«Είμαστε αυτό που τρώμε»; H γαστριμαργική ιστορίας της ανθρωπότητας...

Special Report
10 Ιουνίου 2018 20:25:00

«Είμαστε αυτό που τρώμε» ,λένε οι φιλοσοφούντες περί τη γαστριμαργική. Χιλιάδες χρόνια πέρασαν από τότε που τα ενδιαφέροντα του ανθρώπου περιορίζονταν στην ανεύρεση μιας στοιχειώδους για την επιβίωση του τροφής. Σήμερα το φαγητό συμβολίζει κάτι παραπάνω από μία βιολογική ανάγκη. Είναι μία απόλαυση, που επιτυγχάνεται με την γαστρονομία, την τέχνη της επιλογής, της ετοιμασίας, του σερβιρίσματος και της απόλαυσης του καλού φαγητού. Ο κόσμος μπορεί να διαιρεθεί σε καθορισμένες γαστρονομικές περιοχές, όπου επικρατούν ξεχωριστές κουζίνες που χρησιμοποιούν κοινές μαγειρικές πρακτικές.

Το ρύζι είναι το βασικό προϊόν στο γαστριμαργικό ρεπερτόριο των χωρών της Ασίας.Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό της κουζίνας της Ινδίας και της Ινδονησίας είναι η άφθονη και εφευρετική χρησιμοποίηση των μπαχαρικών για να δώσουν μια ιδιαίτερη ζωντάνια στα φαγητά. Το ελαιόλαδο είναι ο κοινός παρανομαστής στις διάφορες μεσογειακές κουζίνες.

Η βόρεια Ευρώπη και η βόρεια Αμερική χρησιμοποιούν μια ποικιλία μαγειρικών λιπών, όπως βούτυρο, κρέμα γάλακτος ,λαρδί και λίπος χήνας και κοτόπουλου, όμως το κοινό σημείο στις περισσότερες από τις χώρες αυτές είναι το σιτάρι, η βασική σοδειά τους.

Στη Λατινική Αμερική βασικό προϊόν είναι το καλαμπόκι,που χρησιμοποιείται σε μια μεγάλη ποικιλία μορφών.


Νεολιθική επανάσταση στα…μαγειρέματα


Γύρω στο 7000 π.χ. , εμφανίζεται στην Ελλάδα μια σειρά από νέα τρόφιμα, ενώ γύρω στο 6000π.χ. εισάγονται νέες μέθοδοι παρασκευής των τροφών. Κρίνοντάς τους υπό το πρίσμα της δικής μας, σύγχρονης τεχνοτροπίας ,οι δύο αυτοί νεωτερισμοί μπορούν να χαρακτηριστούν συνολικά ως ζεύγος
«νεολιθικών επαναστάσεων». Παρόλο που και οι προηγούμενες τροφές συνέχισαν να κατέχουν σημαντική θέση, το καλλιεργημένο σιτάρι και το καλλιεργημένο κριθάρι αφενός και τα εξημερωμένα ζώα της ύστερης περιόδου αφετέρου κυριάρχησαν πολύ σύντομα στη διατροφή των πληθυσμών .

Κομβικό σημείο η χρήση της φωτιάς


Το πρώτο σημαντικό βήμα για τη δημιουργία της Γαστρονομίας ήταν η χρήση φωτιάς με την οποία ο πρωτόγονος άνθρωπος μαγείρευε την τροφή του, που οδήγησε στη δημιουργία των πρώτων φαγητών.Οι οικογένειες συγκεντρώνονταν τότε γύρω από τη φωτιά και τρώγανε μαζί τα φαγητά που είχαν μαγειρέψει. Σε αρχαίους πολιτισμούς της Ασσυρίας,της Βαβυλώνας, της Περσίας και της Αιγύπτου,η επιλογή,η ετοιμασία, το σερβίρισμα και η απόλαυση του φαγητού λάμβαναν χώρα σε πολύ εκλεπτυσμένο επίπεδο.

Η Βίβλος, στο Βιβλίο του ∆ανιήλ, αφηγείται πώς ο Βαλτάσαρ βασιλιάς των Χαλδαίων, "έκανε μια μεγάλη γιορτή σε χίλιους από τους άρχοντές του, και ήπιε κρασί μπροστά στους χίλιους." Μετά διέταξε να προσκομιστούν χρυσά και αργυρά σκεύη ο ίδιος και οι γυναίκες του, οι πρίγκιπες και οι παλλακίδες ήπιαν κρασί και ύμνησαν τους θεούς του χρυσού, του αργύρου, του ορείχαλκου και της πέτρας.


Όταν οι Αθηναίοι έτρωγαν …ξαπλωμένοι

Στην αρχαία Ελλάδα ,ώρα του φαγητού ήταν μία ευκαιρία τροφής όχι μόνο του σώματος αλλά και του πνεύματος. Οι Αθηναίοι ξάπλωναν σε ανάκλιντρα ενώ ετρωγαν και συνόδευαν το γεύμα τους με μουσική, ποίηση και χορό.

Οι Έλληνες δημιούργησαν τη φιλοσοφική βάση του ευ ζην, την Επικούρεια φιλοσοφία σύμφωνα με την οποία κύριος σκοπός της ζωής είναι η τέρψη, που όμως αλλιώς την εννοούν πολλοί σήμερα.Οι Επικούρειοι πίστευαν ότι η τέρψη μπορεί να επιτευχθεί κατά τον καλύτερο τρόπο με την άσκηση αυτοσυγκράτησης και τη μείωση των επιθυμιών στο ελάχιστο.

Σήμερα επικούρειος θεωρείται κάποιος"που είναι προικισμένος με ευαίσθητη και διακριτική γεύση για το φαγητό και το κρασί .Οι αρχαίοι Έλληνες ασκούσαν τη μετριοπάθεια στα πάντα, αντίθετα με τους Ρωμαίους που ήταν γνωστοί για τις υπερβολές τους . Οι κοινοί πολίτες τρέφονταν με κριθάρι και χυλό σιταριού, ψάρια και αλεσμένα κουκουνάρια όμως οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες κι οι πλούσιοι αριστοκράτες κυριολεκτικά περιδρόμιαζαν σε παραλυτικές ποικιλίες φαγητών,έστηναν πλουσιοπάροχα δείπνα, όπου σερβίρονταν πάνω από 100 διαφορετικά είδη ψαριών και βουνά από κρέας βοδινό, χοιρινό, μοσχαράκι, αρνιού, αγριόχοιρου, ελαφιού στρουθοκαμήλου, πάπιας και παγωνιού. Παράγγελναν τη μεταφορά χιονιού και πάγου από τις Άλπεις για να ψύχουν τα ευαίσθητα φαγητά και έστελναν ειδικούς στα ακρότατα όρια της ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για να αναζητήσουν εξωτικές νοστιμιές.

Ο Ρωμαίος συγγραφέας Ιουβενάλιος,αναφερόμενος στα τέλη του 1ου και τις αρχές του 2ουμ.Χ.αιώνα, περιγράφει δείπνο όπου σερβίρονταν μπαρμπούνια από τη Κορσική και λάμπραινες από τη Σικελία. Πάντως, μολονότι οι Ρωμαίοι έδιναν μεγάλη σημασία στις εξωτικές νοστιμιές, δεν ήταν γαστρονόμοι με την
αληθινή έννοια του όρου.Ο όρος υπονοεί μια ευαισθησία και διακριτική ικανότητα η οποία τους έλειπε...


Αυτοκρατορικές …αγριότητες


Η αχαλίνωτη όρεξη των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων και ευγενών συχνά τραβούσαν τα πράγματα στα άκρα.Ο Αυτοκράτορας Καλιγούλας έπινε μαργαριτάρια διαλυμένα σε ξύδι.Για τον Μάξιμο αναφέρεται ότι κατανάλωνε 30 κιλά κρέας την ημέρα και ο Αλμπίνος λέγεται ότι έφαγε 300 σύκα, 100 ροδάκινα,10 πεπόνια και πελώριες ποσότητες άλλων φαγητών σε μια καθισιά. Ο Λούκουλος ήταν ένας πάμπλουτος που έκανε τόσο πλουσιοπάροχα δείπνα, ώστε το όνομά του έγινΕ σύμβολο τόσο της εξωφρενικής σπατάλης όσο και της μαγειρικής εξοχότητας.Η μανία επίδειξης των ρωμαϊκών συμποσίων σατιρίζεται από τον Πετρώνιο στο Σατυρικό" του, που γράφτηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ . Ένας απελεύθερος ονόματι Τριμάλχιος διασκεδάζει σε ένα γιγαντιαίο εορτασμό στον οποίο οι συνδαιτυμόνες απολαμβάνουν το ένα εξωκοσμικό θέαμα μετά το άλλο.

Σερβίρεται ένας γάιδαρος πάνω σε δίσκο, κυκλωμένος από ασημένια πιάτα που περιέχουν κρέατα βουτηγμένα στο μέλι. Μια τεράστια γουρούνα είναι κομμένη και από την πιατέλα πετούν ζωντανές κίχλες. Ένας σεφ ανοίγει την κοιλιά ενός ψητού γουρουνόπουλου και βγάζει από μέσα αιματηρά λουκάνικα και πίτες.

Τα δείπνα και οι γιορτές του Μεσαίωνα χαρακτηρίζονταν επίσης από τη χοντροκοπιά και την επιδειξιομανία και μόνο από τον Φράγκο Αυτοκράτορα Καρλομάγνος προστέθηκε μία νότα εκλέπτυνσης, με τη διακόσμηση των χώρων και τη χρήση αργυρών σκευών,χωρίς όμως ουσιαστικές βελτιώσεις στο φαγητό.

Το σημείο καμπής για τη γέννηση της γαστρονομικής τελειότητα ήταν η ιταλική Αναγέννηση.Στις αρχές του 15ου αιώνα, πλούσιοι έμποροι στην Ιταλία παρέθεταν καλαίσθητα συμπόσια. Αντί για τα χοντροκομμένα κομμάτια κρέατος που έτρωγαν αλλού, απολάμβαναν θαυμάσιες νοστιμιές όπως μανιτάρια, σκόρδο, τρούφες κα ιτουρνεντό( χοντρές φέτες από φιλέτο μόσχου) και πιάτα ζυμαρικών,όπως λαζάνια και ραβιόλια.

Όταν ο Βικέντιος Α`, ο ∆ούκας της Μάντοβας, γιόρτασε το γάμο του το 1581, ένας προσκεκλημένος αφηγήθηκε πως υπήρχαν 100 κυρίες, όμορφες πέρα από κάθε μέτρο και πλουσιότατα ντυμένες και πάνω σε ένα ωραίο μπουφέ έβλεπε κανείς μια μεγάλη σειρά από διάφορα κύπελλα, καράφες και ποτήρια κολονάτα και πανέμορφα σκεύη που ξεπερνούσαν κάθε περιγραφή. Η γιορτή κράτησε τρεις ώρες.

Τα τραπέζια ήταν στρωμένα με λεπτότατα κεντημένα υφάσματα. Ο προσκεκλημένος αφηγείται ότι το πρώτο σερβίρισμα από τον μπουφέ ήταν μεγάλες σαλάτες καλυμμένες με φανταστικές συνθέσεις, όπως ζώα από κίτρα κάστρα από γογγύλια τείχη από λεμόνια και πολύχρωμα στολισμένα με φέτες από χοιρομέρι,αυγά από κέφαλους ρέγγα ,αντσούγες,κάπαρη, ελιές χαβιάρι μαζί με ζαχαρωμένα λουλούδια και άλλα φρούτα γλασέ.

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Η ιστορία του ενδύματος από το φύλλο συκής των Πρωτοπλάστων μέχρι τα μοντελάκια της Ζιζέλ

Πέρασαν τουλάχιστον 25.000 χρόνια από τότε που ο άνθρωπος επινόησε την πρώτη ενδυμασία του , βάζοντας έτσι το πρώτο λιθαράκι σ’αυτό που σήμερα αποκαλούμε βιομηχανία της μόδας , η οποία αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας , με τζίρους τρισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με ...

Διαβάστε περισσότερα

Η εισβολή της κάλτσας στην πολιτική ζωή…

Τι είναι η κάλτσα; Πρόκειται για ένα εσώρουχο που φοριέται στα πόδια για να προστατεύει το δέρμα από την τριβή με το εσωτερικό του παπουτσιού, να απορροφά τον ιδρώτα και να προφυλάσσει από το κρύο. Ενίοτε,όμως μπορεί να εκθέσει κάποιον ποικιλοτρόπως. Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων βιασμού και αποπλάνησης ανηλίκων

Τα νούμερα είναι ανατριχιαστικά. Δείχνουν πρωτοφανή αύξηση των περιστατικών βιασμού και κακοποίησης ανηλίκων μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Επισήμως έχουν καταγγελθεί 25, οι αρχές όμως πιστεύουν ότι τα περιστατικά που δεν έχουν καταγραφεί, για ευνόητους λόγους, είναι απείρως περισσότερα. Ανατριχιαστική είναι και μία άλλη ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι «Άγγελοι» της Κύπρου

Μια ιδέα, η εξέλιξή της, η μόνιμη φροντίδα, η διαρκής απασχόληση, οι εναλλαγές, οι προσθήκες, η ανατροφή της.Η Γιώτα, η Έλβα και η Νανά που ζουν την Κύπρο είναι τρεις γυναίκες, τρεις κόσμοι διαφορετικοί, που συνενώνονται και έρχονται να ταράξουν την ζωή σας… με την ...

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικές καταστροφές: ένοχες για 100.000 θανάτους και ζημιές 150 δις

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Σκοτώνει ή τραυματίζει τα έμψυχα και καταστρέφει τα άψυχα.. Σ’ αυτήν αποδίδεται ένα μεγάλο μέρος των φαινομένων που κατά τη κατά την χρονική περίοδο 1998‐2009,προκάλεσαν το θάνατο 100.000 ανθρώπων , εκατομμύρια τραυματισμούς και οικονομικές απώλειες ύψους 150 δις ευρώ. Μιλάμε ...

Διαβάστε περισσότερα

Φόρτωσαν τη συνέχεια του κράτους στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο!

Το πρωθυπουργικό αεροπλάνο το είχε αγοράσει ο Τσοχατζόπουλος ,το 2002. Ο Σαμαράς υποσχέθηκε το 2012 να το πουλήσει για λόγους οικονομίας , αντ’ αυτού ,όμως το 2013 τριπλασίασε τις ώρες πτήσης του. Ο Τσίπρας επίσης δεσμεύθηκε να το ξεφορτωθεί αυτός "από την πρώτη κιόλας εβδομάδα ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι υπεράνθρωποι του Μουντιάλ και τα μυστικά τους…

Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο Μουντιάλ προέρχονται από μία σεζόν κατά την οποίαν μπορεί να πήραν μέρος σε 50-80 παιχνίδια. Όσοι μάλιστα αγωνίζονται στα κορυφαία πρωταθλήματα μπορεί να έχουν λάβει μέρος σε τρία ματς την εβδομάδα κατά τη διάρκεια πολλών περιόδων μέσα σε μία σεζόν. Άραγε ...

Διαβάστε περισσότερα

Ευρώπη :Κάθε καταιγίδα κι ένα μνημόνιο από πλευράς κόστου

Οι καταιγίδες στην Ευρώπη έχουν εξελιχθεί στον πιο δαπανηρό φυσικό κίνδυνο , όπως προκύπτει από μελέτη της περιόδου 1998-2009.Με βάση ,όμως τις ανθρώπινες απώλειες , οι καταιγίδες κατατάσσονται στην τέταρτη θέση μετά τον καύσωνα, τις πλημμύρες και τους σεισμούς. Στην γηραιά ήπειρο, οι μεγάλες καταιγίδες συμβαίνουν ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι χούλιγκανς έδιωξαν από τα γήπεδα το 60% των φιλάθλων!

Πόσους ακόμη φιλάθλους- με την πραγματική έννοια του όρου ,βέβαια- θα διώξουν από τις κερκίδες οι λεγόμενοι οργανωμένοι «φίλαθλοι» ή αλλιώς χούλιγκανς των γηπέδων; Τα στοιχεία από την προσέλευση στους αγώνες δείχνουν ότι όσο πυκνώνουν τα περιστατικά βίας στα γήπεδα ,τόσο μειώνεται η προσέλευση θεατών ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρωσίδα που κέρδισε τους ποδοσφαιρόφιλους είναι πορνοστάρ;H Νατάλια λέει όχι...

Η Νατάλια Νεμτσίμοβα, η εντυπωσιακή κατάξανθη οπαδός της Ρωσίας στο Μουντιάλ έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο της πιο καυτής φιλάθλου που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στις κερκίδες της διεθνούς διοργάνωσης. Μαζί με τον τίτλο βέβαια κέρδισε και την «ρετσινιά» της πορνοστάρ, αφού η προσοχή που τράβηξε ...

Διαβάστε περισσότερα

Εύρηκα- εύρηκα- μία μπουλντόζα στην Αθήνα!-Του Ιπποκράτη Πολίτη

Μία μπουλντόζα στο κέντρο της Αθήνας είναι ό,τι πιο ασυνήθιστο μπορεί να συμβεί σε μία περιοχή που έχει αφεθεί στην τύχη της από κυβερνήσεις , Περιφέρεια και Δήμο. Ίσως θα’ πρεπε να βάλουν το μηχάνημα σε ένα Μουσείο όπως έκαναν οι κάτοικοι του δήμου Εορδαίας ...

Διαβάστε περισσότερα

Πως οι διπλωμάτες προσπάθούν να τουμπάρουν ο ένας τον άλλον

Οι κατάσκοποι λένε ότι σε δύο μόνο χώρες δεν μπορεί να ανθίσει το επάγγελμα τους. Στην Ιαπωνία γιατί δεν μιλά κανείς και στην Ελλάδα γιατί μιλούν όλοι. Ο διπλωμάτης, άραγε, που μπορεί να αποδώσει καλύτερα; Ο Άγγελος Βλάχος που στην πολυετή και λίαν επιτυχημένη διπλωματική σταδιοδρομία ...

Διαβάστε περισσότερα

Μουσείο το πέτρινο σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη στην Καρδίτσα

Στην περιοχή Παλιοζωγλόπι κοντά στο χωριό Ραχούλα του δήμου Καρδίτσας, και σε κοντινή απόσταση από τον τάφο του, στο «αγνάντι» του Αη Λιά, βρίσκεται το Μουσείο Φλωράκη. Πρόκειται για το ανακατασκευασμένο σπίτι του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη που αποτελείται από ένα διώροφο πέτρινο κτίσμα ...

Διαβάστε περισσότερα

Απείθαρχοι και αγενείς είναι οι Ελληνες πίσω από το τιμόνι

Απείθαρχοι και παρορμητικοί οι Ελληνες οδηγοί, οι Γερμανοί και οι Σουηδοί είναι ρέκτες της ταχύτητας και όλοι οι Ευρωπαίοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τα smartphones την ώρα που οδηγούν. Αυτά διαπιστώνει μεγάλη έρευνα για την οδηγική συμπεριφορά των Ευρωπαίων σε έντεκα χώρες της Ενωσης, που ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι γυναίκες του Πικάσο μέσα από τα μάτια του μεγάλου ζωγράφου

Πάνω στον τάφο του Πικάσο τοποθετήθηκε το άγαλμα της Μαρί Τερέζ Βαλτέρ, ίσως της μεγαλύτερης αγάπης της ζωής του. Η Ντόρα Μάαρ, κάποια στιγμή του είχε πει: «Μπορεί σαν καλλιτέχνης να είσαι εκπληκτικός, αλλά ηθικά είσαι άχρηστος». Η Φρανσουάζ Ζιλό ήταν η μοναδική γυναίκα που ...

Διαβάστε περισσότερα

Forbes: Oι 20 πιo πλούσιες ομάδες στον κόσμο

Οι 20 κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο έχουν μέση αξία 1,69 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 14% σε σχέση με πέρυσι και 74% σε σύγκριση με το 2013! Η αύξηση της αξίας υποστηρίχθηκε από την αύξηση των εσόδων των συλλόγων. Αυτό αναφέρει η έκθεση που παρουσίασε το ...

Διαβάστε περισσότερα

Φρέσκο φαγητό στο διάστημα από Έλληνες φοιτητές!

«Λύση» σε ένα από τα αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες έρχονται να δώσουν δύο νέοι Έλληνες φοιτητές. Ο λόγος για τον Μεταπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αυγουστίνο Πανταζίδη, και την προπτυχιακή φοιτήτρια του ίδιου τμήματος, ...

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα απίθανα και συγκλονιστικά των Μουντιάλ

Όσες φορές η πολιτική προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Μουντιάλ, έχασε το ποδόσφαιρο, χωρίς να κερδίσει ,όμως η πολιτική. Το πρώτο κάζο του ποδοσφαίρου συνέβη το 1934, όταν η φασιστική τότε Ιταλία είχε αναλάβει το Μουντιάλ. Ο Μουσολίνι το είδε σαν μία ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι 8 εντολές του Αϊνστάιν στη σύζυγό του!

Έχουν χυθεί τόνοι από μελάνι για την διαφορετική πλευρά και προσωπικότητα του Άλμπερτ Aϊνστάιν. Τον έχουν χαρακτηρίσει ψυχρό, άπιστο, ζηλόφθονο και μισογύνη. Μέχρι και σήμερα, 63 χρόνια μετά, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες. Η «Mirror» ανοίγει κι άλλο παράθυρο από την προσωπική του ζωή και ...

Διαβάστε περισσότερα

Πολυφυλετικές γειτονιές στα…καταστρώματα !-Του Ιπποκράτη Πολίτη

Θα’ λεγε κανείς ότι η τουριστική Ελλάδα δεν χωράει άλλους επισκέπτες. Ότι όλα έχουν γεμίσει. Ξενοδοχεία , σπίτια και καταλύματα παντός είδους. Και ότι ελλείψει άλλων χώρων ,οι επισκέπτες τη βγάζουν στο …κατάστρωμα, τουτέστιν στα παγκάκια και στις πλατείες. Το πιο πιθανό ,όμως είναι να πρόκειται ...

Διαβάστε περισσότερα

Εί-δη-ση : τροχονόμος στην εθνική!-Tου Ιπποκράτη Πολίτη

Αν αποτελεί είδηση το δάγκωμα ενός σκύλου από άνθρωπο και όχι το δάγκωμα ενός ανθρώπου από σκύλο, τότε αυτό που θα διαβάσετε στη συνέχεια είναι η επιτομή της είδησης. « Σε ειδική εξόρμηση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε χθες (Τετάρτη), για τον εντοπισμό οδηγών που ...

Διαβάστε περισσότερα

Εξηντάρησαν τα Στρουμφάκια αλλά ούτε λόγος για σύνταξη!

Τα Στρουμφάκια έγιναν 60 ετών, αλλά ούτε που σκέπτονται να βγουν στη σύνταξη. Αντίθετα , στο Βέλγιο επέλεξαν να τιμήσουν την επέτειο με εικονικά ταξίδια στα μαγικά δάση και τα σπήλαια που πρωταγωνιστούν στις ιστορίες τους. Τα Στρουμφάκια είναι γέννημα της φαντασίας του σκιτσογράφου Πιερ ...

Διαβάστε περισσότερα

Γαλιλαία:με μετάγγιση υδάτων σώζουν τη θάλασσα όπου περπάτησε ο Ιησούς!

Όταν οι μαθητές του Ιησού έβλεπαν τον δάσκαλο τους να περπατά στη θάλασσα της Γαλιλαίας δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι μετά από περίπου 2.000 χρόνια , δηλαδή κάπου στις μέρες μας , το ίδιο θα έκαναν και οι κοινοί θνητοί . Μόνο που αυτοί δεν θα ...

Διαβάστε περισσότερα