Ιδού τι ανίερο είχε ζητήσει ο Ερντογάν από τους μουσουλμάνους Βουλευτές-Του Μιχάλη Κανιμά

Special Report
16 Μαΐου 2018 16:39:00

Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Δυτική Θράκη κατά το τελευταίο ταξίδι του στην Ελλάδα , αναφέρθηκε στο ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν οι Μουσουλμάνοι βουλευτές για την προώθηση των τουρκικών θέσεων, στη Βουλή.

Εννοούσε σαφώς τις απόψεις για τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης , ισχυρισμό που αποτελεί βασικό μοτίβο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε όλες τις διεθνείς εκδηλώσεις. Ίσως όμως να ήρθε δεύτερος .

Τον είχαν προλάβει οι Μουσουλμάνοι βουλευτές που είχαν εκλεγεί με δικό τους συνδυασμό στις εκλογές του 1990 και είχαν φροντίσει να μετατρέψουν τη Βουλή σε πεδίο μάχης με τις θέσεις τους για τουρκική μειονότητα .

«Βουτώντας» τα πρακτικά της Βουλής του 1992 εντόπισα χαρακτηριστικούς διαλόγους του ήδη αποθανόντος Σαδίκ Σαδίκ με άλλους Βουλευτές, που έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από τον πρόεδρο της Βουλής να τον αποβάλει.

Δημοσιεύω τα πρακτικά για να δείτε τι ακριβώς πρότεινε ο Ερντογάν στους Μουσουλμάνους βουλευτές.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αλλά επειδή ο χρόνος τελειώνει, αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα να μιλήσω για ένα θέμα που με καίει λίγο ιδιαίτερα, για το θέμα των Ποντίων αδελφών μας. Και εδώ θα μου επιτρέψετε να σας διαβάσω από το βιβλίο της Μαριάνας Κορομηλά "Οι Έλληνες στην Μαύρη Θάλασσα", κάποιο Ποντιακό στίχο για τους λεγόμενους κλωστούς, τους κρυπτοχριστιανούς που ακόμη κατοικούν εκεί στο Πόντο και εμείς όχι μόνο τους αγνοούμε, αλλά ...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τους έχουμε ξεχάσει.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: ...όπως είπατε αγαπητέ, κύριε Παπαδόπουλε, θέλουμε να τους ξεχάσουμε, μας είναι βάρος, ενώ βλέπουμε τους τούρκους των 60 εκατομ. να έχουν ξεχυθεί και να ονοματίζουν κάθε μουσουλμάνικο πληθυσμό που δεν είναι αραβικής καταγωγής, να τον ονοματίζουν με το έτσι θέλω τουρκικής καταγωγής, εμείς αγνοούμε Έλληνες με ελληνικότατη συνείδηση, που εγώ τουλάχιστον αισθάνθηκα πριν από μερικούς μήνες ως ξεπλυμένος Έλληνας μπροστά τους. Τους αγνοούμε και τους περιφρονούμε τελείως. Ανθρώπους που βαπτίζουν τα παιδιά τους Πατρίδα, Ελλάδα, Οδυσσέα, Μήδεια, Ανδρομέδα, Ηρακλή, Περσέα. Και αγανακτώ ακόμη περισσότερο σαν σκέπτομαι ότι στον πρώτο κίνδυνο σ' αυτήν τη Χώρα οι διάφοροι μεγαλόσχημοι θα διώξουν τα παιδιά τους. Συνάντησα ένα Ελληνόπουλο εκεί στη Γεωργία στην Τσάλκα με ένα καλάζνικοφ στο χέρι και του είπα μα, αυτό είναι επικίνδυνο πήγαινε κρύψτο, σπάστο και μου απάντησε "ντό λες, οι Τουρκάν θέλουνε τα νησιά μας, αν μπούνε εκείνοι εμείς από δω θα μπούμε μέσα στην Τουρκία". Και εκεί ντράπηκα για το κατάντημα αυτής της Χώρας.

Επιτρέψτε μου συνάδελφοι, καθώς είπα, να διαβάσω αυτούς τους στίχους: "Μη τυραγνιέσαι Σόνια μου και μη βαριοκαρδίζεις θα αλλάξεις το χρυσόνομα και τούρκικο θα βάλεις. Άνδρα παίρνεις ολόχρυσο, είναι χριστιανοπαίδι στα φανερά Μαχμούτ Αγάς και στα κρυφά Νικόλας και στη Μονή μεσονυχτίς θα πάτε για στεφάνι". Αγαπητοί συνάδελφοι στην Τουρκία ζουν πάνω από 200.000, κρυπτοχριστιανοί, Έλληνες στη συνείδηση, που δεν έχουν δικαίωμα στον γραπτό λόγο. Μπορούν να μιλούν, μπορούν να τραγουδούν, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να διαβάζουν, να γράφουν, δεν έχουν δικαίωμα να δισκογραφούν τα τραγούδια τους. Δεν έχουν δικαίωμα να λατρεύουν τη θρησκεία τους. Δεν έχουν σχολεία και εμείς εδώ, έχουμε δύο, κάποιους δήθεν συναδέλφους, προδότες αυτής της Χώρας που περιφέρονται ανά τον κόσμο και διαλαλούν το πόσο καταπατείται η μειονότητά τους!

Και ερχόμαστε εδώ και κομπορυμονούμε, για το τι πέτυχε αυτή η Κυβέρνηση στο Μάαστριχτ, αλλά αγνοούμε το τι επέτυχαν οι Τούρκοι πριν από μερικές εβδομάδες στο Συνέδριο του Ισλάμ. Σαράντα έξη χώρες για πρώτη φορά αναγνώρισαν δικαιώματα, τα οποία δεν είχαν ποτέ. Μίλησαν για τουρκική μειονότητα, που καταπατείται στη Δυτική Θράκη! Μειονότητα που, εντάξει, ζει κάτω από συνθήκες που δεν θα έπρεπε να ζει. Αλλά, μήπως είναι και οι μόνοι και οι πρώτοι; Πήγαμε να δούμε τις φτωχογειτονιές της Θεσσαλονίκης ή της Αθήνας, το πώς ζουν οι φτωχοί, αυτοί οι ξεχασμένοι και από την Κυβέρνηση και από τον Θεό;

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο επί προσωπικού.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ήλθε ο κύριος συνάδελφος, για να μας πει...

Εγώ ζητώ το λόγο επί προσωπικού, συνάδελφε! Διακόσιες χιλιάδες Έλληνες, 200.000 Πόντιοι, βρίσκονται στον Πόντο...

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Εγώ δεν είμαι δήθεν Βουλευτής. Είμαι Βουλευτής.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εσύ μπορεί να είσαι ό,τι θέλεις. Δεν μπορείς να λέγεσαι Έλληνας, όμως, όταν πηγαίνεις και μιλάς...

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Δεν μπορείτε να με αποκαλείτε δήθεν Βουλευτή.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Να μιλήσεις για τους συμπατριώτες σου τους Έλληνες, που ζουν στον Πόντο, που δεν έχουν δικαίωμα να λατρέψουν τη θρησκεία τους. Να μου πείτε πόσα σχολεία, ποια σχολεία ελληνικά υπάρχουν στον Πόντο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Δεν έχετε δικαίωμα να με αποκαλείτε δήθεν Βουλευτή.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είστε αδιάντροπος! Είστε αδιάντροπος!

(Χειροκροτήματα εξ όλων των Πτερύγων)

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Είμαι από μία μειονότητα αναγνωρισμένη. Δεν μπορείτε να με αποκαλείτε δήθεν Βουλευτή.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είστε αδιάντροπος! Λυπούμαι!

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Εγώ ξέρω την ιδιότητά μου και ξέρω και την καταγωγή μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Κύριε Σαδήκ, σας παρακαλώ.

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: ... (Δεν ακούστηκε).

ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Αν είσαι Τούρκος, να πάς στην Τουρκία. Εδώ είναι μόνο Έλληνες! Κατάλαβέ το! Εδώ δεν μπορείς να μιλάς σαν Τούρκος. Εδώ είναι Ελληνική Βουλή.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ!

ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Είσαι προδότης!

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: ... (Δεν ακούστηκε).

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να τον αποβάλετε από την Αίθουσα, κύριε Πρόεδρε.

ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να τον αποβάλετε, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι, μην ταρασσόμαστε. Λίγη ψυχραιμία. Σας παρακαλώ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν είστε Έλληνας, να φύγετε από την Αίθουσα.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να τον αποβάλετε από την Αίθουσα, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.

ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Είναι ντροπή για το Κοινοβούλιο, να υπάρχουν τέτοιοι Βουλευτές.

(Θόρυβος στην Αίθουσα. Κωδωνοκρουσίες).

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Σας παρακαλώ!

 

 

ΒΑΣΙΛHΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Έλληνες Βουλευτές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αντιπρόσωποι του Έθνους. Και το Ελληνικό Έθνος -για το συνάδελφο Μουσουλμάνο, το λέω αυτό για να το ακούσει- αποτελείται από τους Έλληνες που είναι μέσα στη χώρα, μέσα στην Ελλάδα και από τους Έλληνες ορθόδοξους χριστιανούς που ζουν και στην Τουρκία και σε άλλα μέρη του κόσμου. Και έχετε υποχρέωση, ως υπηρετών το Έθνος, να υπερασπίζεστε και εκείνους τους Έλληνες, οι οποίοι ανήκουν στο Έθνος, όπως σας το ανέλυσα. Εφόσον παραβιάζονται τα δικαιώματά τους και το γνωρίζουν οι συνάδελφοι Μουσουλμάνοι.

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Και δικαιώματα έχουμε, όμως.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Να μιλάς στη γλώσσα σου!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Παρακαλώ. Μην μιλάτε μεταξύ σας.

 

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το Ελληνικό Έθνος, κύριε συνάδελφε μουσουλμάνε, ο Ελληνικός Λαός και η Βουλή των Ελλήνων αναμένει από εσάς κάποτε να βγείτε εδώ μέσα και να πείτε ότι είσθε εκπρόσωπος επιτέλους του Ελληνικού Έθνους. Αυτή είναι η θέση σας, άλλωστε δεν έχετε θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με βάση το Σύνταγμα, με βάση τους διεθνείς κανόνες, με βάση τους νόμους. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

(Χειροκροτήματα εξ όλων των Πτερύγων).

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Δεν θα σας απαντήσω.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού υπήρξε συνειδητή επιλογή ορισμένων αγορητών της Συμπολίτευσης να τον συνδυάσουν με τα πλεονεκτήματα που έρχονται από το Μάαστριχτ, την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

 

Δεν αρνούμεθα τα θετικά για τον Τόπο μας, από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Αρνούμεθα, γιατί γνωρίζουμε την ιστορία, τις θριαμβολογίες και τους υψηλούς τόνους.

Ανησυχούμε, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για τη παράλογη και επικίνδυνη αποσιώπηση από την Κυβέρνηση του κηρύγματος, κύριε συνάδελφε μουσουλμάνε, του παντουρκισμού του Οζάλ που υπενθύμισε στην ανθρωπότητα την πορεία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και υπενθύμισε, πάνω σε μία έξαρση επιθετικού εθνικισμού, τα Τείχη της Βιέννης.

Οι Έλληνες Βουλευτές, κύριε συνάδελφε μουσουλμάνε, δεν συμμερίζονται αυτές τις απόψεις. Εσείς;

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Σε μένα μιλάτε; Για τον Προϋπολογισμό μιλάτε, δεν μιλάτε για μένα. Ούτε για την Τουρκία μιλάτε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σε όλους απευθύνομαι και σε σας που μιλάτε για Τούρκους στη Θράκη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Κύριε Παπαδόπουλε, ελάτε στο θέμα μας. Σας παρακαλώ, μην κάνετε διάλογο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε, διότι συνυπογράφω τα όσα είπε ο κ. Κωνσταντινίδης..

ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, είναι σοβαρά θέματα αυτά που λέει ο κ. Παπαδόπουλος. Κάποτε πρέπει να μάθουν κάποιοι ότι εδώ μέσα μόνο Έλληνες μπορεί να υπάρχουν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Κύριε Γικόνογλου, μιλάτε χωρίς να έχετε λάβει την άδεια να μιλήσετε.

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Ευρωπαίοι είμαστε.

ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Δεν έχουν δικαίωμα οι Ευρωπαίοι και οι Τούρκοι εδώ...

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Δεν φεύγω από τη Θράκη εγώ. Θρακιώτης είμαι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Κύριε Γικόνογλου, σας παρακαλώ. Αφαιρείτε το χρόνο από το συνάδελφό σας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μας προκαλεί ο κ. Σαδίκ και κάνετε, κύριε Πρόεδρε, παρατηρήσεις στον ομιλητή; Προς Θεού!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Ο κ. Παπαδόπουλος πρέπει να αναφέρεται σε όλο το Σώμα και όχι σε ένα μεμονωμένο συνάδελφο. Έτσι πρέπει.

Συνεχίστε, κύριε Παπαδόπουλε.

ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ο ίδιος ο κ. συνάδελφος λέει ότι είναι Τούρκος, δεν είναι Έλληνας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Κύριε Γικόνογλου το θέμα αυτό δεν έχει σχέση με τον Προϋπολογισμό.

ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Τι δουλειά έχει εδώ μέσα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Το είπε σήμερα αυτό; Δεν το είπε σήμερα. Δεν άκουσα τέτοιο πράγμα εγώ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Να μην προκαλεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο κ. Σαδίκ και ο κ. Φαΐκογλου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το μήνυμα του παντουρκισμού δεν έχει θέση σ` αυτή την Αίθουσα; Μα είναι θέμα Εθνικής μας άμυνας. Αυτή είναι άποψη την οποία εκφράζω και μάλιστα εκφράζω την ανησυχία μου, γιατί δεν προβάλλεται απ` όλες τις Πτέρυγες αυτό το μήνυμα στα διεθνή φόρουμ, στους διεθνείς οργανισμούς; Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να είναι εδώ ο Υπουργός των Εξωτερικών να μας ακούσει.

Να μιλάμε για το Μάαστριχτ , συμφωνούμε, δεν υπάρχει καμία διαφωνία. Συμφωνούμε. Να μιλάμε για την Ουάσιγκτον, για τις Βρυξέλλες, επίσης, δεν υπάρχει καμία διαφωνία. Συμφωνούμε.

Ανησυχούμε όμως, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, γιατί, αν και προβάλλεται αυτός ο παντουρκισμός από τον Πρόεδρο Οζάλ, δεν έρχεται το Υπουργείο Εξωτερικών να εκμεταλλευτεί αυτή τη θέση στα διεθνή φόρουμ, στους διεθνείς οργανισμούς; Αναμένουμε την απάντηση από τον Υπουργό Εξωτερικών. Γι` αυτό επιχαίρονται και βρίσκουν την ευκαιρία κάποιοι να μιλάνε για Τούρκους στη Θράκη κ.λ.π.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΤΡΑΚΟΣ (Υφυπ. Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε, μου επιτρέπετε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Κύριε Παπαδόπουλε, δέχεστε μία διακοπή στο σημείο αυτό από τον κύριο Υπουργό;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε, υπό τον όρο ότι δεν θα μετρήσει ο χρόνος μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Όση ώρα μιλήσει ο κύριος Υπουργός θα σας αφαιρεθεί.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΤΡΑΚΟΣ (Υφυπ. Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη προβεί στις διαμαρτυρίες εκείνες και έχει ήδη θέσει το θέμα στα διεθνή fora που αφορούν στην αχαλίνωτη παντουρκική πρόθεση και διάθεση που έχει δείξει ο κ. Οζάλ. Ας μην μετατρέψουμε αυτή τη στιγμή αυτή τη συζήτηση σε ένα forum αντιπαραθέσεως.

Συντάσσομαι με την άποψή σας και με την άποψη όλων των συναδέλφων ως ο μόνος εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως αυτή τη στιγμή στο θέμα που θέσατε, ότι Τούρκοι δεν έχουν θέση στο Κοινοβούλιο. Το Σύνταγμα της Ελλάδος και οι νόμοι της Πολιτείας, σέβονται -και το έχει αποδείξει έμπρακτα η Ελληνική Πολιτεία- τα δικαιώματα των μειονοτήτων και αυτό το πράττουμε και στη μειονότητα της Θράκης. Τούρκους όμως εκπροσώπους δεν δεχόμαστε και εμείς ιδιαίτερα μέσα στο Κοινοβούλιο.

(Χειροκροτήματα από την Πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να βρούμε τρόπο -και χαιρετίζουμε τη θέση σας, κύριε Υπουργέ, εκφράζετε προφανώς τη θέση της Κυβέρνησης- να κάνουμε πράξη αυτό το οποίο λέτε εσείς. Υπάρχουν νόμοι σ` αυτή τη Χώρα που μπορούν να τιμωρούν κάποιους ανθρώπους οι οποίοι αρνούνται την ιδιότητα και την αποστολή τους ως Ελλήνων και ζουν σ` αυτό το χώρο, σ` αυτή την Αίθουσα.

Αναμένουμε από σας να πάρετε πρωτοβουλία για να γίνει πράξη αυτό το οποίο είπατε.

Θέλω, κύριε Πρόεδρε, να μην υπολογίσετε το χρόνο και συνυπογράφω τις παρατηρήσεις του συναδέλφου κυρίου Κωνσταντινίδη στα όσα είπε για Έλληνες, στα όσα είπε αν θέλετε για ορθόδοξους χριστιανούς, κρυφοχριστιανούς, που ζουν σε όλα τα μέρη της Τουρκίας -είτε Πόντιοι είτε άλλοι- και οι οποίοι μένουν χωρίς να τους δίνει κάποιος χέρι βοηθείας, ενώ στους μουσουλμάνους Έλληνες Βουλευτές, δίνουν χέρι βοηθείας. Χρειάζονται και οι άλλοι οι οποίοι είναι χριστιανοί χέρι βοήθειας από τους Έλληνες τουλάχιστον Βουλευτές.

Οι συνειρμοί, αυτοί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι ατυχείς γιατί έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας, δηλαδή και το Μάαστριχτ αλλά και ο παντουρκισμός του Οζάλ. Αλλά μετά απ` αυτά τίθεται το ερώτημα: Μπορούμε να εφησυχάσουμε και να πούμε ότι οι ξένοι θεωρούν τη Χώρα μας παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή; Μπορούμε να πούμε ότι τελείωσε η εποχή της αστάθειας στη Χώρα μας; Τα επιτεύγματα τα οποία επικαλείσθε μπορούν να ανατρέψουν τις συγκυρίες, να σώσουν την ελληνική κοινωνία από τον κατήφορο; Κάποια στοιχεία που συνθέτουν την ελληνική κοινωνία αν θέλετε. Δεν θα αναφέρω τα ναρκωτικά, δεν θα αναφέρω την υπογεννητικότητα. Είναι μέγα θέμα του Προϋπολογισμού. Επιτροπή κάναμε. Λέτε ότι θα σώσετε τα ταμεία και δεν αναφέρετε κάποιο καινούριο κονδύλι για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας στον Προϋπολογισμό του 1992.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Ο συνάδελφος Βουλευτής Ροδόπης κύριος Σαδίκ είχε ζητήσει το λόγο επί προσωπικού, αλλά βλέπω ότι έχει αποχωρήσει.

Ο κύριος Νιώτης έχει το λόγο.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, οφείλω προεισαγωγικά να ενώσω και εγώ τη φωνή μου με τους άλλους συναδέλφους Βουλευτές και να αποδοκιμάσω την απαράδεκτη και προκλητική στάση του Βουλευτή Σαδήκ Αμέτ Σαδίκ, ο οποίος ήδη δημιουργεί και μείζον θέμα μέσα στο Κοινοβούλιο, θέμα που συνδέεται και με τη συνταγματική νομιμότητα και με τη δυνατότητά του να κατέχει την θέση αυτή, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Προκλήθηκε πολλές φορές να απαντήσει, αν είναι και αν αισθάνεται Έλληνας και αρνήθηκε. Και τούτη την ώρα, πιστεύω ότι αν είναι έξω από την Αίθουσα, είναι ακριβώς για να αποφύγει να τοποθετηθεί πάνω σ' αυτό το κύριο ερώτημα, το οποίο του ετέθη.

Είναι λοιπόν ένα μείζον θέμα, που αφορά ιδιαίτερα τον κύριο Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, που κάποτε θα πρέπει να τοποθετήσει τον κύριο Σαδίκ στην θέση και τις ευθύνες, που εκείνος, μόνος του οδηγεί τα πράγματα, για να αναλάβει.

Είναι ιδιαίτερα θρασύς και προκλητικός και νομίζω, ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο οφείλει να πάρει μια συγκεκριμένα στάση και θέση απέναντί του, ιδιαίτερα σ' αυτή την Αίθουσα όσοι καταγόμαστε από τις χαμένες πατρίδες.

Και θέλω να πω στο κύριο Σαδίκ, ότι είμαι ομογενής δεύτερης γενιάς από την Κωνσταντινούπολη των 400.000 Ελλήνων, που σήμερα απέμειναν μόνο 3.500. Θα πρέπει λοιπόν να κατανοήσει σε ποιους απευθύνεται, ποιών την ιστορική μνήμη αναμοχλεύει και πού οδηγεί τα πράγματα.

Ένα δε κρίσιμο ερώτημα είναι, αν βρίσκεται εδώ μέσα σαν εκπρόσωπος θρησκευτικής μειονότητας, όπου εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα, ή αν αισθάνεται εκπρόσωπος εθνικής μειονότητας, οπότε τίθεται μείζον θέμα. Και αν αισθάνεται εκπρόσωπος θρησκευτικής μειονότητας, τι κάνει για τα δικαιώματα του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, ο οποίος ταλαιπωρείται από τον οποιονδήποτε νομαρχίσκο της Κωνσταντινούπολης;

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Μία φοιτήτρια λίγο πιο μπροστά από τους καθηγητές της

Το αλίευσα στο διαδίκτυο από μία διπλωματική εργασία φοιτήτριας παρελθόντων ετών και θαύμασα το θάρρος της γνώμης της . Ούτε λίγο ούτε πολύ, η φοιτήτρια επέκρινε αυτό που την είχαν υποχρεώσει να κάνει ως σπατάλη φυσικών πόρων. Τι έγραψε; Ότι καλή είναι η διπλωματική εργασία ,πρέπει, ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρουβίκωνας και οι «Ρουβίκωνες» της Αθήνας-Του Μιχάλη Κανιμά

Ο Ρουβίκωνας είναι ένας ,αλλά δεν είναι ο μόνος στην αναρχούμενη ,από κάθε άποψη , Αθήνα.Υπάρχουν κι άλλοι «Ρουβίκωνες», που συχνά - πυκνά υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, παραβιάζοντας νόμους , κανονισμούς, εγκυκλίους και κανόνες καλής συμπεριφοράς , χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Και δεν δίνουν ...

Διαβάστε περισσότερα

Διακοπές στην Αθήνα για Έλληνες και ξένους

Στην καλοκαιριάτικη Αθήνα δεν χρειάζεται να ξέρεις, ποιος είναι φτωχός και ποιος όχι. Το βλέπεις. Ο έχων απολαμβάνει τον καφέ του σε μία δροσερή καφετέρια με τον καφέ να χρεώνεται γύρω στα τέσσερα ευρώ, το σάντουιτς γύρω στα πέντε , το παγωτό στα 4 με ...

Διαβάστε περισσότερα

H άγνωστη ιστορία του κτιρίου που στεγάζει το ΣτΕ

Η επίθεση της Δευτέρα στο εμβληματικό μέγαρο Του Αρσακείου Παρθεναγωγείου όπου στεγάζεται το Συμβούλιο Επικρατείας είναι η δεύτερη με πρωταγωνιστές τα μέλη του Ρουβίκωνα στο νεοκλασικό που κοσμεί το κέντρο της Αθήνας. Το μέγαρο βρίσκεται στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου και οικοδομήθηκε την ...

Διαβάστε περισσότερα

Τσιμάρας Τζανάτος:Το «βιωματικό στοιχείο» είναι αυτό που αφήνει προσωπικό αποτύπωμα στην Τέχνη

Είναι σκηνοθέτης, είναι ηθοποιός, είναι συγγραφέας. Πέρα από τις ταμπέλες ο Τσιμάρας Τζανάτος είναι ένας άνθρωπος της τέχνης. Ζει , βιώνει και εργάζεται για αυτή μέσα από τις διαφορετικές μορφές και τις δυνατότητες που έχει. Δεν είναι ρόλοι, είναι ουσία. Εχει να πει πολλά με ...

Διαβάστε περισσότερα

Μπάκιγχαμ:Ποιος ή ποια έχει σειρά για γάμο μετά τον Χάρι και την Μέγκαν

Πόσα χρόνια θα περάσουν για να ξαναζήσει η ανθρωπότητα ένα παραμύθι σαν κι αυτό των γάμων του πρίγκιπα Χάρι με την Αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ; Εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο παρακολούθησαν σε εορταστική ατμόσφαιρα και ντυμένοι με τα καλά τους την τελετή : «Λατρεύω τη βασιλική οικογένεια, ...

Διαβάστε περισσότερα

Απολαύστε τη φτώχεια σας λένε οι φιλόσοφοι,σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι λένε οι πολιτικοί

Φτωχύναμε. Σ’ αυτό, όλοι οι Έλληνες συμφωνούν. Εκεί που διαφωνούν είναι στο τι θα πεί φτώχεια. Εξ ου και οι συνεχιζόμενες πιέσεις στα εισοδήματα (φόροι,περικοπές κλπ) ως απόδειξη ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο έσχατο σημείο της φτώχειας.Ποιο είναι αυτό; Η φτώχεια χαρακτηρίζεται από την ...

Διαβάστε περισσότερα

Χρυσός φοίνικας στην ταινία "Shoplifters" του Χιροκάζου Κόρε-Έντα

Τον Χρυσό Φοίνικα του 71ου Φεστιβάλ των Καννών κέρδισε το «Shoplifters» του Χιροκάζου Κόρε Έντα που παρακολουθεί την πορεία μίας οικογένειας τυχοδιωκτών, η οποία αποφασίζει να δώσει προσωρινό καταφύγιο σε ένα μικρό κορίτσι. Με μία τρυφερή ταινία και πυξίδα του τον ανθρωπισμό, ο Ιάπωνας σκηνοθέτης ...

Διαβάστε περισσότερα

Έβρος:Αναζητώντας τα περάσματα-Έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από το χωριό Πετράδες, χτισμένο σε ύψωμα, με την ανατολή του ήλιου φαίνεται πόσο κοντά είναι τα υδάτινα φυσικά σύνορα του ποταμού Έβρου και η Τουρκία. Διακρίνεται καθαρά απέναντι το τζαμί. Ισαάκιο, Πύθειο, Πετράδες στη συνοριακή γραμμή από το Διδυμότειχο μέχρι την Ορεστιάδα τα χωριά απέχουν ...

Διαβάστε περισσότερα

Workshop της SAFIA με θέμα «Σχέσεις Ελλάδας–Τουρκίας»

Η φοιτητική οργάνωση της S.A.F.I.A. (Student Association For International Affairs), ενημερώνει για την εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Μαΐου 2018 και ώρα 5:30-8:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Ελλάδα (Λεωφόρος Αμαλίας 8). Η εκδήλωση πρόκειται να έχει επιστημονικό ...

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί οι πελαργοί και οι κόρακες δεν κόβουν τις …συντάξεις των γεννητόρων τους

Ο Αριστοτέλης, ο Αιλιανός, ο Αριστοφάνης και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς που ασχολήθηκαν με τη ζωή των ζώων, αναφέρουν χαρακτηριστικά παραδείγματα στοργής και αφοσίωσης των νεότερων απέναντι στα ηλικιωμένα άτομα.Ο Αριστοτέλης περιγράφει συγκινητικές σκηνές αφοσίωσης και περιποίησης των κοράκων στους γεννήτορες τους,μάλιστα μέχρι και την τελευταία ...

Διαβάστε περισσότερα

"Πόλεμος ΑΕ-War SA",έκθεση γελοιογραφίας στο μετρό του Συντάγματος

Περνώντας από το Σύνταγμα,κάντε μια στάση να απολαύσετε την έμπνευση των γελοιογράφων! Κλικάρετε στο slider και δείτε μερικές από όσες εκτίθενται...

Διαβάστε περισσότερα

Η συγκλονιστική αλλά φρικιαστική ιστορία της κακοποίησης παιδιών σε όλον τον κόσμο

Η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από το γεγονός της βρεφοκτονίας στην Πετρούπολη. Τον ίδιο αποτροπιασμό αισθάνεται και σε κάθε άλλο περιστατικό κακοποίησης παιδιού. Κι όμως η ιστορία του ανθρώπου είναι γεμάτη από βαρβαρότητες σε βάρος ανηλίκων που πολλές φορές έχουν φτάσει μέχρι το θάνατο. Και οι λόγοι; ...

Διαβάστε περισσότερα

Ιδού τι ανίερο είχε ζητήσει ο Ερντογάν από τους μουσουλμάνους Βουλευτές-Του Μιχάλη Κανιμά

Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Δυτική Θράκη κατά το τελευταίο ταξίδι του στην Ελλάδα , αναφέρθηκε στο ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν οι Μουσουλμάνοι βουλευτές για την προώθηση των τουρκικών θέσεων, στη Βουλή. Εννοούσε σαφώς τις απόψεις για τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης , ...

Διαβάστε περισσότερα

15.300 συμμετοχές στο φετινό παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής!

Έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τίτλο: «Δες το ειδώλιο αλλιώς»! Εγκαινιάζεται στις 18 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείωνκαι διαρκεί μέχρι τις 3 Ιουνίου Εγκαίνια ανοιχτά για το κοινό 18 Μαΐου, 17.00-20.00   15.300 ήταν οι συμμετοχές στο φετινό, πέμπτο κατά σειρά διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για παιδιά ηλικίας ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Αθηνά Ωνάση,ο playboy Ντόντα και το call girl-Mία πιπεράτη ιστορία!

Πληρωμένο σεξ, kinky ερωτικές στιγμές σε κλαμπ ανταλλαγής ερωτικών συντρόφων, πάθος, ταξίδια και πικάντικα μυστικά συνθέτουν το παζλ της απιστίας που οδήγησε σε ένα από τα πιο πολύκροτα διαζύγια παγκοσμίως! Την άτακτη ερωτική σχέση του Βραζιλιάνου ιππέα Αλβάρο ντε Μιράντα Νέτο με τη Βελγίδα πληρωμένη ερωμένη ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο θάνατος σου η ζωή μου» από την κατάτμηση της Β’ Αθηνών

Δήμαρχος ή βουλευτής και στο…βάθος υπουργός; Το ερώτημα αυτό απασχολεί τοπικούς παράγοντες της Β’ Περιφέρειας Αθηνών , καθώς ανάβει η συζήτηση για την κατάτμηση της Περιφέρειας –μαμούθ σε τρεις ή τέσσερις άλλες μικρότερες. Δήμαρχοι – φίρμες που εκλέγονται πολλές τετραετίες και έχουν ισχυρές προσβάσεις και ...

Διαβάστε περισσότερα

«Παρούσα» το σύνθημα του Athens Pride 2018

Η θηλυκότητα είναι το κεντρικό θέμα του Athens Pride 2018 που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου στην Πλατεία Συντάγματος. Εξ ου και το σύνθημα «Παρούσα» που παρουσιάστηκε μαζί με τις δράσεις της εκδήλωσης, σε συνέντευξη Τύπου στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα. Παρόντες ήταν οι πρέσβεις αρκετών ...

Διαβάστε περισσότερα

Aυτές είναι οι 10 Καλύτερες Μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις» της Ελλάδας

Ο ενθουσιασμός αλλά και η αγωνία κορυφώνονται για τις 10 μαθητικές ομάδες από αντίστοιχα Γυμνάσια και Λύκεια που προκρίθηκαν στον τελικό του εκπαιδευτικού προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση», του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», για τη σχολική χρονιά 2017-2018. Ο Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός θα φιλοξενηθεί και ...

Διαβάστε περισσότερα

Netta Barzilai:το....καρτούν από το Ισραήλ που κέρδισε την Ευρώπη

«Η εμφάνισή μου είναι το τρομερό μου πλεονέκτημα»: έτσι περιγράφει τον εαυτό της η Netta Barzilai,η γυναίκα που κέρδισε τον διαγωνισμό της Eurovision 2018... «Δεν είμαι το παιχνίδι σου ηλίθιε»,το ρεφρέν του τραγουδιού της τα λέει όλα. «Παίζω με το σώμα μου, εγώ αποφασίζω να το παρουσιάσω ...

Διαβάστε περισσότερα

624 κατολισθήσεις σε 30 χρόνια-Πρώτη αιτία οι βροχές

Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις είναι η πρώτη αιτία των κατολισθήσεων στην Ελλάδα, όπου τα τελευταία 30 χρόνια συνέβησαν 624 με ανθρώπινα θύματα και πολλές ζημιές. Το πιο ανησυχητικό ,όμως είναι ότι το 68% των κατολισθήσεων έγινε σε οικιστικές περιοχές και το 32% σε μη οικιστικές. Πρωταθλήτρια περιοχή ...

Διαβάστε περισσότερα

Έφαγε fish and chips και cheesecake,άκουσε Μπετόβεν και αποχαιρέτησε τον κόσμο...

Ο γηραιότερος επιστήμονας της Αυστραλίας, Ντέιβιντ Γκούντολ, έβαλε τέλος στη ζωή του σε μια κλινική στην Ελβετία, περιβαλλόμενος από την οικογένεια του, ακούγοντας την «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν. Ο γεννημένος στη Βρετανία, 104χρονος καθηγητής αναγκάστηκε να ταξιδέψει με εισιτήριο άνευ επιστροφής από το σπίτι του ...

Διαβάστε περισσότερα

Χαμός για τις άνευ ενσήμων συντάξεις των καλλιτεχνών-Το παράπονο του Φλωρινιώτη

Ο Γιάννης Φλωρινιώτης ήταν μεγάλη φίρμα του πενταγράμμου ,στο τέλος της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της επόμενης. Το’ λεγε και το τραγούδι του «πειράζει που είμαι μεγάλη φίρμα ;».Το μαγαζί όπου εμφανιζόταν ήταν πάντα γεμάτο θαυμαστές ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Μάνου Χατζηδάκη ...

Διαβάστε περισσότερα