Δεκαεξάχρονη μαθήτρια δημιούργησε ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διευκόλυνση της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων

Special Report
12 Μαρτίου 2018 12:06:00

"Ποιος ήταν ο Περικλής; Πώς ήταν ο Παρθενώνας και τι απέγινε τελικά;" ήταν οι ερωτήσεις που έγραψαν στο κινητό του πατέρα τους δύο αγόρια ηλικίας 8 και 10 ετών από τη Συρία, που φοιτούν στο σχολικό συγκρότημα Γκράβα, στην Αθήνα, την πρώτη φορά που χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα XeniusNet. Μπαίνοντας στο ηλεκτρονικό αυτό περιβάλλον με το ψευδώνυμο Neymar (όπως ο διάσημος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής), χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά για να εξοικειωθούν με την εφαρμογή που αποφάσισε να δημιουργήσει η 16χρονη μαθήτρια Μαρία Αγγέλικα - Νικήτα, για να βοηθήσει προσφυγόπουλα στη διαδικασία ένταξής τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

"Oι απαντήσεις ήρθαν σε λίγη ώρα από τον χρήση Maria A. που παρέθεσε πληροφορίες για τον μεγάλο Έλληνα ρήτορα και τον τρόπο που κατάφερε να κάνει την αρχαία Αθήνα μια σπουδαία πόλη αλλά και για τον Παρθενώνα, το σημείο όπου χτίστηκε και τις καταστροφές που υπέστη" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 16χρονη που εμπνεύστηκε το XeniusNet.

Η ίδια μεταφέρει, μάλιστα, τον ενθουσιασμό των προσφυγόπουλων από την αμεσότητα και την ευκολία χρήσης της πλατφόρμας καθώς και το ενδιαφέρον των γονιών τους που δεν μιλούν ελληνικά, αλλά ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και οι ίδιοι σε αυτή τη διαδικασία ως εκπαιδευόμενοι. Ειδικά ο πατέρας των αγοριών που παρακολουθεί μαθήματα Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εκτιμά ότι η δυνατότητα πρόσβασης σε βοήθεια μέσω του συγκεκριμένου συστήματος θα επιτάχυνε την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Το ηλεκτρονικό περιβάλλον Xeniusnet.org

Σε αυτό το ηλεκτρονικό περιβάλλον συναντώνται καθημερινά 25 προσφυγόπουλα -μέχρι στιγμής- και 36 Έλληνες μαθητές που απαντούν στα ερωτήματά τους. Παράλληλα οκτώ εκπαιδευτικοί από την Αθήνα, την Ξάνθη, το Ηράκλειο και τη Χαλκίδα προσφέρουν ακαδημαϊκή καθοδήγηση. Όσο για τα ερωτήματα που διατυπώνονται συχνότερα, η Μαρία Αγγέλικα - Νικήτα απαντά ότι αφορούν το θεματικό αντικείμενο της ιστορίας που, σύμφωνα με τα δύο αγόρια από τη Συρία, τους δυσκολεύει περισσότερο στο σχολείο.

Τα γνωστικά, όμως, αντικείμενα που καλύπτουν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις δεν περιορίζονται εκεί. "Διατυπώνονται ερωτήματα σχετικά με τους νόμους του Νεύτωνα και την ομοιόσταση των ζωντανών οργανισμών, για παράδειγμα, ενώ τα θεματικά πεδία στα οποία παρέχεται βοήθεια είναι η γλώσσα, τα μαθηματικά, οι φυσικές επιστήμες, η ιστορία και ο ελληνικός πολιτισμός" προσθέτει.

Γνωστοποιεί, άλλωστε, ότι στο XeniusNet μπορούν να εγγραφούν νεαροί πρόσφυγες που αναζητούν βοήθεια κατά τη διαδικασία προσαρμογής τους στην ελληνική εκπαίδευση αλλά και Έλληνες μαθητές και μαθήτριες που θέλουν να προσφέρουν βοήθεια απαντώντας στα ερωτήματα των προσφυγόπουλων. Τα ερωτήματα δρομολογούνται στους καταλληλότερους συμβούλους ώστε να απαντηθούν ενώ παρέχεται κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό. Η εφαρμογή είναι αγγλόφωνη και ελληνόφωνη και ενσωματώνει αυτόματο μεταφραστή ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία μεταξύ των χρηστών.

Πώς προέκυψε η ιδέα

Στο ερώτημα πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η Μαρία Αγγέλικα - Νικήτα αναφέρει ότι το 2016 είχε λάβει μέρος, ως μέλος του ομίλου Unesco του σχολείου της, σε ένα μαθητικό συνέδριο του δικτύου σχολείων ASP-net της UNESCO, με θέμα το ταξίδι της προσφυγικής οικογένειας στη Μεσόγειο.

Συγκλονισμένη από τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν για το προσφυγικό ζήτημα, αντιλήφθηκε ότι τα προσφυγόπουλα έχουν μείνει εκτός σχολείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι αποφάσισε να κινητοποιηθεί για τη δημιουργία ενός "εργαλείου" που θα τα υποστηρίξει ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Θέλοντας να μεταφέρει στην κοινότητα των μαθητών και των μαθητριών το πνεύμα της παραδοσιακής ελληνικής φιλοσοφίας, ενσωμάτωσε στην ονομασία της πλατφόρμας το συνθετικό "Xenius", εμπνευσμένο από τον πατέρα των θεών του Ολύμπου, Ξένιο Δ;iα, και παραφρασμένο με τη βοήθεια της αγγλικής λέξης "genius" ώστε να παραπέμπει στην εξυπνάδα, τις πνευματικές επιδόσεις, τη μάθηση.

Ύστερα από συνεργασία με συμμαθητές της, φίλους της που βρίσκονται στην Ελβετία, δύο φοιτητές του Πολυτεχνείου και μία εκπαιδευτικό πληροφορικής, η πλατφόρμα ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ακολούθησαν εντατικές προσπάθειες ώστε το εγχείρημα να γίνει γνωστό στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες. Έτσι, η ομάδα του XeniusNet πραγματοποιεί επισκέψεις σε σχολεία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που υποστηρίζουν πρόσφυγες και μετανάστες ενώ συμμετέχει σε ποικίλες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία με την ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση Praksis (Programs of development, social support and medical cooperation), που φροντίζει για τη συντονισμένη διαχείριση και την κοινωνική ένταξη των νεοεισερχόμενων αιτούντων άσυλο και άλλων μελών ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

"Διψούν για μάθηση, έχουν ιδέες, ικανότητες, όνειρα"

"Είναι αλήθεια ότι για όλα τα παιδιά πρόσφυγες, το να ανοίξουν την πόρτα της εκπαίδευσης αποτελεί μια πολύ πιο δύσκολη διαδικασία, συγκριτικά με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους. Πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν δει τα σπίτια τους να καταστρέφονται και συγγενείς τους να τραυματίζονται ή να χάνουν τη ζωή τους. Μπορεί να είναι παιδιά πρώην στρατιώτες ή παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, παιδιά που κατάφεραν να κάνουν το ταξίδι προς την ασφάλεια ενώ ο αδελφός τους ή η αδελφή τους δεν τα κατάφεραν. Η εκπαίδευσή τους μπορεί να έχει διακοπεί για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια" λέει η 16χρονη.

Ωστόσο τονίζει ότι "το ζωηρό ενδιαφέρον που δείχνουν και η φύση των ερωτημάτων που υποβάλλουν οι εκπαιδευόμενοι αντανακλούν τη θέληση, την αποφασιστικότητα και την επιμονή που συναντά κανείς στην πλειονότητα των νεαρών προσφύγων. Πολλά νεαρά παιδιά, μιλούν πολύ καλά την Ελληνική γλώσσα και φοιτούν σε ελληνικά σχολεία με υψηλές μαθησιακές επιδόσεις, παρόλο που οι γονείς τους δεν μπορούν καν να καταλάβουν τα ελληνικά. Διψούν για μάθηση, έχουν ιδέες, ικανότητες, όνειρα. Είναι ανθεκτικά στις δυσκολίες και δημιουργικά, με ενέργεια και θέληση να διαμορφώσουν το δικό τους μέλλον, αν τους δοθεί η ευκαιρία. Και η πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση είναι μια τέτοια ευκαιρία".

Την υποστήριξή της στη διαδικασία υλοποίησης της ιδέας της Μαρίας Αγγέλικα - Νικήτα εκφράζει η μητέρα της. "Από τη στιγμή που η Μαρία πήγε στο συνέδριο της Unesco στην Αθήνα, ξεκίνησε μια έρευνα για το προσφυγικό. Την περίοδο εκείνη το πρόβλημα ήταν πολύ έντονο και η ίδια άρχισε να σκέφτεται πώς θα μπορούσε να βοηθήσει. Μου είπε την ιδέα της και προσπάθησα να την υποστηρίξω στην υλοποίησή της. Προσπάθησα να τη φέρω σε επαφή με ανθρώπους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του λογισμικού ενώ σήμερα οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο να βρεθούν τρόποι αξιοποίησης αυτής της πλατφόρμας" σημειώνει η Νάντια Νικήτα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Το Xeniusnet στο Athens Science Festival

Αυτό το διάστημα, η ομάδα του Xeniusnet σχεδιάζει να παρουσιάσει την πλατφόρμα στο ευρύτερο κοινό, με βάση μια νέα ιδέα εκπαιδευτικού παιχνιδιού, στο πλαίσιο του Athens Science Festival, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα. Η ιδέα εμπλέκει μαθητές και μαθήτριες, Ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα, σε μια συνεργασία για να απαντήσουν τις ερωτήσεις και τους γρίφους ενός ενδιαφέροντος εκπαιδευτικού παιχνιδιού δράσης, σε περιβάλλον υπολογιστή. Σύμφωνα με το σενάριο του παιχνιδιού, οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν σε ένα "κυνήγι κρυμμένου θησαυρού" ώστε να εντοπίσουν τα έργα τέχνης που μετέφερε ένα πλοίο που ναυάγησε στη Μεσόγειο.

Μέχρι τότε, η Μαρία Αγγέλικα - Νικήτα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους συνομήλικους και τις συνομήλικές της για τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δραστηριότητες, με το μήνυμα ότι η πληρότητα που προσφέρουν είναι κάτι μοναδικό αλλά και δύσκολο να περιγραφεί με λέξεις...

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Στην Ευρώπη σχεδόν οι μισοί αμπελώνες που υπάρχουν παγκοσμίως

Η ιστορία της αμπέλου και του οίνου χάνεται στα βάθη των αιώνων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ακόμη και σήμερα, η αμπελουργία εξακολουθεί να είναι υπόθεση μεσογειακών χωρών, αν και το φυτό του Διονύσου έχει «κατακτήσει» πλέον τις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ενδεικτικό είναι ότι ...

Διαβάστε περισσότερα

Με drones θα παρακολουθούν τα χωράφια τους οι αγρότες στον θεσσαλικό κάμπο

Από το άροτρο, που υπήρξε το πιο σημαντικό εργαλείο της αρχαίας αγροτικής καλλιέργειας, τα δρεπάνια για το θέρισμα και το όργωμα με τα βόδια, που κάθε καλός νοικοκύρης έπρεπε να έχει στο σπίτι του, οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου θα παρακολουθούν σε λίγο καιρό την ...

Διαβάστε περισσότερα

Ένα πρωινό σε μία γειτονιά της Αθήνας…Του Ιπποκράτη Πολίτη

Είδε λέει ο τρελός τον μεθυσμένο και άλλαξε δρόμο. Φαίνεται πως δεν είδε τον Αθηναίο σε ώρα καθέτου απογειώσεως. Πιο θηρίο δεν γίνεται. Τις πιο πολλές φορές με το δίκιο του -αν όχι ως προς την ένταση τουλάχιστον ως προς την αντίδραση αυτή καθαυτή. Ξεπερνούν ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι ευρηματικοί μας πρόγονοι Homo Sapiens...

Οι πρόγονοι του συγχρόνου ανθρώπου (Homo sapiens) που ζούσαν στην Ανατολική Αφρική, είχαν αρχίσει, ήδη πριν από 320.000 χρόνια, αρκετά νωρίτερα από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, να κάνουν μια σειρά από τεχνικές και κοινωνικές καινοτομίες. Ανάμεσα στις καινοτομίες ήταν να κατασκευάζουν πιο καλοφτιαγμένα και ...

Διαβάστε περισσότερα

Βάνδαλοι παίδες κατά του πρωτεργάτη της «Διάπλασης Παίδων»

Πόσοι άραγε από τους νεαρούς βανδάλους που συχνά πυκνά μουντζουρώνουν το άγαλμα του Γρηγόρη Ξενόπουλου , στον περιβάλλοντα χώρο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων , γνωρίζουν πως ασχημονούν στη μνήμη ενός από τους σημαντικότερους λογοτέχνες που διετέλεσε αρχισυντάκτης της «Διάπλασης Παίδων», του περιοδικού που ...

Διαβάστε περισσότερα

Ζωή Γιαβρή: Η Ελληνίδα επιστήμονας που είναι υποψήφια για Ευρωπαία της χρονιάς

Η Ζωή Γιαβρή, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας Advantis Medical Imaging, είναι ανάμεσα στις τρεις φιναλίστ για να κατακτήσουν το «Βραβείο Καινοτόμων Γυναικών 2018» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γυναίκες έως 30 ετών. Κάθε μία υποψήφια έχει υπάρξει ιδρύτρια ή συνιδρύτρια κάποιας πετυχημένης ...

Διαβάστε περισσότερα

Το τρένο τίγκα, αλλά τι μοναξιά!-Tου Ιπποκράτη Πολίτη

Οι Έλληνες ήταν ανέκαθεν ένας λαός έξω καρδιά. Με το εύκολο χαμόγελο και την ανεπιτήδευτη «καλημέρα» σήμα κατατεθέν του χαρακτήρα τους , φιλόξενοι ,ομιλητικοί. Ώσπου πήραν κινητό τηλέφωνο. Από την ημέρα εκείνη, έκλεισαν τις πόρτες της καρδιάς τους , κλείστηκαν στον εαυτό τους και «καλημέρα ...

Διαβάστε περισσότερα

Στίβεν Χόκινγκ: «Οσο υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα»

Για το «γιατί» της ύπαρξης του Σύμπαντος: «Εάν βρούμε την απάντηση, θα πρόκειται για τον ύστατο θρίαμβο της ανθρώπινης λογικής - εκείνη τη στιγμή θα γνωρίζουμε τη σκέψη του Θεού, θα γνωρίζουμε τον νου του Θεού» («Ενα συντομότερο χρονικό του Χρόνου» 1988).   Για την ασθένειά του: «Οι ελπίδες ...

Διαβάστε περισσότερα

Παράδρομος εθνικής , όπως λέμε στρατιωτικός περίπατος…

Τρία ευρώ και τριάντα λεπτά είναι ένα σεβαστό ποσό για να το σπαταλά κανείς ενώ μπορεί να το γλιτώσει. Έτσι κάνουν οι οδηγοί στα διόδια Αφιδνών . Και όχι μόνο εκεί. Η εθνική οδός Αθηνών –Λαμίας αδειάζει και φρακάρουν οι παράδρομοι , κυρίως από τα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Σεισμός και κοινωνία»: Ντοκουμέντα από τον σεισμό της Πάρνηθας και οδηγίες κατά του Εγκέλαδου

«Η ενημέρωση σώζει» ήταν ένα από τα κεντρικά μηνύματα της εκδήλωσης «Σεισμός και Κοινωνία», από τον δημοσιογράφο Φώτη Καρύδα και τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η οποία έλαβε χώρα το Σάββατο στο Νέο Ηράκλειο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκαν, μεταξύ άλλων, βίντεο με ...

Διαβάστε περισσότερα

Δεκαεξάχρονη μαθήτρια δημιούργησε ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διευκόλυνση της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων

"Ποιος ήταν ο Περικλής; Πώς ήταν ο Παρθενώνας και τι απέγινε τελικά;" ήταν οι ερωτήσεις που έγραψαν στο κινητό του πατέρα τους δύο αγόρια ηλικίας 8 και 10 ετών από τη Συρία, που φοιτούν στο σχολικό συγκρότημα Γκράβα, στην Αθήνα, την πρώτη φορά που χρησιμοποίησαν ...

Διαβάστε περισσότερα

Ιπποκράτειος :Τα πεύκα πεθαίνουν όρθια, αλλά οι αρμόδιοι...στήλη άλατος!

Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό , ποτέ ,όμως στο δάσος και για πολύ καιρό. Διαφορετικά κινδυνεύεις να βρεθείς απολογούμενος , όπως ο δήμος Ωρωπού που έκανε μεν το καλό ,δεν φρόντισε , όμως να εξαλείψει τις παρενέργειες του , και τώρα ελέγχεται ως ...

Διαβάστε περισσότερα

Η κατάχρηση ουσιών δεν περιορίζεται πλέον μόνο στις παράνομες ουσίες αλλά και στις νόμιμες

Η κατάχρηση ουσιών είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο συνεχώς αλλάζει "προσωπείο" καθώς δεν περιορίζεται πλέον μόνο στις παράνομες ουσίες αλλά έχει επεκταθεί και στις νόμιμες. Επιπλέον από τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία προκύπτει ότι δεν υπάρχει όριο στη φαντασία, όταν πρόκειται για κατάχρηση ουσιών. Ανησυχητικό ...

Διαβάστε περισσότερα

Θάνος Μικρούτσικος : Πώς η ανάγκη γίνεται Ιστορία

Το χαρακτηριστικό μου, για το οποίο χαίρομαι πάρα πολύ είναι ότι τα έργα μου αντανακλούν τη δραματική συγκυρία της εποχής, τονίζει ο Θάνος Μικρούτσικος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή τις τρεις συναυλίες που θα δώσει στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 ...

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτιά για το Μαθηματικό του ΕΚΠΑ στη 12η Μαθηματική Ολυμπιάδα ΝΑ Ευρώπης

Τρία χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλιο έφερε μαζί του το Μαθηματικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστρέφοντας από το Ιάσιο της Ρουμανίας, όπου διεξήχθη η 12η Μαθηματική Ολυμπιάδα Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEMOUS 2018) από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου 2018.Στη γενική κατάταξη, ...

Διαβάστε περισσότερα

Έρωτας,αναρχία και στο τέλος…υποβρύχιο-Του Μιχάλη Κανιμά

Ο αναρχισμός πεθαίνει. Ζήτω ο ερωτισμός . Τουλάχιστον στην συνθηματογραφία των τοίχων της Αθήνας. Με τις καρδούλες , το « Ελλάς Ελλήνων σεξιστών» ,το «Γεωργία σ’ αγαπώ» και το «Άννα καλό ταξίδι» να κερδίζουν τις εν τυπώσεις από στερεότυπα του τύπου «Πρέζα στο τηλέφωνο 100»και ...

Διαβάστε περισσότερα

Ισότητα και στην απιστία ! Πως σχετίζεται το επάγγελμα με το...κέρατο;

Ισότητα και στην απιστία διεκδικούν οι γυναίκες, που δηλώνουν ότι έχουν απατήσει τον σύντροφό τους με άτομο από το εργασιακό τους περιβάλλον και όχι μόνο. «Η ισότητα των φύλων είναι μια πραγματική κατάκτηση του ανθρώπινου είδους. Δεν θα μπορούσε να κάνει εξαιρέσεις στην απιστία των ...

Διαβάστε περισσότερα

Δύο ελληνικά ηφαίστεια (Σαντορίνης και Κω) ανάμεσα στα υποψήφια ενεργά μέσα στις μελλοντικές χιλιετίες

Η επόμενη πολύ ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη θα βρει τον κόσμο απροετοίμαστο. Μπορεί να εξαφανίσει ολόκληρες πόλεις και περιοχές πολλών εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς επίσης να προκαλέσει ευρύτερη αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο, στις διεθνείς επικοινωνίες και μεταφορές, στα οικονομικά και τεχνολογικά συστήματα, στο κλίμα και στο περιβάλλον, ...

Διαβάστε περισσότερα

Όλα έτοιμα για το 22ο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις,η Ευρωπαική στρατιωτική συνεργασία,τα σύγχρονα μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης,οι προοπτικές της νεανικής επιχειρηματικότητας και τα fake news είναι μερικά μόνο απο τα θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες του Κοινοβουλίου. Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018–Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 Τελετή Έναρξης: 14 Μαρτίου–14.30-19.00 Αίθουσα Συνεδρίων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς επιλέγει ο μισός πληθυσμός της Αττικής!

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς επιλέγει για τις μετακινήσεις του ο μισός πληθυσμός της Αττικής με τους περισσότερους απ΄ αυτούς να προτιμούν τα λεωφορεία, σύμφωνα με γενική έρευνα της εταιρείας MARC που παρουσιάστηκε πριν μερικές ημέρες και έγινε για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με ...

Διαβάστε περισσότερα

Βανδαλισμοί (πάλι) στο Πάρκο των Λογοτεχνών-Του Μιχάλη Κανιμά

Για άλλη μία φορά οι γνωστοί- άγνωστοι έβαλαν στο μάτι τα αγάλματα στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων , απ’ όπου τον Μάιο του 2016 είχαν κλέψει πέντε ορειχάλκινες προτομές . Τρία από τα εναπομένοντα μαρμάρινα αγάλματα βρέθηκαν μουτζουρωμένα με κόκκινη ή μαύρη μπογιά ...

Διαβάστε περισσότερα

Ασύδοτοι οι καταληψίες της γενιάς των -ήντα...-Του Ιπποκράτη Πολίτη

Πεζοδρόμιο και πεζόδρομος είναι οι δρόμοι των πεζών. Η διαφορά τους είναι ότι το μεν πεζοδρόμιο συνυπάρχει πάντα με τον δρόμο, ενώ ο πεζόδρομος δικαιολογεί την χρησιμότητα του και χωρίς δρόμο πλάι του. Έχουν, όμως και μία οδυνηρή ομοιότητα μεταξύ τους.   Ενώ δημιουργήθηκαν προς χάριν των ...

Διαβάστε περισσότερα

Θα πέσει στη Γη ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Τιανγκόνγκ 1-Και η Ελλάδα στις πολλές πιθανές περιοχές

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) εκτιμά ότι ο κινεζικός διαστημικός σταθμός και πειραματικό διαστημικό εργαστήριο «Τιανγκόνγκ-1» (Ουράνιο Παλάτι-1) θα πέσει στη Γη, μεταξύ 24 Μαρτίου και 19 Απριλίου. Η εκτίμηση αυτή είναι πάντως πιθανό να αλλάξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το πού ακριβώς θα πέσει ο, ...

Διαβάστε περισσότερα