«Είμαστε αυτό που τρώμε»; H γαστριμαργική ιστορίας της ανθρωπότητας...

Special Report
10 Ιουνίου 2018 20:25:00

«Είμαστε αυτό που τρώμε» ,λένε οι φιλοσοφούντες περί τη γαστριμαργική. Χιλιάδες χρόνια πέρασαν από τότε που τα ενδιαφέροντα του ανθρώπου περιορίζονταν στην ανεύρεση μιας στοιχειώδους για την επιβίωση του τροφής. Σήμερα το φαγητό συμβολίζει κάτι παραπάνω από μία βιολογική ανάγκη. Είναι μία απόλαυση, που επιτυγχάνεται με την γαστρονομία, την τέχνη της επιλογής, της ετοιμασίας, του σερβιρίσματος και της απόλαυσης του καλού φαγητού. Ο κόσμος μπορεί να διαιρεθεί σε καθορισμένες γαστρονομικές περιοχές, όπου επικρατούν ξεχωριστές κουζίνες που χρησιμοποιούν κοινές μαγειρικές πρακτικές.

Το ρύζι είναι το βασικό προϊόν στο γαστριμαργικό ρεπερτόριο των χωρών της Ασίας.Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό της κουζίνας της Ινδίας και της Ινδονησίας είναι η άφθονη και εφευρετική χρησιμοποίηση των μπαχαρικών για να δώσουν μια ιδιαίτερη ζωντάνια στα φαγητά. Το ελαιόλαδο είναι ο κοινός παρανομαστής στις διάφορες μεσογειακές κουζίνες.

Η βόρεια Ευρώπη και η βόρεια Αμερική χρησιμοποιούν μια ποικιλία μαγειρικών λιπών, όπως βούτυρο, κρέμα γάλακτος ,λαρδί και λίπος χήνας και κοτόπουλου, όμως το κοινό σημείο στις περισσότερες από τις χώρες αυτές είναι το σιτάρι, η βασική σοδειά τους.

Στη Λατινική Αμερική βασικό προϊόν είναι το καλαμπόκι,που χρησιμοποιείται σε μια μεγάλη ποικιλία μορφών.


Νεολιθική επανάσταση στα…μαγειρέματα


Γύρω στο 7000 π.χ. , εμφανίζεται στην Ελλάδα μια σειρά από νέα τρόφιμα, ενώ γύρω στο 6000π.χ. εισάγονται νέες μέθοδοι παρασκευής των τροφών. Κρίνοντάς τους υπό το πρίσμα της δικής μας, σύγχρονης τεχνοτροπίας ,οι δύο αυτοί νεωτερισμοί μπορούν να χαρακτηριστούν συνολικά ως ζεύγος
«νεολιθικών επαναστάσεων». Παρόλο που και οι προηγούμενες τροφές συνέχισαν να κατέχουν σημαντική θέση, το καλλιεργημένο σιτάρι και το καλλιεργημένο κριθάρι αφενός και τα εξημερωμένα ζώα της ύστερης περιόδου αφετέρου κυριάρχησαν πολύ σύντομα στη διατροφή των πληθυσμών .

Κομβικό σημείο η χρήση της φωτιάς


Το πρώτο σημαντικό βήμα για τη δημιουργία της Γαστρονομίας ήταν η χρήση φωτιάς με την οποία ο πρωτόγονος άνθρωπος μαγείρευε την τροφή του, που οδήγησε στη δημιουργία των πρώτων φαγητών.Οι οικογένειες συγκεντρώνονταν τότε γύρω από τη φωτιά και τρώγανε μαζί τα φαγητά που είχαν μαγειρέψει. Σε αρχαίους πολιτισμούς της Ασσυρίας,της Βαβυλώνας, της Περσίας και της Αιγύπτου,η επιλογή,η ετοιμασία, το σερβίρισμα και η απόλαυση του φαγητού λάμβαναν χώρα σε πολύ εκλεπτυσμένο επίπεδο.

Η Βίβλος, στο Βιβλίο του ∆ανιήλ, αφηγείται πώς ο Βαλτάσαρ βασιλιάς των Χαλδαίων, "έκανε μια μεγάλη γιορτή σε χίλιους από τους άρχοντές του, και ήπιε κρασί μπροστά στους χίλιους." Μετά διέταξε να προσκομιστούν χρυσά και αργυρά σκεύη ο ίδιος και οι γυναίκες του, οι πρίγκιπες και οι παλλακίδες ήπιαν κρασί και ύμνησαν τους θεούς του χρυσού, του αργύρου, του ορείχαλκου και της πέτρας.


Όταν οι Αθηναίοι έτρωγαν …ξαπλωμένοι

Στην αρχαία Ελλάδα ,ώρα του φαγητού ήταν μία ευκαιρία τροφής όχι μόνο του σώματος αλλά και του πνεύματος. Οι Αθηναίοι ξάπλωναν σε ανάκλιντρα ενώ ετρωγαν και συνόδευαν το γεύμα τους με μουσική, ποίηση και χορό.

Οι Έλληνες δημιούργησαν τη φιλοσοφική βάση του ευ ζην, την Επικούρεια φιλοσοφία σύμφωνα με την οποία κύριος σκοπός της ζωής είναι η τέρψη, που όμως αλλιώς την εννοούν πολλοί σήμερα.Οι Επικούρειοι πίστευαν ότι η τέρψη μπορεί να επιτευχθεί κατά τον καλύτερο τρόπο με την άσκηση αυτοσυγκράτησης και τη μείωση των επιθυμιών στο ελάχιστο.

Σήμερα επικούρειος θεωρείται κάποιος"που είναι προικισμένος με ευαίσθητη και διακριτική γεύση για το φαγητό και το κρασί .Οι αρχαίοι Έλληνες ασκούσαν τη μετριοπάθεια στα πάντα, αντίθετα με τους Ρωμαίους που ήταν γνωστοί για τις υπερβολές τους . Οι κοινοί πολίτες τρέφονταν με κριθάρι και χυλό σιταριού, ψάρια και αλεσμένα κουκουνάρια όμως οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες κι οι πλούσιοι αριστοκράτες κυριολεκτικά περιδρόμιαζαν σε παραλυτικές ποικιλίες φαγητών,έστηναν πλουσιοπάροχα δείπνα, όπου σερβίρονταν πάνω από 100 διαφορετικά είδη ψαριών και βουνά από κρέας βοδινό, χοιρινό, μοσχαράκι, αρνιού, αγριόχοιρου, ελαφιού στρουθοκαμήλου, πάπιας και παγωνιού. Παράγγελναν τη μεταφορά χιονιού και πάγου από τις Άλπεις για να ψύχουν τα ευαίσθητα φαγητά και έστελναν ειδικούς στα ακρότατα όρια της ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για να αναζητήσουν εξωτικές νοστιμιές.

Ο Ρωμαίος συγγραφέας Ιουβενάλιος,αναφερόμενος στα τέλη του 1ου και τις αρχές του 2ουμ.Χ.αιώνα, περιγράφει δείπνο όπου σερβίρονταν μπαρμπούνια από τη Κορσική και λάμπραινες από τη Σικελία. Πάντως, μολονότι οι Ρωμαίοι έδιναν μεγάλη σημασία στις εξωτικές νοστιμιές, δεν ήταν γαστρονόμοι με την
αληθινή έννοια του όρου.Ο όρος υπονοεί μια ευαισθησία και διακριτική ικανότητα η οποία τους έλειπε...


Αυτοκρατορικές …αγριότητες


Η αχαλίνωτη όρεξη των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων και ευγενών συχνά τραβούσαν τα πράγματα στα άκρα.Ο Αυτοκράτορας Καλιγούλας έπινε μαργαριτάρια διαλυμένα σε ξύδι.Για τον Μάξιμο αναφέρεται ότι κατανάλωνε 30 κιλά κρέας την ημέρα και ο Αλμπίνος λέγεται ότι έφαγε 300 σύκα, 100 ροδάκινα,10 πεπόνια και πελώριες ποσότητες άλλων φαγητών σε μια καθισιά. Ο Λούκουλος ήταν ένας πάμπλουτος που έκανε τόσο πλουσιοπάροχα δείπνα, ώστε το όνομά του έγινΕ σύμβολο τόσο της εξωφρενικής σπατάλης όσο και της μαγειρικής εξοχότητας.Η μανία επίδειξης των ρωμαϊκών συμποσίων σατιρίζεται από τον Πετρώνιο στο Σατυρικό" του, που γράφτηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ . Ένας απελεύθερος ονόματι Τριμάλχιος διασκεδάζει σε ένα γιγαντιαίο εορτασμό στον οποίο οι συνδαιτυμόνες απολαμβάνουν το ένα εξωκοσμικό θέαμα μετά το άλλο.

Σερβίρεται ένας γάιδαρος πάνω σε δίσκο, κυκλωμένος από ασημένια πιάτα που περιέχουν κρέατα βουτηγμένα στο μέλι. Μια τεράστια γουρούνα είναι κομμένη και από την πιατέλα πετούν ζωντανές κίχλες. Ένας σεφ ανοίγει την κοιλιά ενός ψητού γουρουνόπουλου και βγάζει από μέσα αιματηρά λουκάνικα και πίτες.

Τα δείπνα και οι γιορτές του Μεσαίωνα χαρακτηρίζονταν επίσης από τη χοντροκοπιά και την επιδειξιομανία και μόνο από τον Φράγκο Αυτοκράτορα Καρλομάγνος προστέθηκε μία νότα εκλέπτυνσης, με τη διακόσμηση των χώρων και τη χρήση αργυρών σκευών,χωρίς όμως ουσιαστικές βελτιώσεις στο φαγητό.

Το σημείο καμπής για τη γέννηση της γαστρονομικής τελειότητα ήταν η ιταλική Αναγέννηση.Στις αρχές του 15ου αιώνα, πλούσιοι έμποροι στην Ιταλία παρέθεταν καλαίσθητα συμπόσια. Αντί για τα χοντροκομμένα κομμάτια κρέατος που έτρωγαν αλλού, απολάμβαναν θαυμάσιες νοστιμιές όπως μανιτάρια, σκόρδο, τρούφες κα ιτουρνεντό( χοντρές φέτες από φιλέτο μόσχου) και πιάτα ζυμαρικών,όπως λαζάνια και ραβιόλια.

Όταν ο Βικέντιος Α`, ο ∆ούκας της Μάντοβας, γιόρτασε το γάμο του το 1581, ένας προσκεκλημένος αφηγήθηκε πως υπήρχαν 100 κυρίες, όμορφες πέρα από κάθε μέτρο και πλουσιότατα ντυμένες και πάνω σε ένα ωραίο μπουφέ έβλεπε κανείς μια μεγάλη σειρά από διάφορα κύπελλα, καράφες και ποτήρια κολονάτα και πανέμορφα σκεύη που ξεπερνούσαν κάθε περιγραφή. Η γιορτή κράτησε τρεις ώρες.

Τα τραπέζια ήταν στρωμένα με λεπτότατα κεντημένα υφάσματα. Ο προσκεκλημένος αφηγείται ότι το πρώτο σερβίρισμα από τον μπουφέ ήταν μεγάλες σαλάτες καλυμμένες με φανταστικές συνθέσεις, όπως ζώα από κίτρα κάστρα από γογγύλια τείχη από λεμόνια και πολύχρωμα στολισμένα με φέτες από χοιρομέρι,αυγά από κέφαλους ρέγγα ,αντσούγες,κάπαρη, ελιές χαβιάρι μαζί με ζαχαρωμένα λουλούδια και άλλα φρούτα γλασέ.

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

THE VANQUISH: Η καινοτομία στην αναίμακτη λιποαναρρόφηση

Μία μεγάλη επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη σημειώθηκε πρόσφατα στις Η.Π.Α., καθιστώντας την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας μια απλή και τελείως ανώδυνη υπόθεση. Η νέα μέθοδος λιποαναρρόφησης χωρίς επαφή με το δέρμα και χωρίς πόνο (PAINLESS, CONTACTLESS) ονομάζεται “Vanquish” και εφαρμόζεται πλέον και ...

Διαβάστε περισσότερα

Το θαύμα του πετρελαίου:πως δημιουργήθηκε,πως εντοπίζεται,πως εξορύσσεται

Το πετρέλαιο δημιουργήθηκε με την αποσύνθεση θαλάσσιων, κυρίως, ζώων και φυτών, που θάφτηκαν κάτω από διαδοχικές στιβάδες λάσπης, πριν από 400 - 500 εκατομμύρια χρόνια.Η αρχική προϋπόθεση για μια τέτοια διαδικασία είναι μια ρηχή θάλασσα (όπως είναι ο Κόλπος του Μεξικού), με νερά πλούσια σε ...

Διαβάστε περισσότερα

Πετρελαικός πονοκέφαλος στη γειτονιά μας,462 χρόνια από την πρώτη γεώτρηση

Το πετρέλαιο αποκαλείται και μαύρος χρυσός ή τσάι του Τέξας. Ως λέξη προέρχεται από την ελληνική «πέτρα» και τη λατινική oleum που σημαίνει « λάδι » και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό ορυκτολόγο Agricola, το 1556. Καμία άλλη πρώτη ύλη δεν έχει παίξει τόσο ...

Διαβάστε περισσότερα

Δημογραφικό :όχι μόνο οι Ελληνίδες αλλά και οι μετανάστριες σταμάτησαν να γεννούν!

Μαζί με πολλούς άλλους μύθους , η οικονομική κρίση διέλυσε και τον μύθο ότι οι μετανάστες μαζί με άλλα προβλήματα μας θα λύσουν και το δημογραφικό. Η βεβαιότητα αυτή ώθησε τις ελληνικές κυβερνήσεις στην απόφαση να μη λάβουν τα ριζοσπαστικά μέτρα που είχαν προτείνει η ...

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες–σοκ στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στη Νομική

Τι λεζάντα μπορούσε να βάλει κανείς κάτω από τη φωτογραφία ενός νέου που κείτεται στο γρασίδι του πάρκου, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι σε κώμα την ώρα που ένας άλλος νέος στο βάθος της φωτογραφίας ,κάνει χρήση ναρκωτικών ; Αμίλητοι οι θεατές του περιστατικού ,προσπερνούν ...

Διαβάστε περισσότερα

Προς δημογραφικό κραχ: για 5η συνεχή χρονιά περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις

Μείωση των γεννήσεων και αύξηση των θανάτων  δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της ΕΣΤΑΤ για την εξέλιξη των δημογραφικών μεγεθών το 2017.  Η συρρίκωση του  πληθυσμού στη χώρας ,απότοκος κι αυτή της οικονομικής κρίσης που πρωτοεμφανίστηκε το 2013 ,συνεχίζεται με  ταχείς  ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι  πέρυσι, οι γεννήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 88.553 ...

Διαβάστε περισσότερα

Αυξάνεται δραματικά η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα

Δυσοίωνα είναι τα στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς τα συστηματικά χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής μετασχηματίζουν τη σύνθεση της ηλικιακής πυραμίδας. Αυτά επισημαίνει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία ενόψει της 1ης Οκτωβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων, υπογραμμίζοντας ...

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλοιπα της κρίσης:Φόβος,ανασφάλεια, καχυποψία...

Φοβισμένοι , ανασφαλείς και καχύποπτοι. Αυτοί είναι ο Έλληνες ,σύμφωνα με μελέτη που έδειξε ότι ένας στους τρεις δεν θα ήθελε ομοφυλόφιλους στη γειτονιά του, ένας στους τέσσερις μετανάστες και ένας στους πέντε άτομα διαφορετικής θρησκείας. Η μελέτη που έγινε από την διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με ...

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόφωρο στα χρόνια του Μεταξά...

Ας ψάξουν οι νομικοί. Η νομοθεσία μας ( μιλάμε για 21 νόμους, προεδρικά διατάγματα, αναγκαστικούς νόμους, υπουργικές αποφάσεις) εκτός από το αυτόφωρο για αδικήματα Τύπου ,μπορεί να έχει κι άλλα νομοθετικά κατάλοιπα της μεταξικής εποχής. Όχι τίποτε αλλά για να αποφύγουμε αυτό που ζούμε σήμερα . ...

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνολογία εξελίσσεται,εσύ;Το Certificate in Advanced Social Media Management θα σε κάνει να ξεχωρίσεις

Η τεχνολογία προχωράει και εσύ θα μείνεις στάσιμος; Αυτό είναι το απόλυτο Professional Certificate in Advanced Social Media Management που πρέπει να παρακολουθήσεις για να μπορέσεις να εξελίξεις τις γνώσεις σου στο Social Media Management. Καθώς εισάγονται νέες τεχνολογίες στον χώρο εργασίας, οι ικανότητες μας χρειάζονται ...

Διαβάστε περισσότερα

Ανεξίτηλη ,μετά από 4 μήνες ,η σφραγίδα του Ρουβίκωνα στο κτίριο του Σ.τ.Ε

Όταν πριν από περίπου 30 χρόνια σχεδιαζόταν η μεταφορά του Συμβουλίου Επικρατείας από το κτίριο της Βουλής στο κτίριο του Αρσακείου ,όπου βρίσκεται σήμερα , οι ανώτατοι δικαστές απαίτησαν και πέτυχαν ακόμη και το κλείσιμο επιχειρήσεων ( φαγάδικα, καταστήματα ρούχων κλπ )που για αισθητικούς ,αλλά ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα μυστικά του Τσάμπιονς Λινκ μέσα από τα στατιστικά των αγώνων

Από τα αποτελέσματα των αγώνων του Τσάμπιονς Λινκ 2016-2017 προκύπτει ότι οι ομάδες πέτυχαν 3.04 τέρματα ανά αγώνα. Η έδρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη τερμάτων (60%)και η ομάδα που πέτυχε πρώτη τέρμα συνήθως κέρδισε το παιχνίδι (73%).   Τα περισσότερα τέρματα επιτεύχθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο (52%)και ...

Διαβάστε περισσότερα

Προεκλογικό κλίμα μεταξύ των πτερωτών δημοτών της Ομόνοιας…

Οι πολιτικοί παρατηρητές σπάνε το κεφάλι τους για το πότε θα γίνουν οι εκλογές , τα περιστέρια της Ομόνοιας ,ωστόσο, έχουν πιάσει θέση σε επίκαιρα σημεία της πλατείας . Δύο τα σενάρια για την πρωτοβουλία τους. Βιάζονται ,λέει το πρώτο, να έχουν το δικό τους στασίδι ...

Διαβάστε περισσότερα

Taste of Athens!

Tο Taste Festivals, η μεγαλύτερη διεθνής πλατφόρμα γαστρονομικών φεστιβάλ, που δραστηριοποιείται σε 20 και πλέον μεγάλες μητροπόλεις του πλανήτη- και ειδικά σε εμβληματικά γαστρονομικά spots όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, το Ντουμπάι κ.α. έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν οι βάνδαλοι πάνε διακοπές χαίρονται και τα αγάλματα ...

Έκπληκτοι οι διερχόμενοι τον πεζόδρομο δίπλα στην Ακαδημία Αθηνών προσπαθούσαν να εξηγήσουν πως έγινε και η προτομή του πρώην πρωθυπουργού και ακαδημαικού Παναγιώτη Κανελλόπουλου βρέθηκε καθαρή από μουντζούρες – πρώτη φορά ύστερα από πολλούς μήνες ή μήπως χρόνια; Η προτομή έχει φάει τόση μουντζούρα όση ...

Διαβάστε περισσότερα

Οριακή η κατάσταση στο hot spot της Μόριας-Του Μιχάλη Κανιμά

Δραματική προειδοποίηση περιφερειάρχη και εργαζομένων για την κατάσταση στο hot spot της Λέσβου απευθύνουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Ταυτοποίησης και Υποδοχής του νησιού και η περιφερειάρχης Αιγαίου. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο αριθμός των φιλοξενουμένων αυξάνεται διαρκώς και έχει φτάσει τις 8.500, ενώ η δυνατότητα ...

Διαβάστε περισσότερα

Τσιπούρες μεγαλωμένες με μαστίχα Χίου!

Η μαστίχα της Χίου πάει τελικά με όλα. Η γεωγραφία των χρήσεων της είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Εκείνο που εκπλήσσει περισσότερο σχετικά μ το θέμα αυτό είναι μία επιγραφή σε ένα πάγκο με ψάρια από τη Χίο ,στην Βαρβάκειο αγορά της Αθήνας. Ούτε λίγο ούτε πολύ ,ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικά 100 ίππων ,δύο αλόγων και ενός γαιδάρου!

Αυτοκίνητα με πολλούς ίππους και δύο άλογα επινόησε ο άνθρωπος της υπαίθρου για να έχει στη διάθεση του μεταφορικά μέσα παντός καιρού και εδάφους. Στο ίσωμα χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο με τους ίππους, στο δε βουνό τα άλογα , που είναι δεμένα στην καρότσα του αγροτικού ...

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλάδες :Το ερωτικό καταφύγιο των θεών,που έγινε λημέρι σύγχρονων ημιθέων

Από πού πήραν το όνομα τους οι Κυκλάδες; Σύμφωνα με μία εκδοχή ονομάστηκαν έτσι από τις Νύμφες Κυκλάδες, που τις μεταμόρφωσε σε βραχονησίδες ο Ποσειδώνας. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή ,το όνομα τους προέρχεται από τη λέξη «Κύκλος» επειδή οι ορμητικοί άνεμοι ανάγκαζαν τα πλοία ...

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί αυξάνονται οι βιασμοί το καλοκαίρι;Τι είναι ο «θερμικός νόμος»

Οι καύσωνες ,κατά τους επιστήμονες, ενεργοποιούν τον λεγόμενο «θερμικό νόμο» , που διατυπώθηκε στα πρώτα χρόνια της εγκληματολογίας και λέει ότι τους θερμούς μήνες του έτους υπερτερούν τα εγκλήματα κατά προσώπου, η αποκαλούμενη και «βία των παθών». Ανθρωποκτονίες, βιασμοί, βίαιες επιθέσεις, ξυλοδαρμοί. Αντίθετα, στη διάρκεια ...

Διαβάστε περισσότερα

Και ξαφνικά οι τουρίστες έπεσαν πάνω στον Ηρακλή και τον Θησέα!

«Έχω πράμα που σαλεύει» , θα διαλαλούσε στους τουρίστες της Αθήνας ένας τελάλης αρχαιοτήτων δείχνοντας τον σύγχρονο Ηρακλή που συνεχίζει τους άθλους του αρχαίου ήρωα στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Και πράγματι ποιος έχει ξαναδεί …ομιλούσα αρχαιότητα σαν τον Κωνσταντίνο, τον Ελληνοαυστραλό στην καταγωγή ,αλλά γνήσιο ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του ενδύματος από το φύλλο συκής των Πρωτοπλάστων μέχρι τα μοντελάκια της Ζιζέλ

Πέρασαν τουλάχιστον 25.000 χρόνια από τότε που ο άνθρωπος επινόησε την πρώτη ενδυμασία του , βάζοντας έτσι το πρώτο λιθαράκι σ’αυτό που σήμερα αποκαλούμε βιομηχανία της μόδας , η οποία αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας , με τζίρους τρισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με ...

Διαβάστε περισσότερα

Η εισβολή της κάλτσας στην πολιτική ζωή…

Τι είναι η κάλτσα; Πρόκειται για ένα εσώρουχο που φοριέται στα πόδια για να προστατεύει το δέρμα από την τριβή με το εσωτερικό του παπουτσιού, να απορροφά τον ιδρώτα και να προφυλάσσει από το κρύο. Ενίοτε,όμως μπορεί να εκθέσει κάποιον ποικιλοτρόπως. Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο ...

Διαβάστε περισσότερα