Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας -Tου Δημήτρη Μάρδα

ΑΠΟΨΕΙΣ
13 Ιανουαρίου 2020 18:19:00

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15. Θεωρείται μαζί με τον Κεμάλ Ντερβίς από τους πιο επιτυχημένους, της τελευταίας 20ετίας.

Το παρασκήνιο της παραίτησης θυμίζει… μυθιστόρημα. Ο Ερτογάν τον στέλνει στο Λονδίνο με σκοπό την άντληση δανείων σε μια περίοδο όπου το δημόσιο χρέος της χώρας άγγιζε τα 465 δις δολάρια. Επιστρέφοντας ο αντιπρόεδρος του ανακοινώνει ότι αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες και απροθυμία δανεισμού, ενώ όπου βρήκε χρήματα το επιτόκιο ήταν ασύμφορο αγγίζοντας το 20%. Λόγω της δυσαρέσκειας που εξέφρασε ο πρόεδρος στο πρόσωπό του –αυτός έφταιγε;– παραιτήθηκε και μετακόμισε στο Λονδίνο. Το Κατάρ παίζει τη σωτήρια λέμβο το 2018 με 15 δις δολάρια επενδύσεις στη χώρα. Η Τουρκία έχει στρατιωτική βάση εκεί με 5 χιλιάδες άνδρες.

Εκείνη την περίοδο η τουρκική Λίρα καταγράφει μια μεγάλη «βουτιά» χάνοντας έδαφος απέναντι στο δολάριο και αγγίζοντας στις 13 Αυγούστου του 2018 την ισοτιμία 1$=6,9 λίρες. Το νόμισμά μετέωρο ολισθαίνει διαχρονικά. Έτσι μετά από διακυμάνσεις με πτωτική τάση, η σημερινή ισοτιμία διαμορφώθηκε στην αρχή του 2020 στο 1$=5,90 λίρες. (2010, 1$= 1,5 τουρκ. Λύρες, 2016, 1$=3 τουρκ. Λίρες).

Με πληθωρισμό το 2019 της τάξης του 12% και με ανέργους να αντιπροσωπεύουν το 13,5% περίπου του πληθυσμού, η τουρκική οικονομία πορεύεται σε τοπίο με ομίχλη. H οικοδομική δραστηριότητα έχει καμφθεί. Δεν είναι λίγα τα κτίσματα που θεμελιώνονται και δεν τελειώνουν ποτέ. Έτσι, οι τράπεζες παρέχουν στεγαστικά δάνεια προσφέροντας μηναίο επιτόκιο 0,79%, κάτω του πληθωρισμού, με σκοπό την ανάκαμψη του κλάδου. Επίσης, λόγω του εξωτερικού χρέους, ο επαναπατρισμός μαύρου χρήματος σε συνάλλαγμα με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς το ενοχλητικό «πόθεν έσχες» καλά κρατεί. Τα επαναπατρισθέντα κεφάλαια καταβάλουν φόρους στις τράπεζες ίσους μόνο με το 1%.

Από την άλλη το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, (εξαγωγές μείον τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών) δε βελτιώνεται μέσω της ανταγωνιστικότητας που (θεωρητικά) προσφέρει η απαξιωμένη τουρκική λίρα, παραμένοντας ελλειμματικό στα 45-49 δις δολάρια κάθε έτος κατά την τελευταία τριετία.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) από 952 δις δολάρια το 2013 θα μειωθεί στα 732 δις ευρώ το 2020, οξύνοντας έτσι την λαϊκή δυσαρέσκεια. Το ΔΝΤ καραδοκεί, θεωρώντας ιδιαίτερα χαμηλά τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, επιβαρυμένους τους ισολογισμούς των τραπεζών και των επιχειρήσεων –πολλών με χρέη σε συνάλλαγμα– ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε βραχυπρόθεσμα μέτρα, εις βάρος της αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής.
Παρά τις υψηλές δαπάνες μέρος των οποίων συνδέονται με την εξωτερική πολιτική, τα δημόσια έργα και τους εξοπλισμούς ο κρατικός προϋπολογισμός δεν εκτροχιάζεται ακόμη.

Ως προς την εξωτερική πολιτική, η Τουρκία δαπανά πολλά χρήματα επιδιώκοντας τη δημιουργίας εικόνας μεγάλης δύναμης. Έτσι, κτίζει πρεσβείες στις χώρες της επιλογής της όμοιες σε μέγεθος εκείνων των ΗΠΑ. Έχει αγοράσει πολυώροφη πολυκατοικία στη Ν. Υόρκη μπρος από το κτήριο του ΟΗΕ με σκοπό τη στέγαση της πολυπληθούς της αντιπροσωπείας, όταν άλλα βιομηχανικά κράτη έχουν σε περιορισμένη έκταση γραφεία και αντιπροσωπείες.

Τα μεγάλα δημόσια έργα, που προσφέρουν το κλασικό πολιτικό μπαχτίς, συνδέονται εν πολλοίς με διαπλεκόμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου, στην κατασκευή της οποίας συμμετείχε η εταιρία του Μεχμέτ Τζενκίζ, παλαιού αχθοφόρου τσιμέντων, που… μεταλλάχθηκε και αναδείχθηκε σε μεγαλοκατασκευαστή επί Ερτογάν, αλλά κοντοχωριανού και αχυράνθρωπου κατά τις φήμες, του Τούρκου προέδρου.

Παρόλα τα οικονομικά προβλήματα, το εξοπλιστικό της χώρας πρόγραμμα ανθεί. Εκεί στηρίζει η κυβέρνηση την αναπτυξιακή της δυναμική επιδιώκοντας να αποκομίσει διάφορα οφέλη.
Από το 1990 στο περιοδικό Defense News φιγουράρουν φωτογραφίες Τούρκων αξιωματούχων που υπογράφουν συμβόλαια αγοράς εισαγομένων οπλικών συστημάτων. Από το 2000 και μετά η κυβέρνηση Ερτογάν επιδιώκει την ανάπτυξη της παραγωγής εγχωρίων πολεμικού εξοπλισμού. Επίσης, με δόγμα το 2015 ότι το πολεμικό ναυτικό είναι όργανο της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση, ενισχύει το σώμα αυτό για να μπορεί να επέμβει πια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμβάσεις ύψους 77 δις δολαρίων σε τοπικές βιομηχανίες, με σκοπό την παραγωγή οπλικών συστημάτων μεσοπρόθεσμα. Οι εξοπλιστικές δαπάνες για το 2020 των 22 δις δολαρίων αντιπροσωπεύουν το 14,2% των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού ενώ οι αποπληρωμή μόνο των τόκων, λόγω παλαιότερων δανείων του κράτους, ανέρχεται σε 16,9 δις δολάρια.

Τι επιδιώκει η τουρκική κυβέρνηση με την πολιτική της αυτή, που δεν οδηγεί απαραίτητα σε υψηλής ποιότητας εγχωρίως παραγώμενα οπλικά συστήματα:
Πρώτον. Οι δαπάνες στο χώρο της άμυνας με την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας, απορροφούν το σοκ που δέχεται η τουρκική οικονομία. Η βιομηχανία αυτή, με τις θετικές επιπτώσεις που έχει σε όλο το εύρος της οικονομίας, ενισχύει την αεροναυπηγική, την ηλεκτρομηχανική και την παραγωγή οχημάτων μέσα από τις υποδομές που δημιουργεί.
Δεύτερο. Εξοικονομεί συνάλλαγμα, λόγω μείωσης των εισαγωγών και επέκτασης των εξαγωγών, επηρεάζοντας θετικά το ήδη επιβαρυμμένο εμπορικό της ισοζύγιο.
Τρίτο. Αναπτύσσει επίσης δική της τεχνολογία, δημιουργώντας πατέντες και χρησιμοποιώντας το δικό της επιστημονικό της προσωπικό που παραμένει στη χώρα.
Τέταρτο. Συγκρατεί την ανάσχεση της τουρκικής οικονομίας ως αιμοδότης της, προσπαθώντας να κάμψει το κύμα δυσαρέσκειας που διογκώνεται.
Πέμπτο. Η κυβέρνηση προσπαθεί με την πολιτική των εντυπώσεων που καλλιεργεί στον εξεταζόμενο τομέα να προκαλέσει κλίμα ηττοπάθειας στον περίγυρό της και να επιβάλει τις απόψεις της χωρίς να ρίξει την παραμικρή τουφεκιά! Θέλουν να αγνοούν όμως οι εκεί ινστρούχτορες ότι με μόνο τα ποσοτικά κριτήρια των εξοπλισμών δεν κρίνονται οι πόλεμοι κάθε μορφής.
Έκτο. Δημιουργεί την αίσθηση ενός ετοιμοπόλεμου και αήττητου στρατού, ο οποίος επί της ουσίας δεν έχει πολεμήσει ποτέ μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ανταγωνίζεται μόνο πολύ υποδεέστερες δυνάμεις, με απώλειες μη ευκαταφρόνητες, που η κυβέρνηση τις καλύπτει ελέγχοντας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Με τον στρατό διχασμένο, ο Ερτογάν επιδιώκει να κρατήσει το ηθικό αξιωματικών και οπλιτών υψηλό μέσα από τους στοχασμούς περί «αυτοκρατορίας». Έχει στείλει στη φυλακή όμως εκατοντάδες πιλότους και αξιωματικούς του στρατού και του ναυτικού υψηλόβαθμους κι έμπειρους. 3.490 είναι πρωταίτιοι του πραξικοπήματος σε ισόβια κάθειρξη ως τις 20 Ιουνίου 2019. Και δεν είναι οι μόνοι!

Τέλος, με τον Γκιουλέν και του Κεμαλικούς εναντίον του, ο Τούρκος πρόεδρος ψάχνει να στρέψει την κοινή γνώμη αλλού, μακριά από τα καυτά προβλήματα της οικονομίας σε καθίζηση. Όσα χρήματα όμως και αν ρίξει στους εξοπλισμούς, το κλίμα τρόμου στον στρατό δεν αλλάζει, με συνέπεια την χαμηλή του αποτελεσματικότητα. Το επιχειρησιακό έλλειμμα είναι ιδιαίτερα εμφανές στην πολεμική αεροπορία.

Η Τουρκία είναι η 78η πιο διεφθαρμένη χώρα στον πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας όταν η Ελλάδα κατέχει την τιμητική… 67η θέση. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2012, επί του μηχανισμού λειτουργίας της «Διαύγειας» στις κρατικές προμήθειες, η Ελλάδα άγγιξε το δικό της ζενίθ, της 92ης πιο διεφθαρμένης χώρας.
Εξετάζοντας με ψυχρό αν όχι κυνικό τρόπο την κλίμακα διαφθοράς Ελλάδας-Τουρκίας τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: Ποια η ποιοτική διαφορά της τουρκικής με την ελληνική διαφθορά; H απάντηση είναι απλή και δίνεται εκ του αποτελέσματος: Το τουρκικό άφθονο μπαχτσίς των δισεκατομμυρίων παραγγελιών οπλικών συστημάτων επιδιώκει να κτίσει μια εγχώρια πολεμική βιομηχανία ενώ η ελληνική μίζα της «χρυσής περιόδου» των εξοπλισμών την έχει αποδυνάμωσε υπέρ των εισαγωγών!
Η ΕΑΒ ήταν η κυρίαρχή βιομηχανία αεροναυπηγικής στην περιοχή για χρόνια. Η αποδυνάμωσή της οδήγησε, εκτός των άλλων, στην μετανάστευση τεχνικού προσωπικού σε άλλα μέρη του πλανήτη (Ινδία). Ευχόμαστε η αναβάθμιση των F-16 και η επικείμενη αγορά των F-35 να της δώσει νέα δυναμική μέσω συμπαραγωγών. Ακόμη, η ΕΛΒΟ ήταν μια βιομηχανία, συναρμολόγησης αρμάτων μάχης, χάμερ και άλλων οχημάτων. Ακόμη ψάχνει να βρει επενδυτή. Και δεν είναι τα μόνα παραδείγματα.

Για το έγκλημα όμως της εγκατάλειψης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που διεπράχθηκε κατά την περίοδο της επίπλαστης ευμάρειας των δεκαετιών από το 1990 ως το 2010, δεν υπάρχει η παραμικρή τιμωρία!
Ο συνδυασμός της αγοράς ποιοτικά βελτιωμένων οπλικών συστημάτων που προμηθεύονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από τος εξωτερικό με την παράλληλη ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας ή συμπαραγωγών θα δώσουν άλλη δυναμική στη χώρα. Τέλος, έχοντας υπόψη ότι η παγκόσμια αγορά οπλικών συστημάτων ανέρχεται σε 2 περίπου τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε έτος, μια εγχώρια εξωστρεφής πολεμική βιομηχανία θα προσέφερε και σημαντικούς πόρους στην Ελλάδα.

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Ι.Καποδίστριας:ούτε μισθά ούτε αναδρομικά,μία κότα ανά τετραήμερο!

Mία χώρα ,όπως η Ελλάδα που έχει συνδέσει την τύχη της με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και τη συνετή διαχείριση των οικονομικών της ,για να μην πω τη βαριά λέξη «λιτότητα» ,θα έπρεπε να τιμά με ξεχωριστό τρόπο τη μνήμη του πρώτου κυβερνήτη της που ...

Διαβάστε περισσότερα

Είναι ο Κορονοϊός ευκαιρία να δοκιμαστεί το remote work στην Ελλάδα;Tης Αγγέλας Ανθουλάκη

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε τις επιπτώσεις που έχει μία πανδημία όπως είναι αυτή του ιού Covid-19. Μερικά από τα μέτρα πρόληψης που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ο περιορισμός επαφών με άλλους ανθρώπους. Πώς όμως θα μπορούσε αυτό να εφαρμοστεί στον εργασιακό χώρο όπου ...

Διαβάστε περισσότερα

Η απαγόρευση και η νέα πίστη στο κράτος-Του Μιχάλη Τσιντσίνη

Κανείς δεν εξεπλάγη. Η απόφαση του Πρωθυπουργού για την απαγόρευση της κυκλοφορίας ήταν μια προδιαγεγραμμένη κλιμάκωση –ανάλογη και με το βαθμό συνειδητοποίησης της κοινωνίας. Τα παραδείγματα των χωρών που άργησαν να πάρουν τόσο δραστικά μέτρα ήταν από την αρχή οδηγός για την κυβέρνηση, αλλά και ...

Διαβάστε περισσότερα

Για την Ημέρα της Ποίησης

Διότι φίλες και φίλοι μου τελικά το μόνο που έχει κάθε άνθρωπος για να ελευθερώσει τους άπειρους κόσμους και γαλαξίες που κρύβει μέσα του, για να παλέψει με το τραγικό και το παράλογο και για να δει καθαρά ακόμα και στην βαθύτερη νύχτα είναι η ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορωνοϊός...Θεωρία των παιγνίων-Toυ Νίκου Καβούλη

Χωρίς αμφιβολία βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας. Μια στιγμή που πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις προσωπικές μας ευθύνες και να δείξουμε υπευθυνότητα όχι μόνο για μας αλλά και για τους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι γονείς ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα νομοθετικά βήματα της Ελλάδας για την καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Η έμφυλη βία είναι ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο, χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης κοινωνικού ελέγχου, τιμωρίας και «σωφρονισμού» και περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας των ατόμων που την υφίστανται. Θύματά της είναι κυρίως γυναίκες και κορίτσια, ανεξαρτήτως ηλικίας, μόρφωσης, επαγγέλματος ή ...

Διαβάστε περισσότερα

Ποινικό Δίκαιο και Κορωνοϊός

Του Ιωάννη Βούρου*Δεδομένης της επικινδυνότητας της κατάστασης αλλά και των τεράστιων διαστάσεων που έχει λάβει, σε σύντομο χρονικό διάσημα, η εξάπλωση του ιού εντός και εκτός των συνόρων μας, η ΠΟΥ κήρυξε τον κορωνοϊό ως πανδημία. Απόρροια αυτού ήταν η έκδοση σχετικών οδηγιών προς τους ...

Διαβάστε περισσότερα

9+1 Τρόποι για να προστατευτείς από τον κορωνοϊό

Το τελευταίο διάστημα ένα μεγάλο μέρος της επικαιρότητας και των ειδήσεων καταλαμβάνει η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού, συμπτώματα του οποίου εμφανίστηκαν πρόσφατα και στην Ελλάδα, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία στον πληθυσμό. Συνέπεια αυτού ήταν η υπερβολική αύξηση της χρήσης χειρουργικών μασκών, η οποία ...

Διαβάστε περισσότερα

Θες να φταίς εσύ?-Toυ Κωνσταντίνου Δημητρίου

Ίσως είναι μιά από τις σπάνιες περιπτώσεις που η Πολιτεία αντέδρασε άμεσα σε έναν επικείμενο κίνδυνο.Ίσως είναι η πρώτη υπόθεση που δεν αφέθηκε η διαχείρηση ενός σοβαρού προβλήματος στα "χέρια" πολιτικών σκοπιμοτήτων και ίσως είναι η μοναδική φορά που το Κράτος λειτούργησε και λειτουργεί με ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Warren Buffett αποκαλύπτει τις 3 «αποφάσεις ζωής» που οδηγούν στην επιτυχία

Ο Warren Buffett, ένας από τους διασημότερους επενδυτές στον κόσμο, μας παραθέτει τις 3 «αποφάσεις ζωής» που μπορούν να μας οδηγήσουν στην επιτυχία, ανεξάρτητα από το πεδίο στο οποίο κινούμαστε.   1) Μη ρισκάρεις να χάσεις αυτό που έχεις, για να αποκτήσεις κάτι που δεν χρειάζεσαι. Το ...

Διαβάστε περισσότερα

85 Πανεπιστημιακοί: «Σε αυτόν τον πόλεμο ποιος είναι ο εχθρός μας;»  

Για τις εξελίξεις στο προσφυγικό τοποθετήθηκαν 85 ακαδημαϊκοί σε κοινή δήλωσή τους με τίτλο: «Σε αυτόν τον πόλεμο ποιος είναι ο εχθρός μας;», που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 7-8 Μαρτίου 2020 «Οι πρόσφυγες, όπως και οι μετανάστες, είναι -και αυτοί- θύματα ...

Διαβάστε περισσότερα

Προσοχή σε σχολεία,σχολές και Εκκλησίες τώρα!-Του Κωνσταντίνου Δημητρίου

Καθώς παρακολουθούμε την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοιου σε παγκόσμιο επίπεδο,αναρωτιέμαι πως θα έχει συνέχεια το επιτυχημένο αρχικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του στην Ελλάδα. Επειδή πράγματι πάρθηκαν μέτρα και μάλιστα εγκαίρως,επειδή δημοσιοποιήθηκαν με σοβαρότητα τα προβλήματα που δημιουργεί καθώς και οι τρόποι προφύλαξης,επειδή ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ερντογάν νομίζει ότι εκβιάζει αλλά κρατά το όπλο στον δικό του κρόταφο-Του Bobby Ghosh

Ένας από τους πιο κοινούς "αφορισμούς" στους διεθνείς διπλωματικούς κύκλους είναι ότι το Πακιστάν διαπραγματεύεται με τη Δύση κρατώντας ένα όπλο στο ίδιο του το κεφάλι. Υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει εξελίξει αυτή τη μοναδική τεχνική διαπραγμάτευσης, επιδιώκοντας να στοχεύει με ένα ...

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχει λύση για τους Σύριους πρόσφυγες, αρκεί να το αποφασίσει η Ε.Ε.-Toυ Σάββα Καλεντερίδη

Κύριε πρωθυπουργέ Η Ελλάδα και η Ευρώπη πέσαμε θύματα ενός απάνθρωπου, ανήθικου και ύπουλου σχεδίου που εξυφάνθηκε από τα γεράκια της Άγκυρας. Η ίδια η Τουρκία, μαζί με άλλες μεγάλες χώρες της Δύσης και του Αραβικού κόσμου, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταστροφή ενός κράτους, της Συρίας, που ...

Διαβάστε περισσότερα

Ντερεντέν ψήφοι ή τζογάροντας στον εμφύλιο-Του Σάββα Καλεντερίδη

Το 1985, όταν υπηρετούσα ως υπίλαρχος στις Σέρρες, έκανα μια έρευνα για το αντάρτικο στον Πόντο. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, επισκέφθηκα στο χωριό Σπουργίτης Κιλκίς, μια εμβληματική φυσιογνωμία του ποντιακού αντάρτικου, τον περίφημο καπετάν-Λαζίκ (Λάζαρος Αβραμίδης), που καταγόταν από τη Λαοδίκεια (Λαντίκ), που βρίσκεται στο ...

Διαβάστε περισσότερα

Αυτή η κρίση είναι στην αρχή της και μπορεί να μεταλλαχθεί-Του Αλέξη Παπαχελά

«Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει παγιδευτεί σε ένα τεράστιο αδιέξοδο που ανήκει στον ίδιο αποκλειστικά», σημειώνει σε άρθρο-ανάλυση, που δημοσίευσε σήμερα ο Αλέξης Παπαχελάς στην «Καθημερινή», σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό: Τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει παγιδευτεί σε ένα τεράστιο αδιέξοδο ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα να αντισταθεί-Του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο Μιχάλης Ιγνατίου με άρθρό του στο hellasjournal.com αναφέρεται στην απόφαση της Τουρκίας να «ανοίξει» τα σύνορά της προς την Ελλάδα, «στέλνοντας» χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα προς την Ελλάδα: Είναι εντυπωσιακό ότι πήρε τόσο καιρό τους πολιτικούς μας, που επηρεάζονται από τη γνωστή εθνομηδενιστική ...

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεωμένα δεδομένα για τον νέο κορωνοϊό-Του Πρύτανη ΕΚΠΑ Θ.Δημόπουλου

Από τα τέλη Δεκεμβρίου που διαπιστώθηκαν τα πρώτα κρούσματα, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 90000 κρούσματα και 2900 θάνατοι από τη νόσο (Covid-19) που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV-2). Το 95% των κρουσμάτων και το 97% των θανάτων έχουν σημειωθεί στην Κίνα, όμως η νόσος έχει ...

Διαβάστε περισσότερα

O Κορονοϊός θα νικηθεί-Η βλακεία είναι ανίκητη...-Του Κωνσταντίνου Δημητρίου

Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα,αφενός να καθησυχάζει τους πληθυσμούς των κρατών που διεσπάρη ο ιος οτι δεν απειλεί την μεγάλη πλειοψηφία αφού προκαλεί σχετικώς ήπια συμπτωματολογία που θυμίζει γρίπη,αφετέρου να εφιστά την προσοχή όλων, αφού η διασπορά της είναι ταχύτατη και επιφέρει ...

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή στον Πρωθυπουργό για τα αναδρομικά των συντάξεων-Του Απόστολου Κωστόπουλου

Αγαπητέ Κύριε Πρωθυπουργέ, Αναμφισβήτητα κάνατε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα. Εμφυσήσατε μια νέα προοπτική και ένα θετικό πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να μετατρέψετε την ακραία δεκαετή μνημονιακή αβεβαιότητα σ’ ένα σημείο δημιουργικής εκκίνησης. Πράγματι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Η πορεία όμως προς το ελπιδοφόρο μέλλον δεν είναι ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι παγίδες του προσφυγικού-Του Αλέξη Παπαχελά

Το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα δεν έχει εύκολες λύσεις. Οι ροές δεν θα σταματήσουν. Ούτε και η δικαιολογημένη οργή των πολιτών των νησιών. Η κυβέρνηση προφανώς υποτίμησε το ζήτημα, όπως παραδέχθηκε ευθαρσώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ενα τμήμα της Ν.Δ. πόνταρε πολιτικά μάλιστα σε αυτό ...

Διαβάστε περισσότερα

José Saramago: «Είμαστε όλοι μετανάστες»

Ας ρίξει την πρώτη πέτρα όποιος δεν έχει μια κηλίδα μετανάστευσης να του λεκιάζει το γενεαλογικό δέντρο….Οπως και το παραμύθι με τον κακό λύκο, που κατηγορούσε το αθώο προβατάκι που του θόλωνε το νερό στο ρυάκι όπου έπιναν κι οι δυο, αν δεν μετανάστευσες εσύ, ...

Διαβάστε περισσότερα

Δεν έχουν καταλάβει τίποτε…-Tου Άγγελου Κωβαίου

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η παρακολούθηση των όσων προσπαθούν να συζητήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ προξενεί κάτι μεταξύ οργής και γέλιου. Στην συνεδρίαση της ΚΕ του Σαββατοκύριακου κυριάρχησαν οι εντυπώσεις από την ωριαίας διάρκειας ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Εκεί αποκαλύφθηκαν τα όσα σκέφτεται και επιδιώκει ο αρχηγός της ...

Διαβάστε περισσότερα