Νέος κανονισμός της ΕΕ για λιγότερο ακρυλαμίδιο.... στις τηγανιτές πατάτες

LIFE
11 Απριλίου 2018 14:10:00

Ακρυλαμίδιο: Μια ουσία καρκινογόνος που παράγεται όταν αμυλούχες τροφές (ψωμί, πατάτες κ.α) ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες. Η διαδικασία αυτή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και η Ευρωπαϊκή Ένωση με έναν νέο κανονισμό, που ισχύει από σήμερα, υποχρεώνει πλέον τους κατασκευαστές να πάρουν άμεσα μέτρα, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

«Οι πιο μικρές και τραγανιστές πατάτες είναι οι πιο γευστικές -αλλά και οι πιο ανθυγιεινές. Ο λόγος; περιέχουν ακρυλαμίδιο. Η ουσία πιστεύεται ότι προκαλεί καρκίνο και βρίσκεται σε προϊόντα πατάτας, δημητριακών και καφέ. H νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι στα πιάτα και τα κύπελλά μας θα προσγειώνεται όσο το δυνατόν λιγότερο ακρυλαμίδιο», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Ήδη στην Καλιφόρνια, η δικαιοσύνη αποφάσισε πρόσφατα ότι η αλυσίδα καφέ Starbucks θα πρέπει να προειδοποιήσει για τις επιβλαβείς επιπτώσεις στα προϊόντα της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε ακόμη ένα βήμα παραπέρα με την έκδοση ειδικού κανονισμού, ώστε να χρησιμοποιούμε λιγότερο ακρυλαμίδιο στην καθημερινή ζωή. Για τους καταναλωτές, αυτό δεν αλλάζει πολλά πράγματα. Ωστόσο, οι παραγωγοί τροφίμων και η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να αλλάξουν την προσέγγισή τους στην παραγωγή και την προετοιμασία τροφίμων.

Τι είναι ο νέος κανονισμός;

Ο κανονισμός της ΕΕ θα ισχύει για κάθε εκμετάλλευση που παράγει, μεταποιεί ή εμπορεύεται προϊόντα πατάτας, ψωμί, ζαχαροπλαστικής, δημητριακών για πρωινό, παιδικές τροφές, προϊόντα καφέ ή υποκατάστατα καφέ. Ο κανονισμός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής με στόχο τη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται φυσικά, από το 2010 να μετρούν την περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα σε τακτά χρονικά διαστήματα και να υποβάλουν τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa). Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι επιστήμονες ανέπτυξαν στρατηγικές για τη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στην παραγωγή και τη μεταποίηση τροφίμων, οι οποίες είναι πλέον υποχρεωτικές για όλες τις εταιρείες τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πώς σχετίζεται το ακρυλαμίδιο με τα τρόφιμα

Όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης σε συνεργασία με το Σουηδικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων μετρήθηκαν πολύ υψηλές ποσότητες ακρυλαμιδίου (250-3900 μg ανά kg τροφίμου) σε δείγματα τροφίμων πλουσίων σε υδατάνθρακες, τα οποία και θεωρούνται ευρείας κατανάλωσης (π. χ. τηγανητές πατάτες, τσιπς, ψωμί, φρυγανιές) και είχαν υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία (τηγάνισμα ή ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα) (Tareke et al. 2002). Οι ποσότητες αυτές είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από το ανώτατο ημερήσιο ανεκτό όριο, το οποίο δύναται να προσλάβει ο άνθρωπος (κατά μέσο όρο οι ποσότητες αυτές είναι της τάξης των 15-50 μικρογραμμαρίων (μg=10-6 g) την ημέρα αναλόγως με το σωματικό βάρος του κάθε ανθρώπου).

Το ακρυλαμίδιο, λόγω της χημικής του δομής, εμφανίζει δραστικότητα έναντι διαφόρων βιολογικών μορίων με απόρροια πρόκληση μεταλλάξεων στους οργανισμούς. Επίσης, ενώ το μόριο αυτό πιθανότατα δεν αντιδρά με το DNA, το μεταβολιζόμενο στον οργανισμό παράγωγο του, γλυσιδαμίδιο, όντας πολύ περισσότερο δραστικό, αντιδρά, με προφανείς αρνητικές επιδράσεις για τον οργανισμό. Πέραν των μεταλλαξιογόνων χαρακτηριστικών του, το ακρυλαμίδιο έχει αποδεδειγμένες καρκινογόνους ιδιότητες σε πειραματόζωα, αφού έχει δειχθεί ότι προάγει τη δημιουργία αδενωμάτων και αδενωκαρκινωμάτων στο θυρεοειδή καθώς και στα γεννητικά όργανα αρσενικών και θηλυκών ποντικιών. Σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο, το ακρυλαμίδιο θεωρείται πιθανός καρκινογόνος παράγοντας.

Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, σε νέες επίσημες συστάσεις της, σύμφωνα με το BBC, καλεί τους καταναλωτές να προσέχουν και να βγάζουν τις πατάτες ή το τοστ, μόλις αποκτήσουν το χρυσό χρώμα τους, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ακρυλαμιδίου.

Περαιτέρω, προτείνεται στους καταναλωτές, οι πατάτες τις οποίες θα τηγανίσουν, πριν από το τηγάνισμα να τις έχουν βάλει για αρκετή ώρα σε νερό, προκειμένου να έχει μειωθεί η περιεκτικότητα των ιστών σε ελεύθερα σάκχαρα και αμινοξέα. Επίσης, θα ήταν καλό οι πατάτες αρχικά να βράζονται και κατόπιν να υφίστανται σύντομο τηγάνισμα, καθόσον στα διάφορα αμυλούχα βραστά τρόφιμα δεν έχει αναφερθεί σύνθεση ακρυλαμιδίου. Για τη μείωση της έκθεσης σε ακρυλαμίδιο, πέρα από όλα τα άλλα, ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνιστά την τήρηση των γενικών κανόνων της υγιεινής διατροφής και του "μέτρου" και της "μεσότητας", δηλαδή τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υποστεί τηγάνισμα ή ψήσιμο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, την προτίμηση νωπών φρούτων και λαχανικών, το βρασμό ως τρόπο μαγειρέματος ορισμένων τροφίμων και την εν γένει "Μεσογειακή δίαιτα" ως τρόπο διατροφής. Οι επιστημονικές πληροφορίες οι οποίες ήδη υπάρχουν αναφορικά με την παρουσία ακρυλαμιδίου στα διάφορα τρόφιμα, τέλος, θα τύχουν περαιτέρω μελέτης από τα αρμόδια Κοινοτικά όργανα, ώστε να αξιολογηθεί ο ενδεχόμενος διατροφικός κίνδυνος της αθροιστικής έκθεσης του ανθρώπου στην πρόσληψη ακρυλαμιδίου και να παρθούν τα ανάλογα μέτρα.

Πόσο επικίνδυνο είναι το ακρυλαμίδιο;

Η EFSA δημοσίευσε το 2015 μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του κινδύνου ακρυλαμιδίου ( EFSA Journal , Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, 2015 ), με την οποία επιβεβαίωσε τις προηγούμενες εκτιμήσεις: Το ακρυλαμίδιο είναι δυνητικά καρκινογόνο. Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται κυρίως σε παρατηρήσεις σε πειράματα σε ζώα. Εδώ αποδείχθηκε ότι το ακρυλαμίδιο στο ήπαρ μετατρέπεται, μεταξύ άλλων, στην ουσία γλυκιδαμίδη, η οποία αντιδρά έντονα με το γενετικό υλικό. Εκεί αποτρέπει τον γενετικό κώδικα από το να διαβάζεται και ευνοεί τις μεταλλάξεις που μπορεί τελικά να προκαλέσουν καρκίνο.

Στον άνθρωπο, ένας καρκίνος, που προκαλείται από ακρυλαμίδιο, δεν μπορεί να ανιχνευθεί άμεσα. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας εκτιθέμεθα σε πάρα πολλούς ρύπους σε πολύ χαμηλές δόσεις για να μπορέσουμε να αποδώσουμε μόνο μια ασθένεια στο ακρυλαμίδιο.

 

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Η επαφή με τα πρόβατα ευνοεί τη σκλήρυνση κατά πλάκας σύμφωνα με μελέτη

Η έκθεση σε μια τοξίνη που εντοπίζεται κυρίως στα πρόβατα θα μπορούσε να συνδεθεί με την ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με νέα μελέτη, όπως γράφει σήμερα η Sunday Telegraph. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στη Βρετανία έχουν διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η κατάσταση οδηγεί σε ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα με την Αθήνα «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» στο επίκεντρο του εορτασμού. H 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την Unesco ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, προς τιμήν δύο μεγάλων δημιουργών της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που έφυγαν ...

Διαβάστε περισσότερα

Κέιβ, Ποπ, Άιντολ και Ντεπ στο Φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρέ

  Οι Νικ Κέιβ, Ίγκι Ποπ, Μπίλι Άιντολ, Τζόνι Ντεπ, Σαρλότ Γκενσμπούρ είναι προσκεκλημένοι στο 52ο Φεστιβάλ Τζαζ στην ελβετική πόλη Μοντρέ (Montreux Jazz Festival 2018) που θα διεξαχθεί από τις 29 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου 2018. Οι διοργανωτές του ανακοίνωσαν ότι στο Φεστιβάλ, που διεξάγεται ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη στο Πεκίνο

Τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη (446-386 π.Χ.,) θα ανεβάσει αυτήν την εβδομάδα το Εθνικό Κέντρο Τεχνών (NCPA) της Κίνας στο Πεκίνο. Η κωμωδία του Αριστοφάνη πρωτοπαίχθηκε στο NCPA τον Φεβρουάριο του 2008. Δέκα χρόνια αργότερα ο θίασος Drama Ensemble θα παρουσιάσει στο κοινό μία νέα διασκευή ...

Διαβάστε περισσότερα

Ένα λεπτό έντονη άσκηση την ημέρα ελέγχει το “ζάχαρο”

Ένα λεπτό άσκησης την ημέρα είναι αρκετό για να ελέγχει το “ζάχαρο” του αίματος και να προλάβει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Αυτό αναφέρουν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μπαθ με δημοσίευσή τους στο περιοδικό Εuropean Journal of Applied Physiology. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έντονη ...

Διαβάστε περισσότερα

Καλύτερο το τεχνητό πάγκρεας από την παραδοσιακή θεραπεία για το διαβήτη τύπου 1

Η χρήση του τεχνητού παγκρέατος βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1, σε σχέση με την παραδοσιακή θεραπεία, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι το τεχνητό πάγκρεας αποτελεί μια ασφαλή και ...

Διαβάστε περισσότερα

Ρουμανία-Ιλαρά: Η καχυποψία κατά των εμβολίων σκοτώνει

Ενα κοριτσάκι 11 μηνών πέθανε στη Ρουμανία στα μέσα του Μαρτίου από ιλαρά. Οι γονείς του είχαν αρνηθεί να το εμβολιάσουν κατά της ασθένειας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 46 ανθρώπους από την έναρξη της επιδημίας που πλήττει τη χώρα. Η επιδημία εμφανίστηκε στο τέλος του ...

Διαβάστε περισσότερα

Σουβενίρ από το «The Walled Off Hotel»

Πριν ένα χρόνο, ο Banksy είχε πρωτοστατήσει στο άνοιγμα ενός ξενοδοχείου στη Βηθλεέμ, απέναντι στο Τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από την Παλαιστίνη. Τώρα, το «The Walled Off Hotel» παρουσίασε μια σειρά από σουβενίρ που διατίθενται στο κατάστημα του ξενοδοχείου. Κάθε ένα είναι ζωγραφισμένο στο ...

Διαβάστε περισσότερα

Λαμπρή ξανά, η αγαπημένη εικόνα του Πάπα

Οι επισκέπτες στη εκκλησία Σάντα Μαρία Ματζόρε στη Ρώμη είναι τυχεροί. Θα προσέξουν ότι η εικόνα Salus Populi Romani (Σωτηρία του Λαού της Ρώμης), μια από τις αγαπημένες εικόνες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του ιδίου του Πάπα Φραγκίσκου, λάμπει ξανά. Συντηρητές των Μουσείων του Βατικανού εργάστηκαν ...

Διαβάστε περισσότερα

Με συναυλία θα γιορτάσει τα 92α γενέθλιά της η βασίλισσα Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα παραστεί αύριο Σάββατο σε μια συναυλία ειδικά αφιερωμένη στη γηραιότερη και μακροβιότερη εν ενεργεία μονάρχη, η οποία γιορτάζει τα 92 της χρόνια. Οι τραγουδιστές Τομ Τζόουνς, Κάιλι Μινόγκ και Σάγκι είναι κάποιοι από τους καλλιτέχνες που θα αναλάβουν να ψυχαγωγήσουν την βασίλισσα ...

Διαβάστε περισσότερα

Κίνδυνοι για την υγεία από την πτώση των ποσοστών εμβολιασμού στην ΕΕ

Στις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία, από την πτώση της εμπιστοσύνης του κοινού στον εμβολιασμό κάνει λόγο με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν πως τα επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του εμβολιασμού στα κράτη μέλη δείχνουν σημαντικά κενά όσον αφορά την ...

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη αθωώνει το βούτυρο

Πρόσφατες μελέτες, αν και αμφιλεγόμενες διότι δεν είναι αποδεκτές από το σύνολο της διατροφικής κοινότητας, δείχνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά ίσως να μην είναι τόσο κακά για την υγεία όσο πίστευαν οι ειδικοί επί της διατροφής πριν από 50 χρόνια. Ένας λόγος είναι ότι τα ...

Διαβάστε περισσότερα

Πως ξεχωρίζει μία βακτηριακή αμυγδαλίτιδα από τη λοιμώδη μονοπυρήνωση

Έρευνα που έγινε από του επιστήμονες στο νοσοκομείο St. George's του Λονδίνου, εξέτασε κατά πόσο μπορούν άμεσα οι γιατροί να ξεχωρίσουν μία βακτηριακή αμυγδαλίτιδα από τη λοιμώδη μονοπυρήνωση. Οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν στη μελέτη πάνω από 100 άτομα διαγνωσμένα με λοιμώδη μονοπυρήνωση και 100 άτομα με βακτηριακή ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο χυμός μήλου ευεργετικός για τη λειτουργία της καρδιάς

Τα μήλα σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα αποτελούν μία τροφή πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες, ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα από πολλές λοιμώξεις. Συγκεκριμένα, οι μέχρι σήμερα μελέτες κάνουν λόγο για καταπολέμηση του καρκίνου, για καλή λειτουργία του εντέρου, ...

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία και άνθρωποι για την αναζήτηση σκύλων που έχουν χαθεί

Ελικόπτερα, κάμερες θερμικής απεικόνισης και χιλιάδες εθελοντές επιστρατεύονται για την αναζήτηση σκύλων που έχουν χαθεί από τα σπίτια τους στη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας κατοικιδίων στον ΟΟΣΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε τρεις διαφορετικές ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο γάμος του Χάρι κάνει τους μαγαζάτορες να τρίβουν τα χέρια τους

Με τον γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της Αμερικανίδας Μέγκαν Μαρκλ, οι βρετανοί καταστηματάρχες τρίβουν τα χέρια τους: περιμένουν να δουν τα ράφια τους να αδειάζουν πολλές φορές ενόψει του γάμου: πιάτα, φλιτζάνια, μπύρες ακόμη και προφυλακτικά κατασκευάστηκαν με αφορμή τον γάμο που θα προσελκύσει ...

Διαβάστε περισσότερα

Ταχίνι: Θρεπτικό αλλά και παχυντικό

Ταχίνι ονομάζεται ο πολτός από το σουσάμι. Παράγεται από διαλεγμένους σπόρους σουσαμιού (sesamun indicum), περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης. Ο πολτός είναι στην ουσία μια ελαιώδης κρέμα που προέρχεται από αλεσμένο σουσάμι. Η ρίζα της λέξης βρίσκεται στην τουρκική γλώσσα και ...

Διαβάστε περισσότερα

Αλλεργία στα μάτια την άνοιξη: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Tην άνοιξη τα μάτια σας κοκκινίζουν, δακρύζουν, σας προκαλούν φαγούρα και σας καίνε, πιθανότατα πάσχετε από αλλεργία, η οποία είτε προσβάλλει μόνο τα μάτια είτε αυτό είναι ένα επιπλέον σύμπτωμα μαζί με την αλλεργική ρινίτιδα. Η πιο συχνή αλλεργία που την άνοιξη επηρεάζει τα μάτια είναι ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα χαμηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης μας προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις

Η σχέση της χοληστερόλης LDL (της λεγόμενης κακής χοληστερόλης) με τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου και την ύπαρξη του γονιδίου PCSK9, μελετήθηκε εκτενώς από τους επιστήμονες του University of Texas και του University of Mississippi. Η μελέτη Atherosclerosis Risk in Communities ξεπέρασε κατά πολύ τα 10 ...

Διαβάστε περισσότερα

Ραγδαία αύξηση στους νέους των τραυματισμών στα γόνατα

Μελέτη που έγινε στο Royal Melbourne Hospital στη Βικτόρια και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «British Journal of Sports Medicine», διαπίστωσε ότι οι τραυματισμοί στον λεγόμενο πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο (ACL) αποτελούν σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, που θέτει τους νέους σε κίνδυνο για την ανάπτυξη μελλοντικών προβλημάτων ...

Διαβάστε περισσότερα

Άγνωστες λεπτομέρειες για τον βασιλικό γάμο της χρονιάς

Για τον γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ έχει χυθεί άπειρο μελάνι. Υπάρχουν όμως και κάποιος λεπτομέρειες οι οποίες δεν είναι και τόσο... γνωστές! Ποιος πληρώνει: Η βασιλική οικογένεια θα πληρώσει για την τελετή, δηλαδή την εκκλησία, τα λουλούδια, τη μουσική και τη δεξίωση. ...

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ο χυμός κράνμπερι αποτρέπει την ουρολοίμωξη

Ο χυμός των κράνμπερι (είδος μούρων που λέγονται βακκίνια μακρόκαρπα) μπορεί να προστατεύει από τις ουρολοιμώξεις επειδή αλλάζει τη συμπεριφορά των βακτηρίων, αποκαλύπτει μία νέα μελέτη. Όπως διαπίστωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά, τα κράνμπερι εμποδίζουν τα βακτήρια να δημιουργήσουν αποικίες και μειώνουν την ...

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο παχαίνει το φαγητό μετά τις 8 το βράδυ

To πόσο αργά μπορεί να τρώει κάποιος που θέλει να διατηρεί ένα υγιές βάρος είναι αμφιλεγόμενο θέμα καθώς ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι αυτό μπορεί να προσθέτει κιλά και άλλες πως όχι. Τώρα μια νέα μελέτη που έγινε από ερευνητές της Χιλής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ...

Διαβάστε περισσότερα