Κυκλάδες :Το ερωτικό καταφύγιο των θεών,που έγινε λημέρι σύγχρονων ημιθέων

Special Report
9 Ιουλίου 2018 12:04:00

Από πού πήραν το όνομα τους οι Κυκλάδες; Σύμφωνα με μία εκδοχή ονομάστηκαν έτσι από τις Νύμφες Κυκλάδες, που τις μεταμόρφωσε σε βραχονησίδες ο Ποσειδώνας. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή ,το όνομα τους προέρχεται από τη λέξη «Κύκλος» επειδή οι ορμητικοί άνεμοι ανάγκαζαν τα πλοία να περιστρέφονται κυκλικά. Επικρατέστερη πάντως είναι η παράδοση που σχετίζει τα νησιά με το ιερό της Δήλου γύρω από το οποίο εκτείνονται σε ένα νοητό κύκλο.

Οι Κυκλάδες αποτελούν ένα μαγευτικό νησιωτικό σύμπλεγμα 56 νησιών και βραχονησίδων με κατοικημένα νησιά την Άνδρο, την Τήνο, την Μύκονο, τη Νάξο, την Αμοργό, την Κέα, την Κύθνο, τη Σέριφο, τη Σίφνο, τη Φολέγανδρο, τη Σύρο, την Πάρο, την Αντίπαρο, τη Σίκινο, την Ίο και την Ανάφη, στο Αιγαίο Πέλαγος, μεταξύ Αττικής και Κρήτης. Τα νησιά των Κυκλάδων οφείλουν το ιδιότυπο σχήμα τους και τη σύσταση του εδάφους τους σε σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων ,με αποκορύφωση την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (17ος –16ος αιώνας π.Χ.)

Στις Κυκλάδες δεν συρρέουν μόνο οι θνητοί ,αλλά και οι αθάνατοι. Στη Νάξο γεννήθηκε και λατρεύτηκε ο Διόνυσος, στη Δήλο ο Απόλλων, ο θεός του Ήλιου, στη Σέριφο κατέφυγε ο Περσέας με τη μητέρα του Δανάη. Κάθε νησί και ένας μύθος - εκεί που εκατομμύρια τουρίστες πάνε για να ζήσουν το δικό τους μύθο, μέσα σε ένα μυθικό περιβάλλον.Παράδειγμα η Δήλος που η ιστορία της είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την Μυθολογία. . Ακόμα και η γεωγραφική της θέση είχε καθοριστεί με όρους μυθολογικούς, γιατί πριν καταστεί Δήλος (=Φανερή) είχε υπάρξει ένας βράχος που λεγόταν Ορτυγία και έπλεε εδώ και κει, και έτσι η θέση της ήταν Άδηλος.

Ο Ποσειδώνας ήταν που αγκυροβόλησε τη Δήλο στην ξεχωριστή θέση της, στο μαθηματικό κέντρο του Αιγαίου και στο κέντρο του κύκλου των Κυκλάδων. Μοιάζει απίστευτο ,αλλά το νησί απέχει ίσα από την χερσαία Ελλάδα στα βορειοδυτικά και τα νησιά Χίο και Ρόδο στα ανατολικά, την Κρήτη στα νότια και την Πελοπόννησο στα δυτικά.


Η σφραγίδα του Ηρακλή στη Μύκονο


Πάμε στη Μύκονο .Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία υπάρχουν δύο εκδοχές όσο αφορά τη δημιουργία του

Νησιού. Η πρώτη αναφέρει τη μάχη μεταξύ του Ηρακλή και των Γιγάντων κατά τη Γιγαντομαχία, όπου ο Ηρακλής τους σκότωσε και τους έθαψε κάτω από τους βράχους του νησιού. Κατά τη δεύτερη εκδοχή,το νησί πήρε το όνομα του από τον ήρωα Μύκονο, γιο του βασιλιά της Δήλου.

Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν στην Μύκονο και τον ποταμό Αχελώο, ανύπαρκτο σήμερα και το όρος «Δίμαστον» που είναι δικόρυφο. Οι θεοί που λατρεύονταν στο νησί ήταν κυρίως ο Διόνυσος, η Δήμητρα, ο Ποσειδώνας και ο Απόλλωνας .Σήμερα λατρεύονται όλοι οι …ημίθεοι του διεθνούς τζετ σετ και οι ΄΄θεές της έβδομης τέχνης και του μόντελινγκ.


Από τη Λήμνο στη Σίκινο μέσα σε ένα πιθάρι


Περίεργος και ..θεικός ήταν ο τρόπος που πήρε το όνομα της και η Σίκινος. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία οι γυναίκες της Λήμνου αποφάσισαν να εκδικηθούν τους άντρες τους επειδή τις παραμελούσαν και έσφαξαν όλα τα αρσενικά του νησιού.

Η Υψιπύλη, κόρη του βασιλιά Θόα, κατέστρωσε ένα σχέδιο για να σώσει τον πατέρα της. Τον έκλεισε μέσα σε ένα πιθάρι και τον έριξε στη θάλασσα για να ξεφύγει από τις γυναίκες του νησιού.

Το κύμα ξέβρασε το Θόαντα στις ακτές της Σικίνου όπου μερικοί ψαράδες τον έσωσαν.Την περίοδο εκείνη ονομαζόταν Οινόη εξαιτίας των αμπελιών που είχε και του εκλεκτού κρασιού που παρήγαγε.Ο βασιλιάς παντρεύτηκε μια νύμφη του νησιού και μαζί της απέκτησε ένα γιο που ονομάστηκε Σίκινος. Από εκείνον πήρε και το νησί το όνομά του.


Η Ζεφυρία που έγινε Μήλος

Αντίθετα οι Μυθολογικές αναφορές στη Μήλο είναι ελάχιστες. Το νησί αναφέρεται σε έργα αρχαίων συγγραφέων με διάφορα ονόματα όπως: Βιβλίς, Γοργρίς, Μιμαλλίς, Άκιτος, Ζεφυρία.

Το μόνο που διασώζεται μέχρι σήμερα είναι το Ζεφυρία, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το όνομα Μήλος προέρχεται από την προελληνική λέξη βήλος που σήμαινε πρόβατο και εξελίχθηκε αργότερα σε Μήλος.

Ο πρώτος οικιστής του νησιού, όπως λέει ο μύθος, ονομαζόταν Μήλος.Ο πρώτος Μήλος ήταν ένας νεαρός από την Δήλο που μετανάστευσε στην Κύπρο, όπου γνώρισε τον Άδωνη και συνδέθηκε μαζί του. Γνώρισε και τη βασιλοπούλα Πελία (κατά μία

εκδοχή, αδελφή του Άδωνη), την παντρεύτηκε κι απέκτησε γιο τον Μήλο, τον δεύτερο.

Όταν ο Μήλος έμαθε για τον θάνατο του Άδωνη βρήκε ένα δέντρο και κρεμάστηκε από τα κλαδιά του, μη αντέχοντας τον χαμό. Το δέντρο ονομάστηκε μηλέα (μηλιά). Βλέποντας τον άντρατης νεκρό, η Πελία αυτοκτόνησε.

Η θεά Αφροδίτη λυπήθηκε με όλο αυτό το δράμα και μεταμόρφωσε τον Μήλο σε φρούτο της μηλέας (μήλο) και την Πελία σε περιστέρι. Εμενε ο δεύτερος Μήλος, ο γιος. Η Αφροδίτη τον διέταξε να πάρει τους συντρόφους του και να μετοικίσει σ' ένα νησί του Αιγαίου. Ο ήρωας βρήκε το νησί, εγκαταστάθηκε κι έγινε ο νονός του.: είναι η Μήλος.


Η …αναδυόμενη Ανάφη

Η Ανάφη οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι αναδύθηκε από τα νερά του Αιγαίου, μετά από επιθυμία του Απόλλωνα, ώστε να προσφέρει καταφύγιο στους ταλαιπωρημένους από την καταιγίδα Αργοναύτες .Αυτοί έκτισαν, προς τιμή του, το ναό του Απόλλωνα Αστεάλτα κοντά στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.Κάθε χρόνο τιμούσαν τον θεό με μια γιορτή που ονομαζόταν «Υακίνθεια».
Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η Ανάφη ήταν η πατρίδα του θεού των ανέμων Αιόλου, ο οποίος πρόσφερε στον Οδυσσέα τους περίφημους ασκούς του.
Η πόλη της Ανάφης ιδρύθηκε από τους Φοίνικες και αργότερα αναπτύχθηκε από τους Δωριείς οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο νησί.

Ίος «το νησί του Ομήρου»


Η Ίος χαρακτηρίστηκε ως το «νησί του Ομήρου», από τον σπουδαίο επικό ποιητή Όμηρο, ο οποίος τον 8ο αιώνα π.χ. συνέθεσε δύο από τα πιο σημαντικά έπη στην παγκόσμια ιστορία την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια».

Ένας θρύλος λέει ότι ο Όμηρος πέθανε στο νησί μη μπορώντας να λύσει ένα αίνιγμα που του έβαλαν ψαράδες στην περιοχή του Πλακωτού. Στην περιοχή «Πλακωτός» υπάρχει ο τάφος του.


Ο Αρισταίος που έφερε τα μελτέμια


Στη Κέα, ζούσαν νύμφες μέσα στα δάση και κοντά στις πηγές, γιατί η Υδρούσα (όπως ονομαζόταν) είχε υγρό κλίμα, πυκνή βλάστηση και πολλά νερά που αγαπούσαν οι νύμφες.

Μια μέρα, εμφανίστηκε ένα λιοντάρι και άρχισε να κυνηγάει τις νύμφες, οι οποίες έφυγαν και τότε το λαμπρότερο αστέρι του ουράνιου θόλου, ο Σείριος, κατάκαιε με τις φοβερές ακτίνες

του τη γη της Υδρούσας. Αλλά και όλων των Κυκλάδων. Το νησί, μαστιζόταν από την ξηρασία και οι κάτοικοι ζήτησαν τη βοήθεια του ημίθεου Αρισταίου από τη Θεσσαλία, που ήταν γιος του Απόλλωνα και της νύμφης Κυρήνης.

Ο Αρισταίος επικεφαλής των Αρκάδων ήρθε στην Κέα και πρόσφερε θυσίες προς τιμή του Ικμαίου Διός, θεού της βροχής. Οι Θεοί εξευμενίστηκαν, και η ξηρασία άρχισε να μειώνεται.Από τότε και κάθε χρόνο πνέουν βόρειοι άνεμοι (μελτέμια), επί 40 μέρες την περίοδο που λάμπει ο αστερισμός Μεγάλος Κυνός στον οποίο ανήκει ο Σείριος.


Οι έρωτες του Διόνυσου στην Νάξο

 

Ο Δίας που ήταν πατέρας θεών και ανθρώπων λέγεται ότι γεννήθηκε στην Κρήτη, στη σπηλιά Ιδαίον Άντρον (κατ' άλλους στο Δικταίον Άντρον), αλλά μεγάλωσε στη Νάξο, και έτσι το ψηλότερο βουνό του νησιού πήρε το όνομά του (Ζευς ή, για τους ντόπιους, Ζας, 999 μ.).


Στη Νάξο εγκατέλειψε, σύμφωνα με το μύθο, ο Θησέας την Αριάδνη, η οποία τον είχε βοηθήσει προηγουμένως στην Κρήτη να σκοτώσει το Μινώταυρο με τον όρο να την πάρει μαζί του. Την Αριάδνη στη συνέχεια έκανε σύζυγό του ο θεός Διόνυσος.

Ο θεός του Οίνου είδε την κοιμισμένη Αριάδνη και την ερωτεύτηκε και αφού την έκανε γυναίκα του,την οδήγησε στο όρος της Νάξου Δρίον, απ' όπου και ανέβηκαν μαζί στον Όλυμπο. Εκεί ο Δίας έκανε την Αριάδνη αθάνατη.


Η Νάξος αναφέρεται από τους μυθικούς χρόνους και με το όνομα "Δία", καθώς και με τα κοσμητικά: Στρογγύλη, Μικρή Σικελία, Τραγία, Διονυσιάς,Καλλίπολις, Λιπαρά κλπ. από διάφορους συγγραφείς. Η πρώτη Κορινθιακή αποικία στη Σικελία ονομάστηκε Νάξος.


Σέριφος, η σιδηρά νήσος


Το νησί της Σερίφου, «η σιδηρά νήσος» όπως ονομαζόταν, σύμφωνα με την μυθολογία κατοικήθηκε από πανίσχυρους και γιγαντόκορμους Κύκλωπες. Οι φοβεροί Κύκλωπες κατοικούσαν στη σπηλιά κάτω από τον Ψαρόπυργο, αλλά ως έργο, τους αποδίδεται η κατασκευή μεγάλων τειχών σε όλο το νησί των οποίων τα απομεινάρια λέγεται πως είναι τα τείχη της Λιόμαντρας και ο Άσπρος Πύργος.


Οι Κύκλωπες, λοιπόν, τα παιδιά του Ποσειδώνα, ήταν οι πρώτοι που εκμεταλλεύτηκαν τον ορυκτό πλούτο του νησιού και δημιούργησαν έναν πρώιμο πολιτισμό που αργότερα κληροδότησαν στους ανθρώπους.Η Σέριφος ήταν γνωστή στα μυθικά χρόνια και για έναν ακόμα λόγο.


Ο Ακρίσιος, ο βασιλιάς του Άργους, μαθαίνοντας από χρησμό ότι ο εγγονός του θα του στερούσε τη ζωή, κλείδωσε την κόρη του Δανάη στο παλάτι, για να μην αποκτήσει παιδί. Ο Δίας, όμως, ερωτεύτηκε την Δανάη και μεταμορφωμένος σε χρυσή βροχή κατάφερε να ενωθεί μαζί της και να την γονιμοποιήσει.


Όταν ο Ακρίσιος ένιωσε την μοίρα να τον απειλεί, έκλεισε την κόρη του και το νεογέννητο γιο της σε ένα κιβώτιο και τους έριξε στη θάλασσα. Το κιβώτιο προσάραξε στη Σέριφο, στα ανάκτορα του Δίκτυ, του αδελφού του τύραννου Πολυδέκτη, που πρόθυμα τους φιλοξένησε.

Ο Πολυδέκτης ερωτεύτηκε τη Δανάη και θέλοντας να ξεφορτωθεί τον γιο της Περσέα, που στεκόταν εμπόδιο στα σχέδια του να την αποπλανήσει, τον έστειλε να σκοτώσει την φρικτή Μέδουσα, τη θνητή αδελφή των αθάνατων γοργόνων, που με το βλέμμα της πέτρωνε όποιον την αντίκρυζε. Ο Περσέας σκότωσε το τέρας χρησιμοποιώντας δώρα των θεών για όπλα, και κυρίως την ασπίδα που του έδωσε η Αθηνά.


Η ασπίδα αντανακλούσε το είδωλο της Μέδουσας και με τον τρόπο αυτό μπορούσε να τη βλέπει χωρίς να κινδυνεύει να γίνει πέτρα. Ο Περσέας επέστρεψε στο νησί όπου επιδεικνύοντας το κεφάλι της Μέδουσας ,πέτρωσε τον Πολυδέκτη και αρκετούς από τους ακολούθους του. Σύμφωνα με τον μύθο σε αυτό το γεγονός οφείλεται και η πετρώδης μορφή του νησιού.

TOY MIΧΑΛΗ ΚΑΝΙΜΑ

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Προεκλογικό κλίμα μεταξύ των πτερωτών δημοτών της Ομόνοιας…

Οι πολιτικοί παρατηρητές σπάνε το κεφάλι τους για το πότε θα γίνουν οι εκλογές , τα περιστέρια της Ομόνοιας ,ωστόσο, έχουν πιάσει θέση σε επίκαιρα σημεία της πλατείας . Δύο τα σενάρια για την πρωτοβουλία τους. Βιάζονται ,λέει το πρώτο, να έχουν το δικό τους στασίδι ...

Διαβάστε περισσότερα

Taste of Athens!

Tο Taste Festivals, η μεγαλύτερη διεθνής πλατφόρμα γαστρονομικών φεστιβάλ, που δραστηριοποιείται σε 20 και πλέον μεγάλες μητροπόλεις του πλανήτη- και ειδικά σε εμβληματικά γαστρονομικά spots όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, το Ντουμπάι κ.α. έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν οι βάνδαλοι πάνε διακοπές χαίρονται και τα αγάλματα ...

Έκπληκτοι οι διερχόμενοι τον πεζόδρομο δίπλα στην Ακαδημία Αθηνών προσπαθούσαν να εξηγήσουν πως έγινε και η προτομή του πρώην πρωθυπουργού και ακαδημαικού Παναγιώτη Κανελλόπουλου βρέθηκε καθαρή από μουντζούρες – πρώτη φορά ύστερα από πολλούς μήνες ή μήπως χρόνια; Η προτομή έχει φάει τόση μουντζούρα όση ...

Διαβάστε περισσότερα

Οριακή η κατάσταση στο hot spot της Μόριας-Του Μιχάλη Κανιμά

Δραματική προειδοποίηση περιφερειάρχη και εργαζομένων για την κατάσταση στο hot spot της Λέσβου απευθύνουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Ταυτοποίησης και Υποδοχής του νησιού και η περιφερειάρχης Αιγαίου. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο αριθμός των φιλοξενουμένων αυξάνεται διαρκώς και έχει φτάσει τις 8.500, ενώ η δυνατότητα ...

Διαβάστε περισσότερα

Τσιπούρες μεγαλωμένες με μαστίχα Χίου!

Η μαστίχα της Χίου πάει τελικά με όλα. Η γεωγραφία των χρήσεων της είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Εκείνο που εκπλήσσει περισσότερο σχετικά μ το θέμα αυτό είναι μία επιγραφή σε ένα πάγκο με ψάρια από τη Χίο ,στην Βαρβάκειο αγορά της Αθήνας. Ούτε λίγο ούτε πολύ ,ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικά 100 ίππων ,δύο αλόγων και ενός γαιδάρου!

Αυτοκίνητα με πολλούς ίππους και δύο άλογα επινόησε ο άνθρωπος της υπαίθρου για να έχει στη διάθεση του μεταφορικά μέσα παντός καιρού και εδάφους. Στο ίσωμα χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο με τους ίππους, στο δε βουνό τα άλογα , που είναι δεμένα στην καρότσα του αγροτικού ...

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλάδες :Το ερωτικό καταφύγιο των θεών,που έγινε λημέρι σύγχρονων ημιθέων

Από πού πήραν το όνομα τους οι Κυκλάδες; Σύμφωνα με μία εκδοχή ονομάστηκαν έτσι από τις Νύμφες Κυκλάδες, που τις μεταμόρφωσε σε βραχονησίδες ο Ποσειδώνας. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή ,το όνομα τους προέρχεται από τη λέξη «Κύκλος» επειδή οι ορμητικοί άνεμοι ανάγκαζαν τα πλοία ...

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί αυξάνονται οι βιασμοί το καλοκαίρι;Τι είναι ο «θερμικός νόμος»

Οι καύσωνες ,κατά τους επιστήμονες, ενεργοποιούν τον λεγόμενο «θερμικό νόμο» , που διατυπώθηκε στα πρώτα χρόνια της εγκληματολογίας και λέει ότι τους θερμούς μήνες του έτους υπερτερούν τα εγκλήματα κατά προσώπου, η αποκαλούμενη και «βία των παθών». Ανθρωποκτονίες, βιασμοί, βίαιες επιθέσεις, ξυλοδαρμοί. Αντίθετα, στη διάρκεια ...

Διαβάστε περισσότερα

Και ξαφνικά οι τουρίστες έπεσαν πάνω στον Ηρακλή και τον Θησέα!

«Έχω πράμα που σαλεύει» , θα διαλαλούσε στους τουρίστες της Αθήνας ένας τελάλης αρχαιοτήτων δείχνοντας τον σύγχρονο Ηρακλή που συνεχίζει τους άθλους του αρχαίου ήρωα στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Και πράγματι ποιος έχει ξαναδεί …ομιλούσα αρχαιότητα σαν τον Κωνσταντίνο, τον Ελληνοαυστραλό στην καταγωγή ,αλλά γνήσιο ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του ενδύματος από το φύλλο συκής των Πρωτοπλάστων μέχρι τα μοντελάκια της Ζιζέλ

Πέρασαν τουλάχιστον 25.000 χρόνια από τότε που ο άνθρωπος επινόησε την πρώτη ενδυμασία του , βάζοντας έτσι το πρώτο λιθαράκι σ’αυτό που σήμερα αποκαλούμε βιομηχανία της μόδας , η οποία αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας , με τζίρους τρισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με ...

Διαβάστε περισσότερα

Η εισβολή της κάλτσας στην πολιτική ζωή…

Τι είναι η κάλτσα; Πρόκειται για ένα εσώρουχο που φοριέται στα πόδια για να προστατεύει το δέρμα από την τριβή με το εσωτερικό του παπουτσιού, να απορροφά τον ιδρώτα και να προφυλάσσει από το κρύο. Ενίοτε,όμως μπορεί να εκθέσει κάποιον ποικιλοτρόπως. Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων βιασμού και αποπλάνησης ανηλίκων

Τα νούμερα είναι ανατριχιαστικά. Δείχνουν πρωτοφανή αύξηση των περιστατικών βιασμού και κακοποίησης ανηλίκων μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Επισήμως έχουν καταγγελθεί 25, οι αρχές όμως πιστεύουν ότι τα περιστατικά που δεν έχουν καταγραφεί, για ευνόητους λόγους, είναι απείρως περισσότερα. Ανατριχιαστική είναι και μία άλλη ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι «Άγγελοι» της Κύπρου

Μια ιδέα, η εξέλιξή της, η μόνιμη φροντίδα, η διαρκής απασχόληση, οι εναλλαγές, οι προσθήκες, η ανατροφή της.Η Γιώτα, η Έλβα και η Νανά που ζουν την Κύπρο είναι τρεις γυναίκες, τρεις κόσμοι διαφορετικοί, που συνενώνονται και έρχονται να ταράξουν την ζωή σας… με την ...

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικές καταστροφές: ένοχες για 100.000 θανάτους και ζημιές 150 δις

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Σκοτώνει ή τραυματίζει τα έμψυχα και καταστρέφει τα άψυχα.. Σ’ αυτήν αποδίδεται ένα μεγάλο μέρος των φαινομένων που κατά τη κατά την χρονική περίοδο 1998‐2009,προκάλεσαν το θάνατο 100.000 ανθρώπων , εκατομμύρια τραυματισμούς και οικονομικές απώλειες ύψους 150 δις ευρώ. Μιλάμε ...

Διαβάστε περισσότερα

Φόρτωσαν τη συνέχεια του κράτους στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο!

Το πρωθυπουργικό αεροπλάνο το είχε αγοράσει ο Τσοχατζόπουλος ,το 2002. Ο Σαμαράς υποσχέθηκε το 2012 να το πουλήσει για λόγους οικονομίας , αντ’ αυτού ,όμως το 2013 τριπλασίασε τις ώρες πτήσης του. Ο Τσίπρας επίσης δεσμεύθηκε να το ξεφορτωθεί αυτός "από την πρώτη κιόλας εβδομάδα ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι υπεράνθρωποι του Μουντιάλ και τα μυστικά τους…

Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο Μουντιάλ προέρχονται από μία σεζόν κατά την οποίαν μπορεί να πήραν μέρος σε 50-80 παιχνίδια. Όσοι μάλιστα αγωνίζονται στα κορυφαία πρωταθλήματα μπορεί να έχουν λάβει μέρος σε τρία ματς την εβδομάδα κατά τη διάρκεια πολλών περιόδων μέσα σε μία σεζόν. Άραγε ...

Διαβάστε περισσότερα

Ευρώπη :Κάθε καταιγίδα κι ένα μνημόνιο από πλευράς κόστου

Οι καταιγίδες στην Ευρώπη έχουν εξελιχθεί στον πιο δαπανηρό φυσικό κίνδυνο , όπως προκύπτει από μελέτη της περιόδου 1998-2009.Με βάση ,όμως τις ανθρώπινες απώλειες , οι καταιγίδες κατατάσσονται στην τέταρτη θέση μετά τον καύσωνα, τις πλημμύρες και τους σεισμούς. Στην γηραιά ήπειρο, οι μεγάλες καταιγίδες συμβαίνουν ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι χούλιγκανς έδιωξαν από τα γήπεδα το 60% των φιλάθλων!

Πόσους ακόμη φιλάθλους- με την πραγματική έννοια του όρου ,βέβαια- θα διώξουν από τις κερκίδες οι λεγόμενοι οργανωμένοι «φίλαθλοι» ή αλλιώς χούλιγκανς των γηπέδων; Τα στοιχεία από την προσέλευση στους αγώνες δείχνουν ότι όσο πυκνώνουν τα περιστατικά βίας στα γήπεδα ,τόσο μειώνεται η προσέλευση θεατών ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρωσίδα που κέρδισε τους ποδοσφαιρόφιλους είναι πορνοστάρ;H Νατάλια λέει όχι...

Η Νατάλια Νεμτσίμοβα, η εντυπωσιακή κατάξανθη οπαδός της Ρωσίας στο Μουντιάλ έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο της πιο καυτής φιλάθλου που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στις κερκίδες της διεθνούς διοργάνωσης. Μαζί με τον τίτλο βέβαια κέρδισε και την «ρετσινιά» της πορνοστάρ, αφού η προσοχή που τράβηξε ...

Διαβάστε περισσότερα

Εύρηκα- εύρηκα- μία μπουλντόζα στην Αθήνα!-Του Ιπποκράτη Πολίτη

Μία μπουλντόζα στο κέντρο της Αθήνας είναι ό,τι πιο ασυνήθιστο μπορεί να συμβεί σε μία περιοχή που έχει αφεθεί στην τύχη της από κυβερνήσεις , Περιφέρεια και Δήμο. Ίσως θα’ πρεπε να βάλουν το μηχάνημα σε ένα Μουσείο όπως έκαναν οι κάτοικοι του δήμου Εορδαίας ...

Διαβάστε περισσότερα

Πως οι διπλωμάτες προσπάθούν να τουμπάρουν ο ένας τον άλλον

Οι κατάσκοποι λένε ότι σε δύο μόνο χώρες δεν μπορεί να ανθίσει το επάγγελμα τους. Στην Ιαπωνία γιατί δεν μιλά κανείς και στην Ελλάδα γιατί μιλούν όλοι. Ο διπλωμάτης, άραγε, που μπορεί να αποδώσει καλύτερα; Ο Άγγελος Βλάχος που στην πολυετή και λίαν επιτυχημένη διπλωματική σταδιοδρομία ...

Διαβάστε περισσότερα

Μουσείο το πέτρινο σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη στην Καρδίτσα

Στην περιοχή Παλιοζωγλόπι κοντά στο χωριό Ραχούλα του δήμου Καρδίτσας, και σε κοντινή απόσταση από τον τάφο του, στο «αγνάντι» του Αη Λιά, βρίσκεται το Μουσείο Φλωράκη. Πρόκειται για το ανακατασκευασμένο σπίτι του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη που αποτελείται από ένα διώροφο πέτρινο κτίσμα ...

Διαβάστε περισσότερα

Απείθαρχοι και αγενείς είναι οι Ελληνες πίσω από το τιμόνι

Απείθαρχοι και παρορμητικοί οι Ελληνες οδηγοί, οι Γερμανοί και οι Σουηδοί είναι ρέκτες της ταχύτητας και όλοι οι Ευρωπαίοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τα smartphones την ώρα που οδηγούν. Αυτά διαπιστώνει μεγάλη έρευνα για την οδηγική συμπεριφορά των Ευρωπαίων σε έντεκα χώρες της Ενωσης, που ...

Διαβάστε περισσότερα