Το βουνό των γερόντων

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
1 Νοεμβρίου 2018 21:19:00

Κάποτε ήταν ένα βασίλειο· και σ’ αυτό το βασίλειο ζούσε ένας βασιλιάς. Κακός δεν ήταν… ήταν, όμως, περίεργος, παράξενος, δύστροπος και συχνά όταν δεν είχε τι να κάνει, του άρεσε να καλεί στο παλάτι όλους τους υπηκόους του και να τους βάζει δύσκολες δοκιμασίες και γρίφους. Κι όσο εκείνοι έσπαγαν το κεφάλι τους και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να τις περάσουν και να βρουν τη λύση στους γρίφους του, εκείνος ευχαριστιόταν και διασκέδαζε...
 Αυτός ο ίδιος βασιλιάς πίστευε ακόμη, ότι όταν ένας άνθρωπος μεγαλώσει σε ηλικία, δεν έχει πια να προσφέρει τίποτα στον τόπο του. Αφού δεν μπορεί να δουλέψει στα χωράφια, αφού δεν μπορεί να ασκήσει κάποια τέχνη ή να προσφέρει κάποια υπηρεσία, άρα είναι  εντελώς άχρηστος και για αυτό βάρος στο βασίλειό του. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο έβγαλε έναν νόμο∙ έναν νόμο που έλεγε ότι όλοι οι γέροντες πρέπει να μεταφέρονται σε ένα βουνό πέρα μακριά, το Βουνό των Γερόντων, κι εκεί να εγκαταλείπονται ως το τέλος της ζωής τους. Νόμος βαρύς, νόμος αβάσταχτος, όμως ο νόμος είναι νόμος και κανείς δεν μπορεί να τον παρακούσει.
Δεν μπορούσε να τον παρακούσει ούτε και ο νεαρός αγρότης που έμενε στο σπίτι με τον γέρο πατέρα του. Δεν ήθελε να τον πάει στο βουνό, δεν το άντεχε, αλλά… ο νόμος είναι νόμος και ό,τι λέει είναι προσταγή. Αφού δεν είχε, λοιπόν, επιλογή πήρε τον πατέρα του στην πλάτη και κίνησαν για το βουνό.
Ώρες πολλές περπατούσαν, κι είχαν μπει πια βαθιά μέσα στο δάσος, όταν ο γιος παρατήρησε ότι ο πατέρας του έκοβε κλαδάκια από τα δέντρα και τα έριχνε κάτω στη γη, σημάδια για τον δρόμο. Δεν του είπε, όμως, κουβέντα. Μόνο όταν έφτασαν στην κορυφή του βουνού τον ρώτησε:
«Πατέρα, τα κλαδάκια τα έριχνες για να μπορέσεις να γυρίσεις πίσω, τώρα που εγώ θα φύγω;»
«Όχι, παιδί μου… Ο νόμος προστάζει εγώ να μείνω εδώ, κι εδώ θα μείνω. Δεν θα έκανα ποτέ κάτι που θα σε έβαζε σε μπελάδες. Τα κλαδάκια τα έριχνα για σένα κι όχι για μένα, γιατί να… έχει πια βραδιάσει κι ανησυχώ μήπως γυρνώντας πίσω χάσεις τον δρόμο και στη σκέψη, παιδί μου, πως κάτι κακό θα σου συμβεί δεν το αντέχω…»
Αυτά ήταν τα λόγια του πατέρα και σ’ αυτά τα λόγια η καρδιά του γιου ράγισε. Αυτός ήταν πάντα ο πατέρας του. Καλός κι ευγενικός, πάντα να νοιάζεται και να ανησυχεί για το παιδί του, πάντα να τον προσέχει να τον φροντίζει… πάντα να θυσιάζεται για τον ένα και μονάκριβο γιο του. Αυτός ήταν ο πατέρας του… και τώρα έπρεπε να τον αφήσει μόνο στο άγριο βουνό, να τον φάνε τα αγρίμια; Σκληρό πράγμα! Άδικο! Πώς μπορούσε να το κάνει αυτό στον άνθρωπο που του είχε δώσει ζωή, που υπήρξε δίπλα του σε κάθε του βήμα και του έδινε κουράγιο σε κάθε δυσκολία. Δεν ήθελε να το κάνει, δεν μπορούσε να το κάνει...
Το πήρε, λοιπόν, απόφαση. Θα παραβίαζε τον νόμο. Εκείνος δεν θα άφηνε τον πατέρα του στο βουνό! Όχι! Έτσι, για μια ακόμη φορά, έβαλε τον πατέρα του στην πλάτη και βήμα το βήμα κατέβηκαν το βουνό και έφτασαν πίσω στο φτωχικό τους καλύβι.
Από εκείνη την ημέρα, κάθε πρωί ο γέρος κατέβαινε στο υπόγειο του σπιτιού, για να μην καταλάβει κανείς κάτι και μαρτυρήσει στον βασιλιά ότι το παλικάρι είχε παρακούσει τον νόμο και είχε κρατήσει τον γέρο πατέρα του κοντά του. Τα βράδια, όμως, όταν ο νεαρός αγρότης γυρνούσε από τα χωράφια, μπορούσε πια να τον φροντίζει και να τον περιποιείται. Έτρωγαν μαζί και συζητούσαν ό,τι είχε συμβεί την ημέρα. Και ο καιρός κυλούσε όμορφα και ήρεμα και κανείς δεν είχε καταλάβει ότι σε εκείνο το σπίτι υπήρχε ένας γέρος που είχε γλυτώσει… το Βουνό των Γερόντων!
Ώσπου… μια μέρα ο βασιλιάς κάλεσε πάλι, έτσι από καπρίτσιο, όλους τους υπηκόους του στο παλάτι.
«Θέλω αύριο να παρουσιαστείτε όλοι εδώ μπροστά μου και να μου φέρετε ένα σκοινί καμωμένο από στάχτη».
«Ένα σκοινί καμωμένο από στάχτη; Μα… αυτό είναι ακατόρθωτο, είναι αδιανόητο, είναι… αδύνατο!» ψιθύριζαν και μουρμούριζαν οι υπήκοοι. Τι καινούργιο κόλπο ήταν αυτό πάλι; Δεν τους έφταναν οι δουλειές τους στα χωράφια, η κούραση και τα βάσανά τους, έπρεπε να ικανοποιήσουν και κάθε τρέλα του βασιλιά!
Όλοι τα είχαν χαμένα. Ούτε ο νεαρός αγρότης ήξερε πώς να φτιάξει ένα τέτοιο σκοινί. Πήγε γρήγορα στο σπίτι και με κάθε τρόπο προσπαθούσε να το πετύχει. Δοκίμαζε εκείνο, δοκίμαζε τ' άλλο. Ό,τι ιδέα και να του ερχόταν στο μυαλό, τη δοκίμαζε μπας και κατάφερνε να φτιάξει αυτό το σκοινί. Μα ό,τι και να έκανε, αποτέλεσμα δεν έφερνε…
Το βράδυ ο πατέρας είδε τον γιο του ανήσυχο και προβληματισμένο και τον ρώτησε τι έχει. Κι εκείνος, φυσικά, του τα είπε όλα: για τη νέα δοκιμασία του βασιλιά, για πόσο δύσκολη ήταν, για όλες τις προσπάθειές του και το πώς είχαν όλες, η μια μετά την άλλη, αποτύχει. Το μυαλό του είχε στερέψει πια από ιδέες!
Μα ο γέροντας με ηρεμία και με τη σοφία των χρόνων του του είπε: «Μην ανησυχείς, παιδί μου. Εύκολο πράγμα είναι, κι εγώ θα σε βοηθήσω. Θα πλέξεις σφιχτά σφιχτά ένα σκοινί, θα το βάλεις σε έναν δίσκο, κι ύστερα… θα το κάψεις. Και αύριο, με προσοχή  θα μεταφέρεις τη στάχτη στο παλάτι και θα τη δείξεις στον βασιλιά».
Ξαφνιάστηκε ο γιος με τα λόγια του πατέρα του. Ήταν δυνατόν η λύση να ήταν τόσο απλή; Ωστόσο, άλλη ιδέα εκείνος δεν είχε κι έτσι έπιασε κι έκανε ό,τι ακριβώς του είπε ο πατέρας του. Και πράγματι, σε λίγο νά  μπροστά στα μάτια του ένα σκοινί... από στάχτη!
Την άλλη μέρα, πρωί πρωί, κίνησε για το παλάτι. Έξω από τη μεγάλη πόρτα ο κόσμος πολύς. Όλοι στέκονταν και περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους, κρατώντας ο καθένας ό,τι είχε καταφέρει να φτιάξει για σκοινί. Ένας ένας έμπαιναν μέσα με την ελπίδα ή ότι θα τα έχει καταφέρει ο ίδιος ή έστω ότι ίσως σύντομα κάποιος άλλος θα τα καταφέρει, και έτσι θα ξεμπερδέψουν όλοι για να μπορέσουν να πάνε πίσω στις δουλειές τους. Μάταια, όμως! Όποιος έμπαινε, έβγαινε ύστερα από λίγο κατσούφης και ντροπιασμένος.
Κάποια στιγμή, ήρθε και η σειρά του νεαρού αγρότη. Παρουσιάστηκε στον βασιλιά και με προσοχή τού έδειξε τον δίσκο με το σκοινί. Έλαμψαν τα μάτια του βασιλιά από χαρά και θαυμασμό, μόλις το είδε.
«Επιτέλους! Αυτή είναι η λύση του γρίφου! Αυτό είναι το σκοινί που περίμενα να δω. Κι εσύ είσαι ο πιο έξυπνος ανάμεσα στους υπηκόους μου!»
Ο νεαρός αγρότης χαρούμενος, υποκλίθηκε μπροστά στον βασιλιά, τον ευχαρίστησε για τα καλά του λόγια, κι έτοιμος ήταν να φύγει, όταν...:
«Για ένα λεπτό!» είπε ο βασιλιάς. «Είναι αλήθεια ότι με εντυπωσίασες, αλλά τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, πιστεύω ότι βιάστηκα να σου δώσω τον τίτλο του ‘’πιο έξυπνου’’. Ίσως, απλώς, να είσαι τυχερός, κι όλο αυτό να μην έχει να κάνει καθόλου με εξυπνάδα, αλλά μόνο με την καλή σου τύχη! Γι’ αυτό, λοιπόν, και σε σένα και σε όλους τους άλλους υπηκόους μου, θα δώσω άλλη μια δοκιμασία, κι αν καταφέρεις κι αυτή να την περάσεις, τότε ναι, θα το παραδεχτώ, ότι, πράγματι, είσαι ο πιο έξυπνος στο βασίλειό μου».
Πάγωσε το χαμόγελο στο πρόσωπο του έρμου του αγρότη. Όχι μόνο δεν ξεμπέρδεψε, αλλά έβαλε κι άλλο μπελά στο κεφάλι του. Τι να έκανε όμως; Δεν μπορούσε να αρνηθεί, κι έτσι σιωπηλά, άκουσε τον επόμενο γρίφο.
«Θέλω αύριο να έρθετε πάλι εδώ και να έχετε περάσει μια κλωστή μέσα από ένα στριφογυριστό κοχύλι!»
Άλλο πάλι και τούτο! Έχασε το χρώμα του το παλικάρι. Πώς είναι δυνατόν να περάσει κανείς κλωστή μέσα από ένα κοχύλι και μάλιστα στριφογυριστό; Αυτό και αν ήταν αδύνατον.
Απελπισμένος γύρισε στο φτωχικό του και στρώθηκε αμέσως στη δουλειά. Προσπάθησε με χίλιους δυο τρόπους, μα τίποτα. Η κλωστή ήταν αδύνατον να περάσει μέσα από το κοχύλι!! Όταν ο ήλιος έδωσε πια τη θέση του στο φεγγάρι, ανέβηκε ο γέρος πατέρας του από το υπόγειο και βρήκε τον γιο του περιτριγυρισμένο από σπασμένα κοχύλια και κομμένες κλωστές. Το νεαρό παλικάρι εξήγησε στον πατέρα του τι είχε συμβεί στο παλάτι και τον ρώτησε μήπως ήξερε και τη λύση σε αυτόν τον γρίφο.
«Μην ανησυχείς, παιδί μου», απάντησε ο γέρος στοργικά. «Εγώ είμαι εδώ. Άκουσέ με προσεχτικά. Θα πάρεις το κοχύλι και θα το στρέψεις έτσι ώστε η άκρη του να βλέπει στο φως. Ύστερα θα πάρεις την κλωστή και θα τη δέσεις σε έναν κόκκο ρυζιού. Θα δώσεις τον κόκκο ρυζιού σε ένα μυρμηγκάκι και θα το σπρώξεις να μπει μέσα στο κοχύλι. Το μυρμήγκι θα ακολουθήσει το φως, κουβαλώντας μαζί του τον κόκκο ρυζιού και μαζί και την κλωστή, κι έτσι στο τέλος θα έχεις το κοχύλι που ζητά ο βασιλιάς».
Θαύμασε ο γιος. Πώς τα ήξερε όλα τούτα ο πατέρας του; Την άλλη μέρα, με το πρώτο φως του ήλιου, έκανε ό,τι ακριβώς τον είχε συμβουλέψει ο γέρος πατέρας του κι ύστερα κίνησε για το παλάτι. Όταν ήρθε η σειρά του παρουσιάστηκε στον βασιλιά κρατώντας το κοχύλι και την κλωστή περασμένη μέσα σε αυτό.
«Τώρα μάλιστα!» αναφώνησε ο βασιλιάς. «Τώρα ξέρω πως είσαι ο πιο έξυπνος, ο πιο σοφός άνθρωπος στο βασίλειό μου. Μα πες μου σε παρακαλώ, πώς κατάφερες τόσο γρήγορα να βρεις τις λύσεις στους γρίφους μου;»
Σε αυτή την ερώτηση, το παλικάρι σώπασε. Ωραία τα λόγια του βασιλιά, ωραία και τα παινέματα, αλλά ήξερε πολύ καλά ότι δεν τα άξιζε. Δεν ήταν αυτός που είχε λύσει τους γρίφους, αλλά ο πατέρας του. Αυτός ήταν ο πραγματικός σοφός, κι όμως κάθε μέρα έπρεπε να παραμένει κλεισμένος στο υπόγειο και καρτερικά να περιμένει το βράδυ για να βγει και να μιλήσει στο παιδί του. Με αυτή τη σκέψη στο μυαλό, κοίταξε τον βασιλιά στα μάτια και είπε:
«Βασιλιά μου, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά δεν είμαι εγώ ο άνθρωπος που τα αξίζει. Τους γρίφους δεν τους έλυσα εγώ. Εγώ το μόνο που έκανα ήταν ότι παράκουσα τον νόμο που έφτιαξες. Τους γρίφους τούς έλυσε ο γέρος πατέρας μου. Βλέπεις, αγαπώ πολύ τον πατέρα μου και όταν ήρθε η ώρα να τον πάω στο Βουνό των Γερόντων για να πεθάνει, δεν άντεχα να το κάνω. Πώς θα μπορούσα άλλωστε; Εκείνος μου έμαθε ό,τι ξέρω, εκείνος στερήθηκε για να έχω εγώ, εκείνος αγωνίστηκε, ανησύχησε, κόπιασε, πόνεσε για να είμαι εγώ πάντα καλά, για να μη μου λείψει τίποτα. Εκείνος με δίδαξε, με στήριξε, με παρηγόρησε, με βοήθησε σε κάθε μου βήμα, όπως ακριβώς έκανε και τώρα που μας έδωσες τους γρίφους. Ό,τι είμαι το χρωστάω στον πατέρα μου κι αν πρέπει κάποιον να παινέσεις είναι εκείνον και όχι εμένα!»
Τα λόγια του νέου άγγιξαν την καρδιά του βασιλιά. Θαύμασε την αφοσίωση του γιου στον πατέρα, αλλά και τη βαθιά σοφία του γέροντα. Κατάλαβε πως ο νόμος του ήταν λάθος, πως η γνώση που αποκτούν οι άνθρωποι με το πέρασμα του χρόνου και από τις εμπειρίες της ζωής είναι ανεκτίμητη, κι εκείνος την άφηνε να χάνεται στο άγριο βουνό. Διέταξε, λοιπόν, αμέσως να καταργηθεί ο νόμος και όλοι πάντα να σέβονται και να τιμούν τους γέροντες.
Και έτσι κι έγινε, και έτσι είναι, κι έτσι θα έπρεπε να είναι, παντού και πάντα!

Αφιερωμένο στους γονείς μου, Μιχάλη και Βαρβάρα.
Πηγή: 1) Dan Keding, Elder Tales. Stories of Wisdom and Courage from around the world, Libraries Unlimited, 2008. 2) Keigo Seki, Folktales of Japan, University of Chicago Press, 1963.
Απόδοση στα Ελληνικά: Μαρία Ζουράρη

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

«Ο κουρέας της Σεβίλλης» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση

Είναι πραγματικά μια υπέροχη πρόταση από τις εκδόσεις Διάπλαση. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ,μέσα από το βιβλίο «Ο κουρέας της Σεβίλλης», ένα σπουδαίο έργο με το οποίο δύσκολα θα ερχόντουσαν σε επαφή. Ένα κωμικό παραμύθι για τον θρίαμβο της αληθινής αγάπης, βασισμένο στην ...

Διαβάστε περισσότερα

Με τα ματια της καρδιας

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου  στις 20:00 στο Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών παρουσιάζει το πρώτο  βιβλίο της Μαρίας  Ζουράρη  «Με τα μάτια της καρδιάς» στα πλαίσια του 7ου Φεστιβάλ αφήγησης της Αθήνας. Η συγγραφέας  μέσα από παραμύθια της παγκόσμιας παράδοσης αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο ...

Διαβάστε περισσότερα

«Τα Παράθυρα» του Γιώργου Αναγνώστου

Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Γκοβόστη η ποιητική συλλογή Τα Παράθυρα, του Γιώργου Αναγνώστου. «Κλειστά ακόμη τα παράθυρα και ίσως παραμείνουν έτσι για πολύ. Όμως σε κάθε εποχή υπάρχει πάντα η ελπίδα. Κι ένα παράθυρο μπορεί ν’ ανοίξει.» Σοφά τα λόγια του συγγραφέα. «Τα παράθυρα» σε γεμίζουν αισιοδοξία. ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα Ποιητικά - Τεύχος 31-Eκδόσεις Γκοβόστη

Από τον Γιώργο Σεφέρη στον υπερρεαλισμό και τον ρομαντισμό και από τον Ξενόπουλο και τον Αισχύλο στην ποίηση στην εποχή της υπερνεωτερικότητας, το 31ο –αισίως– τεύχος των Ποιητικών υποδέχεται το φθινόπωρο με ζητήματα πολιτικής, αισθητικής και ηθικής της ποίησης που είναι, ή θα έπρεπε να ...

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ελλάδα 1915-1917 - Μέσα από τα ρωσικά αρχεία» από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Ένα σπάνιo βιβλίο με αποσπάσματα από την έκδοση του γερμανού ιστορικού Χάιντς Ρίχτερ, που περιγράφει την περίοδο έντασης στην Ελλάδα  1915 - 1917 με βάση τα τηλεγραφήματα των ρώσων απεσταλμένων σε Αθήνα, Παρίσι, Ρώμη και Λονδίνο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Σημείωμα του εκδότη: «Ο καθηγητής Χάιντς ...

Διαβάστε περισσότερα

Με τα φτερά της ελπίδας της Μαριάνθης Πλειώνη-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές

Οι εκδόσεις Ροές, στη σειρά Παραμυθολογοτεχνία,δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά,μέσα από μια υπέροχη και προσεγμένη συλλογή ποιημάτων να γνωρίσουν τις "μελωδίες"της ποίησης. Το βιβλίο της Μαριάνθης Πλειώνη ,με τίτλο" Με τα φτερά της ελπίδας"μόλις κυκλοφόρησε. Εκπληκτική εικονογράφηση με την υπογραφή της  Αθηνάς Πετούλη. H ποίηση  είναι πολύ σημαντική ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα «Μονά παπούτσια περιπάτου» της Κατερίνας Αυγέρη μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή «Μονά παπούτσια περιπάτου» της Κατερίνας Αυγέρη. Η συλλογή «Μονά παπούτσια περιπάτου» είναι ιστορίες γυναικών γραμμένες σε δεκαπέντε ποιήματα, είναι σύντομες και αχρείαστες εξομολογήσεις ανθρώπων μόνων που βρήκαν μια σελίδα συντροφιά. Η μητέρα, η γιαγιά, η έγκυος ξαδέλφη, η λεχώνα ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ταξιδιώτης του Ναζίμ Χικμέτ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

Tο βιβλίο του Ναζίμ Χικμέτ με τίτλο" Ταξιδιώτης" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δωδωνή στη σειρά Παγκόσμιο Θέατρο. Την επιμέλεια του έργου ανέλαβε η Άννα Χόινα και τη μετάφραση ο Χασάν Μπουγιουκλού. Ο μικρός σταθμός στην Ανατολία –το 1921, κατά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο ή Τουρκικό Πόλεμο της ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η αποπλάνηση των αγγέλων» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

«Η αποπλάνηση των αγγέλων» είναι ένα βιβλίο που αγγίζει ανθρώπινα τον έρωτα και στιγματίζει με τα κείμενά του τη μορφή και το χαρακτήρα της πολυσύνθετης κοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μία πολύ καλή έκδοση, ενώ η δουλειά του Γιώργου Βελουδή στον πρόλογο και ...

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο που κανείς δεν κατάφερε να διαβάσει μέχρι τέλους. Ονομάζεται: «Οι σκιές από τους τοίχους του θανάτου».

Οι «Σκιές από τους τοίχους του θανάτου», του δρ. Ρόμπερτ Κλαρκ Κέτζι (1823-1902) είναι ίσως το πιο επικίνδυνο βιβλίο που υπάρχει στον κόσμο λόγω της κατασκευής και όχι του ριζοσπαστικού περιεχομένου του. Σε ένα «ειδικό» ράφι στον δεύτερο όροφο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υπάρχουν καλά ...

Διαβάστε περισσότερα

Το βουνό των γερόντων

Κάποτε ήταν ένα βασίλειο· και σ’ αυτό το βασίλειο ζούσε ένας βασιλιάς. Κακός δεν ήταν… ήταν, όμως, περίεργος, παράξενος, δύστροπος και συχνά όταν δεν είχε τι να κάνει, του άρεσε να καλεί στο παλάτι όλους τους υπηκόους του και να τους βάζει δύσκολες δοκιμασίες και ...

Διαβάστε περισσότερα

Το αγαπημένο κλασικό βιβλίο «Οι Αριστόγατες» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Οι Αριστόγατες,το κλασικό αριστούργημα της Disney, επιστρέφει σε μια εκπληκτική έκδοση,στη σειρά Μεγάλα Κλασικά, από τις εκδόσεις Μίνωας. Ένα αγαπημένο βιβλίο που μεγάλωσε γενιές και γενιές και δεν θα πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη. Στο κοσμοπολίτικο Παρίσι, μια ηλικιωμένη εκατομμυριούχος, αφήνει όλη της την ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το μαργαριτάρι» του Τζον Στάινμπεκ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Το βιβλιο αποτελεί ένα καυστικό σχόλιο για την ανθρώπινη απληστία και την προσήλωση στην υλική ευμάρεια, που όμως δε συνεπάγεται και την ευτυχία. Στο βιβλίο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε μορφή νουβέλας το 1947, ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας αφηγείται την τραγική ιστορία ενός ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέα απομνημονεύματα από τον Moby

Ο Moby ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσουν νέα απομνημονεύματά του με τίτλο "Then it Fell Apart". Το βιβλίο θα είναι η συνέχεια του "Porcelain" του 2016 και θα κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο. Το "Then It Fell Apart" περιγράφεται ως "ένα ταξίδι στη σκοτεινή καρδιά της φήμης και στους ...

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά κρατηθείτε έφτασε «η Συμμορία του Μεσονυκτίου»

Ένα φανταστικό βιβλίο με πολύ χιούμορ που θα κρατήσει παρέα σε μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά κυκλοφορεί στην σειρά « Μικρή Πυξίδα» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Λίγα λόγια για την υπόθεση: Όταν ο Τομ χτυπάει στο κεφάλι από ένα μπαλάκι του κρίκετ και βρίσκεται στο Νοσοκομείο ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το ευχόδεντρο» της Κάθριν Απλγκέιτ μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Στη σειρά πυξίδα των εκδόσεων Ψυχογιός κυκλοφορεί «Το Ευχόδεντρο».Ένα μοναδικό ,αστείο, τρυφερό και συγκινητικό μυθιστόρημα που βγαίνει κατευθείαν μέσα από την καρδιά της Κάθριν Απλγκέιτ που βρίσκεται στην καλύτερη συγγραφική στιγμή της. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 έως 11 ετών .To ευχόδεντρο έχει στόχο ...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΧΟ: Το νέο διεθνές best seller από τον Ρόμπερτ Χάρις κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα από τα πολυαναμενόμενα βιβλία της χρονιάς μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Πρόκειται για το «Μόναχο» του Ρόμπερτ Χάρις, ένα συγκλονιστικό βιβλίο, που έχει μεταφραστεί σε 22 γλώσσες. Ένα δυνατό κατασκοπευτικού θρίλερ που έχει ως φόντο τη μοιραία Διάσκεψη του Μονάχου, εκεί δηλαδή όπου παίχτηκε ...

Διαβάστε περισσότερα

Το υπέροχο κλασικό βιβλίο «Τα ασημένια πατίνια» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Οι εκδόσεις Μίνωας μας παρουσιάζουν,στην εκπληκτική σειρά «Γαλάζια Βιβλιοθήκη» ένα ακόμη κλασικό έργο,που δε θα πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη. "Το βιβλίο αυτό θα το πρότεινα σε μικρούς και μεγάλουν γιατί είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο συγκίνηση και ενδιαφέρον". "Ζωντανεύει τον ιδιόρρυθμο τρόπο ζωής των Ολλανδών. Επίσης, εάν ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το πιο τρελό τριήμερο» της Κέλλυς Σταμουλάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση

 Ένα συναρπαστικό ταξίδι με μοναδικό όριο την ανθρώπινη φαντασία και τελικό προορισμό την αγάπη για τη ζωή. Η καταξιωμένη συγγραφέας και σκηνοθέτης, Κέλλυ Σταμουλάκη, επιστρέφει με το νέο της βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση και μας υπόσχεται "Το πιο τρελό τριήμερο". Σε έναν κόσμο που ...

Διαβάστε περισσότερα

"Βάρκα στο γιαλό":Τα άγνωστα παιδικά χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μίνωας

Η Μάρω Θεοδωράκη, συγγραφέας των βιβλίων «Η Σερενάτα για το κανταδοχώρι», «Γιαγιά σ’ α γαπώ», «Να ζεις δυνατά» υπογράφει το βιβλίο "Βάρκα στον γιαλό" που απευθύνεται σε παιδιά 8-12 ετών. Το βιβλίο περιγράφει τα παιδικά και νεανικά χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη.Φωτίζει τις πτυχές της ζωής του ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα τρία πέπλα

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μικρό χωριό πολύ μακριά από εδώ, σε μια εποχή αλλοτινή, διαφορετική από τη σημερινή, υπήρχε το έθιμο οι κοπέλες να ράβουν και να κεντούν μόνες τους το πέπλο του γάμου τους. Αν το πέπλο δεν ήταν έτοιμο, ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ποίηση on the road

Νέοι ποιητές διαβάζουν και συζητούν την εποχή τουςαπό 1η Οκτωβρίου οι δράσεις στο ΔΘΠ με ελεύθερη είσοδο Ποιητές, νέοι και παλιότεροι, συνυπάρχουν,συνομιλούν και μάς ταξιδεύουν σε γνωστά καιάγνωστα μονοπάτια της ποιητικής γραφής.Πρόκειται για μια σύμπραξη του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά καιτης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» ...

Διαβάστε περισσότερα

«Φιλική Εταιρεία Πνεύματος» του Δημήτρη Καρύδα

Από τις εκδόσεις Διάπλαση κυκλοφορεί το βιβλίο του Δημήτρη Καρύδα.Πρόκειται για ένα βιβλιοφιλικό θρίλερ με νουάρ ατμόσφαιρα και κεντρικό θέμα τη λογοκλοπή, μια τοιχογραφία που αναφέρεται στον λογοτεχνικό κόσμο αλλά και στις ανθρώπινες συμπεριφορές. Με μια μη γραμμική αφήγηση και συχνά φλας-μπακ, ο συγγραφέας «παίζει» ...

Διαβάστε περισσότερα