Οι ανατολίτικες ρίζες του κουραμπιέ

LIFE
6 Δεκεμβρίου 2017 18:40:00

Η ρίζα του γλυκού πρέπει να αναζητηθεί στην Περσία, από όπου και το γλύκισμα ταξίδεψε σε ολόκληρη την ανατολή, τα Βαλκάνια και φυσικά τη χώρα μας. Βεβαίως, όπως κάθε διάσημο γλυκό που σέβεται τον εαυτό του, για την πατρότητά του ερίζουν και άλλες χώρες, ιδιαίτερα ο Λίβανος, ενώ αντίστοιχα "κεράσματα" συναντάμε στην Τουρκία, στην Αλβανία, αλλά και σε ισπανόφωνες χώρες υπό την ονομασία Πολβορόν.

kurabiye στα τούρκικα σημαίνει μπισκότο, βούτημα ή σε "άπταιστη" ελληνική μετάφραση κουραμπιές. Φαίνεται πως η εν λόγω έννοια στην τούρκικη γλώσσα προσδιορίζει μια σειρά από γλυκίσματα και όχι τον ελληνικό πασπαλισμένο με άχνη κουραμπιέ. Αναλύοντας περισσότερο τη λέξη θα πρέπει να αναζητήσουμε τις ρίζες της στις λέξεις kuru που σημαίνει στεγνός, ξερός και biye που είναι δάνειο από τα λατινικά για τη λέξη biscuit-μπισκότο. Το biscuit τώρα είναι η τεχνική του διπλοφουρνίσματος, αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν δίπυρον και αφορούσε την τεχνική αρτοποίησης που αφαιρούσε με το ψήσιμο την υγρασία από τα σκευάσματα ώστε να αντέχουν περισσότερο στο χρόνο.
Στην ουσία το γλυκό αυτό είναι ένα δάνειο της Ανατολής από τις κουζίνες ζαχαροπλαστικής της Δύσης. Η τεχνική του μπισκότου, η ίδια ακριβώς που χρησιμοποιείται για τον κουραμπιέ αποτελεί ένα είδος μπισκότων που στα αγγλικά αποκαλούμε shortbread. Ποια όμως γλυκά κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία; Πρόκειται για μια τεχνική στην οποία τα βασικά συστατικά απαντούν στην παρακάτω εξίσωση. Ένα μέρος ζάχαρη, δύο μέρη βούτυρο και τρία μέρη αλεύρι. Η ανατολίτικη καταγωγή του κουραμπιέ βέβαια ζητά αιγοπρόβειο βούτυρο και αμύγδαλα κάτι που τα κάνουν ιδιαίτερα ξεχωριστά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά μπισκοτάκια του είδους.

Η πιθανότερη εκδοχή της "άφιξης" του κουραμπιέ στην Ελλάδα, όπως και πολλών άλλων συνταγών είναι να έφτασαν στη χώρα με τις αποσκευές των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από τη Σμύρνη. Παρόλα αυτά το έθιμο του κουραμπιέ, πασπαλισμένου με ζάχαρη άχνη έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και όχι απαραίτητα μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων. Τα περισσότερα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας συνηθίζουν να ετοιμάζουν κουραμπιέδες σε κάθε "χαρά" στο σπίτι, όπως γάμο ή βάφτιση με το λευκό των γλυκισμάτων να συμβολίζει τη γιορτή και την ευχή για ευδαιμονία.
"Μπορεί βέβαια τους κουραμπιέδες να τους έχεις συνδέσει με την γιορτή των Χριστουγέννων, αλλά αν εξετάσουμε καλύτερα το πράγμα, οι κουραμπιέδες στην παράδοση και την λαογραφία μας είναι το απόλυτο γιορτινό γλύκισμα, που ψήνεται και σερβίρεται όλο τον χρόνο και όχι μόνο τα Χριστούγεννα, για παράδειγμα ο γαμήλιος κουραμπιές ή της βάφτισης αλλά και ο Πασχαλινός κουραμπιές, ειδικά στα νησιά οι κουραμπιέδες αποτελούν ένα γλύκισμα, με αρκετές παραλλαγές, παντός καιρού μαζί με τις αγαπημένες δίπλες!"
οι κουραμπιέδες στην παράδοση και την λαογραφία μας είναι το απόλυτο γιορτινό γλύκισμα, που ψήνεται και σερβίρεται όλο τον χρόνο και όχι μόνο τα Χριστούγεννα, για παράδειγμα ο γαμήλιος κουραμπιές ή της βάφτισης αλλά και ο Πασχαλινός κουραμπιές

Τα μυστικά του καλού κουραμπιέ

- Οι κουραμπιέδες χρειάζονται καλό βούτυρο χωρίς δεύτερη σκέψη, πρόβειο ή αγελαδινό ή ακόμη και μια μίξη των δύο, παλαιότερα η γλίνα ήταν το βασικό συστατικό τους, χτύπημα καλό με την ζάχαρη, απαραίτητο!
- Το πρόβειο βούτυρο δίνει μια τραγανή υφή και αφράτη ενώ το αγελαδινό τύπου Κερκύρας πιο «μαλακή» σαν μπισκότο.
- Χρειάζονται ένα σωστά καβουρντισμένο αμύγδαλο, που το καλύτερο είναι να μπει ολόκληρο αλλιώς πολύ χοντροκομμένο.
- Το μπράντυ ή το Μεταξά,είναι το βασικό συστατικό μαζί με το μοσχοκάρυδο και το μαλακό αλεύρι.

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές, στο Ζάππειο 3 και 4 Μαρτίου

Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών διοργανώνει για δεύτερη χρονιά την εβδομάδα ευαισθητοποίησης γύρω από τις διατροφικές διαταραχές. Μια παγκόσμια πρωτοβουλία που πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο σ’ όλο τον κόσμο. Στην περσινή εκδήλωση με τον γενικό τίτλο «Όλοι γνωρίζουμε κάποιον» η Μαρία Τσιάκα, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο εφιάλτης του αλκοολισμού στην Ελλάδα

Υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ έχει η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, ενώ τακτική χρήση κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Όπως αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο αν. καθ. Ψυχιατρικής ...

Διαβάστε περισσότερα

Μια διαφορετική διάλεξη: Γιατί κάποιοι "έχουν" και κάποιοι άλλοι όχι;

Ξέρετε πως η αφθονία εξαρτάται από εμάς τους ίδιους; Το έχειν αλλά και το μη έχειν; Η αφθονία αφορά τα πάντα. Τα χρήματα, τους φίλους μας, την υγεία μας, τα ταξίδια που κάνουμε, τα όνειρα που έχουμε και πώς τα υλοποιούμε. Με άλλα λόγια: Γιατί κάποιοι άνθρωποι κοπιάζουν μια ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι άσχημες και άπειρες είναι πιο άπιστες από τις όμορφες και έμπειρες!

Καθώς οι ερωτευμένοι -και γενικότερα οι ρομαντικοί- θα γιορτάσουν τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου, μια νέα μελέτη Αμερικανών ψυχολόγων ταράζει λίγο τα νερά με τη διαπίστωση ότι οι λιγότερο ελκυστικές γυναίκες είναι πιθανότερο να απατήσουν έναν άνδρα από ό,τι οι όμορφες. Οι ερευνητές ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα πρώτα αντικαρκινικά νανορομπότ που καταστρέφουν τους όγκους

Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν τα πρώτα νανορομπότ που προγραμματίζονται για να εντοπίζουν τους όγκους στο σώμα, να αποκόπτουν την κυκλοφορία του αίματος σε αυτούς και έτσι να τους συρρικνώνουν ή και να τους εξαφανίζουν τελείως. Τα νανορομπότ, που δοκιμάσθηκαν με επιτυχία σε πειραματόζωα (ποντίκια και ...

Διαβάστε περισσότερα

Ζευγάρια σε αδιέξοδο.Ζευγάρια που έχουν ξεχάσει να αγαπάνε…-Tου Γιάννη Ξηντάρα

Ζευγάρια σε αδιέξοδο. Σύντροφοι απεγνωσμένοι. Πολύ θυμός. Πολύ απογοήτευση, ακόμη περισσότερη ματαίωση. Έρωτες που φθάρθηκαν, σχέσεις που ξέφτισαν, λόγια που ξεχάστηκαν. Σύντροφοι τρομαγμένοι : Άλλοι απειλούν, άλλοι απολογούνται, άλλοι παρακαλούν. Βλέμματα σκληρά, χαμόγελα παγωμένα, πίκρα και θυμός. Η εικονοποιία της κρίσης. Ένα κάδρο λυπηρό – ...

Διαβάστε περισσότερα

Όχι, ο έρωτας δεν περνάει από το...στομάχι

Από τη διατροφολόγο-διαιτολόγο Ελίζα Τζόβα Άγιος Βαλεντίνος. Μας ήρθε από το εξωτερικό και κάθε χρόνο προτάσσει να βάλουμε το χέρι βαθιά μέσα στην τσέπη, προκειμένου να μετατραπούμε σε σύγχρονους Καζανόβες. Σαμπάνιες, σοκολάτες, φράουλες, ξηροί καρποί και άλλα πολλά, περιτυλίγονται με κόκκινα αμπαλάζ και υπόσχονται να δώσουν ...

Διαβάστε περισσότερα

Το καυτό τσάι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου

Η συχνή κατανάλωση καυτού τσαγιού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου, αν συνδυάζεται με αλκοόλ και κάπνισμα, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα. Ήταν ήδη γνωστό ότι το πολύ αλκοόλ και το συχνό κάπνισμα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του οισοφάγου, ...

Διαβάστε περισσότερα

Εσύ είσαι η πιο κακιά μαμά του κόσμου!

Όταν ο θυμός εκφράζεται ,τότε παίρνει μορφή το συναίσθημα, η γλώσσα του σώματος μιλάει έντονα και η ψυχή δυναμώνει κι αγριεύει! Μόνο όταν ο θυμός επιτρέπεται να εκφραστεί, σιγά σιγά καταλαγιάζει... Όταν δεν γίνεται αποδεκτός ,τότε σταδιακά μετατρέπεται σε θλίψη ή ψυχοσωματικό σύμπτωμα ή πρόβλημα συμπεριφοράς. ...

Διαβάστε περισσότερα

Η βίβλος της γαστρονομίας αποκαλύπτει τα αστέρια Michelin για το 2018

Αστέρια, δεκάδες σεφ και ο πρωθυπουργός ως επίσημος προσκεκλημένος: ο οδηγός Michelin France αποκαλύπτει απόψε την επιλογή του για το 2018, στην οποία, το μόνο βέβαιο, δεν θα μετάσχει κατ΄απαίτησή του, ο οίκος Bras. Δεκαπέντε ημέρες μετά τον θάνατο του "πάπα" της γαλλικής γαστρονομίας Πολ Μποκίζ ...

Διαβάστε περισσότερα

Το σύνδρομο που σχετίζεται με την αλλοίωση της πραγματικότητας

Ο όρος Σχιζοφρένεια προτάθηκε από τον Eugene Bleuler το 1911 για να περιγράψει το σύνδρομο που νωρίτερα (1860) ο Benedict Augustin Morel είχε ονομάσει πρώιμη άνοια (demence precoce - dmentia praecox) και που με το όνομα αυτό ο Emil Kraepelin (1896) το διέδωσε σ' όλο ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι σκύλοι είναι πιθανότερο να δαγκώσουν τους...αγχώδεις ανθρώπους!

Αν το είχατε υποπτευθεί ή το φοβόσασταν, είναι αλήθεια. Ένας σκύλος είναι πιθανότερο να δαγκώσει έναν άνθρωπο, ιδίως άνδρα, που είναι αγχώδης και νευρωτικός, σύμφωνα με μια νέα μικρή βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου και στον κίνδυνο ...

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και εξεταστική

Τα απαραίτητα συστατικά για δυνατό μυαλό: Σε περιόδους μεγάλης πνευματικής καταπόνησης, αυξημένης ψυχικής πίεσης και έντονου στρες, ορισμένα θρεπτικά συστατικά παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο… -Ακόρεστα λιπαρά οξέα: αποτελούν το οικοδομικό υλικό των νευρικών κυττάρων, τα οποία θρέφουν και προστατεύουν. Βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση του άγχους και στη ...

Διαβάστε περισσότερα

Τι συμβαίνει με το χάπι της επόμενης μέρας

Πώς λειτουργεί Ο τρόπος δράσης του χαπιού είναι – η πτώση της δεκτικότητας του ενδομητρίου – αλλά και η καθυστέρηση της ωορρηξίας, ούτως ώστε οι συνθήκες του ενδομητρίου να είναι αφιλόξενες για εμφύτευση του τυχόν γονιμοποιηθέντος ωαρίου όταν φθάσει στη μήτραΠρόκειται για ένα ορμονικό σκεύασμα το ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι ημικρανίες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και αρρυθμία

Οι ημικρανίες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων όπως εμφράγματα, εγκεφαλικά, θρομβώσεις και καρδιακές αρρυθμίες, σύμφωνα με μια νέα δανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα. Αν και ο απόλυτος κίνδυνος παραμένει μικρός, οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ώρχους και του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον δρα ...

Διαβάστε περισσότερα

Τι να ΜΗΝ τρώτε μετά τις 10 το βράδυ

Μετά τις 9:00 το βράδυ επιτρέπεται κανονικά μόνο ένα πολύ ελαφρύ σνακ και τίποτα παραπάνω! Βέβαια, αν η ώρα που πέφτετε για ύπνο είναι 1:00 και 2:00 τα ξημερώματα, είναι λογικό να έχετε πεινάσει αρκετά σε κάποια φάση μετά τις 10:00 το βράδυ. Σε αυτή την ...

Διαβάστε περισσότερα

Καφές: Πώς να τον κάνετε πιο υγιεινό

Για πολλούς ανθρώπους, ο καφές είναι η μεγαλύτερη ενιαία πηγή αντιοξειδωτικών στην καθημερινή τους διατροφή, ξεπερνώντας τα φρούτα και τα λαχανικά μαζί. Δείτε μερικές συμβουλές για να απολαμβάνετε τον καφέ σας με πιο υγιεινό τρόπο: 1. Όχι καφεΐνη μετά 14:00Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό. Αυτός είναι ένας ...

Διαβάστε περισσότερα

Η έλλειψη ύπνου παχαίνει 1 κιλό την εβδομάδα

Η έλλειψη ύπνου αυτή καθεαυτή ίσως δεν προκαλεί παχυσαρκία (αν και μειώνει τον μεταβολισμό) ωστόσο οδηγεί έμμεσα σε παραπανίσια κιλά αυξάνοντας την πείνα και κατά συνέπεια την πρόσληψη της τροφής. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS) ...

Διαβάστε περισσότερα

Ελπίδες από ερευνητικό "εμβόλιο" κατά του καρκίνου

Ο απευθείας τοπικός «εμβολιασμός» των όγκων των ποντικιών με δύο ουσίες που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, οδήγησαν στην εξαφάνιση κάθε ίχνους καρκίνου από πειραματόζωα, ακόμη και τις πιο μακρινές μεταστάσεις, όπως ανακοίνωσαν αμερικανοί επιστήμονες. Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, δίνει πολλές ελπίδες ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ιατρική ακριβείας φέρνει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη

«Οδικό χάρτη» για ένα βελτιωμένο σύστημα υγείας εξέδωσε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με κορυφαίους ακαδημαϊκούς στην Αυστραλία, υποδεικνύοντας ότι η ιατρική ακριβείας έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει εντελώς το σύστημα περίθαλψης στη χώρα. Η ιατρική ακριβείας επιτρέπει την ακριβή πρόληψη της νόσου και τη θεραπεία ...

Διαβάστε περισσότερα

Η επιβίωση από τον καρκίνο βελτιώνεται συνεχώς αλλά...

Η επιβίωση των καρκινοπαθών εμφανίζει γενικά βελτίωση σε όλο τον κόσμο, ακόμη και για μερικούς από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους όπως του ήπατος και των πνευμόνων, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές και ανισότητες μεταξύ των χωρών, ιδίως όσον αφορά την επιβίωση των παιδιών καρκινοπαθών. Αυτή ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι Έλληνες εμπιστεύονται τα φάρμακα χωρίς συνταγή

Αυτοφροντίδα, όρος άγνωστος στους περισσότερους Ελληνες, οι οποίοι όμως δείχνουν εμπιστοσύνη -περίπου το 70%- στη χρήση φαρμάκων που δεν απαιτείται ιατρική συνταγή για την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων και ασθενειών, αλλά για τη λήψη τους συμβουλεύονται τον γιατρό (21%) ή τον φαρμακοποιό, (42%), σύμφωνα με μελέτη ...

Διαβάστε περισσότερα

Ύποπτο και το ηλεκτρονικό τσιγάρο για καρκίνους;

Η νικοτίνη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να κάνει ζημιά στο DNA, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που βασίσθηκε σε πειραματόζωα και καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων. Όμως, ο αντίλογος από άλλους επιστήμονες είναι αφενός πώς ό,τι συμβαίνει στα ποντίκια, μπορεί να ...

Διαβάστε περισσότερα