Tο γυναικείο πρόσωπο του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

TOP STORY
7 Απριλίου 2019 11:38:00

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο εξωτερικό, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω το ντοκιμαντέρ “Le Populisme au féminin”, το οποίο εστιάζει στο νέο, γυναικείο πρόσωπο του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Παρουσιάζει την απόπειρα ακροδεξιών κομμάτων να αποποιηθούν το ακραίο του χαρακτήρα τους και να μπουν σε μια τροχιά εκσυγχρονισμού με νέα πρόσωπα στην ηγεσία και δημιουργία μιας ήπιας, πιο φιλικής εικόνας προς τις εν δυνάμει ψηφοφόρους.

Οι πολιτικές εξελίξεις αποδεικνύουν τη συγκρότηση μιας στενής σχέσης μεταξύ ακροδεξιού λαϊκισμού και γυναικών. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν όντως έχουν αυξηθεί οι γυναίκες ψηφοφόροι των ευρωπαϊκών, ακροδεξιών κομμάτων ή απλώς τώρα έπαψαν να φοβούνται τις συνέπειες της δημόσιας έκφρασης των επιλογών τους. Η στρατηγική τοποθέτηση γυναικών σε ηγετικές θέσεις των ακροδεξιών κομμάτων είναι μία πολιτική πραγματικότητα, όπως βλέπουμε στη Γαλλία με τη Marine Le Pen και στη Νορβηγία με τη Siv Jensen. Η δυναμική παρουσία γυναικών σε αυτό το κύμα λαϊκισμού που σαρώνει την ήπειρο, εγείρει εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη νέα πολιτική ατζέντα των κομμάτων που εκπροσωπούν.

Για πολλά χρόνια τα έμφυλα ζητήματα και τα δικαιώματα των γυναικών δεν απασχολούσαν τα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα. Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας σχετικής αλλαγής σε αυτό το πεδίο. Τα ακροδεξιά κόμματα αποπειρώνται να διευρύνουν τις πολιτικές τους “ατζέντες”, εντάσσοντας σε αυτές το γυναικείο ζήτημα αλλά και θέματα της LGBTQ κοινότητας. Ωστόσο, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς: Με τι σκοπούς; Μήπως τα χρησιμοποιούν εργαλειακά ενώ εξακολουθούν να έχουν ως βάση πολιτιστικά και θρησκευτικά στερεότυπα και μία εντόνως αντι-μεταναστευτική πολιτική;

Η παρούσα έρευνα έχει ως στόχο την ανάδειξη της άνωθεν τάσης, δηλαδή της στροφής της ακροδεξιάς προς τις γυναίκες με βασική επιδίωξη τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος. Για το στόχο αυτό θα χρησιμοποιηθούν τρία παραδείγματα χωρών και θα πραγματοποιηθεί μια συγκριτική μελέτη μεταξύ τους. Οι χώρες αυτές είναι η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Σουηδία, χώρες οι οποίες ήρθαν αντιμέτωπες με την άνοδο της ακροδεξιάς στο σύγχρονο πολιτικό τους γίγνεσθαι.[1] Θα πραγματοποιηθεί επίσης μια ανάλυση των ευρημάτων με βάση συγκεκριμένους πυλώνες. Αρχικά θα παρουσιασθεί ο ρόλος των γυναικών σε πολιτικές θέσεις ισχύος της κάθε χώρας, στη συνέχεια η δύναμη και η πιθανή αύξηση των γυναικών ψηφοφόρων και τέλος η διαμόρφωση της πολιτικής “ατζέντας” και ο τρόπος ένταξης έμφυλων θεμάτων. Η έρευνα θα εστιάσει επίσης σε ορισμένα μοτίβα, τα οποία μπορούν να εξηγήσουν αυτή την τάση, όπως η εκμετάλλευση θρησκευτικών και φυλετικών στερεοτύπων και η λαϊκίστικη ρητορική με βάση την παράδοση και τους κοινωνικούς ρόλους, καθώς και στην παρουσίαση και ανάλυση του νεοσύστατου όρου “femonationalism”[2].

I. Πολιτικές εκφάνσεις: πολιτικά πρόσωπα
Ηγεσία & Πολιτικά πρόσωπα
Γαλλία

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση κομματικής έκφρασης του ακροδεξιού λαϊκισμού στη Γαλλία είναι αυτή του National Rally (πρώην National Front). Το NR έχει μια σταθερή παρουσία σαράντα χρόνων στο πολιτικό προσκήνιο και κατά τη διάρκεια της ιστορικής του πορείας έχει παρουσιάσει χαμηλά και υψηλά ποσοστά ψηφοφόρων. Αυτή τη στιγμή διανύει μία περίοδο με χαμηλά ποσοστά υποστήριξης, ωστόσο η έρευνα θα επικεντρωθεί στην περίοδο ακμής του και ισχυρής πολιτικής παρουσίας της ηγέτιδας του (2011-2017).

Η τωρινή πρόεδρος, Marine Le Pen, ανέλαβε τα ηνία το 2011. Από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της ξεκίνησε μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού της πολιτικής “ατζέντας” του κόμματος και εκκαθάρισης του από απαρχαιωμένα στοιχεία για τα οποία είχε αρχίσει να υπάρχει δημόσια αλλά και εσωκομματική κατακραυγή[3]. Αυτή η απόπειρα εκσυγχρονισμού την οδήγησε σε πολιτική ρήξη με τον πατέρα της και ιδρυτή του κόμματος, Jean-Marie Le Pen, ο οποίος εκδιώχθηκε από το κόμμα το 2015 έπειτα από προκλητικές δηλώσεις για το Ολοκαύτωμα[4]. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί το εύλογο ερώτημα που εγείρει η Mariette Sineau στο “Paradoxes of the Gender Gap in France” σχετικά με την άνοδο της δημοτικότητας της Le Pen και συγκεκριμένα την αύξηση του ποσοστού γυναικών ψηφοφόρων που θα αναλυθεί και παρακάτω[5]. Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι εάν η αύξηση αυτή οφείλεται στο φύλο της ή στην απόφαση της να προχωρήσει σε πολιτική σύγκρουση με τον πρώην ηγέτη και πατέρα της[6].

Στο σημείο αυτό έρχεται να συνεισφέρει και η προσέγγιση των Mudd Cas Kaltwasser και Rovira Cristobal Kaltwasser, η οποία υποστηρίζει ότι οι γυναίκες ηγέτιδες σύγχρονων ακροδεξιών κομμάτων έχουν συγγενική σχέση με άνδρες ηγέτες ή πολιτικά πρόσωπα και πολλές φορές επιδεικνύουν το έμφυλο στοιχείο σε μία προσπάθεια διαφοροποίησης τους από το κλασικό «old boys’ club»[7]. Παραμένοντας πιστή στο προφίλ του ακροδεξιού ηγέτη, όπως αυτό σκιαγραφείται από τους Mudd Cas Kaltwasser και Rovira Cristobal Kaltwasser[8] επικεντρώνεται στην πολιτική επικοινωνία, εστιάζοντας στη θηλυκή της πλευρά και το στερεότυπο της μητρότητας, το οποίο είχε ανέκαθεν κεντρικό ρόλο στα εθνικιστικά κόμματα.[9] Παρά την ισχυρή παρουσία της Le Pen, το κόμμα παραμένει ανδροκρατούμενο και υπάρχουν παραδείγματα γυναικών, όπως αυτό της Martine Lehideux, οι οποίες έχουν εκδιωχθεί μετά από πολιτικές διαφωνίες[10] ενώ το National Bureau, όπως διαμορφώθηκε το Μάρτιο του 2018, έχει δώδεκα γυναίκες και σαράντα τρεις άνδρες.

Ουγγαρία

Στην περίπτωση της Ουγγαρίας θα εστιάσουμε σε δύο ακροδεξιά πολιτικά κόμματα και την παρουσία τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Fidesz, το οποίο σε συνασπισμό με το KDNP, αποτελεί την κυβέρνηση του κράτους και το Jobbik, το οποίο έχει επιδείξει μία θεαματική άνοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Τα συγκεκριμένα κόμματα παρουσιάζουν μικρή πολιτική εκπροσώπηση γυναικών, γεγονός που ισχύει για όλα τα πολιτικά κόμματα της Ουγγαρίας[11] και αποτελεί μία πολιτική πραγματικότητα της χώρας. Για λόγους ανάπτυξης της έρευνας θα αναλυθούν κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις γυναικών σε σημαντικές πολιτικές θέσεις των συγκεκριμένων ακροδεξιών κομμάτων.

Η Krisztina Morvai, πρώην πολιτικός του Jobbik και στη συνέχεια του Fidesz, είναι νομικός και υπήρξε επί σειρά ετών μέλος της Επιτροπής για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων κατά των Γυναικών των Ηνωμένων Εθνών καθώς και της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Ισότητα των Φύλων. Κατά τη διάρκεια παραμονής της σε αυτές τις θέσεις, προχώρησε σε δημόσιες καταγγελίες εναντίον της κυβέρνησης του Ισραήλ σχετικά με τις «απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης» των γυναικών στην Παλαιστίνη. Τα σχόλια της θεωρήθηκαν αντισημιτικά, προκάλεσαν αντιδράσεις και οδήγησαν σε επίσημη καταγγελία από την κυβέρνηση του Ισραήλ[12]. Η παρουσία της σε αυτές τις επιτροπές δημιουργεί σύγχυση εάν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το γυναικείο ζήτημα από τα δύο ακροδεξιά κόμματα που ήδη αναφέρθηκαν και ο οποίος θα αναλυθεί σε παρακάτω κεφάλαιο.

Ωστόσο, τα αντισημιτικά σχόλια στα οποία προέβη επιβεβαιώνουν τις θέσεις του κόμματος όσον αφορά εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες της Ουγγαρίας[13] και τα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χρησιμοποιούνται συχνά από την ίδια με σκοπό τη νομιμοποίηση πολιτικών θέσεων των ακροδεξιών στοιχείων της χώρας. Η παρουσία μιας γυναίκας με το συγκεκριμένο βιογραφικό σε ένα κόμμα σαν το Jobbik ενισχύει τη θέση ορισμένης μερίδας ερευνητών, οι οποίοι τονίζουν πως οι περισσότεροι λαϊκιστές ηγέτες προέρχονται από ανώτερη κοινωνική τάξη[14] και αμφισβητεί την υφιστάμενη εικόνα σχετικά με τα ακροδεξιά κόμματα. Στα πλαίσια τώρα της πολιτικής επικοινωνίας, η Morvai, όπως και η Le Pen, εμμένει στην κλασική αντίληψη της ακροδεξιάς για τις γυναίκες[15] και προσπαθεί να προωθήσει τη θηλυκή της πλευρά, στηρίζοντας την πολιτική της εικόνα στο στερεότυπο της μητρότητας.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν επίσης η Ildiko Pelczne Gall, πρώην αντιπρόεδρος του National Assembly του Fidesz και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία εκδιώχθηκε από το κόμμα λόγω πολιτικών διαφορών καθώς και η διάδοχός της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Livia Jaroka, πολιτικός του Fidesz με Ρομά καταγωγή. Η κοινωνική θέση των δύο γυναικών, οι πολιτικές τους δραστηριότητες αλλά και η σταθερή παρουσία τους σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενισχύει τον παραπάνω ισχυρισμό και δημιουργεί ερωτήματα, ειδικά σχετικά με την επιλογή της Jaroka να γίνει ενεργό μέλος ενός κόμματος με ξεκάθαρη αντί-Ρομά πολιτική[16].

Σουηδία

Η Σουηδία αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση. Η ακροδεξιά έκανε την εμφάνισή της το 2010 με τους Sweden Democrats, ένα κόμμα με νεο-ναζιστικές ρίζες. Μέχρι τότε η χώρα αποτελούσε εξαίρεση στην ευρωπαϊκή ήπειρο[17]. Επομένως για τη σχετική ανάλυση οφείλουμε να λάβουμε υπόψη την ιδιαιτερότητα της σουηδικής κοινωνίας και της πολιτικής ταυτότητας. Το SD αποτελεί ένα ανδροκρατούμενο κόμμα, μένοντας πιστό στο κλασικό πρότυπο της ακροδεξιάς, με μικρότερη συμμετοχή γυναικών σε σχέση με τα κόμματα που αναλύθηκαν προηγουμένως[18]. Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα αποπειράται να προσαρμοστεί στο συγκεκριμένο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο βρέθηκε το πλαίσιο μιας σύγχρονης σκανδιναβικής κοινωνίας. Όταν ιδρύθηκε είχε μία διττή πολιτική ηγεσία, αποτελούμενη από έναν άνδρα και μία γυναίκα, στα πρότυπα του κόμματος των Πρασίνων, ένα από τα πιο διάσημα πολιτικά μορφώματα της Σουηδίας. Ωστόσο το μοντέλο απέτυχε και διαλύθηκε γρήγορα.

Συνεχίζοντας τις προσπάθειες διαμόρφωσε το SD Women, πολιτική οργάνωση η οποία αποτελεί μια προσπάθεια του κόμματος να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες ψηφοφόρους ακόμη και αν κατακρίνει τον, κατά τα λεγόμενα της, “ακραίο φεμινισμό”. Ένα ακόμη φαινομενικά προοδευτικό βήμα είναι η θέσπιση spokesperson για τα έμφυλα ζητήματα και τα δικαιώματα των γκέι. Η κίνηση αυτή αποτελεί καινοτομία για τα δεδομένα ακροδεξιού κόμματος αλλά συνάδει με το σουηδικό κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον. Στη θέση αυτή βρίσκεται η Paula Bieler, μία τριαντάχρονη πολιτικός, η οποία επιβεβαιώνει ξανά τη θεωρία περί κοινωνικής τάξης και πολιτικής εικόνας[19]. Η ίδια, παρά την παρουσία της σε ένα φαινομενικά προοδευτικό πόστο, δηλώνει θιασώτρια του “biological (gender) essentialism”, θεωρίας η οποία έχει δημιουργήσει συγκρούσεις και αντιδράσεις καθώς στηρίζει την ύπαρξη αιώνιων, καθαρών, βιολογικών ρόλων και έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών και της LGBTQ κοινότητας[20].

ΙΙ. Πολιτικές εκφάνσεις: εκλογικό σώμα
Οι γυναίκες ψηφοφόροι
Γαλλία
Το National Rally έχει επιτύχει σημαντική άνοδο του ποσοστού γυναικών ψηφοφόρων, όπως φαίνεται και από τα ποσοστά συμμετοχής στις προεδρικές και εθνικές εκλογές των τελευταίων ετών. Το ερώτημα που παραμένει είναι αν οι γυναίκες ψηφίζουν τώρα το κόμμα ή απλώς τώρα ξεκίνησαν να αποκαλύπτουν τις επιλογές τους[21]. Δυστυχώς το ερώτημα αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί από τα στατιστικά στοιχεία. Θα μπορούσαμε όμως να διακρίνουμε στοιχεία πολιτικής ενδυνάμωσης και στις δύο πιθανότητες, τα οποία είναι πιθανόν να βασίζονται στο πρόσωπο και την πολιτική της Le Pen.

Αν και η ανάλυση των λόγων για τους οποίους οι γυναίκες προχώρησαν στην κάλπη αποτελεί ένα δύσκολο και επίφοβο εγχείρημα, θα ήταν δυνατόν να ειπωθεί ότι η προσπάθεια κανονικοποίησης του NR και η απόπειρα θόλωσης των πολιτικών γραμμών είναι πιθανές αφορμές. Τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά ως προς το προφίλ και το status των ψηφοφόρων[22].

Και τα δύο ακροδεξιά κόμματα της Ουγγαρίας έχουν επιτύχει την αύξηση των γυναικείων ψήφων, σε σχέση πάντα με τα μικρά ποσοστά της προηγούμενης δεκαετίας. Το έμφυλο χάσμα, το οποίο τα διακατείχε μειώνεται. Ωστόσο, οι άνδρες συνεχίζουν να υπερτερούν και ως ψηφοφόροι, ιδιαίτερα στο Jobbik.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Γαλλία, οι γυναίκες που στηρίζουν τα ακροδεξιά κόμματα της Ουγγαρίας έχουν καλή κοινωνική και επαγγελματική κατάσταση[23]. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι το Jobbik έχει ενσωματώσει στους πολιτικούς του κόλπους πολλές νέες ψηφοφόρους. Υποστηρίζεται επίσης ότι οι νέες γυναίκες ψηφίζουν το ανδροκρατούμενο κόμμα λόγω της φήμης που έχει διαμορφωθεί, ότι δίνει φωνή σε subculture ομάδες[24]. Με αυτό τον τρόπο, επομένως, θα μπορούσε να λεχθεί ότι τους δίνεται η δυνατότητα να συμπεριφερθούν ως ενήλικες και να ακουστούν.

Σουηδία

Οι Sweden Democrats συνεχίζουν να αποτελούν ένα ανδροκρατούμενο κόμμα και σε επίπεδο ψήφων. Αξίζει να επισημανθεί και πάλι η σημασία των αρχών της σουηδικής κοινωνίας. Οι γυναίκες συνηθίζουν να στηρίζουν πολιτικά κόμματα, τα οποία ανήκουν στο χώρο της αριστεράς και του κέντρου[25]. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη και αυτές τις μεταβλητές, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών είναι αξιοσημείωτο. Από το συνολικό αριθμό ψηφοφόρων, το 60% είναι άνδρες και το 40% γυναίκες. Η μικρότερη πολιτική συμμετοχή γυναικών ίσως να σχετίζεται με την πολιτική ατζέντα του κόμματος, την οποία δεν έχει αποπειραθεί να εκσυγχρονίσει στον ίδιο βαθμό με άλλα ευρωπαϊκά κόμματα της ακροδεξιάς[26].5

 

III. Πολιτικές εκφάνσεις: πολιτική “ατζέντα”& γυναικείο ζήτημα
Υιοθέτηση (ή μη) φεμινιστικής ρητορικής για την εξυπηρέτηση πολιτικής “ατζέντας”
Γαλλία
Σε αυτό το σημείο έχει έντονο ενδιαφέρον η μελέτη της πολιτικής “ατζέντας” του NF και ο τρόπος διαμόρφωσης της βάσει της νέας τροχιάς του κόμματος. Παρά τις εσωτερικές διαμάχες, η Le Pen διαμορφώνει μια “ατζέντα”, η οποία συμπεριλαμβάνει πιο ήπιες προτάσεις και παίρνει απόσταση από παλαιότερες, οπισθοδρομικές θέσεις του κόμματος[27]. Η “ατζέντα” θα εξεταστεί σύμφωνα με το ποσοστό ένταξης του γυναικείου ζητήματος, την οικογενειακή πολιτική και τα ζητήματα της LGBTQ κοινότητας.

Οι πολιτικές προτάσεις του κόμματος και της ίδιας της Le Pen σχετίζονται σε ένα βαθμό με το γυναικείο ζήτημα καθώς γίνεται αναφορά σε ισότητα στην εργασία και τους μισθούς, σε γυναικεία ενδυνάμωση ενώ έχει χαλαρώσει και η πολιτική απέναντι στις εκτρώσεις. Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές κρύβουν μία δεύτερη βαθμίδα ανάγνωσης στην οποία εισέρχεται και ο όρος «femonationalism»[28] και η οπορτουνιστική χρήση των γυναικείων δικαιωμάτων για την επίτευξη πολιτικών σκοπών. H Le Pen, κατά τη διάρκεια δηλώσεων υπέρ το γυναικών χρησιμοποιεί ως αντίβαρο το Ισλάμ και την, κατά τα λεγόμενα της, μειονεκτική θέση που έχουν οι γυναίκες που ανήκουν στους κόλπους του[29]. Υποστηρίζεται λοιπόν ότι χρησιμοποιεί ζητήματα φύλου με σκοπό την εξαπόλυση εθνικιστικής και αντί-μεταναστευτικής πολιτικής (femonationalism), γεγονός που ισχύει για τις νέες “ατζέντες” όλων των σύγχρονων, ευρωπαϊκών, ακροδεξιών κομμάτων.

Ο πυρήνας της “ατζέντας” ήταν και θα είναι το μεταναστευτικό και το πρόβλημα που πιστεύεται ότι προκαλεί στις κοινωνίες. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η ίδια γραμμή υφίσταται και όσον αφορά στα ζητήματα της LGBTQ κοινότητας, καθώς το NR επιδεικνύει μια ηπιότερη στάση σχετικά με τους ομόφυλους γάμους και τα σύμφωνα συμβίωσης[30] καταδεικνύοντας παράλληλα τον ομοφοβικό χαρακτήρα του Ισλάμ. Η οικογενειακή πολιτική του κόμματος συνεχίζει να εμμένει σε παραδοσιακές αρχές, όπως η σημασία της μητρότητας αλλά παράλληλα δε γίνονται αναφορές στην παραδοσιακή μορφή της οικογένειας. Υποστηρίζεται πως η αποφυγή αυτών των αναφορών συντελείται για λόγους προσέγγισης νέας γενιάς ψηφοφόρων[31] και επιθυμίας του κόμματος να μην ταράξει τα νερά της γαλλικής κοινωνίας, η οποία έχει παράδοση στους πολιτικούς αγώνες[32].

Ουγγαρία

Σε αντίθεση με τις άλλες δύο χώρες της έρευνας, η Ουγγαρία έχει μακρά παράδοση στην ακροδεξιά και θα ήταν σημαντικό να εξετάσουμε κάποιες πτυχές της σύγχρονης ουγγρικής πολιτικής πραγματικότητας. Το Fidesz έχει καταφέρει να κατακτήσει την κοινωνία της Ουγγαρίας, όπως φαίνεται από τις συντριπτικές εκλογικές του νίκες στις εθνικές εκλογές του 2010, 2014 και 2018. H παραμονή του στην εξουσία διακρίνεται από ευρωσκεπτικιστική ρητορική ενώ έχει επίσης κατηγορηθεί για την αντίδραση του στην προσφυγική κρίση[33] για επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου και των ελευθεριών των μη κυβερνητικών οργανώσεων καθώς και κακομεταχείριση εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων[34]. Οι καταγγελίες αυτές οδήγησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ενεργοποίηση του άρθρου 7 για την επιβολή κυρώσεων λόγω της «ύπαρξης σαφούς κινδύνου κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε η Ένωση»[35]. Παρά την υφιστάμενη πολιτική πραγματικότητα, παρατηρείται μία προσπάθεια, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φαινομενικής αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού της πολιτικής “ατζέντας” των δύο εξεταζόμενων ακροδεξιών κομμάτων. Ωστόσο, όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια, το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο για τα κόμματα του ακροδεξιού φάσματος.

Όσον αφορά την ένταξη του γυναικείου ζητήματος, το νέο σύνταγμα της Ουγγαρίας το οποίο προέκυψε από την αναθεώρηση στην οποία προέβη το Fidesz το 2012, προωθεί την έννοια και τη σημασία της ισότητας των φύλων[36]. Ωστόσο, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το gender ως όρο “ομπρέλα” και του προσδίδει μία αρνητική χροιά, σε αντίθεση με τα προοδευτικά κόμματα της χώρας[37]. Ο συνασπισμός που κυβερνά τη χώρα έχει δηλώσει την αντίθεση του απέναντι στην έννοια του φεμινισμού και όσων εκπροσωπεί. Στα πλαίσια της απόπειρας απάντησης στους επικριτές της, η ουγγρική κυβέρνηση προωθεί ένα σύνολο μέτρων τα οποία και χαρακτηρίζει “pro-women”. Τα μέτρα αυτά, αφορούν κυρίως το θεσμό της οικογένειας και της μητρότητας και εστιάζουν στη μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων και την αύξηση κοινωνικών επιδομάτων[38]. Οι επικριτές αυτής της πολιτικής προσπάθειας καταδικάζουν την ταύτιση του φύλου με το ρόλο (μητέρα), διαφωνούν με το χαρακτηρισμό “pro-women” και εστιάζουν στο μοτίβο της οικογένειας που συνεχίζει να απασχολεί την πολιτική των ακροδεξιών κομμάτων[39].

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών τα ακροδεξιά κόμματα της Ουγγαρίας προσπαθούν να πάρουν μία απόσταση από τα ζητήματα της LGBTQ κοινότητας και να διατηρήσουν μία ήπια στάση σε σχέση με το παρελθόν, σε μία προσπάθεια διεύρυνσης του εκλογικού τους κοινού και συμπόρευσης με τα υπόλοιπα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης. Ωστόσο, οι ενέργειες αυτές φαίνεται να αποτυγχάνουν καθώς σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κόμματα της ακροδεξιάς, η ομοφοβική στάση του Fidesz και του Jobbik συνεχίζει να διαφαίνεται σε πολιτικές προτάσεις, πράξεις και νομοσχέδια[40].

Σουηδία

Όπως ήδη ειπώθηκε, η Σουηδία έχει μια βαθιά παράδοση πολιτικών για τις γυναίκες και την LGBTQ κοινότητα καθώς και ανεπτυγμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Το SD προσπαθεί να αναπτυχθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο έτσι ώστε να κερδίσει μία μερίδα της σουηδικής κοινωνίας και να μειώσει το βαθμό κοινωνικού αποκλεισμού που υφίσταται. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι αμφισβητούμενα καθώς συνεχίζει να προβάλλει τη θέση πως η οικογένεια, στην παραδοσιακή της μορφή, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του σουηδικού έθνους, επιμένοντας στα κλασικά μοτίβα του ακροδεξιού λαϊκισμού[41].

Κατ’ αρχάς, το SD εναντιώνεται στο φεμινισμό, κατακρίνοντας την «ακραία» μορφή του και τις θέσεις που προβάλλει. Οι πολιτικοί του κόμματος παρουσιάζουν τις φεμινίστριες ως διανοούμενες, μεσαίας ή υψηλότερης τάξης, οι οποίες δεν ταυτίζονται με τη μέση Σουηδή, σε αντίθεση με τους ίδιους που πιστοί στις επιταγές της λαϊκιστικής ρητορικής παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως μέσους, απλούς πολίτες[42]. Παράλληλα, με τις θέσεις αυτές στηρίζει την παραδοσιακή αρρενωπότητα και την κοινωνική δομή που θεωρεί ότι απειλείται από το φεμινισμό. Οι μόνες στιγμές κατά τις οποίες επιλέγει να διατυπώσει θέσεις υπέρ των γυναικών και των δικαιωμάτων τους, χωρίς ωστόσο να προχωρά σε θέσπιση μηχανισμών προστασίας, είναι όταν προσπαθεί να στοχοποιήσει το Ισλάμ, τις αρχές και τους πιστούς του, θεωρώντας το υπεύθυνο για την έκρηξη βίας εναντίον των γυναικών στη δυτική κοινωνία της Σουηδίας.

Με αυτό τον τρόπο, επιλέγοντας δηλαδή να διαμορφώσει μία κεκαλυμμένη αντι-μεταναστευτική πολιτική μένει πιστό στο μοτίβο που ήδη αναφέρθηκε σχετικά με το “femonationalism” και την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων[43]. Το ίδιο τέχνασμα χρησιμοποιείται και για την προώθηση της “ατζέντας” για τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας. Όντας για χρόνια εχθρικό απέναντι σε όλα τα ζητήματα της κοινότητας[44], το SD προσπαθεί να επιδείξει ένα νέο πρόσωπο, διατυπώνοντας θέσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γκέι[45] αντιπαραβάλλοντας την ομοφοβική στάση του Ισλάμ και την ανάγκη προστασίας που διακατέχει τους Σουηδούς πολίτες. Επιπλέον, υποστηρίζεται πως γκέι άτομα εισέρχονται στους κόλπους του κόμματος, γεγονός που «σπάει» το σχετικό στερεότυπο[46].

Επίλογος
Η παρούσα έρευνα αποτελεί μια προσπάθεια ανάλυσης της συσχέτισης του γυναικείου φύλου με το φαινόμενο του ακροδεξιού λαϊκισμού, μία συσχέτιση η οποία απασχολεί την ακαδημαϊκή κοινότητα εάν κρίνουμε από τη βιβλιογραφία που συγκεντρώθηκε.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας αναδύθηκαν κάποιοι περιορισμοί όπως για παράδειγμα τα στατιστικά στοιχεία και η δυνατότητα που έχουν να δώσουν απαντήσεις ή όχι. Προσπερνώντας αυτό το κώλυμα παρατηρείται πως η συγκριτική έρευνα μεταξύ διαφορετικών χωρών καθώς και η επιλογή συγκεκριμένων μεταβλητών και πυλώνων ανέδειξε μία σημαντική όψη του ζητήματος. Συγκεκριμένα η ανάλυση των πολιτικών προσώπων, των ψηφοφόρων καθώς και της πολιτικής ατζέντας των κομμάτων μας οδηγεί σε κάποια συμπεράσματα αλλά και σε αρκετά εύλογα ερωτήματα.

Η σύγκριση μεταξύ ακροδεξιών κομμάτων σε Γαλλία, Ουγγαρία και Σουηδία ανέδειξε σημαντικές διαφορές ως προς τα γυναικεία πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας, τα ποσοστά της γυναικείας ψήφου και τα ζητήματα πολιτικής «ατζέντας». Οι διαφορές αυτές σχετίζονται με την κοινωνική συγκρότηση και την πολιτική ιστορία των διαφορετικών κρατών και κομμάτων. Ωστόσο, ανέδειξε και κοινά σημεία, σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η οπορτουνιστική ένταξη του γυναικείου στοιχείου στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης προχωρούν σε αναδιαμόρφωση της πολιτικής τους ατζέντας και στρατηγική τοποθέτηση γυναικών σε καίριες πολιτικές θέσεις με στόχο στην αύξηση των ψηφοφόρων τους. Ο φαινομενικός εκσυγχρονισμός διαθέτει και ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης. Τα ακροδεξιά κόμματα χρησιμοποιούν τα έμφυλα ζητήματα ως εργαλεία, με σκοπό τη συγκάλυψη της εθνικιστικής και αντί-μεταναστευτικής πολιτικής τους ρητορικής. Οι αλλαγές που συντελούνται σε διαφορετικά πολιτικά επίπεδα αποσκοπούν στην βελτίωση της εικόνας των κομμάτων και της αποβολής του κοινωνικού στίγματος που τα συνοδεύει.

Η επικινδυνότητα αυτής της συγκεκαλυμμένης πολιτικής είναι και ο λόγος για τον οποίο πιστεύω πως απαιτείται η περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος.

 

Aπό την Κωνσταντίνα Γκέκα,ερευνήτρια της SAFIA

 

Παραπομπές
[1] Η άνοδος αυτή αποδεικνύεται από τις μεγάλες εκλογικές επιτυχίες ακροδεξιών κομμάτων των τριών χωρών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Χαρακτηριστικά, το NR κέρδισε 4,712,461 ψήφους στις Ευρωεκλογές του 2014, τερματίζοντας πρώτο με ποσοστό 24.86% της συνολικής ψήφου και 24 από τις 74 θέσεις που κατέχει η Γαλλία. Το ακροδεξιό κόμμα της Ουγγαρίας Fidesz συγκέντρωσε το 48,8% των ψήφων στις εθνικές εκλογές του 2018. Συνεχίζοντας τις εκλογικές του επιτυχίες μετά το 2010 και 2014 συγκέντρωσε 133 από τις 199 έδρες του κοινοβουλίου. Τέλος το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών (SD) μπήκε στη Βουλή το 2010 και εξασφάλισε το 18% των ψήφων στις εκλογές του 2018.

[2] Ο όρος “femonationalism” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη Sara Farris στο βιβλίο της In the name of women’s rights: the rise of femonationalism. Ο όρος αυτός δηλώνει τον τρόπο με τον οποίο ακροδεξιοί ηγέτες και πολιτικοί, νεοφιλελεύθεροι καθώς και φεμινίστριες επικαλούνται την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών με σκοπό τη στοχοποίηση του Ισλάμ και ανδρών πιστών του καθώς και την εξυπηρέτηση των πολιτικών τους στόχων.

[3] Lagier, C. (2018). France, In: E. Gutsche, Triumph of the Women? Berlin: Friedrich Ebert Stifung, pp.57

[4] Συγκεκριμένα ο Jean-Marie Le Pen δήλωσε πως το Ολοκαύτωμα είναι μια “λεπτομέρεια της ιστορίας”. French National Front expels founder Jean-Marie Le Pen, [www.bbc.com], 2015, Available here. (accessed 27 December 2018).

[5] Οι γυναίκες τη στήριξαν με την ψήφο του και στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών του 2017.

[6] M. Sineau , “Paradoxes of the Gender Gap in France”, French Politics, Culture & Society, vol. 24, no.1, 2011, p.18

[7] Mudde, Cas; Kaltwasser, Cristóbal Rovira (2017). Populism: A Very Short Introduction. Oxford: Oxford University Press, pp. 69–70.

[8] Mudde, Cas; Kaltwasser, Cristóbal Rovira (2017). Populism: A Very Short Introduction. Oxford: Oxford University Press, pp. 73-74

[9] Charu, G. (1991). “Politics of Gender Women in Nazi Germany”, Review of Women’s Studies, vol. 26, 2017

[10] Η Martine Lehideux, ιστορικό στέλεχος του NF από το 1972 και με ενεργή παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έφυγε από το κόμμα το 2009 λόγω πολιτικών διαφορών. Έκτοτε αποτελεί μέλος του PDF.

[11] Felix, A. (2018). Hungary, In: E. Gutsche, Triumph of the Women? Berlin: Friedrich Ebert Stifung, pp.114

[12] Αυτή δεν ήταν η μόνη φορά κατά την οποία προχώρησε στη διατύπωση θέσεων με αντισημιτικό υπόβαθρο. Κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε συνέντευξη τύπου του Jobbik το 2009, κυκλοφορούσε φυλλάδιο το οποίο έγραφε: «Ποιος αποφασίζει για το μέλλον της Ουγγαρίας;» Το φυλλάδιο περιλάμβανε απεικονίσεις ενός ανθρώπου με σκούρο δέρμα, δύο γυμνών ομοφυλόφιλων και ενός Εβραίου. Feminine face of Hungary’s far right Jobbik movement seeks MEP’s seat, [www.telegraph.com], 2009, Available here. (accessed 27 December 2018).

[13] Το Jobbik έχει σταθερή αντισημιτική και αντι-Ρομά πολιτική. Για ένα διάστημα προσπάθησε να εισαγάγει το θεσμό της πολιτικής φρουράς, ο οποίος και υποστηρίχθηκε από την Morvai. (Le Populisme au féminin – The Female Face of Populism. (2013). [documentary] La Chaine Parlementaire: Hanna Ladoul, Matthieu Cabanes and Marco La Via)

[14] Mudde, Cas; Kaltwasser, Cristóbal Rovira (2017). Populism: A Very Short Introduction. Oxford: Oxford University Press, pp. 73-74.

[15] Felix, A. (2015). Old Missions in New Clothes: The Reproduction of the Nation as Women’s Main Role Perceived by Female Supporters of Golden Dawn and Jobbik. Intersections I

[16] Χαρακτηριστικό μέτρο το οποίο έχει θεσπιστεί από την κυβέρνηση και απευθύνεται σε μέλη της μειονότητας των Ρομά, είναι ο εξαναγκασμός εκτέλεσης εθελοντικής εργασίας και η επιθεώρηση των χώρων διαβίωσης τους προκειμένου να τους επιτραπεί η είσπραξη επιδομάτων κοινωνικής αρωγής.

[17] Bergmann, E. (2016), Nordic Nationalism and Right-Wing Populist Politics: Imperial Relationships and National Sentiments, London: Palgrave Macmillan, pp.171

[18] Άμεση αντίθεση και με τα κεντρώα και αριστερά κόμματα της Σουηδίας, όπου το ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης έχει ξεπεράσει το 40%.

[19] Cas, K. and Cristóbal R. K.. Populism: A Very Short Introduction. Oxford: Oxford University Press, 2017, p. 73.

[20] Rosemary, C. and Clare L. “The new gender essentialism – domestic and family ‘choices’ and their relation to attitudes”, The British Journal of Sociology, vol. 56, 2005

[21] Lagier, C. (2018). France, In: E. Gutsche, Triumph of the Women? Berlin: Friedrich Ebert Stifung, p.57.

[22] ALCoV Research

[23] Felix, A. (2017). Towards an Alternative Emancipation? The New Way(s) of Women’s Mobilisation in the Hungarian Radical Right Subculture: Gender and Far Right Politics in Europe, Cham: Palgrave Macmillan, 95-109.

[24] Félix, A. (2015). Old Missions in New Clothes: The Reproduction of the Nation as Women’s Main Role Perceived by Female Supporters of Golden Dawn and Jobbik, in: Intersections I, p. 166-182.

[25] Jungar, A. (2018). Sweden, In: E. Gutsche, Triumph of the Women?, Berlin: Friedrich Ebert Stifung, pp.101

[26] Skeggs, B. (1997), Formations of Class and Gender: Becoming Respectable, London: SAGE

[27] π.χ. “οικογενειακή ψήφος’’, “γονεϊκός μισθός’’

[28] Farris, S., R. (2017). In the Name of Women’s Rights: The Rise of Femonationalism. Durham: Duke University Press

[29] Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ανοιχτό γράμμα ‘’αγανάκτησης’’ το οποίο έγραψε μετά τα περιστατικά βιασμών στην Κολωνία, με το οποίο κατηγορούσε τη μουσουλμανική κοινότητα για βία εναντίον των γυναικών.

[30] Δε συμφωνούν όλοι οι πολιτικοί του κόμματος. Για κάποιους, όπως ο Florian Philippot, ο οποίος και παραιτήθηκε το 2017, αποτελεί κόκκινη γραμμή.

[31] Lagier, C. (2018). France, In: E. Gutsche, Triumph of the Women? Berlin: Friedrich Ebert Stifung, p.60

[32] Catherine, F. (2004). Fascism, Populism and the French Fifth Republic: In the Shadow of Democracy. Manchester: Manchester University Press

[33] Κλείσιμο εθνικών συνόρων.

[34] “’Τα οκτώ χρόνια της διακυβέρνησης Ορμπάν που άλλαξαν την Ουγγαρία”, Kathimerini, 11 September 2018, Available here. (accessed 27 December 2018).

[35] Σύμφωνα με το άρθρο 7, παράγραφος 1, το Συμβούλιο μπορεί να κρίνει ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης των αξιών της ΕΕ από ένα κράτος μέλος και να αποτρέψει μία πραγματική παραβίαση απευθύνοντας συγκεκριμένες συστάσεις στο εν λόγω κράτος μέλος. Το άρθρο μπορεί να ενεργοποιηθεί από το ένα τρίτο των κρατών μελών της ΕΕ, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Συμβούλιο πρέπει να λάβει απόφαση με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, αφού λάβει πρώτα την έγκριση του Κοινοβουλίου, η οποία επίσης απαιτεί την πλειοψηφία των δύο τρίτων των ψηφισάντων και την απόλυτη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών. Η επόμενη φάση της διαδικασίας είναι το άρθρο 7, παράγραφος 2, με το οποίο το Συμβούλιο μπορεί να ορίσει μία πραγματική παραβίαση των αξιών της ΕΕ ύστερα από πρόταση του ενός τρίτου των κρατών μελών ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει ομόφωνα και το ΕΚ πρέπει να δώσει την έγκρισή του. Το άρθρο 7, παράγραφος 3 θεσπίζει κυρώσεις, όπως η αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου στο Συμβούλιο.

[36] Act XX of 1949, The Constitution of the Republic of Hungary, Chapter XII, Fundamental Rights and Duties, Article 66 (1) “The Republic of Hungary shall ensure the equality of men and women in all civil, political, economic, social and cultural rights.”

[37] Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετατροπή του Gender Equality Council σε Equal Opportunities Major Department.

[38] Budapest Family Summit (2017): Budapest Demographic Forum 2, Demography and Family – Making families strong again! 25 May 2017, Available here. (accessed 27.12.2018).

[39] Felix, A. (2015). Old Missions in New Clothes: The Reproduction of the Nation as Women’s Main Role Perceived by Female Supporters of Golden Dawn and Jobbik. Intersections I

[40] Το Σύνταγμα του 2012, παρά τη θετική πρόοδο που είχε επιτευχθεί το 2009 σχετικά με τους ομόφυλους γάμους, απαγόρευσε το γάμο και την επίσημη συμβίωση μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη Βουλή το 2012, το Jobbik προχώρησε σε τρεις ομοφοβικές πολιτικές προτάσεις “για την προστασία της παραδοσιακής κοινωνίας της Ουγγαρίας και την εξάλειψη της προπαγάνδας” . Η μία εξ αυτών αφορούσε την απαγόρευση των δημόσιων εκδηλώσεων όπως το gay pride και οι άλλες δύο αφορούσαν την παρουσία των γκέι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το Jobbik δεν κατάφερε να βρει την υποστήριξη που ήθελε σε επίπεδο ψήφων για τις συγκεκριμένες προτάσεις.

[41] Erika, K., & Joshua, E. (2011). Gender (in)Equality in the Swedish Radical Rights: A Comparative Study of New Democracy and the Sweden Democrats. University West.

[42] Mudde & Kaltwasser 2017, p. 43.

[43] Farris, S., R. (2017). In the Name of Women’s Rights: The Rise of Femonationalism. Durham: Duke University Press

[44] Ιδιαίτερα με τους γάμους και τα σύμφωνα συμβίωσης

[45] Συνεχίζει ωστόσο να είναι ιδιαιτέρως εχθρικό απέναντι στα ζητήματα των transgender ατόμων.

[46] Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στο Aftonbladet το 2010, ο ηγέτης του κόμματος Jimmy Åkesson έγραψε: “The fact that more and more openly bi- and homosexual people in recent years have joined the Sweden Democrats proves that, despite current stereotypes [about the SD being homophobic] it is entirely possible to combine a value-conservative and Sweden-friendly position with a fundamental respect for sexual minorities. It is also a clear indication on the strong worry that many homosexuals feel about mass immigration and the homo hatred that comes with growing Islamisation […] [H]omosexuals are looking for a defender of Western, democratic fundamental values. Here, the Sweden Democrats fulfil a unique and very important role in society”

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Ελικόπτερο κατέπεσε στη θάλασσα ανοιχτά του Πόρου

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές μετά την πτώση ιδιωτικού ελικοπτέρου στον Πόρο, στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Γαλατά και τον Πόρο. Το ελικόπτερο κατέπεσε αμέσως μετά την προσπάθεια απογείωσης του απο ελικοδρόμιο στην περιοχή του Γαλατά. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, το ελικόπτερο ήρθε σε επαφή με καλώδια ...

Διαβάστε περισσότερα

Aλλαγές για ρύθμιση των φόρων που αφορούν την αποδοχή κληρονομιάς

Ανάσα σε χιλιάδες φορολογουμένους, που αποφεύγουν να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τους αναλογούντες φόρους, θα δώσει η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, βάσει του σχεδίου του οικονομικού επιτελείου, που φέρεται να έχει την κατ’ ...

Διαβάστε περισσότερα

Εμπρησμός κατά 99% η φωτιά στην Εύβοια

Η φωτιά στην Εύβοια οφείλεται «κατά 99%» σε εμπρησμό, αναφέρουν εμπειρογνώμονες της πυροσβεστικής ενώ την ίδια ώρα φαίνεται ότι καταρρίπτεται το άλλοθι του βασικού υπόπτου για την πρόκληση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των τριών υπόπτων για το συγκεκριμένο διάστημα ...

Διαβάστε περισσότερα

Φωτιά Εύβοια: Άρση τηλεφωνικού απορρήτου ζητούν οι αρχές

Όλα δείχνουν πως η φωτιά στην Εύβοια οφείλεται σε εμπρησμό λένε οι αρχές. Τρεις ύποπτοι στο μικροσκόπιο με τον ένα να έχει συλληφθεί και πέρσι για εμπρησμό. Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι στα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Πλατάνα και Σταυρό. Συνεχίζονται οι προσπάθειες για να ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ιούλιος του 2019 ήταν ο πιο ζεστός μήνας όλων των εποχών

Ο Ιούλιος του 2019 ήταν ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ατμόσφαιρας NOAA, η οποία επιβεβαίωσε με τη σειρά της τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες. «Το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη γνώρισε ...

Διαβάστε περισσότερα

Σε ένα 24ωρο ξέσπασαν 59 φωτιές -Πιο επικίνδυνη ημέρα η Κυριακή

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 59 δασικές φωτιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, συνολικά επιχείρησαν: 459 πυροσβέστες, 204 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 Α/Φ, 7 Ε/Π και 7 PZL. Συνδρομή παρείχαν 16 υδροφόρες των Περιφερειών και ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΟΔΥ: Τέσσερις θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τριάντα πέντε κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και τέσσερις θάνατοι ασθενών ηλικίας άνω των 80 ετών, έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 2019, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Τα 21 κρούσματα παρουσίασαν ...

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να προφυλαχθείτε από τον καύσωνα -Τα μέτρα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Ενόψει του καύσωνα που βρίσκεται προ των πυλών ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει στους πολίτες τα βασικά προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες από τις υψηλές θερμοκρασίες. Σημειώνεται ότι λόγω του καύσωνα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται οι ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΣ: Έλεγχοι και συλλήψεις σε στέκια τοξικομανών στην Αθήνα

Επιχείρηση-«σκούπα» σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών πραγματοποίησε χθες η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ελέγχθηκαν 136 άτομα και προσήχθησαν 25, εκ των οποίων έξι συνελήφθησαν για διακίνηση και κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών ουσιών ...

Διαβάστε περισσότερα

Άγκυρα: Η ανατολική Μεσόγειος είναι θέμα της Τουρκίας

«Υπόθεση των 82 εκατομμυρίων της Τουρκίας» είναι η ανατολική Μέσογειος, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι θέμα της Τουρκίας, είναι αγώνας ενάντια σε εκείνους που ενοχλούνται από την ύπαρξη της Τουρκίας, είναι αγώνας για την ύπαρξη της Τουρκίας» και επαναλαμβάνοντας ...

Διαβάστε περισσότερα

Ρύθμιση για τις 120 δόσεις με προστασία από τις κατασχέσεις

Πλέον όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο δεν κινδυνεύουν με κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων - Το ποσό της ελάχιστης δόσης πέφτει από τα 30 στα €20 για τη διευκόλυνση των οφειλετών - Τι αλλάζει με το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή - Δείτε ...

Διαβάστε περισσότερα

Δολοφόνος της Σούζαν Ιτον: Χτυπούσα με το αυτοκίνητο όσες μου άρεσαν

Σοκ και ανατριχίλα προκαλούν τα όσα παραδέχθηκε στους ανακριτές ο δράστης της δολοφονίας της βιολόγου στην Κρήτη, της 60χρονης Αμερικανίδας Σούζαν Ιτον.   Ο Γιάννης Παρασκάκης, ο 27χρονος αγρότης που ομολόγησε ότι βίασε και σκότωσε την 60χρονη Σούζαν Ιτον, αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο είχε επιτεθεί ...

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοκρασίες-ρεκόρ στην Ευρώπη ενώ σαρώνει το δεύτερο κύμα καύσωνα

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν χθες, για δεύτερη μέρα, σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο. Οι Παριζιάνοι βίωσαν την πιο θερμή μέρα στην ιστορία τους ενόσω το δεύτερο επικίνδυνο κύμα κάυσωνα σαρώνει την Ευρώπη. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές και τις πυροσβεστικές υπηρεσίες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και βλάστησης σε ...

Διαβάστε περισσότερα

Συγκλονίζει ο Ιαβέρης: Εθνική γενοκτονία τα τροχαία στην Ελλάδα

Στοιχεία που σοκάρουν, αλλά θα πρέπει και να προβληματίσουν αποκαλύπτει ο γνωστός οδηγός αγώνων, Τάσος Μαρκουίζος ή αλλιώς Ιαβέρης. «120.000 νεκροί από τροχαία σε 50 χρόνια» «Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν τον σωστό τρόπο με τον οποίο πρέπει να οδηγούν. Οι ελληνικοί δρόμοι δεν είναι και ...

Διαβάστε περισσότερα

Απίστευτες εκφράσεις και ύβρεις Πολάκη στην επιτροπή της Βουλής: Εκνευρίστηκε ο Τζανακόπουλος -Οι διάλογοι

Ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στην επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής που εισηγήθηκε την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη. Με πλειοψηφία 8 υπέρ και 2 κατά η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποφάσισε σήμερα την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη για την παράνομη ηχογράφηση της συνομιλίας του ...

Διαβάστε περισσότερα

Μάτι: ένας χρόνος από την τραγωδία

Μάτι, 23 Ιουλίου 2018: Το χρονικό της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι που στέρησε τη ζωή σε 102 ανθρώπους μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα... Γύρω στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Ιουλίου, μεγάλη φωτιά ξεσπάει στη θέση «Αέρας» στα Γεράνεια Όρη, πάνω από την Κινέτα. Όσο ...

Διαβάστε περισσότερα

Ανησυχία σεισμολόγων για το ρήγμα των Αλκυονίδων

Στην ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο αναφέρονται οι σεισμολόγοι, εκτιμώντας, παράλληλα ότι το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε τη σεισμική του δραστηριότητα μετά μάλιστα και τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ της 19η Ιουλίου. Με δηλώσεις τους τόσο ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ...

Διαβάστε περισσότερα

Σύλληψη 64χρονου για την πυρκαγιά στα Μέγαρα

Ένας 64χρονος συνελήφθη χθες από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια, για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Αγία Τριάδα του δήμου Μεγάρων. Σε βάρος του 64χρονου σχηματίστηκε δικογραφία και ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό ...

Διαβάστε περισσότερα

49 μετασεισμοί μετά τα 5,1 Ρίχτερ

  Σαράντα εννέα μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν μέχρι τις 06.00 από τον ίδιο εστιακό χώρο του χθεσινού σεισμού στη Μαγούλα, των 5,1 Ρίχτερ. Η μετασεισμική ακολουθία έχει φθίνουσα πορεία και η μεγαλύτερη μετασεισμική δόνηση ήταν 4,3 Ρίχτερ στις 15.13 χθες. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής ...

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλος σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε πριν λίγο την Αθήνα. Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η σεισμική δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που ταρακουνήθηκαν τα κτίρια στην πόλη της Αθήνας. Λίγα λεπτά αργότερα το ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ανέφερε πως η σεισμική δόνηση ήταν ...

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκα αναγνώρισε το αυτοκίνητο του κατηγορούμενου δολοφονίας της βιοόγου– Τι καταγγέλλει

Το παρελθόν του 27χρονου ερευνούν οι αρχές για να εξακριβώσουν αν η Suzanne Eaton είναι το μόνο θύμα. Τρεις επιθέσεις σε γυναίκες θυμίζουν την υπόθεση της βιολόγου. Η μια γυναίκα που είχε δεχτεί επίθεση αναγνώρισε το αυτοκίνητο του καθ' ομολογίαν δολοφόνου! Αναλυτικά τα τρία περιστατικά ...

Διαβάστε περισσότερα

Εφορία: Έρχονται περισσότερες δόσεις για τους μικροοφειλέτες

Μείωση του ελάχιστου ποσού δόσης στα ρυθμιζόμενα χρέη προς το Δημόσιο, δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη ακόμη περισσότερων οφειλετών στη ρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό της ελάχιστης δόσης πληρωμής, για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα μειωθεί στα 20 ...

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό είναι το προφίλ του 27χρονου δολοφόνου της αμερικανίδας βιολόγου

Ο 27χρονος εμφανιζόταν ως υπερδραστήριος με πολλαπλά ενδιαφέροντα, με έντονη παρουσία στα social media και τάσεις αυτοπροβολήςΗ ζωή του δεν διέφερε από εκείνη όλων των άλλων δραστήριων νέων. Μάλιστα, το προφίλ που ο ίδιος επιδίωκε να παρουσιάσει στον έξω κόσμο ήταν αυτό του υπερδραστήριου, πολυπράγμονα, ...

Διαβάστε περισσότερα