Οι επτά προτάσεις που θα συζητηθούν στο αυριανό Eurogroup

ΚΟΣΜΟΣ
6 Απριλίου 2020 19:02:00


«Τελεσίγραφο» προς τους υπουργούς Οικονομικών έχουν στείλει οι ηγέτες της Ευρωζώνης. Θα πρέπει στο αυριανό Eurogroup να καταλήξουν σε σειρά προτάσεων για τη «θωράκιση» της οικονομίας μπροστά στο σαρωτικό χτύπημα του κορωνοϊού.

Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συμφωνήσουν σε μια «εργαλειοθήκη» μέτρων, συνολικού ύψους άνω του μισού τρισ. ευρώ, ώστε θα επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες προς τα τέλη της εβδομάδας, αναφέρει το BBG σε αποκλειστικό του δημοσίευμα. Τα δημοσιονομικά μέτρα των εθνικών κυβερνήσεων ανέρχονται ήδη στο 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, σε συνδυασμό με εγγυήσεις ρευστότητας έως και το 18% του ΑΕΠ. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργοποίησε συμπληρωματικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 750 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τα συνολικά μέτρα διοχέτευσης ρευστότητας -σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες των εθνικών κυβερνήσεων- στα 2,240 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του BBG.


Tα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν ήδη το μεγαλύτερο, εν καιρώ ειρήνης, πακέτο οικονομικής διάσωσης στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η προσοχή του Eurogroup θα επικεντρωθεί στα εξής σημεία:

1. Ταμείο διάσωσης

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών είχαν καταλήξει σε «ευρεία συναίνεση» για τη χρήση του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης -δηλ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμου Σταθερότητας(ESM)- για τη χορήγηση πιστωτικών γραμμών συνολικού ύψους έως και το 2% του ΑΕΠ προς όλες τις χώρες-μέλη του μπλοκ.

Η ύπαρξη των πιστωτικών γραμμών θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, προσφέροντας παράλληλα άμεση ανακούφιση, καθώς τα δάνεια θα είναι άμεσα διαθέσιμα. Το «οπλοστάσιο» του ESM ανέρχεται στα 410 δισ. ευρώ και η εκμετάλλευσή του ανοίγει παράλληλα το δρόμο και στην ΕΚΤ για μαζικές αγορές κρατικού χρέους μέσω του προγράμματος ΟΜΤ.

Το μελανό σημείο είναι οι όροι που συνοδεύουν τα δάνεια από τον ESM, οι υπουργοί Οικονομικών όμως είναι κοντά σε συμφωνία για την ελαχιστοποίησή τους. Ιταλία και Ισπανία ζητούν όλες οι χώρες να υποβάλουν αίτημα για δάνεια από τον ESM, ώστε να μειωθεί το υποτιθέμενο «στίγμα». Το πιθανότερο όμως είναι ότι θα προσφύγουν στο μηχανισμό μόνο εκείνες σε ανάγκη.

2. Η Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων

Η ίδρυση ενός Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων αποτελεί μια πρόταση ευρείας αποδοχής. Τη διαχείριση του Ταμείου θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το Ταμείο θα διασφαλίζει επάρκεια ρευστότητας στις «υγιείς» επιχειρήσεις, ώστε να αντεπεξέλθουν στην κρίση, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ευρωπαϊκά έγγραφα.

Το Ταμείο θα λάβει αρχικά χρηματοδότηση 25 δισ. ευρώ από τις χώρες-μέλη, έτσι ώστε οι μεγαλύτερες οικονομίες όπως η Γερμανία θα συνεισφέρουν περισσότερο. Στόχος είναι κινητοποίηση κεφαλαίων άνω των 200 δισ. ευρώ. Η Γαλλία έχει προτείνει στις χώρες-μέλη να χρηματοδοτήσουν αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕπ.

Η συγκεκριμένη πρόταση συμμετοχής της ΕΤΕπ τυγχάνει ευρείας στήριξης από τις κυβερνήσεις και αναμένεται να λάβει το πράσινο φως και από τους υπουργούς Οικονομικών, χωρίς όμως να έχουν καθορισθεί τα τελικά ποσά.

3. Το πρόγραμμα στήριξης ανέργων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ένα πρόγραμμα, ύψους έως και 100 ευρώ, δανειοδότησης χωρών που αντιμετωπίζουν αύξηση της ανεργίας λόγω του lockdownh. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που ονομάζεται SURE, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν οικονομική βοήθεια εάν αυξηθούν αιφνιδίως και σημαντικά οι δημόσιες δαπάνες εξαιτίας της υιοθέτησης εθνικών μέτρων για τη χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων εργασίας και λόγω του κορωνοϊού.

Η χρηματοδότηση του SURE θα γίνει μέσω της άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές με εγγυήσεις από τις χώρες-μέλη. Η αποδοχή του SURE από το Eurogroup θεωρείται σχεδόν δεδομένη.

4. Συμπληρωματικό δανειοδοτικό πρόγραμμα μέσω ESM

Oι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν παράλληλα ένα συμπληρωματικό δανειοδοτικό πρόγραμμα, με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έκτακτες δαπάνες για φυσικές καταστροφές, μεταξύ των οποίων και πανδημίες, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τις πιστωτικές γραμμές, όπως αναφέρει προσχέδιο που συζητήθηκε από Ευρωπαίους διπλωμάτες. Τα δάνεια θα είναι διαθέσιμα για περίοδο έως 12 μηνών και με συνολική δανειοδοτική ικανότητα του προγράμματος στα 80 δισ. ευρώ.

5. Κοινά ευρω-ομόλογα(corona-bonds)

Eννέα χώρες-μέλη -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- προωθούν την ιδέα κοινών ομολόγων για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών ανοικοδόμησης. Ένα τέτοιο εργαλείο θα χαλάρωνε την πίεση για τις υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία και -σε λιγότερο βαθμό- Ισπανία και Γαλλία.

Χώρες όμως όπως η Γερμανία και η Ολλανδία αντιστέκονται στην ιδέα των κορωνο-ομολόγων, με το επιχείρημα ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν να πληρώνουν τις δαπάνες των φτωχότερων χωρών του Νότου.

To ζήτημα των corona-bonds διχάζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Από την άλλη, μια κοινή έκδοση χρέους θα μπορούσε να συμβάλει στο να ξεπεραστεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.: Η πορεία προς στενότερη δημοσιονομική σύγκλιση και η αμοιβαιοποίηση του ρίσκου. Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ, έχει προειδοποιήσει ότι η ίδρυση ενός νέου θεσμού για την έκδοση κοινού χρέους θα χρειασθούν τουλάχιστον τρία χρόνια και ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενοι θεσμοί, όπως η Κομισιόν, η ΕΤΕπ και o ESM.

Eίναι ελάχιστες οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup για κοινά ευρω-ομόλογα. Η συζήτηση επικεντρώνεται, σύμφωνα με το BBG, για το εάν στο ανακοινωθέν θα υπάρξει αναφορά για μια τέτοια πιθανότητα στο μέλλον.

6. Το σχέδιο της Γαλλίας και προσφορά της Ολλανδίας

Σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές, η Γαλία προτείνει ένα προσωρινό ταμείο ανάκαμψης. Διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται για corona-bonds, η πρόταση του Παρισιού αφορά «κοινή έκδοση εργαλείων χρέους για την αμοιβαιοποίηση του κόστους της κρίσης». Η διάρκεια του ταμείου θα είναι από πέντε έως δέκα χρόνια, τη διαχείριση θα αναλάβει η Κομισιόν και θα χρηματοδοτεί προγράμματα επανεκκίνησης της οικονομίας.

Η Ολλανδία, έπειτα από κριτική για έλλειψη αλληλεγγύης προς τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, έτειναν «κλάδο ελαίας» με την πρόταση για έκτακτο ταμείο 20 δισ. ευρώ. Το ταμείο θα χρηματοδοτεί έκτακτη βοήθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και θα χρηματοδοτείται από διμερείς συνεισφορές από τις χώρες-μέλη.

Το σχέδιο της Ολλανδίας προβλέπει άμεσες δωρές αντί για δάνεια και θεωρείται «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στα χρήματα που χρειάζονται για την ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκή οικονομία. Επίσης, δεν επαρκεί ώστε να ικανοποιήσει τις εκκλήσεις των χωρών του Νότου για αλληλεγγύη.

7. Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμόςτης Ε.Ε. -το επονομαζόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο- αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής δράσης της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο προϋπολογισμός αποτελεί το βασικό εργαλείο για άμεσες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις από τις πλουσιότερες προς τις φτωχότερες χώρες. Αλλά με «ταβάνι» κοντά στο 1% του κοινοτικού ΑΕΠ για την επταετή περίοδο που καλύπτει και με το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων να προορίζονται για αγρότες και προγράμματα υποδομών, το ΠΔΠ δεν διαθέτει «πυρομαχικά» για την καταπολέμηση της ύφεσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έχει προτείνει την ιδέα ειδικού, διευρυμένου προϋπολογισμού για την επόμενη διετία, όπως αναφέρουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Η συγκεκριμένη πρόταση πιθανότατα είναι εκτός ατζέντας Eurogroup αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσε όμως να προστεθεί στις εναλλακτικές προτάσεις προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Αποχώρησε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ

Την αποχώρησή του από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από μία σύντομη επιστροφή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ. Ο Χάσετ υπηρέτησε ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου για περίπου δύο χρόνια, ...

Διαβάστε περισσότερα

Από τον Δεκέμβριο υπήρχαν ίχνη κορονοϊού στα λύματα της Ιταλίας

Δύο μήνες πριν την επίσημη καταγραφή του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ιταλία, ο νέος ιός φαίνεται πως υπήρχε ήδη στα λύματα του Μιλάνου και του Τορίνο, από τον Δεκέμβριο 2019, σύμφωνα με μελέτη του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας. Η μελέτη εξέτασε 40 δείγματα λυμάτων που είχαν περισυλλεγεί ...

Διαβάστε περισσότερα

Τσαβούσογλου: Ερντογάν και Τραμπ έχουν συμφωνήσει για τη Λιβύη

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο» Μία δήλωση «βόμβα» έκανε πριν από λίγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μιλώντας σε φόρουμ που οργάνωσε η Τουρκo-Αμερικανική Ένωση TASC, ανέφερε ότι ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν να συνεργαστούν στη Λιβύη. Σύμφωνα με πληροφορίες του sigmalive.com, ...

Διαβάστε περισσότερα

Παρέμβαση ΝΑΤΟ για το «επεισόδιο» Τουρκίας – Γαλλίας στη Μεσόγειο: Ξεκινάει έρευνα

Η ανακοίνωση από πλευράς του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε σήμερα (18/06) την έναρξη έρευνας για το περιστατικό που κατήγγειλε η Γαλλία με τουρκικές φρεγάτες, κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τον έλεγχο του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών για αποστολές ...

Διαβάστε περισσότερα

OHE: Τούρκος εξελέγη Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέλεξε την Τετάρτη, άνευ ανθυποψηφίου, τον Τούρκο βουλευτή και πρώην διπλωμάτη, Βολκάν Μποζκίρ, πρόεδρο της 75ης Συνόδου της που θα αρχίσει το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Από τα 192 μέλη, 11 δεν ψήφισαν και τρία ψηφοδέλτια ήταν άκυρα. Ο κ. Μποζκίρ ...

Διαβάστε περισσότερα

Γερμανία: τουριστικό μπλόκο στην Τουρκία

Η Τουρκία χαρακτηρίστηκε ως "περιοχή κινδύνου" λόγω του κορονοϊού κι όσοι επιστρέφουν από αυτήν θα μπαίνουν σε υποχρεωτική 14ημερη καραντίνα.   Στις «περιοχές κινδύνου» για τον κορονοϊό συγκαταλέγει την Τουρκία το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και επιβάλλει 14ήμερη καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες εισέρχονται στην Γερμανία από τη χώρα. ...

Διαβάστε περισσότερα

Υπόθεση Μαντλίν : Σε πηγάδια αναζητούν οι αστυνομικοί τη σορό της

Ραγδαίες είναι οι αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση της μικρής Μαντλίν. Οι έρευνες της πορτογαλικής αστυνομίας αναζητώντας τη σορό της μικρής στρέφονται στα πηγάδια του εξοχικού στην Πράια ντε λα Λουζ όπου διέμενε ο βασικός ύποπτος για την υπόθεση εξαφάνισης της Μαντλίν ΜακΚάν το 2007 στην ...

Διαβάστε περισσότερα

Σε πλήρη λειτουργία τα εστιατόρια στο Παρίσι

Τα εστιατόρια στο Παρίσι άνοιξαν σήμερα τους εσωτερικούς χώρους τους για τους πελάτες, καθώς η γαλλική κυβέρνηση ήρε έναν από τους σημαντικότερους περιορισμούς για τον νέο κορωνοϊό, όμως καθώς δεν υπάρχουν τουρίστες και πολλοί Γάλλοι συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι, το κλίμα που επικρατεί ...

Διαβάστε περισσότερα

Ευρώπη: Διακοπές στην μετά-κορονοϊό εποχή

Έπειτα από μήνες αγωνίας κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους οι ανυπόμονοι Ευρωπαίοι κατεβάζουν από το πατάρι τις βαλίτσες τους, τα αντηλιακά και τις σαγιονάρες τους και τολμούν να σχεδιάσουν τις θερινές διακοπές τους στην εποχή μετά τον κορονοϊό.   Με τους περιορισμούς να αίρονται σταδιακά και την τουριστική ...

Διαβάστε περισσότερα

Ατλάντα: Η έκθεση του ιατροδικαστή για το θάνατο του Αφροαμερικανού

Ο θάνατος του Ρεϊσάρντ Μπρουκς, ενός Αφροαμερικανού τον οποίο σκότωσε λευκός αστυνομικός στην Ατλάντα την Παρασκευή, οφείλεται σε ανθρωποκτονία από πυροβολισμούς που δέχθηκε στην πλάτη, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το γραφείο του ιατροδικαστή της κομητείας Φούλτον. Ο θάνατος του Μπρουκς αναζωπύρωσε τις διαδηλώσεις στην Ατλάντα έπειτα από ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορονοϊός: μειώνονται οι θάνατοι στη Γαλλία

Η Γαλλία κατέγραψε λιγότερους από δέκα νέους θανάτους σε 24 ώρες εξαιτίας της COVID-19, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας, μερικές ώρες αφότου ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε ικανοποίηση για μια «πρώτη νίκη εναντίον του ιού». Εννέα θάνατοι διαπιστώθηκαν σε νοσοκομεία τις προηγούμενες 24 ...

Διαβάστε περισσότερα

Iράν- Covid19: Πάνω από 100 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε σήμερα ότι o Covid-19 προκάλεσε περισσότερους από 100 θανάτους μέσα σε 24 ώρες στο Ιράν, για πρώτη φορά έπειτα από δύο μήνες. Οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν 107 νέους θανάτους που οφείλονταν στον νέο κορωνοϊό από χθες το μεσημέρι μέχρι σήμερα το μεσημέρι, δήλωσε ...

Διαβάστε περισσότερα

Αίγυπτος: στο στόχαστρο οι influencers του Tik Tok

Στην Αίγυπτο νεαρές γυναίκες με χιλιάδες ακόλουθους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Tik Tok έχουν γίνει ο τελευταίος στόχος των αρχών, οι οποίοι τις κατηγορούν ότι προωθούν την ανηθικότητα. Από το 2014 οπότε ανήλθε στην εξουσία ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εκατοντάδες δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, δικηγόροι και ...

Διαβάστε περισσότερα

Λονδίνο: Συγκρούσεις ακροδεξιών με διαδηλωτές κατά του ρατσισμού

Διαδηλωτές κατά του ρατσισμού πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας σήμερα, ενώ συμπλοκές ξέσπασαν στο Λονδίνο, όπου ακροδεξιοί που συμμετείχαν σε αντιδιαδήλωση κατέβηκαν στους δρόμους για να προστατεύσουν, όπως είπαν, μνημεία που βρέθηκαν στο στόχαστρο λόγω διασυνδέσεων με το αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας. Αγάλματα ιστορικών ...

Διαβάστε περισσότερα

Bραζιλία: Δεύτερη παγκοσμίως στους θανάτους από Covid-19

O Covid-19 συνεχίζει την φονική επέλασή του στη Βραζιλία, η οποία έχει πλέον ανέβει στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των θυμάτων από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ. Σύμφωαν με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ...

Διαβάστε περισσότερα

Η χώρα που κερδίζει τον πόλεμο με τον κορονοϊό

Ποια χώρα έχει μηδενικά κρούσματα για 22 συνεχόμενες ημέρες και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.   Το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας ενημέρωσε ότι δεν καταγράφηκε κανένα νέο περιστατικό μόλυνσης από τον κορονοϊό σήμερα, 22 ημέρες αφότου που η χώρα εντόπιζε το τελευταίο νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα.   Ο αριθμός ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορονοϊός – Τουρκία: έξαρση των κρουσμάτων

Για πρώτη φορά μέσα στον Ιούνιο, καταγράφηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων μέσα σε 24 ώρες.   Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Τουρκία ξεπέρασε τα 1.000 το τελευταίο 24ωρο για πρώτη φορά μετά την 29η Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας που δόθηκαν σήμερα στη ...

Διαβάστε περισσότερα

Τραμπ: αν χάσω τις εκλογές….

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως θα ασχοληθεί με άλλα πράγματα, εάν χάσει στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, αφότου ο Δημοκρατικός αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν είπε πως ο Ρεπουμπλικάνος ενδέχεται να «κλέψει» και να αρνηθεί να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.   «Ασφαλώς, εάν δεν ...

Διαβάστε περισσότερα

Μίκαελ Σουμάχερ: μπαίνει ξανά στο χειρουργείο

Τι προσδοκούν να πετύχουν οι θεράποντες ιατροί του με τη νέα χειρουργική επέμβαση.   Την «πόρτα του χειρουργείου» θα περάσει για ακόμη  μια φορά ο Μίκαελ Σουμάχερ, σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα.   Ο επτά φορές  παγκόσμιος πρωταθλητής της F1 συνεχίζει τη μάχη του μετά το τραγικό ατύχημα που είχε ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορονοϊός-Βραζιλία: Δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε αριθμό θυμάτων

Ξεπέρασε και τη Βρετανία, καταγράφοντας περισσότερους από 900 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο.   Η Βραζιλία έγινε πλέον η 2η χώρα της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, καθώς ο συνολικός απολογισμός των ασθενών οι οποίοι υπέκυψαν ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορονοϊός: ανησυχία για δεύτερο κύμα στις ΗΠΑ

Πόλεις και πολιτείες στις ΗΠΑ προχωρούν σταδιακά στην άρση του lockdown, έστω και αν σε ορισμένες πολιτείες, όπως στο Τέξας και την Αριζόνα, καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων από το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης. Η χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με τις διαδηλώσεις για τη βίαιη ...

Διαβάστε περισσότερα

Αφγανιστάν: Επίθεση σε τζαμί της Καμπούλ -4 άνθρωποι έπεσαν νεκροί

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον τέμενους στην Καμπούλ, τη δεύτερη που πραγματοποιείται μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες στο Αφγανιστάν. «Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες που διαθέτουμε, εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στο εσωτερικό του τεμένους πυροδοτήθηκαν στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής», ανέφερε ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή επιστολή προς το «Αμερικανικό Λευκό Θέατρο»

Εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου που υποστηρίζουν το κίνημα Black Lives Matter εκατοντάδες ηθοποιοί υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στο «Λευκό Αμερικανικό Θέατρο», εγκαλώντας τη βιομηχανία ότι αγνοεί τους μαύρους, τους αυτόχθονες και τις κοινότητες έγχρωμων ανθρώπων (BIPOC).   Οι Στέρλινγκ ...

Διαβάστε περισσότερα