Οι αρπαγές των Βουλγάρων στην Ξάνθη κατά την Κατοχή-Tου Παντελή Στεφ.Αθανασιάδη

TIME-DOC
11 Ιουλίου 2018 21:17:00

Με τους Βουλγάρους σχεδόν ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε αγαθές σχέσεις κυρίως εξαιτίας των εθνικοθρησκευτικών εμμονικών ιδεών, που τους οδηγούσαν πάντα σε λάθος επιλογές, από την εποχή του εκκλησιαστικού σχίσματος και από την ακύρωση της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου. Έσχατα παραδείγματα, οι πράξεις της Βουλγαρίας κατά τον 20ο αιώνα. Συμμάχησαν με την Ελλάδα και διεξήγαγαν επιτυχώς τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, αλλά η αδηφαγία τους περί την κατοχή της Θεσσαλονίκης οδήγησε στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο και στην κατά κράτος στρατιωτική ήττα της Βουλγαρίας. Ακολούθησαν ο Α’ και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, που βρήκαν τη Βουλγαρία στο πλευρό της Γερμανίας, πάντα εναντίον της Ελλάδας και των Συμμάχων της.

Βέβαια, είχαν κάποια πρόσκαιρα ωφελήματα, αλλά δεν ήταν αυτά που καθόρισαν την συνολική πορεία των γεγονότων και την κρίση της ιστορίας. Για παράδειγμα: Από τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο κέρδισαν με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου για λίγα χρόνια τη Δυτική Θράκη. Από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από το 1941 έως το 1942 πήραν από τους Ναζί συμμάχους τους, τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης και το τμήμα του νομού Σερρών, ανατολικά του ποταμού Στρυμόνα.

Η συμπεριφορά τους κάθε φορά ήταν μια μελανή σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας- Βουλγαρίας και μια φρικτή ανάμνηση στη συλλογική μνήμη των κατοίκων της Θράκης εξαιτίας της βαρβαρότητας των Βουλγάρων, του ρεβανσισμού που επέδειξαν και της αρπακτικότητάς τους. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η προσπάθεια εξαφάνισης της ελληνικότητας της περιοχής με το κλείσιμο σχολείων και εκκλησιών, με δολοφονίες προκρίτων, με αποστολή εξόντωσης Ελλήνων ομήρων στα τάγματα εργασίας στη Βουλγαρία τα γνωστά «ντουρντουβάκια» με καταλήστευση της γεωργικής παραγωγής και άλλες απεχθείς πράξεις.

Ευτύχημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια, έχουν εξομαλυνθεί οι σχέσεις μας τη Βουλγαρία και ευχή όλων είναι να διατηρηθούν σ’ αυτό επίπεδο, χωρίς τις παλινδρομήσεις του παρελθόντος.Από αφηγήσεις κατοίκων της Ξάνθης, που αποτελούν την προφορική ιστορία κάθε περιοχής, αλλά και από έγγραφα συμμαχικών μυστικών υπηρεσιών της εποχής εκείνης, έχουμε μια αδρή και τεκμηριωμένη εικόνα των αρπαγών, που πραγματοποίησαν οι Βούλγαροι κατακτητές.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 1944 μια έκθεση, που συνέταξε ο ελληνοαμερικανός ταγματάρχης Αλέκος Γεωργιάδης με το συνθηματικό όνομα GANDER για τo προϊστάμενο κλιμάκιο της υπηρεσίας O.S.S. στην Κωνσταντινούπολη, μας δίνει σημαντικά στοιχεία των λεηλασιών που πραγματοποίησαν οι Βούλγαροι στην Ξάνθη και τα περίχωρά της. Ο Γεωργιάδης δρούσε στην περιοχή της Αδριανούπολης, ελέγχοντας όλη τη Θράκη. Εμφανίζονταν λόγω του ελληνικού ονόματός του ως υπάλληλος του εκεί ελληνικού προξενείου. Με βάση την αναφορά του μεταξύ άλλων οι Βούλγαροι αφαίρεσαν δια της βίας από Έλληνες και τα έστειλαν στη Βουλγαρία από την Ξάνθη:
-Άνω των 170 ραπτομηχανών! Μόνο για 30-35 από αυτές οι κατακτητές πλήρωσαν ένα γελοίο- κατά τον Γεωργιάδη- ποσό 3-4 χιλιάδων λέβα.
-Αφαίρεσαν από τις υπηρεσίες , τους συνεταιρισμούς κ.λπ. όλες τις γραφομηχανές!!! Πλέον των 170 γραφομηχανών εστάλησαν με φορτηγό στη Βουλγαρία. ---Έκλεψαν από τα κρεοπωλεία, τα καφεκοπτεία και την αντιπροσωπεία της FORD 25 δυναμό. Κράτησαν για τις ανάγκες τους στη Ξάνθη τα 7 και τα άλλα 18 τα έστειλαν στην πατρίδα τους.
-Πήραν 7 αυτοκίνητα, 12 αλωνιστικές μηχανές των Θ. Καραζήση, Κραχτόπουλου και άλλων. Πήραν επίσης από τα χωριά του νομού περί τις 250 χορτοδετικές και λιχνιστικές μηχανές, 8 μικρά μοτέρ από σιδηρουργεία και μαγγανοπήγαδα.
-Περίπου 120 σπαρτικές μηχανές αφαιρέθηκαν από στρατιώτες, αξιωματικούς και χωροφύλακες, μόλις κατέφθασαν οι Βούλγαροι και οι περισσότερες εστάλησαν στη Βουλγαρία. -Κατασχέθηκαν όλες οι τηλεφωνικές συσκευές. Και άλλες μεν τις κράτησαν στην Ξάνθη και άλλες τις έστειλαν στη Βουλγαρία.
-Περί τα 160 ρολόγια ηλεκτροφωτισμού αφαιρέθηκαν και εστάλησαν στη Βουλγαρία.
-Από τους συνεταιρισμούς Αβδήρων, Γενησαίας, Κιρέτσιλερ πήραν δια της βίας μπουλντόζες και 7 κομπλέ τρακτέρ. Οι Βούλγαροι οργάνωσαν εικονικό πλειστηριασμό και αγόρασαν τα μηχανήματα οι ίδιοι!!! Τρία τρακτέρ ιδιοκτησίας του Χαραλάμπους Ευστρατίου και άλλων ιδιοκτητών εστάλησαν αμέσως για τη Βουλγαρία.
-Από τα καταστήματα της Γκερί Τομπάκο (σ.σ. Μάλλον εννοεί την GARY TOBACCO Co) αφαίρεσαν, όλα τα πολύτιμα αντικείμενα και άφησαν μόνο κάποια έπιπλα γραφείων και καρέκλες. Μετέφεραν τα δύο αυτοκίνητα της εταιρείας με όλη την ξυλεία που υπήρχε στα πατάρια «όλα τα τσούλια για τόγκες, όσα καναβάτσα υπήρχαν, όλους τους μουσαμάδες, ακόμα και τις κουρτίνες των παραθύρων» (σ.σ. Οι τόγκες, ήταν ειδικά ξύλινα κιβώτια, όπου πατούσαν 30-35 οκάδες καπνά για να τα κάνουν δέματα επεξεργασμένου καπνού). -Έκλεψαν όλα τα έπιπλα των καπνεμπόρων Τόρνερ, Τήλεν, Μπήμαν κ.λπ. Στην καπνεμπορική εταιρεία AMERICAN TOBACCO, ένα μήνα μετά την άφιξή τους στην Ξάνθη σφράγισαν τις πόρτες και αφαίρεσαν ό,τι πολύτιμο βρήκαν μέσα. Τα καταστήματά της πήρε και τα λειτουργούσε όσο διαρκούσε η Κατοχή, η Βουλγαρική Αγροτική Τράπεζα. Όσον αφορά την εταιρεία GLENN TOBACCO Co INC, αυτή είχε ενοικιασθεί σε άλλη εταιρεία, αλλά από τους ενοικιαστές την αφαίρεσε δια της βίας ο Βουλγαρικός Οργανισμός Καπνού. Οι εταιρείες αυτές προπολεμικά εργάζονταν με ηλεκτροκίνητα κόσκινα και απορροφητήρες οι οποίοι εκλάπησαν και συνέχισαν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της Κατοχής με χειροκίνητα κόσκινα.

Οι Βούλγαροι κατακτητές συνήθιζαν τα μεσάνυχτα να αιφνιδιάζουν τους κατοίκους. Τους ξυπνούσαν και όπως ήταν με τα νυχτικά, τους έβγαζαν έξω από τα σπίτια και τους απομάκρυναν. Τότε έμπαιναν μέσα στα σπίτια και άρπαζαν ό,τι πολύτιμο εύρισκαν, όπως ρουχισμό, κοσμήματα, χρήματα κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό ληστεύθηκαν πάνω από 140 οικογένειες ανάμεσα στις οποίες οι οικογένειες των Δημητρίου Μυκονιάτη, Γεωργίου Κραχτόπουλου, Σωτηρίου Γούναρη, Ιωάννη Ψαριανού, καθώς και η οικογένεια του αδελφού του, Γεωργίου Ντόλα, Αριστείδη Φωκίωνος, Σάββα Σαββίδη, Αργύριου Αργυριάδη και πολλών άλλων.

Η αναφορά αυτή, η οποία συνετάγη το Δεκαπενταύγουστο του 1944 και εστάλη με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου, κλείνει με μια αξιοσημείωτη αναφορά, η οποία αφορά τον Ιβάν Δελιακώφ, που βρήκε φρικτό θάνατο κατά την απελευθέρωση από Λαϊκό Δικαστήριο: «Ο αρχηγός των Μπράνικ, φασίστας Ιβάν Δελιακώφ έκλεψε από αφροδισιολόγο ιατρόν ηλεκτροθεραπευτικόν μηχάνημα αξίας. Ο εν λόγω φασίστας είναι αρχηγός της βουλγαρικής νεολαίας Μακεδονίας- Θράκης».

Έχει σημασία θα υπενθυμίσουμε εδώ ότι έχει διασωθεί η φωτογραφία της εκτέλεσης κατά την απελευθέρωση των δύο μισητών δοσίλογων των Φώτεφ (ονομάζονταν Κοσμάς Φωτιάδης) και Δελιακώφ (ονομάζονταν Κωνσταντίνος Δελιάκος). Οι δύο δοσίλογοι ήταν Βουλγαρογραμμένοι, δηλαδή εγγράφηκαν αν και Έλληνες ως Βούλγαροι. Τους δίκασε και τους καταδίκασε Λαϊκό Δικαστήριο, αμέσως μετά την απελευθέρωση. Ο Ξανθιώτης συγγραφέας Θωμάς Εξάρχου στο βιβλίο του «Θ. Παπαδόπουλος του Ανέστη- Ο «ξεχασμένος» αιρετός Δήμαρχος Ξάνθης 12/9/1944 – 5/4/1945», έγραψε, αλλά είναι γνωστό και από μαρτυρίες Ξανθιωτών, ότι τη στιγμή της καταδίκης τους εις θάνατον, ο ένας δοσίλογος φώναξε πως ήταν αθώος και ο άλλος ανέκραξε «Ζήτω ο φασισμός». Όπως έγραψε σε σημείωμά του ο τότε Δήμαρχος Θεόφιλος Παπαδόπουλος, το εξοργισμένο πλήθος μετά την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης, έσπασε τον κλοιό της φρουράς, άρπαξε και έδεσε τα πτώματα πίσω από κάρα, και τα έσερνε έως την έξοδο της πόλης, γεγονός που κατά τον ίδιο “προσέβαλε τον πολιτισμό μας”. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο δοσίλογοι καταδικάστηκαν μετά από εξαντλητική αποδεικτική διαδικασία, ενώ τα μέλη του Λαϊκού Δικαστηρίου είχαν εκλεγεί μαζί με το ψηφοδέλτιο των Δημοτικών Εκλογών, που είχε κηρύξει το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.

Σε άλλο έγγραφο των αμερικανικών αρχείων, αναφέρεται ότι στις 24 Ιουλίου 1944 οι Βούλγαροι απήγαγαν 300 Έλληνες, που τους βρήκαν στους δρόμους της Ξάνθης και τους έστειλαν να εργασθούν υποχρεωτικά σε καταναγκαστικά έργα στη Βουλγαρία, μαζί με περίπου 5.000 άλλους από ολόκληρο το νομό της Ξάνθης. Τα περιστατικά αυτά, είναι ένα μόνο μικρό μέρος των όσων υπέστησαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της Κατοχής, από τους Βουλγάρους συμμάχους των Ναζί.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

ΠΗΓΕΣ
*Αμερικανικά αρχεία O.S.S.
*Ιστοσελίδα XANTHI PRESS
*Ιστοσελίδα "Παλιές φωτογραφίες της Ξάνθης - old photographs of xanthi"
* Θωμάς Εξάρχου «Θ. Παπαδόπουλος του Ανέστη- Ο «ξεχασμένος» αιρετός Δήμαρχος Ξάνθης 12/9/1944 – 5/4/1945»

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Ο δωροδοκήσας του δωροδοκήσαντος και στην αρχαία Ελλάδα

Ένα μόνο ελαφρυντικό έχουν για τις πράξεις τους οι δωροδοκούμενοι Έλληνες :το ιστορικό της φυλής στον χρηματισμό. Τρεις χιλιάδες χρόνια πλούσιας δράσης . Ακόμη και η Πυθία έπαιρνε μίζα για να βγάζει ευνοικούς χρησμούς. Στην αρχαία Ελλάδα , όλοι δωροδοκούν και όλοι δωροδοκούνται. Από τους ...

Διαβάστε περισσότερα

Μαντάμ Τισό. Η καλλιτέχνης που έφτιαχνε κέρινα ομοιώματα από κομμένα κεφάλια της γαλλικής επανάστασης και έτσι γλίτωσε από την γκιλοτίνα

Το «Madame Tussauds», είναι το πιο γνωστό μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στον κόσμο. Πιστά αντίγραφα μεγάλων προσωπικοτήτων από τον χώρο του θεάματος, της πολιτικής, της τέχνης κατασκευάζονται από ειδικούς εικαστικούς καλλιτέχνες, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους επισκέπτες, κυρίως για τις ρεαλιστικές λεπτομέρειες. Θεωρείται το νούμερο ένα ...

Διαβάστε περισσότερα

106 χρόνια από τότε που το «Σειτάν Παπόρ» είχε τρέψει σε φυγή τον τουρκικό στόλο

Κάθε φορά που οι Τούρκοι στήνουν πολεμικό σκηνικό στο Αιγαίο, καλό θα ήταν οι Έλληνες να τους απαντούν με τη φράση «Σεϊτάν παπόρ». Θα πει «Διαβολοπάπορο». Αυτό το επίθετο είχαν δώσει οι ίδιοι στο θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ»,τον «Τυχερό μπάρμπα-Γιώργο», όπως είχαν ονομάσει οι Έλληνες , ...

Διαβάστε περισσότερα

Μνημείο για τους Έλληνες συντρόφους του Μαγγελάνου στον πρώτο περίπλου της γης–Ποιοι ήταν

Στις 10 Αυγούστου 1519 , ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγγελάνος, αναχωρεί για λογαριασμό των Ισπανών από τη Σεβίλλη της Ισπανίας με σκοπό να ανακαλύψει το θαλάσσιο πέρασμα νότια της Αμερικανικής ηπείρου και να φτάσει στα Νησιά των Μπαχαρικών..Ο Στόλος του απαρτιζόταν από πέντε πλοία και ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν με το «καλωσόρισες» ο 17χρονος βασιλιάς Γεώργιος «ούρησε» μέσα στα γάντια του!

Στη σημερινή Ελλάδα , όπως και σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, τα 16χρονα και τα 17χρονα παιδιά δεν θεωρούνται πολίτες, είναι προστατευόμενα μέλη. Βεβαίως στη Νικαράγουα ψηφίζουν από τα 16., ενώ στη Βενεζουέλα από τα 17, ενώ μέχρι το 2005 στο Ιράν ψήφιζαν και τα 15χρονα. Στην ...

Διαβάστε περισσότερα

Ποια ονόματα έδιναν στα σκυλιά τους οι αρχαίοι Έλληνες;

Φανταστείτε ότι ζούσατε στην αρχαία Ελλάδα. Αποφασίζατε να πάρετε ένα σκύλο, τι όνομα θα του δίνατε; Για αυτό υπήρχε η “επιστήμη” της επιλογής και της ονοματοδοσίας ενός κουταβιού. Η εκπαίδευση ενός νέου σκύλου ξεκινά στους 20 μήνες, αλλά το κουτάβι χρειάζεται ένα καλό όνομα εξ αρχής. ...

Διαβάστε περισσότερα

Νεάπολη,η συνοικία των λογοτεχνών,που την μπερδεύουν με τα Εξάρχεια

Πολλοί μπερδεύουν τα Εξάρχεια με τη Νεάπολη. Κι ας είναι η Νεάπολη μεγαλύτερη σε ηλικία κατά τουλάχιστον είκοσι χρόνια. Η Νεάπολη είναι μια συνοικία του κέντρου , που εκτείνεται από την οδό Ακαδημίας μέχρι και την οδό Αλεξάνδρας και από τους πρόποδες του Λυκαβηττού μέχρι ...

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμοί που « ταξίδεψαν » ολόκληρες πόλεις ή νησιά , μετατόπισαν τον άξονα της γης και μείωσαν τη διάρκεια της ημέρας

Ο πρόσφατος σεισμός των 6,8 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο μετακίνησε το νησί κατά τρία εκατοστά νοτιοδυτικά. Μικρό το κακό θα έλεγε κανείς γνωρίζοντας ότι σε άλλες περιοχές και μάλιστα λιγότερο σεισμογενείς από την Ελλάδα ,οι μετατοπίσεις πόλεων ή νησιών έχουν φτάσει τα τρία μέτρα , Και ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν ο λαός μαζί με την ψήφο,ρίχνει στην κάλπη και το χιούμορ του

Στη Γαλλία , όπου ο στρατηγός Ντε Γκωλ είχε χρησιμοποιήσει κατά κόρον τον θεσμό του δημοψηφίσματος , κυκλοφορεί ακόμη πλήθος ανεκδότων . 1.- Όταν πρόκειται να απαντήσουν σε δημοψήφισμα ,οι Γάλλοι διαιρούνται ακαριαία σε τρεις ομάδες : -Σ’ αυτούς που είναι υπέρ. -Σ’ αυτούς που είναι κατά. -- Σ’αυτούς ...

Διαβάστε περισσότερα

Τουρκία:πέντε εθνικές εορτές- κι όλες για τον Κεμάλ

Πόσες εθνικές εορτές και πόσους εορτασμούς επετείων μπορεί να έχει μία χώρα; Στην Τουρκία υπάρχουν : - δύο εθνικές εορτές (στις 30 Αυγούστου και στις 29 Οκτωβρίου), - δύο εορτασμοί επετείων που είναι αργίες (23 Απριλίου και 19 Μαΐου) - ένας εορτασμός επετείου που δεν είναι αργία (10 ...

Διαβάστε περισσότερα

1940: O ιταλικός περίπατος στην Ελλάδα που εξελίχθηκε σε Βατερλό

ν ο Χίτλερ δεν είχε σπεύσει να καταλάβει τη Ρουμανία ,ίσως ο Μουσολίνι να είχε αναβάλει την επίθεση κατά της Ελλάδος. Η κίνηση αυτή του φύρερ τον είχε μειώσει πολύ στην ιταλική κοινή γνώμη και γι αυτό αποφάσισε να τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι συνταγές της πείνας στην Κατοχή. Οι άγνωστες πτυχές της επιβίωσης

«Καθόλου κρέας ή ψάρι, μια αλεσμένη αγκινάρα για φαγητό. Καλό μάσημα της τροφής για να νιώθει το στομάχι γεμάτο και μην ξεχνάτε να μαζεύεται τα ψίχουλα από το τραπέζι σε ένα βαζάκι. Στο τέλος της εβδομάδας, η ποσότητα θα είναι αρκετή». Προτροπές επιβίωσης στον Τύπο ...

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγός,ήρωας,αρχιτέκτονας της νίκης κατά των Ιταλών,αλλά και…δοσίλογος-Ποιος;

Όλοι οι Έλληνες είπαν όχι στους Ιταλούς εκείνο τον Οκτώβριο του 1940. Ένας, όμως είπε το πιο βροντερό , το πιο αποφασιστικό και το πιο παράτολμο όχι. Ήταν ο στρατηγός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος , στο πρόσωπο του οποίου συμπίπτουν τέσσερις , αλληλοαναιρούμενες ,σε βασικά σημεία τους, ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο λαός κυρίαρχη φιγούρα στο εικονοστάσι των μεγάλων ηγετών

«Παρέλαβε χάος – έφτιαξε κράτος» . Το διαχρονικό αυτό σύνθημα της ΝΔ που πρωτοακούστηκε το 1974 , με την πτώση της χούντας ,ήταν ίσως αυτό που προσδιόριζε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή , ο οποίος , ως γνωστόν δεν είχε πολύ ...

Διαβάστε περισσότερα

Δεξίωση και με Έλληνες στην ιταλική πρεσβεία 48 ώρες πριν αρχίσει ο πόλεμος

Λίγο ακόμη και Έλληνες και Ιταλοί αξιωματούχοι θα συνδιασκέδαζαν ένα 48ωρο πριν αρχίσει ο μεταξύ τους πόλεμος στα βουνά της Αλβανίας , τον Οκτώβριο του 1940. Η συνύπαρξη « κορυφής » αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή λόγω εντολής του Μεταξά στους υπουργούς του να μην παραστούν. ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το παιδί του Ντέμολντ». Μια από τις αρχαιότερες μούμιες που έχουν βρεθεί ποτέ

Πέθανε όταν ήταν 8 μηνών πριν από τουλάχιστον 6.500 χρόνια 805 Shares Share Tweet Pin Email Πριν από περίπου 6.500 χρόνια, ένα παιδί από το Περού πέθανε από μια σπάνια και σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο. Δεν είχε προλάβει να κλείσει το πρώτο έτος της ηλικίας του. ...

Διαβάστε περισσότερα

Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις βουλγαρικές λαϊκές παραδόσεις

Μήνα του Δημητρίου αποκαλούσαν κάποτε το δέκατο μήνα του χρόνου. Το όνομά του έβγαινε από την Ημέρα του Αγίου Δημητρίου, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του λαϊκού ημερολογίου. Την αποκαλούσαν ακόμα Ρασπούτ. Ακόμα και σήμερα έχουν διατηρηθεί πολλά από τα έθιμα και τις δοξασίες που ...

Διαβάστε περισσότερα

Στάλιν–Τσόρτσιλ: εμπνεύστηκαν το σχέδιο της νίκης σε κρασοκατάνυξη στο Κρεμλίνο

Πολύ πριν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ κυκλοφορήσει το βιβλίο του «Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος» , τα ντεσού της επίσκεψης του στη Μόσχα τον Αύγουστο του 1942 είχαν καταγραφεί στα αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά όταν δημοσιοποίηθηκαν αποδείχθηκε ότι περιείχαν πολύ λιγότερα γαργαλιστικά από αυτά που είχε ...

Διαβάστε περισσότερα

Το αρχαιότερο ελληνικό ναυάγιο ανακαλύφθηκε «άθικτο» στη Μαύρη Θάλασσα

Το αρχαιότερο «ακέραιο ναυάγιο» που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα εντόπισαν επιστήμονες στη Μαύρη θάλασσα. Πιστεύεται ότι το καράβι παρέμεινε στον βυθό για περισσότερα από 2.400 χρόνια. Το 23 μέτρων καράβι, που οι ερευνητές θεωρούν σίγουρο ότι είναι αρχαιοελληνικό, βρέθηκε σχεδόν άθικτο, με το ιστίο, το πηδάλιο ...

Διαβάστε περισσότερα

Τι κρύβεται στα υπόγεια τούνελ κάτω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη;

Για περισσότερο από μια χιλιετία, ως και την άλωση της από τους Τούρκους το 1453, η Κωνσταντινούπολη αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του Χριστιανισμού. Στην καρδιά της Πόλης δέσποζε η Αγία Σοφία αφιερωμένη στην ιερή σοφία του Θεού. Το σημερινό οικοδόμημα χρονολογείται από ...

Διαβάστε περισσότερα

Το σεξ στο Μεσαίωνα

Στον Μεσαίωνα οι εκκλησίες γίνονταν το «καταφύγιο» ερωτευμένων ζευγαριών. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότας, Ρουθ Μάζο Κάρας, οι ναοί τότε ήταν κάτι σαν το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου! Τα νεαρά ζευγάρια που αναζητούσαν δωρεάν ερωτική στέγη κατέφευγαν στις εκκλησίες γιατί το ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι δύο συμπτώσεις και η «πατροκτονία» που ανέβασαν τη Μέρκελ στα ύπατα αξιώματα

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των εκλογών στη Βαυαρία ,ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη του στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό SWR, υποστήριζε ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ «δεν είναι πλέον τόσο αδιαμφισβήτητη» όπως τις προηγούμενες τετραετίες. Οι εκλογές «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές» ...

Διαβάστε περισσότερα

Αποστασία:μπορεί να σταμπάρει πολιτικά, χαρίζει όμως …μακροζωία!

Αν θέλεις να ζήσεις πολλά χρόνια κάνε μία αποστασία. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει αν ερευνήσει κανείς τη μακροβιότητα των μεγάλων αποστατών. Θα δει λοιπόν ότι Γεώργιος Αθανασιάδης –Νόβας της αποστασίας του 1965 (1893- 1987) έζησε 94 χρόνια- όσα και ο Ι.Τούμπας ( ( 1901-1995) που ...

Διαβάστε περισσότερα