Επιστολή στον Πρωθυπουργό για τα αναδρομικά των συντάξεων-Του Απόστολου Κωστόπουλου

ΑΠΟΨΕΙΣ
26 Φεβρουαρίου 2020 23:36:00

Αγαπητέ Κύριε Πρωθυπουργέ,
Αναμφισβήτητα κάνατε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα. Εμφυσήσατε μια νέα προοπτική και ένα θετικό πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να μετατρέψετε την ακραία δεκαετή μνημονιακή αβεβαιότητα σ’ ένα σημείο δημιουργικής εκκίνησης. Πράγματι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Η πορεία όμως προς το ελπιδοφόρο μέλλον δεν είναι ούτε σύντομη, ούτε αυτόματη. Απαιτούνται, πέραν των άλλων, οι ανθρωποκεντρικές πολιτικές να είναι απαλλαγμένες από κραυγαλέα λάθη και άστοχες παρεμβάσεις.


Η πρόσφατη απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να ταχυδρομήσει μέσω εφοριών (ΔΟΥ) και μάλιστα πρωτοχρονιάτικα δεκάδες χιλιάδες νέες πράξεις διοικητικού προσδιορισμού (Εκκαθαριστικά Σημειώματα) πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων στους συνταξιούχους, για δήθεν μη δήλωση αναδρομικών ποσών στα έτη 2013-2014 είναι αυθαίρετη, καταχρηστική, αναιτιολόγητη και παραβιάζει κατάφωρα την κείμενη φορολογική νομοθεσία (Ν. 4172/2013), τον κώδικα φορολογικής διαδικασίας (Ν. 4174/2013), το Σύνταγμα (άρθρο 20) αγνοεί τη Νομολογία του ΣτΕ και του Ν.Σ.Κ.


Στην κορύφωση των μισθολογικών περικοπών, μειώσεων, καταργήσεων, οι συντάξεις απονεμήθηκαν με καθυστέρηση 28 έως 32 μηνών. Μέχρι να πιστωθούν τα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς, μειωμένα κατά το ποσό του παρακρατούμενου φόρου, οι συνταξιούχοι επιβίωναν δανειζόμενοι.


Σε καμμία περίπτωση η φορολογική Διοίκηση δεν ακολούθησε τις θεσμοθετημένες νόμιμες διαδικασίες και ενέργειες και οι εκ των υστέρων διευκρινιστικές ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ εκθέτουν εαυτούς και αλλήλους και συγκεκριμένα:
ΠΡΩΤΟΝ. Τα επίδικα ποσά των αναδρομικών συντάξεων ετών 2013-2014 δεν προεκτυπώθηκανστις αρχικές φορολογικές δηλώσεις, κατά τον χρόνο της ηλεκτρονικής υποβολής των, διότι αυτά δεν είχαν τότε αναρτηθεί στο σύστημα, όπως όλα τα ποσά και στοιχεία του φορολογουμένου, π.χ. κύρια σύνταξη, επικουρικά, παρακρατηθέντες φόροι, δαπάνες κ.λπ.. Εάν είχαν αναρτηθεί και τα αναδρομικά κανένα ανθρώπινο χέρι δεν μπορούσε ούτε να διορθώσει, ούτε να αφαιρέσει από τον ηλεκτρονικό λογαριασμό.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ. Η ευθύνη για την μη αρχική δήλωση ή και για τη μη υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης οφείλεται σε υπαιτιότητα της φορολογικής Διοίκησης και όχι του φορολογουμένου, διότι η φορολογική αρχή, στην οποία απεστάλησαν ηλεκτρονικά (άγνωστο πότε)οι σχετικές βεβαιώσεις αναδρομικών από τους αρμόδιους φορείς, όπως ισχυρίζεται, ουδέποτε γνωστοποίησε, ενημέρωσε, κοινοποίησε, απέστειλε αυτές στους υπόχρεους όπως όφειλε και υποχρεούτο.
ΤΡΙΤΟΝ. Αναιτιολόγητα η ΑΑΔΕ δεκατρείς (13) μόλις ημέρες πριν από την πενταετή παραγραφή, χωρίς να παρέχει σαφή, ειδική και επαρκή αιτιολογία για την νομική βάση, τα γεγονότα και τις περιστάσεις με έγγραφό της (18-12-2019) ζήτησε από τις ΔΟΥ την προσθήκη και φορολόγηση του συνολικού ποσού των αναδρομικών σε ένα έτος, επιβαρύνοντας έτσι τους συνταξιούχους με πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις 60 μηνών,κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 32, 64 και 66 του Ν. 4174/1973.


Αναμφίβολα Κύριε Πρωθυπουργέ, η φορολογική Διοίκηση με τη βιαστική και δυστυχώς παράτυπη νέα φορολογική επιβάρυνση των Συνταξιούχων, που ισοδυναμεί με πρόσθετη αφαίμαξη 2-4 μηνιαίων συντάξεων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επί μήνες καλλιεργούμενη προσδοκία καταβολής αναδρομικών και αυτό που ακούγεται μεγαλοφώνως είναι η λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήρανε και το βόδι.».


Με την εσπευσμένη και λανθασμένη λύση που έδωσε η ΑΑΔΕ-άγνωστο για ποιούς λόγους δεν ενήργησε έγκαιρα και νόμιμα- δημιούργησε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα ήθελε να λύσει. Παρόμοιες, πρόχειρες και αναιτιολόγητες αποφάσεις κλονίζουν την εμπιστοσύνη του πολίτη προς τις Αρχές, τραυματίζουν την κοινωνική υπόσταση και αξιοπρέπεια των φορολογουμένων πολιτών, είναι αντίθετες με τις αρχές της χρηστής Διοίκησης, της φορολογικής δικαιοσύνης και της καλής πίστης.

Η Κυβερνητική ανακοίνωση για νομοθετική παρέμβαση, πρέπεινα άρει όλες τις άδικες και καταχρηστικές επιβαρύνσεις των υπερφορολογουμένων συνταξιούχων και ειδικότερα:

Να ακυρωθούν, ως νόμω παράτυπες, όλες οι πρόσφατες πράξεις Διοικητικού προσδιορισμού φόρου που απεστάλησαν ταχυδρομικά στους συνταξιούχους.
Να διαγραφούν άμεσα οι φόροι που βεβαιώθηκαν από τις ΔΟΥ διότι, μέχρι να γίνει νομοθετική ρύθμιση, να υποβληθούν συμπληρωματικές δηλώσεις και να επαναπροσδιορισθούν οι φόροι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δυσχεραίνονται πολλαπλώς οι συναλλακτικές δραστηριότητες των φορολογουμένων πολιτών.


Να κοινοποιηθούν ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά οι βεβαιώσεις με τα αναδρομικά συντάξεων, επιμερισμένα στις χρήσεις που αναλογούν και διαχωρισμένα σε ποσά κύριας σύνταξης, επικουρικά, μερίσματα μειωμένα κατά 20%, διότι κατεβλήθησαν σε χρόνους κρίσης και περικοπών με διετή και πλέον καθυστέρηση και έχουν παρακρατηθεί οι αναλογούντες φόροι.
Να υποβληθούν νέες τροποποιητικές-συμπληρωματικές δηλώσεις από τους υπόχρεους και να ακυρωθούν αυτές που παράνομα υποβλήθηκαν οίκοθεν από τις ΔΟΥ.
Να γίνουν νέες εκκαθαρίσεις φόρων για όσες χρήσεις δεν έχει επέλθει παραγραφή και να μην υπολογιστούν πρόστιμα και προσαυξήσεις 60 μηνών, διότιαπλούστατα για τα λάθη και τις παραλήψεις της Διοίκησης δεν ευθύνονται οι φορολογούμενοι πολίτες.
Μόνον έτσι Κύριε Πρωθυπουργέ το όραμά σας «Να βάλουμε ένα τέλος στην απαράδεκτη φορολογική πολιορκία» θα γίνει πραγματικότητα και «ο κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκο του».


Με εκτίμηση
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Δ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Νομικός - Οικονομολόγος
Πρώην Βουλευτής ΝΔ - ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
Πρώην Διευθυντής Υπουργείου Οικονομικών

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Peter Sloterijk: «Η επιστροφή στην ανεμελιά δεν θα είναι εύκολη…»

Ο κόσμος, στη σύλληψή του ως μιας γιγαντιαίας καταναλωτικής σφαίρας, βασίζεται στη συλλογική παραγωγή μιας ανέμελης ατμόσφαιρας. Χωρίς ανεμελιά δεν υπάρχει κοινό ούτε πληθυσμός που να θέλει να καταναλώσει. Αυτός ο δεσμός ανάμεσα στην ανέμελη ατμόσφαιρα και στον καταναλωτισμό έχει διαρραγεί. Όλοι περιμένουν τώρα την ...

Διαβάστε περισσότερα

Εμμ. Δερμιτζάκης: Πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στη διεθνή έρευνα για τον SARS-CoV-2

Πρωτοπόρα ελληνική μελέτη που καθιστά τη χώρα μας σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια επιστημονική σκακιέρα, πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει σε 3.500 ασθενείς και σε δέκα εργαστήρια, με στόχο την καλύτερη γενετική κατανόηση, αλλά και αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας ...

Διαβάστε περισσότερα

Όθ. Ηλιόπουλος: «Όσοι έχουν αντισώματα, να μπορούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους, ώστε να βγούμε άμεσα από το "γύψο"…»

 «Όταν λέω σε φίλους και συναδέλφους ότι νόσησα, από COVID19, νιώθω πως τρομάζουν. Μερικοί με συγχαίρουν που το ομολογώ, αλλά κανείς δεν διανοείται να με συναντήσει, ακόμα και αν έχει νοσήσει ο ίδιος. Υπάρχει ένας κοινωνικός αυτοματισμός που μας έχει μείνει από την εποχή της ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ενές Καντέρ των Μπόστον Σέλτικς ασκεί κριτική, για πολλοστή φορά, στον Ερντογάν

Ο Ενές Καντέρ παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό "Fox News" εκφράζοντας την πεποίθηση πως «η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας θα χρησιμοποιήσει αυτήν την πανδημία για να εδραιώσει περαιτέρω την εξουσία της και να παρουσιαστεί ως σωτήρας».   Ο 27χρονος σέντερ των Μπόστον Σέλτικς άσκησε κριτική -για πολλοστή φορά- ...

Διαβάστε περισσότερα

Ξέρεις...ποιοι είμαστε εμείς,Βαρουφάκη?-Του Τσαντίλα

Εμείς είμαστε οι επιχειρηματίες που ζήσαμε τα capital controls για το ηλίθιο γινάτι σου!Εμείς είμαστε οι συνταξιούχοι που στηνόμασταν στις ουρές των τραπεζών για να κορδόνεσαι αυτάρεσκα ως επαναστάτης της φακής!Εμείς είμαστε οι δημοσιογράφοι που δεν σε πιέζαμε όσο έπρεπε για να μας πεις που ...

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής Σιέττος: Με αυτή την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει

Ήταν Δεκέμβριος του 2014 όταν ο καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Κωνσταντίνος Σιέττος προέβλεψε με τη χρήση διάφορων μαθηματικών μοντέλων ότι η εξάπλωση του ιού Έμπολα στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε θα σταματούσε τρεις μήνες αργότερα. Η πρόβλεψη δικαιώθηκε τότε από τα γεγονότα.   Σήμερα ο Κωνσταντίνος Σιέττος ...

Διαβάστε περισσότερα

Περί αμβλώσεων...-Των Κ.Αρσλανίδου-Γ.Βούρου

Πολλοί χαρακτηρίζουν τη γέννηση μιας ζωής ως «θαύμα της φύσης». Πράγματι, είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο το ζυγωτό, δηλαδή το πρώτο κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού που προκύπτει ως αποτέλεσμα της συνένωσης ωαρίου και σπερματοζωαρίου, πολλαπλασιάζεται σχηματίζοντας ιστούς, όργανα και τελικώς συστήματα οργάνων, τα ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο καπιταλισμός έχει τα όριά του-Της Τζούντιθ Μπάτλερ

Η επιταγή της απομόνωσης συμπίπτει με μια νέα αναγνώριση της παγκόσμιας αλληλεξάρτησής μας κατά τη διάρκεια του νέου χρόνου και χώρου της πανδημίας. Αφενός, μας ζητείται να αποτραβηχτούμε σε οικογενειακές μονάδες, σε κοινούς χώρους κατοίκησης ή ατομικές κατοικίες, στερούμενοι κοινωνικών επαφών και εκτοπισμένοι σε σφαίρες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Κουτσούμπας,το ΠΑΜΕ και η καραντίνα-Του Δ.Σαρακατσάνου

Συνήθως οι αναλύσεις του ΚΚΕ για τις διεθνείς εξελίξεις είναι εντυπωσιακά ενδιαφέρουσες.Κι αυτό διότι η ¨ανάγνωση" των γεγονότων γίνεται απο την σκοπιά του "Δεν δίνω λογαριασμό,δεν παίρνω λογαριασμό"!Κανείς ποτέ δεν του ζήτησε να κυβερνήσει,κανείς ποτέ δεν του έδωσε τα κλειδιά του ταμείου και φυσικά κανείς ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας και «το τέλος των μύθων και των ψευδαισθήσεων»

Ο  γενικός  γραμματέας  της  ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε άρθρο του στον «Ριζοσπάστη» του Σαββατοκύριακου, υπό τον τίτλο «Το τέλος των μύθων και των ψευδαισθήσεων» και υπότιτλο «Για να αντιμετωπίσουμε το παρόν και να προετοιμάσουμε το αύριο» υπογραμμίζει ότι «το περιεχόμενο της παρέμβασης του ...

Διαβάστε περισσότερα

220000 ηλίθιοι επισήμως πιστοποιημένοι!

Σύμφωνα με την Opinion:το 2,2% δεν ανησυχεί καθόλου για τον κορονοιό,το 2,2% διαφωνεί με τα μέτρα κατά του κορονοιού,το 3,1% διαφωνεί με την απαγόρευση συνωστισμού στις εκκλησίες,και το 2,7% διαφωνεί με τις...ενημερώσεις Τσιόδρα. Πάντα,είχαμε την απορία για το πλήθος των ηλιθίων στη χώρα.10.000.000 είμαστε... Περίπου 220000 ηλίθιοι ...

Διαβάστε περισσότερα

Ι.Καποδίστριας:ούτε μισθά ούτε αναδρομικά,μία κότα ανά τετραήμερο!

Mία χώρα ,όπως η Ελλάδα που έχει συνδέσει την τύχη της με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και τη συνετή διαχείριση των οικονομικών της ,για να μην πω τη βαριά λέξη «λιτότητα» ,θα έπρεπε να τιμά με ξεχωριστό τρόπο τη μνήμη του πρώτου κυβερνήτη της που ...

Διαβάστε περισσότερα

Είναι ο Κορονοϊός ευκαιρία να δοκιμαστεί το remote work στην Ελλάδα;Tης Αγγέλας Ανθουλάκη

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε τις επιπτώσεις που έχει μία πανδημία όπως είναι αυτή του ιού Covid-19. Μερικά από τα μέτρα πρόληψης που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ο περιορισμός επαφών με άλλους ανθρώπους. Πώς όμως θα μπορούσε αυτό να εφαρμοστεί στον εργασιακό χώρο όπου ...

Διαβάστε περισσότερα

Η απαγόρευση και η νέα πίστη στο κράτος-Του Μιχάλη Τσιντσίνη

Κανείς δεν εξεπλάγη. Η απόφαση του Πρωθυπουργού για την απαγόρευση της κυκλοφορίας ήταν μια προδιαγεγραμμένη κλιμάκωση –ανάλογη και με το βαθμό συνειδητοποίησης της κοινωνίας. Τα παραδείγματα των χωρών που άργησαν να πάρουν τόσο δραστικά μέτρα ήταν από την αρχή οδηγός για την κυβέρνηση, αλλά και ...

Διαβάστε περισσότερα

Για την Ημέρα της Ποίησης

Διότι φίλες και φίλοι μου τελικά το μόνο που έχει κάθε άνθρωπος για να ελευθερώσει τους άπειρους κόσμους και γαλαξίες που κρύβει μέσα του, για να παλέψει με το τραγικό και το παράλογο και για να δει καθαρά ακόμα και στην βαθύτερη νύχτα είναι η ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορωνοϊός...Θεωρία των παιγνίων-Toυ Νίκου Καβούλη

Χωρίς αμφιβολία βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας. Μια στιγμή που πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις προσωπικές μας ευθύνες και να δείξουμε υπευθυνότητα όχι μόνο για μας αλλά και για τους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι γονείς ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα νομοθετικά βήματα της Ελλάδας για την καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Η έμφυλη βία είναι ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο, χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης κοινωνικού ελέγχου, τιμωρίας και «σωφρονισμού» και περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας των ατόμων που την υφίστανται. Θύματά της είναι κυρίως γυναίκες και κορίτσια, ανεξαρτήτως ηλικίας, μόρφωσης, επαγγέλματος ή ...

Διαβάστε περισσότερα

Ποινικό Δίκαιο και Κορωνοϊός

Του Ιωάννη Βούρου*Δεδομένης της επικινδυνότητας της κατάστασης αλλά και των τεράστιων διαστάσεων που έχει λάβει, σε σύντομο χρονικό διάσημα, η εξάπλωση του ιού εντός και εκτός των συνόρων μας, η ΠΟΥ κήρυξε τον κορωνοϊό ως πανδημία. Απόρροια αυτού ήταν η έκδοση σχετικών οδηγιών προς τους ...

Διαβάστε περισσότερα

9+1 Τρόποι για να προστατευτείς από τον κορωνοϊό

Το τελευταίο διάστημα ένα μεγάλο μέρος της επικαιρότητας και των ειδήσεων καταλαμβάνει η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού, συμπτώματα του οποίου εμφανίστηκαν πρόσφατα και στην Ελλάδα, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία στον πληθυσμό. Συνέπεια αυτού ήταν η υπερβολική αύξηση της χρήσης χειρουργικών μασκών, η οποία ...

Διαβάστε περισσότερα

Θες να φταίς εσύ?-Toυ Κωνσταντίνου Δημητρίου

Ίσως είναι μιά από τις σπάνιες περιπτώσεις που η Πολιτεία αντέδρασε άμεσα σε έναν επικείμενο κίνδυνο.Ίσως είναι η πρώτη υπόθεση που δεν αφέθηκε η διαχείρηση ενός σοβαρού προβλήματος στα "χέρια" πολιτικών σκοπιμοτήτων και ίσως είναι η μοναδική φορά που το Κράτος λειτούργησε και λειτουργεί με ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Warren Buffett αποκαλύπτει τις 3 «αποφάσεις ζωής» που οδηγούν στην επιτυχία

Ο Warren Buffett, ένας από τους διασημότερους επενδυτές στον κόσμο, μας παραθέτει τις 3 «αποφάσεις ζωής» που μπορούν να μας οδηγήσουν στην επιτυχία, ανεξάρτητα από το πεδίο στο οποίο κινούμαστε.   1) Μη ρισκάρεις να χάσεις αυτό που έχεις, για να αποκτήσεις κάτι που δεν χρειάζεσαι. Το ...

Διαβάστε περισσότερα

85 Πανεπιστημιακοί: «Σε αυτόν τον πόλεμο ποιος είναι ο εχθρός μας;»  

Για τις εξελίξεις στο προσφυγικό τοποθετήθηκαν 85 ακαδημαϊκοί σε κοινή δήλωσή τους με τίτλο: «Σε αυτόν τον πόλεμο ποιος είναι ο εχθρός μας;», που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 7-8 Μαρτίου 2020 «Οι πρόσφυγες, όπως και οι μετανάστες, είναι -και αυτοί- θύματα ...

Διαβάστε περισσότερα

Προσοχή σε σχολεία,σχολές και Εκκλησίες τώρα!-Του Κωνσταντίνου Δημητρίου

Καθώς παρακολουθούμε την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοιου σε παγκόσμιο επίπεδο,αναρωτιέμαι πως θα έχει συνέχεια το επιτυχημένο αρχικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του στην Ελλάδα. Επειδή πράγματι πάρθηκαν μέτρα και μάλιστα εγκαίρως,επειδή δημοσιοποιήθηκαν με σοβαρότητα τα προβλήματα που δημιουργεί καθώς και οι τρόποι προφύλαξης,επειδή ...

Διαβάστε περισσότερα