Οι αρπαγές των Βουλγάρων στην Ξάνθη κατά την Κατοχή-Tου Παντελή Στεφ.Αθανασιάδη

TIME-DOC
11 Ιουλίου 2018 21:17:00

Με τους Βουλγάρους σχεδόν ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε αγαθές σχέσεις κυρίως εξαιτίας των εθνικοθρησκευτικών εμμονικών ιδεών, που τους οδηγούσαν πάντα σε λάθος επιλογές, από την εποχή του εκκλησιαστικού σχίσματος και από την ακύρωση της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου. Έσχατα παραδείγματα, οι πράξεις της Βουλγαρίας κατά τον 20ο αιώνα. Συμμάχησαν με την Ελλάδα και διεξήγαγαν επιτυχώς τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, αλλά η αδηφαγία τους περί την κατοχή της Θεσσαλονίκης οδήγησε στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο και στην κατά κράτος στρατιωτική ήττα της Βουλγαρίας. Ακολούθησαν ο Α’ και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, που βρήκαν τη Βουλγαρία στο πλευρό της Γερμανίας, πάντα εναντίον της Ελλάδας και των Συμμάχων της.

Βέβαια, είχαν κάποια πρόσκαιρα ωφελήματα, αλλά δεν ήταν αυτά που καθόρισαν την συνολική πορεία των γεγονότων και την κρίση της ιστορίας. Για παράδειγμα: Από τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο κέρδισαν με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου για λίγα χρόνια τη Δυτική Θράκη. Από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από το 1941 έως το 1942 πήραν από τους Ναζί συμμάχους τους, τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης και το τμήμα του νομού Σερρών, ανατολικά του ποταμού Στρυμόνα.

Η συμπεριφορά τους κάθε φορά ήταν μια μελανή σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας- Βουλγαρίας και μια φρικτή ανάμνηση στη συλλογική μνήμη των κατοίκων της Θράκης εξαιτίας της βαρβαρότητας των Βουλγάρων, του ρεβανσισμού που επέδειξαν και της αρπακτικότητάς τους. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η προσπάθεια εξαφάνισης της ελληνικότητας της περιοχής με το κλείσιμο σχολείων και εκκλησιών, με δολοφονίες προκρίτων, με αποστολή εξόντωσης Ελλήνων ομήρων στα τάγματα εργασίας στη Βουλγαρία τα γνωστά «ντουρντουβάκια» με καταλήστευση της γεωργικής παραγωγής και άλλες απεχθείς πράξεις.

Ευτύχημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια, έχουν εξομαλυνθεί οι σχέσεις μας τη Βουλγαρία και ευχή όλων είναι να διατηρηθούν σ’ αυτό επίπεδο, χωρίς τις παλινδρομήσεις του παρελθόντος.Από αφηγήσεις κατοίκων της Ξάνθης, που αποτελούν την προφορική ιστορία κάθε περιοχής, αλλά και από έγγραφα συμμαχικών μυστικών υπηρεσιών της εποχής εκείνης, έχουμε μια αδρή και τεκμηριωμένη εικόνα των αρπαγών, που πραγματοποίησαν οι Βούλγαροι κατακτητές.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 1944 μια έκθεση, που συνέταξε ο ελληνοαμερικανός ταγματάρχης Αλέκος Γεωργιάδης με το συνθηματικό όνομα GANDER για τo προϊστάμενο κλιμάκιο της υπηρεσίας O.S.S. στην Κωνσταντινούπολη, μας δίνει σημαντικά στοιχεία των λεηλασιών που πραγματοποίησαν οι Βούλγαροι στην Ξάνθη και τα περίχωρά της. Ο Γεωργιάδης δρούσε στην περιοχή της Αδριανούπολης, ελέγχοντας όλη τη Θράκη. Εμφανίζονταν λόγω του ελληνικού ονόματός του ως υπάλληλος του εκεί ελληνικού προξενείου. Με βάση την αναφορά του μεταξύ άλλων οι Βούλγαροι αφαίρεσαν δια της βίας από Έλληνες και τα έστειλαν στη Βουλγαρία από την Ξάνθη:
-Άνω των 170 ραπτομηχανών! Μόνο για 30-35 από αυτές οι κατακτητές πλήρωσαν ένα γελοίο- κατά τον Γεωργιάδη- ποσό 3-4 χιλιάδων λέβα.
-Αφαίρεσαν από τις υπηρεσίες , τους συνεταιρισμούς κ.λπ. όλες τις γραφομηχανές!!! Πλέον των 170 γραφομηχανών εστάλησαν με φορτηγό στη Βουλγαρία. ---Έκλεψαν από τα κρεοπωλεία, τα καφεκοπτεία και την αντιπροσωπεία της FORD 25 δυναμό. Κράτησαν για τις ανάγκες τους στη Ξάνθη τα 7 και τα άλλα 18 τα έστειλαν στην πατρίδα τους.
-Πήραν 7 αυτοκίνητα, 12 αλωνιστικές μηχανές των Θ. Καραζήση, Κραχτόπουλου και άλλων. Πήραν επίσης από τα χωριά του νομού περί τις 250 χορτοδετικές και λιχνιστικές μηχανές, 8 μικρά μοτέρ από σιδηρουργεία και μαγγανοπήγαδα.
-Περίπου 120 σπαρτικές μηχανές αφαιρέθηκαν από στρατιώτες, αξιωματικούς και χωροφύλακες, μόλις κατέφθασαν οι Βούλγαροι και οι περισσότερες εστάλησαν στη Βουλγαρία. -Κατασχέθηκαν όλες οι τηλεφωνικές συσκευές. Και άλλες μεν τις κράτησαν στην Ξάνθη και άλλες τις έστειλαν στη Βουλγαρία.
-Περί τα 160 ρολόγια ηλεκτροφωτισμού αφαιρέθηκαν και εστάλησαν στη Βουλγαρία.
-Από τους συνεταιρισμούς Αβδήρων, Γενησαίας, Κιρέτσιλερ πήραν δια της βίας μπουλντόζες και 7 κομπλέ τρακτέρ. Οι Βούλγαροι οργάνωσαν εικονικό πλειστηριασμό και αγόρασαν τα μηχανήματα οι ίδιοι!!! Τρία τρακτέρ ιδιοκτησίας του Χαραλάμπους Ευστρατίου και άλλων ιδιοκτητών εστάλησαν αμέσως για τη Βουλγαρία.
-Από τα καταστήματα της Γκερί Τομπάκο (σ.σ. Μάλλον εννοεί την GARY TOBACCO Co) αφαίρεσαν, όλα τα πολύτιμα αντικείμενα και άφησαν μόνο κάποια έπιπλα γραφείων και καρέκλες. Μετέφεραν τα δύο αυτοκίνητα της εταιρείας με όλη την ξυλεία που υπήρχε στα πατάρια «όλα τα τσούλια για τόγκες, όσα καναβάτσα υπήρχαν, όλους τους μουσαμάδες, ακόμα και τις κουρτίνες των παραθύρων» (σ.σ. Οι τόγκες, ήταν ειδικά ξύλινα κιβώτια, όπου πατούσαν 30-35 οκάδες καπνά για να τα κάνουν δέματα επεξεργασμένου καπνού). -Έκλεψαν όλα τα έπιπλα των καπνεμπόρων Τόρνερ, Τήλεν, Μπήμαν κ.λπ. Στην καπνεμπορική εταιρεία AMERICAN TOBACCO, ένα μήνα μετά την άφιξή τους στην Ξάνθη σφράγισαν τις πόρτες και αφαίρεσαν ό,τι πολύτιμο βρήκαν μέσα. Τα καταστήματά της πήρε και τα λειτουργούσε όσο διαρκούσε η Κατοχή, η Βουλγαρική Αγροτική Τράπεζα. Όσον αφορά την εταιρεία GLENN TOBACCO Co INC, αυτή είχε ενοικιασθεί σε άλλη εταιρεία, αλλά από τους ενοικιαστές την αφαίρεσε δια της βίας ο Βουλγαρικός Οργανισμός Καπνού. Οι εταιρείες αυτές προπολεμικά εργάζονταν με ηλεκτροκίνητα κόσκινα και απορροφητήρες οι οποίοι εκλάπησαν και συνέχισαν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της Κατοχής με χειροκίνητα κόσκινα.

Οι Βούλγαροι κατακτητές συνήθιζαν τα μεσάνυχτα να αιφνιδιάζουν τους κατοίκους. Τους ξυπνούσαν και όπως ήταν με τα νυχτικά, τους έβγαζαν έξω από τα σπίτια και τους απομάκρυναν. Τότε έμπαιναν μέσα στα σπίτια και άρπαζαν ό,τι πολύτιμο εύρισκαν, όπως ρουχισμό, κοσμήματα, χρήματα κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό ληστεύθηκαν πάνω από 140 οικογένειες ανάμεσα στις οποίες οι οικογένειες των Δημητρίου Μυκονιάτη, Γεωργίου Κραχτόπουλου, Σωτηρίου Γούναρη, Ιωάννη Ψαριανού, καθώς και η οικογένεια του αδελφού του, Γεωργίου Ντόλα, Αριστείδη Φωκίωνος, Σάββα Σαββίδη, Αργύριου Αργυριάδη και πολλών άλλων.

Η αναφορά αυτή, η οποία συνετάγη το Δεκαπενταύγουστο του 1944 και εστάλη με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου, κλείνει με μια αξιοσημείωτη αναφορά, η οποία αφορά τον Ιβάν Δελιακώφ, που βρήκε φρικτό θάνατο κατά την απελευθέρωση από Λαϊκό Δικαστήριο: «Ο αρχηγός των Μπράνικ, φασίστας Ιβάν Δελιακώφ έκλεψε από αφροδισιολόγο ιατρόν ηλεκτροθεραπευτικόν μηχάνημα αξίας. Ο εν λόγω φασίστας είναι αρχηγός της βουλγαρικής νεολαίας Μακεδονίας- Θράκης».

Έχει σημασία θα υπενθυμίσουμε εδώ ότι έχει διασωθεί η φωτογραφία της εκτέλεσης κατά την απελευθέρωση των δύο μισητών δοσίλογων των Φώτεφ (ονομάζονταν Κοσμάς Φωτιάδης) και Δελιακώφ (ονομάζονταν Κωνσταντίνος Δελιάκος). Οι δύο δοσίλογοι ήταν Βουλγαρογραμμένοι, δηλαδή εγγράφηκαν αν και Έλληνες ως Βούλγαροι. Τους δίκασε και τους καταδίκασε Λαϊκό Δικαστήριο, αμέσως μετά την απελευθέρωση. Ο Ξανθιώτης συγγραφέας Θωμάς Εξάρχου στο βιβλίο του «Θ. Παπαδόπουλος του Ανέστη- Ο «ξεχασμένος» αιρετός Δήμαρχος Ξάνθης 12/9/1944 – 5/4/1945», έγραψε, αλλά είναι γνωστό και από μαρτυρίες Ξανθιωτών, ότι τη στιγμή της καταδίκης τους εις θάνατον, ο ένας δοσίλογος φώναξε πως ήταν αθώος και ο άλλος ανέκραξε «Ζήτω ο φασισμός». Όπως έγραψε σε σημείωμά του ο τότε Δήμαρχος Θεόφιλος Παπαδόπουλος, το εξοργισμένο πλήθος μετά την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης, έσπασε τον κλοιό της φρουράς, άρπαξε και έδεσε τα πτώματα πίσω από κάρα, και τα έσερνε έως την έξοδο της πόλης, γεγονός που κατά τον ίδιο “προσέβαλε τον πολιτισμό μας”. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο δοσίλογοι καταδικάστηκαν μετά από εξαντλητική αποδεικτική διαδικασία, ενώ τα μέλη του Λαϊκού Δικαστηρίου είχαν εκλεγεί μαζί με το ψηφοδέλτιο των Δημοτικών Εκλογών, που είχε κηρύξει το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.

Σε άλλο έγγραφο των αμερικανικών αρχείων, αναφέρεται ότι στις 24 Ιουλίου 1944 οι Βούλγαροι απήγαγαν 300 Έλληνες, που τους βρήκαν στους δρόμους της Ξάνθης και τους έστειλαν να εργασθούν υποχρεωτικά σε καταναγκαστικά έργα στη Βουλγαρία, μαζί με περίπου 5.000 άλλους από ολόκληρο το νομό της Ξάνθης. Τα περιστατικά αυτά, είναι ένα μόνο μικρό μέρος των όσων υπέστησαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της Κατοχής, από τους Βουλγάρους συμμάχους των Ναζί.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

ΠΗΓΕΣ
*Αμερικανικά αρχεία O.S.S.
*Ιστοσελίδα XANTHI PRESS
*Ιστοσελίδα "Παλιές φωτογραφίες της Ξάνθης - old photographs of xanthi"
* Θωμάς Εξάρχου «Θ. Παπαδόπουλος του Ανέστη- Ο «ξεχασμένος» αιρετός Δήμαρχος Ξάνθης 12/9/1944 – 5/4/1945»

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Όταν οι Έλληνες πολιτικοί αντιγράφουν τον καρδινάλιο Μαζαρίνο-Του Μιχάλη Κανιμά

Ο καρδινάλιος Μαζαρίνος ( πρωθυπουργός του Λουδοβίκου ΙΔ’ της Γαλλίας ) έχει πεθάνει πριν από περίπου 360 χρόνια. Το πνεύμα του ,ωστόσο εξακολουθεί να πλανάται ,στη γη και να εμπνέει ηγέτες και λαούς. Στην Ελλάδα ιδιαίτερα, είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ , όσον αφορά τους ...

Διαβάστε περισσότερα

1886-2018 :«Μη λούου» - ίδιος ο δεκάλογος ασφαλείας λουομένων προς αποφυγήν «κινδύνου απωλείας»

«Μη λούου ων συγκεκινημένος , έμπιπτε βιαίως εις το ύδωρ, βυθίζων πρώτην την κεφαλήν». Βγάλτε τα λεξικά να δούμε τι θέλει να πει ο ποιητής. Είναι ένα απόσπασμα από τον δεκάλογο με τα προαπαιτούμενα του υπεύθυνου κολυμβητή, που αναδημοσίευσε η «Εστία» πριν από 136 χρόνια ...

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος είπε «Καραμανλής ή τανκς», ο Μίκης ή ο…

Έχει επικρατήσει να λέγεται ότι η φράση «Καραμανλής ή τανκς» ειπώθηκε για πρώτη φορά από τον Μίκη Θεοδωράκη. Λάθος. Ειπώθηκε από τον ίδιο τον Καραμανλή σε σύσκεψη με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων λίγες ημέρες μετά την πτώση της χούντας τον Αύγουστο του 1974. Ο τότε ...

Διαβάστε περισσότερα

1930:Όταν η ΦΙΦΑ ικέτευε τους Ευρωπαίους να πάρουν μέρος στο Μουντιάλ!

Αν εξαιρέσει κανείς το σκόρ του τελικού ( 4-2) λίγες άλλες ομοιότητες μπορεί να εντοπίσει κανείς ανάμεσα στο Μουντιάλ της Ρωσίας και σ’αυτό που έγινε το 1930 στην Ουρουγουάη και ήταν το πρώτο στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου. Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Ουρουγουάης ...

Διαβάστε περισσότερα

Άγιος Κασσιανός : O αντεξουσιαστής του Παραδείσου και η τιμωρία του

Αντεξουσιαστές δεν υπάρχουν μόνο στα Εξάρχεια , αλλά και στον Παράδεισο! Ο πιο ονομαστός ( και μάλλον μοναδικός ) …αναρχικός των αιωνίων μονών είναι ο Άγιος Κασσιανός , που σύμφωνα με τα συναξάρια και τη λαική παράδοση ,έθεσε ...θέμα ηγεσίας του Σύμπαντος προτείνοντας την αντικατάσταση ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρπαγές των Βουλγάρων στην Ξάνθη κατά την Κατοχή-Tου Παντελή Στεφ.Αθανασιάδη

Με τους Βουλγάρους σχεδόν ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε αγαθές σχέσεις κυρίως εξαιτίας των εθνικοθρησκευτικών εμμονικών ιδεών, που τους οδηγούσαν πάντα σε λάθος επιλογές, από την εποχή του εκκλησιαστικού σχίσματος και από την ακύρωση της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου. Έσχατα παραδείγματα, οι πράξεις της Βουλγαρίας ...

Διαβάστε περισσότερα

Το μουντιαλικό ρεκόρ της Ελλάδος πριν ηχήσουν τα τύμπανα του Πολέμου

Μέχρι το 1970 , η εθνική ποδοσφαίρου της Ελλάδος κατείχε ένα αρνητικό ρεκόρ μουντιαλικού επιπέδου. Ήταν η ομάδα που στη φάση των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938 είχε δεχθεί τα περισσότερα τέρματα. Πόσα; Έντεκα ,παρακαλώ. Το παιχνίδι με την θρυλική Ουγγαρία είχε λήξει ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα καλοκαίρια στη ζωή μας-Του Αντώνη Αργυρού

1.-Το γεγονός ότι σαν παιδιά είχαμε τρεις μήνες διακοπές ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που άρχιζε 24 Ιουνίου τ’ “Αι Γιαννιού του κλήδονα” και συνεχίζονταν στις 2 Ιουλίου με την μετάβαση στο νησάκι του Δια για το πανηγύρι της Παναγίας των Βλαχερνών και τελείωνε με το ...

Διαβάστε περισσότερα

Ευ.Παπανούτσος :Ο σοφός παιδαγωγός που εντυπωσίασε με τις γνώσεις του για τη μόδα

Ο Ευάγγελος Παπανούτσος ήταν ένας σημαντικός Έλληνας παιδαγωγός , φιλόσοφος, θεολόγος και δοκιμιογράφος του 20ου αιώνα και η συμβολή του στην λειτουργία και στην ανακαίνιση της Ελληνικής Παιδείας είναι ευρέως γνωστή. Οι κυριότερες μεταρρυθμίσεις που οφείλονται στον Ευάγγελο Παπανούτσο ήταν, μεταξύ άλλων, η καθιέρωση της ...

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί θα μπορούσε η Νταιάνα να γίνει κάποτε βασίλισσα της Ελλάδος;

Τώρα κατάλαβα γιατί ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου έδειχνε τόσο χαρούμενος και συγκινημένος για την τριήμερη επίσκεψη του στην Ελλάδα , λέγοντας μάλιστα ότι έχει την Ελλάδα στο αίμα του . Πολύ το απέδωσαν στο γεγονός ότι ο πατέρας του δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος είχε γεννηθεί ...

Διαβάστε περισσότερα

Εφιαλτικό :Μόνο στην Αθήνα πάνω από 200 οι νεκροί σε 52 μεγάλες πλημμύρες

Σε 182 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από πλημμύρες στην Αθήνα από το 1880, μέχρι το 2010, αριθμός τεράστιος αν ληφθεί υπόψη ότι η μέση ετήσια βροχόπτωση στην Αττική είναι 3-5 φορές μικρότερη σε σχέση με περιοχές της δυτικής Ελλάδος. Ο αριθμός των πλημμυρών την ...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιγράφοντας την τακτική κυβερνήσεων του...1843 και 1845

Τι να θυμίζει… τι να θυμίζει η κυβερνητική ανοχή απέναντι σε περιστατικά βίας ; Σε έναν αναγνώστη της «Καθημερινής» θυμίζει την πολιτική του πρώτου κοινοβουλευτικού πρωθυπουργού της χώρας Ιωάννη Κωλέττη, που ήταν διαβόητος για την επικράτηση της κομματικής και πελατειακής αντίληψης στη διακυβέρνηση της χώρας και ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του δημοτικού σουξέ «Παπαλάμπραινα»

Στα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους οργίαζαν οι ληστές και οι κλέφτες. Σαν καλή ώρα. Οι κακοποιοί είχαν εξελιχθεί στο μεγάλο πονοκέφαλο της Πολιτείας ,παρότι η κοινωνία τους δέχθηκε με τα υπέρ και με τα κατά τους. Τραγούδησε τα κατορθώματά τους, τα παθήματά ...

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμοι, εμφύλιοι,εκτελέσεις για ένα λάθος σφύριγμα,για μία «άδικη» ήττα-Του Μιχάλη Κανιμά

Η γενική αρχή είναι ότι ο αθλητισμός ενώνει . Συχνά ,όμως γίνεται αφορμή ή και αιτία όχι μόνο επεισοδίων , αλλά και εχθροπραξιών μεταξύ κρατών,,εμφυλίων, αλλά και πολέμων με πολλούς νεκρούς. Ο κανόνας ισχύει για το ποδόσφαιρο, κυρίως, που μπορεί να είναι μεν ο βασιλιάς των ...

Διαβάστε περισσότερα

K.Mητσοτάκης: Γιατί ήρθε ο Ανδρέας από τις ΗΠΑ...

Είκοσι δύο χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου , άλλη μία μαρτυρία καταρρίπτει τον μύθο ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήρθε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ για να κληρονομήσει το κόμμα του πατέρα του, την Ένωση Κέντρου. Η μαρτυρία δεν προέρχεται από κάποιον τυχαίο , ...

Διαβάστε περισσότερα

Εις θάνατον γιατί νίκησαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα!

Είναι γνωστή λίγο-πολύ η υπόθεση της ταινίας «Η μεγάλη απόδραση των 11». Μία ομάδα αιχμαλώτων σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης, στα σύνορα της Γερμανίας με τη Γαλλία ,καλείται να αντιμετωπίσει μία γερμανική ομάδα σε ένα προπαγανδιστικό ποδοσφαιρικό αγώνα υπέρ των Ναζί, όπου οι αιχμάλωτοι αρνούνται να ...

Διαβάστε περισσότερα

Η δύναμη του ποδοσφαίρου στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου

Όταν το 1941 οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα, ο διορισμένος από τους κατακτητές «πρωθυπουργός», ο στρατηγός Τσολάκογλου, κάλεσε τη νεολαία «να εγκαταλείψει την πολιτική και να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο». Η απάντηση της νεολαίας μέσω της ΕΠΟΝ ήταν «πολεμάμε και τραγουδάμε, αλλά και παίζουμε ποδόσφαιρο».Δεν πέρασε ...

Διαβάστε περισσότερα

Το πέρασμα της Νιάλας – Η απίστευτη συνάντηση του Δημοκρατικού Στρατού με τους διώκτες του

Άγραφα - αυχένας Νιάλας, υψόμετρο 2.200 μέτρα, Μεγάλη Παρασκευή, 11 Απριλίου 1947 Ο ουρανός λες και θα άγγιζε το βουνό. Τα μολυβένια σύννεφα είχαν κατέβει τόσο χαμηλά, που σχεδόν ακουμπούσαν τα κεφάλια των ανθρώπων. Χιόνιζε ακατάπαυστα και φυσούσε δαιμονισμένα. Ακόμη και το να μιλήσει κάποιος στον ...

Διαβάστε περισσότερα

Στο δρόμο που άνοιξαν Μ.Αλέξανδρος και βασιλιάς Πώρος 2344 χρόνια μετά

Ευτυχώς που ο Ινδός πρόεδρος κράτησε το τελευταίο μέρος από τις σχέσεις Ελλάδος – Ινδίας στην αρχαιότητα. Είναι η φιλία ανάμεσα στον βασιλιά Αλέξανδρο και τον βασιλιά Πώρο που αναπτύχθηκε μετά την ήττα των Ινδών στην αιματηρότατη μάχη του ποταμού Υδάσπη που προηγήθηκε. Αν κρατούσε ...

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπιανό: Υπογραφές στο χωριό όπου το ΚΚΕ διακήρυξε την ενιαία και ανεξάρτητη Μακεδονία

Γιατί επελέγη το χωριό Ψαράδες των Πρεσπών για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το Μακεδονικό; Προφανώς γιατί ο πρωθυπουργός θέλει να συνδυάσει (κι αν δεν θέλει αυτός προκύπτει από μόνο του) τη συμφωνία με τον Ζάεφ με μία από τις τελευταίες πράξεις του εμφυλίου ...

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Μπαρμπαρούσης,λάτρης του ...Αντόνιο Τεχέρο;

Υπάρχουν και χειρότερα από την έκκληση Μπαρμπαρούση για πραξικόπημα και σύλληψη του προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών. Το χειρότερο είναι το ίδιο το πραξικόπημα. Σαν κι αυτό που συνέβη το απόγευμα της 23ης Φεβρουαρίου 1981, μέσα στην κατάμεστη από βουλευτές και ...

Διαβάστε περισσότερα

O Γ. Μπαμπινιώτης κάνει φύλλο και φτερό τη «Μακεδονική γλώσσα» των Σκοπιανών

Είναι αληθινά άξιο περιεργείας (και μελέτης) πώς μια τόσο μικρή χώρα, τα Σκόπια, μπορεί να έχει τόσο μεγάλες φιλοδοξίες (και απαιτήσεις) αλλά και τόσο μικρή επαφή με την πραγματικότητα. Επειδή μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες στην (έξωθεν υπαγορευόμενη) πολιτική των Σκοπίων «παίζει» και το θέμα τής ...

Διαβάστε περισσότερα

Διαφορές και ομοιότητες:τι Λωζάνη,τι Ζυρίχη,τι Σκόπια;-Toυ Μιχάλη Κανιμά

Οι υπογράφοντες πανηγυρίζουν και οι αντιπολιτευόμενοι επερωτούν .Οι υπόλοιποι παρακολουθούν πόσο θα αντέξει η συμφωνία. Πανομοιότυπο το σκηνικό σχεδόν σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες. Με ελάχιστες διαφορές. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπέγραψε με «βαθείαν μελαγχολίαν» την συνθήκη της Λωζάνης , ενώ τη συμφωνία της Ζυρίχης υποστήριξε ...

Διαβάστε περισσότερα