Όταν τα νερά άλλαξαν

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
11 Ιανουαρίου 2019 09:00:00

Κάποτε, ένας μεγάλος προφήτης προειδοποίησε τον κόσμο όλο, ότι πλησίαζε μια μαύρη μέρα για την ανθρωπότητα. Μια μέρα όπου τα νερά, απ’ άκρη σ’ άκρη, θα στέρευαν εντελώς. Λίμνες, ποτάμια, βρύσες, ρυάκια, πηγάδια, όλα θα ξεραίνονταν και δεν θα ήταν δυνατό να βρεθεί ούτε μια σταγόνα νερό. Αυτό θα κρατούσε για τρεις μέρες, κι ύστερα όλα θα γινόντουσαν όπως πριν· ή μάλλον σχεδόν όπως πριν... Ύστερα από τρεις μέρες, τα νερά θα επέστρεφαν στη Γη, ωστόσο δεν θα ήταν τα ίδια. Όποιος δοκίμαζε να πιει από αυτό το καινούργιο νερό, θα έχανε τα λογικά του. Γι' αυτό, έλεγε ο προφήτης, οι άνθρωποι έπρεπε να φυλάξουν νερό, να γεμίσουν στάμνες και κανάτια και να τα βάλουν στην άκρη, ώστε να έχουν να πιουν και να μην τρελαθούν.

 

Τα λόγια αυτά του προφήτη, τα αγνόησαν όλοι. Πώς ήταν δυνατόν να στερέψουν τα νερά του κόσμου όλου; Πώς ήταν δυνατό να μην υπάρχει ούτε μια σταγόνα νερό; Τι σόι προφητεία ήταν ετούτη; Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί. Ο Θεός δεν θα άφηνε να συμβεί κάτι τέτοιο στους ανθρώπους.

Αυτά σκέφτηκαν οι άνθρωποι και συνέχισαν τις δουλειές τους και τις ζωές τους, ξεχνώντας τελείως τα λόγια του προφήτη. Κανείς δεν έβαζε στην άκρη ούτε μια στάμνα νερό, ούτε μια κούπα, καθώς όλοι πίστευαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί.

 

Όλοι παράκουσαν τον προφήτη. Όλοι εκτός από έναν...

Ένας φτωχός χωρικός έδωσε βαρύτητα στα λόγια του προφήτη και από την πρώτη στιγμή, άρχισε να μαζεύει νερό. Πρωί βράδυ, πήγαινε και ερχότανε στα πηγάδια, στις βρύσες, στα ποτάμια και όπου το νερό ήταν γάργαρο και καθαρό. Γέμιζε τις στάμνες του, και μια μια τις κουβαλούσε στη σπηλιά ενός ψηλού λόφου. Εκεί, βαθιά μέσα στη σπηλιά τις έκρυβε για να μην μπορέσει κανείς άλλος να τις βρει, όταν θα έφτανε η καταραμένη μέρα.

Πέρασε, λοιπόν, ο καιρός... Πέρασε, και έφτασε ένα πρωινό που όλα γύρω είχαν αλλάξει. Μόλις οι πρώτες αχτίνες του ήλιου φώτισαν τον τόπο, οι άνθρωποι αντίκρισαν τη μεγάλη συμφορά. Νερό πουθενά. Μόνο ξεραμένη γη. Τότε θυμήθηκαν τα λόγια του προφήτη και πανικόβλητοι έτρεξαν όλοι στα σπίτια τους να σώσουν ό,τι νερό τους είχε απομείνει. Μα δεν τους είχε μείνει τίποτα. Τίποτα που να μπορεί να κρατήσει για τρεις μέρες ή παραπάνω, τίποτα που να μπορεί να φτάσει για όλη την οικογένεια και για τα ζώα, τίποτα που θα μπορούσε να τους γλυτώσει από τη συμφορά. Τις επόμενες τρεις ημέρες η εικόνα ήταν τραγική. Τα μωρά και τα παιδιά έκλαιγαν και φώναζαν, τα ζώα έσκουζαν από τη δίψα, οι ηλικιωμένοι έσβηναν ο ένας μετά τον άλλο και οι νεότεροι μέρα με τη μέρα έχαναν τις δυνάμεις τους, παραληρούσαν. Την τρίτη πια μέρα, όσοι είχαν καταφέρει να αντέξουν, σέρνονταν στη γη, γλείφοντας τις πέτρες, τα φύλλα, τους κορμούς των δέντρων, ό,τι θα μπορούσε να έχει κρατήσει έστω και μια σταγόνα νερό.

 

Ο μόνος που είχε καταφέρει να γλυτώσει από τούτο το κακό ήταν ο φτωχός χωρικός. Αποτραβηγμένος στη σπηλιά του, καθόταν δίπλα στις στάμνες του και έπινε το νερό του λίγο λίγο για να μη του σωθεί. Άκουγε τα κλάματα των μωρών, τα ουρλιαχτά των μανάδων τους, τις κραυγές των συνανθρώπων του, τα παρακάλια τους στον Θεό, τις προσευχές τους για έλεος... Άκουγε τον πόνο των συνανθρώπων του, τους άκουγε να βασανίζονται, να σβήνουν από τη δίψα, κι μέσα του έσπαγε. Ήθελε να τρέξει να τους δώσει από το νερό του, αλλά από την άλλη, αν τους έδινε νερό, δεν θα έμενε αρκετό για κείνον. Κι εκείνος ήταν ο μόνος που είχε προνοήσει, είχε φροντίσει τον εαυτό του, είχε πάρει την προφητεία στα σοβαρά, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι είχαν αδιαφορήσει. Ήταν σκληρό αυτό που συνέβαινε, αλλά έφταιγαν! Ήταν υπεύθυνοι για τις πράξεις τους, για την επιλογή τους, για το κακό που τους είχε βρει.

Αυτά σκεφτόταν και για να μην υποφέρει άλλο, έκλεισε τα αυτιά του και κουλουριάστηκε σε μια γωνιά παραμιλώντας, να ακούει μόνο τη φωνή του και τίποτα άλλο.

 

Κι ύστερα έφτασε η τέταρτη μέρα. Η μέρα που τα νερά θα έτρεχαν πάλι, θα γέμιζαν ποτάμια, πηγάδια, καταρράχτες, βρύσες... Με τις πρώτες αχτίνες του ήλιου, σαν μελωδία ακούστηκε το κελαρυστό νεράκι. Όσοι είχαν καταφέρει να δουν το φως αυτής της μέρας, έπεσαν στα νερά κλαίγοντας από χαρά, και έπιναν, έπιναν χωρίς σταματημό. Κανείς δεν θυμόταν τα λόγια του προφήτη, κανείς δεν θυμόταν ότι αν έπινε από τα καινούργια νερά, θα έχανε τα λογικά του, θα τρελαινόταν. Αλλά, ακόμα και αν κάποιος το θυμόταν, μέσα στη δίψα του και μπροστά στη θέα του τρεχούμενου νερού, να αντισταθεί ήταν δυνατό;

 

Η τέταρτη μέρα βρήκε και τον φτωχό χωρικό, κρυμμένο στη σπηλιά του, κουλουριασμένο στη γωνιά του, δίπλα στις στάμνες του με το νερό. Κι ήταν η πρώτη φορά που οι κραυγές που έφταναν στη σπηλιά του ήταν κραυγές χαράς, αλαλαγμοί, τραγούδια και γέλια. Η περιέργεια τον έκανε να βγει από τη σπηλιά και για πρώτη φορά να κατέβει κάτω, στο κοντινό χωριό, στο χωριό του.

Σαν έφτασε εκεί, είδε όλο τον κόσμο έξω στους δρόμους. Φίλοι, γνωστοί, γείτονες, ο φούρναρης, ο ράφτης, ο σιδεράς, όλοι ήταν έξω από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, έπιναν νερό, γελούσαν και μιλούσαν. Ο χωρικός τούς έβλεπε από μακριά και τους αναγνώριζε, ωστόσο κάτι πάνω τους ήταν διαφορετικό, κάτι είχε αλλάξει. Σαν πλησίασε, διαπίστωσε ότι μιλούσαν διαφορετική γλώσσα, ότι δεν τον αναγνώριζαν και το χειρότερο δεν έδειχναν να θυμούνται τίποτα από όσα είχαν συμβεί τις τελευταίες τρεις μέρες. Εκείνος προσπάθησε να τους εξηγήσει, να τους μιλήσει για την προφητεία, για τα νερά που άλλαξαν, αλλά μάταια. Δεν μιλούσαν πια την ίδια γλώσσα· ούτε καν οι κινήσεις τους δεν ήταν οι ίδιες. Σύντομα, κατάλαβε ότι τώρα κοιτούσαν εκείνον περίεργα, σαν να ήταν εκείνος τρελός, σαν να είχε χάσει τα λογικά του. Άλλοι άρχισαν να απομακρύνονται φοβισμένοι, άλλοι του έριχναν βλέμματα λύπησης και άλλοι τον κοιτούσαν εχθρικά. Απογοητευμένος πήρε τον δρόμο για τη σπηλιά του, αποφασισμένος να μην ξαναγυρίσει ποτέ πίσω σε έναν τόπο όπου επικρατούσε πια η τρέλα.

 

Εκεί τον βρήκαν οι επόμενες μέρες και νύχτες, εκεί τον βρήκαν οι επόμενες εβδομάδες. Μόνο που όσο περνούσε ο καιρός, οι μέρες τού φαίνονταν μακρύτερες, ατελείωτες, αβάσταχτες. Μόνος μέσα στη σπηλιά του, να μιλά με τον εαυτό του, να κοιτά του υγρούς τοίχους, να μην έχει κανέναν να πει μια κουβέντα, να μην έχει κανέναν έστω να τσακωθούν, να μην έχει κανέναν να του προσφέρει λίγο από το νερό του. Το νερό του! Το νερό που φύλαγε ακριβοθώρητα για να μη χάσει τα λογικά του. Μόνο που τώρα ένιωθε ότι αυτό ακριβώς του συνέβαινε. Έχανε τα λογικά του! Όχι από την τρέλα του νερού αλλά από μια άλλη τρέλα πολύ πιο επικίνδυνη. Τη μοναξιά.

 

Είχε περάσει πια πάνω από μήνας, όταν ένα πρωινό ο χωρικός σηκώθηκε, πετάχτηκε έξω από τη σπηλιά και με γοργό βήμα, κατευθύνθηκε προς το κοντινό χωριό... το χωριό του. Στην είσοδο του χωριού βρισκόταν μια πηγή. Ο χωρικός περπάτησε αποφασιστικά προς το μέρος της, πλησίασε και χωρίς να διστάσει καθόλου έσκυψε... και ήπιε από το νερό της. Μια γουλιά ήταν αρκετή. Σαν σήκωσε το κεφάλι του ήταν πια κι εκείνος ένας σαν όλους τους άλλους. Δεν θυμόταν ούτε την προφητεία, ούτε τη σπηλιά του, ούτε τις στάμνες με το νερό του. Δεν θυμόταν τη γλώσσα που πριν λίγα δευτερόλεπτα μιλούσε, δεν θυμόταν τίποτε πριν τη στιγμή που ήπιε το νερό. Ευτυχισμένος, μιλούσε με τους ανθρώπους γύρω του, επικοινωνούσε,  σαν να μην είχαν χωριστεί ποτέ, σαν να μη μιλούσαν διαφορετική γλώσσα μόλις λίγο καιρό πριν.

Όσο για κείνους; Εκείνοι θυμόντουσαν καλά την τελευταία του επίσκεψη στο χωριό τους. Ήταν εκείνος ο τρελός άντρας που είχε εμφανιστεί τότε και δεν μπορούσε κανείς να τον καταλάβει. Τότε! Γιατί τώρα, ήταν αλλιώς! Τώρα ήταν φυσιολογικός, σαν και αυτούς. Τώρα όλοι τον καταλάβαιναν και όλοι τον θαύμαζαν, γιατί, όπως και να το κάνουμε, ήταν ο τρελός που σαν από θαύμα... βρήκε τα λογικά του!

 

Πηγή: Idries Shah, Tales of the Dervishes, Panther, 1973

Απόδοση στα ελληνικά: Μαρία Ζουράρη

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Ηλίβατος πέτρη της Κατερίνας Κατσίρη-Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

H ποίηση της Κατερίνας Κατσίρη σε αγκίζει ...σε συγκινεί …. Προσπαθεί μέσα από τα ποιήματά της να εκφράσει κυρίως αυτό που κρύβει η ζωή… Είναι σημαντικό να διαβαστεί απ’ όλους μας γιατί η ποίηση βελτιώνει τη ζωή. Ο έρωτας απόμεινε πληγή στην πέτρα που κρατιέμαι δρόμος Κάποια μέρα που θα βγεις από ...

Διαβάστε περισσότερα

Μεσ' από τις θάλασσες της Στέλλας Ρωτού-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Στη σειρά ελληνική πεζογραφία των εκδόσεων Γκοβόστη κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Στέλλας Ρώτου με τίτλο «Μεσ' από τις θάλασσες». «Το όνειρο που έμεινε όνειρο είναι η απαρχή ενός καινούργιου στόχου…» Μέσα από 14 διηγήματα, με λόγο αυθεντικό και με προσωπικό στυλ, η συγγραφέας κατορθώνει να ακτινογραφήσει ...

Διαβάστε περισσότερα

Festen – Οικογενειακή γιορτή- Βασισμένο στην ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ

Το «Festen» είναι σήμερα μια ταινία-σταθμός.Με ένα σενάριο-γροθιά στο στομάχι, με τον πρώτο και μόνο λόγο να έχουν οι ηθοποιοί κι αυτό το μακρύ ταξίδι μιας ημέρας μέσα στη νύχτα, στη νύχτα της ανθρώπινης ψυχής. Κυκλοφόρησε  για πρώτη φορά στα ελληνικά σε βιβλίο από την Κάπα ...

Διαβάστε περισσότερα

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Νίκου Ταμπάκη με τίτλο «Από τη Θερμοκρασία στη γνώση»

«…γιὰ νὰ φτάσουμε στὰ ἄγνωστο πρέπει νὰ περάσουμε ἀπό γνωστοὺς δρόμους· ἀπό αὑτούς ἀσφαλέστερος εἶναι ἡ λεωφόρος τῆς Θερμοδυναμικῆς». G.Ν. LEWIS Πόσο συνειδητοποιοῦμε τόν μοναδικὸ πλοῦτο μας; Ὁ καθένας εἶναι κάτοχος ἑνός δείγματος τοῦ πολυπλοκότερου φυσικοῦ ἀντικειμένου, τοῦ πιὸ ἐντυπωσιακοῦ προϊόντος τῆς Ἐξέλιξης – τοῦ ...

Διαβάστε περισσότερα

"Τα Πλωτά Νησιά - Πέρα απ' τα Πλωτά Νησιά" του Εουτζένιο Μπάρμπα –Εκδόσεις Δωδώνη

Ξανακυκλοφορεί σε νέα, συμπληρωμένη έκδοση το βιβλίο του Εουτζένιο Μπάρμπα "Τα Πλωτά Νησιά"από τις εκδόσεις Δωδώνη. Η παρούσα ανανεωμένη έκδοση περιέχει και κεφάλαια από το βιβλίο Πέρα απ’ τα Πλωτά Νησιά. O Eουτζένιο Μπάρμπα είναι ένας ζωντανός  θρύλος του θεάτρου. Ανάμεσα στα πολυάριθμα βραβεία και τις ...

Διαβάστε περισσότερα

Bράβευση του Γ. Δαρδανού για την πολύτιμη προσφορά του στα γράμματα και τις επιστήμες,με τις εκδόσεις του!

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Γιώργο Δαρδανό (εκδόσεις Gutenberg-Τυπωθήτω) «για το σύνολο της υπερπεντηκονταετούς αδιάλειπτης προσφοράς στα γράμματα και τις επιστήμες με τις εκδόσεις του που αποτελούν ουσιαστική πολιτιστική συμβολή στη διάδοση στη σημερινή Ελλάδα των σημαντικών κλασικών έργων παγκόσμιας ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το αγόρι» του Μάρκους Μαλτ-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οpera

Οι εκδόσεις Opera για μια ακόμη φορά μας προτείνουν βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε.Βιβλία που θα μας  προβληματίσουν. Διαβάζοντας «Το αγόρι» του Μάρκους Μαλτ,από την πρώτη κιόλας σελίδα,νομίζεις ότι ταξιδεύεις σε μια καλογυρισμένη κινηματογραφική ταινία. Η περιγραφή του κόβει την ανάσα. Δεν μπορείς να αφήσεις το ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν τα νερά άλλαξαν

Κάποτε, ένας μεγάλος προφήτης προειδοποίησε τον κόσμο όλο, ότι πλησίαζε μια μαύρη μέρα για την ανθρωπότητα. Μια μέρα όπου τα νερά, απ’ άκρη σ’ άκρη, θα στέρευαν εντελώς. Λίμνες, ποτάμια, βρύσες, ρυάκια, πηγάδια, όλα θα ξεραίνονταν και δεν θα ήταν δυνατό να βρεθεί ούτε μια ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Γεωργία Παρασκευά μιλάει για τη σπουδαιότητα της «Επιστροφής των Παραμυθιών» στη ζωή μας

«Η Επιστροφή των Παραμυθιών» το νέο έργο της Γεωργίας Παρασκευά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη. Το Timelink εξασφάλισε συνέντευξη με τη συγγραφέα και σας την παρουσιάζει: - Πώς μπορούμε να «βάλουμε» τη χώρα των παραμυθιών στη ζωή μας; Τη Χώρα των Παραμυθιών μπορούμε να τη «βάλουμε» ...

Διαβάστε περισσότερα

«Δικαιοσύνη» του σπουδαίου Φρήντριχ Ντύρρενματτ από τις εκδόσεις Ροές

Από τις εκδόσεις Ροές, και στη σειρά «Γερμανόφωνοι συγγραφείς», επανακυκλοφορεί σε «ανανεωμένη» Β΄ έκδοση το μυθιστόρημα Δικαιοσύνη του σπουδαίου Φρήντριχ Ντύρρενματτ. Μέσα σε ένα κατάμεστο εστιατόριο, ο σύμβουλος του καντονιού της Ζυρίχης Ίζαακ Κόλερ πυροβολεί θανάσιμα τον φίλο του και καθηγητή γερμανικής φιλολογίας Βίντερ μπροστά στα ...

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο « Στέλλα» του Γκαίτε κυκλοφορεί σε μια έκδοση υψηλής αισθητικής από την Κάπα Εκδοτική

Κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική,το θεατρικό έργο του Γκαίτε «Στέλλα», για πρώτη φορά στα ελληνικά, σε μία εξαιρετική μετάφραση από τον καταξιωμένο Έλληνα μεταφραστή Γιώργο Δεπάστα ενώ στη φιλολογική επιμέλεια ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος. Αξίξει να αναφέρουμε ότι η έκδοση είναι πραγματικό "κόσμημα" και τον σχεδιασμό της ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ανασυνειδησία -Ιπποκρατίδης τύραννος και τυραννούμενος "του Αλέξανδρου Αρδαβάνη

Ο ογκολόγος και ποιητής Αλέξανδρος Αρδαβάνης καταγράφει σκέψεις και συναισθήματα στη νέα του ποιητική συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Ο Αλέξανδρος Αρδαβάνης στην παρουσίαση του βιβλίου του είχε δηλώσει: «Πρέπει να γίνεσαι κι εσύ πολυμήχανος. Να κάνεις διαρκώς πιρουέτες ανάμεσα στο απρόσιτο πάντα “ιδανικό” και ...

Διαβάστε περισσότερα

Από τις εκδόσεις Αιώρα κυκλοφορεί το κλασικό βιβλίο "Μαξ Χάβελααρ ή Οι δημοπρασίες καφέ της Ολλανδικής Εμπορικής Εταιρείας Moυλτατούλι".

Από τις εκδόσεις Αιώρα κυκλοφορεί το κλασικό βιβλίο "Μαξ Χάβελααρ ή Οι δημοπρασίες καφέ της Ολλανδικής Εμπορικής Εταιρείας, του Μουλτατούλι". Ο Μαξ Χάβελααρ, Ολλανδός δημόσιος υπάλληλος, καταφθάνει στο νέο του πόστο στην Ιάβα, ολλανδική αποικία κατά τον 19ο αιώνα, όπου διαπιστώνει τη διαφθορά και την εκμετάλλευση που ...

Διαβάστε περισσότερα

Το εμβληματικό διήγημα του Γ. Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής του ταξίδιον» κυκλοφορεί στη Μικρή Σειρά των Εκδόσεων Αιώρα.

Ο Γεώργιος Βιζυηνός δεν παλιώνει, δεν φθείρεται με τον χρόνο. Η ανάγνωση των έργων του, κάθε φορά, ευφραίνει την καρδιά. Τα διηγήματά του, κείμενα υψηλής λογοτεχνικής αξίας, απα- ράμιλλου γλωσσικού πλούτου και αποκαλυπτικά ψυχογραφήματα, έχουν γίνει ακρογωνιαίος λίθος της λογοτεχνικής μας ιστορίας αλλά και της ελληνικότητας. Το ...

Διαβάστε περισσότερα

" Ο Φάρος " του Κόνορ Μακφέρσον κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Ακροβατώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στο θρίλερ, τη μαύρη κωμωδία, τις κλασσικές ιστορίες μυστηρίου, το δράμα, τον μαγικό ρεαλισμό, με χιούμορ, με εξαιρετικά διαγραμμένους χαρακτήρες και ευφυείς διαλόγους, το έργο είναι στην ουσία ένα «μακρύ ταξίδι της νύχτας μέσα στη μέρα». Mια τρυφερή παραβολή για την εξιλέωση ...

Διαβάστε περισσότερα

Το « Μικρό Πόνι » του Πάκο Μπεθέρα κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

«Αν φυσιολογικός είναι αυτός που μισεί το διαφορετικό, τότε το παιδί μου δεν θέλω να είναι ούτε φυσιολογικό, ούτε συνηθισμένο». Το βαθειά κοινωνικό και πολύ ευαίσθητο αυτό έργο του βραβευμένου Πάκο Μπεθέρα, αποτελεί μια γροθιά στο στομάχι. Ένα έργο επίκαιρο, το οποίο αφορά στο σχολικό ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ναπολέων» του Έμιλ Λούντβιχ –Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη

To εμβληματικό βιβλίο «Ναπολέων» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Πρόκειται για μια βιογραφία του Ναπολέοντα, που η στρατηγική και πολιτική ιδιοφυΐα του τον οδήγησαν στο θρόνο του αυτοκράτορα των Γάλλων. Με τη θέληση και την ευφυΐα του σφράγισε την Γαλλία. Ο Έμιλ Λούντβιχ με ζωντανό ...

Διαβάστε περισσότερα

Το σπουδαίο έργο του διαλογιστή Thich Nhat Hanh "Φόβος-Πώς να διώξουμε την τοξική παρουσία του από τη ζωή μας "κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα

«Όταν δεν νιώθεις φόβο, μπορείς να δεις πιο καθαρά πώς συνδέεσαι με τους άλλους. Όταν δεν νιώθεις φόβο, έχεις περισσότερο χώρο για κατανόηση και συμπόνια. Όταν δεν νιώθεις φόβο, είσαι πραγματικά ελεύθερος». Το δεύτερο βιβλίο, μετά τη «Σιωπή», του Τικ Νιατ Χαν, που κυκλοφορεί στα ελληνικά ...

Διαβάστε περισσότερα

Οπου κι αν σκάψεις είναι φως – Ημερολόγιο 2019 Αιώρα

Οι Εκδόσεις Αιώρα μας προτείνουν ,για μια ακόμη χρονιά ,ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ημερολόγιο για το 2019 .Είναι μικρά "κοσμήματα αισθητικής"που έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό. Ανάμεσα τους και εγώ που περιμένω πάντα με την ίδια ανυπομονησία να δω τα νεα χρώματα και τα υπέροχα αποφεύγματα που μέσα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ένας γιός»:Το βραβευμένο μυθιστόρημα του Αλεχάντρο Παλόμας κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Opera

Για μια ακόμη φορά οι εκδόσεις Opera επιλέγουν εκδοτικές προτάσεις που θα μας εντυπωσιάσουν και θα μας ταξιδέψουν σ'εναν κόσμο μαγικό... Eίναι δύσκολο να διακρίνεις την πραγματικότητα από τη λογοτεχνική επινόηση του Αλεχάντρο Παλόμας. Μέσα από τα βιβλία του δημιούργησε σπουδαίες προσωπικότητες.Ο ίδιος έχει δηλώσει:«Είναι πολύ ...

Διαβάστε περισσότερα

"Iστορία μιας λευκής φάλαινας" του Λουίς Σεπούλβεδα-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera

Το καινούργιο βιβλίο του Λουίς Σεπούλβεδα, «Iστορία μιας λευκής φάλαινας» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Opera. Ο Λουίς Σεπούλβεδα είναι από τους πλέον διάσημους Χιλιανούς συγγραφείς , με πλούσιο ιστορικό κοινωνικής και πολιτικής δράσης. Η ζωή του είναι μια διαρκής περιπλάνηση και συλλογή εμπειριών, που ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Το σπαθί του στρατηλάτη – Οι περιπέτειες του ήπιου θερμοκήπιου 4

Στο τέταρτο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς του Χρήστου Δημόπουλου για παιδιά και εφήβους, ο Ήπιος Θερμοκήπιος αναζητά το χαμένο σπαθί του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συνδυάζοντας πάντα το χιούμορ και την περιπέτεια με τη μάθηση. Εκπληκτική η γραφή του Χρήστου Δημόπουλου με στοιχεία ιστορικής περιπέτειας. Λίγα λόγια για την ...

Διαβάστε περισσότερα

Ταπεινωμένοι και καταφρονεμένοι του Φιόντορ Ντοστογιέβσκη-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Το μυθιστόρημα αυτό ανήκει στα μεγάλα έργα του συγγραφέα και παρουσιάζει με απλή και ρεαλιστική γραφή τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής του.Κοινωνικές αντιφάσεις, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων. Μέσα στο μυθιστόρημα "Ταπεινωμένοι και καταφρονεμένοι" αντικρίζουμε τη φτώχεια, την αδικία αλλά και τον ξεπεσμό των ταπεινών και καταφρονεμένων! Λίγα ...

Διαβάστε περισσότερα