Κάτι τρέχει με τη Δικαιοσύνη-Του Λέανδρου Τ. Ρακιντζή

ΑΠΟΨΕΙΣ
6 Ιανουαρίου 2020 00:29:00

Εμείς οι παλιοί δικαστές παρακολουθούμε με στεναχώρια και ανησυχία, τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στη Δικαιοσύνη. Ο λόγος τόσο για τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όσο και για τη διένεξη μεταξύ της ΕΔΕ και του προέδρου του ΔΣΑ κ. Βερβεσού. Όπως και γενικότερα για όσα συμβαίνουν στη λειτουργία της τακτικής δικαιοσύνης και τα προβλήματά της, για τα οποία λόγω της μακράς θητείας μου σ’ αυτή και ως Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης μπορώ να έχω ιδία άποψη και πιστεύω ότι η δημοσιοποίησή τους μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση και επίλυση αυτών, γιατί πολλές φορές η πείρα είναι πιο χρήσιμη από τη θεωρία.

Πάντοτε εντός της ΕΔΕ υπήρχαν διακριτές συνδικαλιστικές παρατάξεις με διακριτική πολιτική χροιά και διαφορετικές απόψεις, που εκδηλώνονταν κατά τις αρχαιρεσίες που με πρόσκαιρες συμμαχίες αποσκοπούσαν στη κατάληψη των θέσεων ευθύνης. Επειδή οι αρχαιρεσίες λάμβαναν χώρα σε πανελλήνια βάση με περιοδείες των υποψηφίων ανά την επικράτεια και έντονη κινητικότητα, δημιουργείτο ένα ζεστό κλίμα συναδελφικότητας και γνωριμίας μεταξύ των δικαστών.

Οτιδήποτε, όμως, συνέβαινε παρέμενε εντός των στενών ορίων του δικαστικού σώματος χωρίς να δίνεται περαιτέρω δημοσιότητα και μάλιστα διά δελτίων τύπου με καταγγελίες και αντεγκλήσεις.

Με τη δημιουργία όμως της Σχολής Δικαστών στη Θεσσαλονίκη άρχισε σιγά-σιγά να αλλάζει η κατά τόπο καταγωγής σύνθεση του δικαστικού σώματος με άνοδο των προερχομένων από τη Βόρεια Ελλάδα με συνέπεια την εκλογή περισσοτέρων συμβούλων από αυτή.

Δεν νομίζω να άλλαξε η σύνθεση ως προς τις πολιτικές πεποιθήσεις, εν όψει, όμως, αρχαιρεσιών στην ΕΔΕ άρχισαν να παίζονται διάφορα πολιτικά παιχνίδια μεταξύ των παρατάξεων, με επικλήσεις σχέσεων με πολιτικά κόμματα και πρόσωπα.

Προσωπικά ούτε αντιλαμβάνομαι ούτε εγκρίνω τέτοιες συμπεριφορές για δικαστές, αλλά εγώ είμαι παλιάς κοπής και ως εκ τούτου το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να γκρινιάζω καλοκάγαθα με την αρθογραφία μου με την ελπίδα ότι βοηθώ για την επίλυση των προβλημάτων της δικαιοσύνης.

Με την μεταπολίτευση δημιουργήθηκαν στη δικαιοσύνη καινούργια κέντρα εξουσίας, καινούργια κανονικότητα και η νομολογία μπάταρε λίγο αριστερά με αποκορύφωμα την απόφαση του ποινικού τμήματος του Α.Π. για την άδεια του Κουφοντίνα, τόσο για την ταχύτητα εκδόσεώς της, όσο για τη πρωτοφανή αιτιολογία της.

Στη συνέχεια θεσπίστηκε, με χλιαρές αντιδράσεις από τις δικαστικές ενώσεις, ο νέος Ποινικός Κώδικας που διέλυσε σχεδόν τα πάντα στη ποινική διασφάλιση της έννομης τάξης και που η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να τα συμμαζέψει με μερεμέτια, αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει για τις παλιές υποθέσεις για τις οποίες ισχύουν οι ηπιότερες διατάξεις του νέου Π.Κ.

Αιφνιδίως κατατέθηκε στη Βουλή από τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης τροπολογία που αυξάνει τον αριθμό των προέδρων εφετών κατά 86, με αντίστοιχη μείωση των θέσεων των εφετών και έτσι θα έχουμε συνολικά 201 προέδρους εφετών τακτικής δικαιοσύνης, ενώ όταν διορίσθηκα δικαστής το 1966 οι πρόεδροι εφετών ήταν μόνο 12.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ αντέδρασε με την έκδοση δελτίου Τύπου, αλλά τελικά η τροπολογία ψηφίστηκε και η χώρα θα διαθέτει πληθώρα προέδρων εφετών. Στην τακτική και διοικητική δικαιοσύνη όμως, ο βαθμός του Προέδρου Εφετών θεωρείται ο καλύτερος και πολλοί… αράζουν στον βαθμό αυτό και δεν επιδιώκουν περαιτέρω προαγωγή.

Στη συνέχεια προέκυψε το ζήτημα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ κ. Βερβεσό που δεν κλήθηκε στη γενική συνέλευση της ΕΔΕ, γιατί ήταν αντιδικαστικός. Αυτό ήταν λάθος, επειδή η πρόσκλησή του προβλέπεται από το πρωτόκολλο εθιμοτυπίας, η δε τήρηση του πρωτοκόλλου είναι υποχρεωτική.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΔΣΑ ζήτησε με έγγραφό του τα ονόματα των δικαστών που καθυστερούν υπέρμετρα στην έκδοση αποφάσεων και που εκδίδουν προδήλως αβάσιμες δικαστικές αποφάσεις. Και οι δύο παρατάξεις της ΕΔΕ αντέδρασαν με την έκδοση χωριστών ανακοινώσεων που απορρίπτουν και καταδικάζουν το αίτημα, το οποίο σαφώς αντίκειται στο Σύνταγμα, διότι οι δικαστές επιθεωρούνται μόνον από τα προβλεπόμενα από το άρθρο 87 του Συντάγματος δικαστικά όργανα και λογοδοτούν σε αυτά.

Στο σημείο αυτό σημειώνω, ότι είχα προτείνει κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος να θεσπισθεί, παράλληλα με την υπάρχουσα, η επιθεώρηση των δικαστών από τα ανώτερα δικαστήρια όταν επιλαμβάνονται κατόπιν ασκήσεως ενδίκου μέσου υπόθεσης κατωτέρου δικαστηρίου με την έκδοση της απόφασης, να βαθμολογούν με αντικειμενικά κριτήρια τον δικαστή.

Ως προς την ουσία όμως του ζητήματος πάντοτε υπήρχαν δικαστές που καθυστερούσαν την έκδοση αποφάσεων, όπως επίσης υπήρχαν εσφαλμένες αποφάσεις, αλλά το θέμα αντιμετωπίζετο με τις πειθαρχικές διαδικασίες, το αποτέλεσμα των οποίων είναι απόρρητο. Έτσι δεν θα λυθεί η απορία εάν έχει ασκηθεί πειθαρχική αγωγή κατά του δικαστή που δέχθηκε ότι ο Σώρρας έχει περιουσία 600 δισ. ή πώς έχει αξιολογηθεί από τον επιθεωρητή-Αρεοπαγίτη και με την άσκηση ενδίκων μέσων. Σε κάθε περίπτωση όμως μπορεί ο θεωρών τον εαυτό του αδικούμενο από δικαστική ενέργεια, να προσφύγει ατομικά στην επιθεώρηση των δικαστηρίων.

Φαίνεται όμως το πρόβλημα της καθυστερήσεως εκδόσεως των πολιτικών αποφάσεων έχει χειροτερεύσει παρά τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Κ.Πολ.Δ.). Το κρίσιμο σημείο κάθε υπόθεσης είναι η εκτίμηση των αποδείξεων, με τη κατάργηση όμως της εξετάσεως των μαρτύρων από το δικαστήριο και η αντικατάστασή τους από πολυσέλιδες ένορκες βεβαιώσεις, χάθηκε η αμεσότητα των αποδείξεων με συνέπεια τη δυσκολία σχηματισμού δικαστικής κρίσεως και την καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων. Πρέπει λοιπόν να επανέλθει η προδικαστική απόφαση που λύνει τα νομικά θέματα και η εξέταση των μαρτύρων από το δικαστήριο.

Σύμφωνα με το άρθρο 28 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Ποιν.Δ.), η ολομέλεια των εφετών με αίτηση του εισαγγελέα εφετών μπορεί να ορίσει ένα εφέτη ως ανακριτή με τον αναπληρωτή του σε υπόθεση, το δε συμβούλιο εφετών έχει τα καθήκοντα συμβουλίου πλημμελειοδικών.

Ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου σε δύο περιπτώσεις, στη πυρκαγιά στο Μάτι και στην υπόθεση Novartis ζήτησε τη σύγκληση της ολομελείας Εφετών Αθηνών και τον ορισμό εφέτη ανακριτή. Και στις δύο περιπτώσεις η ολομέλεια απόρριψε το αίτημα, μολονότι ήταν και οι δύο οι σοβαρότερες υποθέσεις των τελευταίων ετών και έδωσε λαβή για δυσμενή σχόλια για χειραγώγηση των αποφάσεών της από πολιτικές επιρροές. Η ολομέλεια Εφετών αποτελεί δικαστικό σχηματισμό, στον οποίο μετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι υπηρετούντες στο Εφετείο Αθηνών, πρόεδροι εφετών και εφέτες στην οποία πρέπει να προεδρεύει ο αρχαιότερος πρόεδρος εφετών και όχι ο εκλεγμένος προϊστάμενος του Εφετείου.

Δεν γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους οι κ. εφέτες απόρριψαν το αίτημα, ίσως οι κ.κ. εφέτες θέλουν να προστατεύσουν τούς εαυτούς τους κυρίως με το να μην εκτεθούν πολιτικά, γιατί απαράδεκτα σε όλα δίνονται πολιτικές διαστάσεις, αλλά με τον τρόπο αυτό στο τέλος θα καταργήσουν διά της αχρησίας το άρθρο 28 Κ.Ποιν.Δ., που στο παρελθόν έχει αποδώσει πολύ χρήσιμο ανακριτικό έργο.

Λυπάμαι, αλλά είμαι υποχρεωμένος να παρατηρήσω ότι στη πορεία ενός Έθνους από κάποιο σημείο και μετά υπάρχει κίνδυνος αφενός από την κατάχρηση της απόλυτης εξουσίας των δικαστών, ως πρωτογενών οργάνων και αντιστάσεως μη ούσης, να δημιουργηθεί κράτος δικαστών, που τελικά εάν αυτό συμβεί θα έχει ολέθριες συνέπειες για το Έθνος, τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την κοινωνία. Και αφετέρου από τη μη σωστή χρήση των αρμοδιοτήτων, που παρέχονται σε ένα θεσμό και την αδράνειά του να ενεργήσει σύννομα και αποτελεσματικά, ο θεσμός αυτοαναιρείται και στο τέλος δεν έχει λόγο υπάρξεως και αντικαθίσταται από νέο θεσμό, όπως έχει συμβεί πολλές φορές.

Ο μόνος τρόπος αποφυγής των κινδύνων αυτών είναι η λειτουργία του κράτους με πλήρη τήρηση της διάκριση των εξουσιών, η εν συνείδηση πλήρης και πιστή τήρηση της νομιμότητας, που πρέπει να ελέγχεται συνεχώς και η επιλογή σε θέσεις ευθύνης ατόμων, με αξιοκρατικά και όχι πολιτικά κριτήρια.

Πάντα είχα επιφυλάξεις για τους μαθητευομένους μάγους και τα αποτελέσματα των ενεργειών τους, αλλά θα καταλάβετε καλύτερα τι εννοώ, εάν μάθετε την ιστορία και ακούσετε τη μουσική του μαθητευομένου μάγου του Dukas, και τις συνέπειες όχι μόνο στη διακυβέρνηση της χώρας και την οικονομία, αλλά και τη δικαιοσύνη, όπως η βιαστική θέσπιση του νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που στη θεωρία μπορεί να είναι άριστοι, αλλά στη πράξη αποδείχθηκε ότι δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από ότι έλυσαν.

Τα προβλήματα που δημιούργησαν οι νέοι ποινικοί κώδικες είναι πολλά και τα περισσότερα δεν έχουν λυθεί ακόμα, αλλά τα σπουδαιότερα που πρέπει να λυθούν τάχιστα είναι τα εξής:

Πρώτον, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί καταργήθηκε η έννοια του πταίσματος ως ποινικού αδικήματος που η τριμερής διάκριση των αδικημάτων θεσπίσθηκε με τον ποινικό νόμο του 1835 και που προσέφερε τα μέγιστα στη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης. Ήδη υπάρχει κενό νόμου για κάποια ήσσονος σημασίας ποινικά αδικήματα, που με νόμο που θα εκδοθεί θα προβλέπεται να τιμωρούνται με διοικητικά πρόστιμα, αυτό όμως μπορεί να αυξήσει τις αυτοδικίες. Εδώ γελάνε γιατί κάποιοι νομίζουν ότι ο Ρομά ή ο "μπαχαλάκιας” ή άλλα αντικοινωνικά στοιχεία θα αποτραπούν από την αντικοινωνική συμπεριφορά με την επιβολή διοικητικών προστίμων, για τα οποία δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ούτε να βεβαιωθούν ούτε να εισπραχθούν και εάν βεβαιωθούν θα εισπράττονται σε 120 δόσεις, έτσι όμως η ποινή δεν δρα αποτρεπτικά.

Πρέπει λοιπόν να θεσπισθεί τάχιστα η τριμερής διάκριση των αδικημάτων, όσο υπάρχει ακόμα η οργάνωση των πταισματοδικείων που τώρα ασχολούνται μόνο με ανακριτικό έργο.

Δεύτερον, με τον παλιό Π.Κ. προβλέπονταν η μετατροπή των ποινών φυλακίσεως σε χρηματικές ποινές, αλλά με το νέο Π.Κ. η δυνατότητα αυτή καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε με την επιβολή κοινωφελούς εργασίας. Η ισχύς των σχετικών διατάξεων ανεστάλη, γιατί δεν υπάρχουν οι δομές για την παρακολούθηση της. Συνεπώς οποιαδήποτε ποινή φυλακίσεως για αδίκημα πραχθέν μετά την 1.7.2019, εφόσον δεν ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής, εκτελείται διά εγκλεισμού στη φυλακή. Η μετατροπή των ποινών επέφερε ένα σημαντικό έσοδο στο ΤΑΧΔΙΚ. Επομένως πρέπει να θεσπισθεί εκ νέου η μετατροπή των ποινών φυλακίσεως σε χρηματικές ποινές.

Τρίτον, με το άρθρο 232Α του παλιού Π.Κ. προβλέπετο ως ποινικό αδίκημα η μη συμμόρφωση σε προσωρινές αποφάσεις ή διαταγές δικαστή. Με το νέο Π.Κ. το άρθρο αυτό καταργήθηκε διά εξαφανίσεως και έτσι παραβιάζονται οι προσωρινές αποφάσεις και διαταγές του δικαστή ατιμωρητί με αποτέλεσμα να μην έχουν καμιά ουσιαστική ισχύ και πρέπει η σχετική διάταξη να θεσπισθεί εκ νέου.

Τέταρτον, κατά τη σύλληψη εγκληματικών στοιχείων κυρίως για κλοπές που προσάγονται στην αυτόφωρη διαδικασία με αίτηση τους αναβάλλεται υποχρεωτικά η εκδίκαση της υποθέσεως και επειδή δεν υπάρχει διάταξη δεν κρατούνται με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνουν αμέσως τη δράση τους. Οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται και δικαίως γιατί ενώ αυτοί τους συλλαμβάνουν και με κίνδυνο της ζωής τους, τα δικαστήρια τους αφήνουν ελεύθερους και ο κόσμος διερωτάται γιατί η δικαιοσύνη τους αφήνει ελεύθερους. Πρέπει λοιπόν το κενό νόμου να καλυφθεί με σχετική διάταξη.

Πέμπτον, στη ποινική διαδικασία έχει σωρευθεί πλήθος εκκρεμών υποθέσεων εξαιτίας των αναβολών, που χορηγούνται αφειδώς από τα δικαστήρια. Το ζήτημα μπορεί να διορθωθεί μόνο εάν απαγορευθεί η χορήγηση αναβολών εκδικάσεως και να επιτρέπεται μόνο η διακοπή της δίκης για λόγους ανώτερης βίας και η επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων και πρέπει και τα δύο αυτά ζητήματα να ρυθμισθούν νομοθετικά παρά τις συντεχνιακές αντιδράσεις.

Καθημερινά η δικαστηριακή πράξη αναδεικνύει πολλές δυσλειτουργίες και ατέλειες του ποινικού συστήματος, όπως η αυτεπάγγελτη δίωξη για αδικήματα του αντιρατσιστικού νόμου που επιτρέπει σε οποιονδήποτε την υποβολή μηνύσεως και πρέπει να επιτρέπεται μόνο κατ’ έγκληση από τον θιγόμενο. Χρήσιμο λοιπόν θα ήταν αυτά να επισημανθούν με σχόλια των αναγνωστών για να αντιληφθεί η Διοίκηση της Δικαιοσύνης ότι τα προβλήματα αυτά είναι υπαρκτά και το αίτημα για την επίλυσή τους είναι φωνή λαού.

*Ο κ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.

Πηγή: capital.gr

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Η προστασία της “απροστάτευτης” πρώτης κατοικίας-Της Σοφίας Τσιπτσέ

  Ένα από τα πλέον επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες είναι το τι μέλλει γενέσθαι με την προστασία της κύριας κατοικίας, καθώς προσφάτως ανακοινώθηκε ότι η προστασία της κύριας κατοικίας παύει να ισχύει στις 30 Απριλίου. Στην πραγματικότητα η προστασία της πρώτης κατοικίας έχει παύσει εδώ ...

Διαβάστε περισσότερα

Χονγκ Κονγκ: το αποτέλεσμα μίας ιδιάζουσας ιστορικής συνθήκης

  Τους τελευταίους έξι μήνες εμφανίζονται αποσπασματικά στο πλαίσιο της διεθνούς επικαιρότητας εικόνες ενός Χονγκ Κονγκ , που φαίνεται να παραπαίει. Εικόνες μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που στιγματίζονται τόσο από ξεσπάσματα βίας από πλευράς διαδηλωτών όσο και από την χρήση ακραίων μέσων καταστολής από πλευράς αστυνομικών δυνάμεων ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο κουρδικός εθνικισμός, το PKK και η τουρκική πολιτική κατά των Κούρδων-Της Αμίνα Μαχμούντ Αμπντού

“To die for thee, my Kurdistan, nothing is sweeter, to be master in one’s home and proudly sing in Kurdish. In the lustre of our arms celebrating the fame of our old age race, of our cherished land. To be free, to love, to think, ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι αθέατες όψεις της Χάγης και του Δικαίου της Θάλασσας-Του Βενιαμίν Καρακωστάνογλου

Την ώρα που η Τουρκική προκλητικότητα έχει φτάσει στο Ζενίθ, αποτελώντας μία άμεση και μη αποκρυπτόμενη εχθρική και επεκτατική απειλή κατά της Ελλάδος, με την ανοχή του ΝΑΤΟ η ημίμετρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανώδυνες δηλώσεις από πλευράς ΗΠΑ, είναι απαραίτητο να δώσουμε μερικές σύντομες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος θα στήριζε την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας;

Την κλιμακούμενη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου με φόντο τον ενεργειακό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου επιχειρεί να διαφωτίσει μέσα από συνέντευξή του στη Berliner Zeitung ο Χούμπερτ Φάουστμαν, επικεφαλής του γραφείου του ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ (πρόσκειται στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD) στην Κύπρο. Κάνοντας λόγο ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα συστήματα υγείας νοσούν-Της Έφης Τριήρη

Πέρα από την υγεία, η εξάπλωση του κοροναϊού λαμβάνει τώρα πολιτική και κοινωνική διάσταση, φέρνοντας στο προσκήνιο σειρά ερωτημάτων για στοιχειώδη ζητήματα που αφορούν τις ζωές μας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πόσο καλά προετοιμασμένες είναι οι αρχές ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση μίας πανδημίας; ...

Διαβάστε περισσότερα

To φαινόμενο του Domino Effect στο μεταναστευτικό-Του Αλέξανδρου Νίκλαν

Γνωρίζω πώς το τελευταίο διάστημα έχω αναφερθεί με ξενικούς όρους σε διάφορα ζητήματα ασφαλείας, όμως δεν υπάρχει και άλλος τρόπος να το εξηγήσεις όταν γενικότερα η ασφάλεια είναι κάτι που στην χώρα μας αντιμετωπίζεται ως πρόσθετη πολυτέλεια και οι μόνες σοβαρές σπουδές (με ρεαλιστική σύνδεση ...

Διαβάστε περισσότερα

To Nέο Δόγμα της Τουρκίας-Του αντιστράτηγου ε.α. Φοίβου Κλόκκαρη

Η Τουρκία κλιμακώνει τις έκνομες ενέργειες της σε βάρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) . Άρχισαν το 2013 με έρευνες και από το 2019 συνεχίστηκαν με γεωτρήσεις, σε περιοχές που βρίσκονται εκτός αδειοδοτημένων θαλασσοτεμαχίων(ΘΤ) της ΚΔ , υπό την προστασία του πολεμικού ναυτικού της. ...

Διαβάστε περισσότερα

Πανέτοιμοι για να κατακτηθούμε-Του Χρήστου Γιανναρά

Στη διάρκεια μιας και μόνο γενιάς τα δεδομένα και οι προϋποθέσεις κρατικής άμυνας έχουν αλλάξει στην Ελλάδα ριζικά.Ενδεικτικό (συμβατικό) ορόσημο είναι η δικτατορία 1967-1974. Μέχρι τότε, η υπεράσπιση της «πατρίδας», της κρατικής ανεξαρτησίας, της ελληνικής ιδιαιτερότητας (των «παραδόσεων») ήταν κάτι κοινά αυτονόητο. Στη γενική επιστράτευση ...

Διαβάστε περισσότερα

Σοβαρή παρέμβαση 16 Τούρκων πρέσβεων για τα Στενά-Του Σάββα Καλεντερίδη

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει συζήτηση στην Τουρκία σχετικά με τη σκοπιμότητα της κατασκευής της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί ένα φαραωνικό έργο ερντογανικής έμπνευσης. Φυσικά ο Ερντογάν κατηγορείται ότι άτομα του περιβάλλοντός του αγόρασαν μπιρ παρά (έναντι μιας δραχμής) μεγάλες εκτάσεις εκατέρωθεν της όδευσης ...

Διαβάστε περισσότερα

«Startups. Οι πωλήσεις»: Το βιβλίο που αποκαλύπτει τη «μυστική» συνταγή

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «serial entrepreneur» αφού μέχρι στιγμής μετρά στο ενεργητικό του την ίδρυση 17 επιχειρήσεων. Η σχέση του Λευτέρη Παπαγεωργίου, Ιδρυτή της Entranet με το επιχειρείν έχει περάσει από πολλά κύματα και του έχει προσφέρει πολύτιμες εμπειρίες αναφορικά με το πώς ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα απομεινάρια μιας τρέλας-Tου Πάσχου Μανδραβέλη

  Ενα θεαματικό αυτογκόλ πέτυχε η κυβέρνηση στο ποδόσφαιρο. Σύμφωνοι! Δεν είναι ούτε η πρώτη κυβέρνηση που το κατάφερε ούτε η τελευταία φορά που θα το κάνει. Στην πολιτική η «στραβή» γίνεται εκεί που δεν το περιμένει κανείς· οι Αγγλοσάξονες έχουν μια πιο περιγραφική και χυδαία ...

Διαβάστε περισσότερα

Ενα μνημόνιο τη μέρα τον γιατρό...-Tου Γ.Β. Μανετάκη

Τελικά αυτή η χώρα έχει μάθει να ζει με μνημόνια. Τελειώσαμε το καλοκαίρι του ’18 με το... σοβαρό και χθες ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ένα νέο... ασόβαρο! Στην μπάλα. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει έλθει ήδη σε επαφή με FIFA και ...

Διαβάστε περισσότερα

Η σοβαρότητα στο απόσπασμα-Του Τάσου Παππά

Πριν από μερικές μέρες σχολιάζοντας τις καταθέσεις στην προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση του Παπαγγελόπουλου δύο ενεργεία και υψηλόβαθμων εισαγγελέων που ήταν γεμάτες αντιφάσεις, καταγγελίες χωρίς στοιχεία, τερατολογίες, μισές αλήθειες (είναι χειρότερες από ολόκληρο ψέμα), ιστορίες για αγρίους και θεωρίες συνωμοσίας, αναρωτιόμουνα αν έτσι δίκαζαν ...

Διαβάστε περισσότερα

Το ρεύμα αντι-ΣΥΡΙΖΑ-Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Ιουλίου οφείλεται στη δυνατότητα της Νέας Δημοκρατίας να δώσει πολιτική προοπτική στο ρεύμα αντι-ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με το αντιμνημονιακό ρεύμα που έδωσε την κυβέρνηση στον Τσίπρα και στον συνεταίρο του, αυτό ήταν βουβό. Επειδή η Αριστερά έχει ταυτίσει την ...

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος μίκρυνε τελικά την Ε.Ε.;-Της Νατάσας Στασινού

«L’Angleterre, ce n’est plus grand chose» (Η Αγγλία δεν είναι πια κάτι σπουδαίο). Η φράση αποδίδεται στον Ντε Γκολ. Φέρεται να την είπε το 1963 όταν έκλεινε στους Βρετανούς την πόρτα της κοινότητας. Σήμερα, που την άνοιξαν οι ίδιοι για να φύγουν, ελάχιστοι θα υποστήριζαν ...

Διαβάστε περισσότερα

Είναι δημοκρατική χώρα η Ιαπωνία;-Του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου

Το αν ο κ. Κάρλος Γκοσν, όπως τον κατηγορεί η ιαπωνική δικαιοσύνη, είναι φοροφυγάς, καταχραστής, απατεώνας και αδίστακτος κερδοσκόπος, αυτό μέλλει να αποδειχθεί στα ιαπωνικά δικαστήρια, αν ποτέ εκδικαστούν οι υποθέσεις του. Για την ώρα, αυτά που ισχύουν κατά τους Ιάπωνες δικηγόρους του αλλά και ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο επικίνδυνος αλγόριθμος που ανακάλυψε η Τουρκία-Tου Σάββα Καλεντερίδη

Η Τουρκία είναι μια χώρα των μεγάλων δυνατοτήτων, των μεγάλων προβλημάτων και των μεγάλων αντιθέσεων, ακριβώς γιατί αφ’ ενός είναι ένα μεγάλο γεωπολιτικό, πληθυσμιακό και οικονομικό μέγεθος και αφ’ ετέρου γιατί προέρχεται από τη βίαιη -σε μεγάλο βαθμό- σύνθεση εθνικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά ετερόκλητων ομάδων. Και ...

Διαβάστε περισσότερα

Ας μην υποτιμούμε τα προβλήματα που άφησε η κρίση-Του Πάνου Θωμάκου

“Τώρα ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, όμως δεν πρέπει να υποτιμάμε τα προβλήματα που έχει αφήσει η κρίση,” προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, λίγες μόνο ημέρες πριν εισέλθουμε στην νέα χρονιά και την δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.Μιλώντας στο ετήσιο ...

Διαβάστε περισσότερα

Με αφορμή την υποψηφιότητα της κ. Αικ. Σακελλαροπούλου...-Του Στέφανου Τζουμάκα

Η Κυβερνητική ηγετική ομάδα της Δεξιάς : 1.Επιδιώκει και επιχειρεί να εφαρμόζει τις πολιτικές της με ΤΡΕΙΣ αλληλοτροφοδοτούμενες και αλληλοσυμπληρούμενες στρατηγικές, αλλά ταυτόχρονα αλληλοαναιρούμενες – και ως επί το πλείστον – αντιφατικές. Με τα γνωστά βλαπτικά αποτελέσματα στο δημόσιο βίο της χώρας που προκαλούν το γέλωτα, ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο τζούφιος ήλιος της «Χρυσής Αυγής»!-Του Σπύρου Χ.Τάγκα

Αν και ιστορικά τα ακροδεξιά πολιτικά μορφώματα (όχι, ασφαλώς, οι δικτατορίες), δεν ευδοκιμούν σε τούτη τη χώρα ﮲ωστόσο, η μεγάλη οικονομική κρίση που ξέσπασε, τα επώδυνα μνημόνια που ακολούθησαν και η καταφανής αδυναμία των παραδοσιακών κομμάτων να αντιδράσουν, ήγουν να συνεννοηθούν περί του αυτονόητου﮲ δημιούργησε ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι Αμερικανοί είναι ή δεν είναι...Πόντιοι Πιλάτοι;-Του Κωνσταντίνου Δημητρίου

«Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση»,είπε μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα. «Δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο κι έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν. Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να είναι ενεργή και θα βοηθάει Ελλάδα και ...

Διαβάστε περισσότερα

H (κρατικοδίαιτη) Mαντάμ Σουσού σε νέες περιπέτειες-Του Αντώνη Αργυρού

Από το γνωστό σπαρταριστό Χιουμοριστικό μυθιστόρημα, του Δημήτρη Ψαθά είναι γνωστές οι ξεκαρδιστικές περιπέτειες: της Μαντάμ Σουσού που από το Βούθουλα μετακομίζει στο Κολωνάκι, χωρίζει τον ιχθυοπώλη σύζυγό της Παναγιωτάκη και γίνεται λεία στα χέρια του αρπαχτικού προικοθήρα Μηνά Κατακουζηνού. Έτσι κι ακριβώς παράλληλα μπορεί ...

Διαβάστε περισσότερα