Ιδού τι ανίερο είχε ζητήσει ο Ερντογάν από τους μουσουλμάνους Βουλευτές-Του Μιχάλη Κανιμά

Special Report
16 Μαΐου 2018 16:39:00

Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Δυτική Θράκη κατά το τελευταίο ταξίδι του στην Ελλάδα , αναφέρθηκε στο ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν οι Μουσουλμάνοι βουλευτές για την προώθηση των τουρκικών θέσεων, στη Βουλή.

Εννοούσε σαφώς τις απόψεις για τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης , ισχυρισμό που αποτελεί βασικό μοτίβο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε όλες τις διεθνείς εκδηλώσεις. Ίσως όμως να ήρθε δεύτερος .

Τον είχαν προλάβει οι Μουσουλμάνοι βουλευτές που είχαν εκλεγεί με δικό τους συνδυασμό στις εκλογές του 1990 και είχαν φροντίσει να μετατρέψουν τη Βουλή σε πεδίο μάχης με τις θέσεις τους για τουρκική μειονότητα .

«Βουτώντας» τα πρακτικά της Βουλής του 1992 εντόπισα χαρακτηριστικούς διαλόγους του ήδη αποθανόντος Σαδίκ Σαδίκ με άλλους Βουλευτές, που έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από τον πρόεδρο της Βουλής να τον αποβάλει.

Δημοσιεύω τα πρακτικά για να δείτε τι ακριβώς πρότεινε ο Ερντογάν στους Μουσουλμάνους βουλευτές.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αλλά επειδή ο χρόνος τελειώνει, αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα να μιλήσω για ένα θέμα που με καίει λίγο ιδιαίτερα, για το θέμα των Ποντίων αδελφών μας. Και εδώ θα μου επιτρέψετε να σας διαβάσω από το βιβλίο της Μαριάνας Κορομηλά "Οι Έλληνες στην Μαύρη Θάλασσα", κάποιο Ποντιακό στίχο για τους λεγόμενους κλωστούς, τους κρυπτοχριστιανούς που ακόμη κατοικούν εκεί στο Πόντο και εμείς όχι μόνο τους αγνοούμε, αλλά ...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τους έχουμε ξεχάσει.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: ...όπως είπατε αγαπητέ, κύριε Παπαδόπουλε, θέλουμε να τους ξεχάσουμε, μας είναι βάρος, ενώ βλέπουμε τους τούρκους των 60 εκατομ. να έχουν ξεχυθεί και να ονοματίζουν κάθε μουσουλμάνικο πληθυσμό που δεν είναι αραβικής καταγωγής, να τον ονοματίζουν με το έτσι θέλω τουρκικής καταγωγής, εμείς αγνοούμε Έλληνες με ελληνικότατη συνείδηση, που εγώ τουλάχιστον αισθάνθηκα πριν από μερικούς μήνες ως ξεπλυμένος Έλληνας μπροστά τους. Τους αγνοούμε και τους περιφρονούμε τελείως. Ανθρώπους που βαπτίζουν τα παιδιά τους Πατρίδα, Ελλάδα, Οδυσσέα, Μήδεια, Ανδρομέδα, Ηρακλή, Περσέα. Και αγανακτώ ακόμη περισσότερο σαν σκέπτομαι ότι στον πρώτο κίνδυνο σ' αυτήν τη Χώρα οι διάφοροι μεγαλόσχημοι θα διώξουν τα παιδιά τους. Συνάντησα ένα Ελληνόπουλο εκεί στη Γεωργία στην Τσάλκα με ένα καλάζνικοφ στο χέρι και του είπα μα, αυτό είναι επικίνδυνο πήγαινε κρύψτο, σπάστο και μου απάντησε "ντό λες, οι Τουρκάν θέλουνε τα νησιά μας, αν μπούνε εκείνοι εμείς από δω θα μπούμε μέσα στην Τουρκία". Και εκεί ντράπηκα για το κατάντημα αυτής της Χώρας.

Επιτρέψτε μου συνάδελφοι, καθώς είπα, να διαβάσω αυτούς τους στίχους: "Μη τυραγνιέσαι Σόνια μου και μη βαριοκαρδίζεις θα αλλάξεις το χρυσόνομα και τούρκικο θα βάλεις. Άνδρα παίρνεις ολόχρυσο, είναι χριστιανοπαίδι στα φανερά Μαχμούτ Αγάς και στα κρυφά Νικόλας και στη Μονή μεσονυχτίς θα πάτε για στεφάνι". Αγαπητοί συνάδελφοι στην Τουρκία ζουν πάνω από 200.000, κρυπτοχριστιανοί, Έλληνες στη συνείδηση, που δεν έχουν δικαίωμα στον γραπτό λόγο. Μπορούν να μιλούν, μπορούν να τραγουδούν, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να διαβάζουν, να γράφουν, δεν έχουν δικαίωμα να δισκογραφούν τα τραγούδια τους. Δεν έχουν δικαίωμα να λατρεύουν τη θρησκεία τους. Δεν έχουν σχολεία και εμείς εδώ, έχουμε δύο, κάποιους δήθεν συναδέλφους, προδότες αυτής της Χώρας που περιφέρονται ανά τον κόσμο και διαλαλούν το πόσο καταπατείται η μειονότητά τους!

Και ερχόμαστε εδώ και κομπορυμονούμε, για το τι πέτυχε αυτή η Κυβέρνηση στο Μάαστριχτ, αλλά αγνοούμε το τι επέτυχαν οι Τούρκοι πριν από μερικές εβδομάδες στο Συνέδριο του Ισλάμ. Σαράντα έξη χώρες για πρώτη φορά αναγνώρισαν δικαιώματα, τα οποία δεν είχαν ποτέ. Μίλησαν για τουρκική μειονότητα, που καταπατείται στη Δυτική Θράκη! Μειονότητα που, εντάξει, ζει κάτω από συνθήκες που δεν θα έπρεπε να ζει. Αλλά, μήπως είναι και οι μόνοι και οι πρώτοι; Πήγαμε να δούμε τις φτωχογειτονιές της Θεσσαλονίκης ή της Αθήνας, το πώς ζουν οι φτωχοί, αυτοί οι ξεχασμένοι και από την Κυβέρνηση και από τον Θεό;

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο επί προσωπικού.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ήλθε ο κύριος συνάδελφος, για να μας πει...

Εγώ ζητώ το λόγο επί προσωπικού, συνάδελφε! Διακόσιες χιλιάδες Έλληνες, 200.000 Πόντιοι, βρίσκονται στον Πόντο...

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Εγώ δεν είμαι δήθεν Βουλευτής. Είμαι Βουλευτής.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εσύ μπορεί να είσαι ό,τι θέλεις. Δεν μπορείς να λέγεσαι Έλληνας, όμως, όταν πηγαίνεις και μιλάς...

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Δεν μπορείτε να με αποκαλείτε δήθεν Βουλευτή.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Να μιλήσεις για τους συμπατριώτες σου τους Έλληνες, που ζουν στον Πόντο, που δεν έχουν δικαίωμα να λατρέψουν τη θρησκεία τους. Να μου πείτε πόσα σχολεία, ποια σχολεία ελληνικά υπάρχουν στον Πόντο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Δεν έχετε δικαίωμα να με αποκαλείτε δήθεν Βουλευτή.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είστε αδιάντροπος! Είστε αδιάντροπος!

(Χειροκροτήματα εξ όλων των Πτερύγων)

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Είμαι από μία μειονότητα αναγνωρισμένη. Δεν μπορείτε να με αποκαλείτε δήθεν Βουλευτή.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είστε αδιάντροπος! Λυπούμαι!

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Εγώ ξέρω την ιδιότητά μου και ξέρω και την καταγωγή μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Κύριε Σαδήκ, σας παρακαλώ.

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: ... (Δεν ακούστηκε).

ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Αν είσαι Τούρκος, να πάς στην Τουρκία. Εδώ είναι μόνο Έλληνες! Κατάλαβέ το! Εδώ δεν μπορείς να μιλάς σαν Τούρκος. Εδώ είναι Ελληνική Βουλή.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ!

ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Είσαι προδότης!

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: ... (Δεν ακούστηκε).

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να τον αποβάλετε από την Αίθουσα, κύριε Πρόεδρε.

ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να τον αποβάλετε, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι, μην ταρασσόμαστε. Λίγη ψυχραιμία. Σας παρακαλώ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν είστε Έλληνας, να φύγετε από την Αίθουσα.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να τον αποβάλετε από την Αίθουσα, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.

ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Είναι ντροπή για το Κοινοβούλιο, να υπάρχουν τέτοιοι Βουλευτές.

(Θόρυβος στην Αίθουσα. Κωδωνοκρουσίες).

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Σας παρακαλώ!

 

 

ΒΑΣΙΛHΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Έλληνες Βουλευτές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αντιπρόσωποι του Έθνους. Και το Ελληνικό Έθνος -για το συνάδελφο Μουσουλμάνο, το λέω αυτό για να το ακούσει- αποτελείται από τους Έλληνες που είναι μέσα στη χώρα, μέσα στην Ελλάδα και από τους Έλληνες ορθόδοξους χριστιανούς που ζουν και στην Τουρκία και σε άλλα μέρη του κόσμου. Και έχετε υποχρέωση, ως υπηρετών το Έθνος, να υπερασπίζεστε και εκείνους τους Έλληνες, οι οποίοι ανήκουν στο Έθνος, όπως σας το ανέλυσα. Εφόσον παραβιάζονται τα δικαιώματά τους και το γνωρίζουν οι συνάδελφοι Μουσουλμάνοι.

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Και δικαιώματα έχουμε, όμως.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Να μιλάς στη γλώσσα σου!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Παρακαλώ. Μην μιλάτε μεταξύ σας.

 

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το Ελληνικό Έθνος, κύριε συνάδελφε μουσουλμάνε, ο Ελληνικός Λαός και η Βουλή των Ελλήνων αναμένει από εσάς κάποτε να βγείτε εδώ μέσα και να πείτε ότι είσθε εκπρόσωπος επιτέλους του Ελληνικού Έθνους. Αυτή είναι η θέση σας, άλλωστε δεν έχετε θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με βάση το Σύνταγμα, με βάση τους διεθνείς κανόνες, με βάση τους νόμους. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

(Χειροκροτήματα εξ όλων των Πτερύγων).

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Δεν θα σας απαντήσω.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού υπήρξε συνειδητή επιλογή ορισμένων αγορητών της Συμπολίτευσης να τον συνδυάσουν με τα πλεονεκτήματα που έρχονται από το Μάαστριχτ, την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

 

Δεν αρνούμεθα τα θετικά για τον Τόπο μας, από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Αρνούμεθα, γιατί γνωρίζουμε την ιστορία, τις θριαμβολογίες και τους υψηλούς τόνους.

Ανησυχούμε, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για τη παράλογη και επικίνδυνη αποσιώπηση από την Κυβέρνηση του κηρύγματος, κύριε συνάδελφε μουσουλμάνε, του παντουρκισμού του Οζάλ που υπενθύμισε στην ανθρωπότητα την πορεία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και υπενθύμισε, πάνω σε μία έξαρση επιθετικού εθνικισμού, τα Τείχη της Βιέννης.

Οι Έλληνες Βουλευτές, κύριε συνάδελφε μουσουλμάνε, δεν συμμερίζονται αυτές τις απόψεις. Εσείς;

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Σε μένα μιλάτε; Για τον Προϋπολογισμό μιλάτε, δεν μιλάτε για μένα. Ούτε για την Τουρκία μιλάτε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σε όλους απευθύνομαι και σε σας που μιλάτε για Τούρκους στη Θράκη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Κύριε Παπαδόπουλε, ελάτε στο θέμα μας. Σας παρακαλώ, μην κάνετε διάλογο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε, διότι συνυπογράφω τα όσα είπε ο κ. Κωνσταντινίδης..

ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, είναι σοβαρά θέματα αυτά που λέει ο κ. Παπαδόπουλος. Κάποτε πρέπει να μάθουν κάποιοι ότι εδώ μέσα μόνο Έλληνες μπορεί να υπάρχουν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Κύριε Γικόνογλου, μιλάτε χωρίς να έχετε λάβει την άδεια να μιλήσετε.

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Ευρωπαίοι είμαστε.

ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Δεν έχουν δικαίωμα οι Ευρωπαίοι και οι Τούρκοι εδώ...

ΣΑΔΗΚ ΑΜΕΤ ΣΑΔΙΚ: Δεν φεύγω από τη Θράκη εγώ. Θρακιώτης είμαι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Κύριε Γικόνογλου, σας παρακαλώ. Αφαιρείτε το χρόνο από το συνάδελφό σας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μας προκαλεί ο κ. Σαδίκ και κάνετε, κύριε Πρόεδρε, παρατηρήσεις στον ομιλητή; Προς Θεού!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Ο κ. Παπαδόπουλος πρέπει να αναφέρεται σε όλο το Σώμα και όχι σε ένα μεμονωμένο συνάδελφο. Έτσι πρέπει.

Συνεχίστε, κύριε Παπαδόπουλε.

ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ο ίδιος ο κ. συνάδελφος λέει ότι είναι Τούρκος, δεν είναι Έλληνας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Κύριε Γικόνογλου το θέμα αυτό δεν έχει σχέση με τον Προϋπολογισμό.

ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Τι δουλειά έχει εδώ μέσα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Το είπε σήμερα αυτό; Δεν το είπε σήμερα. Δεν άκουσα τέτοιο πράγμα εγώ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Να μην προκαλεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο κ. Σαδίκ και ο κ. Φαΐκογλου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το μήνυμα του παντουρκισμού δεν έχει θέση σ` αυτή την Αίθουσα; Μα είναι θέμα Εθνικής μας άμυνας. Αυτή είναι άποψη την οποία εκφράζω και μάλιστα εκφράζω την ανησυχία μου, γιατί δεν προβάλλεται απ` όλες τις Πτέρυγες αυτό το μήνυμα στα διεθνή φόρουμ, στους διεθνείς οργανισμούς; Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να είναι εδώ ο Υπουργός των Εξωτερικών να μας ακούσει.

Να μιλάμε για το Μάαστριχτ , συμφωνούμε, δεν υπάρχει καμία διαφωνία. Συμφωνούμε. Να μιλάμε για την Ουάσιγκτον, για τις Βρυξέλλες, επίσης, δεν υπάρχει καμία διαφωνία. Συμφωνούμε.

Ανησυχούμε όμως, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, γιατί, αν και προβάλλεται αυτός ο παντουρκισμός από τον Πρόεδρο Οζάλ, δεν έρχεται το Υπουργείο Εξωτερικών να εκμεταλλευτεί αυτή τη θέση στα διεθνή φόρουμ, στους διεθνείς οργανισμούς; Αναμένουμε την απάντηση από τον Υπουργό Εξωτερικών. Γι` αυτό επιχαίρονται και βρίσκουν την ευκαιρία κάποιοι να μιλάνε για Τούρκους στη Θράκη κ.λ.π.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΤΡΑΚΟΣ (Υφυπ. Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε, μου επιτρέπετε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Κύριε Παπαδόπουλε, δέχεστε μία διακοπή στο σημείο αυτό από τον κύριο Υπουργό;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε, υπό τον όρο ότι δεν θα μετρήσει ο χρόνος μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Όση ώρα μιλήσει ο κύριος Υπουργός θα σας αφαιρεθεί.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΤΡΑΚΟΣ (Υφυπ. Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη προβεί στις διαμαρτυρίες εκείνες και έχει ήδη θέσει το θέμα στα διεθνή fora που αφορούν στην αχαλίνωτη παντουρκική πρόθεση και διάθεση που έχει δείξει ο κ. Οζάλ. Ας μην μετατρέψουμε αυτή τη στιγμή αυτή τη συζήτηση σε ένα forum αντιπαραθέσεως.

Συντάσσομαι με την άποψή σας και με την άποψη όλων των συναδέλφων ως ο μόνος εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως αυτή τη στιγμή στο θέμα που θέσατε, ότι Τούρκοι δεν έχουν θέση στο Κοινοβούλιο. Το Σύνταγμα της Ελλάδος και οι νόμοι της Πολιτείας, σέβονται -και το έχει αποδείξει έμπρακτα η Ελληνική Πολιτεία- τα δικαιώματα των μειονοτήτων και αυτό το πράττουμε και στη μειονότητα της Θράκης. Τούρκους όμως εκπροσώπους δεν δεχόμαστε και εμείς ιδιαίτερα μέσα στο Κοινοβούλιο.

(Χειροκροτήματα από την Πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να βρούμε τρόπο -και χαιρετίζουμε τη θέση σας, κύριε Υπουργέ, εκφράζετε προφανώς τη θέση της Κυβέρνησης- να κάνουμε πράξη αυτό το οποίο λέτε εσείς. Υπάρχουν νόμοι σ` αυτή τη Χώρα που μπορούν να τιμωρούν κάποιους ανθρώπους οι οποίοι αρνούνται την ιδιότητα και την αποστολή τους ως Ελλήνων και ζουν σ` αυτό το χώρο, σ` αυτή την Αίθουσα.

Αναμένουμε από σας να πάρετε πρωτοβουλία για να γίνει πράξη αυτό το οποίο είπατε.

Θέλω, κύριε Πρόεδρε, να μην υπολογίσετε το χρόνο και συνυπογράφω τις παρατηρήσεις του συναδέλφου κυρίου Κωνσταντινίδη στα όσα είπε για Έλληνες, στα όσα είπε αν θέλετε για ορθόδοξους χριστιανούς, κρυφοχριστιανούς, που ζουν σε όλα τα μέρη της Τουρκίας -είτε Πόντιοι είτε άλλοι- και οι οποίοι μένουν χωρίς να τους δίνει κάποιος χέρι βοηθείας, ενώ στους μουσουλμάνους Έλληνες Βουλευτές, δίνουν χέρι βοηθείας. Χρειάζονται και οι άλλοι οι οποίοι είναι χριστιανοί χέρι βοήθειας από τους Έλληνες τουλάχιστον Βουλευτές.

Οι συνειρμοί, αυτοί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι ατυχείς γιατί έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας, δηλαδή και το Μάαστριχτ αλλά και ο παντουρκισμός του Οζάλ. Αλλά μετά απ` αυτά τίθεται το ερώτημα: Μπορούμε να εφησυχάσουμε και να πούμε ότι οι ξένοι θεωρούν τη Χώρα μας παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή; Μπορούμε να πούμε ότι τελείωσε η εποχή της αστάθειας στη Χώρα μας; Τα επιτεύγματα τα οποία επικαλείσθε μπορούν να ανατρέψουν τις συγκυρίες, να σώσουν την ελληνική κοινωνία από τον κατήφορο; Κάποια στοιχεία που συνθέτουν την ελληνική κοινωνία αν θέλετε. Δεν θα αναφέρω τα ναρκωτικά, δεν θα αναφέρω την υπογεννητικότητα. Είναι μέγα θέμα του Προϋπολογισμού. Επιτροπή κάναμε. Λέτε ότι θα σώσετε τα ταμεία και δεν αναφέρετε κάποιο καινούριο κονδύλι για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας στον Προϋπολογισμό του 1992.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Φράγκος): Ο συνάδελφος Βουλευτής Ροδόπης κύριος Σαδίκ είχε ζητήσει το λόγο επί προσωπικού, αλλά βλέπω ότι έχει αποχωρήσει.

Ο κύριος Νιώτης έχει το λόγο.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, οφείλω προεισαγωγικά να ενώσω και εγώ τη φωνή μου με τους άλλους συναδέλφους Βουλευτές και να αποδοκιμάσω την απαράδεκτη και προκλητική στάση του Βουλευτή Σαδήκ Αμέτ Σαδίκ, ο οποίος ήδη δημιουργεί και μείζον θέμα μέσα στο Κοινοβούλιο, θέμα που συνδέεται και με τη συνταγματική νομιμότητα και με τη δυνατότητά του να κατέχει την θέση αυτή, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Προκλήθηκε πολλές φορές να απαντήσει, αν είναι και αν αισθάνεται Έλληνας και αρνήθηκε. Και τούτη την ώρα, πιστεύω ότι αν είναι έξω από την Αίθουσα, είναι ακριβώς για να αποφύγει να τοποθετηθεί πάνω σ' αυτό το κύριο ερώτημα, το οποίο του ετέθη.

Είναι λοιπόν ένα μείζον θέμα, που αφορά ιδιαίτερα τον κύριο Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, που κάποτε θα πρέπει να τοποθετήσει τον κύριο Σαδίκ στην θέση και τις ευθύνες, που εκείνος, μόνος του οδηγεί τα πράγματα, για να αναλάβει.

Είναι ιδιαίτερα θρασύς και προκλητικός και νομίζω, ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο οφείλει να πάρει μια συγκεκριμένα στάση και θέση απέναντί του, ιδιαίτερα σ' αυτή την Αίθουσα όσοι καταγόμαστε από τις χαμένες πατρίδες.

Και θέλω να πω στο κύριο Σαδίκ, ότι είμαι ομογενής δεύτερης γενιάς από την Κωνσταντινούπολη των 400.000 Ελλήνων, που σήμερα απέμειναν μόνο 3.500. Θα πρέπει λοιπόν να κατανοήσει σε ποιους απευθύνεται, ποιών την ιστορική μνήμη αναμοχλεύει και πού οδηγεί τα πράγματα.

Ένα δε κρίσιμο ερώτημα είναι, αν βρίσκεται εδώ μέσα σαν εκπρόσωπος θρησκευτικής μειονότητας, όπου εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα, ή αν αισθάνεται εκπρόσωπος εθνικής μειονότητας, οπότε τίθεται μείζον θέμα. Και αν αισθάνεται εκπρόσωπος θρησκευτικής μειονότητας, τι κάνει για τα δικαιώματα του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, ο οποίος ταλαιπωρείται από τον οποιονδήποτε νομαρχίσκο της Κωνσταντινούπολης;

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Η ιστορία του ενδύματος από το φύλλο συκής των Πρωτοπλάστων μέχρι τα μοντελάκια της Ζιζέλ

Πέρασαν τουλάχιστον 25.000 χρόνια από τότε που ο άνθρωπος επινόησε την πρώτη ενδυμασία του , βάζοντας έτσι το πρώτο λιθαράκι σ’αυτό που σήμερα αποκαλούμε βιομηχανία της μόδας , η οποία αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας , με τζίρους τρισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με ...

Διαβάστε περισσότερα

Η εισβολή της κάλτσας στην πολιτική ζωή…

Τι είναι η κάλτσα; Πρόκειται για ένα εσώρουχο που φοριέται στα πόδια για να προστατεύει το δέρμα από την τριβή με το εσωτερικό του παπουτσιού, να απορροφά τον ιδρώτα και να προφυλάσσει από το κρύο. Ενίοτε,όμως μπορεί να εκθέσει κάποιον ποικιλοτρόπως. Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων βιασμού και αποπλάνησης ανηλίκων

Τα νούμερα είναι ανατριχιαστικά. Δείχνουν πρωτοφανή αύξηση των περιστατικών βιασμού και κακοποίησης ανηλίκων μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Επισήμως έχουν καταγγελθεί 25, οι αρχές όμως πιστεύουν ότι τα περιστατικά που δεν έχουν καταγραφεί, για ευνόητους λόγους, είναι απείρως περισσότερα. Ανατριχιαστική είναι και μία άλλη ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι «Άγγελοι» της Κύπρου

Μια ιδέα, η εξέλιξή της, η μόνιμη φροντίδα, η διαρκής απασχόληση, οι εναλλαγές, οι προσθήκες, η ανατροφή της.Η Γιώτα, η Έλβα και η Νανά που ζουν την Κύπρο είναι τρεις γυναίκες, τρεις κόσμοι διαφορετικοί, που συνενώνονται και έρχονται να ταράξουν την ζωή σας… με την ...

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικές καταστροφές: ένοχες για 100.000 θανάτους και ζημιές 150 δις

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Σκοτώνει ή τραυματίζει τα έμψυχα και καταστρέφει τα άψυχα.. Σ’ αυτήν αποδίδεται ένα μεγάλο μέρος των φαινομένων που κατά τη κατά την χρονική περίοδο 1998‐2009,προκάλεσαν το θάνατο 100.000 ανθρώπων , εκατομμύρια τραυματισμούς και οικονομικές απώλειες ύψους 150 δις ευρώ. Μιλάμε ...

Διαβάστε περισσότερα

Φόρτωσαν τη συνέχεια του κράτους στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο!

Το πρωθυπουργικό αεροπλάνο το είχε αγοράσει ο Τσοχατζόπουλος ,το 2002. Ο Σαμαράς υποσχέθηκε το 2012 να το πουλήσει για λόγους οικονομίας , αντ’ αυτού ,όμως το 2013 τριπλασίασε τις ώρες πτήσης του. Ο Τσίπρας επίσης δεσμεύθηκε να το ξεφορτωθεί αυτός "από την πρώτη κιόλας εβδομάδα ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι υπεράνθρωποι του Μουντιάλ και τα μυστικά τους…

Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο Μουντιάλ προέρχονται από μία σεζόν κατά την οποίαν μπορεί να πήραν μέρος σε 50-80 παιχνίδια. Όσοι μάλιστα αγωνίζονται στα κορυφαία πρωταθλήματα μπορεί να έχουν λάβει μέρος σε τρία ματς την εβδομάδα κατά τη διάρκεια πολλών περιόδων μέσα σε μία σεζόν. Άραγε ...

Διαβάστε περισσότερα

Ευρώπη :Κάθε καταιγίδα κι ένα μνημόνιο από πλευράς κόστου

Οι καταιγίδες στην Ευρώπη έχουν εξελιχθεί στον πιο δαπανηρό φυσικό κίνδυνο , όπως προκύπτει από μελέτη της περιόδου 1998-2009.Με βάση ,όμως τις ανθρώπινες απώλειες , οι καταιγίδες κατατάσσονται στην τέταρτη θέση μετά τον καύσωνα, τις πλημμύρες και τους σεισμούς. Στην γηραιά ήπειρο, οι μεγάλες καταιγίδες συμβαίνουν ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι χούλιγκανς έδιωξαν από τα γήπεδα το 60% των φιλάθλων!

Πόσους ακόμη φιλάθλους- με την πραγματική έννοια του όρου ,βέβαια- θα διώξουν από τις κερκίδες οι λεγόμενοι οργανωμένοι «φίλαθλοι» ή αλλιώς χούλιγκανς των γηπέδων; Τα στοιχεία από την προσέλευση στους αγώνες δείχνουν ότι όσο πυκνώνουν τα περιστατικά βίας στα γήπεδα ,τόσο μειώνεται η προσέλευση θεατών ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρωσίδα που κέρδισε τους ποδοσφαιρόφιλους είναι πορνοστάρ;H Νατάλια λέει όχι...

Η Νατάλια Νεμτσίμοβα, η εντυπωσιακή κατάξανθη οπαδός της Ρωσίας στο Μουντιάλ έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο της πιο καυτής φιλάθλου που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στις κερκίδες της διεθνούς διοργάνωσης. Μαζί με τον τίτλο βέβαια κέρδισε και την «ρετσινιά» της πορνοστάρ, αφού η προσοχή που τράβηξε ...

Διαβάστε περισσότερα

Εύρηκα- εύρηκα- μία μπουλντόζα στην Αθήνα!-Του Ιπποκράτη Πολίτη

Μία μπουλντόζα στο κέντρο της Αθήνας είναι ό,τι πιο ασυνήθιστο μπορεί να συμβεί σε μία περιοχή που έχει αφεθεί στην τύχη της από κυβερνήσεις , Περιφέρεια και Δήμο. Ίσως θα’ πρεπε να βάλουν το μηχάνημα σε ένα Μουσείο όπως έκαναν οι κάτοικοι του δήμου Εορδαίας ...

Διαβάστε περισσότερα

Πως οι διπλωμάτες προσπάθούν να τουμπάρουν ο ένας τον άλλον

Οι κατάσκοποι λένε ότι σε δύο μόνο χώρες δεν μπορεί να ανθίσει το επάγγελμα τους. Στην Ιαπωνία γιατί δεν μιλά κανείς και στην Ελλάδα γιατί μιλούν όλοι. Ο διπλωμάτης, άραγε, που μπορεί να αποδώσει καλύτερα; Ο Άγγελος Βλάχος που στην πολυετή και λίαν επιτυχημένη διπλωματική σταδιοδρομία ...

Διαβάστε περισσότερα

Μουσείο το πέτρινο σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη στην Καρδίτσα

Στην περιοχή Παλιοζωγλόπι κοντά στο χωριό Ραχούλα του δήμου Καρδίτσας, και σε κοντινή απόσταση από τον τάφο του, στο «αγνάντι» του Αη Λιά, βρίσκεται το Μουσείο Φλωράκη. Πρόκειται για το ανακατασκευασμένο σπίτι του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη που αποτελείται από ένα διώροφο πέτρινο κτίσμα ...

Διαβάστε περισσότερα

Απείθαρχοι και αγενείς είναι οι Ελληνες πίσω από το τιμόνι

Απείθαρχοι και παρορμητικοί οι Ελληνες οδηγοί, οι Γερμανοί και οι Σουηδοί είναι ρέκτες της ταχύτητας και όλοι οι Ευρωπαίοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τα smartphones την ώρα που οδηγούν. Αυτά διαπιστώνει μεγάλη έρευνα για την οδηγική συμπεριφορά των Ευρωπαίων σε έντεκα χώρες της Ενωσης, που ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι γυναίκες του Πικάσο μέσα από τα μάτια του μεγάλου ζωγράφου

Πάνω στον τάφο του Πικάσο τοποθετήθηκε το άγαλμα της Μαρί Τερέζ Βαλτέρ, ίσως της μεγαλύτερης αγάπης της ζωής του. Η Ντόρα Μάαρ, κάποια στιγμή του είχε πει: «Μπορεί σαν καλλιτέχνης να είσαι εκπληκτικός, αλλά ηθικά είσαι άχρηστος». Η Φρανσουάζ Ζιλό ήταν η μοναδική γυναίκα που ...

Διαβάστε περισσότερα

Forbes: Oι 20 πιo πλούσιες ομάδες στον κόσμο

Οι 20 κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο έχουν μέση αξία 1,69 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 14% σε σχέση με πέρυσι και 74% σε σύγκριση με το 2013! Η αύξηση της αξίας υποστηρίχθηκε από την αύξηση των εσόδων των συλλόγων. Αυτό αναφέρει η έκθεση που παρουσίασε το ...

Διαβάστε περισσότερα

Φρέσκο φαγητό στο διάστημα από Έλληνες φοιτητές!

«Λύση» σε ένα από τα αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες έρχονται να δώσουν δύο νέοι Έλληνες φοιτητές. Ο λόγος για τον Μεταπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αυγουστίνο Πανταζίδη, και την προπτυχιακή φοιτήτρια του ίδιου τμήματος, ...

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα απίθανα και συγκλονιστικά των Μουντιάλ

Όσες φορές η πολιτική προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Μουντιάλ, έχασε το ποδόσφαιρο, χωρίς να κερδίσει ,όμως η πολιτική. Το πρώτο κάζο του ποδοσφαίρου συνέβη το 1934, όταν η φασιστική τότε Ιταλία είχε αναλάβει το Μουντιάλ. Ο Μουσολίνι το είδε σαν μία ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι 8 εντολές του Αϊνστάιν στη σύζυγό του!

Έχουν χυθεί τόνοι από μελάνι για την διαφορετική πλευρά και προσωπικότητα του Άλμπερτ Aϊνστάιν. Τον έχουν χαρακτηρίσει ψυχρό, άπιστο, ζηλόφθονο και μισογύνη. Μέχρι και σήμερα, 63 χρόνια μετά, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες. Η «Mirror» ανοίγει κι άλλο παράθυρο από την προσωπική του ζωή και ...

Διαβάστε περισσότερα

Πολυφυλετικές γειτονιές στα…καταστρώματα !-Του Ιπποκράτη Πολίτη

Θα’ λεγε κανείς ότι η τουριστική Ελλάδα δεν χωράει άλλους επισκέπτες. Ότι όλα έχουν γεμίσει. Ξενοδοχεία , σπίτια και καταλύματα παντός είδους. Και ότι ελλείψει άλλων χώρων ,οι επισκέπτες τη βγάζουν στο …κατάστρωμα, τουτέστιν στα παγκάκια και στις πλατείες. Το πιο πιθανό ,όμως είναι να πρόκειται ...

Διαβάστε περισσότερα

Εί-δη-ση : τροχονόμος στην εθνική!-Tου Ιπποκράτη Πολίτη

Αν αποτελεί είδηση το δάγκωμα ενός σκύλου από άνθρωπο και όχι το δάγκωμα ενός ανθρώπου από σκύλο, τότε αυτό που θα διαβάσετε στη συνέχεια είναι η επιτομή της είδησης. « Σε ειδική εξόρμηση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε χθες (Τετάρτη), για τον εντοπισμό οδηγών που ...

Διαβάστε περισσότερα

Εξηντάρησαν τα Στρουμφάκια αλλά ούτε λόγος για σύνταξη!

Τα Στρουμφάκια έγιναν 60 ετών, αλλά ούτε που σκέπτονται να βγουν στη σύνταξη. Αντίθετα , στο Βέλγιο επέλεξαν να τιμήσουν την επέτειο με εικονικά ταξίδια στα μαγικά δάση και τα σπήλαια που πρωταγωνιστούν στις ιστορίες τους. Τα Στρουμφάκια είναι γέννημα της φαντασίας του σκιτσογράφου Πιερ ...

Διαβάστε περισσότερα

Γαλιλαία:με μετάγγιση υδάτων σώζουν τη θάλασσα όπου περπάτησε ο Ιησούς!

Όταν οι μαθητές του Ιησού έβλεπαν τον δάσκαλο τους να περπατά στη θάλασσα της Γαλιλαίας δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι μετά από περίπου 2.000 χρόνια , δηλαδή κάπου στις μέρες μας , το ίδιο θα έκαναν και οι κοινοί θνητοί . Μόνο που αυτοί δεν θα ...

Διαβάστε περισσότερα