Τα τρία πέπλα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
1 Οκτωβρίου 2018 22:23:00

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μικρό χωριό πολύ μακριά από εδώ, σε μια εποχή αλλοτινή, διαφορετική από τη σημερινή, υπήρχε το έθιμο οι κοπέλες να ράβουν και να κεντούν μόνες τους το πέπλο του γάμου τους. Αν το πέπλο δεν ήταν έτοιμο, ο γάμος δεν μπορούσε να γίνει.
Εκείνη την εποχή, λοιπόν, τρεις νέες κοπέλες ήταν πολύ χαρούμενες γιατί οι αγαπημένοι τους τις είχαν ζητήσει σε γάμο. Η στιγμή που πάντα ονειρεύονταν θα γινόταν πια πραγματικότητα. Ωστόσο, έπρεπε, πρώτα η καθεμία να κεντήσει το πέπλο της.


Η πρώτη, ανυπόμονη καθώς ήταν για το μεγάλο γεγονός, ασχολήθηκε από νωρίς με τις ετοιμασίες του γάμου. Ήθελε, λέει, η γαμήλια τελετή να είναι η πιο εντυπωσιακή που είχε δει ποτέ το χωριό. Ονειρευόταν έναν μεγάλο γάμο, με πολλούς καλεσμένους, έναν γάμο μέσα στα λούσα και τα πλούτη. Περιουσία είχε ο γαμπρός αρκετή, οπότε θα μπορούσε να κάνει σίγουρα τον πιο φανταχτερό γάμο, που κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να ξεχάσει και όλοι θα μιλούσαν για αυτόν μέρες και μήνες μετά. Δυστυχώς, έπρεπε πρώτα να φτιάξει το πέπλο της, γιατί αλλιώς τίποτα από όλα όσα ονειρευόταν δεν μπορούσε να γίνει. Τι έθιμο κι αυτό! Γιατί έπρεπε να υπάρχει; Δεν ήταν τίποτα άλλο από μια καθυστέρηση, ένα εμπόδιο που την κρατούσε μακριά από την καινούργια της ζωή. Αχ! Πόσο ανυπομονούσε να είναι κι αυτή ανάμεσα στις παντρεμένες, να τη φωνάζουν «κυρία» κι όχι αυτό το απαίσιο και ενοχλητικό «δεσποινίς», να είναι επιτέλους η κυρία του κυρίου... Αλλά πρώτα έπρεπε να γίνει το πέπλο, όπως πρόσταζε αυτό το καταραμένο έθιμο, που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα εμπόδιο στο μεγάλο γεγονός, στη σπουδαία γαμήλια τελετή, όπου όλοι θα μπορούσαν να θαυμάσουν την τύχη της.


Φυσώντας και ξεφυσώντας, διάλεξε βιαστικά ένα ύφασμα, πήρε μια βελόνα, πήρε μια κλωστή κι άρχισε να το κεντά. Μέσα-έξω-μέσα-έξω-μέσα-έξω-μέσα-έξω... σαν αστραπή έτρεχε το βελονάκι πάνω στο ύφασμα, όσο εκείνη ονειρευόταν την καινούργια της ζωή: «Θα έχω ένα μεγάλο σπίτι, ένα αρχοντικό... στολισμένο με τα καλύτερα και τα ακριβότερα έπιπλα, με πολλά δωμάτια και, φυσικά, με μια μεγάλη σάλα, όπου θα διοργανώνω τις πιο πολυσυζητημένες δεξιώσεις· θα έχω υπηρέτες ένα σωρό, να τρέχουν πάνω κάτω όλη μέρα για να ικανοποιήσουν τα θελήματά μου· θα έχω κήπο μεγάλο, τεράστιο, και κηπουρούς να τον φροντίζουν για να είναι ο πιο όμορφος κήπος που είχε δει ποτέ άνθρωπος. Θα έχω άλογα, σκυλιά, γατιά· Θα έχω, βέβαια, και παιδιά γιατί κάθε σωστή κυρία πρέπει να έχει παιδιά. Όχι ένα και δύο, όμως, λες και είμαι καμιά φτωχιά που δεν έχω να τα μεγαλώσω. Τουλάχιστον τέσσερα ή και περισσότερα, πολλά παιδιά, που θα φοράν τα πιο ακριβά ρούχα και θα πηγαίνουν στα πιο ακριβά σχολεία».


Έλεγε κι ονειρευόταν, συνέχεια, αυτά και άλλα τέτοια, κι ούτε που κοίταζε πού έπεφτε το βελονάκι της. Όταν, τελικά, έριξε το βλέμμα της στο κέντημά της, είδε ότι ήταν γεμάτο με ασσυμετρίες και λάθη. Για μια στιγμή πάγωσε. Τι να έκανε τώρα; Να το χάλαγε και να το ξανάφτιαχνε από την αρχή; Απαπαπαπά! Αυτό θα σήμαινε ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση για τον γάμο της. Όχι, όχι, κάτι τέτοιο με τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει. Το κοίταξε, το ξανακοίταξε... κι ύστερα ανασήκωσε τους ώμους και μονολόγησε: «Άντε καλέ! Τι ανοησίες κάθομαι και σκέφτομαι κι ανησυχώ; Τόσο αστραφτερή που θα είμαι εγώ εκείνη τη μέρα, τόσο πλούσια και λαμπερά που θα είναι τα πάντα γύρω μου, ούτε που θα προσέξει κανείς το πέπλο μου!»


...Κι η μέρα του γάμου έφτασε. Πολύ σύντομα, όπως ήθελε και κείνη. Όμως, νά που όλοι πρόσεξαν και σχολίασαν το προχειροφτιαγμένο πέπλο με τα αταίριαστα σχέδια, τους κόμπους και τα κενά. Όλοι πρόσεξαν το πέπλο που είχε γίνει με βιασύνη και χωρίς καμία απολύτως φροντίδα!


Μα το χειρότερο ήταν ότι το πέπλο αποδείχθηκε προφητικό για τη ζωή που είχε αργότερα η νεαρή κοπέλα. Ναι, όλα ήταν όπως τα είχε θελήσει. Και το μεγάλο σπίτι είχε, και τους υπηρέτες και τους κήπους και μισή ντουζίνα παιδιά, μα σαν ήρθαν τα πρώτα προβλήματα και οι δυσκολίες, εκείνη και ο άντρας της έκαναν ό,τι ακριβώς είχε κάνει εκείνη με τα λάθη στο πέπλο της. Έκαναν σαν να μην υπήρχαν! Και φυσικά, τα προβλήματα και οι δυσκολίες μεγάλωναν και μεγάλωναν και μεγάλωναν, ώσπου στο τέλος, μέσα σε αυτό το μεγάλο σπίτι, δεν έμεναν παρά δύο ξένοι που δεν είχαν τίποτα να πουν ο ένας με τον άλλον, τίποτα να μοιραστούν, καμιά κουβέντα να ανταλλάξουν και το μόνο που ένιωθαν μέσα τους ήταν μοναξιά και μια κρυφή απέχθεια ο ένας για τον άλλον.


Η δεύτερη κοπέλα ήταν η καλύτερη ράφτρα του χωριού, με σπάνια μαεστρία και ταλέντο στην τέχνη του κεντήματος. Ό,τι έφτιαχνε ήταν αριστούργημα που θα το ζήλευαν ακόμα και οι θεοί. Όταν έφτασε ο καιρός να παντρευτεί, από πολύ νωρίς καταπιάστηκε με το πέπλο της. «Θα βάλω όλη μου την τέχνη, όλες μου τις γνώσεις, όλο μου το μεράκι… και το πέπλο μου θα είναι πραγματικά χωρίς ψεγάδι. Θα φτιάξω το τέλειο πέπλο και όλοι θα το θαυμάσουν μόλις το δουν!»


Διάλεξε, λοιπόν, προσεκτικά το πιο καλό ύφασμα, διάλεξε την κατάλληλη βελόνα και την πιο σωστή κλωστή. Στο μυαλό της είχε ήδη φανταστεί το σχέδιο που θα κεντούσε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Μέσα... Έξω... Μέσα... Έξω... Μέσα... Έξω... αργοπήγαινε το βελονάκι. Κάθε της κίνηση προσεχτική, βαριά, αργή, σχεδόν ευλαβική. Τίποτα δεν ήταν αφημένο στην τύχη, τίποτα δεν γινόταν χωρίς να το έχει σκεφτεί δυο και τρεις φορές. Μα κάποια στιγμή, κουρασμένη όπως ήταν από την ασταμάτητη, γεμάτη προσήλωση εργασία, ξέφυγε το βελονάκι και το πρώτο λάθος έγινε. Το κοίταξε η κοπέλα και αναφώνησε: «Όχι! Έκανα λάθος!»


Και σαν να μην ήταν μόνο αυτό, έτσι όπως κοιτούσε το πέπλο της, της φάνηκε πως όλες οι βελονιές ήταν κάπως αδέξιες, φτωχές, ανεπαρκείς, πρόχειρες. Όχι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να το επιτρέψει. Εκείνη θα έφτιαχνε το πιο τέλειο πέπλο, χωρίς κανένα απολύτως ψεγάδι ή προχειρότητα. Άλλη λύση δεν υπήρχε παρά να ξηλώσει το κέντημά της και να το ξαναπιάσει από την αρχή.


Κι έτσι και έγινε! Μα νά που σύντομα έγινε πάλι το ίδιο. Ούτε η δεύτερη προσπάθειά της ήταν επιτυχής. Κάποιο μικρό λαθάκι έγινε πάλι, μα ήταν αρκετό για να την κάνει να χαλάσει όλο το πέπλο και να ξαναρχίσει από την αρχή. Το ίδιο έγινε και την τρίτη, και την τέταρτη και την πέμπτη φορά, και ποιος ξέρει πόσες φορές χάλασε το πέπλο της και έπιασε να το ξαναφτιάξει; Μέχρι που στο τέλος... τα κατάφερε! Το πέπλο τελείωσε και ήταν πράγματι… τέλειο!

Αλάνθαστο, χωρίς ούτε ένα τοσοδά ψεγάδι, χωρίς την παραμικρή ατέλεια. Μόνο που...
...ο χρόνος είχε πάρει πια τα δικαιώματά του... Τα μαλλιά της ήταν τώρα λευκά σαν το χιόνι, το πρόσωπό της γεμάτο ρυτίδες, τα χέρια της ζαρωμένα, το βλέμμα της κουρασμένο. Ο αρραβωνιαστικός είχε πια παντρευτεί μια άλλη γυναίκα και είχε κάνει τη δική του οικογένεια. Όμως, εκείνο που επιθυμούσε η άλλοτε νεαρή ράφτρα, έγινε. Το τέλειο πέπλο της όλος ο κόσμος το θαύμασε... όταν το είδαν ως σάβανο να καλύπτει το άψυχο γερασμένο κορμί της. Και ποτέ κανείς δεν ξέχασε την έξοχη ράφτρα που κέντησε το πέπλο της… μέχρι την τελευταία της πνοή!


Η τρίτη κοπέλα έπιασε κι αυτή από νωρίς να φτιάξει το πέπλο της. Είχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο ήδη στο μυαλό της κι αυτό θα προσπαθούσε να φτιάξει. Διάλεξε ένα καλό ύφασμα, μια καλή βελόνα και μια καλή κλωστή και ξεκίνησε. Μέσα έξω, μέσα έξω, μέσα έξω, κυλούσε το βελονάκι πάνω στο ύφασμα, σαν βαρκούλα που αρμενίζει σε γαλήνια νερά. Κι εκείνη σιγοτραγουδούσε σε κάθε βελονιά. Το δούλευε προσεκτικά και με υπομονή, κάνοντας διάλειμμα όποτε ένιωθε ότι είχε κουραστεί. Όμως, νά που άθελά της, έκανε κι εκείνη το πρώτο λάθος. Τι να έκανε τώρα; Να αφήσει εκεί το λάθος να φαίνεται, δεν το ήθελε, αλλά και να ξηλώσει όλο το κέντημα, άδικο ήταν· τόσο κόπο είχε κάνει! Το κοιτούσε, προβληματισμένη, ώσπου μια σκέψη πέρασε από το μυαλό της: «Κι αν αλλάξω ελαφρώς το σχέδιο που έχω στον νου μου; Αν κεντήσω γύρω από το λάθος ένα άλλο σχέδιο; Αν καταφέρω και κάνω το λάθος να φαίνεται σωστό;» Έτσι και έκανε, λοιπόν! Κεντώντας επιδέξια γύρω γύρω από το μικρό της λαθάκι, κατάφερε σε λίγο να το κάνει μέρος ενός καινούργιου σχέδιου, που μάλιστα της φαινόταν και πιο εντυπωσιακό από το αρχικό που είχε στο μυαλό της. Και το ψεγάδι; Ούτε που φαινόταν! Το αντίθετο, μάλιστα. Τώρα, ήταν η σωστή βελονιά στο σωστό σημείο!


Το ίδιο έκανε, κι όταν ήρθε το δεύτερο λάθος. Άλλαξε λίγο το σχέδιο και νά που πάλι το λάθος έγινε… σωστό! Κάθε φορά, λοιπόν, που μια βελονιά τής ξέφευγε, εκείνη προσάρμοζε το σχέδιό της έτσι ώστε να φανεί η όμορφη πλευρά της στραβοβελονιάς της, κι έτσι το πέπλο προχωρούσε και ομόρφαινε μέρα με τη μέρα.


Σαν ήρθε η μέρα του γάμου της, όλοι θαύμασαν το πρωτότυπο πέπλο και παίνεσαν την προκομμένη κοπέλα. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση το πέπλο ήταν προφητικό. Η κοπέλα είχε μια ζωή καλή. Αυτό δεν σημαίνει, χωρίς δυσκολίες, προβλήματα και στενοχώριες. Αυτά κανείς δεν μπορεί να τα αποφύγει, όσο και να προσπαθεί. Αλλά νά, κάθε που μια δυσκολία εμφανιζόταν στη ζωή της οικογένειάς της, και εκείνη και ο άντρας της και τα παιδιά τους, αντί να κάνουν ότι δεν υπάρχει, δέχονταν τη δυσκολία ως μέρος της ζωής τους και προσπαθούσαν μαζί να την ξεπεράσουν με τρόπο απλό και πρακτικό, ίσως προσαρμόζοντας λίγο τον τρόπο που ζούσαν σε μια νέα κατάσταση.


Η κοπέλα κράτησε το πέπλο μέχρι τα βαθιά γεράματα και όταν τα παιδιά και τα εγγόνια της, τη ρωτούσαν πώς τα κατάφερε και έφτιαξε ένα τόσο ξεχωριστό πέπλο, εκείνη ποτέ δεν παρέλειπε να λέει σε όλους το μικρό μυστικό της...
Ήταν ένα πέπλο φτιαγμένο από λάθη!

 

Πηγή: Rob Parkinson, Transforming Tales, How stories can change people, Jessica Kingsley Publishers, 2009
Απόδοση στα ελληνικά: Μαρία Ζουράρη

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Το υπέροχο κλασικό βιβλίο «Τα ασημένια πατίνια» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Οι εκδόσεις Μίνωας μας παρουσιάζουν,στην εκπληκτική σειρά «Γαλάζια Βιβλιοθήκη» ένα ακόμη κλασικό έργο,που δε θα πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη. "Το βιβλίο αυτό θα το πρότεινα σε μικρούς και μεγάλουν γιατί είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο συγκίνηση και ενδιαφέρον". "Ζωντανεύει τον ιδιόρρυθμο τρόπο ζωής των Ολλανδών. Επίσης, εάν ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το πιο τρελό τριήμερο» της Κέλλυς Σταμουλάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση

 Ένα συναρπαστικό ταξίδι με μοναδικό όριο την ανθρώπινη φαντασία και τελικό προορισμό την αγάπη για τη ζωή. Η καταξιωμένη συγγραφέας και σκηνοθέτης, Κέλλυ Σταμουλάκη, επιστρέφει με το νέο της βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση και μας υπόσχεται "Το πιο τρελό τριήμερο". Σε έναν κόσμο που ...

Διαβάστε περισσότερα

"Βάρκα στο γιαλό":Τα άγνωστα παιδικά χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μίνωας

Η Μάρω Θεοδωράκη, συγγραφέας των βιβλίων «Η Σερενάτα για το κανταδοχώρι», «Γιαγιά σ’ α γαπώ», «Να ζεις δυνατά» υπογράφει το βιβλίο "Βάρκα στον γιαλό" που απευθύνεται σε παιδιά 8-12 ετών. Το βιβλίο περιγράφει τα παιδικά και νεανικά χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη.Φωτίζει τις πτυχές της ζωής του ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα τρία πέπλα

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μικρό χωριό πολύ μακριά από εδώ, σε μια εποχή αλλοτινή, διαφορετική από τη σημερινή, υπήρχε το έθιμο οι κοπέλες να ράβουν και να κεντούν μόνες τους το πέπλο του γάμου τους. Αν το πέπλο δεν ήταν έτοιμο, ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ποίηση on the road

Νέοι ποιητές διαβάζουν και συζητούν την εποχή τουςαπό 1η Οκτωβρίου οι δράσεις στο ΔΘΠ με ελεύθερη είσοδο Ποιητές, νέοι και παλιότεροι, συνυπάρχουν,συνομιλούν και μάς ταξιδεύουν σε γνωστά καιάγνωστα μονοπάτια της ποιητικής γραφής.Πρόκειται για μια σύμπραξη του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά καιτης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» ...

Διαβάστε περισσότερα

«Φιλική Εταιρεία Πνεύματος» του Δημήτρη Καρύδα

Από τις εκδόσεις Διάπλαση κυκλοφορεί το βιβλίο του Δημήτρη Καρύδα.Πρόκειται για ένα βιβλιοφιλικό θρίλερ με νουάρ ατμόσφαιρα και κεντρικό θέμα τη λογοκλοπή, μια τοιχογραφία που αναφέρεται στον λογοτεχνικό κόσμο αλλά και στις ανθρώπινες συμπεριφορές. Με μια μη γραμμική αφήγηση και συχνά φλας-μπακ, ο συγγραφέας «παίζει» ...

Διαβάστε περισσότερα

Κάτω από το Φως του Φάρου-Δημήτρης Μενεδιάτης

Το βιβλίο του Δημήτρη Μενεδιάτη μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Άλλωστε".Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης, λεβεντιάς, και περηφάνιας, ένα βιβλίο ανθρωπιάς, με αντιρατσιστικό μήνυμα και αγάπη για την Ελλάδα, ένα βιβλίο για τον έρωτα, την ανθρωπιά, την οικογένεια, αλλά και την ίδια τη θάλασσα. Λίγα λόγια ...

Διαβάστε περισσότερα

Βόλιος Εμβόλιος: Ένα αληθινό παραμύθι για τα εμβόλια με την υπογραφή του παιδιάτρου Δρ. Σπύρου Μαζάνη

 Ο Βόλιος Εμβόλιος που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σοκόλη είναι το πρώτο παραμύθι, το οποίο μιλά για τη σημαντικότητα των εμβολίων, προσπαθώντας παράλληλα να καταπολεμήσει τις φοβίες των παιδιών αλλά και να καλλιεργήσει τόσο σε αυτά όσο και στους γονείς τη νοοτροπία ότι η ...

Διαβάστε περισσότερα

Χάραμα στο Αιβαλί σε περιγραφή του μεγάλου Ίωνα ποιητή Ομήρου

Το θέαμα της ανατολής του ηλίου από το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο Αιβαλί της Τουρκίας , θυμίζει την περιγραφή του Ομήρου , που χαρακτήριζε την αυγή νυχτοθρεμμένη και ροδοδάκτυλη, προσωποποιώντας την σαν κόρη που με τα ροδαλά δάχτυλά της απλώνει το χρώμα γύρω της στον καταπληκτικό ...

Διαβάστε περισσότερα

Το οπτικό νεύρο – Μαρία Γκάινσα-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera

Από τις εκδόσεις Opera κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων της Μαρία Γκάινσα, με τίτλο «Το οπτικό νεύρο». Το οπτικό νεύρο είναι ένα βιβλίο γραμμένο με «ματιές», τις ματιές μιας γυναίκας που εστιάζει σε πίνακες ζωγραφικής, στους καλλιτέχνες που τους ζωγράφισαν, στον ιστορικό τους χρόνο και στην προσωπική ...

Διαβάστε περισσότερα

Το Χωριό Στεπαντσίκοβο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκη-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το βιβλίο Το Χωριό Στεπαντσίκοβο, του Φιόντορ Ντοστογιέφσκη. Το χωριό Στεπαντσίκοβο έχει τεράστιο ενδιαφέρον στη μελέτη της Ντοστογεφσκικής λογοτεχνικής διαδρομής, λειτουργεί δηλαδή ως δείκτης μιας τεράστιας λογοτεχνικής πορείας που δε σταμάτησε να εξελίσσεται ποτέ. Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο φέρνει τον κεντρικό ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο παράδεισος των ζώων» του Ντέιβιντ Τζέιμς Ποϊσάντ-Ένα βιβλίο που ξεχωρίζει στην κατηγορία Αμερικανική πεζογραφία - Διήγημα !

Σε κάθε μία από τις ιστορίες του αξιόλογου βιβλίου «Ο παράδεισος των ζώων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera, ο βραβευμένος συγγραφέας David James Poissant διερευνά τους αδύναμους δεσμούς των οικογενειών ,όπως δοκιμάζονται από τη δύναμη της αγάπης. Οι εντυπωσιακά αληθινοί χαρακτήρες του βιβλίου ,έχουν φτάσει ...

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις βιβλίων για το καλοκαίρι...

Η νέα σειρά των Εκδόσεων Διάπλαση, «Ελληνική Λογοτεχνία» μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατόρθωσε να αφήσει τη δική της λογοτεχνική σφραγίδα. Ένα εκδοτικό εγχείρημα που κυκλοφόρησε σε λιγότερο από ένα χρόνο τους παρακάτω τίτλους: * «Φιλική Εταιρεία Πνεύματος», Δημήτρης Καρύδας * «Μαγικός αέρας», Βασίλης Κυριλλίδης * ...

Διαβάστε περισσότερα

Τρία παιδικά βιβλία για τις καλοκαιρινές διακοπές από τις εκδόσεις Πορφύρα

Τα σχολεία σταμάτησαν και τώρα είναι ίσως η καλύτερη εποχή του χρόνου για διάβασμα. Όχι για μαθήματα και υποχρεωτικές εργασίες αλλά για ευχάριστα αναγνώσματα που θα διεγείρουν τη φαντασία και θα ενισχύσουν τις γνώσεις των παιδιών με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Οι εκδόσεις Πορφύρα προτείνουν ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Tο σπουδαίο έργο του Μολιέρου, «Ο Μισάνθρωπος» κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική ,σε μετάφραση Γιάγκου Ανδρεάδη.Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 20 Απριλίου 2018 στο Σύγχρονο Θέατρο στην Αθήνα σε σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη και διασκευή της ίδιας με τον Άρη Ασπρούλη. Λίγα λόγια για το ...

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ο Οδυσσέας Ελύτης συνιστά διακοπές στο νησί του, τη Λέσβο

« Πουθενά σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, ο Ήλιος και η Σελήνη δεν συμβασιλεύουν τόσο αρμονικά, δεν μοιράζονται τόσο ακριβοδίκαια την ισχύ τους, όσο επάνω σε αυτό το κομμάτι γης που κάποτε, ποιος ξέρει σε τι καιρούς απίθανους, ποιος θεός, για να κάνει το ...

Διαβάστε περισσότερα

Πορνοστάρ – Η αόρατη βιομηχανία του σεξ της Έλενας Πέγκα

 "Πορνοστάρ" - Το νέο θεατρικό έργο της Έλενας Πέγκα μόλις  κυκλοφόρησε σε βιβλίο από την Κάπα Εκδοτική. Με μια πυκνή, λογοτεχνική γλώσσα, το έργο ξεδιπλώνει τις ιστορίες πρωταγωνιστών του «πλαστικού» κόσμου του πορνό, ενός κόσμου γεμάτου κλισέ, καθρέφτη του μοναχικού σώματος του καθενός. Προσπαθώντας να δει πέρα ...

Διαβάστε περισσότερα

Kυκλοφορεί το εμβληματικό "1984" του Τζώρτζ Όργουελ σε νέα διασκευή!

Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Πρόκειται για ένα προφητικό μυθιστόρημα-σταθμός για την πολιτική σκέψη του 20ού αιώνα, το πλέον γνωστό έργο του Τζωρτζ Όργουελ που κυκλοφορεί σε νέα ...

Διαβάστε περισσότερα

Η μάνα κουράγιο και τα παιδιά της, το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Το βιβλίο «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική με αφορμή την ομώνυμη παράσταση του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα. Η παράσταση του κλασικού αντιπολεμικού αριστουργήματος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Η μάνα ...

Διαβάστε περισσότερα

"Παιδιά ενός κατώτερου Θεού" το έργο του Μάρκ Μέντοφ κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική

Το γνωστό έργο «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού », γραμμένο το 1979 από τον αμερικανό θεατρικό συγγραφέα Μαρκ Μέντοφ, επανακυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Η κλασικότητα του έργου έγκειται στο γεγονός ότι εξακολουθεί να προβληματίζει και να συγκινεί τον αναγνώστη με το πάντα επίκαιρο ζήτημα της ύπαρξης ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ο Φάουστ του Γκαίτε" σε μια έκδοση υψηλής αισθητικής από την Κάπα Εκδοτική

Ο Φάουστ του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική σε μετάφραση του σκηνοθέτη και πανεπιστημιακού Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, με προλογικό σημείωμα του ίδιου. Η έκδοση περιλαμβάνει επίμετρο ,επιμελημένο από τον Πλάτωνα Μαυρομούστακο και αποσπάσματα από δημοσιεύσεις Ελλήνων και ξένων μελετητών του Γκαίτε, καθώς ...

Διαβάστε περισσότερα

"Η Όπερα της Πεντάρας" του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα από την Κάπα Εκδοτική

Από την Κάπα εκδοστική κυκλοφορεί «Η Όπερα της Πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σε επίμετρο Γιάννη Χουβαρδά. Έργο εμβληματικό της παγκόσμιας δραματουργίας και μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του θεάτρου, ήδη από την πρεμιέρα στις 31 Αυγούστου του 1928, η ...

Διαβάστε περισσότερα

Τέσσερις μοναδικές παιδικές προτάσεις για το καλοκαίρι από τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος

Οι εκδόσεις Ζαχαρόπουλος μας προτείνουν τέσσερα μοναδικά βιβλία για μικρούς αναγνώστες! Η Μαργαρίτα και η μάγισσα-Ίνγκριντ και Ντίτερ Σούμπερτ Η μικρή Μαργαρίτα δε βούρτσιζε τα δόντια της, γιατί φοβόταν τη μικροσκοπική μάγισσα, την Ποδαρού. Όταν όμως διαπίστωσε πως η μικροσκοπική μαγισσούλα είναι συμπαθητική κι ας έχει ...

Διαβάστε περισσότερα