Λέσβος: Αρχαιολογική ανακάλυψη μίας ανθρώπινης τραγωδίας 28 αιώνων

TIME-DOC
4 Μαΐου 2019 12:18:00

Μία τραγωδία που συνέβη την εποχή του Ομήρου (750-700 π.Χ.) ήρθε στο φως σε σωστική ανασκαφή στο Ιππείο της Λέσβου. Το πτώμα μίας νεκρής γυναίκας (πιθανώς της αρχόντισσας του Ιππείου), η οποία πέθανε με βίαιο τρόπο, ανακαλύφθηκε σε τάφο εντός φρεατίου.

Οι εργασίες, σύμφωνα με τον ανασκαφέα δρ Παύλο Τριανταφυλλίδη, αρχαιολόγο και προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, αφορούσαν τη διάνοιξη φρεατίου πίσω από το οθωμανικό τέμενος στο κάτω μέρος του χωριού. Αφαιρώντας τις πλάκες από σχιστόλιθο που σφράγιζαν κιβωτιόσχημο τάφο, αποκαλύφθηκε σκελετός περιβαλλόμενος από κτερίσματα, με χρυσά σκουλαρίκια, μια μεγάλη χρυσή αμφικωνική χάντρα αλλά και με χάλκινες πόρπες που συγκρατούσαν την πολύτιμη φορεσιά η οποία είχε βέβαια λιώσει.

Όπως αναφέρει ο δρ Τριανταφυλλίδης, οι πόρπες και η χάλκινη βελόνα, για τις ραφές πιασίματος των ενδυμάτων, έφεραν στο νου του την αφήγηση του Ομήρου (Οδύσσεια, σ. 293-294) με τα δώρα των μνηστήρων προς την Πηνελόπη: «Κι ο Αντίνοος της χάρισε μπόλια πλουμιστή, μεγάλη και πεντάμορφη που δώδεκα χρυσές και χάλκινες είχε καρφίτσες, που στις θηλιές εκούμπωναν τις καλοκεντημένες».

Την τραγική όμως ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου τάφου δίνει η ανακάλυψη της αρχαιολόγου-ανθρωπολόγου δρ Φωτεινής Μακτζώρτζ, η οποία ανέλαβε την ανθρωπολογική μελέτη του σκελετού. Η νεκρή, σύμφωνα με τη δρ Μακτζώρτζ, ήταν νέα γυναίκα ηλικίας 21-25 ετών. Η ζωή της είχε τερματιστεί με βίαιο τρόπο, μάλλον από ισχυρό σεισμό. Όταν πέθανε μάλιστα, ίσως άφησε πίσω της ορφανό ή ορφανά, ενώ μαζί της «έφυγε» και το σχεδόν τελειόμηνο έμβρυο που κυοφορούσε.

Η επαναφορά στην επικαιρότητα της άγνωστης αυτής τραγωδίας ύστερα από 28 αιώνες φάνηκε να αγγίζει την ψυχή των ανθρώπων, μετά την ανακοίνωσή της πριν από λίγες μέρες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης. Εκεί έχει μεταφερθεί και εκτίθεται ο σημαντικός αυτός τάφος. Απευθυνθήκαμε στην ανθρωπολόγο δρ Μακτζώρτζ, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα κατατοπιστική στις πληροφορίες της αλλά και στην επίλυση των αποριών μας.

Ακολουθεί η συνέντευξη της δρ. Μακτζώρτζ από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος:

Τι σας οδήγησε στην πεποίθηση του βίαιου θανάτου για τη γυναίκα αυτή;

«Το πρώτο στοιχείο ήταν η παράξενη θέση του κεφαλιού της. Το κρανίο έγερνε αφύσικα χαμηλά, ακουμπώντας με την αριστερή παρειά στο στήθος της, λες και ο αυχένας της είχε λυγίσει. Η περίεργη αυτή στάση είχε δοθεί μάλλον επίτηδες ώστε να συγκαλύπτονται διακριτικά τα σοβαρά συμπιεστικά κατάγματα της αριστερής κυρίως πλευράς του κρανίου της, τα οποία πιθανότατα επέφεραν το θάνατό της. Οπως αποδείχθηκε και από την αξονική τομογραφία, τα κατάγματα αυτά ήταν συμπιεστικά και είχαν ως συνέπεια σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση που προκάλεσε το θάνατο. Το αριστερό βρεγματικό οστό ήταν σπασμένο σε έξι τουλάχιστον κομμάτια. Το κάταγμα αυτό έφτανε μέχρι την ινιακή ραφή, στο πίσω μέρος του κρανίου, και μπροστά στο μετωπιαίο οστό παρεκτοπίζονταν δυο κομμάτια του προς τα μέσα, ενώ επίσης σπασμένη ήταν και η σιαγόνα της».

Κάποιος δηλαδή τη χτύπησε στο κεφάλι με κάτι βαρύ;

«Δεν είχε τραυματιστεί μόνο στο κεφάλι. Πολλαπλά τραύματα υπήρχαν και στο υπόλοιπο σώμα της. Διακρίνονταν κατάγματα στην αριστερή ωμοπλάτη, στον αριστερό βραχίονα, στην ωλένη, ακόμη και στον αυχένα του αριστερού μηριαίου οστού. Υπήρχαν όμως τραύματα και στη δεξιά κερκίδα, την ωλένη και τα μετακάρπια. Ο τραυματισμός αφορούσε την αριστερή κυρίως πλευρά, συνέτριψε όμως τον αυχένα της και τα άνω άκρα. Σκεφτείτε ότι το αριστερό βραχιόνιο οστό συγκολλήθηκε στο εργαστήριο από 16 ξεχωριστά θραύσματα».

Τι προκάλεσε τα τραύματα αυτά;

Κατ’ αρχάς χρειάζεται να ξεκαθαριστεί αν συνέβησαν πριν ή μετά το θάνατό της. Μήπως υπήρχε μια μεγάλη πέτρα κάτω από την ταφή και υπό την πίεση των υπερκείμενων στρωμάτων προκάλεσε τις καταστροφές στο κρανίο; Αυτό όμως δεν ευσταθεί, γιατί η μετακίνηση του σκελετού αποκάλυψε πλήρως το «δάπεδο» του τάφου, το οποίο ήταν εντελώς επίπεδο. Συνεπώς είναι φανερό ότι όσα περιγράψαμε αποτελούν πράγματι προθανάτια τραύματα, η εξαιρετική σφοδρότητα των οποίων αποτελεί και την αιτία θανάτου της γυναίκας αυτής».

Στη γυναίκα δηλαδή αυτή ασκήθηκε βία;

«Η βίαιη επίθεση σε μια τέτοια αρχόντισσα φαίνεται ανακόλουθη. Εκτός από τα πολύτιμα κοσμήματα και τα πέντε αγγεία του τάφου, βρέθηκαν μια χύτρα και ένας αμφορέας σε κατασκευή πάνω στη βορειοδυτική γωνιά του, η οποία μπορεί να λειτουργούσε ως σήμανση, συμπεραίνοντας την πραγματοποίηση επιμνημόσυνων τελετουργιών προς τιμήν της».

Πού αποδίδεται λοιπόν το θάνατό της;

«Πιστεύω ότι υπήρξε μάλλον θύμα σεισμικού γεγονότος καθώς η πτώση από μεγάλο ύψος θα πρέπει να αποκλειστεί από τη στιγμή που τα κάτω άκρα της, με εξαίρεση τον αυχένα του αριστερού μηριαίου, δεν ήταν σπασμένα. Ο σεισμός βέβαια είναι πολύ πρώιμος για να έχει καταγραφεί ιστορικά αλλά εδώ ίσως επιβεβαιώνεται αρχαιολογικά. Η καταγραφή σεισμών ξεκίνησε συστηματικά τον 20ό αιώνα. Ωστόσο αρχαίοι και μεσαιωνικοί περιηγητές αναφέρουν καταστροφές στο νησί εξαιτίας σεισμών. Ο Μπενεντέτο Μπορντόνε, που επισκέφθηκε τη Λέσβο το 1528, περιγράφει τις επιπτώσεις σεισμών που μετέτρεψαν την πόλη σε ερείπια».

Πώς υπολογίσατε την ηλικία της; Πώς θα πρέπει να τη φανταστούμε;

«Ηταν πράγματι αρχοντική. Εκτός από τα πολύτιμα αντικείμενα, η ευζωία της αποδεικνύεται και από το μεγαλύτερο σχετικά ύψος, σε σύγκριση με το μέσο ύψος των γυναικών για την εποχή της. Η διατροφή, όπως ξέρετε, παίζει σημαντικό ρόλο στο ύψος. Ηταν 1,62 περίπου, δηλαδή είχε ύψος ικανοποιητικό ακόμη και για σήμερα. Για τον προσδιορισμό της ηλικίας έχει σημασία η σύγκλιση των επιφύσεων. Η έκφυση των ριζών των 3ων γομφίων (φρονιμίτες) αποδεικνύουν ότι είχε περάσει τα 21. Η ήπια φθορά των δοντιών της την τοποθετεί μεταξύ 17 και 25 ετών. Η διακοπή της ανάπτυξης της αδαμαντίνης στο κυνόδοντα, πιθανολογούν μάλιστα παιδική μάλλον ασθένεια που ανέστειλε για λίγο την ανάπτυξή της. Οι εσωτερικές επιφάνειες των λαγονίων της δίνουν επίσης κατά προσέγγιση ηλικία 25 έτη. Οι αυλακώσεις μάλιστα δίπλα στις ωτοειδείς επιφάνειες των ανωνύμων οστών αποδεικνύουν ότι η γυναίκα αυτή είχε ήδη τεκνοποιήσει».

Στην παρουσίαση μιλήσατε για την παράξενη θέση των χεριών της…

«Ο αριστερός της βραχίονας ήταν παράλληλος με το σώμα της αλλά το δεξί της χέρι λύγιζε στον αγκώνα και ήταν έτσι τοποθετημένο ώστε η παλάμη να ακουμπά στο στομάχι της. Στη χειρονομία αυτή δίνει νόημα η ανακάλυψη ενός μικρού αριστερού λιθοειδούς οστού εμβρύου, ηλικίας 30 εβδομάδων, στην περιοχή της κοιλιάς της. Μια μεγάλη λεκάνη με δύο χερούλια είχε τοποθετηθεί ανεστραμμένη πάνω από το σημείο αυτό. Η προσφορά αυτή αποτελεί πιθανότατα τεκμήριο της επίγνωσης ύπαρξης μεταστάντος τέκνου λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης της».

πηγή...in.gr

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

"Άνδρας και πατριώτης"

Ήταν έντιμος και πέθανε δίχως να κληροδοτήσει χρήματα στους απογόνους του, ενώ ο αδελφός του απασχολούνταν ως εργάτης, χωρίς να επικαλείται το όνομα του αδελφού του. Προς το τέλος της ζωής του, καταβεβλημένος από αλλεπάλληλα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ έπασχε από φυματίωση, κατοικούσε στο Μετς, ...

Διαβάστε περισσότερα

«Φέρμελη», μια νέα ματιά στην ιστορία των Ευζώνων

Εύζωνες (από ευ + ζώννυμι, καλά ζωσμένος). Ισχυρός ο συμβολισμός, αλλά περιορισμένη η γνώση του κοινού. Η εικαστικός Λίζα Πενθερουδάκη παρουσίασε πρόσφατα σε δημόσια εκδήλωση μια νέα πρωτοβουλία με αντικείμενο, έμπνευση και αφετηρία τους Εύζωνες. Η «Φέρμελη», το όνομα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας, φιλοδοξεί να ...

Διαβάστε περισσότερα

Τριάντα χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη

Τριάντα χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του από τις σφαίρες των δολοφόνων της 17Ν. Η οικογένειά του- με συγκινητικά μηνύματα- τίμησε την μνήμη του, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη30 χρόνια χωρίς τον Παύλο Μπακογιάννη, ...

Διαβάστε περισσότερα

Η 11η Σεπτεμβρίου στην ιστορία σε αριθμούς

Δεκαεννέα άντρες καταλαμβάνουν τέσσερα αμερικανικά αεροπλάνα τα οποία κατευθύνονται σε προορισμούς στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Ρίχνουν δύο στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, ένα στην Ουάσινγκτον και ένα πέφτει στην Πενσιλβάνια, όταν οι επιβάτες επιτίθενται στους αεροπειρατές. Συνολικά 2.977 άνθρωποι πεθαίνουν ...

Διαβάστε περισσότερα

Το Γενέθλιον της Παναγίας και η “σιγή” των Ευαγγελίων

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους, στις 08 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία πανηγυρίζει «το Γενέθλιον της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας». Για το γεγονός αυτό τα ιερά Ευαγγέλια σιγούν. Η ίδια σιγή, άλλωστε, απλώνεται γύρω από το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ...

Διαβάστε περισσότερα

Άγιος Φανούριος: Η ιστορία, οι θρύλοι, τα θαύματα και η φανουρόπιτα

  Άγιος Φανούριος: Στις 27 Αυγούστου η εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου του Μεγαλομάρτυρα. Κατά το έθιμο σε πολλά σπίτια οι νοικοκυρές φτιάχνουν φανουρόπιτες. Ποιος ήταν όμως ο Αγιος Φανούριος και τι συμβολίζει η παραδοσιακή φανουρόπιτα; Ο Αγιος Φανούριος, έζησε στα Ρωμαϊκά χρόνια και συγκρούστηκε ...

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορίες για γέλια και για κλάματα

Αφηγείται ο Παναγιώτης Νικολόπουλος , προπονητής επί 25 χρόνια αφιλοκερδώς στα παιδικά τμήματα ποδοσφαίρου του Γυμναστικού Συλλόγου Καισαριανής ( πρώην Αετός ). Σάββατο πρωί και εμείς στο παιχνίδι του Γ.Σ.Καισαριανής με το Παγκράτι.Έρχεται ο πρόεδρος της ομάδας Ιωάννης Παναγιωταράς και μου λέει:"Ο διαιτητής είναι από τον ...

Διαβάστε περισσότερα

29 ΜΑΙΟΥ. Αγία Υπομονή, η αυτοκράτειρα που έγινε μοναχή και προστάτιδα των φτωχών

Η Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση – Παλαιολόγου, ήταν κόρη του Σέρβου δεσπότη Κωνσταντίνου Δραγάση και σύζυγος του βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου.Ως αυτοκράτειρα, επέδειξε συνέπεια, δικαιοσύνη και μεγάλη υπομονή. Με τον σύζυγο της προσπάθησαν να βρουν τρόπους σωτηρίας του Βυζαντίου καθώς και συμμάχους για ...

Διαβάστε περισσότερα

Λέσβος: Αρχαιολογική ανακάλυψη μίας ανθρώπινης τραγωδίας 28 αιώνων

Μία τραγωδία που συνέβη την εποχή του Ομήρου (750-700 π.Χ.) ήρθε στο φως σε σωστική ανασκαφή στο Ιππείο της Λέσβου. Το πτώμα μίας νεκρής γυναίκας (πιθανώς της αρχόντισσας του Ιππείου), η οποία πέθανε με βίαιο τρόπο, ανακαλύφθηκε σε τάφο εντός φρεατίου. Οι εργασίες, σύμφωνα με τον ...

Διαβάστε περισσότερα

Η αφρικανική σκόνη δεν είναι «αθώα»: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία

Το φαινόμενο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης είναι γνωστό για την «εξωτική», συχνά κιτρινωπή, θολούρα που δημιουργεί στο περιβάλλον. Παρά ταύτα, έχει πολλές, αρκετά σοβαρές, επιπτώσεις που μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αγνοεί. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το φαινόμενο της ερημικής – αφρικανικής σκόνης, που αναμένεται να ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα αρώματα των αρχαίων Ελλήνων

Το πρώτο άρωμα, το «Ρόδο της Αφροδίτης», εμπνευσμένο από την επιβλητική μορφή και ανυπέρβλητη γοητεία της Θεάς που έγινε συνώνυμο της αιώνιας ομορφιάς, χάρισε μία μοναδική αισθητηριακή αναβίωση του αρχαίου κόσμου στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ...

Διαβάστε περισσότερα

Φασισμός και Εξωτερική Πολιτική-Του Γιάννη Χουλιάρα

Η παρούσα εργασία εστιάζει στο ζήτημα της σχέσης ανάμεσα στον φασισμό και την κρατική εξωτερική πολιτική, με σκοπό να συμπεραθεί το αν υπάρχει ή όχι κάποια γενική αρχή της εξωτερικής πολιτικής των φασιστικών καθεστώτων. Εξετάζονται συγκριτικά οι περιπτώσεις δύο κρατών της περιόδου του Μεσοπολέμου, του ...

Διαβάστε περισσότερα

Χώροι λατρείας των Ελληνορθόδοξων της Ανατολ. Θράκης,πριν την μεγάλη Έξοδο

Ο Μιχάλης Ε. Πατέλης, είναι ένας σημαντικός συλλέκτης, που στα συρτάρια του συνωστίζονται, έγγραφα, φωτογραφίες, αντικείμενα και κάθε είδους πολύτιμο συλλεκτικό πετράδι της ιστορίας της Θράκης. Ο Πατέλης, άνθρωπος φιλότιμος, συνεισφέρει σε όσους πραγματοποιούν εκθέσεις για τη Θράκη ό,τι του ζητηθεί, ώστε να εκτίθενται κομμάτια ...

Διαβάστε περισσότερα

Η "ωραία Ελένη" της Επανάστασης του 21-Του Παντελή Στεφ.Αθανασιάδη

Στην Επανάσταση του 1821, υπήρξαν σημαντικές γυναίκες σύζυγοι, μάνες ή ερωμένες, που στήριζαν με τον τρόπο τους, ποικιλότροπα τους αγωνιστές. Συνηθίζουμε να λέμε, πως πίσω από κάθε σπουδαίο άνδρα, κρύβεται μια εξίσου σπουδαία γυναίκα. Και αυτό επαληθεύθηκε, κατά τη διάρκεια της Εθνεγερσίας. Μια τέτοια γυναίκα, ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φιλικός Αθανάσιος Ζαρείφης, που τον κήδεψαν με ελεημοσύνη-Του Παντελή Στεφ. Αθανασιάδη

Στη χώρα μας, συχνά απαντάται το φαινόμενο, άνθρωποι που πρόσφεραν τα πάντα για την πατρίδα, περιουσία και σωματική ακεραιότητα, να πεθαίνουν στη ψάθα πάμπτωχοι και αγνοημένοι, χωρίς καν η οικογένειά τους να έχει ακόμα και τα έξοδα κηδείας. Αυτό το φαινόμενο, ήταν έντονο μετά την ...

Διαβάστε περισσότερα

Ντοκουμέντο: Οι απώλειες Ελλήνων και Τούρκων στην Επανάσταση του 1821

Εν έτει 1973 ένας συνταξιούχος ρώτησε τους υπευθύνους του περιοδικού «Ιστορία» τα εξής: « Πόσοι αγωνισταί , κατά κατηγορίας ( αρχηγοί, οπλαρχηγοί, καπεταναίοι, απλοί στρατιώτες ) και πόσοι από τον άμαχο πληθυσμό σκοτώθηκαν, εξαφανίστηκαν αιχμαλωτίστηκαν πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα κλπ σε όλη τη διάρκεια του αγώνος ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι τελευταίες ώρες του Γέρου του Μοριά

Στις 13 Νοεμβρίου 1838 ο σχεδόν 70χρονος Κολοκοτρώνης μίλησε στην Πνύκα προς τους μαθητές του Γυμνασίου της πρωτεύουσας. Η κυβέρνηση, όταν έμαθε για τις προθέσεις του Γέρου, φοβήθηκε μήπως από τα λεγόμενά του ξεσηκωθεί ο κόσμος. Έστειλε λοιπόν ένα απόσπασμα χωροφυλακής για να τον εμποδίσει. ...

Διαβάστε περισσότερα

Η τραγική μοίρα των παιδιών του Αϊνστάιν

Όσο ριζοσπαστικές και καινοτόμες ήταν οι ιδέες και οι ανακαλύψεις του Άλμπερτ Αϊνστάιν τόσο επεισοδιακή και ασταθής ήταν η προσωπική του ζωή. Κατά γενική ομολογία, ήταν ένας άνθρωπος με ιδιοτροπίες και παραξενιές. Δυστυχώς, οι μεγαλύτεροι αποδέκτες της ιδιορρυθμίας του ήταν τα ίδια του τα ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ωραία κοιμωμένη της Σικελίας. Μούμια δίχρονου κοριτσιού από το 1920, ανοιγοκλείνει τα μάτια της!

Στις κατακόμβες της Σικελίας υπάρχει ένα γυάλινο φέρετρο. Μέσα κείτεται το άψυχο σώμα ενός 2χρονου κοριτσιού, ονόματι Ροζαλία Λομπάρντο. Πέθανε σχεδόν έναν αιώνα πριν, το 1920, αλλά η αγγελική ομορφιά της δεν έχει αλλοιωθεί απ’ το χρόνο. Η ιστορία της είναι πολύ απλή. Το κοριτσάκι ...

Διαβάστε περισσότερα

Αμέλια Ερχαρτ: Βρέθηκε φιλμ που μπορεί να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης, 80 χρόνια μετά

Το κλειδί του μυστηρίου της εξαφάνισης της θρυλικής Αμερικανίδας αεροπόρου, Αμέλια Έρχαρτ, ίσως κρατά ένα φιλμ 16mm που εντοπίστηκε πρόσφατα. Η Έρχαρτ είχε ήδη γράψει ιστορία το 1932 όταν έγινε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό ωκεανό, αλλά πέντε χρόνια αργότερα, στις 2 ...

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλισσα Άννα: H αληθινή ιστορία της εκκεντρικής βασίλισσας που ενέπνευσε τον Γιώργο Λάνθιμo

H τελευταία της Δυναστείας των Στιούαρτ, η Άννα Στιούαρτ, γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1665. Ήταν η μικρότερη κόρη της Άννας Χάιντ και του Ιακώβου Δούκα του Γιορκ, (του δεύτερου γιου, ενός αμφιλεγόμενου βασιλιά), και, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα γινόταν ποτέ βασίλισσα. Από ένα παράδοξο ...

Διαβάστε περισσότερα

Μάικλ Ροκφέλερ. Ο γόνος της ζάπλουτης οικογένειας που τον έφαγαν ιθαγενείς κανίβαλοι για εκδίκηση

Στις 19 Νοεμβρίου του 1961, ο γιος και κληρονόμος της τεράστιας περιουσίας των Νεοϋορκέζων Ροκφέλερ, Μάικλ, κρεμόταν από ένα αναποδογυρισμένο καταμαράν στα ανοιχτά της Νέας Γουινέας. Μαζί του ήταν ο Ολλανδός ανθρωπολόγος, Ρενέ Γουάσνικ. Οι δύο άντρες είχαν περάσει τη νύχτα μεσοπέλαγα, περιμένοντας βοήθεια.Η εξαφάνιση ...

Διαβάστε περισσότερα

Μάργκαρετ Κάμπελ –H «βρώμικη δούκισσα» με τους 88 εραστές

Έγινε γνωστή ως η «βρώμικη δούκισσα» με τον σύζυγό της να την κατηγορεί πως είχε κοιμηθεί με 88 άνδρες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και μελών της βασιλικής οικογένειας. Ο λόγος για την Μάργκαρετ Κάμπελ, δούκισσα του Αργκίλ. Φορώντας τίποτε άλλο παρά μόνο ένα μαργαριταρένιο κολιέ, η δούκισσα πόζαρε ...

Διαβάστε περισσότερα