Η Αντωνία Θεοχαρίδου μιλάει για το νέο της βιβλίο με τίτλο ''Πορτοκάλι Γλυκό'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
31 Μαΐου 2018 13:28:00

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Αντωνίας Θεοχαρίδου «Πορτοκάλι Γλυκό», στη σειρά «Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο» των εκδόσεων «Δωδώνη».

Tο «Πορτοκάλι Γλυκό» διακρίνεται από μια προσπάθεια αναψηλάφησης της θεατρικής γλώσσας και από νεωτερικότητα, τόσο στη θεματική του όσο και στο θεατρικό χειρισμό του.

(Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού έργου 2016)

Η Αντωνία Θεοχαρίδου στο έργο της «Πορτοκάλι Γλυκό» σκιαγραφεί εκείνες τις απρόσμενες καταστάσεις που καλούνται να βιώσουν τόσο οι νοσούντες από απώλεια μνήμης όσο και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Θα πίστευε κανείς πως οι τρομακτικές αλλαγές και η περιθωριοποίηση την οποία βιώνουν οι χαρακτήρες θα τους οδηγούσε στην απομόνωση, εγκλωβίζοντάς τους όλο και περισσότερο στον εαυτό τους. Η συγγραφέας όμως επιλέγει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση της καθημερινής τους εξέλιξης. Η σταδιακή αποστασιοποίηση από το παρελθόν τούς οδηγεί στην άμεση διαχείριση του νέου τους εαυτού μέσα από μια συνεχή και διαρκή πρόκληση για προσαρμογή στον καινούριο κόσμο στον οποίο καλούνται να ζήσουν. Μέσα από λιτούς –αλλά γεμάτους ουσία, τρυφερότητα, ρεαλισμό και αλήθεια– διαλόγους, η συγγραφέας παρουσιάζει τη συνεχή πάλη των χαρακτήρων με το παρελθόν και το παρόν, μια πάλη από την οποία δεν προκύπτουν νικητές και ηττημένοι, παρά απλά άνθρωποι συμφιλιωμένοι με τη μοίρα τους, οι οποίοι κινούνται με μοναδικό τους γνώμονα την πυξίδα της ζωής. Μια πυξίδα που όλοι έχουμε ενσωματωμένη στην καρδιά και στο μυαλό μας, με τον δείκτη της να στρέφεται πάντα προς τα μπρος, προς το αβέβαιο μέλλον μας.

Αστέριος Πολυχρονίδης Ηθοποιός - Χορογράφος – Σκηνοθέτης

Το ''Τimelink'' εξασφάλισε συνέντευξη με τη συγγραφέα Αντωνία Θεοχαρίδου και σας την παρουσιάζει:

-Μιλήστε μου για το θεατρικό σας έργο «Πορτοκάλι Γλυκό». Πραγματεύεται ένα δύσκολο θέμα, το κείμενο του οποίου διακρίθηκε στα Κρατικά Βραβεία Θεατρικού κειμένου 2016 για την πρωτοτυπία του θέματος και τον νεωτερικό τρόπο γραφής.

Ήταν μεγάλη χαρά για μένα η διάκριση στα Κρατικά Βραβεία , ένα κίνητρο για να συνεχίσω τις προσπάθειές μου στον χώρο της συγγραφής. Στο «Πορτοκάλι Γλυκό» αναδεικνύεται η πάλη του ανθρώπου με τον ίδιο του τον εαυτό, με το υποσυνείδητο και τις μνήμες που επανέρχονται βασανιστικά ή θεραπευτικά. Γεννήθηκε από την επιθυμία μου να δώσω απάντηση στα εξής βασανιστικά ερωτήματα: Μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος ευτυχισμένος χωρίς αναμνήσεις και παρελθόν; Κατά πόσο οι εμπειρίες και οι πληγές που κουβαλάει κάποιος μέσα του σβήνονται όταν αυτός χάσει τη μνήμη του; Στη συνέχεια ξεπήδησαν και άλλα ερωτήματα τα οποία τριγυρνούσαν για καιρό στο μυαλό μου. Για να ηρεμήσω, μετέφερα την ευθύνη της απάντησης στους ήρωές μου και εκείνοι έκαναν του κεφαλιού τους. Για να καταλάβετε, άλλο τέλος είχα εγώ στο μυαλό μου και άλλο έδωσαν αυτοί! Έτσι, μετέτρεψαν το κείμενο σε έναν ύμνο για τη συντροφική αγάπη και την αφοσίωση. Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Ότι με τα χρόνια, κατάλαβα τη βαθειά αλήθεια της γαλλίδας συγγραφέως Marguerite Duras η οποία έλεγε ότι ο συγγραφέας δεν ξέρει τίποτε γι’ αυτό που θα γράψει. Αν ήξερε , δεν θα έγραφε ποτέ. Δεν θα άξιζε τον κόπο. Και εγώ κάπως έτσι επιλέγω τα θέματά μου, και η συγγραφή γίνεται ένα περιπετειώδες ταξίδι με πολλά απρόβλεπτα και πολλές εκπλήξεις. Το τέλος του ταξιδιού μου χαρίζει την ικανοποίηση ότι κάτι κατάφερα μετά από αμέτρητες ώρες ή χρόνια αναζήτησης, τουλάχιστον έδωσα κάποιες απαντήσεις στον ίδιο μου τον εαυτό.

-Μέσα από τους διαλόγους, παρουσιάζετε τη συνεχή πάλη των χαρακτήρων με το παρελθόν και το παρόν, όμως οι τρομακτικές αυτές αλλαγές που βιώνουν οι χαρακτήρες του έργου δεν τους οδηγούν στην απομόνωση όπως θα περιμένετε ο αναγνώστης. Θέλατε να δώσετε σαφώς ένα αισιόδοξο μήνυμα ή ακόμη και μια διέξοδο;

Ήδη το θέμα είναι πολύ φορτισμένο συναισθηματικά και έπρεπε στο τέλος να έρθει η κάθαρση, ήταν μια προσωπική ανάγκη αρχικά. Όμως χαίρομαι ιδιαίτερα που κατάφερα να αποτυπώσω στο κείμενο την άποψη ότι και οι τραγικότερες καταστάσεις βιώνονται ως λιγότερο τραγικές όταν υπάρχει η αγάπη! Αυτή είναι εξάλλου η μόνη διέξοδος. Η αποδοχή και η αγάπη.

-Πόσο δύσκολο είναι να συμφιλιωθούν οι άνθρωποι με τη μοίρα τους;

Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο. Φαντάζει τρομακτικό αυτό που τους συμβαίνει και για κανέναν η αποδοχή της φθοράς και το πέρασμα σ’ έναν άγνωστο, χαοτικό κόσμο δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. Απαιτείται ένα σταθερό περιβάλλον αγάπης και φροντίδας το οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί από τους ανθρώπους που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τον πάσχοντα. Όμως και αυτοί, αν δεν καταφέρουν να συμφιλιωθούν σε κάποιο βαθμό με τη νέα κατάσταση, είναι χαμένοι! Τώρα, αν θέλουμε να πάμε τη συζήτηση λίγο πιο μακριά και να αναρωτηθούμε πόσο δύσκολο είναι για τον καθένα μας να συμφιλιωθεί με τη μοίρα του, εκεί θα απαντούσα ότι θα πρέπει να συμφιλιωθεί, αλλά όχι να υποταχθεί. Γιατί ενώ η συμφιλίωση οδηγεί πιθανά το άτομο προς την ελευθερία και την προσωπική ολοκλήρωση, η υποταγή το πνίγει. Όμως για να καταφέρει κάποιος να συμφιλιωθεί με τη μοίρα του, θα πρέπει να έχει δώσει απάντηση στο ερώτημα σχετικά με το ποιο είναι το νόημα της ζωής του και της Ζωής γενικότερα.

-Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστεί ένας ασθενής τον νέο του εαυτό; Είναι μια πρόκληση;

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πρόκληση, γιατί η κατάσταση θεωρείται μη αναστρέψιμη. Όταν ο ασθενής διαπιστώνει ότι τον εγκαταλείπουν οι νοητικές ικανότητες και οι φυσικές του δυνάμεις και ότι η συμπεριφορά των άλλων γύρω του αλλάζει –και γίνεται από υπερπροστατευτική έως περιπαιχτική– τότε υποφέρει. Είναι πολύ τραγική η ερώτηση που απευθύνει σε όλους «Θα ξαναθυμηθώ; Θα γίνω καλά;» Τα συμπτώματα εμφανίζονται, στα ηλικιωμένα άτομα, με αργούς ρυθμούς τις περισσότερες φορές. Παρόλα αυτά η αλλαγή είναι επώδυνη, γιατί η νέα κατάσταση απαιτεί από τον ασθενή να παραιτηθεί από τις αγαπημένες δραστηριότητές του, να αλλάξει την καθημερινότητά του και, ως γνωστόν, η αλλαγή της καθημερινότητας είναι τις περισσότερες φορές τραυματική. Η κατάσταση επίσης επιδεινώνεται από τον πανικό που κυριεύει τα πρόσωπα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος. Ο φόβος στα μάτια τους, η αγωνία τους μπροστά στον άνθρωπο που αλλάζει επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους επιβαρύνοντας έτσι το όλο κλίμα.

-Έχετε ασχοληθεί και με άλλα είδη του γραπτού λόγου, αλλά φαίνεται ότι έχετε μια αδυναμία προς το θεατρικό κείμενο. Γιατί θέατρο;

Νομίζω ότι η θεατρική γραφή μου ταιριάζει περισσότερο. Απαιτεί μια συνεχή εγρήγορση από τη μεριά του συγγραφέα. Πρέπει να είσαι παρών με όλες σου τις αισθήσεις για να είναι και ο θεατής εκεί. Πρέπει να έχεις κάτι σημαντικό να πεις, χωρίς να προσβάλλεις την αισθητική του, τις αξίες του, τη νοημοσύνη του. Το θεατρικό κείμενο μου δίνει τη φωνή που θα ήθελα να είχα για να διαμαρτυρηθώ, να διεκδικήσω, να μιλήσω για όλα αυτά που με πνίγουν, με βασανίζουν, με πληγώνουν. Μ’ αρέσει να στήνω το κείμενο, να κάνω τα σκηνικά στο μυαλό μου και στο χαρτί, να ακούω τους ήρωές μου να μιλάνε, να τους βλέπω να κινούνται στον χώρο, να τους δίνω την ευκαιρία να αποφασίζουν για την τύχη τους, να τους βάζω να επαναλαμβάνουν δεκάδες φορές την ίδια σκηνή μέχρι να βρουν την κατάλληλη φράση, αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα… Επίσης, με γοητεύουν τα κείμενα που αποπειρώνται μια βαθιά διερευνητική προσέγγιση της ανθρώπινης ψυχής. Όταν γράφουμε ένα έργο είναι σαν να κάνουμε ένα πείραμα πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα σε ελεγχόμενες συνθήκες. Ο συγγραφέας βάζει τους χαρακτήρες σε μια κατάσταση, όπως ακριβώς ο χημικός αναμειγνύει χημικές ουσίες για να δει τι θα προκύψει. Και στις δυο περιπτώσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση της έκρηξης. Μάλλον μου αρέσουν τα πειράματα.

-Είστε εκπαιδευτικός ,θεωρείτε ότι οι μαθητές στην Ελλάδα έρχονται σε επαφή με το θέατρο σε ικανοποιητικό βαθμό;

Τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετές δράσεις στα σχολεία με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών, ανεβαίνουν μαθητικές παραστάσεις, διοργανώνονται μαθητικοί αγώνες θεάτρου. Τα παιδιά αγαπούν το θέατρο και έχουν πολλά να κερδίσουν από την επαφή τους με αυτό. Στις Σέρρες έχουμε δημιουργήσει μια μαθητική θεατρική ομάδα, με την στήριξη του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας, και κάθε χρόνο ανεβάζουμε ένα κλασικό έργο γάλλου συγγραφέα, σε διασκευή δική μου για παιδιά. Έχουμε ανεβάσει δυο φορές Μολιέρο και φέτος Ζιρωντού. Τα ταλέντα που αναδεικνύονται και οι δεξιότητες που καλλιεργούνται στα παιδιά είναι ανεκτίμητα . Οι παραστάσεις μας, στις οποίες μάλιστα υπάρχει και ένας ή δυο ήρωες που μιλάνε στα γαλλικά, αγκαλιάζονται από το σερραϊκό κοινό. Πιστεύω ότι η μύηση στην Τέχνη είναι το καλύτερο εφόδιο που οφείλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ζωής.

-Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σχέδια σας;

Έχω πολλά στο μυαλό μου σχετικά με τη συγγραφή. Θέλω να τελειώσω κάποια κείμενα που μου αντιστέκονται, με ήρωες ανυπότακτους… Η μεγάλη μου αγάπη όμως είναι τα εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής. Έχω την πρόθεση να συνεχίσω να κάνω ποιοτικά και καινοτόμα εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, ώστε το βιβλίο να κερδίσει περισσότερους αναγνώστες και συγγραφείς.

Επιμέλεια: Μαγκλάρα Κλεονίκη

Έργο Εξωφύλλου: Βαφειάδης Βασίλης

Διαβάστε ένα απόσπασμα:

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΟΥΣ: Άντρας 68 ετών, καλοφτιαγμένος

ΑΝΤΡΙΑΝ: Άντρας 62 ετών, λαϊκός τύπος

ΕΛΕΩΝΟΡΑ: Γυναίκα 60 ετών

ΚΙΤΥ: Γυναίκα 60 ετών, σύζυγος του Άνου

ΚΥΡΙΟΣ ΧΟΤ: Άντρας 55 ετών, διευθυντής της κλινικής

ΓΙΑΤΡΟΣ ΡΟΞ: Άντρας 35 ετών, γιατρός

ΣΚΗΝΗ 1

Τελετή υποδοχής. Ο κύριος Χοτ, ο διευθυντής της υπερσύγχρο¬νης κλινικής, βγάζει λόγο. Απευθύνεται στους νέους ενοίκους της Γαλάζιας Λίμνης και στους συγγενείς τους που βρίσκονται στην αίθουσα τελετών του συγκροτήματος.

ΚΥΡΙΟΣ ΧΟΤ: Αγαπητοί φίλες και φίλοι, καλώς ήρθατε στη Γαλάζια Λίμνη, το νέο μας υπερσύγχρονο συγκρότημα που δημιουργήθηκε με πολλή φροντίδα και αγάπη για όλους εσάς, τους νέους μας ενοίκους. Σ’ αυτό το καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, το προστατευμένο από θορύβους και εντάσεις, σας περιμένουν μέρες γαλήνης και ηρεμίας. Aγαπητοί μου, όλοι έχουμε προβλήματα υγείας. Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο σοβαρά! Όμως, η επιστήμη κάνει καθημερινά άλματα. Στη Γαλάζια Λίμνη, χάρη στη φροντίδα του έμπειρου προσωπικού μας και τις πρωτοπόρες θεραπευτικές μας μεθόδους, η ζωή σας θα αλλάξει προς το καλύτερο, θα βρει καινούριο νόημα. Στόχος μας είναι να σας εξασφαλίσουμε ένα υπέροχο παρόν! Κι όπως είπε ο διάσημος γερμανός ποιητής και φιλόσοφος Βόλφγκανγκ Γκαίτε, στα 1880, «Τίποτε δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από την παρούσα στιγμή».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Αντωνία Θεοχαρίδου είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στη «Διδακτική της Γαλλικής Γλώσσας» (Rouen/Γαλλία και Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο/Πάτρα) καθώς και στη Δημιουργική Γραφή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας). Είναι κάτοχος διπλώματος με τίτλο «Εμψυχώτρια Δημιουργικής Γραφής» του Ινστιτούτου Δημιουργικής Γραφής «ESPRIT-LIVRE» (Γαλλία). Συνεργάζεται με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών καθώς και με σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνοντας εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής για παιδιά και ενήλικες. Έχει ενεργή παρουσία στην πολιτιστική ζωή της πόλης των Σερρών.

https://www.dodonipublications.gr/product/10491/portokali-glyko.html

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΩΔΩΝΗ

Επιμέλεια-Συνέντευξη:Γεωργία Χάρδα

georgiacharda@gmail.com

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Ηλίβατος πέτρη της Κατερίνας Κατσίρη-Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

H ποίηση της Κατερίνας Κατσίρη σε αγγίζει ...σε συγκινεί …. Προσπαθεί μέσα από τα ποιήματά της να εκφράσει κυρίως αυτό που κρύβει η ζωή… Είναι σημαντικό να διαβαστεί απ’ όλους μας γιατί η ποίηση βελτιώνει τη ζωή. Ο έρωτας απόμεινε πληγή στην πέτρα που κρατιέμαι δρόμος Κάποια μέρα που θα βγεις από ...

Διαβάστε περισσότερα

Μεσ' από τις θάλασσες της Στέλλας Ρωτού-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Στη σειρά ελληνική πεζογραφία των εκδόσεων Γκοβόστη κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Στέλλας Ρώτου με τίτλο «Μεσ' από τις θάλασσες». «Το όνειρο που έμεινε όνειρο είναι η απαρχή ενός καινούργιου στόχου…» Μέσα από 14 διηγήματα, με λόγο αυθεντικό και με προσωπικό στυλ, η συγγραφέας κατορθώνει να ακτινογραφήσει ...

Διαβάστε περισσότερα

Festen – Οικογενειακή γιορτή- Βασισμένο στην ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ

Το «Festen» είναι σήμερα μια ταινία-σταθμός.Με ένα σενάριο-γροθιά στο στομάχι, με τον πρώτο και μόνο λόγο να έχουν οι ηθοποιοί κι αυτό το μακρύ ταξίδι μιας ημέρας μέσα στη νύχτα, στη νύχτα της ανθρώπινης ψυχής. Κυκλοφόρησε  για πρώτη φορά στα ελληνικά σε βιβλίο από την Κάπα ...

Διαβάστε περισσότερα

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Νίκου Ταμπάκη με τίτλο «Από τη Θερμοκρασία στη γνώση»

«…γιὰ νὰ φτάσουμε στὰ ἄγνωστο πρέπει νὰ περάσουμε ἀπό γνωστοὺς δρόμους· ἀπό αὑτούς ἀσφαλέστερος εἶναι ἡ λεωφόρος τῆς Θερμοδυναμικῆς». G.Ν. LEWIS Πόσο συνειδητοποιοῦμε τόν μοναδικὸ πλοῦτο μας; Ὁ καθένας εἶναι κάτοχος ἑνός δείγματος τοῦ πολυπλοκότερου φυσικοῦ ἀντικειμένου, τοῦ πιὸ ἐντυπωσιακοῦ προϊόντος τῆς Ἐξέλιξης – τοῦ ...

Διαβάστε περισσότερα

"Τα Πλωτά Νησιά - Πέρα απ' τα Πλωτά Νησιά" του Εουτζένιο Μπάρμπα –Εκδόσεις Δωδώνη

Ξανακυκλοφορεί σε νέα, συμπληρωμένη έκδοση το βιβλίο του Εουτζένιο Μπάρμπα "Τα Πλωτά Νησιά"από τις εκδόσεις Δωδώνη. Η παρούσα ανανεωμένη έκδοση περιέχει και κεφάλαια από το βιβλίο Πέρα απ’ τα Πλωτά Νησιά. O Eουτζένιο Μπάρμπα είναι ένας ζωντανός  θρύλος του θεάτρου. Ανάμεσα στα πολυάριθμα βραβεία και τις ...

Διαβάστε περισσότερα

Bράβευση του Γ. Δαρδανού για την πολύτιμη προσφορά του στα γράμματα και τις επιστήμες,με τις εκδόσεις του!

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Γιώργο Δαρδανό (εκδόσεις Gutenberg-Τυπωθήτω) «για το σύνολο της υπερπεντηκονταετούς αδιάλειπτης προσφοράς στα γράμματα και τις επιστήμες με τις εκδόσεις του που αποτελούν ουσιαστική πολιτιστική συμβολή στη διάδοση στη σημερινή Ελλάδα των σημαντικών κλασικών έργων παγκόσμιας ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το αγόρι» του Μάρκους Μαλτ-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οpera

Οι εκδόσεις Opera για μια ακόμη φορά μας προτείνουν βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε.Βιβλία που θα μας  προβληματίσουν. Διαβάζοντας «Το αγόρι» του Μάρκους Μαλτ,από την πρώτη κιόλας σελίδα,νομίζεις ότι ταξιδεύεις σε μια καλογυρισμένη κινηματογραφική ταινία. Η περιγραφή του κόβει την ανάσα. Δεν μπορείς να αφήσεις το ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν τα νερά άλλαξαν

Κάποτε, ένας μεγάλος προφήτης προειδοποίησε τον κόσμο όλο, ότι πλησίαζε μια μαύρη μέρα για την ανθρωπότητα. Μια μέρα όπου τα νερά, απ’ άκρη σ’ άκρη, θα στέρευαν εντελώς. Λίμνες, ποτάμια, βρύσες, ρυάκια, πηγάδια, όλα θα ξεραίνονταν και δεν θα ήταν δυνατό να βρεθεί ούτε μια ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Γεωργία Παρασκευά μιλάει για τη σπουδαιότητα της «Επιστροφής των Παραμυθιών» στη ζωή μας

«Η Επιστροφή των Παραμυθιών» το νέο έργο της Γεωργίας Παρασκευά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη. Το Timelink εξασφάλισε συνέντευξη με τη συγγραφέα και σας την παρουσιάζει: - Πώς μπορούμε να «βάλουμε» τη χώρα των παραμυθιών στη ζωή μας; Τη Χώρα των Παραμυθιών μπορούμε να τη «βάλουμε» ...

Διαβάστε περισσότερα

«Δικαιοσύνη» του σπουδαίου Φρήντριχ Ντύρρενματτ από τις εκδόσεις Ροές

Από τις εκδόσεις Ροές, και στη σειρά «Γερμανόφωνοι συγγραφείς», επανακυκλοφορεί σε «ανανεωμένη» Β΄ έκδοση το μυθιστόρημα Δικαιοσύνη του σπουδαίου Φρήντριχ Ντύρρενματτ. Μέσα σε ένα κατάμεστο εστιατόριο, ο σύμβουλος του καντονιού της Ζυρίχης Ίζαακ Κόλερ πυροβολεί θανάσιμα τον φίλο του και καθηγητή γερμανικής φιλολογίας Βίντερ μπροστά στα ...

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο « Στέλλα» του Γκαίτε κυκλοφορεί σε μια έκδοση υψηλής αισθητικής από την Κάπα Εκδοτική

Κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική,το θεατρικό έργο του Γκαίτε «Στέλλα», για πρώτη φορά στα ελληνικά, σε μία εξαιρετική μετάφραση από τον καταξιωμένο Έλληνα μεταφραστή Γιώργο Δεπάστα ενώ στη φιλολογική επιμέλεια ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος. Αξίξει να αναφέρουμε ότι η έκδοση είναι πραγματικό "κόσμημα" και τον σχεδιασμό της ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ανασυνειδησία -Ιπποκρατίδης τύραννος και τυραννούμενος "του Αλέξανδρου Αρδαβάνη

Ο ογκολόγος και ποιητής Αλέξανδρος Αρδαβάνης καταγράφει σκέψεις και συναισθήματα στη νέα του ποιητική συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Ο Αλέξανδρος Αρδαβάνης στην παρουσίαση του βιβλίου του είχε δηλώσει: «Πρέπει να γίνεσαι κι εσύ πολυμήχανος. Να κάνεις διαρκώς πιρουέτες ανάμεσα στο απρόσιτο πάντα “ιδανικό” και ...

Διαβάστε περισσότερα

Από τις εκδόσεις Αιώρα κυκλοφορεί το κλασικό βιβλίο "Μαξ Χάβελααρ ή Οι δημοπρασίες καφέ της Ολλανδικής Εμπορικής Εταιρείας Moυλτατούλι".

Από τις εκδόσεις Αιώρα κυκλοφορεί το κλασικό βιβλίο "Μαξ Χάβελααρ ή Οι δημοπρασίες καφέ της Ολλανδικής Εμπορικής Εταιρείας, του Μουλτατούλι". Ο Μαξ Χάβελααρ, Ολλανδός δημόσιος υπάλληλος, καταφθάνει στο νέο του πόστο στην Ιάβα, ολλανδική αποικία κατά τον 19ο αιώνα, όπου διαπιστώνει τη διαφθορά και την εκμετάλλευση που ...

Διαβάστε περισσότερα

Το εμβληματικό διήγημα του Γ. Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής του ταξίδιον» κυκλοφορεί στη Μικρή Σειρά των Εκδόσεων Αιώρα.

Ο Γεώργιος Βιζυηνός δεν παλιώνει, δεν φθείρεται με τον χρόνο. Η ανάγνωση των έργων του, κάθε φορά, ευφραίνει την καρδιά. Τα διηγήματά του, κείμενα υψηλής λογοτεχνικής αξίας, απα- ράμιλλου γλωσσικού πλούτου και αποκαλυπτικά ψυχογραφήματα, έχουν γίνει ακρογωνιαίος λίθος της λογοτεχνικής μας ιστορίας αλλά και της ελληνικότητας. Το ...

Διαβάστε περισσότερα

" Ο Φάρος " του Κόνορ Μακφέρσον κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Ακροβατώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στο θρίλερ, τη μαύρη κωμωδία, τις κλασσικές ιστορίες μυστηρίου, το δράμα, τον μαγικό ρεαλισμό, με χιούμορ, με εξαιρετικά διαγραμμένους χαρακτήρες και ευφυείς διαλόγους, το έργο είναι στην ουσία ένα «μακρύ ταξίδι της νύχτας μέσα στη μέρα». Mια τρυφερή παραβολή για την εξιλέωση ...

Διαβάστε περισσότερα

Το « Μικρό Πόνι » του Πάκο Μπεθέρα κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

«Αν φυσιολογικός είναι αυτός που μισεί το διαφορετικό, τότε το παιδί μου δεν θέλω να είναι ούτε φυσιολογικό, ούτε συνηθισμένο». Το βαθειά κοινωνικό και πολύ ευαίσθητο αυτό έργο του βραβευμένου Πάκο Μπεθέρα, αποτελεί μια γροθιά στο στομάχι. Ένα έργο επίκαιρο, το οποίο αφορά στο σχολικό ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ναπολέων» του Έμιλ Λούντβιχ –Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη

To εμβληματικό βιβλίο «Ναπολέων» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Πρόκειται για μια βιογραφία του Ναπολέοντα, που η στρατηγική και πολιτική ιδιοφυΐα του τον οδήγησαν στο θρόνο του αυτοκράτορα των Γάλλων. Με τη θέληση και την ευφυΐα του σφράγισε την Γαλλία. Ο Έμιλ Λούντβιχ με ζωντανό ...

Διαβάστε περισσότερα

Το σπουδαίο έργο του διαλογιστή Thich Nhat Hanh "Φόβος-Πώς να διώξουμε την τοξική παρουσία του από τη ζωή μας "κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα

«Όταν δεν νιώθεις φόβο, μπορείς να δεις πιο καθαρά πώς συνδέεσαι με τους άλλους. Όταν δεν νιώθεις φόβο, έχεις περισσότερο χώρο για κατανόηση και συμπόνια. Όταν δεν νιώθεις φόβο, είσαι πραγματικά ελεύθερος». Το δεύτερο βιβλίο, μετά τη «Σιωπή», του Τικ Νιατ Χαν, που κυκλοφορεί στα ελληνικά ...

Διαβάστε περισσότερα

Οπου κι αν σκάψεις είναι φως – Ημερολόγιο 2019 Αιώρα

Οι Εκδόσεις Αιώρα μας προτείνουν ,για μια ακόμη χρονιά ,ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ημερολόγιο για το 2019 .Είναι μικρά "κοσμήματα αισθητικής"που έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό. Ανάμεσα τους και εγώ που περιμένω πάντα με την ίδια ανυπομονησία να δω τα νεα χρώματα και τα υπέροχα αποφεύγματα που μέσα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ένας γιός»:Το βραβευμένο μυθιστόρημα του Αλεχάντρο Παλόμας κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Opera

Για μια ακόμη φορά οι εκδόσεις Opera επιλέγουν εκδοτικές προτάσεις που θα μας εντυπωσιάσουν και θα μας ταξιδέψουν σ'εναν κόσμο μαγικό... Eίναι δύσκολο να διακρίνεις την πραγματικότητα από τη λογοτεχνική επινόηση του Αλεχάντρο Παλόμας. Μέσα από τα βιβλία του δημιούργησε σπουδαίες προσωπικότητες.Ο ίδιος έχει δηλώσει:«Είναι πολύ ...

Διαβάστε περισσότερα

"Iστορία μιας λευκής φάλαινας" του Λουίς Σεπούλβεδα-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera

Το καινούργιο βιβλίο του Λουίς Σεπούλβεδα, «Iστορία μιας λευκής φάλαινας» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Opera. Ο Λουίς Σεπούλβεδα είναι από τους πλέον διάσημους Χιλιανούς συγγραφείς , με πλούσιο ιστορικό κοινωνικής και πολιτικής δράσης. Η ζωή του είναι μια διαρκής περιπλάνηση και συλλογή εμπειριών, που ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Το σπαθί του στρατηλάτη – Οι περιπέτειες του ήπιου θερμοκήπιου 4

Στο τέταρτο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς του Χρήστου Δημόπουλου για παιδιά και εφήβους, ο Ήπιος Θερμοκήπιος αναζητά το χαμένο σπαθί του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συνδυάζοντας πάντα το χιούμορ και την περιπέτεια με τη μάθηση. Εκπληκτική η γραφή του Χρήστου Δημόπουλου με στοιχεία ιστορικής περιπέτειας. Λίγα λόγια για την ...

Διαβάστε περισσότερα

Ταπεινωμένοι και καταφρονεμένοι του Φιόντορ Ντοστογιέβσκη-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Το μυθιστόρημα αυτό ανήκει στα μεγάλα έργα του συγγραφέα και παρουσιάζει με απλή και ρεαλιστική γραφή τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής του.Κοινωνικές αντιφάσεις, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων. Μέσα στο μυθιστόρημα "Ταπεινωμένοι και καταφρονεμένοι" αντικρίζουμε τη φτώχεια, την αδικία αλλά και τον ξεπεσμό των ταπεινών και καταφρονεμένων! Λίγα ...

Διαβάστε περισσότερα