«Startups. Οι πωλήσεις»: Το βιβλίο που αποκαλύπτει τη «μυστική» συνταγή

ΑΠΟΨΕΙΣ
2 Φεβρουαρίου 2020 22:09:00

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «serial entrepreneur» αφού μέχρι στιγμής μετρά στο ενεργητικό του την ίδρυση 17 επιχειρήσεων. Η σχέση του Λευτέρη Παπαγεωργίου, Ιδρυτή της Entranet με το επιχειρείν έχει περάσει από πολλά κύματα και του έχει προσφέρει πολύτιμες εμπειρίες αναφορικά με το πώς πρέπει να κινείται μια εταιρεία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό προκειμένου να είναι βιώσιμη και να αυξάνει διαρκώς το «brand awareness», αλλά και τις πωλήσεις της.

Ταυτόχρονα η ανάγκη του να μοιραστεί με νέους επιχειρηματίες τις γνώσεις που έχει αποκομίσει ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια ενασχόλησης με το επιχειρείν, οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου «Startups. Από την ιδέα, στην παγκόσμια αγορά», που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε best seller. Ήταν μάλιστα πρώτο σε πωλήσεις – ανάμεσα στα βιβλία οικονομικού περιεχομένου – από τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του.

Πλέον πιο ώριμος, ο Λευτέρης Παπαγεωργίου, έρχεται με το δεύτερο βιβλίου του «Startups. Οι πωλήσεις», το οποίο ουσιαστικά αναφέρεται στα επόμενα, κρίσιμα, βήματα, μιας νεοσύστατης εταιρείας, που θέλει να κάνει τα λιγότερα δυνατά λάθη και να αποκτήσει άμεσα πελάτες στην παγκόσμια αγορά. Όπως λέει στο fortunegreece.com, η μόνη του προσδοκία είναι και το δεύτερο βιβλίο του να αγαπηθεί εξίσου από το αναγνωστικό κοινό.

 

Στο μυαλό ενός startupper

Για τη συγγραφή του βιβλίου χρειάστηκε να περάσει αρκετό χρόνο με Έλληνες startuppers, ώστε να καταλάβει την επιχειρηματική τους κουλτούρα, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Κατέληξε λοιπόν πως τα κύρια προβλήματα των startuppers είναι η χρηματοδότηση της ιδέας, η έλλειψη γνώσης και επιχειρηματικής κουλτούρας και ο φόβος να μοιραστούν την ιδέα τους με άλλους.

«Ως χώρα δυσκολευόμαστε ιδιαίτερα να αποδεχθούμε την επιχειρηματικότητα, ως εργαλείο συλλογικής αλλά και προσωπικής ανάπτυξης. Μεγαλώσαμε αποκαλώντας επιχειρηματία αυτόν που έχει 3 μπαρ και 2 κέντρα διασκέδασης, όχι όμως και αυτόν, που έχει μια βιομηχανία ή μια εταιρία διανομής και διάθεσης προϊόντων. Άσε, που στο μυαλό του Έλληνα, ο μεγαλο-επιχειρηματίας είναι αυτός που εξασφαλίζει προμήθειες του δημοσίου με σκοτεινά μέσα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και νομίζω ότι αλλάζει» λέει χαρακτηριστικά.

Η συμβουλή του είναι, πριν ξεκινήσει κάποιος να δημιουργήσει ένα προϊόν, να γνωρίσει την αγορά από μέσα. Να μάθει πρώτα τη δουλειά, είτε κάνοντας πρακτική σε μια επιχείρηση του κλάδου, είτε δουλεύοντας στον χώρο για κάποιο καιρό, ώστε να γνωρίσει τις πραγματικές ανάγκες και να σχεδιάσει ένα προϊόν που θα έχει κάποιο νόημα για αυτόν που θα το πληρώσει.

 

Η επιτυχία κρύβεται στην εμπιστοσύνη

Υπάρχει μυστική συνταγή για επιτυχημένες πωλήσεις; Ο Λευτέρης Παπαγεωργίου απαντά πως υπάρχει και πως κρύβεται στο να καταφέρεις να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του άλλου.

«Πώς ξέρεις ότι όταν αφήνεις τις βαλίτσες σου στην Aegean ότι δεν θα τις χάσεις; Πώς ξέρεις ότι όταν πιεις καφέ στα Starbucks, δεν θα αρρωστήσεις; Το συμφωνητικό αποδοχής των όρων χρήσης των iTunes είναι διακόσιες είκοσι εννέα σελίδες. ∆εν ξέρω ούτε έναν άνθρωπο, που να το διάβασε! Όλοι όµως το υπογράφουν. Γιατί; Γιατί εµπιστεύεσαι την εταιρία. Γιατί το έκανες ξανά στο παρελθόν χωρίς συνέπειες. Γιατί το έκαναν εκατοµµύρια άλλοι άνθρωποι πριν από σένα και δεν έπαθαν κάτι. Γιατί αυτές οι εταιρίες αποτελούνται από ανθρώπους που ξέρουν τι κάνουν, οπότε εµπιστεύεσαι τις ικανότητές τους».

Υπενθυμίζει πως όταν είσαι startupper ξεκινάς από το μηδέν. Δεν έχεις track record, δεν έχεις προηγούμενο προϊόν, δεν έχεις την καλή έξωθεν μαρτυρία. Οπότε ακόµα και το καλύτερο προϊόν να έχεις, στην καλύτερη τιµή, αν λείπει η εµπιστοσύνη η προσπάθεια αποτυγχάνει.

Συγκρίνοντας δε το μονοπάτι που έχουν να ακολουθήσουν μια επιχείρηση με μακροχρόνια εμπειρία που προσπαθεί να ενδυναμώσει την παρουσία της στην αγορά και μια νεοφυής επιχείρηση που πασχίζει να συστηθεί στο ευρύ κοινό, παραδέχεται πως η δυσκολότερη διαδρομή βαρύνει τη startup αφού διαθέτει μόνο ένα προϊόν και συγκεκριμένα χρήματα για να τελειώσει την ανάπτυξη και να φτάσει στην παραγωγή, την προώθηση και την πώληση.

«Χίλια πράγματα μπορεί να πάνε στραβά σε αυτή την πορεία. Ο Θόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ έγραφα το πρώτο µου βιβλίο, µου είπε ότι: «Όταν έχεις µια startup είναι σαν να οδηγείς ένα αυτοκίνητο µε µεγάλη ταχύτητα, σε ένα δρόµο γεµάτο στροφές χωρίς ορατότητα, στο βουνό. ∆εν µπορείς να πάρεις τα µάτια σου από τον δρόµο, γιατί θα φύγεις στον γκρεµό. ∆εν γνωρίζεις, αν µετά την εποµενη στροφή, θα ανοίξει ο δρόµος και θα γίνει λεωφόρος. Ίσως και να µην ανοίξει ποτέ…».

Ο Λευτέρης Παπαγεωργίου συµπληρώνει ότι, το µόνο που τελικά γνωρίζεις, είναι η βενζίνη που έχεις στο ρεζερβουάρ σου. Και πρέπει, µε αυτά τα καύσιµα, να φτάσεις όσο πιο µακριά γίνεται. Μήπως και προλάβεις να δεις τη λεωφόρο να ανοίγεται µπροστά σου. Ο µόνος τρόπος για να συµβεί αυτό είναι να καταφέρεις να πουλήσεις το προϊόν σου, για να συνεχίσεις να τροφοδοτείς το όχηµα, για όσο καιρό χρειαστεί.

«Η σημαντικότερη διάσταση που ζούμε είναι ο χρόνος. Μια σωστή επιχειρηματική κίνηση σήμερα μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένη 6 μήνες πριν ή ένα χρόνο μετά. Για κάποιον απόκοσμο λόγο όμως η «πατάτα» – το μεγάλο λάθος – είναι διαχρονικό. Η πορεία σου στο τέλος κρίνεται, κυρίως, από τα λάθη που απέφυγες. Και από την συμπεριφορά σου στα «ψηλά» και την αντοχή σου στα «χαμηλά» επισημαίνει.

Σχολιάζοντας το ελληνικό startup οικοσύστημα, τονίζει πως εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε γνώση και εμπειρία, ενώ στα αρνητικά προσθέτει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, που δεν συγχωρεί την αποτυχία. Αναγνωρίζει, ωστόσο, το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που αποτελείται από νέα παιδιά με ταλέντο και ιδέες και εκφράζει την ελπίδα η επιχειρηματικότητα να διδάσκεται μελλοντικά στα ελληνικά σχολεία.

Η είσοδος στο Αμερικάνικο Χρηματιστήριο

H Entranet ετοιμάζεται για την είσοδό της στην παράλληλη αγορά OTCQB, του Αμερικανικού Χρηματιστηρίου, έχοντας λάβει το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Αμερικής.

Πρόκειται για την εταιρεία που έχει δημιουργήσει το housemate smart home package. Ένα φωνητικά ελεγχόμενο, plug-and-play σύστημα έξυπνου σπιτιού, το οποίο, όπως λέει ο κ. Παπαγεωργίου, συνιστά το ευκολότερο σύστημα έξυπνου σπιτιού παγκοσμίως για τον χρήστη, αλλά και τον εγκαταστάτη.

Έχοντας ως βασικό ανταγωνιστή την ευρωπαϊκή αγορά, διευκρινίζει πως μόλις το 2% των ηλεκτρολόγων μπορεί να εγκαταστήσει τέτοιου είδους συστήματα. «Με το housemate, το 100% των ηλεκτρολόγων θα μπορούν να εγκαταστήσουν αντίστοιχο σύστημα, σε μόλις δύο ώρες! Το κόστος αυτού ανέρχεται στο 35% του κόστους του ανταγωνιστή. Είναι το smart home for the masses που λείπει από την αγορά σήμερα» προσθέτει.

Εξηγεί πως η Entranet αποτελεί, για πολλούς λόγους, επενδυτική ευκαιρία. Η ομάδα της έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Πρωταθλητής Καινοτομίας στα European Business Awards, το 2014, ενώ έχει λάβει τη σφραγίδα αριστείας από την Κομισιόν για την έρευνά τηε, αποσπώντας το βραβείο της ΕΕ για το πρόγραμμα «Wider. Το έξυπνο σπίτι για τους ηλικιωμένους».

Το 2014 παρουσίασε στην αγορά το talk2lift, το πρώτο σύστημα φωνητικού ελέγχου ασανσέρ παγκοσμίως που της εξασφάλισε συμβόλαια αποκλειστικής διάθεσης με κολοσσούς του κλάδου των ανελκυστήρων και τοποθέτησης του προϊόντος σε κτίρια σε 10 χώρες διεθνώς.

«Έχουμε ένα ξεκάθαρο πλάνο εκτέλεσης. Έχουν καταγραφεί όλες εκείνες οι κινήσεις που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε το επιχειρηματικό μας σχέδιο, σε συγκεκριμένο χρόνο, με υπολογισμένο κόστος, το οποίο ανέρχεται σε $1,3 εκ. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα πάνε στην παραγωγή και προώθηση των προϊόντων μας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές».

Τέλος, ο κ. Παπαγεωργίου αποκαλύπτει πως στο τραπέζι έχει πέσει η συνεργασία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Γερμανία ενώ υπάρχει letter of intent από παγκόσμια αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών.

 

fortunegreece.com

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

220000 ηλίθιοι επισήμως πιστοποιημένοι!

Σύμφωνα με την Opinion:το 2,2% δεν ανησυχεί καθόλου για τον κορονοιό,το 2,2% διαφωνεί με τα μέτρα κατά του κορονοιού,το 3,1% διαφωνεί με την απαγόρευση συνωστισμού στις εκκλησίες,και το 2,7% διαφωνεί με τις...ενημερώσεις Τσιόδρα. Πάντα,είχαμε την απορία για το πλήθος των ηλιθίων στη χώρα.10.000.000 είμαστε... Περίπου 220000 ηλίθιοι ...

Διαβάστε περισσότερα

Ι.Καποδίστριας:ούτε μισθά ούτε αναδρομικά,μία κότα ανά τετραήμερο!

Mία χώρα ,όπως η Ελλάδα που έχει συνδέσει την τύχη της με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και τη συνετή διαχείριση των οικονομικών της ,για να μην πω τη βαριά λέξη «λιτότητα» ,θα έπρεπε να τιμά με ξεχωριστό τρόπο τη μνήμη του πρώτου κυβερνήτη της που ...

Διαβάστε περισσότερα

Είναι ο Κορονοϊός ευκαιρία να δοκιμαστεί το remote work στην Ελλάδα;Tης Αγγέλας Ανθουλάκη

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε τις επιπτώσεις που έχει μία πανδημία όπως είναι αυτή του ιού Covid-19. Μερικά από τα μέτρα πρόληψης που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ο περιορισμός επαφών με άλλους ανθρώπους. Πώς όμως θα μπορούσε αυτό να εφαρμοστεί στον εργασιακό χώρο όπου ...

Διαβάστε περισσότερα

Η απαγόρευση και η νέα πίστη στο κράτος-Του Μιχάλη Τσιντσίνη

Κανείς δεν εξεπλάγη. Η απόφαση του Πρωθυπουργού για την απαγόρευση της κυκλοφορίας ήταν μια προδιαγεγραμμένη κλιμάκωση –ανάλογη και με το βαθμό συνειδητοποίησης της κοινωνίας. Τα παραδείγματα των χωρών που άργησαν να πάρουν τόσο δραστικά μέτρα ήταν από την αρχή οδηγός για την κυβέρνηση, αλλά και ...

Διαβάστε περισσότερα

Για την Ημέρα της Ποίησης

Διότι φίλες και φίλοι μου τελικά το μόνο που έχει κάθε άνθρωπος για να ελευθερώσει τους άπειρους κόσμους και γαλαξίες που κρύβει μέσα του, για να παλέψει με το τραγικό και το παράλογο και για να δει καθαρά ακόμα και στην βαθύτερη νύχτα είναι η ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορωνοϊός...Θεωρία των παιγνίων-Toυ Νίκου Καβούλη

Χωρίς αμφιβολία βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας. Μια στιγμή που πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις προσωπικές μας ευθύνες και να δείξουμε υπευθυνότητα όχι μόνο για μας αλλά και για τους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι γονείς ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα νομοθετικά βήματα της Ελλάδας για την καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Η έμφυλη βία είναι ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο, χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης κοινωνικού ελέγχου, τιμωρίας και «σωφρονισμού» και περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας των ατόμων που την υφίστανται. Θύματά της είναι κυρίως γυναίκες και κορίτσια, ανεξαρτήτως ηλικίας, μόρφωσης, επαγγέλματος ή ...

Διαβάστε περισσότερα

Ποινικό Δίκαιο και Κορωνοϊός

Του Ιωάννη Βούρου*Δεδομένης της επικινδυνότητας της κατάστασης αλλά και των τεράστιων διαστάσεων που έχει λάβει, σε σύντομο χρονικό διάσημα, η εξάπλωση του ιού εντός και εκτός των συνόρων μας, η ΠΟΥ κήρυξε τον κορωνοϊό ως πανδημία. Απόρροια αυτού ήταν η έκδοση σχετικών οδηγιών προς τους ...

Διαβάστε περισσότερα

9+1 Τρόποι για να προστατευτείς από τον κορωνοϊό

Το τελευταίο διάστημα ένα μεγάλο μέρος της επικαιρότητας και των ειδήσεων καταλαμβάνει η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού, συμπτώματα του οποίου εμφανίστηκαν πρόσφατα και στην Ελλάδα, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία στον πληθυσμό. Συνέπεια αυτού ήταν η υπερβολική αύξηση της χρήσης χειρουργικών μασκών, η οποία ...

Διαβάστε περισσότερα

Θες να φταίς εσύ?-Toυ Κωνσταντίνου Δημητρίου

Ίσως είναι μιά από τις σπάνιες περιπτώσεις που η Πολιτεία αντέδρασε άμεσα σε έναν επικείμενο κίνδυνο.Ίσως είναι η πρώτη υπόθεση που δεν αφέθηκε η διαχείρηση ενός σοβαρού προβλήματος στα "χέρια" πολιτικών σκοπιμοτήτων και ίσως είναι η μοναδική φορά που το Κράτος λειτούργησε και λειτουργεί με ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Warren Buffett αποκαλύπτει τις 3 «αποφάσεις ζωής» που οδηγούν στην επιτυχία

Ο Warren Buffett, ένας από τους διασημότερους επενδυτές στον κόσμο, μας παραθέτει τις 3 «αποφάσεις ζωής» που μπορούν να μας οδηγήσουν στην επιτυχία, ανεξάρτητα από το πεδίο στο οποίο κινούμαστε.   1) Μη ρισκάρεις να χάσεις αυτό που έχεις, για να αποκτήσεις κάτι που δεν χρειάζεσαι. Το ...

Διαβάστε περισσότερα

85 Πανεπιστημιακοί: «Σε αυτόν τον πόλεμο ποιος είναι ο εχθρός μας;»  

Για τις εξελίξεις στο προσφυγικό τοποθετήθηκαν 85 ακαδημαϊκοί σε κοινή δήλωσή τους με τίτλο: «Σε αυτόν τον πόλεμο ποιος είναι ο εχθρός μας;», που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 7-8 Μαρτίου 2020 «Οι πρόσφυγες, όπως και οι μετανάστες, είναι -και αυτοί- θύματα ...

Διαβάστε περισσότερα

Προσοχή σε σχολεία,σχολές και Εκκλησίες τώρα!-Του Κωνσταντίνου Δημητρίου

Καθώς παρακολουθούμε την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοιου σε παγκόσμιο επίπεδο,αναρωτιέμαι πως θα έχει συνέχεια το επιτυχημένο αρχικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του στην Ελλάδα. Επειδή πράγματι πάρθηκαν μέτρα και μάλιστα εγκαίρως,επειδή δημοσιοποιήθηκαν με σοβαρότητα τα προβλήματα που δημιουργεί καθώς και οι τρόποι προφύλαξης,επειδή ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ερντογάν νομίζει ότι εκβιάζει αλλά κρατά το όπλο στον δικό του κρόταφο-Του Bobby Ghosh

Ένας από τους πιο κοινούς "αφορισμούς" στους διεθνείς διπλωματικούς κύκλους είναι ότι το Πακιστάν διαπραγματεύεται με τη Δύση κρατώντας ένα όπλο στο ίδιο του το κεφάλι. Υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει εξελίξει αυτή τη μοναδική τεχνική διαπραγμάτευσης, επιδιώκοντας να στοχεύει με ένα ...

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχει λύση για τους Σύριους πρόσφυγες, αρκεί να το αποφασίσει η Ε.Ε.-Toυ Σάββα Καλεντερίδη

Κύριε πρωθυπουργέ Η Ελλάδα και η Ευρώπη πέσαμε θύματα ενός απάνθρωπου, ανήθικου και ύπουλου σχεδίου που εξυφάνθηκε από τα γεράκια της Άγκυρας. Η ίδια η Τουρκία, μαζί με άλλες μεγάλες χώρες της Δύσης και του Αραβικού κόσμου, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταστροφή ενός κράτους, της Συρίας, που ...

Διαβάστε περισσότερα

Ντερεντέν ψήφοι ή τζογάροντας στον εμφύλιο-Του Σάββα Καλεντερίδη

Το 1985, όταν υπηρετούσα ως υπίλαρχος στις Σέρρες, έκανα μια έρευνα για το αντάρτικο στον Πόντο. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, επισκέφθηκα στο χωριό Σπουργίτης Κιλκίς, μια εμβληματική φυσιογνωμία του ποντιακού αντάρτικου, τον περίφημο καπετάν-Λαζίκ (Λάζαρος Αβραμίδης), που καταγόταν από τη Λαοδίκεια (Λαντίκ), που βρίσκεται στο ...

Διαβάστε περισσότερα

Αυτή η κρίση είναι στην αρχή της και μπορεί να μεταλλαχθεί-Του Αλέξη Παπαχελά

«Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει παγιδευτεί σε ένα τεράστιο αδιέξοδο που ανήκει στον ίδιο αποκλειστικά», σημειώνει σε άρθρο-ανάλυση, που δημοσίευσε σήμερα ο Αλέξης Παπαχελάς στην «Καθημερινή», σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό: Τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει παγιδευτεί σε ένα τεράστιο αδιέξοδο ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα να αντισταθεί-Του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο Μιχάλης Ιγνατίου με άρθρό του στο hellasjournal.com αναφέρεται στην απόφαση της Τουρκίας να «ανοίξει» τα σύνορά της προς την Ελλάδα, «στέλνοντας» χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα προς την Ελλάδα: Είναι εντυπωσιακό ότι πήρε τόσο καιρό τους πολιτικούς μας, που επηρεάζονται από τη γνωστή εθνομηδενιστική ...

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεωμένα δεδομένα για τον νέο κορωνοϊό-Του Πρύτανη ΕΚΠΑ Θ.Δημόπουλου

Από τα τέλη Δεκεμβρίου που διαπιστώθηκαν τα πρώτα κρούσματα, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 90000 κρούσματα και 2900 θάνατοι από τη νόσο (Covid-19) που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV-2). Το 95% των κρουσμάτων και το 97% των θανάτων έχουν σημειωθεί στην Κίνα, όμως η νόσος έχει ...

Διαβάστε περισσότερα

O Κορονοϊός θα νικηθεί-Η βλακεία είναι ανίκητη...-Του Κωνσταντίνου Δημητρίου

Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα,αφενός να καθησυχάζει τους πληθυσμούς των κρατών που διεσπάρη ο ιος οτι δεν απειλεί την μεγάλη πλειοψηφία αφού προκαλεί σχετικώς ήπια συμπτωματολογία που θυμίζει γρίπη,αφετέρου να εφιστά την προσοχή όλων, αφού η διασπορά της είναι ταχύτατη και επιφέρει ...

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή στον Πρωθυπουργό για τα αναδρομικά των συντάξεων-Του Απόστολου Κωστόπουλου

Αγαπητέ Κύριε Πρωθυπουργέ, Αναμφισβήτητα κάνατε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα. Εμφυσήσατε μια νέα προοπτική και ένα θετικό πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να μετατρέψετε την ακραία δεκαετή μνημονιακή αβεβαιότητα σ’ ένα σημείο δημιουργικής εκκίνησης. Πράγματι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Η πορεία όμως προς το ελπιδοφόρο μέλλον δεν είναι ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι παγίδες του προσφυγικού-Του Αλέξη Παπαχελά

Το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα δεν έχει εύκολες λύσεις. Οι ροές δεν θα σταματήσουν. Ούτε και η δικαιολογημένη οργή των πολιτών των νησιών. Η κυβέρνηση προφανώς υποτίμησε το ζήτημα, όπως παραδέχθηκε ευθαρσώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ενα τμήμα της Ν.Δ. πόνταρε πολιτικά μάλιστα σε αυτό ...

Διαβάστε περισσότερα

José Saramago: «Είμαστε όλοι μετανάστες»

Ας ρίξει την πρώτη πέτρα όποιος δεν έχει μια κηλίδα μετανάστευσης να του λεκιάζει το γενεαλογικό δέντρο….Οπως και το παραμύθι με τον κακό λύκο, που κατηγορούσε το αθώο προβατάκι που του θόλωνε το νερό στο ρυάκι όπου έπιναν κι οι δυο, αν δεν μετανάστευσες εσύ, ...

Διαβάστε περισσότερα