«Είμαστε αυτό που τρώμε»; H γαστριμαργική ιστορίας της ανθρωπότητας...

Special Report
10 Ιουνίου 2018 20:25:00

«Είμαστε αυτό που τρώμε» ,λένε οι φιλοσοφούντες περί τη γαστριμαργική. Χιλιάδες χρόνια πέρασαν από τότε που τα ενδιαφέροντα του ανθρώπου περιορίζονταν στην ανεύρεση μιας στοιχειώδους για την επιβίωση του τροφής. Σήμερα το φαγητό συμβολίζει κάτι παραπάνω από μία βιολογική ανάγκη. Είναι μία απόλαυση, που επιτυγχάνεται με την γαστρονομία, την τέχνη της επιλογής, της ετοιμασίας, του σερβιρίσματος και της απόλαυσης του καλού φαγητού. Ο κόσμος μπορεί να διαιρεθεί σε καθορισμένες γαστρονομικές περιοχές, όπου επικρατούν ξεχωριστές κουζίνες που χρησιμοποιούν κοινές μαγειρικές πρακτικές.

Το ρύζι είναι το βασικό προϊόν στο γαστριμαργικό ρεπερτόριο των χωρών της Ασίας.Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό της κουζίνας της Ινδίας και της Ινδονησίας είναι η άφθονη και εφευρετική χρησιμοποίηση των μπαχαρικών για να δώσουν μια ιδιαίτερη ζωντάνια στα φαγητά. Το ελαιόλαδο είναι ο κοινός παρανομαστής στις διάφορες μεσογειακές κουζίνες.

Η βόρεια Ευρώπη και η βόρεια Αμερική χρησιμοποιούν μια ποικιλία μαγειρικών λιπών, όπως βούτυρο, κρέμα γάλακτος ,λαρδί και λίπος χήνας και κοτόπουλου, όμως το κοινό σημείο στις περισσότερες από τις χώρες αυτές είναι το σιτάρι, η βασική σοδειά τους.

Στη Λατινική Αμερική βασικό προϊόν είναι το καλαμπόκι,που χρησιμοποιείται σε μια μεγάλη ποικιλία μορφών.


Νεολιθική επανάσταση στα…μαγειρέματα


Γύρω στο 7000 π.χ. , εμφανίζεται στην Ελλάδα μια σειρά από νέα τρόφιμα, ενώ γύρω στο 6000π.χ. εισάγονται νέες μέθοδοι παρασκευής των τροφών. Κρίνοντάς τους υπό το πρίσμα της δικής μας, σύγχρονης τεχνοτροπίας ,οι δύο αυτοί νεωτερισμοί μπορούν να χαρακτηριστούν συνολικά ως ζεύγος
«νεολιθικών επαναστάσεων». Παρόλο που και οι προηγούμενες τροφές συνέχισαν να κατέχουν σημαντική θέση, το καλλιεργημένο σιτάρι και το καλλιεργημένο κριθάρι αφενός και τα εξημερωμένα ζώα της ύστερης περιόδου αφετέρου κυριάρχησαν πολύ σύντομα στη διατροφή των πληθυσμών .

Κομβικό σημείο η χρήση της φωτιάς


Το πρώτο σημαντικό βήμα για τη δημιουργία της Γαστρονομίας ήταν η χρήση φωτιάς με την οποία ο πρωτόγονος άνθρωπος μαγείρευε την τροφή του, που οδήγησε στη δημιουργία των πρώτων φαγητών.Οι οικογένειες συγκεντρώνονταν τότε γύρω από τη φωτιά και τρώγανε μαζί τα φαγητά που είχαν μαγειρέψει. Σε αρχαίους πολιτισμούς της Ασσυρίας,της Βαβυλώνας, της Περσίας και της Αιγύπτου,η επιλογή,η ετοιμασία, το σερβίρισμα και η απόλαυση του φαγητού λάμβαναν χώρα σε πολύ εκλεπτυσμένο επίπεδο.

Η Βίβλος, στο Βιβλίο του ∆ανιήλ, αφηγείται πώς ο Βαλτάσαρ βασιλιάς των Χαλδαίων, "έκανε μια μεγάλη γιορτή σε χίλιους από τους άρχοντές του, και ήπιε κρασί μπροστά στους χίλιους." Μετά διέταξε να προσκομιστούν χρυσά και αργυρά σκεύη ο ίδιος και οι γυναίκες του, οι πρίγκιπες και οι παλλακίδες ήπιαν κρασί και ύμνησαν τους θεούς του χρυσού, του αργύρου, του ορείχαλκου και της πέτρας.


Όταν οι Αθηναίοι έτρωγαν …ξαπλωμένοι

Στην αρχαία Ελλάδα ,ώρα του φαγητού ήταν μία ευκαιρία τροφής όχι μόνο του σώματος αλλά και του πνεύματος. Οι Αθηναίοι ξάπλωναν σε ανάκλιντρα ενώ ετρωγαν και συνόδευαν το γεύμα τους με μουσική, ποίηση και χορό.

Οι Έλληνες δημιούργησαν τη φιλοσοφική βάση του ευ ζην, την Επικούρεια φιλοσοφία σύμφωνα με την οποία κύριος σκοπός της ζωής είναι η τέρψη, που όμως αλλιώς την εννοούν πολλοί σήμερα.Οι Επικούρειοι πίστευαν ότι η τέρψη μπορεί να επιτευχθεί κατά τον καλύτερο τρόπο με την άσκηση αυτοσυγκράτησης και τη μείωση των επιθυμιών στο ελάχιστο.

Σήμερα επικούρειος θεωρείται κάποιος"που είναι προικισμένος με ευαίσθητη και διακριτική γεύση για το φαγητό και το κρασί .Οι αρχαίοι Έλληνες ασκούσαν τη μετριοπάθεια στα πάντα, αντίθετα με τους Ρωμαίους που ήταν γνωστοί για τις υπερβολές τους . Οι κοινοί πολίτες τρέφονταν με κριθάρι και χυλό σιταριού, ψάρια και αλεσμένα κουκουνάρια όμως οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες κι οι πλούσιοι αριστοκράτες κυριολεκτικά περιδρόμιαζαν σε παραλυτικές ποικιλίες φαγητών,έστηναν πλουσιοπάροχα δείπνα, όπου σερβίρονταν πάνω από 100 διαφορετικά είδη ψαριών και βουνά από κρέας βοδινό, χοιρινό, μοσχαράκι, αρνιού, αγριόχοιρου, ελαφιού στρουθοκαμήλου, πάπιας και παγωνιού. Παράγγελναν τη μεταφορά χιονιού και πάγου από τις Άλπεις για να ψύχουν τα ευαίσθητα φαγητά και έστελναν ειδικούς στα ακρότατα όρια της ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για να αναζητήσουν εξωτικές νοστιμιές.

Ο Ρωμαίος συγγραφέας Ιουβενάλιος,αναφερόμενος στα τέλη του 1ου και τις αρχές του 2ουμ.Χ.αιώνα, περιγράφει δείπνο όπου σερβίρονταν μπαρμπούνια από τη Κορσική και λάμπραινες από τη Σικελία. Πάντως, μολονότι οι Ρωμαίοι έδιναν μεγάλη σημασία στις εξωτικές νοστιμιές, δεν ήταν γαστρονόμοι με την
αληθινή έννοια του όρου.Ο όρος υπονοεί μια ευαισθησία και διακριτική ικανότητα η οποία τους έλειπε...


Αυτοκρατορικές …αγριότητες


Η αχαλίνωτη όρεξη των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων και ευγενών συχνά τραβούσαν τα πράγματα στα άκρα.Ο Αυτοκράτορας Καλιγούλας έπινε μαργαριτάρια διαλυμένα σε ξύδι.Για τον Μάξιμο αναφέρεται ότι κατανάλωνε 30 κιλά κρέας την ημέρα και ο Αλμπίνος λέγεται ότι έφαγε 300 σύκα, 100 ροδάκινα,10 πεπόνια και πελώριες ποσότητες άλλων φαγητών σε μια καθισιά. Ο Λούκουλος ήταν ένας πάμπλουτος που έκανε τόσο πλουσιοπάροχα δείπνα, ώστε το όνομά του έγινΕ σύμβολο τόσο της εξωφρενικής σπατάλης όσο και της μαγειρικής εξοχότητας.Η μανία επίδειξης των ρωμαϊκών συμποσίων σατιρίζεται από τον Πετρώνιο στο Σατυρικό" του, που γράφτηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ . Ένας απελεύθερος ονόματι Τριμάλχιος διασκεδάζει σε ένα γιγαντιαίο εορτασμό στον οποίο οι συνδαιτυμόνες απολαμβάνουν το ένα εξωκοσμικό θέαμα μετά το άλλο.

Σερβίρεται ένας γάιδαρος πάνω σε δίσκο, κυκλωμένος από ασημένια πιάτα που περιέχουν κρέατα βουτηγμένα στο μέλι. Μια τεράστια γουρούνα είναι κομμένη και από την πιατέλα πετούν ζωντανές κίχλες. Ένας σεφ ανοίγει την κοιλιά ενός ψητού γουρουνόπουλου και βγάζει από μέσα αιματηρά λουκάνικα και πίτες.

Τα δείπνα και οι γιορτές του Μεσαίωνα χαρακτηρίζονταν επίσης από τη χοντροκοπιά και την επιδειξιομανία και μόνο από τον Φράγκο Αυτοκράτορα Καρλομάγνος προστέθηκε μία νότα εκλέπτυνσης, με τη διακόσμηση των χώρων και τη χρήση αργυρών σκευών,χωρίς όμως ουσιαστικές βελτιώσεις στο φαγητό.

Το σημείο καμπής για τη γέννηση της γαστρονομικής τελειότητα ήταν η ιταλική Αναγέννηση.Στις αρχές του 15ου αιώνα, πλούσιοι έμποροι στην Ιταλία παρέθεταν καλαίσθητα συμπόσια. Αντί για τα χοντροκομμένα κομμάτια κρέατος που έτρωγαν αλλού, απολάμβαναν θαυμάσιες νοστιμιές όπως μανιτάρια, σκόρδο, τρούφες κα ιτουρνεντό( χοντρές φέτες από φιλέτο μόσχου) και πιάτα ζυμαρικών,όπως λαζάνια και ραβιόλια.

Όταν ο Βικέντιος Α`, ο ∆ούκας της Μάντοβας, γιόρτασε το γάμο του το 1581, ένας προσκεκλημένος αφηγήθηκε πως υπήρχαν 100 κυρίες, όμορφες πέρα από κάθε μέτρο και πλουσιότατα ντυμένες και πάνω σε ένα ωραίο μπουφέ έβλεπε κανείς μια μεγάλη σειρά από διάφορα κύπελλα, καράφες και ποτήρια κολονάτα και πανέμορφα σκεύη που ξεπερνούσαν κάθε περιγραφή. Η γιορτή κράτησε τρεις ώρες.

Τα τραπέζια ήταν στρωμένα με λεπτότατα κεντημένα υφάσματα. Ο προσκεκλημένος αφηγείται ότι το πρώτο σερβίρισμα από τον μπουφέ ήταν μεγάλες σαλάτες καλυμμένες με φανταστικές συνθέσεις, όπως ζώα από κίτρα κάστρα από γογγύλια τείχη από λεμόνια και πολύχρωμα στολισμένα με φέτες από χοιρομέρι,αυγά από κέφαλους ρέγγα ,αντσούγες,κάπαρη, ελιές χαβιάρι μαζί με ζαχαρωμένα λουλούδια και άλλα φρούτα γλασέ.

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Forbes: Oι 20 πιo πλούσιες ομάδες στον κόσμο

Οι 20 κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο έχουν μέση αξία 1,69 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 14% σε σχέση με πέρυσι και 74% σε σύγκριση με το 2013! Η αύξηση της αξίας υποστηρίχθηκε από την αύξηση των εσόδων των συλλόγων. Αυτό αναφέρει η έκθεση που παρουσίασε το ...

Διαβάστε περισσότερα

Φρέσκο φαγητό στο διάστημα από Έλληνες φοιτητές!

«Λύση» σε ένα από τα αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες έρχονται να δώσουν δύο νέοι Έλληνες φοιτητές. Ο λόγος για τον Μεταπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αυγουστίνο Πανταζίδη, και την προπτυχιακή φοιτήτρια του ίδιου τμήματος, ...

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα απίθανα και συγκλονιστικά των Μουντιάλ

Όσες φορές η πολιτική προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Μουντιάλ, έχασε το ποδόσφαιρο, χωρίς να κερδίσει ,όμως η πολιτική. Το πρώτο κάζο του ποδοσφαίρου συνέβη το 1934, όταν η φασιστική τότε Ιταλία είχε αναλάβει το Μουντιάλ. Ο Μουσολίνι το είδε σαν μία ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι 8 εντολές του Αϊνστάιν στη σύζυγό του!

Έχουν χυθεί τόνοι από μελάνι για την διαφορετική πλευρά και προσωπικότητα του Άλμπερτ Aϊνστάιν. Τον έχουν χαρακτηρίσει ψυχρό, άπιστο, ζηλόφθονο και μισογύνη. Μέχρι και σήμερα, 63 χρόνια μετά, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες. Η «Mirror» ανοίγει κι άλλο παράθυρο από την προσωπική του ζωή και ...

Διαβάστε περισσότερα

Πολυφυλετικές γειτονιές στα…καταστρώματα !-Του Ιπποκράτη Πολίτη

Θα’ λεγε κανείς ότι η τουριστική Ελλάδα δεν χωράει άλλους επισκέπτες. Ότι όλα έχουν γεμίσει. Ξενοδοχεία , σπίτια και καταλύματα παντός είδους. Και ότι ελλείψει άλλων χώρων ,οι επισκέπτες τη βγάζουν στο …κατάστρωμα, τουτέστιν στα παγκάκια και στις πλατείες. Το πιο πιθανό ,όμως είναι να πρόκειται ...

Διαβάστε περισσότερα

Εί-δη-ση : τροχονόμος στην εθνική!-Tου Ιπποκράτη Πολίτη

Αν αποτελεί είδηση το δάγκωμα ενός σκύλου από άνθρωπο και όχι το δάγκωμα ενός ανθρώπου από σκύλο, τότε αυτό που θα διαβάσετε στη συνέχεια είναι η επιτομή της είδησης. « Σε ειδική εξόρμηση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε χθες (Τετάρτη), για τον εντοπισμό οδηγών που ...

Διαβάστε περισσότερα

Εξηντάρησαν τα Στρουμφάκια αλλά ούτε λόγος για σύνταξη!

Τα Στρουμφάκια έγιναν 60 ετών, αλλά ούτε που σκέπτονται να βγουν στη σύνταξη. Αντίθετα , στο Βέλγιο επέλεξαν να τιμήσουν την επέτειο με εικονικά ταξίδια στα μαγικά δάση και τα σπήλαια που πρωταγωνιστούν στις ιστορίες τους. Τα Στρουμφάκια είναι γέννημα της φαντασίας του σκιτσογράφου Πιερ ...

Διαβάστε περισσότερα

Γαλιλαία:με μετάγγιση υδάτων σώζουν τη θάλασσα όπου περπάτησε ο Ιησούς!

Όταν οι μαθητές του Ιησού έβλεπαν τον δάσκαλο τους να περπατά στη θάλασσα της Γαλιλαίας δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι μετά από περίπου 2.000 χρόνια , δηλαδή κάπου στις μέρες μας , το ίδιο θα έκαναν και οι κοινοί θνητοί . Μόνο που αυτοί δεν θα ...

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πατητήρια σταφυλιών της Βυζαντινής Περιόδου στο Ισραήλ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο αρχαία πατητήρια σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού από τη Βυζαντινή Περίοδο στο Εθνικό Πάρκο Τσιπορί στο βόρειο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η Αρχή Φύσης και Εθνικών Πάρκων της χώρας. Οι κατασκευές βρέθηκαν μέσα σε μια καλυμμένη δεξαμενή νερού, ανακάλυψη την οποία η Αρχή χαρακτήρισε ...

Διαβάστε περισσότερα

Ιαματικές πηγές ,ένας ανεκμετάλλευτος φυσικός πλούτος

Η ιστορία των λουτρών είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου μας. Στην Ελλάδα, οι θεραπευτικές ιδιότητες ορισμένων πηγών ήταν γνωστές από την αρχαιότητα γι’ αυτό και η χώρα μας θεωρείται το μέρος που έχει τις περισσότερες ιαματικές πηγές από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες . Τα ...

Διαβάστε περισσότερα

Εδώ τα καλά γκαρσόνια της Ευρώπης!Πως υιοθετήσαμε αυτό που αφορίζαμε...

Γίναμε ,λοιπόν αυτό που φοβόμαστε: τα γκαρσόνια της Ευρώπης. Και γίναμε ασμένως, με την έννοια ότι όταν δεν έχεις να θρέψεις τα παιδιά σου ,κάνεις οποιαδήποτε δουλειά. Και την κάνεις με ευχαρίστηση, αν έχεις λίγο φιλότιμο . Χαιρέκακα θαρρείς , οι ευρωπαικές εκθέσεις το διαλαλούν ...

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί η θεία από το Σικάγο δεν θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα;-Του Μιχάλη Κανιμά

Άραγε με ποιο τρόπο θα χειριστεί ο σκηνοθέτης του μέλλοντος το φαινόμενο της μαζικής φυγής των Ελλήνων στα ξένα την περίοδο της τελευταίας οικονομικής κρίσης; Ποιο θα είναι το μοτίβο μιας κινηματογραφικής ταινίας για τον Έλληνα που εγκαταλείπει τη χώρα του σε αναζήτηση δουλειάς στο ...

Διαβάστε περισσότερα

Ρι Σολ Γιου: μία γυναίκα–μυστήριο στο πλευρό του Κιμ…

Toν Ιούλιο του 2012, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσαν ότι η Ρι Σολ Γιου είναι σύζυγος του Κιμ Γιονγκ Ουν. Τα διεθνή μέσα για πάνω από μία εβδομάδα πήραν φωτιά για τη «γυναίκα μυστήριο» που εμφανιζόταν στο πλευρό του Βορειοκορεάτη σε μία ...

Διαβάστε περισσότερα

«Είμαστε αυτό που τρώμε»; H γαστριμαργική ιστορίας της ανθρωπότητας...

«Είμαστε αυτό που τρώμε» ,λένε οι φιλοσοφούντες περί τη γαστριμαργική. Χιλιάδες χρόνια πέρασαν από τότε που τα ενδιαφέροντα του ανθρώπου περιορίζονταν στην ανεύρεση μιας στοιχειώδους για την επιβίωση του τροφής. Σήμερα το φαγητό συμβολίζει κάτι παραπάνω από μία βιολογική ανάγκη. Είναι μία απόλαυση, που επιτυγχάνεται ...

Διαβάστε περισσότερα

Σεξοτουρισμός: μία οργανωμένη παιδεραστία κάτω από τα μάτια των αρχών

Ο σεξοτουρισμός έχει εξελιχθεί σε μία κραταιά βιομηχανία. Τα τσάρτερ του έρωτα απογειώνονται συνεχώς από τις ανεπτυγμένες χώρες με προορισμό κυρίως την Ταιλάνδη, τις Φιλιππίνες , τη Βραζιλία , τον Αγιο Δομίνικο, τη Ρωσία, αλλά και ορισμένες άλλες ευρωπαικές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Διεθνή γραφεία ...

Διαβάστε περισσότερα

Αφιέρωμα στον γλυπτικό λόγο του "αρχιμάστορα" Θόδωρου

«Εφυγε» από τη ζωή στα 87 του χρόνια ο γλύπτης Θεόδωρος. Ο Θόδωρος (Θεόδωρος Παπαδημητρίου)γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1931 όπου πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, ενώ έλκει την καταγωγή του από το ορεινό χωριό Άγιος Βλάσης. Τελείωσε το γυμνάσιο στο Αγρίνιο το 1949 και ...

Διαβάστε περισσότερα

“Καμακώνοντας“ με τις ευλογίες Ξενίου Διός…

Μόλις προχθές το συνειδητοποίησα. Οι παλαιότεροι όταν θέλουν να συναντηθούν με κάποιον συνομήλικο τους στο Σύνταγμα δίνουν ραντεβού στην καφετέρια «του Παπασπύρου ». Οι νεότεροι όταν θέλουν να συναντηθούν στην ίδια περιοχή δίνουν ραντεβού στην ίδια καφετέρια μόνο που λέγεται «Εθνικόν» . Σημαδιακή η διαφορά. Μία ...

Διαβάστε περισσότερα

Προς αρμοδίους επιστολή δικαίως αγανακτισμένου το ανάγνωσμα...

Η δημοτική αστυνομία βάζει πρόστιμο σε όσους παρκάρουν σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης χωρίς να έχουν ενεργοποιήσει την ειδική κάρτα, αδιαφορεί ,ωστόσο για το παρκάρισμα στα πεζοδρόμια , σε πεζόδρομους, πλατείες και στοές . Ακόμη και η πλατεία Κοτζιά απέναντι από το δημαρχείο έχει γίνει χώρος στάθμευσης ...

Διαβάστε περισσότερα

Έξι ελληνικά πανεπιστήμια με παγκόσμιο κύρος

Βελτιωμένες επιδόσεις έχουν 6 πανεπιστήμια της Ελλάδα όσον αφορά το κύρος του πτυχίου των αποφοίτων σύμφωνα με έρευνα της παγκόσμιας ομάδα αναλυτών ανώτατης εκπαίδευσης της QS Quacquarelli Symonds. Συγκεκριμένα, η έρευνα βασίστηκε στον δείκτη που μετρά την Φήμη των Εργοδοτών (Employer Reputation Indicator) και ο συγκεκριμένος ...

Διαβάστε περισσότερα

Κιμ Γιονγκ Ουν: Τζαμπατζής στη συνάντηση με τον Τραμπ!

Ο εκκεντρικός Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει περιουσία τουλάχιστον πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων ( από ποια δουλειά δεν είναι γνωστό) δείχνει όμως να είναι ένας δεινός φραγκοφονιάς. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Κιμ Γιονγκ Ουν προέβαλε την απαίτηση να πληρώσει ο Ντόναλντ Τράμπ δηλαδή το αμερικανικό δημόσιο τα ...

Διαβάστε περισσότερα

Γέμισε "Καίσαρες" η Ελλάδα που γέμισαν τις τσέπες μαιευτήρων και Κλινικών

Ως παράδειγμα προς αποφυγήν από τους παγκόσμιους φορείς υγείας αντιμετωπίζεται η χώρα μας όσον αφορά τις καισαρικές τομές τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά μαιευτήρια σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας (ΣΕΜΠ). Κάθε προηγούμενο ρεκόρ έχουν σπάσει οι γεννήσεις με καισαρική τομή τόσο ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο τάφος του Αθλητή» στη Ρώμη έκρυβε σπουδαίες αρχαιολογικές εκπλήξεις

Εκτελώντας χωματουργικές εργασίες σε προάστιο της Ρώμης, το μέλος ενός συνεργείου άνοιξε τυχαία μια τρύπα στην πλευρά του ταφικού θαλάμου, ανακαλύπτοντας το σπουδαίο εύρημα. «Αν η μηχανή τρυπούσε μόλις τέσσερα εκατοστά πιο αριστερά, δεν θα βρίσκαμε ποτέ τον τάφο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Francesco Prosperetti, ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η Βουγιουκλάκη έριχνε γέφυρες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Μία ζωή χτυποκάρδια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις . Όμως το 1963 τα καρδιοχτύπια εκτός από έναν παρά λίγο πόλεμο για την Κύπρο, αφορούσαν και κάτι πιο ευχάριστο. Ήταν η πιο επιτυχημένη ελληνοτουρκική συνεργασία στον τομέα της έβδομης τέχνης με την ταινία "Χτυποκάρδια στο Θρανίο", που γυρίστηκε ...

Διαβάστε περισσότερα