Ιδού τι ανίερο είχε ζητήσει ο Ερντογάν από τους μουσουλμάνους Βουλευτές-Του Μιχάλη Κανιμά

Special Report
16 Μαΐου 2018 16:39:00

Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Δυτική Θράκη κατά το τελευταίο ταξίδι του στην Ελλάδα , αναφέρθηκε στο ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν οι Μουσουλμάνοι βουλευτές για την προώθηση των τουρκικών θέσεων, στη Βουλή.

Εννοούσε σαφώς τις απόψεις για τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης , ισχυρισμό που αποτελεί βασικό μοτίβο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε όλες τις διεθνείς εκδηλώσεις. Ίσως όμως να ήρθε δεύτερος .

Τον είχαν προλάβει οι Μουσουλμάνοι βουλευτές που είχαν εκλεγεί με δικό τους συνδυασμό στις εκλογές του 1990 και είχαν φροντίσει να μετατρέψουν τη Βουλή σε πεδίο μάχης με τις θέσεις τους για τουρκική μειονότητα .

«Βουτώντας» τα πρακτικά της Βουλής του 1992 εντόπισα χαρακτηριστικούς διαλόγους του ήδη αποθανόντος Σαδίκ Σαδίκ με άλλους Βουλευτές, που έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από τον πρόεδρο της Βουλής να τον αποβάλει.

Δημοσιεύω τα πρακτικά για να δείτε τι ακριβώς πρότεινε ο Ερντογάν στους Μουσουλμάνους βουλευτές.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αλλά επειδή ο χρόνος τελειώνει, αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα να μιλήσω για ένα θέμα που με καίει λίγο ιδιαίτερα, για το θέμα των Ποντίων αδελφών μας. Και εδώ θα μου επιτρέψετε να σας διαβάσω από το βιβλίο της Μαριάνας Κορομηλά "Οι Έλληνες στην Μαύρη Θάλασσα", κάποιο Ποντιακό στίχο για τους λεγόμενους κλωστούς, τους κρυπτοχριστιανούς που ακόμη κατοικούν εκεί στο Πόντο και εμείς όχι μόνο τους αγνοούμε, αλλά ...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τους έχουμε ξεχάσει.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: ...όπως είπατε αγαπητέ, κύριε Παπαδόπουλε, θέλουμε να τους ξεχάσουμε, μας είναι βάρος, ενώ βλέπουμε τους τούρκους των 60 εκατομ. να έχουν ξεχυθεί και να ονοματίζουν κάθε μουσουλμάνικο πληθυσμό που δεν είναι αραβικής καταγωγής, να τον ονοματίζουν με το έτσι θέλω τουρκικής καταγωγής, εμείς αγνοούμε Έλληνες με ελληνικότατη συνείδηση, που εγώ τουλάχιστον αισθάνθηκα πριν από μερικούς μήνες ως ξεπλυμένος Έλληνας μπροστά τους. Τους αγνοούμε και τους περιφρονούμε τελείως. Ανθρώπους που βαπτίζουν τα παιδιά τους Πατρίδα, Ελλάδα, Οδυσσέα, Μήδεια, Ανδρομέδα, Ηρακλή, Περσέα. Και αγανακτώ ακόμη περισσότερο σαν σκέπτομαι ότι στον πρώτο κίνδυνο σ' αυτήν τη Χώρα οι διάφοροι μεγαλόσχημοι θα διώξουν τα παιδιά τους. Συνάντησα ένα Ελληνόπουλο εκεί στη Γεωργία στην Τσάλκα με ένα καλάζνικοφ στο χέρι και του είπα μα, αυτό είναι επικίνδυνο πήγαινε κρύψτο, σπάστο και μου απάντησε "ντό λες, οι Τουρκάν θέλουνε τα νησιά μας, αν μπούνε εκείνοι εμείς από δω θα μπούμε μέσα στην Τουρκία". Και εκεί ντράπηκα για το κατάντημα αυτής της Χώρας.

Επιτρέψτε μου συνάδελφοι, καθώς είπα, να διαβάσω αυτούς τους στίχους: "Μη τυραγνιέσαι Σόνια μου και μη βαριοκαρδίζεις θα αλλάξεις το χρυσόνομα και τούρκικο θα βάλεις. Άνδρα παίρνεις ολόχρυσο, είναι χριστιανοπαίδι στα φανερά Μαχμούτ Αγάς και στα κρυφά Νικόλας και στη Μονή μεσονυχτίς θα πάτε για στεφάνι". Αγαπητοί συνάδελφοι στην Τουρκία ζουν πάνω από 200.000, κρυπτοχριστιανοί, Έλληνες στη συνείδηση, που δεν έχουν δικαίωμα στον γραπτό λόγο. Μπορούν να μιλούν, μπορούν να τραγουδούν, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να διαβάζουν, να γράφουν, δεν έχουν δικαίωμα να δισκογραφούν τα τραγούδια τους. Δεν έχουν δικαίωμα να λατρεύουν τη θρησκεία τους. Δεν έχουν σχολεία και εμείς εδώ, έχουμε δύο, κάποιους δήθεν συναδέλφους, προδότες αυτής της Χώρας που περιφέρονται ανά τον κόσμο και διαλαλούν το πόσο καταπατείται η μειονότητά τους!

Και ερχόμαστε εδώ και κομπορυμονούμε, για το τι πέτυχε αυτή η Κυβέρνηση στο Μάαστριχτ, αλλά αγνοούμε το τι επέτυχαν οι Τούρκοι πριν από μερικές εβδομάδες στο Συνέδριο του Ισλάμ. Σαράντα έξη χώρες για πρώτη φορά αναγνώρισαν δικαιώματα, τα οποία δεν είχαν ποτέ. Μίλησαν για τουρκική μειονότητα, που καταπατείται στη Δυτική Θράκη! Μειονότητα που, εντάξει, ζει κάτω από συνθήκες που δεν θα έπρεπε να ζει. Αλλά, μήπως είναι και οι μόνοι και οι πρώτοι; Πήγαμε να δούμε τις φτωχογειτονιές της Θεσσαλονίκης ή της Αθήνας, το πώς ζουν οι φτωχοί, αυτοί οι ξεχασμένοι και από την Κυβέρνηση και από τον Θεό;

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο επί προσωπικού.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ήλθε ο κύριος συνάδελφος, για να μας πει...

Εγώ ζητώ το λόγο επί προσωπικού, συνάδελφε! Διακόσιες χιλιάδες Έλληνες, 200.000 Πόντιοι, βρίσκονται στον Πόντο...

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Εγώ δεν είμαι δήθεν Βουλευτής. Είμαι Βουλευτής.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εσύ μπορεί να είσαι ό,τι θέλεις. Δεν μπορείς να λέγεσαι Έλληνας, όμως, όταν πηγαίνεις και μιλάς...

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Δεν μπορείτε να με αποκαλείτε δήθεν Βουλευτή.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Να μιλήσεις για τους συμπατριώτες σου τους Έλληνες, που ζουν στον Πόντο, που δεν έχουν δικαίωμα να λατρέψουν τη θρησκεία τους. Να μου πείτε πόσα σχολεία, ποια σχολεία ελληνικά υπάρχουν στον Πόντο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Δεν έχετε δικαίωμα να με αποκαλείτε δήθεν Βουλευτή.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είστε αδιάντροπος! Είστε αδιάντροπος!

(Χειροκροτήματα εξ όλων των Πτερύγων)

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Είμαι από μία μειονότητα αναγνωρισμένη. Δεν μπορείτε να με αποκαλείτε δήθεν Βουλευτή.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είστε αδιάντροπος! Λυπούμαι!

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Εγώ ξέρω την ιδιότητά μου και ξέρω και την καταγωγή μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Κύριε Σαδήκ, σας παρακαλώ.

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: ... (Δεν ακούστηκε).

ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Αν είσαι Τούρκος, να πάς στην Τουρκία. Εδώ είναι μόνο Έλληνες! Κατάλαβέ το! Εδώ δεν μπορείς να μιλάς σαν Τούρκος. Εδώ είναι Ελληνική Βουλή.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ!

ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Είσαι προδότης!

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: ... (Δεν ακούστηκε).

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να τον αποβάλετε από την Αίθουσα, κύριε Πρόεδρε.

ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να τον αποβάλετε, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι, μην ταρασσόμαστε. Λίγη ψυχραιμία. Σας παρακαλώ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν είστε Έλληνας, να φύγετε από την Αίθουσα.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να τον αποβάλετε από την Αίθουσα, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.

ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Είναι ντροπή για το Κοινοβούλιο, να υπάρχουν τέτοιοι Βουλευτές.

(Θόρυβος στην Αίθουσα. Κωδωνοκρουσίες).

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Σας παρακαλώ!

 

 

ΒΑΣΙΛHΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Έλληνες Βουλευτές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αντιπρόσωποι του Έθνους. Και το Ελληνικό Έθνος -για το συνάδελφο Μουσουλμάνο, το λέω αυτό για να το ακούσει- αποτελείται από τους Έλληνες που είναι μέσα στη χώρα, μέσα στην Ελλάδα και από τους Έλληνες ορθόδοξους χριστιανούς που ζουν και στην Τουρκία και σε άλλα μέρη του κόσμου. Και έχετε υποχρέωση, ως υπηρετών το Έθνος, να υπερασπίζεστε και εκείνους τους Έλληνες, οι οποίοι ανήκουν στο Έθνος, όπως σας το ανέλυσα. Εφόσον παραβιάζονται τα δικαιώματά τους και το γνωρίζουν οι συνάδελφοι Μουσουλμάνοι.

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Και δικαιώματα έχουμε, όμως.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Να μιλάς στη γλώσσα σου!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Παρακαλώ. Μην μιλάτε μεταξύ σας.

 

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το Ελληνικό Έθνος, κύριε συνάδελφε μουσουλμάνε, ο Ελληνικός Λαός και η Βουλή των Ελλήνων αναμένει από εσάς κάποτε να βγείτε εδώ μέσα και να πείτε ότι είσθε εκπρόσωπος επιτέλους του Ελληνικού Έθνους. Αυτή είναι η θέση σας, άλλωστε δεν έχετε θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με βάση το Σύνταγμα, με βάση τους διεθνείς κανόνες, με βάση τους νόμους. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

(Χειροκροτήματα εξ όλων των Πτερύγων).

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Δεν θα σας απαντήσω.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού υπήρξε συνειδητή επιλογή ορισμένων αγορητών της Συμπολίτευσης να τον συνδυάσουν με τα πλεονεκτήματα που έρχονται από το Μάαστριχτ, την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

 

Δεν αρνούμεθα τα θετικά για τον Τόπο μας, από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Αρνούμεθα, γιατί γνωρίζουμε την ιστορία, τις θριαμβολογίες και τους υψηλούς τόνους.

Ανησυχούμε, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για τη παράλογη και επικίνδυνη αποσιώπηση από την Κυβέρνηση του κηρύγματος, κύριε συνάδελφε μουσουλμάνε, του παντουρκισμού του Οζάλ που υπενθύμισε στην ανθρωπότητα την πορεία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και υπενθύμισε, πάνω σε μία έξαρση επιθετικού εθνικισμού, τα Τείχη της Βιέννης.

Οι Έλληνες Βουλευτές, κύριε συνάδελφε μουσουλμάνε, δεν συμμερίζονται αυτές τις απόψεις. Εσείς;

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Σε μένα μιλάτε; Για τον Προϋπολογισμό μιλάτε, δεν μιλάτε για μένα. Ούτε για την Τουρκία μιλάτε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σε όλους απευθύνομαι και σε σας που μιλάτε για Τούρκους στη Θράκη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Κύριε Παπαδόπουλε, ελάτε στο θέμα μας. Σας παρακαλώ, μην κάνετε διάλογο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε, διότι συνυπογράφω τα όσα είπε ο κ. Κωνσταντινίδης..

ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, είναι σοβαρά θέματα αυτά που λέει ο κ. Παπαδόπουλος. Κάποτε πρέπει να μάθουν κάποιοι ότι εδώ μέσα μόνο Έλληνες μπορεί να υπάρχουν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Κύριε Γικόνογλου, μιλάτε χωρίς να έχετε λάβει την άδεια να μιλήσετε.

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Ευρωπαίοι είμαστε.

ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Δεν έχουν δικαίωμα οι Ευρωπαίοι και οι Τούρκοι εδώ...

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Δεν φεύγω από τη Θράκη εγώ. Θρακιώτης είμαι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Κύριε Γικόνογλου, σας παρακαλώ. Αφαιρείτε το χρόνο από το συνάδελφό σας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μας προκαλεί ο κ. Σαδίκ και κάνετε, κύριε Πρόεδρε, παρατηρήσεις στον ομιλητή; Προς Θεού!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Ο κ. Παπαδόπουλος πρέπει να αναφέρεται σε όλο το Σώμα και όχι σε ένα μεμονωμένο συνάδελφο. Έτσι πρέπει.

Συνεχίστε, κύριε Παπαδόπουλε.

ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ο ίδιος ο κ. συνάδελφος λέει ότι είναι Τούρκος, δεν είναι Έλληνας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Κύριε Γικόνογλου το θέμα αυτό δεν έχει σχέση με τον Προϋπολογισμό.

ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Τι δουλειά έχει εδώ μέσα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Το είπε σήμερα αυτό; Δεν το είπε σήμερα. Δεν άκουσα τέτοιο πράγμα εγώ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Να μην προκαλεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο κ. Σαδίκ και ο κ. Φαΐκογλου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το μήνυμα του παντουρκισμού δεν έχει θέση σ` αυτή την Αίθουσα; Μα είναι θέμα Εθνικής μας άμυνας. Αυτή είναι άποψη την οποία εκφράζω και μάλιστα εκφράζω την ανησυχία μου, γιατί δεν προβάλλεται απ` όλες τις Πτέρυγες αυτό το μήνυμα στα διεθνή φόρουμ, στους διεθνείς οργανισμούς; Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να είναι εδώ ο Υπουργός των Εξωτερικών να μας ακούσει.

Να μιλάμε για το Μάαστριχτ , συμφωνούμε, δεν υπάρχει καμία διαφωνία. Συμφωνούμε. Να μιλάμε για την Ουάσιγκτον, για τις Βρυξέλλες, επίσης, δεν υπάρχει καμία διαφωνία. Συμφωνούμε.

Ανησυχούμε όμως, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, γιατί, αν και προβάλλεται αυτός ο παντουρκισμός από τον Πρόεδρο Οζάλ, δεν έρχεται το Υπουργείο Εξωτερικών να εκμεταλλευτεί αυτή τη θέση στα διεθνή φόρουμ, στους διεθνείς οργανισμούς; Αναμένουμε την απάντηση από τον Υπουργό Εξωτερικών. Γι` αυτό επιχαίρονται και βρίσκουν την ευκαιρία κάποιοι να μιλάνε για Τούρκους στη Θράκη κ.λ.π.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΤΡΑΚΟΣ (Υφυπ. Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε, μου επιτρέπετε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Κύριε Παπαδόπουλε, δέχεστε μία διακοπή στο σημείο αυτό από τον κύριο Υπουργό;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε, υπό τον όρο ότι δεν θα μετρήσει ο χρόνος μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Όση ώρα μιλήσει ο κύριος Υπουργός θα σας αφαιρεθεί.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΤΡΑΚΟΣ (Υφυπ. Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη προβεί στις διαμαρτυρίες εκείνες και έχει ήδη θέσει το θέμα στα διεθνή fora που αφορούν στην αχαλίνωτη παντουρκική πρόθεση και διάθεση που έχει δείξει ο κ. Οζάλ. Ας μην μετατρέψουμε αυτή τη στιγμή αυτή τη συζήτηση σε ένα forum αντιπαραθέσεως.

Συντάσσομαι με την άποψή σας και με την άποψη όλων των συναδέλφων ως ο μόνος εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως αυτή τη στιγμή στο θέμα που θέσατε, ότι Τούρκοι δεν έχουν θέση στο Κοινοβούλιο. Το Σύνταγμα της Ελλάδος και οι νόμοι της Πολιτείας, σέβονται -και το έχει αποδείξει έμπρακτα η Ελληνική Πολιτεία- τα δικαιώματα των μειονοτήτων και αυτό το πράττουμε και στη μειονότητα της Θράκης. Τούρκους όμως εκπροσώπους δεν δεχόμαστε και εμείς ιδιαίτερα μέσα στο Κοινοβούλιο.

(Χειροκροτήματα από την Πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να βρούμε τρόπο -και χαιρετίζουμε τη θέση σας, κύριε Υπουργέ, εκφράζετε προφανώς τη θέση της Κυβέρνησης- να κάνουμε πράξη αυτό το οποίο λέτε εσείς. Υπάρχουν νόμοι σ` αυτή τη Χώρα που μπορούν να τιμωρούν κάποιους ανθρώπους οι οποίοι αρνούνται την ιδιότητα και την αποστολή τους ως Ελλήνων και ζουν σ` αυτό το χώρο, σ` αυτή την Αίθουσα.

Αναμένουμε από σας να πάρετε πρωτοβουλία για να γίνει πράξη αυτό το οποίο είπατε.

Θέλω, κύριε Πρόεδρε, να μην υπολογίσετε το χρόνο και συνυπογράφω τις παρατηρήσεις του συναδέλφου κυρίου Κωνσταντινίδη στα όσα είπε για Έλληνες, στα όσα είπε αν θέλετε για ορθόδοξους χριστιανούς, κρυφοχριστιανούς, που ζουν σε όλα τα μέρη της Τουρκίας -είτε Πόντιοι είτε άλλοι- και οι οποίοι μένουν χωρίς να τους δίνει κάποιος χέρι βοηθείας, ενώ στους μουσουλμάνους Έλληνες Βουλευτές, δίνουν χέρι βοηθείας. Χρειάζονται και οι άλλοι οι οποίοι είναι χριστιανοί χέρι βοήθειας από τους Έλληνες τουλάχιστον Βουλευτές.

Οι συνειρμοί, αυτοί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι ατυχείς γιατί έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας, δηλαδή και το Μάαστριχτ αλλά και ο παντουρκισμός του Οζάλ. Αλλά μετά απ` αυτά τίθεται το ερώτημα: Μπορούμε να εφησυχάσουμε και να πούμε ότι οι ξένοι θεωρούν τη Χώρα μας παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή; Μπορούμε να πούμε ότι τελείωσε η εποχή της αστάθειας στη Χώρα μας; Τα επιτεύγματα τα οποία επικαλείσθε μπορούν να ανατρέψουν τις συγκυρίες, να σώσουν την ελληνική κοινωνία από τον κατήφορο; Κάποια στοιχεία που συνθέτουν την ελληνική κοινωνία αν θέλετε. Δεν θα αναφέρω τα ναρκωτικά, δεν θα αναφέρω την υπογεννητικότητα. Είναι μέγα θέμα του Προϋπολογισμού. Επιτροπή κάναμε. Λέτε ότι θα σώσετε τα ταμεία και δεν αναφέρετε κάποιο καινούριο κονδύλι για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας στον Προϋπολογισμό του 1992.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Ο συνάδελφος Βουλευτής Ροδόπης κύριος Σαδίκ είχε ζητήσει το λόγο επί προσωπικού, αλλά βλέπω ότι έχει αποχωρήσει.

Ο κύριος Νιώτης έχει το λόγο.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, οφείλω προεισαγωγικά να ενώσω και εγώ τη φωνή μου με τους άλλους συναδέλφους Βουλευτές και να αποδοκιμάσω την απαράδεκτη και προκλητική στάση του Βουλευτή Σαδήκ Αμέτ Σαδίκ, ο οποίος ήδη δημιουργεί και μείζον θέμα μέσα στο Κοινοβούλιο, θέμα που συνδέεται και με τη συνταγματική νομιμότητα και με τη δυνατότητά του να κατέχει την θέση αυτή, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Προκλήθηκε πολλές φορές να απαντήσει, αν είναι και αν αισθάνεται Έλληνας και αρνήθηκε. Και τούτη την ώρα, πιστεύω ότι αν είναι έξω από την Αίθουσα, είναι ακριβώς για να αποφύγει να τοποθετηθεί πάνω σ' αυτό το κύριο ερώτημα, το οποίο του ετέθη.

Είναι λοιπόν ένα μείζον θέμα, που αφορά ιδιαίτερα τον κύριο Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, που κάποτε θα πρέπει να τοποθετήσει τον κύριο Σαδίκ στην θέση και τις ευθύνες, που εκείνος, μόνος του οδηγεί τα πράγματα, για να αναλάβει.

Είναι ιδιαίτερα θρασύς και προκλητικός και νομίζω, ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο οφείλει να πάρει μια συγκεκριμένα στάση και θέση απέναντί του, ιδιαίτερα σ' αυτή την Αίθουσα όσοι καταγόμαστε από τις χαμένες πατρίδες.

Και θέλω να πω στο κύριο Σαδίκ, ότι είμαι ομογενής δεύτερης γενιάς από την Κωνσταντινούπολη των 400.000 Ελλήνων, που σήμερα απέμειναν μόνο 3.500. Θα πρέπει λοιπόν να κατανοήσει σε ποιους απευθύνεται, ποιών την ιστορική μνήμη αναμοχλεύει και πού οδηγεί τα πράγματα.

Ένα δε κρίσιμο ερώτημα είναι, αν βρίσκεται εδώ μέσα σαν εκπρόσωπος θρησκευτικής μειονότητας, όπου εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα, ή αν αισθάνεται εκπρόσωπος εθνικής μειονότητας, οπότε τίθεται μείζον θέμα. Και αν αισθάνεται εκπρόσωπος θρησκευτικής μειονότητας, τι κάνει για τα δικαιώματα του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, ο οποίος ταλαιπωρείται από τον οποιονδήποτε νομαρχίσκο της Κωνσταντινούπολης;

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Ω ντιρλαντά ντιρλάνταντα!

Πιστεύω να είδα σωστά. Το ίδιο ,όμως είδαν και οι άλλοι τηλεθεατές του δελτίου ειδήσεων. Οπότε μάλλον σωστά είδαμε όλοι. Τι είδαμε; Είδαμε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο να προσγειώνεται στην Κάλυμνο και αμέσως μετά οι υπουργοί που μετέφερε να βγαίνουν σιγά –σιγά και να στοιχίζονται σε ...

Διαβάστε περισσότερα

Άνοιξε κι εσύ ένα ενεχυροδανειστήριο,μπορείς!

Αν υπάρχει ένας τομέας της οικονομίας που γνώρισε μεγάλη άνθηση στα χρόνια των μνημονίων, αυτός είναι σίγουρα ο κλάδος των ενεχυροδανειστηρίων. Σε μία περίοδο κατά την οποίαν έκλεισαν 220.000 επιχειρήσεις , ο αριθμός των ενεχειροδανειστηρίων από 70 το 2009, εκτοξεύθηκε στις 6.000! Αριθμός που προκαλεί ...

Διαβάστε περισσότερα

Είναι πρόoδος όταν ένας κανίβαλος χρησιμοποιεί μαχαίρι και πιρούνι;

Ο ένας , ο Αλέξης Τσίπρας προπαγανδίζει το «προοδευτικό μέτωπο». Ο άλλος , ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακήρυξε από το Γοργοπόταμο την ανάγκη «να ενωθούν όλες οι δυνάμεις της προόδου σε ένα μεγάλο ρεύμα πολιτικής αλλαγής». Όμως ,τι εστί πρόοδος ; - «Πρόοδος είναι η ικανότητα του ανθρώπου να ...

Διαβάστε περισσότερα

Πετρελαιοπαραγωγός Ελλάδα:ούτε Δανία του νότου,ούτε Φινλανδία των Βαλκανίων,αλλά Νορβηγία της Μεσογείου...

Το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου έταζε τη μετατροπή της Ελλάδος σε …Δανία του Νότου . Το 2013 ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να κάνει τη χώρα μας …Φινλανδία. Την Τετάρτη, όμως ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης μας πήγε λίγο πιο …αριστερά … στη Νορβηγία, υποσχόμενος να ...

Διαβάστε περισσότερα

Πανευρωπαϊκό βραβείο μαθητικής επιχειρηματικότητας για τον καθηγητή Γεώργιο Τζήρο και το Pierce

Σε μία επίσημη και συγκινητική τελετή στη Βιέννη, ο κορυφαίος εκπαιδευτικός οργανισμός νεανικής επιχειρηματικότητας Junior Achievement Europe, βράβευσε τους καλύτερους καθηγητές από όλη την Ευρώπη που συνεργάζονται με τον οργανισμό και υλοποιούν με υποδειγματικό τρόπο, εδώ και πολλά χρόνια το πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» ...

Διαβάστε περισσότερα

Νοέμβριος,όπως λέμε Απρίλιος ή Ιούνιος…

Απαθανατίσαμε το Φθινοπωρινό Καλοκαίρι του 2018 και την Άνοιξη του 2019 εν μηνί Νοεμβρίω. Και χαρήκαμε τις ολάνθιστες πασχαλιές της Εύβοιας, ( στο Λευκαντί, για την ακρίβεια )ναι, ναι εκείνα τα μυρωδάτα μωβ λουλούδια του Πάσχα που φέτος ανθισαν έξι μήνες νωρίτερα, τις ολάνθιστες αχλαδιές ...

Διαβάστε περισσότερα

Έβαλαν και πάλι στο μάτι την ψυχή της Διάπλασης των Παίδων

Η αναρχοφασίζουσα νεολαία ξαναέβαλε στο μάτι τον ανδριάντα του Γρηγόρη Ξενόπουλου στο πάρκο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων , βανδαλίζοντας το με κόκκινη μπογιά . Αν ζούσε ο λογοτέχνης θα στενοχωριόταν πολύ που δεν μπόρεσε ως συντάκτης ,αρχικά , αρχισυντάκτης στη συνέχεια και διευθυντής ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέα επαναστατική μέθοδος facelift και ανόρθωσης λαιμού-Tου Πλαστικού Χειρουργού Γιώργου Σκούρα

Τι είναι αυτή η μέθοδος και σε τι διαφέρει από τις παλαιότε-ρες;Πρόκειται για μια επαναστατική χειρουργική μέθοδο που πρωτοεφαρ-μόστηκε πριν από 2 χρόνια στη Νέα Υόρκη και πλέον εφαρμόζεται και στην κλινική μας. Ονομάζεται «Platysma Window» (παράθυρο στο πλάτυσμα). Το πλάτυσμα είναι ο μυς του ...

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Pulse: Ελλάς- Γαλλία- Κίνα συμμαχία, με αρχηγό τον Μακρόν

Ο Μανουέλ Μακρόν έχει μεγαλύτερη δημοτικότητα στην Ελλάδα απ ό,τι στην πατρίδα του , ενώ η Γαλλία συγκεντρώνει τις περισσότερες ελληνικές θετικές γνώμες από όλες τις άλλες χώρες. Την ακολουθεί η Κίνα σε μία έκφραση ανταπόδοσης των υποστηρικτικών θέσεων που έχουν διατυπώσει τα δυο αυτά ...

Διαβάστε περισσότερα

Αμερική γιοκ,αν ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε γυναίκα!

Ακούστηκε σε συντροφιά πολιτικολογούντων που είχαν ως θέμα τους την δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Αν ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε , λέει, γυναίκα δεν θα ανακάλυπτε ποτέ την Αμερική. Κι αυτό γιατί θα του ήταν αδύνατον να απαντήσει πειστικά στις ...εύστοχες ερωτήσεις της συμβίας ...

Διαβάστε περισσότερα

THE VANQUISH: Η καινοτομία στην αναίμακτη λιποαναρρόφηση

Μία μεγάλη επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη σημειώθηκε πρόσφατα στις Η.Π.Α., καθιστώντας την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας μια απλή και τελείως ανώδυνη υπόθεση. Η νέα μέθοδος λιποαναρρόφησης χωρίς επαφή με το δέρμα και χωρίς πόνο (PAINLESS, CONTACTLESS) ονομάζεται “Vanquish” και εφαρμόζεται πλέον και ...

Διαβάστε περισσότερα

Το θαύμα του πετρελαίου:πως δημιουργήθηκε,πως εντοπίζεται,πως εξορύσσεται

Το πετρέλαιο δημιουργήθηκε με την αποσύνθεση θαλάσσιων, κυρίως, ζώων και φυτών, που θάφτηκαν κάτω από διαδοχικές στιβάδες λάσπης, πριν από 400 - 500 εκατομμύρια χρόνια.Η αρχική προϋπόθεση για μια τέτοια διαδικασία είναι μια ρηχή θάλασσα (όπως είναι ο Κόλπος του Μεξικού), με νερά πλούσια σε ...

Διαβάστε περισσότερα

Πετρελαικός πονοκέφαλος στη γειτονιά μας,462 χρόνια από την πρώτη γεώτρηση

Το πετρέλαιο αποκαλείται και μαύρος χρυσός ή τσάι του Τέξας. Ως λέξη προέρχεται από την ελληνική «πέτρα» και τη λατινική oleum που σημαίνει « λάδι » και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό ορυκτολόγο Agricola, το 1556. Καμία άλλη πρώτη ύλη δεν έχει παίξει τόσο ...

Διαβάστε περισσότερα

Δημογραφικό :όχι μόνο οι Ελληνίδες αλλά και οι μετανάστριες σταμάτησαν να γεννούν!

Μαζί με πολλούς άλλους μύθους , η οικονομική κρίση διέλυσε και τον μύθο ότι οι μετανάστες μαζί με άλλα προβλήματα μας θα λύσουν και το δημογραφικό. Η βεβαιότητα αυτή ώθησε τις ελληνικές κυβερνήσεις στην απόφαση να μη λάβουν τα ριζοσπαστικά μέτρα που είχαν προτείνει η ...

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες–σοκ στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στη Νομική

Τι λεζάντα μπορούσε να βάλει κανείς κάτω από τη φωτογραφία ενός νέου που κείτεται στο γρασίδι του πάρκου, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι σε κώμα την ώρα που ένας άλλος νέος στο βάθος της φωτογραφίας ,κάνει χρήση ναρκωτικών ; Αμίλητοι οι θεατές του περιστατικού ,προσπερνούν ...

Διαβάστε περισσότερα

Προς δημογραφικό κραχ: για 5η συνεχή χρονιά περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις

Μείωση των γεννήσεων και αύξηση των θανάτων  δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της ΕΣΤΑΤ για την εξέλιξη των δημογραφικών μεγεθών το 2017.  Η συρρίκωση του  πληθυσμού στη χώρας ,απότοκος κι αυτή της οικονομικής κρίσης που πρωτοεμφανίστηκε το 2013 ,συνεχίζεται με  ταχείς  ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι  πέρυσι, οι γεννήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 88.553 ...

Διαβάστε περισσότερα

Αυξάνεται δραματικά η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα

Δυσοίωνα είναι τα στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς τα συστηματικά χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής μετασχηματίζουν τη σύνθεση της ηλικιακής πυραμίδας. Αυτά επισημαίνει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία ενόψει της 1ης Οκτωβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων, υπογραμμίζοντας ...

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλοιπα της κρίσης:Φόβος,ανασφάλεια, καχυποψία...

Φοβισμένοι , ανασφαλείς και καχύποπτοι. Αυτοί είναι ο Έλληνες ,σύμφωνα με μελέτη που έδειξε ότι ένας στους τρεις δεν θα ήθελε ομοφυλόφιλους στη γειτονιά του, ένας στους τέσσερις μετανάστες και ένας στους πέντε άτομα διαφορετικής θρησκείας. Η μελέτη που έγινε από την διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με ...

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόφωρο στα χρόνια του Μεταξά...

Ας ψάξουν οι νομικοί. Η νομοθεσία μας ( μιλάμε για 21 νόμους, προεδρικά διατάγματα, αναγκαστικούς νόμους, υπουργικές αποφάσεις) εκτός από το αυτόφωρο για αδικήματα Τύπου ,μπορεί να έχει κι άλλα νομοθετικά κατάλοιπα της μεταξικής εποχής. Όχι τίποτε αλλά για να αποφύγουμε αυτό που ζούμε σήμερα . ...

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνολογία εξελίσσεται,εσύ;Το Certificate in Advanced Social Media Management θα σε κάνει να ξεχωρίσεις

Η τεχνολογία προχωράει και εσύ θα μείνεις στάσιμος; Αυτό είναι το απόλυτο Professional Certificate in Advanced Social Media Management που πρέπει να παρακολουθήσεις για να μπορέσεις να εξελίξεις τις γνώσεις σου στο Social Media Management. Καθώς εισάγονται νέες τεχνολογίες στον χώρο εργασίας, οι ικανότητες μας χρειάζονται ...

Διαβάστε περισσότερα

Ανεξίτηλη ,μετά από 4 μήνες ,η σφραγίδα του Ρουβίκωνα στο κτίριο του Σ.τ.Ε

Όταν πριν από περίπου 30 χρόνια σχεδιαζόταν η μεταφορά του Συμβουλίου Επικρατείας από το κτίριο της Βουλής στο κτίριο του Αρσακείου ,όπου βρίσκεται σήμερα , οι ανώτατοι δικαστές απαίτησαν και πέτυχαν ακόμη και το κλείσιμο επιχειρήσεων ( φαγάδικα, καταστήματα ρούχων κλπ )που για αισθητικούς ,αλλά ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα μυστικά του Τσάμπιονς Λινκ μέσα από τα στατιστικά των αγώνων

Από τα αποτελέσματα των αγώνων του Τσάμπιονς Λινκ 2016-2017 προκύπτει ότι οι ομάδες πέτυχαν 3.04 τέρματα ανά αγώνα. Η έδρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη τερμάτων (60%)και η ομάδα που πέτυχε πρώτη τέρμα συνήθως κέρδισε το παιχνίδι (73%).   Τα περισσότερα τέρματα επιτεύχθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο (52%)και ...

Διαβάστε περισσότερα

Προεκλογικό κλίμα μεταξύ των πτερωτών δημοτών της Ομόνοιας…

Οι πολιτικοί παρατηρητές σπάνε το κεφάλι τους για το πότε θα γίνουν οι εκλογές , τα περιστέρια της Ομόνοιας ,ωστόσο, έχουν πιάσει θέση σε επίκαιρα σημεία της πλατείας . Δύο τα σενάρια για την πρωτοβουλία τους. Βιάζονται ,λέει το πρώτο, να έχουν το δικό τους στασίδι ...

Διαβάστε περισσότερα