Νεότερα δεδομένα για την επιδημία του κορονοιού από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΚΟΣΜΟΣ
2 Απριλίου 2020 17:53:00


Η Ιατρική βιβλιογραφία και οι βάσεις δεδομένων Διεθνών Οργανισμών εμπλουτίζονται καθημερινά από νέα δεδομένα όσον αφορά στο νέο κορωνοϊό (SARS-Cov-2). Στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με Διευθυντή τον Καθηγητή και Πρύτανη Θάνο Δημόπουλο πραγματοποιείται αποδελτίωση των πιο σημαντικών δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων.

1. Βαρέως πάσχοντες ασθενείς – ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη με COVID-19 στο Seattle των ΗΠΑ

 

Με δημοσίευσή τους στο The New England Journal of Medicine, στις 30.03.2020, οι Bhatraju και συνεργάτες αναφέρονται στην εμπειρία τους σχετικά με τη διαχείριση βαρέως πασχόντων ασθενών με COVID-19 που έχρηζαν νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε 9 νοσοκομεία της περιοχής του Seattle στις ΗΠΑ. Συνολικά, εντοπίστηκαν 24 ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19. Η μέση ηλικία (± σταθερή απόκλιση) των ασθενών ήταν 64 ± 18 έτη, το 63% ήταν άνδρες και τα συμπτώματά τους είχαν ξεκινήσει 7 ± 4 ημέρες πριν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ήταν ο βήχας και η δύσπνοια, ενώ το 50% των ασθενών είχαν πυρετό κατά την εισαγωγή. Το 58% είχε σακχαρώδη διαβήτη. Κανένας από τους ασθενείς δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρα με υψηλή συρροή κρουσμάτων όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα, το Ιράν ή η Ιταλία. Η οριακή πλειοψηφία των ασθενών (13 [54%]) είχαν πρόσφατη επαφή με ένα άτομο που ήταν γνωστό ότι ήταν άρρωστο, αλλά εάν οι ασθενείς αυτοί είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2 δεν ήταν γνωστό. Κατά την εισαγωγή, παρατηρήθηκε λεμφοπενία στο 75% των ασθενών, αυξημένο γαλακτικό σε 8 ασθενείς και αυξημένα ηπατικά ένζυμα σε 9 ασθενείς, ενώ 2 ασθενείς παρουσίασαν αύξηση στην τιμή της τροπονίνης. Όλοι οι ασθενείς εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας εξαιτίας υποξαιμικής αναπνευστικής ανεπάρκειας. Το 75% (18 ασθενείς) χρειάστηκαν διασωλήνωση και μηχανικό αερισμό. Οι περισσότεροι (17) από τους ασθενείς είχαν επίσης υπόταση και χρειάζονταν αγγειοσυσπαστικά. Κανένας ασθενής δεν είχε θετικό δείγμα για τη γρίπη Α, τη γρίπη Β ή άλλους ιούς της αναπνευστικής οδού. Οι μισοί ασθενείς (12) πέθαναν μεταξύ της 1ης και της 18ης ημέρας της ΜΕΘ, συμπεριλαμβανομένων 4 ασθενών που είχαν εντολή μη αναζωογόνησης. Από τους 12 επιζώντες ασθενείς, 5 έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο και βρίσκονται κατ’οίκον σπίτι, 4 εξήλθαν από τη ΜΕΘ αλλά παραμένουν στο νοσοκομείο και 3 συνεχίζουν να λαμβάνουν μηχανική υποστήριξη στη ΜΕΘ κατά τη συγγραφή του άρθρου. Από τη δημοσίευση, όπως αναλύει ο καθηγητής κος Δημόπουλος, φαίνεται ότι υπάρχει μακρά διάρκεια νοσηλείας μετά από διασωλήνωση. Η διάμεση διάρκεια νοσηλείας για τους επιζώντες είναι οι 17 ημέρες και η διάμεση διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι οι 14 ημέρες. Επίσης, παρατηρήθηκε υψηλό ποσοστό θνητότητας κυρίως σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας και με συννοσηρότητες.

2. Έλλειψη αίματος για μεταγγίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

 

Με άρθρο-παρέμβαση στο περιοδικό The Journal of the American Medical Association (JAMA) Health Forum, 30Mar2020, o Joan Stephenson, consulting editor στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη αίματος για μεταγγίσεις στις ΗΠΑ. Τα Αμερικανικά Κέντρα Αιμοδοσίας και ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός προβαίνουν σε επείγουσες εκκλήσεις για δωρεά αίματος, ιδιαίτερα προς τις νεαρότερες ηλικίες. Σημειώνεται ότι η κοινωνική απομάκρυνση δε σημαίνει κοινωνική απαγκίστρωση – αντιθέτως, η τήρηση των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης αποτελεί στις παρούσες συνθήκες πράξη κοινωνικής ευθύνης και προστασίας του κοινωνικού συνόλου. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) τονίζει ότι είναι αδήριτη η ανάγκη συνέχισης της αιμοδοσίας ειδικά όσο τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού θα συνεχίσουν να αυξάνονται στην κοινότητα. Ήδη στις 18 Μαρτίου 2020 περισσότεροι από 12000 αιμοδότες είχαν ακυρώσει τα προγραμματισμένα ραντεβού για αιμοδοσία και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το νούμερο θα ξεπεράσει τις 350000. Σημαντική απώλεια καταγράφεται επίσης λόγω του κλεισίματος σχολείων και χώρων εργασίας, τα οποία αποτελούν σημαντικές πηγές αιμοδοτών. Υπολογίζεται ότι έως και το 40% των αποθεμάτων αίματος σε παναμερικανικό επίπεδο προέρχεται από αυτές τις πηγές. Επίσης προκαλεί ανησυχία η ταυτόχρονη εξάπλωση του ιού σε όλη την αμερικανική επικράτεια, διότι θα επικρατήσει ταυτόχρονη έλλειψη αίματος και αυξημένες ανάγκες σε όλες τις πολιτείες. Με το άρθρο αυτό, επισημαίνεται για άλλη μία φορά από τον καθηγητή κο Δημόπουλο, Πρόεδρο της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, ότι η έλλειψη αίματος στην εποχή της πανδημίας COVID-19 αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, και επομένως είναι σημαντική η επιμονή στη συνέχιση της αιμοδοσίας από τους υγιείς.

3. Οφθαλμολογικά ευρήματα σε ασθενείς με COVID-19

 

Σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό JAMA Ophthalmology, στις 31 Μαρτίου 2020, οι Wu και συνεργάτες περιέγραψαν τα ευρήματα της οφθαλμολογικής αξιολόγησης 38 ασθενών με COVID-19. Από τους 38 ασθενείς με κλινικά επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19, 25 (65,8%) ήταν άνδρες και η μέση ηλικία ήταν τα 65,8 έτη. Μεταξύ αυτών, 28 ασθενείς (73,7%) είχαν θετικά ευρήματα για SARS-CoV-2 στη δοκιμασία PCR από ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα και 2 ασθενείς (5,2%) είχαν θετικά ευρήματα για SARS-CoV-2 από δείγμα ληφθέν από τον επιπεφυκότα καθώς και από το ρινοφάρυγγα. Συνολικά, 12 από τους 38 ασθενείς (31,6%) είχαν οφθαλμικές εκδηλώσεις συμβατές με επιπεφυκίτιδα, συμπεριλαμβανομένης της υπεραιμίας του επιπεφυκότα, της χύμωσης επιπεφυκότα ή των αυξημένων εκκρίσεων. Στη μονοπαραγοντική ανάλυση, οι ασθενείς με οφθαλμολογικά συμπτώματα ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων και ουδετερόφιλων και υψηλότερα επίπεδα προκαλσιτονίνης, C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και γαλακτικής δευδρογενάσης σε σύγκριση με τους ασθενείς χωρίς οφθαλμολογικά συμπτώματα. Συμπερασματικά, το ένα τρίτο των ασθενών με COVID-19 είχε οφθαλμολογική συμπτωματολογία, η οποία συχνά εμφανίστηκε σε ασθενείς με πιο σοβαρή νόσο.

 

4. Τα 6 βήματα για να επιπεδωθεί η επιδημική καμπύλη σε 10 εβδομάδες στις Η.Π.Α.- Συστάσεις από τους Ειδικούς στο New England Journal of Medicine

 

Σύμφωνα με δημοσίευση στις 01.04.2020 στο New England Journal of Medicine, κατά τους ειδικούς, οι περισσότερες αναλύσεις υποθέτουν ότι τόσο η πανδημία όσο και η οικονομική επιβράδυνση στην Αμερική θα διατηρηθούν για μια περίοδο πολλών μηνών. Για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πανδημίας που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, και για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση μέχρι τέλος Ιουνίου, θα πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:

1- Καθιέρωση ενός Υπεύθυνου για την Πανδημία. Αυτό το πρόσωπο πρέπει να έχει πλήρη εμπιστοσύνη του Προέδρου των ΗΠΑ και πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού. Το πρόσωπο αυτό δεν μπορεί να είναι απλός συντονιστής μεταξύ των Οργανισμών. Αυτός ο διοικητής φέρει την πλήρη εξουσία και την εξουσία του αμερικανικού προέδρου να κινητοποιήσει κάθε πολιτικό και στρατιωτικό πλεονέκτημα που χρειάζεται για να κερδίσει αυτόν τον «πόλεμο».

2- Πραγματοποίηση εκατομμύριων διαγνωστικών εξετάσεων. Δεν χρειάζεται ο καθένας να εξετάζεται, αλλά τουλάχιστον όλοι με συμπτώματα. Οι ΗΠΑ πρέπει να στραφούν για να εκτελέσουν εκατομμύρια διαγνωστικές εξετάσεις τις επόμενες 2 εβδομάδες, διότι χωρίς διάγνωση δεν μπορεί να εκτιμηθεί και το εύρος της κατάστασης.

3- Προμήθεια στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μασκών, γαντιών και ειδικού εξοπλισμού. Οι άφθονες προμήθειες εξοπλισμού ατομικής προστασίας θα πρέπει να αποτελούν το βασικό ζήτημα για κάθε υγειονομικό εργαζόμενο των Η.Π.Α. που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, φροντίζει ασθενείς και εξετάζει για λοιμώξεις.

4- Διαχωρισμός του πληθυσμού σε πέντε ομάδες για να ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση. Πρέπει πρώτα να μάθουμε ποιος είναι μολυσμένος. Δεύτερον, ποιος πιθανολογείται ότι είναι μολυσμένος. Τρίτον, ποιος έχει εκτεθεί. Τέταρτον, αυτός που δεν είναι γνωστό ότι έχει εκτεθεί ή μολυνθεί, και η πέμπτη κατηγορία είναι αυτοί που έχει ανανήψει από λοίμωξη και έχουν επαρκές ανοσοποιητικό σύστημα. Πρέπει να δράσουμε με βάση συμπτώματα, εξετάσεις, δοκιμασίες (επί του παρόντος, δοκιμασίες αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης για την ανίχνευση του ιικού RNA) και εντοπισμό εκείνων που ανήκουν σε καθεμιά από τις πρώτες τέσσερις ομάδες. Η ικανότητα να εντοπιστεί η πέμπτη ομάδα - όσοι είχαν προηγουμένως μολυνθεί, τώρα έχουν θεραπευτεί και είναι επαρκώς άνοσοι - απαιτεί ύπαρξη εξετάσεων που βασίζονται σε αντισώματα.

5- Να εμπνευστεί και να κινητοποιηθεί ο λαός. Σε αυτή την προσπάθεια όλοι έχουν ένα ρόλο να παίξουν και ουσιαστικά όλοι είναι πρόθυμοι. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να ενταθούν. Ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου έκθεσης και να υποστηρίξει τους φίλους και τους γείτονές του σε αυτή την κρίσιμη εποχή. Αφού όλοι οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη έχουν τις μάσκες που χρειάζονται, στη συνέχεια θα μπορούν να προσφερθούν χειρουργικές μάσκες και απολυμαντικά χεριών σε κάθε αμερικανικό νοικοκυριό. Εάν όλοι φορούν χειρουργική μάσκα έξω από το σπίτι, εκείνοι που είναι προ-συμπτωματικοί και μολυσμένοι θα είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τη μόλυνση σε άλλους. Και αν ο καθένας φοράει μάσκα, δεν υπάρχει στίγμα.

6- Χρησιμοποίηση επιστημονικής γνώσης, ενώ γίνεται η βασική και κλινική έρευνα ταυτοχρόνως. Οι κλινικοί ιατροί χρειάζονται καλύτερους προγνωστικούς παράγοντες που να καθορίζουν τις περιπτώσεις όπου η κατάσταση του ασθενούς είναι επιρρεπής σε ταχεία επιδείνωση ή/και θάνατο. Οι αποφάσεις για τη διαμόρφωση της αντίδρασης στη δημόσια υγεία και την επανέναρξη της οικονομίας θα πρέπει να καθοδηγούνται από την επιστήμη. Αν μάθουμε πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί και πόσοι είναι πλέον άνοσοι, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι είναι ασφαλές να επιστρέψουν στις δουλειές τους και στην καθημερινότητα. Είναι ασφαλές για τους άλλους να επιστρέψουν στην εργασία; Αυτό εξαρτάται από το επίπεδο της μόλυνσης που εξακολουθεί να υφίσταται, από τη φύση των πιθανών εκθέσεων στο χώρο εργασίας και από τον αξιόπιστο έλεγχο και την ταχεία ανίχνευση νέων περιπτώσεων. Μπορούν τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια; Αυτό εξαρτάται από αυτό που μαθαίνουμε για τα παιδιά ως φορείς του ιού προς τους δασκάλους, τους γονείς και την Τρίτη ηλικία. Πόσο επικίνδυνα είναι οι μολυσμένα χώροι και οι επιφάνειες; Αυτό εξαρτάται από την επιβίωση του ιού υπό διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες και σε διάφορα υλικά.

Το άρθρο αυτό που υπογράφεται από τον Harvey V. Fineberg (από το Gordon and Betty Moore Foundation, Palo Alto, CA, και από την National Academies Standing Committee on Emerging Infectious Diseases and 21st Century Health Threats, Washington, DC) αναφέρει ότι με αυτά τα μέτρα θα μπορέσουν να ανακουφίσουνε τους Αμερικανούς και να τους βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τη θλίψη και την απώλεια, να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στη λοίμωξη Covid-19, να διατηρήσουν την οικονομική τους ισχύ και να είναι σε ισχυρότερη θέση για να βοηθήσουνε άλλες χώρες. Επίσης, σημειώνεται στο άρθρο ότι με την πάροδο του χρόνου θα πρέπει να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τόσο τον κορωνοϊό όσο και άλλες αναδυόμενες απειλές στον 21ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων και αποτελεσματικών εμβολίων. Η αναζωογόνηση των υποδομών δημόσιας υγείας θα ενισχύσει τις εθνικές, κρατικές και τοπικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών. Η διαμόρφωση ακριβών προγνωστικών μοντέλων για αναδυόμενες λοιμώξεις θα βελτιώσει σημαντικά την ετοιμότητα. Με την άμεση υλοποίηση αυτών των 6 βημάτων, οι Αμερικάνοι θα μπορέσουν να γιορτάσουν όπως κάθε χρόνο την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία (D-Day) στις 6 Ιουνίου 2020, την ημέρα που η Αμερική θα δηλώνει τη νίκη επί του κορωνοϊού.

 

Θάνος Δημόπουλος

Καθηγητής Θεραπευτικής, Ιατρική Σχολή

Πρύτανης ΕΚΠΑ

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού στη Λατινική Αμερική

Περισσότερα από 6 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί επισήμως σε ολόκληρο τον κόσμο, τα δύο τρίτα εκ των οποίων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) με βάση επίσημες πηγές.   Τουλάχιστον 6.000.867 περιστατικά, ανάμεσά τους 366.848 θάνατοι, ...

Διαβάστε περισσότερα

Amabie: Το ιαπωνικό πνεύμα του 19ου αιώνα που... διώχνει τις επιδημίες

Στο Twitter έχει ξεκινήσει το «AmabieChallenge» που παροτρύνει τους ανθρώπους να σχεδιάσουν την Amabie.   Ένα μυθικό τέρας - γοργόνα από την ιαπωνική παράδοση έχει επανέλθει πρόσφατα στην pop κουλτούρα της χώρας, καθώς οι άνθρωποι ελπίζουν για τη λήξη της πανδημίας του κορονοϊού.   Η Amabie είναι ένα ιαπωνικό ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορονοϊός- Γερμανία: αύξηση της λίστα των θυμάτων της πανδημίας

Μεγάλωσε ο αριθμός των νεκρών το τελευταίο 24ωρο. Εκατοντάδες τα νέα κρούσματα.   Ο απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε κατά ακόμη 39 τις τελευταίες 24 ώρες, φθάνοντας τους 8.489 συνολικά, ενώ το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν 738 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορονοϊός: Σε καραντίνα ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής μετρά 22 νεκρούς και 816 επιβεβαιωμένα κρούσματα.   Ο Ουρουγουανός πρόεδρος Λουίς Λακάγιε Που τέθηκε σε καραντίνα, καθώς συναντήθηκε με δημόσια λειτουργό η οποία διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, γνωστοποίησαν χθες Παρασκευή οι υπηρεσίες της προεδρίας με δελτίο Τύπου που ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορονοϊός - Ιταλία: Μείωση των κρουσμάτων, μικρή αύξηση των θανάτων

Προειδοποίηση του Ανώτατου Ιταλικού Ινστιτούτου Υγείας για νέα διάδοση του ιού το Φθινόπωρο...   Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία είναι 232.248. Οι νεκροί έφτασαν τους 33.229 Παράλληλα, 152.844 άνθρωποι έχουν ιαθεί.   Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 231.732 και είχαν χάσει την ζωή τους ...

Διαβάστε περισσότερα

Ομπάμα: Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ δεν πρέπει να θεωρείται κάτι «φυσιολογικό» στην Αμερική του 2020

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε σήμερα τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, λέγοντας ότι ο θάνατος του Αφροαμερικανού άνδρα κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία στη Μινεάπολη δεν πρέπει να θεωρείται κάτι «φυσιολογικό» στις Ηνωμένες Πολιτείες.   «Δεν πρέπει να είναι ...

Διαβάστε περισσότερα

Μινεάπολη: Σύλληψη δημοσιογράφου του CNN «στον αέρα»

Έναν δημοσιογράφο του CNN ενώ κάλυπτε ζωντανά τα επεισόδια στη Μινεάπολη, μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς, συνέλαβαν οι αρχές. Ο Αφροαμερικανός ρεπόρτερ Ομάρ Χιμένες μόλις είχε δείξει με την κάμερα τη σύλληψη ενός διαδηλωτή, περικυκλωμένου από αρκετούς ...

Διαβάστε περισσότερα

Ρωσία: Πάνω από 200 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο από τον νέο κορωνοϊό

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι 232 θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ένα ημερήσιο ρεκόρ που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των θανάτων στους 4.374. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, επιβεβαιώθηκαν 8.572 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 387.623, που είναι ο ...

Διαβάστε περισσότερα

George Floyd: Γιγαντώνεται η οργή για τον φόνο του

Ραγίζει καρδιές ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου αφροαμερικανού που δολοφονήθηκε από την Αστυνομία στη Μινεάπολη των ΗΠΑ. Μιλώντας στο CNN, με τη φωνή του να σπάει και τον ίδιο να ξεσπά σε κλάματα, ο Φιλονίζ Φλόιντ ζήτησε να συλληφθούν αμέσως οι αστυνομικοί που εμπλέκονται ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορωνοϊός -Ερευνα: Γιατί η συλλογική ανοσία είναι απίθανο να επιτευχθεί σύντομα

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι για να επιτευχθεί συλλογική ανοσία, ώστε πλέον οι πολλοί που έχουν νοσήσει και έχουν πια αναπτύξει αντισώματα να λειτουργούν ως ασπίδα για όσους δεν έχουν μολυνθεί, πρέπει το ποσοστό των λοιμώξεων να φθάσει τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού μίας χώρας ...

Διαβάστε περισσότερα

Νότια Κορέα: Κλείνουν ξανά σχολεία μετά τη νέα εστία κρουσμάτων

Περισσότερα από 200 σχολεία σε όλη τη Νότια Κορέα θα χρειαστεί να επιστρέψουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, λίγες μόλις μέρες αφότου οι μαθητές πέρασαν κάθησαν ξανά στα θρανία τους. Οι αρχές κήρυξαν «κατάσταση κρίσης» στην πρωτεύουσα Σεούλ, καθώς τουλάχιστον 56 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου ...

Διαβάστε περισσότερα

Ινδία: Ασθενείς με Covid-19 μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι ή το ίδιο δωμάτιο με νεκρούς

Περισσότερους θανάτους απ’ ό,τι η Κίνα από τον Covid-19 καταγράφει πλέον η Ινδία, καθώς η χώρα χαλαρώνει τα δρακόντεια μέτρα περιορισμού που επέβαλε για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Η Ινδία έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 4.711 θανάτους (4.638 η Κίνα), σύμφωνα με τα στοιχεία ...

Διαβάστε περισσότερα

Ισπανία: Μόνον ένας θάνατος από Covid-19 για δεύτερη συνεχόμενη μέρα

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η Ισπανία κατέγραψε μόλις έναν θάνατο εξαιτίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, με το σύνολο των θυμάτων να φτάνουν τα 27.119 Σύμφωνα με το Reuters, oι αρχές χρησιμοποιούν μια νέα μεθοδολογία καταγραφής κρουσμάτων και θανάτων. Επισημαίνεται πως μόλις 38 ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΕ: Από Οκτώβριο η υποβολή σχεδίων για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα εθνικά σχέδια θα πρέπει να παρουσιάζουν τη μεταρρυθμιστική και επενδυτική ατζέντα των χωρών για τα επόμενα 4 χρόνια...   Της Μαρίας Αρώνη   Aπό φέτος τον Οκτώβριο θα είναι δυνατή η υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των πρώτων εθνικών σχεδίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων από το Ταμείο ...

Διαβάστε περισσότερα

Κίνα: κατασκευή καπέλων «κοινωνικής αποστασιοποίησης» από τους μαθητές

Μαθητές δημοτικού σχολείου στην Hangzhou της Κίνας εμπνεύστηκαν από ένα κάλυμμα κεφαλής που έφεραν οι αυτοκράτορες της δυναστείας των Σονγκ και οι αξιωματούχοι της αυλής και σχεδίασαν και κατασκεύασαν καπέλα, ώστε μέσα στην τάξη να κρατούν την επιβεβλημένη απόσταση του ενός μέτρου ο ένας από ...

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοποριακή μεταμόσχευση σε 18χρονο που ο κορονοϊός του είχε κάψει τους πνεύμονες

Σε μια πρωτοποριακή μεταμόσχευση πνευμόνων σε 18χρονο ασθενή, ο οποίος νοσήσει από μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή της COVID-19, προχώρησαν επιστήμονες της πανεπιστημιακής πολυκλινικής του Μιλάνου και κέντρου μεταμοσχεύσεων της ιταλικής συμπρωτεύουσας. Πριν μολυνθεί, ο νέος ήταν απόλυτα υγιής αλλά ο κορονοϊός προκάλεσε τεράστια προβλήματα στο αναπνευστικό ...

Διαβάστε περισσότερα

Τουρκία: Ο Αλί Ερμπάς καλεί σε προσευχή μπροστά στην Αγιά Σοφιά την Παρασκευή

Στην πλατεία μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του Μπλε Τζαμιού δηλώνει ότι θα πραγματοποιήσει την προσευχή της Παρασκευής ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Θεμάτων Αλί Ερμπάς, στις 29 Μαΐου, όταν θα ανοίξουν ξανά τα ισλαμικά τεμένη στην Τουρκία, τα οποία παρέμεναν λειστά λόγω πανδημίας. «Ήρθε ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Covid-19: Περισσότεροι από 100.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ

Το φράγμα των 100.000 θανάτων από τον νέο κορωνοϊό ξεπέρασαν οι ΗΠΑ, καταγράφοντας περισσότερους νεκρούς από όσους έχασε η χώρα στους πολέμους του Βιετνάμ και της Κορέας μαζί, ενώ ο απολογισμός πλησιάζει τους νεκρούς του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν 116.000 Αμερικανοί έπεσαν στα πεδία των ...

Διαβάστε περισσότερα

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: η Ελλάδα να μην κάνει βαρβαρότητες με τους μετανάστες!

Νέα ιταμή επίθεση εξαπολύει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στη χώρα μας, με αφορμή δηλώσεις του Έλληνας Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. Σε ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ, αναφέρει μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών. Είναι ντροπή να αποκαλούν την ...

Διαβάστε περισσότερα

Νεκρός μετά από πυροβολισμούς στη μέση του δρόμου ο ράπερ Houdini

Ο νεαρός καλλιτέχνης δέχθηκε φονική επίθεση ενώ βρισκόταν με άλλα δύο άτομα στη συμβολή των οδών King και Blue Jays Way στο Τορόντο. Σύμφωνα με το toronto.com ένα αυτοκίνητο σταμάτησε δίπλα τους και οι επιβαίνοντες άνοιξαν πυρ εναντίον της παρέας γύρω στις 4 το απόγευμα. Οι ...

Διαβάστε περισσότερα

Κοροναϊός – ΗΠΑ : Έκκληση να μεταφερθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό οι έγκυες και λεχώνες κρατούμενες

Η Γουαδελούπη Βελάσκες έχει πτυχίο, είναι ιδιοκτήτρια μια εταιρείας κατασκευής δαπέδων και περιμένει το πρώτο της παιδί, ένα κοριτσάκι, τον επόμενο μήνα. Η 30χρονη γυναίκα φοβάται ότι μπορεί να νοσήσει από την COVID-19 στο σωφρονιστικό ίδρυμα του Φοίνιξ όπου κρατείται εκτίοντας την ποινή της και έχοντας ...

Διαβάστε περισσότερα

Κοροναϊός : Τέλος στη συνταγογράφηση της υδροξυχλωροκίνης στα γαλλικά νοσοκομεία

Από το τέλος Μαρτίου η υδροξυχλωροκίνη μπορούσε να συνταγογραφείται κατ΄εξαίρεσιν στα γαλλικά νοσοκομεία αποκλειστικά για βαριά περιστατικά της Covid-19 Η υδροξυχλωροκίνη, φάρμακο επίμαχο ως προς τη χρήση και την αποτελεσματικότητά του, δε θα μπορεί από σήμερα να συνταγογραφείται στα νοσοκομεία της Γαλλίας για την αντιμετώπιση της ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορονοϊός-Βρετανία: πρόταση για περιορισμένη χρήση ρεμδεσιβίρης

Στο χαμηλότερο επίπεδο η καταγραφή θανάτων. Κανένας το τελευταίο 24ωρο στη Βόρεια Ιρλανδία, για πρώτη φορά από τις 18 Μαρτίου.   Την περιορισμένη χρήση του αντι-ιϊκού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη, που χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα, και φαίνεται πως μειώνει τον χρόνο ανάρρωσης από την COVID-19 κατά ...

Διαβάστε περισσότερα