Περί αμβλώσεων...-Των Κ.Αρσλανίδου-Γ.Βούρου

ΑΠΟΨΕΙΣ
6 Απριλίου 2020 18:36:00

Πολλοί χαρακτηρίζουν τη γέννηση μιας ζωής ως «θαύμα της φύσης». Πράγματι, είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο το ζυγωτό, δηλαδή το πρώτο κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού που προκύπτει ως αποτέλεσμα της συνένωσης ωαρίου και σπερματοζωαρίου, πολλαπλασιάζεται σχηματίζοντας ιστούς, όργανα και τελικώς συστήματα οργάνων, τα οποία θα λειτουργήσουν αρμονικά και αποτελεσματικά, προκειμένου να επιβιώσει αυτή η νέα ζωή αλλά και να αναπτυχθεί ικανοποιητικά.

Λαμβάνοντας υπόψιν αυτή τη σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία, η άμβλωση, δηλαδή η τεχνητή διακοπή της κύησης φαντάζει αποκρουστική και ανήθικη. Ωστόσο, τα αίτια που ίσως οδηγήσουν στην λήψη μίας τέτοιας απόφασης κάποιες φορές είναι παραπάνω από σημαντικά, όπως στην περίπτωση που η εγκυμοσύνη έχει προκύψει ως αποτέλεσμα σεξουαλικής κακοποίησης. Για αυτό τον λόγο, λοιπόν, το αμφιλεγόμενο ζήτημα της άμβλωσης γεννά διαφορετικές και αντικρουόμενες στάσεις και απόψεις στο ευρύ κοινό, κάποιες φορές δε αξιοσημείωτης έντασης. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η πρόσφατη διαφημιστική καμπάνια που κυκλοφόρησε λίγους μήνες πριν και ετίθετο σφόδρα κατά της άμβλωσης και η οποία στάθηκε αφορμή για το παρόν άρθρο.

H διαδικασία της άμβλωσης

Ξεκινώντας με την άμβλωση ως διαδικασία, χρήσιμο θα ήταν να αναφερθούν οι νόμιμοι τρόποι πραγματοποίησης της. Αναλυτικότερα, η διακοπή της κύησης γίνεται είτε με τη φαρμακευτική είτε με τη χειρουργική μέθοδο. Στην πρώτη περίπτωση, πραγματοποιείται χορήγηση δύο διαφορετικών φαρμάκων, γεγονός το οποίο προκαλεί ουσιαστικά φυσική αποβολή. Στη δεύτερη περίπτωση, η άμβλωση πραγματοποιείται μέσω χειρουργικής επέμβασης, η οποία απαιτεί τη χορήγηση αναισθησίας στη γυναίκα.

Ηθικοδεοντολογικά ζητήματα

Το ζήτημα της άμβλωσης γεννά ερωτήματα, τα οποία διχάζουν και προβληματίζουν έντονα το ευρύ κοινό. Η τεχνητή διακοπή της κύησης στην Ελλάδα πραγματοποιείται νόμιμα εντός των πρώτων 12 εβδομάδων. Σε αυτό το σημείο, προκύπτει το κυριότερο ερώτημα όλων και το οποίο αφορά το ίδιο το έμβρυο και κατά πόσο αυτό θεωρείται ένας ζωντανός ανθρώπινος οργανισμός. Βέβαια, το τι θεωρεί κανείς ζωή είναι αρκετά υποκειμενικό και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που προβληματίζει τόσο πολύ αυτό το ερώτημα. Μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού υποστηρίζει πως το έμβρυο δεν έχει ζωή, επομένως και ατομικά δικαιώματα, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει και να πάρει μέρος στην λήψης μιας απόφασης, επιχείρημα που κινείται σε λογικό πλαίσιο. Στον αντίποδα, ένας αντίστοιχος αριθμός ατόμων υιοθετεί την άποψη πως το έμβρυο είναι ζωντανό και αποτελεί ανήθικη πράξη ο,τιδήποτε το θέτει σε κίνδυνο. Αυτή η άποψη είναι επίσης βάσιμη, αν σκεφτεί κανείς πως η καρδιά του εμβρύου παρουσιάζει καρδιακό ρυθμό μεταξύ 18ης και 20ης ημέρας κύησης, ενώ έχει σχηματισθεί ολοκληρωτικά περίπου μέχρι το τέλος της 8ης εβδομάδας. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως ο εμβρυικός εγκέφαλος φαίνεται να λειτουργεί στις 6 εβδομάδες κύησης, ενώ στις 11 εβδομάδες το έμβρυο αισθάνεται τον πόνο και ως αντίδραση επιταχύνεται ο καρδιακός του ρυθμός. Επομένως, ποιό επιχείρημα επικρατεί και δίνει την απάντηση σε ένα τέτοιο δίλημμα;

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν πως η άμβλωση είναι στην ουσία μία δολοφονία. Θεωρούν το έμβρυο ζωντανό ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς ωστόσο τη δυνατότητα έκφρασης και υπεράσπισης του εαυτού του, ώστε να αντισταθεί στη διακοπή της ζωής του. Ως εκ τούτου, θεωρούν την πράξη αυτή ανήθικη και αποτρόπαιη. Η θέση της εκκλησίας ταυτίζεται με την ανωτέρω, θεωρώντας την τεχνητή διακοπή της κύησης προμελετημένο έγκλημα, το οποίο θα έπρεπε να καταδικαστεί.
Φυσικά, τα ηθικοδεοντολογικά διλήμματα γύρω από το ζήτημα είναι πολλά ακόμη και ο κάθε ένας τα προσεγγίζει με τον δικό του τρόπο, επηρεαζόμενος φυσικά από τις αρχές και αξίες στις οποίες είναι πιστός ως άνθρωπος. Για παράδειγμα, τίθεται το ζήτημα των ατομικών δικαιωμάτων του εμβρύου και ποια ζωή θα υπερισχύσει σε περίπτωση που η μητέρα βρίσκεται σε κίνδυνο. Τι γίνεται στην περίπτωση όπου οι οικογενειακές συνθήκες είναι άκρως ακατάλληλες για την ανατροφή ενός παιδιού αλλά ή με τα ζευγάρια που επιδίδονται ασυνείδητα και συστηματικά σε αμβλώσεις; Βέβαια, δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί η περίπτωση κατά την οποία η εγκυμοσύνη πρόεκυψε μετά από σεξουαλική κακοποίηση. Υπό τέτοιες συνθήκες, πως θα ήταν δυνατό η μητέρα να ξεπεράσει την ψυχολογική κατάρρευση που υπέστη μετά από ένα τέτοιο τραυματικό γεγονός και να αναθρέψει κατάλληλα το παιδί; Ακόμη, τίθεται και το ενδεχόμενο της γενετικής ανωμαλίας που ίσως εμφανίσει το έμβρυο, το οποίο δεν είναι λίγες οι φορές που αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στη γέννησή του, καθώς οι γονείς του δεν ήταν έτοιμοι να φροντίσουν ένα παιδί με μία εκ γενετής πάθηση, όπως είναι το Σύνδρομο Down ή αλλιώς τρισωμία 21.

Το αμφιλεγόμενο ζήτημα της άμβλωσης με τα ερωτήματα που γεννά, απασχολεί τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι καλούνται να το διαχειριστούν όσο το δυνατόν πιο ηθικά και σωστά ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Σαφώς, πρόκειται για μία ιδιαίτερη συναισθηματικώς διαδικασία, όχι μόνο για τους γονείς αλλά και για τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας. Όσον αφορά τη νοσηλευτική επιστήμη, η οποία ως στόχο της έχει τη φροντίδα του ασθενούς σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο, καθώς και την εφαρμογή της θεραπείας, ένας νοσηλευτής έχει τη δυνατότητα να μη συμπράξει και να αποσυρθεί από τη διαδικασία της άμβλωσης, επικαλούμενος συνειδησιακούς και ηθικούς προβληματισμούς. Αυτό είναι εύλογο, καθώς οι προσωπικές αξίες που φέρει ένας άνθρωπος δε συμβαδίζουν πάντα με τις επαγγελματικές αξίες που καλείται να υπερασπιστεί. Ας μην ξεχνάμε πως ένας επαγγελματίας κρύβει πίσω του έναν άνθρωπο με προσωπικές ηθικές αρχές, τις οποίες θα κληθεί να διαχειριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα.

Αυτό που καθιστά την διαδικασία της άμβλωσης πολυποίκιλη συναισθημάτων είναι πως κάθε ασθενής έχει τη δική του ιστορία και τα δικά του επιχειρήματα να εκθέσει, γεγονός το οποίο σημαίνει πως κάθε ιστορία είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αυστηρώς μεμονωμένα. Έχοντας ως δεδομένη την τήρηση του νόμου, καθένας αποφασίζει όπως θεωρεί εκείνος σωστό και κατάλληλο, χωρίς να ξεχνά όμως το εξής: Η άμβλωση είναι μια πράξη χωρίς γυρισμό, είναι μία απόφαση που απαιτεί σοβαρότητα, ωριμότητα και αντίληψη, είναι ένα γεγονός που συμβαίνει γύρω μας. Πράττουμε ανάλογα με τις συνθήκες, ανάλογα με την πραγματικότητα, ανάλογα με τα «πιστεύω»μας. Όχι ανάλογα με το κέφι μας.


Νομική προσέγγιση της άμβλωσης

Προτού υπεισέλθουμε στη βαθύτερη νομική προσέγγιση ενός ιδιαιτέρως λεπτού ζητήματος, όπως αυτό της αμβλώσεως, πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στη σύνδεση μεταξύ ζωής και δικαίου. Αποτελεί θέσφατο το ότι σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία, το δρων και ενεργόν κράτος δικαίου ενδιαφέρεται και μεριμνά για την προστασία των εννόμων αγαθών. Δεδομένου ότι η ζωή θεωρείται, ορθώς, ως το υπέρτατο έννομο αγαθό, κρίνεται λογική η πιο αυστηρή και επικεντρωμένη μέριμνα του εκάστοτε δικαιικού συστήματος γύρω από την προστασία της. Για τα εγκλήματα κατά της ζωής έχει δαπανηθεί άπειρος γραφίτης, τόσο θεωρητικώς σε πληθώρα νομικών μελετών, όσο και πρακτικώς – νομολογιακώς σε σωρεία αποφάσεων δικαστηρίων όλων των δικαιοδοτικών βαθμών. Στο παρόν άρθρο θα γίνει αναφορά σε μία ειδική περίπτωση που σχετίζεται άμεσα και άρρηκτα με το έννομο αγαθό της ζωής, περί της οποίας έχουν δημιουργηθεί κατά περιόδους τιτάνιες αντιπαραθέσεις και δεν είναι άλλη από την άμβλωση ή όπως την ονομάζει ο Ποινικός Κώδικας την τεχνητή διακοπή της κύησης.

Κείμενο νομικό καθεστώς αμβλώσεως


Αποτελεί ιστορικό γεγονός, πως η ποινική αντιμετώπιση της αμβλώσεως διήλθε πολλών σταδίων μέχρι να λάβει τη σημερινή της μορφή και να επιτρέπεται υπό τους όρους που θέτει ο Νόμος 1609/1986 και δι’ αυτού το άρθρο 304 του Ποινικού Κώδικα και πιο συγκεκριμένα η παράγραφος 4, σύμφωνα με την οποία η άμβλωση επιτρέπεται και δε θεωρείται άδικη πράξη, εφόσον αυτή εκτελείται με τη συναίνεση της εγκύου ή των ασκούντων την επιμέλεια αυτής προσώπων και εφόσον διενεργείται από γιατρό μαιευτήρα γυναικολόγο παρουσία αναισθησιολόγου σε οργανωμένη κλινική στις παρακάτω περιπτώσεις:
1. Δεν έχουν συμπληρωθεί δώδεκα εβδομάδες εγκυμοσύνης.
2. Η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί και δεν έχουν συμπληρωθεί δέκα εννέα εβδομάδες εγκυμοσύνης.
3. Έχουν διαπιστωθεί, με τα μέτρα προγεννητικής διάγνωσης, ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού ή υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς της σωματικής ή ψυχικής υγείας της. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται σχετική βεβαίωση και του κατά περίπτωση αρμοδίου γιατρού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η σημερινή μορφή των διατάξεων για την άμβλωση πηγάζει και είναι πλήρως εναρμονισμένη με θεμελιώδεις νομικές διατάξεις σχετικές με τα ατομικά δικαιώματα, όπως η συνταγματικώς κατοχυρωμένη ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας (Άρθρο 5 Συντάγματος), το δικαίωμα στην ακεραιότητα του προσώπου (Άρθρο 3 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ) κλπ. Για τους λόγους αυτούς, άλλωστε, η τεχνητή διακοπή της κύησης είναι μία διαδικασία αμιγώς «γυναικοκεντρική», μπορεί δηλαδή να αποφασιστεί μόνον με τη συναίνεση της εγκύου ή των ασκούντων την επιμέλεια αυτής προσώπων, γεγονός που συμπνέει απολύτως με το «δικαίωμα της αυτοδιάθεσης της γυναίκας».
Κατόπιν όλων αυτών, γίνεται εύληπτη η προσπάθεια του νομοθέτη και δη του ποινικού νομοθέτη να προστατέψει συνολικά τη ζωή ως έννομο αγαθό συμπεριλαμβάνοντας στη σφαίρα προστασίας των ποινικών διατάξεων για τα εγκλήματα κατά της ζωής το έμβρυο, προσδίδοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο αυτοτελή αξία στην εν γένεσει ζωή.

Το αδίκημα της διακοπής της κύησης (Άρθρο 304 ΠΚ)

Αναφέρθηκαν ανωτέρω οι περιπτώσεις που περιγράφονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 304 ΠΚ, κατά τις οποίες η άμβλωση δε θεωρείται άδικη πράξη. Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται και οι περιπτώσεις, όπου η άμβλωση τιμωρείται υπό το πνεύμα της προστασίας της «εισέτι εν σπέρματι» ζωής και είναι οι εξής:
Α. Παράγραφος 1: «Όποιος χωρίς τη συναίνεση της εγκύου διακόπτει την κύησή της τιμωρείται με κάθεριξη έως δέκα έτη» (κακούργημα): η πλήρωση της αντικειμενικής υποστάσεως του συγκεκριμένου αδικήματος απαιτεί τη θανάτωση του εμβρύου και την έλλειψη προφορικής ή γραπτής συγκαταθέσεως της εγκύου ή των ασκούντων την επιμέλια αυτής προσώπων πριν ή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της τεχνητής διακοπής. Η πράξη τελείται τόσο με θετική ενέργεια όσο και διά παραλείψεως οφειλόμενης ενέργειας κατά τη διάταξη του άρθου 15 του Ποινικού Κώδικα. Υποκειμενικώς απαιτείται δόλος, ο οποίος να περιλαμβάνει τη γνώση της εγκυμοσύνης, τη θέληση ή την αποδοχή της αμβλώσεως, τη γνώση ότι ο κυοφορούμενος ζει και ότι δεν υπάρχει συναίνεση της εγκύου. Τέλος, πρόκειται για ένα έγκλημα «υπαλλακτικώς μικτό», ήτοι δύναται να τελεστεί με κάθε μέσο.
Β. Παράγραφος 2, εδ. α΄: «Όποιος με τη συναίνεση της εγκύου ή των προσώπων που έχουν τη γονική μέριμνα ή επιμέλειά της αν αυτή είναι ανίκανη να συναινέσει, διακόπτει την εγκυμοσύνη της, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή και αν ενεργεί κατ’ επάγγελμα, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή» (πλημμέλημα). Στη συγκεκριμένη παράγραφο περιγράφεται ουσιαστικά ό,τι και στην πρώτη με τη βασική διαφορά, ότι εδώ υπάρχει συναίνεση της εγκύου για άμβλωση και για τον λόγο αυτό το αδίκημα τιμωρείται ελαφρύτερα. Κατά τα λοιπά, για την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος ισχύουν όσα ελέχθησαν ανωτέρω. Η επιβαρυντική περίπτωση της κατ’ επάγγελμα τέλεσης τέθηκε λελογισμένα, αφού είναι σαφές ότι η έγκυος θα στραφεί σε επαγγελματία υγείας (γιατρό, νοσηλευτή, μαία), ο οποίος θα λάβει αμοιβή, συνήθως χρηματική, για την εμπλοκή του στην άμβλωση.
Γ. Παράγραφος 2, εδ. β’: «Με την ίδια ποινή, μειωμένη κατά το μέτρο του άρθρου 83, τιμωρείται και όποιος προμηθεύει σε έγκυο τα μέσα για τη διακοπή της εγκυμοσύνης της, εφόσον έγινε τουλάχιστον απόπειρα αυτής» (πλημμέλημα). Η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος εμπλουτίζεται και τροποποιείται με το στοιχείο της παροχής στην έγκυο εκείνων των μέσων που κρίνονται απαραίτητα για να προχωρήσει στην άμβλωση της (π.χ. ιατρικονοσηλευτικός εξαπλισμός). Τι ακριβώς θεωρείται μέσο δεν είναι ξεκάθαρο, αφού η συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει υποστεί την κατάλληλη νομολογιακή ερμηνεία και επεξεργασία και το συγκεκριμένο νομικό κενό παραμένει σχετικώς ακάλυπτο. Υποκειμενικώς απαιτείται και εδώ δόλος του δράστη, ο οποίος συνίσταται στη γνώση ότι η γυναίκα είναι έγκυος και ότι πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα παρεχόμενα μέσα για να πετύχει τεχνητή διακοπή της κυήσεώς της.
Δ. Παράγραφος 3: «Έγκυος που μετά την εικοστή τέταρτη εβδομάδα της κύησης διακόπτει την εγκυμοσύνη της ή επιτρέπει σε άλλον να την διακόψει τιμωρείται με φυλάκιση έως έξι μήνες ή χρηματική ποινή» (πλημμέλημα). Η πράξη αυτή διαφοροποείται ως προς την αντικειμενική της υπόσταση σε σχέση με τα ως άνω εξετασθέντα αδικήματα. Εδώ, η ίδια μητέρα με ενέργεια ή παράλειψη της, προβαίνει σε άμβλωση ή δίδει εντολή και επιτρέπει σε τρίτο πρόσωπο να εκτελέσει την άμβλωση. Στοιχείο της αντικειμένικης υποστάσεως είναι περαιτέρω η υπέρβαση του χρονικού ορίου των είκοσι τεσσάρων εβδομάδων κυήσεως. Υποκειμενικώς απαιτείται άμεσος δόλος της μητέρας να προκαλέσει τεχνητή διακοπής στην κύησή της.
Ε. Παράγραφος 5: «Με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή τιμωρείται όποιος κατά την πραγματοποίηση προγεννητικού ελέγχου μετά την εικοστή εβδομάδα της κύησης ή κατά τη διάρκεια του τοκετού και πριν από την εμφάνιση του παιδιού στον εξωτερικό κόσμο, προκαλεί με αμέλεια διακοπή της κύησης ή βαριά βλάβη στο έμβρυο, που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο του νεογνού» (πλημμέλημα). Η αντικειμενική υπόσταση του συγκεκριμένου εγκλήματος αποτελείται από δύο στοιχεία διαζευκτικώς τιθέμενα μεταξύ τους. Απαιτείται θανάτωση διά βαρείας βλάβης του κυοφορούμενου είτε κατά τη διενέργεια προγεννητικού ελέγχου μετά την εικοστή εβδομάδα της κύησης είτε κατά τη διάρκεια του τοκετού πριν εμφανιστεί το παιδί στον εξωτερικό κόσμο. Αναφορικά με την προϋπόθεση της θανάτωσης του νεογνού πριν από την εμφάνισή του στον εξωτερικό κόσμο, αυτή τίθεται προκειμένου να διαφυλαχθεί η διάκριση του αδικήματος αυτού από την κοινή ανθρωποκτονία εξ αμελείας, η οποία θα συνέτρεχε εάν το νεογνό θανατωνόταν αφού είχε εξέλθει από τον μητρικό οργανισμό. Υπαίτιος του συγκεκριμένου αδικήματος είναι ο ενεργών -συνήθως επαγγελματίας υγείας- τον προγεννητικό έλεγχο ή τον τοκετό. Υποκειμενικώς, για την τιμωρηση του δράστη απαιτείται ρητώς αμέλεια, αφού σε περίπτωση ύπαρξης δόλου η πράξη τιμωρείται βαρύτερα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην ηλεκτρονική εφημερίδα Κήρυκος Λίθος (www.kl-news.com).

 

Γράφουν η Κατερίνα Αρσλανίδου και ο Γιάννης Βούρος*

 

*Η Κατερίνα Αρσλανίδου είναι φοιτήτρια Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
**Ο Γιάννης Βούρος είναι φοιτητής Νομικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

 

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Peter Sloterijk: «Η επιστροφή στην ανεμελιά δεν θα είναι εύκολη…»

Ο κόσμος, στη σύλληψή του ως μιας γιγαντιαίας καταναλωτικής σφαίρας, βασίζεται στη συλλογική παραγωγή μιας ανέμελης ατμόσφαιρας. Χωρίς ανεμελιά δεν υπάρχει κοινό ούτε πληθυσμός που να θέλει να καταναλώσει. Αυτός ο δεσμός ανάμεσα στην ανέμελη ατμόσφαιρα και στον καταναλωτισμό έχει διαρραγεί. Όλοι περιμένουν τώρα την ...

Διαβάστε περισσότερα

Εμμ. Δερμιτζάκης: Πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στη διεθνή έρευνα για τον SARS-CoV-2

Πρωτοπόρα ελληνική μελέτη που καθιστά τη χώρα μας σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια επιστημονική σκακιέρα, πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει σε 3.500 ασθενείς και σε δέκα εργαστήρια, με στόχο την καλύτερη γενετική κατανόηση, αλλά και αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας ...

Διαβάστε περισσότερα

Όθ. Ηλιόπουλος: «Όσοι έχουν αντισώματα, να μπορούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους, ώστε να βγούμε άμεσα από το "γύψο"…»

 «Όταν λέω σε φίλους και συναδέλφους ότι νόσησα, από COVID19, νιώθω πως τρομάζουν. Μερικοί με συγχαίρουν που το ομολογώ, αλλά κανείς δεν διανοείται να με συναντήσει, ακόμα και αν έχει νοσήσει ο ίδιος. Υπάρχει ένας κοινωνικός αυτοματισμός που μας έχει μείνει από την εποχή της ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ενές Καντέρ των Μπόστον Σέλτικς ασκεί κριτική, για πολλοστή φορά, στον Ερντογάν

Ο Ενές Καντέρ παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό "Fox News" εκφράζοντας την πεποίθηση πως «η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας θα χρησιμοποιήσει αυτήν την πανδημία για να εδραιώσει περαιτέρω την εξουσία της και να παρουσιαστεί ως σωτήρας».   Ο 27χρονος σέντερ των Μπόστον Σέλτικς άσκησε κριτική -για πολλοστή φορά- ...

Διαβάστε περισσότερα

Ξέρεις...ποιοι είμαστε εμείς,Βαρουφάκη?-Του Τσαντίλα

Εμείς είμαστε οι επιχειρηματίες που ζήσαμε τα capital controls για το ηλίθιο γινάτι σου!Εμείς είμαστε οι συνταξιούχοι που στηνόμασταν στις ουρές των τραπεζών για να κορδόνεσαι αυτάρεσκα ως επαναστάτης της φακής!Εμείς είμαστε οι δημοσιογράφοι που δεν σε πιέζαμε όσο έπρεπε για να μας πεις που ...

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής Σιέττος: Με αυτή την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει

Ήταν Δεκέμβριος του 2014 όταν ο καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Κωνσταντίνος Σιέττος προέβλεψε με τη χρήση διάφορων μαθηματικών μοντέλων ότι η εξάπλωση του ιού Έμπολα στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε θα σταματούσε τρεις μήνες αργότερα. Η πρόβλεψη δικαιώθηκε τότε από τα γεγονότα.   Σήμερα ο Κωνσταντίνος Σιέττος ...

Διαβάστε περισσότερα

Περί αμβλώσεων...-Των Κ.Αρσλανίδου-Γ.Βούρου

Πολλοί χαρακτηρίζουν τη γέννηση μιας ζωής ως «θαύμα της φύσης». Πράγματι, είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο το ζυγωτό, δηλαδή το πρώτο κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού που προκύπτει ως αποτέλεσμα της συνένωσης ωαρίου και σπερματοζωαρίου, πολλαπλασιάζεται σχηματίζοντας ιστούς, όργανα και τελικώς συστήματα οργάνων, τα ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο καπιταλισμός έχει τα όριά του-Της Τζούντιθ Μπάτλερ

Η επιταγή της απομόνωσης συμπίπτει με μια νέα αναγνώριση της παγκόσμιας αλληλεξάρτησής μας κατά τη διάρκεια του νέου χρόνου και χώρου της πανδημίας. Αφενός, μας ζητείται να αποτραβηχτούμε σε οικογενειακές μονάδες, σε κοινούς χώρους κατοίκησης ή ατομικές κατοικίες, στερούμενοι κοινωνικών επαφών και εκτοπισμένοι σε σφαίρες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Κουτσούμπας,το ΠΑΜΕ και η καραντίνα-Του Δ.Σαρακατσάνου

Συνήθως οι αναλύσεις του ΚΚΕ για τις διεθνείς εξελίξεις είναι εντυπωσιακά ενδιαφέρουσες.Κι αυτό διότι η ¨ανάγνωση" των γεγονότων γίνεται απο την σκοπιά του "Δεν δίνω λογαριασμό,δεν παίρνω λογαριασμό"!Κανείς ποτέ δεν του ζήτησε να κυβερνήσει,κανείς ποτέ δεν του έδωσε τα κλειδιά του ταμείου και φυσικά κανείς ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας και «το τέλος των μύθων και των ψευδαισθήσεων»

Ο  γενικός  γραμματέας  της  ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε άρθρο του στον «Ριζοσπάστη» του Σαββατοκύριακου, υπό τον τίτλο «Το τέλος των μύθων και των ψευδαισθήσεων» και υπότιτλο «Για να αντιμετωπίσουμε το παρόν και να προετοιμάσουμε το αύριο» υπογραμμίζει ότι «το περιεχόμενο της παρέμβασης του ...

Διαβάστε περισσότερα

220000 ηλίθιοι επισήμως πιστοποιημένοι!

Σύμφωνα με την Opinion:το 2,2% δεν ανησυχεί καθόλου για τον κορονοιό,το 2,2% διαφωνεί με τα μέτρα κατά του κορονοιού,το 3,1% διαφωνεί με την απαγόρευση συνωστισμού στις εκκλησίες,και το 2,7% διαφωνεί με τις...ενημερώσεις Τσιόδρα. Πάντα,είχαμε την απορία για το πλήθος των ηλιθίων στη χώρα.10.000.000 είμαστε... Περίπου 220000 ηλίθιοι ...

Διαβάστε περισσότερα

Ι.Καποδίστριας:ούτε μισθά ούτε αναδρομικά,μία κότα ανά τετραήμερο!

Mία χώρα ,όπως η Ελλάδα που έχει συνδέσει την τύχη της με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και τη συνετή διαχείριση των οικονομικών της ,για να μην πω τη βαριά λέξη «λιτότητα» ,θα έπρεπε να τιμά με ξεχωριστό τρόπο τη μνήμη του πρώτου κυβερνήτη της που ...

Διαβάστε περισσότερα

Είναι ο Κορονοϊός ευκαιρία να δοκιμαστεί το remote work στην Ελλάδα;Tης Αγγέλας Ανθουλάκη

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε τις επιπτώσεις που έχει μία πανδημία όπως είναι αυτή του ιού Covid-19. Μερικά από τα μέτρα πρόληψης που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ο περιορισμός επαφών με άλλους ανθρώπους. Πώς όμως θα μπορούσε αυτό να εφαρμοστεί στον εργασιακό χώρο όπου ...

Διαβάστε περισσότερα

Η απαγόρευση και η νέα πίστη στο κράτος-Του Μιχάλη Τσιντσίνη

Κανείς δεν εξεπλάγη. Η απόφαση του Πρωθυπουργού για την απαγόρευση της κυκλοφορίας ήταν μια προδιαγεγραμμένη κλιμάκωση –ανάλογη και με το βαθμό συνειδητοποίησης της κοινωνίας. Τα παραδείγματα των χωρών που άργησαν να πάρουν τόσο δραστικά μέτρα ήταν από την αρχή οδηγός για την κυβέρνηση, αλλά και ...

Διαβάστε περισσότερα

Για την Ημέρα της Ποίησης

Διότι φίλες και φίλοι μου τελικά το μόνο που έχει κάθε άνθρωπος για να ελευθερώσει τους άπειρους κόσμους και γαλαξίες που κρύβει μέσα του, για να παλέψει με το τραγικό και το παράλογο και για να δει καθαρά ακόμα και στην βαθύτερη νύχτα είναι η ...

Διαβάστε περισσότερα

Κορωνοϊός...Θεωρία των παιγνίων-Toυ Νίκου Καβούλη

Χωρίς αμφιβολία βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας. Μια στιγμή που πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις προσωπικές μας ευθύνες και να δείξουμε υπευθυνότητα όχι μόνο για μας αλλά και για τους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι γονείς ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα νομοθετικά βήματα της Ελλάδας για την καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Η έμφυλη βία είναι ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο, χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης κοινωνικού ελέγχου, τιμωρίας και «σωφρονισμού» και περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας των ατόμων που την υφίστανται. Θύματά της είναι κυρίως γυναίκες και κορίτσια, ανεξαρτήτως ηλικίας, μόρφωσης, επαγγέλματος ή ...

Διαβάστε περισσότερα

Ποινικό Δίκαιο και Κορωνοϊός

Του Ιωάννη Βούρου*Δεδομένης της επικινδυνότητας της κατάστασης αλλά και των τεράστιων διαστάσεων που έχει λάβει, σε σύντομο χρονικό διάσημα, η εξάπλωση του ιού εντός και εκτός των συνόρων μας, η ΠΟΥ κήρυξε τον κορωνοϊό ως πανδημία. Απόρροια αυτού ήταν η έκδοση σχετικών οδηγιών προς τους ...

Διαβάστε περισσότερα

9+1 Τρόποι για να προστατευτείς από τον κορωνοϊό

Το τελευταίο διάστημα ένα μεγάλο μέρος της επικαιρότητας και των ειδήσεων καταλαμβάνει η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού, συμπτώματα του οποίου εμφανίστηκαν πρόσφατα και στην Ελλάδα, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία στον πληθυσμό. Συνέπεια αυτού ήταν η υπερβολική αύξηση της χρήσης χειρουργικών μασκών, η οποία ...

Διαβάστε περισσότερα

Θες να φταίς εσύ?-Toυ Κωνσταντίνου Δημητρίου

Ίσως είναι μιά από τις σπάνιες περιπτώσεις που η Πολιτεία αντέδρασε άμεσα σε έναν επικείμενο κίνδυνο.Ίσως είναι η πρώτη υπόθεση που δεν αφέθηκε η διαχείρηση ενός σοβαρού προβλήματος στα "χέρια" πολιτικών σκοπιμοτήτων και ίσως είναι η μοναδική φορά που το Κράτος λειτούργησε και λειτουργεί με ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Warren Buffett αποκαλύπτει τις 3 «αποφάσεις ζωής» που οδηγούν στην επιτυχία

Ο Warren Buffett, ένας από τους διασημότερους επενδυτές στον κόσμο, μας παραθέτει τις 3 «αποφάσεις ζωής» που μπορούν να μας οδηγήσουν στην επιτυχία, ανεξάρτητα από το πεδίο στο οποίο κινούμαστε.   1) Μη ρισκάρεις να χάσεις αυτό που έχεις, για να αποκτήσεις κάτι που δεν χρειάζεσαι. Το ...

Διαβάστε περισσότερα

85 Πανεπιστημιακοί: «Σε αυτόν τον πόλεμο ποιος είναι ο εχθρός μας;»  

Για τις εξελίξεις στο προσφυγικό τοποθετήθηκαν 85 ακαδημαϊκοί σε κοινή δήλωσή τους με τίτλο: «Σε αυτόν τον πόλεμο ποιος είναι ο εχθρός μας;», που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 7-8 Μαρτίου 2020 «Οι πρόσφυγες, όπως και οι μετανάστες, είναι -και αυτοί- θύματα ...

Διαβάστε περισσότερα

Προσοχή σε σχολεία,σχολές και Εκκλησίες τώρα!-Του Κωνσταντίνου Δημητρίου

Καθώς παρακολουθούμε την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοιου σε παγκόσμιο επίπεδο,αναρωτιέμαι πως θα έχει συνέχεια το επιτυχημένο αρχικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του στην Ελλάδα. Επειδή πράγματι πάρθηκαν μέτρα και μάλιστα εγκαίρως,επειδή δημοσιοποιήθηκαν με σοβαρότητα τα προβλήματα που δημιουργεί καθώς και οι τρόποι προφύλαξης,επειδή ...

Διαβάστε περισσότερα