Βασίλισσα Άννα: H αληθινή ιστορία της εκκεντρικής βασίλισσας που ενέπνευσε τον Γιώργο Λάνθιμo

TIME-DOC
11 Φεβρουαρίου 2019 22:09:00

H τελευταία της Δυναστείας των Στιούαρτ, η Άννα Στιούαρτ, γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1665. Ήταν η μικρότερη κόρη της Άννας Χάιντ και του Ιακώβου Δούκα του Γιορκ, (του δεύτερου γιου, ενός αμφιλεγόμενου βασιλιά), και, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα γινόταν ποτέ βασίλισσα.

Από ένα παράδοξο σερί συγκυριών -τραγικές απώλειες, άτεκνους γάμους, πολιτικές αναταράξεις- ανέβηκε στο θρόνο το 1702, στα 37 της. Bασίλευσε μόλις 12 χρόνια από το 1702 ως το 1714 και ουσιαστικά, ήταν η πρώτη βασίλισσα της κραταιάς Μεγάλης Βρετανίας, μιας και επί των ημερών της, η Αγγλία και η Σκωτία ενώθηκαν σε ένα μοναδικό, κυρίαρχο κράτος. Δυστυχώς, η ζωή της, δεν ήταν εξίσου ένδοξη.

Φιλάσθενη από παιδί, η Άννα έπασχε σε όλη της τη ζωή από μια μόλυνση του ματιού, που την έκανε να δακρύζει διαρκώς, ενώ είχε επώδυνες κρίσεις αρθρίτιδας, που την καθήλωναν στο κρεβάτι. Τον περισσότερο καιρό, οι υπηρέτες έπρεπε να την μεταφέρουν στα χέρια, πάνω σε ένα κάθισμα ή σε ένα αμαξίδιο με ρόδες. Ακόμα και χωρίς τις ασθένειες που την τυραννούσαν, η μοίρα δεν ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη μαζί της. Έχασε την μητέρα της όταν ήταν μόλις 6 χρονών, και μεγάλωσε μακριά από το σπίτι της, στις αυλές της Γαλλίας, με την γιαγιά της, όπου την έστειλαν άρον άρον, για λόγους υγείας. Η εφηβεία της ήταν πληκτική. Ούτε ο γάμος της, στα 18 της, με τον 30χρονο πρίγκιπα Γεώργιο της Δανίας -έναν άντρα ανόητο, που αγαπούσε μόνο το ποτό και τις διασκεδάσεις- ήταν ευτυχισμένος.


Η Άννα, έμεινε έγκυος 17 φορές (!) , χωρίς τελικά, να αφήσει κανέναν διάδοχο. Είχε πολλές αποβολές -από αδιευκρίνιστη ιατρική αιτία- ενώ, από τα 5 μωρά της που γεννήθηκαν ζωντανά, κανένα, τελικά, δεν επιβίωσε. Tέσσερα απ’αυτά, δεν πρόλαβαν καν κλείσουν τα δύο τους χρόνια. Και το μεγαλύτερο, -ένας γιoς, ο Γουλιέλμος, Δούκας του Γκλούσεστερ- πέθανε σε ηλικία 11 ετών, αφήνοντάς την Άννα συντετριμμένη…

 

Καθώς, όμως, η αδελφή της, Μαίρη και ο βασιλιάς Γουλιέλμος Γ’, ήταν, επίσης, άτεκνοι, η Άννα -μετά και τον πρόωρο θάνατο του άντρα της- ήταν το μοναδικό πρόσωπο που απέμενε στη γραμμή διαδοχής.

Έτσι, όταν Γουλιέλμος πέθανε στις 8 Μαρτίου 1702, η -ακατάλληλη- αδελφή της γυναίκας του «προσγειώθηκε» στον βρετανικό θρόνο, στις 23 Απριλίου 1702. Στη στέψη της, μεταφέρθηκε πάνω σε ένα καταστόλιστο κάθισμα (σ.σ. υπέφερε και πάλι, από τα αρθριτικά και της ήταν αδύνατο να περπατήσει… ), με χαμηλή πλάτη, που επέτρεπε στις κυρίες επί των τιμών, να κουβαλούν την μακριά ουρά της τουαλέτας και του βασιλικού χιτώνα της. Σύμφωνα με τις βιογραφίες της, -και τις ελάχιστα κολακευτικές ιστορικές καταγραφές-, η Άννα δεν ήταν ιδιαίτερα ικανή βασίλισσα. Μικρόσωμη, πρησμένη από τις διαρκείς εγκυμοσύνες, με ένα πρόσωπο σημαδεμένο από το πέρασμα της ευλογιάς, δεν είχε καμία χάρη και ελάχιστη μόρφωση. Κατά βάση, οι γνώσεις της περιορίζονταν στις γλώσσες, και τη μουσική -καθώς, ήταν γυναίκα, κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να της διδάξει ιστορία, δίκαιο, διπλωματία, στρατηγική ή την τέχνη του πολέμου. Επιπλέον, ήταν τρομακτικά ντροπαλή. Λέγεται πως οι σύμβουλοί της τής έγραφαν όχι μόνο ομιλίες, αλλά και ολόκληρες φράσεις που θα μπορούσε να πει σε κάποιον επίσημο επισκέπτη. Κι αυτό, γιατί όταν έπρεπε να αυτοσχεδιάσει σε μια αυθόρμητη συζήτηση τα έχανε τελείως. Πολλές φορές απλώς κουνούσε τα χείλη σαν να μιλάει, χωρίς στην πραγματικότητα να λέει τίποτα…

Eρωτες (;) και δολοπλοκίες

Μυστήριο, αποτελεί η σχέση της Άννας με την «ευνοούμενή» της, την Σάρα Τζένιγκς, -την κατοπινή Δούκισσα του Μάρλμπορο, Σάρα Τσόρτσιλ. Όμορφη, έξυπνη, δυναμική, η Σάρα ήταν το ακριβώς αντίθετο της βασίλισσας.

Την είχε γοητεύσει, από τότε που ήταν και οι δυo μικρά κορίτσια, στην αυλή του θείου της, του Κάρολου του Β’. Αναγνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα αυτής της φιλίας, η φιλόδοξη Σάρα, φρόντισε να γίνει απαραίτητη στην μικρή πριγκίπισσα, παρότι την εύρισκε μάλλον ανόητη και υπερβολικά βαρετή (σ.σ. σύμφωνα με τη βιογράφο της βασίλισσας Αν Σόμερσετ, η Σάρα κάποτε είπε ότι προτιμούσε «να την ρίξουν σε ένα μπουντρούμι», από το να περάσει λίγη ώρα, συζητώντας με την Άννα). Ωστόσο, «καλλιεργούσε τη σχέση με μεγάλη προσοχή, επιστρατεύοντας όλο το πνεύμα, τη ζωντάνια της, και σχεδόν όλο το χρόνο που διέθετε για να διασκεδάζει και να υπηρετεί την πριγκίπισσα», η οποία, ενθουσιασμένη την πρόσθεσε, στην ακολουθία της. Θορυβημένη από το «ασύμμετρο πάθος» και την ολοένα αυξανόμενη εξάρτηση της Άννας από τη φίλη της, η αδελφή της Μαίρη, απαίτησε να την απομακρύνει. Εκείνη, όμως, αρνήθηκε -αυτή, μάλιστα, η απαίτηση έγινε αιτία να ψυχρανθούν οριστικά οι σχέσεις των δύο αδελφών…

Όταν η Άννα ανέβηκε στο θρόνο, αντάμειψε την Σάρα με τίτλους, αξιώματα και ακίνητη περιουσία. Ο έλεγχος του στρατού δόθηκε στον άντρα της, τον λόρδο Μάρλμπορο, ο οποίος διορίστηκε Αρχιστράτηγος. Επίσης, του δόθηκε ο τίτλος του Ιππότη της Περικνημίδας και προήχθη σε δούκα. Η ίδια η Σάρα, πήρε της πρώτη θέση ανάμεσα στις κυρίες της ακολουθίας της βασίλισσας. Και το σημαντικότερο: η Άννα της έδωσε το κλειδί του προσωπικού θησαυροφυλακίου της, πολιτική δύναμη και την ελευθερία να την χρησιμοποιεί όπως έκρινε….


Ήταν κρίσιμα χρόνια για να έχει κανείς μια ισχυρή θέση στην αυλή, μιας και, αμέσως μετά την άνοδο της Άννας στο θρόνο, η Αγγλία ενεπλάκη στον περίφημο «Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής». (σ.σ. Η Αγγλία, η Ολλανδία και η Αυστρία υποστήριζαν την διεκδίκηση του ισπανικού θρόνου από τον αρχιδούκα Κάρολο εναντίον της Γαλλίας και Ισπανίας, οι οποίες στήριζαν την υποψηφιότητα του Φιλίππου, δούκα του Ανζού - μετέπειτα Φιλίππου Ε΄ της Ισπανίας.).

Ο αιματηρός και εξωφρενικά δαπανηρός αυτός πόλεμος διήρκεσε μέχρι τα τελευταία έτη της βασιλείας της Άννας –σημαντικός φαίνεται πως υπήρξε ο ρόλος της Σάρα Τσόρτσιλ, η οποία, ως μέλος του κόμματος των Ουίγων, ήταν υπέρ της συνέχισής του. Μόνη, αδαής και υπερβολικά απασχολημένη καθώς ήταν με την κακή υγεία της, η βασίλισσα επέτρεψε σε δολοπλόκους υπουργούς και στην φιλόδοξη «ευνοούμενή της», να κυριαρχήσουν στην πολιτική σκηνή…Για τη φύση της σχέσης των δύο γυναικών, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά. Οι θερμές επιστολές που αντάλλασσαν μεταξύ τους ενισχύουν τις υποψίες ότι ο δεσμός τους δεν ήταν αυστηρά φιλικός.«Δεν μπορώ να πάω στο κρεβάτι χωρίς να σε δω», έγραφε η Άννα. «Αν ήξερες σε τι κατάσταση με έχεις φέρει, είμαι σίγουρη ότι θα με λυπόσουν». Και αλλού: «Ακόμα και αν έγραφα τόμους και πάλι δεν θα μπορούσα να εκφράσω, πόσο πολύ σε αγαπώ…Αφάνταστα, παθιασμένα, στοργικά δική σου». Στην επιστολογραφία τους, χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα: η Σάρα ήταν η «κυρία Φρίμαν» και η Aννα η «κυρία Μόρλεϊ» -μια καλόπιστη, μυστική επιβεβαίωση της γλυκιάς οικειότητας που μοιράζονταν και που τις εξίσωνε απόλυτα. Τουλάχιστον, στα χαρτιά. Παρ’όλα αυτά, η Σάρα, δεν είχε πια υπομονή, χρόνο ή διάθεση να διασκεδάζει τη βασίλισσα -συχνά, μάλιστα, της ασκούσε σκληρή κριτική.

Για παράδειγμα, όταν πέθανε ο σύζυγος της βασίλισσας, η Σάρα σχολίασε ότι «αν και η αγάπη της Άννας για τον πρίγκιπα έμοιαζε εκπληκτικά μεγάλη, το στομάχι της ήταν μεγαλύτερο, αφού την ίδια μέρα έφαγε τρία τεράστια γεύματα». Η σχέση τους, τελικά, κλονίστηκε οριστικά από την είσοδο μιας τρίτης γυναίκας, μιας νέας «ευνοούμενης» στον κύκλο της βασίλισσας: της Αμπιγκέλ Χιλ μιας ξεπεσμένης αριστοκράτισας, εξαδέλφης της Σάρας, την οποία έφερε η ίδια στην Αυλή, αναθέτοντάς της καθήκοντα καμαριέρας της Βασίλισσας.


Σύντομα, η Άννα μετέθεσε το ενδιαφέρον και τη στοργή της από την αυστηρή, καταπιεστική φίλη της, που ήταν πάντα πολύ απασχολημένη με τις πολιτικές ίντριγκες, στην ευγενική Αμπιγκέιλ, που της έφερνε τα ρούχα της το πρωί, της άλλαζε τους επιδέσμους, φρόντιζε για την ζεστή σοκολάτα της και την παρηγορούσε όταν αισθανόταν μόνη και άρρωστη. Η ευγνώμων Άννα, πάντρεψε την Αμπιγκέιλ με έναν ευγενή, τον Σάμιουελ Μάσαμ, φροντίζοντας να την προικίσει γενναιόδωρα. Στο τέλος, επέτρεψε στην νέα της ευνοούμενη, η οποία στήριζε το κόμμα των Τόρις, να κάνει τα δικά της παιχνίδια μικροπολιτικής στην αυλή...Εξοργισμένη, η Σάρα απαίτησε από την Άννα να απομακρύνει την Αμπιγκέιλ κι όταν εκείνη της απάντησε πως θα αγαπούσε όποιον ήθελε, διέσπειρε φήμες και πρόστυχα τραγουδάκια για ανάρμοστες σχέσεις της βασίλισσας με την καμαριέρα της.

Στο τέλος, μάλιστα, επιχείρησε να εκβιάσει την Άννα, λέγοντας πως θα έδινε στη δημοσιότητα τα γράμματα λατρείας που της είχε στείλει η βασίλισσα. Παρότι, η «ρομαντική επιστολογραφία» ήταν κάτι σχεδόν συνηθισμένο, ανάμεσα στα νεαρά κορίτσια εκείνης της εποχής (σ.σ. θεωρούνταν κάτι σαν prep-course για τις απαιτήσεις μιας «κανονικής» ερωτικής σχέσης και ενός γάμου), ορισμένα από τα αποσπάσματα αυτών των γραμμάτων, θα μπορούσαν -όπως εύστοχα τόνισε η Σάρα- να κοστίσουν στη βασίλισσα το στέμμα της. Το 1708, απηυδισμένη από την εκδικητική μανία της πρώην ευνοούμενής της, η Αννα την έδιωξε από την Αυλή και εκείνη, σε αντίποινα απέσυρε δεκαοκτώ χιλιάδες λίρες από το προσωπικό ταμείο της βασίλισσας και αφαίρεσε όλες τις μπρούτζινες κλειδαριές από τις πόρτες των διαμερισμάτων της στο παλάτι που έπρεπε να εγκαταλείψει (!). Τα αξιώματα και τα προνόμιά της Σάρα Τσόρτσιλ (προγόνου του Ουίνστον Τσόρτσιλ) δόθηκαν στην Αμπιγκέιλ, η οποία έμεινε κοντά στη βασίλισσα, μέχρι το θάνατό της.

Βασανισμένη από λοιμώξεις και από τους πόνους της αρθρίτιδας, η Άννα πέθανε, τελικά, από εγκεφαλικό στις 1 Αυγούστου 1714. Ένας από τους γιατρούς της αργότερα, θα έγραφε: «πιστεύω πως ο ύπνος, δεν ήταν ποτέ πιο καλοδεχούμενος από έναν κουρασμένο ταξιδιώτη, όσο ήταν ο θάνατος από κείνη». Λέγεται πως το σώμα της ήταν τόσο πρησμένο και διογκωμένο, ώστε μεταφέρθηκε στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ για να ταφεί μέσα σε ένα τεράστιο, σχεδόν τετράγωνο φέρετρο, που κουβαλούσαν 14 άντρες.

Η Σάρα Τσόρτσιλ επέστρεψε στην Αγγλία, το ίδιο απόγευμα του θανάτου της βασίλισσας Άννας, ενώ η Αμπιγκεϊλ και ο σύζυγός της, -ως λαίδη και λόρδος Μάσαμ πια- εγκατέλειψαν το παλάτι και έζησαν μια ήσυχη, πλούσια ζωή, στην αγγλική εξοχή.

Η ειρωνεία; Το μυστικό του «ιδιόρρυθμου» τριγώνου που κυβέρνησε μια από τις πιο ισχυρές αυλές της Ευρώπης, αλλά και η υστεροφημία της Άννας, ανήκε, τελικά, στη Σάρα. Η σκληρή δούκισσα του Μάρλμπορο έζησε μέχρι τα 84, και στα εκτενή απομνημονεύματά της, διηγήθηκε αυτή την ιστορία, όπως ακριβώς ήθελε...

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

"Άνδρας και πατριώτης"

Ήταν έντιμος και πέθανε δίχως να κληροδοτήσει χρήματα στους απογόνους του, ενώ ο αδελφός του απασχολούνταν ως εργάτης, χωρίς να επικαλείται το όνομα του αδελφού του. Προς το τέλος της ζωής του, καταβεβλημένος από αλλεπάλληλα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ έπασχε από φυματίωση, κατοικούσε στο Μετς, ...

Διαβάστε περισσότερα

«Φέρμελη», μια νέα ματιά στην ιστορία των Ευζώνων

Εύζωνες (από ευ + ζώννυμι, καλά ζωσμένος). Ισχυρός ο συμβολισμός, αλλά περιορισμένη η γνώση του κοινού. Η εικαστικός Λίζα Πενθερουδάκη παρουσίασε πρόσφατα σε δημόσια εκδήλωση μια νέα πρωτοβουλία με αντικείμενο, έμπνευση και αφετηρία τους Εύζωνες. Η «Φέρμελη», το όνομα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας, φιλοδοξεί να ...

Διαβάστε περισσότερα

Τριάντα χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη

Τριάντα χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του από τις σφαίρες των δολοφόνων της 17Ν. Η οικογένειά του- με συγκινητικά μηνύματα- τίμησε την μνήμη του, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη30 χρόνια χωρίς τον Παύλο Μπακογιάννη, ...

Διαβάστε περισσότερα

Η 11η Σεπτεμβρίου στην ιστορία σε αριθμούς

Δεκαεννέα άντρες καταλαμβάνουν τέσσερα αμερικανικά αεροπλάνα τα οποία κατευθύνονται σε προορισμούς στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Ρίχνουν δύο στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, ένα στην Ουάσινγκτον και ένα πέφτει στην Πενσιλβάνια, όταν οι επιβάτες επιτίθενται στους αεροπειρατές. Συνολικά 2.977 άνθρωποι πεθαίνουν ...

Διαβάστε περισσότερα

Το Γενέθλιον της Παναγίας και η “σιγή” των Ευαγγελίων

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους, στις 08 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία πανηγυρίζει «το Γενέθλιον της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας». Για το γεγονός αυτό τα ιερά Ευαγγέλια σιγούν. Η ίδια σιγή, άλλωστε, απλώνεται γύρω από το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ...

Διαβάστε περισσότερα

Άγιος Φανούριος: Η ιστορία, οι θρύλοι, τα θαύματα και η φανουρόπιτα

  Άγιος Φανούριος: Στις 27 Αυγούστου η εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου του Μεγαλομάρτυρα. Κατά το έθιμο σε πολλά σπίτια οι νοικοκυρές φτιάχνουν φανουρόπιτες. Ποιος ήταν όμως ο Αγιος Φανούριος και τι συμβολίζει η παραδοσιακή φανουρόπιτα; Ο Αγιος Φανούριος, έζησε στα Ρωμαϊκά χρόνια και συγκρούστηκε ...

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορίες για γέλια και για κλάματα

Αφηγείται ο Παναγιώτης Νικολόπουλος , προπονητής επί 25 χρόνια αφιλοκερδώς στα παιδικά τμήματα ποδοσφαίρου του Γυμναστικού Συλλόγου Καισαριανής ( πρώην Αετός ). Σάββατο πρωί και εμείς στο παιχνίδι του Γ.Σ.Καισαριανής με το Παγκράτι.Έρχεται ο πρόεδρος της ομάδας Ιωάννης Παναγιωταράς και μου λέει:"Ο διαιτητής είναι από τον ...

Διαβάστε περισσότερα

29 ΜΑΙΟΥ. Αγία Υπομονή, η αυτοκράτειρα που έγινε μοναχή και προστάτιδα των φτωχών

Η Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση – Παλαιολόγου, ήταν κόρη του Σέρβου δεσπότη Κωνσταντίνου Δραγάση και σύζυγος του βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου.Ως αυτοκράτειρα, επέδειξε συνέπεια, δικαιοσύνη και μεγάλη υπομονή. Με τον σύζυγο της προσπάθησαν να βρουν τρόπους σωτηρίας του Βυζαντίου καθώς και συμμάχους για ...

Διαβάστε περισσότερα

Λέσβος: Αρχαιολογική ανακάλυψη μίας ανθρώπινης τραγωδίας 28 αιώνων

Μία τραγωδία που συνέβη την εποχή του Ομήρου (750-700 π.Χ.) ήρθε στο φως σε σωστική ανασκαφή στο Ιππείο της Λέσβου. Το πτώμα μίας νεκρής γυναίκας (πιθανώς της αρχόντισσας του Ιππείου), η οποία πέθανε με βίαιο τρόπο, ανακαλύφθηκε σε τάφο εντός φρεατίου. Οι εργασίες, σύμφωνα με τον ...

Διαβάστε περισσότερα

Η αφρικανική σκόνη δεν είναι «αθώα»: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία

Το φαινόμενο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης είναι γνωστό για την «εξωτική», συχνά κιτρινωπή, θολούρα που δημιουργεί στο περιβάλλον. Παρά ταύτα, έχει πολλές, αρκετά σοβαρές, επιπτώσεις που μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αγνοεί. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το φαινόμενο της ερημικής – αφρικανικής σκόνης, που αναμένεται να ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα αρώματα των αρχαίων Ελλήνων

Το πρώτο άρωμα, το «Ρόδο της Αφροδίτης», εμπνευσμένο από την επιβλητική μορφή και ανυπέρβλητη γοητεία της Θεάς που έγινε συνώνυμο της αιώνιας ομορφιάς, χάρισε μία μοναδική αισθητηριακή αναβίωση του αρχαίου κόσμου στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ...

Διαβάστε περισσότερα

Φασισμός και Εξωτερική Πολιτική-Του Γιάννη Χουλιάρα

Η παρούσα εργασία εστιάζει στο ζήτημα της σχέσης ανάμεσα στον φασισμό και την κρατική εξωτερική πολιτική, με σκοπό να συμπεραθεί το αν υπάρχει ή όχι κάποια γενική αρχή της εξωτερικής πολιτικής των φασιστικών καθεστώτων. Εξετάζονται συγκριτικά οι περιπτώσεις δύο κρατών της περιόδου του Μεσοπολέμου, του ...

Διαβάστε περισσότερα

Χώροι λατρείας των Ελληνορθόδοξων της Ανατολ. Θράκης,πριν την μεγάλη Έξοδο

Ο Μιχάλης Ε. Πατέλης, είναι ένας σημαντικός συλλέκτης, που στα συρτάρια του συνωστίζονται, έγγραφα, φωτογραφίες, αντικείμενα και κάθε είδους πολύτιμο συλλεκτικό πετράδι της ιστορίας της Θράκης. Ο Πατέλης, άνθρωπος φιλότιμος, συνεισφέρει σε όσους πραγματοποιούν εκθέσεις για τη Θράκη ό,τι του ζητηθεί, ώστε να εκτίθενται κομμάτια ...

Διαβάστε περισσότερα

Η "ωραία Ελένη" της Επανάστασης του 21-Του Παντελή Στεφ.Αθανασιάδη

Στην Επανάσταση του 1821, υπήρξαν σημαντικές γυναίκες σύζυγοι, μάνες ή ερωμένες, που στήριζαν με τον τρόπο τους, ποικιλότροπα τους αγωνιστές. Συνηθίζουμε να λέμε, πως πίσω από κάθε σπουδαίο άνδρα, κρύβεται μια εξίσου σπουδαία γυναίκα. Και αυτό επαληθεύθηκε, κατά τη διάρκεια της Εθνεγερσίας. Μια τέτοια γυναίκα, ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φιλικός Αθανάσιος Ζαρείφης, που τον κήδεψαν με ελεημοσύνη-Του Παντελή Στεφ. Αθανασιάδη

Στη χώρα μας, συχνά απαντάται το φαινόμενο, άνθρωποι που πρόσφεραν τα πάντα για την πατρίδα, περιουσία και σωματική ακεραιότητα, να πεθαίνουν στη ψάθα πάμπτωχοι και αγνοημένοι, χωρίς καν η οικογένειά τους να έχει ακόμα και τα έξοδα κηδείας. Αυτό το φαινόμενο, ήταν έντονο μετά την ...

Διαβάστε περισσότερα

Ντοκουμέντο: Οι απώλειες Ελλήνων και Τούρκων στην Επανάσταση του 1821

Εν έτει 1973 ένας συνταξιούχος ρώτησε τους υπευθύνους του περιοδικού «Ιστορία» τα εξής: « Πόσοι αγωνισταί , κατά κατηγορίας ( αρχηγοί, οπλαρχηγοί, καπεταναίοι, απλοί στρατιώτες ) και πόσοι από τον άμαχο πληθυσμό σκοτώθηκαν, εξαφανίστηκαν αιχμαλωτίστηκαν πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα κλπ σε όλη τη διάρκεια του αγώνος ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι τελευταίες ώρες του Γέρου του Μοριά

Στις 13 Νοεμβρίου 1838 ο σχεδόν 70χρονος Κολοκοτρώνης μίλησε στην Πνύκα προς τους μαθητές του Γυμνασίου της πρωτεύουσας. Η κυβέρνηση, όταν έμαθε για τις προθέσεις του Γέρου, φοβήθηκε μήπως από τα λεγόμενά του ξεσηκωθεί ο κόσμος. Έστειλε λοιπόν ένα απόσπασμα χωροφυλακής για να τον εμποδίσει. ...

Διαβάστε περισσότερα

Η τραγική μοίρα των παιδιών του Αϊνστάιν

Όσο ριζοσπαστικές και καινοτόμες ήταν οι ιδέες και οι ανακαλύψεις του Άλμπερτ Αϊνστάιν τόσο επεισοδιακή και ασταθής ήταν η προσωπική του ζωή. Κατά γενική ομολογία, ήταν ένας άνθρωπος με ιδιοτροπίες και παραξενιές. Δυστυχώς, οι μεγαλύτεροι αποδέκτες της ιδιορρυθμίας του ήταν τα ίδια του τα ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ωραία κοιμωμένη της Σικελίας. Μούμια δίχρονου κοριτσιού από το 1920, ανοιγοκλείνει τα μάτια της!

Στις κατακόμβες της Σικελίας υπάρχει ένα γυάλινο φέρετρο. Μέσα κείτεται το άψυχο σώμα ενός 2χρονου κοριτσιού, ονόματι Ροζαλία Λομπάρντο. Πέθανε σχεδόν έναν αιώνα πριν, το 1920, αλλά η αγγελική ομορφιά της δεν έχει αλλοιωθεί απ’ το χρόνο. Η ιστορία της είναι πολύ απλή. Το κοριτσάκι ...

Διαβάστε περισσότερα

Αμέλια Ερχαρτ: Βρέθηκε φιλμ που μπορεί να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης, 80 χρόνια μετά

Το κλειδί του μυστηρίου της εξαφάνισης της θρυλικής Αμερικανίδας αεροπόρου, Αμέλια Έρχαρτ, ίσως κρατά ένα φιλμ 16mm που εντοπίστηκε πρόσφατα. Η Έρχαρτ είχε ήδη γράψει ιστορία το 1932 όταν έγινε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό ωκεανό, αλλά πέντε χρόνια αργότερα, στις 2 ...

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλισσα Άννα: H αληθινή ιστορία της εκκεντρικής βασίλισσας που ενέπνευσε τον Γιώργο Λάνθιμo

H τελευταία της Δυναστείας των Στιούαρτ, η Άννα Στιούαρτ, γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1665. Ήταν η μικρότερη κόρη της Άννας Χάιντ και του Ιακώβου Δούκα του Γιορκ, (του δεύτερου γιου, ενός αμφιλεγόμενου βασιλιά), και, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα γινόταν ποτέ βασίλισσα. Από ένα παράδοξο ...

Διαβάστε περισσότερα

Μάικλ Ροκφέλερ. Ο γόνος της ζάπλουτης οικογένειας που τον έφαγαν ιθαγενείς κανίβαλοι για εκδίκηση

Στις 19 Νοεμβρίου του 1961, ο γιος και κληρονόμος της τεράστιας περιουσίας των Νεοϋορκέζων Ροκφέλερ, Μάικλ, κρεμόταν από ένα αναποδογυρισμένο καταμαράν στα ανοιχτά της Νέας Γουινέας. Μαζί του ήταν ο Ολλανδός ανθρωπολόγος, Ρενέ Γουάσνικ. Οι δύο άντρες είχαν περάσει τη νύχτα μεσοπέλαγα, περιμένοντας βοήθεια.Η εξαφάνιση ...

Διαβάστε περισσότερα

Μάργκαρετ Κάμπελ –H «βρώμικη δούκισσα» με τους 88 εραστές

Έγινε γνωστή ως η «βρώμικη δούκισσα» με τον σύζυγό της να την κατηγορεί πως είχε κοιμηθεί με 88 άνδρες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και μελών της βασιλικής οικογένειας. Ο λόγος για την Μάργκαρετ Κάμπελ, δούκισσα του Αργκίλ. Φορώντας τίποτε άλλο παρά μόνο ένα μαργαριταρένιο κολιέ, η δούκισσα πόζαρε ...

Διαβάστε περισσότερα