GDPR: Τι συμβαίνει με την προστασία προσωπικών δεδομένων;

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
20 Μαΐου 2018 21:22:00

Στις 25 Μαίου 2018, αρχίζει η εφαρμογή της νέας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, δηλαδή ο Κανονισμός για τη Γενική Προστασία Δεδομένων. Με αφορμή το γεγονός, αυτό το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ενημερώνει σχετικά:

Η νομοθεσία αυτή απαιτεί όλοι οι φορείς και οι δημόσιοι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τα προσωπικά δεδομένα με διαφάνεια και ορθότητα. Ενδυναμώνει το δικαιώματά μας και εφαρμόζεται σε όλους τους φορείς, όπου και αν είναι η βάση τους, εφόσον διαχειρίζονται δεδομένα Ευρωπαίων Καταναλωτών.

Τι είναι τα προσωπικά δεδομένα;

Κάθε πληροφορία, που δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισής μας, είτε άμεσα, είτε έμμεσα π.χ. το όνομά μας, η διεύθυνσή μας, το email μας, η τοποθεσία μας, το ιστορικό περιήγησής μας. Επίσης περιλαμβάνουν διαδικτυακούς μηχανισμούς αναγνώρισης, όπως η διεύθυνση IP, ή τα cookies, που αποθηκεύονται, στο φυλλομετρητή μας και οι οποίοι χρησιμοποιούνται, για να μας συνδέσουν, με τις συσκευές, ή τις υπηρεσίες, που χρησιμοποιούμε.

Ποια είναι τα δικαιώματά μας;

Έχουμε δικαίωμα:

• Να πληροφορούμαστε, με ξεκάθαρο και εύκολα κατανοητό τρόπο, για το πώς χρησιμοποιούνται τα προσωπικά μας δεδομένα, καθώς και ποια δεδομένα χρησιμοποιούνται, από ποιόν και για ποιους σκοπούς.
• Να έχουμε πρόσβαση, στα δεδομένα μας, που ένας φορέας διατηρεί και να αποκτήσουμε αντίγραφό τους.
• Να διορθώσουμε λανθασμένα δεδομένα μας.
• Να ζητήσουμε διαγραφή των δεδομένων μας.
• Να ζητήσουμε, είτε προσωρινή, είτε μόνιμη αναστολή χρήσης των δεδομένων μας.
• Να λάβουμε τα δεδομένα μας, σε τέτοια μορφή, που να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε κάπου αλλού.
• Να εναντιωθούμε, σε αυτοματοποιημένες αποφάσεις, που βασίζονται στα προσωπικά μας δεδομένα και οι οποίες μπορούν να μας επηρεάσουν σημαντικά (π.χ. αξιολόγηση και απόρριψη δανείου).
• Να ενημερωθούμε, αν τα δεδομένα μας χάθηκαν, ή κλάπηκαν.

Οι φορείς πρέπει να σχεδιάζουν τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους, με τρόπο φιλικό, προς την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, από την αρχή. Τα δεδομένα μας πρέπει να προστατεύονται, από τη στιγμή της αρχικής τους χρήσης, από εμάς. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις πρέπει να είναι οι πλέον «φιλικές», προς την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής.

Όταν μας ζητείτε η άδεια να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα μας, αυτό πρέπει να γίνεται, με ξεκάθαρο και άμεσο τρόπο. Η συναίνεση μας πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητη, συγκεκριμένη, βασισμένη σε πληροφόρηση και να δίνεται, ελεύθερα. Αυτό σημαίνει:

• Πρέπει να λάβουμε πληροφόρηση, σε τι συγκεκριμένα θα συναινέσουμε και να έχουμε πραγματικές επιλογές. Όταν π.χ, χρησιμοποιούμε, ή υπογράφουμε σύμβαση, για μια υπηρεσία, δεν πρέπει να μας ασκείται πίεση να συναινέσουμε, στη χρήση, περισσότερων προσωπικών μας δεδομένων, από αυτά, που είναι απαραίτητα, για να λάβουμε τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Το αίτημα, για τη συναίνεση μας, δεν πρέπει να «κρύβεται», μέσα σε μακροσκελείς και δυσνόητους όρους και συνθήκες, ή σε κείμενα γενικά για τις πολιτικές προστασίας ιδιωτικής ζωής. Πρέπει να γίνεται αντιληπτό, ξεκάθαρα και άμεσα.
• Οι φορείς δεν έχουν το δικαίωμα να θεωρήσουν τη συναίνεση μας δεδομένη. Η συναίνεση πρέπει να είναι μια ξεκάθαρη δική μας ενέργεια. Η μη αντίδραση, ή απλή περιήγηση, σε μια ιστοσελίδα, δε μπορεί να θεωρείται συναίνεση.

Τι θα συμβεί αν τα δικαιώματά μας παραβιαστούν;

• Μπορούμε να καταθέσουμε παράπονο, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ. http://www.dpa.gr/), ή να πάμε, στα δικαστήρια. Μπορούμε, επίσης, να ζητήσουμε τη βοήθεια του ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.
• Μπορούμε να αιτηθούμε για αποζημίωση, για υλικές, ή μη υλικές ζημιές. Π.χ. υλική ζημία μπορεί να προκύψει, όταν ένα ξενοδοχείο δεν προστατεύει, επαρκώς, τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, τα στοιχεία κλάπηκαν και η κάρτα χρησιμοποιήθηκε, από τρίτο. Η μη υλική ζημία περιλαμβάνει ψυχική οδύνη, που προκλήθηκε, από λάθος αποκάλυψη ιατρικού φακέλου.
• Οι εταιρίες μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμα, μέχρι και 20 εκατομμύρια ευρώ ή 4% του παγκόσμιου τζίρου τους, όποιο από τα δύο είναι υψηλότερο, αν παραβιάσουν αυτή την νομοθεσία.

Πως οι εταιρίες κεφαλαιοποιούν τα δεδομένα μας;

Οι γίγαντες του διαδικτύου, όπως Google και facebook, κερδίζουν χρήματα, πουλώντας, σε διαφημιστές και άλλους φορείς, στοχευμένη πρόσβαση, στους χρήστες τους, η οποία βασίζεται, σε όλα όσα αυτοί οι γίγαντες γνωρίζουν για τους χρήστες. Σου διαφημίζουν συγκεκριμένα αγαθά, όταν χρησιμοποιείς τις υπηρεσίες τους και παρέχουν μεγάλο κομμάτι των υποδομών τους και των εργαλείων τους, για να προβάλλουν διαφημίσεις σε εκκατομύρια άλλες ιστοσελίδες, σε όλο το διαδίκτυο.

Για να το επιτύχουν αυτό το στόχο, οι εταιρείες αυτές εντοπίζουν όλες μας τις κινήσεις, στο διαδίκτυο, ακόμα και αν δεν έχουμε κάνει εγγραφή, στις υπηρεσίες τους. Οι «μεσίτες» των προσωπικών δεδομένων και οι εταιρίες διαφημιστικής τεχνολογίας, όπως οι Axion, Criteo, Experian κ.λπ., δεν είναι γνωστές, στους καταναλωτές. Εργάζονται, κυρίως, στο παρασκήνιο, χωρίς απευθείας επαφή με τους χρήστες και βγάζουν χρήματα, πουλώντας τα προσωπικά δεδομένα και παρέχοντας διαφημιστικά εργαλεία, στους ανθρώπους του μάρκετινγκ. Μπορούν να μας στοχεύσουν οπουδήποτε, οποτεδήποτε και σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιούμε.

Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρουν τα προσωπικά μας δεδομένα;

• Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής αποτελούν βασικά δικαιώματα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας επιτρέπουν να αποφασίζουμε, μόνοι μας, εάν, πότε και κάτω από ποιες συνθήκες τα προσωπικά μας δεδομένα θα είναι διαθέσιμα και θα χρησιμοποιηθούν, από τρίτους.
• Τα προσωπικά μας δεδομένα έχουν μεγάλη αξία και χρησιμοποιούνται, με πολλούς τρόπους από εταιρείες, για να βγάλουν χρήματα. Αυτό τις ωθεί να απαντήσουν όσο το δυνατό περισσότερα δεδομένα μπορούν και να τα εκμεταλλευτούν, με κάθε δυνατό τρόπο. Για αυτό δε μπορούμε, πάντοτε, να εμπιστευόμαστε τέτοιες εταιρίες, ότι θα δράσουν, σύμφωνα με τα δικά μας συμφέροντα. Όταν έχουμε την εντύπωση ότι κάποιο αγαθό μας παρέχεται δωρεάν, πρέπει να γνωρίζουμε ότι, στην πραγματικότητα, εμείς είμαστε το προϊόν, που πωλείται.
• Οι εταιρίες μπορούν να γνωρίζουν πολλά για εμάς, συλλέγοντας και αναλύοντας τα δεδομένα μας, συλλέγοντας και αναλύοντας τα δεδομένα μας. Αυτό μπορεί να αποβεί ωφέλιμο, όταν π.χ. μας παρέχει επωφελείς, εξειδικευμένες, για εμάς, προσφορές. Όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για δημιουργία διακρίσεων, σε βάρος μας, ή για να χειραγωγήσει τη συμπεριφορά μας. Όταν παραβιάζεται η προσωπική μας ζωή, χάνουμε την ελευθερία μας να κάνουμε πληροφορημένες επιλογές. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει:

- Να πληρώσουμε περισσότερα χρήματα, για συγκεκριμένες υπηρεσίες. Βασισμένη, στο προφίλ μας και στη συμπεριφορά μας, μια εταιρία μπορεί να υποθέσει, για παράδειγμα, ότι μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, κάποιο προϊόν, ή ότι το χρειαζόμαστε επειγόντως, ή ότι μπορούμε να πληρώσουμε περισσότερα χρήματα, για να το αποκτήσουμε.
- Να δελεαστούμε να αγοράσουμε αγαθά, που ούτε θα το σκεφτόμασταν να το αγοράσουμε. Οι εταιρείες μπορούν να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητές μας και να μας στοχοποιήσουν, με το σωστό μήνυμα, τη στιγμή, που θα είμαστε πιο δεικτικοί

• Το διαδίκτυο δε λησμονεί (με δική του πρωτοβουλία). Οι επιπτώσεις της κακής χρήσης δεδομένων μπορούν να φτάσουν πολύ «μακριά», για εμάς τους ίδιους, αλλά και για την κοινωνία, γενικότερα. Για παράδειγμα, τα προσωπικά μας δεδομένα μπορούν να επηρεάσουν την ψήφο μας, στις εκλογές. Ή να δημιουργήσουν πρόβλημα, σε μια αίτησή μας, για εργασία.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, σε συνεργασία με την BEUC θα παρακολουθούν την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας και καλούν τους καταναλωτές να καταγγέλλουν τυχόν παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων.

 

 

Eνημερωθείτε υπεύθυνα:

http://www.seven-cells.com/

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Cleaner του Facebook: «Εχω δει αποκεφαλισμούς και βιασμούς»

Το δύσκολο έργο των cleaners των Facebook, όσων δηλαδή έχουν αναλάβει να διαγράφουν υλικό με ακατάλληλο περιεχόμενο αποκαλύπτει το BBC με ένα ολιγόλεπτο βίντεο. Δουλεύοντας από 8 μέχρι και 10 ώρες οι εργαζόμενοι στη Μανίλα των Φιλιππίνων πρέπει κάθε μέρα να ελέγχουν εκατομμύρια βίντεο και εικόνες ...

Διαβάστε περισσότερα

Βρετανία: με σκανάρισμα προσώπου η πώληση καπνού και αλκοόλ

Μια εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα θέτουν σε εφαρμογή τα καταστήματα Tesco και Asda, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τσιγάρα και αλκοόλ δεν θα αγοράζονται από ανήλικους. Αποφάσισαν να υιοθετήσουν το σκανάρισμα προσώπου, με τον υπολογιστή να προσδιορίζει την ηλικία του αγοραστή και είτε θα αποδέχεται είτε θα απορρίπτει ...

Διαβάστε περισσότερα

Στίβεν Χόκινγκ: Δεν υπάρχει Θεός, κανείς δεν καθοδηγεί τη μοίρα μας

«Δεν υπάρχει Θεός, κανένας δεν δημιούργησε το σύμπαν και κανείς δεν κατευθύνει τη μοίρα μας», γράφει ο Στίβεν Χόκινγκ στο τελευταίο βιβλίο του, μέσα από το οποίο δίνει τις δικές του απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα για το σύμπαν αλλά και τη ζωή μετά θάνατον. Ο Βρετανός ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέο γενετικό εργαλείο προβλέπει το ύψος

Ένα νέο γενετικό εργαλείο το οποίο αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (MSU) μπορεί να προβλέψει το ύψος ενός ανθρώπου και, ακόμη σημαντικότερο, να εκτιμήσει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει να εμφανίσει σοβαρές νόσους όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος. Εύρος εφαρμογών του αλγορίθμουΓια πρώτη ...

Διαβάστε περισσότερα

Πέθανε ο συνιδρυτής της Microsoft Πολ Άλεν

Σε ηλικία 65 ετών πέθανε τη Δευτέρα ο δισεκατομμυριούχος Πολ Άλεν, ο οποίος ίδρυσε το 1975, από κοινού με τον Μπιλ Γκέιτς, την αμερικανική εταιρείαν πληροφορικής Microsoft και έφεραν την επανάσταση των προσωπικών υπολογιστών. Ήταν ένας οραματιστής, όπως τον περιγράφουν οι συνεργάτες τους, ο οποίος ...

Διαβάστε περισσότερα

Nέα επίθεση χάκερ στο Facebook - Εκτεθειμένοι 29 εκατ. λογαριασμοί

Νέα επίθεση στο δίκτυό του δέχτηκε το δημοφιλές μέσω κοινωνικής δικτύωσης Facebook, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η εταιρεία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να εκτεθούν τα προσωπικά δεδομένα περίπου 29 εκατ. χρηστών του. Υπενθυμίζεται πως το Facebook είχε δεχτεί παραβίαση και τον Σεπτέμβριο, όταν ένας χάκερ ...

Διαβάστε περισσότερα

Το Facebook «κατέβασε» εκατοντάδες σελίδες και λογαριασμούς πολιτικού περιεχομένου

Εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, το Facebook ανακοίνωσε πως κατεβάζει 559 σελίδες και 251 λογαριασμούς πολιτικού περιεχομένου, που- όπως υπογραμμίζουν σε σχετικό post τους οι Ναθάνιελ Γκλάιχερ, επικεφαλής πολιτικής κυβερνοασφαλείας, και Όσκαρ Ροντρίγκεζ, Product Manager- «παραβίαζαν κατά συρροήν τους κανόνες μας σχετικά με ...

Διαβάστε περισσότερα

Τον διάδοχο του PlayStation 4 ετοιμάζει η Sony

Ο πρόεδρος της Sony επιβεβαίωσε πως η εταιρεία του δουλεύει πάνω σε μια κονσόλα-διάδοχο για το PlayStation 4. Ωστόσο, μιλώντας στους Financial Times, αρνήθηκε να πει εάν το όνομά της θα είναι PlayStation 5. «Σε αυτή τη φάση, αυτό που μπορώ να πω είναι πως είναι ...

Διαβάστε περισσότερα

Google: Διακόπτει τη λειτουργία του Google+ για καταναλωτές

Τη λειτουργία του Google+ για τους καταναλωτές διακόπτει η Google, καθώς όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, έως και 500.000 λογαριασμοί χρηστών ενδεχομένως να επηρεάστηκαν από ιό που ίσως να εξέθεσε τα δεδομένα τους σε εξωτερικούς προγραμματιστές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, μια δυσλειτουργία του λογισμικού ...

Διαβάστε περισσότερα

Apple και Amazon αρνούνται πως έγιναν στόχοι κινεζικής κατασκοπείας με «κακόβουλα» τσιπ

Apple και Amazon έγιναν στόχοι κινεζικής επιχείρησης κατασκοπείας, στο πλαίσιο της οποίας χρησιμοποιούνταν ειδικά, «κακόβουλα»/ «κατασκοπευτικά» τσιπ υπολογιστή, τα οποία εγκαταστάσθηκαν από πράκτορες των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg Businessweek την Πέμπτη- το οποίο διέψευσαν κατηγορηματικά οι δύο εταιρείες. Το Bloomberg επικαλείται 17 ...

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα της Ιρλανδίας για τη μεγάλη παραβίαση δεδομένων στο Facebook

Η αρμόδια ιρλανδική υπηρεσία για θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, Irish Data Protection Commission, άρχισε επίσημα έρευνα πάνω στην πρόσφατη μεγάλη παραβίαση προσωπικών δεδομένων στο Facebook. Πλέον επαφίεται σε αυτήν να αποφασίσει εάν στην εταιρεία θα έπρεπε να επιβληθεί πρόστιμο επειδή δεν μπόρεσε να εμποδίσει χάκερ να ...

Διαβάστε περισσότερα

Πέθανε ο «πατέρας» του «σωματιδίου του Θεού»

Απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών ο Αμερικανός νομπελίστας φυσικός Λίον Λέντερμαν, ο οποίος είχε εφεύρει το νεολογισμό «σωματίδιο του Θεού» για το μποζόνιο του Χιγκς που ανακαλύφθηκε τελικά στο CERN το 2012. Ο θάνατός του, στο Αϊντάχο όπου ζούσε μετά τη συνταξιοδότησή του, επιβεβαιώθηκε από ...

Διαβάστε περισσότερα

Βάσιμες ενδείξεις ότι ανακαλύφθηκε το πρώτο εξωφεγγάρι ..και είναι τεράστιο

Αμερικανοί αστρονόμοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το πρώτο εξωφεγγάρι ή εξωδορυφόρο, δηλαδή τον δορυφόρο ενός εξωπλανήτη. Ο εξωδορυφόρος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 8.000 ετών φωτός από τη Γη και είναι τεράστιος όσο ο Ποσειδώνας. Η αναλογία μεγεθών (διαμέτρου και μάζας) μεταξύ του εξωδορυφόρου και του εξωπλανήτη του ...

Διαβάστε περισσότερα

Κανονικά η λειτουργία του Instagram, αφού «έπεσε» προσωρινά σε όλο τον κόσμο

Τόσο η ιστοσελίδα, όσο και το app, είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας για μικρό χρονικό διάστημα, προκαλώντας αίσθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Οι χρήστες είτε λάμβαναν μήνυμα σφάλματος, είτε η σελίδα δεν φόρτωνε- με αποτέλεσμα το hashtag #instagramdown να γίνει μέσα σε ελάχιστο χρόνο ένα από ...

Διαβάστε περισσότερα

Προώθηση. Μια λέξη - πολλές έννοιες...

"Google αποτελέσματα", "φυσικά", "πληρωμένα", "seo", "likes", "posts", "budget".. Λέξεις και έννοιες που ακούει πολύ συχνά κάποιος που ενδιαφέρεται να προβάλει την ηλεκτρονική του επιχείρηση στο ίντερνετ. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ποιό είδος προβολής και προώθησης είναι κατάλληλο για εμάς μέσα από το παρακάτω κείμενο χωρίς να χαθούμε ...

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι χρησιμοποιεί αναγνώριση προσώπου για να ελέγχει την ηλικία των παικτών του

Τη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου προκειμένου να διαπιστώνει την ηλικία των παικτών του δοκιμάζει ένα από τα πιο δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια στην Κίνα, το Honour of Kings. Σύμφωνα με το BBC, η εταιρεία Tencent ανακοίνωσε την εν λόγω κίνηση το Σαββατοκύριακο, αναφέροντας ότι σε πρώτη φάση η ...

Διαβάστε περισσότερα

Ρομπότ για «έξυπνα» ξενοδοχεία από την Alibaba

Η Alibaba A.I. Labs, του κινεζικού κολοσσού Alibaba, ανακοίνωσε πως θα λανσάρει ένα ρομπότ ειδικά σχεδιασμένο για την ξενοδοχειακή βιομηχανία. Η ανακοίνωση αυτή έγινε στο πλαίσιο της Alibaba Cloud Computing Conference 2018. Όπως είπε ο Τσεν Λιζουάν, γενικός μάνατζερ της Alibaba A.I Labs (που ηγείται της ...

Διαβάστε περισσότερα

NASA: Σχέδια για επιστροφή στη Σελήνη και αποστολή στον Άρη

Τα σχέδιά της για μια «βιώσιμη καμπάνια» για επιστροφή στη Σελήνη και αποστολή στη συνέχεια στον Άρη παρουσίασε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA). Τον Δεκέμβριο του 2017, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υπογράψει τη Space Policy Directive-1 , με την οποία ζητούσε από τη NASA να ...

Διαβάστε περισσότερα

Επίθεση χάκερ στο Facebook - Εκτεθειμένοι 50 εκατ. λογαριασμοί

Επίθεση στο δίκτυό του δέχτηκε το δημοφιλές μέσω κοινωνικής δικτύωσης Facebook, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η εταιρεία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να εκτεθούν τα προσωπικά δεδομένα περίπου 50 εκατ. χρηστών του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Facebook ένας χάκερ απέκτησε πρόσβαση σε σχεδόν 50 εκατ. ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι λόγοι αποχώρησης των ιδρυτών του Instagram από την εταιρεία τους

Αίσθηση προκάλεσε στον κόσμο της τεχνολογίας η είδηση της αποχώρησης των συνιδρυτών του Instagram από την εταιρεία που δημιούργησαν. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος, Κέβιν Σίστρομ, ο ίδιος και ο Μάικ Κρίγκερ φεύγουν «για να εξερευνήσουν την περιέργεια και τη δημιουργικότητά τους ξανά». Το Instagram έχει ...

Διαβάστε περισσότερα

Βάση Alpha: Το νέο σχέδιο του Έλον Μασκ στον Άρη

Το νέο φιλόδοξο σχέδιό του, μία μελλοντική βάση στον Άρη παρουσίασε με φωτογραφίες στο Twitter ο ιδρυτής της εταιρείας Space X Έλον Μασκ. Η «Βάση Alpha είναι πιθανό να έχει κατασκευαστεί έως το 2028», έγραψε στο Twitter απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Στις φωτογραφίες που ανέβασε ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά αμμοθύελλες στον Τιτάνα

Δεδομένα από το διαστημόπλοιο Cassini της ΝASA αποκάλυψαν κάτι που φαίνεται να είναι γιγαντιαίες αμμοθύελλες/ θύελλες σκόνης σε περιοχές του ισημερινού του Τιτάνα, φεγγαριού του Κρόνου. Η ανακάλυψη αυτή, που περιγράφεται σε paper το οποίο δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου στο Nature Geoscience, καθιστά τον Τιτάνα ...

Διαβάστε περισσότερα

Κλείσιμο 4.000 ιστοσελίδων στην Κίνα

Οι κινεζικές αρχές έκλεισαν χιλιάδες ιστοσελίδες και online λογαριασμούς στη χώρα, μετά από μια καμπάνια τριών μηνών κατά του «επιβλαβούς» περιεχομένου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Το περιεχόμενο αυτό, που περιελαμβανόταν σε 4.000 sites, περιελάμβανε παραβιάσεις copyright και περιεχόμενο που προωθούσε «ανάρμοστες αξίες και ...

Διαβάστε περισσότερα