος Δεπάστας μιλάει για τη «Λούλου» που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά από την Κάπα Εκδοτική

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
12 Νοεμβρίου 2019 16:25:00

Η Κάπα Εκδοτική προσφέρει στο αναγνωστικό και θεατρόφιλο κοινό ένα εμβληματικό έργο του ευρωπαϊκού θεάτρου, ένα κείμενο που, γραμμένο έναν αιώνα πριν, γνώρισε τη λογοκρισία και τις απαγορεύσεις, αλλά και πλήθος διασκευών και θριαμβευτικών σκηνικών επιτυχιών έως σήμερα.Για πρώτη φορά στα ελληνικά παρουσιάζει , σε μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα, ολόκληρο το έργο «Λούλου» του Φρανκ Βέντεκιντ, που αποτελείται από τα έργα «Το πνεύμα της Γης» και «Το Κουτί της Πανδώρας».

Η έκδοση εμπλουτίζεται από Επίμετρο, γραμμένο ειδικά για τον τόμο, του διακεκριμένου σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά.

Ο γνωστός και αξιόλογος μεταφραστής Γιώργος Δεπάστας μιλάει στο «Τimelink» για την έκδοση αυτή την οποία έχει επιμεληθεί μεταφραστικά.

-Γιατί αποφασίσατε να μεταφράσετε το συγκεκριμένο έργο;

Είχα πάντα μια ιδιαίτερη αγάπη για τον Βέντεκιντ. Θαυμάζω την προσωπικότητά του και όλο γενικά το έργο του, τόσο τα θεατρικά όσο και τα αφηγηματικά του κείμενα. Όταν μετέφρασα το Ξύπνημα της Άνοιξης -μία από τις πιο αγαπημένες μου δουλειές- για την εξαιρετική παράσταση του Ν. Μαστοράκη στο Εθνικό Θέατρο το 2008, έβαλα στόχο να μεταφράσω με πρώτη ευκαιρία ολόκληρα και τα δύο δράματα της Λούλου. Λόγω συνεχών υποχρεώσεων δεν είχα βρει χρόνο να το κάνω ώς τώρα. Ετοιμαζόμουν γύρω στα Χριστούγεννα του 2018 να καταπιαστώ με το δύσκολο αυτό εγχείρημα, όταν, από ευτυχή σύμπτωση, μου τηλεφώνησε ο Γιάννης Χουβαρδάς και με ρώτησε αν ήθελα να το μεταφράσω και, φυσικά, δέχτηκα με μεγάλη χαρά.

-Τι σας γοήτευσε περισσότερο στη «Λούλου»;

Ανέκαθεν με γοήτευε αυτό το έργο ως αναγνώστη και θεατή σε όλες του τις μορφές, ως θεατρικό έργο, ως ταινία, ως όπερα. Με γοητεύει το ανεξάντλητο μυστήριο της κεντρικής ηρωίδας, η ματιά του συγγραφέα στη σεξουαλικότητα της αστικής κοινωνίας, η τόλμη του να θίξει θέματα που ήταν ανέκαθεν ταμπού. Κυρίως όμως ο τρόπος της γραφής του: αλλού χρησιμοποιεί εξπρεσιονιστικό ύφος κι αλλού το έργο θυμίζει κωμικοτραγικό μπουλβάρ, κυρίως στην τέταρτη πράξη από το Πνεύμα της γης και στην δεύτερη πράξη από το Κουτί της Πανδώρας, και η τρομερή δυσκολία της μετάφρασης ως προς την εύρεση του κατάλληλου ύφους που μπορεί να συνδυάσει τα διαφορετικά στιλ γραφής.

-Ποια διαδικασία ακολουθείτε στη μετάφραση ενός θεατρικού έργου;

Όταν πρόκειται για έργο ενός συγγραφέα τον οποίο δεν έχω μεταφράσει, ενημερώνομαι πρωτίστως για τη ζωή, το έργο και την εποχή του. Αν είναι παλαιός συγγραφέας, διαβάζω άρθρα, σχόλια και κριτικές συγχρόνων του, προσπαθώντας να μπω στην ατμόσφαιρα – πολιτική, κοινωνική, πολιτισμική –  που τον επηρέαζε. Δεν διαβάζω ποτέ άλλες ελληνικές μεταφράσεις - αν υπάρχουν - γιατί αυτό θα με μπλόκαρε στην εύρεση λύσης για την απόδοση δυσνόητων σημείων. Στην πρώτη μετάφραση δουλεύω γρήγορα, σημειώνοντας όλες τις εναλλακτικές για μία λέξη ή έκφραση. Στο δεύτερο χέρι, που είναι και η πιο δύσκολη δουλειά, προσπαθώ να κάνω τις σωστές επιλογές για μια απόδοση που θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πνεύμα του συγγραφέα. Στο τρίτο χέρι, όπου διαβάζω το έργο δυνατά, ελέγχω τη ροή τη μουσικότητα και την αμεσότητα του λόγου, την ομοιομορφία του ύφους και κατά πόσο είναι ευνόητο το κείμενο στον θεατή.

-Ποια είναι η τελικά η «Λούλου» και πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει, ένα τέτοιο πλάσμα;

Η Λούλου είναι το θηλυκό ον στο οποίο προβάλλουν οι άνδρες τις φαντασιώσεις και τις εμμονές τους. Είναι η αρχέγονη έννοια της γυναίκας: η Πανδώρα. Γι’ αυτό και είναι σχεδόν αδύνατον να καταλάβει κανείς ποια είναι, επειδή όλοι – άνδρες και γυναίκες - έχουμε ιδέες και προκαταλήψεις για τη θηλυκότητα.

Ο Βέντεκιντ λέει:

«Το Αυτονόητο, το Πρωτόγονο, το Παιδικό - αυτά είχα στο μυαλό μου ως κατάλληλες έννοιες σχεδιάζοντας τη θηλυκή κεντρική φιγούρα.Με τη Λούλου ήθελα να σχεδιάσω ένα μοναδικό δείγμα γυναίκας, όπως προκύπτει, όταν ένα πλάσμα πλούσια προικισμένο από τη φύση, ακόμα κι αν προέρχεται από το βούρκο, εξελίσσεται χωρίς φραγμούς σε ένα ανδρικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο υπερτερεί κατά πολύ ως προς το φυσικό του χιούμορ.»

Ένας άλλος μεγάλος άνθρωπος του θεάτρου, ο Καρλ Κράους, γράφει: «Εγώ βλέπω στη μορφή της γυναίκας, την οποία πιστεύουν οι άντρες ότι την «κατέχουν», ενώ οι ίδιοι κατέχονται από αυτήν, της γυναίκας που είναι για τον καθένα μία άλλη, που στρέφει στον καθένα ένα άλλο πρόσωπο και γι’ αυτό απατάει σπανιότερα και είναι πιο παρθενική από την κουκλίτσα οικιακής ιδιοσυγκρασίας, εγώ βλέπω σ’ αυτήν μια πλήρη δικαίωση της ανηθικότητας: το σκίτσο της απόλυτης γυναίκας με την ιδιοφυή ικανότητα να μην μπορεί να θυμάται, της γυναίκας που ζει χωρίς φραγμούς και ξεπλένει κάθε εμπειρία μέσα στη λήθη.

-Πιστεύετε ότι σήμερα υπάρχουν γυναίκες σαν τη «Λούλου»;

Πάντα θα υπάρχουν εφόσον θα υπάρχουν ανδρικές φαντασιώσεις, εμμονές και καταπιεσμένη σεξουαλικότητα. Η Λούλου είναι το θηλυκό, όπως θέλει ένας άντρας να το φαντάζεται, και συχνά οι εμμονές είναι καταστροφικές.

-Μιλήστε μας για τον Φράνκ Βέντεκιντ. Θεωρείτε ότι ήταν ένας ριψοκίνδυνος σχοινοβάτης;

Ναι, ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στην τέχνη του και καμία πρόκληση, όσο τολμηρή κι ήταν δεν τον τρόμαζε. Σε μια εποχή γεμάτη ταμπού και θρησκευτικές και ηθικές προκαταλήψεις, τόλμησε να σκαλίσει και να ξεσκεπάσει το απαγορευμένο θέμα της σεξουαλικότητας, πράγμα που τον ανάγκασε να υποστεί σκληρή κριτική και μία σειρά από δίκες. Αισθησιασμός, ελευθεροστομία, ομοφυλοφιλικές σχέσεις, σεξουαλικές φαντασιώσεις, διακήρυξη του ελεύθερου έρωτα, αλλά και νατουραλιστική ειλικρίνεια χαρακτήριζαν τα έργα του, τόσο τα αφηγηματικά όσο και τα θεατρικά. Ήταν μια προσωπικότητα που άφησε έντονο στίγμα στο ευρωπαϊκό θέατρο και δίκαια έχει αναγνωρισθεί ως ιδεολόγος του εξπρεσιονισμού και προάγγελος του Θεάτρου του Παραλόγου. Όταν πέθανε, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ που έτρεφε γι’ αυτόν μεγάλο θαυμασμό, γράφει: «Πριν δω να τον θάβουν, δεν θα μπορέσω να συλλάβω το θάνατο του. Δίπλα στον Τολστόι και τον Στρίντμπεργκ ήταν ένας από τους μεγάλους παιδαγωγούς της νέας Ευρώπης. Το μεγαλύτερο έργο του ήταν η προσωπικότητά του.»

-Η Κάπα Εκδοτική εμπλουτίζει τη βιβλιοθήκη μας με σπουδαία θεατρικά έργα από γνωστούς και λιγότερο γνωστούς, κλασικούς αλλά και νεότερους έως πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Πόσο σημαντική πιστεύετε ότι είναι η προσπάθεια που κάνει στη σημερινή εποχή;

Βρίσκω εξαιρετικά σημαντική την προσφορά της Κάπα Εκδοτικής στη θεατρική λογοτεχνία, που, εκτός από μετρημένες εξαιρέσεις, πάντα ήταν παραμελημένη απ τους εκδότες. Παρόλο που η έκδοση θεατρικών έργων, ιδίως νέων και αγνώστων συγγραφέων, δεν είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα, η Κάπα Εκδοτική κάνει φροντισμένες και πολύ καλαίσθητες, ποιοτικές εκδόσεις ελληνικών και ξένων, κλασικών και σύγχρονών έργων, σωστά αποκτήματα για κάθε βιβλιοθήκη.

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Η γυναίκα με τα αναρίθμητα προσωπεία: κορίτσι και πόρνη, σύζυγος και ερωμένη, άγγελος και διάβολος. Η Λούλου ως αινιγματικό, κορυφαίο σύμβολο της γυναικείας υπόστασης θα αποτελέσει το απόλυτο αντικείμενο του πόθου αντρών και γυναικών και θα περάσει με απαράμιλλη διάθεση και δημιουργικότητα από τις ζωές όσων ανθρώπων συναντήσει στον δρόμο της, φέρνοντας τον έρωτα, την ηδονή, τον αισθησιασμό αλλά και την καταστροφή.

http://www.kapaekdotiki.gr/portfolio-item/loulou-frank-ventekint/?fbclid=IwAR1db2e-rImnZDAhWWZCBhJ5S5ZiZGA4gs4n9AMz37gVTGm6Sc3KFZWyQo0

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Φρανκ Βέντεκιντ ( 24 Ιουλίου 1864 - 9 Μαρτίου 1918) ήταν Γερμανός θεατρικός συγγραφέας, που γεννήθηκε στο Αννόβερο το 1864, λίγο μετά την επιστροφή των γονέων του στη Γερμανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η μητέρα του, μια νεαρή Γερμανίδα ηθοποιός που ζούσε στο Σαν Φρανσίσκο, γνωρίστηκε με τον κατά πολύ μεγαλύτερό της στα χρόνια σύζυγό της, που ήταν γιατρός, είχε φύγει από τη Γερμανία και είχε εγκατασταθεί στην Καλιφόρνια. Ο πατέρας του Βέντεκιντ ήταν ένας παθιασμένος δημοκράτης που αντιπαθούσε τον Μπίσμαρκ. Ήταν επόμενο τις πολιτικές πεποιθήσεις του πατέρα να κληρονομήσει και ο γιος του.

Το 1899, ο Βέντεκιντ φυλακίστηκε, γιατί δημοσίευσε κάποια ποιήματά του με πολιτικό περιεχόμενο στο σατιρικό περιοδικό Simplicissimus. Ο Βέντεκιντ ήταν θαυμαστής του Ίψεν και του Στρίντμπεργκ. Είχε συμπαραταχθεί επίσης με τους νατουραλιστές συγγραφείς, πιο πολύ με το σύγχρονό του «ηγέτη» της νατουραλιστικής σχολής στη Γερμανία, το μεγάλο θεατράνθρωπο Γκέρχαρτ Χάουπτμαν (1862 - 1946).

Ο Βέντεκιντ άρχισε τη θεατρική σταδιοδρομία του το 1890, με το εικονοκλαστικό και αισθησιακό έργο του «Το Ξύπνημα της Νιότης», όπου περιγράφει τις ερωτικές ανησυχίες της νεότητας σ' ένα οικοτροφείο θηλέων. Το πιο αξιόλογο έργο του Βέντεκιντ, «Το Ξύπνημα της Άνοιξης» (Fruehling Erwachen, 1891) έχει ως θέμα και πάλι το σεξουαλικό ξύπνημα στα χρόνια της εφηβείας και προαναγγέλλει τις ψυχαναλυτικές ιδέες του Σίγκμουντ Φρόυντ στο θέατρο. Στο «Πνεύμα της Γης» (Der Erdgeist, 1895), η ηρωίδα του, η διαβολική Λούλου (Lulu), που την πλημμυρίζει μια ασυγκράτητη λαγνεία, ενσαρκώνει τη δύναμη του κακού. Σχετίζεται διαδοχικά με τρεις άνδρες και τους ξεπαστρεύει τον ένα μετά τον άλλο: Ένας ηλικιωμένος γιατρός πεθαίνει πρώτος από αποπληξία, ο ζωγράφος που τον διαδέχεται κόβει το λαιμό του, ενώ τον τρίτο εραστή της τον σκοτώνει η ίδια, αφού κάνει πρώτα σχέση με το γιο του.

Άλλα θεατρικά έργα που εδραίωσαν τη φήμη του Βέντεκιντ είναι:

«Το Κουτί της Πανδώρας» (1903), όπου η Πανδώρα είναι η προσωποποίηση του έρωτα, «Ο Μαρκήσιος του Κάιτ» (1901), το αρσενικό αντίστοιχο της Λούλου, «Ο Χορός του Θανάτου» (1906), «Η Λογοκρισία» (1908), «Θάνατος και Διάβολος» (1909), «Ο Πύργος του Βέττερσταιν» (1910), «Ο Βασιλιάς Νικολό ή Έτσι είναι η ζωή» (1911), «Μπίσμαρκ» (1916), «Ηρακλής» (1917). Ο βαγκνερικός «Τενόρος» (Der Kammersaenger, 1899) είναι το πιο δημοφιλές και πολυπαιγμένο σ' όλο τον κόσμο έργο του Βέντεκιντ.Πέθανε στο Μόναχο το 1918.

Κάπα Εκδοτική

Συνεντευξη :Γεωργία Χάρδα

georgiacharda@gmail.com  

 

Σχετικά άρθρα

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

"Ο πωλητής παρελθόντων" του Ζοζέ Εντουάρντο Αγκουαλούζα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Opera

Μετά τη "Γενική θεωρία της λήθης" που λατρέψαμε, το νέο βιβλίο του Αγκουαλούζα που περιμέναμε διακαώς να διαβάσουμε κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Opera. "Ο πωλητής παρελθόντων" διαβάζεται απνευστί...Είναι ένα στοχαστικό μυθιστόρημα για τη μνήμη και τις επιλεκτικές διαδρομές που ακολουθεί όταν ανασύρει ανύπαρκτα συμβάντα, ξεχνώντας γεγονότα αδιαμφισβήτητα, ...

Διαβάστε περισσότερα

Το κορυφαίο έργο του Carles Riba "Οι Ελεγείες της Μπιερβίλλ" κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Printa

Από τις εκδόσεις Printa, και στη σειρά «Ποίηση για πάντα» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά, η ποιητική συλλογή του Carles Riba με τίτλο "Οι Ελεγείες της Μπιερβίλλ", σε μετάφραση από τα καταλανικά και με εκτενή εισαγωγή, των Εουζέμπι Αγιένσα και του Νίκου Πρατσίνη. Μετά την ...

Διαβάστε περισσότερα

Το αριστούργημα "Πανούκλα στο Μπέργκαμo" του Γενς Πήτερ Γιάκομπσεν κυκλοφόρησε απο τις εκδόσεις Ροές

Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ κυκλοφόρησε το 37ο τομίδιο της επιτυχημένης σειράς microMEGA / Λογοτεχνία. Το αριστούργημα "Πανούκλα στο Μπέργκαμο" του κορυφαίου μυθιστοριογράφου-διηγηματογράφου και εισηγητή του δαρβινισμού Γενς Πέτερ Γιάκομπσεν, για τον οποίο μίλησαν όσο για κανέναν άλλο σύγχρονό τους ο Ίψεν και ο Ρίλκε, κυκλοφορεί τώρα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ψηλά τις καρδιές» του Μαξίμ Λέο- Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δώμα

Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Μαξίμ Λέο καταγράφει τις προσωπικές του μαρτυρίες και προσπαθεί όχι μόνο να κατανοήσει τα συγκλονιστικά γεγονότα που συνέβησαν αλλά επιθυμεί να εξηγήσει τις αιτίες που τα προκάλεσαν. Το μοναδικό αλλά και συγκινητικό βιβλίο με τίτλο "Ψηλά ...

Διαβάστε περισσότερα

"Το εσωτερικό παιχνίδι του τένις " του Τίμοθι Γκάλουεϊ -Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera

Από τις εκδόσεις Opera κυκλοφορεί ένα σημαντικό εγχειρίδιο όχι απλών οδηγιών για καλύτερο τένις αλλά ενός βιβλίου που προτείνει μια φιλοσοφία ζωής. Ο Τίμοθι  Γκάλουεϊ θεωρεί ότι ο αθλητισμός δεν είναι πόλεμος... Δεν έχει τόση σημασία αν θα κερδίσουμε ή αν θα χάσουμε ένα ματς , ...

Διαβάστε περισσότερα

Το εξαιρετικό βιβλίο "Χάρτινη μνήμη" της Έμα Χίλι επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας-Μην το χάσετε!

Η "Χάρτινη μνήμη" είναι το πρώτο βιβλίο της Έμα Χίλι, εκδόθηκε το 2014 και έγινε παγκόσμιο Best Seller! H συγγραφέας του κατάφερε μέσα από αυτό το ευαίσθητο μυθιστόρημα να κερδίσει τις εντυπώσεις και να βραβευτεί. Το έργο της μάλιστα σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία που μεταφράστηκε σε ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η αρχή του Αρχιμήδη» του Ζουζέπ Μαρία Μιρό κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

H Kάπα Εκδοτική μας παρουσιάζει το σύγχρονο ισπανικό έργο του καταξιωμένου συγγραφέα Zουσέπ Μαρία Μιρό. Για να κατανοήσουμε το θέμα που θίγει ο σπουδαίος αυτός συγγραφέα πρέπει να παρατηρήσουμε καλά την οπτική αυτού που κοιτάζει αλλά και ν' αναρωτηθούμε ποιος πραγματικά είναι αυτός που κοιτάζει. Ένας προπονητής ...

Διαβάστε περισσότερα

"D-Day"-Aπόβαση στη Νορμανδία του Τζάιλς Μίλτον - Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

 Ο Τζάιλς Μίλτον , ο συγγραφέας του Best Seller "Χαμένος Παράδεισος- Σμύρνη 1922" επιστρέφει με ένα συγκλονιστικό βιβλίο με θέμα την απόβαση στη Νορμανδία. 75 χρόνια μετά μεταφέρονται σε ένα ιστορικό μυθιστόρημα ,για πρώτη φορά ,ανθρώπινες ιστορίες των επιζώντων.Των ανθρώπων που βρέθηκαν παγιδευμένοι στην πρώτη γραμμή ...

Διαβάστε περισσότερα

"Τα κορίτσια της Νέας Υόρκης" της Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Από τις εκδόσεις Μινώας κυκλοφορούν "Τα κορίτσια της Νέας Υόρκη" ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, γραμμένο με μεγάλη σοφία, για τον έρωτα, την ελευθερία και την αναζήτηση της προσωπικής ευτυχίας. Το σπουδαίο αυτό μυθιστόρημα σύντομα θα γίνει ταινία.H Warner Bros. Pictures εξασφάλισε τα δικαιώματα μεταφοράς της ιστορίας στη ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ημερολόγιο 2020: Κάθε μέρα καλύτεροι...με τα παιδιά μας" της Αλεξάνδρας Καππάτου-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

 Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί ένα υπέροχο ημερολόγιο για το 2020 που δεν θα πρέπει να το χάσετε. Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος-συγγραφέας Αλεξάνδρα Καππάτου, με τις πολύτιμες γνώσεις της, για μια ακόμη χρονιά ετοίμασε ένα ημερολόγιο για καθημερινά θέματα που απασχολούν τους γονείς. Από την παρουσίαση του ημερολογίου: Η Αλεξάνδρα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το βιβλίο των μικρών θαυμάτων» του Χουάν Χαθίντο Μουνιόθ Ρένχελ κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις Opera

Mετά από το  βιβλίο «Η μυστική εταιρεία του ονείρου» οι εκδόσεις Opera μας προσφέρουν ένα ακόμη εξαιρετικό βιβλίο του διακεκριμένου Ισπανού συγγραφέα Χουάν Χαθίντο Μουνιόθ Ρένχελ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το έργο αυτό είναι προϊόν εργαστηρίου λογοτεχνικής μετάφρασης και επιμέλειας από τα ισπανικά στα ελληνικά. Έντεκα ...

Διαβάστε περισσότερα

Λέων Τολστόι:«Πόλεμος και Ειρήνη» κυκλοφορεί σε πρωτότυπη διασκευή από την Κάπα Εκδοτική

Το «Πόλεμος και Ειρήνη» θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η βαθιά και αναλυτική ανατομία της ατομικής και ομαδικής ψυχής κάνει το βιβλίο να ενδιαφέρει κάθε άνθρωπο οποιασδήποτε εποχής. Ο Λέων Τολστόι σκιαγραφεί με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ντυμπούκ Ή Μεταξύ Δύο Κόσμων» του Σαλόμ Άνσκι- Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

Στη σειρά παγκόσμιο θέατρο των εκδόσεων Δωδώνη κυκλοφορεί το εκπληκτικό «Ντυμπούκ Ή Μεταξύ Δύο Κόσμων» του Σαλόμ Άνσκι σε μετάφραση του Δημοσθένη Κορδοπάτη. Ο Σαλόμ Άνσκι υπήρξε μια πολύπλευρη προσωπικότητα και ένας από τους σημαντικότερους οικοδόμους της νεότερης εβραϊκής κουλτούρας στην Ευρώπη. Το δράμα "Ντυμπούκ ή Μεταξύ ...

Διαβάστε περισσότερα

«Με την πένα του θεού έρωτα» -Το τελευταίο βιβλίο του 2019 από τις εκδόσεις Αιώρα για να κλείσει ερωτικά η χρονιά

Ένα υπέροχο βιβλίο μας παρουσιάζουν οι εκδόσεις Αιώρα για να κλείσει όμορφα και ερωτικά το 2019. Επέλεξαν το βιβλίο «Με την πένα του θεού έρωτα» του Οβίδιου σε απόδοση από τα λατινικά της Λυδίας Τρύφωνα.Πρόκειται για ένα μοναδικό στην αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία ποιητικό ...

Διαβάστε περισσότερα

Απουλήιος: «Το δαιμόνιον του Σωκράτη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές

Από τις εκδόσεις Ροές κυκλοφόρησε το 93ο τομίδιο της επιτυχημένης σειράς microMEGA. Aυτή τη φορά μας παρουσιάζουν το  έργο του Απουλήιου με τίτλο "Το δαιμόνιον του Σωκράτη", σε μετάφραση από τα λατινικά, καθώς και με εισαγωγή και σημειώσεις του Γιώργου Ανδρικόπουλου. Όπως αναφέρει ο μεταφραστής του έργου ...

Διαβάστε περισσότερα

«Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες» της Ντέλια Όουενς- Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα

Η ιστορία μια διαφορετικής ενηλικίωσης ενός κοριτσιού που μεγαλώνει μόνο του σε βαλτότοπο της Βόρειας Καρολίνας ξετυλίγεται στο υπέροχο μυθιστόρημα της Ντέλια Όουενς με τίτλο «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες».Ο πόνος της εγκατάλειψης και της μοναξιάς της συγκλονίζει.. Έρωτας, αγωνία και πανέμορφα φυσικά τοπία εναλλάσσονται ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα ''Ανάλεκτα" το εμβληματικό βιβλίο του Κομφούκιου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα

Από τις εκδόσεις Αιώρα κυκλοφορεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του κινεζικού πολιτισμού. Tα "Aνάλεκτα" αποτέλεσαν τον βασικό κώδικα ηθικής της Κίνας ενώ είναι ίσως η μοναδική πηγή αυθεντικών πληροφοριών για τη ζωή και το έργο του Kομφούκιου ,του μεγαλύτερου θεμελιωτή και εκφραστή του κινεζικού ...

Διαβάστε περισσότερα

"Πόσο αγαπάμε την Γκλέντα" του Χούλιο Κορτάσαρ-Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Opera

"Όλα εξαρτώνται από τη διάθεση της στιγμής, επειδή ποτέ δεν θα μου περνούσε απ’ το μυαλό να διαλέξω έναν συγκεκριμένο τύπο ιστορίας μόλις εγώ ή εμείς σβήσουμε το φως και μπω σ’ εκείνη τη δεύτερη και ωραία μαύρη κουκούλα που μου φοράνε τα βλέφαρα, η ...

Διαβάστε περισσότερα

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Opera το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι με τίτλο "Κλασικά παραμύθια - Για να μάθεις ποιος είσαι"

Aπό τις εκδόσεις Opera μόλις κυκλοφόρησε το  βιβλίο του σπουδαίου ψυχοθεραπευτή Χόρχε Μπουκάι με τίτλο "Κλασικά Παραμύθια-Για να μάθεις ποιος είσαι" σε μετάφραση της Κωνσταντίνας Επισκοποπούλου. Είναι απίστευτο πόσο ταλαντούχος είναι ο Χόρχε Μπουκάι. Ότι δημιουργεί γίνεται ανάρπαστο καθώς μιλάει απλά και μεταφέρει πολύτιμες εμπειρίες του. ...

Διαβάστε περισσότερα

"Το πνεύμα της γης" του Φρανκ Βέντεκιντ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

Οι εκδόσεις Δωδώνη προσφέρουν στο αναγνωστικό και θεατρόφιλο κοινό ένα ακόμη εμβληματικό έργο του ευρωπαϊκού θεάτρου.Ένα κείμενο που γνώρισε τη λογοκρισία και τις απαγορεύσεις αλλά και άπειρες διασκευές μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το σπουδαίο έργο του Φράνκ Βέντεκιντ «Το πνεύμα της γης». Εκδόθηκε για πρώτη φορά ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γιώργος Καπουτζίδης μιλάει για το πρώτο του θεατρικό έργο με τίτλο « Όποιος θέλει να χωρίσει….» που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Είναι λογικό δύο άνθρωποι να υποσχεθούν ο ένας στον άλλον ότι θα είναι για πάντα μαζί; Μπορούν, όμως, να κρατήσουν αυτή την υπόσχεση; Το «Όποιος θέλει να χωρίσει…» είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Καπουτζίδη που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Κεντρικό θέμα του είναι οι ανθρώπινες ...

Διαβάστε περισσότερα

Το εμβληματικό έργο «Μπραντ» του Ερρίκου Ίψεν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

Από τις εκδόσεις Δωδώνη επανακυκλοφορεί το εμβλήματικό έργο «Μπράντ» του Ερρίκου Ίψεν. Το σπουδαίο αυτό έργο αναφέρεται σε μια σκοτεινή πατρίδα που μαστίζεται από φτώχια και κρίση ενώ κάτοικοι και πνεύματα έχουν μικρύνει καθώς βυθίζονται στον βούρκο της απραξίας.Ένας νεαρός Ιερέας τολμά να εφαρμόσει ολοκληρωτικά στην ...

Διαβάστε περισσότερα

Δώσε και θα Πάρεις του Άνταμ Γκραντ

Ένα επαναστατικό βιβλίο που δείχνει πως το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στις σχέσεις που έχουμε με τους άλλους ανθρώπους και στη γενναιοδωρία μας. Στον κόσμο του χθες, τα χαρακτηριστικά που οδηγούσαν κάποιον στην επιτυχία ήταν το πάθος, η σκληρή δουλειά, το ταλέντο και η τύχη. Στον ...

Διαβάστε περισσότερα