Η Μαρία Αθανασοπούλου μιλάει στο «Timelink» για τη νέα της ποιητική συλλογή με τίτλο «Έτσι όπως έρχονται» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
13 Ιουνίου 2019 11:59:00

Η γλώσσα της αλήθειας είναι απλή, κατανοητή, σαφέστατη. Έτσι και η γραφή της Μαρίας Αθνασοπούλου.

Διαβάζοντας τη νέα της ποιητική συλλογή με τίτλο "Έτσι,όπως έρχονται.."αισθάνεσαι πως ζωγραφίζει με τον λόγο της αναλαμπές …σκέψεις, με τον μοναδικό τρόπο που εκείνη γνωρίζει και ο αναγνώστης νιώθει βαθιά μέσα του ,κάθε λέξη από την ποίηση της...έτσι απλά και κατανοητά.....

Και πάλι ζητούμενο τα αυτονόητα, τα απλά και καθημερινά, μα τόσο αναγκαία για το σύντομο, μέχρι να γίνουμε αστερόσκονη, πέρασμά μας απ' αυτόν τον πλανήτη.

Η Μαρία Αθανασοπούλου μιλάει στο "Timelink"για το νέο της έργο:

-Αντιμετωπίζετε τα πράγματα στη ζωή σας «έτσι όπως έρχονται»;Όπως ο τίτλος της νέας σας ποιητικής συλλογής;

-Τα πράγματα στη ζωή μας και ιδιαίτερα τα πολύ σοβαρά, όπως τα ανεπίστρεπτα,είναι πολλές οι φορές που μας ξαφνιάζουνε και μας βγάζουνε από τους ρυθμούς μας.Θα ήταν λοιπόν ευχής έργο να μπορούσαμε να τα δεχτούμε έτσι όπως έρχονται αφού δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αποτρέψουμε. Ο τίτλος της ποιητικής μου συλλογής "έτσι,όπως έρχονται",με αυτό το σημείο στίξης, το κόμμα, σηματοδοτεί τη χρονική σειρά που έρχονταν και με βρίσκανε τα ερεθίσματα, οι αφορμές και οι πηγές των ποιημάτων μου. Και απαντώντας στο ερώτημά σας, αν αντιμετωπίζω τα πράγματα στη ζωή μου έτσι όπως έρχονται, σας απαντώ ότι το προσπαθώ αλλά δεν τα καταφέρνω πάντοτε.

-Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο ποίημα από την συλλογή «Έτσι όπως έρχονται…»;

-Θα ήθελα αρχικά να σημειώσω ότι για τον κάθε δημιουργό η οποιασδήποτε μορφής δημιουργία του είναι κάπως σαν παιδί του.¨Ετσι λοιπόν συμβαίνει και με μένα.Όλα αυτά τα ποιήματα είναι δικά μου παιδιά και δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσω κάποιο.Ωστόσο με βάλατε στον πειρασμό να το αποπειραθώ.Το δικό μου αγαπημένο ποίημα από αυτή την ποιητική μου συλλογή είναι "το όνειρο" γιατί συμπυκνώνει ολόκληρη την κοσμοθεώρησή μου, όλες τις βαθιές μου επιθυμίες για έναν άλλον κόσμο της ειρήνης, των δικαιωμάτων,της δικαιοσύνης, της αγάπης, των χρωμάτων και της χαράς. Άλλωστε, όπως έχετε εύστοχα επισημάνει, η ποίησή μου δεν είναι άχρωμη, ουδέτερη και ασαφής. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν σχεδόν τα πάντα γύρω μας έχουνε γκρεμιστεί και βρισκόμαστε μπροστά σε έναν καινούργιο κόσμο βαρβαρότητας και αγωνίας.

-Διαβάζοντας το έργο σας ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι τελικά το ζητούμενο σε αυτή τη ζωή είναι τα αυτονόητα ..τα απλά.. Πόσο δύσκολο όμως είναι να το πράξει κάποιος;

-Τα αυτονόητα....τα απλά....τα καθημερινά.... στο έργο μου προσλαμβάνουν διττή υπόσταση. Από τη μία πλευρά αναφέρομαι σε εκείνα τα αυτονόητα, απλά και καθημερινά που, στις μέρες μας, έχουνε γίνει ζητούμενο για πολλούς ανθρώπους και κυρίως για τη νέα γενιά, όπως για παράδειγμα η σταθερή εργασία, η τροφή, η στέγη, η παιδεία και η υγεία και από την άλλη σε όλα εκείνα που έχουνε λείψει από τον ορίζοντα της σκέψης του σύγχρονου ανθρώπου-καταναλωτικού όντος- που δείχνει να αγνοεί αξίες και προτάγματα που θα του επιτρέψουνε να ζήσει το σύντομο ταξίδι του σε αυτόν τον κόσμο με αρμονία, χαρά και δημιουργικότητα, σε όλα εκείνα δηλαδή που θα τον οδηγήσουνε "στων ιδεών την πόλη" του μεγάλου Αλεξανδρινού όπου τυχοδιώκτες και πολεμοκάπηλοι δεν θα τον ξεγελάνε.Και βέβαια για να κατακτηθεί αυτός ο δεύτερος στόχος θα πρέπει αφ' ενός μεν να υπάρχουν τα πρώτα έτσι ακριβώς όπως αναφέρονται και αφ' ετέρου να προσπαθήσει πολύ και να επιμείνει αντιστεκόμενος στις κούφιες μεγαλοστομίες και αναζητώντας τα κλειδιά για έναν άλλον κόσμο στα δικά του ανθρώπινα μέτρα.

-Πόσο εύκολο είναι να κάνετε λέξεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας;

-Eίναι πολύ ωραίο το ερώτημά σας.Αναφέρεται στη γέννηση της ιδέας ή του συναισθήματος.στην κυοφορία και στην ωρίμανσή τους ώστε να γεννηθεί το λογοτεχνικό έργο στην οποιαδήποτε μορφή του έντεχνου γραπτού λόγου .

Με λίγα λόγια για να γίνουνε λ έ ξ ε ι ς οι σκέψεις και τα συναισθήματα χρειάζεται χρόνος. Ορισμένες μάλιστα φορές αρκετός και βέβαια απροσδιόριστος.΄Εχω παρατηρήσει ότι μπορεί να με βασανίζει κάτι για καιρό και ωστόσο να μη γεννιέται ο επιθυμητός τρόπος έκφρασής του και να επαρκεί ένα ερέθισμα, κάποιο τυχαίο γεγονός ίσως για να ανοίξει την πόρτα αυτή η μεγάλη κυρία, η έ μ π ν ε υ σ η και ο λόγος να τρέξει αβίαστα. Αυτό ηχεί κάπως σαν μεταφυσικό αλλά αυτό έχει συμβεί κάμποσες φορές.

-Η οικονομική κρίση συνδέεται με αυτό που αποκαλούμε κρίση αξιών 

Αναμφισβήτητα η κρίση των αξιών συνδέεται με την οικονομική κρίση. Θα έλεγα ότι προετοίμασε το έδαφος για ό.τι την ακολούθησε, για όλες τις δυσμενείς συνέπειες που ζούμε σήμερα και που, πολύ φοβάμαι θα εξακολουθούμε δυστυχώς να βιώνουμε για πολλές δεκαετίες ακόμη. Προηγήθηκε κατά τα γνώμη μου, της οικονομικής κρίσης, έστρωσε το δρόμο ενόσω εμείς είχαμε περιπέσει στον εφησυχασμό ,στην αδράνεια και στον λήθαργο. Και έτσι ,όταν ξυπνήσαμε από το λήθαργο, βρεθήκαμε μπροστά σε έναν καινούργιο κόσμο,στον οποίο τα προβλήματα δεν αφορούν κάποιους λίγους, δηλαδή δεν αποτελούν εξαιρέσεις αλλά τον κανόνα. Πρώτα συνεπώς αλώθηκαν οι ψυχές και μετά όλα τα άλλα και, όπως εκτιμώ, για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας σε αυτόν τον κόσμο πρέπει μαζί μας να πάρουμε πολύ νερό γιατί το μέλλον θα έχει πολλή ξηρασία.

-Ποίηση ή Λογοτεχνία; Με ποιο είδος ταυτίζεστε;

- Η ποίηση εμπεριέχει τέχνη, συνεπώς, ανήκει στη λογοτεχνία, που είναι η τέχνη του λόγου, όπως προκύπτει από τα συνθετικά της λέξης, την τέχνη και το λόγο. Ο Μπωντλαίρ άλλωστε έλεγε "Να είσαι ποιητής ακόμα και στον πεζό λόγο". Όσον αφορά εμένα, το θέμα, που κάθε φορά με τσιγκλίζει, υπαγορεύει και τον αντίστοιχο τρόπο έκφρασης που άλλες φορές είναι η ποίηση και άλλες ο πεζός λόγος. Δεν ταυτίζομαι με κάποιο είδος έκφρασης,δεν προγραμματίζω αλλά κινούμαι όπως κάθε φορά αισθάνομαι.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας και της ποίησης;

Τα τελευταία χρόνια και όπως η ζωή μού έδειξε, δεν κάνω μεγαλόπνοα και μεγαλεπήβολα σχέδια γιατί, όταν αυτό συμβαίνει, ο Θεός γελάει.Προσπαθώ πάντα να κρατάω ανοιχτές τις κεραίες μου, να αφουγκράζομαι τις σιωπές και τους ήχους, να συλλαμβάνω τα μηνύματα των δύσκολων καιρών που ζούμε και να είμαι ανοιχτή κλείνοντας τα αυτιά μου στις σειρήνες. Προσπαθώ ακόμη να περιφρουρώ και να συντηρώ το παιδί μέσα μου. Αυτός είναι ο τρόπος που έχω κινηθεί, όσο τα έχω καταφέρει, στο χώρο της ποίησης και του πεζού λόγου καταπιανόμενη με το μυθιστόρημα, τα διηγήματα, το δοκίμιο και το αφήγημα.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία!!

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

https://www.govostis.gr/product/1533/etsi-opws-erxontai.html

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Μαρία Αθανασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Πολιτικό Τμήμα της ίδιας Σχολής. Υπήρξε δικηγόρος Αθηνών και εργάστηκε για παραπάνω από τρεις δεκαετίες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά και κατοικεί στην Αθήνα. Το έτσι, όπως έρχονται είναι το έβδομο βιβλίο της.

Από τις Εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορούν επίσης:

Συνομιλώντας με τους Αλμπέρτο Καέιρο και Φερνάντο Πεσσόα (δοκίμιο)

- Η πρώτη επαφή μου με τον "Φύλακα των κοπαδιών" του Φερνάντο Πεσσόα υπήρξε αποκαλυπτική. Όπως και με άλλους μεγάλους και αγαπημένους, αισθάνθηκα ότι πρέπει να του πιστώσω κι άλλο χρόνο. Έτσι προέκυψε η δεύτερη επικοινωνία μου με αυτόν τον ύμνο στη Φύση, την άνοιξη του 2009. Αυτή η δεύτερη ανάγνωση αποδείχτηκε συγκλονιστική και γόνιμη, και έτσι γεννήθηκε αυτή η συνομιλία σαν κραυγή αγωνίας για όλα εκείνα που, επαναπροσδιορίζοντας το μέτρο της ζωής μας, οφείλουμε να κάνουμε, έστω και στο και πέντε, χωρίς καμία άλλη αργοπορία για τον πλανήτη που μας φιλοξενεί, βλέποντας τούς εαυτούς μας όχι ως το όλον του σύμπαντος, αλλά ως μέρος του.

https://www.govostis.gr/product/1111/synomilwntas-me-toys-almperto-kaeiro-kai-fernanto-pessoa.html

Ταξίδι Εκλογών (μυθιστόρημα)Ένα μικρό κορίτσι και μία ηλικιωμένη γυναίκα, που οι συγκυρίες της ζωής τις έφεραν πολύ κοντά, βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη και σιγά σιγά, λιθαράκι λιθαράκι, κρίκο με κρίκο χτίζεται ανάμεσά τους μία ακατάλυτη σχέση. Μία σχέση που ίσως να νικάει ακόμη και τον θάνατο. Πώς αλλιώς να εξηγήσει η Μαργαρίτα αυτό το δώρο που της επιφύλαξε η τύχη έτσι όπως το αντίκρισε μέσα από τις αναρτημένες καταστάσεις με τους διορισμούς των δικαστικών αντιπροσώπων στο Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας; Ένα ταξίδι αναψυχής στην παιδική της ηλικία, γύρω στο τέλος της δεκαετίας του ʼ50, αποτέλεσε την αφετηρία γιʼ αυτήν τη μεγάλη συναισθηματική προσέγγιση. Ένα ταξίδι σε κάποια επαρχιακή κωμόπολη, σε μία Ελλάδα τελείως διαφορετική από τη σημερινή και σε μία χρονική περίοδο που οι πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες, καταιγιστικές και, σε μερικά σημεία τους, σκοτεινές. Όλα αυτά γέννησαν μέσα της την αμφισβήτηση και της έδωσαν τα στοιχεία και τα ερεθίσματα για να καλλιεργήσει τη δική της ματιά στον κόσμο.

https://www.govostis.gr/product/1226/taxidi-eklogwn.html  

Σαν Μυθιστόρημα (μυθιστόρημα)Το οδοιπορικό ενός νέου που αψηφώντας τα σίγουρα και ασφαλή κυνηγάει με πάθος το όνειρο και τις προσδοκίες του. Είναι οι επιλογές του που καθόρισαν την πορεία του; Οι αστάθμητοι παράγοντες έπαιξαν ρόλο, επηρέασαν τη ζωή και την υγεία του ; Τα ψυχολογικά προβλήματα είναι αντανάκλαση και αποτέλεσμα της πραγματικότητας που βιώνουμε; Ένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα που γεννάει ανισότητες, που αλέθει όνειρα και ελπίδες, ένα σύστημα που νοσεί μπορεί να δώσει τη λύση; https://www.govostis.gr/product/1374/san-mythistorima.html

Ιβάν… όπως Γιάννης… και άλλα ασύνδετα διηγήματα (διηγήματα)Η ζωή του Ιβάν αρχίζει ευοίωνα, με τις καλύτερες προϋποθέσεις και προοπτικές.΄Ενα απρόβλεπτο γεγονός την ανατρέπει ολοκληρωτικά και ξαφνικά βρίσκεται στο πουθενά. Από τη φύση του προικισμένος με την ικανότητα να αφήνει πίσω του οτιδήποτε τον αρρωσταίνει, με επιμονή και πείσμα, προσηλωμένος στις σταθερές διαχρονικές αξίες, βρίσκει και πάλι τη χαρά της ζωής.

https://www.govostis.gr/product/1468/iban-8230-opws-giannis-8230.html 

Το μαγικό δώρο (αφήγημα)

-Πόσο εύκολο είναι να μιλήσει κανείς γι’ αυτά που τον έχουνε σφραγίσει, γι’ αυτά που αλλάξανε τη ροή της ζωής του; Θα προσφέρει κάτι αυτό το εγχείρημα; Μέσα από ποιες διεργασίες και με ποιες εμπειρίες ανακαλύπτει κανείς την Ιθάκη;

https://www.govostis.gr/product/1494/to-magiko-dwro.html

Συμμετοχή σε Συλλογικό έργο (2017)

Τα Ποιήματα του 2016 - Κοινωνία των (δε)κάτων

Eκδόσεις Γκοβόστη

Συνέντευξη : Γεωργία Χάρδα

georgiacharda@gmail.com 

 

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Άγνωστα κείμενα του Μαρσέλ Προυστ δημοσιεύονται για πρώτη φορά

Πριν από 100 χρόνια, ο Μαρσέλ Προυστ (1871 - 1922) βραβεύθηκε με το περίφημο βραβείο Goncourt, την ανώτατη λογοτεχνική διάκριση στην πατρίδα του. Τιμώντας εκείνη την ημέρα, ο μικρός γαλλικός εκδοτικός Οίκος Éditions de Fallois δημοσιεύει άγνωστα κείμενα, σκίτσα και διηγήματα του διάσημου Γάλλου συγγραφέα. Τα χειρόγραφα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Πού πήγαν τα βιβλία;» Η Δήμητρα Φώτου μιλάει για το νέο της βιβλίου που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καλέντη

Tο νέο βιβλίο της Δήμητρας Φώτου είναι απλά υπέροχο. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο των λέξεων. Μια πρωτότυπη ιστορία εμπνευσμένη από τη συγγραφέα Δήμητρα Φώτου που αγαπάει τα παιδιά και αφουγκράζεται τις ανησυχίες τους. Στις μικρές ηλικίες η εικονογράφηση παίζει «πρωταγωνιστικό» ρόλο.Η Λίλα Καλογερή ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Παίκτης» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές

Οι εκδόσεις Printa και Ροές σέβονται και αγαπούν τους αναγνώστες προσφέροντας τους βιβλία σε εξαιρετικές μεταφράσεις. Φροντίζουν πάντα το αναγνωστικό κοινό να διαβάζει κλασικά έργα που έχουν τη δική τους ιστορία στον χώρο του βιβλίου αλλά και σύγχρονα αριστουργήματα. «Ο Παίκτης» αποτελεί ένα αυτοβιογραφικό έργο ...

Διαβάστε περισσότερα

«Μια σελίδα αγάπης» του Εμίλ Ζολά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Printa

Ο Ε. Ζολά υπήρξε πολυγραφότατος και δημιουργός διαχρονικών έργων. Ένα από αυτά είναι το βιβλίο «Μια σελίδα αγάπης» -Une Page d’amour (1878). Σε αυτό το έργο του ο Εμίλ Ζολά δεν ασχολείται με ένα κοινωνικό πρόβλημα, όπως μας έχει συνηθίσει αλλά με ένα οικογενειακό δράμα. ...

Διαβάστε περισσότερα

"Αριάδνη και άλλα διηγήματα" του Τσέχωφ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ

O 'Αντον Tσέχωφ στις αρχές της δεκαετίας του 1890 έγραφε: «Οι συγγραφείς που θεωρούμε αιώνιους ή απλά καλούς και μας αιχμαλωτίζουν μ' αυτά που γράφουν, έχουν ένα κοινό, πάρα πολύ σημαντικό γνώρισμα: Οδηγούν προς κάποια κατεύθυνση και καλούν κι εμάς προς τα κει, κι εμείς ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η Μαντόνα με το γούνινο παλτό» του Τούρκου συγγραφέα Σαμπαχαττίν Αλί κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ

Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ και στη σειρά «Ξένη Λογοτεχνία» κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Τούρκου συγγραφέα Σαμπαχαττίν Αλί με τίτλο Η Μαντόνα με το γούνινο παλτό, σε μετάφραση της Ε. Ι. Σακαλή, η οποία υπογράφει και το εκτενές επίμετρο. Πρόκειται για την ερωτική ιστορία ανάμεσα σε μια ...

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2018

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2018 (για τις εκδόσεις 2017) από τη Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τα βραβεία απονέμονται στους Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου (Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων), Σώτη Τριανταφύλλου, Γιώργο Κυριακόπουλο, Ελισάβετ Χρονοπούλου, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Αλέξη Πολίτη, Ρίκα Μπενβενίστε, ...

Διαβάστε περισσότερα

«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Γεννημένος απ’ αυτούς που δεν έπρεπε. Ομόκλινος αυτών που δεν έπρεπε. Φονέας αυτών που δεν έπρεπε. Η Κάπα Εκδοτική προσφέρει στο αναγνωστικό και θεατρόφιλο κοινό την κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή Οιδίπους Τύραννος σε νέα μετάφραση του Γιάννη Λιγνάδη. Τον τόμο εμπλουτίζουν με κείμενά τους, γραμμένα ειδικά ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ιππόλυτος» του Ευριπίδη κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική

Και ούτε ξέρω από λαγνεία – έχω ακουστά γι’ αυτήν, ή έχω δει τη ζωγραφιά της κάπου, ανόρεχτα, γιατί είναι αμόλυντη η ψυχή μου Η Κάπα Εκδοτική προσφέρει στο αναγνωστικό και θεατρόφιλο κοινό το αριστούργημα του Ευριπίδη Ιππόλυτος, στην εξαιρετική μετάφραση που είχε συνθέσει ο ποιητής Στρατής Πασχάλης για την ...

Διαβάστε περισσότερα

Η «Φαίδρα» το αριστούργημα του Ρακίνα κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Η Κάπα Εκδοτική προσφέρει στο αναγνωστικό και θεατρόφιλο κοινό ένα από τα κορυφαία δείγματα του γαλλικού κλασικισμού. Ο ποιητής Στρατής Πασχάλης, ύστερα από τριάντα χρόνια ενασχόλησης με το αριστούργημα του Ρακίνα, καταθέτει την τέταρτη και οριστική εκδοχή της μετάφρασης της Φαίδρας. Στον τόμο προτάσσεται εκτενής εισαγωγή, γραμμένη ...

Διαβάστε περισσότερα

"Tο παλιό μου πιάνο" η ποιητική συλλογή της Χλόης Βερίτη αφιερωμένη στον Μάνο Τόκα

Η ποιητική συλλογή της Χλόης Βερίτη είναι αφιερωμένη στον αγαπημένο της φίλο Μάριο Τόκα. Ο τίτλος της συλλογής είναι πολύ χαρακτηριστικός «Το παλιό μου πιάνο». Αυτό το πιάνο της Χλόης, όπου μαζί με τον Μάριο Tόκα και την παρέα τους μαζεύονταν τις νύχτες και τραγουδούσαν. Αυτές τις ...

Διαβάστε περισσότερα

H συγγραφέας Μαρία Αθανασοπούλου μιλάει για το νέο της έργο "Δημοκρατία, Βία και Εξουσία" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το νέο συγγραφικό έργο της Μαρίας Αθανασοπούλου με τίτλο «Δημοκρατία, Βία και Εξουσία».Η συγγραφέας σε συνέντευξη της στο Timelink δίνει απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα όπως: -Πώς λειτουργούν αυτοί οι τρείς πολιτικοί όροι; -Ποιος από τους τρεις παραμένει ενεργός στην εποχή μας; Πρόκειται για μια ...

Διαβάστε περισσότερα

«Εργατική τάξη και επανάσταση» του Γιώργου Ρούση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Στη σειρά «Ανθρωπιστικές και θετικές επιστήμες» κυκλοφορεί το βιβλίο του Έλληνα διανοούμενου, συγγραφέα και καθηγητή Γιώργου Ρούση με τίτλο «Εργατική τάξη και επανάσταση». Όπως μας αναφέρει ο συγγραφέας Γιώργος Ρούσης το ερώτημα το οποίο γίνεται προσπάθεια να απαντηθεί σε τούτη τη μελέτη είναι κατά πόσο η ...

Διαβάστε περισσότερα

«Εναγωνίως αγχιβατώντας» του Νίκου Μουρίκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Mετά την πρώτη ποιητική συλλογή του Νίκου Μουρίκη, με τίτλο ¨Γενεαλογία του πείσματος"  κυκλοφόρησε η δεύτερη ποιητική συλλογή του με τίτλο "Εναγωνίως αγχιβατώντας". Πρόκειται για 40 επιλεγμένα ποιήματα που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Αξίζει ν'αναφέρουμε ότι οι εκδόσεις Γκοβόστη σέβονται το αναγνωστικό τους κοινό προσφέροντας τους πάντα αξιόλογες εκδοτικές ...

Διαβάστε περισσότερα

«Εκτροφείο θηραμάτων» της Γεωργίας Μιχαλαριά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Aπο τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το βιβλίο της Γεωργίας Μιχαλαριά με τίτλο "Εκτροφείο θηραμάτων". Μια αναπάντεχη σύνθεση ηρώων που τραγουδούν δυνατά για να καλύψουν το στατικό θόρυβο του σύμπαντος. Ασπρόμαυροι αντιήρωες που, άλλοτε με πικρή διαύγεια και άλλοτε με δονκιχωτική αισιοδοξία, επιδίδονται σε απέλπιδες προσπάθειες να ...

Διαβάστε περισσότερα

"Πάθος για Ζωή"-Η ζωή του Βαν Γκογκ του Ίρβινγκ Στόουν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Aπό τις εκδόσεις Γκοβόστη, κυκλοφορεί το βιβλίο του Ίρβιν Στόουν «Πάθος για ζωή». Πρόκειται για τη βιογραφία του μεγάλου ζωγράφου Βικέντιου Βαν Γκογκ. Μέσα στις σελίδες του ξεδιπλώνονται άγνωστες και γνωστές πτυχές της ζωής του.Το πλούσιο συγγραφικό υλικό προέρχεται από την αλληλογραφία του ζωγράφου με τον ...

Διαβάστε περισσότερα

«Διακοπές στο Παρίσι» του Σώμερσετ Μωμ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί ένα από τα κορυφαία έργα ενός από τους σπουδαιότερους βρετανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Ο Σώμερσετ Μωμ υπήρξε ένας εξαιρετικός μυθιστοριογράφος αλλά και θεατρικός συγγραφέας. Τα έργα του είναι μοναδικά μεταφέρονται στο θέατρο αλλά και στον κινηματογράφο.Τα βιβλία του έχουν διαβαστεί ...

Διαβάστε περισσότερα

"Κλεμμένες λιακάδες" της Μαρίας Παναγοπούλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός

Ένας ανίερος έρωτας. Μια ιερή φιλία. Και η αέναη μάχη ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Ποιος θα νικήσει; Και με ποιο τίμημα; Από την συγγραφέα του μπεστ σέλερ «Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου» Υποψήφιο για Βραβείο Βιβλίου Public 2018. Η Μαρία Παναγοπούλου σε συνέντευξη ...

Διαβάστε περισσότερα

Υπέροχη καλοκαιρινή πρόταση από τις εκδόσεις Μίνωας:«Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου» της Χίρο Αρικάουα

«Καθώς απαριθμούμε τις αναμνήσεις ενός ταξιδιού, ξεκινάμε για το επόμενο. Τιμώντας αυτούς που προηγήθηκαν. Τιμώντας κι αυτούς που θα ακολουθήσουν. Και μια μέρα, θα ξανασυναντήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους κάπου πέρα απ’ τον ορίζοντα.» Το βιβλίο «Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου Γάτου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα κλασικά αγαπημένα βιβλία της Ένιντ Μπλάιτον επανεκδίδονται από τις εκδόσεις Μίνωας

Οι εκδόσεις Μίνωας φροντίζουν πάντα τα παιδιά να διαβάζουν μικρά αριστουργήματα. Αυτή τη φορά επανεκδίδουν σε ολοκαίνουριες προσεγμένες εκδόσεις τη σειρά «Περιπέτεια» της Ένιντ Μπλάιτον, της συγγραφέως που διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο, δίνοντας την ευκαιρία στους νέους αναγνώστες να διαβάσουν τα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Δύο χρόνια διακοπές» του Ιούλιου Βερν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Οι εκδόσεις Μίνωας συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν ευχάριστα με κάθε νέα τους έκδοση αφού πρόκειται για βιβλία με εξαιρετικές επιμέλειες, μεταφράσεις και καλαίσθητα εξώφυλλα.Εκδόσεις που αγαπούν και σέβονται το αναγνωστικό τους κοινό. Ακόμα ένα σπουδαίο μυθιστόρημα από τον μεγάλο Γάλλο συγγραφέα Ιούλιο Βερν κυκλοφορεί στην εμβληματική ...

Διαβάστε περισσότερα

«Τη μέρα που στέρεψε ο Λάδωνας –Η ψυχοκόρη-της Χρύσας Λυκούδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός

Το μυθιστόρημα της Χρύσας Λυκούδη με τίτλο «Τη μέρα που στέρεψε ο Λάδωνας», μας «βουτάει» στην κυριολεξία στα νερά του όμορφου ποταμού.Πρόκειται για μια ιστορία γεμάτη από συναισθήματα και μυστήριο. Η συγγραφέας πήγαινε όταν ήταν μικρή στο ορεινό χωριό Λυκούρια Καλαβρύτων, όπου πηγάζει ο ποταμός Λάδωνας.Τον ...

Διαβάστε περισσότερα

«Οι φύλακες της λίμνης» της Βασιλικής Διαμαντή μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανός

Από τις εκδόσεις Ωκεανός κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Βασιλικής Διαμαντή με τίτλο "Οι φύλακες της λίμνης". Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα κοινωνικό, τοποθετημένο όμως πολύ καλά στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής του. Ένας ύμνος στην δύναμη της ανθρώπινης ψυχής και στο ταξίδι της μέσα σε πολέμους ...

Διαβάστε περισσότερα