Τα τρία πέπλα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
1 Οκτωβρίου 2018 22:23:00

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μικρό χωριό πολύ μακριά από εδώ, σε μια εποχή αλλοτινή, διαφορετική από τη σημερινή, υπήρχε το έθιμο οι κοπέλες να ράβουν και να κεντούν μόνες τους το πέπλο του γάμου τους. Αν το πέπλο δεν ήταν έτοιμο, ο γάμος δεν μπορούσε να γίνει.
Εκείνη την εποχή, λοιπόν, τρεις νέες κοπέλες ήταν πολύ χαρούμενες γιατί οι αγαπημένοι τους τις είχαν ζητήσει σε γάμο. Η στιγμή που πάντα ονειρεύονταν θα γινόταν πια πραγματικότητα. Ωστόσο, έπρεπε, πρώτα η καθεμία να κεντήσει το πέπλο της.


Η πρώτη, ανυπόμονη καθώς ήταν για το μεγάλο γεγονός, ασχολήθηκε από νωρίς με τις ετοιμασίες του γάμου. Ήθελε, λέει, η γαμήλια τελετή να είναι η πιο εντυπωσιακή που είχε δει ποτέ το χωριό. Ονειρευόταν έναν μεγάλο γάμο, με πολλούς καλεσμένους, έναν γάμο μέσα στα λούσα και τα πλούτη. Περιουσία είχε ο γαμπρός αρκετή, οπότε θα μπορούσε να κάνει σίγουρα τον πιο φανταχτερό γάμο, που κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να ξεχάσει και όλοι θα μιλούσαν για αυτόν μέρες και μήνες μετά. Δυστυχώς, έπρεπε πρώτα να φτιάξει το πέπλο της, γιατί αλλιώς τίποτα από όλα όσα ονειρευόταν δεν μπορούσε να γίνει. Τι έθιμο κι αυτό! Γιατί έπρεπε να υπάρχει; Δεν ήταν τίποτα άλλο από μια καθυστέρηση, ένα εμπόδιο που την κρατούσε μακριά από την καινούργια της ζωή. Αχ! Πόσο ανυπομονούσε να είναι κι αυτή ανάμεσα στις παντρεμένες, να τη φωνάζουν «κυρία» κι όχι αυτό το απαίσιο και ενοχλητικό «δεσποινίς», να είναι επιτέλους η κυρία του κυρίου... Αλλά πρώτα έπρεπε να γίνει το πέπλο, όπως πρόσταζε αυτό το καταραμένο έθιμο, που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα εμπόδιο στο μεγάλο γεγονός, στη σπουδαία γαμήλια τελετή, όπου όλοι θα μπορούσαν να θαυμάσουν την τύχη της.


Φυσώντας και ξεφυσώντας, διάλεξε βιαστικά ένα ύφασμα, πήρε μια βελόνα, πήρε μια κλωστή κι άρχισε να το κεντά. Μέσα-έξω-μέσα-έξω-μέσα-έξω-μέσα-έξω... σαν αστραπή έτρεχε το βελονάκι πάνω στο ύφασμα, όσο εκείνη ονειρευόταν την καινούργια της ζωή: «Θα έχω ένα μεγάλο σπίτι, ένα αρχοντικό... στολισμένο με τα καλύτερα και τα ακριβότερα έπιπλα, με πολλά δωμάτια και, φυσικά, με μια μεγάλη σάλα, όπου θα διοργανώνω τις πιο πολυσυζητημένες δεξιώσεις· θα έχω υπηρέτες ένα σωρό, να τρέχουν πάνω κάτω όλη μέρα για να ικανοποιήσουν τα θελήματά μου· θα έχω κήπο μεγάλο, τεράστιο, και κηπουρούς να τον φροντίζουν για να είναι ο πιο όμορφος κήπος που είχε δει ποτέ άνθρωπος. Θα έχω άλογα, σκυλιά, γατιά· Θα έχω, βέβαια, και παιδιά γιατί κάθε σωστή κυρία πρέπει να έχει παιδιά. Όχι ένα και δύο, όμως, λες και είμαι καμιά φτωχιά που δεν έχω να τα μεγαλώσω. Τουλάχιστον τέσσερα ή και περισσότερα, πολλά παιδιά, που θα φοράν τα πιο ακριβά ρούχα και θα πηγαίνουν στα πιο ακριβά σχολεία».


Έλεγε κι ονειρευόταν, συνέχεια, αυτά και άλλα τέτοια, κι ούτε που κοίταζε πού έπεφτε το βελονάκι της. Όταν, τελικά, έριξε το βλέμμα της στο κέντημά της, είδε ότι ήταν γεμάτο με ασσυμετρίες και λάθη. Για μια στιγμή πάγωσε. Τι να έκανε τώρα; Να το χάλαγε και να το ξανάφτιαχνε από την αρχή; Απαπαπαπά! Αυτό θα σήμαινε ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση για τον γάμο της. Όχι, όχι, κάτι τέτοιο με τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει. Το κοίταξε, το ξανακοίταξε... κι ύστερα ανασήκωσε τους ώμους και μονολόγησε: «Άντε καλέ! Τι ανοησίες κάθομαι και σκέφτομαι κι ανησυχώ; Τόσο αστραφτερή που θα είμαι εγώ εκείνη τη μέρα, τόσο πλούσια και λαμπερά που θα είναι τα πάντα γύρω μου, ούτε που θα προσέξει κανείς το πέπλο μου!»


...Κι η μέρα του γάμου έφτασε. Πολύ σύντομα, όπως ήθελε και κείνη. Όμως, νά που όλοι πρόσεξαν και σχολίασαν το προχειροφτιαγμένο πέπλο με τα αταίριαστα σχέδια, τους κόμπους και τα κενά. Όλοι πρόσεξαν το πέπλο που είχε γίνει με βιασύνη και χωρίς καμία απολύτως φροντίδα!


Μα το χειρότερο ήταν ότι το πέπλο αποδείχθηκε προφητικό για τη ζωή που είχε αργότερα η νεαρή κοπέλα. Ναι, όλα ήταν όπως τα είχε θελήσει. Και το μεγάλο σπίτι είχε, και τους υπηρέτες και τους κήπους και μισή ντουζίνα παιδιά, μα σαν ήρθαν τα πρώτα προβλήματα και οι δυσκολίες, εκείνη και ο άντρας της έκαναν ό,τι ακριβώς είχε κάνει εκείνη με τα λάθη στο πέπλο της. Έκαναν σαν να μην υπήρχαν! Και φυσικά, τα προβλήματα και οι δυσκολίες μεγάλωναν και μεγάλωναν και μεγάλωναν, ώσπου στο τέλος, μέσα σε αυτό το μεγάλο σπίτι, δεν έμεναν παρά δύο ξένοι που δεν είχαν τίποτα να πουν ο ένας με τον άλλον, τίποτα να μοιραστούν, καμιά κουβέντα να ανταλλάξουν και το μόνο που ένιωθαν μέσα τους ήταν μοναξιά και μια κρυφή απέχθεια ο ένας για τον άλλον.


Η δεύτερη κοπέλα ήταν η καλύτερη ράφτρα του χωριού, με σπάνια μαεστρία και ταλέντο στην τέχνη του κεντήματος. Ό,τι έφτιαχνε ήταν αριστούργημα που θα το ζήλευαν ακόμα και οι θεοί. Όταν έφτασε ο καιρός να παντρευτεί, από πολύ νωρίς καταπιάστηκε με το πέπλο της. «Θα βάλω όλη μου την τέχνη, όλες μου τις γνώσεις, όλο μου το μεράκι… και το πέπλο μου θα είναι πραγματικά χωρίς ψεγάδι. Θα φτιάξω το τέλειο πέπλο και όλοι θα το θαυμάσουν μόλις το δουν!»


Διάλεξε, λοιπόν, προσεκτικά το πιο καλό ύφασμα, διάλεξε την κατάλληλη βελόνα και την πιο σωστή κλωστή. Στο μυαλό της είχε ήδη φανταστεί το σχέδιο που θα κεντούσε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Μέσα... Έξω... Μέσα... Έξω... Μέσα... Έξω... αργοπήγαινε το βελονάκι. Κάθε της κίνηση προσεχτική, βαριά, αργή, σχεδόν ευλαβική. Τίποτα δεν ήταν αφημένο στην τύχη, τίποτα δεν γινόταν χωρίς να το έχει σκεφτεί δυο και τρεις φορές. Μα κάποια στιγμή, κουρασμένη όπως ήταν από την ασταμάτητη, γεμάτη προσήλωση εργασία, ξέφυγε το βελονάκι και το πρώτο λάθος έγινε. Το κοίταξε η κοπέλα και αναφώνησε: «Όχι! Έκανα λάθος!»


Και σαν να μην ήταν μόνο αυτό, έτσι όπως κοιτούσε το πέπλο της, της φάνηκε πως όλες οι βελονιές ήταν κάπως αδέξιες, φτωχές, ανεπαρκείς, πρόχειρες. Όχι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να το επιτρέψει. Εκείνη θα έφτιαχνε το πιο τέλειο πέπλο, χωρίς κανένα απολύτως ψεγάδι ή προχειρότητα. Άλλη λύση δεν υπήρχε παρά να ξηλώσει το κέντημά της και να το ξαναπιάσει από την αρχή.


Κι έτσι και έγινε! Μα νά που σύντομα έγινε πάλι το ίδιο. Ούτε η δεύτερη προσπάθειά της ήταν επιτυχής. Κάποιο μικρό λαθάκι έγινε πάλι, μα ήταν αρκετό για να την κάνει να χαλάσει όλο το πέπλο και να ξαναρχίσει από την αρχή. Το ίδιο έγινε και την τρίτη, και την τέταρτη και την πέμπτη φορά, και ποιος ξέρει πόσες φορές χάλασε το πέπλο της και έπιασε να το ξαναφτιάξει; Μέχρι που στο τέλος... τα κατάφερε! Το πέπλο τελείωσε και ήταν πράγματι… τέλειο!

Αλάνθαστο, χωρίς ούτε ένα τοσοδά ψεγάδι, χωρίς την παραμικρή ατέλεια. Μόνο που...
...ο χρόνος είχε πάρει πια τα δικαιώματά του... Τα μαλλιά της ήταν τώρα λευκά σαν το χιόνι, το πρόσωπό της γεμάτο ρυτίδες, τα χέρια της ζαρωμένα, το βλέμμα της κουρασμένο. Ο αρραβωνιαστικός είχε πια παντρευτεί μια άλλη γυναίκα και είχε κάνει τη δική του οικογένεια. Όμως, εκείνο που επιθυμούσε η άλλοτε νεαρή ράφτρα, έγινε. Το τέλειο πέπλο της όλος ο κόσμος το θαύμασε... όταν το είδαν ως σάβανο να καλύπτει το άψυχο γερασμένο κορμί της. Και ποτέ κανείς δεν ξέχασε την έξοχη ράφτρα που κέντησε το πέπλο της… μέχρι την τελευταία της πνοή!


Η τρίτη κοπέλα έπιασε κι αυτή από νωρίς να φτιάξει το πέπλο της. Είχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο ήδη στο μυαλό της κι αυτό θα προσπαθούσε να φτιάξει. Διάλεξε ένα καλό ύφασμα, μια καλή βελόνα και μια καλή κλωστή και ξεκίνησε. Μέσα έξω, μέσα έξω, μέσα έξω, κυλούσε το βελονάκι πάνω στο ύφασμα, σαν βαρκούλα που αρμενίζει σε γαλήνια νερά. Κι εκείνη σιγοτραγουδούσε σε κάθε βελονιά. Το δούλευε προσεκτικά και με υπομονή, κάνοντας διάλειμμα όποτε ένιωθε ότι είχε κουραστεί. Όμως, νά που άθελά της, έκανε κι εκείνη το πρώτο λάθος. Τι να έκανε τώρα; Να αφήσει εκεί το λάθος να φαίνεται, δεν το ήθελε, αλλά και να ξηλώσει όλο το κέντημα, άδικο ήταν· τόσο κόπο είχε κάνει! Το κοιτούσε, προβληματισμένη, ώσπου μια σκέψη πέρασε από το μυαλό της: «Κι αν αλλάξω ελαφρώς το σχέδιο που έχω στον νου μου; Αν κεντήσω γύρω από το λάθος ένα άλλο σχέδιο; Αν καταφέρω και κάνω το λάθος να φαίνεται σωστό;» Έτσι και έκανε, λοιπόν! Κεντώντας επιδέξια γύρω γύρω από το μικρό της λαθάκι, κατάφερε σε λίγο να το κάνει μέρος ενός καινούργιου σχέδιου, που μάλιστα της φαινόταν και πιο εντυπωσιακό από το αρχικό που είχε στο μυαλό της. Και το ψεγάδι; Ούτε που φαινόταν! Το αντίθετο, μάλιστα. Τώρα, ήταν η σωστή βελονιά στο σωστό σημείο!


Το ίδιο έκανε, κι όταν ήρθε το δεύτερο λάθος. Άλλαξε λίγο το σχέδιο και νά που πάλι το λάθος έγινε… σωστό! Κάθε φορά, λοιπόν, που μια βελονιά τής ξέφευγε, εκείνη προσάρμοζε το σχέδιό της έτσι ώστε να φανεί η όμορφη πλευρά της στραβοβελονιάς της, κι έτσι το πέπλο προχωρούσε και ομόρφαινε μέρα με τη μέρα.


Σαν ήρθε η μέρα του γάμου της, όλοι θαύμασαν το πρωτότυπο πέπλο και παίνεσαν την προκομμένη κοπέλα. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση το πέπλο ήταν προφητικό. Η κοπέλα είχε μια ζωή καλή. Αυτό δεν σημαίνει, χωρίς δυσκολίες, προβλήματα και στενοχώριες. Αυτά κανείς δεν μπορεί να τα αποφύγει, όσο και να προσπαθεί. Αλλά νά, κάθε που μια δυσκολία εμφανιζόταν στη ζωή της οικογένειάς της, και εκείνη και ο άντρας της και τα παιδιά τους, αντί να κάνουν ότι δεν υπάρχει, δέχονταν τη δυσκολία ως μέρος της ζωής τους και προσπαθούσαν μαζί να την ξεπεράσουν με τρόπο απλό και πρακτικό, ίσως προσαρμόζοντας λίγο τον τρόπο που ζούσαν σε μια νέα κατάσταση.


Η κοπέλα κράτησε το πέπλο μέχρι τα βαθιά γεράματα και όταν τα παιδιά και τα εγγόνια της, τη ρωτούσαν πώς τα κατάφερε και έφτιαξε ένα τόσο ξεχωριστό πέπλο, εκείνη ποτέ δεν παρέλειπε να λέει σε όλους το μικρό μυστικό της...
Ήταν ένα πέπλο φτιαγμένο από λάθη!

 

Πηγή: Rob Parkinson, Transforming Tales, How stories can change people, Jessica Kingsley Publishers, 2009
Απόδοση στα ελληνικά: Μαρία Ζουράρη

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Eπανακυκλοφορεί το best seller «Eat Pray Love» της Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ από τις εκδόσεις Μίνωας

Επανακυκλοφορεί, από τις εκδόσεις Μίνωας, ένα από τα πλέον αγαπημένα και πολυδιαβασμένα βιβλία της εποχής μας. To βιβλίο «Eat Pray Love» δίνει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα της εποχής μας. Τι μπορεί να κάνει κάποια πληγωμένη ψυχή μετά το διαζύγιο; Σίγουρα να ακολουθήσει τις συμβουλές της Ελίζαμπεθ ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέα εκπληκτική και παιδαγωγική σειρά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας: Ειρήνη-Επιστήμονες-Γυναίκες-Ποδοσφαιριστές

Οι εκδόσεις Μίνωας, σε αποκλειστικότητα με τον έγκριτο γαλλικό εκδοτικό οίκο Gallimard, παρουσιάζουν τα βιβλία της σειράς 40! Μια νέα σειρά βιβλίων με μοντέρνα αισθητική που απευθύνεται σε αναγνώστες 8 έως 99 ετών κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, σε μετάφραση της Κλαιρ Νεβέ. Υπέρμαχοι της ειρήνης, αγωνίστριες ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Μαίρη Πόπινς ζωντανεύει από τις Εκδόσεις Μίνωας σε μια μοναδική διασκευή για παιδιά

Η σειρά «Κλασικοί θησαυροί» συλλέγει τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας και της ελληνικής λογοτεχνίας και τα παρουσιάζει διασκευασμένα για παιδιά, ώστε να μείνουν για πάντα χαραγμένα στο μυαλό μας! Ένα από αυτά τα διαχρονικά κλασικά αριστουργήματα είναι τα κατορθώματα της Μαίρη Πόπινς που έχουν κερδίσει αναμφισβήτητα ...

Διαβάστε περισσότερα

Εκδόσεις Ψυχογιός: Διεθνής επιτυχία για τη Λένα Μαντά!

Η πρώτη σε πωλήσεις συγγραφέας στην Ελλάδα Λένα Μαντά απέσπασε τιμητική διάκριση, καθώς, σύμφωνα με το Amazon Crossing, το βιβλίο της THE HOUSE BY THE RIVER (ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ) ξεπέρασε τους 100.000 αναγνώστες. Πρόκειται ίσως για το πιο αγαπημένο βιβλίο της συγγραφέως, καθώς στην ...

Διαβάστε περισσότερα

«Υγιής καινούργιος κόσμος- Δαμάζοντας το μυαλό» της Ρούμπι Ουάξ - Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Opera

Η Ρούμπι Ουάξ μας παρουσιάζει συγκεκριμένα βήματα για να ξεμπερδέψουμε το μυαλό μας και να πάρουμε μια ανάσα. Μια ανάσα πολύτιμη για τη ζωή μας. Πώς θα το πετύχουμε;Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ξεκίνημα του βιβλίου της που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Opera, πρέπει να ξεπεράσουμε το ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το σύνθημα» του Μουράτη Κοροσιάδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί «Το σύνθημα» του Μουράτη Κοροσιάδη. Πρόκειται για εννέα διηγήματα με πρωταγωνιστή σχεδόν σ 'όλα έναν μοναχικό άντρα που με τη δική του ξεχωριστή παρουσία αφήνει το σημάδι του. Μέσα από τα διηγήματα ο συγγραφέας ,με στοχαστική διάθεση θέτει ερωτήματα για ...

Διαβάστε περισσότερα

«Όσο μετράει που αγαπήσαμε» της Ρούλας Γαλάνη- Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί στη σειρά ελληνική ποίηση το νέο βιβλίο της Ρούλας Γαλάνη με τίτλο «Όσο μετράει που αγαπήσαμε». Το «Όσο μετράει που αγαπήσαμε» στοιχειοθετεί ένα πολύτιμο εργαλείο ανίχνευσης της ανθρώπινης ύπαρξης. […] Η μνήμη φωταγωγεί καταστάσεις, με τις οποίες ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος ...

Διαβάστε περισσότερα

«Αίροτες ερετικοί και άλλες ιστορίες» του Χρήστου Αργυρού

Ο έρωτας επιτρέπει αναλύσεις. Επιβάλλει διαφορετικές οπτικές…γίνεται εκρηκτικός….σε μεταμορφώνει.Ο Χρήστος Αργυρού μας παρουσιάζει όμορφες ιστορίες που σίγουρα σε μια απ' αυτές θ’ αναγνωρίσετε και τη δική σας. Λίγα λόγια για το βιβλίο: Δεκατέσσερις και πέντε ιστορίες. Οι δεκατέσσερις στροβιλίζονται γύρω από τον έρωτα. Έρωτες αντισυμβατικοί, ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέα υπέροχα νανουρίσματα με cd κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διάπλαση

Εννέα υπέροχα νανουρίσματα κυκλοφορούν σε μια ολοκαίνουργια συλλογή σε στίχους Χρύσας Σκοπελίτου και Ιωάννη Πάττα με την πρωτότυπη μουσική του Παναγιώτη Γιατράκου. Γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες ντύνουν με τη φωνή τους υπέροχα νανουρίσματα για μωράκια που μπορούν όμως να γαληνέψουν μικρούς και μεγάλους. Τα νανουρίσματα είναι πολύ σημαντικά ...

Διαβάστε περισσότερα

«Φούσκες» της Κιτ Τσέις κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση

Ένα υπέροχο βιβλίο για τους μικρούς αναγνώστες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση. Ένα βιβλίο που θα βοηθήσει τα ντροπαλά παιδιά να κάνουν φίλους. Απλά υπέροχη η ιστορία της Κιτ Τσέις που θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους. Η εικονογράφηση λιτή και προσεγμένη βοηθά τους μικρούς αναγνώστες να ...

Διαβάστε περισσότερα

Το «ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ» του Γιάννη Καλαβριανού και της Μαρίας Κοσκινά κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική

To Koυμ Κουάτ, το κέρασμα της εποχής που δεν έλειπε από κανένα σπίτι είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του συγγραφικού διδύμου που κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική στη σειρά «Ελληνικό Θέατρο». Μπορεί να θεωρούμε ότι το Κουμ Κουάτ είναι το παραδοσιακό λικέρ της Κέρκυρας όμως ...

Διαβάστε περισσότερα

" Τα τελευταία μου λόγια " του Σαντιάγο Αμιγκορένα κυκλοφορούν στην εμβληματική σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg

Ένα ακόμα εκπληκτικό βιβλίο από τις εκδόσεις Gutenberg με τίτλο « Τα τελευταία μου λόγια». Πρόκειται για μια περιπέτεια των τελευταίων ανθρώπων στα τέλη του 21ου αιώνα,μετά από καταστροφές που με οδηγό τις αναμνήσεις τους και αποσπάσματα από κείμενα μεγάλων συγγραφέων, προσπαθούν να ανακαλύψουν τις ...

Διαβάστε περισσότερα

"Άνθρωποι" του Θωμά Στεργιόπουλου-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές

Από τις εκδόσεις Ροές και στη σειρά «Ελληνική πεζογραφία» κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Θωμά Στεργιόπουλου με τίτλο «Άνθρωποι». Στο βιβλίο αυτό, ο Βορειοηπειρώτης συγγραφέας, με ύφος εντελώς προσωπικό και γλώσσα γήινη που απηχεί τη δύναμη της γης που τον γαλούχησε, μας γνωρίζει τους ανθρώπους που ...

Διαβάστε περισσότερα

" Ο βασιλιάς του μάμπο-μαριάτσι και άλλα διηγήματα " του Χόρχε Ερνάντες -Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές

Από τις εκδόσεις Ροές, και στη σειρά «Ισπανόφωνοι και πορτογαλόφωνοι συγγραφείς», κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο βασιλιάς του μάμπο-μαριάτσι και άλλα διηγήματα» του Μεξικάνου συγγραφέα Χόρχε Ερνάντες. Η μετάφραση και η επιμέλεια των διηγημάτων έγινε στο Κέντρο Γλωσσών και Πολιτισμών της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής Abanico, ...

Διαβάστε περισσότερα

«Αλλαγές» της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη

Στη σειρά «Πολύχρωμοι Χαρταετοί» κυκλοφορεί το βιβλίο «Αλλαγές». Ο τίτλος του βιβλίου μας προδιαθέτει για κάτι ανατρεπτικό…διαφορετικό…μια ενέργεια που θα προκαλέσει τη διαφορά. Οι αλλαγές δεν είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες. Είναι φορές που τις επιζητούμε άλλες που τις προκαλούμε και άλλες που θέλουμε να τις αποφύγουμε. Ο ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ο Άνιχνος"-Ο άνθρωπος χωρίς ίχνη της Σπυριδούλας Μπιρπίλη-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση

Από τις εκδόσεις Διάπλαση κυκλοφορεί ένα υπέροχο βιβλίο που θα βοηθήσει τα παιδιά να βρουν τον δρόμο τους και να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι το σημάδι που θ΄αφήσουν στον κόσμο. Ο μικρός πρωταγωνιστής είναι ένα διαφορετικό παιδί…Ένα παιδί …"χωρίς ίχνη". Η αγωνία της μητέρας του μεγάλη ...

Διαβάστε περισσότερα

Πέντε κλασικά "διαμάντια" της παγκόσμιας λογοτεχνίας κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Oι εκδόσεις Ψυχογιός μας παρουσιάζουν μια εκπληκτική σειρά κλασικής λογοτεχνίας που εγκαινιάζεται με πέντε εμβληματικά έργα της παγκόσμιας πεζογραφίας. Αξίζει να πούμε ότι οι μεταφράσεις είναι άψογες και προσεγμένες ενώ τα εξώφυλλα είναι μοντέρνα και μίνιμαλ. Οι συγγραφείς της σειράς είναι:Μέρι Σέλεϊ, Αντόν Τσέχωφ, Χέρμπερτ ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Κοντορεβυθούλης-Του L. Bechstein

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας καλαθοποιός με την γυναίκα του, που είχανε επτά γιους αλλά κάθε παιδί που γεννιόταν ήτανε μικρότερο από το προηγούμενο. Όταν γεννήθηκε το μικρότερο δεν ξεπερνούσε κατά πολύ το μέγεθος του ρεβιθιού και όλοι το φώναζαν Κοντορεβιθούλη. Αν και ...

Διαβάστε περισσότερα

Το αινιγματικό αριστούργημα «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

«Κάθε άνθρωπος είναι μια άβυσσος. Σε πιάνει ίλιγγος να κοιτάζεις μέσα του» Ο Γκέοργκ Μπύχνερ έγραψε το έργο αυτό το 1836 όταν ήταν μόλις 23 ετών αλλά πέθανε από τύφο προτού προλάβει να το ολοκληρώσει. Έγινε γνωστό ως Βόυτσεκ. Πρόκειται για τέσσερα ημιτελή και μισοσβησμένα χειρόγραφα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Οι δύστυχες πουτάνες της ζωής μου» του Gabriel Garcia Marquez κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ο συγγραφέας που επηρέασε και διαμόρφωσε πολλές γενιές αναγνωστών επανέρχεται από τις Εκδόσεις Ψυχογιός με το βιβλίο «Οι δύστυχες πουτάνες της ζωής μου». Ένα βιβλίο για την εφήμερη σάρκα και τον παντοτινό έρωτα, με τη γοητευτική φωνή, τον αισθησιασμό και τη διεισδυτική ...

Διαβάστε περισσότερα

Το «Περίγραμμα» της Ρέιτσελ Κασκ κυκλοφoρεί από τις εκδόσεις Gutenberg

Tο πολυσυζητημένο «Περίγραμμα» της Ρέιτσελ Κασκ μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση της Αθηνάς Δημητριάδου. Είναι το πρώτο μέρος της Τριλογίας και θα ακολουθήσουν τα βιβλία «Μετάβαση» και «Κύδος». Η τριλογία της  έχει προκαλέσει κύμα θετικών κριτικών από τα περισσότερα ξένα μέσα. O «Guardian» μάλιστα θεωρεί ...

Διαβάστε περισσότερα

«Μετά το Άουσβιτς: Ανθολογία Γερμανόφωνης Ποίησης» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ροές

Από τις εκδόσεις Ροές ,στη σειρά «Ποιητές του κόσμου», κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μετά το Άουσβιτς: Ανθολογία Γερμανόφωνης Ποίησης». Τα σημαντικά αυτά  ποιήματα είναι επιλεγμένα και μεταφρασμένα από τον Γιώργο Καρτάκη ενώ η εισαγωγή είναι του Dirk Uwe Hansen. Πρόκειται για ένα ανθολόγιο που κύριο σκοπό έχει να γνωρίσουμε ...

Διαβάστε περισσότερα

«Πες το μόνο στη μαμά» της Αργυρούς Μουντάκη- Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση

Ένα ακόμη υπέροχο βιβλίο με πολλά μηνύματα από την Αργυρώ Μουντάκη. Πόσες φορές έχετε πει στo παιδί σας «Πες μου ό,τι σε απασχολεί;». Με όμορφες ιστορίες η Αργυρώ Μουντάκη ενθαρρύνει τα παιδιά να μιλήσουν στη μαμά και γενικότερα στο οικογενειακό τους περιβάλλον για θέματα που τα τρομάζουν ...

Διαβάστε περισσότερα