Τα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πάταξη των νέο-ναζιστικών και νέο-φασιστικών κινημάτων

Special Report
7 Απριλίου 2019 10:53:00

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, μέσω ψηφίσματος, απαίτησε την εξάλειψη των νέο-φασιστικών και των νέο-ναζιστικών κινημάτων που τροφοδοτούν το φαινόμενο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, τα οποία ολοένα και αυξάνονται. Σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 355 υπέρ, 90 κατά και 39 αποχές, «η έλλειψη σοβαρής δράσης εναντίον των νέο-ναζιστικών και νέο-φασιστικών κινημάτων έχει μεγιστοποιήσει τα κρούσματα ξενοφοβικού κύματος στην Ευρώπη». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανησυχώντας για την αυξανόμενη «κανονικοποίηση» του φασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας καθώς και για τις αρνητικές επιδράσεις που επιφέρουν στην κοινωνία, καλεί όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν μέτρα για την απαγόρευση της περαιτέρω ανάπτυξης αυτών των κινημάτων. Στην παρούσα έρευνα θα γίνει αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο των κινημάτων, στο περιεχόμενο του προαναφερθέντος ψηφίσματος και την νομοθετική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμβλυνση των κινημάτων.

Ιστορικό πλαίσιο
Η έννοια του φασισμού γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου λόγω των κρίσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Αργότερα δημιουργήθηκε και ο ναζισμός και μαζί αποτέλεσαν τα νέα πολιτικά κόμματα. Η πολιτική κρίση που επικρατούσε, αποτέλεσε γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη των αντιδημοκρατικών δυνάμεων και την εμπέδωσή τους από τον απλό λαό. Σε αυτό συνέτεινε η δημιουργία του καπιταλιστικού μετασχηματισμού των κοινωνιών και το μαζικό μεταναστευτικό κύμα του 19ου αιώνα. Για τον μέσο πολίτη ήταν δύσκολο να κατανοήσει τους παγκόσμιους οικονομικούς μηχανισμούς της καπιταλιστικής αυτής κοινωνίας γι’ αυτό στράφηκε στα ευκολονόητα προγράμματα που παρείχαν τα ναζιστικά και φασιστικά κινήματα. Τα τελευταία, είχαν ως εργαλείο την προπαγάνδα μέσω της οποίας εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα των μικροαστών.

Σήμερα, τα νέο-ναζιστικά και νέο-φασιστικά κινήματα προσπαθούν να προσελκύσουν ψηφοφόρους εκμεταλλευόμενα την οικονομική κρίση, το ολοένα και αυξανόμενο κύμα προσφύγων και τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS. Προσπαθούν να εμφανιστούν με αντισυστημικό προφίλ, να υιοθετήσουν αιτήματα της Αριστεράς, να επικεντρωθούν στην ισλαμοφοβία και σε πολιτικές εναντίον των προσφύγων.

Τα αποτελέσματα ύπαρξης αυτών των κινημάτων είναι η αύξηση του ρατσισμού, η αντίθεση στα μεταναστευτικά ρεύματα, η ξενοφοβία και η άνοδος του εθνικισμού. Mε την πάροδο των χρόνων, όλο και περισσότερο αυξάνεται η πολιτική τους πορεία και ο αριθμός των ψηφοφόρων τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το ναζιστικό και σχετικά νεοσύστατο κόμμα της Χρυσής Αυγής και το φασιστικό κόμμα της Ουγγαρίας, το οποίο ονομάζεται Γιόμπικ (Jobbik).

Το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Προτού αναφερθούμε στο περιεχόμενο του ψηφίσματος είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μη δεσμευτική πράξη, σε αντίθεση με τον Κανονισμό, την Οδηγία και την Απόφαση. Το Κοινοβούλιο πραγματεύτηκε ποικίλα θέματα που μεταξύ άλλων ήταν η ισότιμη μεταχείριση των ανθρώπων χωρίς διακρίσεις, τα κοινωνικά προβλήματα της παραβατικότητας, της βίας και του εγκλήματος, οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αρχή της δημοκρατίας εν γένει και καταληκτικά οι κινήσεις στην δραστική αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Στο πρόσφατο Ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε πως αποδοκιμάζει εντελώς τις τρομοκρατικές επιθέσεις, την αυξανόμενη «κανονικοποίηση» του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και τις άλλες μορφές μισαλλοδοξίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2). Αξίζει να αναφερθεί πως ανησυχεί ιδιαίτερα για την νέο-φασιστική και νέο-ναζιστική βία που επηρεάζει αρνητικά την κοινωνία συλλήβδην στοχεύοντας σε συγκεκριμένες μειονότητες όπως έγχρωμους Ευρωπαίους και Αφρικανούς, Εβραίους, Μουσουλμάνους, Ρομά, τριτοκοσμικές εθνότητες, ανθρώπους που ανήκουν στην κατηγορία LGBTI και άτομα με αναπηρίες (3).

Το Κοινοβούλιο επίσης αναφέρθηκε σε φασιστικές επιθέσεις έναντι πολιτικών και μελών πολιτικών κομμάτων, και πιο συγκεκριμένα στην πρόσφατη επίθεση κατά της Eleonora Forenza, Ιταλίδας πολιτικού και μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και του βοηθού της Antonio Perillo, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια αντι-φασιστική διαδήλωση στο Μπάρι της Ιταλίας στις 21 Σεπτεμβρίου 2018. Η επίθεση έγινε από ένα νεοσύστατο φασιστικό ιταλικό κόμμα, το CasaBound. Η συγκεκριμένη πρόταση είναι από τις πρώτες που ετέθησαν στο τελικό κείμενο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να δράσει κατά αυτών των κινημάτων που προκαλούν τρόμο στις κοινωνίες (4).

Στο Ψήφισμα σημειώνεται η ανησυχητική τάση νεοφασιστικών και νεοναζιστικών ομάδων που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο για να οργανώνονται και να καταστρώνουν τη στρατηγική τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (6). Καλούνται η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του ρατσισμού, του φασισμού και της ξενοφοβίας στο διαδίκτυο, σε συνεργασία με συναφείς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (11). Καλούνται επίσης, να προστατεύσουν τους πολίτες τους, να δημιουργήσουν ισχυρές μονάδες στις αστυνομικές αρχές οι οποίες θα ενεργούν κατά του φασισμού και του μίσους προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Κυρίως δε, να παράσχουν βοήθεια στα θύματα επιθέσεων και ρατσισμού, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα (13, 14).

Νομοθετική διαδικασία
Για να οδηγηθεί το ψήφισμα στην υιοθέτηση νομικά δεσμευτικής πράξης πρέπει να ακολουθηθεί η νομοθετική διαδικασία. Για τη θέσπιση νομοθετικών πράξεων υπάρχει η συνήθης νομοθετική διαδικασία, που θέτει το Κοινοβούλιο στο ίδιο επίπεδο με το Συμβούλιο, και οι ειδικές νομοθετικές διαδικασίες, που εφαρμόζονται αποκλειστικά σε ειδικές περιπτώσεις όπου το Κοινοβούλιο έχει απλώς συμβουλευτικό ρόλο.

Σε πρώτη φάση έχουμε το στάδιο των διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων. Κατ’ αρχήν, η Επιτροπή έχει την εξουσία υποβολής νομοθετικών προτάσεων, την οποία ασκεί είτε με δική της πρωτοβουλία είτε μετά από παρότρυνση του Κοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει ή να απορρίψει μια νομοθετική πρόταση καθώς στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας είναι το νομοθετικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από κοινού με το Συμβούλιο (βλ. άρθρο 294 ΣΛΕΕ). Εφόσον τα δύο όργανα συμφωνήσουν ως προς τις τροποποιήσεις που επιθυμούν να επιφέρουν στην πρόταση της Επιτροπής, η πράξη υιοθετείται.

Ποια θεμελιώδη δικαιώματα διακυβεύονται με το Ψήφισμα αυτό;
Είναι βέβαιο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει παρά να εδραιωθεί η δημοκρατία στο έδαφός της, που αποτελεί και θεμελιώδη αξία της Ένωσης (άρθρο 2 ΣΕΕ). Το γεγονός αυτό όμως εγκυμονεί και κάποιους κινδύνους, διότι αν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γίνει νομοθετική πράξη, τότε ενδέχεται να περιοριστούν ορισμένα θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία διακηρύσσονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Χάρτης, ο οποίος είναι δεσμευτικός για τα κράτη μέλη από το 2009, επιβεβαιώνει τους σκοπούς της ΕΕ που είναι η διαφύλαξη και η ανάπτυξη των κοινών αξιών των λαών και η εθνική ταυτότητα των κρατών μελών της. Ταυτόχρονα, ενισχύει την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων υπό το πρίσμα της εξέλιξης της κοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 10 αναφέρεται στο δικαίωμα κάθε προσώπου στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας. Το δικαίωμα αυτό συνεπάγεται την ελευθερία μεταβολής θρησκεύματος ή πεποιθήσεων καθώς και την ελευθερία εκδήλωσης του θρησκεύματος ή των πεποιθήσεών του, ατομικά ή συλλογικά, δημοσία ή κατ’ ιδίαν, με τη λατρεία, την εκπαίδευση, την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων και τις τελετές.

Στο άρθρο 11 αναγράφεται το δικαίωμα έκφρασης και πληροφόρησης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψης ή μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών, χωρίς την ανάμειξη δημοσίων αρχών και αδιακρίτως συνόρων.

Το άρθρο 12 του Χάρτη αναφέρεται στο δικαίωμα κάθε προσώπου στην ελευθερία του συνέρχεσθαι ειρηνικώς και στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι σε όλα τα επίπεδα, ιδίως στον πολιτικό και τον συνδικαλιστικό τομέα καθώς και στους τομείς που αναφέρονται στον πολίτη, πράγμα που συνεπάγεται το δικαίωμα κάθε προσώπου να ιδρύει με άλλους συνδικαλιστικές ενώσεις και να προσχωρεί σε αυτές για την υπεράσπιση των συμφερόντων του. Τα πολιτικά κόμματα, στο επίπεδο της Ένωσης, συμβάλλουν στην έκφραση της πολιτικής βούλησης των πολιτών της Ένωσης.

Είναι προφανές ότι η υλοποίηση των μέτρων που προτείνει το ψήφισμα κινδυνεύει να περιορίσει τα δικαιώματα αυτά, επειδή μπορεί να οδηγήσει ως ένα βαθμό στη «φίμωση» των κινημάτων αυτών και της ελευθερίας τους να εκφράζουν και να διακινούν τις ιδέες τους. Θα προκληθεί έτσι «σύγκρουση» μεταξύ του Ψηφίσματος αυτού και του Χάρτη, που θα αποτελέσει τροχοπέδη για να τεθούν σε εφαρμογή οι προτάσεις του Κοινοβουλίου.

Επίλογος
Καταληκτικά, γίνεται αντιληπτό πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα το οποίο μαστίζει τις κοινωνίες. Τα νέο-φασιστικά και νέο-ναζιστικά κινήματα προβαίνουν σε απροκάλυπτες και άκριτες ενέργειες που απειλούν καθημερινά τους πολίτες της Ένωσης, ιδιαίτερα μέσω του ρατσισμού. Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου αδιαμφισβήτητα αποσκοπεί στην άμβλυνση των κινημάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στην προάσπιση της δημοκρατίας, καλώντας όλα τα κράτη μέλη να παλέψουν για αυτή και για ένα ασφαλές αύριο. Είναι απαραίτητο να επωμιστούν όλοι ευθύνες για να επιτύχει το δύσκολο εγχείρημα, πάντοτε με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα που η Ένωση προστατεύει.

Από τη Μαρίνα Ρήγα, ερευνήτρια της SAFIA

 

 

Παραπομπές
[1] Eur-lex.europa.eu. (2018). Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων. [online] Available here. [Accessed 16 Nov. 2018].

[2] Ξεκίνημα. (2018). Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη – Ξεκίνημα. [online] Available here. [Accessed 10 Nov. 2018].

[3] euractiv.com. (2018). European Parliament wants to ban neo-fascist groups. [online] Available here. [Accessed 12 Nov. 2018].

[4] Hunt, T. (2018). Horror as Neo-Nazi groups spring up in Europe under ‘promise to DESTROY EU’. [online] Express.co.uk. Available here. [Accessed 12 Nov. 2018].

[5] Europarl.europa.eu. (2018). Texts adopted – Thursday, 25 October 2018 – Rise of neo-fascist violence in Europe – P8_TA-PROV(2018)0428. [online] Available here. [Accessed 5 Nov. 2018].

[6] Ευρωπαϊκή Ένωση. (2018). Όργανα και οργανισμοί της ΕΕ – Ευρωπαϊκή Ένωση – European Commission. [online] Available here. [Accessed 18 Nov. 2018].

[7] Νομοθετικές αρμοδιότητες. (2018). Νομοθετικές αρμοδιότητες. [online] Available here. [Accessed 18 Nov. 2018].

 

πηγή:safia.gr

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Παιδιά πρόσφυγες: Προσωπική Ελευθερία και Ασφάλεια

Στη σύγχρονη εποχή είναι συχνό το φαινόμενο της απειλής ή της παραβίασης της ασφάλειας των παιδιών στις ειρηνικές κοινωνίες. Όταν όμως γίνεται λόγος για προσφυγικές καταστάσεις, η έκταση που λαμβάνει είναι σαφώς εντονότερη. Η απουσία προστασίας από την κυβέρνηση τους, η έλλειψη προσωπικών εγγράφων ταυτότητας ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πάταξη των νέο-ναζιστικών και νέο-φασιστικών κινημάτων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, μέσω ψηφίσματος, απαίτησε την εξάλειψη των νέο-φασιστικών και των νέο-ναζιστικών κινημάτων που τροφοδοτούν το φαινόμενο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, τα οποία ολοένα και αυξάνονται. Σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 355 υπέρ, 90 κατά και ...

Διαβάστε περισσότερα

Το μνημειώδες αέτωμα από το ιερό της Αρτέμιδος Γοργούς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας που φιλοξενεί το μνημειώδες αέτωμα από το ναό της Αρτέμιδος με την παράσταση της Γοργούς. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας λειτουργεί από το 1967 και φιλοξενεί στους εκθεσιακούς χώρους του αρχαιότητες από την αρχαία πόλη της Κέρκυρας και το υπόλοιπο ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ομιλία του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα τον Οκτώβρη του 1838

Τον Οκτώβρη του 1838 ο Κολοκοτρώνης παρακολούθησε το μάθημα του γυμνασιάρχη Γεννάδιου στο Βασιλικό Γυμνάσιο της Αθήνας, ο οποίος διάβασε στους μαθητές ένα έργο του Θουκυδίδη. Ο Κολοκοτρώνης ενθουσιάστηκε από το μάθημα και τον παρακάλεσε να μιλήσει στους μαθητές για την πατρίδα. Ο Γεννάδιος δέχτηκε ...

Διαβάστε περισσότερα

Αν θέλετε να γίνετε η γάτα σας

Πάντα κρυφογελάμε όταν βλέπουμε στο Διαδίκτυο κατοικίδια που μοιάζουν με τους κυρίους τους. Ειδικά όταν κι οι δυο έχουν την ίδια έκφραση. Δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε κάποιον να είναι απολύτως πανομοιότυπος με το κατοικίδιό του. Έως σήμερα. Γιατί, πλέον, αν απευθυνθεί κανείς στο Masayoshi Shindo ...

Διαβάστε περισσότερα

Επιτέλους, ποιος θα ασχοληθεί με την τραγική καθημερινότητα των Αθηναίων;

Παγίδες θανάτου είναι τα ανοιγμένα φρεάτια της ΕΥΔΑΠ ,στο πεζοδρόμιο της οδού Ασκληπιού στο κέντρο της Αθήνας. Ούτε ένα ,ούτε δύο , αλλά τρία. Κάποιοι έσπασαν τα καπάκια των υδρομετρητών και ο κίνδυνος για τους πεζούς είναι άμεσος. Επί 5ήμερο τώρα οι περαστικοί έρχονται αντιμέτωποι ...

Διαβάστε περισσότερα

Μία φυλακή και ένα διαμέρισμα με θέα στις μολότοφ…

Πολύ σύντομα δεν θα υπάρχει ούτε ένα σπίτι στα Εξάρχεια που να μην μοιάζει με φυλακή. Παντού σιδεριές. Σε σπίτια και σε παράθυρα. Τα καταστήματα έχουν καλυφθεί από σιδερένια ρολά.   Ένα 48ωρο μετά το γιουρούσι των αναρχικών η περιοχή μοιάζει με απέραντο νεκροταφείο. Σκηνικό που υπογραμμίζουν ...

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το πέναλτι "αλά Πανέκα"

Μάθημα της δημοσιογραφίας, στην πρώτη τάξη του δημοτικού. Δεν γράφεις τίποτα αν δεν έχεις καλύψει στο κείμενο σου τα απλά ερωτήματα Ποιος, Που, Πότε. Τι γίνεται σήμερα; Διαβάζει ο αναγνώστης ότι π.χ. ο προπονητής στο προσεχές παιχνίδι θα χρησιμοποιήσει τον τάδε παίκτη. Ο της πλάκας δημοσιογράφος ...

Διαβάστε περισσότερα

Ω ντιρλαντά ντιρλάνταντα!

Πιστεύω να είδα σωστά. Το ίδιο ,όμως είδαν και οι άλλοι τηλεθεατές του δελτίου ειδήσεων. Οπότε μάλλον σωστά είδαμε όλοι. Τι είδαμε; Είδαμε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο να προσγειώνεται στην Κάλυμνο και αμέσως μετά οι υπουργοί που μετέφερε να βγαίνουν σιγά –σιγά και να στοιχίζονται σε ...

Διαβάστε περισσότερα

Άνοιξε κι εσύ ένα ενεχυροδανειστήριο,μπορείς!

Αν υπάρχει ένας τομέας της οικονομίας που γνώρισε μεγάλη άνθηση στα χρόνια των μνημονίων, αυτός είναι σίγουρα ο κλάδος των ενεχυροδανειστηρίων. Σε μία περίοδο κατά την οποίαν έκλεισαν 220.000 επιχειρήσεις , ο αριθμός των ενεχειροδανειστηρίων από 70 το 2009, εκτοξεύθηκε στις 6.000! Αριθμός που προκαλεί ...

Διαβάστε περισσότερα

Είναι πρόoδος όταν ένας κανίβαλος χρησιμοποιεί μαχαίρι και πιρούνι;

Ο ένας , ο Αλέξης Τσίπρας προπαγανδίζει το «προοδευτικό μέτωπο». Ο άλλος , ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακήρυξε από το Γοργοπόταμο την ανάγκη «να ενωθούν όλες οι δυνάμεις της προόδου σε ένα μεγάλο ρεύμα πολιτικής αλλαγής». Όμως ,τι εστί πρόοδος ; - «Πρόοδος είναι η ικανότητα του ανθρώπου να ...

Διαβάστε περισσότερα

Πετρελαιοπαραγωγός Ελλάδα:ούτε Δανία του νότου,ούτε Φινλανδία των Βαλκανίων,αλλά Νορβηγία της Μεσογείου...

Το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου έταζε τη μετατροπή της Ελλάδος σε …Δανία του Νότου . Το 2013 ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να κάνει τη χώρα μας …Φινλανδία. Την Τετάρτη, όμως ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης μας πήγε λίγο πιο …αριστερά … στη Νορβηγία, υποσχόμενος να ...

Διαβάστε περισσότερα

Πανευρωπαϊκό βραβείο μαθητικής επιχειρηματικότητας για τον καθηγητή Γεώργιο Τζήρο και το Pierce

Σε μία επίσημη και συγκινητική τελετή στη Βιέννη, ο κορυφαίος εκπαιδευτικός οργανισμός νεανικής επιχειρηματικότητας Junior Achievement Europe, βράβευσε τους καλύτερους καθηγητές από όλη την Ευρώπη που συνεργάζονται με τον οργανισμό και υλοποιούν με υποδειγματικό τρόπο, εδώ και πολλά χρόνια το πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» ...

Διαβάστε περισσότερα

Νοέμβριος,όπως λέμε Απρίλιος ή Ιούνιος…

Απαθανατίσαμε το Φθινοπωρινό Καλοκαίρι του 2018 και την Άνοιξη του 2019 εν μηνί Νοεμβρίω. Και χαρήκαμε τις ολάνθιστες πασχαλιές της Εύβοιας, ( στο Λευκαντί, για την ακρίβεια )ναι, ναι εκείνα τα μυρωδάτα μωβ λουλούδια του Πάσχα που φέτος ανθισαν έξι μήνες νωρίτερα, τις ολάνθιστες αχλαδιές ...

Διαβάστε περισσότερα

Έβαλαν και πάλι στο μάτι την ψυχή της Διάπλασης των Παίδων

Η αναρχοφασίζουσα νεολαία ξαναέβαλε στο μάτι τον ανδριάντα του Γρηγόρη Ξενόπουλου στο πάρκο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων , βανδαλίζοντας το με κόκκινη μπογιά . Αν ζούσε ο λογοτέχνης θα στενοχωριόταν πολύ που δεν μπόρεσε ως συντάκτης ,αρχικά , αρχισυντάκτης στη συνέχεια και διευθυντής ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέα επαναστατική μέθοδος facelift και ανόρθωσης λαιμού-Tου Πλαστικού Χειρουργού Γιώργου Σκούρα

Τι είναι αυτή η μέθοδος και σε τι διαφέρει από τις παλαιότε-ρες;Πρόκειται για μια επαναστατική χειρουργική μέθοδο που πρωτοεφαρ-μόστηκε πριν από 2 χρόνια στη Νέα Υόρκη και πλέον εφαρμόζεται και στην κλινική μας. Ονομάζεται «Platysma Window» (παράθυρο στο πλάτυσμα). Το πλάτυσμα είναι ο μυς του ...

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Pulse: Ελλάς- Γαλλία- Κίνα συμμαχία, με αρχηγό τον Μακρόν

Ο Μανουέλ Μακρόν έχει μεγαλύτερη δημοτικότητα στην Ελλάδα απ ό,τι στην πατρίδα του , ενώ η Γαλλία συγκεντρώνει τις περισσότερες ελληνικές θετικές γνώμες από όλες τις άλλες χώρες. Την ακολουθεί η Κίνα σε μία έκφραση ανταπόδοσης των υποστηρικτικών θέσεων που έχουν διατυπώσει τα δυο αυτά ...

Διαβάστε περισσότερα

Αμερική γιοκ,αν ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε γυναίκα!

Ακούστηκε σε συντροφιά πολιτικολογούντων που είχαν ως θέμα τους την δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Αν ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε , λέει, γυναίκα δεν θα ανακάλυπτε ποτέ την Αμερική. Κι αυτό γιατί θα του ήταν αδύνατον να απαντήσει πειστικά στις ...εύστοχες ερωτήσεις της συμβίας ...

Διαβάστε περισσότερα

THE VANQUISH: Η καινοτομία στην αναίμακτη λιποαναρρόφηση

Μία μεγάλη επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη σημειώθηκε πρόσφατα στις Η.Π.Α., καθιστώντας την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας μια απλή και τελείως ανώδυνη υπόθεση. Η νέα μέθοδος λιποαναρρόφησης χωρίς επαφή με το δέρμα και χωρίς πόνο (PAINLESS, CONTACTLESS) ονομάζεται “Vanquish” και εφαρμόζεται πλέον και ...

Διαβάστε περισσότερα

Το θαύμα του πετρελαίου:πως δημιουργήθηκε,πως εντοπίζεται,πως εξορύσσεται

Το πετρέλαιο δημιουργήθηκε με την αποσύνθεση θαλάσσιων, κυρίως, ζώων και φυτών, που θάφτηκαν κάτω από διαδοχικές στιβάδες λάσπης, πριν από 400 - 500 εκατομμύρια χρόνια.Η αρχική προϋπόθεση για μια τέτοια διαδικασία είναι μια ρηχή θάλασσα (όπως είναι ο Κόλπος του Μεξικού), με νερά πλούσια σε ...

Διαβάστε περισσότερα

Πετρελαικός πονοκέφαλος στη γειτονιά μας,462 χρόνια από την πρώτη γεώτρηση

Το πετρέλαιο αποκαλείται και μαύρος χρυσός ή τσάι του Τέξας. Ως λέξη προέρχεται από την ελληνική «πέτρα» και τη λατινική oleum που σημαίνει « λάδι » και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό ορυκτολόγο Agricola, το 1556. Καμία άλλη πρώτη ύλη δεν έχει παίξει τόσο ...

Διαβάστε περισσότερα

Δημογραφικό :όχι μόνο οι Ελληνίδες αλλά και οι μετανάστριες σταμάτησαν να γεννούν!

Μαζί με πολλούς άλλους μύθους , η οικονομική κρίση διέλυσε και τον μύθο ότι οι μετανάστες μαζί με άλλα προβλήματα μας θα λύσουν και το δημογραφικό. Η βεβαιότητα αυτή ώθησε τις ελληνικές κυβερνήσεις στην απόφαση να μη λάβουν τα ριζοσπαστικά μέτρα που είχαν προτείνει η ...

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες–σοκ στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στη Νομική

Τι λεζάντα μπορούσε να βάλει κανείς κάτω από τη φωτογραφία ενός νέου που κείτεται στο γρασίδι του πάρκου, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι σε κώμα την ώρα που ένας άλλος νέος στο βάθος της φωτογραφίας ,κάνει χρήση ναρκωτικών ; Αμίλητοι οι θεατές του περιστατικού ,προσπερνούν ...

Διαβάστε περισσότερα