Όταν τα νερά άλλαξαν

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
11 Ιανουαρίου 2019 09:00:00

Κάποτε, ένας μεγάλος προφήτης προειδοποίησε τον κόσμο όλο, ότι πλησίαζε μια μαύρη μέρα για την ανθρωπότητα. Μια μέρα όπου τα νερά, απ’ άκρη σ’ άκρη, θα στέρευαν εντελώς. Λίμνες, ποτάμια, βρύσες, ρυάκια, πηγάδια, όλα θα ξεραίνονταν και δεν θα ήταν δυνατό να βρεθεί ούτε μια σταγόνα νερό. Αυτό θα κρατούσε για τρεις μέρες, κι ύστερα όλα θα γινόντουσαν όπως πριν· ή μάλλον σχεδόν όπως πριν... Ύστερα από τρεις μέρες, τα νερά θα επέστρεφαν στη Γη, ωστόσο δεν θα ήταν τα ίδια. Όποιος δοκίμαζε να πιει από αυτό το καινούργιο νερό, θα έχανε τα λογικά του. Γι' αυτό, έλεγε ο προφήτης, οι άνθρωποι έπρεπε να φυλάξουν νερό, να γεμίσουν στάμνες και κανάτια και να τα βάλουν στην άκρη, ώστε να έχουν να πιουν και να μην τρελαθούν.

 

Τα λόγια αυτά του προφήτη, τα αγνόησαν όλοι. Πώς ήταν δυνατόν να στερέψουν τα νερά του κόσμου όλου; Πώς ήταν δυνατό να μην υπάρχει ούτε μια σταγόνα νερό; Τι σόι προφητεία ήταν ετούτη; Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί. Ο Θεός δεν θα άφηνε να συμβεί κάτι τέτοιο στους ανθρώπους.

Αυτά σκέφτηκαν οι άνθρωποι και συνέχισαν τις δουλειές τους και τις ζωές τους, ξεχνώντας τελείως τα λόγια του προφήτη. Κανείς δεν έβαζε στην άκρη ούτε μια στάμνα νερό, ούτε μια κούπα, καθώς όλοι πίστευαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί.

 

Όλοι παράκουσαν τον προφήτη. Όλοι εκτός από έναν...

Ένας φτωχός χωρικός έδωσε βαρύτητα στα λόγια του προφήτη και από την πρώτη στιγμή, άρχισε να μαζεύει νερό. Πρωί βράδυ, πήγαινε και ερχότανε στα πηγάδια, στις βρύσες, στα ποτάμια και όπου το νερό ήταν γάργαρο και καθαρό. Γέμιζε τις στάμνες του, και μια μια τις κουβαλούσε στη σπηλιά ενός ψηλού λόφου. Εκεί, βαθιά μέσα στη σπηλιά τις έκρυβε για να μην μπορέσει κανείς άλλος να τις βρει, όταν θα έφτανε η καταραμένη μέρα.

Πέρασε, λοιπόν, ο καιρός... Πέρασε, και έφτασε ένα πρωινό που όλα γύρω είχαν αλλάξει. Μόλις οι πρώτες αχτίνες του ήλιου φώτισαν τον τόπο, οι άνθρωποι αντίκρισαν τη μεγάλη συμφορά. Νερό πουθενά. Μόνο ξεραμένη γη. Τότε θυμήθηκαν τα λόγια του προφήτη και πανικόβλητοι έτρεξαν όλοι στα σπίτια τους να σώσουν ό,τι νερό τους είχε απομείνει. Μα δεν τους είχε μείνει τίποτα. Τίποτα που να μπορεί να κρατήσει για τρεις μέρες ή παραπάνω, τίποτα που να μπορεί να φτάσει για όλη την οικογένεια και για τα ζώα, τίποτα που θα μπορούσε να τους γλυτώσει από τη συμφορά. Τις επόμενες τρεις ημέρες η εικόνα ήταν τραγική. Τα μωρά και τα παιδιά έκλαιγαν και φώναζαν, τα ζώα έσκουζαν από τη δίψα, οι ηλικιωμένοι έσβηναν ο ένας μετά τον άλλο και οι νεότεροι μέρα με τη μέρα έχαναν τις δυνάμεις τους, παραληρούσαν. Την τρίτη πια μέρα, όσοι είχαν καταφέρει να αντέξουν, σέρνονταν στη γη, γλείφοντας τις πέτρες, τα φύλλα, τους κορμούς των δέντρων, ό,τι θα μπορούσε να έχει κρατήσει έστω και μια σταγόνα νερό.

 

Ο μόνος που είχε καταφέρει να γλυτώσει από τούτο το κακό ήταν ο φτωχός χωρικός. Αποτραβηγμένος στη σπηλιά του, καθόταν δίπλα στις στάμνες του και έπινε το νερό του λίγο λίγο για να μη του σωθεί. Άκουγε τα κλάματα των μωρών, τα ουρλιαχτά των μανάδων τους, τις κραυγές των συνανθρώπων του, τα παρακάλια τους στον Θεό, τις προσευχές τους για έλεος... Άκουγε τον πόνο των συνανθρώπων του, τους άκουγε να βασανίζονται, να σβήνουν από τη δίψα, κι μέσα του έσπαγε. Ήθελε να τρέξει να τους δώσει από το νερό του, αλλά από την άλλη, αν τους έδινε νερό, δεν θα έμενε αρκετό για κείνον. Κι εκείνος ήταν ο μόνος που είχε προνοήσει, είχε φροντίσει τον εαυτό του, είχε πάρει την προφητεία στα σοβαρά, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι είχαν αδιαφορήσει. Ήταν σκληρό αυτό που συνέβαινε, αλλά έφταιγαν! Ήταν υπεύθυνοι για τις πράξεις τους, για την επιλογή τους, για το κακό που τους είχε βρει.

Αυτά σκεφτόταν και για να μην υποφέρει άλλο, έκλεισε τα αυτιά του και κουλουριάστηκε σε μια γωνιά παραμιλώντας, να ακούει μόνο τη φωνή του και τίποτα άλλο.

 

Κι ύστερα έφτασε η τέταρτη μέρα. Η μέρα που τα νερά θα έτρεχαν πάλι, θα γέμιζαν ποτάμια, πηγάδια, καταρράχτες, βρύσες... Με τις πρώτες αχτίνες του ήλιου, σαν μελωδία ακούστηκε το κελαρυστό νεράκι. Όσοι είχαν καταφέρει να δουν το φως αυτής της μέρας, έπεσαν στα νερά κλαίγοντας από χαρά, και έπιναν, έπιναν χωρίς σταματημό. Κανείς δεν θυμόταν τα λόγια του προφήτη, κανείς δεν θυμόταν ότι αν έπινε από τα καινούργια νερά, θα έχανε τα λογικά του, θα τρελαινόταν. Αλλά, ακόμα και αν κάποιος το θυμόταν, μέσα στη δίψα του και μπροστά στη θέα του τρεχούμενου νερού, να αντισταθεί ήταν δυνατό;

 

Η τέταρτη μέρα βρήκε και τον φτωχό χωρικό, κρυμμένο στη σπηλιά του, κουλουριασμένο στη γωνιά του, δίπλα στις στάμνες του με το νερό. Κι ήταν η πρώτη φορά που οι κραυγές που έφταναν στη σπηλιά του ήταν κραυγές χαράς, αλαλαγμοί, τραγούδια και γέλια. Η περιέργεια τον έκανε να βγει από τη σπηλιά και για πρώτη φορά να κατέβει κάτω, στο κοντινό χωριό, στο χωριό του.

Σαν έφτασε εκεί, είδε όλο τον κόσμο έξω στους δρόμους. Φίλοι, γνωστοί, γείτονες, ο φούρναρης, ο ράφτης, ο σιδεράς, όλοι ήταν έξω από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, έπιναν νερό, γελούσαν και μιλούσαν. Ο χωρικός τούς έβλεπε από μακριά και τους αναγνώριζε, ωστόσο κάτι πάνω τους ήταν διαφορετικό, κάτι είχε αλλάξει. Σαν πλησίασε, διαπίστωσε ότι μιλούσαν διαφορετική γλώσσα, ότι δεν τον αναγνώριζαν και το χειρότερο δεν έδειχναν να θυμούνται τίποτα από όσα είχαν συμβεί τις τελευταίες τρεις μέρες. Εκείνος προσπάθησε να τους εξηγήσει, να τους μιλήσει για την προφητεία, για τα νερά που άλλαξαν, αλλά μάταια. Δεν μιλούσαν πια την ίδια γλώσσα· ούτε καν οι κινήσεις τους δεν ήταν οι ίδιες. Σύντομα, κατάλαβε ότι τώρα κοιτούσαν εκείνον περίεργα, σαν να ήταν εκείνος τρελός, σαν να είχε χάσει τα λογικά του. Άλλοι άρχισαν να απομακρύνονται φοβισμένοι, άλλοι του έριχναν βλέμματα λύπησης και άλλοι τον κοιτούσαν εχθρικά. Απογοητευμένος πήρε τον δρόμο για τη σπηλιά του, αποφασισμένος να μην ξαναγυρίσει ποτέ πίσω σε έναν τόπο όπου επικρατούσε πια η τρέλα.

 

Εκεί τον βρήκαν οι επόμενες μέρες και νύχτες, εκεί τον βρήκαν οι επόμενες εβδομάδες. Μόνο που όσο περνούσε ο καιρός, οι μέρες τού φαίνονταν μακρύτερες, ατελείωτες, αβάσταχτες. Μόνος μέσα στη σπηλιά του, να μιλά με τον εαυτό του, να κοιτά του υγρούς τοίχους, να μην έχει κανέναν να πει μια κουβέντα, να μην έχει κανέναν έστω να τσακωθούν, να μην έχει κανέναν να του προσφέρει λίγο από το νερό του. Το νερό του! Το νερό που φύλαγε ακριβοθώρητα για να μη χάσει τα λογικά του. Μόνο που τώρα ένιωθε ότι αυτό ακριβώς του συνέβαινε. Έχανε τα λογικά του! Όχι από την τρέλα του νερού αλλά από μια άλλη τρέλα πολύ πιο επικίνδυνη. Τη μοναξιά.

 

Είχε περάσει πια πάνω από μήνας, όταν ένα πρωινό ο χωρικός σηκώθηκε, πετάχτηκε έξω από τη σπηλιά και με γοργό βήμα, κατευθύνθηκε προς το κοντινό χωριό... το χωριό του. Στην είσοδο του χωριού βρισκόταν μια πηγή. Ο χωρικός περπάτησε αποφασιστικά προς το μέρος της, πλησίασε και χωρίς να διστάσει καθόλου έσκυψε... και ήπιε από το νερό της. Μια γουλιά ήταν αρκετή. Σαν σήκωσε το κεφάλι του ήταν πια κι εκείνος ένας σαν όλους τους άλλους. Δεν θυμόταν ούτε την προφητεία, ούτε τη σπηλιά του, ούτε τις στάμνες με το νερό του. Δεν θυμόταν τη γλώσσα που πριν λίγα δευτερόλεπτα μιλούσε, δεν θυμόταν τίποτε πριν τη στιγμή που ήπιε το νερό. Ευτυχισμένος, μιλούσε με τους ανθρώπους γύρω του, επικοινωνούσε,  σαν να μην είχαν χωριστεί ποτέ, σαν να μη μιλούσαν διαφορετική γλώσσα μόλις λίγο καιρό πριν.

Όσο για κείνους; Εκείνοι θυμόντουσαν καλά την τελευταία του επίσκεψη στο χωριό τους. Ήταν εκείνος ο τρελός άντρας που είχε εμφανιστεί τότε και δεν μπορούσε κανείς να τον καταλάβει. Τότε! Γιατί τώρα, ήταν αλλιώς! Τώρα ήταν φυσιολογικός, σαν και αυτούς. Τώρα όλοι τον καταλάβαιναν και όλοι τον θαύμαζαν, γιατί, όπως και να το κάνουμε, ήταν ο τρελός που σαν από θαύμα... βρήκε τα λογικά του!

 

Πηγή: Idries Shah, Tales of the Dervishes, Panther, 1973

Απόδοση στα ελληνικά: Μαρία Ζουράρη

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

«Η σοφία των λύκων» της Έλι Ράντινγκερ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ο λύκος αποτελεί σύμβολο δύναμης κι ελευθερίας, κομμάτι ιστοριών εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κάποτε ήταν το θηλαστικό με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση στον πλανήτη, καλύπτοντας σχεδόν όλο το βόρειο ημισφαίριο.Σήμερα, εξαιτίας της συστηματικής του εξόντωσης συναντάται σε μικρούς πληθυσμούς. Η Ελι Ράντινγκερ έχοντας μελετήσει επί χρόνια ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ανακαλύψτε το μαθησιακό στυλ του παιδιού σας"κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάλιος

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά ταλέντα ,διαφορετικό μαθησιακό στυλ και διαφορετικό δημιουργικό τρόπο έκφρασης. Αλήθεια ποιος είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος για να μελετά ένα παιδί; Και ποια είναι τα είδη του μαθησιακού στυλ; Οι βασικές κατηγορίες είναι οι εξής τρεις: ο ακουστικός, ο οπτικός και ο κιναισθητικός ...

Διαβάστε περισσότερα

«Φωτιά στο παρελθόν»: Το νέο βιβλίο της Γερακίνας Μπουρίκα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανός

Το νέο βιβλίο της Γερακίνας Μπουρίκα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ωκεανός». Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο στη σειρά με τον τίτλο «Φωτιά στο Παρελθόν». Και σε αυτό το βιβλίο της ξεχωρίζει και εντυπωσιάζει η μοναδική της γραφή…. Ζωντανή αφήγηση που σε συνεπαίρνει… Δεν αφήνεις το ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ο χάρτης του Λευτέρη" της Κατερίνας Λαγού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Μετά την επιτυχημένη έκδοση στη σειρά μικρή πυξίδα των εκδόσεων Ψυχογιός της βιογραφίας του Χαρίλαου Τρικούπη ,η Κατερίνα Λαγού προχωρά με σταθερά βήματα σε ένα ακόμη σπουδαίο ιστορικό πρόσωπο. Οι μικροί αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Έλληνα πολιτικό που διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Βικτόρια Χίσλοπ στις εκδόσεις Ψυχογιός!

Η  Βικτόρια Χίσλοπ, συγγραφέα της μεγάλης μυθιστορηματικής επιτυχίας ΤΟ ΝΗΣΙ, που πούλησε περισσότερα από 6,2 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, υποδέχονται με μεγάλη χαρά οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ! Το νέο βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ θα κυκλοφορήσει τον Μάιο στα αγγλικά με τίτλο THOSE WHO ARE LOVED, ενώ τον Οκτώβριο ...

Διαβάστε περισσότερα

«Όταν ήρθαν οι γλάροι» της Γλυκερίας Γκρέκου- Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Μέσα από ολοζώντανες εικόνες με φόντο το απέραντο γαλάζιο η Γλυκερία Γκρέκου παρουσιάζει μια όμορφη ιστορία με θέμα της σπουδαιότητα της μοιρασιάς και της αληθινής αγάπης. Μέσα από τα μάτια της οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν τόσο σπουδαίες έννοιες και εντοπίζουν το πραγματικό νόημα της ζωής. Τα ...

Διαβάστε περισσότερα

"Η Mις Τήρια με τα μαγικά πλάσματα – Τζοϊ Κέλερ -Kυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση

Από τις εκδόσεις Διάπλαση κυκλοφορεί το βιβλίο "Η Μις Τήρια με τα μαγικά πλάσματα", της Τζοϊ Κέλερ. Ένα βιβλίο που θα βοηθήσει τους μικρούς αναγνώστες να μάθουν πολλά για  τα «Μαγικά πλάσματα».  Πρόκειται για το πιο εξωτικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων που έχετε δει ποτέ! Η κυρία Τήρια ...

Διαβάστε περισσότερα

Ημερολόγιο «Σαν σήμερα» από τις εκδόσεις Ωκεανός

Το ημερολόγιο των εκδόσεων Ωκεανός είναι σαν μια «μηχανή του χρόνου».Γ ια όλους εσάς που θέλετε να γνωρίζετε τις μεγάλες στιγμές που έγραψαν ιστορία. Μάθε τι έγινε σαν σήμερα με αυτό το απολαυστικό ημερολόγιο 1/01/1822: H A' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου ψηφίζει το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα. 2/01/1924: Ο ...

Διαβάστε περισσότερα

"Είκοσι ερωτικά ποιήματα κι ένα τραγούδι χωρίς ελπίδα" του Πάμπλο Νερούδα

O Πάμπλο Νερούδα υπήρξε «ο σπουδαιότερος ποιητής του 20ου αιώνα». Τα έργα του είναι τα πιο πολυδιαβασμένα έργα ισπανόφωνου δημιουργού. Στη δημοφιλέστερη ποιητική συλλογή όλων των εποχών προεξαγγέλει με εκπληκτικό νεανικό σφρίγος ένα από τα μεγαλύτερα θέματα της βαθύτατα ανθρώπινης ποίησής του: τον έρωτα που μεταλαμβάνει ...

Διαβάστε περισσότερα

«Amour - Ερωτική Ανθολογία»για την ημέρα των ερωτευμένων από τις Εκδόσεις Αιώρα

 Η ερωτική ανθολογία «Amour» σε επιμέλεια της Έφης Κορομηλά, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αιώρα. Ο έρωτας, μέσα από τα κείμενα των Καζανόβα, ντε Σαντ, Ντιντερό, ντε Νερβάλ, Φλωμπέρ, Σταντάλ και άλλων, αναδύεται άλλοτε παιγνιώδης, εφήμερος, ματαιόδοξος, δαιμονικός, κυνικός, άλλοτε παράφορος και καταστροφικός και άλλοτε ανιδιοτελής, αγγελικός, ...

Διαβάστε περισσότερα

«Σχεδόν καθημερινές ιστορίες» του Σιδέρη Ντιούδη-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα

Kυκλοφoρεί από τις Εκδόσεις Αιώρα ένα εξαιρετικό βιβλίο με τίτλο "Σχεδόν καθημερινές ιστορίες» του Σιδέρη Ντιούδη.Πρόκειται για μικρά  διηγήματα, κομμάτια που προέρχονται από μια γνώριμη καθημερινότητα, αλλά μεταλλάσονται σε κάτι άλλο. Με πυκνή αφήγηση, με λίγες λέξεις, οι ιστορίες του Σ.Ντιούδη χτίζουν εικόνες και μ' ...

Διαβάστε περισσότερα

«Τοξικοί άνθρωποι και πώς να τους αντιμετωπίσετε» -Μπερνάντο Σταματέας

Ένα βιβλίο κλειδί για όσους θέλουν να αναγνωρίσουν τους τοξικούς ανθρώπους γύρω τους και να μάθουν να τους αντιμετωπίζουν χωρίς να δηλητηριάζουν την ψυχή τους. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάλιος. Οι τοξικοί άνθρωποι προσδένονται σαν τσιμεντόλιθοι στους αστραγάλους σας και σας προσκαλούν να κολυμπήσετε στο ...

Διαβάστε περισσότερα

«Σκοτεινά παραμύθια» του Ντύλαν Τόμας

Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ κυκλοφόρησε το 36ο τομίδιο της επιτυχημένης σειράς microMEGA / Λογοτεχνία. Μια μοναδική συλλογή διηγημάτων του Ντύλαν Τόμας με τον τίτλο «Σκοτεινά παραμύθια», σε μετάφραση της Έφης Φρυδά, η οποία υπογράφει και το επίμετρο. Ποιητής, αρθρογράφος ο Ντύλαν Tόμας ζούσε μέσα στην ποίηση. ...

Διαβάστε περισσότερα

"Οι πόρνες" του Γκυ Ντε Μωπασάν κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ροές

 Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ και στη σειρά «Ξένη Λογοτεχνία» κυκλοφόρησε το βιβλίο «Οι πόρνες», μία ακόμη συλλογή διηγημάτων του Γκυ ντε Μωπασσάν, σε μετάφραση του Σταυρούλας Αργυροπούλου και επιμέλεια της Μαρίας Σπυριδοπούλου, η οποία υπογράφει και το εκτενές επίμετρο. Ο σπουδαίος Γάλλος εκπρόσωπος του νατουραλισμού, Γκυ ...

Διαβάστε περισσότερα

Μήτσος Αλεξανδρόπουλος: Νύχτες και Αυγές-Eπανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Οι εκδόσεις Γκοβόστη επανεκδίδουν το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου «Νύχτες και Αυγές». Είναι σημαντικό για τους νεότερους να γνωρίσουν , αυτό το σπουδαίο έργο και για τους παλαιότερους να θυμηθούν το διαχρονικό όραμα του ανθρώπου για ελευθερία, ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη. «Αισθάνομαι πως έγραφα συνέχεια το ...

Διαβάστε περισσότερα

«Master Class-Ανώτερο σεμινάριο με τη Μαρία Κάλλας» του Τέρενς ΜακΝάλι

Το βραβευμένο με Τόνι και Drama Desk έργο του Τέρενς ΜακΝάλι «Masterclass», που έχει ερμηνευτεί παγκοσμίως από ιερά τέρατα της υποκριτικής όπως η Φέι Νταναγουέι και η Φανί Αρντάν,κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Ο τολμηρός συγγραφέας του  Μπρόντγουεϊ («Corpus Christi», «Frankie και Johnny») εμπνέεται από τα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ιμμάνουελ Καντ» του Τόμας Μπέρνχαρντ-Κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική

Ένα ποιητικό έργο με πικρό χιούμορ για την πνευματική τύφλωση της εποχής. Ο Tόμας Μπέρνχαρντ φαίνεται να λέει ,μέσα από το σπουδαίο αυτό έργο του, πως η φιλοσοφία αρρωσταίνει τους ανθρώπους αντί να τους γιατρεύει, θρηνώντας σαρκαστικά για την αντιπνευματική εποχή μας, που μοιάζει να τελειώνει. Το ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ήρωες σε στάση εργασίας" της Ιωάννας Θέου-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

Οι εκδόσεις Δωδώνη συνεχίζουν να μας παρουσιάζουν σπουδαία έργα στη σειρά Ελληνικό Θέατρο σε μια δύσκολη εποχή. Είναι σημαντικό να διαβάζουμε κλασικά έργα αλλά και σύγχρονα που αντικατοπτρίζουν τα δύσκολα σημεία των καιρών. Με σεβασμό η Ιωάννα Θέου σατιρίζει τη σύγχρονη κοινωνία με τον δικό της ...

Διαβάστε περισσότερα

Ημερολόγιο Ποίησης 2019-Η γενιά του '70-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Το Ημερολόγιο των Εκδόσεων Γκοβόστη για το 2019 είναι αφιερωμένο στην ποίηση.   Σημείωμα του Εκδότη Κωνσταντίνου Ι.Γκοβόστη: ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του 2019 και πιο συγκεκριμένα η ποίηση της γενιάς του ’70, καθώς -παραφράζοντας ελαφρώς τον Νοβάλις- η ποίηση λατρεύει και γιατρεύει τις πληγές που άνοιξε ο χρόνος ...

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίβατος πέτρη της Κατερίνας Κατσίρη-Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

H ποίηση της Κατερίνας Κατσίρη σε αγγίζει ...σε συγκινεί …. Προσπαθεί μέσα από τα ποιήματά της να εκφράσει κυρίως αυτό που κρύβει η ζωή… Είναι σημαντικό να διαβαστεί απ’ όλους μας γιατί η ποίηση βελτιώνει τη ζωή. Ο έρωτας απόμεινε πληγή στην πέτρα που κρατιέμαι δρόμος Κάποια μέρα που θα βγεις από ...

Διαβάστε περισσότερα

Μεσ' από τις θάλασσες της Στέλλας Ρωτού-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Στη σειρά ελληνική πεζογραφία των εκδόσεων Γκοβόστη κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Στέλλας Ρώτου με τίτλο «Μεσ' από τις θάλασσες». «Το όνειρο που έμεινε όνειρο είναι η απαρχή ενός καινούργιου στόχου…» Μέσα από 14 διηγήματα, με λόγο αυθεντικό και με προσωπικό στυλ, η συγγραφέας κατορθώνει να ακτινογραφήσει ...

Διαβάστε περισσότερα

Festen – Οικογενειακή γιορτή- Βασισμένο στην ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ

Το «Festen» είναι σήμερα μια ταινία-σταθμός.Με ένα σενάριο-γροθιά στο στομάχι, με τον πρώτο και μόνο λόγο να έχουν οι ηθοποιοί κι αυτό το μακρύ ταξίδι μιας ημέρας μέσα στη νύχτα, στη νύχτα της ανθρώπινης ψυχής. Κυκλοφόρησε  για πρώτη φορά στα ελληνικά σε βιβλίο από την Κάπα ...

Διαβάστε περισσότερα

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Νίκου Ταμπάκη με τίτλο «Από τη Θερμοκρασία στη γνώση»

«…γιὰ νὰ φτάσουμε στὰ ἄγνωστο πρέπει νὰ περάσουμε ἀπό γνωστοὺς δρόμους· ἀπό αὑτούς ἀσφαλέστερος εἶναι ἡ λεωφόρος τῆς Θερμοδυναμικῆς». G.Ν. LEWIS Πόσο συνειδητοποιοῦμε τόν μοναδικὸ πλοῦτο μας; Ὁ καθένας εἶναι κάτοχος ἑνός δείγματος τοῦ πολυπλοκότερου φυσικοῦ ἀντικειμένου, τοῦ πιὸ ἐντυπωσιακοῦ προϊόντος τῆς Ἐξέλιξης – τοῦ ...

Διαβάστε περισσότερα