Πέντε τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό

LIFE
6 Δεκεμβρίου 2017 18:21:00


Η φλεγμονή μπορεί να είναι καλή ή κακή, ανάλογα με την κατάσταση.

Από τη μία πλευρά, είναι ο φυσικός τρόπος του σώματος να προστατεύεται όταν τραυματίζεται ή όταν αρρωσταίνει. Βοηθά το σώμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τους ξένους εισβολείς και μπορεί να τονώσει την επούλωση.

Από την άλλη πλευρά, η χρόνια παρατεταμένη φλεγμονή είναι επιβλαβής. Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία και πολλά άλλα.

Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στη φλεγμονή του σώματος.

Η έρευνα έχει εντοπίσει 5 τρόφιμα που μπορεί να διατηρούν υψηλότερα τη φλεγμονή στο σώμα. Αυτό εικάζεται ότι συμβαίνει επειδή αυτά τα τρόφιμα τροποποιούν τη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων με αποτέλεσμα να παράγονται μεγαλύτερες ποσότητες προφλεγμονωδών μορίων.

1. Σιρόπι καλαμποκιού ζάχαρης και υψηλής φρουκτόζης

Η επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη) και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (HFCS) είναι οι δύο κύριοι τύποι προστιθέμενης ζάχαρης στη διατροφή.

Η ζάχαρη είναι 50% γλυκόζη και 50% φρουκτόζη, ενώ το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη έχει συνήθως 55% φρουκτόζη και 45% γλυκόζη.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα πρόσθετα σάκχαρα είναι επιβλαβή είναι ότι διατηρούν αυξημένη τη φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες. Σε μια μελέτη, όταν τα ποντίκια τρέφονταν με δίαιτες υψηλής σακχαρόζης, ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού που εξαπλώθηκε στους πνεύμονές τους, εν μέρει λόγω φλεγμονώδους αντίδρασης προς τη ζάχαρη.

Σε μια άλλη μελέτη, η αντιφλεγμονώδης δράση των ω-3 λιπαρών οξέων μειώθηκε σε ποντίκια που έλαβαν τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Και σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, όπου οι άνθρωποι έπιναν αναψυκτικό με ζάχαρη, αναψυκτικό διαίτης, γάλα ή νερό, μόνο εκείνοι με τα σακχαρούχα αναψυκτικά είχαν αυξημένο επίπεδο ουρικού οξέος, το οποίο συνδέεται σε φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η ζάχαρη ίσως προκαλεί βλάβη λόγω κυρίως της φρουκτόζης. Ενώ οι μικρές ποσότητες φρουκτόζης στα φρούτα και τα λαχανικά δεν κάνουν κακό στην υγεία, η λήψη μεγάλων ποσοτήτων από τα πρόσθετα σάκχαρα θεωρείται κακή ιδέα. Η κατανάλωση πολλής φρουκτόζης έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τον διαβήτη, τη λιπώδη ηπατική νόσο, τον καρκίνο και τη χρόνια νεφρική νόσο. Οι ερευνητές έχουν επίσης βρει ότι η φρουκτόζη προκαλεί φλεγμονή εντός των ενδοθηλιακών κυττάρων που επικαλύπτουν τα αιμοφόρα αγγεία.

2. Τεχνητά τρανς λιπαρά

Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι τα τεχνητά τρανς λιπαρά είναι τα πιο ανθυγιεινά λίπη που μπορείτε να φάτε. Δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου σε ακόρεστα φυτικά έλαια, μέσω μια βιομηχανικής διαδικασίας που ονομάζεται μερική υδρογόνωση. Τα τρανς λιπαρά συχνά αναφέρονται ως “μερικώς υδρογονωμένα έλαια” στις ετικέτες των τροφίμων.

Ορισμένες μαργαρίνες περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία υπάρχουν επίσης σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σε αντίθεση με τα φυσικώς ενυπάρχοντα τρανς λιπαρά που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κρέας, τα τεχνητά τρανς λιπαρά έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν φλεγμονή και αυξάνουν τον κίνδυνο ασθένειας.

Εκτός από το γεγονός ότι τα αυξάνουν τη κακή χοληστερίνη (LDL) και μειώνουν την καλή (HDL), τα τρανς λιπαρά μειώνουν τη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων. Η πρόσληψή τους από τη διατροφή έχει συνδεθεί με υψηλά επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών όπως η ιντερλευκίνη 6 (IL-6), ο παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF) και η C αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP).

Τα επίπεδα CRP ήταν 78% υψηλότερα στις γυναίκες που ανέφεραν την υψηλότερη πρόσληψη τρανς λιπαρών στη μελέτη Nurses Health Study.

Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή υπέρβαρων και ηλικιωμένων γυναικών, το υδρογονωμένο σογιέλαιο αύξησε τη φλεγμονή πολύ περισσότερο από το φοινικέλαιο και το ηλιέλαιο.

3. Φυτικά έλαια και σπορέλαια

Παρά τα όσα ακούμε εδώ και χρόνια, ότι η κατανάλωση φυτικών ελαίων είναι καλή (διότι ρίχνουν τη χοληστερίνη) υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι είναι βλαβερά για την υγεία.

Σε αντίθεση με το παρθένο ελαιόλαδο και το έλαιο καρύδας, τα φυτικά έλαια και τα σπορέλαια εξάγονται συχνά από τρόφιμα χρησιμοποιώντας διαλύτες όπως το εξάνιο, ένα συστατικό της βενζίνης που είναι νευροτοξίνη. Τα φυτικά έλαια που παρασκευάζονται με αυτόν τον τρόπο περιλαμβάνουν το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο, το καρθαμέλαιο, την ελαιοκράμβη, το φυστικέλαιο, το σησαμέλαιο και το σογιέλαιο. Αντίθετα, στο ελαιόλαδο χρησιμοποιείται η μέθοδος της ψυχρής έκθλιψης.

Εκτός από την αμφίβολη επεξεργασία τους, αυτά τα έλαια προάγουν τη φλεγμονή ως αποτέλεσμα της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά οξέα ωμέγα-6 τα οποία είναι επιρρεπή σε βλάβες λόγω οξείδωσης.

Αν και ορισμένα διαιτητικά ωμέγα-6 λιπαρά είναι απαραίτητα, η τυπική δυτική διατροφή παρέχει περισσότερες ποσότητες από τις ανάγκες των ανθρώπων. Τον 20ό αιώνα, η κατανάλωση φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 130% στις ΗΠΑ λόγω της προώθησής τους με σκοπό να μειωθεί η χοληστερίνη.

Στην πραγματικότητα, πρέπει να τρώμε περισσότερα πλούσια σε ωμέγα-3 τρόφιμα, όπως τα λιπαρά ψάρια, προκειμένου να βελτιώσουμε την αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 και να αντλήσουμε τα αντιφλεγμονώδη οφέλη των ωμέγα-3.

Σε μια μελέτη, οι αρουραίοι που κατανάλωσαν αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρά οξέα 20: 1 ανταποκρίθηκαν με πολύ υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών από αυτούς που κατανάλωναν αναλογία 1: 1 ή 5: 1.

4. Υπερβολικό αλκοόλ

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ίσως παρέχει οφέλη για την υγεία αν και αυτό δεν είναι οριστικό. Ιδιαίτερα το κρασί μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά όταν καταναλώνεται εντός των γευμάτων οπότε και η απορρόφησή του είναι πιο αργή. Από την άλλη μεριά το αλκοόλ, ακόμα και σε χαμηλές ποσότητες αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Πάντως, σε υψηλές υψηλότερες ποσότητες το αλκοόλ σίγουρα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Σε μία μελέτη, ο φλεγμονώδης δείκτης CRP αυξήθηκε σε άτομα που κατανάλωναν αλκοόλ. Όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνεται, τόσο περισσότερο αυξάνεται η CRP.

Οι άνθρωποι που πίνουν πολύ συχνά αναπτύσσουν προβλήματα με τα βακτήρια που μετακινούνται από το παχύ έντερο προς το υπόλοιπο σώμα. Αυτή η κατάσταση, συχνά αποκαλούμενη “Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου”, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη φλεγμονή που οδηγεί σε βλάβη οργάνων.

Για να αποφευχθούν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ, η πρόσληψη πρέπει να περιορίζεται σε δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό για τις γυναίκες.

5. Επεξεργασμένο κρέας

Η κατανάλωση μεταποιημένου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου του στομάχου και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι συνήθεις τύποι επεξεργασμένου κρέατος περιλαμβάνουν τα λουκάνικα, το μπέικον, το ζαμπόν και τα καπνιστά κρέατα (γενικότερα τα αλλαντικά).

Το μεταποιημένο κρέας περιέχει πιο πολλά τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGE) από τα περισσότερα άλλα κρέατα. Τα AGE σχηματίζονται με το μαγείρεμα του κρέατος και μερικών άλλων τροφών σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι γνωστό ότι προκαλούν φλεγμονώδεις αλλαγές.

Από όλες τις ασθένειες που συνδέονται με την κατανάλωση μεταποιημένου κρέατος, η σχέση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η ισχυρότερη. Αν και πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ένας μηχανισμός πιστεύεται ότι είναι η φλεγμονώδης απόκριση στο επεξεργασμένο κρέας από τα κύτταρα του παχέος εντέρο

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Ελληνική Εταιρία Μαστολογίας:Πολλοί μαστογράφοι δεν πληρούν τις προδιαγραφές

Το σημαντικό ρόλο που παίζει η ποιότητα της μαστογραφίας στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και κατά συνέπεια στην ίαση της γυναίκας, επισημαίνει η Ελληνική Εταιρία Μαστολογίας, η οποία διαπιστώνει κενά στον έλεγχο της ποιότητας στα εργαστήρια μαστογραφίας. Σημειώνει ότι «εδώ και μερικά χρόνια ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέες προοπτικές στη γονιδιακή θεραπεία

Επανάσταση στη γενετική μηχανική, με στοχευμένες εφαρμογές σε συγκεκριμένες θέσεις στο γονιδίωμα, έχει φέρει η μέθοδος CRISPR/Cas9, η οποία θεωρείται ως η πιο δημοφιλής εφαρμογή, λόγω της απλότητας, ευελιξίας της ακρίβειας και του χαμηλού κόστους. Προς το παρόν, η CRISPR/Cas9 έχει εφαρμοστεί σε ανθρώπινες κυτταρικές σειρές ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι κακοτοπιές της ζευγαροσύνης - Του Γιάννη Ξηντάρα

Προφανώς οι σχέσεις δεν έχουν, ούτε θα μπορούσαν να έχουν, ένα manual εγχειρίδιο το οποίο θα μας καθοδηγούσε στην σωστή διαχείριση τους. Είναι κατά συνέπεια αναπόφευκτο οι σχέσεις μας συχνά να έχουν προβλήματα, μερικές φορές ανυπέρβλητα. Ωστόσο η εμπειρία , η κοινή λογική και πάνω ...

Διαβάστε περισσότερα

Ρωσία:To 25% των νέων θεωρούν ότι το AIDS έχει γίνει επιδημία

Σχεδόν το ένα τέταρτο των νεαρών Ρώσων ηλικίας 16-23 ετών θεωρεί ότι στην Ρωσία υπάρχει επιδημία AIDS, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ίδρυμα «Χρειάζομαι βοήθεια» και το πρακτορείο Tiburon research, τα οποία υπάρχουν στην διάθεση του πρακτορείου TASS. Στην δημοσκόπηση συμμετείχαν 911 ...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΕΛΠΝΟ: «Εμβολιάσου για την εποχική γρίπη»

«Εμβολιάσου για την εποχική γρίπη. Προστατεύσου και προστάτευσε τους γύρω σου» είναι το μήνυμα, στο οποίο εστιάζει η φετινή καμπάνια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Κάθε χρόνο η γρίπη ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό νοσηρότητας και θνητότητας στον πληθυσμό ενώ ταυτόχρονα θέτει σε δοκιμασία ...

Διαβάστε περισσότερα

Ένα αυγό την ημέρα αυξάνει το ύψος στα μωρά 6-9 μηνών

Τα αυγά αυξάνουν σημαντικά την ανάπτυξη και μειώνουν τον νανισμό κατά 47% στα μωρά ηλικία 6-9 μηνών, βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics από μια κορυφαία εμπειρογνώμονα για τη διατροφή των παιδιών στο Brown School at Washington University στο Σαιντ Λούις. “Τα αυγά είναι ...

Διαβάστε περισσότερα

Το πρώτο «ζωντανό τατουάζ» στον κόσμο

Επιστήμονες του ΜΙΤ δημιούργησαν μια τεχνική 3-D printing η οποία χρησιμοποιεί ένα νέο είδος μελάνης, φτιαγμένης από γενετικά προγραμματισμένα ζωντανά κύτταρα.Όπως αναφέρει το ΜΙΤ News, τα κύτταρα αυτά είναι σχεδιασμένα να φωτίζονται ανταποκρινόμενα σε ένα εύρος ερεθισμάτων. Όταν αναμειγνύονται με ένα μείγμα υδροτζέλ και θρεπτικών ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι ανατολίτικες ρίζες του κουραμπιέ

Η ρίζα του γλυκού πρέπει να αναζητηθεί στην Περσία, από όπου και το γλύκισμα ταξίδεψε σε ολόκληρη την ανατολή, τα Βαλκάνια και φυσικά τη χώρα μας. Βεβαίως, όπως κάθε διάσημο γλυκό που σέβεται τον εαυτό του, για την πατρότητά του ερίζουν και άλλες χώρες, ιδιαίτερα ...

Διαβάστε περισσότερα

Το τένις και τα αθλήματα με ρακέτα είναι τα καλύτερα σπορ για την υγεία

Τα οφέλη της άσκησης για την υγεία είναι γνωστά σε όλους, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και επεκτείνεται η διάρκεια ζωής. Μια αυστραλιανή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine δείχνει ποια είναι το καλύτερα σπορ για την υγεία: το τένις και ...

Διαβάστε περισσότερα

Μέλι: To 75% των δειγμάτων περιέχουν νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science βρήκε ότι το 75% των δειγμάτων μελιών από όλες τις ηπείρους του πλανήτη περιέχουν νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα (στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα φυτοφάρμακα acetamiprid, clothianidin, dinotefuran, fipronil, imidacloprid, nitenpyram, thiacloprid, thiamethoxam). Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο καθώς οι μέλισσες απορροφούν αυτά ...

Διαβάστε περισσότερα

Πέντε τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό

Η φλεγμονή μπορεί να είναι καλή ή κακή, ανάλογα με την κατάσταση. Από τη μία πλευρά, είναι ο φυσικός τρόπος του σώματος να προστατεύεται όταν τραυματίζεται ή όταν αρρωσταίνει. Βοηθά το σώμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τους ξένους εισβολείς και μπορεί να τονώσει την ...

Διαβάστε περισσότερα

Αναποτελεσματική η δίαιτα όταν τρώμε σε λάθος ώρες

Μια νέα μελέτη που έγινε σε ποντίκια ενισχύει την ιδέα ότι η ώρα που τρώμε το φαγητό μας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την απώλεια βάρους. Τα ποντίκια που ακολούθησαν μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων και έτρωγαν κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής ώρας σίτισης ήταν τα μόνα που ...

Διαβάστε περισσότερα

Αιτία μωρών χαμηλού βάρους η ατμοσφαιρική ρύπανση

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο βρετανικό περιοδικό Medical Journal και έγινε από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, του Kings College και του St George’s. Διαπίστωσε ότι οι μητέρες του Λονδίνου που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων PM2,5 έχουν 2-6% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μωρό με ...

Διαβάστε περισσότερα

Η περιοδοντική νόσος συνδέεται με τον καρκίνο του οισοφάγου

Ορισμένα βακτήρια που εμπλέκονται στην περιοδοντική νόσο (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του οισοφάγου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cancer Research, το περιοδικό της American Association for Cancer Research. Οι δύο συχνότεροι τύποι καρκίνου του οισοφάγου είναι ο καρκίνος εκ πλακωδών ...

Διαβάστε περισσότερα

Πέντε μυστικά...άμυνας για γρίπη και ιώσεις

Έχουμε μπει για τα καλά στο χειμώνα! Μία περίοδος που συνοδεύεται από ιώσεις, αλλά και από την εποχική γρίπη. Η Δρ. Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι υπάρχουν κάποια "μυστικά" διατροφής που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε το ανοσοποιητικό μας, ώστε να μειώσουμε ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα πολλά παιγνίδια κάνουν κακό στα παιδιά;

Όσα περισσότερα παιγνίδια περιβάλλουν ένα παιδί, τόσο περισσότερο κακό του κάνουν, καθώς αδυνατεί να τα εκτιμήσει και να συγκεντρώσει την προσοχή του, με συνέπεια να μειώνεται η δημιουργικότητα και η χαρά του. Αυτό που υποπτεύονταν πολλοί γονείς, επιβεβαιώνει μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα, την οποία ...

Διαβάστε περισσότερα

Δίαιτα χαμηλών θερμίδων νικά τον διαβήτη

Μια δραστική δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων μπόρεσε να αναστρέψει τον διαβήτη τύπου 2 σχεδόν στο 90% όσων την ακολούθησαν, ακόμη κι αν είχαν διαγνωσθεί με την πάθηση πριν από έξι χρόνια. Αυτό έδειξε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, αλλά οι επιστήμονες επισήμαναν ότι ο ασθενής πρέπει ...

Διαβάστε περισσότερα

Αυτά τα Χριστούγεννα κάνε το καλύτερο δώρο στον εαυτό σου!

Το πιο όμορφο δώρο που θα μπορούσε να κάνει κάθε γυναίκα στον εαυτό της, αλλά και κάθε άντρας στη σύντροφό του που αγαπά αληθινά, είναι να της προσφέρει τη δυνατότητα να ανανεώσει την εικόνα και τη διάθεσή της. Οι υπηρεσίες ομορφιάς είτε με θεραπείες είτε με ...

Διαβάστε περισσότερα

Μετά τα smart phones και τις smart tv,έτοιμα τα smart wc!

Σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλές «έξυπνες» συσκευές (και κατασκευές): «έξυπνα» κινητά, «έξυπνα» αυτοκίνητα, «έξυπνες» κουζίνες, ακόμη και «έξυπνα» σπίτια. Γιατί να μην υπάρχουν και «έξυπνες» τουαλέτες; Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όλα ξεκίνησαν το 1903, όταν ο Ιάπωνας εφευρέτης Καζουσίκα Οκουραμάντε ταξίδεψε στη Δύση. Εντυπωσιάστηκε από ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα πουράκια δεν είναι πιο αθώα από τα τσιγάρα!

Τα πούρα έχουν μια φήμη ότι είναι πιο ασφαλή από τα τσιγάρα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- επιβλαβή και εθιστικά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που βρήκε ότι τα πουράκια έχουν ίδια ή περισσότερη νικοτίνη. Οι ερευνητές του ...

Διαβάστε περισσότερα

To τζάκι βλάπτει την υγεία μας;

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν τα τζάκια ανοικτού τύπου και τις επιπτώσεις στην υγεία. Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου έβγαλε τη χρήση του από την κατηγορία της ψυχαγωγίας και την έβαλε στην κατηγορία ...

Διαβάστε περισσότερα

H αξία της ελιάς

Η ελιά είναι ένα αγαπημένο τρόφιμο των Ελλήνων και βασικό συστατικό της πολύτιμης Μεσογειακής διατροφής. Στην πραγματικότητα, η ελιά είναι το φρούτο του ελαιόδεντρου. Είναι ένα ασυνήθιστο φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αναφέρει η Σταματάκη Αστερία, Msc στην Κλινική διατροφή, διαιτολόγος/ διατροφολόγος και Επιστημονική ...

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδόν 6% των καρκίνων παγκοσμίως ετησίως αποδίδονται στο διαβήτη και στην παχυσαρκία

Ο διαβήτης και το πάχος είναι η αιτία για το 5,9% των νέων περιστατικών καρκίνου στον κόσμο (σχεδόν 800.000 περιστατικά), σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη με ελληνική σμυμετοχή. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τόσο συγκεκριμένη εκτίμηση σε παγκόσμιο επίπεδο για το πόσοι ...

Διαβάστε περισσότερα