Η Μαρία Αθανασοπούλου μιλάει στο «Timelink» για τη νέα της ποιητική συλλογή με τίτλο «Έτσι όπως έρχονται» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
13 Ιουνίου 2019 11:59:00

Η γλώσσα της αλήθειας είναι απλή, κατανοητή, σαφέστατη. Έτσι και η γραφή της Μαρίας Αθανασοπούλου.

Διαβάζοντας τη νέα της ποιητική συλλογή με τίτλο "Έτσι,όπως έρχονται.."αισθάνεσαι πως ζωγραφίζει με τον λόγο της αναλαμπές …σκέψεις, με τον μοναδικό τρόπο που εκείνη γνωρίζει και ο αναγνώστης νιώθει βαθιά μέσα του ,κάθε λέξη από την ποίηση της...έτσι απλά και κατανοητά.....

Και πάλι ζητούμενο τα αυτονόητα, τα απλά και καθημερινά, μα τόσο αναγκαία για το σύντομο, μέχρι να γίνουμε αστερόσκονη, πέρασμά μας απ' αυτόν τον πλανήτη.

Η Μαρία Αθανασοπούλου μιλάει στο "Timelink"για το νέο της έργο:

-Αντιμετωπίζετε τα πράγματα στη ζωή σας «έτσι όπως έρχονται»;Όπως ο τίτλος της νέας σας ποιητικής συλλογής;

-Τα πράγματα στη ζωή μας και ιδιαίτερα τα πολύ σοβαρά, όπως τα ανεπίστρεπτα,είναι πολλές οι φορές που μας ξαφνιάζουνε και μας βγάζουνε από τους ρυθμούς μας.Θα ήταν λοιπόν ευχής έργο να μπορούσαμε να τα δεχτούμε έτσι όπως έρχονται αφού δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αποτρέψουμε. Ο τίτλος της ποιητικής μου συλλογής "έτσι,όπως έρχονται",με αυτό το σημείο στίξης, το κόμμα, σηματοδοτεί τη χρονική σειρά που έρχονταν και με βρίσκανε τα ερεθίσματα, οι αφορμές και οι πηγές των ποιημάτων μου. Και απαντώντας στο ερώτημά σας, αν αντιμετωπίζω τα πράγματα στη ζωή μου έτσι όπως έρχονται, σας απαντώ ότι το προσπαθώ αλλά δεν τα καταφέρνω πάντοτε.

-Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο ποίημα από την συλλογή «Έτσι όπως έρχονται…»;

-Θα ήθελα αρχικά να σημειώσω ότι για τον κάθε δημιουργό η οποιασδήποτε μορφής δημιουργία του είναι κάπως σαν παιδί του.¨Ετσι λοιπόν συμβαίνει και με μένα.Όλα αυτά τα ποιήματα είναι δικά μου παιδιά και δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσω κάποιο.Ωστόσο με βάλατε στον πειρασμό να το αποπειραθώ.Το δικό μου αγαπημένο ποίημα από αυτή την ποιητική μου συλλογή είναι "το όνειρο" γιατί συμπυκνώνει ολόκληρη την κοσμοθεώρησή μου, όλες τις βαθιές μου επιθυμίες για έναν άλλον κόσμο της ειρήνης, των δικαιωμάτων,της δικαιοσύνης, της αγάπης, των χρωμάτων και της χαράς. Άλλωστε, όπως έχετε εύστοχα επισημάνει, η ποίησή μου δεν είναι άχρωμη, ουδέτερη και ασαφής. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν σχεδόν τα πάντα γύρω μας έχουνε γκρεμιστεί και βρισκόμαστε μπροστά σε έναν καινούργιο κόσμο βαρβαρότητας και αγωνίας.

-Διαβάζοντας το έργο σας ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι τελικά το ζητούμενο σε αυτή τη ζωή είναι τα αυτονόητα ..τα απλά.. Πόσο δύσκολο όμως είναι να το πράξει κάποιος;

-Τα αυτονόητα....τα απλά....τα καθημερινά.... στο έργο μου προσλαμβάνουν διττή υπόσταση. Από τη μία πλευρά αναφέρομαι σε εκείνα τα αυτονόητα, απλά και καθημερινά που, στις μέρες μας, έχουνε γίνει ζητούμενο για πολλούς ανθρώπους και κυρίως για τη νέα γενιά, όπως για παράδειγμα η σταθερή εργασία, η τροφή, η στέγη, η παιδεία και η υγεία και από την άλλη σε όλα εκείνα που έχουνε λείψει από τον ορίζοντα της σκέψης του σύγχρονου ανθρώπου-καταναλωτικού όντος- που δείχνει να αγνοεί αξίες και προτάγματα που θα του επιτρέψουνε να ζήσει το σύντομο ταξίδι του σε αυτόν τον κόσμο με αρμονία, χαρά και δημιουργικότητα, σε όλα εκείνα δηλαδή που θα τον οδηγήσουνε "στων ιδεών την πόλη" του μεγάλου Αλεξανδρινού όπου τυχοδιώκτες και πολεμοκάπηλοι δεν θα τον ξεγελάνε.Και βέβαια για να κατακτηθεί αυτός ο δεύτερος στόχος θα πρέπει αφ' ενός μεν να υπάρχουν τα πρώτα έτσι ακριβώς όπως αναφέρονται και αφ' ετέρου να προσπαθήσει πολύ και να επιμείνει αντιστεκόμενος στις κούφιες μεγαλοστομίες και αναζητώντας τα κλειδιά για έναν άλλον κόσμο στα δικά του ανθρώπινα μέτρα.

-Πόσο εύκολο είναι να κάνετε λέξεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας;

-Eίναι πολύ ωραίο το ερώτημά σας.Αναφέρεται στη γέννηση της ιδέας ή του συναισθήματος.στην κυοφορία και στην ωρίμανσή τους ώστε να γεννηθεί το λογοτεχνικό έργο στην οποιαδήποτε μορφή του έντεχνου γραπτού λόγου .

Με λίγα λόγια για να γίνουνε λ έ ξ ε ι ς οι σκέψεις και τα συναισθήματα χρειάζεται χρόνος. Ορισμένες μάλιστα φορές αρκετός και βέβαια απροσδιόριστος.΄Εχω παρατηρήσει ότι μπορεί να με βασανίζει κάτι για καιρό και ωστόσο να μη γεννιέται ο επιθυμητός τρόπος έκφρασής του και να επαρκεί ένα ερέθισμα, κάποιο τυχαίο γεγονός ίσως για να ανοίξει την πόρτα αυτή η μεγάλη κυρία, η έ μ π ν ε υ σ η και ο λόγος να τρέξει αβίαστα. Αυτό ηχεί κάπως σαν μεταφυσικό αλλά αυτό έχει συμβεί κάμποσες φορές.

-Η οικονομική κρίση συνδέεται με αυτό που αποκαλούμε κρίση αξιών 

Αναμφισβήτητα η κρίση των αξιών συνδέεται με την οικονομική κρίση. Θα έλεγα ότι προετοίμασε το έδαφος για ό.τι την ακολούθησε, για όλες τις δυσμενείς συνέπειες που ζούμε σήμερα και που, πολύ φοβάμαι θα εξακολουθούμε δυστυχώς να βιώνουμε για πολλές δεκαετίες ακόμη. Προηγήθηκε κατά τα γνώμη μου, της οικονομικής κρίσης, έστρωσε το δρόμο ενόσω εμείς είχαμε περιπέσει στον εφησυχασμό ,στην αδράνεια και στον λήθαργο. Και έτσι ,όταν ξυπνήσαμε από το λήθαργο, βρεθήκαμε μπροστά σε έναν καινούργιο κόσμο,στον οποίο τα προβλήματα δεν αφορούν κάποιους λίγους, δηλαδή δεν αποτελούν εξαιρέσεις αλλά τον κανόνα. Πρώτα συνεπώς αλώθηκαν οι ψυχές και μετά όλα τα άλλα και, όπως εκτιμώ, για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας σε αυτόν τον κόσμο πρέπει μαζί μας να πάρουμε πολύ νερό γιατί το μέλλον θα έχει πολλή ξηρασία.

-Ποίηση ή Λογοτεχνία; Με ποιο είδος ταυτίζεστε;

- Η ποίηση εμπεριέχει τέχνη, συνεπώς, ανήκει στη λογοτεχνία, που είναι η τέχνη του λόγου, όπως προκύπτει από τα συνθετικά της λέξης, την τέχνη και το λόγο. Ο Μπωντλαίρ άλλωστε έλεγε "Να είσαι ποιητής ακόμα και στον πεζό λόγο". Όσον αφορά εμένα, το θέμα, που κάθε φορά με τσιγκλίζει, υπαγορεύει και τον αντίστοιχο τρόπο έκφρασης που άλλες φορές είναι η ποίηση και άλλες ο πεζός λόγος. Δεν ταυτίζομαι με κάποιο είδος έκφρασης,δεν προγραμματίζω αλλά κινούμαι όπως κάθε φορά αισθάνομαι.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας και της ποίησης;

Τα τελευταία χρόνια και όπως η ζωή μού έδειξε, δεν κάνω μεγαλόπνοα και μεγαλεπήβολα σχέδια γιατί, όταν αυτό συμβαίνει, ο Θεός γελάει.Προσπαθώ πάντα να κρατάω ανοιχτές τις κεραίες μου, να αφουγκράζομαι τις σιωπές και τους ήχους, να συλλαμβάνω τα μηνύματα των δύσκολων καιρών που ζούμε και να είμαι ανοιχτή κλείνοντας τα αυτιά μου στις σειρήνες. Προσπαθώ ακόμη να περιφρουρώ και να συντηρώ το παιδί μέσα μου. Αυτός είναι ο τρόπος που έχω κινηθεί, όσο τα έχω καταφέρει, στο χώρο της ποίησης και του πεζού λόγου καταπιανόμενη με το μυθιστόρημα, τα διηγήματα, το δοκίμιο και το αφήγημα.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία!!

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

https://www.govostis.gr/product/1533/etsi-opws-erxontai.html

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Μαρία Αθανασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Πολιτικό Τμήμα της ίδιας Σχολής. Υπήρξε δικηγόρος Αθηνών και εργάστηκε για παραπάνω από τρεις δεκαετίες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά και κατοικεί στην Αθήνα. Το έτσι, όπως έρχονται είναι το έβδομο βιβλίο της.

Από τις Εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορούν επίσης:

Συνομιλώντας με τους Αλμπέρτο Καέιρο και Φερνάντο Πεσσόα (δοκίμιο)

- Η πρώτη επαφή μου με τον "Φύλακα των κοπαδιών" του Φερνάντο Πεσσόα υπήρξε αποκαλυπτική. Όπως και με άλλους μεγάλους και αγαπημένους, αισθάνθηκα ότι πρέπει να του πιστώσω κι άλλο χρόνο. Έτσι προέκυψε η δεύτερη επικοινωνία μου με αυτόν τον ύμνο στη Φύση, την άνοιξη του 2009. Αυτή η δεύτερη ανάγνωση αποδείχτηκε συγκλονιστική και γόνιμη, και έτσι γεννήθηκε αυτή η συνομιλία σαν κραυγή αγωνίας για όλα εκείνα που, επαναπροσδιορίζοντας το μέτρο της ζωής μας, οφείλουμε να κάνουμε, έστω και στο και πέντε, χωρίς καμία άλλη αργοπορία για τον πλανήτη που μας φιλοξενεί, βλέποντας τούς εαυτούς μας όχι ως το όλον του σύμπαντος, αλλά ως μέρος του.

https://www.govostis.gr/product/1111/synomilwntas-me-toys-almperto-kaeiro-kai-fernanto-pessoa.html

Ταξίδι Εκλογών (μυθιστόρημα)Ένα μικρό κορίτσι και μία ηλικιωμένη γυναίκα, που οι συγκυρίες της ζωής τις έφεραν πολύ κοντά, βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη και σιγά σιγά, λιθαράκι λιθαράκι, κρίκο με κρίκο χτίζεται ανάμεσά τους μία ακατάλυτη σχέση. Μία σχέση που ίσως να νικάει ακόμη και τον θάνατο. Πώς αλλιώς να εξηγήσει η Μαργαρίτα αυτό το δώρο που της επιφύλαξε η τύχη έτσι όπως το αντίκρισε μέσα από τις αναρτημένες καταστάσεις με τους διορισμούς των δικαστικών αντιπροσώπων στο Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας; Ένα ταξίδι αναψυχής στην παιδική της ηλικία, γύρω στο τέλος της δεκαετίας του ʼ50, αποτέλεσε την αφετηρία γιʼ αυτήν τη μεγάλη συναισθηματική προσέγγιση. Ένα ταξίδι σε κάποια επαρχιακή κωμόπολη, σε μία Ελλάδα τελείως διαφορετική από τη σημερινή και σε μία χρονική περίοδο που οι πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες, καταιγιστικές και, σε μερικά σημεία τους, σκοτεινές. Όλα αυτά γέννησαν μέσα της την αμφισβήτηση και της έδωσαν τα στοιχεία και τα ερεθίσματα για να καλλιεργήσει τη δική της ματιά στον κόσμο.

https://www.govostis.gr/product/1226/taxidi-eklogwn.html  

Σαν Μυθιστόρημα (μυθιστόρημα)Το οδοιπορικό ενός νέου που αψηφώντας τα σίγουρα και ασφαλή κυνηγάει με πάθος το όνειρο και τις προσδοκίες του. Είναι οι επιλογές του που καθόρισαν την πορεία του; Οι αστάθμητοι παράγοντες έπαιξαν ρόλο, επηρέασαν τη ζωή και την υγεία του ; Τα ψυχολογικά προβλήματα είναι αντανάκλαση και αποτέλεσμα της πραγματικότητας που βιώνουμε; Ένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα που γεννάει ανισότητες, που αλέθει όνειρα και ελπίδες, ένα σύστημα που νοσεί μπορεί να δώσει τη λύση; https://www.govostis.gr/product/1374/san-mythistorima.html

Ιβάν… όπως Γιάννης… και άλλα ασύνδετα διηγήματα (διηγήματα)Η ζωή του Ιβάν αρχίζει ευοίωνα, με τις καλύτερες προϋποθέσεις και προοπτικές.΄Ενα απρόβλεπτο γεγονός την ανατρέπει ολοκληρωτικά και ξαφνικά βρίσκεται στο πουθενά. Από τη φύση του προικισμένος με την ικανότητα να αφήνει πίσω του οτιδήποτε τον αρρωσταίνει, με επιμονή και πείσμα, προσηλωμένος στις σταθερές διαχρονικές αξίες, βρίσκει και πάλι τη χαρά της ζωής.

https://www.govostis.gr/product/1468/iban-8230-opws-giannis-8230.html 

Το μαγικό δώρο (αφήγημα)

-Πόσο εύκολο είναι να μιλήσει κανείς γι’ αυτά που τον έχουνε σφραγίσει, γι’ αυτά που αλλάξανε τη ροή της ζωής του; Θα προσφέρει κάτι αυτό το εγχείρημα; Μέσα από ποιες διεργασίες και με ποιες εμπειρίες ανακαλύπτει κανείς την Ιθάκη;

https://www.govostis.gr/product/1494/to-magiko-dwro.html

Συμμετοχή σε Συλλογικό έργο (2017)

Τα Ποιήματα του 2016 - Κοινωνία των (δε)κάτων

Eκδόσεις Γκοβόστη

Συνέντευξη : Γεωργία Χάρδα

georgiacharda@gmail.com 

 

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Kείμενα για τη λογοτεχνία: «Χώροι μιας ουτοπίας, τόποι μιας πραγματικότητας» του Κωνσταντίνου Μπόμπα-Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Ένα βασικό θέμα που πραγματεύονται τα μελετήματα αυτού του βιβλίου αφορά στις διαδικασίες με τις οποίες η λογοτεχνία έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει ένα χώρο σε τόπο. Είναι ίσως προφανές ότι η λογοτεχνική γραφή εξ ορισμού αποτελεί μια διαρκή προσπάθεια κατοίκησης του χώρου, αναγκαία συνθήκη ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο μύθος της ελεύθερης βούλησης της πλειοψηφίας» του Γιώργου Ρούση- Mόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του διανοούμενου και καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιώργου Ρούση. Στο καινούργιο του βιβλίο επιδιώκει να αποκαλύψει τη μεγάλη απάτη της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με βάση την οποία οι άνθρωποι επιλέγουν ελεύθερα εκείνους που τους κυβερνούν , ή με ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέο μυθιστόρημα απο τον Μάικλ Πανκ

Ο συγγραφέας του ιστορικού μυθιστορήματος «The Revenant» (Η Επιστροφή) που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και κέρδισε Όσκαρ, θα εκδώσει νέο έργο μετά από περίπου 20 χρόνια.   Ο εκδοτικός οίκος Henry Holt and Company ανακοίνωσε ότι το νέο μυθιστόρημα του Μάικλ Πανκ «Ridgeline» ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η πρώτη εντύπωση»: Το νέο μυθιστόρημα της Τζιν Χανφ Κόρελιτζ

Το νέο μυθιστόρημα της Τζιν Χανφ Κόρελιτζ έχει τίτλο «Η πρώτη εντύπωση» και σίγουρα θα σας συναρπάσει. Mια ψυχοθεραπεύτρια ετοιμάζεται να εκδόσει ένα βιβλίο για το πώς μπορείς να αναγνωρίσεις αν ο σύντροφος που γνώρισες είναι ο κατάλληλος για σένα. Συνειδητοποιεί όμως ότι ο γάμος ...

Διαβάστε περισσότερα

Δυο νέα παιδικά βιβλία για τους μικρούς αναγνώστες από τις εκδόσεις Μίνωας

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί νέο βιβλίο στη σειρά Μυστηρίου του Σερλοκ Χολμς με τίτλο:Σέρλοκ Χολμς: Το γαλάζιο ρουμπίνι. Μια σειρά που έχουν αγαπήσει οι μικροί αναγνώστες αφού τους εξάπτει τη φαντασία και καμία υπόθεση δεν μένει ανεξιχνίαστη… Όλες οι υποθέσεις κρύβουν πολλά παράξενα γεγονότα, απρόοπτα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού» της Παμ Τζενόφ μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας

«Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού» είναι σίγουρα ένα από τα πιο συναρπαστικά βιβλία που αξίζει να διαβάσεις. Δεν είναι τυχαία το νέο Best Seller των New York Times με εξαιρετικές κριτικές. Μανχάταν, 1946 Η Γκρέις Χίλι έχασε τον άντρα της κατά τη διάρκεια του πολέμου και ...

Διαβάστε περισσότερα

"Τιρκουάζ" της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Ρένας Ρώσση -Ζαΐρη με τίτλο "Το τιρκουάζ". 'Ενα λαμπερό χρώμα που συμβολίζει την αλήθεια. Και την αγνότητα. Το τιρκουάζ, ένα σκοτεινό χρώμα που βουτάει σε αλήθειες ψυχής. Γιατί η ζωή έχει πάντα δύο όψεις. Γιατί κάθε ιστορία κρύβει ...

Διαβάστε περισσότερα

«Μπαμπάς Κομάντο» του Νιλ Σινκλέρ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα σημαντικό εγχειρίδιο για νέους μπαμπάδες μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός! Οι νέοι μπαμπάδες θα βρουν στις σελίδες του βιβλίου ένα ανεκτίμητο εγχειρίδιο εκπαίδευσης για να γίνουν μάχιμοι μπαμπάδες και να θέσουν το στράτευμά τους υπό έλεγχο!  Ακολουθούν οι 20 σημαντικοί κανόνες για νέους μπαμπάδες:  Από την ...

Διαβάστε περισσότερα

"Το δάσος της μνήμης" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

 Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το βιβλίο του Σαμ Λόιντ “Το δάσος της μνήμης” σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ.Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό βιβλίο μυστηρίου που θα σας κρατήσει σε αγωνία μέχρι την τελευταία του σελίδα. Από την παρουσίαση του βιβλίου: Ο Ελάιτζα δε θυμάται πια από πότε ...

Διαβάστε περισσότερα

"Οι τρεις άσοι" της Λένας Μαντά μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Η αγαπημένη συγγραφέας Λένα Μαντά επιστρέφει με νέο βιβλίο και κρυμμένους τρεις άσους στο μανίκι της. Τρεις άντρες, φίλοι από μικρά παιδιά, και μια επικίνδυνη γυναίκα που μπαίνει ανάμεσά τους για να δοκιμάσει την πίστη του ενός στον άλλον. Έρωτας, αγάπη, δράση, αγωνία και συγκίνηση διαδέχονται το ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο ποιητής Στρατής Πασχάλης μιλάει για τα δύο θεατρικά έργα που έγραψε βασισμένος σε κείμενα του Διονυσίου Σολωμού και του Κώστα Καρυωτάκη

Ο Στρατής Πασχάλης συνθέτει δύο θεατρικά έργα, βασισμένος σε κείμενα των δύο κορυφαίων ποιητών, ποιητικά και πεζά, καθώς επίσης σε αποσπάσματα από αλληλογραφία, επίσημα έγγραφα και δημοσιεύματα, και παραδίδει μια στερεή δραματουργία με την προτροπή «να ξαναρχίσει από την αρχή η ιστορία της σκηνικής μαγείας, ...

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάζουμε σπουδαία βιβλία:«Ο έφηβος» του Φιόντορ Ντοστογιέβσκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

O Φιόντορ Ντοστογιέβσκη είναι από τις κορυφαίες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η κοινότητα όπου τείνουν οι ήρωες του Nτοστογιέβσκη δεν είναι κοινωνική, αλλά θρησκευτική· δεν αναζητούν την κοινωνία, αλλά την παγκόσμια αδερφοσύνη· αυτή η κατάληξη μέσ’ στα ενδόμυχα βάθη του Eίναι τους, που οδηγεί μετά στη ...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ 12 ΘΕΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ: «Ένα ψάρι που το έλεγαν Ορφώ» του Φίλιππου Μανδηλαρά

Ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα που αξίζει να διαβάσουν οι μικροί αναγνώστες από τον βραβευμένο συγγραφέα Φίλιππο Μανδηλαρά! Μέσα από σκηνές δράσης, μπολιασμένες με πηγαίο χιούμορ και σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη εικονογράφηση, ξεδιπλώνεται μια ιστορία μεταμόρφωσης, που αναδεικνύει έναν κόσμο χωρίς φόβο, γεμάτο ασφάλεια και ...

Διαβάστε περισσότερα

Mικρά αγόρια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ: Στίβεν Χόκινγκ» και «Μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ»: Ρόζα Παρκς από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η σειρά «Μικρά αγόρια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ» έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τα παιδιά. Ένα ιδανικό βιβλίο για γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου επιστήμονα Στίβεν Χόκινγκ, μια μοναδική ιστορία για όσους αγωνίζονται υπερνικώντας τα εμπόδια για να ...

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Δαιμονισμένοι» του Φιόντορ Ντοστογιέβσκη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις ιστορικές εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το εξαιρετικό βιβλίο του Φίοντορ Ντοστογιέβσκη «Οι Δαιμονισμένοι» σε μετάφραση από τα Pωσικά του Άρη Αλεξάνδρου. Γράφτηκε το 1870 και είναι ένα από τα πιο πολιτικοποιημένα έργα του Ντοστογιέφσκι.Δεν εξερευνά μόνο το βάθος της ανθρώπινης ψυχής, αλλά είναι ταυτόχρονα και μια ...

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάζουμε «Αναμνήσεις από το Σπίτι των Πεθαμένων» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. "Οι αναμνήσεις από το Σπίτι των Πεθαμένων" γράφτηκαν το 1862 και παρουσιάζουν μέσα από συγκλονιστικές περιγραφές τα τσαρικά κάτεργα αλλά και  τη μεγάλη αγάπη του συγγραφέα για τη λαϊκή Ρωσία και τον άνθρωπο.Ένα ...

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάζουμε «Η Συμμορία του Γάτου» και «Το Μυστήριο του Βυθισμένου Πλανήτη» του Τζερόνιμο Στίλτον

Σίγουρα έχετε βιβλία του Τζερόνιμο Στίλτον! Τα παιδιά λατρεύουν τις περιπέτειες του και όλα τα βιβλία του έχουν γίνει μπεστ σέλερ καθώς έχει αισιόδοξη διάθεση και μπλέκει συνέχεια σε απίστευτες περιπέτειες. Ευκαιρία να διαβάσουν οι μικροί αναγνώστες δυο νέες περιπέτειες του από τις εκδόσεις Κέδρος. Επέλεξα ...

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάζουμε το βραβευμένο βιβλίο της Δέσποινας Μάντζαρη «Αδέσποτη Πόλη» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέρδος

  Η «Αδέσποτη Πόλη» της Δέσποινας Μάντζαρη διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών μέχρι την τελευταία σελίδα. Εξάπτει τη φαντασία τους αφού συνδυάζει τη μαγεία, τον φόβο και τη συγκίνηση. Οι γίγαντες, εκτός από τεράστιοι – που σημαίνει ότι μπορούν να σε πατήσουν κατά λάθος ή επίτηδες ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η Άνοιξη» της Ευγενίας Φακίνου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος

Οι εκδόσεις Κέδρος καλωσορίζουν την Άνοιξη με ένα υπέροχο βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου.  Στα βιβλία της σειράς «Οι 4 εποχές» με πολύχρωμη εικονογράφηση και ελάχιστο κείμενο παρουσιάζεται κάθε εποχή με τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα. Εγώ επέλεξα την άνοιξη με τα λουλούδια και τα πουλιά της, εσείς μπορείτε ...

Διαβάστε περισσότερα

Το μυθιστόρημα της Έλενα Φεράντε έγινε σειρά του Netflix

Το Netflix και η Fandango στην Ιταλία θα συνεργαστούν για την παραγωγή σειράς βασισμένης στο «The Lying Life of Adults» του πιο πρόσφατου μυθιστορήματος της Έλενα Φεράντε.   Το βιβλίο, το οποίο έγινε αμέσως μπεστ σέλερ στην Ιταλία μετά την κυκλοφορία του τον Νοέμβριο του 2019, θα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Πυροβάτης των Αστεριών» του Θοδωρή Κούκια

Aπό τις εκδόσεις Κέρδρος κυκλοφορεί το βραβευμένο βιβλίο " Ο Πυροβάτης των Αστεριών". Πρόκειται για ένα μοναδικό και συνάμα διαφορετικό ταξίδι ενός έφηβου πρωταγωνιστή προς την ενηλικίωση του. Το βιβλίο του Θοδωρή Κούκια θίγει το πολύ σημαντικό θέμα της διαφορετικότητας. Η ιδέα είναι ξεχωριστή, με απλή ...

Διαβάστε περισσότερα

Μνήμες εδεσματολογίου της Σοφίας Κλειούση κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δωδώνη

 Στις Μνήμες Εδεσματολογίου απεικονίζεται μια εποχή μεταβατική κατά την οποία η κοινωνία μετασχηματίζεται και εισέρχεται στο στάδιο του καταναλωτισμού και του νεοπλουτισμού. Διαγράφονται στάσεις, ήθη και ανθρώπινες συμπεριφορές από τα νοσταλγικά χρόνια της αθωότητας μέχρι την πρόσφατη κρίση, οικονομική και αξιακή. Οι ιστορίες στις Μνήμες Εδεσματολογίου ...

Διαβάστε περισσότερα

Για παιδιά και εφήβους: Διαβάζουμε «Ο Φιλάργυρος και O Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου

Στη σειρά ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ των Εκδόσεων Δωδώνη προστίθεται ένας ακόμη τίτλος που αφορά τη διασκευή δύο θεατρικών έργων του Μολιέρου. Η διασκευή των θεατρικών έργων του Μολιέρου Ο Φιλάργυρος και Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής ανήκει στη συγγραφέα Αντωνία Θεοχαρίδου η οποία αναφέρει «τα δύο ...

Διαβάστε περισσότερα