Προειδοποιήσεις στη νέα έκθεσή για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας από την Κομισιόν- του Θάνου Αθανασίου

TOP STORY
5 Ιουνίου 2019 17:59:00

Για σοβαρούς κινδύνους για την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενή πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και μετά από την Ελλάδα, καθώς και για τη συμμόρφωση με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο το 2020, προειδοποιεί σήμερα η Κομισιόν, με την τρίτη έκθεσή της για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας.

Απαντώντας σε ερώτημα του STAR σχετικά με το αν και κατά πόσο συνιστά πολιτικό ζήτημα η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και η δυνητική δημοσιονομική εκτροπή, ο Επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε αφενός ότι η χώρα έχει σαφώς αποδείξει στο παρελθόν πως έχει κάνει πολλά, ωστόσο υπάρχουν καθυστερήσεις και “η οπισθοδρόμηση δεν είναι ο δρόμος προς το μέλλον”. Σημείωσε ότι “όποιος και αν σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις μεταρρυθμίσεις” και “η Κομισιόν θα κάνει μαζί του διάλογο και θα σταθεί “αρωγός” και “φίλος του ελληνικού λαού”. Κατέληξε δε λέγοντας ότι “ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση στις 7 Ιουλίου”. Ο Αντιπρόεδρος Ντομρόβσκις επανέλαβε ότι “ο χώρος για ελιγμούς είναι εξαιρετικά περιορισμένος”.

Όπως συγκεκριμένα προειδοποίησε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόνβσκις: καταγράφεται "επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής", το πακέτο επεκτατικών δημοσιονομικά μέτρων που ανακοιίνωσε η κυβέρνηση στην Αθήνα "είναι ακριβό και δεν πάει προς την σωστή κατεύθυνση", ενώ αναιρεί συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Ο Αντιπρόεδρος προειδοποίησε ότι δεν πρέπει "να χαραμιστεί η πρόοδος" και ξεκαθάρισε απευθυνόμενος στις αρχές ότι "η επιστροφή στις αγορές είναι ευαίσθητη υπόθεση" και "δεν υπάρχει χώρος για λάθη".

Αναλυτικά σύμφωνα με τον κείμενο της έκθεση που υιοθέτησε το Κολέγιο των Επιτρόπων, "η ποιότητα των πρόσφατων δημοσιονομικών μέτρων προκαλεί ανησυχία, δεδομένου του στόχου να καταστούν τα δημόσια οικονομικά πιο φιλικά προς την ανάπτυξη και να κατευθυνθεί ένα μεγαλύτερο μερίδιο των κοινωνικών δαπανών προς τις ομάδες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη ένταση φτώχειας".

Προειδοποιεί μάλιστα για τα εξής;

- Χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τα προϊόντα διατροφής, τα εστιατόρια και τις υπηρεσίες τροφίμων, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα έχουν εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 0,4% του ΑΕΠ.

- Η Εισαγωγή μιας μόνιμης 13ης σύνταξης και χαλάρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τις συντάξεις επιζώντων έχει εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 0,5% του ΑΕΠ.

- Τα νέα καθεστώτα δόσεων για τον διακανονισμό χρεών επί των φόρων, των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και των πληρωμών προς τις τοπικές κυβερνήσεις έχει εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος που κυμαίνεται από 0,3-0,6% του ΑΕΠ το 2019.

Η Κομισιόν προειδοποιεί αυστηρά ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους όσον αφορά τις συνεχιζόμενες δικαστικές υποθέσεις.

Επιπλέον "οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των εξαιρέσεων από το ενοποιημένο μισθολογικό δίκτυο έχουν εν μέρει υλοποιηθεί και παραμένουν πηγή ανησυχίας".

Ταυτόχρονα ο κύριος μοχλός της καλύτερης απόδοσης σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν πως "οι δημόσιες δαπάνες που ήταν πολύ χαμηλότερες από τα αρχικά σχέδια - τόσο για επενδύσεις όσο και για τακτικές δαπάνες".

Παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προώθηση των εξαγωγών ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των εξαγωγών / ΑΕΠ των αρχών κατά 50% έως το 2025. Η πρόοδος με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας επιβραδύνθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες.


Αναλυτικά η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η Ελλάδα υπερέβη τον συμφωνηθέντα στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης υποαπορρόφησης των ανώτατων ορίων δαπανών, ιδίως όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις. Το αρχικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης κατέγραψε πλεόνασμα (1,1% του ΑΕΠ) για τρίτη συνεχή χρονιά, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα που παρακολουθήθηκε υπό ενισχυμένη εποπτεία έφθασε το 4,3% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το στόχο.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, προϊστάμενος των υπηρεσιών που συνέξαν την έκθεση δήλωσε πως "το πρωί εγκρίναμε την τρίτη ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης για την Ελλάδα και όπως γνωρίζετε, αυτές οι τριμηνιαίες εκθέσεις συμβάλλουν στην παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων".

"Έχει αρχίσει μια σταδιακή επιστροφή στη χρηματοδότηση της αγοράς. Πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ύψους περίπου 970 εκατ. Ευρώ τέθηκαν σε εφαρμογή τον Απρίλιο. Έχουν γίνει τόσα πολλά από τις ελληνικές αρχές για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας", είπε. "Η έκθεσή μας αναφέρει επίσης ορισμένες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων. Επισημαίνει επίσης τους κινδύνους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μετά τη δέσμη μέτρων που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα. Επομένως, πρέπει να δώσουμε προσοχή σε αυτόν τον στόχο του πλεονάσματος του προϋπολογισμού τους επόμενους μήνες".

"Όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, η Επιτροπή θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα να επιτύχει μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Η σημερινή έκθεση αποτελεί αφετηρία για τον εποικοδομητικό διάλογο που θέλουμε να διατηρήσουμε με τις ελληνικές αρχές", κατέγραψε.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση:

Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους όσον αφορά τις συνεχιζόμενες δικαστικές υποθέσεις και την πιθανή διεύρυνση των εξαιρέσεων από το ενιαίο μισθολόγιο

Καμία νέα πληροφορία σχετικά με την εκκρεμούσα υπόθεση περί συντάξεων δεν είναι διαθέσιμη από τη δημοσίευση της δεύτερης ενισχυμένης έκθεσης επιτήρησης και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα των περικοπών των εποχιακών επιδομάτων δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί.

Επιπλέον, οι κίνδυνοι για την ακεραιότητα του ενιαίου μισθολογίου έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται και παραμένουν πηγή ανησυχίας.

Προέρχονται κυρίως από την απόφαση απαλλαγής ορισμένων υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών από το ενοποιημένο μισθολογικό δίκτυο τον Οκτώβριο του 2018, μια απόφαση που επεκτάθηκε και σε άλλες δημόσιες οντότητες από τότε. Μολονότι το κόστος αυτού του μέτρου είναι σχετικά περιορισμένο, αυξάνει την πιθανότητα νομικών προκλήσεων από άλλες ομάδες δημόσιων υπαλλήλων ή / και περαιτέρω διακριτικές εξελίξεις. Η δημιουργία ενιαίου μισθολογικού δικτύου ήταν μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας. Σε περίπτωση που οι δικαστικές αποφάσεις ανατρέπουν τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, οι επαναλαμβανόμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό από δράσεις εντός του ίδιου τομέα πολιτικής.

Έχουν εγκριθεί νέα προγράμματα δόσεων για φορολογικά, κοινωνικά και δημοτικά χρέη με έως και 120 μηνιαίες δόσεις. Αυτό μεταβάλλει μια βασική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε το 2013, η οποία αντικατέστησε τα καθεστώτα πρώην διακανονισμού με ένα ενιαίο «βασικό» σύστημα που ήταν προσπελάσιμο βάσει αυστηρών κριτηρίων επιλεξιμότητας κατά τρόπο που αποκαθιστά τα προβλήματα σχεδιασμού προηγούμενων σχεδίων. Ενώ το πεδίο εφαρμογής του χρέους κοινωνικής ασφάλισης είναι πιο στοχοθετημένο, δεδομένου ότι επικεντρώνεται στον αυτοαπασχολούμενο και συνδέει τα δικαιώματα με τις εισφορές, το νέο καθεστώς επιδομάτων στους φόρους δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη προτεραιότητα όσον αφορά την επιλεξιμότητα ή οποιαδήποτε προηγούμενη αξιολόγηση βιωσιμότητας.

Προβληματικές οι 120 δόσεις:

Με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, η ανακοίνωση νέων προγραμμάτων δόσεων μπορεί να συνέβαλε στην αποδυνάμωση της είσπραξης εσόδων και μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την πειθαρχία των πληρωμών.

Σταματημένη η αποπληρωμή των arrears:

Η πρόοδος με την εκκαθάριση των καθυστερήσεων παραμένει απογοητευτική. Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να εκκαθαρίσουν το απόθεμα καθυστερούμενων οφειλών, να αποφύγουν τη συσσώρευση νέων καθυστερημένων οφειλών (συνεχή δράση) και να ολοκληρώσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο στα μέσα του 2019. Παρά το γεγονός ότι το καθαρό απόθεμα καθυστερούμενων οφειλών μειώθηκε από το τέλος του προγράμματος, ο ρυθμός μείωσης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και εξακολουθούν να δημιουργούνται νέες καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς. Το απόθεμα καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τέλος Μαρτίου 2019 ανήλθε σε 1,4 δισ. Ευρώ, ενώ το ποσό των 0,3 δισ. Ευρώ χαμηλότερο από το τέλος του προγράμματος (Αυγούστου 2018), είναι το ίδιο επίπεδο με το τέλος Δεκεμβρίου 2018. Από τα συνολικά 7 δισ. Ευρώ που εκταμιεύθηκαν για καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος, 0,1 δισεκατομμύρια ευρώ παραμένουν αχρησιμοποίητα έως τα τέλη Απριλίου 2019.

Υπεράριθμοι στο δημόσιο:

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εξακολουθούν να παρακολουθούν προσεκτικά την κλίμακα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Το σχέδιο προσλήψεων για το 2019 καθώς και για την περίοδο 2020-2022, όπως περιλαμβάνεται στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική του 2018, φαίνεται να σέβεται τον κανόνα της πρόσληψης ενός νέου προσωπικού μόνιμου προσωπικού στον δημόσιο τομέα, το ανώτατο όριο για τους έκτακτους υπαλλήλους δεν τηρήθηκε το 2018. Εκτιμάται ότι ο αριθμός του έκτακτου προσωπικού θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 1 550 άτομα το 2019, προκειμένου να διατηρηθεί το συνολικό μέγεθος του δημόσιου τομέα.

Όσον αφορά την αποτελεσματική παρακολούθηση, οι συμφωνημένες ενέργειες για τη βελτίωση της υποβολής εκθέσεων σχετικά με την απογραφή εξακολουθούν να εφαρμόζονται, ενώ τα ενημερωμένα στοιχεία προσωπικού για το 2019 δεν έχουν ακόμη αποσταλεί στον ιστότοπο της απογραφής. Οι μισθολογικές διατάξεις που εγκρίθηκαν πρόσφατα ενέχουν κινδύνους για το ενιαίο μισθολογικό δίκτυο και εκκρεμούν ορισμένες αποφάσεις για την ολοκλήρωση αυτής της μεταρρύθμισης. Αν και το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος των πρόσφατων αποφάσεων για την επέκταση της κάλυψης των «προσωπικών διαφορών» σε ορισμένα Υπουργεία είναι μικρό, εγείρει διαρθρωτικά προβλήματα και δημοσιονομικό κίνδυνο καθώς άλλα Υπουργεία μπορούν να επιδιώξουν παρόμοιες μισθολογικές διατάξεις.

Καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις:


Ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και δεν διασφαλίζεται η συνοχή ορισμένων μέτρων με δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στους ευρωπαίους εταίρους. Ενώ υπάρχουν ορισμένοι τομείς πολιτικής στους τομείς όπου συνεχίζεται η εφαρμογή της μεταρρύθμισης (π.χ. ορισμένα ζητήματα σχετικά με το κτηματολόγιο, το Ελληνικό), υπάρχει κίνδυνος οι περισσότερες από τις 15 ειδικές δεσμεύσεις για τα μέσα του 2019 να μην μπορούν να ολοκληρωθούν εγκαίρως. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας (αξιολόγηση αναπηριών), η δημόσια διοίκηση (διορισμός διοικητικών γραμματέων) και η ενέργεια (εφαρμογή του υπόδειγμα στόχου), οι καθυστερήσεις αυτές κινδυνεύουν να διαρκέσουν αρκετούς μήνες. Η Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης τη σημασία για τις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα που θα επιτρέψουν την ομαλή διεξαγωγή διαγωνισμών ιδιωτικοποίησης (π.χ. HELPE, Εγνατία, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών) κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας, οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να μην εφαρμόσουν το παθητικό πιστωτικό πακέτο φόρου εισοδήματος, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουμε σε μέτρα που θα διευρύνουν τη φορολογική βάση και θα δημιουργήσουν φορολογικό χώρο 1% του ΑΕΠ για μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος που ενισχύουν την ανάπτυξη.

Στις 15 Μαΐου 2019 και συνεπώς μετά την υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας, οι αρχές ενέκριναν δέσμη μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία εκτιμούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι θα έχουν δημοσιονομικό κόστος άνω του 1% του ΑΕΠ το 2019 και μετά. Τα μέτρα περιλαμβάνουν νέα καθεστώτα δόσεων για χρέη φόρων 5 και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και δήμους, μειώσεις επιλεγμένων συντελεστών ΦΠΑ, εισαγωγή 13ης σύνταξης και αναστροφή προηγούμενης μεταρρύθμισης των συντάξεων επιζώντων. Οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων δείχνουν ότι η έγκριση των δημοσιονομικών μέτρων στις 15 Μαΐου 2019 θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και μετά.

Το μέγεθος θα εξαρτηθεί από την υιοθέτηση των νέων καθεστώτων δόσεων και τον αντίκτυπό τους στα υπάρχοντα συστήματα. Επιπλέον, και όπως υπογραμμίζεται στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας, τα μέτρα εγείρουν επίσης ανησυχίες για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου (ΜΔΣ) σε διαρθρωτικούς όρους το 2020. Η επανεξέταση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της προληπτικής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2019, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης του ισχύοντος δείκτη αναφοράς για την αύξηση των καθαρών δαπανών το 2020.

Η ποιότητα των φορολογικών μέτρων που εγκρίθηκαν στις 15 Μαΐου 2019 προκαλεί ανησυχίες, δεδομένου του στόχου να καταστούν τα δημόσια οικονομικά περισσότερο φιλικά προς την ανάπτυξη και να κατευθυνθεί ένα μεγαλύτερο μερίδιο των κοινωνικών δαπανών προς ομάδες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη ένταση φτώχειας. Για παράδειγμα, η διάρκεια των νέων προγραμμάτων δόσεων είναι πολύ μεγάλη (120 μηνιαίες πληρωμές) και τα συστήματα περιέχουν περιορισμένες προβλέψεις για την αξιολόγηση της δυνατότητας πληρωμής. υπενθυμίζεται ότι μια βασική μεταρρύθμιση που θεσπίστηκε το 2013 αντικατέστησε όλα τα προηγούμενα καθεστώτα διακανονισμού με ένα ενιαίο «βασικό» σύστημα που είναι προσπελάσιμο βάσει αυστηρών κριτηρίων επιλεξιμότητας. Οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τα προϊόντα διατροφής, τα εστιατόρια και τις υπηρεσίες τροφίμων, τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο αντιτίθενται σε ένα σημαντικό μέτρο που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2015, διατηρώντας παράλληλα τον πολύ υψηλό συντελεστή 24% και αυξάνοντας περαιτέρω το χάσμα ΦΠΑ, την ΕΕ. Επιπλέον, η καθιέρωση μιας μόνιμης 13ης σύνταξης και η χαλάρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τις συντάξεις επιζώντων μερικώς αλλάζουν τα μέτρα που εγκρίθηκαν το 2012 και το 2016 αντίστοιχα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις, οι οποίες είναι ήδη το υψηλότερο ως ποσοστό του ΑΕγχΠ στην ΕΕ και αντιβαίνουν στα μέτρα που εγκρίθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019 που κατευθύνει μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για κοινωνικές παροχές προς τους νέους και την εργασία που αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερους κινδύνους φτώχειας. Συνολικά, τα εγκριθέντα μέτρα για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ στοχεύουν στην κατανάλωση και θα απορροφήσουν ένα σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού χώρου που προβλεπόταν από τη νομοθεσία που εγκρίθηκε το 2017 για μειώσεις στην αύξηση του ποσοστού εργατικού και εταιρικού φόρου που ενισχύουν την ανάπτυξη.

Οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να υιοθετήσουν μια δέσμη πρόσθετων επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων για το 2020 το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς και τη θέσπιση σειράς απαλλαγών και φορολογικών δαπανών ή επιδοτήσεων. Οι αρχές υπέβαλαν μόνο μια μερική εκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων αυτών των μέτρων, συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ. Επί του παρόντος, αυτές οι ανακοινώσεις παραμένουν δηλώσεις μελλοντικής πολιτικής πρόθεσης και μια αξιολόγηση σχετικά με την ποιότητα των μέτρων και η επίδρασή τους στην επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων θα πραγματοποιηθούν μόνο εάν υποβληθούν πραγματικά λεπτομερείς προτάσεις.

Στο eurogroup τα σχέδια για μείωση του πρ.πλεονάσματος;

Τέλος η έκθεση καταγράφει ότι οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους να επανεξετάσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους ευρωπαίους εταίρους τον Ιούνιο του 2018 όσον αφορά τους ετήσιους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Σε σχέση με αυτό, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους των ταμειακών αποθεμάτων από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016-2018 σε έναν λογαριασμό μεσεγγύησης. Κάθε πρόταση που μεταβάλλει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους ευρωπαίους εταίρους τον Ιούνιο του 2018 θα πρέπει να συζητηθεί στην Eurogroup στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέου

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

«Μ»: Αυτό είναι το σήμα για τα Μακεδονικά Προϊόντα -Με σύνθημα «Macedonia the GReat»

  Παρουσιάστηκε σήμερα, παρουσία του πρωθυπουργού, από τον ΣΕΒΕ, το επίσημο σήμα για τα Μακεδονικά Προϊόντα. Η παρουσίαση του σήματος έγινε στο Τhessaloniki Summit.Στο κέντρο του σήματος δεσπόζει ένα μεγάλο «Μ», ένα γράμμα που υπάρχει σε όλες σχεδόν τις γλώσσες και η χώρα μας δεν ήθελε επουδενί ...

Διαβάστε περισσότερα

Μογκερίνι:Η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελούσε την πραγματική αλλαγή του παιχνιδιού

"Η επίλυση του Κυπριακού εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών" θα αποτελούσε την πραγματική "αλλαγή του παιχνιδιού" όχι μόνο για τις δραστηριότητες γεώτρησης, "αλλά και για την ίδια την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη την περιοχή", δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι στην καταληκτική ...

Διαβάστε περισσότερα

«Τώρα που μπορείς, σώσε ζωές»: Η νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Τώρα που οι κρίσεις ξεσπούν η μία μετά την άλλη σε όλο τον πλανήτη, τώρα που οι εμπόλεμες ζώνες συνεχώς πληθαίνουν, τώρα που εκατοντάδες άνθρωποι πνίγονται στη Μεσόγειο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται εκεί, στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν χιλιάδες ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Μέσα ...

Διαβάστε περισσότερα

Μετρούν πληγές στην Κεφαλονιά από την κακοκαιρία «Βικτωρία»

Σήμα κινδύνου εκπέμπει για τρίτη φορά το τελευταίο δίμηνο η περιοχή της Αγίας Ευφημίας στην Κεφαλονιά, αυτή τη φορά εξαιτίας της κακοκαιρίας «Βικτώρια». Το γραφικό ψαροχώρι είχε βρεθεί στη δίνη έντονης κακοκαιρίας με πλημμυρικά φαινόμενα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενώ τις τελευταίες ώρες δέχεται τη ...

Διαβάστε περισσότερα

Ποινές μέχρι και 280 χρόνια για υπόθεση διακίνησης και παράνομης κράτησης μεταναστών

Συνολικές ποινές κάθειρξης που κυμαίνονται από 96 έως και… 280 χρόνια επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε μέλη συμμορίας διακίνησης και παράνομης κράτησης μεταναστών. Η δράση τους αποκαλύφθηκε πέρσι τον Αύγουστο, όταν εντοπίστηκαν σε αποθήκη στην περιοχή της Σίνδου, συνολικά 46 παράτυποι μετανάστες που ...

Διαβάστε περισσότερα

Εξάρχεια: Εδώ ζούσαν οι 138 μετανάστες στο κτίριο που εκκενώθηκε -Άθλιες συνθήκες

Συνολικά 138 πρόσφυγες και μετανάστες έμεναν στο υπό κατάληψη κτίριο στα Εξάρχεια, στο οποίο πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης από την ΕΛ.ΑΣ. το πρωί της Τρίτης. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της αστυνομίας, συγκεκριμένα εντός του κτιρίου διέμεναν 138 αλλοδαποί, από τους οποίους οι 66 ήταν άνδρες, οι ...

Διαβάστε περισσότερα

Ένταση και δακρυγόνα έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι έξω από την ΑΣΟΕΕ, η οποία είναι κλειστή με απόφαση της Συγκλήτου ως τις 17 Νοεμβρίου. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν μια ομάδα περίπου 50 ατόμων, συγκεντρώθηκαν στην συμβολή της Δεριγνύ με την Πατησίων και πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών. Η αστυνομία ...

Διαβάστε περισσότερα

Στη γιάφκα της "Επαναστατικής Αυτοάμυνας" στην Κυψέλη

Στη σημερινή ενημέρωση των εκπροσώπων του Τϋπου, ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής άφησε να εννοηθεί ότι οι συλληφθέντες τρομοκράτες ετοίμαζαν κάτι πολύ μεγάλο και η αστυνομία τους πρόλαβε. Εκτός από τα Καλάσνικοφ και τα εκρηκτικά οι τρομοκράτες είχαν επίσης διόπτρα νυχτερινής σκόπευσης, φάρο ασθενοφορου και λέιζερ ...

Διαβάστε περισσότερα

37ος Μαραθώνιος: δύο Κενυάτες και ένας Έλληνας στο βάθρο

Ο Κενυάτης Τζον Κιπκορίρ Κόμεν αναδείχθηκε νικητής στον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, αφού τερμάτισε σε 2 ώρες 16 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα, με δεύτερο τον Φελισιέν Μουχιτίρα από την Ρουάντα με 2:16:43. Τρίτος τερμάτισε ο Κώστας Γκελαούζος με την εξαιρετική επίδοση 2:19:02 που είναι ...

Διαβάστε περισσότερα

Χρυσοχοΐδης: Κάποιοι θέλουν έναν “νέο Γρηγορόπουλο”

Το μήνυμα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την Επαναστατική Αυτοάμυνα, τα Εξάρχεια και το Μεταναστευτικό. "Κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο", δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη σημερινή άτυπη συνάντηση των βουλευτών της ΝΔ. "Δεν φτάνει να καθαρίσουμε τα Εξάρχεια, πρέπει να τελειώνουμε ...

Διαβάστε περισσότερα

Ειρηνοδικείο: «Πράσινο φως» για 13ο-14ο μισθό

Τον δρόμο για αναδρομική διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους στα νομικά πρόσωπα ανοίγει απόφαση του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου. Δικαίωσε 13 υπαλλήλους νομικού προσώπου, κρίνοντας ότι η πλήρης κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και του επιδόματος θερινής αδείας, σε υπαλλήλους απασχολούμενους με ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Εκκλησία ξεκινάει εκστρατεία κατά της καύσης των νεκρών

Εκστρατεία κατά της αποτέφρωσης των νεκρών ξεκινά η Ελλαδική Εκκλησία, λίγες ημέρες μετά την επίσημη έναρξη του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης στη χώρα μας. Μάλιστα, το ζήτημα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) στη Μονή Πετράκη η οποία και αποφάσισε να ενημερώσει σχετικά τους ...

Διαβάστε περισσότερα

Καμίνια: Κοριτσάκι μαχαίρωσε τη μητέρα του, ενώ κοιμόταν

Η μητέρα μεταφέρθηκε στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση. Τραγική φιγούρα και η διδυμη αδερφή του κοριτσιού που ξύπνησε από τις κραυγές της μάνας. Καμίνια: Κοριτσάκι μαχαίρωσε τη μητέρα του, ενώ κοιμότανΈνα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε στα Καμίνια του Πειραιά, με πρωταγωνιστές ένα 14χρονο κορίτσι και τη μητέρα ...

Διαβάστε περισσότερα

Yeni Safak: εξετάζεται η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η τουρκική κυβέρνηση αναζητά τρόπους ώστε να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, σύμφωνε με δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Safak. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αναμένεται να εξετάσει ένα αίτημα για μετατροπή σε τέμενος της Μονής της Χώρας, γνωστή σήμερα ως ...

Διαβάστε περισσότερα

Ξάνθη: Εκλεισε σε φορτηγό ψυγείο 80 μετανάστες

Πάνω από 80 μετανάστες μέσα σε φορτηγό, εντόπισε σήμερα η αστυνομία της Ξάνθης. Σύμφωνα με το xanthinews.gr, η αστυνομία απεγκλώβισε δεκάδες λαθρομετανάστες μέσα από φορτηγό κοντέινερ το οποίο εντόπισε λίγο μετά τα διόδια της Ξάνθης. Αφού οι αστυνομικοί εντόπισαν το φορτηγό με τους μετανάστες, το ακινητοποίησαν ...

Διαβάστε περισσότερα

Γιαννιτσά: Μπλόκο κατοίκων για να μην εγκατασταθούν πρόσφυγες

Τα ξημερώματα της Κυριακής, περίπου 30 κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν τον δρόμο, επιχειρώντας να εμποδίσουν να φτάσουν τα πούλμαν- που μετέφεραν 100-150 πρόσφυγες και μετανάστες- στο ξενοδοχείο στο οποίο επρόκειτο να εγκατασταθούν. Τελικά, απαιτήθηκε η παρέμβαση της αστυνομίας. Αστυνομικές δυνάμεις έστησαν φραγμό και από έναν ...

Διαβάστε περισσότερα

Κάτοικοι και ο δήμαρχος στην Κω απέκλεισαν το λιμάνι για να μην αποβιβαστούν πρόσφυγες

Κάτοικοι της Κω, αλλά και ο δήμαρχος του νησιού, εμπόδισαν την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών από πλοίο. Μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Κω, όπου μεταφέρθηκαν και μηχανήματα του δήμου, προκειμένου να εμποδιστεί η αποβίβαση 77 προσφύγων και μεταναστών που μετέφερε στο ...

Διαβάστε περισσότερα

Δίωξη κατά της Βασιλείας Κατσίφα

Δίωξη κατά της Βασιλείας Κατσίφα, της μητέρας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος εκτελέστηκε πριν από έναν χρόνο στο χωριό του, τις Βουλιαράτες, ασκήθηκε από τις αλβανικές Αρχές για τις δηλώσεις της στο ετήσιο μνημόσυνο του γιου της. Η δικογραφία κατά της κ. Κατσίφα, έφθασε την Πέμπτη ...

Διαβάστε περισσότερα

Έως και 25 εκατ. δολ. στον πληροφοριοδότη, που οδήγησε στον Μπαγκντάντι

Ο πληροφοριοδότης που βοήθησε στον εντοπισμό του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, χάρη στις πληροφορίες που έδωσε, θα πάρει το σύνολο ή ένα μέρος της αποζημίωσης των 25 εκατομμυρίων δολαρίων, που είχαν υποσχεθεί οι αμερικανικές αρχές σε οποιονδήποτε έδινε κρίσιμες πληροφορίες για τον αρχηγό της οργάνωσης ...

Διαβάστε περισσότερα

Χαϊδάρι: Στόχος βομβιστικής επίθεσης το 2016 το θύμα της σημερινής μαφιόζικης επίθεσης

Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών αποδίδεται από την ΕΛΑΣ η πρωινή μαφιόζικη επίθεση στο Χαϊδάρι, με θύμα επιχειρηματία. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της Ασφάλειας, το θύμα, ηλικίας 49 ετών, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας διανομής καφέ, που είχε γίνει στόχος βομβιστικής επίθεσης τον Μάιο του 2016. Οι αστυνομικοί του ...

Διαβάστε περισσότερα

Πώς έγινε η επιχείρηση εξόντωσης του αρχηγού του ISIS- Οι πρώτες εικόνες

Τις πρώτες εικόνες από τη φερόμενη αμερικανική επιχείρηση στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας με στόχο τον ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική τηλεόραση του Ιράκ. Το δίκτυο μετέδωσε νυκτερινές εικόνες από μία έκρηξη, καθώς και άλλες που τραβήχτηκαν υπό ...

Διαβάστε περισσότερα

Έρχονται αναδρομικά και αυξήσεις στις συντάξεις

Αυξήσεις και αναδρομικά για τις νέες κύριες και τις επικουρικές συντάξεις θα δοθούν για το διάστημα μετά τις 4 Οκτωβρίου 2019 και θα καταβληθούν μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου στις αρχές του επόμενου έτους. Όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακραία πρόκληση της Τουρκίας : Καταγγέλλει την Κύπρο στον ΟΗΕ για εθνοκάθαρση

Μια προκλητική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ΟΗΕ, με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου, την οποία έστειλε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου, κάνοντας λόγο για «εθνοκάθαρση» των τουρκοκυπρίων από τους ελληνοκύπριους μεταξύ 1963 και 1974, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την τουρκική εισβολή το ...

Διαβάστε περισσότερα