Πανδημία του κορωνοϊού: Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ απέτυχε στη μεγαλύτερη δοκιμασία της προεδρίας του

ΚΟΣΜΟΣ
29 Μαρτίου 2020 15:05:00


Ο Ντόναλντ Τραμπ γνώριζε τους κινδύνους της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αλλά επέδειξε ένα τέτοιο έλλειμμα ηγεσίας στην κρισιμότερη μέχρι σήμερα περίοδο της προεδρίας του, ώστε προκάλεσε μια κρίση επικών διαστάσεων στις ΗΠΑ, σχολιάζει ο Guardian.


Την ώρα που ο κορωνοϊός σαρώνει τις ΗΠΑ με πάνω από 2.000 νεκρούς και 120.000 κρούσματα οι ανταποκριτές της βρετανικής εφημερίδας στη Νέα Υόρκη επιχειρούν μια αποτίμηση των μέχρι τώρα επιλογών και διακηρύξεων του Ρεπουμπλικανού προέδρου αναδεικνύοντας τις τραγικές αποτυχίες και παραλείψεις του ίδιου και της κυβέρνησής του σε σύγκριση με τα μέτρα που έλαβαν άλλες χώρες.


«Όταν θα γραφτεί η ιστορία της πανδημίας του κορωνοϊού, η ημερομηνία της 20ης Ιανουαρίου 2020 θα έχει περίοπτη θέση, αφού εκείνη τη μέρα ένας 35χρονος, που επέστρεψε από την Ουχάν της Κίνας στην πολιτεία της Ουάσιγκτον έγινε το πρώτο άτομο που διαγνώστηκε με τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ. Την ίδια εκείνη μέρα, κάπου 8.000 χλμ. μακριά στην Ασία, καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της Covid-19 στη Νότια Κορέα. Η σύμπτωση ήταν χαρακτηριστική, αλλά οι ομοιότητες μεταξύ του τρόπου αντιμετώπισης της επιδημίας από τις δύο χώρες τέλειωσαν εκεί, αφού ακολούθησαν διαμετρικά αντίθετη στρατηγική το δίμηνο που ακολούθησε.
Το παράδειγμα της Νότιας Κορέας

Από τη μία η Νότια Κορέα αντέδρασε γρήγορα και αποφασιστικά για τον εντοπισμό και την απομόνωση των κρουσμάτων καταφέρνοντας έτσι να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του κορωνοϊού. Από την άλλη οι ΗΠΑ χρονοτριβούσαν βυθισμένες σε χάος και σύγχυση με αποσπασμένη την προσοχή από τις ιδιοτροπίες του ηγέτη τους και τώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με μια τρομακτικών διαστάσεων επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία. Μέσα σε μια εβδομάδα από την καταγραφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος η Υπηρεσία Ελέγχου Νοσημάτων της Νότιας Κορέας είχε καλέσει 20 ιδιωτικές εταιρείες εν είδει πολεμικού συμβουλίου και τους ζήτησε να αναπτύξουν με αστραπιαία ταχύτητα ένα διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό. Μία εβδομάδα αργότερα το τεστ αυτό εγκρίθηκε και χρησιμοποιήθηκε στη μάχη για την ταυτοποίηση φορέων, που μπόρεσαν στη συνέχεια να απομονωθούν και να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου. Μετά από 357.896 τέτοια τεστ η Νότια Κορέα έχει κερδίσει κατά το μάλλον ή ήττον τον πόλεμο κατά του κορωνοϊού.

Το φιάσκο στις ΗΠΑ
Η αντίδραση στις ΗΠΑ ήταν εντελώς διαφορετική. Δύο μέρες μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος στην πολιτεία της Ουάσιγκτον ο Ντόναλντ Τραμπ βγήκε στο CNBC κομπάζοντας: “Έχουμε υπό πλήρη έλεγχο την κατάσταση. Πρόκειται για ένα άτομο που ήλθε από την Κίνα. Όλα θα πάνε καλά”», γράφει ο Guardian. Και σημειώνει ότι παρά τις συστάσεις δύο πρώην κορυφαίων αξιωματούχων στον τομέα της Υγείας της κυβέρνησης Τραμπ μέσω άρθρου γνώμης τους στη Wall Street Journal για λήψη σειράς μέτρων, όπως η συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες για την ανάπτυξη ενός γρήγορου και εύχρηστου διαγνωστικού τεστ, προκειμένου να αποτραπεί μια καταστροφή πέρασε σχεδόν ενάμιση μήνας από το πρώτο κρούσμα για να υλοποιήσει η κυβέρνηση Τραμπ τις συμβουλές αυτές. «Αυτές οι τέσσερις έως έξι εβδομάδες καθυστέρησης είναι πιθανό να καταγραφούν στην ιστορία ως ενδεικτικές των πιθανώς καταστροφικών συνεπειών μιας αποτυχημένης πολιτικής ηγεσίας.», σχολιάζει το δημοσίευμα. Σήμερα οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το φράγμα των 120.000 κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, - πάνω από 50.000 στη Νέα Υόρκη , με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη χώρα στον πλανήτη σε αριθμό κρουσμάτων, ενώ η καμπύλη της αυξητικής έκθεσης συνεχίζει να μεγαλώνει ανησυχητικά μέρα με τη μέρα.
«Η απάντηση των ΗΠΑ θα μελετάται για γενιές και γενιές ως ένα φιάσκο απίστευτων διαστάσεων», δήλωσε πρόσφατα σε πάνελ ομιλητών του Πανεπιστημίου Georgetown, ο Ρον Κλάιν, που πρωτοστάτησε στη μάχη κατά του Έμπολα το 2014. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις στον Guardian του Τζέρεμι Κόνιντικ, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Usaid από το 2013 μέχρι το 2017: «Στις ΗΠΑ γινόμαστε μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στοιχειώδους διακυβέρνησης και ηγεσίας στη σύγχρονη εποχή». Όπως εκτιμά ο ίδιος, ο Λευκός Οίκος είχε στη διάθεσή του από τα τέλη Ιανουαρίου όλες τις πληροφορίες για να ενεργήσει αποφασιστικά, αλλά ο Τραμπ υποβάθμισε κατ’ επανάληψη τη σοβαρότητα της απειλής του κορωνοϊού ρίχνοντας το φταίξιμο στην Κίνα για τον «κινέζικο ιό» κι επιμένοντας ψευδώς ότι οι απαγορεύσεις ταξιδιών στις ΗΠΑ από Κίνα και Ευρώπη θα αρκούσαν για να σταματήσει την πανδημία. Αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να φρενάρουν σε κάποιον βαθμό τη διασπορά του κορωνοϊού κερδίζοντας λίγο χρόνο για τις ΗΠΑ.

«Το CDC πιάστηκε στον ύπνο»
Αν και η απόφαση τελικά της κυβέρνησης Τραμπ να επιτρέψει σε ιδιωτικά και κρατικά εργαστήρια να αναπτύξουν διαγνωστικά τεστ αύξησε την κυκλοφορία των test kits, οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν πίσω από τη Νότια Κορέα, που υπέβαλε σε εξετάσεις πενταπλάσιο αριθμό ατόμων κατά κεφαλή. Ελλείψει επαρκών τεστ το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αρχικά επέτρεπε περιορισμένο αριθμό τεστ. «Πιστεύω ότι το CDC πιάστηκε απροετοίμαστε», δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο στις 7 Μαρτίου.

Κι αυτό ήταν άλλη μια ένδειξη της αποτυχίας της κυβέρνησης Τραμπ την ώρα που η κατάσταση επιδεινωνόταν δραματικά. Παρασκηνιακά άρχισαν να εκτίθενται τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών επί διακυβέρνησης Τραμπ, που έβαλε σταδιακά το CDC στο περιθώριο, με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο να προτείνει περικοπή κατά 16% των κονδυλίων του στις 10 Φεβρουαρίου, λίγες μέρες αφότου ο ΠΟΥ σήμανε συναγερμό για την Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων υπέκυψε στις πιέσεις Τραμπ

Αλλά και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), που ρυθμίζει τα διαγνωστικά τεστ και θέλει να ελέγχει τις όποιες νέες θεραπείες για τον κορωνοϊό, επέδειξε αδυναμίες. Πρόσφατα ανέφερε ότι μελετά το ενδεχόμενο συνταγογράφησης για τους ασθενείς της Covid-19 της χλωροκίνης, του γνωστού φαρμάκου κατά της ελονοσίας και αυτοάνοσων νοσημάτων, μολονότι δεν υπάρχουν αδιάψευστες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του και ενώ υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για σοβαρές παρενέργειες.

Η απόφαση της FDA προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε ειδικούς, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Τραμπ εμφάνισε το εν λόγω φάρμακο ως τη λύση για τον κορωνοϊό. «Βλέπουμε την FDA να υποκύπτει στην πολιτική πίεση και να λαμβάνει αποφάσεις εντελώς αντίθετες στη σύγχρονη επιστήμη», σχολίασε πρώην αξιωματούχος, ενώ ο επιδημιολόγος δρ Άντονι Φάουτσι, ένα από τα λίγα αξιόπιστα πρόσωπα της κυβέρνησης μεσούσης της πανδημίας, όπως τον χαρακτηρίζει ο Guardian, εξέφρασε την απογοήτευσή του. Και ερωτηθείς από το περιοδικό Science πώς αντέχει να στέκεται δίπλα στον Τραμπ στις καθημερινές συνεντεύξεις Τύπου και να τον ακούει να παραπλανά την αμερικανική κοινή γνώμη, απάντησε: «Το ξέρω, αλλά τι θέλετε να κάνω;»

Χαοτική διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Τραμπ
«Στις 29 Ιανουαρίου ο Τρραμπ συγκρότησε μια ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού για να αναθέσει στη συνέχεια τα ηνία της στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, προτού η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων FEMA αρχίσει να αναλαμβάνει κρίσιμους τομείς με τον γαμπρό του Προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, να δημιουργεί μια σκιώδη ομάδα που φαίνεται ότι κινεί ολοένα και περισσότερο τα νήματα. “Δεν υπάρχει καμία αίσθηση ευθύνης. Όλα αλλάζουν και κανείς δεν αναλαμβάνει ουσιαστικά την αντιμετώπιση του προβλήματος”, δήλωσε ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος στη βρετανική εφημερίδα.

Κι ο Τραμπ το… χαβά του: «Όλα θα πάνε καλά»
Κι ενώ η πανδημία εξαπλωνόταν στις ΗΠΑ οι πολίτες ενημερώνονταν για την καθημερινή διαχείριση της κρίσης από τα tweet του Τραμπ. Με το βλέμμα μισσοστραμμένο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο πρόεδρος υποβάθμιζε διαρκώς την έκταση της κρίσης.

Στις 30 Ιανουαρίου, όταν ο Παγκόσμος Οργανισμός Υγείας σήμαινε παγκόσμιο συναγερμό ο Τραμπ δήλωνε: “Εχουμε μόνο πέντε κρούσματα, όλα θα πάνε καλά”. Στις 24 Φεβρουαρίου ο Τραμπ υποστήριζε ότι “η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο στις ΗΠΑ”. Αλλά την επομένη η Νάνσι Μεσονιέ, κορυφαία αξιωματούχος του CDC για τις αναπνευστικές νόσους ακολούθησε διαφορετική γραμμή λέγοντας την αλήθεια και προειδοποιώντας την αμερικανική κοινή γνώμη ότι “μπορεί να είναι πολύ σοβαρή η διαταρχή της καθημερινής ζωής μπορει να είναι πολύ σοβαρή”. Ο Τραμπ φέρεται να εξοργίστηκε τόσο πολύ με το σχόλιο και την επίπτωσή του στις τιμές των μετοχών, που έσυρε τα εξ αμάξης από τηλεφώνου στο αφεντικό της Μεσονιέ (…) Και μετά το φιάσκο με τα διαγνωστικά τεστ ακολούθησε εκείνο με τον προσωπικό εξοπλισμό προστασίας, με τις ελλείψεις νοσοκομειακών κλινών και τώρα την έλλειψη αναπνευστήρων. Όταν ικέτευσαν κυβερνήτες τον Τραμπ να δώσει η κυβέρνησή του του όλες τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου προβλήματος, εκείνος έδωσε στις 16 Μαρτίου μια απάντηση που θα πάρει κι αυτή τη θέση της στην ιστορία του κορωνοϊού: “Αναπνευστήρες κι ό,τι άλλο εξοπλισμό χρειάζεστε, προσπαθήστε να τα βρείτε μόνοι σας” (…)

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση Τραμπ έχει διαθέσει 400 αναπνευστήρες στη Νέα Υόρκη, την ώρα που χρειάζεται 30.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις του κυβερνήτη της Πολιτείας, Κουόμο….

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Κορονοϊός - Βόρεια Μακεδονία: “Έκρηξη” νέων κρουσμάτων

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον στη Βόρεια Μακεδονία η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, έτσι όπως καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.   Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από τις υγειονομικές αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τις περασμένες 24 ώρες καταγράφηκαν 101 νέα κρούσματα του κορονοϊού, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Γερμανία ανοίγει τα σύνορα της με την Ελλάδα και άλλες 30 χώρες – Εκτός παραμένει η Τουρκία

Στην κατάργηση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης που έχει τεθεί σε ισχύ λόγω κορονοϊού για τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη της ΕΕ, τη Μεγάλη Βρετανία και τα κράτη της ζώνης του Schengen Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία προχώρησε η γερμανική κυβέρνηση. Εφόσον το επιτρέψει η περαιτέρω πορεία της ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πάπας Φραγκίσκος για τον Τζορτζ Φλόιντ και την βία στις ΗΠΑ

Τι ανέφερε σε μήνυμα του ο Ποντίφηκας, σχολιάζοντας τα γεγονότα μετά την ρατσιστική δολοφονική επίθεση στον 46χρονο.   "Απαράδεκτη" έκρινε σήμερα οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού ο Πάπας Φραγκίσκος αντιδρώντας στον θάνατο στην Μινεάπολη των ΗΠΑ του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, αλλά καταδίκασε και τις βίαιες αντιδράσεις που ακολούθησαν.   "Δεν μπορούμε ...

Διαβάστε περισσότερα

Jay-Z: το οργισμένο μήνυμα για τον Τζορτζ Φλόιντ

Οι αποκαλύψεις από τον Τιμ Γουόλς, για όσα του είπε, "μιλώντας ως πατέρας", ο ράπερ και επιχειρηματίας.   Ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Γουόλς αποκάλυψε πώς ο Jay-Zεπικοινώνησε προσωπικά μαζί του για να ζητήσει δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κυβερνήτης της Μινεσότα ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορονοϊός – Ιταλία: μείωση των νεκρών, αλλά αύξηση των κρουσμάτων

Η Λομβαρδία εξακολουθεί να είναι το επίκεντρο της πανδημίας στη γειτονική χώρα. Εκατοντάδες ασθενείς συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.   Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 233.515. Οι νεκροί έφτασαν τους 33.530. Παράλληλα, 160.092 άνθρωποι έχουν ιαθεί.   Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 233.197 ...

Διαβάστε περισσότερα

Πρεσβεία ΗΠΑ: ακυρώθηκε η δεξίωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας

Στην απόφαση να μην πραγματοποιήσει τη φετινή δεξίωση και τη σχετική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τον ετήσιο εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, στις 4 Ιουλίου, λόγω κορονοϊού, προχώρησε η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα.   «Παρόλο που η Μαίρη (σύζυγος) και εγώ ελπίζαμε να σας καλωσορίσουμε ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορονοϊός-Βρετανία: Εκατοντάδες θύματα προστέθηκαν στον μακάβριο απολογισμό

Ακόμη  324 θάνατοι από κορονοϊό καταγράφηκαν την τελευταία μέρα σε όλους τους χώρους στη Βρετανία και συνολικά ο αριθμός των θανάτων έχει φτάσει τους 39.369, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Τα επιβεβαιωμένα νέα περιστατικά με κορονοϊό είναι 1.653 με βάση τα διαγνωστικά τεστ ...

Διαβάστε περισσότερα

Στη Βρετανία χωρίς καραντίνα οι Έλληνες, ποια σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση Τζόνσον

«Αερογέφυρες» με ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ώστε οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα, εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν σήμερα δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων. Δεύτερη χώρα παγκοσμίως με τους περισσότερους θανάτους από τον νέο ...

Διαβάστε περισσότερα

Κοροναϊός : Πάνω από 423.700 τα κρούσματα στη Ρωσία – Σε 5.037 ανέρχονται οι νεκροί

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 8.863 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 423.741, ο τρίτος παγκοσμίως υψηλότερος απολογισμός κρουσμάτων. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 5.037 μετά την ανακοίνωση των αρχών ότι 182 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο.

Διαβάστε περισσότερα

Αλβανία-Covid-19: «άνοιγμα» συνόρων, παραλιών και πάρκων

Η Αλβανία άνοιξε ξανά από σήμερα τα χερσαία σύνορά της και επέτρεψε την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, μετά από 79 ημέρες καραντίνας, ωστόσο οι μαζικές συναθροίσεις παραμένουν απαγορευμένες μέχρι τις 23 Ιουνίου.   Παρά την αύξηση του ημερήσιου αριθμού των κρουσμάτων, την περασμένη εβδομάδα, ένας αξιωματούχος των ...

Διαβάστε περισσότερα

Nέα καταγγελία για τον δολοφόνο του Φλόιντ: Είχε τραβήξει όπλο ακόμα και σε μαθητές

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται σταδιακά καταγγελίες για περιστατικά βίας με πρωταγωνιστή τον πρώην αστυνομικό και δολοφόνο του Τζορτζ Φλόιντ, Ντέρεκ Τσόβιν. Συνολικά οι αρχές έχουν συλλέξει 18 καταγγελίες εις βάρος του. Μια από αυτές ήταν και από τον Κρίστοφερ Μπεργκ το 2013, όταν ο ίδιος ...

Διαβάστε περισσότερα

ΗΠΑ: Αλλοι 3 νεκροί τις τελευταίες ώρες στις διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ

Μαίνονται οι ταραχές που έχουν ξεσπάσει σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, μετά την δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολη. Τις τελευταίες ώρες καταγράφονται 3 ακόμη νεκροί. Σύμφωνα με το CNN, δύο άνθρωποι είναι νεκροί και ένας αστυνομικός έχουν τραυματιστεί μετά από μια ...

Διαβάστε περισσότερα

Νεκρός διαδηλωτής από αστυνομικά πυρά στο Κεντάκι

Φλέγεται η Αμερική μετά από την άγρια και αργή δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν, με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται και η οργή να ξεχειλίζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, νεκρός από σφαίρες αστυνομικών φέρεται να έπεσε ένας άνδρας στη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Κεντάκι. ...

Διαβάστε περισσότερα

Covid-19: Χαλαρώνει το lockdown ακόμη και στις Φιλιππίνες

Εκατομμύρια άνθρωποι επέστρεψαν σήμερα στην εργασία τους στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, τη Μανίλα, καθώς ένα από τα αυστηρότερα και με τη μεγαλύτερη διάρκεια lockdowns στον κόσμο χαλάρωσε σε μια προσπάθεια να τονωθεί η οικονομία που έχει πληγεί από τα μέτρα περιορισμού. Στη Μανίλα επετράπη να αρχίσουν ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορονοϊός: Θετικός ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σήμερα ότι εξετάστηκε και διεγνώσθη θετικός στον νέο κορονοϊό, κατά τη διάρκεια βίντεο του που προβλήθηκε σε απευθείας μετάδοση μέσω Facebook. "Δεν είχα καθόλου συμπτώματα, αλλά αποφάσισα να κάνω το τεστ καθώς προγραμμάτιζα επίσκεψη στην πρώτη γραμμή", σημείωσε ο Πασινιάν, ...

Διαβάστε περισσότερα

Κίνα: Προβληματίζει η αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων

Τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε διάστημα σχεδόν τριών εβδομάδων ανακοίνωσε η Κίνα, ανακοινώνοντας χθες σχεδόν 16 νέα περιστατικά κορωνοϊού και ανησυχητική άνοδο των εισαγόμενων περιπτώσεων στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν. 'Οπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας(NHC), όλα τα νέα κρούσματα είναι εισαγόμενα και φορούν ταξιδιώτες από ...

Διαβάστε περισσότερα

Covid-19: Ξεπερνούν πλέον τα 6 εκατομμύρια τα κρούσματα παγκοσμίως

Ένα ακόμη φράγμα, αυτό των 6 εκατ. επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 έσπασε ο πλανήτης. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε εντοπίστηκαν οι πρώτοι ασθενείς με νέο κορωνοϊό, έως σήμερα έχουν καταγραφεί 6.048.384, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ενώ σχεδόν 368.000 άνθρωποι έχουν χάσει ...

Διαβάστε περισσότερα

Ισπανία: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Στη χρονική επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για ακόμη δύο εβδομάδες –έως την 21η Ιουνίου- αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση της Ισπανίας. Η πρόθεση της Μαδρίτης έγινε γνωστή από τον πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος είχε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των περιφερειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι από ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορωνοϊός: Πάνω από 400.000 κρούσματα στη Ρωσία

Το όριο των 400.000 κρουσμάτων ξεπέρασε η Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού. Το τελευταίο 24ωρο, συγκεκριμένα, οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν 9.268 νέα περιστατικά της COVID-19, ενώ ακόμη 138 άνθρωποι κατέληξαν. Πλέον, ο μέχρι στιγμής απολογισμός ανέρχεται σε 405.843 κρούσματα και ...

Διαβάστε περισσότερα

Επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού στη Λατινική Αμερική

Περισσότερα από 6 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί επισήμως σε ολόκληρο τον κόσμο, τα δύο τρίτα εκ των οποίων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) με βάση επίσημες πηγές.   Τουλάχιστον 6.000.867 περιστατικά, ανάμεσά τους 366.848 θάνατοι, ...

Διαβάστε περισσότερα

Amabie: Το ιαπωνικό πνεύμα του 19ου αιώνα που... διώχνει τις επιδημίες

Στο Twitter έχει ξεκινήσει το «AmabieChallenge» που παροτρύνει τους ανθρώπους να σχεδιάσουν την Amabie.   Ένα μυθικό τέρας - γοργόνα από την ιαπωνική παράδοση έχει επανέλθει πρόσφατα στην pop κουλτούρα της χώρας, καθώς οι άνθρωποι ελπίζουν για τη λήξη της πανδημίας του κορονοϊού.   Η Amabie είναι ένα ιαπωνικό ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορονοϊός- Γερμανία: αύξηση της λίστα των θυμάτων της πανδημίας

Μεγάλωσε ο αριθμός των νεκρών το τελευταίο 24ωρο. Εκατοντάδες τα νέα κρούσματα.   Ο απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε κατά ακόμη 39 τις τελευταίες 24 ώρες, φθάνοντας τους 8.489 συνολικά, ενώ το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν 738 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορονοϊός: Σε καραντίνα ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής μετρά 22 νεκρούς και 816 επιβεβαιωμένα κρούσματα.   Ο Ουρουγουανός πρόεδρος Λουίς Λακάγιε Που τέθηκε σε καραντίνα, καθώς συναντήθηκε με δημόσια λειτουργό η οποία διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, γνωστοποίησαν χθες Παρασκευή οι υπηρεσίες της προεδρίας με δελτίο Τύπου που ...

Διαβάστε περισσότερα