Πέντε τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό

LIFE
6 Δεκεμβρίου 2017 18:21:00


Η φλεγμονή μπορεί να είναι καλή ή κακή, ανάλογα με την κατάσταση.

Από τη μία πλευρά, είναι ο φυσικός τρόπος του σώματος να προστατεύεται όταν τραυματίζεται ή όταν αρρωσταίνει. Βοηθά το σώμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τους ξένους εισβολείς και μπορεί να τονώσει την επούλωση.

Από την άλλη πλευρά, η χρόνια παρατεταμένη φλεγμονή είναι επιβλαβής. Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία και πολλά άλλα.

Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στη φλεγμονή του σώματος.

Η έρευνα έχει εντοπίσει 5 τρόφιμα που μπορεί να διατηρούν υψηλότερα τη φλεγμονή στο σώμα. Αυτό εικάζεται ότι συμβαίνει επειδή αυτά τα τρόφιμα τροποποιούν τη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων με αποτέλεσμα να παράγονται μεγαλύτερες ποσότητες προφλεγμονωδών μορίων.

1. Σιρόπι καλαμποκιού ζάχαρης και υψηλής φρουκτόζης

Η επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη) και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (HFCS) είναι οι δύο κύριοι τύποι προστιθέμενης ζάχαρης στη διατροφή.

Η ζάχαρη είναι 50% γλυκόζη και 50% φρουκτόζη, ενώ το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη έχει συνήθως 55% φρουκτόζη και 45% γλυκόζη.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα πρόσθετα σάκχαρα είναι επιβλαβή είναι ότι διατηρούν αυξημένη τη φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες. Σε μια μελέτη, όταν τα ποντίκια τρέφονταν με δίαιτες υψηλής σακχαρόζης, ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού που εξαπλώθηκε στους πνεύμονές τους, εν μέρει λόγω φλεγμονώδους αντίδρασης προς τη ζάχαρη.

Σε μια άλλη μελέτη, η αντιφλεγμονώδης δράση των ω-3 λιπαρών οξέων μειώθηκε σε ποντίκια που έλαβαν τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Και σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, όπου οι άνθρωποι έπιναν αναψυκτικό με ζάχαρη, αναψυκτικό διαίτης, γάλα ή νερό, μόνο εκείνοι με τα σακχαρούχα αναψυκτικά είχαν αυξημένο επίπεδο ουρικού οξέος, το οποίο συνδέεται σε φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η ζάχαρη ίσως προκαλεί βλάβη λόγω κυρίως της φρουκτόζης. Ενώ οι μικρές ποσότητες φρουκτόζης στα φρούτα και τα λαχανικά δεν κάνουν κακό στην υγεία, η λήψη μεγάλων ποσοτήτων από τα πρόσθετα σάκχαρα θεωρείται κακή ιδέα. Η κατανάλωση πολλής φρουκτόζης έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τον διαβήτη, τη λιπώδη ηπατική νόσο, τον καρκίνο και τη χρόνια νεφρική νόσο. Οι ερευνητές έχουν επίσης βρει ότι η φρουκτόζη προκαλεί φλεγμονή εντός των ενδοθηλιακών κυττάρων που επικαλύπτουν τα αιμοφόρα αγγεία.

2. Τεχνητά τρανς λιπαρά

Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι τα τεχνητά τρανς λιπαρά είναι τα πιο ανθυγιεινά λίπη που μπορείτε να φάτε. Δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου σε ακόρεστα φυτικά έλαια, μέσω μια βιομηχανικής διαδικασίας που ονομάζεται μερική υδρογόνωση. Τα τρανς λιπαρά συχνά αναφέρονται ως “μερικώς υδρογονωμένα έλαια” στις ετικέτες των τροφίμων.

Ορισμένες μαργαρίνες περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία υπάρχουν επίσης σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σε αντίθεση με τα φυσικώς ενυπάρχοντα τρανς λιπαρά που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κρέας, τα τεχνητά τρανς λιπαρά έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν φλεγμονή και αυξάνουν τον κίνδυνο ασθένειας.

Εκτός από το γεγονός ότι τα αυξάνουν τη κακή χοληστερίνη (LDL) και μειώνουν την καλή (HDL), τα τρανς λιπαρά μειώνουν τη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων. Η πρόσληψή τους από τη διατροφή έχει συνδεθεί με υψηλά επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών όπως η ιντερλευκίνη 6 (IL-6), ο παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF) και η C αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP).

Τα επίπεδα CRP ήταν 78% υψηλότερα στις γυναίκες που ανέφεραν την υψηλότερη πρόσληψη τρανς λιπαρών στη μελέτη Nurses Health Study.

Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή υπέρβαρων και ηλικιωμένων γυναικών, το υδρογονωμένο σογιέλαιο αύξησε τη φλεγμονή πολύ περισσότερο από το φοινικέλαιο και το ηλιέλαιο.

3. Φυτικά έλαια και σπορέλαια

Παρά τα όσα ακούμε εδώ και χρόνια, ότι η κατανάλωση φυτικών ελαίων είναι καλή (διότι ρίχνουν τη χοληστερίνη) υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι είναι βλαβερά για την υγεία.

Σε αντίθεση με το παρθένο ελαιόλαδο και το έλαιο καρύδας, τα φυτικά έλαια και τα σπορέλαια εξάγονται συχνά από τρόφιμα χρησιμοποιώντας διαλύτες όπως το εξάνιο, ένα συστατικό της βενζίνης που είναι νευροτοξίνη. Τα φυτικά έλαια που παρασκευάζονται με αυτόν τον τρόπο περιλαμβάνουν το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο, το καρθαμέλαιο, την ελαιοκράμβη, το φυστικέλαιο, το σησαμέλαιο και το σογιέλαιο. Αντίθετα, στο ελαιόλαδο χρησιμοποιείται η μέθοδος της ψυχρής έκθλιψης.

Εκτός από την αμφίβολη επεξεργασία τους, αυτά τα έλαια προάγουν τη φλεγμονή ως αποτέλεσμα της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά οξέα ωμέγα-6 τα οποία είναι επιρρεπή σε βλάβες λόγω οξείδωσης.

Αν και ορισμένα διαιτητικά ωμέγα-6 λιπαρά είναι απαραίτητα, η τυπική δυτική διατροφή παρέχει περισσότερες ποσότητες από τις ανάγκες των ανθρώπων. Τον 20ό αιώνα, η κατανάλωση φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 130% στις ΗΠΑ λόγω της προώθησής τους με σκοπό να μειωθεί η χοληστερίνη.

Στην πραγματικότητα, πρέπει να τρώμε περισσότερα πλούσια σε ωμέγα-3 τρόφιμα, όπως τα λιπαρά ψάρια, προκειμένου να βελτιώσουμε την αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 και να αντλήσουμε τα αντιφλεγμονώδη οφέλη των ωμέγα-3.

Σε μια μελέτη, οι αρουραίοι που κατανάλωσαν αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρά οξέα 20: 1 ανταποκρίθηκαν με πολύ υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών από αυτούς που κατανάλωναν αναλογία 1: 1 ή 5: 1.

4. Υπερβολικό αλκοόλ

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ίσως παρέχει οφέλη για την υγεία αν και αυτό δεν είναι οριστικό. Ιδιαίτερα το κρασί μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά όταν καταναλώνεται εντός των γευμάτων οπότε και η απορρόφησή του είναι πιο αργή. Από την άλλη μεριά το αλκοόλ, ακόμα και σε χαμηλές ποσότητες αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Πάντως, σε υψηλές υψηλότερες ποσότητες το αλκοόλ σίγουρα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Σε μία μελέτη, ο φλεγμονώδης δείκτης CRP αυξήθηκε σε άτομα που κατανάλωναν αλκοόλ. Όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνεται, τόσο περισσότερο αυξάνεται η CRP.

Οι άνθρωποι που πίνουν πολύ συχνά αναπτύσσουν προβλήματα με τα βακτήρια που μετακινούνται από το παχύ έντερο προς το υπόλοιπο σώμα. Αυτή η κατάσταση, συχνά αποκαλούμενη “Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου”, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη φλεγμονή που οδηγεί σε βλάβη οργάνων.

Για να αποφευχθούν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ, η πρόσληψη πρέπει να περιορίζεται σε δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό για τις γυναίκες.

5. Επεξεργασμένο κρέας

Η κατανάλωση μεταποιημένου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου του στομάχου και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι συνήθεις τύποι επεξεργασμένου κρέατος περιλαμβάνουν τα λουκάνικα, το μπέικον, το ζαμπόν και τα καπνιστά κρέατα (γενικότερα τα αλλαντικά).

Το μεταποιημένο κρέας περιέχει πιο πολλά τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGE) από τα περισσότερα άλλα κρέατα. Τα AGE σχηματίζονται με το μαγείρεμα του κρέατος και μερικών άλλων τροφών σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι γνωστό ότι προκαλούν φλεγμονώδεις αλλαγές.

Από όλες τις ασθένειες που συνδέονται με την κατανάλωση μεταποιημένου κρέατος, η σχέση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η ισχυρότερη. Αν και πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ένας μηχανισμός πιστεύεται ότι είναι η φλεγμονώδης απόκριση στο επεξεργασμένο κρέας από τα κύτταρα του παχέος εντέρο

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές, στο Ζάππειο 3 και 4 Μαρτίου

Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών διοργανώνει για δεύτερη χρονιά την εβδομάδα ευαισθητοποίησης γύρω από τις διατροφικές διαταραχές. Μια παγκόσμια πρωτοβουλία που πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο σ’ όλο τον κόσμο. Στην περσινή εκδήλωση με τον γενικό τίτλο «Όλοι γνωρίζουμε κάποιον» η Μαρία Τσιάκα, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο εφιάλτης του αλκοολισμού στην Ελλάδα

Υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ έχει η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, ενώ τακτική χρήση κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Όπως αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο αν. καθ. Ψυχιατρικής ...

Διαβάστε περισσότερα

Μια διαφορετική διάλεξη: Γιατί κάποιοι "έχουν" και κάποιοι άλλοι όχι;

Ξέρετε πως η αφθονία εξαρτάται από εμάς τους ίδιους; Το έχειν αλλά και το μη έχειν; Η αφθονία αφορά τα πάντα. Τα χρήματα, τους φίλους μας, την υγεία μας, τα ταξίδια που κάνουμε, τα όνειρα που έχουμε και πώς τα υλοποιούμε. Με άλλα λόγια: Γιατί κάποιοι άνθρωποι κοπιάζουν μια ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι άσχημες και άπειρες είναι πιο άπιστες από τις όμορφες και έμπειρες!

Καθώς οι ερωτευμένοι -και γενικότερα οι ρομαντικοί- θα γιορτάσουν τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου, μια νέα μελέτη Αμερικανών ψυχολόγων ταράζει λίγο τα νερά με τη διαπίστωση ότι οι λιγότερο ελκυστικές γυναίκες είναι πιθανότερο να απατήσουν έναν άνδρα από ό,τι οι όμορφες. Οι ερευνητές ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα πρώτα αντικαρκινικά νανορομπότ που καταστρέφουν τους όγκους

Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν τα πρώτα νανορομπότ που προγραμματίζονται για να εντοπίζουν τους όγκους στο σώμα, να αποκόπτουν την κυκλοφορία του αίματος σε αυτούς και έτσι να τους συρρικνώνουν ή και να τους εξαφανίζουν τελείως. Τα νανορομπότ, που δοκιμάσθηκαν με επιτυχία σε πειραματόζωα (ποντίκια και ...

Διαβάστε περισσότερα

Ζευγάρια σε αδιέξοδο.Ζευγάρια που έχουν ξεχάσει να αγαπάνε…-Tου Γιάννη Ξηντάρα

Ζευγάρια σε αδιέξοδο. Σύντροφοι απεγνωσμένοι. Πολύ θυμός. Πολύ απογοήτευση, ακόμη περισσότερη ματαίωση. Έρωτες που φθάρθηκαν, σχέσεις που ξέφτισαν, λόγια που ξεχάστηκαν. Σύντροφοι τρομαγμένοι : Άλλοι απειλούν, άλλοι απολογούνται, άλλοι παρακαλούν. Βλέμματα σκληρά, χαμόγελα παγωμένα, πίκρα και θυμός. Η εικονοποιία της κρίσης. Ένα κάδρο λυπηρό – ...

Διαβάστε περισσότερα

Όχι, ο έρωτας δεν περνάει από το...στομάχι

Από τη διατροφολόγο-διαιτολόγο Ελίζα Τζόβα Άγιος Βαλεντίνος. Μας ήρθε από το εξωτερικό και κάθε χρόνο προτάσσει να βάλουμε το χέρι βαθιά μέσα στην τσέπη, προκειμένου να μετατραπούμε σε σύγχρονους Καζανόβες. Σαμπάνιες, σοκολάτες, φράουλες, ξηροί καρποί και άλλα πολλά, περιτυλίγονται με κόκκινα αμπαλάζ και υπόσχονται να δώσουν ...

Διαβάστε περισσότερα

Το καυτό τσάι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου

Η συχνή κατανάλωση καυτού τσαγιού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου, αν συνδυάζεται με αλκοόλ και κάπνισμα, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα. Ήταν ήδη γνωστό ότι το πολύ αλκοόλ και το συχνό κάπνισμα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του οισοφάγου, ...

Διαβάστε περισσότερα

Εσύ είσαι η πιο κακιά μαμά του κόσμου!

Όταν ο θυμός εκφράζεται ,τότε παίρνει μορφή το συναίσθημα, η γλώσσα του σώματος μιλάει έντονα και η ψυχή δυναμώνει κι αγριεύει! Μόνο όταν ο θυμός επιτρέπεται να εκφραστεί, σιγά σιγά καταλαγιάζει... Όταν δεν γίνεται αποδεκτός ,τότε σταδιακά μετατρέπεται σε θλίψη ή ψυχοσωματικό σύμπτωμα ή πρόβλημα συμπεριφοράς. ...

Διαβάστε περισσότερα

Η βίβλος της γαστρονομίας αποκαλύπτει τα αστέρια Michelin για το 2018

Αστέρια, δεκάδες σεφ και ο πρωθυπουργός ως επίσημος προσκεκλημένος: ο οδηγός Michelin France αποκαλύπτει απόψε την επιλογή του για το 2018, στην οποία, το μόνο βέβαιο, δεν θα μετάσχει κατ΄απαίτησή του, ο οίκος Bras. Δεκαπέντε ημέρες μετά τον θάνατο του "πάπα" της γαλλικής γαστρονομίας Πολ Μποκίζ ...

Διαβάστε περισσότερα

Το σύνδρομο που σχετίζεται με την αλλοίωση της πραγματικότητας

Ο όρος Σχιζοφρένεια προτάθηκε από τον Eugene Bleuler το 1911 για να περιγράψει το σύνδρομο που νωρίτερα (1860) ο Benedict Augustin Morel είχε ονομάσει πρώιμη άνοια (demence precoce - dmentia praecox) και που με το όνομα αυτό ο Emil Kraepelin (1896) το διέδωσε σ' όλο ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι σκύλοι είναι πιθανότερο να δαγκώσουν τους...αγχώδεις ανθρώπους!

Αν το είχατε υποπτευθεί ή το φοβόσασταν, είναι αλήθεια. Ένας σκύλος είναι πιθανότερο να δαγκώσει έναν άνθρωπο, ιδίως άνδρα, που είναι αγχώδης και νευρωτικός, σύμφωνα με μια νέα μικρή βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου και στον κίνδυνο ...

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και εξεταστική

Τα απαραίτητα συστατικά για δυνατό μυαλό: Σε περιόδους μεγάλης πνευματικής καταπόνησης, αυξημένης ψυχικής πίεσης και έντονου στρες, ορισμένα θρεπτικά συστατικά παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο… -Ακόρεστα λιπαρά οξέα: αποτελούν το οικοδομικό υλικό των νευρικών κυττάρων, τα οποία θρέφουν και προστατεύουν. Βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση του άγχους και στη ...

Διαβάστε περισσότερα

Τι συμβαίνει με το χάπι της επόμενης μέρας

Πώς λειτουργεί Ο τρόπος δράσης του χαπιού είναι – η πτώση της δεκτικότητας του ενδομητρίου – αλλά και η καθυστέρηση της ωορρηξίας, ούτως ώστε οι συνθήκες του ενδομητρίου να είναι αφιλόξενες για εμφύτευση του τυχόν γονιμοποιηθέντος ωαρίου όταν φθάσει στη μήτραΠρόκειται για ένα ορμονικό σκεύασμα το ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι ημικρανίες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και αρρυθμία

Οι ημικρανίες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων όπως εμφράγματα, εγκεφαλικά, θρομβώσεις και καρδιακές αρρυθμίες, σύμφωνα με μια νέα δανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα. Αν και ο απόλυτος κίνδυνος παραμένει μικρός, οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ώρχους και του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον δρα ...

Διαβάστε περισσότερα

Τι να ΜΗΝ τρώτε μετά τις 10 το βράδυ

Μετά τις 9:00 το βράδυ επιτρέπεται κανονικά μόνο ένα πολύ ελαφρύ σνακ και τίποτα παραπάνω! Βέβαια, αν η ώρα που πέφτετε για ύπνο είναι 1:00 και 2:00 τα ξημερώματα, είναι λογικό να έχετε πεινάσει αρκετά σε κάποια φάση μετά τις 10:00 το βράδυ. Σε αυτή την ...

Διαβάστε περισσότερα

Καφές: Πώς να τον κάνετε πιο υγιεινό

Για πολλούς ανθρώπους, ο καφές είναι η μεγαλύτερη ενιαία πηγή αντιοξειδωτικών στην καθημερινή τους διατροφή, ξεπερνώντας τα φρούτα και τα λαχανικά μαζί. Δείτε μερικές συμβουλές για να απολαμβάνετε τον καφέ σας με πιο υγιεινό τρόπο: 1. Όχι καφεΐνη μετά 14:00Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό. Αυτός είναι ένας ...

Διαβάστε περισσότερα

Η έλλειψη ύπνου παχαίνει 1 κιλό την εβδομάδα

Η έλλειψη ύπνου αυτή καθεαυτή ίσως δεν προκαλεί παχυσαρκία (αν και μειώνει τον μεταβολισμό) ωστόσο οδηγεί έμμεσα σε παραπανίσια κιλά αυξάνοντας την πείνα και κατά συνέπεια την πρόσληψη της τροφής. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS) ...

Διαβάστε περισσότερα

Ελπίδες από ερευνητικό "εμβόλιο" κατά του καρκίνου

Ο απευθείας τοπικός «εμβολιασμός» των όγκων των ποντικιών με δύο ουσίες που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, οδήγησαν στην εξαφάνιση κάθε ίχνους καρκίνου από πειραματόζωα, ακόμη και τις πιο μακρινές μεταστάσεις, όπως ανακοίνωσαν αμερικανοί επιστήμονες. Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, δίνει πολλές ελπίδες ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ιατρική ακριβείας φέρνει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη

«Οδικό χάρτη» για ένα βελτιωμένο σύστημα υγείας εξέδωσε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με κορυφαίους ακαδημαϊκούς στην Αυστραλία, υποδεικνύοντας ότι η ιατρική ακριβείας έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει εντελώς το σύστημα περίθαλψης στη χώρα. Η ιατρική ακριβείας επιτρέπει την ακριβή πρόληψη της νόσου και τη θεραπεία ...

Διαβάστε περισσότερα

Η επιβίωση από τον καρκίνο βελτιώνεται συνεχώς αλλά...

Η επιβίωση των καρκινοπαθών εμφανίζει γενικά βελτίωση σε όλο τον κόσμο, ακόμη και για μερικούς από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους όπως του ήπατος και των πνευμόνων, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές και ανισότητες μεταξύ των χωρών, ιδίως όσον αφορά την επιβίωση των παιδιών καρκινοπαθών. Αυτή ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι Έλληνες εμπιστεύονται τα φάρμακα χωρίς συνταγή

Αυτοφροντίδα, όρος άγνωστος στους περισσότερους Ελληνες, οι οποίοι όμως δείχνουν εμπιστοσύνη -περίπου το 70%- στη χρήση φαρμάκων που δεν απαιτείται ιατρική συνταγή για την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων και ασθενειών, αλλά για τη λήψη τους συμβουλεύονται τον γιατρό (21%) ή τον φαρμακοποιό, (42%), σύμφωνα με μελέτη ...

Διαβάστε περισσότερα

Ύποπτο και το ηλεκτρονικό τσιγάρο για καρκίνους;

Η νικοτίνη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να κάνει ζημιά στο DNA, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που βασίσθηκε σε πειραματόζωα και καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων. Όμως, ο αντίλογος από άλλους επιστήμονες είναι αφενός πώς ό,τι συμβαίνει στα ποντίκια, μπορεί να ...

Διαβάστε περισσότερα