Το βουνό των γερόντων

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
1 Νοεμβρίου 2018 21:19:00

Κάποτε ήταν ένα βασίλειο· και σ’ αυτό το βασίλειο ζούσε ένας βασιλιάς. Κακός δεν ήταν… ήταν, όμως, περίεργος, παράξενος, δύστροπος και συχνά όταν δεν είχε τι να κάνει, του άρεσε να καλεί στο παλάτι όλους τους υπηκόους του και να τους βάζει δύσκολες δοκιμασίες και γρίφους. Κι όσο εκείνοι έσπαγαν το κεφάλι τους και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να τις περάσουν και να βρουν τη λύση στους γρίφους του, εκείνος ευχαριστιόταν και διασκέδαζε...
 Αυτός ο ίδιος βασιλιάς πίστευε ακόμη, ότι όταν ένας άνθρωπος μεγαλώσει σε ηλικία, δεν έχει πια να προσφέρει τίποτα στον τόπο του. Αφού δεν μπορεί να δουλέψει στα χωράφια, αφού δεν μπορεί να ασκήσει κάποια τέχνη ή να προσφέρει κάποια υπηρεσία, άρα είναι  εντελώς άχρηστος και για αυτό βάρος στο βασίλειό του. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο έβγαλε έναν νόμο∙ έναν νόμο που έλεγε ότι όλοι οι γέροντες πρέπει να μεταφέρονται σε ένα βουνό πέρα μακριά, το Βουνό των Γερόντων, κι εκεί να εγκαταλείπονται ως το τέλος της ζωής τους. Νόμος βαρύς, νόμος αβάσταχτος, όμως ο νόμος είναι νόμος και κανείς δεν μπορεί να τον παρακούσει.
Δεν μπορούσε να τον παρακούσει ούτε και ο νεαρός αγρότης που έμενε στο σπίτι με τον γέρο πατέρα του. Δεν ήθελε να τον πάει στο βουνό, δεν το άντεχε, αλλά… ο νόμος είναι νόμος και ό,τι λέει είναι προσταγή. Αφού δεν είχε, λοιπόν, επιλογή πήρε τον πατέρα του στην πλάτη και κίνησαν για το βουνό.
Ώρες πολλές περπατούσαν, κι είχαν μπει πια βαθιά μέσα στο δάσος, όταν ο γιος παρατήρησε ότι ο πατέρας του έκοβε κλαδάκια από τα δέντρα και τα έριχνε κάτω στη γη, σημάδια για τον δρόμο. Δεν του είπε, όμως, κουβέντα. Μόνο όταν έφτασαν στην κορυφή του βουνού τον ρώτησε:
«Πατέρα, τα κλαδάκια τα έριχνες για να μπορέσεις να γυρίσεις πίσω, τώρα που εγώ θα φύγω;»
«Όχι, παιδί μου… Ο νόμος προστάζει εγώ να μείνω εδώ, κι εδώ θα μείνω. Δεν θα έκανα ποτέ κάτι που θα σε έβαζε σε μπελάδες. Τα κλαδάκια τα έριχνα για σένα κι όχι για μένα, γιατί να… έχει πια βραδιάσει κι ανησυχώ μήπως γυρνώντας πίσω χάσεις τον δρόμο και στη σκέψη, παιδί μου, πως κάτι κακό θα σου συμβεί δεν το αντέχω…»
Αυτά ήταν τα λόγια του πατέρα και σ’ αυτά τα λόγια η καρδιά του γιου ράγισε. Αυτός ήταν πάντα ο πατέρας του. Καλός κι ευγενικός, πάντα να νοιάζεται και να ανησυχεί για το παιδί του, πάντα να τον προσέχει να τον φροντίζει… πάντα να θυσιάζεται για τον ένα και μονάκριβο γιο του. Αυτός ήταν ο πατέρας του… και τώρα έπρεπε να τον αφήσει μόνο στο άγριο βουνό, να τον φάνε τα αγρίμια; Σκληρό πράγμα! Άδικο! Πώς μπορούσε να το κάνει αυτό στον άνθρωπο που του είχε δώσει ζωή, που υπήρξε δίπλα του σε κάθε του βήμα και του έδινε κουράγιο σε κάθε δυσκολία. Δεν ήθελε να το κάνει, δεν μπορούσε να το κάνει...
Το πήρε, λοιπόν, απόφαση. Θα παραβίαζε τον νόμο. Εκείνος δεν θα άφηνε τον πατέρα του στο βουνό! Όχι! Έτσι, για μια ακόμη φορά, έβαλε τον πατέρα του στην πλάτη και βήμα το βήμα κατέβηκαν το βουνό και έφτασαν πίσω στο φτωχικό τους καλύβι.
Από εκείνη την ημέρα, κάθε πρωί ο γέρος κατέβαινε στο υπόγειο του σπιτιού, για να μην καταλάβει κανείς κάτι και μαρτυρήσει στον βασιλιά ότι το παλικάρι είχε παρακούσει τον νόμο και είχε κρατήσει τον γέρο πατέρα του κοντά του. Τα βράδια, όμως, όταν ο νεαρός αγρότης γυρνούσε από τα χωράφια, μπορούσε πια να τον φροντίζει και να τον περιποιείται. Έτρωγαν μαζί και συζητούσαν ό,τι είχε συμβεί την ημέρα. Και ο καιρός κυλούσε όμορφα και ήρεμα και κανείς δεν είχε καταλάβει ότι σε εκείνο το σπίτι υπήρχε ένας γέρος που είχε γλυτώσει… το Βουνό των Γερόντων!
Ώσπου… μια μέρα ο βασιλιάς κάλεσε πάλι, έτσι από καπρίτσιο, όλους τους υπηκόους του στο παλάτι.
«Θέλω αύριο να παρουσιαστείτε όλοι εδώ μπροστά μου και να μου φέρετε ένα σκοινί καμωμένο από στάχτη».
«Ένα σκοινί καμωμένο από στάχτη; Μα… αυτό είναι ακατόρθωτο, είναι αδιανόητο, είναι… αδύνατο!» ψιθύριζαν και μουρμούριζαν οι υπήκοοι. Τι καινούργιο κόλπο ήταν αυτό πάλι; Δεν τους έφταναν οι δουλειές τους στα χωράφια, η κούραση και τα βάσανά τους, έπρεπε να ικανοποιήσουν και κάθε τρέλα του βασιλιά!
Όλοι τα είχαν χαμένα. Ούτε ο νεαρός αγρότης ήξερε πώς να φτιάξει ένα τέτοιο σκοινί. Πήγε γρήγορα στο σπίτι και με κάθε τρόπο προσπαθούσε να το πετύχει. Δοκίμαζε εκείνο, δοκίμαζε τ' άλλο. Ό,τι ιδέα και να του ερχόταν στο μυαλό, τη δοκίμαζε μπας και κατάφερνε να φτιάξει αυτό το σκοινί. Μα ό,τι και να έκανε, αποτέλεσμα δεν έφερνε…
Το βράδυ ο πατέρας είδε τον γιο του ανήσυχο και προβληματισμένο και τον ρώτησε τι έχει. Κι εκείνος, φυσικά, του τα είπε όλα: για τη νέα δοκιμασία του βασιλιά, για πόσο δύσκολη ήταν, για όλες τις προσπάθειές του και το πώς είχαν όλες, η μια μετά την άλλη, αποτύχει. Το μυαλό του είχε στερέψει πια από ιδέες!
Μα ο γέροντας με ηρεμία και με τη σοφία των χρόνων του του είπε: «Μην ανησυχείς, παιδί μου. Εύκολο πράγμα είναι, κι εγώ θα σε βοηθήσω. Θα πλέξεις σφιχτά σφιχτά ένα σκοινί, θα το βάλεις σε έναν δίσκο, κι ύστερα… θα το κάψεις. Και αύριο, με προσοχή  θα μεταφέρεις τη στάχτη στο παλάτι και θα τη δείξεις στον βασιλιά».
Ξαφνιάστηκε ο γιος με τα λόγια του πατέρα του. Ήταν δυνατόν η λύση να ήταν τόσο απλή; Ωστόσο, άλλη ιδέα εκείνος δεν είχε κι έτσι έπιασε κι έκανε ό,τι ακριβώς του είπε ο πατέρας του. Και πράγματι, σε λίγο νά  μπροστά στα μάτια του ένα σκοινί... από στάχτη!
Την άλλη μέρα, πρωί πρωί, κίνησε για το παλάτι. Έξω από τη μεγάλη πόρτα ο κόσμος πολύς. Όλοι στέκονταν και περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους, κρατώντας ο καθένας ό,τι είχε καταφέρει να φτιάξει για σκοινί. Ένας ένας έμπαιναν μέσα με την ελπίδα ή ότι θα τα έχει καταφέρει ο ίδιος ή έστω ότι ίσως σύντομα κάποιος άλλος θα τα καταφέρει, και έτσι θα ξεμπερδέψουν όλοι για να μπορέσουν να πάνε πίσω στις δουλειές τους. Μάταια, όμως! Όποιος έμπαινε, έβγαινε ύστερα από λίγο κατσούφης και ντροπιασμένος.
Κάποια στιγμή, ήρθε και η σειρά του νεαρού αγρότη. Παρουσιάστηκε στον βασιλιά και με προσοχή τού έδειξε τον δίσκο με το σκοινί. Έλαμψαν τα μάτια του βασιλιά από χαρά και θαυμασμό, μόλις το είδε.
«Επιτέλους! Αυτή είναι η λύση του γρίφου! Αυτό είναι το σκοινί που περίμενα να δω. Κι εσύ είσαι ο πιο έξυπνος ανάμεσα στους υπηκόους μου!»
Ο νεαρός αγρότης χαρούμενος, υποκλίθηκε μπροστά στον βασιλιά, τον ευχαρίστησε για τα καλά του λόγια, κι έτοιμος ήταν να φύγει, όταν...:
«Για ένα λεπτό!» είπε ο βασιλιάς. «Είναι αλήθεια ότι με εντυπωσίασες, αλλά τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, πιστεύω ότι βιάστηκα να σου δώσω τον τίτλο του ‘’πιο έξυπνου’’. Ίσως, απλώς, να είσαι τυχερός, κι όλο αυτό να μην έχει να κάνει καθόλου με εξυπνάδα, αλλά μόνο με την καλή σου τύχη! Γι’ αυτό, λοιπόν, και σε σένα και σε όλους τους άλλους υπηκόους μου, θα δώσω άλλη μια δοκιμασία, κι αν καταφέρεις κι αυτή να την περάσεις, τότε ναι, θα το παραδεχτώ, ότι, πράγματι, είσαι ο πιο έξυπνος στο βασίλειό μου».
Πάγωσε το χαμόγελο στο πρόσωπο του έρμου του αγρότη. Όχι μόνο δεν ξεμπέρδεψε, αλλά έβαλε κι άλλο μπελά στο κεφάλι του. Τι να έκανε όμως; Δεν μπορούσε να αρνηθεί, κι έτσι σιωπηλά, άκουσε τον επόμενο γρίφο.
«Θέλω αύριο να έρθετε πάλι εδώ και να έχετε περάσει μια κλωστή μέσα από ένα στριφογυριστό κοχύλι!»
Άλλο πάλι και τούτο! Έχασε το χρώμα του το παλικάρι. Πώς είναι δυνατόν να περάσει κανείς κλωστή μέσα από ένα κοχύλι και μάλιστα στριφογυριστό; Αυτό και αν ήταν αδύνατον.
Απελπισμένος γύρισε στο φτωχικό του και στρώθηκε αμέσως στη δουλειά. Προσπάθησε με χίλιους δυο τρόπους, μα τίποτα. Η κλωστή ήταν αδύνατον να περάσει μέσα από το κοχύλι!! Όταν ο ήλιος έδωσε πια τη θέση του στο φεγγάρι, ανέβηκε ο γέρος πατέρας του από το υπόγειο και βρήκε τον γιο του περιτριγυρισμένο από σπασμένα κοχύλια και κομμένες κλωστές. Το νεαρό παλικάρι εξήγησε στον πατέρα του τι είχε συμβεί στο παλάτι και τον ρώτησε μήπως ήξερε και τη λύση σε αυτόν τον γρίφο.
«Μην ανησυχείς, παιδί μου», απάντησε ο γέρος στοργικά. «Εγώ είμαι εδώ. Άκουσέ με προσεχτικά. Θα πάρεις το κοχύλι και θα το στρέψεις έτσι ώστε η άκρη του να βλέπει στο φως. Ύστερα θα πάρεις την κλωστή και θα τη δέσεις σε έναν κόκκο ρυζιού. Θα δώσεις τον κόκκο ρυζιού σε ένα μυρμηγκάκι και θα το σπρώξεις να μπει μέσα στο κοχύλι. Το μυρμήγκι θα ακολουθήσει το φως, κουβαλώντας μαζί του τον κόκκο ρυζιού και μαζί και την κλωστή, κι έτσι στο τέλος θα έχεις το κοχύλι που ζητά ο βασιλιάς».
Θαύμασε ο γιος. Πώς τα ήξερε όλα τούτα ο πατέρας του; Την άλλη μέρα, με το πρώτο φως του ήλιου, έκανε ό,τι ακριβώς τον είχε συμβουλέψει ο γέρος πατέρας του κι ύστερα κίνησε για το παλάτι. Όταν ήρθε η σειρά του παρουσιάστηκε στον βασιλιά κρατώντας το κοχύλι και την κλωστή περασμένη μέσα σε αυτό.
«Τώρα μάλιστα!» αναφώνησε ο βασιλιάς. «Τώρα ξέρω πως είσαι ο πιο έξυπνος, ο πιο σοφός άνθρωπος στο βασίλειό μου. Μα πες μου σε παρακαλώ, πώς κατάφερες τόσο γρήγορα να βρεις τις λύσεις στους γρίφους μου;»
Σε αυτή την ερώτηση, το παλικάρι σώπασε. Ωραία τα λόγια του βασιλιά, ωραία και τα παινέματα, αλλά ήξερε πολύ καλά ότι δεν τα άξιζε. Δεν ήταν αυτός που είχε λύσει τους γρίφους, αλλά ο πατέρας του. Αυτός ήταν ο πραγματικός σοφός, κι όμως κάθε μέρα έπρεπε να παραμένει κλεισμένος στο υπόγειο και καρτερικά να περιμένει το βράδυ για να βγει και να μιλήσει στο παιδί του. Με αυτή τη σκέψη στο μυαλό, κοίταξε τον βασιλιά στα μάτια και είπε:
«Βασιλιά μου, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά δεν είμαι εγώ ο άνθρωπος που τα αξίζει. Τους γρίφους δεν τους έλυσα εγώ. Εγώ το μόνο που έκανα ήταν ότι παράκουσα τον νόμο που έφτιαξες. Τους γρίφους τούς έλυσε ο γέρος πατέρας μου. Βλέπεις, αγαπώ πολύ τον πατέρα μου και όταν ήρθε η ώρα να τον πάω στο Βουνό των Γερόντων για να πεθάνει, δεν άντεχα να το κάνω. Πώς θα μπορούσα άλλωστε; Εκείνος μου έμαθε ό,τι ξέρω, εκείνος στερήθηκε για να έχω εγώ, εκείνος αγωνίστηκε, ανησύχησε, κόπιασε, πόνεσε για να είμαι εγώ πάντα καλά, για να μη μου λείψει τίποτα. Εκείνος με δίδαξε, με στήριξε, με παρηγόρησε, με βοήθησε σε κάθε μου βήμα, όπως ακριβώς έκανε και τώρα που μας έδωσες τους γρίφους. Ό,τι είμαι το χρωστάω στον πατέρα μου κι αν πρέπει κάποιον να παινέσεις είναι εκείνον και όχι εμένα!»
Τα λόγια του νέου άγγιξαν την καρδιά του βασιλιά. Θαύμασε την αφοσίωση του γιου στον πατέρα, αλλά και τη βαθιά σοφία του γέροντα. Κατάλαβε πως ο νόμος του ήταν λάθος, πως η γνώση που αποκτούν οι άνθρωποι με το πέρασμα του χρόνου και από τις εμπειρίες της ζωής είναι ανεκτίμητη, κι εκείνος την άφηνε να χάνεται στο άγριο βουνό. Διέταξε, λοιπόν, αμέσως να καταργηθεί ο νόμος και όλοι πάντα να σέβονται και να τιμούν τους γέροντες.
Και έτσι κι έγινε, και έτσι είναι, κι έτσι θα έπρεπε να είναι, παντού και πάντα!

Αφιερωμένο στους γονείς μου, Μιχάλη και Βαρβάρα.
Πηγή: 1) Dan Keding, Elder Tales. Stories of Wisdom and Courage from around the world, Libraries Unlimited, 2008. 2) Keigo Seki, Folktales of Japan, University of Chicago Press, 1963.
Απόδοση στα Ελληνικά: Μαρία Ζουράρη

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Festen – Οικογενειακή γιορτή- Βασισμένο στην ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ

Το «Festen» είναι σήμερα μια ταινία-σταθμός που η φόρμα δεν μπλέκεται στο περιεχόμενό της, παραδίδοντάς μας ένα ατόφιο σινεμά από αυτό που είχε να δει ο κόσμος από το γαλλικό Νέο Κύμα του Γκοντάρ και του Τριφό. Με ένα σενάριο-γροθιά στο στομάχι, με τον πρώτο και ...

Διαβάστε περισσότερα

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Νίκου Ταμπάκη με τίτλο «Από τη Θερμοκρασία στη γνώση»

«…γιὰ νὰ φτάσουμε στὰ ἄγνωστο πρέπει νὰ περάσουμε ἀπό γνωστοὺς δρόμους· ἀπό αὑτούς ἀσφαλέστερος εἶναι ἡ λεωφόρος τῆς Θερμοδυναμικῆς». G.Ν. LEWIS Πόσο συνειδητοποιοῦμε τόν μοναδικὸ πλοῦτο μας; Ὁ καθένας εἶναι κάτοχος ἑνός δείγματος τοῦ πολυπλοκότερου φυσικοῦ ἀντικειμένου, τοῦ πιὸ ἐντυπωσιακοῦ προϊόντος τῆς Ἐξέλιξης – τοῦ ...

Διαβάστε περισσότερα

"Τα Πλωτά Νησιά - Πέρα απ' τα Πλωτά Νησιά" του Εουτζένιο Μπάρμπα –Εκδόσεις Δωδώνη

Ξανακυκλοφορεί σε νέα, συμπληρωμένη έκδοση το βιβλίο του Εουτζένιο Μπάρμπα "Τα Πλωτά Νησιά"από τις εκδόσεις Δωδώνη. Η παρούσα ανανεωμένη έκδοση περιέχει και κεφάλαια από το βιβλίο Πέρα απ’ τα Πλωτά Νησιά. O Eουτζένιο Μπάρμπα είναι ένας ζωντανός  θρύλος του θεάτρου. Ανάμεσα στα πολυάριθμα βραβεία και τις ...

Διαβάστε περισσότερα

Bράβευση του Γ. Δαρδανού για την πολύτιμη προσφορά του στα γράμματα και τις επιστήμες,με τις εκδόσεις του!

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Γιώργο Δαρδανό (εκδόσεις Gutenberg-Τυπωθήτω) «για το σύνολο της υπερπεντηκονταετούς αδιάλειπτης προσφοράς στα γράμματα και τις επιστήμες με τις εκδόσεις του που αποτελούν ουσιαστική πολιτιστική συμβολή στη διάδοση στη σημερινή Ελλάδα των σημαντικών κλασικών έργων παγκόσμιας ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το αγόρι» του Μάρκους Μαλτ-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οpera

Οι εκδόσεις Opera για μια ακόμη φορά μας προτείνουν βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε.Βιβλία που θα μας  προβληματίσουν. Διαβάζοντας «Το αγόρι» του Μάρκους Μαλτ,από την πρώτη κιόλας σελίδα,νομίζεις ότι ταξιδεύεις σε μια καλογυρισμένη κινηματογραφική ταινία. Η περιγραφή του κόβει την ανάσα. Δεν μπορείς να αφήσεις το ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν τα νερά άλλαξαν

Κάποτε, ένας μεγάλος προφήτης προειδοποίησε τον κόσμο όλο, ότι πλησίαζε μια μαύρη μέρα για την ανθρωπότητα. Μια μέρα όπου τα νερά, απ’ άκρη σ’ άκρη, θα στέρευαν εντελώς. Λίμνες, ποτάμια, βρύσες, ρυάκια, πηγάδια, όλα θα ξεραίνονταν και δεν θα ήταν δυνατό να βρεθεί ούτε μια ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Γεωργία Παρασκευά μιλάει για τη σπουδαιότητα της «Επιστροφής των Παραμυθιών» στη ζωή μας

«Η Επιστροφή των Παραμυθιών» το νέο έργο της Γεωργίας Παρασκευά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη. Το Timelink εξασφάλισε συνέντευξη με τη συγγραφέα και σας την παρουσιάζει: - Πώς μπορούμε να «βάλουμε» τη χώρα των παραμυθιών στη ζωή μας; Τη Χώρα των Παραμυθιών μπορούμε να τη «βάλουμε» ...

Διαβάστε περισσότερα

«Δικαιοσύνη» του σπουδαίου Φρήντριχ Ντύρρενματτ από τις εκδόσεις Ροές

Από τις εκδόσεις Ροές, και στη σειρά «Γερμανόφωνοι συγγραφείς», επανακυκλοφορεί σε «ανανεωμένη» Β΄ έκδοση το μυθιστόρημα Δικαιοσύνη του σπουδαίου Φρήντριχ Ντύρρενματτ. Μέσα σε ένα κατάμεστο εστιατόριο, ο σύμβουλος του καντονιού της Ζυρίχης Ίζαακ Κόλερ πυροβολεί θανάσιμα τον φίλο του και καθηγητή γερμανικής φιλολογίας Βίντερ μπροστά στα ...

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο « Στέλλα» του Γκαίτε κυκλοφορεί σε μια έκδοση υψηλής αισθητικής από την Κάπα Εκδοτική

Κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική,το θεατρικό έργο του Γκαίτε «Στέλλα», για πρώτη φορά στα ελληνικά, σε μία εξαιρετική μετάφραση από τον καταξιωμένο Έλληνα μεταφραστή Γιώργο Δεπάστα ενώ στη φιλολογική επιμέλεια ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος. Αξίξει να αναφέρουμε ότι η έκδοση είναι πραγματικό "κόσμημα" και τον σχεδιασμό της ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ανασυνειδησία -Ιπποκρατίδης τύραννος και τυραννούμενος "του Αλέξανδρου Αρδαβάνη

Ο ογκολόγος και ποιητής Αλέξανδρος Αρδαβάνης καταγράφει σκέψεις και συναισθήματα στη νέα του ποιητική συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Ο Αλέξανδρος Αρδαβάνης στην παρουσίαση του βιβλίου του είχε δηλώσει: «Πρέπει να γίνεσαι κι εσύ πολυμήχανος. Να κάνεις διαρκώς πιρουέτες ανάμεσα στο απρόσιτο πάντα “ιδανικό” και ...

Διαβάστε περισσότερα

Από τις εκδόσεις Αιώρα κυκλοφορεί το κλασικό βιβλίο "Μαξ Χάβελααρ ή Οι δημοπρασίες καφέ της Ολλανδικής Εμπορικής Εταιρείας Moυλτατούλι".

Από τις εκδόσεις Αιώρα κυκλοφορεί το κλασικό βιβλίο "Μαξ Χάβελααρ ή Οι δημοπρασίες καφέ της Ολλανδικής Εμπορικής Εταιρείας, του Μουλτατούλι". Ο Μαξ Χάβελααρ, Ολλανδός δημόσιος υπάλληλος, καταφθάνει στο νέο του πόστο στην Ιάβα, ολλανδική αποικία κατά τον 19ο αιώνα, όπου διαπιστώνει τη διαφθορά και την εκμετάλλευση που ...

Διαβάστε περισσότερα

Το εμβληματικό διήγημα του Γ. Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής του ταξίδιον» κυκλοφορεί στη Μικρή Σειρά των Εκδόσεων Αιώρα.

Ο Γεώργιος Βιζυηνός δεν παλιώνει, δεν φθείρεται με τον χρόνο. Η ανάγνωση των έργων του, κάθε φορά, ευφραίνει την καρδιά. Τα διηγήματά του, κείμενα υψηλής λογοτεχνικής αξίας, απα- ράμιλλου γλωσσικού πλούτου και αποκαλυπτικά ψυχογραφήματα, έχουν γίνει ακρογωνιαίος λίθος της λογοτεχνικής μας ιστορίας αλλά και της ελληνικότητας. Το ...

Διαβάστε περισσότερα

" Ο Φάρος " του Κόνορ Μακφέρσον κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Ακροβατώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στο θρίλερ, τη μαύρη κωμωδία, τις κλασσικές ιστορίες μυστηρίου, το δράμα, τον μαγικό ρεαλισμό, με χιούμορ, με εξαιρετικά διαγραμμένους χαρακτήρες και ευφυείς διαλόγους, το έργο είναι στην ουσία ένα «μακρύ ταξίδι της νύχτας μέσα στη μέρα». Mια τρυφερή παραβολή για την εξιλέωση ...

Διαβάστε περισσότερα

Το « Μικρό Πόνι » του Πάκο Μπεθέρα κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

«Αν φυσιολογικός είναι αυτός που μισεί το διαφορετικό, τότε το παιδί μου δεν θέλω να είναι ούτε φυσιολογικό, ούτε συνηθισμένο». Το βαθειά κοινωνικό και πολύ ευαίσθητο αυτό έργο του βραβευμένου Πάκο Μπεθέρα, αποτελεί μια γροθιά στο στομάχι. Ένα έργο επίκαιρο, το οποίο αφορά στο σχολικό ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ναπολέων» του Έμιλ Λούντβιχ –Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη

To εμβληματικό βιβλίο «Ναπολέων» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Πρόκειται για μια βιογραφία του Ναπολέοντα, που η στρατηγική και πολιτική ιδιοφυΐα του τον οδήγησαν στο θρόνο του αυτοκράτορα των Γάλλων. Με τη θέληση και την ευφυΐα του σφράγισε την Γαλλία. Ο Έμιλ Λούντβιχ με ζωντανό ...

Διαβάστε περισσότερα

Το σπουδαίο έργο του διαλογιστή Thich Nhat Hanh "Φόβος-Πώς να διώξουμε την τοξική παρουσία του από τη ζωή μας "κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα

«Όταν δεν νιώθεις φόβο, μπορείς να δεις πιο καθαρά πώς συνδέεσαι με τους άλλους. Όταν δεν νιώθεις φόβο, έχεις περισσότερο χώρο για κατανόηση και συμπόνια. Όταν δεν νιώθεις φόβο, είσαι πραγματικά ελεύθερος». Το δεύτερο βιβλίο, μετά τη «Σιωπή», του Τικ Νιατ Χαν, που κυκλοφορεί στα ελληνικά ...

Διαβάστε περισσότερα

Οπου κι αν σκάψεις είναι φως – Ημερολόγιο 2019 Αιώρα

Οι Εκδόσεις Αιώρα μας προτείνουν ,για μια ακόμη χρονιά ,ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ημερολόγιο για το 2019 .Είναι μικρά "κοσμήματα αισθητικής"που έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό. Ανάμεσα τους και εγώ που περιμένω πάντα με την ίδια ανυπομονησία να δω τα νεα χρώματα και τα υπέροχα αποφεύγματα που μέσα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ένας γιός»:Το βραβευμένο μυθιστόρημα του Αλεχάντρο Παλόμας κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Opera

Για μια ακόμη φορά οι εκδόσεις Opera επιλέγουν εκδοτικές προτάσεις που θα μας εντυπωσιάσουν και θα μας ταξιδέψουν σ'εναν κόσμο μαγικό... Eίναι δύσκολο να διακρίνεις την πραγματικότητα από τη λογοτεχνική επινόηση του Αλεχάντρο Παλόμας. Μέσα από τα βιβλία του δημιούργησε σπουδαίες προσωπικότητες.Ο ίδιος έχει δηλώσει:«Είναι πολύ ...

Διαβάστε περισσότερα

"Iστορία μιας λευκής φάλαινας" του Λουίς Σεπούλβεδα-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera

Το καινούργιο βιβλίο του Λουίς Σεπούλβεδα, «Iστορία μιας λευκής φάλαινας» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Opera. Ο Λουίς Σεπούλβεδα είναι από τους πλέον διάσημους Χιλιανούς συγγραφείς , με πλούσιο ιστορικό κοινωνικής και πολιτικής δράσης. Η ζωή του είναι μια διαρκής περιπλάνηση και συλλογή εμπειριών, που ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Το σπαθί του στρατηλάτη – Οι περιπέτειες του ήπιου θερμοκήπιου 4

Στο τέταρτο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς του Χρήστου Δημόπουλου για παιδιά και εφήβους, ο Ήπιος Θερμοκήπιος αναζητά το χαμένο σπαθί του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συνδυάζοντας πάντα το χιούμορ και την περιπέτεια με τη μάθηση. Εκπληκτική η γραφή του Χρήστου Δημόπουλου με στοιχεία ιστορικής περιπέτειας. Λίγα λόγια για την ...

Διαβάστε περισσότερα

Ταπεινωμένοι και καταφρονεμένοι του Φιόντορ Ντοστογιέβσκη-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Το μυθιστόρημα αυτό ανήκει στα μεγάλα έργα του συγγραφέα και παρουσιάζει με απλή και ρεαλιστική γραφή τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής του.Κοινωνικές αντιφάσεις, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων. Μέσα στο μυθιστόρημα "Ταπεινωμένοι και καταφρονεμένοι" αντικρίζουμε τη φτώχεια, την αδικία αλλά και τον ξεπεσμό των ταπεινών και καταφρονεμένων! Λίγα ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο λαγός και το λιοντάρι

Μια φορά κι έναν καιρό, στα βάθη της απέραντης ζούγκλας, υπήρχε μια πανέμορφη σαβάνα. Εκεί περνούσαν τις ώρες τους ευχάριστα ελέφαντες, αντιλόπες, φίδια, ζέμπρες… όλων των ειδών τα ζώα, μικρά και μεγάλα. Την ημέρα τέντωναν απολαυστικά τα κορμάκια τους στον ήλιο και το βράδυ μαζεύονταν ...

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκλονιστικό «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Mετά το εξαιρετικό βιβλίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες «Εκατό χρόνια μοναξιάς»οι εκδόσεις Ψυχογιός ετοίμασαν ένα ακόμη  συγκλονιστικό έργο του το «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου». Λίγα λόγια για το βιβλίο: Την ημέρα που θα τον σκότωναν, ο Σαντιάγο Νασάρ σηκώθηκε στις πεντέμισι το πρωί για να περιμένει το ...

Διαβάστε περισσότερα