Δεκαεξάχρονη μαθήτρια δημιούργησε ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διευκόλυνση της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων

Special Report
12 Μαρτίου 2018 12:06:00

"Ποιος ήταν ο Περικλής; Πώς ήταν ο Παρθενώνας και τι απέγινε τελικά;" ήταν οι ερωτήσεις που έγραψαν στο κινητό του πατέρα τους δύο αγόρια ηλικίας 8 και 10 ετών από τη Συρία, που φοιτούν στο σχολικό συγκρότημα Γκράβα, στην Αθήνα, την πρώτη φορά που χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα XeniusNet. Μπαίνοντας στο ηλεκτρονικό αυτό περιβάλλον με το ψευδώνυμο Neymar (όπως ο διάσημος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής), χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά για να εξοικειωθούν με την εφαρμογή που αποφάσισε να δημιουργήσει η 16χρονη μαθήτρια Μαρία Αγγέλικα - Νικήτα, για να βοηθήσει προσφυγόπουλα στη διαδικασία ένταξής τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

"Oι απαντήσεις ήρθαν σε λίγη ώρα από τον χρήση Maria A. που παρέθεσε πληροφορίες για τον μεγάλο Έλληνα ρήτορα και τον τρόπο που κατάφερε να κάνει την αρχαία Αθήνα μια σπουδαία πόλη αλλά και για τον Παρθενώνα, το σημείο όπου χτίστηκε και τις καταστροφές που υπέστη" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 16χρονη που εμπνεύστηκε το XeniusNet.

Η ίδια μεταφέρει, μάλιστα, τον ενθουσιασμό των προσφυγόπουλων από την αμεσότητα και την ευκολία χρήσης της πλατφόρμας καθώς και το ενδιαφέρον των γονιών τους που δεν μιλούν ελληνικά, αλλά ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και οι ίδιοι σε αυτή τη διαδικασία ως εκπαιδευόμενοι. Ειδικά ο πατέρας των αγοριών που παρακολουθεί μαθήματα Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εκτιμά ότι η δυνατότητα πρόσβασης σε βοήθεια μέσω του συγκεκριμένου συστήματος θα επιτάχυνε την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Το ηλεκτρονικό περιβάλλον Xeniusnet.org

Σε αυτό το ηλεκτρονικό περιβάλλον συναντώνται καθημερινά 25 προσφυγόπουλα -μέχρι στιγμής- και 36 Έλληνες μαθητές που απαντούν στα ερωτήματά τους. Παράλληλα οκτώ εκπαιδευτικοί από την Αθήνα, την Ξάνθη, το Ηράκλειο και τη Χαλκίδα προσφέρουν ακαδημαϊκή καθοδήγηση. Όσο για τα ερωτήματα που διατυπώνονται συχνότερα, η Μαρία Αγγέλικα - Νικήτα απαντά ότι αφορούν το θεματικό αντικείμενο της ιστορίας που, σύμφωνα με τα δύο αγόρια από τη Συρία, τους δυσκολεύει περισσότερο στο σχολείο.

Τα γνωστικά, όμως, αντικείμενα που καλύπτουν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις δεν περιορίζονται εκεί. "Διατυπώνονται ερωτήματα σχετικά με τους νόμους του Νεύτωνα και την ομοιόσταση των ζωντανών οργανισμών, για παράδειγμα, ενώ τα θεματικά πεδία στα οποία παρέχεται βοήθεια είναι η γλώσσα, τα μαθηματικά, οι φυσικές επιστήμες, η ιστορία και ο ελληνικός πολιτισμός" προσθέτει.

Γνωστοποιεί, άλλωστε, ότι στο XeniusNet μπορούν να εγγραφούν νεαροί πρόσφυγες που αναζητούν βοήθεια κατά τη διαδικασία προσαρμογής τους στην ελληνική εκπαίδευση αλλά και Έλληνες μαθητές και μαθήτριες που θέλουν να προσφέρουν βοήθεια απαντώντας στα ερωτήματα των προσφυγόπουλων. Τα ερωτήματα δρομολογούνται στους καταλληλότερους συμβούλους ώστε να απαντηθούν ενώ παρέχεται κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό. Η εφαρμογή είναι αγγλόφωνη και ελληνόφωνη και ενσωματώνει αυτόματο μεταφραστή ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία μεταξύ των χρηστών.

Πώς προέκυψε η ιδέα

Στο ερώτημα πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η Μαρία Αγγέλικα - Νικήτα αναφέρει ότι το 2016 είχε λάβει μέρος, ως μέλος του ομίλου Unesco του σχολείου της, σε ένα μαθητικό συνέδριο του δικτύου σχολείων ASP-net της UNESCO, με θέμα το ταξίδι της προσφυγικής οικογένειας στη Μεσόγειο.

Συγκλονισμένη από τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν για το προσφυγικό ζήτημα, αντιλήφθηκε ότι τα προσφυγόπουλα έχουν μείνει εκτός σχολείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι αποφάσισε να κινητοποιηθεί για τη δημιουργία ενός "εργαλείου" που θα τα υποστηρίξει ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Θέλοντας να μεταφέρει στην κοινότητα των μαθητών και των μαθητριών το πνεύμα της παραδοσιακής ελληνικής φιλοσοφίας, ενσωμάτωσε στην ονομασία της πλατφόρμας το συνθετικό "Xenius", εμπνευσμένο από τον πατέρα των θεών του Ολύμπου, Ξένιο Δ;iα, και παραφρασμένο με τη βοήθεια της αγγλικής λέξης "genius" ώστε να παραπέμπει στην εξυπνάδα, τις πνευματικές επιδόσεις, τη μάθηση.

Ύστερα από συνεργασία με συμμαθητές της, φίλους της που βρίσκονται στην Ελβετία, δύο φοιτητές του Πολυτεχνείου και μία εκπαιδευτικό πληροφορικής, η πλατφόρμα ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ακολούθησαν εντατικές προσπάθειες ώστε το εγχείρημα να γίνει γνωστό στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες. Έτσι, η ομάδα του XeniusNet πραγματοποιεί επισκέψεις σε σχολεία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που υποστηρίζουν πρόσφυγες και μετανάστες ενώ συμμετέχει σε ποικίλες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία με την ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση Praksis (Programs of development, social support and medical cooperation), που φροντίζει για τη συντονισμένη διαχείριση και την κοινωνική ένταξη των νεοεισερχόμενων αιτούντων άσυλο και άλλων μελών ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

"Διψούν για μάθηση, έχουν ιδέες, ικανότητες, όνειρα"

"Είναι αλήθεια ότι για όλα τα παιδιά πρόσφυγες, το να ανοίξουν την πόρτα της εκπαίδευσης αποτελεί μια πολύ πιο δύσκολη διαδικασία, συγκριτικά με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους. Πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν δει τα σπίτια τους να καταστρέφονται και συγγενείς τους να τραυματίζονται ή να χάνουν τη ζωή τους. Μπορεί να είναι παιδιά πρώην στρατιώτες ή παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, παιδιά που κατάφεραν να κάνουν το ταξίδι προς την ασφάλεια ενώ ο αδελφός τους ή η αδελφή τους δεν τα κατάφεραν. Η εκπαίδευσή τους μπορεί να έχει διακοπεί για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια" λέει η 16χρονη.

Ωστόσο τονίζει ότι "το ζωηρό ενδιαφέρον που δείχνουν και η φύση των ερωτημάτων που υποβάλλουν οι εκπαιδευόμενοι αντανακλούν τη θέληση, την αποφασιστικότητα και την επιμονή που συναντά κανείς στην πλειονότητα των νεαρών προσφύγων. Πολλά νεαρά παιδιά, μιλούν πολύ καλά την Ελληνική γλώσσα και φοιτούν σε ελληνικά σχολεία με υψηλές μαθησιακές επιδόσεις, παρόλο που οι γονείς τους δεν μπορούν καν να καταλάβουν τα ελληνικά. Διψούν για μάθηση, έχουν ιδέες, ικανότητες, όνειρα. Είναι ανθεκτικά στις δυσκολίες και δημιουργικά, με ενέργεια και θέληση να διαμορφώσουν το δικό τους μέλλον, αν τους δοθεί η ευκαιρία. Και η πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση είναι μια τέτοια ευκαιρία".

Την υποστήριξή της στη διαδικασία υλοποίησης της ιδέας της Μαρίας Αγγέλικα - Νικήτα εκφράζει η μητέρα της. "Από τη στιγμή που η Μαρία πήγε στο συνέδριο της Unesco στην Αθήνα, ξεκίνησε μια έρευνα για το προσφυγικό. Την περίοδο εκείνη το πρόβλημα ήταν πολύ έντονο και η ίδια άρχισε να σκέφτεται πώς θα μπορούσε να βοηθήσει. Μου είπε την ιδέα της και προσπάθησα να την υποστηρίξω στην υλοποίησή της. Προσπάθησα να τη φέρω σε επαφή με ανθρώπους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του λογισμικού ενώ σήμερα οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο να βρεθούν τρόποι αξιοποίησης αυτής της πλατφόρμας" σημειώνει η Νάντια Νικήτα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Το Xeniusnet στο Athens Science Festival

Αυτό το διάστημα, η ομάδα του Xeniusnet σχεδιάζει να παρουσιάσει την πλατφόρμα στο ευρύτερο κοινό, με βάση μια νέα ιδέα εκπαιδευτικού παιχνιδιού, στο πλαίσιο του Athens Science Festival, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα. Η ιδέα εμπλέκει μαθητές και μαθήτριες, Ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα, σε μια συνεργασία για να απαντήσουν τις ερωτήσεις και τους γρίφους ενός ενδιαφέροντος εκπαιδευτικού παιχνιδιού δράσης, σε περιβάλλον υπολογιστή. Σύμφωνα με το σενάριο του παιχνιδιού, οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν σε ένα "κυνήγι κρυμμένου θησαυρού" ώστε να εντοπίσουν τα έργα τέχνης που μετέφερε ένα πλοίο που ναυάγησε στη Μεσόγειο.

Μέχρι τότε, η Μαρία Αγγέλικα - Νικήτα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους συνομήλικους και τις συνομήλικές της για τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δραστηριότητες, με το μήνυμα ότι η πληρότητα που προσφέρουν είναι κάτι μοναδικό αλλά και δύσκολο να περιγραφεί με λέξεις...

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Άνοιξε κι εσύ ένα ενεχυροδανειστήριο,μπορείς!

Αν υπάρχει ένας τομέας της οικονομίας που γνώρισε μεγάλη άνθηση στα χρόνια των μνημονίων, αυτός είναι σίγουρα ο κλάδος των ενεχυροδανειστηρίων. Σε μία περίοδο κατά την οποίαν έκλεισαν 220.000 επιχειρήσεις , ο αριθμός των ενεχειροδανειστηρίων από 70 το 2009, εκτοξεύθηκε στις 6.000! Αριθμός που προκαλεί ...

Διαβάστε περισσότερα

Είναι πρόoδος όταν ένας κανίβαλος χρησιμοποιεί μαχαίρι και πιρούνι;

Ο ένας , ο Αλέξης Τσίπρας προπαγανδίζει το «προοδευτικό μέτωπο». Ο άλλος , ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακήρυξε από το Γοργοπόταμο την ανάγκη «να ενωθούν όλες οι δυνάμεις της προόδου σε ένα μεγάλο ρεύμα πολιτικής αλλαγής». Όμως ,τι εστί πρόοδος ; - «Πρόοδος είναι η ικανότητα του ανθρώπου να ...

Διαβάστε περισσότερα

Πετρελαιοπαραγωγός Ελλάδα:ούτε Δανία του νότου,ούτε Φινλανδία των Βαλκανίων,αλλά Νορβηγία της Μεσογείου...

Το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου έταζε τη μετατροπή της Ελλάδος σε …Δανία του Νότου . Το 2013 ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να κάνει τη χώρα μας …Φινλανδία. Την Τετάρτη, όμως ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης μας πήγε λίγο πιο …αριστερά … στη Νορβηγία, υποσχόμενος να ...

Διαβάστε περισσότερα

Πανευρωπαϊκό βραβείο μαθητικής επιχειρηματικότητας για τον καθηγητή Γεώργιο Τζήρο και το Pierce

Σε μία επίσημη και συγκινητική τελετή στη Βιέννη, ο κορυφαίος εκπαιδευτικός οργανισμός νεανικής επιχειρηματικότητας Junior Achievement Europe, βράβευσε τους καλύτερους καθηγητές από όλη την Ευρώπη που συνεργάζονται με τον οργανισμό και υλοποιούν με υποδειγματικό τρόπο, εδώ και πολλά χρόνια το πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» ...

Διαβάστε περισσότερα

Νοέμβριος,όπως λέμε Απρίλιος ή Ιούνιος…

Απαθανατίσαμε το Φθινοπωρινό Καλοκαίρι του 2018 και την Άνοιξη του 2019 εν μηνί Νοεμβρίω. Και χαρήκαμε τις ολάνθιστες πασχαλιές της Εύβοιας, ( στο Λευκαντί, για την ακρίβεια )ναι, ναι εκείνα τα μυρωδάτα μωβ λουλούδια του Πάσχα που φέτος ανθισαν έξι μήνες νωρίτερα, τις ολάνθιστες αχλαδιές ...

Διαβάστε περισσότερα

Έβαλαν και πάλι στο μάτι την ψυχή της Διάπλασης των Παίδων

Η αναρχοφασίζουσα νεολαία ξαναέβαλε στο μάτι τον ανδριάντα του Γρηγόρη Ξενόπουλου στο πάρκο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων , βανδαλίζοντας το με κόκκινη μπογιά . Αν ζούσε ο λογοτέχνης θα στενοχωριόταν πολύ που δεν μπόρεσε ως συντάκτης ,αρχικά , αρχισυντάκτης στη συνέχεια και διευθυντής ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέα επαναστατική μέθοδος facelift και ανόρθωσης λαιμού-Tου Πλαστικού Χειρουργού Γιώργου Σκούρα

Τι είναι αυτή η μέθοδος και σε τι διαφέρει από τις παλαιότε-ρες;Πρόκειται για μια επαναστατική χειρουργική μέθοδο που πρωτοεφαρ-μόστηκε πριν από 2 χρόνια στη Νέα Υόρκη και πλέον εφαρμόζεται και στην κλινική μας. Ονομάζεται «Platysma Window» (παράθυρο στο πλάτυσμα). Το πλάτυσμα είναι ο μυς του ...

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Pulse: Ελλάς- Γαλλία- Κίνα συμμαχία, με αρχηγό τον Μακρόν

Ο Μανουέλ Μακρόν έχει μεγαλύτερη δημοτικότητα στην Ελλάδα απ ό,τι στην πατρίδα του , ενώ η Γαλλία συγκεντρώνει τις περισσότερες ελληνικές θετικές γνώμες από όλες τις άλλες χώρες. Την ακολουθεί η Κίνα σε μία έκφραση ανταπόδοσης των υποστηρικτικών θέσεων που έχουν διατυπώσει τα δυο αυτά ...

Διαβάστε περισσότερα

Αμερική γιοκ,αν ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε γυναίκα!

Ακούστηκε σε συντροφιά πολιτικολογούντων που είχαν ως θέμα τους την δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Αν ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε , λέει, γυναίκα δεν θα ανακάλυπτε ποτέ την Αμερική. Κι αυτό γιατί θα του ήταν αδύνατον να απαντήσει πειστικά στις ...εύστοχες ερωτήσεις της συμβίας ...

Διαβάστε περισσότερα

THE VANQUISH: Η καινοτομία στην αναίμακτη λιποαναρρόφηση

Μία μεγάλη επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη σημειώθηκε πρόσφατα στις Η.Π.Α., καθιστώντας την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας μια απλή και τελείως ανώδυνη υπόθεση. Η νέα μέθοδος λιποαναρρόφησης χωρίς επαφή με το δέρμα και χωρίς πόνο (PAINLESS, CONTACTLESS) ονομάζεται “Vanquish” και εφαρμόζεται πλέον και ...

Διαβάστε περισσότερα

Το θαύμα του πετρελαίου:πως δημιουργήθηκε,πως εντοπίζεται,πως εξορύσσεται

Το πετρέλαιο δημιουργήθηκε με την αποσύνθεση θαλάσσιων, κυρίως, ζώων και φυτών, που θάφτηκαν κάτω από διαδοχικές στιβάδες λάσπης, πριν από 400 - 500 εκατομμύρια χρόνια.Η αρχική προϋπόθεση για μια τέτοια διαδικασία είναι μια ρηχή θάλασσα (όπως είναι ο Κόλπος του Μεξικού), με νερά πλούσια σε ...

Διαβάστε περισσότερα

Πετρελαικός πονοκέφαλος στη γειτονιά μας,462 χρόνια από την πρώτη γεώτρηση

Το πετρέλαιο αποκαλείται και μαύρος χρυσός ή τσάι του Τέξας. Ως λέξη προέρχεται από την ελληνική «πέτρα» και τη λατινική oleum που σημαίνει « λάδι » και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό ορυκτολόγο Agricola, το 1556. Καμία άλλη πρώτη ύλη δεν έχει παίξει τόσο ...

Διαβάστε περισσότερα

Δημογραφικό :όχι μόνο οι Ελληνίδες αλλά και οι μετανάστριες σταμάτησαν να γεννούν!

Μαζί με πολλούς άλλους μύθους , η οικονομική κρίση διέλυσε και τον μύθο ότι οι μετανάστες μαζί με άλλα προβλήματα μας θα λύσουν και το δημογραφικό. Η βεβαιότητα αυτή ώθησε τις ελληνικές κυβερνήσεις στην απόφαση να μη λάβουν τα ριζοσπαστικά μέτρα που είχαν προτείνει η ...

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες–σοκ στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στη Νομική

Τι λεζάντα μπορούσε να βάλει κανείς κάτω από τη φωτογραφία ενός νέου που κείτεται στο γρασίδι του πάρκου, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι σε κώμα την ώρα που ένας άλλος νέος στο βάθος της φωτογραφίας ,κάνει χρήση ναρκωτικών ; Αμίλητοι οι θεατές του περιστατικού ,προσπερνούν ...

Διαβάστε περισσότερα

Προς δημογραφικό κραχ: για 5η συνεχή χρονιά περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις

Μείωση των γεννήσεων και αύξηση των θανάτων  δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της ΕΣΤΑΤ για την εξέλιξη των δημογραφικών μεγεθών το 2017.  Η συρρίκωση του  πληθυσμού στη χώρας ,απότοκος κι αυτή της οικονομικής κρίσης που πρωτοεμφανίστηκε το 2013 ,συνεχίζεται με  ταχείς  ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι  πέρυσι, οι γεννήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 88.553 ...

Διαβάστε περισσότερα

Αυξάνεται δραματικά η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα

Δυσοίωνα είναι τα στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς τα συστηματικά χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής μετασχηματίζουν τη σύνθεση της ηλικιακής πυραμίδας. Αυτά επισημαίνει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία ενόψει της 1ης Οκτωβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων, υπογραμμίζοντας ...

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλοιπα της κρίσης:Φόβος,ανασφάλεια, καχυποψία...

Φοβισμένοι , ανασφαλείς και καχύποπτοι. Αυτοί είναι ο Έλληνες ,σύμφωνα με μελέτη που έδειξε ότι ένας στους τρεις δεν θα ήθελε ομοφυλόφιλους στη γειτονιά του, ένας στους τέσσερις μετανάστες και ένας στους πέντε άτομα διαφορετικής θρησκείας. Η μελέτη που έγινε από την διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με ...

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόφωρο στα χρόνια του Μεταξά...

Ας ψάξουν οι νομικοί. Η νομοθεσία μας ( μιλάμε για 21 νόμους, προεδρικά διατάγματα, αναγκαστικούς νόμους, υπουργικές αποφάσεις) εκτός από το αυτόφωρο για αδικήματα Τύπου ,μπορεί να έχει κι άλλα νομοθετικά κατάλοιπα της μεταξικής εποχής. Όχι τίποτε αλλά για να αποφύγουμε αυτό που ζούμε σήμερα . ...

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνολογία εξελίσσεται,εσύ;Το Certificate in Advanced Social Media Management θα σε κάνει να ξεχωρίσεις

Η τεχνολογία προχωράει και εσύ θα μείνεις στάσιμος; Αυτό είναι το απόλυτο Professional Certificate in Advanced Social Media Management που πρέπει να παρακολουθήσεις για να μπορέσεις να εξελίξεις τις γνώσεις σου στο Social Media Management. Καθώς εισάγονται νέες τεχνολογίες στον χώρο εργασίας, οι ικανότητες μας χρειάζονται ...

Διαβάστε περισσότερα

Ανεξίτηλη ,μετά από 4 μήνες ,η σφραγίδα του Ρουβίκωνα στο κτίριο του Σ.τ.Ε

Όταν πριν από περίπου 30 χρόνια σχεδιαζόταν η μεταφορά του Συμβουλίου Επικρατείας από το κτίριο της Βουλής στο κτίριο του Αρσακείου ,όπου βρίσκεται σήμερα , οι ανώτατοι δικαστές απαίτησαν και πέτυχαν ακόμη και το κλείσιμο επιχειρήσεων ( φαγάδικα, καταστήματα ρούχων κλπ )που για αισθητικούς ,αλλά ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα μυστικά του Τσάμπιονς Λινκ μέσα από τα στατιστικά των αγώνων

Από τα αποτελέσματα των αγώνων του Τσάμπιονς Λινκ 2016-2017 προκύπτει ότι οι ομάδες πέτυχαν 3.04 τέρματα ανά αγώνα. Η έδρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη τερμάτων (60%)και η ομάδα που πέτυχε πρώτη τέρμα συνήθως κέρδισε το παιχνίδι (73%).   Τα περισσότερα τέρματα επιτεύχθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο (52%)και ...

Διαβάστε περισσότερα

Προεκλογικό κλίμα μεταξύ των πτερωτών δημοτών της Ομόνοιας…

Οι πολιτικοί παρατηρητές σπάνε το κεφάλι τους για το πότε θα γίνουν οι εκλογές , τα περιστέρια της Ομόνοιας ,ωστόσο, έχουν πιάσει θέση σε επίκαιρα σημεία της πλατείας . Δύο τα σενάρια για την πρωτοβουλία τους. Βιάζονται ,λέει το πρώτο, να έχουν το δικό τους στασίδι ...

Διαβάστε περισσότερα

Taste of Athens!

Tο Taste Festivals, η μεγαλύτερη διεθνής πλατφόρμα γαστρονομικών φεστιβάλ, που δραστηριοποιείται σε 20 και πλέον μεγάλες μητροπόλεις του πλανήτη- και ειδικά σε εμβληματικά γαστρονομικά spots όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, το Ντουμπάι κ.α. έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα ...

Διαβάστε περισσότερα