ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-Κούβα 1962: Η μαρτυρία του Ρόμπερτ Κέννεντυ για το πώς αποσοβήθηκε ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

TIME-DOC
3 Οκτωβρίου 2018 13:09:00

«… Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου η Επιτροπή συνέρχεται στις 10 το πρωί και στις 6 το απόγευμα. Ο πρόεδρος προετοιμάζει τη διακήρυξη του αποκλεισμού της Κούβας που θα απαγγείλει την επομένη το πρωί. Κατά τη διάρκεια αυτής της συγκεντρώσεως μάθαμε ότι έχουν εντοπισθεί πολυάριθμα κωδικά μηνύματα προς όλα τα ρωσικά σκάφη με κατεύθυνση την Κούβα. Τι έλεγαν τα μηνύματα αυτά δεν μάθαμε ποτέ. Ένα πράγμα μόνο ήταν σαφές. .Εκείνη την στιγμή τα πλοία εξακολουθούσαν την πορεία τους προς την Κουβα.

Ο πρόεδρος συνέταξε ένα γράμμα προς τον Χρουστσόφ ζητώντας του να λάβει υπ’όψιν του τον εφαρμοσθέντα αποκλεισμό μετά από ψηφοφορία του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Διευκρίνιζε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούσαν να ανούξουν πυρ κατά των σοβιετικών σκαφών: « Εύχομαι ότι και εσείς και εγώ θα φανούμε σώφρονες και δεν θα προβούμε σε καμιά ενέργεια , η οποία μπορεί να μας αφαιρέσει τον έλεγχο της καταστάσεως.»

Συζητήσαμε τότε λεπτομερώς τους κανόνες που έπρεπε να τηρήσει το ναυτικό σε περίπτωση εισόδου εμπορικού σκάφους στη ζώνη αποκλεισμού. Για να αποφευχθεί η σύρραξη σε περίπτωση που ένα πλοίο αρνιόταν να σταματήσει , το ναυτικό έπρεπε να πλήξει μόνο την τρόπιδα και τις έλικες του, ώστε να μείνει ακυβέρνητο. Ο πρόεδρος εξέφρασε τότε τους φόβους του για την περίπτωση που οι Ρώσοι θα αποφάσιζαν να αντισταθούν. Τότε προβλέπω βίαιες συγκρούσεις και πολλούς νεκρούς» είπε. Ο υπουργός Μακναμάρα υποστήριξε ότι δεν θα ήταν απαραίτητο να καταληφθεί το πλοίο , αλλά ότι θα αρκούσε να ρυμουλκηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ως την Τζακσονβιλ ή το Τσάρλεστον. Και τι θα κάνετε αν μετά από όλη αυτή την φασαρία ανακαλύψετε ότι το πλοίο μετέφερε παιδικές τροφές;» ρώτησε ο πρόεδρος.Πεισθήκαμε ότι θα έπρεπε να αιχμαλωτίζονται που μετέφεραν εμφανώς πολεμικό υλικό , αλλά στο μεταξύ ήταν δύσκολο να αποφασιστεί ποια θα ήταν η αντιμετώπιση άλλων πλοίων.

 

Ποια κριτήρια θα χρησιμοποιήσουν οι αξιωματικοί του ναυτικού για να σταματούν ορισμένα εμπορικά πλοία και να αφήνουν ελεύθερα τα υπόλοιπα; Και πως θα είμαστε βέβαιοι για την ορθή κρίση τους; Κανένα από τα προβλήματα αυτά δεν λύθηκε οριστικά . Ο Τζων Μακ Κον μας ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά υποβρύχια άρχισαν να εισέρχονται στην Καραιβική . Ένα από αυτά είχε ανεφοδιασθεί την προηγουμένη στις Αζόρες και κατευθυνόταν ολοταχώς προς την Κούβα.

Ο πρόεδρος διέταξε το ναυτικό να δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην καταδίωξη των υποβρυχίων και να λάβει τα μεγαλύτερα δυνατά μέτρα ασφαλείας για να προστατεύσει τα αεροπλανοφόρα μας και τα άλλα πολεμικά σκάφη. Μετά την συγκέντρωση , ο πρόεδρος , ο Τέντ Σόρενσεν , ο Κέννυ ο Ντόνελ και εγώ συναντηθήκαμε και πάλι στο γραφείο του. « Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σ’αυτή την υπόθεση , είπε εκείνος, είναι ένα λάθος υπολογισμού ή ένα λάθος κρίσεως».

 

Είχε διαβάσει πριν λίγο καιρό το βιβλίο της Μπάρμπαρα Τάτασμαν «Αύγουστος του 1914» και μας ανέφερε τα λάθη υπολογισμού των Γερμανών, Ρώσων, Αυστριακών , Γάλλων και Άγγλων.Είχαν παρασυρθεί στον πόλεμο από ανοησία , από προσωπικά καπρίτσια και συμπλέγματα ανωτερότητας ή κατωτερότητας.

Πεισθήκαμε ότι κανείς δεν ήθελε να πολεμήσει για την Κούβα , αλλά ότι υπήρχε πιθανότητα να ληφθεί από τους μεν ή τους δε μία απόφαση που για λόγους «ασφαλείας» «αξιοπρέπειας» ή «εθνικής περηφάνειας» θα απαιτούσε βίαιη αντίδραση από το αντίπαλο στρατόπεδο , η οποία με τη σειρά της θα προκαλούσε για τους ίδιους λόγους παρόμοια αντίδραση και τελικά η κλιμάκωση αυτή των αντιδράσεων θα οδηγούσε σε παγκόσμια σύρραξη.

Αυτό ακριβώς προσπαθούσε να αποφύγει ο πρόεδρος. Δεν ήθελε να γραφεί αργότερα κάτι για τους «Πυραύλους του Οκτωβρίου», όπου θα φαινόταν ότι οι ΗΠΑ δεν έκαναν το παν για να διατηρηθεί η ειρήνη. Δεν έπρεπε λοιπόν να γίνει κανέναν σφάλμα κρίσεως ή υπολογισμών. Δεν έπρεπε να αψηφήσουμε το αντίπαλο στρατόπεδο ούτε να εξωθήσουμε τους αντιπάλους μας σε ανεπιθύμητες και απρόβλεπτες αντιδράσεις. Έπειτα ο πρόεδρος κι εγώ συζητήσαμε μόνοι. Με παρακίνησε να επισκεφθώ τον πρεσβευτή Ανατόλ Ντομπρύνιν και να του εκθέσω προσωπικά τις σοβαρές συνέπειες της διπλοπροσωπίας των Ρώσων και της κρίσεως που προκάλεσαν με την εγκατάσταση πυραύλων στην Κούβα..

Τηλεφώνησα στον Ντομπρύνιν και κανονίσαμε να συναντηθούμε το ίδιο βράδυ στις 9.30’. Τον βρήκα στο γραφείο του στον τρίτο όροφο της Σοβιετικής Πρεσβείας. Του περιέγραψα τα γεγονότα των τελευταίων έξι εβδομάδων που μας είχαν οδηγήσει στην παρούσα αντιμετώπιση του προβλήματος. Τόνισα ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου με είχε διαβεβαιώσει ότι οι Ρώσοι δεν είχαν εγκαταστήσει καμιά βάση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Κούβα και ότι δεν είχαν την πρόθεση να κάνουν κάτι παρόμοιο στο μέλλον.Με διέκοψε εκείνη τη στιγμή για να προσθέσει ότι είχε πεί ακριβώς αυτό μάλιστα ότι μου είχε δώσει τον λόγο της τιμής του σχετικά.

Προσέθεσα ότι με βάση αυτή τη δήλωση και με εκείνες που έκανε αργότερα στο Πρακτορείο Τας , ο πρόεδρος είχε τηρήσει στάση πολύ λιγότερο εριστική από άλλους Αμερικανούς πολιτικούς και ότι είχε εγγυηθεί στον αμερικανικό λαό ότι μία στρατιωτική επέμβαση στην Κούβα δεν ήταν αναγκαία. Τώρα ο πρόεδρος ήξερε ότι είχε απατηθεί και αυτό θα είχε συνέπειες για την ειρήνη του κόσμου.

Η μόνη απάντηση του Ντομπρύνιν ήταν ότι είχε πράγματι διαβεβαιώσει ότι δεν υπήρχαν πύραυλοι στην Κούβα. Αυτό του είχε πει ο Χρουστσόφ και από τότε δεν είχε τίποτε νεότερο. Με ρώτησε τότε γιατί ο πρόεδρος δεν ενημέρωσε τον Γκρομίκο κατά την συνάντηση τους την προηγούμενη Πέμπτη. Του αποκρίθηκα ότι όλα αυτά ήταν γνωστά στον Γκρομίκο και ότι αν το πάρουμε έτσι γιατί ο ίδιος ο Γκρομίκο δεν είπε τίποτε στον πρόεδρο; Πράγματι, ο πρόεδρος είχα σκανδαλισθεί από το πόσο απατηλές ήταν οι δηλώσεις του Γκρομίκο ενώ τα πράγματα είχαν προχωρήσει τόσο πολύ.Ο Ντομπρύνιν φαινόταν φανερά ενοχλημένος. Φεύγοντας τον ρώτησα αν τα σοβιετικά σκάφη επρόκειτο να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Κούβα. Απάντησε ότι αυτές είναι οι διαταγές που έχουν λάβει και δεν υπάρχουν αλλαγές.

Έφυγα από την Σοβιετική Πρεσβεία κατά τις 10.15’ και επέστρεψα στον Λευκό Οίκο. Εκεί ήταν ο πρόεδρος μαζί με τον πρεσβευτή της Μεγάλης Βρετανίας Νταίηβιντ Όρμσμπυ Γκορ, παλαιό και έμπιστο φίλο. Μετέφερα τη συνομιλία μου με τον Ντομπρύνιν στους δύο άνδρες.


Ο πρόεδρος υπενθύμισε τη δυνατότητα συγκλήσεως διασκέψεως κορυφής με τον Χρουστσόφ , αλλά τελικά εγκατέλειψε αυτή την ιδέα επειδή πίστευε ότι μία τέτοια συνάντηση θα ήταν ανώφελη αν ο Χρουστσόφ δεν συνειδητοποιούσε τη σταθερότητα των αποφάσεων μας μέσω των πράξεων και των διακηρύξεων μας .Ήθελε να έχει κερδίσει μερικά ατού πριν συγκαλέσει διάσκεψη κορυφής. Ο πρεσβευτής Όρμσμπυ Γκορ ανησύχησε από το γεγονός ότι η γραμμή επεμβάσεως των πλοίων του ναυτικού μας είχε φτάσει σε απόσταση 1300 χιλιομέτρων . Αυτή σήμαινε ότι η παραβίαση της ελεγχόμενης ζώνης μπορούσε να γίνει λίγες ώρες μετά την κήρυξη του αποκλεισμού. «Γιατί να μην τους δώσουμε περισσότερο χρόνο, ώστε να εξετάσουν αναλυτικότερα την θέση τους ;» ρώτησε. Το ναυτικό είχε καθορίσει αυτό το όριο των 1300 χιλιομέτρων , ώστε να βρίσκεται έξω από την ακτίνα δράσεως των καταδιωκτικών Μιγκ που είχαν τη βάση τους στην Κούβα.Ο πρόεδρος τηλεφώνησε στον Μακναμάρα και τον υποχρέωσε να μειώσει το όριο σε 800 χλμ.


Την επόμενη , ημέρα, Τετάρτη , ο αποκλεισμός εφαρμόστηκε και οι πρώτες αναφορές μας πληροφόρησαν ότι τα ρωσικά σκάφη συνέχιζαν ανενόχλητα την πορεία τους προς την Κούβα. Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της συνεδριάσεως της Επιτροπής αντάλλαξα μερικές φράσεις με τον πρόεδρο. «Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα, έ;», μου είπε. «Αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αν φέρονται έτσι εδώ έξω από την πόρτα μας τότε τι πρέπει να περιμένουμε την επόμενη φορά;»

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λύση» ,του είπα. « Κι έπειτα αν δεν είχες λάβει αυτά τα μέτρα θα αντιμετώπιζες το Ανώτατο Δικαστήριο».

Ο πρόεδρος σκέφθηκε λίγο και είπε :Αυτό λέω , θα είχα να κάνω με το Ανώτατο Δικαστήριο».

Οι συνεδριάσεις της Τετάρτης και του Σαββάτου, 27ης Οκτωβρίου , ήταν οι πιο δύσκολες απ’όλες. Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη. Τα ρωσικά πλοία προχωρούσαν ακάθεκτα. Πλησίαζαν το φράγμα των 800 χιλιομέτρων. Έπρεπε ή να τα αιχμαλωτίσουμε ή να αναγγείλουμε την οπισθοχώρηση μας. Καθόμουν στην άλλη ακρη του τραπεζιού , απέναντι από τον πρόεδρο. Ήταν η στιγμή για την οποία είχαμε προετοιμασθεί και που όπως ελπίζαμε δεν ήρθε ποτέ. Ο κίνδυνος και η αγωνία βάραινε σαν μολυβένια σκιά επάνω μας και κυρίως στον πρόεδρο.

 

Η ένταση κλιμακώνεται

 

Τα U-2 και τα αεροπλάνα που είχαν πετάξει χαμηλά πάνω από την Κούβα την παραμονή, είχαν φέρει πολλές φωτογραφίες που εξετάσαμε προσεκτικά. Τα ντοκουμέντα ήταν τώρα τόσα πολλά που αν έμπαιναν το ένα δίπλα στο άλλο στη σειρά , το μήκος τους θα έφτανε τα 40 χιλιόμετρα. Τα αποτελέσματα μας ανακοινώθηκαν το ίδιο βράδυ. Οι βάσεις εκτοξεύσεως, οι πύραυλοι , τα τσιμεντένια υπόστεγα διακρίνονταν καθαρότατα. Η σύγκριση με προηγούμενες φωτογραφίες έδειχνε ότι οι εργασίες συνεχίζονταν επί τόπου και ότι σε μερικές μέρες πολλές βάσεις εκτοξεύσεως θα ήταν έτοιμες να λειτουργήσουν.

Η ώρα ήταν 10 και κάτι. Ο υπουργός αμύνης Μακναμάρα ανακοίνωσε ότι δύο σοβιετικά σκάφη το «Γκαγκάριν» και το «Κομίλες» είχαν φτάσει σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το φράγμα. Η αιχμαλώτιση των δύο πλοίων θα γινόταν κατά πάσα πιθανότητα πριν από τις 12, ώρα Ουάσιγκτον. Άλλοι προέβλεπαν ότι το ένα σκάφος θα λάβαινε σήμα να σταματήσει μεταξύ 10.30’ και 11.00. Τότε έφτασε το ανησυχητικό μήνυμα. Ένα ρωσικό υποβρύχιο έλαβε θέση μεταξύ των πλοίων. Κατά το αρχικό σχέδιο ν, την αιχμαλώτιση του πρώτου σκάφους θα ανελάμβανε ένα καταδρομικό ,αλλά επειδή ο κίνδυνος μεγάλωνε συνεχώς αποφασίσαμε την τελευταία στιγμή να στείλουμε ένα αεροπλανοφόρο συνοδευόμενο από ελικόπτερα κατάλληλα οπλισμένα για την καταδίωξη υποβρυχίων.Το αεροπλανοφόρο «Έσσεξ »διετάχθη να σταματήσει το υποβρύχιο να το αναγκάσει να βγεί στην επιφάνεια και να δηλώσει την ταυτότητα του.

 

Στα πρόθυρα ολοκαυτώματος

 

Αν αρνιόταν , ο Μακναμάρα είχε διατάξει να χρησιμοποιηθούν μικρές υποβρύχιες βόμβες που θα ανάγκαζαν το υποβρύχιο να αναδυθεί. Πιστεύω ότι αυτά τα λίγα λεπτά ήταν τα σοβαρότερα της ζωής του προέδρου.Ο κόσμος βρισκόταν στα πρόθυρα ενός νέου ολοκαυτώματος; Από δικό μας λάθος; Πού βρισκόταν το σφάλμα; Υπήρχε κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε;

Ανέβασε το χέρι του στο πρόσωπο του και έκλεισε με αυτό το στόμα του.Ανοιγόκλεισε τη γροθιά του. Το πρόσωπο του ήταν χλωμό , τα πονεμένα μάτια του έμοιαζαν σχεδόν γκρίζα.Κοιταχθήκαμε στα μάτια. Για μερικά δευτερόλεπτα φαινόταν σαν να μην ήταν πια ο πρόεδρος και να μην υπήρχε άλλος δίπλα μας.Χωρίς να καταλαβαίνω το γιατί σκέφθηκα τον καιρό που ήταν άρρωστος και λίγο έλειψε να πεθάνει. Τότε που είχε χάσει το παιδί του. Την ημέρα που μάθαμε τον θάνατο του μεγάλου μας αδελφού. Τον καιρό που είχαμε περάσει ατομικές δυστυχίες και δοκιμασίες.


Στο χείλος της αβύσσου


Ακουγόταν ένα βουητό από φωνές , αλλά μου φαινόταν πως δεν έφθανε πια τίποτε στ’αυτιά μου , ως τη στιγμή που αντήχησε η φωνή του προέδρου: « Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε την πρώτη αυτή σύγκρουση με το ρωσικό υποβρύχιο; Είναι το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί»

« Όχι», είπε ο Μακναμάρα « αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα σκάφη μας . Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Οι κυβερνήτες μας πήραν διαταγή να αποφύγουν τις εχθροπραξίες , αλλά εμείς αυτές πρέπει να περιμένουμε και γι αυτές να προετοιμαζόμαστε».


Η αποφασιστική στιγμή είχε φτάσει. «Πρέπει να περιμένουμε ότι θα αποκλείσουν το Βερολίνο. Τελειώστε τις προετοιμασίες σ’ αυτόν τον τομέα», είπε ο πρόεδρος.

Αισθάνθηκα ότι βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου χωρίς καμιά ελπίδα να γυρίσουμε πίσω. Τώρα διακινδυνεύονταν όλα , δεν υπήρχε πια προθεσμία ούτε ως την άλλη εβδομάδα ούτε ως αύριο , «όσο να γίνει άλλη μία συνεδρίαση για να αποφασίσουμε», «όσο να στείλουμε μήνυμα στον Χρουστσόφ μήπως καταλάβει».

Τίποτε από όλα αυτά δεν γινόταν πια.Σε απόσταση 1500 χιλιομέτρων , στον απέραντο Ατλαντικό θα γίνονταν κοσμοιστορικά γεγονότα τα επόμενα λεπτπά. Ο πρόεδρος Κέννεντυ είχε βάλει εμπρός τον μηχανισμό των γεγονότων αλλά δεν μπορούσε να τον ελέγχει.Ήταν υποχρεωμένος να περιμένει , όλοι έπρεπε να περιμένουμε.Στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου τα λεπτά κυλούσαν αργά.Τι μπορούσαμε πια να πούμε, τι μπορούσαμε πια να κάνουμε;

Ήταν 10.25’. Έφεραν ένα μήνυμα του Τζων Μακ-Κον: « Κύριε πρόεδρε, δεχθήκαμε μία προκαταρκτική αναφορά , από την οποίαν βγαίνει μάλλον το συμπέρασμα ότι τα σοβιετικά σκάφη σταμάτησαν στ’ανοιχτά της Κούβας».

Σταμάτησαν στ’ανοιχτά; Ποια σκάφη; Επαληθεύτηκε η πληροφορία; Ήταν αληθινή; Κοίταξα το ρολόι. Ήταν 10.32’.

« Η πληροφορία είναι ακριβής , κύριε πρόεδρε. Έξι πλοία σταμάτησαν στο όριο του αποκλεισμού και μάλλον επιστρέφουν στην Σοβιετική Ένωση. Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ναυτικού καταφθάνει με αναφορά»

Λίγο αργότερα είχαμε στα χέρια μας την αναφορά.Τα είκοσι σοβιετικά πλοία που είχαν φτάσει στο φράγμα , έκαναν στροφή 180 μοιρών ή σταματησαν και ακινητοποιήθηκαν. «Έτσι κανένα πλοίο δεν θα αιχμαλωτισθεί», είπε ο πρόεδρος.

Πήρα τον λόγο. Είπα ότι έπρεπε να βεβαιωθούμε ότι το ναυτικό μας ήξερε πως δεν έπρεπε πια να εκτελέσει τη διαταγή και ότι κανένα πλοίο δεν έπρεπε να εμποδισθεί. Οι νέες εξελίξεις έπρεπε να ανακοινωθούν αμέσως στους κυβερνήτες. « Αν τα πλοία έχουν διαταγή να κάνουν μεταβολή, ας τους δώσουμε την ευκαιρία να την εκτελέσουν. Ελάτε αμέσως σε επαφή με το «Έσσεξ» , διατάξτε να μην κινηθούν και κυρίως να δώσουν τη δυνατότητα στους Ρώσους να αλλάξουν πορεία. Βιαστείτε γιατί ο καιρός περνά», είπε ο πρόεδρος.

 

Παγκόσμιος συναγερμός


Αρχίσαμε πάλι να εξετάζουμε τις λεπτομέρειες. Η συνεδρίαση τραβούσε σε μάκρος, αλλά τώρα πια όλοι νιώθαμε άλλοι άνθρωποι. Για μία πολύ σύντομη στιγμή, ο κόσμος είχε σταματήσει και και τώρα εξακολουθούσε και πάλι αργά την τροχιά του. Αργότερα μάθαμε ότι 14 σκάφη είχαν σταματήσει ή αλλάξει πορεία και γύρισαν στη Ρωσία. Τα περισσότερα από εκείνα που συνέχιζαν το δρόμο τους ήταν δεξαμενόπλοια.

Το σκάφος που προκαλούσε τις μεγαλύτερες ανησυχίες ήταν το πετρελαιοφόρο «Βουκουρέστι». Είχε φτάσει το όριο του αποκλεισμού , δήλωσε την ταυτότητα του σε ένα από τα σκάφη μας και πήρε την άδεια να συνεχίσει γιατί ήταν δεξαμενόπλοιο.

Ήταν μάλλον απίθανο να μεταφέρει το «Βουκουρέστι» πυραύλους ή άλλα όπλα που απαγόρευαν οι διατάξεις του αποκλεισμού.

Στο μεταξύ σειρήνες συναγερμού ηχούσαν σε όλο τον κόσμο. Επισήμως ή ανεπισήμως χιλιάδες άνθρωποι έδιναν γνώμες ή συμβουλές. Ο Μπέρτραντ Ράσσελ έστειλε μήνυμα στον Χρουστσόφ με το οποίο επαινούσε την διαλλακτική στάση του και ένα άλλο μήνυμα στον πρόεδρο Κέννεντυ, με το οποίο καταδίκαζε την πολεμοχαρή στάση των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος βρήκε χρόνο ανάμεσα στις άλλες ασχολίες του να συντάξει ο ίδιος μια απάντηση. «Πιστεύω ότι θα κάνατε καλύτερα να στρέψετε την προσοχή σας στον διαρρήκτη παρά σε εκείνους που τον συνέλαβαν»

Ο Ου Θαντ, γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, πρότεινε να ανασταλεί ο αποκλεισμός για μερικές εβδομάδες αν οι Ρώσοι δέχονταν σε αντάλλαγμα να μην στείλουν πυραύλους στην Κούβα. Ο Χρουστσόφ δέχτηκε και πρότεινε διάσκεψη κορυφής. Ο πρόεδρος Κεννεντυ αποκρίθηκε ότι η κρίση είχε προκληθεί από την εισαγωγή επιθετικών όπλων στην Κούβα και ότι η απάντηση ήταν η μεταφορά αυτών των όπλων.

Προσέθεσε ότι θα ήταν ευτυχής να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε συζήτηση που θα επέτρεπε την εξεύρεση ειρηνικής και ικανοποιητικής λύσεως, αλλά ότι, καταρχήν, θα έπρεπε να αποσυρθούν οι πύραυλοι από την Κούβα.

 

Η μάχη στο Σ.Α. του ΟΗΕ

 

Ο Αντλάι Στίβενσον σε μία συνεδρίαση του Συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμετρήθηκε με τον εκπρόσωπο της Σοβιετικής Ενώσεως Βαλεριάν Αλεξάντρ Ζορίν. Ο πρόεδρος Κέννεντυ είχε παραδώσει στον Στίβενσον φωτογραφικά ντοκουμέντα που έδειχναν τις βάσεις των πυραύλων. Δέχτηκε να κυκλοφορήσουν οι φωτογραφίες στον ΟΗΕ και στις εφημερίδες. Ο Στίβενσον τις χρησιμοποίησε πολύ επιδέξια σε μια δραματική συνάντηση με τους Ρώσους που μεταδόθηκε και από την τηλεόραση.

 

Στίβενσον: «Πρέπει να σας πω,κύριε Πρεσβευτά ότι έχουμε απόδειξεις. Αποδείξεις σαφείς και αναμφισβήτητες. Επιτρέψατε μου επίσης να σας πω ότι τα όπλα αυτά πρέπει να φύγουν από την Κούβα. Εσείς, η Σοβιετική Ένωση ,στείλατε αυτά τα όπλα στην Κούβα. Εσείς ,η Σοβιετική Ένωση ,προκαλέσατε την έκρυθμο αυτή κατασταση και όχι οι ΗΠΑ. Τελος, κύριε Ζορίν, σας σας υπενθυμίζω ότι προχθές δεν αρνηθήκατε την ύπαρξη αυτών των όπλων αλλά σήμερα ισχυρίζεστε πάλι ,αν κατάλαβα καλά, ότι τα όπλα αυτά δεν υπάρχουν ή ακόμη χειρότερα, ότι δεν έχουμε αποδείξει ακόμα την ύπαρξη τους.

 

»Πολύ καλά, κύριε πρεσβευτά, επιτρέψατε μου ,όμως να σας θέσω μία ερώτηση: Εσείς ο πρεσβευτής Ζορίν, αρνείστε ότι η Σοβιετική Ένωση εγκατέστησε στην Κούβα πυραύλους μέσου και μετρίου βεληνεκούς; Ναι ή όχι; Μην περιμένετε την μετάφραση, ναι ή όχι;»

Ζορίν:«Δεν βρίσκομαι σε αμερικανικό δικαστήριο , κύριε, και κατά συνέπεια, δεν θα απαντήσω σε μια ερώτηση που είναι σαν να τίθεται από εισαγγελέα. Θα έχετε την κατάλληλη απάντηση όταν έλθει η ώρα»

Στίβενσον: « Αυτή τη στιγμή είσθε στο δικαστήριο της παγκόσμιας κοινής γνώμης και μπορείτε να απαντήσετε ναι ή όχι. Αρνηθήκατε την ύπαρξη πυραύλων και θέλω να ξέρω αν σας κατάλαβα καλά».

Ζορίν :«Συνεχίστε αυτά που έχετε να πείτε. Θα έχετε την απάντηση σας όταν θα έλθει η ώρα».

Στίβενσον: «Είμαι έτοιμος να περιμένω την απάντηση σας μια ολόκληρη ζωή , αν αυτή είναι η απόφαση σας. Και είμαι έτοιμος να σας παρουσιάσω αυτή τη στιγμή τις αποδείξεις μου»

Τότε ο Στίβενσον παρουσίασε τις αποδείξεις, τις φωτογραφίες των ρωσικών πυραύλων και των εγκαταστάσεων τους. Το ίδιο βράδυ ο πρόεδρος μετά από άλλες πολύ ζωηρές συζητήσεις αποφάσισε να αφήσει το «Βουκουρέστι» να εξακολουθήσει τον πλουν του έως την Κούβα. Αντίθετα, με την γνώμη πολλών συμβούλων του και στρατιωτικών , ήθελε να αφήσει περισσότερο χρόνο στον Χρουστσόφ.: « Δεν επιθυμούμε να τον εξωθήσουμε σε βιαστικές αποφάσεις. Ας του δώσουμε τον χρόνο να μελετήσει την κατάσταση. Δεν πρέπει να πάρουμε ανέκκλητες αποφάσεις».

Παρόλα αυτά ενίσχυε ακόμη την πίεση με άλλα μέσα. Σμήνη από οκτώ αεροπλάνα πετούσαν πάνω από την Κούβα πρωί και βράδυ αυξάνοντας το απόθεμα φωτογραφιών των U-2. Το βράδυ της Πέμπτης , 25 Οκτωβρίου οι αεροφωτογραφίες αποκάλυψαν ότι οι εργασίες συνεχίζονταν με ταχύ ρυθμό στις βάσεις των πυραύλων στην Κούβα. Το επόμενο βράδυ, 26 Οκτωβρίου μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότιτα βομβαρδιστικά IL-28 είχαν συναρμολογηθεί βιαστικά.Επικοινωνούσαμε σχεδόν καθημερινά με τον Χρουστσόφ.

 

Η αλληλογραφία τωνν ηγετών Κέννεντυ

 


Την Δευτέρα , 22 Οκτωβρίου , την ημέρα που ο πρόεδρος Κέννεντυ απευθύνθηκε στο Έθνος, έστειλε και ένα μεγάλο γράμμα σ’ εκείνον :

« Αυτό που με ανησύχησε περισσότερο από όλα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μας και των ανταλλαγών απόψεων επάνω στο Βερολίνο και σε άλλα διεθνή ζητήματα ήταν η περίπτωση να μην συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση σας την εμμονή των Ηνωμένων Πολιτειών στις αποφάσεις τους και την σταθερότητα τους.Πράγματι, δεν μπορώ να υποθέσω ότι εσείς και οποιοσδήποτε διανοητικά υγιής άνθρωπος θα μπορούσατε να παρασύρετε τον κόσμο σε πυρηνικό πόλεμο. Έναν πόλεμο από τον οποίον είναι φανερό ότι καμιά χώρα δεν θα βγει νικήτρια και που θα έχει μόνο καταστρεπτικά αποτελέσματα για ολόκληρο τον κόσμο ,συμπεριλαμβανομένου και του εισβολέως.»

Σε γράμμα που λάβαμε στις 23 Οκτωβρίου, ο Χρουστσόφ είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο Κέννεντυ ότι απειλουσε αυτόν και την Σοβιετική ένωση , μέσω του αποκλεισμού και κατέληγε με την δήλωση ότι η Σοβιετική ένωση δεν θα τον σεβόταν:

«Οι ενέργειες των Η.Π.Α., στο ζήτημα της Κούβας είναι καθαρά γκανγκστερικές ή, αν το επιτρέπετε, παραλογισμοί του εκφυλισμένου ιμπεριαλισμού».

 

Προσέθετε οτι οι ΗΠΑ σπρώχνουν τυφλά τον κόσμο στην άβυσσο του ατομικού πολέμου. Η Σοβιετική Ένωση δεν θα εμήνυε στους κυβερνήτες των σκαφών που κατευθύνονταν στην Κούβα να υπακούσουν στις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις. Αν γίνονταν ελιγμοί με σκοπό να εμποδισθεί η πορεία των Σοβιετικών σκαφών, «Θα αναγκαστούμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας».


Ο πρόεδρος απάντησε την Πέμπτη. Στις 25 Οκτωβρίου έκανε απολογισμό των πεπραγμένων, επιμένοντας στο γεγονος ότι παρά τις δημόσιες και ιδιωτικές διαβεβαιώσεις των Ρώσων οι πύραυλοι είχαν εγκατασταθεί στην Κούβα.

«Κύριε πρόεδρε, σας ζητώ να αναγνωρίσετε ότι δεν έκανα εγώ το πρώτο βήμα στην υπόθεση αυτή και ότι στο φως των γεγονότων που σας απαρίθμησα προηγουμένως, οι ενέργειες που παρατηρηθηκαν στην Κούβα απαιτούσαν να ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα. Λυπούμαι διότι αυτά τα γεγονότα επέφεραν επιδείνωση των σχέσεων μας»


Και προσέθετε απλώς:


«Ελπίζω η κυβέρνηση σας να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την επαναφορά του προηγουμένου status quo στην Κούβα»


Οι επιστολές και γενικά οι προσπάθειες μας δεν φαίνονταν να έχουν αποτελέσματα. Απεναντίας . Ενώ περιμέναμε την απάντηση του Χρουστσόφ στο τελευταίο μήνυμα του προέδρου Κέννεντυ , πληροφορηθήκαμε από ειδικές αναφορές ότι αυξήθηκε ο αριθμός των Ρώσων Εργατών που ανέλαβαν την περάτωση των βάσεων β πυραύλων και τη συναρμολόγηση των IL-28.

Την Παρασκευή , 26 Οκτωβρίου , στις 7, έγινε η πρώτη σύλληψη . Ήταν ένα διεθνές σκάφος το « Μάρκουλα » , ένα πλοίο αμερικανικής κατασκευής , παναμεζικής ιδιοκτησίας , λιβανικού νηολογίου που ερχόταν από το λιμάνι της Ρίγας στη Βαλτική και κατευθυνόταν στην Κούβα με σοβιετικό φορτίο. Το «Μάρκουλα» είχε εντοπιστεί την προηγούμενη νύχτα και καταδιωχθεί από δύο καταδρομικά. Το «Μάρκουλα» επελέγη από τον ίδιο τον πρόεδρο για να συλληφθεί πρώτο απ’όλα. Ήθελε να αποδείξει στον Χρουστσόφ ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τον αποκλεισμό , αλλά εφ’όσον δεν επρόκειτο για σοβιετικό σκάφος αυτό δεν αποτελούσε άμεση προσβολή για τους Ρώσους ούτε θα τους υποχρέωνε να αντιδράσουν ανάλογα. Η ενέργεια αυτή ήταν μία παράταση χρόνου που έδειχνε όμως, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιούσαν τις διακηρύξεις τους.

Στις 7.24’ ένοπλα αγήματα από τα δύο καταδρομικά παρατάχθηκαν με λέμβους κατά μήκος του «Μάρκουλα» και στις 8 οι άνδρες είχαν επιβιβαστεί και άρχιζαν τη διενέργεια ελέγχου.Όλα έγιναν χωρίς επεισόδια.Το πλοίο δεν μετέφερε όπλα και έλαβε την άδεια να συνεχίσει την πορεία του. Η επιτυχία της πρώτης αυτής έρευνας δεν αρκούσε για να διαλύσει την απαισιοδοξία που κυριαρχούσε στην επιτροπή και τις συζητήσεις μας.Η Σοβιετική Ένωση αρνιόταν επίμονα να αναγνωρίσει τον αποκλεισμό. Ταυτοχρόνως συνέχιζε τις προετοιμασίες , ώστε να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους στην Κούβα. Για να αντιδράσει ο πρόεδρος διέταξε προοδευτική ένταση της πίεσης προσπαθώντας πάντα να αποφύγει την άμεση πολεμική δράση. Αλλά ο πρόεδρος ομολογούσε ότι δεν έτρεφε μεγάλες ελπίδες για τα αποτελέσματα των προσπαθειών του. Κάθε μέρα που περνούσε, η κατάσταση επιδεινωνόταν. Αισθανόμαστε διαρκώς εντονότερα ότι η αναμέτρηση των δύο πυρηνικών δυνάμεων θα ήταν αναπόφευκτη.

 

Σχέδιο κατάληψης της Κούβας από τις ΗΠΑ

 

Με την πεποίθηση αυτή , ο πρόεδρος διέταξε το υπουργείο Εξωτερικών να ετοιμάσει ένα σχέδιο για την εγκαθίδρυση πολιτικής κυβερνήσεως στην Κούβα σε περίπτωση εισβολής και κατοχής της χώρας. Ο υπουργός Αμύνης Μακναμάρα εξέθεσε τα συμπεράσματα των στρατιωτικών.Σε περίπτωση εισβολής θα έπρεπε να περιμένουμε βαρύτατες απώλειες. Ο πρόεδρος στάφηκε προς το μέρος μας: «Αν πρέπει να γίνει εισβολή πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι αφού μετά από αιματηρές προσπάθειες φτάσουμε στις βάσεις των πυραύλων τότε οι πύραυλοι αυτοί θα έχουν στόχο τη χώρα μας. Πρέπει επίσης να εξετάσουμε και ένα άλλο ενδεχόμενο , την άμεση πυροδότηση αυτών των πυραύλων με την έναρξη των εχθροπραξιών».

Περιμέναμε ακόμη την απάντηση του Χρουστσόφ. Έφτασε στις 6 το απόγευμα. Πολλά έχουν λεχθεί γι αυτό το γράμμα ακόμη κι ότι ο Χρουστσόφ ήταν τόσο ταραγμένος , όταν το έγραφε , ώστε να περιλαμβάνει ασυναρτησίες. Είναι αναμφισβήτητο ότι το γράμμα είχε συνταχθεί από τον ίδιο τον Χρουστσόφ . Ήταν πολύ μεγάλο και με δριμύτατο ύφος. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί ασυνάρτητο και η δριμύτητα του ύφους του οφειλόταν στον θάνατο , την καταστροφή και την αναρχία που θα έφερνε ο πυρηνικός πόλεμος , στον λαό του και σε ολόκληρο τον κόσμο.Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε , έλεγε και ξανάλεγε. Ας φυλαχθούμε από την επιρροή των «ταπεινών παθών» ή των «εφήμερων αισθημάτων», έγραφε , ας λάβουμε υπόψη ότι «αν πραγματικά κηρυχθεί πόλεμος τότε δεν θα είναι στο χέρι μας να τον αποφύγουμε γιατί τέτοια είναι η φύση του πολέμου. Έλαβα μέρος σε δύο πολέμους και ξέρω ότι ο πόλεμος δεν σταματά παρά αφού ερημώσει πόλεις και χωριά , σπέρνοντας παντού τον θάνατο και την καταστροφή».


Ο Χρουστσόφ καθησυχάζει..


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνέχιζε, δεν θα πρέπει να ενοχλούνται από την παρουσία πυραύλων στην Κούβα.Δεν θα χρησιμοποιούνταν ποτέ για επίθεση εναντίον τους , αλλά βρίσκονταν εκεί για λόγους αμυντικούς.

Ησυχάστε , έχουμε υγιές πνεύμα και αντιλαμβανόμαστε ότι αν επιτεθούμε θα αντιδράσετε με τον ίδιο τρόπο….Είμαστε κανονικοί άνθρωποι , καταλαβαίνουμε σωστά τα πράγματα και εκτιμούμε σωστά την κατάσταση. Πως ,λοιπόν θα μπορούσαμε να είμαστε υπεύθυνοι για τις ασυνάρτητες πράξεις που μας καταλογίζετε; Μόνο τρελοί ή υποψήφιοι αυτόχειρες αποφασισμένοι να πεθάνουν μπορούν να ενεργήσουν έτσι και να παρασύρουν μαζί τους όλο τον κόσμο στο ίδιο μνήμα»

Και συνέχισε:

«Αυτό που επιθυμούμε είναι πολύ διαφορετικό…Δεν είναι να καταστρέψουμε την χώρα σας, αλλά παρά τις ιδεολογικές διαφορές μας , να σας ανταγωνιστούμε στην ειρήνη και όχι στον πόλεμο».

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να αιχμαλωτίσουμε τα πλοία που κατευθύνονται στην Κούβα γιατί δεν περιέχουν όπλα», έγραφε. Κατόπιν εξηγούσε γιατί δεν μετέφεραν πυραύλους. Γιατί οι πύραυλοι και όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα βρίσκονταν ήδη στην Κούβα.Ήταν η πρώτη φορά που αναγνώριζε την παρουσία πυραύλων στην Κούβα. Οι πύραυλοι αυτοί είχαν σταλεί γιατί η Αμερική προσπαθούσε να ανατρέψει την κουβανική κυβέρνηση , όπως είχε προσπαθήσει να ανατρέψει την κομμουνιστική κυβέρνηση στην Σοβιετική Ένωση μετά την Επανάσταση. Ο Χρουστσόφ και ο σοβιετικός λαός επιθυμούσαν να βοηθήσουν τον λαό της Κούβας να αμυνθεί..

«Μόνο ένας τρελός μπορεί να πιστέψει ότι τα όπλα είναι το μοναδικό μέσο υπάρξεως μιας κοινωνίας. Απεναντίας δεν είναι παρά μια σπατάλη της ανθρώπινης ενέργειας και ακόμη χειρότερα έχουν σκοπό την καταστροφή του ίδιου του ανθρώπου. Αν οι λαοί δεν δείξουν τη μεγαλύτερη φρόνηση τότε θα καταλήξουν σαν τυφλοπόντικες στην παράλογη αναμέτρηση και τότε θα αρχίσει η αμοιβαία εξόντωση..Ιδού η δική μου πρόταση. Όχι άλλα όπλα στην Κούβα και καταστροφή ή μεταφορά αυτών που υπάρχουν ήδη εκεί. Σε αντάλλαγμα εσείς θα διαλύσετε τον αποκλεισμό και θα αναλάβετε την υποχρέωση να μην επιτεθείτε στην Κούβα.Μην αντιμετωπίσετε σαν πειρατικά τα ρωσικά σκάφη.» Αν δεν χάσετε την ψυχραιμία σας και συνειδητοποιήσετε απολύτως που μπορεί να οδηγηθούμε , τότε εσείς και εμείς , κύριε πρόεδρε, πρέπει να πάψουμε να σφίγγουμε το σχοινί που έχει τον κόμπο του πολέμου, γιατί όσο το τραβούμε τόσο πιο πολύ θα σφίγγεται. Και θα έλθει μία στιγμή που αυτός ο κόμπος θα είναι τόσο σφιχτός ώστε κι αυτός που τον έδεσε δεν θα έχει την δύναμη να τον λύσει πια και τότε θα πρέπει να κοπεί.Τι σημαίνει αυτό δεν είναι ανάγκη να σας εξηγήσω.Εσείς γνωρίζετε τις τρομακτικές δυνάμεις που διαθέτει η χώρα σας.Κατά συνέπεια , αν δεν έχετε την πρόθεση να σφίξετε αυτό τον κόμπο καταδικάζοντας έτσι τον κόσμο στην καταστροφή του θερμοπυρηνικού πολέμου , τότε ας πάψουμε να τραβούμε το σχοινί και ας λάβουμε τα μέτρα μας για να λυθεί από τώρα ο κόμπος. Εμείς είμαστε έτοιμοι».


Αλλαγή κλίματος


Το μήνυμα εξετάστηκε με προσοχή στη διάρκεια μιας συνεδριάσεως τη νύχτα της Παρσκευής. Καθώς πλησίαζε η αυγή, αποφασίσαμε τελικά ότι το Σταίητ Ντιπάρτμεντ θα ανέλυε το κείμενο και θα παρουσίαζε προτάσεις για μία κατάλληλη απάντηση. Η νέα συνεδρίαση θα γινόταν το πρωί του Σαββάτου, 27 Οκτωβρίου. Γυρίζοντας σπίτι μου το ίδιο βράδυ, ένοιωθα ένα ελαφρό αίσθημα αισιοδοξίας. Το γράμμα αυτό ,πίσω από τα ρητορικά σχήματα ,περιείχε την αρχή μιας συμφωνίας , την προσφορά για ένα συμβιβασμό» .

 

ROBERT KENNEDY

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

«Η δραματική εκκένωση της Ανατολικής Θράκης το 1922- Μια αφήγηση, ένας λυγμός, μια διεθνής ατιμία»-Του Παντελή Στεφ. Αθανασιάδη

Όταν κοιτάζουμε πέρα από τον ποταμό Έβρο, το βλέμμα μας ταξιδεύει σε μια αλησμόνητη πατρίδα. Την ελληνική Ανατολική Θράκη, από την οποία τα διεθνή συμφέροντα το 1922, ξερίζωσαν τον ελληνισμό με τις πανάρχαιες ρίζες. Η βίαιη εκκένωση της Ανατολικής Θράκης, που με σημερινούς όρους θα ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι σοφοί σχολιάζουν τα καθαρά μυαλά της πολιτικής και γενικότερα

Πρέπει να προσέξουμε να μη θεοποιήσουμε τη διάνοια. Έχει βέβαια μεγάλη δύναμη, αλλά καθόλου προσωπικότητα, Αινστάιν. Το πείσμα χωρίς να έχει οδηγό του το μυαλό, πολύτιμο δεν είναι κτήμα ,Σοφοκλής . Χειρότερο από πέτρινη καρδιά, μπορεί να είναι μόνο το νερουλιασμένο μυαλό, Ρούσβελτ. Το μυαλό είναι φωτιά που ...

Διαβάστε περισσότερα

H ιστορία της αιματοβαμμένης σημαίας του Ρούπελ-Tου Παντελή Αθανασιάδη

Η αντίσταση του οχυρού Ρούπελ το 1941 στην ναζιστική επιδρομή έγινε θρύλος, παγκόσμια γνωστός. Τα οχυρά εκείνα δεν έπεσαν ποτέ. Οι γερμανοί τα κατέλαβαν, όταν η Ελλάδα αναγκάσθηκε να συνθηκολογήσει. Αντίθετα στη σκιά της ιστορίας, έμεινε η περιπέτεια της σημαίας του οχυρού, που πέρασε στα χέρια ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο δωροδοκήσας του δωροδοκήσαντος και στην αρχαία Ελλάδα

Ένα μόνο ελαφρυντικό έχουν για τις πράξεις τους οι δωροδοκούμενοι Έλληνες :το ιστορικό της φυλής στον χρηματισμό. Τρεις χιλιάδες χρόνια πλούσιας δράσης . Ακόμη και η Πυθία έπαιρνε μίζα για να βγάζει ευνοικούς χρησμούς. Στην αρχαία Ελλάδα , όλοι δωροδοκούν και όλοι δωροδοκούνται. Από τους ...

Διαβάστε περισσότερα

Μαντάμ Τισό. Η καλλιτέχνης που έφτιαχνε κέρινα ομοιώματα από κομμένα κεφάλια της γαλλικής επανάστασης και έτσι γλίτωσε από την γκιλοτίνα

Το «Madame Tussauds», είναι το πιο γνωστό μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στον κόσμο. Πιστά αντίγραφα μεγάλων προσωπικοτήτων από τον χώρο του θεάματος, της πολιτικής, της τέχνης κατασκευάζονται από ειδικούς εικαστικούς καλλιτέχνες, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους επισκέπτες, κυρίως για τις ρεαλιστικές λεπτομέρειες. Θεωρείται το νούμερο ένα ...

Διαβάστε περισσότερα

106 χρόνια από τότε που το «Σειτάν Παπόρ» είχε τρέψει σε φυγή τον τουρκικό στόλο

Κάθε φορά που οι Τούρκοι στήνουν πολεμικό σκηνικό στο Αιγαίο, καλό θα ήταν οι Έλληνες να τους απαντούν με τη φράση «Σεϊτάν παπόρ». Θα πει «Διαβολοπάπορο». Αυτό το επίθετο είχαν δώσει οι ίδιοι στο θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ»,τον «Τυχερό μπάρμπα-Γιώργο», όπως είχαν ονομάσει οι Έλληνες , ...

Διαβάστε περισσότερα

Μνημείο για τους Έλληνες συντρόφους του Μαγγελάνου στον πρώτο περίπλου της γης–Ποιοι ήταν

Στις 10 Αυγούστου 1519 , ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγγελάνος, αναχωρεί για λογαριασμό των Ισπανών από τη Σεβίλλη της Ισπανίας με σκοπό να ανακαλύψει το θαλάσσιο πέρασμα νότια της Αμερικανικής ηπείρου και να φτάσει στα Νησιά των Μπαχαρικών..Ο Στόλος του απαρτιζόταν από πέντε πλοία και ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν με το «καλωσόρισες» ο 17χρονος βασιλιάς Γεώργιος «ούρησε» μέσα στα γάντια του!

Στη σημερινή Ελλάδα , όπως και σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, τα 16χρονα και τα 17χρονα παιδιά δεν θεωρούνται πολίτες, είναι προστατευόμενα μέλη. Βεβαίως στη Νικαράγουα ψηφίζουν από τα 16., ενώ στη Βενεζουέλα από τα 17, ενώ μέχρι το 2005 στο Ιράν ψήφιζαν και τα 15χρονα. Στην ...

Διαβάστε περισσότερα

Ποια ονόματα έδιναν στα σκυλιά τους οι αρχαίοι Έλληνες;

Φανταστείτε ότι ζούσατε στην αρχαία Ελλάδα. Αποφασίζατε να πάρετε ένα σκύλο, τι όνομα θα του δίνατε; Για αυτό υπήρχε η “επιστήμη” της επιλογής και της ονοματοδοσίας ενός κουταβιού. Η εκπαίδευση ενός νέου σκύλου ξεκινά στους 20 μήνες, αλλά το κουτάβι χρειάζεται ένα καλό όνομα εξ αρχής. ...

Διαβάστε περισσότερα

Νεάπολη,η συνοικία των λογοτεχνών,που την μπερδεύουν με τα Εξάρχεια

Πολλοί μπερδεύουν τα Εξάρχεια με τη Νεάπολη. Κι ας είναι η Νεάπολη μεγαλύτερη σε ηλικία κατά τουλάχιστον είκοσι χρόνια. Η Νεάπολη είναι μια συνοικία του κέντρου , που εκτείνεται από την οδό Ακαδημίας μέχρι και την οδό Αλεξάνδρας και από τους πρόποδες του Λυκαβηττού μέχρι ...

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμοί που « ταξίδεψαν » ολόκληρες πόλεις ή νησιά , μετατόπισαν τον άξονα της γης και μείωσαν τη διάρκεια της ημέρας

Ο πρόσφατος σεισμός των 6,8 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο μετακίνησε το νησί κατά τρία εκατοστά νοτιοδυτικά. Μικρό το κακό θα έλεγε κανείς γνωρίζοντας ότι σε άλλες περιοχές και μάλιστα λιγότερο σεισμογενείς από την Ελλάδα ,οι μετατοπίσεις πόλεων ή νησιών έχουν φτάσει τα τρία μέτρα , Και ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν ο λαός μαζί με την ψήφο,ρίχνει στην κάλπη και το χιούμορ του

Στη Γαλλία , όπου ο στρατηγός Ντε Γκωλ είχε χρησιμοποιήσει κατά κόρον τον θεσμό του δημοψηφίσματος , κυκλοφορεί ακόμη πλήθος ανεκδότων . 1.- Όταν πρόκειται να απαντήσουν σε δημοψήφισμα ,οι Γάλλοι διαιρούνται ακαριαία σε τρεις ομάδες : -Σ’ αυτούς που είναι υπέρ. -Σ’ αυτούς που είναι κατά. -- Σ’αυτούς ...

Διαβάστε περισσότερα

Τουρκία:πέντε εθνικές εορτές- κι όλες για τον Κεμάλ

Πόσες εθνικές εορτές και πόσους εορτασμούς επετείων μπορεί να έχει μία χώρα; Στην Τουρκία υπάρχουν : - δύο εθνικές εορτές (στις 30 Αυγούστου και στις 29 Οκτωβρίου), - δύο εορτασμοί επετείων που είναι αργίες (23 Απριλίου και 19 Μαΐου) - ένας εορτασμός επετείου που δεν είναι αργία (10 ...

Διαβάστε περισσότερα

1940: O ιταλικός περίπατος στην Ελλάδα που εξελίχθηκε σε Βατερλό

ν ο Χίτλερ δεν είχε σπεύσει να καταλάβει τη Ρουμανία ,ίσως ο Μουσολίνι να είχε αναβάλει την επίθεση κατά της Ελλάδος. Η κίνηση αυτή του φύρερ τον είχε μειώσει πολύ στην ιταλική κοινή γνώμη και γι αυτό αποφάσισε να τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι συνταγές της πείνας στην Κατοχή. Οι άγνωστες πτυχές της επιβίωσης

«Καθόλου κρέας ή ψάρι, μια αλεσμένη αγκινάρα για φαγητό. Καλό μάσημα της τροφής για να νιώθει το στομάχι γεμάτο και μην ξεχνάτε να μαζεύεται τα ψίχουλα από το τραπέζι σε ένα βαζάκι. Στο τέλος της εβδομάδας, η ποσότητα θα είναι αρκετή». Προτροπές επιβίωσης στον Τύπο ...

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγός,ήρωας,αρχιτέκτονας της νίκης κατά των Ιταλών,αλλά και…δοσίλογος-Ποιος;

Όλοι οι Έλληνες είπαν όχι στους Ιταλούς εκείνο τον Οκτώβριο του 1940. Ένας, όμως είπε το πιο βροντερό , το πιο αποφασιστικό και το πιο παράτολμο όχι. Ήταν ο στρατηγός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος , στο πρόσωπο του οποίου συμπίπτουν τέσσερις , αλληλοαναιρούμενες ,σε βασικά σημεία τους, ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο λαός κυρίαρχη φιγούρα στο εικονοστάσι των μεγάλων ηγετών

«Παρέλαβε χάος – έφτιαξε κράτος» . Το διαχρονικό αυτό σύνθημα της ΝΔ που πρωτοακούστηκε το 1974 , με την πτώση της χούντας ,ήταν ίσως αυτό που προσδιόριζε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή , ο οποίος , ως γνωστόν δεν είχε πολύ ...

Διαβάστε περισσότερα

Δεξίωση και με Έλληνες στην ιταλική πρεσβεία 48 ώρες πριν αρχίσει ο πόλεμος

Λίγο ακόμη και Έλληνες και Ιταλοί αξιωματούχοι θα συνδιασκέδαζαν ένα 48ωρο πριν αρχίσει ο μεταξύ τους πόλεμος στα βουνά της Αλβανίας , τον Οκτώβριο του 1940. Η συνύπαρξη « κορυφής » αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή λόγω εντολής του Μεταξά στους υπουργούς του να μην παραστούν. ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το παιδί του Ντέμολντ». Μια από τις αρχαιότερες μούμιες που έχουν βρεθεί ποτέ

Πέθανε όταν ήταν 8 μηνών πριν από τουλάχιστον 6.500 χρόνια 805 Shares Share Tweet Pin Email Πριν από περίπου 6.500 χρόνια, ένα παιδί από το Περού πέθανε από μια σπάνια και σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο. Δεν είχε προλάβει να κλείσει το πρώτο έτος της ηλικίας του. ...

Διαβάστε περισσότερα

Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις βουλγαρικές λαϊκές παραδόσεις

Μήνα του Δημητρίου αποκαλούσαν κάποτε το δέκατο μήνα του χρόνου. Το όνομά του έβγαινε από την Ημέρα του Αγίου Δημητρίου, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του λαϊκού ημερολογίου. Την αποκαλούσαν ακόμα Ρασπούτ. Ακόμα και σήμερα έχουν διατηρηθεί πολλά από τα έθιμα και τις δοξασίες που ...

Διαβάστε περισσότερα

Στάλιν–Τσόρτσιλ: εμπνεύστηκαν το σχέδιο της νίκης σε κρασοκατάνυξη στο Κρεμλίνο

Πολύ πριν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ κυκλοφορήσει το βιβλίο του «Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος» , τα ντεσού της επίσκεψης του στη Μόσχα τον Αύγουστο του 1942 είχαν καταγραφεί στα αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά όταν δημοσιοποίηθηκαν αποδείχθηκε ότι περιείχαν πολύ λιγότερα γαργαλιστικά από αυτά που είχε ...

Διαβάστε περισσότερα

Το αρχαιότερο ελληνικό ναυάγιο ανακαλύφθηκε «άθικτο» στη Μαύρη Θάλασσα

Το αρχαιότερο «ακέραιο ναυάγιο» που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα εντόπισαν επιστήμονες στη Μαύρη θάλασσα. Πιστεύεται ότι το καράβι παρέμεινε στον βυθό για περισσότερα από 2.400 χρόνια. Το 23 μέτρων καράβι, που οι ερευνητές θεωρούν σίγουρο ότι είναι αρχαιοελληνικό, βρέθηκε σχεδόν άθικτο, με το ιστίο, το πηδάλιο ...

Διαβάστε περισσότερα

Τι κρύβεται στα υπόγεια τούνελ κάτω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη;

Για περισσότερο από μια χιλιετία, ως και την άλωση της από τους Τούρκους το 1453, η Κωνσταντινούπολη αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του Χριστιανισμού. Στην καρδιά της Πόλης δέσποζε η Αγία Σοφία αφιερωμένη στην ιερή σοφία του Θεού. Το σημερινό οικοδόμημα χρονολογείται από ...

Διαβάστε περισσότερα