Πόσες ελπίδες για μια δεύτερη Γη μας δίνει ο εξωπλανήτης Κ2-18b;

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
24 Σεπτεμβρίου 2019 15:38:00


«Δε συζητάμε καθόλου την περίπτωση του να ταξιδέψουμε σε κάποιον άλλο πλανήτη, προσπαθούμε όμως να απαντήσουμε στο ερώτημα κατά πόσο η Γη είναι μοναδικός πλανήτης. Αν υπάρχει δηλαδή κάποιος άλλος πλανήτης που μοιάζει με τη Γη και αν υπάρχουν συνθήκες για να αναπτυχθεί η ζωή μέσα στο σύμπαν. Το ψάχνουμε τουλάχιστον», δηλώνει ο 28χρονος Έλληνας επιστήμονας, Άγγελος Τσιάρας.

Η είδηση, μετά και τη δημοσιοποίηση μέσω της έκδοσης του «Water vapour in the atmosphere of the habitable-zone eight-Earth-mass planet K2-18 b», προ μερικών ημερών, ότι υπάρχουν υδρατμοί στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη Κ2-18b, έχει ήδη γίνει θέμα συζήτησης στους επιστημονικούς κύκλους του χώρου και όχι μόνο: Υδρατμοί λοιπόν.

Τι σημαίνει αυτό; Πού; Πόσο μας δίνει ελπίδες για μια δεύτερη Γη;

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, Πρακτορείο 104,9 FM, ο κ. Τσιάρας κάνει λόγο για ένα «μικρό βήμα πιο κοντά».

«Όχι πολύ μεγάλο. Θέλουμε ακόμη πολλά βήματα για να φτάσουμε σε αυτήν την απάντηση Το μικρό μας βήμα είναι ότι βρήκαμε για πρώτη φορά νερό σε έναν πλανήτη, ο οποίος έχει θερμοκρασίες παρόμοιες με αυτές της γης. Είναι δηλαδή αυτό που λέμε εμείς, ότι ανήκει στην κατοικήσιμη ζώνη του αστέρα. Θα μπορούσε δηλαδή να έχει ωκεανούς».

«Φυσικά υπάρχουν και άλλοι τέτοιου είδους πλανήτες, αλλά δεν ξέρουμε αν έχουν νερό. Αυτός είναι ο πρώτος που θα μπορούσε να υποστηρίξει ωκεανούς και έχει νερό, τουλάχιστον στην ατμόσφαιρά του. Αυτό βρήκαμε εμείς», λέει ο κ.Τσιάρας και όπως καταλαβαίνει κάποιος, έχει γραφτεί επιστημονική ιστορία, πίσω από ένα κεφάλαιο της οποίας βρίσκεται ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο UCL στο Λονδίνο.


Σε ποιο σημείο του γαλαξία βρίσκεται ο K2-18 b;
«Στην πολύ κοντινή γειτονιά μας. Δεν μπορούμε να δούμε πλανήτες που είναι πολύ μακριά. Μιλάμε για 110 έτη φωτός, για να αντιληφθεί κάποιος τη διαφορά, το φως χρειάζεται λιγότερο από 8 λεπτά για να ταξιδέψει από τον Ήλιο μέχρι τη Γη, που είναι 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Παρόλα αυτά, για τα αστρονομικά δεδομένα είναι πολύ κοντά μας», εξηγεί ο κ. Τσιάρας.

«Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε, εφόσον δεν μπορούμε να πάμε στους πλανήτες αυτούς, βασίζεται στη μελέτη της ατμόσφαιρας. Άρα μπορούμε να δούμε τι υπάρχει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, όχι στην επιφάνεια. Για την επιφάνεια, πρέπει να είμαστε εκεί», συμπληρώνει, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο έγινε η ανακάλυψη.

«Μέσα από τη μελέτη της ατμόσφαιρας, είδαμε νερό σε αέρια μορφή. Το νερό σε αέρια μορφή, αν συνδυαστεί με την κατάλληλη θερμοκρασία, θα μπορούσε να οδηγήσει και στην ύπαρξη υγρού νερού, χρειάζονται όμως ακόμη πολλές έρευνες για να το πούμε και αυτό. Είναι το επόμενο βήμα», καταλήγει ο Έλληνας επιστήμονας.

Οι εξωπλανήτες και η αποστολή με τους τρεις Έλληνες επιστήμονες
Οι εξωπλανήτες, πλανήτες οι οποίοι είναι εκτός του ηλιακού μας συστήματος -δεν περιφέρονται δηλαδή γύρω από τον ήλιο- ήταν πάντα το αντικείμενο που κέντριζε το ενδιαφέρον του κ. Τσιάρα, μια επιλογή που χρειάστηκε χρόνια για να αποδειχθεί τελικά σημαντική.

«Από την αρχή ήθελα να κινηθώ σε αυτό το πεδίο έρευνας. Με ενδιαφέρει πολύ- γιατί μας δίνει ένα παράθυρο στην μελέτη των πλανητών, πέρα από τους πλανήτες που έχουμε στο ηλιακό μας σύστημα, που είναι μόνο οκτώ, είναι πολύ συγκεκριμένοι. Τους μελετάμε και ξέρετε κανείς από τους υπόλοιπους επτά δεν μοιάζει με τον δικό μας πλανήτη. Οπότε στην προσπάθειά μας να βρούμε πλανήτες που θα μοιάζουν με τη Γη, πάμε έξω. Πάμε μακριά. Δεν μας περιορίζει κανείς...», εξηγεί ο κ.Τσιάρας ενώ περιγράφει την φιλοσοφία με την οποία λειτουργεί η επιστημονική κοινότητα στην οποία ανήκει.

Για τη μελέτη αυτών των εξωπλανητών ο κ. Τσιάρας και οι συνάδελφοι του χρησιμοποιούν δεδομένα από διαστημικά τηλεσκόπια, «τηλεσκόπια δηλαδή που πετάνε στο διάστημα και το διαστημικό τηλεσκόπιο Χάμπλ (σ.σ και πιο συγκεκριμένα το όργανο παρατήρησης Hubble Space Telescope/Wide Field Camera 3), το οποίο περιφέρεται γύρω από τη Γη».

«Κάνει μία φορά τον γύρο της Γης κάθε 1,5 ώρα. Πάει πάρα πολύ γρήγορα», εξηγεί ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο UCL, που μάλιστα περιγράφει πως αρχικά χρειάστηκε να ανακαλυφθεί ο Πλανήτης, κάτι που έγινε το 2015.

«Ακόμη και σήμερα, κάθε μέρα ανακαλύπτονται νέοι πλανήτες. Αυτός ήταν ένας πλανήτης, που παρουσίαζε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Για αυτό σχεδόν αμέσως μετά την ανακάλυψή του, το Χαμπλ τον παρατήρησε. Την εντολή τη δίνουν οι επιστήμονες», σημειώνει ο κ. Τσιάρας που περιγράφει πως η παρατήρηση που οδήγησε στην ανακάλυψη νερού σε αέρια μορφή στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη K2-18 b έγινε το 2016-2017.

«Εμείς πήραμε τα δεδομένα από το τηλεσκόπιο και έπρεπε να περάσει αρκετός χρόνος ανάλυσης για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα. Η παρομοίωση είναι φανταστείτε να παίρνετε πάρα πολλές θολές φωτογραφίες και να πρέπει να τις μετατρέψετε σε υπερυψηλή ανάλυση. Παίρνουμε δεδομένα που συνήθως έχουν πολλά προβλήματα και πρέπει να τα μετατρέψουμε σε χρήσιμα νούμερα. Προφανώς μετά τα συγκρίνουμε με τη θεωρία», εξήγησε ο κ. Τσιάρας, που μίλησε και για την επόμενη πρόκληση πλέον για το προσεχές διάστημα.

Η ελληνική συμμετοχή στην αποστολή Ariel 2028
«Όλο το τμήμα του UCL, με επικεφαλής την καθηγήτρια που ήταν η επιβλέπουσά μου στο διδακτορικό, ηγούμαστε όλοι μαζί της αποστολής "Ariel", μιας μελλοντικής αποστολής (σ.σ για την έρευνα) εξωπλανητών που θα εκτοξευθεί το 2028. Σε αυτήν την ομάδα είμαστε τρεις Έλληνες του UCL, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν όμως και άλλοι Έλληνες, αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε αυτή την αποστολή», εξηγεί ο κ. Τσιάρας ερωτηθείς για τις μελλοντικές του επιστημονικές αναζητήσεις.

Παράλληλα, μας «ταξιδεύει» στο 2028 και στο τι θα συμβεί όταν πετάξει το νέο τηλεσκόπιο που αναμένεται να ανοίξει, κυριολεκτικά, νέους ορίζοντες για τον Άνθρωπο.

«Θα είναι ένα διαστημικό τηλεσκόπιο, όμως αυτό θα πετάει πολύ πιο μακριά από τη Γη. Δε θα κάνει γύρους, γύρω από τη Γη (σ.σ κάτι που βάζει περιορισμούς στην όραση ενός διαστημικού τηλεσκοπίου), θα περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα να βλέπει πολύ καλύτερα τις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών και στοχεύει να παρατηρήσει περίπου 1.000 εξωπλανήτες. Αυτή τη στιγμή έχουμε μελετήσει περίπου πενήντα», σημειώνει με ενθουσιασμό ο Έλληνας επιστήμονας.

Σχετικά με την άγνωστη διαδικασία της ονοματοδοσίας και για το κατά πόσο ο K2-18 b πρόκειται πλέον να αποκτήσει ενδεχομένως ένα νέο όνομα, ο κ. Τσιάρας αναφέρει:

«Τα ονόματα είναι ονόματα καταλόγων, με βάση την αποστολή που τους έχει ανακαλύψει. Σε αυτό μιλάμε για την αποστολή K2-18 b (Κέτλερ 2 b), δεν γνωρίζω να έχει δοθεί οποιοδήποτε όνομα μέχρι στιγμής στον πλανήτη για τον οποίο μιλάμε».

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Ετοιμο για διαστημικά ταξίδια το «Αστρόπλοιο» του Ελον Μασκ

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Space X, Ελον Μασκ παρουσίασε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Τέξας, κοντά στα αμερικανο-μεξικανικά σύνορα, το σχεδόν έτοιμο πρωτότυπο ΜΚ1 του «Αστρόπλοιου» (Starship), το οποίο προορίζεται για επανδρωμένα ταξίδια γύρω από τη Γη, καθώς επίσης στη Σελήνη και τελικά στον Αρη ...

Διαβάστε περισσότερα

Το «Μάτι του Ουρανού» -Σε λειτουργία το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου

Το μεγαλύτερο «πιάτο» ραδιοτηλεσκοπίου στον κόσμο, με διάμετρο 500 μέτρων, το γιγάντιο κινεζικό τηλεσκόπιο FAST, γνωστό και ως «Μάτι του Ουρανού», ετοιμάζεται να αρχίσει επίσημα τη λειτουργία του και να προσφέρει πρόσβαση σε αστρονόμους από όλο τον κόσμο. Θα μπορεί να συλλέγει ραδιοκύματα μέσω μίας επιφάνειας ...

Διαβάστε περισσότερα

Σε 31,49 δεύτερα το Koenigsegg Regera έχει φτάσει τα 400 χλμ./ ώρα και έχει ακινητοποιηθεί και πάλι

Ρεκόρ στην αυτοκινητοβιομηχανία σε ότι αφορά τις επιδόσεις υπάρχουν πολλά, μεταξύ αυτών και το 0-400-0 χλμ./ ώρα. Με το hyper car -η συγκεκριμένη διαδικασία απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτά- να επιταχύνει από στάση έως τα 400 χλμ./ ώρα και στη συνέχεια ο οδηγός του ...

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκίνησε και φέτος το Smartphone Festival της Huawei

Η γιορτή της τεχνολογίας ξεκίνησε τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και για 6 συνεχόμενες εβδομάδες, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι λάτρεις των smartphones και των gadgets θα έχουν η δυνατότητα να γνωρίσουν περισσότερα αναφορικά με τις συσκευές Huawei και φυσικά να τις αποκτήσουν σε προσιτές τιμές. Το Smartphone ...

Διαβάστε περισσότερα

Πόσες ελπίδες για μια δεύτερη Γη μας δίνει ο εξωπλανήτης Κ2-18b;

«Δε συζητάμε καθόλου την περίπτωση του να ταξιδέψουμε σε κάποιον άλλο πλανήτη, προσπαθούμε όμως να απαντήσουμε στο ερώτημα κατά πόσο η Γη είναι μοναδικός πλανήτης. Αν υπάρχει δηλαδή κάποιος άλλος πλανήτης που μοιάζει με τη Γη και αν υπάρχουν συνθήκες για να αναπτυχθεί η ζωή ...

Διαβάστε περισσότερα

Junko Tabei: Ποια είναι η γυναίκα που τιμά σήμερα το Doodle της Google

H Junko Tabei γεννήθηκε σαν σήμερα το 1939. Τη χαρά της αναρρίχησης την ανακάλυψε στην ηλικία των 10 ετών κατά τη διάρκεια μιας σχολικής εκδρομής στο όρος Nasu. Αν και ήταν η πρώτη γυναίκα που έφτασε στην κορυφή του βουνού Everest, η Tabei κάποτε είπε ότι προτιμά ...

Διαβάστε περισσότερα

Washington Post: Η Huawei βοήθησε τη Βόρεια Κορέα να φτιάξει ασύρματο δίκτυο

Ο κινεζικός κολοσσός Huawei βοήθησε μυστικά την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας να φτιάξει και να διατηρήσει το ασύρματο δίκτυο που χρησιμοποιεί για εμπορική χρήση, αναφέρει η Washington Post, επικαλούμενη έγγραφα που έχει στη διάθεσή της και άτομα με γνώση πάνω στο θέμα. Σύμφωνα με την αμερικανική ...

Διαβάστε περισσότερα

H Microsoft επενδύει ολοένα και περισσότερο στο cloud

Τα στοιχεία από τα οικονομικά αποτελέσματα της Microsoft δείχνουν ότι η cloud στρατηγική της καταφέρνει να αποδίδει καρπούς. Ένας από τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η Microsoft είναι εκείνος που η ίδια ονομάζει Intelligent Cloud και αφορά στους Servers, τις hosting υπηρεσίες αλλά και τους enterprise ...

Διαβάστε περισσότερα

Επεσαν Facebook και Instagram

Προβλήματα σύνδεσης αντιμετωπίζουν σε πολλές χώρες του κόσμου οι χρήστες του Facebook και του Instagram, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το πρόβλημα προέκυψε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) με τους χρήστες των δημοφιλών πλατφόρμων να αναφέρουν πως δεν μπορούν να συνδεθούν από ...

Διαβάστε περισσότερα

Και η Microsoft στο «κλαμπ» του 1 τρισ. δολ.

Εξέπληξε ευχάριστα την αγορά με τις επιδόσεις της το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου και βλέπει επιτέλους τον στόχο του 1 τρισ. στην κεφαλαιοποίηση να γίνεται πραγματικότητα. Ο λόγος για τη Microsoft, η οποία είναι η τρίτη εταιρεία, που φτάνει στο ορόσημο αυτό, ύστερα από ακόμη δύο ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέα «γκάφα» του Facebook, με επαφές email1,5 εκατ. χρηστών του

Το Facebook ανακοίνωσε την Τετάρτη πως ενδεχομένως να «ανέβασε ακούσια» επαφές email 1,5 εκατομμυρίων νέων χρηστών του από τον Μάιο του 2016, σε μια ακόμα υπόθεση που έχει να κάνει με θέματα ιδιωτικότητας/ προσωπικών δεδομένων για το κοινωνικό δίκτυο. Όπως σημειώνει το BBC, το κοινωνικό δίκτυο ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Huawei έτοιμη να αντικαταστήσει Android και Windows αν χρειαστεί

Το τελευταίο διάστημα η Huawei βρίσκεται στο επίκεντρο μίας σφοδρής εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών. Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί ότι ο εξοπλισμός της μπορεί να γίνει εργαλείο παρακολούθησης εκ μέρους της κινεζικής Κυβέρνησης ενώ διώξεις έχουν ασκηθεί και εναντίον επιφανών στελεχών της. ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Google έβαλε στο μάτι και την… κρεβατοκάμαρα σας!

Η Google έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον - και αυτά περιλαμβάνουν την κρεβατοκάμαρά σας. Αυτό αποκαλύπτουν δύο νέες τεχνολογικές πατέντες που η αμερικανική εταιρεία κατοχύρωσε, με στόχο να αξιοποιήσει ολοένα περισσότερα στοιχεία από το μελλοντικό «έξυπνο» σπίτι. Μόνο που έτσι το smart home θα ...

Διαβάστε περισσότερα

Πέθανε η γηραιότερη YouTuber του κόσμου

Πέθανε μια γυναίκα η οποία συγκαταλεγόταν στους γηραιότερους YouTubers στον κόσμο, μια μαγείρισσα 107 ετών από την Ινδία, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο κανάλι της. Η Κάρε Μαστανάμα, μια μικροσκοπική γιαγιά από το νότιο κρατίδιο Άντρα Πραντές, έγινε γνωστή στο Διαδίκτυο χάρη στα βίντεο μαγειρικής ...

Διαβάστε περισσότερα

Φίλτρα augmented reality για...γάτες από το Snapchat

Τα augmented reality (AR) φίλτρα της δημοφιλούς εφαρμογής Snapchat είναι πλέον σε θέση να λειτουργούν και με... γάτες, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία. Μέχρι πρότινος, η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στην εφαρμογή επέτρεπε τη χρήση των φίλτρων μόνο σε ανθρώπους και σε κάποιες ράτσες σκύλων. Ωστόσο, πλέον ...

Διαβάστε περισσότερα

Το διαστημόπλοιο Cassini ανακαλύπτει μια νέα ζώνη ακτινοβολίας στον Κρόνο

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2017 το διαστημόπλοιο Cassini ολοκλήρωσε με μια εντυπωσιακή «βουτιά» στην πυκνή ατμόσφαιρα του Κρόνου την ερευνητική αποστολή του στον γίγαντα πλανήτη, που διήρκησε συνολικά 13 χρόνια. Πέντε μήνες πριν από αυτό το τέλος, η τροχιά του διαστημοπλοίου άλλαξε ώστε το Cassini να ...

Διαβάστε περισσότερα

Το Facebook παραδέχεται ρήγμα ασφαλείας -Εκτεθειμένοι τουλάχιστον 50 εκατ. λογαριασμοί

Στην παραδοχή ότι ένα κενό ασφαλείας άφησε εκτεθειμένους 50 εκατ. λογαριασμούς αποκάλυψε η Facebook. Το κενό ανακαλύφθηκε την Τρίτη και έχει επιλυθεί. Αμεσα ενεργοποιήθηκε το σύστημα, ωστόσο οι χάκερ είχαν ήδη προλάβει να παραβιάσουν εκατομμύρια λογαριασμούς. Ο αντιπρόεδρος της Διαχείρισης Προϊόντων της Facebook δήλωσε: «Εξετάζουμε αυτό το εξαιρετικά ...

Διαβάστε περισσότερα

Σε έρευνες για εξωγήινη ζωή μέσω αναζήτησης ιχνών τεχνολογίας στρέφεται η NASA

Το ερώτημα εάν είμαστε μόνοι στο σύμπαν είναι ένα από τα σημαντικότερα της επιστήμης και της ανθρώπινης ιστορίας εν γένει- και, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η απάντηση σε αυτό αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους της NASA. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει αναζητήσει και αναζητά ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΙΔΕΚ: Το αντίδοτο στο brain drain

Να ανακόψει το brain drain, δηλαδή στη φυγή ικανών νέων ανθρώπων από τη χώρα, επιδιώκει να λειτουργήσει το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), το οποίο χρηματοδοτεί για πρώτη φορά μεταδιδακτορικούς ερευνητές. «Πρωταρχικός στόχος του ΕΛΙΔΕΚ είναι να αποτελέσει το αντίδοτο στο brain drain, αλλά και ...

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία «ελέγχου προκαταλήψεων» για αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης

Ένα εργαλείο το οποίο θα αναλύει πώς και γιατί οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης καταλήγουν σε αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο αναπτύσσει η ΙΒΜ. Όπως αναφέρει το BBC, μεταξύ άλλων, το Fairness 360 Kit θα αναζητά επίσης ίχνη «προκαταλήψεων» στις τεχνητές νοημοσύνες και θα προτείνει σχετικές ρυθμίσεις και ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέα ηχεία Echo από την Amazon

Μια σειρά νέων ηχείων Echo και άλλων σχετικών συσκευών παρουσίασε την Πέμπτη η Amazon, επιδιώκοντας να κρατήσει προβάδισμα έναντι ανταγωνιστικών εταιρειών όπως η Apple και η Google στον ανερχόμενο τομέα των ελεγχόμενων μέσω φωνής συσκευών. Όπως σημειώνει το Reuters, τα νέα προϊόντα δείχνουν ότι η εταιρεία ...

Διαβάστε περισσότερα

«Τελεσίγραφο» Κομισιόν προς Facebook, με απειλή κυρώσεων, για τα δεδομένα των χρηστών

Προθεσμία ως το τέλος του Δεκεμβρίου έλαβε από την Ευρωπαία Επίτροπο Δικαιοσύνης, Βέρα Τζούροβα, το Facebook, προκειμένου να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μεταχειρίζεται τα δεδομένα των χρηστών- με απειλή επιβολής κυρώσεων εάν δεν το πράξει. Όπως αναφέρει το BBC, η Τζούροβα είπε πως ...

Διαβάστε περισσότερα

Εκτοξεύθηκε το Parker Solar Probe της NASA

Με επιτυχία -μετά από αναβολή μιας μέρας λόγω μιας τεχνικής ανωμαλίας- εκτοξεύθηκε το Parker Solar Probe της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), ο νέος υψηλής τεχνολογίας δορυφόρος, που έχει μέγεθος μικρού αυτοκινήτου και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, προκειμένου να τον μελετήσει από ...

Διαβάστε περισσότερα