«Ντυμπούκ Ή Μεταξύ Δύο Κόσμων» του Σαλόμ Άνσκι- Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
23 Δεκεμβρίου 2019 17:47:00

Στη σειρά παγκόσμιο θέατρο των εκδόσεων Δωδώνη κυκλοφορεί το εκπληκτικό «Ντυμπούκ Ή Μεταξύ Δύο Κόσμων» του Σαλόμ Άνσκι σε μετάφραση του Δημοσθένη Κορδοπάτη.

Ο Σαλόμ Άνσκι υπήρξε μια πολύπλευρη προσωπικότητα και ένας από τους σημαντικότερους οικοδόμους της νεότερης εβραϊκής κουλτούρας στην Ευρώπη.

Το δράμα "Ντυμπούκ ή Μεταξύ Δύο Κόσμων είναι μια σπουδή στον ιουδαϊσμό, αλλά και στη ρομαντικότητα του έρωτα και τον μαγικό κόσμο της Καμπάλας αναφέρει ο μεταφραστής του έργου Δημοσθένης Κορδοπάτης.

Η λέξη ''Dybbuk"σημαίνει στην κυριολεξία "προσκόλληση" ή αυτό που "προσκολλάται".Είναι το κακοποιό πνεύμα ενός νεκρού που καταλαμβάνει το σώμα κάποιου ζωντανού, προκειμένου να εκπληρώσει , μέσω αυτού έναν σκοπό -πονηρό, συνήθως- τον οποίο δεν κατόρθωσε να πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του.

https://www.dodonipublications.gr/product/12989/ntympoyk-i-metaxy-dyo-kosmwn.html 

Ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Δωδώνη που αγαπούν το θέατρο και σέβονται το αναγνωστικό κοινό τους με εξαιρετικές προτάσεις!

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Ο Σάννον, ένας φτωχός σπουδαστής της Ιερατικής Σχολής, αγαπάει τη Λεία, κόρη του πλούσιου Σέντερ, πιστεύοντας ότι είναι η προορισμένη από τη μοίρα σύζυγός του. Ο πατέρας της όμως δεν συμφωνεί, και ο Σάννον, προκειμένου να την κερδίσει, αρχίζει να εξασκείται στη μαγεία της Καμπάλα.

Η Λεία αρραβωνιάζεται έναν πλούσιο νέο και, με το άγγελμα αυτής της είδησης, ο Σάννον πεθαίνει ξαφνικά μέσα στη Συναγωγή. Κατά την ημέρα του γάμου, όμως, ο νεκρός εισέρχεται σαν κακό πνεύμα (Ντυμπούκ) στο σώμα της κοπέλας, επικαλούμενος ότι είναι ο δικαιωματικός νυμφίος αυτής. Απελπισμένος ο Σέντερ καταφεύγει στον σοφό ραβίνο Αζραέλ της Μιροπόλ, ο οποίος αναλαμβάνει με μαγικούς εξορκισμούς να εκβάλει το δαιμόνιο. Κατά τη διάρκεια της τελετουργίας, γίνεται γνωστό ότι ο Σάννον στηρίζει τη διεκδίκησή του σε μια παλιά συμφωνία που είχε κάνει ο πατέρας του με τον Σέντερ, ότι θα πάντρευαν τα παιδιά τους. Ο ραβίνος σταθμίζοντας τα στοιχεία της υπόθεσης, διατάζει το Ντυμπούκ να αφήσει το σώμα της κόρης. Αυτό όμως αρνείται πεισματικά, και ο Αζραέλ αναγκάζεται να καταφύγει στη χρήση του εσχάτου μέσου, του Αναθέματος δηλαδή από όλο το Ισραήλ.

Το Ντυμπούκ, μετά από φρικτή πάλη και αντίσταση, αποχωρεί, και η Λεία επανέρχεται στη φυσιολογική της κατάσταση. Ενώ, όμως, όλοι είναι απασχολημένοι με την προετοιμασία του γάμου, η κοπέλα ακούει πάλι τη φωνή του αγαπημένου της να την καλεί. Το πνεύμα του νεκρού, αφού αποβλήθηκε από το σώμα της, φώλιασε τώρα στην ψυχή της. Ήταν κάτι που ακόμη και ο ραβίνος Αζραέλ δεν είχε προβλέψει. Έτσι οι ψυχές των δύο ερωτευμένων, ενωμένες σε μία, ανέρχονται στον ουρανό.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Σαλόμ Άνσκι ―άγνωστος σχεδόν στην Ελλάδα― υπήρξε μια πολύπλευρη προσωπικότητα και ένας από τους σημαντικότερους οικοδόμους της νεότερης εβραϊκής κουλτούρας στην Ευρώπη. Δραματουργός, ποιητής, εθνολόγος και δραστήριος σοσιαλιστής, έζησε τη σύντομη ζωή του σαν γνήσιος περιπλανώμενος Ιουδαίος, παρά το γεγονός ότι από την ηλικία των 15 ετών είχε αποκηρύξει τον εβραϊσμό του. Γεννήθηκε το 1863 στο Vitesk, που ανήκε τότε στη Λιθουανία, και το όνομά του ήταν Shloyme Rappoport· το άλλαξε όμως διαδοχικά στην πορεία του βίου του, αρχικά σε Solomon Antonovitch, ύστερα σε Semyon Akimovitch, για να καταλήξει τελικά στο ―μη εβραϊκό― S. Ansky.

Το Vitesk ―όπως άλλωστε και όλη η Λιθουανία, Πολωνία, Λευκορωσία και Ουκρανία― αποτελούσε τότε το κέντρο του εβραϊκού μυστικιστικού κινήματος του χασιδισμού, μιας απόκλισης από τον ορθόδοξο ιουδαϊσμό, η οποία εμφανίσθηκε στην ανατολική Ευρώπη το 1730, με τα κηρύγματα του ραβίνου Γισραέλ Μπεν Ελιέζερ, που αργότερα έγινε γνωστός ως Baal Shem Tov. Ο άγιος αυτός δίδασκε ότι ο Θεός ενυπάρχει σε όλα τα πράγματα και ότι η ευσέβεια είναι ζήτημα εσωτερικότητας του κάθε ατόμου, που υπερισχύει της μόρφωσης και της δυνατότητας μελέτης και μάθησης του Ταλμούδ· διότι μέχρι τότε η διδασκαλία και η ερμηνεία του Ταλμούδ ―συλλογής του προφορικού νόμου και των παραδόσεων του Ισραήλ― ήταν έργο των ραβίνων και ο απλοϊκός και αμόρφωτος Εβραίος αποκτούσε πρόσβαση σε αυτό μόνο μέσω των ιερέων του.

Οι χασιδιστές ―το όνομα τους στα εβραϊκά σημαίνει «ευσεβείς»― έκαναν επίσης ευρεία χρήση του μυστικισμού και των μαγικών συμβόλων της Καμπάλα, η οποία ήταν απολύτως απαγορευμένη στους ταλμουδιστές. Υπό την πλέον αθώα εκδοχή της, η Καμπάλα ―οι απαρχές της οποίας ανάγονται στον 10ο αιώνα στην Ισπανία― αποτελούσε την εσωτερική (μυστική) γνώση της Βίβλου· σύντομα όμως πολλοί χασιδιστές, από την πρακτική εξάσκησή τους σε αυτό το πεδίο της γνώσης, δημιούργησαν μία αχανή παράδοση θρύλων και μαγείας ―εξορκισμών, δαιμονοληψίας, επίκλησης ή αποβολής πονηρών πνευμάτων, ακόμη και ανάστασης νεκρών― ικανών να τρομάξουν και τον πιο νηφάλιο άνθρωπο, εάν έκανε το λάθος να τα πάρει στα σοβαρά. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα πνευματικής «ευφορίας» μεγάλωσε ο Άνσκι.

Από πολύ νέος σχετίστηκε με τους επαναστατικούς κύκλους των ρώσων σοσιαλιστών, με αποτέλεσμα να καταστεί ο «συνήθης ύποπτος» της τσαρικής αστυνομίας. Έτσι αναγκάστηκε να περάσει μερικά χρόνια κρυμμένος σε ένα κοινόβιο των χασιδιστών στα περίχωρα του Vitesk, αλλά εντοπίστηκε και απομακρύνθηκε από εκεί. Για να ζήσει, έκανε τον δάσκαλο σε νεαρούς Εβραίους στα γύρω χωριά. Σε ηλικία 27 ετών, και για τρία χρόνια, δούλεψε σε ένα ρωσικό ορυχείο στο Αικατερινοσλάβ, αλλά εντοπίστηκε και πάλι από τις αρχές και υποχρεώθηκε να κατοικήσει στην Αγία Πετρούπολη. Στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον αυτής της μεγαλούπολης, παρά την κλονισμένη υγεία του, ο Άνσκι γνωρίστηκε με διανοούμενους και συγγραφείς και άρχισε «να ζει από την πένα του», γράφοντας σε εφημερίδες τις εμπειρίες του με τους ρώσους εργάτες. Αλλά και πάλι, για πολιτικούς λόγους, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την πόλη, οπότε πήρε την απόφαση να ξενιτευτεί και να εγκατασταθεί στο Παρίσι. Εκεί, επί έξι χρόνια, εργάστηκε σαν γραμματέας του ρώσου φιλοσόφου και επαναστάτη Piotr Lavrov, διάγοντας, κατά τα λοιπά, μια απόλυτα μποέμικη και καταστροφική ζωή – τις συνέπειες της οποίας «κουβάλησε» για πολλά χρόνια ύστερα.

Επιστρέφοντας το 1905 στην Αγία Πετρούπολη, εντάχτηκε για πρώτη φορά ―συγκλονισμένος από τις διώξεις των Εβραίων τότε, σε όλη την ανατολική Ευρώπη―, στο Ιουδαϊκό Εργατικό Κίνημα, γράφοντας μάλιστα και τον ύμνο του κινήματος (τον «Όρκο») μολονότι ποτέ, έως τότε, δεν τον είχε απασχολήσει ο εβραϊκός εθνικισμός. Η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί το δεύτερο και πιο γόνιμο μέρος της ζωής του Άνσκι, κάνοντάς τον να συνειδητοποιήσει ότι η επιβίωση της φυλής του ήταν πλέον συνυφασμένη με την ανάπτυξη του εβραϊκού πολιτισμού: ένας «άσωτος υιός» που επέστρεψε και πάλι στην πατρική αγκάλη.

Η μεταστροφή συντελέστηκε, κυρίως, από την επιρροή που άσκησε επάνω του ο εβραίος συγγραφέας I. L. Peretz, ο οποίος του μετέδωσε την πίστη ότι η εβραϊκή γλώσσα Yiddish είναι δυνατόν να γίνει το όχημα για τη δημιουργία αξιόλογης και σεβαστής, από όλους, ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Αποτελεί δε η γλώσσα Yiddish (γνωστή και ως γλώσσα των Ασκενάζ), ένα είδος γερμανικής διαλέκτου, ομιλούμενης μεταξύ των Εβραίων της ανατολικής Ευρώπης και γραφόμενης με το εβραϊκό αλφάβητο. Έτσι ο Άνσκι άρχισε να γράφει στα Yiddish εβραϊκούς θρύλους, μύθους των χασιδιστών, και μικρές ιστορίες κοινωνικού περιεχομένου, κατακτώντας επάξια τον τίτλο του συγγραφέα.

Από το 1911 έως το 1914, ταξίδεψε στην ανατολική Ευρώπη συλλέγοντας υλικό για την Ιουδαϊκή Ιστορική και Εθνογραφική Εταιρεία. Το 1917 εξελέγη αντιπρόσωπος του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά αμέσως μετά την επικράτηση της Ρωσικής Επανάστασης, περιέπεσε σε δυσμένεια και εξορίστηκε από το λενινιστικό καθεστώς. Για να σωθεί, αναγκάστηκε να καταφύγει αρχικά στη Vilna της Λιθουανίας και αργότερα στη Βαρσοβία. Οι ομαδικές εκτελέσεις των Εβραίων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δυνάμωσαν ακόμη περισσότερο την πίστη του στον ιουδαϊσμό. Αλλά, ήδη, ήταν πολύ αργά για τον Άνσκι. Η κλονισμένη υγεία του τον είχε φέρει στα πρόθυρα του θανάτου. Πέθανε το 1920 στη Βαρσοβία από επιπλοκή πνευμονίας σε ηλικία 57 ετών και τάφηκε στο Εβραϊκό Νεκροταφείο της πόλης. Ο τάφος του υπάρχει ακόμη· σώζεται, επίσης, και ένα πορτρέτο του το οποίο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος και διευθυντής της Σχολής Καλών Τεχνών της Μόσχας Λεονίντ Πάστερνακ (πατέρας του Μπορίς Πάστερνακ).

Εκδόσεις Δωδώνη

Επιμέλεια:Γεωργία Χάρδα

georgiacharda@gmail.com 

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

«Αχερουσία η θάλασσα» του Βαγγέλη Τασιόπουλου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Ἡ συλλογή «Ἀχερουσία ἡ Θάλασσα», τοῦ Βαγγέλη Τασιόπουλου ἀποτελεῖται ἀπό μιά σειρά ποιητικῶν ἀφηγήσεων ἀνθρώπων οἱ ὁποῖοι διέπλευσαν τή θάλασσα, ἢ χάθηκαν στά σπλάχνα της μέ σκοπό να φτάσουν στήν αὐλή μας, ἀλλάζοντας τά ὃρια τῆς κανονικότητας καί τῆς εὐημερίας μας. Εἶναι οἱ ἀφηγήσεις καί ...

Διαβάστε περισσότερα

"Προφήτες - Μοσχάκανθος" του Βαγγέλη Ντελή κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Οι ιστορικές εκδόσεις Γκοβόστη σύμφωνα με το σημείωμα του εκδότη Κωνσταντίνου Ι. Γκοβόστη προωθούν την υπόθεση της ποίησης συνεχίζοντας στο βιβλιοπωλείο τους του Ποιητικού Διαλόγους, με τη Γενιά του ’70 και τους εκπροσώπους της στο προσκήνιο.Παράλληλα δίνουν βήμα σε νέους ποιητές προωθώντας τη σύγχρονη ποιητική ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Ποιητική Συλλογή :«Άδυτος Ήλιος» της Λάνας Μανδύλα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

Οι ιστορικές εκδόσεις Γκοβόστη σύμφωνα με το σημείωμα του εκδότη Κωνσταντίνου Ι. Γκοβόστη προωθούν την υπόθεση της ποίησης συνεχίζοντας στο βιβλιοπωλείο τους του Ποιητικού Διαλόγους, με τη Γενιά του ’70 και τους εκπροσώπους της στο προσκήνιο .Παράλληλα δίνουν βήμα σε νέους ποιητές προωθώντας τη σύγχρονη ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ένας περίεργος ξένος» του Κύρο Πόντε κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις Eκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί στη σειρά Ελληνική Πεζογραφία το νέο βιβλίο του Κύρο Πόντε. Από την παρουσίαση του βιβλίου: Ουσιαστικά δεν ήξερε σχεδόν τίποτα για την ιστορία των γονιών του. Πώς λοιπόν να προέκυπτε θύμηση από κάτι που δεν είχε ζήσει και δεν γνώριζε; Η μητέρα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Νανά» του Εμίλ Ζολά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη σε θεατρική διασκευή του Ουιλιάμ Μπερτράν Μπυσνάκ

Το μυθιστόρημα του Εμίλ Ζολά "Nανά" ,το οποίο εκδόθηκε το 1880, έμελλε να γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα έργα της γαλλικής λογοτεχνίας.Προκάλεσε στην εποχή του έντονες αντιδράσεις και  διασκευάστηκε για το θέατρο από τον Ουιλιάμ Μπερτράν Μπυσνάκ.Οι ιστορικές εκδόσεις Γκοβόστη μας το παρουσιάζουν. Ο Εμίλ Ζολά ...

Διαβάστε περισσότερα

Black Jack – 21 παράξενα διηγήματα

Εκεί που η Αλήθεια συναντά τη Φαντασία και Μαζί, γεννούν το Παράξενο,το Παρελθόν προσκαλεί σ’ ένα Δείπνο στο Μέτωπο.Δυστυχήματα Βackwards και γύρω να βρέχει ανθρώπους (Ιt’s raining men),ενώ η εργασία εξακολουθεί να απελευθερώνει (Αrbeit macht frei).Η πουτάνα η Ζωή ονειρεύεται το νεαρό εαυτό της να ...

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση βιβλίου: «Νανά» του Εμίλ Ζολά στο De Profundis των Εκδόσεων Γκοβόστη

Οι Εκδόσεις Γκοβόστη παρουσιάζουν τη θεατρική διασκευή του Ουιλιάμ Μπερτράν Μπυσνάκ στο βιβλίο «ΝΑΝΑ» του Εμίλ Ζολά, σε μετάφραση Νεκτάριου – Γεώργιου Κωνσταντινίδη, την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 7:30 μμ. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η κ. Ελένη Τατσοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και ...

Διαβάστε περισσότερα

"Οι διάφανοι" του Ondjaki κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αιώρα

Από τις εκδόσεις Αιώρα κυκλόφόρησε ένα συναρπαστικό βιβλίο του Αγκολέζου συγγραφέα και ποιητή Ντάλου ντε Αλμέιντα. Υπογράφει  τα έργα του ως Οντζάκι που σημαίνει "πολεμιστής" στη διάλεκτο ουμπούντου της Αγκόλας.Το μυθιστόρημα του έχει ήδη αποσπάσει δυο βραβεία. Η γραφή του είναι απλή αλλά όχι απλοϊκή ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ο πωλητής παρελθόντων" του Ζοζέ Εντουάρντο Αγκουαλούζα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Opera

Μετά τη "Γενική θεωρία της λήθης" που λατρέψαμε, το νέο βιβλίο του Αγκουαλούζα που περιμέναμε διακαώς να διαβάσουμε κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Opera. "Ο πωλητής παρελθόντων" διαβάζεται απνευστί...Είναι ένα στοχαστικό μυθιστόρημα για τη μνήμη και τις επιλεκτικές διαδρομές που ακολουθεί όταν ανασύρει ανύπαρκτα συμβάντα, ξεχνώντας γεγονότα αδιαμφισβήτητα, ...

Διαβάστε περισσότερα

Το κορυφαίο έργο του Carles Riba "Οι Ελεγείες της Μπιερβίλλ" κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Printa

Από τις εκδόσεις Printa, και στη σειρά «Ποίηση για πάντα» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά, η ποιητική συλλογή του Carles Riba με τίτλο "Οι Ελεγείες της Μπιερβίλλ", σε μετάφραση από τα καταλανικά και με εκτενή εισαγωγή, των Εουζέμπι Αγιένσα και του Νίκου Πρατσίνη. Μετά την ...

Διαβάστε περισσότερα

Το αριστούργημα "Πανούκλα στο Μπέργκαμo" του Γενς Πήτερ Γιάκομπσεν κυκλοφόρησε απο τις εκδόσεις Ροές

Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ κυκλοφόρησε το 37ο τομίδιο της επιτυχημένης σειράς microMEGA / Λογοτεχνία. Το αριστούργημα "Πανούκλα στο Μπέργκαμο" του κορυφαίου μυθιστοριογράφου-διηγηματογράφου και εισηγητή του δαρβινισμού Γενς Πέτερ Γιάκομπσεν, για τον οποίο μίλησαν όσο για κανέναν άλλο σύγχρονό τους ο Ίψεν και ο Ρίλκε, κυκλοφορεί τώρα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ψηλά τις καρδιές» του Μαξίμ Λέο- Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δώμα

Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Μαξίμ Λέο καταγράφει τις προσωπικές του μαρτυρίες και προσπαθεί όχι μόνο να κατανοήσει τα συγκλονιστικά γεγονότα που συνέβησαν αλλά επιθυμεί να εξηγήσει τις αιτίες που τα προκάλεσαν. Το μοναδικό αλλά και συγκινητικό βιβλίο με τίτλο "Ψηλά ...

Διαβάστε περισσότερα

"Το εσωτερικό παιχνίδι του τένις " του Τίμοθι Γκάλουεϊ -Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera

Από τις εκδόσεις Opera κυκλοφορεί ένα σημαντικό εγχειρίδιο όχι απλών οδηγιών για καλύτερο τένις αλλά ενός βιβλίου που προτείνει μια φιλοσοφία ζωής. Ο Τίμοθι  Γκάλουεϊ θεωρεί ότι ο αθλητισμός δεν είναι πόλεμος... Δεν έχει τόση σημασία αν θα κερδίσουμε ή αν θα χάσουμε ένα ματς , ...

Διαβάστε περισσότερα

Το εξαιρετικό βιβλίο "Χάρτινη μνήμη" της Έμα Χίλι επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας-Μην το χάσετε!

Η "Χάρτινη μνήμη" είναι το πρώτο βιβλίο της Έμα Χίλι, εκδόθηκε το 2014 και έγινε παγκόσμιο Best Seller! H συγγραφέας του κατάφερε μέσα από αυτό το ευαίσθητο μυθιστόρημα να κερδίσει τις εντυπώσεις και να βραβευτεί. Το έργο της μάλιστα σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία που μεταφράστηκε σε ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η αρχή του Αρχιμήδη» του Ζουζέπ Μαρία Μιρό κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

H Kάπα Εκδοτική μας παρουσιάζει το σύγχρονο ισπανικό έργο του καταξιωμένου συγγραφέα Zουσέπ Μαρία Μιρό. Για να κατανοήσουμε το θέμα που θίγει ο σπουδαίος αυτός συγγραφέα πρέπει να παρατηρήσουμε καλά την οπτική αυτού που κοιτάζει αλλά και ν' αναρωτηθούμε ποιος πραγματικά είναι αυτός που κοιτάζει. Ένας προπονητής ...

Διαβάστε περισσότερα

"D-Day"-Aπόβαση στη Νορμανδία του Τζάιλς Μίλτον - Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

 Ο Τζάιλς Μίλτον , ο συγγραφέας του Best Seller "Χαμένος Παράδεισος- Σμύρνη 1922" επιστρέφει με ένα συγκλονιστικό βιβλίο με θέμα την απόβαση στη Νορμανδία. 75 χρόνια μετά μεταφέρονται σε ένα ιστορικό μυθιστόρημα ,για πρώτη φορά ,ανθρώπινες ιστορίες των επιζώντων.Των ανθρώπων που βρέθηκαν παγιδευμένοι στην πρώτη γραμμή ...

Διαβάστε περισσότερα

"Τα κορίτσια της Νέας Υόρκης" της Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Από τις εκδόσεις Μινώας κυκλοφορούν "Τα κορίτσια της Νέας Υόρκη" ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, γραμμένο με μεγάλη σοφία, για τον έρωτα, την ελευθερία και την αναζήτηση της προσωπικής ευτυχίας. Το σπουδαίο αυτό μυθιστόρημα σύντομα θα γίνει ταινία.H Warner Bros. Pictures εξασφάλισε τα δικαιώματα μεταφοράς της ιστορίας στη ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ημερολόγιο 2020: Κάθε μέρα καλύτεροι...με τα παιδιά μας" της Αλεξάνδρας Καππάτου-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

 Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί ένα υπέροχο ημερολόγιο για το 2020 που δεν θα πρέπει να το χάσετε. Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος-συγγραφέας Αλεξάνδρα Καππάτου, με τις πολύτιμες γνώσεις της, για μια ακόμη χρονιά ετοίμασε ένα ημερολόγιο για καθημερινά θέματα που απασχολούν τους γονείς. Από την παρουσίαση του ημερολογίου: Η Αλεξάνδρα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το βιβλίο των μικρών θαυμάτων» του Χουάν Χαθίντο Μουνιόθ Ρένχελ κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις Opera

Mετά από το  βιβλίο «Η μυστική εταιρεία του ονείρου» οι εκδόσεις Opera μας προσφέρουν ένα ακόμη εξαιρετικό βιβλίο του διακεκριμένου Ισπανού συγγραφέα Χουάν Χαθίντο Μουνιόθ Ρένχελ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το έργο αυτό είναι προϊόν εργαστηρίου λογοτεχνικής μετάφρασης και επιμέλειας από τα ισπανικά στα ελληνικά. Έντεκα ...

Διαβάστε περισσότερα

Λέων Τολστόι:«Πόλεμος και Ειρήνη» κυκλοφορεί σε πρωτότυπη διασκευή από την Κάπα Εκδοτική

Το «Πόλεμος και Ειρήνη» θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η βαθιά και αναλυτική ανατομία της ατομικής και ομαδικής ψυχής κάνει το βιβλίο να ενδιαφέρει κάθε άνθρωπο οποιασδήποτε εποχής. Ο Λέων Τολστόι σκιαγραφεί με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ντυμπούκ Ή Μεταξύ Δύο Κόσμων» του Σαλόμ Άνσκι- Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

Στη σειρά παγκόσμιο θέατρο των εκδόσεων Δωδώνη κυκλοφορεί το εκπληκτικό «Ντυμπούκ Ή Μεταξύ Δύο Κόσμων» του Σαλόμ Άνσκι σε μετάφραση του Δημοσθένη Κορδοπάτη. Ο Σαλόμ Άνσκι υπήρξε μια πολύπλευρη προσωπικότητα και ένας από τους σημαντικότερους οικοδόμους της νεότερης εβραϊκής κουλτούρας στην Ευρώπη. Το δράμα "Ντυμπούκ ή Μεταξύ ...

Διαβάστε περισσότερα

«Με την πένα του θεού έρωτα» -Το τελευταίο βιβλίο του 2019 από τις εκδόσεις Αιώρα για να κλείσει ερωτικά η χρονιά

Ένα υπέροχο βιβλίο μας παρουσιάζουν οι εκδόσεις Αιώρα για να κλείσει όμορφα και ερωτικά το 2019. Επέλεξαν το βιβλίο «Με την πένα του θεού έρωτα» του Οβίδιου σε απόδοση από τα λατινικά της Λυδίας Τρύφωνα.Πρόκειται για ένα μοναδικό στην αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία ποιητικό ...

Διαβάστε περισσότερα

Απουλήιος: «Το δαιμόνιον του Σωκράτη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές

Από τις εκδόσεις Ροές κυκλοφόρησε το 93ο τομίδιο της επιτυχημένης σειράς microMEGA. Aυτή τη φορά μας παρουσιάζουν το  έργο του Απουλήιου με τίτλο "Το δαιμόνιον του Σωκράτη", σε μετάφραση από τα λατινικά, καθώς και με εισαγωγή και σημειώσεις του Γιώργου Ανδρικόπουλου. Όπως αναφέρει ο μεταφραστής του έργου ...

Διαβάστε περισσότερα