Το Χωριό Στεπαντσίκοβο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκη-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
1 Αυγούστου 2018 16:53:00

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το βιβλίο Το Χωριό Στεπαντσίκοβο, του Φιόντορ Ντοστογιέφσκη.

Το χωριό Στεπαντσίκοβο έχει τεράστιο ενδιαφέρον στη μελέτη της Ντοστογεφσκικής λογοτεχνικής διαδρομής, λειτουργεί δηλαδή ως δείκτης μιας τεράστιας λογοτεχνικής πορείας που δε σταμάτησε να εξελίσσεται ποτέ. Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο φέρνει τον κεντρικό χαρακτήρα αντιμέτωπο με μια απολύτως παράλογη πραγματικότητα, μ’ ένα συνονθύλευμα παράλογων πορτρέτων που σηματοδοτούν το καθένα μια ξεχωριστή οπτική της ζωής. Μια σύγκρουση παθών που φτάνει στα όρια της καταστροφής και που, κατά περίεργο τρόπο, αποκτά κωμικότητα.

Ο Nτοστογιέβσκη, αυτός ο αναλυτής και ανατόμος της ψυχής, που μας την αποκάλυψε ως τις ύστατες λεπτομέρειές της, μας δίνει ταυτόχρονα ένα αίσθημα του κόσμου πιο καθολικό και πιο βαθύ απ’ ό,τι μας δίνουν όλοι οι άλλοι σύγχρονοι δημιουργοί.

Ο Ντοστογιέβσκη είναι ο προφήτης που μας αποκάλυψε τις ύστατες εκείνες αλήθειες, που τις ζούμε σήμερα, βυθομέτρησε με καινούργιο τρόπο τα βάθη του ανθρώπου, εισχώρησε μέσα στο μυστήριο της ψυχής πιο βαθιά απ’ οποιονδήποτε προγενέστερό του· αλλά, πράγμα θαυμαστό, όσο κι αν πλαταίνει τη γνώση του εαυτού μας, ποτέ δε μας επιτρέπει να ξεχνάμε το ευγενικό αίσθημα της ταπεινοφροσύνης, της δαιμονικής αντίληψης της ζωής. Tο ότι γίναμε πιο συνειδητοί χάρη σ’ αυτόν, δε σημαίνει πως λυτρωθήκαμε – γίναμε ίσα ίσα πιο σκλάβοι. Mε το να ξέρει ο σύγχρονος άνθρωπος πως ο κεραυνός είναι ένα ηλεκτρικό φαινόμενο, μια τάση και μια εκκένωση ατμοσφαιρική, δε θα πει πως ο κεραυνός του κάνει λιγότερη εντύπωση από όση έκανε στους πρωτόγονους. Έτσι, και η μεγαλύτερή μας γνώση του μηχανισμού της ανθρώπινης ψυχής δε μειώνει καθόλου το σεβασμό μας για την ανθρωπότητα.

O Nτοστογιέβσκη, αυτός ο αναλυτής και ανατόμος της ψυχής, που μας την αποκάλυψε ως τις ύστατες λεπτομέρειές της, μας δίνει ταυτόχρονα ένα αίσθημα του κόσμου πιο καθολικό και πιο βαθύ απ’ ό,τι μας δίνουν όλοι οι άλλοι σύγχρονοι δημιουργοί. Kανένας ποτέ δεν είχε μια πιο βαθιά γνώση του ανθρώπου· κανένας δεν ένιωσε ποτέ πιο βαθύ σεβασμό για το ασύλληπτο που δημιουργεί, για το θείο, για τον Θεό.

Σημείωμα του εκδότη:

Ο Ντοστογιέβσκη έγραψε για το Χωριό Στεπαντσίκοβο: «Eίμαι σίγουρος ότι υπάρχουν αρκετές αδυναμίες στην ιστορία μου, αλλά στοιχηματίζω επίσης ότι οι αρετές του είναι πολύ μεγάλες. Ειδικά τις υποδειγματικές κωμικές σκηνές του έργου, πιστεύω, θα τις υπέγραφε ευχαρίστως και ο Γκόγκολ». Πράγματι, μέσα από την πολυεπίπεδη και ενδιαφέρουσα σκιαγράφηση των χαρακτήρων του, ο συγγραφέας μάς αποκαλύπτει, για ακόμη μια φορά, τις ύστατες εκείνες αλήθειες που ζούμε μέχρι σήμερα και εισχωρεί βαθιά στο μυστήριο της ψυχής. Kανένας ποτέ δεν είχε μια πιο βαθιά γνώση του ανθρώπου· κανένας δεν ένιωσε ποτέ πιο βαθύ σεβασμό για το ασύλληπτο που δημιουργεί, για το θείο, για τον Θεό. Κι όλα αυτά, δοσμένα με μια γλώσσα απλή και καθημερινή· με διακριτικό, διάχυτο αλλά και καυστικό χιούμορ που περιγράφει τα μεγάλα ανθρώπινα πάθη.

Κωνσταντίνος Ι. Γκοβόστης

https://www.govostis.gr/product/1520/to-xwrio-stepantsikobo.html

Διαβάστε ένα απόσπασμα:

[…] Ο θείος μου, ο ταγματάρχης Γιεγκόρ Ιλίτς Ροστάνεβ, μόλις υπέβαλε παραίτηση πήγε και εγκαταστάθηκε στο χωριό Στεπαντσίκοβο, που το πήρε από κληρονομιά, και άρχισε να ζει εκεί πέρα, λες και σ’ όλη του τη ζωή ήταν ένας κτηματίας που ρίζωσε και δεν έφυγε ποτέ από τον τόπο του. Υπάρχουν χαρακτήρες που μένουν ικανοποιημένοι από το καθετί και συνηθίζουν σε όλα. Τέτοιος ακριβώς ήταν και ο χαρακτήρας τού απόστρατου ταγματάρχη. Ήταν δύσκολο να φανταστείς έναν πιο ήρεμο άνθρωπο, έναν άνθρωπο που να συμφωνεί έτσι αμέσως στο καθετί. Αν του σκαρφιζόταν κανενός να τον παρακαλέσει κάπως σοβαρά να τον κουβαλήσει στην πλάτη του κάνα δυο βέρστια, αυτός δεν αποκλείεται καθόλου να του έκανε το χατίρι. Είχε τόσο καλή καρδιά, που ώρες ώρες βρισκόταν έτοιμος να τα δώσει όλα σε πρώτη ζήτηση και να μοιραστεί και το τελευταίο του πουκάμισο με τον πρώτο που θα του το γύρευε. Είχε παρουσιαστικό παραμυθένιου γίγαντα. Ψηλός και στητός, κοκκινομάγουλος με άσπρα σαν ελεφαντόδοντο δόντια, με μακρύ σκουρόξανθο μουστάκι, με φωνή βροντερή, καμπανιστή και με ανοιχτόκαρδο, τραβηχτό γέλιο. Μίλαγε γρήγορα και κοφτά. Θα ’ταν τότε καμιά σαρανταριά χρονώ και όλη του τη ζωή, από τα δεκάξι του σχεδόν, την πέρασε στους ουσάρους. Παντρεύτηκε πολύ νέος και αγαπούσε σαν παλαβός τη γυναίκα του. Η γυναίκα του όμως πέθανε, αφήνοντάς του μια άσβηστη και ευγενική ανάμνηση.

Τελικά, παίρνοντας κληρονομιά το χωριό Στεπαντσίκοβο, πράγμα που αύξησε την περιουσία του στις εξακόσιες ψυχές, παραιτήθηκε από τον στρατό και όπως το είπαμε παραπάνω, εγκαταστάθηκε στο χωριό μαζί με τα παιδιά του, τον Ηλιούσα που ήταν οκτώ χρονών (πάνω στη γέννα του Ηλιούσα ήταν που πέθανε η γυναίκα του) και τη μεγαλύτερη κόρη του, τη Σάσενκα, ένα κοριτσάκι κάπου δεκαπέντε χρονών, που, από τότε που ’χε πεθάνει η μάνα του, ζούσε σε μια πανσιόν στη Μόσχα. Σε λίγο, όμως, το σπίτι του θείου μου έμοιαζε με κιβωτό του Νώε. Να πώς έγινε: Την εποχή που πήρε την κληρονομιά και υπέβαλε την παραίτησή του, χήρεψε η μητερούλα του, η στρατηγίνα Κραχότκινα, που είχε παντρευτεί για δεύτερη φορά με τον στρατηγό εδώ και δεκάξι περίπου χρόνια, όταν ο θείος μου ήταν ακόμα σαλπιγκτής. Και εδώ που τα λέμε, άρχιζε να σκέφτεται και ο ίδιος να παντρευτεί. Η μητερούλα του όλο τρενάριζε και δεν του ’δινε την ευχή της για τον γάμο, έχυνε πικρά δάκρυα, τον κατηγορούσε για εγωισμό και αγνωμοσύνη, και έλεγε πως δεν της έχει σεβασμό. Πάσχιζε να του αποδείξει πως το κτήμα του, με τις διακόσιες πενήντα τότε ψυχές, ίσα ίσα έφτανε για να συντηρήσει την οικογένειά του, να συντηρήσει, δηλαδή, τη μαμάκα του με όλο το επιτελείο της των διαφόρων γυναικών, που εκείνη φιλοξενούσε, των σκυλιών πεκινουά, των υπηρετών και των σιαμέζικων γατιών της, και τον καιρό ακριβώς που έκανε όλα αυτά τα παραπάνω, που τα ’βαζε μαζί του και τσίριζε, ξαφνικά, εντελώς αναπάντεχα, παντρεύτηκε η ίδια πριν από τον γάμο του γιου της και είχε κλείσει κιόλας τότε τα σαράντα δυο. Εδώ που τα λέμε, και σε αυτήν ακόμα την περίπτωση, βρήκε αφορμή να κατηγορήσει τον φτωχό μου θείο, βεβαιώνοντας πως παντρεύεται μόνο και μόνο για να ’χει μια γωνιά να μείνει στα γεράματά της, πράγμα που της το αρνιέται ο ανάξιος εγωιστής, ο γιος της, που έβαλε στον νου του μια ασυγχώρητη αποκοτιά, να φτιάξει δικό του σπιτικό. […]

[…] Τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο έζησα ένα διάστημα στην Πετρούπολη, μην έχοντας προς το παρόν καμιά ασχολία και, όπως συμβαίνει συχνά με τους νεαρούς, ήμουνα σίγουρος πως πολύ σύντομα θα κάνω ένα σωρό αξιοπρόσεκτα, αν όχι μεγάλα, πράγματα. Δεν είχα και πολύ διάθεση να φύγω από την Πετρούπολη. Με τον θείο μου αλληλογραφούσα αρκετά αραιά και αυτό πάλι μόνον όταν είχα ανάγκη από χρήματα, που δεν μου τ’ αρνήθηκε ποτέ. Στο μεταξύ, είχα ακούσει κιόλας από έναν υποταχτικό του θείου μου, που είχε έρθει στην Πετρούπολη για κάτι υποθέσεις, πως εκεί, στο χωριό τους, στο Στεπαντσίκοβο, συμβαίνουν πράγματα καταπληκτικά. Αυτές οι πρώτες φήμες μού κίνησαν το ενδιαφέρον και με κάνανε ν’ απορήσω. Άρχισα να γράφω συχνότερα στον θείο μου. Αυτός μου απαντούσε πάντα κάπως δυσνόητα και παράξενα, και στο κάθε του γράμμα προσπαθούσε να μου κάνει λόγο για τις επιστήμες, περιμένοντας από εμένα πάρα πολλά στο επιστημονικό πεδίο και περηφανευότανε για τις μελλοντικές μου επιτυχίες. Ξάφνου, ύστερα από μια αρκετά μεγάλη σιωπή, πήρα από τον θείο μου ένα καταπληκτικό γράμμα, που δεν έμοιαζε καθόλου με τα προηγούμενα γράμματά του. Ήταν γεμάτο με τόσο παράξενους υπαινιγμούς, με έναν τέτοιο εσμό αντιφάσεων, που στην αρχή δεν κατάλαβα σχεδόν τίποτα. Το μόνο φανερό ήταν, πως ο άνθρωπος που το ’γραψε βρισκόταν σε μια ασυνήθιστη ταραχή. Ένα πράγμα φαινόταν καθαρά από αυτό το γράμμα: ο θείος μου μού πρότεινε σοβαρά, πιεστικά, σχεδόν ικετευτικά, να παντρευτώ, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, μια πρώην αναθρεφτή του, κόρη ενός πάμφτωχου υπαλλήλου της επαρχίας, Γιεζεβίκιν το επίθετο, η οποία κόρη είχε κάνει λαμπρές σπουδές σ’ ένα μορφωτικό ίδρυμα της Μόσχας, μ’ έξοδα του θείου μου, και ήταν τώρα γκουβερνάντα των παιδιών του. Μου έγραφε πως είναι δυστυχισμένη, πως εγώ μπορώ να της χαρίσω την ευτυχία, πως θα κάνω μάλιστα μια μεγαλόψυχη πράξη, έκανε έκκληση στην ευγένεια της καρδιάς μου και υποσχόταν να της δώσει προίκα. Να λέω την αλήθεια, για την προίκα μιλούσε μ’ έναν τρόπο όλο μυστήριο, φοβισμένα, και τελειώνοντας το γράμμα, με ικέτευε να τα κρατήσω όλα αυτά απολύτως μυστικά. Τόσο μεγάλη ήταν η έκπληξή μου όταν διάβασα εκείνο το γράμμα, που τελικά, ένιωσα το κεφάλι μου να γυρίζει.

Μα και ποιον νέο που, όπως εγώ, μόλις είχε βγει από τ’ αυγό του, δεν θα εντυπωσίαζε μια τέτοια πρόταση, έστω και από τη ρομαντική της πλευρά λόγου χάρη; Εγώ, επιπλέον, είχα ακούσει πως αυτή η νεαρή γκουβερνάντα ήταν πολύ όμορφη. Δεν ήξερα ωστόσο τι ν’ αποφασίσω, με όλο που έγραψα αμέσως στον θείο μου πως αναχωρώ χωρίς χρονοτριβή για το Στεπαντσίκοβο. Ο θείος μού ’χε στείλει με το ίδιο εκείνο γράμμα και λεφτά για το ταξίδι. Παρ’ όλα αυτά, καθυστέρησα στην Πετρούπολη τρεις βδομάδες, μέσα σ’ αμφιβολίες, ακόμη και ταραχή. Ξάφνου, συναντάω τυχαία έναν πρώην συνάδελφο του θείου μου που, γυρίζοντας από τον Καύκασο στην Πετρούπολη, είχε περάσει από το Στεπαντσίκοβο. Ήταν ένας ηλικιωμένος και λογικός άνθρωπος, φανατικός εργένης. Μου μίλησε με αγανάκτηση για τον Φομά Φόμιτς και μου ’κανε γνωστό ένα περιστατικό, για το οποίο, ως τα τότε, δεν είχα ιδέα και, συγκεκριμένα, πως ο Φομά Φόμιτς και η στρατηγίνα σκέφτηκαν και αποφάσισαν να παντρέψουνε τον θείο μου με μια πολύ παράξενη κοπέλα, υπερώριμη και σχεδόν μισοπάλαβη, με μια ασυνήθιστη βιογραφία και σχεδόν μισό εκατομμύριο προίκα. Πως η στρατηγίνα είχε προφτάσει κιόλας να πείσει αυτήν την κοπέλα πως είναι συγγενείς και να τη φέρει σπίτι της. Πως φυσικά ο θείος μου είναι απελπισμένος, φαίνεται όμως, πως τελικά θα παντρευτεί το δίχως άλλο το μισό εκατομμύριο την προίκα.

Πως τελικά, οι δύο αχαλιναγώγητες κεφαλές, ο Φομά Φόμιτς και η στρατηγίνα, βάλθηκαν να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί τη φτωχή και απροστάτευτη γκουβερνάντα των παιδιών του θείου μου, βάζοντας τα δυνατά τους να τη διώξουν από το σπίτι, επειδή φοβούνται, καθώς φαίνεται, μην τύχει και την ερωτευτεί ο ταγματάρχης ή, ίσως, επειδή έχει προφτάσει κιόλας να την ερωτευτεί. Αυτά τα τελευταία λόγια με άφησαν σύξυλο. Εδώ που τα λέμε, όσο κι αν ρώταγα μήπως είναι πραγματικά ερωτευμένος ο θείος μου, ο αφηγητής μου δεν μπορούσε, ή δεν ήθελε να μου δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση, μα γενικά μου τα είπε όλα, λες και τσιγκουνευότανε τα λόγια του, ανόρεχτα, και ήταν φανερό πως απέφευγε τις λεπτομερειακές εξηγήσεις. Εγώ βυθίστηκα σε σκέψεις. Τα νέα που έμαθα ερχόντουσαν σε πλήρη αντίφαση με το γράμμα του θείου μου και την πρότασή του!… Όμως, δεν υπήρχε λόγος να καθυστερώ. Αποφάσισα να πάω στο Στεπαντσίκοβο, θέλοντας όχι μόνο να λογικέψω τον θείο μου και να τον παρηγορήσω, μα να τον σώσω κιόλας όσο ήταν δυνατό, να διώξω δηλαδή τον Φομά, να χαλάσω το μισητό γάμο με την υπερώριμη κοπέλα και, τελικά, μια και είχα καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο έρωτας του θείου μου δεν ήταν παρά μια κακόβουλη φαντασία του Φομά Φόμιτς, να χαρίσω την ευτυχία στη δυστυχισμένη, μα, αυτό εννοείται, χαριτωμένη κοπέλα, προτείνοντάς της το χέρι μου, κ.λπ., κ.λπ.

Λίγο λίγο ενθουσίασα και κούρντισα τόσο πολύ τον εαυτό μου που, λόγω του νεαρού της ηλικίας μου και επειδή δεν είχα τι άλλο να κάνω, πέρασα από τις αμφιβολίες στο εντελώς αντίθετο άκρο. Άρχισα να φλέγομαι από την επιθυμία να κάνω, όσο το δυνατό γρηγορότερα, κάθε λογής θαύματα και κατορθώματα. Μου φαινόταν μάλιστα πως δείχνω μια ασυνήθιστη μεγαλοψυχία, θυσιάζοντας ευγενικά τον εαυτό μου, για να χαρίσω την ευτυχία σ’ ένα αθώο και υπέροχο πλάσμα – με δυο λόγια, θυμάμαι πως σε όλο το ταξίδι ήμουνα πολύ ευχαριστημένος από τον εαυτό μου. Ήταν Ιούλιος, ο ήλιος έλαμπε γύρω μου. Ως εκεί που έβλεπε το μάτι σου, απλώνονταν τα χωράφια με τα σχεδόν κίτρινα στάχυα… και εγώ είχα μείνει τόσον καιρό εγκλωβισμένος στην Πετρούπολη, που μου φαινόταν πως μόλις τώρα είδα επιτέλους τον κόσμο του Θεού! […]

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέβσκη γεννήθηκε στη Μόσχα στις 30 Οκτωβρίου 1821. Ο πατέρας του, ιδιαίτερα μορφωμένος και ευλαβής χριστιανός, άσκησε σημαντική επιρροή στο συγγραφέα και κατ’ επέκταση στο έργο του. Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στη Στρατιωτική Σχολή Μηχανικού, που όπως αργότερα αποδείχθηκε δεν τον ενδιέφερε ιδιαίτερα. Πάθος του ήταν η λογοτεχνία. Η συγγραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1844 με το έργο του Οι φτωχοί. Η σχέση του με τους σοσιαλιστικούς κύκλους των φουριεριστών οδήγησε στη σύλληψή του από την αστυνομία το 1849 και στη φυλάκισή του. Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά τελικά, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα του δόθηκε χάρη. Εξέτισε τετραετή ποινή σε καταναγκαστικά έργα στη Σιβηρία. Καταβεβλημένος σωματικά και ψυχικά επέστρεψε στη Ρωσία, όπου και επιδόθηκε στο συγγραφικό του έργο. Χρέη τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει για άλλη μια φορά την αγαπημένη του πατρίδα και να καταφύγει στην Ευρώπη μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του Άννα Σνίτκιν. Η νοσταλγία όμως τον οδήγησε ξανά στην Πετρούπολη, όπου και πέθανε το 1881.

Εκδόσεις Γκοβόστη

Επιμέλεια:Γεωργία Χάρδα

georgiacharda@gmail.com 

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Eπανακυκλοφορεί το best seller «Eat Pray Love» της Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ από τις εκδόσεις Μίνωας

Επανακυκλοφορεί, από τις εκδόσεις Μίνωας, ένα από τα πλέον αγαπημένα και πολυδιαβασμένα βιβλία της εποχής μας. To βιβλίο «Eat Pray Love» δίνει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα της εποχής μας. Τι μπορεί να κάνει κάποια πληγωμένη ψυχή μετά το διαζύγιο; Σίγουρα να ακολουθήσει τις συμβουλές της Ελίζαμπεθ ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέα εκπληκτική και παιδαγωγική σειρά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας: Ειρήνη-Επιστήμονες-Γυναίκες-Ποδοσφαιριστές

Οι εκδόσεις Μίνωας, σε αποκλειστικότητα με τον έγκριτο γαλλικό εκδοτικό οίκο Gallimard, παρουσιάζουν τα βιβλία της σειράς 40! Μια νέα σειρά βιβλίων με μοντέρνα αισθητική που απευθύνεται σε αναγνώστες 8 έως 99 ετών κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, σε μετάφραση της Κλαιρ Νεβέ. Υπέρμαχοι της ειρήνης, αγωνίστριες ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Μαίρη Πόπινς ζωντανεύει από τις Εκδόσεις Μίνωας σε μια μοναδική διασκευή για παιδιά

Η σειρά «Κλασικοί θησαυροί» συλλέγει τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας και της ελληνικής λογοτεχνίας και τα παρουσιάζει διασκευασμένα για παιδιά, ώστε να μείνουν για πάντα χαραγμένα στο μυαλό μας! Ένα από αυτά τα διαχρονικά κλασικά αριστουργήματα είναι τα κατορθώματα της Μαίρη Πόπινς που έχουν κερδίσει αναμφισβήτητα ...

Διαβάστε περισσότερα

Εκδόσεις Ψυχογιός: Διεθνής επιτυχία για τη Λένα Μαντά!

Η πρώτη σε πωλήσεις συγγραφέας στην Ελλάδα Λένα Μαντά απέσπασε τιμητική διάκριση, καθώς, σύμφωνα με το Amazon Crossing, το βιβλίο της THE HOUSE BY THE RIVER (ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ) ξεπέρασε τους 100.000 αναγνώστες. Πρόκειται ίσως για το πιο αγαπημένο βιβλίο της συγγραφέως, καθώς στην ...

Διαβάστε περισσότερα

«Υγιής καινούργιος κόσμος- Δαμάζοντας το μυαλό» της Ρούμπι Ουάξ - Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Opera

Η Ρούμπι Ουάξ μας παρουσιάζει συγκεκριμένα βήματα για να ξεμπερδέψουμε το μυαλό μας και να πάρουμε μια ανάσα. Μια ανάσα πολύτιμη για τη ζωή μας. Πώς θα το πετύχουμε;Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ξεκίνημα του βιβλίου της που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Opera, πρέπει να ξεπεράσουμε το ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το σύνθημα» του Μουράτη Κοροσιάδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί «Το σύνθημα» του Μουράτη Κοροσιάδη. Πρόκειται για εννέα διηγήματα με πρωταγωνιστή σχεδόν σ 'όλα έναν μοναχικό άντρα που με τη δική του ξεχωριστή παρουσία αφήνει το σημάδι του. Μέσα από τα διηγήματα ο συγγραφέας ,με στοχαστική διάθεση θέτει ερωτήματα για ...

Διαβάστε περισσότερα

«Όσο μετράει που αγαπήσαμε» της Ρούλας Γαλάνη- Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί στη σειρά ελληνική ποίηση το νέο βιβλίο της Ρούλας Γαλάνη με τίτλο «Όσο μετράει που αγαπήσαμε». Το «Όσο μετράει που αγαπήσαμε» στοιχειοθετεί ένα πολύτιμο εργαλείο ανίχνευσης της ανθρώπινης ύπαρξης. […] Η μνήμη φωταγωγεί καταστάσεις, με τις οποίες ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος ...

Διαβάστε περισσότερα

«Αίροτες ερετικοί και άλλες ιστορίες» του Χρήστου Αργυρού

Ο έρωτας επιτρέπει αναλύσεις. Επιβάλλει διαφορετικές οπτικές…γίνεται εκρηκτικός….σε μεταμορφώνει.Ο Χρήστος Αργυρού μας παρουσιάζει όμορφες ιστορίες που σίγουρα σε μια απ' αυτές θ’ αναγνωρίσετε και τη δική σας. Λίγα λόγια για το βιβλίο: Δεκατέσσερις και πέντε ιστορίες. Οι δεκατέσσερις στροβιλίζονται γύρω από τον έρωτα. Έρωτες αντισυμβατικοί, ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέα υπέροχα νανουρίσματα με cd κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διάπλαση

Εννέα υπέροχα νανουρίσματα κυκλοφορούν σε μια ολοκαίνουργια συλλογή σε στίχους Χρύσας Σκοπελίτου και Ιωάννη Πάττα με την πρωτότυπη μουσική του Παναγιώτη Γιατράκου. Γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες ντύνουν με τη φωνή τους υπέροχα νανουρίσματα για μωράκια που μπορούν όμως να γαληνέψουν μικρούς και μεγάλους. Τα νανουρίσματα είναι πολύ σημαντικά ...

Διαβάστε περισσότερα

«Φούσκες» της Κιτ Τσέις κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση

Ένα υπέροχο βιβλίο για τους μικρούς αναγνώστες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση. Ένα βιβλίο που θα βοηθήσει τα ντροπαλά παιδιά να κάνουν φίλους. Απλά υπέροχη η ιστορία της Κιτ Τσέις που θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους. Η εικονογράφηση λιτή και προσεγμένη βοηθά τους μικρούς αναγνώστες να ...

Διαβάστε περισσότερα

Το «ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ» του Γιάννη Καλαβριανού και της Μαρίας Κοσκινά κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική

To Koυμ Κουάτ, το κέρασμα της εποχής που δεν έλειπε από κανένα σπίτι είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του συγγραφικού διδύμου που κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική στη σειρά «Ελληνικό Θέατρο». Μπορεί να θεωρούμε ότι το Κουμ Κουάτ είναι το παραδοσιακό λικέρ της Κέρκυρας όμως ...

Διαβάστε περισσότερα

" Τα τελευταία μου λόγια " του Σαντιάγο Αμιγκορένα κυκλοφορούν στην εμβληματική σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg

Ένα ακόμα εκπληκτικό βιβλίο από τις εκδόσεις Gutenberg με τίτλο « Τα τελευταία μου λόγια». Πρόκειται για μια περιπέτεια των τελευταίων ανθρώπων στα τέλη του 21ου αιώνα,μετά από καταστροφές που με οδηγό τις αναμνήσεις τους και αποσπάσματα από κείμενα μεγάλων συγγραφέων, προσπαθούν να ανακαλύψουν τις ...

Διαβάστε περισσότερα

"Άνθρωποι" του Θωμά Στεργιόπουλου-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές

Από τις εκδόσεις Ροές και στη σειρά «Ελληνική πεζογραφία» κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Θωμά Στεργιόπουλου με τίτλο «Άνθρωποι». Στο βιβλίο αυτό, ο Βορειοηπειρώτης συγγραφέας, με ύφος εντελώς προσωπικό και γλώσσα γήινη που απηχεί τη δύναμη της γης που τον γαλούχησε, μας γνωρίζει τους ανθρώπους που ...

Διαβάστε περισσότερα

" Ο βασιλιάς του μάμπο-μαριάτσι και άλλα διηγήματα " του Χόρχε Ερνάντες -Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές

Από τις εκδόσεις Ροές, και στη σειρά «Ισπανόφωνοι και πορτογαλόφωνοι συγγραφείς», κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο βασιλιάς του μάμπο-μαριάτσι και άλλα διηγήματα» του Μεξικάνου συγγραφέα Χόρχε Ερνάντες. Η μετάφραση και η επιμέλεια των διηγημάτων έγινε στο Κέντρο Γλωσσών και Πολιτισμών της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής Abanico, ...

Διαβάστε περισσότερα

«Αλλαγές» της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη

Στη σειρά «Πολύχρωμοι Χαρταετοί» κυκλοφορεί το βιβλίο «Αλλαγές». Ο τίτλος του βιβλίου μας προδιαθέτει για κάτι ανατρεπτικό…διαφορετικό…μια ενέργεια που θα προκαλέσει τη διαφορά. Οι αλλαγές δεν είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες. Είναι φορές που τις επιζητούμε άλλες που τις προκαλούμε και άλλες που θέλουμε να τις αποφύγουμε. Ο ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ο Άνιχνος"-Ο άνθρωπος χωρίς ίχνη της Σπυριδούλας Μπιρπίλη-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση

Από τις εκδόσεις Διάπλαση κυκλοφορεί ένα υπέροχο βιβλίο που θα βοηθήσει τα παιδιά να βρουν τον δρόμο τους και να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι το σημάδι που θ΄αφήσουν στον κόσμο. Ο μικρός πρωταγωνιστής είναι ένα διαφορετικό παιδί…Ένα παιδί …"χωρίς ίχνη". Η αγωνία της μητέρας του μεγάλη ...

Διαβάστε περισσότερα

Πέντε κλασικά "διαμάντια" της παγκόσμιας λογοτεχνίας κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Oι εκδόσεις Ψυχογιός μας παρουσιάζουν μια εκπληκτική σειρά κλασικής λογοτεχνίας που εγκαινιάζεται με πέντε εμβληματικά έργα της παγκόσμιας πεζογραφίας. Αξίζει να πούμε ότι οι μεταφράσεις είναι άψογες και προσεγμένες ενώ τα εξώφυλλα είναι μοντέρνα και μίνιμαλ. Οι συγγραφείς της σειράς είναι:Μέρι Σέλεϊ, Αντόν Τσέχωφ, Χέρμπερτ ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Κοντορεβυθούλης-Του L. Bechstein

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας καλαθοποιός με την γυναίκα του, που είχανε επτά γιους αλλά κάθε παιδί που γεννιόταν ήτανε μικρότερο από το προηγούμενο. Όταν γεννήθηκε το μικρότερο δεν ξεπερνούσε κατά πολύ το μέγεθος του ρεβιθιού και όλοι το φώναζαν Κοντορεβιθούλη. Αν και ...

Διαβάστε περισσότερα

Το αινιγματικό αριστούργημα «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

«Κάθε άνθρωπος είναι μια άβυσσος. Σε πιάνει ίλιγγος να κοιτάζεις μέσα του» Ο Γκέοργκ Μπύχνερ έγραψε το έργο αυτό το 1836 όταν ήταν μόλις 23 ετών αλλά πέθανε από τύφο προτού προλάβει να το ολοκληρώσει. Έγινε γνωστό ως Βόυτσεκ. Πρόκειται για τέσσερα ημιτελή και μισοσβησμένα χειρόγραφα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Οι δύστυχες πουτάνες της ζωής μου» του Gabriel Garcia Marquez κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ο συγγραφέας που επηρέασε και διαμόρφωσε πολλές γενιές αναγνωστών επανέρχεται από τις Εκδόσεις Ψυχογιός με το βιβλίο «Οι δύστυχες πουτάνες της ζωής μου». Ένα βιβλίο για την εφήμερη σάρκα και τον παντοτινό έρωτα, με τη γοητευτική φωνή, τον αισθησιασμό και τη διεισδυτική ...

Διαβάστε περισσότερα

Το «Περίγραμμα» της Ρέιτσελ Κασκ κυκλοφoρεί από τις εκδόσεις Gutenberg

Tο πολυσυζητημένο «Περίγραμμα» της Ρέιτσελ Κασκ μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση της Αθηνάς Δημητριάδου. Είναι το πρώτο μέρος της Τριλογίας και θα ακολουθήσουν τα βιβλία «Μετάβαση» και «Κύδος». Η τριλογία της  έχει προκαλέσει κύμα θετικών κριτικών από τα περισσότερα ξένα μέσα. O «Guardian» μάλιστα θεωρεί ...

Διαβάστε περισσότερα

«Μετά το Άουσβιτς: Ανθολογία Γερμανόφωνης Ποίησης» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ροές

Από τις εκδόσεις Ροές ,στη σειρά «Ποιητές του κόσμου», κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μετά το Άουσβιτς: Ανθολογία Γερμανόφωνης Ποίησης». Τα σημαντικά αυτά  ποιήματα είναι επιλεγμένα και μεταφρασμένα από τον Γιώργο Καρτάκη ενώ η εισαγωγή είναι του Dirk Uwe Hansen. Πρόκειται για ένα ανθολόγιο που κύριο σκοπό έχει να γνωρίσουμε ...

Διαβάστε περισσότερα

«Πες το μόνο στη μαμά» της Αργυρούς Μουντάκη- Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση

Ένα ακόμη υπέροχο βιβλίο με πολλά μηνύματα από την Αργυρώ Μουντάκη. Πόσες φορές έχετε πει στo παιδί σας «Πες μου ό,τι σε απασχολεί;». Με όμορφες ιστορίες η Αργυρώ Μουντάκη ενθαρρύνει τα παιδιά να μιλήσουν στη μαμά και γενικότερα στο οικογενειακό τους περιβάλλον για θέματα που τα τρομάζουν ...

Διαβάστε περισσότερα