Βερολίνο, 1989: Η πτώση του Τείχους που άλλαξε τον κόσμο

Special Report
10 Νοεμβρίου 2019 00:42:00

Συχνά, τα παγκόσμια γεγονότα εξελίσσονται γρήγορα. Είναι ωστόσο δύσκολο να συγκριθούν με τον ρυθμό και τη δύναμη της αλλαγής που γνώρισε ο πλανήτης το 1989 και οδήγησε σε ένα από τα πιο διάσημα κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας: την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Το τοίχος κατέρρευσε εν μέρει λόγω ενός γραφειοκρατικού ατυχήματος, αλλά έπεσε εν μέσω ενός κύματος επαναστάσεων, που έφεραν το σοβιετικό κομμουνιστικό μπλοκ στο χείλος της κατάρρευσης και συνετέλεσαν στον ορισμό μίας νέας παγκόσμιας τάξης.

Πώς έπεσε το τείχος

Το τείχος του Βερολίνου που χώριζε την κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία από τη Δυτική Γερμανία κατέρρευσε στις 9 Νοεμβρίου του 1989, πέντε μέρες αφότου μισό εκατομμύριο άνθρωποι είχαν ξεχυθεί στους δρόμους του Ανατολικού Βερολίνου.

Οι ηγέτες της Ανατολικής Γερμανίας, σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα, χαλάρωναν τα σύνορα για να διευκολύνουν τους Ανατολικογερμανούς να ταξιδεύουν στη Δύση. Πρόθεσή τους ωστόσο δεν ήταν σίγουρα να ανοίξουν τελείως τα σύνορα. Οι αλλαγές επρόκειτο να είναι μικρές, ο τρόπος όμως που ανακοινώθηκαν είχε σημαντικές συνέπειες.

Οι σημειώσεις για τους νέους ταξιδιωτικούς κανονισμούς παραδόθηκαν σε έναν κομματικό εκπρόσωπο, τον Γκίντερ Σαμπόφσκι, ο οποίος δεν είχε χρόνο να τις διαβάσει πριν από την τακτική συνέντευξη Τύπου. Οταν διάβασε την ανακοίνωση, οι δημοσιογράφοι ξαφνιάστηκαν. «Τα ιδιωτικά ταξίδια εκτός της χώρας μπορούν πλέον να γίνονται χωρίς προαπαιτούμενα», δήλωσε ο Σαμπόφκσι τροφοδοτώντας την περιέργεια των δημοσιογράφων. Ο εκπρόσωπος απάντησε ότι, εξ όσων γνώριζε, οι νέες οδηγίες θα εφαρμόζονταν άμεσα. Στην πραγματικότητα επρόκειται να να εφαρμοστούν. Τα νέα ωστόσο μεταδόθηκαν στην τηλεόραση και ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους. Οι Ανατολικογερμανοί έτρεξαν ομαδόν προς τα σύνορα.

Ο Χάραλντ Γιέγκερ, υπεύθυνος συνοριοφυλακής εκείνο το βράδυ, δήλωσε στο Spiegel το 2009 ότι είχε παρακολουθήσει τη συνέντευξη Τύπου χωρίς να γνωρίζει. Αργότερα είδε το πλήθος να φτάνει στα σύνορα. Ο Γιέγκερ καλούσε επίμονα τους ανωτέρους του, αλλά δεν του έδωσαν εντολή ούτε να ανοίξει την πύλη ούτε όμως να ανοίξει πυρ για να σταματήσει το πλήθος. «Οι άνθρωποι μπορούσαν να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν ακόμα και χωρίς πυροβολισμούς, εφόσον υπήρχε πανικός μεταξύ των χιλιάδων που συγκεντρώθηκαν στο πέρασμα των συνόρων. Γι ’αυτό έδωσα εντολή: Ανοιξτε την μπάρα» είχε δηλώσει. Ηταν ο άνθρωπος που άνοιξε την μπάρα των συνόρων και πέρασε ο κόσμος στο Δυτικό Βερολίνο πανηγυρίζοντας και φωνάζοντας – εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου. Μια ταραγμένη χρονιά είχε φτάσει στο αποκορύφωμα.

Γιατί έπεσε το Τείχος

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη ήταν χωρισμένη από τη Σοβιετική Ενωση και τους πρώην δυτικούς συμμάχους της. Σταδιακά, οι Σοβιετικοί ανέγειρα το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» που χώριζε την Ανατολή από τη Δύση.

Η ηττημένη Γερμανία διαιρέθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις - τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την ΕΣΣΔ - το ανατολικό τμήμα κατέλαβαν οι Σοβιετικοί. Η Ανατολική Γερμανία, επίσημα γνωστή ως Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, έγινε η βάση της Σοβιετικής Ενωσης στη Δυτική Ευρώπη.

Το Βερολίνο όμως χωρίστηκε με τέσσερις τρόπους, τις βρετανικές, γαλλικές και αμερικανικές ζώνες στα δυτικά της πόλης και μια σοβιετική ζώνη στα ανατολικά. Το Δυτικό Βερολίνο έγινε ένα νησί που περιβαλλόταν από την κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία.

Το τείχος χτίστηκε τελικά το 1961, επειδή το Ανατολικό Βερολίνο έβλεπε τους ανθρώπους του να φεύγουν προς τα δυτικά.

Έως τη δεκαετία του 1980, η Σοβιετική Ένωση αντιμετώπισε έντονα οικονομικά προβλήματα και μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα. Το 1986, όταν ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία εξερράγη, ήταν μια συμβολική στιγμή για τη επικείμενη κατάρρευση του κομμουνιστικού μπλοκ.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο συγκριτικά νέος Σοβιετικός ηγέτης που ανέλαβε την εξουσία το 1985, υιοθέτησε μεταρρυθμιστικές πολιτικές: γκλασνόστ (άνοιγμα) και περεστρόικα (αναδιάρθρωση). Οι εξελίξεις ήταν πολύ πιο γρήγορες από ό,τι μπορούσε να προβλέψει.

Επαναστατικό κύμα

Τα μεταρρυθμιστικά κινήματα ενέπνεαν ήδη το κομμουνιστικό μπλοκ. Οι απεργίες στην Πολωνία κορυφώθηκαν, με αποτέλεσμα το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα να ψηφίσει υπέρ της νομιμοποίησης του απαγορευμένου συνδικάτου Αλληλεγγύης.

Έως τον Φεβρουάριο του 1989, η Αλληλεγγύη βρισκόταν σε συνομιλίες με την κυβέρνηση. Στις εκλογές το καλοκαίρι κατέλαβε έδρες στο κοινοβούλιο.

Οι Ούγγροι επίσης άρχισαν μαζικές διαδηλώσεις για δημοκρατία τον Μάρτιο. Τον Μάιο ξηλώθηκαν 240 χιλιόμετρα συρματοπλέγματος κατά μήκος των συνόρων με την Αυστρία - το πρώτο χτύπημα στο «Σιδηρούν Παραπέτασμα». Η επανάσταση της Ουγγαρίας το 1956 είχε κατασταλεί ​​από τους Σοβιετικούς. Η νέα όμως πέτυχε.

Έως τον Αύγουστο, το επαναστατικό κύμα είχε πραγματικά πάρει φωτιά. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία - μέλη τότε της Σοβιετικής Ενωσης - πραγματοποίησαν μία διαδήλωση ορόσημο της λεγόμενης «Τραγουδιστικής Επανάστασης», όταν σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 370 μιλίων στις δημοκρατίες της Βαλτικής που ζητούσαν ανεξαρτησία.

Στην καρδιά του Αυγούστου, η Ουγγαρία άνοιξε τα σύνορα της στην Αυστρία στα δυτικά, επιτρέποντας στους Ανατολικογερμανικούς πρόσφυγες να διαφύγουν. Το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» κατέρρεε.

Η Τσεχοσλοβακία, όπου η πίεση για μεταρρυθμιστική αναμόρφωση είχε βιαίως κατασταλεί ​​το 1968, παρείχε ένα άλλο μέσο διαφυγής. Οι Ανατολικοί Γερμανοί μπορούσαν πλέον να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς στο γειτονικό σοσιαλιστικό κράτος και έτσι άρχισαν να κατευθύνοντας κατά εκατοντάδες στην πρεσβεία της Δυτικής Γερμανίας και σταδιακά να φυγαδεύονται στη Δύση με τρένο.

Η Ανατολική Γερμανία έκελισε τα σύνορά της με την Τσεχοσλοβακία τον Οκτώβριο. Έως τότε όμως, η επανάσταση είχε εξαπλωθεί εντός της Ανατολικής Γερμανίας.

Οι αντάρτες της Ανατολικής Γερμανίας

Οι διαδηλώσεις για την ελευθερία άρχισαν στο κέντρο της Λειψίας. Στις 9 Οκτωβρίου, 70.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. Υπήρχαν εκκλήσεις για ελεύθερες εκλογές από τη Δυτική Γερμανία και συζητήσεις για μεταρρύθμιση από τον νέο κομμουνιστή ηγέτη της Ανατολικής Γερμανίας, Εγκον Κρεντζ. Κανείς δεν ήξερε ότι το Τείχος θα έπεφτε λίγες εβδομάδες αργότερα.

Στα τέλη Οκτωβρίου, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, που ήταν από τις πρώτες χώρες που πραγματοποίθηκαν μαζικές διαδηλώσεις, ενέκρινε νομοθεσία που προέβλεπε προεδρικές εκλογές και πολυκομματικές βουλευτικές εκλογές.

Στις 31 Οκτωβρίου, ο αριθμός των διαδηλωτών που απαιτούσαν δημοκρατία στην Ανατολική Γερμανία έφθανε το μισό εκατομμύριο. Ο Κρεντζ μετέβη στη Μόσχα για συναντήσεις - πρόσφατα δήλωσε στο BBC ότι τον διαβεβαίωσαν ότι η επανένωση της Γερμανίας δεν ήταν στην ατζέντα.

Στις 4 Νοεμβρίου, ένα μήνα μετά την έναρξη των διαμαρτυριών στην Ανατολική Γερμανία, συγκεντρώθηκαν περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι στην πλατεία Αλεξάντερ, στην καρδιά του Ανατολικού Βερολίνου.

Τρεις ημέρες μετά, η κυβέρνηση παραιτήθηκε. Δεν υπήρχε όμως καμία πρόθεση να δώσει χώρο στη δημοκρατία και ο Εγκον Κρεντζ παρέμεινε επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος και ντε φάκτo ηγέτης της χώρας.

Δεν θα παρέμενε για πολύ όμως. Πέντε ημέρες αργότερα, ο Σαμπόφσκι παραχώρησε την περίφημη συνέντευξη Τύπου.

Γιατί δεν χρησιμοποίησαν βία οι Σοβιετικοί

Νωρίτερα το ’89, οι διαδηλωτές στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, οι οποίοι ζητούσαν δημοκρατία στην Κίνα, συνετρίβησαν με την παρέμβαση του στρατού.

Η Σοβιετική Ένωση είχε χρησιμοποιήσει τον στρατό της για να καταστείλει τις εξεγέρσεις πριν. Γιατί όχι τώρα;

Εντός της ίδιας της Σοβιετικής Ενωσης, το έκανε σκοτώνοντας 21 διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας στη Σοβιετική Δημοκρατία της Γεωργίας. Αλλού στο κομμουνιστικό μπλοκ δεν το έκανε.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αποφάσισε να μη χρησιμοποιήσει την απειλή της στρατιωτικής δύναμης για να εξουδετερώσει τις μαζικές διαδηλώσεις και την πολιτική επανάσταση στις γειτονικές χώρες.

Ενα νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία

Στις 3 Δεκεμβρίου, ο Γκορμπατσόφ και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζόρτζ Μπους, κάθονταν δίπλα δίπλα στη Μάλτα και εξέδωσαν μια δήλωση ότι ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ των δύο δυνάμεων έφθανε στο τέλος του.

Το κύμα επαναστάσεων του 1989 όμως δεν είχε τελειώσει.

Οι φοιτητές στην Πράγα συγκρούστηκαν με την αστυνομία, πυροδοτώντας τη Βελούδινη Επανάσταση η οποία ανέτρεψε τον τσεχοσλοβακικό κομμουνισμό μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Στη Ρουμανία, οι διαδηλώσεις κατέληξαν σε βία και οδήγησαν στην πτώση του κομμουνιστικού δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου. Αυτός και η σύζυγός του Ελενα συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν ανήμερα των Χριστουγέννων. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αναταραχές πριν και μετά την επανάσταση.

Υστερόγραφο στο 1989

Και η Σοβιετική Ένωση; Το 1990, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία εκμεταλλεύτηκαν τις νέες πολιτικές τους ελευθερίες για να καταψηφίσουν τις κομμουνιστικές κυβερνήσεις τους και να κάνουν βήματα προς την ανεξαρτησία τους. Η Σοβιετική Ένωση υποχωρούσε, αλλά ο Γκορμπατσόφ έκανε μία τελευταία προσπάθεια να περάσει τις μεταρρυθμίσεις του, συγκαλώντας τους ηγέτες των 15 σοβιετικών δημοκρατιών.

Το καλοκαίρι του 1991 οι σκληροπυρηνικοί κομμουνιστές που αντιτάχθηκαν στις μεταρρυθμίσεις του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, εκμεταλλευόμενοι την απουσία του για θερινές διακοπές στην Κριμαία, επιχείρησαν ένα αποτυχημένο πραξικόπημα. Διήρκεσε τρεις ημέρες. Οι μεταρρυθμιστές και οι φιλοδυτικοί επικράτησαν συσπειρωμένοι γύρω από τον Μπόρις Γιέλτσιν.

Ήταν όμως η προαναγγελία θανάτου για την ΕΣΣΔ. Η μία μετά την άλλη, οι δημοκρατίες της κήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Στα τέλη του έτους, η σημαία της Σοβιετικής Ένωσης κυμάτιζε για τελευταία φορά.

 

πηγή:naftemporiki,bbc

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Διάλογοι χουντικών για τον κίνδυνο…δικτατορίας-Toυ Μιχάλη Κανιμά

Μοιάζει με ανέκδοτο ,αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Αφορά το πώς ένας πανίσχυρος δικτάτορας ,όπως ο Γ. Παπαδόπουλος ανετράπη το Νοέμβριο του 1973, από μια «αρσακειάδα» , όπως ο ίδιος είχε ονομάσει τον αρχηγό της ΕΣΑ Δ. Ιωαννίδη , για να διαλύσει κάθε υποψία ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι εξεγέρσεις που άλλαξαν τον κόσμο!

Από το Μπέρκλεϊ στην Πράγα, από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Τόκιο, από το Παρίσι έως το Ανατολικό Βερολίνο: Στα οδοφράγματα! Η εξέγερση της νεολαίας τη δεκαετίας του '60 ήταν ένα γεγονός παγκόσμιας διάστασης. Πενήντα χρόνια μετά το 1968, το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων προσπαθεί ...

Διαβάστε περισσότερα

Νοέμβριος 1973: τα αποκαλυπτήρια του αόρατου δικτάτορα

Ο Δημήτρης Ιωαννίδης ονομάστηκε αόρατος δικτάτορας , γιατί στα χρόνια της χούντας κινούσε όλα τα νήματα εκ του αφανούς. Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως παράγων της τότε κυβέρνησης την έκανε αμέσως μετά την αποπομπή του Σπ.Μαρκεζίνη και την ορκωμοσία της κυβέρνησης Ανδρουτσόπουλου τον Νοέμβριο ...

Διαβάστε περισσότερα

Μαραθώνιος:Η ιδέα ανήκει στον γάλλο φιλόλογο Μισέλ Μπρεάλ...

Μαραθώνιος: Αγώνισμα δρόμου μεγάλης αποστάσεως (42.195 χλμ.), που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων από την πρώτη διοργάνωση το 1896 στην Αθήνα. Μαζί με τα 100 μ. είναι τα δύο πιο δημοφιλή αγωνίσματα του στίβου. Στην αρχαιότητα ο Μαραθώνιος δεν υπήρχε ως άθλημα, ούτε και κάποιο ...

Διαβάστε περισσότερα

Βερολίνο, 1989: Η πτώση του Τείχους που άλλαξε τον κόσμο

Συχνά, τα παγκόσμια γεγονότα εξελίσσονται γρήγορα. Είναι ωστόσο δύσκολο να συγκριθούν με τον ρυθμό και τη δύναμη της αλλαγής που γνώρισε ο πλανήτης το 1989 και οδήγησε σε ένα από τα πιο διάσημα κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας: την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Το τοίχος κατέρρευσε ...

Διαβάστε περισσότερα

«Εκθέτοντας τη ΒΙΑ» στο ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ

Το ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ (Κασσαβέτη 18, Κηφισιά) εγκαινιάζει την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 7:30μ.μ. έως 10:30 μ.μ. την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα : Εκθέτοντας τη ΒΙΑ Η έκθεση διαρκεί από 6 έως 30 Νοεμβρίου 2019   Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός Τέχνης Όλγα Λατουσάκη, ενώ για ...

Διαβάστε περισσότερα

Μητέρες του '40

Την είδα να αποχαιρετά το στρατιώτη της και δεν την αναγνώρισα. Τι έγινε η τρομαγμένη γυναικούλα που δεν είχε άλλη έγνοια παρά το χάδι και τη λατρεία του παιδιού της; Αποφασιστική, ατάραχη, περήφανη του έδωσε με γενναιότητα το χέρι, τον φίλησε στο μέτωπο, κι ενώ οι ...

Διαβάστε περισσότερα

The Hour Of Greece

Με λαμπρότητα εγκαινιάστηκε η σημαντική ιστορική έκθεση για την 28 η Οκτωβρίου 1940.Αποσπώντας πλήθος επαινετικών σχολίων εγκαινιάστηκε στις 24 Οκτωβρίου η σημαντική ιστορική έκθεση “The Hour of Greece” (Η Ώρα της Ελλάδας) που παρουσιάζει το Hellenic American University/Hellenic American College και το GreekAmerica Foundation σε ...

Διαβάστε περισσότερα

Περισσότερη ρύπανση, μεγαλύτερη εγκληματικότητα: Τι δείχνει νέα έρευνα

Η κακή ποιότητα του αέρα δεν κάνει κακό μόνο στην υγεία (παθήσεις πνευμόνων, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, καρκίνοι κ.ά.), αλλά μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο επιθετικούς και συνδέεται με αύξηση της εγκληματικής βίας, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ...

Διαβάστε περισσότερα

Αυτά είναι τα 17 ομορφότερα ελληνικά χωριά για το CNN!

Μπορεί η Ελλάδα μας να έχει ταυτίσει το όνομά της με τα αμέτρητα και υπέροχα νησιά της, που κάθε χρόνο κατακλύζονται από τουρίστες από διάφορα σημεία του κόσμου, ωστόσο η ενδοχώρα της, και όχι μόνο, κρύβει πραγματικά διαμαντάκια που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Ο λόγος για ...

Διαβάστε περισσότερα

Ντελίριο εθνικισμού στην Τουρκία με χάρτες του “Εθνικού Όρκου”!

Τι είναι και το προβλέπει ο “Εθνικός Όρκος” των Τούρκων ,εξηγεί ο Σάββας Καλεντερίδης σε συνέντευξη του στο Militaire.gr.Έναν όρκο που δεσμεύει όλες τις τουρκικές κυβερνήσεις από το 1920 ακόμη! Τόσο παλιός, αλλά όπως φαίνεται οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνται να πιστέψουν ότι η Άγκυρα,ανεξάρτητα από ...

Διαβάστε περισσότερα

Τι κρύβεται στα υπόγεια τούνελ κάτω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη;

Για περισσότερο από μια χιλιετία, ως και την άλωση της από τους Τούρκους το 1453, η Κωνσταντινούπολη αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του Χριστιανισμού. Στην καρδιά της Πόλης δέσποζε η Αγία Σοφία αφιερωμένη στην ιερή σοφία του Θεού. Το σημερινό οικοδόμημα χρονολογείται από ...

Διαβάστε περισσότερα

Βάνια Σταφυλά: Λέμε «όχι» στον καρκίνο του Μαστού

Το «Race for the Cure» είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση από τους 140 αγώνες που πραγματοποιούνται παγκοσμίως, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού, την προαγωγή της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και την ενδυνάμωση των ασθενών. Ανάμεσα στους 36.000 δρομείς που έλαβαν ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο μήνας του μέλιτος κάποτε τελειώνει...

Η γυναίκα ονειρεύεται τον γάμο από μικρό παιδί ενώ ο άντρας καταστρώνει σχέδιο διαφυγής αλλά συνήθως αποτυγχάνει...Ορισμένα ζευγάρια  επιλέγουν να στολίζουν τις γαμήλιες τούρτες τους με σατιρικά ζαχαρωτά γνωρίζοντας οτι ο μήνας του μέλιτος δεν έχει χιλιάδες μέρες!

Διαβάστε περισσότερα

Έναν μαραθώνιο με δέντρα στην πλάτη τους θα τρέξουν 20 φίλοι στο Κέιπ Τάουν

Ένας λογιστής, ένας επιχειρηματίας και ένας παράγοντας της πυγμαχίας είναι τρία από τα μέλη μιας παρέας 20 φίλων που θα τρέξουν σήμερα σε έναν πρωτότυπο μαραθώνιο στο Κέιπ Τάουν αφού θα έχουν...δέντρα δεμένα στην πλάτη τους. Η παρέα επιχειρεί έτσι να προωθήσει την δεντροφύτευση με δέντρα ...

Διαβάστε περισσότερα

Βρήκε μια “περιουσία” μέσα σε... καρότσι σούπερ μάρκετ

Πρότυπο ήθους είναι ένας 58χρονος, ο οποίος δεν μπήκε καν στον πειρασμό να κρατήσει το ιδιαίτερα υψηλό χρηματικό ποσό που βρήκε μέσα σε ένα τσαντάκι, σε καρότσι σούπερ μάρκετ, όπου πήγε να ψωνίσει στην Κυπαρισσία. Ο 58χρονος από την Αθήνα αντίκρισε έκπληκτος το τσαντάκι μέσης, να ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Αμαζονία φλέγεται και μαζί οι σχέσεις της Βραζιλίας με τη Γαλλία

Η Μπραζίλια ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί την οικονομική βοήθεια της Ομάδας των Επτά των πιο ανεπτυγμένων βοημαχανικών χωρών του πλανήτη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Πίσω από αυτήν την επείγουσα βοήθεια των 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την Αμαζονία, την οποία ανακοίνωσε χθες η γαλλική ...

Διαβάστε περισσότερα

Είχαν ο Γολιάθ και η Δαλιδά ελληνική καταγωγή;

Είχε ο Γολιάθ ελληνική καταγωγή; Μια νέα διεθνής γενετική επιστημονική έρευνα θεωρεί πιθανό κάτι τέτοιο, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Φιλισταίοι, οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι των βιβλικών Ισραηλιτών, κατάγονταν από ανθρώπους που είχαν έρθει στην περιοχή της Παλαιστίνης από το Αιγαίο, τη Νότια Ευρώπη και ...

Διαβάστε περισσότερα

Αφιερωμένο στον Παπανικολάου το doodle της Google -Τον Ελληνα που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες

Η Google τίμησε τη Δευτέρα τα 136 χρόνια από τη γέννηση του Γεώργιου Παπανικολάου με ένα doodle, για τον Ελληνα γιατρό που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες με το «τεστ Παπ». Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε στην Κύμη στις 13 Μαΐου 1883. Ηταν διάσημος γιατρός, βιολόγος και ερευνητής, ένας ...

Διαβάστε περισσότερα

BBC: Πώς η κρίση βοήθησε τους Έλληνες να ξεπεράσουν τα ταμπού της ψυχικής υγείας

Τα θέματα ψυχικής υγείας ήταν επί χρόνια ταμπού στην Ελλάδα. Ωστόσο η δεκαετής κρίση βοήθησε στο να γίνουν πιο ορατά στην κοινωνία, με τους ανθρώπους να μιλούν πια πιο ανοιχτά για αυτά. Αυτό επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το BBC. Καθώς το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας συρρικνώθηκε ...

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά πρόσφυγες: Προσωπική Ελευθερία και Ασφάλεια

Στη σύγχρονη εποχή είναι συχνό το φαινόμενο της απειλής ή της παραβίασης της ασφάλειας των παιδιών στις ειρηνικές κοινωνίες. Όταν όμως γίνεται λόγος για προσφυγικές καταστάσεις, η έκταση που λαμβάνει είναι σαφώς εντονότερη. Η απουσία προστασίας από την κυβέρνηση τους, η έλλειψη προσωπικών εγγράφων ταυτότητας ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πάταξη των νέο-ναζιστικών και νέο-φασιστικών κινημάτων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, μέσω ψηφίσματος, απαίτησε την εξάλειψη των νέο-φασιστικών και των νέο-ναζιστικών κινημάτων που τροφοδοτούν το φαινόμενο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, τα οποία ολοένα και αυξάνονται. Σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 355 υπέρ, 90 κατά και ...

Διαβάστε περισσότερα

Το μνημειώδες αέτωμα από το ιερό της Αρτέμιδος Γοργούς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας που φιλοξενεί το μνημειώδες αέτωμα από το ναό της Αρτέμιδος με την παράσταση της Γοργούς. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας λειτουργεί από το 1967 και φιλοξενεί στους εκθεσιακούς χώρους του αρχαιότητες από την αρχαία πόλη της Κέρκυρας και το υπόλοιπο ...

Διαβάστε περισσότερα