Τα τρία πέπλα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
1 Οκτωβρίου 2018 22:23:00

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μικρό χωριό πολύ μακριά από εδώ, σε μια εποχή αλλοτινή, διαφορετική από τη σημερινή, υπήρχε το έθιμο οι κοπέλες να ράβουν και να κεντούν μόνες τους το πέπλο του γάμου τους. Αν το πέπλο δεν ήταν έτοιμο, ο γάμος δεν μπορούσε να γίνει.
Εκείνη την εποχή, λοιπόν, τρεις νέες κοπέλες ήταν πολύ χαρούμενες γιατί οι αγαπημένοι τους τις είχαν ζητήσει σε γάμο. Η στιγμή που πάντα ονειρεύονταν θα γινόταν πια πραγματικότητα. Ωστόσο, έπρεπε, πρώτα η καθεμία να κεντήσει το πέπλο της.


Η πρώτη, ανυπόμονη καθώς ήταν για το μεγάλο γεγονός, ασχολήθηκε από νωρίς με τις ετοιμασίες του γάμου. Ήθελε, λέει, η γαμήλια τελετή να είναι η πιο εντυπωσιακή που είχε δει ποτέ το χωριό. Ονειρευόταν έναν μεγάλο γάμο, με πολλούς καλεσμένους, έναν γάμο μέσα στα λούσα και τα πλούτη. Περιουσία είχε ο γαμπρός αρκετή, οπότε θα μπορούσε να κάνει σίγουρα τον πιο φανταχτερό γάμο, που κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να ξεχάσει και όλοι θα μιλούσαν για αυτόν μέρες και μήνες μετά. Δυστυχώς, έπρεπε πρώτα να φτιάξει το πέπλο της, γιατί αλλιώς τίποτα από όλα όσα ονειρευόταν δεν μπορούσε να γίνει. Τι έθιμο κι αυτό! Γιατί έπρεπε να υπάρχει; Δεν ήταν τίποτα άλλο από μια καθυστέρηση, ένα εμπόδιο που την κρατούσε μακριά από την καινούργια της ζωή. Αχ! Πόσο ανυπομονούσε να είναι κι αυτή ανάμεσα στις παντρεμένες, να τη φωνάζουν «κυρία» κι όχι αυτό το απαίσιο και ενοχλητικό «δεσποινίς», να είναι επιτέλους η κυρία του κυρίου... Αλλά πρώτα έπρεπε να γίνει το πέπλο, όπως πρόσταζε αυτό το καταραμένο έθιμο, που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα εμπόδιο στο μεγάλο γεγονός, στη σπουδαία γαμήλια τελετή, όπου όλοι θα μπορούσαν να θαυμάσουν την τύχη της.


Φυσώντας και ξεφυσώντας, διάλεξε βιαστικά ένα ύφασμα, πήρε μια βελόνα, πήρε μια κλωστή κι άρχισε να το κεντά. Μέσα-έξω-μέσα-έξω-μέσα-έξω-μέσα-έξω... σαν αστραπή έτρεχε το βελονάκι πάνω στο ύφασμα, όσο εκείνη ονειρευόταν την καινούργια της ζωή: «Θα έχω ένα μεγάλο σπίτι, ένα αρχοντικό... στολισμένο με τα καλύτερα και τα ακριβότερα έπιπλα, με πολλά δωμάτια και, φυσικά, με μια μεγάλη σάλα, όπου θα διοργανώνω τις πιο πολυσυζητημένες δεξιώσεις· θα έχω υπηρέτες ένα σωρό, να τρέχουν πάνω κάτω όλη μέρα για να ικανοποιήσουν τα θελήματά μου· θα έχω κήπο μεγάλο, τεράστιο, και κηπουρούς να τον φροντίζουν για να είναι ο πιο όμορφος κήπος που είχε δει ποτέ άνθρωπος. Θα έχω άλογα, σκυλιά, γατιά· Θα έχω, βέβαια, και παιδιά γιατί κάθε σωστή κυρία πρέπει να έχει παιδιά. Όχι ένα και δύο, όμως, λες και είμαι καμιά φτωχιά που δεν έχω να τα μεγαλώσω. Τουλάχιστον τέσσερα ή και περισσότερα, πολλά παιδιά, που θα φοράν τα πιο ακριβά ρούχα και θα πηγαίνουν στα πιο ακριβά σχολεία».


Έλεγε κι ονειρευόταν, συνέχεια, αυτά και άλλα τέτοια, κι ούτε που κοίταζε πού έπεφτε το βελονάκι της. Όταν, τελικά, έριξε το βλέμμα της στο κέντημά της, είδε ότι ήταν γεμάτο με ασσυμετρίες και λάθη. Για μια στιγμή πάγωσε. Τι να έκανε τώρα; Να το χάλαγε και να το ξανάφτιαχνε από την αρχή; Απαπαπαπά! Αυτό θα σήμαινε ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση για τον γάμο της. Όχι, όχι, κάτι τέτοιο με τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει. Το κοίταξε, το ξανακοίταξε... κι ύστερα ανασήκωσε τους ώμους και μονολόγησε: «Άντε καλέ! Τι ανοησίες κάθομαι και σκέφτομαι κι ανησυχώ; Τόσο αστραφτερή που θα είμαι εγώ εκείνη τη μέρα, τόσο πλούσια και λαμπερά που θα είναι τα πάντα γύρω μου, ούτε που θα προσέξει κανείς το πέπλο μου!»


...Κι η μέρα του γάμου έφτασε. Πολύ σύντομα, όπως ήθελε και κείνη. Όμως, νά που όλοι πρόσεξαν και σχολίασαν το προχειροφτιαγμένο πέπλο με τα αταίριαστα σχέδια, τους κόμπους και τα κενά. Όλοι πρόσεξαν το πέπλο που είχε γίνει με βιασύνη και χωρίς καμία απολύτως φροντίδα!


Μα το χειρότερο ήταν ότι το πέπλο αποδείχθηκε προφητικό για τη ζωή που είχε αργότερα η νεαρή κοπέλα. Ναι, όλα ήταν όπως τα είχε θελήσει. Και το μεγάλο σπίτι είχε, και τους υπηρέτες και τους κήπους και μισή ντουζίνα παιδιά, μα σαν ήρθαν τα πρώτα προβλήματα και οι δυσκολίες, εκείνη και ο άντρας της έκαναν ό,τι ακριβώς είχε κάνει εκείνη με τα λάθη στο πέπλο της. Έκαναν σαν να μην υπήρχαν! Και φυσικά, τα προβλήματα και οι δυσκολίες μεγάλωναν και μεγάλωναν και μεγάλωναν, ώσπου στο τέλος, μέσα σε αυτό το μεγάλο σπίτι, δεν έμεναν παρά δύο ξένοι που δεν είχαν τίποτα να πουν ο ένας με τον άλλον, τίποτα να μοιραστούν, καμιά κουβέντα να ανταλλάξουν και το μόνο που ένιωθαν μέσα τους ήταν μοναξιά και μια κρυφή απέχθεια ο ένας για τον άλλον.


Η δεύτερη κοπέλα ήταν η καλύτερη ράφτρα του χωριού, με σπάνια μαεστρία και ταλέντο στην τέχνη του κεντήματος. Ό,τι έφτιαχνε ήταν αριστούργημα που θα το ζήλευαν ακόμα και οι θεοί. Όταν έφτασε ο καιρός να παντρευτεί, από πολύ νωρίς καταπιάστηκε με το πέπλο της. «Θα βάλω όλη μου την τέχνη, όλες μου τις γνώσεις, όλο μου το μεράκι… και το πέπλο μου θα είναι πραγματικά χωρίς ψεγάδι. Θα φτιάξω το τέλειο πέπλο και όλοι θα το θαυμάσουν μόλις το δουν!»


Διάλεξε, λοιπόν, προσεκτικά το πιο καλό ύφασμα, διάλεξε την κατάλληλη βελόνα και την πιο σωστή κλωστή. Στο μυαλό της είχε ήδη φανταστεί το σχέδιο που θα κεντούσε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Μέσα... Έξω... Μέσα... Έξω... Μέσα... Έξω... αργοπήγαινε το βελονάκι. Κάθε της κίνηση προσεχτική, βαριά, αργή, σχεδόν ευλαβική. Τίποτα δεν ήταν αφημένο στην τύχη, τίποτα δεν γινόταν χωρίς να το έχει σκεφτεί δυο και τρεις φορές. Μα κάποια στιγμή, κουρασμένη όπως ήταν από την ασταμάτητη, γεμάτη προσήλωση εργασία, ξέφυγε το βελονάκι και το πρώτο λάθος έγινε. Το κοίταξε η κοπέλα και αναφώνησε: «Όχι! Έκανα λάθος!»


Και σαν να μην ήταν μόνο αυτό, έτσι όπως κοιτούσε το πέπλο της, της φάνηκε πως όλες οι βελονιές ήταν κάπως αδέξιες, φτωχές, ανεπαρκείς, πρόχειρες. Όχι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να το επιτρέψει. Εκείνη θα έφτιαχνε το πιο τέλειο πέπλο, χωρίς κανένα απολύτως ψεγάδι ή προχειρότητα. Άλλη λύση δεν υπήρχε παρά να ξηλώσει το κέντημά της και να το ξαναπιάσει από την αρχή.


Κι έτσι και έγινε! Μα νά που σύντομα έγινε πάλι το ίδιο. Ούτε η δεύτερη προσπάθειά της ήταν επιτυχής. Κάποιο μικρό λαθάκι έγινε πάλι, μα ήταν αρκετό για να την κάνει να χαλάσει όλο το πέπλο και να ξαναρχίσει από την αρχή. Το ίδιο έγινε και την τρίτη, και την τέταρτη και την πέμπτη φορά, και ποιος ξέρει πόσες φορές χάλασε το πέπλο της και έπιασε να το ξαναφτιάξει; Μέχρι που στο τέλος... τα κατάφερε! Το πέπλο τελείωσε και ήταν πράγματι… τέλειο!

Αλάνθαστο, χωρίς ούτε ένα τοσοδά ψεγάδι, χωρίς την παραμικρή ατέλεια. Μόνο που...
...ο χρόνος είχε πάρει πια τα δικαιώματά του... Τα μαλλιά της ήταν τώρα λευκά σαν το χιόνι, το πρόσωπό της γεμάτο ρυτίδες, τα χέρια της ζαρωμένα, το βλέμμα της κουρασμένο. Ο αρραβωνιαστικός είχε πια παντρευτεί μια άλλη γυναίκα και είχε κάνει τη δική του οικογένεια. Όμως, εκείνο που επιθυμούσε η άλλοτε νεαρή ράφτρα, έγινε. Το τέλειο πέπλο της όλος ο κόσμος το θαύμασε... όταν το είδαν ως σάβανο να καλύπτει το άψυχο γερασμένο κορμί της. Και ποτέ κανείς δεν ξέχασε την έξοχη ράφτρα που κέντησε το πέπλο της… μέχρι την τελευταία της πνοή!


Η τρίτη κοπέλα έπιασε κι αυτή από νωρίς να φτιάξει το πέπλο της. Είχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο ήδη στο μυαλό της κι αυτό θα προσπαθούσε να φτιάξει. Διάλεξε ένα καλό ύφασμα, μια καλή βελόνα και μια καλή κλωστή και ξεκίνησε. Μέσα έξω, μέσα έξω, μέσα έξω, κυλούσε το βελονάκι πάνω στο ύφασμα, σαν βαρκούλα που αρμενίζει σε γαλήνια νερά. Κι εκείνη σιγοτραγουδούσε σε κάθε βελονιά. Το δούλευε προσεκτικά και με υπομονή, κάνοντας διάλειμμα όποτε ένιωθε ότι είχε κουραστεί. Όμως, νά που άθελά της, έκανε κι εκείνη το πρώτο λάθος. Τι να έκανε τώρα; Να αφήσει εκεί το λάθος να φαίνεται, δεν το ήθελε, αλλά και να ξηλώσει όλο το κέντημα, άδικο ήταν· τόσο κόπο είχε κάνει! Το κοιτούσε, προβληματισμένη, ώσπου μια σκέψη πέρασε από το μυαλό της: «Κι αν αλλάξω ελαφρώς το σχέδιο που έχω στον νου μου; Αν κεντήσω γύρω από το λάθος ένα άλλο σχέδιο; Αν καταφέρω και κάνω το λάθος να φαίνεται σωστό;» Έτσι και έκανε, λοιπόν! Κεντώντας επιδέξια γύρω γύρω από το μικρό της λαθάκι, κατάφερε σε λίγο να το κάνει μέρος ενός καινούργιου σχέδιου, που μάλιστα της φαινόταν και πιο εντυπωσιακό από το αρχικό που είχε στο μυαλό της. Και το ψεγάδι; Ούτε που φαινόταν! Το αντίθετο, μάλιστα. Τώρα, ήταν η σωστή βελονιά στο σωστό σημείο!


Το ίδιο έκανε, κι όταν ήρθε το δεύτερο λάθος. Άλλαξε λίγο το σχέδιο και νά που πάλι το λάθος έγινε… σωστό! Κάθε φορά, λοιπόν, που μια βελονιά τής ξέφευγε, εκείνη προσάρμοζε το σχέδιό της έτσι ώστε να φανεί η όμορφη πλευρά της στραβοβελονιάς της, κι έτσι το πέπλο προχωρούσε και ομόρφαινε μέρα με τη μέρα.


Σαν ήρθε η μέρα του γάμου της, όλοι θαύμασαν το πρωτότυπο πέπλο και παίνεσαν την προκομμένη κοπέλα. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση το πέπλο ήταν προφητικό. Η κοπέλα είχε μια ζωή καλή. Αυτό δεν σημαίνει, χωρίς δυσκολίες, προβλήματα και στενοχώριες. Αυτά κανείς δεν μπορεί να τα αποφύγει, όσο και να προσπαθεί. Αλλά νά, κάθε που μια δυσκολία εμφανιζόταν στη ζωή της οικογένειάς της, και εκείνη και ο άντρας της και τα παιδιά τους, αντί να κάνουν ότι δεν υπάρχει, δέχονταν τη δυσκολία ως μέρος της ζωής τους και προσπαθούσαν μαζί να την ξεπεράσουν με τρόπο απλό και πρακτικό, ίσως προσαρμόζοντας λίγο τον τρόπο που ζούσαν σε μια νέα κατάσταση.


Η κοπέλα κράτησε το πέπλο μέχρι τα βαθιά γεράματα και όταν τα παιδιά και τα εγγόνια της, τη ρωτούσαν πώς τα κατάφερε και έφτιαξε ένα τόσο ξεχωριστό πέπλο, εκείνη ποτέ δεν παρέλειπε να λέει σε όλους το μικρό μυστικό της...
Ήταν ένα πέπλο φτιαγμένο από λάθη!

 

Πηγή: Rob Parkinson, Transforming Tales, How stories can change people, Jessica Kingsley Publishers, 2009
Απόδοση στα ελληνικά: Μαρία Ζουράρη

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Ταπεινωμένοι και καταφρονεμένοι του Φιόντορ Ντοστογιέβσκη-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Το μυθιστόρημα αυτό ανήκει στα μεγάλα έργα του συγγραφέα και παρουσιάζει με απλή και ρεαλιστική γραφή τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής του.Κοινωνικές αντιφάσεις, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων. Μέσα στο μυθιστόρημα "Ταπεινωμένοι και καταφρονεμένοι" αντικρίζουμε τη φτώχεια, την αδικία αλλά και τον ξεπεσμό των ταπεινών και καταφρονεμένων! Λίγα ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο λαγός και το λιοντάρι

Μια φορά κι έναν καιρό, στα βάθη της απέραντης ζούγκλας, υπήρχε μια πανέμορφη σαβάνα. Εκεί περνούσαν τις ώρες τους ευχάριστα ελέφαντες, αντιλόπες, φίδια, ζέμπρες… όλων των ειδών τα ζώα, μικρά και μεγάλα. Την ημέρα τέντωναν απολαυστικά τα κορμάκια τους στον ήλιο και το βράδυ μαζεύονταν ...

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκλονιστικό «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Mετά το εξαιρετικό βιβλίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες «Εκατό χρόνια μοναξιάς»οι εκδόσεις Ψυχογιός ετοίμασαν ένα ακόμη  συγκλονιστικό έργο του το «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου». Λίγα λόγια για το βιβλίο: Την ημέρα που θα τον σκότωναν, ο Σαντιάγο Νασάρ σηκώθηκε στις πεντέμισι το πρωί για να περιμένει το ...

Διαβάστε περισσότερα

«Τα υπέροχα Χριστούγεννα του Γατόνου φον Νιάου» της Σοφίας Παράσχου

Μια ακόμη υπέροχη χριστουγεννιάτικη πρόταση από τις εκδόσεις Ψυχογιός που θα διασκεδάσει τους μικρούς αναγνώστες. Ο Γατόνος φον Νιάου δεν αγαπούσε τα Χριστούγεννα και πίστευε πως ήταν μια γιορτή για σπατάλες και βαρετές συγκεντρώσεις γύρω από παραγεμισμένες γαλοπούλες. Γι’ αυτό αρνήθηκε για ακόμη μια φορά ...

Διαβάστε περισσότερα

«Γκριντς, ο κατεργάρης των Χριστουγέννων»-Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ο καταπράσινος,κατεργάρης των Χριστουγέννων που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι ένα υπέροχο Χριστουγεννιάτικο βιβλίο που θα λατρέψουν οι μικροί αναγνώστες. Πρόκειται για την ιστορία του πράσινου, σκανδαλιάρικου αλλά κατά βάθος καλόκαρδου Γκριντς. Εντυπωσιακή ,ασπρόμαυρη εικονογράφηση με κόκκινες λεπτομέρειες. Διαβάζοντας την όμορφη ιστορία του,τα παιδιά θα ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ασυνταξίες Λαβυρίνθων" του Τάσου Μιχαηλίδη-Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις Εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή "Ασυνταξίες λαβυρίνθων" του Τάσου Μιχαηλίδη. Ψηλαφείς τα τοιχία. Γρατζουνάς σημάδια. Υπολογίζεις το κόστος κάθε συγκίνησης. Τεντώνεις την πετονιά. Ελέγχεις, αν σου υφαίνουν έξοδο. Στο χασμουρητό του θηρίου χάνεις τα λογιστικά. Τώρα, αργά. Θα γίνεις ήρωας εραστής δημόσιος κίνδυνος. Αιμορραγείς στον αφαλό. Θ’ άφησες την Αριάδνη εγκαίρως. Στην ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα 13 - Αδέσποτες χιονόμπαλες» έφτασε και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα χριστουγεννιάτικα δώρα για παιδιά

Είναι σίγουρα το βιβλίο που περιμένουν με ανυπομονησία όλοι οι μικροί αναγνώστες. Οι νέες περιπέτειες του αγαπημένου τους ήρωα, Γκρεγκ Χέφλι, είναι πλέον γεγονός. Το νέο βιβλίο έχει τίτλο: «Το Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα 13: Αδέσποτες Χιονόμπαλες» και αποτελεί τη συνέχεια των περιπετειών του Γκρεγκ από τον ...

Διαβάστε περισσότερα

H Μοντέστ Μινιόν του Honore de Balzac-Kυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg

Ο Honoré de Balzac στο μυθιστόρημά του Μοντέστ Μινιόν,στήνει ένα ερωτικό παιχνίδι που του δίνει την ευκαιρία να μιλήσει για τις διαχρονικές πρακτικές συγγραφέων και θαυμαστριών τους και την απόσταση ανάμεσα στο έργο τέχνης και τον χαρακτήρα του δημιουργού του. Μια ερωτική περιπέτεια με πολλά αυτοβιογραφικά ...

Διαβάστε περισσότερα

Φόνος στην άμαξα – Φέργκους Χιουμ-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg

Το πρώτο best-seller στην ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας. Το πιο δημοφιλές μυθιστόρημα του 19ου αιώνα, το δημιούργημα ενός άγνωστου, μέχρι τότε, Αυστραλού, που ξεπέρασε σε πωλήσεις τον Σέρλοκ Χολμς και μέχρι σήμερα εξακολουθεί, χάρη στην συναρπαστική πλοκή του, να αποτελεί πρότυπο για τους συγγραφείς του ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ρωμαίος και Ιουλιέττα"του William Shakespeare σε μετάφραση Διονύση Καψάλη

Ο Σαίξπηρ υφαίνοντας την τραγική ιστορία των δύο νέων , περνώντας μέσα από ξέφωτα, γιορτές, ειδύλλια, σε μέρη έρημα και σκοτεινά, νεκροταφεία, μνήματα, εξορίες, πίκρες σαν θάνατος, φτάνει στο απαίσιο τέλος, όπου τα αθώα, τραγικά σφάγια, με «την αγάπη τους γραμμένη του θανάτου», πληρώνουν με ...

Διαβάστε περισσότερα

Tα "Επτανησιακά Ανάλεκτα" του Αντώνη Αργυρού

Το βιβλίο αυτό είναι μια κατάθεση ψυχής ,ο συγγραφέας το θέλει να είναι «ΟΙ ΑΓΑΠΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ» Είναι μια σημαντική αναφορά της Επτανησιακής ιστορίας μέσα από γεγονότα της ιστορίας του χωρίου Σπαρτιά της Κεφαλονιάς από τη ίδρυση του μέχρι σήμερα. Στο εισαγωγικό μέρος γίνεται ...

Διαβάστε περισσότερα

Πέθανε ο Γιώργος Σκούρτης

Ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης άφησε την τελευταία του πνοή, τα ξημερώματα της Δευτέρας, στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, σε ηλικία 78 ετών. Πηγαίος λογοτέχνης είχε γράψει πολλά θεατρικά έργα, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, σενάρια καθώς και στίχους τραγουδιών. Βιβλία του, όπως το εμβληματικό «Μπάρμπα - Τζωρτζ», έχουν μεταφραστεί ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το βιβλίο του Hygge»-Ο Δανέζικος τρόπος να ζεις καλά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Μίνωας ,ο πλέον ευπώλητος τίτλος σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες: Το βιβλίο του Hygge! Ο δανέζικος τρόπος να ζεις καλά του Μάικ Βάικινγκ, Διευθύνοντος Συμβούλου του Ινστιτούτου Έρευνας της Ευτυχίας στη Δανία, σε μετάφραση της Ελένης Τουλούπη. ...

Διαβάστε περισσότερα

Boρράς και νότος της Ελίζαμπεθ Γκάσκελ-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Για πρώτη φορά στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της βικτοριανής λογοτεχνίας, το βιβλίο Βορράς και Νότος της Ελίζαμπεθ Γκάσκελ σε μετάφραση της Βασιλικής Κοκκίνου. Πάντα επίκαιρο, όπως την εποχή που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1854, πραγματεύεται μια συναρπαστική ερωτική ιστορία με ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο κουρέας της Σεβίλλης» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση

Είναι πραγματικά μια υπέροχη πρόταση από τις εκδόσεις Διάπλαση. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ,μέσα από το βιβλίο «Ο κουρέας της Σεβίλλης», ένα σπουδαίο έργο με το οποίο δύσκολα θα ερχόντουσαν σε επαφή. Ένα κωμικό παραμύθι για τον θρίαμβο της αληθινής αγάπης, βασισμένο στην ...

Διαβάστε περισσότερα

Με τα ματια της καρδιας

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου  στις 20:00 στο Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών παρουσιάζει το πρώτο  βιβλίο της Μαρίας  Ζουράρη  «Με τα μάτια της καρδιάς» στα πλαίσια του 7ου Φεστιβάλ αφήγησης της Αθήνας. Η συγγραφέας  μέσα από παραμύθια της παγκόσμιας παράδοσης αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο ...

Διαβάστε περισσότερα

«Τα Παράθυρα» του Γιώργου Αναγνώστου

Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Γκοβόστη η ποιητική συλλογή Τα Παράθυρα, του Γιώργου Αναγνώστου. «Κλειστά ακόμη τα παράθυρα και ίσως παραμείνουν έτσι για πολύ. Όμως σε κάθε εποχή υπάρχει πάντα η ελπίδα. Κι ένα παράθυρο μπορεί ν’ ανοίξει.» Σοφά τα λόγια του συγγραφέα. «Τα παράθυρα» σε γεμίζουν αισιοδοξία. ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα Ποιητικά - Τεύχος 31-Eκδόσεις Γκοβόστη

Από τον Γιώργο Σεφέρη στον υπερρεαλισμό και τον ρομαντισμό και από τον Ξενόπουλο και τον Αισχύλο στην ποίηση στην εποχή της υπερνεωτερικότητας, το 31ο –αισίως– τεύχος των Ποιητικών υποδέχεται το φθινόπωρο με ζητήματα πολιτικής, αισθητικής και ηθικής της ποίησης που είναι, ή θα έπρεπε να ...

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ελλάδα 1915-1917 - Μέσα από τα ρωσικά αρχεία» από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Ένα σπάνιo βιβλίο με αποσπάσματα από την έκδοση του γερμανού ιστορικού Χάιντς Ρίχτερ, που περιγράφει την περίοδο έντασης στην Ελλάδα  1915 - 1917 με βάση τα τηλεγραφήματα των ρώσων απεσταλμένων σε Αθήνα, Παρίσι, Ρώμη και Λονδίνο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Σημείωμα του εκδότη: «Ο καθηγητής Χάιντς ...

Διαβάστε περισσότερα

Με τα φτερά της ελπίδας της Μαριάνθης Πλειώνη-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές

Οι εκδόσεις Ροές, στη σειρά Παραμυθολογοτεχνία,δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά,μέσα από μια υπέροχη και προσεγμένη συλλογή ποιημάτων να γνωρίσουν τις "μελωδίες"της ποίησης. Το βιβλίο της Μαριάνθης Πλειώνη ,με τίτλο" Με τα φτερά της ελπίδας"μόλις κυκλοφόρησε. Εκπληκτική εικονογράφηση με την υπογραφή της  Αθηνάς Πετούλη. H ποίηση  είναι πολύ σημαντική ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα «Μονά παπούτσια περιπάτου» της Κατερίνας Αυγέρη μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή «Μονά παπούτσια περιπάτου» της Κατερίνας Αυγέρη. Η συλλογή «Μονά παπούτσια περιπάτου» είναι ιστορίες γυναικών γραμμένες σε δεκαπέντε ποιήματα, είναι σύντομες και αχρείαστες εξομολογήσεις ανθρώπων μόνων που βρήκαν μια σελίδα συντροφιά. Η μητέρα, η γιαγιά, η έγκυος ξαδέλφη, η λεχώνα ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ταξιδιώτης του Ναζίμ Χικμέτ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

Tο βιβλίο του Ναζίμ Χικμέτ με τίτλο" Ταξιδιώτης" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δωδωνή στη σειρά Παγκόσμιο Θέατρο. Την επιμέλεια του έργου ανέλαβε η Άννα Χόινα και τη μετάφραση ο Χασάν Μπουγιουκλού. Ο μικρός σταθμός στην Ανατολία –το 1921, κατά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο ή Τουρκικό Πόλεμο της ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η αποπλάνηση των αγγέλων» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

«Η αποπλάνηση των αγγέλων» είναι ένα βιβλίο που αγγίζει ανθρώπινα τον έρωτα και στιγματίζει με τα κείμενά του τη μορφή και το χαρακτήρα της πολυσύνθετης κοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μία πολύ καλή έκδοση, ενώ η δουλειά του Γιώργου Βελουδή στον πρόλογο και ...

Διαβάστε περισσότερα