Κυκλάδες :Το ερωτικό καταφύγιο των θεών,που έγινε λημέρι σύγχρονων ημιθέων

Special Report
9 Ιουλίου 2018 12:04:00

Από πού πήραν το όνομα τους οι Κυκλάδες; Σύμφωνα με μία εκδοχή ονομάστηκαν έτσι από τις Νύμφες Κυκλάδες, που τις μεταμόρφωσε σε βραχονησίδες ο Ποσειδώνας. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή ,το όνομα τους προέρχεται από τη λέξη «Κύκλος» επειδή οι ορμητικοί άνεμοι ανάγκαζαν τα πλοία να περιστρέφονται κυκλικά. Επικρατέστερη πάντως είναι η παράδοση που σχετίζει τα νησιά με το ιερό της Δήλου γύρω από το οποίο εκτείνονται σε ένα νοητό κύκλο.

Οι Κυκλάδες αποτελούν ένα μαγευτικό νησιωτικό σύμπλεγμα 56 νησιών και βραχονησίδων με κατοικημένα νησιά την Άνδρο, την Τήνο, την Μύκονο, τη Νάξο, την Αμοργό, την Κέα, την Κύθνο, τη Σέριφο, τη Σίφνο, τη Φολέγανδρο, τη Σύρο, την Πάρο, την Αντίπαρο, τη Σίκινο, την Ίο και την Ανάφη, στο Αιγαίο Πέλαγος, μεταξύ Αττικής και Κρήτης. Τα νησιά των Κυκλάδων οφείλουν το ιδιότυπο σχήμα τους και τη σύσταση του εδάφους τους σε σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων ,με αποκορύφωση την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (17ος –16ος αιώνας π.Χ.)

Στις Κυκλάδες δεν συρρέουν μόνο οι θνητοί ,αλλά και οι αθάνατοι. Στη Νάξο γεννήθηκε και λατρεύτηκε ο Διόνυσος, στη Δήλο ο Απόλλων, ο θεός του Ήλιου, στη Σέριφο κατέφυγε ο Περσέας με τη μητέρα του Δανάη. Κάθε νησί και ένας μύθος - εκεί που εκατομμύρια τουρίστες πάνε για να ζήσουν το δικό τους μύθο, μέσα σε ένα μυθικό περιβάλλον.Παράδειγμα η Δήλος που η ιστορία της είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την Μυθολογία. . Ακόμα και η γεωγραφική της θέση είχε καθοριστεί με όρους μυθολογικούς, γιατί πριν καταστεί Δήλος (=Φανερή) είχε υπάρξει ένας βράχος που λεγόταν Ορτυγία και έπλεε εδώ και κει, και έτσι η θέση της ήταν Άδηλος.

Ο Ποσειδώνας ήταν που αγκυροβόλησε τη Δήλο στην ξεχωριστή θέση της, στο μαθηματικό κέντρο του Αιγαίου και στο κέντρο του κύκλου των Κυκλάδων. Μοιάζει απίστευτο ,αλλά το νησί απέχει ίσα από την χερσαία Ελλάδα στα βορειοδυτικά και τα νησιά Χίο και Ρόδο στα ανατολικά, την Κρήτη στα νότια και την Πελοπόννησο στα δυτικά.


Η σφραγίδα του Ηρακλή στη Μύκονο


Πάμε στη Μύκονο .Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία υπάρχουν δύο εκδοχές όσο αφορά τη δημιουργία του

Νησιού. Η πρώτη αναφέρει τη μάχη μεταξύ του Ηρακλή και των Γιγάντων κατά τη Γιγαντομαχία, όπου ο Ηρακλής τους σκότωσε και τους έθαψε κάτω από τους βράχους του νησιού. Κατά τη δεύτερη εκδοχή,το νησί πήρε το όνομα του από τον ήρωα Μύκονο, γιο του βασιλιά της Δήλου.

Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν στην Μύκονο και τον ποταμό Αχελώο, ανύπαρκτο σήμερα και το όρος «Δίμαστον» που είναι δικόρυφο. Οι θεοί που λατρεύονταν στο νησί ήταν κυρίως ο Διόνυσος, η Δήμητρα, ο Ποσειδώνας και ο Απόλλωνας .Σήμερα λατρεύονται όλοι οι …ημίθεοι του διεθνούς τζετ σετ και οι ΄΄θεές της έβδομης τέχνης και του μόντελινγκ.


Από τη Λήμνο στη Σίκινο μέσα σε ένα πιθάρι


Περίεργος και ..θεικός ήταν ο τρόπος που πήρε το όνομα της και η Σίκινος. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία οι γυναίκες της Λήμνου αποφάσισαν να εκδικηθούν τους άντρες τους επειδή τις παραμελούσαν και έσφαξαν όλα τα αρσενικά του νησιού.

Η Υψιπύλη, κόρη του βασιλιά Θόα, κατέστρωσε ένα σχέδιο για να σώσει τον πατέρα της. Τον έκλεισε μέσα σε ένα πιθάρι και τον έριξε στη θάλασσα για να ξεφύγει από τις γυναίκες του νησιού.

Το κύμα ξέβρασε το Θόαντα στις ακτές της Σικίνου όπου μερικοί ψαράδες τον έσωσαν.Την περίοδο εκείνη ονομαζόταν Οινόη εξαιτίας των αμπελιών που είχε και του εκλεκτού κρασιού που παρήγαγε.Ο βασιλιάς παντρεύτηκε μια νύμφη του νησιού και μαζί της απέκτησε ένα γιο που ονομάστηκε Σίκινος. Από εκείνον πήρε και το νησί το όνομά του.


Η Ζεφυρία που έγινε Μήλος

Αντίθετα οι Μυθολογικές αναφορές στη Μήλο είναι ελάχιστες. Το νησί αναφέρεται σε έργα αρχαίων συγγραφέων με διάφορα ονόματα όπως: Βιβλίς, Γοργρίς, Μιμαλλίς, Άκιτος, Ζεφυρία.

Το μόνο που διασώζεται μέχρι σήμερα είναι το Ζεφυρία, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το όνομα Μήλος προέρχεται από την προελληνική λέξη βήλος που σήμαινε πρόβατο και εξελίχθηκε αργότερα σε Μήλος.

Ο πρώτος οικιστής του νησιού, όπως λέει ο μύθος, ονομαζόταν Μήλος.Ο πρώτος Μήλος ήταν ένας νεαρός από την Δήλο που μετανάστευσε στην Κύπρο, όπου γνώρισε τον Άδωνη και συνδέθηκε μαζί του. Γνώρισε και τη βασιλοπούλα Πελία (κατά μία

εκδοχή, αδελφή του Άδωνη), την παντρεύτηκε κι απέκτησε γιο τον Μήλο, τον δεύτερο.

Όταν ο Μήλος έμαθε για τον θάνατο του Άδωνη βρήκε ένα δέντρο και κρεμάστηκε από τα κλαδιά του, μη αντέχοντας τον χαμό. Το δέντρο ονομάστηκε μηλέα (μηλιά). Βλέποντας τον άντρατης νεκρό, η Πελία αυτοκτόνησε.

Η θεά Αφροδίτη λυπήθηκε με όλο αυτό το δράμα και μεταμόρφωσε τον Μήλο σε φρούτο της μηλέας (μήλο) και την Πελία σε περιστέρι. Εμενε ο δεύτερος Μήλος, ο γιος. Η Αφροδίτη τον διέταξε να πάρει τους συντρόφους του και να μετοικίσει σ' ένα νησί του Αιγαίου. Ο ήρωας βρήκε το νησί, εγκαταστάθηκε κι έγινε ο νονός του.: είναι η Μήλος.


Η …αναδυόμενη Ανάφη

Η Ανάφη οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι αναδύθηκε από τα νερά του Αιγαίου, μετά από επιθυμία του Απόλλωνα, ώστε να προσφέρει καταφύγιο στους ταλαιπωρημένους από την καταιγίδα Αργοναύτες .Αυτοί έκτισαν, προς τιμή του, το ναό του Απόλλωνα Αστεάλτα κοντά στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.Κάθε χρόνο τιμούσαν τον θεό με μια γιορτή που ονομαζόταν «Υακίνθεια».
Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η Ανάφη ήταν η πατρίδα του θεού των ανέμων Αιόλου, ο οποίος πρόσφερε στον Οδυσσέα τους περίφημους ασκούς του.
Η πόλη της Ανάφης ιδρύθηκε από τους Φοίνικες και αργότερα αναπτύχθηκε από τους Δωριείς οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο νησί.

Ίος «το νησί του Ομήρου»


Η Ίος χαρακτηρίστηκε ως το «νησί του Ομήρου», από τον σπουδαίο επικό ποιητή Όμηρο, ο οποίος τον 8ο αιώνα π.χ. συνέθεσε δύο από τα πιο σημαντικά έπη στην παγκόσμια ιστορία την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια».

Ένας θρύλος λέει ότι ο Όμηρος πέθανε στο νησί μη μπορώντας να λύσει ένα αίνιγμα που του έβαλαν ψαράδες στην περιοχή του Πλακωτού. Στην περιοχή «Πλακωτός» υπάρχει ο τάφος του.


Ο Αρισταίος που έφερε τα μελτέμια


Στη Κέα, ζούσαν νύμφες μέσα στα δάση και κοντά στις πηγές, γιατί η Υδρούσα (όπως ονομαζόταν) είχε υγρό κλίμα, πυκνή βλάστηση και πολλά νερά που αγαπούσαν οι νύμφες.

Μια μέρα, εμφανίστηκε ένα λιοντάρι και άρχισε να κυνηγάει τις νύμφες, οι οποίες έφυγαν και τότε το λαμπρότερο αστέρι του ουράνιου θόλου, ο Σείριος, κατάκαιε με τις φοβερές ακτίνες

του τη γη της Υδρούσας. Αλλά και όλων των Κυκλάδων. Το νησί, μαστιζόταν από την ξηρασία και οι κάτοικοι ζήτησαν τη βοήθεια του ημίθεου Αρισταίου από τη Θεσσαλία, που ήταν γιος του Απόλλωνα και της νύμφης Κυρήνης.

Ο Αρισταίος επικεφαλής των Αρκάδων ήρθε στην Κέα και πρόσφερε θυσίες προς τιμή του Ικμαίου Διός, θεού της βροχής. Οι Θεοί εξευμενίστηκαν, και η ξηρασία άρχισε να μειώνεται.Από τότε και κάθε χρόνο πνέουν βόρειοι άνεμοι (μελτέμια), επί 40 μέρες την περίοδο που λάμπει ο αστερισμός Μεγάλος Κυνός στον οποίο ανήκει ο Σείριος.


Οι έρωτες του Διόνυσου στην Νάξο

 

Ο Δίας που ήταν πατέρας θεών και ανθρώπων λέγεται ότι γεννήθηκε στην Κρήτη, στη σπηλιά Ιδαίον Άντρον (κατ' άλλους στο Δικταίον Άντρον), αλλά μεγάλωσε στη Νάξο, και έτσι το ψηλότερο βουνό του νησιού πήρε το όνομά του (Ζευς ή, για τους ντόπιους, Ζας, 999 μ.).


Στη Νάξο εγκατέλειψε, σύμφωνα με το μύθο, ο Θησέας την Αριάδνη, η οποία τον είχε βοηθήσει προηγουμένως στην Κρήτη να σκοτώσει το Μινώταυρο με τον όρο να την πάρει μαζί του. Την Αριάδνη στη συνέχεια έκανε σύζυγό του ο θεός Διόνυσος.

Ο θεός του Οίνου είδε την κοιμισμένη Αριάδνη και την ερωτεύτηκε και αφού την έκανε γυναίκα του,την οδήγησε στο όρος της Νάξου Δρίον, απ' όπου και ανέβηκαν μαζί στον Όλυμπο. Εκεί ο Δίας έκανε την Αριάδνη αθάνατη.


Η Νάξος αναφέρεται από τους μυθικούς χρόνους και με το όνομα "Δία", καθώς και με τα κοσμητικά: Στρογγύλη, Μικρή Σικελία, Τραγία, Διονυσιάς,Καλλίπολις, Λιπαρά κλπ. από διάφορους συγγραφείς. Η πρώτη Κορινθιακή αποικία στη Σικελία ονομάστηκε Νάξος.


Σέριφος, η σιδηρά νήσος


Το νησί της Σερίφου, «η σιδηρά νήσος» όπως ονομαζόταν, σύμφωνα με την μυθολογία κατοικήθηκε από πανίσχυρους και γιγαντόκορμους Κύκλωπες. Οι φοβεροί Κύκλωπες κατοικούσαν στη σπηλιά κάτω από τον Ψαρόπυργο, αλλά ως έργο, τους αποδίδεται η κατασκευή μεγάλων τειχών σε όλο το νησί των οποίων τα απομεινάρια λέγεται πως είναι τα τείχη της Λιόμαντρας και ο Άσπρος Πύργος.


Οι Κύκλωπες, λοιπόν, τα παιδιά του Ποσειδώνα, ήταν οι πρώτοι που εκμεταλλεύτηκαν τον ορυκτό πλούτο του νησιού και δημιούργησαν έναν πρώιμο πολιτισμό που αργότερα κληροδότησαν στους ανθρώπους.Η Σέριφος ήταν γνωστή στα μυθικά χρόνια και για έναν ακόμα λόγο.


Ο Ακρίσιος, ο βασιλιάς του Άργους, μαθαίνοντας από χρησμό ότι ο εγγονός του θα του στερούσε τη ζωή, κλείδωσε την κόρη του Δανάη στο παλάτι, για να μην αποκτήσει παιδί. Ο Δίας, όμως, ερωτεύτηκε την Δανάη και μεταμορφωμένος σε χρυσή βροχή κατάφερε να ενωθεί μαζί της και να την γονιμοποιήσει.


Όταν ο Ακρίσιος ένιωσε την μοίρα να τον απειλεί, έκλεισε την κόρη του και το νεογέννητο γιο της σε ένα κιβώτιο και τους έριξε στη θάλασσα. Το κιβώτιο προσάραξε στη Σέριφο, στα ανάκτορα του Δίκτυ, του αδελφού του τύραννου Πολυδέκτη, που πρόθυμα τους φιλοξένησε.

Ο Πολυδέκτης ερωτεύτηκε τη Δανάη και θέλοντας να ξεφορτωθεί τον γιο της Περσέα, που στεκόταν εμπόδιο στα σχέδια του να την αποπλανήσει, τον έστειλε να σκοτώσει την φρικτή Μέδουσα, τη θνητή αδελφή των αθάνατων γοργόνων, που με το βλέμμα της πέτρωνε όποιον την αντίκρυζε. Ο Περσέας σκότωσε το τέρας χρησιμοποιώντας δώρα των θεών για όπλα, και κυρίως την ασπίδα που του έδωσε η Αθηνά.


Η ασπίδα αντανακλούσε το είδωλο της Μέδουσας και με τον τρόπο αυτό μπορούσε να τη βλέπει χωρίς να κινδυνεύει να γίνει πέτρα. Ο Περσέας επέστρεψε στο νησί όπου επιδεικνύοντας το κεφάλι της Μέδουσας ,πέτρωσε τον Πολυδέκτη και αρκετούς από τους ακολούθους του. Σύμφωνα με τον μύθο σε αυτό το γεγονός οφείλεται και η πετρώδης μορφή του νησιού.

TOY MIΧΑΛΗ ΚΑΝΙΜΑ

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Ω ντιρλαντά ντιρλάνταντα!

Πιστεύω να είδα σωστά. Το ίδιο ,όμως είδαν και οι άλλοι τηλεθεατές του δελτίου ειδήσεων. Οπότε μάλλον σωστά είδαμε όλοι. Τι είδαμε; Είδαμε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο να προσγειώνεται στην Κάλυμνο και αμέσως μετά οι υπουργοί που μετέφερε να βγαίνουν σιγά –σιγά και να στοιχίζονται σε ...

Διαβάστε περισσότερα

Άνοιξε κι εσύ ένα ενεχυροδανειστήριο,μπορείς!

Αν υπάρχει ένας τομέας της οικονομίας που γνώρισε μεγάλη άνθηση στα χρόνια των μνημονίων, αυτός είναι σίγουρα ο κλάδος των ενεχυροδανειστηρίων. Σε μία περίοδο κατά την οποίαν έκλεισαν 220.000 επιχειρήσεις , ο αριθμός των ενεχειροδανειστηρίων από 70 το 2009, εκτοξεύθηκε στις 6.000! Αριθμός που προκαλεί ...

Διαβάστε περισσότερα

Είναι πρόoδος όταν ένας κανίβαλος χρησιμοποιεί μαχαίρι και πιρούνι;

Ο ένας , ο Αλέξης Τσίπρας προπαγανδίζει το «προοδευτικό μέτωπο». Ο άλλος , ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακήρυξε από το Γοργοπόταμο την ανάγκη «να ενωθούν όλες οι δυνάμεις της προόδου σε ένα μεγάλο ρεύμα πολιτικής αλλαγής». Όμως ,τι εστί πρόοδος ; - «Πρόοδος είναι η ικανότητα του ανθρώπου να ...

Διαβάστε περισσότερα

Πετρελαιοπαραγωγός Ελλάδα:ούτε Δανία του νότου,ούτε Φινλανδία των Βαλκανίων,αλλά Νορβηγία της Μεσογείου...

Το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου έταζε τη μετατροπή της Ελλάδος σε …Δανία του Νότου . Το 2013 ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να κάνει τη χώρα μας …Φινλανδία. Την Τετάρτη, όμως ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης μας πήγε λίγο πιο …αριστερά … στη Νορβηγία, υποσχόμενος να ...

Διαβάστε περισσότερα

Πανευρωπαϊκό βραβείο μαθητικής επιχειρηματικότητας για τον καθηγητή Γεώργιο Τζήρο και το Pierce

Σε μία επίσημη και συγκινητική τελετή στη Βιέννη, ο κορυφαίος εκπαιδευτικός οργανισμός νεανικής επιχειρηματικότητας Junior Achievement Europe, βράβευσε τους καλύτερους καθηγητές από όλη την Ευρώπη που συνεργάζονται με τον οργανισμό και υλοποιούν με υποδειγματικό τρόπο, εδώ και πολλά χρόνια το πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» ...

Διαβάστε περισσότερα

Νοέμβριος,όπως λέμε Απρίλιος ή Ιούνιος…

Απαθανατίσαμε το Φθινοπωρινό Καλοκαίρι του 2018 και την Άνοιξη του 2019 εν μηνί Νοεμβρίω. Και χαρήκαμε τις ολάνθιστες πασχαλιές της Εύβοιας, ( στο Λευκαντί, για την ακρίβεια )ναι, ναι εκείνα τα μυρωδάτα μωβ λουλούδια του Πάσχα που φέτος ανθισαν έξι μήνες νωρίτερα, τις ολάνθιστες αχλαδιές ...

Διαβάστε περισσότερα

Έβαλαν και πάλι στο μάτι την ψυχή της Διάπλασης των Παίδων

Η αναρχοφασίζουσα νεολαία ξαναέβαλε στο μάτι τον ανδριάντα του Γρηγόρη Ξενόπουλου στο πάρκο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων , βανδαλίζοντας το με κόκκινη μπογιά . Αν ζούσε ο λογοτέχνης θα στενοχωριόταν πολύ που δεν μπόρεσε ως συντάκτης ,αρχικά , αρχισυντάκτης στη συνέχεια και διευθυντής ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέα επαναστατική μέθοδος facelift και ανόρθωσης λαιμού-Tου Πλαστικού Χειρουργού Γιώργου Σκούρα

Τι είναι αυτή η μέθοδος και σε τι διαφέρει από τις παλαιότε-ρες;Πρόκειται για μια επαναστατική χειρουργική μέθοδο που πρωτοεφαρ-μόστηκε πριν από 2 χρόνια στη Νέα Υόρκη και πλέον εφαρμόζεται και στην κλινική μας. Ονομάζεται «Platysma Window» (παράθυρο στο πλάτυσμα). Το πλάτυσμα είναι ο μυς του ...

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Pulse: Ελλάς- Γαλλία- Κίνα συμμαχία, με αρχηγό τον Μακρόν

Ο Μανουέλ Μακρόν έχει μεγαλύτερη δημοτικότητα στην Ελλάδα απ ό,τι στην πατρίδα του , ενώ η Γαλλία συγκεντρώνει τις περισσότερες ελληνικές θετικές γνώμες από όλες τις άλλες χώρες. Την ακολουθεί η Κίνα σε μία έκφραση ανταπόδοσης των υποστηρικτικών θέσεων που έχουν διατυπώσει τα δυο αυτά ...

Διαβάστε περισσότερα

Αμερική γιοκ,αν ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε γυναίκα!

Ακούστηκε σε συντροφιά πολιτικολογούντων που είχαν ως θέμα τους την δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Αν ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε , λέει, γυναίκα δεν θα ανακάλυπτε ποτέ την Αμερική. Κι αυτό γιατί θα του ήταν αδύνατον να απαντήσει πειστικά στις ...εύστοχες ερωτήσεις της συμβίας ...

Διαβάστε περισσότερα

THE VANQUISH: Η καινοτομία στην αναίμακτη λιποαναρρόφηση

Μία μεγάλη επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη σημειώθηκε πρόσφατα στις Η.Π.Α., καθιστώντας την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας μια απλή και τελείως ανώδυνη υπόθεση. Η νέα μέθοδος λιποαναρρόφησης χωρίς επαφή με το δέρμα και χωρίς πόνο (PAINLESS, CONTACTLESS) ονομάζεται “Vanquish” και εφαρμόζεται πλέον και ...

Διαβάστε περισσότερα

Το θαύμα του πετρελαίου:πως δημιουργήθηκε,πως εντοπίζεται,πως εξορύσσεται

Το πετρέλαιο δημιουργήθηκε με την αποσύνθεση θαλάσσιων, κυρίως, ζώων και φυτών, που θάφτηκαν κάτω από διαδοχικές στιβάδες λάσπης, πριν από 400 - 500 εκατομμύρια χρόνια.Η αρχική προϋπόθεση για μια τέτοια διαδικασία είναι μια ρηχή θάλασσα (όπως είναι ο Κόλπος του Μεξικού), με νερά πλούσια σε ...

Διαβάστε περισσότερα

Πετρελαικός πονοκέφαλος στη γειτονιά μας,462 χρόνια από την πρώτη γεώτρηση

Το πετρέλαιο αποκαλείται και μαύρος χρυσός ή τσάι του Τέξας. Ως λέξη προέρχεται από την ελληνική «πέτρα» και τη λατινική oleum που σημαίνει « λάδι » και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό ορυκτολόγο Agricola, το 1556. Καμία άλλη πρώτη ύλη δεν έχει παίξει τόσο ...

Διαβάστε περισσότερα

Δημογραφικό :όχι μόνο οι Ελληνίδες αλλά και οι μετανάστριες σταμάτησαν να γεννούν!

Μαζί με πολλούς άλλους μύθους , η οικονομική κρίση διέλυσε και τον μύθο ότι οι μετανάστες μαζί με άλλα προβλήματα μας θα λύσουν και το δημογραφικό. Η βεβαιότητα αυτή ώθησε τις ελληνικές κυβερνήσεις στην απόφαση να μη λάβουν τα ριζοσπαστικά μέτρα που είχαν προτείνει η ...

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες–σοκ στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στη Νομική

Τι λεζάντα μπορούσε να βάλει κανείς κάτω από τη φωτογραφία ενός νέου που κείτεται στο γρασίδι του πάρκου, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι σε κώμα την ώρα που ένας άλλος νέος στο βάθος της φωτογραφίας ,κάνει χρήση ναρκωτικών ; Αμίλητοι οι θεατές του περιστατικού ,προσπερνούν ...

Διαβάστε περισσότερα

Προς δημογραφικό κραχ: για 5η συνεχή χρονιά περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις

Μείωση των γεννήσεων και αύξηση των θανάτων  δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της ΕΣΤΑΤ για την εξέλιξη των δημογραφικών μεγεθών το 2017.  Η συρρίκωση του  πληθυσμού στη χώρας ,απότοκος κι αυτή της οικονομικής κρίσης που πρωτοεμφανίστηκε το 2013 ,συνεχίζεται με  ταχείς  ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι  πέρυσι, οι γεννήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 88.553 ...

Διαβάστε περισσότερα

Αυξάνεται δραματικά η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα

Δυσοίωνα είναι τα στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς τα συστηματικά χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής μετασχηματίζουν τη σύνθεση της ηλικιακής πυραμίδας. Αυτά επισημαίνει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία ενόψει της 1ης Οκτωβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων, υπογραμμίζοντας ...

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλοιπα της κρίσης:Φόβος,ανασφάλεια, καχυποψία...

Φοβισμένοι , ανασφαλείς και καχύποπτοι. Αυτοί είναι ο Έλληνες ,σύμφωνα με μελέτη που έδειξε ότι ένας στους τρεις δεν θα ήθελε ομοφυλόφιλους στη γειτονιά του, ένας στους τέσσερις μετανάστες και ένας στους πέντε άτομα διαφορετικής θρησκείας. Η μελέτη που έγινε από την διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με ...

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόφωρο στα χρόνια του Μεταξά...

Ας ψάξουν οι νομικοί. Η νομοθεσία μας ( μιλάμε για 21 νόμους, προεδρικά διατάγματα, αναγκαστικούς νόμους, υπουργικές αποφάσεις) εκτός από το αυτόφωρο για αδικήματα Τύπου ,μπορεί να έχει κι άλλα νομοθετικά κατάλοιπα της μεταξικής εποχής. Όχι τίποτε αλλά για να αποφύγουμε αυτό που ζούμε σήμερα . ...

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνολογία εξελίσσεται,εσύ;Το Certificate in Advanced Social Media Management θα σε κάνει να ξεχωρίσεις

Η τεχνολογία προχωράει και εσύ θα μείνεις στάσιμος; Αυτό είναι το απόλυτο Professional Certificate in Advanced Social Media Management που πρέπει να παρακολουθήσεις για να μπορέσεις να εξελίξεις τις γνώσεις σου στο Social Media Management. Καθώς εισάγονται νέες τεχνολογίες στον χώρο εργασίας, οι ικανότητες μας χρειάζονται ...

Διαβάστε περισσότερα

Ανεξίτηλη ,μετά από 4 μήνες ,η σφραγίδα του Ρουβίκωνα στο κτίριο του Σ.τ.Ε

Όταν πριν από περίπου 30 χρόνια σχεδιαζόταν η μεταφορά του Συμβουλίου Επικρατείας από το κτίριο της Βουλής στο κτίριο του Αρσακείου ,όπου βρίσκεται σήμερα , οι ανώτατοι δικαστές απαίτησαν και πέτυχαν ακόμη και το κλείσιμο επιχειρήσεων ( φαγάδικα, καταστήματα ρούχων κλπ )που για αισθητικούς ,αλλά ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα μυστικά του Τσάμπιονς Λινκ μέσα από τα στατιστικά των αγώνων

Από τα αποτελέσματα των αγώνων του Τσάμπιονς Λινκ 2016-2017 προκύπτει ότι οι ομάδες πέτυχαν 3.04 τέρματα ανά αγώνα. Η έδρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη τερμάτων (60%)και η ομάδα που πέτυχε πρώτη τέρμα συνήθως κέρδισε το παιχνίδι (73%).   Τα περισσότερα τέρματα επιτεύχθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο (52%)και ...

Διαβάστε περισσότερα

Προεκλογικό κλίμα μεταξύ των πτερωτών δημοτών της Ομόνοιας…

Οι πολιτικοί παρατηρητές σπάνε το κεφάλι τους για το πότε θα γίνουν οι εκλογές , τα περιστέρια της Ομόνοιας ,ωστόσο, έχουν πιάσει θέση σε επίκαιρα σημεία της πλατείας . Δύο τα σενάρια για την πρωτοβουλία τους. Βιάζονται ,λέει το πρώτο, να έχουν το δικό τους στασίδι ...

Διαβάστε περισσότερα