Οι ανατολίτικες ρίζες του κουραμπιέ

LIFE
6 Δεκεμβρίου 2017 18:40:00

Η ρίζα του γλυκού πρέπει να αναζητηθεί στην Περσία, από όπου και το γλύκισμα ταξίδεψε σε ολόκληρη την ανατολή, τα Βαλκάνια και φυσικά τη χώρα μας. Βεβαίως, όπως κάθε διάσημο γλυκό που σέβεται τον εαυτό του, για την πατρότητά του ερίζουν και άλλες χώρες, ιδιαίτερα ο Λίβανος, ενώ αντίστοιχα "κεράσματα" συναντάμε στην Τουρκία, στην Αλβανία, αλλά και σε ισπανόφωνες χώρες υπό την ονομασία Πολβορόν.

kurabiye στα τούρκικα σημαίνει μπισκότο, βούτημα ή σε "άπταιστη" ελληνική μετάφραση κουραμπιές. Φαίνεται πως η εν λόγω έννοια στην τούρκικη γλώσσα προσδιορίζει μια σειρά από γλυκίσματα και όχι τον ελληνικό πασπαλισμένο με άχνη κουραμπιέ. Αναλύοντας περισσότερο τη λέξη θα πρέπει να αναζητήσουμε τις ρίζες της στις λέξεις kuru που σημαίνει στεγνός, ξερός και biye που είναι δάνειο από τα λατινικά για τη λέξη biscuit-μπισκότο. Το biscuit τώρα είναι η τεχνική του διπλοφουρνίσματος, αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν δίπυρον και αφορούσε την τεχνική αρτοποίησης που αφαιρούσε με το ψήσιμο την υγρασία από τα σκευάσματα ώστε να αντέχουν περισσότερο στο χρόνο.
Στην ουσία το γλυκό αυτό είναι ένα δάνειο της Ανατολής από τις κουζίνες ζαχαροπλαστικής της Δύσης. Η τεχνική του μπισκότου, η ίδια ακριβώς που χρησιμοποιείται για τον κουραμπιέ αποτελεί ένα είδος μπισκότων που στα αγγλικά αποκαλούμε shortbread. Ποια όμως γλυκά κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία; Πρόκειται για μια τεχνική στην οποία τα βασικά συστατικά απαντούν στην παρακάτω εξίσωση. Ένα μέρος ζάχαρη, δύο μέρη βούτυρο και τρία μέρη αλεύρι. Η ανατολίτικη καταγωγή του κουραμπιέ βέβαια ζητά αιγοπρόβειο βούτυρο και αμύγδαλα κάτι που τα κάνουν ιδιαίτερα ξεχωριστά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά μπισκοτάκια του είδους.

Η πιθανότερη εκδοχή της "άφιξης" του κουραμπιέ στην Ελλάδα, όπως και πολλών άλλων συνταγών είναι να έφτασαν στη χώρα με τις αποσκευές των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από τη Σμύρνη. Παρόλα αυτά το έθιμο του κουραμπιέ, πασπαλισμένου με ζάχαρη άχνη έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και όχι απαραίτητα μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων. Τα περισσότερα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας συνηθίζουν να ετοιμάζουν κουραμπιέδες σε κάθε "χαρά" στο σπίτι, όπως γάμο ή βάφτιση με το λευκό των γλυκισμάτων να συμβολίζει τη γιορτή και την ευχή για ευδαιμονία.
"Μπορεί βέβαια τους κουραμπιέδες να τους έχεις συνδέσει με την γιορτή των Χριστουγέννων, αλλά αν εξετάσουμε καλύτερα το πράγμα, οι κουραμπιέδες στην παράδοση και την λαογραφία μας είναι το απόλυτο γιορτινό γλύκισμα, που ψήνεται και σερβίρεται όλο τον χρόνο και όχι μόνο τα Χριστούγεννα, για παράδειγμα ο γαμήλιος κουραμπιές ή της βάφτισης αλλά και ο Πασχαλινός κουραμπιές, ειδικά στα νησιά οι κουραμπιέδες αποτελούν ένα γλύκισμα, με αρκετές παραλλαγές, παντός καιρού μαζί με τις αγαπημένες δίπλες!"
οι κουραμπιέδες στην παράδοση και την λαογραφία μας είναι το απόλυτο γιορτινό γλύκισμα, που ψήνεται και σερβίρεται όλο τον χρόνο και όχι μόνο τα Χριστούγεννα, για παράδειγμα ο γαμήλιος κουραμπιές ή της βάφτισης αλλά και ο Πασχαλινός κουραμπιές

Τα μυστικά του καλού κουραμπιέ

- Οι κουραμπιέδες χρειάζονται καλό βούτυρο χωρίς δεύτερη σκέψη, πρόβειο ή αγελαδινό ή ακόμη και μια μίξη των δύο, παλαιότερα η γλίνα ήταν το βασικό συστατικό τους, χτύπημα καλό με την ζάχαρη, απαραίτητο!
- Το πρόβειο βούτυρο δίνει μια τραγανή υφή και αφράτη ενώ το αγελαδινό τύπου Κερκύρας πιο «μαλακή» σαν μπισκότο.
- Χρειάζονται ένα σωστά καβουρντισμένο αμύγδαλο, που το καλύτερο είναι να μπει ολόκληρο αλλιώς πολύ χοντροκομμένο.
- Το μπράντυ ή το Μεταξά,είναι το βασικό συστατικό μαζί με το μοσχοκάρυδο και το μαλακό αλεύρι.

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Ελληνική Εταιρία Μαστολογίας:Πολλοί μαστογράφοι δεν πληρούν τις προδιαγραφές

Το σημαντικό ρόλο που παίζει η ποιότητα της μαστογραφίας στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και κατά συνέπεια στην ίαση της γυναίκας, επισημαίνει η Ελληνική Εταιρία Μαστολογίας, η οποία διαπιστώνει κενά στον έλεγχο της ποιότητας στα εργαστήρια μαστογραφίας. Σημειώνει ότι «εδώ και μερικά χρόνια ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέες προοπτικές στη γονιδιακή θεραπεία

Επανάσταση στη γενετική μηχανική, με στοχευμένες εφαρμογές σε συγκεκριμένες θέσεις στο γονιδίωμα, έχει φέρει η μέθοδος CRISPR/Cas9, η οποία θεωρείται ως η πιο δημοφιλής εφαρμογή, λόγω της απλότητας, ευελιξίας της ακρίβειας και του χαμηλού κόστους. Προς το παρόν, η CRISPR/Cas9 έχει εφαρμοστεί σε ανθρώπινες κυτταρικές σειρές ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι κακοτοπιές της ζευγαροσύνης - Του Γιάννη Ξηντάρα

Προφανώς οι σχέσεις δεν έχουν, ούτε θα μπορούσαν να έχουν, ένα manual εγχειρίδιο το οποίο θα μας καθοδηγούσε στην σωστή διαχείριση τους. Είναι κατά συνέπεια αναπόφευκτο οι σχέσεις μας συχνά να έχουν προβλήματα, μερικές φορές ανυπέρβλητα. Ωστόσο η εμπειρία , η κοινή λογική και πάνω ...

Διαβάστε περισσότερα

Ρωσία:To 25% των νέων θεωρούν ότι το AIDS έχει γίνει επιδημία

Σχεδόν το ένα τέταρτο των νεαρών Ρώσων ηλικίας 16-23 ετών θεωρεί ότι στην Ρωσία υπάρχει επιδημία AIDS, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ίδρυμα «Χρειάζομαι βοήθεια» και το πρακτορείο Tiburon research, τα οποία υπάρχουν στην διάθεση του πρακτορείου TASS. Στην δημοσκόπηση συμμετείχαν 911 ...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΕΛΠΝΟ: «Εμβολιάσου για την εποχική γρίπη»

«Εμβολιάσου για την εποχική γρίπη. Προστατεύσου και προστάτευσε τους γύρω σου» είναι το μήνυμα, στο οποίο εστιάζει η φετινή καμπάνια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Κάθε χρόνο η γρίπη ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό νοσηρότητας και θνητότητας στον πληθυσμό ενώ ταυτόχρονα θέτει σε δοκιμασία ...

Διαβάστε περισσότερα

Ένα αυγό την ημέρα αυξάνει το ύψος στα μωρά 6-9 μηνών

Τα αυγά αυξάνουν σημαντικά την ανάπτυξη και μειώνουν τον νανισμό κατά 47% στα μωρά ηλικία 6-9 μηνών, βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics από μια κορυφαία εμπειρογνώμονα για τη διατροφή των παιδιών στο Brown School at Washington University στο Σαιντ Λούις. “Τα αυγά είναι ...

Διαβάστε περισσότερα

Το πρώτο «ζωντανό τατουάζ» στον κόσμο

Επιστήμονες του ΜΙΤ δημιούργησαν μια τεχνική 3-D printing η οποία χρησιμοποιεί ένα νέο είδος μελάνης, φτιαγμένης από γενετικά προγραμματισμένα ζωντανά κύτταρα.Όπως αναφέρει το ΜΙΤ News, τα κύτταρα αυτά είναι σχεδιασμένα να φωτίζονται ανταποκρινόμενα σε ένα εύρος ερεθισμάτων. Όταν αναμειγνύονται με ένα μείγμα υδροτζέλ και θρεπτικών ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι ανατολίτικες ρίζες του κουραμπιέ

Η ρίζα του γλυκού πρέπει να αναζητηθεί στην Περσία, από όπου και το γλύκισμα ταξίδεψε σε ολόκληρη την ανατολή, τα Βαλκάνια και φυσικά τη χώρα μας. Βεβαίως, όπως κάθε διάσημο γλυκό που σέβεται τον εαυτό του, για την πατρότητά του ερίζουν και άλλες χώρες, ιδιαίτερα ...

Διαβάστε περισσότερα

Το τένις και τα αθλήματα με ρακέτα είναι τα καλύτερα σπορ για την υγεία

Τα οφέλη της άσκησης για την υγεία είναι γνωστά σε όλους, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και επεκτείνεται η διάρκεια ζωής. Μια αυστραλιανή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine δείχνει ποια είναι το καλύτερα σπορ για την υγεία: το τένις και ...

Διαβάστε περισσότερα

Μέλι: To 75% των δειγμάτων περιέχουν νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science βρήκε ότι το 75% των δειγμάτων μελιών από όλες τις ηπείρους του πλανήτη περιέχουν νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα (στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα φυτοφάρμακα acetamiprid, clothianidin, dinotefuran, fipronil, imidacloprid, nitenpyram, thiacloprid, thiamethoxam). Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο καθώς οι μέλισσες απορροφούν αυτά ...

Διαβάστε περισσότερα

Πέντε τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό

Η φλεγμονή μπορεί να είναι καλή ή κακή, ανάλογα με την κατάσταση. Από τη μία πλευρά, είναι ο φυσικός τρόπος του σώματος να προστατεύεται όταν τραυματίζεται ή όταν αρρωσταίνει. Βοηθά το σώμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τους ξένους εισβολείς και μπορεί να τονώσει την ...

Διαβάστε περισσότερα

Αναποτελεσματική η δίαιτα όταν τρώμε σε λάθος ώρες

Μια νέα μελέτη που έγινε σε ποντίκια ενισχύει την ιδέα ότι η ώρα που τρώμε το φαγητό μας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την απώλεια βάρους. Τα ποντίκια που ακολούθησαν μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων και έτρωγαν κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής ώρας σίτισης ήταν τα μόνα που ...

Διαβάστε περισσότερα

Αιτία μωρών χαμηλού βάρους η ατμοσφαιρική ρύπανση

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο βρετανικό περιοδικό Medical Journal και έγινε από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, του Kings College και του St George’s. Διαπίστωσε ότι οι μητέρες του Λονδίνου που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων PM2,5 έχουν 2-6% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μωρό με ...

Διαβάστε περισσότερα

Η περιοδοντική νόσος συνδέεται με τον καρκίνο του οισοφάγου

Ορισμένα βακτήρια που εμπλέκονται στην περιοδοντική νόσο (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του οισοφάγου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cancer Research, το περιοδικό της American Association for Cancer Research. Οι δύο συχνότεροι τύποι καρκίνου του οισοφάγου είναι ο καρκίνος εκ πλακωδών ...

Διαβάστε περισσότερα

Πέντε μυστικά...άμυνας για γρίπη και ιώσεις

Έχουμε μπει για τα καλά στο χειμώνα! Μία περίοδος που συνοδεύεται από ιώσεις, αλλά και από την εποχική γρίπη. Η Δρ. Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι υπάρχουν κάποια "μυστικά" διατροφής που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε το ανοσοποιητικό μας, ώστε να μειώσουμε ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα πολλά παιγνίδια κάνουν κακό στα παιδιά;

Όσα περισσότερα παιγνίδια περιβάλλουν ένα παιδί, τόσο περισσότερο κακό του κάνουν, καθώς αδυνατεί να τα εκτιμήσει και να συγκεντρώσει την προσοχή του, με συνέπεια να μειώνεται η δημιουργικότητα και η χαρά του. Αυτό που υποπτεύονταν πολλοί γονείς, επιβεβαιώνει μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα, την οποία ...

Διαβάστε περισσότερα

Δίαιτα χαμηλών θερμίδων νικά τον διαβήτη

Μια δραστική δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων μπόρεσε να αναστρέψει τον διαβήτη τύπου 2 σχεδόν στο 90% όσων την ακολούθησαν, ακόμη κι αν είχαν διαγνωσθεί με την πάθηση πριν από έξι χρόνια. Αυτό έδειξε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, αλλά οι επιστήμονες επισήμαναν ότι ο ασθενής πρέπει ...

Διαβάστε περισσότερα

Αυτά τα Χριστούγεννα κάνε το καλύτερο δώρο στον εαυτό σου!

Το πιο όμορφο δώρο που θα μπορούσε να κάνει κάθε γυναίκα στον εαυτό της, αλλά και κάθε άντρας στη σύντροφό του που αγαπά αληθινά, είναι να της προσφέρει τη δυνατότητα να ανανεώσει την εικόνα και τη διάθεσή της. Οι υπηρεσίες ομορφιάς είτε με θεραπείες είτε με ...

Διαβάστε περισσότερα

Μετά τα smart phones και τις smart tv,έτοιμα τα smart wc!

Σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλές «έξυπνες» συσκευές (και κατασκευές): «έξυπνα» κινητά, «έξυπνα» αυτοκίνητα, «έξυπνες» κουζίνες, ακόμη και «έξυπνα» σπίτια. Γιατί να μην υπάρχουν και «έξυπνες» τουαλέτες; Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όλα ξεκίνησαν το 1903, όταν ο Ιάπωνας εφευρέτης Καζουσίκα Οκουραμάντε ταξίδεψε στη Δύση. Εντυπωσιάστηκε από ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα πουράκια δεν είναι πιο αθώα από τα τσιγάρα!

Τα πούρα έχουν μια φήμη ότι είναι πιο ασφαλή από τα τσιγάρα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- επιβλαβή και εθιστικά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που βρήκε ότι τα πουράκια έχουν ίδια ή περισσότερη νικοτίνη. Οι ερευνητές του ...

Διαβάστε περισσότερα

To τζάκι βλάπτει την υγεία μας;

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν τα τζάκια ανοικτού τύπου και τις επιπτώσεις στην υγεία. Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου έβγαλε τη χρήση του από την κατηγορία της ψυχαγωγίας και την έβαλε στην κατηγορία ...

Διαβάστε περισσότερα

H αξία της ελιάς

Η ελιά είναι ένα αγαπημένο τρόφιμο των Ελλήνων και βασικό συστατικό της πολύτιμης Μεσογειακής διατροφής. Στην πραγματικότητα, η ελιά είναι το φρούτο του ελαιόδεντρου. Είναι ένα ασυνήθιστο φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αναφέρει η Σταματάκη Αστερία, Msc στην Κλινική διατροφή, διαιτολόγος/ διατροφολόγος και Επιστημονική ...

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδόν 6% των καρκίνων παγκοσμίως ετησίως αποδίδονται στο διαβήτη και στην παχυσαρκία

Ο διαβήτης και το πάχος είναι η αιτία για το 5,9% των νέων περιστατικών καρκίνου στον κόσμο (σχεδόν 800.000 περιστατικά), σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη με ελληνική σμυμετοχή. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τόσο συγκεκριμένη εκτίμηση σε παγκόσμιο επίπεδο για το πόσοι ...

Διαβάστε περισσότερα