Δεκαεξάχρονη μαθήτρια δημιούργησε ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διευκόλυνση της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων

Special Report
12 Μαρτίου 2018 12:06:00

"Ποιος ήταν ο Περικλής; Πώς ήταν ο Παρθενώνας και τι απέγινε τελικά;" ήταν οι ερωτήσεις που έγραψαν στο κινητό του πατέρα τους δύο αγόρια ηλικίας 8 και 10 ετών από τη Συρία, που φοιτούν στο σχολικό συγκρότημα Γκράβα, στην Αθήνα, την πρώτη φορά που χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα XeniusNet. Μπαίνοντας στο ηλεκτρονικό αυτό περιβάλλον με το ψευδώνυμο Neymar (όπως ο διάσημος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής), χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά για να εξοικειωθούν με την εφαρμογή που αποφάσισε να δημιουργήσει η 16χρονη μαθήτρια Μαρία Αγγέλικα - Νικήτα, για να βοηθήσει προσφυγόπουλα στη διαδικασία ένταξής τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

"Oι απαντήσεις ήρθαν σε λίγη ώρα από τον χρήση Maria A. που παρέθεσε πληροφορίες για τον μεγάλο Έλληνα ρήτορα και τον τρόπο που κατάφερε να κάνει την αρχαία Αθήνα μια σπουδαία πόλη αλλά και για τον Παρθενώνα, το σημείο όπου χτίστηκε και τις καταστροφές που υπέστη" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 16χρονη που εμπνεύστηκε το XeniusNet.

Η ίδια μεταφέρει, μάλιστα, τον ενθουσιασμό των προσφυγόπουλων από την αμεσότητα και την ευκολία χρήσης της πλατφόρμας καθώς και το ενδιαφέρον των γονιών τους που δεν μιλούν ελληνικά, αλλά ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και οι ίδιοι σε αυτή τη διαδικασία ως εκπαιδευόμενοι. Ειδικά ο πατέρας των αγοριών που παρακολουθεί μαθήματα Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εκτιμά ότι η δυνατότητα πρόσβασης σε βοήθεια μέσω του συγκεκριμένου συστήματος θα επιτάχυνε την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Το ηλεκτρονικό περιβάλλον Xeniusnet.org

Σε αυτό το ηλεκτρονικό περιβάλλον συναντώνται καθημερινά 25 προσφυγόπουλα -μέχρι στιγμής- και 36 Έλληνες μαθητές που απαντούν στα ερωτήματά τους. Παράλληλα οκτώ εκπαιδευτικοί από την Αθήνα, την Ξάνθη, το Ηράκλειο και τη Χαλκίδα προσφέρουν ακαδημαϊκή καθοδήγηση. Όσο για τα ερωτήματα που διατυπώνονται συχνότερα, η Μαρία Αγγέλικα - Νικήτα απαντά ότι αφορούν το θεματικό αντικείμενο της ιστορίας που, σύμφωνα με τα δύο αγόρια από τη Συρία, τους δυσκολεύει περισσότερο στο σχολείο.

Τα γνωστικά, όμως, αντικείμενα που καλύπτουν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις δεν περιορίζονται εκεί. "Διατυπώνονται ερωτήματα σχετικά με τους νόμους του Νεύτωνα και την ομοιόσταση των ζωντανών οργανισμών, για παράδειγμα, ενώ τα θεματικά πεδία στα οποία παρέχεται βοήθεια είναι η γλώσσα, τα μαθηματικά, οι φυσικές επιστήμες, η ιστορία και ο ελληνικός πολιτισμός" προσθέτει.

Γνωστοποιεί, άλλωστε, ότι στο XeniusNet μπορούν να εγγραφούν νεαροί πρόσφυγες που αναζητούν βοήθεια κατά τη διαδικασία προσαρμογής τους στην ελληνική εκπαίδευση αλλά και Έλληνες μαθητές και μαθήτριες που θέλουν να προσφέρουν βοήθεια απαντώντας στα ερωτήματα των προσφυγόπουλων. Τα ερωτήματα δρομολογούνται στους καταλληλότερους συμβούλους ώστε να απαντηθούν ενώ παρέχεται κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό. Η εφαρμογή είναι αγγλόφωνη και ελληνόφωνη και ενσωματώνει αυτόματο μεταφραστή ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία μεταξύ των χρηστών.

Πώς προέκυψε η ιδέα

Στο ερώτημα πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η Μαρία Αγγέλικα - Νικήτα αναφέρει ότι το 2016 είχε λάβει μέρος, ως μέλος του ομίλου Unesco του σχολείου της, σε ένα μαθητικό συνέδριο του δικτύου σχολείων ASP-net της UNESCO, με θέμα το ταξίδι της προσφυγικής οικογένειας στη Μεσόγειο.

Συγκλονισμένη από τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν για το προσφυγικό ζήτημα, αντιλήφθηκε ότι τα προσφυγόπουλα έχουν μείνει εκτός σχολείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι αποφάσισε να κινητοποιηθεί για τη δημιουργία ενός "εργαλείου" που θα τα υποστηρίξει ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Θέλοντας να μεταφέρει στην κοινότητα των μαθητών και των μαθητριών το πνεύμα της παραδοσιακής ελληνικής φιλοσοφίας, ενσωμάτωσε στην ονομασία της πλατφόρμας το συνθετικό "Xenius", εμπνευσμένο από τον πατέρα των θεών του Ολύμπου, Ξένιο Δ;iα, και παραφρασμένο με τη βοήθεια της αγγλικής λέξης "genius" ώστε να παραπέμπει στην εξυπνάδα, τις πνευματικές επιδόσεις, τη μάθηση.

Ύστερα από συνεργασία με συμμαθητές της, φίλους της που βρίσκονται στην Ελβετία, δύο φοιτητές του Πολυτεχνείου και μία εκπαιδευτικό πληροφορικής, η πλατφόρμα ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ακολούθησαν εντατικές προσπάθειες ώστε το εγχείρημα να γίνει γνωστό στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες. Έτσι, η ομάδα του XeniusNet πραγματοποιεί επισκέψεις σε σχολεία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που υποστηρίζουν πρόσφυγες και μετανάστες ενώ συμμετέχει σε ποικίλες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία με την ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση Praksis (Programs of development, social support and medical cooperation), που φροντίζει για τη συντονισμένη διαχείριση και την κοινωνική ένταξη των νεοεισερχόμενων αιτούντων άσυλο και άλλων μελών ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

"Διψούν για μάθηση, έχουν ιδέες, ικανότητες, όνειρα"

"Είναι αλήθεια ότι για όλα τα παιδιά πρόσφυγες, το να ανοίξουν την πόρτα της εκπαίδευσης αποτελεί μια πολύ πιο δύσκολη διαδικασία, συγκριτικά με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους. Πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν δει τα σπίτια τους να καταστρέφονται και συγγενείς τους να τραυματίζονται ή να χάνουν τη ζωή τους. Μπορεί να είναι παιδιά πρώην στρατιώτες ή παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, παιδιά που κατάφεραν να κάνουν το ταξίδι προς την ασφάλεια ενώ ο αδελφός τους ή η αδελφή τους δεν τα κατάφεραν. Η εκπαίδευσή τους μπορεί να έχει διακοπεί για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια" λέει η 16χρονη.

Ωστόσο τονίζει ότι "το ζωηρό ενδιαφέρον που δείχνουν και η φύση των ερωτημάτων που υποβάλλουν οι εκπαιδευόμενοι αντανακλούν τη θέληση, την αποφασιστικότητα και την επιμονή που συναντά κανείς στην πλειονότητα των νεαρών προσφύγων. Πολλά νεαρά παιδιά, μιλούν πολύ καλά την Ελληνική γλώσσα και φοιτούν σε ελληνικά σχολεία με υψηλές μαθησιακές επιδόσεις, παρόλο που οι γονείς τους δεν μπορούν καν να καταλάβουν τα ελληνικά. Διψούν για μάθηση, έχουν ιδέες, ικανότητες, όνειρα. Είναι ανθεκτικά στις δυσκολίες και δημιουργικά, με ενέργεια και θέληση να διαμορφώσουν το δικό τους μέλλον, αν τους δοθεί η ευκαιρία. Και η πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση είναι μια τέτοια ευκαιρία".

Την υποστήριξή της στη διαδικασία υλοποίησης της ιδέας της Μαρίας Αγγέλικα - Νικήτα εκφράζει η μητέρα της. "Από τη στιγμή που η Μαρία πήγε στο συνέδριο της Unesco στην Αθήνα, ξεκίνησε μια έρευνα για το προσφυγικό. Την περίοδο εκείνη το πρόβλημα ήταν πολύ έντονο και η ίδια άρχισε να σκέφτεται πώς θα μπορούσε να βοηθήσει. Μου είπε την ιδέα της και προσπάθησα να την υποστηρίξω στην υλοποίησή της. Προσπάθησα να τη φέρω σε επαφή με ανθρώπους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του λογισμικού ενώ σήμερα οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο να βρεθούν τρόποι αξιοποίησης αυτής της πλατφόρμας" σημειώνει η Νάντια Νικήτα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Το Xeniusnet στο Athens Science Festival

Αυτό το διάστημα, η ομάδα του Xeniusnet σχεδιάζει να παρουσιάσει την πλατφόρμα στο ευρύτερο κοινό, με βάση μια νέα ιδέα εκπαιδευτικού παιχνιδιού, στο πλαίσιο του Athens Science Festival, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα. Η ιδέα εμπλέκει μαθητές και μαθήτριες, Ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα, σε μια συνεργασία για να απαντήσουν τις ερωτήσεις και τους γρίφους ενός ενδιαφέροντος εκπαιδευτικού παιχνιδιού δράσης, σε περιβάλλον υπολογιστή. Σύμφωνα με το σενάριο του παιχνιδιού, οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν σε ένα "κυνήγι κρυμμένου θησαυρού" ώστε να εντοπίσουν τα έργα τέχνης που μετέφερε ένα πλοίο που ναυάγησε στη Μεσόγειο.

Μέχρι τότε, η Μαρία Αγγέλικα - Νικήτα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους συνομήλικους και τις συνομήλικές της για τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δραστηριότητες, με το μήνυμα ότι η πληρότητα που προσφέρουν είναι κάτι μοναδικό αλλά και δύσκολο να περιγραφεί με λέξεις...

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Εί-δη-ση : τροχονόμος στην εθνική!-Tου Ιπποκράτη Πολίτη

Αν αποτελεί είδηση το δάγκωμα ενός σκύλου από άνθρωπο και όχι το δάγκωμα ενός ανθρώπου από σκύλο, τότε αυτό που θα διαβάσετε στη συνέχεια είναι η επιτομή της είδησης. « Σε ειδική εξόρμηση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε χθες (Τετάρτη), για τον εντοπισμό οδηγών που ...

Διαβάστε περισσότερα

Εξηντάρησαν τα Στρουμφάκια αλλά ούτε λόγος για σύνταξη!

Τα Στρουμφάκια έγιναν 60 ετών, αλλά ούτε που σκέπτονται να βγουν στη σύνταξη. Αντίθετα , στο Βέλγιο επέλεξαν να τιμήσουν την επέτειο με εικονικά ταξίδια στα μαγικά δάση και τα σπήλαια που πρωταγωνιστούν στις ιστορίες τους. Τα Στρουμφάκια είναι γέννημα της φαντασίας του σκιτσογράφου Πιερ ...

Διαβάστε περισσότερα

Γαλιλαία:με μετάγγιση υδάτων σώζουν τη θάλασσα όπου περπάτησε ο Ιησούς!

Όταν οι μαθητές του Ιησού έβλεπαν τον δάσκαλο τους να περπατά στη θάλασσα της Γαλιλαίας δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι μετά από περίπου 2.000 χρόνια , δηλαδή κάπου στις μέρες μας , το ίδιο θα έκαναν και οι κοινοί θνητοί . Μόνο που αυτοί δεν θα ...

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πατητήρια σταφυλιών της Βυζαντινής Περιόδου στο Ισραήλ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο αρχαία πατητήρια σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού από τη Βυζαντινή Περίοδο στο Εθνικό Πάρκο Τσιπορί στο βόρειο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η Αρχή Φύσης και Εθνικών Πάρκων της χώρας. Οι κατασκευές βρέθηκαν μέσα σε μια καλυμμένη δεξαμενή νερού, ανακάλυψη την οποία η Αρχή χαρακτήρισε ...

Διαβάστε περισσότερα

Ιαματικές πηγές ,ένας ανεκμετάλλευτος φυσικός πλούτος

Η ιστορία των λουτρών είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου μας. Στην Ελλάδα, οι θεραπευτικές ιδιότητες ορισμένων πηγών ήταν γνωστές από την αρχαιότητα γι’ αυτό και η χώρα μας θεωρείται το μέρος που έχει τις περισσότερες ιαματικές πηγές από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες . Τα ...

Διαβάστε περισσότερα

Εδώ τα καλά γκαρσόνια της Ευρώπης!Πως υιοθετήσαμε αυτό που αφορίζαμε...

Γίναμε ,λοιπόν αυτό που φοβόμαστε: τα γκαρσόνια της Ευρώπης. Και γίναμε ασμένως, με την έννοια ότι όταν δεν έχεις να θρέψεις τα παιδιά σου ,κάνεις οποιαδήποτε δουλειά. Και την κάνεις με ευχαρίστηση, αν έχεις λίγο φιλότιμο . Χαιρέκακα θαρρείς , οι ευρωπαικές εκθέσεις το διαλαλούν ...

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί η θεία από το Σικάγο δεν θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα;-Του Μιχάλη Κανιμά

Άραγε με ποιο τρόπο θα χειριστεί ο σκηνοθέτης του μέλλοντος το φαινόμενο της μαζικής φυγής των Ελλήνων στα ξένα την περίοδο της τελευταίας οικονομικής κρίσης; Ποιο θα είναι το μοτίβο μιας κινηματογραφικής ταινίας για τον Έλληνα που εγκαταλείπει τη χώρα του σε αναζήτηση δουλειάς στο ...

Διαβάστε περισσότερα

Ρι Σολ Γιου: μία γυναίκα–μυστήριο στο πλευρό του Κιμ…

Toν Ιούλιο του 2012, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσαν ότι η Ρι Σολ Γιου είναι σύζυγος του Κιμ Γιονγκ Ουν. Τα διεθνή μέσα για πάνω από μία εβδομάδα πήραν φωτιά για τη «γυναίκα μυστήριο» που εμφανιζόταν στο πλευρό του Βορειοκορεάτη σε μία ...

Διαβάστε περισσότερα

«Είμαστε αυτό που τρώμε»; H γαστριμαργική ιστορίας της ανθρωπότητας...

«Είμαστε αυτό που τρώμε» ,λένε οι φιλοσοφούντες περί τη γαστριμαργική. Χιλιάδες χρόνια πέρασαν από τότε που τα ενδιαφέροντα του ανθρώπου περιορίζονταν στην ανεύρεση μιας στοιχειώδους για την επιβίωση του τροφής. Σήμερα το φαγητό συμβολίζει κάτι παραπάνω από μία βιολογική ανάγκη. Είναι μία απόλαυση, που επιτυγχάνεται ...

Διαβάστε περισσότερα

Σεξοτουρισμός: μία οργανωμένη παιδεραστία κάτω από τα μάτια των αρχών

Ο σεξοτουρισμός έχει εξελιχθεί σε μία κραταιά βιομηχανία. Τα τσάρτερ του έρωτα απογειώνονται συνεχώς από τις ανεπτυγμένες χώρες με προορισμό κυρίως την Ταιλάνδη, τις Φιλιππίνες , τη Βραζιλία , τον Αγιο Δομίνικο, τη Ρωσία, αλλά και ορισμένες άλλες ευρωπαικές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Διεθνή γραφεία ...

Διαβάστε περισσότερα

Αφιέρωμα στον γλυπτικό λόγο του "αρχιμάστορα" Θόδωρου

«Εφυγε» από τη ζωή στα 87 του χρόνια ο γλύπτης Θεόδωρος. Ο Θόδωρος (Θεόδωρος Παπαδημητρίου)γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1931 όπου πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, ενώ έλκει την καταγωγή του από το ορεινό χωριό Άγιος Βλάσης. Τελείωσε το γυμνάσιο στο Αγρίνιο το 1949 και ...

Διαβάστε περισσότερα

“Καμακώνοντας“ με τις ευλογίες Ξενίου Διός…

Μόλις προχθές το συνειδητοποίησα. Οι παλαιότεροι όταν θέλουν να συναντηθούν με κάποιον συνομήλικο τους στο Σύνταγμα δίνουν ραντεβού στην καφετέρια «του Παπασπύρου ». Οι νεότεροι όταν θέλουν να συναντηθούν στην ίδια περιοχή δίνουν ραντεβού στην ίδια καφετέρια μόνο που λέγεται «Εθνικόν» . Σημαδιακή η διαφορά. Μία ...

Διαβάστε περισσότερα

Προς αρμοδίους επιστολή δικαίως αγανακτισμένου το ανάγνωσμα...

Η δημοτική αστυνομία βάζει πρόστιμο σε όσους παρκάρουν σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης χωρίς να έχουν ενεργοποιήσει την ειδική κάρτα, αδιαφορεί ,ωστόσο για το παρκάρισμα στα πεζοδρόμια , σε πεζόδρομους, πλατείες και στοές . Ακόμη και η πλατεία Κοτζιά απέναντι από το δημαρχείο έχει γίνει χώρος στάθμευσης ...

Διαβάστε περισσότερα

Έξι ελληνικά πανεπιστήμια με παγκόσμιο κύρος

Βελτιωμένες επιδόσεις έχουν 6 πανεπιστήμια της Ελλάδα όσον αφορά το κύρος του πτυχίου των αποφοίτων σύμφωνα με έρευνα της παγκόσμιας ομάδα αναλυτών ανώτατης εκπαίδευσης της QS Quacquarelli Symonds. Συγκεκριμένα, η έρευνα βασίστηκε στον δείκτη που μετρά την Φήμη των Εργοδοτών (Employer Reputation Indicator) και ο συγκεκριμένος ...

Διαβάστε περισσότερα

Κιμ Γιονγκ Ουν: Τζαμπατζής στη συνάντηση με τον Τραμπ!

Ο εκκεντρικός Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει περιουσία τουλάχιστον πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων ( από ποια δουλειά δεν είναι γνωστό) δείχνει όμως να είναι ένας δεινός φραγκοφονιάς. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Κιμ Γιονγκ Ουν προέβαλε την απαίτηση να πληρώσει ο Ντόναλντ Τράμπ δηλαδή το αμερικανικό δημόσιο τα ...

Διαβάστε περισσότερα

Γέμισε "Καίσαρες" η Ελλάδα που γέμισαν τις τσέπες μαιευτήρων και Κλινικών

Ως παράδειγμα προς αποφυγήν από τους παγκόσμιους φορείς υγείας αντιμετωπίζεται η χώρα μας όσον αφορά τις καισαρικές τομές τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά μαιευτήρια σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας (ΣΕΜΠ). Κάθε προηγούμενο ρεκόρ έχουν σπάσει οι γεννήσεις με καισαρική τομή τόσο ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο τάφος του Αθλητή» στη Ρώμη έκρυβε σπουδαίες αρχαιολογικές εκπλήξεις

Εκτελώντας χωματουργικές εργασίες σε προάστιο της Ρώμης, το μέλος ενός συνεργείου άνοιξε τυχαία μια τρύπα στην πλευρά του ταφικού θαλάμου, ανακαλύπτοντας το σπουδαίο εύρημα. «Αν η μηχανή τρυπούσε μόλις τέσσερα εκατοστά πιο αριστερά, δεν θα βρίσκαμε ποτέ τον τάφο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Francesco Prosperetti, ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η Βουγιουκλάκη έριχνε γέφυρες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Μία ζωή χτυποκάρδια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις . Όμως το 1963 τα καρδιοχτύπια εκτός από έναν παρά λίγο πόλεμο για την Κύπρο, αφορούσαν και κάτι πιο ευχάριστο. Ήταν η πιο επιτυχημένη ελληνοτουρκική συνεργασία στον τομέα της έβδομης τέχνης με την ταινία "Χτυποκάρδια στο Θρανίο", που γυρίστηκε ...

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοι στρώνουν το τραπέζι σε ακούσιους και μη εμπρηστές

Οδός Καποδιστρίου στη Φιλοθέη. Ένα αναμμένο τσιγάρο στη νησίδα του δρόμου είναι αρκετό για να αρπάξει φωτιά. Κι ύστερα θα λέμε ποιος φταίει; Η Περιφέρεια , ο δήμος , το υπουργείο Περιβάλλοντος ή ο μανιώδης και αυθαίρετος καπνιστής, που πέταξε τη γόπα του στα ξερόχορτα. Έτσι ...

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνοτουρκικός γλωσσικός αχταρμάς

Περισσότερες από 300 τουρκικές λέξεις ευρείας χρήσεως χρησιμοποιούμε σήμερα στην Ελλάδα κι αν συνεχίσουν τα ΜΜΕ να αναμεταδίδουν τα διαγγέλματα Ερντογάν, θα γίνουν πολύ περισσότερες . Εκατοντάδες και οι ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι. Να δούμε πρώτα τις τουρκικές που έμειναν στη χώρα μας ...

Διαβάστε περισσότερα

51% των Ελλήνων καπνιστών προσπάθησαν να κόψουν το κάπνισμα χωρίς επιτυχία

Σύμφωνα με στοιχεία του “Foundation for a Smoke-Free World” οι 9 στους 10 Έλληνες καπνιστές γνωρίζουν τους κινδύνους του καπνίσματος αλλά ενώ προσπάθησαν να το κόψουν, το 51% δεν τα κατάφερε. Τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν πως είναι ανάγκη να βρεθούν νέοι τρόποι και να ...

Διαβάστε περισσότερα

Κινητή βιβλιοθήκη στους δρόμους της Αθήνας!

H Κινητή Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων ξεκινάει το ταξίδι της στις γειτονιές της πόλης. Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων συμμετέχει στις εκδηλώσεις της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων μετά τη διάκρισή του από την UNESCO, με ένα πλούσιο πρόγραμμα ...

Διαβάστε περισσότερα

Από την «κόμπρα» των Φαραώ και τα κόκκινα τακούνια του Λουδοβίκου στην περιβολή...πλαζ Ελλήνων βουλευτών

Σε ένα χώρο, όπως το βουλευτήριο που λάμπρυναν στο παρελθόν με την επιβλητική παρουσία και το ντύσιμο τους πολιτικοί όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Γεώργιος Παπανδρέου και τίμησαν χιλιάδες άλλοι πολιτικοί με την ευπρέπεια της αμφίεσης τους , κάποιοι δεν αποδίδουν τον δέοντα σεβασμό. ...

Διαβάστε περισσότερα