GDPR: Τι συμβαίνει με την προστασία προσωπικών δεδομένων;

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
20 Μαΐου 2018 21:22:00

Στις 25 Μαίου 2018, αρχίζει η εφαρμογή της νέας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, δηλαδή ο Κανονισμός για τη Γενική Προστασία Δεδομένων. Με αφορμή το γεγονός, αυτό το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ενημερώνει σχετικά:

Η νομοθεσία αυτή απαιτεί όλοι οι φορείς και οι δημόσιοι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τα προσωπικά δεδομένα με διαφάνεια και ορθότητα. Ενδυναμώνει το δικαιώματά μας και εφαρμόζεται σε όλους τους φορείς, όπου και αν είναι η βάση τους, εφόσον διαχειρίζονται δεδομένα Ευρωπαίων Καταναλωτών.

Τι είναι τα προσωπικά δεδομένα;

Κάθε πληροφορία, που δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισής μας, είτε άμεσα, είτε έμμεσα π.χ. το όνομά μας, η διεύθυνσή μας, το email μας, η τοποθεσία μας, το ιστορικό περιήγησής μας. Επίσης περιλαμβάνουν διαδικτυακούς μηχανισμούς αναγνώρισης, όπως η διεύθυνση IP, ή τα cookies, που αποθηκεύονται, στο φυλλομετρητή μας και οι οποίοι χρησιμοποιούνται, για να μας συνδέσουν, με τις συσκευές, ή τις υπηρεσίες, που χρησιμοποιούμε.

Ποια είναι τα δικαιώματά μας;

Έχουμε δικαίωμα:

• Να πληροφορούμαστε, με ξεκάθαρο και εύκολα κατανοητό τρόπο, για το πώς χρησιμοποιούνται τα προσωπικά μας δεδομένα, καθώς και ποια δεδομένα χρησιμοποιούνται, από ποιόν και για ποιους σκοπούς.
• Να έχουμε πρόσβαση, στα δεδομένα μας, που ένας φορέας διατηρεί και να αποκτήσουμε αντίγραφό τους.
• Να διορθώσουμε λανθασμένα δεδομένα μας.
• Να ζητήσουμε διαγραφή των δεδομένων μας.
• Να ζητήσουμε, είτε προσωρινή, είτε μόνιμη αναστολή χρήσης των δεδομένων μας.
• Να λάβουμε τα δεδομένα μας, σε τέτοια μορφή, που να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε κάπου αλλού.
• Να εναντιωθούμε, σε αυτοματοποιημένες αποφάσεις, που βασίζονται στα προσωπικά μας δεδομένα και οι οποίες μπορούν να μας επηρεάσουν σημαντικά (π.χ. αξιολόγηση και απόρριψη δανείου).
• Να ενημερωθούμε, αν τα δεδομένα μας χάθηκαν, ή κλάπηκαν.

Οι φορείς πρέπει να σχεδιάζουν τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους, με τρόπο φιλικό, προς την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, από την αρχή. Τα δεδομένα μας πρέπει να προστατεύονται, από τη στιγμή της αρχικής τους χρήσης, από εμάς. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις πρέπει να είναι οι πλέον «φιλικές», προς την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής.

Όταν μας ζητείτε η άδεια να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα μας, αυτό πρέπει να γίνεται, με ξεκάθαρο και άμεσο τρόπο. Η συναίνεση μας πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητη, συγκεκριμένη, βασισμένη σε πληροφόρηση και να δίνεται, ελεύθερα. Αυτό σημαίνει:

• Πρέπει να λάβουμε πληροφόρηση, σε τι συγκεκριμένα θα συναινέσουμε και να έχουμε πραγματικές επιλογές. Όταν π.χ, χρησιμοποιούμε, ή υπογράφουμε σύμβαση, για μια υπηρεσία, δεν πρέπει να μας ασκείται πίεση να συναινέσουμε, στη χρήση, περισσότερων προσωπικών μας δεδομένων, από αυτά, που είναι απαραίτητα, για να λάβουμε τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Το αίτημα, για τη συναίνεση μας, δεν πρέπει να «κρύβεται», μέσα σε μακροσκελείς και δυσνόητους όρους και συνθήκες, ή σε κείμενα γενικά για τις πολιτικές προστασίας ιδιωτικής ζωής. Πρέπει να γίνεται αντιληπτό, ξεκάθαρα και άμεσα.
• Οι φορείς δεν έχουν το δικαίωμα να θεωρήσουν τη συναίνεση μας δεδομένη. Η συναίνεση πρέπει να είναι μια ξεκάθαρη δική μας ενέργεια. Η μη αντίδραση, ή απλή περιήγηση, σε μια ιστοσελίδα, δε μπορεί να θεωρείται συναίνεση.

Τι θα συμβεί αν τα δικαιώματά μας παραβιαστούν;

• Μπορούμε να καταθέσουμε παράπονο, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ. http://www.dpa.gr/), ή να πάμε, στα δικαστήρια. Μπορούμε, επίσης, να ζητήσουμε τη βοήθεια του ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.
• Μπορούμε να αιτηθούμε για αποζημίωση, για υλικές, ή μη υλικές ζημιές. Π.χ. υλική ζημία μπορεί να προκύψει, όταν ένα ξενοδοχείο δεν προστατεύει, επαρκώς, τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, τα στοιχεία κλάπηκαν και η κάρτα χρησιμοποιήθηκε, από τρίτο. Η μη υλική ζημία περιλαμβάνει ψυχική οδύνη, που προκλήθηκε, από λάθος αποκάλυψη ιατρικού φακέλου.
• Οι εταιρίες μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμα, μέχρι και 20 εκατομμύρια ευρώ ή 4% του παγκόσμιου τζίρου τους, όποιο από τα δύο είναι υψηλότερο, αν παραβιάσουν αυτή την νομοθεσία.

Πως οι εταιρίες κεφαλαιοποιούν τα δεδομένα μας;

Οι γίγαντες του διαδικτύου, όπως Google και facebook, κερδίζουν χρήματα, πουλώντας, σε διαφημιστές και άλλους φορείς, στοχευμένη πρόσβαση, στους χρήστες τους, η οποία βασίζεται, σε όλα όσα αυτοί οι γίγαντες γνωρίζουν για τους χρήστες. Σου διαφημίζουν συγκεκριμένα αγαθά, όταν χρησιμοποιείς τις υπηρεσίες τους και παρέχουν μεγάλο κομμάτι των υποδομών τους και των εργαλείων τους, για να προβάλλουν διαφημίσεις σε εκκατομύρια άλλες ιστοσελίδες, σε όλο το διαδίκτυο.

Για να το επιτύχουν αυτό το στόχο, οι εταιρείες αυτές εντοπίζουν όλες μας τις κινήσεις, στο διαδίκτυο, ακόμα και αν δεν έχουμε κάνει εγγραφή, στις υπηρεσίες τους. Οι «μεσίτες» των προσωπικών δεδομένων και οι εταιρίες διαφημιστικής τεχνολογίας, όπως οι Axion, Criteo, Experian κ.λπ., δεν είναι γνωστές, στους καταναλωτές. Εργάζονται, κυρίως, στο παρασκήνιο, χωρίς απευθείας επαφή με τους χρήστες και βγάζουν χρήματα, πουλώντας τα προσωπικά δεδομένα και παρέχοντας διαφημιστικά εργαλεία, στους ανθρώπους του μάρκετινγκ. Μπορούν να μας στοχεύσουν οπουδήποτε, οποτεδήποτε και σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιούμε.

Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρουν τα προσωπικά μας δεδομένα;

• Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής αποτελούν βασικά δικαιώματα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας επιτρέπουν να αποφασίζουμε, μόνοι μας, εάν, πότε και κάτω από ποιες συνθήκες τα προσωπικά μας δεδομένα θα είναι διαθέσιμα και θα χρησιμοποιηθούν, από τρίτους.
• Τα προσωπικά μας δεδομένα έχουν μεγάλη αξία και χρησιμοποιούνται, με πολλούς τρόπους από εταιρείες, για να βγάλουν χρήματα. Αυτό τις ωθεί να απαντήσουν όσο το δυνατό περισσότερα δεδομένα μπορούν και να τα εκμεταλλευτούν, με κάθε δυνατό τρόπο. Για αυτό δε μπορούμε, πάντοτε, να εμπιστευόμαστε τέτοιες εταιρίες, ότι θα δράσουν, σύμφωνα με τα δικά μας συμφέροντα. Όταν έχουμε την εντύπωση ότι κάποιο αγαθό μας παρέχεται δωρεάν, πρέπει να γνωρίζουμε ότι, στην πραγματικότητα, εμείς είμαστε το προϊόν, που πωλείται.
• Οι εταιρίες μπορούν να γνωρίζουν πολλά για εμάς, συλλέγοντας και αναλύοντας τα δεδομένα μας, συλλέγοντας και αναλύοντας τα δεδομένα μας. Αυτό μπορεί να αποβεί ωφέλιμο, όταν π.χ. μας παρέχει επωφελείς, εξειδικευμένες, για εμάς, προσφορές. Όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για δημιουργία διακρίσεων, σε βάρος μας, ή για να χειραγωγήσει τη συμπεριφορά μας. Όταν παραβιάζεται η προσωπική μας ζωή, χάνουμε την ελευθερία μας να κάνουμε πληροφορημένες επιλογές. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει:

- Να πληρώσουμε περισσότερα χρήματα, για συγκεκριμένες υπηρεσίες. Βασισμένη, στο προφίλ μας και στη συμπεριφορά μας, μια εταιρία μπορεί να υποθέσει, για παράδειγμα, ότι μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, κάποιο προϊόν, ή ότι το χρειαζόμαστε επειγόντως, ή ότι μπορούμε να πληρώσουμε περισσότερα χρήματα, για να το αποκτήσουμε.
- Να δελεαστούμε να αγοράσουμε αγαθά, που ούτε θα το σκεφτόμασταν να το αγοράσουμε. Οι εταιρείες μπορούν να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητές μας και να μας στοχοποιήσουν, με το σωστό μήνυμα, τη στιγμή, που θα είμαστε πιο δεικτικοί

• Το διαδίκτυο δε λησμονεί (με δική του πρωτοβουλία). Οι επιπτώσεις της κακής χρήσης δεδομένων μπορούν να φτάσουν πολύ «μακριά», για εμάς τους ίδιους, αλλά και για την κοινωνία, γενικότερα. Για παράδειγμα, τα προσωπικά μας δεδομένα μπορούν να επηρεάσουν την ψήφο μας, στις εκλογές. Ή να δημιουργήσουν πρόβλημα, σε μια αίτησή μας, για εργασία.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, σε συνεργασία με την BEUC θα παρακολουθούν την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας και καλούν τους καταναλωτές να καταγγέλλουν τυχόν παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων.

 

 

Eνημερωθείτε υπεύθυνα:

http://www.seven-cells.com/

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Apple: Τα iPhones δεν «κρυφακούν» τους χρήστες τους

Η Apple διαβεβαίωσε Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς την Τρίτη πως τα iPhones της δεν «κρυφακούν» τους χρήστες τους χωρίς τη συναίνεσή τους, και δεν επιτρέπουν σε εφαρμογές «τρίτων» να το κάνουν, απαντώντας στο ερώτημα εάν οι συσκευές της παραβιάζουν την ιδιωτικότητα των πελατών της. Οι Γκρεγκ Γουόλντεν, Μάρσα ...

Διαβάστε περισσότερα

Μαγνητισμός για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Ένα τζελ με μικροσκοπικά μαγνητικά σωματίδια, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου που προκύπτει από ασθένειες ή τραυματισμούς, δημιούργησαν μηχανικοί του UCLA. «Μεγάλο μέρος της καθιερωμένης σύγχρονης ιατρικής επικεντρώνεται στη χρήση της φαρμακευτικής για την πρόκληση χημικών ή μοριακών μεταβολών ...

Διαβάστε περισσότερα

Ρομπότ αντί σερβιτόρων σε εστιατόριο στην Κίνα

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, στόχος του «Robot.He» είναι η αύξηση της αποδοτικότητας και η μείωση του κόστους εργασίας- με ρομπότ μεγέθους φούρνου μικροκυμάτων να αναλαμβάνουν τον ρόλο των σερβιτόρων, κινούμενα στον χώρο και παραδίδοντας στους πελάτες το φαγητό τους. «Στη Σαγκάη, ένας σερβιτόρος κοστίζει μέχρι ...

Διαβάστε περισσότερα

To Hyperloop έρχεται στην Ευρώπη

Το κέντρο ανάπτυξης και δοκιμών θα βρίσκεται στην Ανδαλουσία και η αξία του εκτιμάται πως θα ανέρχεται στα 500 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Ως αντάλλαγμα σε αυτή την επένδυση, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, η Virgin Hyperloop θα λάβει κρατική χρηματοδότηση 126 εκατ. ευρώ για την ...

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνίδα μαθήτρια μέσα στους δέκα κορυφαίους του κόσμου σε διαγωνισμό της Microsoft

Σημαντική διάκριση σημείωσε η 16χρονη Καβαλιώτισσα μαθήτρια, Έφη Ζιώτα, η οποία συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Microsoft Office Specialist καταλαμβάνοντας τη 10η θέση παγκοσμίως και την 3η θέση στην Ευρώπη, μεταξύ ενός εκατομμυρίου παιδιών που συμμετείχαν σε όλες τις προκριματικές φάσεις του διαγωνισμού. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ...

Διαβάστε περισσότερα

Samsung Galaxy Tab S4: Η νέα «ναυαρχίδα» της Samsung στα tablets

Το Samsung Galaxy Tab S4 ανακοίνωσε η Samsung: Η νέα «ναυαρχίδα» της νοτιοκορεατικής εταιρείας στα tablets είναι μια 2-in-1 Android συσκευή που, σύμφωνα με την εταιρεία, δίνει έμφαση στην παραγωγικότητα και την ψυχαγωγία ταυτόχρονα- μια συσκευή «φορητή σαν tablet και ικανή σαν PC». Σημαντικό χαρακτηριστικό της ...

Διαβάστε περισσότερα

Το top 5 των gamers

Παλαιότερα τα βιντεοπαιχνίδια δεν θεωρούνταν σπουδαία υπόθεση απο το ευρύ κοινό. Όλοι ασφαλώς θυμούνται την κονσόλα που συνδεόταν με την τηλεόραση. Αυτή με το χερούλι (για τους πιο παλιούς) στην οποία οι δυο γραμμές ανεβοκατέβαιναν ,η μια δεξιά και η άλλη αριστερά, και μια μπαλίτσα ...

Διαβάστε περισσότερα

NASA: Αδύνατη η «γεωδιαμόρφωση» του Άρη με τις σημερινές τεχνολογίες

Ο αποικισμός του Άρη μπορεί να αποτελεί ένα από τα πιο παλιά όνειρα της επιστήμης και της επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο ο Κόκκινος Πλανήτης είναι σίγουρα αφιλόξενος- και ως εκ τούτου, για να μπορέσει να αποικιστεί, θα χρειαζόταν μια μακροχρόνια διαδικασία μετατροπής του, που είναι γνωστή ...

Διαβάστε περισσότερα

Το Facebook βρήκε και έκλεισε σελίδες που είχαν σκοπό την παρέμβαση στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Το Facebook ανακοίνωσε την Τρίτη πως έκλεισε 32 λογαριασμούς και σελίδες που θεωρείται πως είχαν στηθεί με σκοπό να παρέμβουν/ ασκήσουν επιρροή στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες είναι να γίνουν τον Νοέμβριο. Όπως επισήμανε, ο εντοπισμός τους έγινε στα πολύ πρώιμα στάδια της έρευνας, ...

Διαβάστε περισσότερα

Ρομποτικό χέρι «μαθαίνει» νέες κινήσεις μέσω virtual εκπαίδευσης

Ερευνητές υποστηριζόμενοι από τον Έλον Μασκ της Tesla και τον Σαμ Άλτμαν, επενδυτή της Σίλικον Βάλεϊ, ανέπτυξαν μια μέθοδο χρήσης λογισμικού για την εκπαίδευση ενός ρομποτικού χεριού (σχήματος αντίστοιχου του ανθρώπινου) ώστε να πραγματοποιεί νέες εργασίες- μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ...

Διαβάστε περισσότερα

To TESS της NASA άρχισε την αναζήτηση πλανητών

Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, το TESS αναμένεται να μεταδώσει τα πρώτα του επιστημονικά δεδομένα πίσω στη Γη τον Αύγουστο, και από εκεί και πέρα περιοδικά κάθε 13,5 ημέρες, μια φορά ανά περιστροφή γύρω από τη Γη, καθώς το διαστημόπλοιο προσεγγίζει πιο κοντά τον ...

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλη πτώση της μετοχής του Facebook - Ποιοι είναι οι λόγοι που την προκάλεσαν

Η μετοχή του Facebook σημείωσε μεγάλη πτώση – της τάξης του 1/4 της αξίας της- την Τετάρτη, αφού υψηλόβαθμα στελέχη του δήλωσαν ότι τα περιθώρια κέρδους θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πτωτική πορεία για αρκετά χρόνια, εξαιτίας του κόστους της βελτίωσης των μέτρων προστασίας προσωπικών δεδομένων ...

Διαβάστε περισσότερα

Επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστια λίμνη νερού στον Άρη

Μία τεράστια λίμνη νερού στο υπέδαφος του πλανήτη Άρη, φαίνεται πως ανακάλυψαν ερευνητές με επικεφαλής τον δρ. Ρομπέρτο Οροσέι, από το Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Μπολόνια. Εξέτασαν τα δεδομένα που είχαν συλλεχθεί από τον Μάιο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2015 και βρήκαν μία απότομη ...

Διαβάστε περισσότερα

Κλοπή προσωπικών δεδομένων 1,5 εκατ. πολιτών στη Σιγκαπούρη

Χάκερ υπέκλεψαν προσωπικά δεδομένα 1,5 πολιτών στη Σιγκαπούρη- περίπου του ¼ του πληθυσμού, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης. Όπως ανακοινώθηκε, παραβίασαν τη βάση δεδομένων υγείας, σε μια «σκόπιμη, στοχευμένη και καλά σχεδιασμένη» επίθεση. Σύμφωνα με το BBC, αυτοί που στοχεύθηκαν είχαν επισκεφθεί κλινικές μεταξύ της 1ης ...

Διαβάστε περισσότερα

Google: Εργαλεία ανέυρεσης αγνοουμένων και εντοπισμού πυρκαγιών

Στην ενεργοποίηση τριών εργαλείων, προχώρησε την Τρίτη 24 Ιουλίου, η ομάδα Αντιμετώπισης Κρίσεων της Google, σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική. Σύμφωνα με την Google τα εργαλεία αυτά, που είναι πολύ απλά στη χρήση, είναι: SOS Alert στην υπηρεσία Search & Maps, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ ...

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές στο WhatsApp μετά από σειρά φόνων στην Ινδία

To WhatsApp ανακοίνωσε πως θα περιορίσει πόσες φορές μπορούν να προωθηθούν μηνύματα στην Ινδία, προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της εξάπλωσης ψευδών πληροφοριών στην πλατφόρμα του. Όπως σημειώνει το BBC, η ανακοίνωση αυτή λαμβάνει χώρα μετά από μια σειρά λιντσαρισμάτων στη χώρα που συνδέονται με μηνύματα ...

Διαβάστε περισσότερα

Ίντερνετ από αερόστατα στην Κένυα

Η Loon της Alphabet (μητρική της Google) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αναπτύξει το σύστημά της για παροχή Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων από αερόστατα στην Κένυα από το επόμενο έτος, σε συνεργασία με την Telkom Kenya, προκειμένου να καλύψει πληθυσμούς σε αγροτικές και προαστιακές περιοχές – ...

Διαβάστε περισσότερα

Απώλειες followers στους 100 δημοφιλέστερους χρήστες του Twitter

«Εκστρατεία» του Twitter εναντίον των ψεύτικων λογαριασμών 10/07 00:46Η αλλαγή πολιτικής του Twitter με σκοπό την αύξηση της αξιοπιστίας του ως υπηρεσίας κόστισε στους 100 πιο δημοφιλείς χρήστες του περίπου το 2% των followers τους κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων social media ...

Διαβάστε περισσότερα

Στη Σκοτία το πρώτο διαστημοδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου

Μία απομακρυσμένη, αφιλόξενη έκταση στη βόρεια ακτή της Σκοτίας πρόκειται να γίνει το πρώτο διαστημοδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η χερσόνησος Αμόιν στο Σάδερλαντ επελέγη ως το πλέον κατάλληλο μέρος για την εκτόξευση πυραύλων που θα θέτουν σε τροχιά δορυφόρους. Σύμφωνα με το BBC, η διαστημική υπηρεσία ...

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες Ίντερνετ σε κινητά στην Κούβα

Η κομμουνιστική Κούβα άρχισε την παροχή υπηρεσιών Ίντερνετ σε κινητά τηλέφωνα επιλεγμένων χρηστών, επιδιώκοντας να τις καταστήσει διαθέσιμες σε όλη τη χώρα μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με το Reuters. Δημοσιογράφοι σε κρατικά ΜΜΕ ήταν μεταξύ των πρώτων που απέκτησαν Ίντερνετ στα κινητά τους, το ...

Διαβάστε περισσότερα

Reuters: Από 200.000 το κόστος του εισιτηρίου για πτήσεις στο διάστημα

Η διαστημική εταιρεία του Τζεφ Μπέζος, Blue Origin, σχεδιάζει να χρεώνει τους επιβάτες 200.000 με 300.000 για τα πρώτα της ταξίδια στο διάστημα το επόμενο έτος, δήλωσαν στο Reuters δύο πληροφορημένες για το θέμα πηγές. Το ζήτημα του κόστους του εισιτηρίου για πτήσεις με το διαστημόπλοιο ...

Διαβάστε περισσότερα

BlackFly: Ιπτάμενο αυτοκίνητο που δεν χρειάζεται άδεια πιλότου

Ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο το οποίο δεν απαιτεί άδεια πιλότου παρουσιάστηκε στην Καλιφόρνια: Το BlackFly μπορεί να πετάξει σε απόσταση 40 χλμ, σε ταχύτητα 100 χλμ/ ώρα. Όπως αναφέρει το BBC, οι κατασκευαστές του υποστηρίζουν πως κάποια στιγμή θα φτάσει στο σημείο να κοστίζει όσο ένα σημερινό ...

Διαβάστε περισσότερα

MyotonPRO: Ιατρική συσκευή χειρός «επιστημονικής φαντασίας»

Τα «tricorder» του «Star Trek» (συσκευές χειρός για αναλύσεις επί παντός επιστητού που είχαν, μεταξύ άλλων, και ιατρική χρήση) θυμίζει το MyotonPRO-ένα gadget το οποίο δοκιμάζεται από τον αστροναύτη Αλεξάντερ Γκερστ του ΕΟΔ (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος- ESA) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το MyotonPRO, μεγέθους smartphone, εξετάζει ...

Διαβάστε περισσότερα