Ας προστατεύσουμε τα δόντια μας

LIFE
22 Νοεμβρίου 2019 11:32:00

Η προληπτική οδοντιατρική αποτελεί απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής οδοντιατρικής πρακτικής. Είναι κομβικής σημασίας, καθώς προλαμβάνει πολύ σημαντικά προβλήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο μέλλον σε απώλεια δοντιών, νόσους των ούλων ή μεγάλα επανορθωτικά και θεραπευτικά σχέδια. Συνήθως αυτά είναι επίπονα και εξαιρετικά κοστοβόρα για τους ασθενείς και τα συστήματα υγείας.

Στατιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (καθηγητής Κ.Ι. Ουλής, περιοδικό «Παιδοδοντία», 2015, τόμος 29, τεύχος 3), σχετικά με την οδοντιατρική κατάσταση των παιδιών ηλικίας 5, 12, 15 ετών στην Ελλάδα για το διάστημα 2004-2014, οι δείκτες τερηδόνας εμφανίζονται βελτιωμένοι.Τα στοιχεία κατέδειξαν ότι οι δείκτες στις ηλικίες των παιδιών και των εφήβων επηρεάζονται από την κατηγορία του πληθυσμού - αγροτικός ή αστικός- και το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων τους.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρατηρήθηκε ότι η Ελλάδα - παρά τη σχετική βελτίωση στην εμφάνιση της τερηδόνας - συνεχίζει να υπολείπεται κατά πολύ από τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει γίνουν για τη βελτίωση της στοματικής υγείας των παιδιών. Η έρευνα αποτυπώνει ως σοβαρό πρόβλημα το υψηλό ποσοστό παιδιών με άσχημη στοματική υγιεινή στην εφηβική ηλικία. Τόσο στα 12χρονα όσο και στα 15χρονα, μόνο το 31% είχε υγιή ούλα. Τα ποσοστά έχουν διπλασιαστεί από το 2004, αλλά είναι ακόμη χαμηλά. Οι ίδιες ηλικιακές ομάδες έχουν πρόβλημα με τα ούλα τους, με 1 στους 2 εφήβους να μη βουρτσίζει ή να βουρτσίζει μία φορά ή σποραδικά τα δόντια του και το 45-50% να δηλώνει ότι πηγαίνει στον οδοντίατρο λόγω πόνου ή αποκατάστασης και όχι για έλεγχο ή πρόληψη.

Προληπτική οδοντιατρική για παιδιά

Η προληπτική οδοντιατρική ξεκινά από την πρώτη στιγμή που εμφανίζονται τα παιδικά δόντια με την ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους καθαρισμού τους και την αποφυγή βλαπτικών τροφικών ή άλλων συνηθειών των παιδιών όπως πιπίλες, μπιμπερό και ζάχαρη.

• Φροντίζουμε τα παιδικά δόντια, από το πρώτο που εμφανίζεται περίπου στους 6 μήνες, με γάζα και νερό.

• Μέχρι τα 2,5 χρόνια περίπου, οπότε και ολοκληρώνεται ο παιδικός φραγμός, μαθαίνουμε το παιδί να χρησιμοποιεί οδοντόβουρτσα, δίνοντας το παράδειγμα. Το βοηθάμε στην αρχή στο βούρτσισμα και στη συνέχεια, επιβλέποντας τον καθημερινό καθαρισμό.

• Αποφεύγουμε τα γλυκά και διαμορφώνουμε κανόνες υγιεινής διατροφής στα παιδιά.

• Ακολουθούμε τις οδηγίες του οδοντιάτρου για τυχόν πρόσληψη συστηματικά φθορίου, εξατομικευμένα για τις ανάγκες του κάθε παιδιού και ξεκινούμε τοπικές φθοριώσεις με ζελέ φθορίου, από την ηλικία των 6 ετών και κάθε 6 μήνες.

• Προσέχουμε τη χρήση πιπίλας και μπιμπερό που μπορεί να προκαλέσει οδοντικά αλλά και σκελετικά προβλήματα στην ανάπτυξη των παιδιών.

• Χρησιμοποιούμε φθοριούχες οδοντόκρεμες από την ηλικία των 6 ετών και για μικρότερες ηλικίες, παιδικές με λιγότερο φθόριο ή ποσότητα μπιζελιού σε κανονικές οδοντόκρεμες.

• Κάνουμε προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών, προστατεύοντας τους μόνιμους πρώτους γομφίους που εμφανίζονται πολύ νωρίς στο στόμα των παιδιών και αργότερα και στους δεύτερους γομφίους.

Περί φθορίου

• Η αντιτερηδογόνος δράση του φθορίου είναι τεκμηριωμένη και προκαλείται κυρίως από την τοπική και λιγότερο από τη συστηματική του χρήση.

• Η τοπική του δράση φαίνεται ότι ενισχύεται από την καλή στοματική υγιεινή, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα.

• Στα παιδιά κάτω των 6 χρονών συστήνουμε οδοντόκρεμες με χαμηλότερη συγκέντρωση φθορίου ή μία ποσότητα «όσο ένα μπιζέλι».

• Κίνδυνος φθορίασης της αδαμαντίνης (δηλ. στικτές κηλίδες) προκύπτει από ακατάλληλες ποσότητες φθορίου, κυρίως χορηγούμενου συστηματικά στις φάσεις διαμόρφωσης των δοντιών, δηλαδή μέχρι τα 6 χρόνια των παιδιών, όταν και ο έλεγχος κατάποσης είναι περιορισμένος.

• Η εκτεταμένη χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας φαίνεται ότι είναι ένας από τους κύριους λόγους της μεγάλης μείωσης της τερηδόνας που έχει καταγραφεί παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια.

• Το βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα είναι μια εύκολη, μη δαπανηρή, πολιτισμικά αποδεκτή και ευρέως διαδεδομένη μέθοδος δημόσιας υγείας, που την καθιστά σχεδόν ιδανική.

• Η χρήση του φθορίου είναι εξατομικευμένη, αναλόγως του κάθε παιδιού και των αναγκών του, βάσει των συστάσεων του οδοντιάτρου.

Προληπτική οδοντιατρική για ενήλικες

Τα διεθνή ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν ανισότητα στην κατανομή της υγείας και της ασθένειας. Βασικές παράμετροι παραμένουν, παρά τα σύγχρονα μέσα και την ανάπτυξη της επιστήμης, η έλλειψη εκπαίδευσης, το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των πληθυσμών και η δυνατότητα πρόσβασης σε δομές παροχής οδοντιατρικής φροντίδας.

Στους ενήλικες ο, ανά εξάμηνο, έλεγχος και η αποτρύγωση των δοντιών, σε συνέργεια με τον ετήσιο ακτινογραφικό έλεγχο, προλαμβάνουν οδοντιατρικά προβλήματα σε πρώιμο στάδιο. Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών, που θα υποδείξει ο οδοντίατρος κάθε φορά εξατομικευμένα στον ασθενή, και η χρήση οδοντικού νήματος και στοματικών διαλυμάτων ή άλλων απαραίτητων μέσων, είναι τα σημαντικότερα όπλα μας στην πρόληψη και τη διατήρηση της υγείας των δοντιών μέχρι πιο προχωρημένες ηλικίες. Τα μοντέλα προηγούμενων δεκαετιών αδιαφορούσαν για τη διατήρηση των δοντιών και οδη

γούσαν ασθενείς και οδοντιάτρους σε εξαγωγές και πρόωρες νωδότητες. Πλέον η σύγχρονη οδοντιατρική έχει σκοπό την πρόληψη και διατήρηση των οδοντικών ιστών. Η στοματική κοιλότητα είναι η περιοχή και το περιβάλλον του σώματος που με διάφορους διαγνωστικούς τρόπους μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και στην προαγωγή της γενικής υγείας.

Στοματική υγεία = Σωματική υγεία

Αρκετά στοματικά προβλήματα συσχετίζονται άρρηκτα με συστηματικά νοσήματα. Αυτό καταδεικνύουν διεθνείς μελέτες, καθώς είτε τοπικοί παράγοντες επιδρούν συστηματικά είτε συστηματικά νοσήματα εκδηλώνονται στο στόμα. Ο, ανά εξάμηνο, τακτικός έλεγχος θα προλάβει και μια σειρά από άλλα σοβαρά προβλήματα που δύναται να διαγνωσθούν από την κλινική εμφάνιση των ούλων, των παρειών και της γλώσσας, σχετιζόμενα με τη γενικότερη υγεία ή και τοπικά προβλήματα που δεν αφορούν στα δόντια και μπορούν να σχετίζονται με συστηματικά ή τοπικά προβλήματα. Μεταξύ άλλων, μπορούμε να προλάβουμε ή να διαγνώσουμε:

• Νόσους περιοδοντίου

• Πρώιμα στάδια τερηδονισμού

• Φλεγμονές

• Εκδηλώσεις ασθενειών από ιούς και μικρόβια

• Καρδιαγγειακά νοσήματα

• Διαβήτη

• Αιματολογικά νοσήματα και υποβιταμινώσεις

• Νοσήματα του γαστρεντερικού

• Προβλήματα της κροταφογναθικής άρθρωσης

• Τοπικές κακοήθειες κ.ά.

Προληπτική ορθοδοντική

Η προληπτική ορθοδοντική έχει σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων σε παιδιά ηλικίας από 7-9 ετών, τα οποία εάν δε διορθωθούν εγκαίρως, θα απαιτήσουν αργότερα πιο χρονοβόρες θεραπείες. Πρόκειται για προβλήματα που αφορούν τόσο στις γνάθους όσο και τα δόντια κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Στο πρώτο ραντεβού ο ορθοδοντικός μετά την κλινική εξέταση μπορεί να παραπέμψει το παιδί για πανοραμική ακτινογραφία ή και να φτιάξει εκμαγεία από το στόμα του, ώστε να γίνει μια πρώτη μελέτη και αξιολόγηση της σύγκλεισης και της θέσης των δοντιών.

Διάφορα προβλήματα στην εξέλιξη και τη σχέση ανατολής των πρώτων μόνιμων δοντιών ή η θέση που καταλαμβάνουν μπορούν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση σε αυτές τις ηλικίες. Εξετάζεται, επίσης, η σχέση των γνάθων και οι πιθανοί παράγοντες που ενδέχεται να την επηρεάζουν (αναπνευστικά προβλήματα, στοματική αναπνοή, κληρονομικότητα, ιατρικό ιστορικό, αναπτυξιακά προβλήματα) και ζητείται η γνώμη του παιδιάτρου και του ωτορινολαρυγγολόγου, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Επίσης, στο πεδίο δράσης της προληπτικής ορθοδοντικής συγκαταλέγονται και βλαπτικές συνήθειες των παιδιών (θηλασμός δακτύλου, προώθηση γλώσσας, προβλήματα από παρατεταμένη χρήση μπιμπερό ή πιπίλας), αλλά και προβλήματα (ύπαρξη υπεράριθμων δοντιών, συγγενείς ελλείψεις δοντιών, έντονη προβολή προσθίων δοντιών και πρόωρες απώλειες νεογιλών δοντιών).

Για τους λόγους αυτούς συστήνεται η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό να γίνεται σε ηλικία 7 ετών. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι όλα είναι φυσιολογικά, ο ορθοδοντικός θα ορίσει τη συχνότητα των επισκέψεων του παιδιού, έτσι ώστε να ελέγχει την πορεία ανατολής των μόνιμων δοντιών και να επεμβαίνει, όταν και εάν παρατηρηθούν αποκλίσεις από το φυσιολογικό.

Επιστημονική επιμέλεια:

Δρ. Μαρίνα Γεωργοπούλου χειρουργός οδοντίατρος-στοματολόγος, αν. αρχίατρος ΕΔΟΕΑΠ-υπεύθυνη οδοντιατρικού τμήματος

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Γραφείο Τύπου ΕΔΟΕΑΠ

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Πέθανε μία από τις διασημότερες γάτες του κόσμου –Επασχε από νανισμό και ήταν σταρ στα social.

Θλίψη στους λάτρεις των κατοικίδιων καθώς πέθανε η Λιλ Μπαμπ, μία από τις πιο διάσημες γάτες του κόσμου, σε ηλικία μόλις 8 ετών. Ο ιδιοκτήτης της γάτας, Μάικ Μπριντάφσκι, ανακοίνωσε τον θάνατό της στα εκατομμύρια των οπαδών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Δευτέρα. Η Λιλ ...

Διαβάστε περισσότερα

Μπισκότα palmier με τρία υλικά

Υλικά:2 κούπες ζάχαρη1/4 κ.τ.γ αλάτι2 φύλλα σφολιάτας Εκτέλεση:Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.Ανακατέψτε τη ζάχαρη με το αλάτι. Πασπαλίστε και από τις δύο πλευρές τα φύλλα σφολιάτας και τυλίξτε τα ρολό και από τη μια πλευρά και από την άλλη..Κόψτε με το μαχαιράκι σας φετούλες ...

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Δωρεάν εξετάσεις για τον HIV

Δράσεις με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για υιοθέτηση υγιέστερων και ασφαλέστερων στάσεων ζωής, θα πραγματοποιήσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS, Κυριακή 1 Δεκεμβρίου. Στην Αθήνα, στο Γκάζι- Μετρό Κεραμεικός, την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, ...

Διαβάστε περισσότερα

Στο σφυρί τα στρογγυλά γυαλιά ηλίου του Τζον Λένον

Ενα ζευγάρι από τα χαρακτηριστικά στρογγυλά γυαλιά ηλίου του Τζον Λένον βγαίνουν στο σφυρί μαζί με μια κλήση για παράνομη στάθμευση που είχε πάρει ο ντράμερ των Beatles Ρίνγκο Σταρ. Και τα δύο αντικείμενα κρατούσε εδώ και 50 χρόνια ένας πρώην οδηγός του συγκροτήματος. Ο Άλαν ...

Διαβάστε περισσότερα

Tο πιο επικίνδυνο νησί του κόσμου

Το νησί Στρόμπολι είναι το πιο απομακρυσμένο από τις Αιολίδες Νήσους της Ιταλίας. Αυτό το καλοκαίρι, δύο μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείου συγκλόνισαν το νησί, προκαλώντας τον θάνατο ενός Ιταλού πεζοπόρου και αναγκάζοντας 70 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ακόμα και σήμερα ωστόσο, 300 άτομα ζουν ...

Διαβάστε περισσότερα

Είναι σκύλος ή λύκος; Πλάσμα 18.000 ετών «πονοκεφαλιάζει» τους επιστήμονες

Ένα πλάσμα… 18.000 ετών που μοιάζει με σκύλο και έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση, ανακάλυψαν Ρώσοι επιστήμονες. Η ομάδα των επιστημόνων εντόπισε το ζώο κοντά στην πόλη Γιακούτσκ της Σιβηρίας και σύμφωνα με τους ίδιους, λόγω του παγωμένου εδάφους βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, με το ...

Διαβάστε περισσότερα

Σοκολατάκια με τρία υλικά

Μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή για το γλύκισμα, το οποίο δεν λείπει από κανένα σπίτι, τα σοκολατάκια, που φτιάχνονται με μόλις τρία υλικά. Υλικά Καταγγελία-σοκ γιατρού στον Ευαγγελισμό, για τον αιφνίδιο θάνατο συναδέλφου του1 λευκή σοκολάτα 1 μαύρη σοκολάτα 1 σοκολάτα γάλακτος Εκτέλεση Λιώνουμε τις σοκολάτες σε μπεν μαρί. Τοποθετούμε σε ...

Διαβάστε περισσότερα

Φιλί : Οι ασθένειες που μπορεί να κολλήσεις

Το φιλί. Μια πανέμορφη, αισθησιακή διαδικασία που προκαλεί πολλά και ανάμεικτα συναισθήματα. Και ποιος δεν φίλησε κάποιον και δεν αισθάνθηκε τόσο όμορφα. Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι, υπάρχουν και αρρώστειες που ελλοχεύουν. Ας δούμε μερικές: ΈρπηςΠερίπου το 90% των ενηλίκων έχουν στο αίμα τους αντισώματα κατά του ιού HSV. ...

Διαβάστε περισσότερα

Άρχισαν τα γυρίσματα για “Το καφέ της Χαράς”

Δείτε σε ποια «φάση» βρίσκει το πρώτο επεισόδιο τους αγαπημένους ήρωες της θρυλικής σειρά των Χάρη Ρώμα- Άννας Χατζησοφιά. Δεκαπέντε χρόνια μετά την τεράστια τηλεοπτική επιτυχία του, το «ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ» επιστρέφει στις οθόνες μας! Ο Περίανδρος Πώποτας και οι μοναδικοί χαρακτήρες του μικρού αρκαδικού χωριού ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι πιο χαρούμενοι λαοί στην Ευρώπη και η θέση της Ελλάδας

Στο 62% ανέρχονται οι Ευρωπαίοι πολίτες ηλικίας άνω των 16 ετών, οι οποίοι δήλωσαν ότι ήταν χαρούμενοι συνεχώς ή την περισσότερη ώρα σε μία περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Στον αντίποδα, για την ίδια περίοδο – που αφορά τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες του 2018 ...

Διαβάστε περισσότερα

Tο λάθος του Τομ Χανκς πριν επιχειρήσει ελεύθερη πτώση

Στο σόου της Έλεν ΝτιΤζένερις εμφανίστηκε ο ηθοποιός Τομ Χανκς και αναφέρθηκε σε «ένα μεγάλο λάθος» που έκανε πριν κάνει για πρώτη φορά ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο. Όπως είπε ο 63χρονος ηθοποιός ο γιος του ήθελε να κάνει ελεύθερη πτώση για τα 21α γενέθλιά του, οπότε ...

Διαβάστε περισσότερα

Deja vu: Πραγματικό ή «φάρσα» της μνήμης;

Η γαλλική φράση deja vu σημαίνει κατά λέξη «ήδη ιδωμένο». Στην καθημερινή γλώσσα έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιούμε τη φράση déjà vu για οτιδήποτε μας δίνει την εντύπωση ότι επαναλαμβάνεται ή μας θυμίζει κάτι. Είναι όμως κάτι πραγματικό ή απλώς μια «φάρσα» που παίζει η μνήμη μας; ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γιώργος Καπουτζίδης επισκέφθηκε τον Σύνδεσμο Προστασίας Παιδιών και ΑΜΕΑ

Ο Πολυαγαπημένος σεναριογράφος, σκηνοθέτης, ηθοποιός και παρουσιαστής, γνωστός για την ευαισθησία του σε θέματα της κάθε είδους αναπηρίας,τα οποία έχει προσεγγίσει με πολύ όμορφο τρόπο μέσα από τις σειρές του αλλά και με την συμμέτοχη του στα special olympics του 2010-2011, επισκέφτηκε πριν λίγες μέρες ...

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής διάκριση για Έλληνα καθηγητή γενετικής

Διεθνής διάκριση για τον Γιώργο Γαρίνη, καθηγητή γενετικής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης και συνεργαζόμενο ερευνητή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ο οποίος βραβεύθηκε με το βραβείο Friedrich Wilhelm Bessel Research Award του γερμανικού ιδρύματος Alexander ...

Διαβάστε περισσότερα

Τέλος ο Ντάνιελ Κρεγκ από τον Τζέιμς Μποντ

Η επίσημη ανακοίνωση του πρωταγωνιστή της σειράς ταινιών του Τζέιμς Μποντ. Ο ηθοποιός εμφανίστηκε στην εκπομπή «The Late Show» και επιβεβαίωσε ότι η εμφάνισή του στην επερχόμενη ταινία «No Time To Die» θα είναι και η τελευταία του ως Τζέιμς Μποντ. «Τελειώσατε με τον Μποντ;» ρώτησε ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αύγουστος Κορτώ εξομολογείται ως ...θεριακλής καπνιστής, με ένα εμπνευσμένο κείμενο

 Ένα έξυπνο και εμπνευσμένο κείμενο ανήρτησε στην σελίδα του στο facebook ο γνωστός συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, με αφορμή τον αντικαπνιστικό νόμο, και παρότι δηλώνει φανατικός καπνιστής τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης του τσιγάρου σε κλειστό χώρο. Γράφει χαρακτηριστικά ο Κορτώ: «Ως σαραντάρης, έχω φωτογραφία της μάνας μου με ...

Διαβάστε περισσότερα

Η άγνωστη σχέση του Βασίλη Ζούλια με τον Αγγελο Μπράτη: «Τον ξέρω από μικρό παιδάκι»

Για την σχέση του με τον κριτή του GNTM 2, Άγγελο Μπράτη, που τον γνωρίζει από τότε που ήταν μικρό παιδάκι, μίλησε ο Βασίλης Ζούλιας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Secret και την Σάσα Σταμάτη – που πρόσφατα παραβρέθηκε στην επίδειξη μόδας του, ο γνωστός σχεδιαστής ...

Διαβάστε περισσότερα

Σάσα Μπαρόν Κόεν: Το Facebook θα είχε επιτρέψει στον Χίτλερ να αναρτήσει αντισημιτικές διαφημίσεις

Ο Βρετανός κωμικός Σάσα Μπαρόν Κόεν δήλωσε ότι αν το Facebook υπήρχε τη δεκαετία του 1930, θα είχε επιτρέψει στον Αδόλφο Χίτλερ να αναρτήσει αντισημιτικές διαφημίσεις. «Αν τους πληρώσετε, το Facebook θα αναρτήσει οποιαδήποτε “πολιτική” διαφήμιση θέλετε, ακόμη κι αν είναι ψέμα. Και μάλιστα θα σας ...

Διαβάστε περισσότερα

Game of Thrones: Υπήρχε τελικά διαφορετικό τέλος; - Η αποκάλυψη ηθοποιού που έβαλε «φωτιές»

Το τέλος του πολυσυζητημένου Game of Thrones δίχασε. Μερικούς τούς άφησε απογοητευμένους, άλλους έκπληκτους κι άλλους ευχαριστημένους. Ωστόσο, μερικοί δεν θα το ξεπεράσουν ποτέ. Και σίγουρα, οι φήμες που «φουντώνουν» ανά καιρούς περί διαφορετικού τέλους, δεν βοηθούν. Αυτή τη φορά, «φωτιές» άναψε ο Κρίστοφερ Χίβγιου, που υποδυόταν ...

Διαβάστε περισσότερα

Ας προστατεύσουμε τα δόντια μας

Η προληπτική οδοντιατρική αποτελεί απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής οδοντιατρικής πρακτικής. Είναι κομβικής σημασίας, καθώς προλαμβάνει πολύ σημαντικά προβλήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο μέλλον σε απώλεια δοντιών, νόσους των ούλων ή μεγάλα επανορθωτικά και θεραπευτικά σχέδια. Συνήθως αυτά είναι επίπονα και εξαιρετικά ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιωάννα Λίλη στο νοσοκομείο -Η ανάρτησή της στο Instagram

Στο νοσοκομείο βρίσκεται η Ιωάννα Λίλη, όπως η ίδια γνωστοποίησε μέσω Instagram. Η Ιωάννα Λίλη, που πριν λίγο καιρό εντυπωσίασε τους ακολούθους της με το χριστουγεννιάτικο δέντρο που στόλισε, υποβλήθηκε σε επέμβαση και όπως έγραψε δεν ήταν κάτι ανησυχητικό. Το μοντέλο κοινοποίησε δύο στιγμιότυπα από δωμάτιο ...

Διαβάστε περισσότερα

«Αγριες Μέλισσες»: Ο Γιάννος επιστρέφει στο Διαφάνι

Την επιστροφή του στις «Αγριες Μέλισσες» γνωστοποίησε ο Γιάννος, κατά κόσμον Γιάννης Αθανασόπουλος. Ο ηθοποιός με ένα βίντεό του στο Instagram κατάφερε να ενθουσιάσει τους διαδικτυακούς του φίλους. Οπως ανακοίνωσε ο Γιάννος, ο χαρακτήρας που τόσο αγαπήθηκε, επιστρέφει στο Διαφάνι.   «Το Διαφάνι περνάμε καλά κι αυτό βγαίνει ...

Διαβάστε περισσότερα

Γάτος που αγνοείτο για πέντε χρόνια βρέθηκε 1.900 χλμ. μακριά από το σπίτι του ιδιοκτήτη του

Με τον αγνοούμενο επί μία πενταετία γάτο του επανενώθηκε ένας άνδρας από την πολιτεία του Όρεγκον, στις ΗΠΑ. Ο γάτος, σύμφωνα με το BBC, εντοπίστηκε να περιφέρεται στον δρόμο και σε απόσταση...1.900 χιλιομέτρων από το σπίτι του ιδιοκτήτη. Ο μαύρος γάτος, ο οποίος ακούει στο όνομα Σάσα, ...

Διαβάστε περισσότερα