Η Αντωνία Θεοχαρίδου μιλάει για το νέο της βιβλίο με τίτλο ''Πορτοκάλι Γλυκό'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
31 Μαΐου 2018 13:28:00

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Αντωνίας Θεοχαρίδου «Πορτοκάλι Γλυκό», στη σειρά «Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο» των εκδόσεων «Δωδώνη».

Tο «Πορτοκάλι Γλυκό» διακρίνεται από μια προσπάθεια αναψηλάφησης της θεατρικής γλώσσας και από νεωτερικότητα, τόσο στη θεματική του όσο και στο θεατρικό χειρισμό του.

(Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού έργου 2016)

Η Αντωνία Θεοχαρίδου στο έργο της «Πορτοκάλι Γλυκό» σκιαγραφεί εκείνες τις απρόσμενες καταστάσεις που καλούνται να βιώσουν τόσο οι νοσούντες από απώλεια μνήμης όσο και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Θα πίστευε κανείς πως οι τρομακτικές αλλαγές και η περιθωριοποίηση την οποία βιώνουν οι χαρακτήρες θα τους οδηγούσε στην απομόνωση, εγκλωβίζοντάς τους όλο και περισσότερο στον εαυτό τους. Η συγγραφέας όμως επιλέγει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση της καθημερινής τους εξέλιξης. Η σταδιακή αποστασιοποίηση από το παρελθόν τούς οδηγεί στην άμεση διαχείριση του νέου τους εαυτού μέσα από μια συνεχή και διαρκή πρόκληση για προσαρμογή στον καινούριο κόσμο στον οποίο καλούνται να ζήσουν. Μέσα από λιτούς –αλλά γεμάτους ουσία, τρυφερότητα, ρεαλισμό και αλήθεια– διαλόγους, η συγγραφέας παρουσιάζει τη συνεχή πάλη των χαρακτήρων με το παρελθόν και το παρόν, μια πάλη από την οποία δεν προκύπτουν νικητές και ηττημένοι, παρά απλά άνθρωποι συμφιλιωμένοι με τη μοίρα τους, οι οποίοι κινούνται με μοναδικό τους γνώμονα την πυξίδα της ζωής. Μια πυξίδα που όλοι έχουμε ενσωματωμένη στην καρδιά και στο μυαλό μας, με τον δείκτη της να στρέφεται πάντα προς τα μπρος, προς το αβέβαιο μέλλον μας.

Αστέριος Πολυχρονίδης Ηθοποιός - Χορογράφος – Σκηνοθέτης

Το ''Τimelink'' εξασφάλισε συνέντευξη με τη συγγραφέα Αντωνία Θεοχαρίδου και σας την παρουσιάζει:

-Μιλήστε μου για το θεατρικό σας έργο «Πορτοκάλι Γλυκό». Πραγματεύεται ένα δύσκολο θέμα, το κείμενο του οποίου διακρίθηκε στα Κρατικά Βραβεία Θεατρικού κειμένου 2016 για την πρωτοτυπία του θέματος και τον νεωτερικό τρόπο γραφής.

Ήταν μεγάλη χαρά για μένα η διάκριση στα Κρατικά Βραβεία , ένα κίνητρο για να συνεχίσω τις προσπάθειές μου στον χώρο της συγγραφής. Στο «Πορτοκάλι Γλυκό» αναδεικνύεται η πάλη του ανθρώπου με τον ίδιο του τον εαυτό, με το υποσυνείδητο και τις μνήμες που επανέρχονται βασανιστικά ή θεραπευτικά. Γεννήθηκε από την επιθυμία μου να δώσω απάντηση στα εξής βασανιστικά ερωτήματα: Μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος ευτυχισμένος χωρίς αναμνήσεις και παρελθόν; Κατά πόσο οι εμπειρίες και οι πληγές που κουβαλάει κάποιος μέσα του σβήνονται όταν αυτός χάσει τη μνήμη του; Στη συνέχεια ξεπήδησαν και άλλα ερωτήματα τα οποία τριγυρνούσαν για καιρό στο μυαλό μου. Για να ηρεμήσω, μετέφερα την ευθύνη της απάντησης στους ήρωές μου και εκείνοι έκαναν του κεφαλιού τους. Για να καταλάβετε, άλλο τέλος είχα εγώ στο μυαλό μου και άλλο έδωσαν αυτοί! Έτσι, μετέτρεψαν το κείμενο σε έναν ύμνο για τη συντροφική αγάπη και την αφοσίωση. Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Ότι με τα χρόνια, κατάλαβα τη βαθειά αλήθεια της γαλλίδας συγγραφέως Marguerite Duras η οποία έλεγε ότι ο συγγραφέας δεν ξέρει τίποτε γι’ αυτό που θα γράψει. Αν ήξερε , δεν θα έγραφε ποτέ. Δεν θα άξιζε τον κόπο. Και εγώ κάπως έτσι επιλέγω τα θέματά μου, και η συγγραφή γίνεται ένα περιπετειώδες ταξίδι με πολλά απρόβλεπτα και πολλές εκπλήξεις. Το τέλος του ταξιδιού μου χαρίζει την ικανοποίηση ότι κάτι κατάφερα μετά από αμέτρητες ώρες ή χρόνια αναζήτησης, τουλάχιστον έδωσα κάποιες απαντήσεις στον ίδιο μου τον εαυτό.

-Μέσα από τους διαλόγους, παρουσιάζετε τη συνεχή πάλη των χαρακτήρων με το παρελθόν και το παρόν, όμως οι τρομακτικές αυτές αλλαγές που βιώνουν οι χαρακτήρες του έργου δεν τους οδηγούν στην απομόνωση όπως θα περιμένετε ο αναγνώστης. Θέλατε να δώσετε σαφώς ένα αισιόδοξο μήνυμα ή ακόμη και μια διέξοδο;

Ήδη το θέμα είναι πολύ φορτισμένο συναισθηματικά και έπρεπε στο τέλος να έρθει η κάθαρση, ήταν μια προσωπική ανάγκη αρχικά. Όμως χαίρομαι ιδιαίτερα που κατάφερα να αποτυπώσω στο κείμενο την άποψη ότι και οι τραγικότερες καταστάσεις βιώνονται ως λιγότερο τραγικές όταν υπάρχει η αγάπη! Αυτή είναι εξάλλου η μόνη διέξοδος. Η αποδοχή και η αγάπη.

-Πόσο δύσκολο είναι να συμφιλιωθούν οι άνθρωποι με τη μοίρα τους;

Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο. Φαντάζει τρομακτικό αυτό που τους συμβαίνει και για κανέναν η αποδοχή της φθοράς και το πέρασμα σ’ έναν άγνωστο, χαοτικό κόσμο δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. Απαιτείται ένα σταθερό περιβάλλον αγάπης και φροντίδας το οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί από τους ανθρώπους που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τον πάσχοντα. Όμως και αυτοί, αν δεν καταφέρουν να συμφιλιωθούν σε κάποιο βαθμό με τη νέα κατάσταση, είναι χαμένοι! Τώρα, αν θέλουμε να πάμε τη συζήτηση λίγο πιο μακριά και να αναρωτηθούμε πόσο δύσκολο είναι για τον καθένα μας να συμφιλιωθεί με τη μοίρα του, εκεί θα απαντούσα ότι θα πρέπει να συμφιλιωθεί, αλλά όχι να υποταχθεί. Γιατί ενώ η συμφιλίωση οδηγεί πιθανά το άτομο προς την ελευθερία και την προσωπική ολοκλήρωση, η υποταγή το πνίγει. Όμως για να καταφέρει κάποιος να συμφιλιωθεί με τη μοίρα του, θα πρέπει να έχει δώσει απάντηση στο ερώτημα σχετικά με το ποιο είναι το νόημα της ζωής του και της Ζωής γενικότερα.

-Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστεί ένας ασθενής τον νέο του εαυτό; Είναι μια πρόκληση;

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πρόκληση, γιατί η κατάσταση θεωρείται μη αναστρέψιμη. Όταν ο ασθενής διαπιστώνει ότι τον εγκαταλείπουν οι νοητικές ικανότητες και οι φυσικές του δυνάμεις και ότι η συμπεριφορά των άλλων γύρω του αλλάζει –και γίνεται από υπερπροστατευτική έως περιπαιχτική– τότε υποφέρει. Είναι πολύ τραγική η ερώτηση που απευθύνει σε όλους «Θα ξαναθυμηθώ; Θα γίνω καλά;» Τα συμπτώματα εμφανίζονται, στα ηλικιωμένα άτομα, με αργούς ρυθμούς τις περισσότερες φορές. Παρόλα αυτά η αλλαγή είναι επώδυνη, γιατί η νέα κατάσταση απαιτεί από τον ασθενή να παραιτηθεί από τις αγαπημένες δραστηριότητές του, να αλλάξει την καθημερινότητά του και, ως γνωστόν, η αλλαγή της καθημερινότητας είναι τις περισσότερες φορές τραυματική. Η κατάσταση επίσης επιδεινώνεται από τον πανικό που κυριεύει τα πρόσωπα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος. Ο φόβος στα μάτια τους, η αγωνία τους μπροστά στον άνθρωπο που αλλάζει επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους επιβαρύνοντας έτσι το όλο κλίμα.

-Έχετε ασχοληθεί και με άλλα είδη του γραπτού λόγου, αλλά φαίνεται ότι έχετε μια αδυναμία προς το θεατρικό κείμενο. Γιατί θέατρο;

Νομίζω ότι η θεατρική γραφή μου ταιριάζει περισσότερο. Απαιτεί μια συνεχή εγρήγορση από τη μεριά του συγγραφέα. Πρέπει να είσαι παρών με όλες σου τις αισθήσεις για να είναι και ο θεατής εκεί. Πρέπει να έχεις κάτι σημαντικό να πεις, χωρίς να προσβάλλεις την αισθητική του, τις αξίες του, τη νοημοσύνη του. Το θεατρικό κείμενο μου δίνει τη φωνή που θα ήθελα να είχα για να διαμαρτυρηθώ, να διεκδικήσω, να μιλήσω για όλα αυτά που με πνίγουν, με βασανίζουν, με πληγώνουν. Μ’ αρέσει να στήνω το κείμενο, να κάνω τα σκηνικά στο μυαλό μου και στο χαρτί, να ακούω τους ήρωές μου να μιλάνε, να τους βλέπω να κινούνται στον χώρο, να τους δίνω την ευκαιρία να αποφασίζουν για την τύχη τους, να τους βάζω να επαναλαμβάνουν δεκάδες φορές την ίδια σκηνή μέχρι να βρουν την κατάλληλη φράση, αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα… Επίσης, με γοητεύουν τα κείμενα που αποπειρώνται μια βαθιά διερευνητική προσέγγιση της ανθρώπινης ψυχής. Όταν γράφουμε ένα έργο είναι σαν να κάνουμε ένα πείραμα πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα σε ελεγχόμενες συνθήκες. Ο συγγραφέας βάζει τους χαρακτήρες σε μια κατάσταση, όπως ακριβώς ο χημικός αναμειγνύει χημικές ουσίες για να δει τι θα προκύψει. Και στις δυο περιπτώσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση της έκρηξης. Μάλλον μου αρέσουν τα πειράματα.

-Είστε εκπαιδευτικός ,θεωρείτε ότι οι μαθητές στην Ελλάδα έρχονται σε επαφή με το θέατρο σε ικανοποιητικό βαθμό;

Τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετές δράσεις στα σχολεία με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών, ανεβαίνουν μαθητικές παραστάσεις, διοργανώνονται μαθητικοί αγώνες θεάτρου. Τα παιδιά αγαπούν το θέατρο και έχουν πολλά να κερδίσουν από την επαφή τους με αυτό. Στις Σέρρες έχουμε δημιουργήσει μια μαθητική θεατρική ομάδα, με την στήριξη του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας, και κάθε χρόνο ανεβάζουμε ένα κλασικό έργο γάλλου συγγραφέα, σε διασκευή δική μου για παιδιά. Έχουμε ανεβάσει δυο φορές Μολιέρο και φέτος Ζιρωντού. Τα ταλέντα που αναδεικνύονται και οι δεξιότητες που καλλιεργούνται στα παιδιά είναι ανεκτίμητα . Οι παραστάσεις μας, στις οποίες μάλιστα υπάρχει και ένας ή δυο ήρωες που μιλάνε στα γαλλικά, αγκαλιάζονται από το σερραϊκό κοινό. Πιστεύω ότι η μύηση στην Τέχνη είναι το καλύτερο εφόδιο που οφείλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ζωής.

-Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σχέδια σας;

Έχω πολλά στο μυαλό μου σχετικά με τη συγγραφή. Θέλω να τελειώσω κάποια κείμενα που μου αντιστέκονται, με ήρωες ανυπότακτους… Η μεγάλη μου αγάπη όμως είναι τα εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής. Έχω την πρόθεση να συνεχίσω να κάνω ποιοτικά και καινοτόμα εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, ώστε το βιβλίο να κερδίσει περισσότερους αναγνώστες και συγγραφείς.

Επιμέλεια: Μαγκλάρα Κλεονίκη

Έργο Εξωφύλλου: Βαφειάδης Βασίλης

Διαβάστε ένα απόσπασμα:

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΟΥΣ: Άντρας 68 ετών, καλοφτιαγμένος

ΑΝΤΡΙΑΝ: Άντρας 62 ετών, λαϊκός τύπος

ΕΛΕΩΝΟΡΑ: Γυναίκα 60 ετών

ΚΙΤΥ: Γυναίκα 60 ετών, σύζυγος του Άνου

ΚΥΡΙΟΣ ΧΟΤ: Άντρας 55 ετών, διευθυντής της κλινικής

ΓΙΑΤΡΟΣ ΡΟΞ: Άντρας 35 ετών, γιατρός

ΣΚΗΝΗ 1

Τελετή υποδοχής. Ο κύριος Χοτ, ο διευθυντής της υπερσύγχρο¬νης κλινικής, βγάζει λόγο. Απευθύνεται στους νέους ενοίκους της Γαλάζιας Λίμνης και στους συγγενείς τους που βρίσκονται στην αίθουσα τελετών του συγκροτήματος.

ΚΥΡΙΟΣ ΧΟΤ: Αγαπητοί φίλες και φίλοι, καλώς ήρθατε στη Γαλάζια Λίμνη, το νέο μας υπερσύγχρονο συγκρότημα που δημιουργήθηκε με πολλή φροντίδα και αγάπη για όλους εσάς, τους νέους μας ενοίκους. Σ’ αυτό το καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, το προστατευμένο από θορύβους και εντάσεις, σας περιμένουν μέρες γαλήνης και ηρεμίας. Aγαπητοί μου, όλοι έχουμε προβλήματα υγείας. Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο σοβαρά! Όμως, η επιστήμη κάνει καθημερινά άλματα. Στη Γαλάζια Λίμνη, χάρη στη φροντίδα του έμπειρου προσωπικού μας και τις πρωτοπόρες θεραπευτικές μας μεθόδους, η ζωή σας θα αλλάξει προς το καλύτερο, θα βρει καινούριο νόημα. Στόχος μας είναι να σας εξασφαλίσουμε ένα υπέροχο παρόν! Κι όπως είπε ο διάσημος γερμανός ποιητής και φιλόσοφος Βόλφγκανγκ Γκαίτε, στα 1880, «Τίποτε δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από την παρούσα στιγμή».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Αντωνία Θεοχαρίδου είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στη «Διδακτική της Γαλλικής Γλώσσας» (Rouen/Γαλλία και Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο/Πάτρα) καθώς και στη Δημιουργική Γραφή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας). Είναι κάτοχος διπλώματος με τίτλο «Εμψυχώτρια Δημιουργικής Γραφής» του Ινστιτούτου Δημιουργικής Γραφής «ESPRIT-LIVRE» (Γαλλία). Συνεργάζεται με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών καθώς και με σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνοντας εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής για παιδιά και ενήλικες. Έχει ενεργή παρουσία στην πολιτιστική ζωή της πόλης των Σερρών.

https://www.dodonipublications.gr/product/10491/portokali-glyko.html

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΩΔΩΝΗ

Επιμέλεια-Συνέντευξη:Γεωργία Χάρδα

georgiacharda@gmail.com

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Ο κίνδυνος πραγματικά είναι παντού- Eπικίνδυνο σχολείο!

Μετά τα δυο επιτυχημένα βιβλία του : «ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΝΤΟΥ» και «Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ»ο γνωστός κινδυνολόγος ΔΟΚΤΕΡ ΝΟΕΛ ΖΟΟΥΝ επιστρέφει με ένα ολοκαίνουριο εγχειρίδιό αυτή τη φορά , για την αποφυγή κινδύνων που αλλού ;ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ! Απολαυστικό ,διασκεδαστικό με την ...

Διαβάστε περισσότερα

Περιβάλλον SOS- Μικρά μολύβια

Μια ακόμη αξιόλογη πρωτοβουλία από τις εκδόσεις Διάπλαση και «Τα Μικρά Μολύβια» τη μαθητική συγγραφική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων "Νέα Παιδεία". Μέσα από το βιβλίο "Περιβάλλον SOS" τα παιδιά μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, δημιουργώντας ευφάνταστες ιστορίες. To βιβλίο,έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στα μεγάλα ζητήματα του ...

Διαβάστε περισσότερα

"Η επιστροφή του Ζαρατούστρα" από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Έναν αιώνα αργότερα, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν σε νέα μετάφραση την Επιστροφή του Ζαρατούστρα, μια συλλογή των “αντιπολεμικών κειμένων ενός απολιτικού συγγραφέα», όπως έγραψε τότε η κριτική. Η έκδοση εντάσσεται στη σειρά βιβλίων ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Έρμαν Έσσε, διατήρησε σε όλη του ...

Διαβάστε περισσότερα

«Άκουσέ με»: Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη

Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη «Άκουσέ με». Η Μανίνα Ζουμπουλάκη, μετά το «Κάτι μου κρύβεις» που αγαπήσαμε, επιστρέφει με το δεύτερο μέρος της Τριλογίας της Αθήνας που ανυπομονούμε να διαβάσουμε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Aυτή τη φορά , δολοφόνος είναι ...

Διαβάστε περισσότερα

Κουνταλίνι: Ήσυχη ή σε κίνηση; Παρουσίαση του βιβλίου 16 Ιουνίου στο Aegean College

Ένα βιβλίο για όλους αυτούς από ασκούνται στη Γιόγκα αλλά και για εκείνους που θέλουν να οδηγήσουν την πνευματική τους ζωή σ’ ένα καινούριο επίπεδο είναι το «ΚΟΥΝΤΑΛΙΝΙ: Ήσυχη ή σε κίνηση;» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καφέ Σχολειό. Το υπογράφει ο Swami ...

Διαβάστε περισσότερα

Δυο νέα βιβλία της Κλαίρης Καμπάνη κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Διάπλαση

Δυο νέα βιβλία της συγγραφέας Κλαίρης Καμπάνη μόλις κυκλοφόρησαν στη νέα σειρά «Καμπανοκρουσίες» από τις εκδόσεις Διάπλαση. Το πρώτο βιβλίο της σειράς : «Ο Τίκι Μπουμ και ο πειρατής Τακ θα διδάξει τους μικρούς αναγνώστες , πόσο πραγματικά έχουμε όλοι ανάγκη από ένα σύντροφο στη ζωή μας ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τάσος Αγγελίδης-Γκέντζος μιλάει για το νέο του βιβλίο «Όλα ξεκίνησαν στο κοιμητήριο»

Από τις εκδόσεις Δωδώνη στη σειρά: Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο, κυκλοφορεί το βιβλίο του Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου «Όλα ξεκίνησαν στο κοιμητήριο». Ένα έργο για τον άνθρωπο που ασφυκτιά μέσα στην κοινωνική συμβατικότητα και αποζητά με πάθος την απελευθέρωση. To «Τimelink» εξασφάλισε συνέντευξη με τον δημιουργό του έργου ...

Διαβάστε περισσότερα

"Μια νέα γονική εξουσία χωρίς τιμωρίες και ξύλο"-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gema

Από τις εκδόσεις GEMA κυκλοφορεί το βιβλίο της Catherine Dumonteil- Kremer «Μια νέα γονική εξουσία χωρίς τιμωρίες και ξύλο. Για μια θετική γονεϊκότητα». Πρόκειται για ένα σπουδαίο εγχειρίδιο ,που παρουσιάζει πρακτικές , δοκιμασμένες μεθόδους, συμβουλές και τεχνικές, που θα διδάξουν τους γονείς πώς να μεγαλώσουν επιτυχημένα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το Τραγούδι του Χιλμπίλη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα

Το συγκλονιστικό βιβλίο «Το Τραγούδι του Χιλμπίλη» του Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς βρίσκεται επί 77 εβδομάδες στη λίστα των bestseller των New York Times, πλησιάζοντας το ένα εκατομμύριο αντίτυπα στην Αμερική και οι εκδόσεις ΔΩΜΑ που πάντα επιλέγουν αξιόλογα και ιδιαίτερα βιβλία μας το παρουσιάζουν. «Δεν θα ...

Διαβάστε περισσότερα

O Mάριος Ταραμίδης μιλάει για τη νέα του ποιητική συλλογή με τίτλο «Νυχτερινοί Περίπατοι»

Η νέα ποιητική συλλογή του Μάριου Ταραμίδη, με τίτλο «Νυχτερινοί Περίπατοι»,κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη. Το «Timelink» εξασφάλισε και σας παρουσιάζει συνέντευξη του δημιουργού για το νέο του έργο. -Διαβάζοντας την ποιητική σας συλλογή, ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι το κάθε ένα ποίημα είναι μια μικρή ιστορία ...

Διαβάστε περισσότερα

Μόλις κυκλοφόρησε το συλλογικό μυθιστόρημα «Οι εραστές της Σοκολάτας»

Δέκα συγγραφείς υπογράφουν το  συλλογικό μυθιστόρημα με τίτλο «Οι εραστές της Σοκολάτας».Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δωδώνη –Γενικές Εκδόσεις – Το Σκαθάρι». Μετά από το συλλογικό μυθιστόρημα «Μη μου λες το γιατί» εκδίδεται τώρα και το έργο «Οι εραστές της σοκολάτας» με σκοπό να συγκινήσουν ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ηλίθιος του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι-Κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Το σπουδαίο έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Πρόκειται για μια έκδοση 200 σελίδων που περιλαμβάνει όλο το κείμενο της παράστασης, εισαγωγικό κείμενο των μεταφραστών-διασκευαστών, επίμετρο σε επιμέλεια του σκηνοθέτη, καθώς και αναλυτική εργοβιογραφία του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.  Το έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι "Ο ...

Διαβάστε περισσότερα

«Σαν περάσουν πέντε χρόνια»:Το έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε νέα μετάφραση

«Κι αν τ' Όνειρο δήθεν υψώνει τείχη στην κοιλάδα του Χρόνου, ο Χρόνος το κάνει να πιστέψει πως γέννημα είναι του πόνου». Ένα από τα τελευταία έργα του του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική ,σε νέα μετάφραση. Το βιβλίο «Σαν περάσουν πέντε χρόνια» είναι ...

Διαβάστε περισσότερα

Κλασικά Noir – Ο σκύλος των Μπάσκερβιλ

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί  το βιβλίο του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ "Ο σκύλος των Μπάσκερβιλ".Είναι το τρίτο από τα τέσσερα αστυνομικά μυθιστορήματα με ήρωα τον ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς. Αρχικά δημοσιεύτηκε σε σειρές στο The Strand Magazine από τον Αύγουστο του 1901 έως τον Απρίλιο του ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς για μικρούς αναγνώστες κυκλοφορούν στη σειρά «Γαλάζια Βιβλιοθήκη» των εκδόσεων Μίνωας

Η σειρά «Γαλάζια Βιβλιοθήκη» αποτελεί την πρώτη επαφή των παιδιών με τους κλασικούς συγγραφείς και τις πιο γνωστές και αγαπημένες ιστορίες τους. Χωρισμένα σε κατηγορίες ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, τα διαχρονικά αυτά έργα εξακολουθούν να συναρπάζουν και να ταξιδεύουν μικρούς αλλά και μεγάλους στον ...

Διαβάστε περισσότερα

"Πειθώ" της Τζέιν Όστεν-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν, με τίτλο «Πειθώ», σε μετάφραση της Μαρίας Ανδρέου. Η «Πειθώ» είναι το τελευταίο έργο που ολοκλήρωσε η Τζέην Ώστεν, συγγραφέας της πολυδιαβασμένης «Υπερηφάνειας και προκατάληψης» και πολλών άλλων αγαπημένων μυθιστορημάτων. Στο κατά πολλούς αριστούργημά της, η ...

Διαβάστε περισσότερα

Τρία νέα βιβλία κυκλοφόρησαν στην επιτυχημένη σειρά «Η λέσχη των λαγωνικών»

Τρία νέα βιβλία,στη σειρά "Η λέσχη των λαγωνικών", κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Susaeta. Λίγα λόγια για την υπόθεση: Όλα ξεκίνησαν μια Δευτέρα πρωί, όταν ο πατέρας μας, ο διάσημος αρχαιολόγος Τζέιμς Κάλεντερ, έκανε την εξής ανακοίνωση: «Παιδιά, θα πάμε να ζήσουμε στην Αίγυπτο!» Τα παιδιά της οικογένειας ...

Διαβάστε περισσότερα

…Ή το αυγό την κότα; Χαζές ερωτήσεις και απρόσμενες απαντήσεις του Κάρλο Φραμπέτι

Το βιβλίο του Κάρλο Φραμπέτι, …Ή το αυγό την κότα; Χαζές ερωτήσεις και απρόσμενες απαντήσεις, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera και είναι μια περιπλάνηση στα πιο ετερόκλητα επιστημονικά πεδία —φυσική, χημεία, κβαντική μηχανική, μαθηματικά, νευροεπιστήμη, βιολογία, ρομποτική, χωρίς να παρακάμπτονται η ψυχολογία και η φιλοσοφία. Από ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ασημένια Μάτια» είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος της Ιουλίας Ιωάννου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή

Δίδυμα αδέρφια γεννιούνται αποτελώντας την εκπλήρωση μιας προφητείας, χωρίς να το γνωρίζουν. Οι συνθήκες και οι δεισιδαιμονίες θα τα χωρίσουν. Χρόνια αργότερα θα έχουν εκπληρωθεί τα πρώτα βήματα της προφητείας και οι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος χωρίς να το ξέρουν πλησιάζουν σ’ εκείνη τη νύχτα που ...

Διαβάστε περισσότερα

“Ξεβαμμένα Περάσματα του Χρόνου”

Κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις BOOKSTARS, το βιβλίο του Νικόλα Χαραλάμπους με τίτλο « Ξεβαμμένα Περάσματα του Χρόνου ». Το βιβλίο αυτό είναι μια ποιητική συλλογή 160 σελίδων όπου κάθε σελίδα λέει μια ιδιαίτερη ιστορία που μπορεί να κάνει τον αναγνώστη να ταυτιστεί μαζί της απόλυτα. Μέσα ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν ο Κωστής διαβάζει ποίηση Παλαμά

Ο νεαρός αποκοιμήθηκε στη σκιά ενός δέντρου στο παρκάκι του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων ακριβώς δίπλα από το άγαλμα του Κωστή Παλαμά. Σύντομα θα ξυπνήσει από το θόρυβο των αυτοκινήτων που διέρχονται την οδό Ακαδημίας ή τις φωνές διαδηλωτών. Αντίθετα , ο ποιητής , τυλιγμένος ...

Διαβάστε περισσότερα

Πάρτι για τον ένα χρόνο κυκλοφορίας του βιβλίου «Καίει ο Ήλιος τα Μεσάνυχτα;»

Ήταν Άνοιξη του 2017 όταν το «Καίει ο Ήλιος τα Μεσάνυχτα;» της Πολύμνιας Κοσσόρα έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Από τότε μπήκε στις βιβλιοθήκες μας, μας κράτησε συντροφιά στις διακοπές, μεταφράστηκε στ’ Αγγλικά και ήταν υποψήφιο στα φετινά Βραβεία ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το δώρο» του Στέφανου Ξενάκη είναι πράγματι ένα τετράδιο θαυμάτων!

Tο βιβλίο του Στέφανου Ξενάκη «Το δώρο», που κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Key Books, δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο αυτοβελτίωσης. Θυμίζει μάλλον ένα εκτενές post-it, αισιόδοξο και ενθαρρυντικό, ένα σημείωμα που, αν μπορούσες, θα το τύπωνες και θα το διάβαζες στον εαυτό σου κάθε ...

Διαβάστε περισσότερα