Η Αντωνία Θεοχαρίδου μιλάει για το νέο της βιβλίο με τίτλο ''Πορτοκάλι Γλυκό'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
31 Μαΐου 2018 13:28:00

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Αντωνίας Θεοχαρίδου «Πορτοκάλι Γλυκό», στη σειρά «Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο» των εκδόσεων «Δωδώνη».

Tο «Πορτοκάλι Γλυκό» διακρίνεται από μια προσπάθεια αναψηλάφησης της θεατρικής γλώσσας και από νεωτερικότητα, τόσο στη θεματική του όσο και στο θεατρικό χειρισμό του.

(Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού έργου 2016)

Η Αντωνία Θεοχαρίδου στο έργο της «Πορτοκάλι Γλυκό» σκιαγραφεί εκείνες τις απρόσμενες καταστάσεις που καλούνται να βιώσουν τόσο οι νοσούντες από απώλεια μνήμης όσο και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Θα πίστευε κανείς πως οι τρομακτικές αλλαγές και η περιθωριοποίηση την οποία βιώνουν οι χαρακτήρες θα τους οδηγούσε στην απομόνωση, εγκλωβίζοντάς τους όλο και περισσότερο στον εαυτό τους. Η συγγραφέας όμως επιλέγει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση της καθημερινής τους εξέλιξης. Η σταδιακή αποστασιοποίηση από το παρελθόν τούς οδηγεί στην άμεση διαχείριση του νέου τους εαυτού μέσα από μια συνεχή και διαρκή πρόκληση για προσαρμογή στον καινούριο κόσμο στον οποίο καλούνται να ζήσουν. Μέσα από λιτούς –αλλά γεμάτους ουσία, τρυφερότητα, ρεαλισμό και αλήθεια– διαλόγους, η συγγραφέας παρουσιάζει τη συνεχή πάλη των χαρακτήρων με το παρελθόν και το παρόν, μια πάλη από την οποία δεν προκύπτουν νικητές και ηττημένοι, παρά απλά άνθρωποι συμφιλιωμένοι με τη μοίρα τους, οι οποίοι κινούνται με μοναδικό τους γνώμονα την πυξίδα της ζωής. Μια πυξίδα που όλοι έχουμε ενσωματωμένη στην καρδιά και στο μυαλό μας, με τον δείκτη της να στρέφεται πάντα προς τα μπρος, προς το αβέβαιο μέλλον μας.

Αστέριος Πολυχρονίδης Ηθοποιός - Χορογράφος – Σκηνοθέτης

Το ''Τimelink'' εξασφάλισε συνέντευξη με τη συγγραφέα Αντωνία Θεοχαρίδου και σας την παρουσιάζει:

-Μιλήστε μου για το θεατρικό σας έργο «Πορτοκάλι Γλυκό». Πραγματεύεται ένα δύσκολο θέμα, το κείμενο του οποίου διακρίθηκε στα Κρατικά Βραβεία Θεατρικού κειμένου 2016 για την πρωτοτυπία του θέματος και τον νεωτερικό τρόπο γραφής.

Ήταν μεγάλη χαρά για μένα η διάκριση στα Κρατικά Βραβεία , ένα κίνητρο για να συνεχίσω τις προσπάθειές μου στον χώρο της συγγραφής. Στο «Πορτοκάλι Γλυκό» αναδεικνύεται η πάλη του ανθρώπου με τον ίδιο του τον εαυτό, με το υποσυνείδητο και τις μνήμες που επανέρχονται βασανιστικά ή θεραπευτικά. Γεννήθηκε από την επιθυμία μου να δώσω απάντηση στα εξής βασανιστικά ερωτήματα: Μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος ευτυχισμένος χωρίς αναμνήσεις και παρελθόν; Κατά πόσο οι εμπειρίες και οι πληγές που κουβαλάει κάποιος μέσα του σβήνονται όταν αυτός χάσει τη μνήμη του; Στη συνέχεια ξεπήδησαν και άλλα ερωτήματα τα οποία τριγυρνούσαν για καιρό στο μυαλό μου. Για να ηρεμήσω, μετέφερα την ευθύνη της απάντησης στους ήρωές μου και εκείνοι έκαναν του κεφαλιού τους. Για να καταλάβετε, άλλο τέλος είχα εγώ στο μυαλό μου και άλλο έδωσαν αυτοί! Έτσι, μετέτρεψαν το κείμενο σε έναν ύμνο για τη συντροφική αγάπη και την αφοσίωση. Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Ότι με τα χρόνια, κατάλαβα τη βαθειά αλήθεια της γαλλίδας συγγραφέως Marguerite Duras η οποία έλεγε ότι ο συγγραφέας δεν ξέρει τίποτε γι’ αυτό που θα γράψει. Αν ήξερε , δεν θα έγραφε ποτέ. Δεν θα άξιζε τον κόπο. Και εγώ κάπως έτσι επιλέγω τα θέματά μου, και η συγγραφή γίνεται ένα περιπετειώδες ταξίδι με πολλά απρόβλεπτα και πολλές εκπλήξεις. Το τέλος του ταξιδιού μου χαρίζει την ικανοποίηση ότι κάτι κατάφερα μετά από αμέτρητες ώρες ή χρόνια αναζήτησης, τουλάχιστον έδωσα κάποιες απαντήσεις στον ίδιο μου τον εαυτό.

-Μέσα από τους διαλόγους, παρουσιάζετε τη συνεχή πάλη των χαρακτήρων με το παρελθόν και το παρόν, όμως οι τρομακτικές αυτές αλλαγές που βιώνουν οι χαρακτήρες του έργου δεν τους οδηγούν στην απομόνωση όπως θα περιμένετε ο αναγνώστης. Θέλατε να δώσετε σαφώς ένα αισιόδοξο μήνυμα ή ακόμη και μια διέξοδο;

Ήδη το θέμα είναι πολύ φορτισμένο συναισθηματικά και έπρεπε στο τέλος να έρθει η κάθαρση, ήταν μια προσωπική ανάγκη αρχικά. Όμως χαίρομαι ιδιαίτερα που κατάφερα να αποτυπώσω στο κείμενο την άποψη ότι και οι τραγικότερες καταστάσεις βιώνονται ως λιγότερο τραγικές όταν υπάρχει η αγάπη! Αυτή είναι εξάλλου η μόνη διέξοδος. Η αποδοχή και η αγάπη.

-Πόσο δύσκολο είναι να συμφιλιωθούν οι άνθρωποι με τη μοίρα τους;

Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο. Φαντάζει τρομακτικό αυτό που τους συμβαίνει και για κανέναν η αποδοχή της φθοράς και το πέρασμα σ’ έναν άγνωστο, χαοτικό κόσμο δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. Απαιτείται ένα σταθερό περιβάλλον αγάπης και φροντίδας το οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί από τους ανθρώπους που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τον πάσχοντα. Όμως και αυτοί, αν δεν καταφέρουν να συμφιλιωθούν σε κάποιο βαθμό με τη νέα κατάσταση, είναι χαμένοι! Τώρα, αν θέλουμε να πάμε τη συζήτηση λίγο πιο μακριά και να αναρωτηθούμε πόσο δύσκολο είναι για τον καθένα μας να συμφιλιωθεί με τη μοίρα του, εκεί θα απαντούσα ότι θα πρέπει να συμφιλιωθεί, αλλά όχι να υποταχθεί. Γιατί ενώ η συμφιλίωση οδηγεί πιθανά το άτομο προς την ελευθερία και την προσωπική ολοκλήρωση, η υποταγή το πνίγει. Όμως για να καταφέρει κάποιος να συμφιλιωθεί με τη μοίρα του, θα πρέπει να έχει δώσει απάντηση στο ερώτημα σχετικά με το ποιο είναι το νόημα της ζωής του και της Ζωής γενικότερα.

-Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστεί ένας ασθενής τον νέο του εαυτό; Είναι μια πρόκληση;

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πρόκληση, γιατί η κατάσταση θεωρείται μη αναστρέψιμη. Όταν ο ασθενής διαπιστώνει ότι τον εγκαταλείπουν οι νοητικές ικανότητες και οι φυσικές του δυνάμεις και ότι η συμπεριφορά των άλλων γύρω του αλλάζει –και γίνεται από υπερπροστατευτική έως περιπαιχτική– τότε υποφέρει. Είναι πολύ τραγική η ερώτηση που απευθύνει σε όλους «Θα ξαναθυμηθώ; Θα γίνω καλά;» Τα συμπτώματα εμφανίζονται, στα ηλικιωμένα άτομα, με αργούς ρυθμούς τις περισσότερες φορές. Παρόλα αυτά η αλλαγή είναι επώδυνη, γιατί η νέα κατάσταση απαιτεί από τον ασθενή να παραιτηθεί από τις αγαπημένες δραστηριότητές του, να αλλάξει την καθημερινότητά του και, ως γνωστόν, η αλλαγή της καθημερινότητας είναι τις περισσότερες φορές τραυματική. Η κατάσταση επίσης επιδεινώνεται από τον πανικό που κυριεύει τα πρόσωπα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος. Ο φόβος στα μάτια τους, η αγωνία τους μπροστά στον άνθρωπο που αλλάζει επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους επιβαρύνοντας έτσι το όλο κλίμα.

-Έχετε ασχοληθεί και με άλλα είδη του γραπτού λόγου, αλλά φαίνεται ότι έχετε μια αδυναμία προς το θεατρικό κείμενο. Γιατί θέατρο;

Νομίζω ότι η θεατρική γραφή μου ταιριάζει περισσότερο. Απαιτεί μια συνεχή εγρήγορση από τη μεριά του συγγραφέα. Πρέπει να είσαι παρών με όλες σου τις αισθήσεις για να είναι και ο θεατής εκεί. Πρέπει να έχεις κάτι σημαντικό να πεις, χωρίς να προσβάλλεις την αισθητική του, τις αξίες του, τη νοημοσύνη του. Το θεατρικό κείμενο μου δίνει τη φωνή που θα ήθελα να είχα για να διαμαρτυρηθώ, να διεκδικήσω, να μιλήσω για όλα αυτά που με πνίγουν, με βασανίζουν, με πληγώνουν. Μ’ αρέσει να στήνω το κείμενο, να κάνω τα σκηνικά στο μυαλό μου και στο χαρτί, να ακούω τους ήρωές μου να μιλάνε, να τους βλέπω να κινούνται στον χώρο, να τους δίνω την ευκαιρία να αποφασίζουν για την τύχη τους, να τους βάζω να επαναλαμβάνουν δεκάδες φορές την ίδια σκηνή μέχρι να βρουν την κατάλληλη φράση, αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα… Επίσης, με γοητεύουν τα κείμενα που αποπειρώνται μια βαθιά διερευνητική προσέγγιση της ανθρώπινης ψυχής. Όταν γράφουμε ένα έργο είναι σαν να κάνουμε ένα πείραμα πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα σε ελεγχόμενες συνθήκες. Ο συγγραφέας βάζει τους χαρακτήρες σε μια κατάσταση, όπως ακριβώς ο χημικός αναμειγνύει χημικές ουσίες για να δει τι θα προκύψει. Και στις δυο περιπτώσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση της έκρηξης. Μάλλον μου αρέσουν τα πειράματα.

-Είστε εκπαιδευτικός ,θεωρείτε ότι οι μαθητές στην Ελλάδα έρχονται σε επαφή με το θέατρο σε ικανοποιητικό βαθμό;

Τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετές δράσεις στα σχολεία με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών, ανεβαίνουν μαθητικές παραστάσεις, διοργανώνονται μαθητικοί αγώνες θεάτρου. Τα παιδιά αγαπούν το θέατρο και έχουν πολλά να κερδίσουν από την επαφή τους με αυτό. Στις Σέρρες έχουμε δημιουργήσει μια μαθητική θεατρική ομάδα, με την στήριξη του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας, και κάθε χρόνο ανεβάζουμε ένα κλασικό έργο γάλλου συγγραφέα, σε διασκευή δική μου για παιδιά. Έχουμε ανεβάσει δυο φορές Μολιέρο και φέτος Ζιρωντού. Τα ταλέντα που αναδεικνύονται και οι δεξιότητες που καλλιεργούνται στα παιδιά είναι ανεκτίμητα . Οι παραστάσεις μας, στις οποίες μάλιστα υπάρχει και ένας ή δυο ήρωες που μιλάνε στα γαλλικά, αγκαλιάζονται από το σερραϊκό κοινό. Πιστεύω ότι η μύηση στην Τέχνη είναι το καλύτερο εφόδιο που οφείλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ζωής.

-Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σχέδια σας;

Έχω πολλά στο μυαλό μου σχετικά με τη συγγραφή. Θέλω να τελειώσω κάποια κείμενα που μου αντιστέκονται, με ήρωες ανυπότακτους… Η μεγάλη μου αγάπη όμως είναι τα εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής. Έχω την πρόθεση να συνεχίσω να κάνω ποιοτικά και καινοτόμα εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, ώστε το βιβλίο να κερδίσει περισσότερους αναγνώστες και συγγραφείς.

Επιμέλεια: Μαγκλάρα Κλεονίκη

Έργο Εξωφύλλου: Βαφειάδης Βασίλης

Διαβάστε ένα απόσπασμα:

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΟΥΣ: Άντρας 68 ετών, καλοφτιαγμένος

ΑΝΤΡΙΑΝ: Άντρας 62 ετών, λαϊκός τύπος

ΕΛΕΩΝΟΡΑ: Γυναίκα 60 ετών

ΚΙΤΥ: Γυναίκα 60 ετών, σύζυγος του Άνου

ΚΥΡΙΟΣ ΧΟΤ: Άντρας 55 ετών, διευθυντής της κλινικής

ΓΙΑΤΡΟΣ ΡΟΞ: Άντρας 35 ετών, γιατρός

ΣΚΗΝΗ 1

Τελετή υποδοχής. Ο κύριος Χοτ, ο διευθυντής της υπερσύγχρο¬νης κλινικής, βγάζει λόγο. Απευθύνεται στους νέους ενοίκους της Γαλάζιας Λίμνης και στους συγγενείς τους που βρίσκονται στην αίθουσα τελετών του συγκροτήματος.

ΚΥΡΙΟΣ ΧΟΤ: Αγαπητοί φίλες και φίλοι, καλώς ήρθατε στη Γαλάζια Λίμνη, το νέο μας υπερσύγχρονο συγκρότημα που δημιουργήθηκε με πολλή φροντίδα και αγάπη για όλους εσάς, τους νέους μας ενοίκους. Σ’ αυτό το καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, το προστατευμένο από θορύβους και εντάσεις, σας περιμένουν μέρες γαλήνης και ηρεμίας. Aγαπητοί μου, όλοι έχουμε προβλήματα υγείας. Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο σοβαρά! Όμως, η επιστήμη κάνει καθημερινά άλματα. Στη Γαλάζια Λίμνη, χάρη στη φροντίδα του έμπειρου προσωπικού μας και τις πρωτοπόρες θεραπευτικές μας μεθόδους, η ζωή σας θα αλλάξει προς το καλύτερο, θα βρει καινούριο νόημα. Στόχος μας είναι να σας εξασφαλίσουμε ένα υπέροχο παρόν! Κι όπως είπε ο διάσημος γερμανός ποιητής και φιλόσοφος Βόλφγκανγκ Γκαίτε, στα 1880, «Τίποτε δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από την παρούσα στιγμή».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Αντωνία Θεοχαρίδου είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στη «Διδακτική της Γαλλικής Γλώσσας» (Rouen/Γαλλία και Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο/Πάτρα) καθώς και στη Δημιουργική Γραφή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας). Είναι κάτοχος διπλώματος με τίτλο «Εμψυχώτρια Δημιουργικής Γραφής» του Ινστιτούτου Δημιουργικής Γραφής «ESPRIT-LIVRE» (Γαλλία). Συνεργάζεται με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών καθώς και με σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνοντας εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής για παιδιά και ενήλικες. Έχει ενεργή παρουσία στην πολιτιστική ζωή της πόλης των Σερρών.

https://www.dodonipublications.gr/product/10491/portokali-glyko.html

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΩΔΩΝΗ

Επιμέλεια-Συνέντευξη:Γεωργία Χάρδα

georgiacharda@gmail.com

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

ΜΟΝΑΧΟ: Το νέο διεθνές best seller από τον Ρόμπερτ Χάρις κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα από τα πολυαναμενόμενα βιβλία της χρονιάς μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Πρόκειται για το «Μόναχο» του Ρόμπερτ Χάρις, ένα συγκλονιστικό βιβλίο, που έχει μεταφραστεί σε 22 γλώσσες. Ένα δυνατό κατασκοπευτικού θρίλερ που έχει ως φόντο τη μοιραία Διάσκεψη του Μονάχου, εκεί δηλαδή όπου παίχτηκε ...

Διαβάστε περισσότερα

Το υπέροχο κλασικό βιβλίο «Τα ασημένια πατίνια» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Οι εκδόσεις Μίνωας μας παρουσιάζουν,στην εκπληκτική σειρά «Γαλάζια Βιβλιοθήκη» ένα ακόμη κλασικό έργο,που δε θα πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη. "Το βιβλίο αυτό θα το πρότεινα σε μικρούς και μεγάλουν γιατί είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο συγκίνηση και ενδιαφέρον". "Ζωντανεύει τον ιδιόρρυθμο τρόπο ζωής των Ολλανδών. Επίσης, εάν ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το πιο τρελό τριήμερο» της Κέλλυς Σταμουλάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση

 Ένα συναρπαστικό ταξίδι με μοναδικό όριο την ανθρώπινη φαντασία και τελικό προορισμό την αγάπη για τη ζωή. Η καταξιωμένη συγγραφέας και σκηνοθέτης, Κέλλυ Σταμουλάκη, επιστρέφει με το νέο της βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση και μας υπόσχεται "Το πιο τρελό τριήμερο". Σε έναν κόσμο που ...

Διαβάστε περισσότερα

"Βάρκα στο γιαλό":Τα άγνωστα παιδικά χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μίνωας

Η Μάρω Θεοδωράκη, συγγραφέας των βιβλίων «Η Σερενάτα για το κανταδοχώρι», «Γιαγιά σ’ α γαπώ», «Να ζεις δυνατά» υπογράφει το βιβλίο "Βάρκα στον γιαλό" που απευθύνεται σε παιδιά 8-12 ετών. Το βιβλίο περιγράφει τα παιδικά και νεανικά χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη.Φωτίζει τις πτυχές της ζωής του ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα τρία πέπλα

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μικρό χωριό πολύ μακριά από εδώ, σε μια εποχή αλλοτινή, διαφορετική από τη σημερινή, υπήρχε το έθιμο οι κοπέλες να ράβουν και να κεντούν μόνες τους το πέπλο του γάμου τους. Αν το πέπλο δεν ήταν έτοιμο, ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ποίηση on the road

Νέοι ποιητές διαβάζουν και συζητούν την εποχή τουςαπό 1η Οκτωβρίου οι δράσεις στο ΔΘΠ με ελεύθερη είσοδο Ποιητές, νέοι και παλιότεροι, συνυπάρχουν,συνομιλούν και μάς ταξιδεύουν σε γνωστά καιάγνωστα μονοπάτια της ποιητικής γραφής.Πρόκειται για μια σύμπραξη του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά καιτης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» ...

Διαβάστε περισσότερα

«Φιλική Εταιρεία Πνεύματος» του Δημήτρη Καρύδα

Από τις εκδόσεις Διάπλαση κυκλοφορεί το βιβλίο του Δημήτρη Καρύδα.Πρόκειται για ένα βιβλιοφιλικό θρίλερ με νουάρ ατμόσφαιρα και κεντρικό θέμα τη λογοκλοπή, μια τοιχογραφία που αναφέρεται στον λογοτεχνικό κόσμο αλλά και στις ανθρώπινες συμπεριφορές. Με μια μη γραμμική αφήγηση και συχνά φλας-μπακ, ο συγγραφέας «παίζει» ...

Διαβάστε περισσότερα

Κάτω από το Φως του Φάρου-Δημήτρης Μενεδιάτης

Το βιβλίο του Δημήτρη Μενεδιάτη μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Άλλωστε".Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης, λεβεντιάς, και περηφάνιας, ένα βιβλίο ανθρωπιάς, με αντιρατσιστικό μήνυμα και αγάπη για την Ελλάδα, ένα βιβλίο για τον έρωτα, την ανθρωπιά, την οικογένεια, αλλά και την ίδια τη θάλασσα. Λίγα λόγια ...

Διαβάστε περισσότερα

Βόλιος Εμβόλιος: Ένα αληθινό παραμύθι για τα εμβόλια με την υπογραφή του παιδιάτρου Δρ. Σπύρου Μαζάνη

 Ο Βόλιος Εμβόλιος που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σοκόλη είναι το πρώτο παραμύθι, το οποίο μιλά για τη σημαντικότητα των εμβολίων, προσπαθώντας παράλληλα να καταπολεμήσει τις φοβίες των παιδιών αλλά και να καλλιεργήσει τόσο σε αυτά όσο και στους γονείς τη νοοτροπία ότι η ...

Διαβάστε περισσότερα

Χάραμα στο Αιβαλί σε περιγραφή του μεγάλου Ίωνα ποιητή Ομήρου

Το θέαμα της ανατολής του ηλίου από το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο Αιβαλί της Τουρκίας , θυμίζει την περιγραφή του Ομήρου , που χαρακτήριζε την αυγή νυχτοθρεμμένη και ροδοδάκτυλη, προσωποποιώντας την σαν κόρη που με τα ροδαλά δάχτυλά της απλώνει το χρώμα γύρω της στον καταπληκτικό ...

Διαβάστε περισσότερα

Το οπτικό νεύρο – Μαρία Γκάινσα-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera

Από τις εκδόσεις Opera κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων της Μαρία Γκάινσα, με τίτλο «Το οπτικό νεύρο». Το οπτικό νεύρο είναι ένα βιβλίο γραμμένο με «ματιές», τις ματιές μιας γυναίκας που εστιάζει σε πίνακες ζωγραφικής, στους καλλιτέχνες που τους ζωγράφισαν, στον ιστορικό τους χρόνο και στην προσωπική ...

Διαβάστε περισσότερα

Το Χωριό Στεπαντσίκοβο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκη-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το βιβλίο Το Χωριό Στεπαντσίκοβο, του Φιόντορ Ντοστογιέφσκη. Το χωριό Στεπαντσίκοβο έχει τεράστιο ενδιαφέρον στη μελέτη της Ντοστογεφσκικής λογοτεχνικής διαδρομής, λειτουργεί δηλαδή ως δείκτης μιας τεράστιας λογοτεχνικής πορείας που δε σταμάτησε να εξελίσσεται ποτέ. Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο φέρνει τον κεντρικό ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο παράδεισος των ζώων» του Ντέιβιντ Τζέιμς Ποϊσάντ-Ένα βιβλίο που ξεχωρίζει στην κατηγορία Αμερικανική πεζογραφία - Διήγημα !

Σε κάθε μία από τις ιστορίες του αξιόλογου βιβλίου «Ο παράδεισος των ζώων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera, ο βραβευμένος συγγραφέας David James Poissant διερευνά τους αδύναμους δεσμούς των οικογενειών ,όπως δοκιμάζονται από τη δύναμη της αγάπης. Οι εντυπωσιακά αληθινοί χαρακτήρες του βιβλίου ,έχουν φτάσει ...

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις βιβλίων για το καλοκαίρι...

Η νέα σειρά των Εκδόσεων Διάπλαση, «Ελληνική Λογοτεχνία» μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατόρθωσε να αφήσει τη δική της λογοτεχνική σφραγίδα. Ένα εκδοτικό εγχείρημα που κυκλοφόρησε σε λιγότερο από ένα χρόνο τους παρακάτω τίτλους: * «Φιλική Εταιρεία Πνεύματος», Δημήτρης Καρύδας * «Μαγικός αέρας», Βασίλης Κυριλλίδης * ...

Διαβάστε περισσότερα

Τρία παιδικά βιβλία για τις καλοκαιρινές διακοπές από τις εκδόσεις Πορφύρα

Τα σχολεία σταμάτησαν και τώρα είναι ίσως η καλύτερη εποχή του χρόνου για διάβασμα. Όχι για μαθήματα και υποχρεωτικές εργασίες αλλά για ευχάριστα αναγνώσματα που θα διεγείρουν τη φαντασία και θα ενισχύσουν τις γνώσεις των παιδιών με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Οι εκδόσεις Πορφύρα προτείνουν ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Tο σπουδαίο έργο του Μολιέρου, «Ο Μισάνθρωπος» κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική ,σε μετάφραση Γιάγκου Ανδρεάδη.Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 20 Απριλίου 2018 στο Σύγχρονο Θέατρο στην Αθήνα σε σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη και διασκευή της ίδιας με τον Άρη Ασπρούλη. Λίγα λόγια για το ...

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ο Οδυσσέας Ελύτης συνιστά διακοπές στο νησί του, τη Λέσβο

« Πουθενά σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, ο Ήλιος και η Σελήνη δεν συμβασιλεύουν τόσο αρμονικά, δεν μοιράζονται τόσο ακριβοδίκαια την ισχύ τους, όσο επάνω σε αυτό το κομμάτι γης που κάποτε, ποιος ξέρει σε τι καιρούς απίθανους, ποιος θεός, για να κάνει το ...

Διαβάστε περισσότερα

Πορνοστάρ – Η αόρατη βιομηχανία του σεξ της Έλενας Πέγκα

 "Πορνοστάρ" - Το νέο θεατρικό έργο της Έλενας Πέγκα μόλις  κυκλοφόρησε σε βιβλίο από την Κάπα Εκδοτική. Με μια πυκνή, λογοτεχνική γλώσσα, το έργο ξεδιπλώνει τις ιστορίες πρωταγωνιστών του «πλαστικού» κόσμου του πορνό, ενός κόσμου γεμάτου κλισέ, καθρέφτη του μοναχικού σώματος του καθενός. Προσπαθώντας να δει πέρα ...

Διαβάστε περισσότερα

Kυκλοφορεί το εμβληματικό "1984" του Τζώρτζ Όργουελ σε νέα διασκευή!

Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Πρόκειται για ένα προφητικό μυθιστόρημα-σταθμός για την πολιτική σκέψη του 20ού αιώνα, το πλέον γνωστό έργο του Τζωρτζ Όργουελ που κυκλοφορεί σε νέα ...

Διαβάστε περισσότερα

Η μάνα κουράγιο και τα παιδιά της, το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Το βιβλίο «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική με αφορμή την ομώνυμη παράσταση του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα. Η παράσταση του κλασικού αντιπολεμικού αριστουργήματος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Η μάνα ...

Διαβάστε περισσότερα

"Παιδιά ενός κατώτερου Θεού" το έργο του Μάρκ Μέντοφ κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική

Το γνωστό έργο «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού », γραμμένο το 1979 από τον αμερικανό θεατρικό συγγραφέα Μαρκ Μέντοφ, επανακυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Η κλασικότητα του έργου έγκειται στο γεγονός ότι εξακολουθεί να προβληματίζει και να συγκινεί τον αναγνώστη με το πάντα επίκαιρο ζήτημα της ύπαρξης ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ο Φάουστ του Γκαίτε" σε μια έκδοση υψηλής αισθητικής από την Κάπα Εκδοτική

Ο Φάουστ του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική σε μετάφραση του σκηνοθέτη και πανεπιστημιακού Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, με προλογικό σημείωμα του ίδιου. Η έκδοση περιλαμβάνει επίμετρο ,επιμελημένο από τον Πλάτωνα Μαυρομούστακο και αποσπάσματα από δημοσιεύσεις Ελλήνων και ξένων μελετητών του Γκαίτε, καθώς ...

Διαβάστε περισσότερα

"Η Όπερα της Πεντάρας" του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα από την Κάπα Εκδοτική

Από την Κάπα εκδοστική κυκλοφορεί «Η Όπερα της Πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σε επίμετρο Γιάννη Χουβαρδά. Έργο εμβληματικό της παγκόσμιας δραματουργίας και μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του θεάτρου, ήδη από την πρεμιέρα στις 31 Αυγούστου του 1928, η ...

Διαβάστε περισσότερα