Σοβαρή παρέμβαση 16 Τούρκων πρέσβεων για τα Στενά-Του Σάββα Καλεντερίδη

ΑΠΟΨΕΙΣ
3 Φεβρουαρίου 2020 09:53:00

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει συζήτηση στην Τουρκία σχετικά με τη σκοπιμότητα της κατασκευής της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί ένα φαραωνικό έργο ερντογανικής έμπνευσης. Φυσικά ο Ερντογάν κατηγορείται ότι άτομα του περιβάλλοντός του αγόρασαν μπιρ παρά (έναντι μιας δραχμής) μεγάλες εκτάσεις εκατέρωθεν της όδευσης της διώρυγας, οι τιμές των οποίων θα εκτοξευθούν με την κατασκευή της. Μάλιστα, ο Ερντογάν κατηγορείται ότι πούλησε το μυστικό με το αζημίωτο στον εμίρη του Κατάρ, η μητέρα του οποίου αγόρασε 44 στρέμματα πλάι στο… κύμα της διώρυγας.

Επίσης, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, αλλά και από οργανώσεις, για θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.Όμως, τις πιο σοβαρές ενστάσεις εξέφρασαν 126 Τούρκοι συνταξιούχοι πρέσβεις, οι οποίοι λένε ότι αν ανοίξει η συζήτηση για τη Συνθήκη του Μοντρέ, τότε υπάρχει κίνδυνος η Τουρκία να χάσει την απόλυτη κυριαρχία των Στενών. Μάλιστα τονίζουν ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί το σχέδιο κατασκευής της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης.

Αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι το γεγονός ότι ενώ οι Τούρκοι συνταξιούχοι διπλωμάτες παρεμβαίνουν ηχηρά για ένα εθνικό θέμα της Τουρκίας, οι Έλληνες συνάδελφοί τους παρέμειναν ένοχα σιωπηλοί στην υπογραφή της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών, που αναγνώρισε μακεδονική εθνική ταυτότητα και γλώσσα στους κατοίκους των Σκοπίων, που όλοι γνωρίζουν ότι αυτό είναι ψευδέστατο.Ένοχα σιωπηλοί παραμένουν επίσης στις συζητήσεις που έχουν ανοίξει για το Μεταναστευτικό, για τις θαλάσσιες ζώνες, για τα 12 μίλια και φυσικά για την περιβόητη Χάγη, θέμα για το οποίο μάλλον μόνο αυτοί θα έπρεπε να μιλούν.

Είναι κι αυτό ένα δείγμα της ηθικής κατάπτωσης της χώρας, ένα δείγμα της διάβρωσης που έχει καταφάγει τα πατριωτικά αποθέματα του διπλωματικού σώματος, στο οποίο επιπλέουν οι φελλοί κι εκείνοι που έχουν την καλή μαρτυρία των γκαουλάιτερ εσωτερικού και εξωτερικού.

Εξαιρούνται οι ελάχιστοι, που υπογράφουν πότε πότε κανένα άνευρο κείμενο για τα εθνικά μας θέματα.Ακολουθεί μετάφραση σχετικού δημοσιεύματος και της επίσημης ανακοίνωσης των Τούρκων διπλωματών και τίθεται στην κρίση των αναγνωστών να κάνουν τις απαραίτητες συγκρίσεις:

Περί Συνθήκης του Μοντρέ
126 συνταξιούχοι διπλωμάτες, που διετέλεσαν πρέσβεις και γενικοί πρόξενοι σε διπλωματικές Αρχές της Τουρκίας, υπέγραψαν κοινή δήλωση σχετικά με τη Συνθήκη του Μοντρέ, που ήλθε στην επικαιρότητα μετά την ανακοίνωση της κατασκευής της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης (Kanal Istanbul). Στην κοινή δήλωση λένε ότι «σε περίπτωση που ανοίξει συζήτηση για τη Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία είναι η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία του Ατατούρκ μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης, τότε υπάρχει κίνδυνος η Τουρκία να απωλέσει την πλήρη κυριαρχία των Στενών των Δαρδανελίων και της Κωνσταντινούπολης, καθώς και της Θάλασσας του Μαρμαρά» και ζητούν «να εγκαταλειφθεί η ιδέα της κατασκευής της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, που θα εξυπηρετήσει τα σχέδια κρατών που έχουν διάφορες φιλοδοξίες εις βάρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Στην κοινή δήλωση των συνταξιούχων διπλωματών που διατέλεσαν επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρονται επίσης τα εξής:

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν επί χρόνια να εξαλείψουν τη Συνθήκη του Μοντρέ ή να υπογραφεί μια νέα συμφωνία για το καθεστώς των Στενών, στην οποία θα είναι συμβαλλόμενο μέρος», υπογραμμίζοντας ότι η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης «θα εξυπηρετήσει τα σχέδια αυτά».

Ακολουθεί η πλήρης κοινή δήλωση των 126 Τούρκων συνταξιούχων διπλωματών που διετέλεσαν επικεφαλής Πρεσβειών ή Γενικών Προξενείων της Τουρκίας.Ανακοίνωση για τη Συνθήκη του Μοντρέ
«Η κατασκευή της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης θα ανοίξει τη συζήτηση για αναθεώρηση της Συνθήκης του Μοντρέ. Και σε περίπτωση που ανοίξει συζήτηση για τη Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία είναι η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία του Ατατούρκ μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης, τότε υπάρχει κίνδυνος η Τουρκία να απωλέσει την πλήρη κυριαρχία των Στενών των Δαρδανελίων και της Κωνσταντινούπολης, καθώς και της Θάλασσας του Μαρμαρά».

Η Συνθήκη του Μοντρέ είναι ένα διπλωματικό ντοκουμέντο που εξασφαλίζει πλήρη κυριαρχία της Τουρκικής Δημοκρατίας στο τελευταίο κομμάτι της Τουρκίας που ήταν αποστρατικοποιημένο και υπό διεθνή διαχείριση και έλεγχο.

Η Συνθήκη του Μοντρέ είναι το στήριγμα και το πλεονέκτημα που έχουμε, για να μην επαναληφθεί η ιστορική διαδικασία που οδήγησε στην απώλεια του ελέγχου των Στενών μετά από αιώνες αλλά και στη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Συνθήκη του Μοντρέ είναι μια συμφωνία που αποτρέπει την Τουρκία να πάρει τη θέση της μιας ή της άλλης πλευράς ανάμεσα σε εμπόλεμες χώρες και να εμπλακεί στον πόλεμο με ή χωρίς τη θέλησή της.

Η Συνθήκη του Μοντρέ αποτελεί επίσης βασικό διεθνές έγγραφο για την ασφάλεια της Ρωσίας. Η Ρωσία το 1936, λόγω της βαρύτητας, της αξιοπιστίας και θέσης που είχε τότε η Τουρκική Δημοκρατία στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, εμπιστεύθηκε την ασφάλειά της στη βούληση της Τουρκίας.

Ωστόσο, μετά την υπογραφή της συνθήκης αυτής, η Ρωσία άσκησε πιέσεις στην Τουρκία για δεχτεί την υπογραφή μιας συμφωνίας διμερούς συνεργασίας που θα της επέτρεπε να ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στα Στενά. Τότε ο Ατατούρκ, ο Ινονού και ο Τεβφίκ Ρουστού Αράς δεν το αποδέχτηκαν, με το εξής σκεπτικό: Όσο υπάρχει η Συνθήκη του Μοντρέ, δεν υπάρχει ανάγκη για μια άλλη συμφωνία ούτε να ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για τη συνθήκη αυτήν, γιατί αυτό θα οδηγήσει στην απώλεια αυτών που κέρδισε η Τουρκία. Η Ρωσία δεν έχει παραιτηθεί μέχρι σήμερα από τις απαιτήσεις και από τις διεκδικήσεις της για τα Στενά.

Η σύμμαχός μας ΗΠΑ, που δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη του Μοντρέ, θεωρεί ότι αυτή η διεθνής συμφωνία αποτελεί εμπόδιο για την πρόσβασή της στον Εύξεινο Πόντο. Και προσπαθούν επί χρόνια να εξαλείψουν τη Συνθήκη του Μοντρέ ή να υπογραφεί μια νέα συμφωνία για το καθεστώς των Στενών, στην οποία θα είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Η κατασκευή της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης και της Διώρυγας των Δαρδανελίων, που αναφέρονται στο σχετικό σχέδιο, θα εξυπηρετήσουν τις επιδιώξεις των ΗΠΑ να ανοίξουν τη συζήτηση για αναθεώρηση της Συνθήκης του Μοντρέ.

Το άνοιγμα της συζήτησης για τη Συνθήκη του Μοντρέ, θα οδηγήσει στην απώλεια όσων έχει κερδίσει η Τουρκία και θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία ενός προβλήματος κυριαρχίας και ασφάλειας, ενός πραγματικού προβλήματος επιβίωσης της ίδιας της Τουρκίας. Η Τουρκία θα πρέπει να παραιτηθεί από το έργο της κατασκευής της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, το οποίο θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των κρατών που έχουν διάφορα σχέδια και επιδιώξεις εις βάρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Με σεβασμό στην κοινή γνώμη.


πηγή:Kυριακάτικη Δημοκρατία,pontos-news

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

220000 ηλίθιοι επισήμως πιστοποιημένοι!

Σύμφωνα με την Opinion:το 2,2% δεν ανησυχεί καθόλου για τον κορονοιό,το 2,2% διαφωνεί με τα μέτρα κατά του κορονοιού,το 3,1% διαφωνεί με την απαγόρευση συνωστισμού στις εκκλησίες,και το 2,7% διαφωνεί με τις...ενημερώσεις Τσιόδρα. Πάντα,είχαμε την απορία για το πλήθος των ηλιθίων στη χώρα.10.000.000 είμαστε... Περίπου 220000 ηλίθιοι ...

Διαβάστε περισσότερα

Ι.Καποδίστριας:ούτε μισθά ούτε αναδρομικά,μία κότα ανά τετραήμερο!

Mία χώρα ,όπως η Ελλάδα που έχει συνδέσει την τύχη της με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και τη συνετή διαχείριση των οικονομικών της ,για να μην πω τη βαριά λέξη «λιτότητα» ,θα έπρεπε να τιμά με ξεχωριστό τρόπο τη μνήμη του πρώτου κυβερνήτη της που ...

Διαβάστε περισσότερα

Είναι ο Κορονοϊός ευκαιρία να δοκιμαστεί το remote work στην Ελλάδα;Tης Αγγέλας Ανθουλάκη

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε τις επιπτώσεις που έχει μία πανδημία όπως είναι αυτή του ιού Covid-19. Μερικά από τα μέτρα πρόληψης που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ο περιορισμός επαφών με άλλους ανθρώπους. Πώς όμως θα μπορούσε αυτό να εφαρμοστεί στον εργασιακό χώρο όπου ...

Διαβάστε περισσότερα

Η απαγόρευση και η νέα πίστη στο κράτος-Του Μιχάλη Τσιντσίνη

Κανείς δεν εξεπλάγη. Η απόφαση του Πρωθυπουργού για την απαγόρευση της κυκλοφορίας ήταν μια προδιαγεγραμμένη κλιμάκωση –ανάλογη και με το βαθμό συνειδητοποίησης της κοινωνίας. Τα παραδείγματα των χωρών που άργησαν να πάρουν τόσο δραστικά μέτρα ήταν από την αρχή οδηγός για την κυβέρνηση, αλλά και ...

Διαβάστε περισσότερα

Για την Ημέρα της Ποίησης

Διότι φίλες και φίλοι μου τελικά το μόνο που έχει κάθε άνθρωπος για να ελευθερώσει τους άπειρους κόσμους και γαλαξίες που κρύβει μέσα του, για να παλέψει με το τραγικό και το παράλογο και για να δει καθαρά ακόμα και στην βαθύτερη νύχτα είναι η ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορωνοϊός...Θεωρία των παιγνίων-Toυ Νίκου Καβούλη

Χωρίς αμφιβολία βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας. Μια στιγμή που πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις προσωπικές μας ευθύνες και να δείξουμε υπευθυνότητα όχι μόνο για μας αλλά και για τους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι γονείς ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα νομοθετικά βήματα της Ελλάδας για την καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Η έμφυλη βία είναι ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο, χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης κοινωνικού ελέγχου, τιμωρίας και «σωφρονισμού» και περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας των ατόμων που την υφίστανται. Θύματά της είναι κυρίως γυναίκες και κορίτσια, ανεξαρτήτως ηλικίας, μόρφωσης, επαγγέλματος ή ...

Διαβάστε περισσότερα

Ποινικό Δίκαιο και Κορωνοϊός

Του Ιωάννη Βούρου*Δεδομένης της επικινδυνότητας της κατάστασης αλλά και των τεράστιων διαστάσεων που έχει λάβει, σε σύντομο χρονικό διάσημα, η εξάπλωση του ιού εντός και εκτός των συνόρων μας, η ΠΟΥ κήρυξε τον κορωνοϊό ως πανδημία. Απόρροια αυτού ήταν η έκδοση σχετικών οδηγιών προς τους ...

Διαβάστε περισσότερα

9+1 Τρόποι για να προστατευτείς από τον κορωνοϊό

Το τελευταίο διάστημα ένα μεγάλο μέρος της επικαιρότητας και των ειδήσεων καταλαμβάνει η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού, συμπτώματα του οποίου εμφανίστηκαν πρόσφατα και στην Ελλάδα, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία στον πληθυσμό. Συνέπεια αυτού ήταν η υπερβολική αύξηση της χρήσης χειρουργικών μασκών, η οποία ...

Διαβάστε περισσότερα

Θες να φταίς εσύ?-Toυ Κωνσταντίνου Δημητρίου

Ίσως είναι μιά από τις σπάνιες περιπτώσεις που η Πολιτεία αντέδρασε άμεσα σε έναν επικείμενο κίνδυνο.Ίσως είναι η πρώτη υπόθεση που δεν αφέθηκε η διαχείρηση ενός σοβαρού προβλήματος στα "χέρια" πολιτικών σκοπιμοτήτων και ίσως είναι η μοναδική φορά που το Κράτος λειτούργησε και λειτουργεί με ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Warren Buffett αποκαλύπτει τις 3 «αποφάσεις ζωής» που οδηγούν στην επιτυχία

Ο Warren Buffett, ένας από τους διασημότερους επενδυτές στον κόσμο, μας παραθέτει τις 3 «αποφάσεις ζωής» που μπορούν να μας οδηγήσουν στην επιτυχία, ανεξάρτητα από το πεδίο στο οποίο κινούμαστε.   1) Μη ρισκάρεις να χάσεις αυτό που έχεις, για να αποκτήσεις κάτι που δεν χρειάζεσαι. Το ...

Διαβάστε περισσότερα

85 Πανεπιστημιακοί: «Σε αυτόν τον πόλεμο ποιος είναι ο εχθρός μας;»  

Για τις εξελίξεις στο προσφυγικό τοποθετήθηκαν 85 ακαδημαϊκοί σε κοινή δήλωσή τους με τίτλο: «Σε αυτόν τον πόλεμο ποιος είναι ο εχθρός μας;», που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 7-8 Μαρτίου 2020 «Οι πρόσφυγες, όπως και οι μετανάστες, είναι -και αυτοί- θύματα ...

Διαβάστε περισσότερα

Προσοχή σε σχολεία,σχολές και Εκκλησίες τώρα!-Του Κωνσταντίνου Δημητρίου

Καθώς παρακολουθούμε την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοιου σε παγκόσμιο επίπεδο,αναρωτιέμαι πως θα έχει συνέχεια το επιτυχημένο αρχικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του στην Ελλάδα. Επειδή πράγματι πάρθηκαν μέτρα και μάλιστα εγκαίρως,επειδή δημοσιοποιήθηκαν με σοβαρότητα τα προβλήματα που δημιουργεί καθώς και οι τρόποι προφύλαξης,επειδή ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ερντογάν νομίζει ότι εκβιάζει αλλά κρατά το όπλο στον δικό του κρόταφο-Του Bobby Ghosh

Ένας από τους πιο κοινούς "αφορισμούς" στους διεθνείς διπλωματικούς κύκλους είναι ότι το Πακιστάν διαπραγματεύεται με τη Δύση κρατώντας ένα όπλο στο ίδιο του το κεφάλι. Υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει εξελίξει αυτή τη μοναδική τεχνική διαπραγμάτευσης, επιδιώκοντας να στοχεύει με ένα ...

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχει λύση για τους Σύριους πρόσφυγες, αρκεί να το αποφασίσει η Ε.Ε.-Toυ Σάββα Καλεντερίδη

Κύριε πρωθυπουργέ Η Ελλάδα και η Ευρώπη πέσαμε θύματα ενός απάνθρωπου, ανήθικου και ύπουλου σχεδίου που εξυφάνθηκε από τα γεράκια της Άγκυρας. Η ίδια η Τουρκία, μαζί με άλλες μεγάλες χώρες της Δύσης και του Αραβικού κόσμου, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταστροφή ενός κράτους, της Συρίας, που ...

Διαβάστε περισσότερα

Ντερεντέν ψήφοι ή τζογάροντας στον εμφύλιο-Του Σάββα Καλεντερίδη

Το 1985, όταν υπηρετούσα ως υπίλαρχος στις Σέρρες, έκανα μια έρευνα για το αντάρτικο στον Πόντο. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, επισκέφθηκα στο χωριό Σπουργίτης Κιλκίς, μια εμβληματική φυσιογνωμία του ποντιακού αντάρτικου, τον περίφημο καπετάν-Λαζίκ (Λάζαρος Αβραμίδης), που καταγόταν από τη Λαοδίκεια (Λαντίκ), που βρίσκεται στο ...

Διαβάστε περισσότερα

Αυτή η κρίση είναι στην αρχή της και μπορεί να μεταλλαχθεί-Του Αλέξη Παπαχελά

«Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει παγιδευτεί σε ένα τεράστιο αδιέξοδο που ανήκει στον ίδιο αποκλειστικά», σημειώνει σε άρθρο-ανάλυση, που δημοσίευσε σήμερα ο Αλέξης Παπαχελάς στην «Καθημερινή», σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό: Τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει παγιδευτεί σε ένα τεράστιο αδιέξοδο ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα να αντισταθεί-Του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο Μιχάλης Ιγνατίου με άρθρό του στο hellasjournal.com αναφέρεται στην απόφαση της Τουρκίας να «ανοίξει» τα σύνορά της προς την Ελλάδα, «στέλνοντας» χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα προς την Ελλάδα: Είναι εντυπωσιακό ότι πήρε τόσο καιρό τους πολιτικούς μας, που επηρεάζονται από τη γνωστή εθνομηδενιστική ...

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεωμένα δεδομένα για τον νέο κορωνοϊό-Του Πρύτανη ΕΚΠΑ Θ.Δημόπουλου

Από τα τέλη Δεκεμβρίου που διαπιστώθηκαν τα πρώτα κρούσματα, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 90000 κρούσματα και 2900 θάνατοι από τη νόσο (Covid-19) που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV-2). Το 95% των κρουσμάτων και το 97% των θανάτων έχουν σημειωθεί στην Κίνα, όμως η νόσος έχει ...

Διαβάστε περισσότερα

O Κορονοϊός θα νικηθεί-Η βλακεία είναι ανίκητη...-Του Κωνσταντίνου Δημητρίου

Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα,αφενός να καθησυχάζει τους πληθυσμούς των κρατών που διεσπάρη ο ιος οτι δεν απειλεί την μεγάλη πλειοψηφία αφού προκαλεί σχετικώς ήπια συμπτωματολογία που θυμίζει γρίπη,αφετέρου να εφιστά την προσοχή όλων, αφού η διασπορά της είναι ταχύτατη και επιφέρει ...

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή στον Πρωθυπουργό για τα αναδρομικά των συντάξεων-Του Απόστολου Κωστόπουλου

Αγαπητέ Κύριε Πρωθυπουργέ, Αναμφισβήτητα κάνατε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα. Εμφυσήσατε μια νέα προοπτική και ένα θετικό πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να μετατρέψετε την ακραία δεκαετή μνημονιακή αβεβαιότητα σ’ ένα σημείο δημιουργικής εκκίνησης. Πράγματι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Η πορεία όμως προς το ελπιδοφόρο μέλλον δεν είναι ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι παγίδες του προσφυγικού-Του Αλέξη Παπαχελά

Το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα δεν έχει εύκολες λύσεις. Οι ροές δεν θα σταματήσουν. Ούτε και η δικαιολογημένη οργή των πολιτών των νησιών. Η κυβέρνηση προφανώς υποτίμησε το ζήτημα, όπως παραδέχθηκε ευθαρσώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ενα τμήμα της Ν.Δ. πόνταρε πολιτικά μάλιστα σε αυτό ...

Διαβάστε περισσότερα

José Saramago: «Είμαστε όλοι μετανάστες»

Ας ρίξει την πρώτη πέτρα όποιος δεν έχει μια κηλίδα μετανάστευσης να του λεκιάζει το γενεαλογικό δέντρο….Οπως και το παραμύθι με τον κακό λύκο, που κατηγορούσε το αθώο προβατάκι που του θόλωνε το νερό στο ρυάκι όπου έπιναν κι οι δυο, αν δεν μετανάστευσες εσύ, ...

Διαβάστε περισσότερα