Τα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πάταξη των νέο-ναζιστικών και νέο-φασιστικών κινημάτων

Special Report
7 Απριλίου 2019 10:53:00

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, μέσω ψηφίσματος, απαίτησε την εξάλειψη των νέο-φασιστικών και των νέο-ναζιστικών κινημάτων που τροφοδοτούν το φαινόμενο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, τα οποία ολοένα και αυξάνονται. Σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 355 υπέρ, 90 κατά και 39 αποχές, «η έλλειψη σοβαρής δράσης εναντίον των νέο-ναζιστικών και νέο-φασιστικών κινημάτων έχει μεγιστοποιήσει τα κρούσματα ξενοφοβικού κύματος στην Ευρώπη». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανησυχώντας για την αυξανόμενη «κανονικοποίηση» του φασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας καθώς και για τις αρνητικές επιδράσεις που επιφέρουν στην κοινωνία, καλεί όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν μέτρα για την απαγόρευση της περαιτέρω ανάπτυξης αυτών των κινημάτων. Στην παρούσα έρευνα θα γίνει αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο των κινημάτων, στο περιεχόμενο του προαναφερθέντος ψηφίσματος και την νομοθετική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμβλυνση των κινημάτων.

Ιστορικό πλαίσιο
Η έννοια του φασισμού γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου λόγω των κρίσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Αργότερα δημιουργήθηκε και ο ναζισμός και μαζί αποτέλεσαν τα νέα πολιτικά κόμματα. Η πολιτική κρίση που επικρατούσε, αποτέλεσε γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη των αντιδημοκρατικών δυνάμεων και την εμπέδωσή τους από τον απλό λαό. Σε αυτό συνέτεινε η δημιουργία του καπιταλιστικού μετασχηματισμού των κοινωνιών και το μαζικό μεταναστευτικό κύμα του 19ου αιώνα. Για τον μέσο πολίτη ήταν δύσκολο να κατανοήσει τους παγκόσμιους οικονομικούς μηχανισμούς της καπιταλιστικής αυτής κοινωνίας γι’ αυτό στράφηκε στα ευκολονόητα προγράμματα που παρείχαν τα ναζιστικά και φασιστικά κινήματα. Τα τελευταία, είχαν ως εργαλείο την προπαγάνδα μέσω της οποίας εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα των μικροαστών.

Σήμερα, τα νέο-ναζιστικά και νέο-φασιστικά κινήματα προσπαθούν να προσελκύσουν ψηφοφόρους εκμεταλλευόμενα την οικονομική κρίση, το ολοένα και αυξανόμενο κύμα προσφύγων και τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS. Προσπαθούν να εμφανιστούν με αντισυστημικό προφίλ, να υιοθετήσουν αιτήματα της Αριστεράς, να επικεντρωθούν στην ισλαμοφοβία και σε πολιτικές εναντίον των προσφύγων.

Τα αποτελέσματα ύπαρξης αυτών των κινημάτων είναι η αύξηση του ρατσισμού, η αντίθεση στα μεταναστευτικά ρεύματα, η ξενοφοβία και η άνοδος του εθνικισμού. Mε την πάροδο των χρόνων, όλο και περισσότερο αυξάνεται η πολιτική τους πορεία και ο αριθμός των ψηφοφόρων τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το ναζιστικό και σχετικά νεοσύστατο κόμμα της Χρυσής Αυγής και το φασιστικό κόμμα της Ουγγαρίας, το οποίο ονομάζεται Γιόμπικ (Jobbik).

Το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Προτού αναφερθούμε στο περιεχόμενο του ψηφίσματος είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μη δεσμευτική πράξη, σε αντίθεση με τον Κανονισμό, την Οδηγία και την Απόφαση. Το Κοινοβούλιο πραγματεύτηκε ποικίλα θέματα που μεταξύ άλλων ήταν η ισότιμη μεταχείριση των ανθρώπων χωρίς διακρίσεις, τα κοινωνικά προβλήματα της παραβατικότητας, της βίας και του εγκλήματος, οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αρχή της δημοκρατίας εν γένει και καταληκτικά οι κινήσεις στην δραστική αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Στο πρόσφατο Ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε πως αποδοκιμάζει εντελώς τις τρομοκρατικές επιθέσεις, την αυξανόμενη «κανονικοποίηση» του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και τις άλλες μορφές μισαλλοδοξίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2). Αξίζει να αναφερθεί πως ανησυχεί ιδιαίτερα για την νέο-φασιστική και νέο-ναζιστική βία που επηρεάζει αρνητικά την κοινωνία συλλήβδην στοχεύοντας σε συγκεκριμένες μειονότητες όπως έγχρωμους Ευρωπαίους και Αφρικανούς, Εβραίους, Μουσουλμάνους, Ρομά, τριτοκοσμικές εθνότητες, ανθρώπους που ανήκουν στην κατηγορία LGBTI και άτομα με αναπηρίες (3).

Το Κοινοβούλιο επίσης αναφέρθηκε σε φασιστικές επιθέσεις έναντι πολιτικών και μελών πολιτικών κομμάτων, και πιο συγκεκριμένα στην πρόσφατη επίθεση κατά της Eleonora Forenza, Ιταλίδας πολιτικού και μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και του βοηθού της Antonio Perillo, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια αντι-φασιστική διαδήλωση στο Μπάρι της Ιταλίας στις 21 Σεπτεμβρίου 2018. Η επίθεση έγινε από ένα νεοσύστατο φασιστικό ιταλικό κόμμα, το CasaBound. Η συγκεκριμένη πρόταση είναι από τις πρώτες που ετέθησαν στο τελικό κείμενο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να δράσει κατά αυτών των κινημάτων που προκαλούν τρόμο στις κοινωνίες (4).

Στο Ψήφισμα σημειώνεται η ανησυχητική τάση νεοφασιστικών και νεοναζιστικών ομάδων που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο για να οργανώνονται και να καταστρώνουν τη στρατηγική τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (6). Καλούνται η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του ρατσισμού, του φασισμού και της ξενοφοβίας στο διαδίκτυο, σε συνεργασία με συναφείς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (11). Καλούνται επίσης, να προστατεύσουν τους πολίτες τους, να δημιουργήσουν ισχυρές μονάδες στις αστυνομικές αρχές οι οποίες θα ενεργούν κατά του φασισμού και του μίσους προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Κυρίως δε, να παράσχουν βοήθεια στα θύματα επιθέσεων και ρατσισμού, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα (13, 14).

Νομοθετική διαδικασία
Για να οδηγηθεί το ψήφισμα στην υιοθέτηση νομικά δεσμευτικής πράξης πρέπει να ακολουθηθεί η νομοθετική διαδικασία. Για τη θέσπιση νομοθετικών πράξεων υπάρχει η συνήθης νομοθετική διαδικασία, που θέτει το Κοινοβούλιο στο ίδιο επίπεδο με το Συμβούλιο, και οι ειδικές νομοθετικές διαδικασίες, που εφαρμόζονται αποκλειστικά σε ειδικές περιπτώσεις όπου το Κοινοβούλιο έχει απλώς συμβουλευτικό ρόλο.

Σε πρώτη φάση έχουμε το στάδιο των διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων. Κατ’ αρχήν, η Επιτροπή έχει την εξουσία υποβολής νομοθετικών προτάσεων, την οποία ασκεί είτε με δική της πρωτοβουλία είτε μετά από παρότρυνση του Κοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει ή να απορρίψει μια νομοθετική πρόταση καθώς στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας είναι το νομοθετικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από κοινού με το Συμβούλιο (βλ. άρθρο 294 ΣΛΕΕ). Εφόσον τα δύο όργανα συμφωνήσουν ως προς τις τροποποιήσεις που επιθυμούν να επιφέρουν στην πρόταση της Επιτροπής, η πράξη υιοθετείται.

Ποια θεμελιώδη δικαιώματα διακυβεύονται με το Ψήφισμα αυτό;
Είναι βέβαιο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει παρά να εδραιωθεί η δημοκρατία στο έδαφός της, που αποτελεί και θεμελιώδη αξία της Ένωσης (άρθρο 2 ΣΕΕ). Το γεγονός αυτό όμως εγκυμονεί και κάποιους κινδύνους, διότι αν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γίνει νομοθετική πράξη, τότε ενδέχεται να περιοριστούν ορισμένα θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία διακηρύσσονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Χάρτης, ο οποίος είναι δεσμευτικός για τα κράτη μέλη από το 2009, επιβεβαιώνει τους σκοπούς της ΕΕ που είναι η διαφύλαξη και η ανάπτυξη των κοινών αξιών των λαών και η εθνική ταυτότητα των κρατών μελών της. Ταυτόχρονα, ενισχύει την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων υπό το πρίσμα της εξέλιξης της κοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 10 αναφέρεται στο δικαίωμα κάθε προσώπου στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας. Το δικαίωμα αυτό συνεπάγεται την ελευθερία μεταβολής θρησκεύματος ή πεποιθήσεων καθώς και την ελευθερία εκδήλωσης του θρησκεύματος ή των πεποιθήσεών του, ατομικά ή συλλογικά, δημοσία ή κατ’ ιδίαν, με τη λατρεία, την εκπαίδευση, την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων και τις τελετές.

Στο άρθρο 11 αναγράφεται το δικαίωμα έκφρασης και πληροφόρησης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψης ή μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών, χωρίς την ανάμειξη δημοσίων αρχών και αδιακρίτως συνόρων.

Το άρθρο 12 του Χάρτη αναφέρεται στο δικαίωμα κάθε προσώπου στην ελευθερία του συνέρχεσθαι ειρηνικώς και στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι σε όλα τα επίπεδα, ιδίως στον πολιτικό και τον συνδικαλιστικό τομέα καθώς και στους τομείς που αναφέρονται στον πολίτη, πράγμα που συνεπάγεται το δικαίωμα κάθε προσώπου να ιδρύει με άλλους συνδικαλιστικές ενώσεις και να προσχωρεί σε αυτές για την υπεράσπιση των συμφερόντων του. Τα πολιτικά κόμματα, στο επίπεδο της Ένωσης, συμβάλλουν στην έκφραση της πολιτικής βούλησης των πολιτών της Ένωσης.

Είναι προφανές ότι η υλοποίηση των μέτρων που προτείνει το ψήφισμα κινδυνεύει να περιορίσει τα δικαιώματα αυτά, επειδή μπορεί να οδηγήσει ως ένα βαθμό στη «φίμωση» των κινημάτων αυτών και της ελευθερίας τους να εκφράζουν και να διακινούν τις ιδέες τους. Θα προκληθεί έτσι «σύγκρουση» μεταξύ του Ψηφίσματος αυτού και του Χάρτη, που θα αποτελέσει τροχοπέδη για να τεθούν σε εφαρμογή οι προτάσεις του Κοινοβουλίου.

Επίλογος
Καταληκτικά, γίνεται αντιληπτό πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα το οποίο μαστίζει τις κοινωνίες. Τα νέο-φασιστικά και νέο-ναζιστικά κινήματα προβαίνουν σε απροκάλυπτες και άκριτες ενέργειες που απειλούν καθημερινά τους πολίτες της Ένωσης, ιδιαίτερα μέσω του ρατσισμού. Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου αδιαμφισβήτητα αποσκοπεί στην άμβλυνση των κινημάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στην προάσπιση της δημοκρατίας, καλώντας όλα τα κράτη μέλη να παλέψουν για αυτή και για ένα ασφαλές αύριο. Είναι απαραίτητο να επωμιστούν όλοι ευθύνες για να επιτύχει το δύσκολο εγχείρημα, πάντοτε με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα που η Ένωση προστατεύει.

Από τη Μαρίνα Ρήγα, ερευνήτρια της SAFIA

 

 

Παραπομπές
[1] Eur-lex.europa.eu. (2018). Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων. [online] Available here. [Accessed 16 Nov. 2018].

[2] Ξεκίνημα. (2018). Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη – Ξεκίνημα. [online] Available here. [Accessed 10 Nov. 2018].

[3] euractiv.com. (2018). European Parliament wants to ban neo-fascist groups. [online] Available here. [Accessed 12 Nov. 2018].

[4] Hunt, T. (2018). Horror as Neo-Nazi groups spring up in Europe under ‘promise to DESTROY EU’. [online] Express.co.uk. Available here. [Accessed 12 Nov. 2018].

[5] Europarl.europa.eu. (2018). Texts adopted – Thursday, 25 October 2018 – Rise of neo-fascist violence in Europe – P8_TA-PROV(2018)0428. [online] Available here. [Accessed 5 Nov. 2018].

[6] Ευρωπαϊκή Ένωση. (2018). Όργανα και οργανισμοί της ΕΕ – Ευρωπαϊκή Ένωση – European Commission. [online] Available here. [Accessed 18 Nov. 2018].

[7] Νομοθετικές αρμοδιότητες. (2018). Νομοθετικές αρμοδιότητες. [online] Available here. [Accessed 18 Nov. 2018].

 

πηγή:safia.gr

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Μαραθώνιος:Η ιδέα ανήκει στον γάλλο φιλόλογο Μισέλ Μπρεάλ...

Μαραθώνιος: Αγώνισμα δρόμου μεγάλης αποστάσεως (42.195 χλμ.), που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων από την πρώτη διοργάνωση το 1896 στην Αθήνα. Μαζί με τα 100 μ. είναι τα δύο πιο δημοφιλή αγωνίσματα του στίβου. Στην αρχαιότητα ο Μαραθώνιος δεν υπήρχε ως άθλημα, ούτε και κάποιο ...

Διαβάστε περισσότερα

Βερολίνο, 1989: Η πτώση του Τείχους που άλλαξε τον κόσμο

Συχνά, τα παγκόσμια γεγονότα εξελίσσονται γρήγορα. Είναι ωστόσο δύσκολο να συγκριθούν με τον ρυθμό και τη δύναμη της αλλαγής που γνώρισε ο πλανήτης το 1989 και οδήγησε σε ένα από τα πιο διάσημα κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας: την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Το τοίχος κατέρρευσε ...

Διαβάστε περισσότερα

«Εκθέτοντας τη ΒΙΑ» στο ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ

Το ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ (Κασσαβέτη 18, Κηφισιά) εγκαινιάζει την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 7:30μ.μ. έως 10:30 μ.μ. την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα : Εκθέτοντας τη ΒΙΑ Η έκθεση διαρκεί από 6 έως 30 Νοεμβρίου 2019   Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός Τέχνης Όλγα Λατουσάκη, ενώ για ...

Διαβάστε περισσότερα

Μητέρες του '40

Την είδα να αποχαιρετά το στρατιώτη της και δεν την αναγνώρισα. Τι έγινε η τρομαγμένη γυναικούλα που δεν είχε άλλη έγνοια παρά το χάδι και τη λατρεία του παιδιού της; Αποφασιστική, ατάραχη, περήφανη του έδωσε με γενναιότητα το χέρι, τον φίλησε στο μέτωπο, κι ενώ οι ...

Διαβάστε περισσότερα

The Hour Of Greece

Με λαμπρότητα εγκαινιάστηκε η σημαντική ιστορική έκθεση για την 28 η Οκτωβρίου 1940.Αποσπώντας πλήθος επαινετικών σχολίων εγκαινιάστηκε στις 24 Οκτωβρίου η σημαντική ιστορική έκθεση “The Hour of Greece” (Η Ώρα της Ελλάδας) που παρουσιάζει το Hellenic American University/Hellenic American College και το GreekAmerica Foundation σε ...

Διαβάστε περισσότερα

Περισσότερη ρύπανση, μεγαλύτερη εγκληματικότητα: Τι δείχνει νέα έρευνα

Η κακή ποιότητα του αέρα δεν κάνει κακό μόνο στην υγεία (παθήσεις πνευμόνων, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, καρκίνοι κ.ά.), αλλά μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο επιθετικούς και συνδέεται με αύξηση της εγκληματικής βίας, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ...

Διαβάστε περισσότερα

Αυτά είναι τα 17 ομορφότερα ελληνικά χωριά για το CNN!

Μπορεί η Ελλάδα μας να έχει ταυτίσει το όνομά της με τα αμέτρητα και υπέροχα νησιά της, που κάθε χρόνο κατακλύζονται από τουρίστες από διάφορα σημεία του κόσμου, ωστόσο η ενδοχώρα της, και όχι μόνο, κρύβει πραγματικά διαμαντάκια που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Ο λόγος για ...

Διαβάστε περισσότερα

Ντελίριο εθνικισμού στην Τουρκία με χάρτες του “Εθνικού Όρκου”!

Τι είναι και το προβλέπει ο “Εθνικός Όρκος” των Τούρκων ,εξηγεί ο Σάββας Καλεντερίδης σε συνέντευξη του στο Militaire.gr.Έναν όρκο που δεσμεύει όλες τις τουρκικές κυβερνήσεις από το 1920 ακόμη! Τόσο παλιός, αλλά όπως φαίνεται οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνται να πιστέψουν ότι η Άγκυρα,ανεξάρτητα από ...

Διαβάστε περισσότερα

Τι κρύβεται στα υπόγεια τούνελ κάτω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη;

Για περισσότερο από μια χιλιετία, ως και την άλωση της από τους Τούρκους το 1453, η Κωνσταντινούπολη αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του Χριστιανισμού. Στην καρδιά της Πόλης δέσποζε η Αγία Σοφία αφιερωμένη στην ιερή σοφία του Θεού. Το σημερινό οικοδόμημα χρονολογείται από ...

Διαβάστε περισσότερα

Βάνια Σταφυλά: Λέμε «όχι» στον καρκίνο του Μαστού

Το «Race for the Cure» είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση από τους 140 αγώνες που πραγματοποιούνται παγκοσμίως, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού, την προαγωγή της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και την ενδυνάμωση των ασθενών. Ανάμεσα στους 36.000 δρομείς που έλαβαν ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο μήνας του μέλιτος κάποτε τελειώνει...

Η γυναίκα ονειρεύεται τον γάμο από μικρό παιδί ενώ ο άντρας καταστρώνει σχέδιο διαφυγής αλλά συνήθως αποτυγχάνει...Ορισμένα ζευγάρια  επιλέγουν να στολίζουν τις γαμήλιες τούρτες τους με σατιρικά ζαχαρωτά γνωρίζοντας οτι ο μήνας του μέλιτος δεν έχει χιλιάδες μέρες!

Διαβάστε περισσότερα

Έναν μαραθώνιο με δέντρα στην πλάτη τους θα τρέξουν 20 φίλοι στο Κέιπ Τάουν

Ένας λογιστής, ένας επιχειρηματίας και ένας παράγοντας της πυγμαχίας είναι τρία από τα μέλη μιας παρέας 20 φίλων που θα τρέξουν σήμερα σε έναν πρωτότυπο μαραθώνιο στο Κέιπ Τάουν αφού θα έχουν...δέντρα δεμένα στην πλάτη τους. Η παρέα επιχειρεί έτσι να προωθήσει την δεντροφύτευση με δέντρα ...

Διαβάστε περισσότερα

Βρήκε μια “περιουσία” μέσα σε... καρότσι σούπερ μάρκετ

Πρότυπο ήθους είναι ένας 58χρονος, ο οποίος δεν μπήκε καν στον πειρασμό να κρατήσει το ιδιαίτερα υψηλό χρηματικό ποσό που βρήκε μέσα σε ένα τσαντάκι, σε καρότσι σούπερ μάρκετ, όπου πήγε να ψωνίσει στην Κυπαρισσία. Ο 58χρονος από την Αθήνα αντίκρισε έκπληκτος το τσαντάκι μέσης, να ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Αμαζονία φλέγεται και μαζί οι σχέσεις της Βραζιλίας με τη Γαλλία

Η Μπραζίλια ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί την οικονομική βοήθεια της Ομάδας των Επτά των πιο ανεπτυγμένων βοημαχανικών χωρών του πλανήτη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Πίσω από αυτήν την επείγουσα βοήθεια των 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την Αμαζονία, την οποία ανακοίνωσε χθες η γαλλική ...

Διαβάστε περισσότερα

Είχαν ο Γολιάθ και η Δαλιδά ελληνική καταγωγή;

Είχε ο Γολιάθ ελληνική καταγωγή; Μια νέα διεθνής γενετική επιστημονική έρευνα θεωρεί πιθανό κάτι τέτοιο, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Φιλισταίοι, οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι των βιβλικών Ισραηλιτών, κατάγονταν από ανθρώπους που είχαν έρθει στην περιοχή της Παλαιστίνης από το Αιγαίο, τη Νότια Ευρώπη και ...

Διαβάστε περισσότερα

Αφιερωμένο στον Παπανικολάου το doodle της Google -Τον Ελληνα που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες

Η Google τίμησε τη Δευτέρα τα 136 χρόνια από τη γέννηση του Γεώργιου Παπανικολάου με ένα doodle, για τον Ελληνα γιατρό που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες με το «τεστ Παπ». Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε στην Κύμη στις 13 Μαΐου 1883. Ηταν διάσημος γιατρός, βιολόγος και ερευνητής, ένας ...

Διαβάστε περισσότερα

BBC: Πώς η κρίση βοήθησε τους Έλληνες να ξεπεράσουν τα ταμπού της ψυχικής υγείας

Τα θέματα ψυχικής υγείας ήταν επί χρόνια ταμπού στην Ελλάδα. Ωστόσο η δεκαετής κρίση βοήθησε στο να γίνουν πιο ορατά στην κοινωνία, με τους ανθρώπους να μιλούν πια πιο ανοιχτά για αυτά. Αυτό επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το BBC. Καθώς το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας συρρικνώθηκε ...

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά πρόσφυγες: Προσωπική Ελευθερία και Ασφάλεια

Στη σύγχρονη εποχή είναι συχνό το φαινόμενο της απειλής ή της παραβίασης της ασφάλειας των παιδιών στις ειρηνικές κοινωνίες. Όταν όμως γίνεται λόγος για προσφυγικές καταστάσεις, η έκταση που λαμβάνει είναι σαφώς εντονότερη. Η απουσία προστασίας από την κυβέρνηση τους, η έλλειψη προσωπικών εγγράφων ταυτότητας ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πάταξη των νέο-ναζιστικών και νέο-φασιστικών κινημάτων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, μέσω ψηφίσματος, απαίτησε την εξάλειψη των νέο-φασιστικών και των νέο-ναζιστικών κινημάτων που τροφοδοτούν το φαινόμενο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, τα οποία ολοένα και αυξάνονται. Σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 355 υπέρ, 90 κατά και ...

Διαβάστε περισσότερα

Το μνημειώδες αέτωμα από το ιερό της Αρτέμιδος Γοργούς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας που φιλοξενεί το μνημειώδες αέτωμα από το ναό της Αρτέμιδος με την παράσταση της Γοργούς. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας λειτουργεί από το 1967 και φιλοξενεί στους εκθεσιακούς χώρους του αρχαιότητες από την αρχαία πόλη της Κέρκυρας και το υπόλοιπο ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ομιλία του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα τον Οκτώβρη του 1838

Τον Οκτώβρη του 1838 ο Κολοκοτρώνης παρακολούθησε το μάθημα του γυμνασιάρχη Γεννάδιου στο Βασιλικό Γυμνάσιο της Αθήνας, ο οποίος διάβασε στους μαθητές ένα έργο του Θουκυδίδη. Ο Κολοκοτρώνης ενθουσιάστηκε από το μάθημα και τον παρακάλεσε να μιλήσει στους μαθητές για την πατρίδα. Ο Γεννάδιος δέχτηκε ...

Διαβάστε περισσότερα

Αυτή είναι η δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020

Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο αποκάλυψe σήμερα την Ολυμπιακή δάδα που θα φέρει το Ολυμπιακό φως από την Αρχαία Ολυμπία στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Η δάδα, η οποία ζυγίζει 1,2 κιλά, έχει μπρούτζινο χρώμα και έχει το σχέδιο του αγαπημένου γιαπωνέζικου ...

Διαβάστε περισσότερα

Αν θέλετε να γίνετε η γάτα σας

Πάντα κρυφογελάμε όταν βλέπουμε στο Διαδίκτυο κατοικίδια που μοιάζουν με τους κυρίους τους. Ειδικά όταν κι οι δυο έχουν την ίδια έκφραση. Δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε κάποιον να είναι απολύτως πανομοιότυπος με το κατοικίδιό του. Έως σήμερα. Γιατί, πλέον, αν απευθυνθεί κανείς στο Masayoshi Shindo ...

Διαβάστε περισσότερα