Δεκαεξάχρονη μαθήτρια δημιούργησε ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διευκόλυνση της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων

Special Report
12 Μαρτίου 2018 12:06:00

"Ποιος ήταν ο Περικλής; Πώς ήταν ο Παρθενώνας και τι απέγινε τελικά;" ήταν οι ερωτήσεις που έγραψαν στο κινητό του πατέρα τους δύο αγόρια ηλικίας 8 και 10 ετών από τη Συρία, που φοιτούν στο σχολικό συγκρότημα Γκράβα, στην Αθήνα, την πρώτη φορά που χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα XeniusNet. Μπαίνοντας στο ηλεκτρονικό αυτό περιβάλλον με το ψευδώνυμο Neymar (όπως ο διάσημος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής), χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά για να εξοικειωθούν με την εφαρμογή που αποφάσισε να δημιουργήσει η 16χρονη μαθήτρια Μαρία Αγγέλικα - Νικήτα, για να βοηθήσει προσφυγόπουλα στη διαδικασία ένταξής τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

"Oι απαντήσεις ήρθαν σε λίγη ώρα από τον χρήση Maria A. που παρέθεσε πληροφορίες για τον μεγάλο Έλληνα ρήτορα και τον τρόπο που κατάφερε να κάνει την αρχαία Αθήνα μια σπουδαία πόλη αλλά και για τον Παρθενώνα, το σημείο όπου χτίστηκε και τις καταστροφές που υπέστη" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 16χρονη που εμπνεύστηκε το XeniusNet.

Η ίδια μεταφέρει, μάλιστα, τον ενθουσιασμό των προσφυγόπουλων από την αμεσότητα και την ευκολία χρήσης της πλατφόρμας καθώς και το ενδιαφέρον των γονιών τους που δεν μιλούν ελληνικά, αλλά ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και οι ίδιοι σε αυτή τη διαδικασία ως εκπαιδευόμενοι. Ειδικά ο πατέρας των αγοριών που παρακολουθεί μαθήματα Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εκτιμά ότι η δυνατότητα πρόσβασης σε βοήθεια μέσω του συγκεκριμένου συστήματος θα επιτάχυνε την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Το ηλεκτρονικό περιβάλλον Xeniusnet.org

Σε αυτό το ηλεκτρονικό περιβάλλον συναντώνται καθημερινά 25 προσφυγόπουλα -μέχρι στιγμής- και 36 Έλληνες μαθητές που απαντούν στα ερωτήματά τους. Παράλληλα οκτώ εκπαιδευτικοί από την Αθήνα, την Ξάνθη, το Ηράκλειο και τη Χαλκίδα προσφέρουν ακαδημαϊκή καθοδήγηση. Όσο για τα ερωτήματα που διατυπώνονται συχνότερα, η Μαρία Αγγέλικα - Νικήτα απαντά ότι αφορούν το θεματικό αντικείμενο της ιστορίας που, σύμφωνα με τα δύο αγόρια από τη Συρία, τους δυσκολεύει περισσότερο στο σχολείο.

Τα γνωστικά, όμως, αντικείμενα που καλύπτουν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις δεν περιορίζονται εκεί. "Διατυπώνονται ερωτήματα σχετικά με τους νόμους του Νεύτωνα και την ομοιόσταση των ζωντανών οργανισμών, για παράδειγμα, ενώ τα θεματικά πεδία στα οποία παρέχεται βοήθεια είναι η γλώσσα, τα μαθηματικά, οι φυσικές επιστήμες, η ιστορία και ο ελληνικός πολιτισμός" προσθέτει.

Γνωστοποιεί, άλλωστε, ότι στο XeniusNet μπορούν να εγγραφούν νεαροί πρόσφυγες που αναζητούν βοήθεια κατά τη διαδικασία προσαρμογής τους στην ελληνική εκπαίδευση αλλά και Έλληνες μαθητές και μαθήτριες που θέλουν να προσφέρουν βοήθεια απαντώντας στα ερωτήματα των προσφυγόπουλων. Τα ερωτήματα δρομολογούνται στους καταλληλότερους συμβούλους ώστε να απαντηθούν ενώ παρέχεται κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό. Η εφαρμογή είναι αγγλόφωνη και ελληνόφωνη και ενσωματώνει αυτόματο μεταφραστή ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία μεταξύ των χρηστών.

Πώς προέκυψε η ιδέα

Στο ερώτημα πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η Μαρία Αγγέλικα - Νικήτα αναφέρει ότι το 2016 είχε λάβει μέρος, ως μέλος του ομίλου Unesco του σχολείου της, σε ένα μαθητικό συνέδριο του δικτύου σχολείων ASP-net της UNESCO, με θέμα το ταξίδι της προσφυγικής οικογένειας στη Μεσόγειο.

Συγκλονισμένη από τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν για το προσφυγικό ζήτημα, αντιλήφθηκε ότι τα προσφυγόπουλα έχουν μείνει εκτός σχολείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι αποφάσισε να κινητοποιηθεί για τη δημιουργία ενός "εργαλείου" που θα τα υποστηρίξει ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Θέλοντας να μεταφέρει στην κοινότητα των μαθητών και των μαθητριών το πνεύμα της παραδοσιακής ελληνικής φιλοσοφίας, ενσωμάτωσε στην ονομασία της πλατφόρμας το συνθετικό "Xenius", εμπνευσμένο από τον πατέρα των θεών του Ολύμπου, Ξένιο Δ;iα, και παραφρασμένο με τη βοήθεια της αγγλικής λέξης "genius" ώστε να παραπέμπει στην εξυπνάδα, τις πνευματικές επιδόσεις, τη μάθηση.

Ύστερα από συνεργασία με συμμαθητές της, φίλους της που βρίσκονται στην Ελβετία, δύο φοιτητές του Πολυτεχνείου και μία εκπαιδευτικό πληροφορικής, η πλατφόρμα ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ακολούθησαν εντατικές προσπάθειες ώστε το εγχείρημα να γίνει γνωστό στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες. Έτσι, η ομάδα του XeniusNet πραγματοποιεί επισκέψεις σε σχολεία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που υποστηρίζουν πρόσφυγες και μετανάστες ενώ συμμετέχει σε ποικίλες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία με την ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση Praksis (Programs of development, social support and medical cooperation), που φροντίζει για τη συντονισμένη διαχείριση και την κοινωνική ένταξη των νεοεισερχόμενων αιτούντων άσυλο και άλλων μελών ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

"Διψούν για μάθηση, έχουν ιδέες, ικανότητες, όνειρα"

"Είναι αλήθεια ότι για όλα τα παιδιά πρόσφυγες, το να ανοίξουν την πόρτα της εκπαίδευσης αποτελεί μια πολύ πιο δύσκολη διαδικασία, συγκριτικά με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους. Πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν δει τα σπίτια τους να καταστρέφονται και συγγενείς τους να τραυματίζονται ή να χάνουν τη ζωή τους. Μπορεί να είναι παιδιά πρώην στρατιώτες ή παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, παιδιά που κατάφεραν να κάνουν το ταξίδι προς την ασφάλεια ενώ ο αδελφός τους ή η αδελφή τους δεν τα κατάφεραν. Η εκπαίδευσή τους μπορεί να έχει διακοπεί για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια" λέει η 16χρονη.

Ωστόσο τονίζει ότι "το ζωηρό ενδιαφέρον που δείχνουν και η φύση των ερωτημάτων που υποβάλλουν οι εκπαιδευόμενοι αντανακλούν τη θέληση, την αποφασιστικότητα και την επιμονή που συναντά κανείς στην πλειονότητα των νεαρών προσφύγων. Πολλά νεαρά παιδιά, μιλούν πολύ καλά την Ελληνική γλώσσα και φοιτούν σε ελληνικά σχολεία με υψηλές μαθησιακές επιδόσεις, παρόλο που οι γονείς τους δεν μπορούν καν να καταλάβουν τα ελληνικά. Διψούν για μάθηση, έχουν ιδέες, ικανότητες, όνειρα. Είναι ανθεκτικά στις δυσκολίες και δημιουργικά, με ενέργεια και θέληση να διαμορφώσουν το δικό τους μέλλον, αν τους δοθεί η ευκαιρία. Και η πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση είναι μια τέτοια ευκαιρία".

Την υποστήριξή της στη διαδικασία υλοποίησης της ιδέας της Μαρίας Αγγέλικα - Νικήτα εκφράζει η μητέρα της. "Από τη στιγμή που η Μαρία πήγε στο συνέδριο της Unesco στην Αθήνα, ξεκίνησε μια έρευνα για το προσφυγικό. Την περίοδο εκείνη το πρόβλημα ήταν πολύ έντονο και η ίδια άρχισε να σκέφτεται πώς θα μπορούσε να βοηθήσει. Μου είπε την ιδέα της και προσπάθησα να την υποστηρίξω στην υλοποίησή της. Προσπάθησα να τη φέρω σε επαφή με ανθρώπους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του λογισμικού ενώ σήμερα οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο να βρεθούν τρόποι αξιοποίησης αυτής της πλατφόρμας" σημειώνει η Νάντια Νικήτα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Το Xeniusnet στο Athens Science Festival

Αυτό το διάστημα, η ομάδα του Xeniusnet σχεδιάζει να παρουσιάσει την πλατφόρμα στο ευρύτερο κοινό, με βάση μια νέα ιδέα εκπαιδευτικού παιχνιδιού, στο πλαίσιο του Athens Science Festival, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα. Η ιδέα εμπλέκει μαθητές και μαθήτριες, Ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα, σε μια συνεργασία για να απαντήσουν τις ερωτήσεις και τους γρίφους ενός ενδιαφέροντος εκπαιδευτικού παιχνιδιού δράσης, σε περιβάλλον υπολογιστή. Σύμφωνα με το σενάριο του παιχνιδιού, οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν σε ένα "κυνήγι κρυμμένου θησαυρού" ώστε να εντοπίσουν τα έργα τέχνης που μετέφερε ένα πλοίο που ναυάγησε στη Μεσόγειο.

Μέχρι τότε, η Μαρία Αγγέλικα - Νικήτα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους συνομήλικους και τις συνομήλικές της για τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δραστηριότητες, με το μήνυμα ότι η πληρότητα που προσφέρουν είναι κάτι μοναδικό αλλά και δύσκολο να περιγραφεί με λέξεις...

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Taste of Athens!

Tο Taste Festivals, η μεγαλύτερη διεθνής πλατφόρμα γαστρονομικών φεστιβάλ, που δραστηριοποιείται σε 20 και πλέον μεγάλες μητροπόλεις του πλανήτη- και ειδικά σε εμβληματικά γαστρονομικά spots όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, το Ντουμπάι κ.α. έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν οι βάνδαλοι πάνε διακοπές χαίρονται και τα αγάλματα ...

Έκπληκτοι οι διερχόμενοι τον πεζόδρομο δίπλα στην Ακαδημία Αθηνών προσπαθούσαν να εξηγήσουν πως έγινε και η προτομή του πρώην πρωθυπουργού και ακαδημαικού Παναγιώτη Κανελλόπουλου βρέθηκε καθαρή από μουντζούρες – πρώτη φορά ύστερα από πολλούς μήνες ή μήπως χρόνια; Η προτομή έχει φάει τόση μουντζούρα όση ...

Διαβάστε περισσότερα

Οριακή η κατάσταση στο hot spot της Μόριας-Του Μιχάλη Κανιμά

Δραματική προειδοποίηση περιφερειάρχη και εργαζομένων για την κατάσταση στο hot spot της Λέσβου απευθύνουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Ταυτοποίησης και Υποδοχής του νησιού και η περιφερειάρχης Αιγαίου. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο αριθμός των φιλοξενουμένων αυξάνεται διαρκώς και έχει φτάσει τις 8.500, ενώ η δυνατότητα ...

Διαβάστε περισσότερα

Τσιπούρες μεγαλωμένες με μαστίχα Χίου!

Η μαστίχα της Χίου πάει τελικά με όλα. Η γεωγραφία των χρήσεων της είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Εκείνο που εκπλήσσει περισσότερο σχετικά μ το θέμα αυτό είναι μία επιγραφή σε ένα πάγκο με ψάρια από τη Χίο ,στην Βαρβάκειο αγορά της Αθήνας. Ούτε λίγο ούτε πολύ ,ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικά 100 ίππων ,δύο αλόγων και ενός γαιδάρου!

Αυτοκίνητα με πολλούς ίππους και δύο άλογα επινόησε ο άνθρωπος της υπαίθρου για να έχει στη διάθεση του μεταφορικά μέσα παντός καιρού και εδάφους. Στο ίσωμα χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο με τους ίππους, στο δε βουνό τα άλογα , που είναι δεμένα στην καρότσα του αγροτικού ...

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλάδες :Το ερωτικό καταφύγιο των θεών,που έγινε λημέρι σύγχρονων ημιθέων

Από πού πήραν το όνομα τους οι Κυκλάδες; Σύμφωνα με μία εκδοχή ονομάστηκαν έτσι από τις Νύμφες Κυκλάδες, που τις μεταμόρφωσε σε βραχονησίδες ο Ποσειδώνας. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή ,το όνομα τους προέρχεται από τη λέξη «Κύκλος» επειδή οι ορμητικοί άνεμοι ανάγκαζαν τα πλοία ...

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί αυξάνονται οι βιασμοί το καλοκαίρι;Τι είναι ο «θερμικός νόμος»

Οι καύσωνες ,κατά τους επιστήμονες, ενεργοποιούν τον λεγόμενο «θερμικό νόμο» , που διατυπώθηκε στα πρώτα χρόνια της εγκληματολογίας και λέει ότι τους θερμούς μήνες του έτους υπερτερούν τα εγκλήματα κατά προσώπου, η αποκαλούμενη και «βία των παθών». Ανθρωποκτονίες, βιασμοί, βίαιες επιθέσεις, ξυλοδαρμοί. Αντίθετα, στη διάρκεια ...

Διαβάστε περισσότερα

Και ξαφνικά οι τουρίστες έπεσαν πάνω στον Ηρακλή και τον Θησέα!

«Έχω πράμα που σαλεύει» , θα διαλαλούσε στους τουρίστες της Αθήνας ένας τελάλης αρχαιοτήτων δείχνοντας τον σύγχρονο Ηρακλή που συνεχίζει τους άθλους του αρχαίου ήρωα στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Και πράγματι ποιος έχει ξαναδεί …ομιλούσα αρχαιότητα σαν τον Κωνσταντίνο, τον Ελληνοαυστραλό στην καταγωγή ,αλλά γνήσιο ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του ενδύματος από το φύλλο συκής των Πρωτοπλάστων μέχρι τα μοντελάκια της Ζιζέλ

Πέρασαν τουλάχιστον 25.000 χρόνια από τότε που ο άνθρωπος επινόησε την πρώτη ενδυμασία του , βάζοντας έτσι το πρώτο λιθαράκι σ’αυτό που σήμερα αποκαλούμε βιομηχανία της μόδας , η οποία αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας , με τζίρους τρισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με ...

Διαβάστε περισσότερα

Η εισβολή της κάλτσας στην πολιτική ζωή…

Τι είναι η κάλτσα; Πρόκειται για ένα εσώρουχο που φοριέται στα πόδια για να προστατεύει το δέρμα από την τριβή με το εσωτερικό του παπουτσιού, να απορροφά τον ιδρώτα και να προφυλάσσει από το κρύο. Ενίοτε,όμως μπορεί να εκθέσει κάποιον ποικιλοτρόπως. Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων βιασμού και αποπλάνησης ανηλίκων

Τα νούμερα είναι ανατριχιαστικά. Δείχνουν πρωτοφανή αύξηση των περιστατικών βιασμού και κακοποίησης ανηλίκων μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Επισήμως έχουν καταγγελθεί 25, οι αρχές όμως πιστεύουν ότι τα περιστατικά που δεν έχουν καταγραφεί, για ευνόητους λόγους, είναι απείρως περισσότερα. Ανατριχιαστική είναι και μία άλλη ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι «Άγγελοι» της Κύπρου

Μια ιδέα, η εξέλιξή της, η μόνιμη φροντίδα, η διαρκής απασχόληση, οι εναλλαγές, οι προσθήκες, η ανατροφή της.Η Γιώτα, η Έλβα και η Νανά που ζουν την Κύπρο είναι τρεις γυναίκες, τρεις κόσμοι διαφορετικοί, που συνενώνονται και έρχονται να ταράξουν την ζωή σας… με την ...

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικές καταστροφές: ένοχες για 100.000 θανάτους και ζημιές 150 δις

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Σκοτώνει ή τραυματίζει τα έμψυχα και καταστρέφει τα άψυχα.. Σ’ αυτήν αποδίδεται ένα μεγάλο μέρος των φαινομένων που κατά τη κατά την χρονική περίοδο 1998‐2009,προκάλεσαν το θάνατο 100.000 ανθρώπων , εκατομμύρια τραυματισμούς και οικονομικές απώλειες ύψους 150 δις ευρώ. Μιλάμε ...

Διαβάστε περισσότερα

Φόρτωσαν τη συνέχεια του κράτους στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο!

Το πρωθυπουργικό αεροπλάνο το είχε αγοράσει ο Τσοχατζόπουλος ,το 2002. Ο Σαμαράς υποσχέθηκε το 2012 να το πουλήσει για λόγους οικονομίας , αντ’ αυτού ,όμως το 2013 τριπλασίασε τις ώρες πτήσης του. Ο Τσίπρας επίσης δεσμεύθηκε να το ξεφορτωθεί αυτός "από την πρώτη κιόλας εβδομάδα ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι υπεράνθρωποι του Μουντιάλ και τα μυστικά τους…

Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο Μουντιάλ προέρχονται από μία σεζόν κατά την οποίαν μπορεί να πήραν μέρος σε 50-80 παιχνίδια. Όσοι μάλιστα αγωνίζονται στα κορυφαία πρωταθλήματα μπορεί να έχουν λάβει μέρος σε τρία ματς την εβδομάδα κατά τη διάρκεια πολλών περιόδων μέσα σε μία σεζόν. Άραγε ...

Διαβάστε περισσότερα

Ευρώπη :Κάθε καταιγίδα κι ένα μνημόνιο από πλευράς κόστου

Οι καταιγίδες στην Ευρώπη έχουν εξελιχθεί στον πιο δαπανηρό φυσικό κίνδυνο , όπως προκύπτει από μελέτη της περιόδου 1998-2009.Με βάση ,όμως τις ανθρώπινες απώλειες , οι καταιγίδες κατατάσσονται στην τέταρτη θέση μετά τον καύσωνα, τις πλημμύρες και τους σεισμούς. Στην γηραιά ήπειρο, οι μεγάλες καταιγίδες συμβαίνουν ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι χούλιγκανς έδιωξαν από τα γήπεδα το 60% των φιλάθλων!

Πόσους ακόμη φιλάθλους- με την πραγματική έννοια του όρου ,βέβαια- θα διώξουν από τις κερκίδες οι λεγόμενοι οργανωμένοι «φίλαθλοι» ή αλλιώς χούλιγκανς των γηπέδων; Τα στοιχεία από την προσέλευση στους αγώνες δείχνουν ότι όσο πυκνώνουν τα περιστατικά βίας στα γήπεδα ,τόσο μειώνεται η προσέλευση θεατών ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρωσίδα που κέρδισε τους ποδοσφαιρόφιλους είναι πορνοστάρ;H Νατάλια λέει όχι...

Η Νατάλια Νεμτσίμοβα, η εντυπωσιακή κατάξανθη οπαδός της Ρωσίας στο Μουντιάλ έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο της πιο καυτής φιλάθλου που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στις κερκίδες της διεθνούς διοργάνωσης. Μαζί με τον τίτλο βέβαια κέρδισε και την «ρετσινιά» της πορνοστάρ, αφού η προσοχή που τράβηξε ...

Διαβάστε περισσότερα

Εύρηκα- εύρηκα- μία μπουλντόζα στην Αθήνα!-Του Ιπποκράτη Πολίτη

Μία μπουλντόζα στο κέντρο της Αθήνας είναι ό,τι πιο ασυνήθιστο μπορεί να συμβεί σε μία περιοχή που έχει αφεθεί στην τύχη της από κυβερνήσεις , Περιφέρεια και Δήμο. Ίσως θα’ πρεπε να βάλουν το μηχάνημα σε ένα Μουσείο όπως έκαναν οι κάτοικοι του δήμου Εορδαίας ...

Διαβάστε περισσότερα

Πως οι διπλωμάτες προσπάθούν να τουμπάρουν ο ένας τον άλλον

Οι κατάσκοποι λένε ότι σε δύο μόνο χώρες δεν μπορεί να ανθίσει το επάγγελμα τους. Στην Ιαπωνία γιατί δεν μιλά κανείς και στην Ελλάδα γιατί μιλούν όλοι. Ο διπλωμάτης, άραγε, που μπορεί να αποδώσει καλύτερα; Ο Άγγελος Βλάχος που στην πολυετή και λίαν επιτυχημένη διπλωματική σταδιοδρομία ...

Διαβάστε περισσότερα

Μουσείο το πέτρινο σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη στην Καρδίτσα

Στην περιοχή Παλιοζωγλόπι κοντά στο χωριό Ραχούλα του δήμου Καρδίτσας, και σε κοντινή απόσταση από τον τάφο του, στο «αγνάντι» του Αη Λιά, βρίσκεται το Μουσείο Φλωράκη. Πρόκειται για το ανακατασκευασμένο σπίτι του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη που αποτελείται από ένα διώροφο πέτρινο κτίσμα ...

Διαβάστε περισσότερα

Απείθαρχοι και αγενείς είναι οι Ελληνες πίσω από το τιμόνι

Απείθαρχοι και παρορμητικοί οι Ελληνες οδηγοί, οι Γερμανοί και οι Σουηδοί είναι ρέκτες της ταχύτητας και όλοι οι Ευρωπαίοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τα smartphones την ώρα που οδηγούν. Αυτά διαπιστώνει μεγάλη έρευνα για την οδηγική συμπεριφορά των Ευρωπαίων σε έντεκα χώρες της Ενωσης, που ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι γυναίκες του Πικάσο μέσα από τα μάτια του μεγάλου ζωγράφου

Πάνω στον τάφο του Πικάσο τοποθετήθηκε το άγαλμα της Μαρί Τερέζ Βαλτέρ, ίσως της μεγαλύτερης αγάπης της ζωής του. Η Ντόρα Μάαρ, κάποια στιγμή του είχε πει: «Μπορεί σαν καλλιτέχνης να είσαι εκπληκτικός, αλλά ηθικά είσαι άχρηστος». Η Φρανσουάζ Ζιλό ήταν η μοναδική γυναίκα που ...

Διαβάστε περισσότερα