Όταν τα νερά άλλαξαν

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
11 Ιανουαρίου 2019 09:00:00

Κάποτε, ένας μεγάλος προφήτης προειδοποίησε τον κόσμο όλο, ότι πλησίαζε μια μαύρη μέρα για την ανθρωπότητα. Μια μέρα όπου τα νερά, απ’ άκρη σ’ άκρη, θα στέρευαν εντελώς. Λίμνες, ποτάμια, βρύσες, ρυάκια, πηγάδια, όλα θα ξεραίνονταν και δεν θα ήταν δυνατό να βρεθεί ούτε μια σταγόνα νερό. Αυτό θα κρατούσε για τρεις μέρες, κι ύστερα όλα θα γινόντουσαν όπως πριν· ή μάλλον σχεδόν όπως πριν... Ύστερα από τρεις μέρες, τα νερά θα επέστρεφαν στη Γη, ωστόσο δεν θα ήταν τα ίδια. Όποιος δοκίμαζε να πιει από αυτό το καινούργιο νερό, θα έχανε τα λογικά του. Γι' αυτό, έλεγε ο προφήτης, οι άνθρωποι έπρεπε να φυλάξουν νερό, να γεμίσουν στάμνες και κανάτια και να τα βάλουν στην άκρη, ώστε να έχουν να πιουν και να μην τρελαθούν.

 

Τα λόγια αυτά του προφήτη, τα αγνόησαν όλοι. Πώς ήταν δυνατόν να στερέψουν τα νερά του κόσμου όλου; Πώς ήταν δυνατό να μην υπάρχει ούτε μια σταγόνα νερό; Τι σόι προφητεία ήταν ετούτη; Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί. Ο Θεός δεν θα άφηνε να συμβεί κάτι τέτοιο στους ανθρώπους.

Αυτά σκέφτηκαν οι άνθρωποι και συνέχισαν τις δουλειές τους και τις ζωές τους, ξεχνώντας τελείως τα λόγια του προφήτη. Κανείς δεν έβαζε στην άκρη ούτε μια στάμνα νερό, ούτε μια κούπα, καθώς όλοι πίστευαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί.

 

Όλοι παράκουσαν τον προφήτη. Όλοι εκτός από έναν...

Ένας φτωχός χωρικός έδωσε βαρύτητα στα λόγια του προφήτη και από την πρώτη στιγμή, άρχισε να μαζεύει νερό. Πρωί βράδυ, πήγαινε και ερχότανε στα πηγάδια, στις βρύσες, στα ποτάμια και όπου το νερό ήταν γάργαρο και καθαρό. Γέμιζε τις στάμνες του, και μια μια τις κουβαλούσε στη σπηλιά ενός ψηλού λόφου. Εκεί, βαθιά μέσα στη σπηλιά τις έκρυβε για να μην μπορέσει κανείς άλλος να τις βρει, όταν θα έφτανε η καταραμένη μέρα.

Πέρασε, λοιπόν, ο καιρός... Πέρασε, και έφτασε ένα πρωινό που όλα γύρω είχαν αλλάξει. Μόλις οι πρώτες αχτίνες του ήλιου φώτισαν τον τόπο, οι άνθρωποι αντίκρισαν τη μεγάλη συμφορά. Νερό πουθενά. Μόνο ξεραμένη γη. Τότε θυμήθηκαν τα λόγια του προφήτη και πανικόβλητοι έτρεξαν όλοι στα σπίτια τους να σώσουν ό,τι νερό τους είχε απομείνει. Μα δεν τους είχε μείνει τίποτα. Τίποτα που να μπορεί να κρατήσει για τρεις μέρες ή παραπάνω, τίποτα που να μπορεί να φτάσει για όλη την οικογένεια και για τα ζώα, τίποτα που θα μπορούσε να τους γλυτώσει από τη συμφορά. Τις επόμενες τρεις ημέρες η εικόνα ήταν τραγική. Τα μωρά και τα παιδιά έκλαιγαν και φώναζαν, τα ζώα έσκουζαν από τη δίψα, οι ηλικιωμένοι έσβηναν ο ένας μετά τον άλλο και οι νεότεροι μέρα με τη μέρα έχαναν τις δυνάμεις τους, παραληρούσαν. Την τρίτη πια μέρα, όσοι είχαν καταφέρει να αντέξουν, σέρνονταν στη γη, γλείφοντας τις πέτρες, τα φύλλα, τους κορμούς των δέντρων, ό,τι θα μπορούσε να έχει κρατήσει έστω και μια σταγόνα νερό.

 

Ο μόνος που είχε καταφέρει να γλυτώσει από τούτο το κακό ήταν ο φτωχός χωρικός. Αποτραβηγμένος στη σπηλιά του, καθόταν δίπλα στις στάμνες του και έπινε το νερό του λίγο λίγο για να μη του σωθεί. Άκουγε τα κλάματα των μωρών, τα ουρλιαχτά των μανάδων τους, τις κραυγές των συνανθρώπων του, τα παρακάλια τους στον Θεό, τις προσευχές τους για έλεος... Άκουγε τον πόνο των συνανθρώπων του, τους άκουγε να βασανίζονται, να σβήνουν από τη δίψα, κι μέσα του έσπαγε. Ήθελε να τρέξει να τους δώσει από το νερό του, αλλά από την άλλη, αν τους έδινε νερό, δεν θα έμενε αρκετό για κείνον. Κι εκείνος ήταν ο μόνος που είχε προνοήσει, είχε φροντίσει τον εαυτό του, είχε πάρει την προφητεία στα σοβαρά, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι είχαν αδιαφορήσει. Ήταν σκληρό αυτό που συνέβαινε, αλλά έφταιγαν! Ήταν υπεύθυνοι για τις πράξεις τους, για την επιλογή τους, για το κακό που τους είχε βρει.

Αυτά σκεφτόταν και για να μην υποφέρει άλλο, έκλεισε τα αυτιά του και κουλουριάστηκε σε μια γωνιά παραμιλώντας, να ακούει μόνο τη φωνή του και τίποτα άλλο.

 

Κι ύστερα έφτασε η τέταρτη μέρα. Η μέρα που τα νερά θα έτρεχαν πάλι, θα γέμιζαν ποτάμια, πηγάδια, καταρράχτες, βρύσες... Με τις πρώτες αχτίνες του ήλιου, σαν μελωδία ακούστηκε το κελαρυστό νεράκι. Όσοι είχαν καταφέρει να δουν το φως αυτής της μέρας, έπεσαν στα νερά κλαίγοντας από χαρά, και έπιναν, έπιναν χωρίς σταματημό. Κανείς δεν θυμόταν τα λόγια του προφήτη, κανείς δεν θυμόταν ότι αν έπινε από τα καινούργια νερά, θα έχανε τα λογικά του, θα τρελαινόταν. Αλλά, ακόμα και αν κάποιος το θυμόταν, μέσα στη δίψα του και μπροστά στη θέα του τρεχούμενου νερού, να αντισταθεί ήταν δυνατό;

 

Η τέταρτη μέρα βρήκε και τον φτωχό χωρικό, κρυμμένο στη σπηλιά του, κουλουριασμένο στη γωνιά του, δίπλα στις στάμνες του με το νερό. Κι ήταν η πρώτη φορά που οι κραυγές που έφταναν στη σπηλιά του ήταν κραυγές χαράς, αλαλαγμοί, τραγούδια και γέλια. Η περιέργεια τον έκανε να βγει από τη σπηλιά και για πρώτη φορά να κατέβει κάτω, στο κοντινό χωριό, στο χωριό του.

Σαν έφτασε εκεί, είδε όλο τον κόσμο έξω στους δρόμους. Φίλοι, γνωστοί, γείτονες, ο φούρναρης, ο ράφτης, ο σιδεράς, όλοι ήταν έξω από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, έπιναν νερό, γελούσαν και μιλούσαν. Ο χωρικός τούς έβλεπε από μακριά και τους αναγνώριζε, ωστόσο κάτι πάνω τους ήταν διαφορετικό, κάτι είχε αλλάξει. Σαν πλησίασε, διαπίστωσε ότι μιλούσαν διαφορετική γλώσσα, ότι δεν τον αναγνώριζαν και το χειρότερο δεν έδειχναν να θυμούνται τίποτα από όσα είχαν συμβεί τις τελευταίες τρεις μέρες. Εκείνος προσπάθησε να τους εξηγήσει, να τους μιλήσει για την προφητεία, για τα νερά που άλλαξαν, αλλά μάταια. Δεν μιλούσαν πια την ίδια γλώσσα· ούτε καν οι κινήσεις τους δεν ήταν οι ίδιες. Σύντομα, κατάλαβε ότι τώρα κοιτούσαν εκείνον περίεργα, σαν να ήταν εκείνος τρελός, σαν να είχε χάσει τα λογικά του. Άλλοι άρχισαν να απομακρύνονται φοβισμένοι, άλλοι του έριχναν βλέμματα λύπησης και άλλοι τον κοιτούσαν εχθρικά. Απογοητευμένος πήρε τον δρόμο για τη σπηλιά του, αποφασισμένος να μην ξαναγυρίσει ποτέ πίσω σε έναν τόπο όπου επικρατούσε πια η τρέλα.

 

Εκεί τον βρήκαν οι επόμενες μέρες και νύχτες, εκεί τον βρήκαν οι επόμενες εβδομάδες. Μόνο που όσο περνούσε ο καιρός, οι μέρες τού φαίνονταν μακρύτερες, ατελείωτες, αβάσταχτες. Μόνος μέσα στη σπηλιά του, να μιλά με τον εαυτό του, να κοιτά του υγρούς τοίχους, να μην έχει κανέναν να πει μια κουβέντα, να μην έχει κανέναν έστω να τσακωθούν, να μην έχει κανέναν να του προσφέρει λίγο από το νερό του. Το νερό του! Το νερό που φύλαγε ακριβοθώρητα για να μη χάσει τα λογικά του. Μόνο που τώρα ένιωθε ότι αυτό ακριβώς του συνέβαινε. Έχανε τα λογικά του! Όχι από την τρέλα του νερού αλλά από μια άλλη τρέλα πολύ πιο επικίνδυνη. Τη μοναξιά.

 

Είχε περάσει πια πάνω από μήνας, όταν ένα πρωινό ο χωρικός σηκώθηκε, πετάχτηκε έξω από τη σπηλιά και με γοργό βήμα, κατευθύνθηκε προς το κοντινό χωριό... το χωριό του. Στην είσοδο του χωριού βρισκόταν μια πηγή. Ο χωρικός περπάτησε αποφασιστικά προς το μέρος της, πλησίασε και χωρίς να διστάσει καθόλου έσκυψε... και ήπιε από το νερό της. Μια γουλιά ήταν αρκετή. Σαν σήκωσε το κεφάλι του ήταν πια κι εκείνος ένας σαν όλους τους άλλους. Δεν θυμόταν ούτε την προφητεία, ούτε τη σπηλιά του, ούτε τις στάμνες με το νερό του. Δεν θυμόταν τη γλώσσα που πριν λίγα δευτερόλεπτα μιλούσε, δεν θυμόταν τίποτε πριν τη στιγμή που ήπιε το νερό. Ευτυχισμένος, μιλούσε με τους ανθρώπους γύρω του, επικοινωνούσε,  σαν να μην είχαν χωριστεί ποτέ, σαν να μη μιλούσαν διαφορετική γλώσσα μόλις λίγο καιρό πριν.

Όσο για κείνους; Εκείνοι θυμόντουσαν καλά την τελευταία του επίσκεψη στο χωριό τους. Ήταν εκείνος ο τρελός άντρας που είχε εμφανιστεί τότε και δεν μπορούσε κανείς να τον καταλάβει. Τότε! Γιατί τώρα, ήταν αλλιώς! Τώρα ήταν φυσιολογικός, σαν και αυτούς. Τώρα όλοι τον καταλάβαιναν και όλοι τον θαύμαζαν, γιατί, όπως και να το κάνουμε, ήταν ο τρελός που σαν από θαύμα... βρήκε τα λογικά του!

 

Πηγή: Idries Shah, Tales of the Dervishes, Panther, 1973

Απόδοση στα ελληνικά: Μαρία Ζουράρη

Σχετικά άρθρα

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Η Ανδρομάχη Μπούνα μιλάει για την "Κερασοβίτισσα νύφη" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

Από τις εκδόσεις Δωδώνη κυκλοφορεί η "Κερασοβίτισσα νύφη".Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο για τους λαογράφους ,τους ανθρωπολόγους και για όλους εκείνους που αγαπούν την παράδοση. «Εγώ με τον άνδρα μου κλέφτηκα, και όταν έφυγα έγραψα γράμμα της μαμάς μου, και μου απάντησε "κορίτσι μου, τον πήρες ...

Διαβάστε περισσότερα

Από την Κάπα εκδοτική κυκλοφορεί το νέο έργο του Γιωργή Τσουρή με τίτλο «170 τετραγωνικά»

Το έργο "170 τετραγωνικά" του Γιωργή Τσουρή, με άξονα το εδώ και το τώρα της Ελλάδας, ξεδιπλώνει μια ιστορία με πολύ αγωνία, χιούμορ και σκληρό ρεαλισμό, που καταλύει επί σκοπού τις διακριτές γραμμές ανάμεσα σε δράμα και κωμωδία. Μια τραγωδία "για όλη την οικογένεια", με πρόσωπα ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Μαρία Αθανασοπούλου μιλάει στο «Timelink» για τη νέα της ποιητική συλλογή με τίτλο «Έτσι όπως έρχονται» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Η γλώσσα της αλήθειας είναι απλή, κατανοητή, σαφέστατη. Έτσι και η γραφή της Μαρίας Αθνασοπούλου. Διαβάζοντας τη νέα της ποιητική συλλογή με τίτλο "Έτσι,όπως έρχονται.."αισθάνεσαι πως ζωγραφίζει με τον λόγο της αναλαμπές …σκέψεις, με τον μοναδικό τρόπο που εκείνη γνωρίζει και ο αναγνώστης νιώθει βαθιά μέσα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο μετρ και η Μαργαρίτα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας, σε νέα μετάφραση από τα ρωσικά της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου, ένα εμβληματικό έργο που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970, καθιστώντας τον Μπουλγκάκοφ ισάξιο των μεγάλων κλασικών Ντοστογέφσκι, Γκόγκολ, Τολστόι και Τσέχοφ. "Ο μετρ και η Μαργαρίτα" αποτελεί αναμφίβολα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η Δίκη του Σωκράτη» κυκλοφορεί στη σειρά "Φάροι Ιδεών" των εκδόσεων Μίνωας

«ἀδικεῖ Σωκράτης, οὓς μὲν ἡ πόλις νομίζει θεοὺς οὐ νομίζων, ἕτερα δὲ δαιμόνια καινὰ εἰσηγούμενος· ἀδικεῖ δὲ καὶ τοὺς νέους διαφθείρων. Τίμημα θάνατος Αιώνες μετά τον θάνατο του Σωκράτη η κληρονομιά του αλλά και η συνεισφορά του στις αξίες του πολιτισμού μας είναι πιο επίκαιρες από ...

Διαβάστε περισσότερα

Το «Μυστικό του νυχτερινού τρένου» της Sylvia Bishop κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Μετά το επιτυχημένο βιβλίο «Ο Ελέφαντας της Έρικας», η Sylvia Bishop επιστρέφει με το «Μυστικό του νυχτερινού τρένου».Μια παιδική ιστορία μυστηρίου που  όπως έγραψε o Guardian, έχει την προοπτική να γίνει κλασικό παιδικό βιβλίο! Η συγγραφέας δημιούργησε μια συναρπαστική ιστορία με πρωταγωνίστρια μια δυναμική ηρωίδα.Από τη στιγμή ...

Διαβάστε περισσότερα

H «Όλγα» του Μπέρνχαρντ Σλινκ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική

Μια υπέροχη ιστορία αγάπης από τον Μπέρνχαρντ Σλινκ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.Ο συγγραφέας δημιούργησε μια "γυναίκα πρότυπο" μέσα από μια υπέροχη γραφή. «Ο Σλινκ εξιστορεί τη ζωή μιας γυναίκας που χάνει τα πάντα, αλλά δεν απογοητεύεται, παραμένει ανοιχτόμυαλη και προσιτή. Μια δυνατή γυναικεία φιγούρα με ...

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αιώρα το σπουδαίο μυθιστόρημα " Η σιωπή των κοριτσιών " της βραβευμένης με Booker Πατ Μπάρκερ

Από τις εκδόσεις Αιώρα κυκλοφορεί το συγκλονιστικό και πρωτότυπο βιβλίο "Η σιωπή των κοριτσιών". O Guardian το χαρακτήρισε ως ένα "σπουδαίο, δυνατό, αξέχαστο βιβλίο, που μας καλεί να ρίξουμε μια διαφορετική ματιά όχι μόνο στην Ιλιάδα αλλά και στον τρόπο που αφηγούμαστε ιστορίες για το παρελθόν ...

Διαβάστε περισσότερα

Oι Εκδόσεις Ψυχογιός έκλεισαν "40 χρόνια" και το γιόρτασαν!

Οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ φέτος συμπλήρωσαν 40 χρόνια δραστηριότητας στον χώρο του βιβλίου και διοργάνωσαν μία συγκινητική και λαμπερή βραδιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι συνεργάτες του εκδοτικού οίκου είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον χρόνο και να θυμηθούν ή να γνωρίσουν σημαντικούς σταθμούς από ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ο βιβλιοπώλης του Σελινούντα" του Ρομπέρτο Βεκιόνι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική

…] υπάρχουν ιδέες, λησμονημένες στο πέρασμα του χρόνου, που καταφέρνουν κι επιζούν· πως υπάρχουν ιστορίες αλληλένδετες που φτάνουν ως εμάς, που είμαστε μονάχα η τελευταία τους σελίδα· πως υπάρχει το «πριν» και το «κατά τη διάρκεια», και πως εντέλει στην ανθρώπινη ψυχή θέση διεκδικούν ένας ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ένοχη μητέρα του Πιερ-Ωγκυστέν Καρόν ντε Μπωμαρσαί κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

Από τις εκδόσεις Δωδώνη κυκλοφορεί «Η ένοχη μητέρα» σε εξαιρετική μετάφραση του Γιάννη Θηβαίου.Το έργο αυτό του Μπωμαρσαί υπήρξε το κύκνειο άσμα αφού έτσι ολοκληρώνεται η τριλογία του Φίγκαρο. Λίγα λόγια για το έργο: Το έργο «Η Ένοχη Μητέρα» αποτελεί το τρίτο μέρος της τριλογίας του ...

Διαβάστε περισσότερα

«Αυτός που λέει ναι -Αυτός που λέει όχι» του Μπέρτολχ Μπρεχτ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

Στη σειρά Θέατρο για παιδιά & εφήβους των εκδόσεων Δωδώνη κυκλοφορεί το διδαχτικό έργο του Μπέρτολχ Μπρεχτ : «Αυτός που λέει ναι.Αυτός που λέει όχι». Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον έργο που απευθύνεται σε παιδιά που πάνε σχολείο και έχει σκοπό να τους μάθει πότε πρέπει στη ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η Επιστροφή» του Έρμαν Έσσε κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κριτική

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Έρμαν Έσσε (1947) γράφει το 1909 την «Επιστροφή». Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο που διαπραγματεύεται το θέμα της επιστροφής ενός άντρα  στη γενέτειρα του μετά από μια περιπλάνηση.Η «επιστροφή» διαδραματίζεται στο Καλβ της Βυρτεμβέργης ,την ιδιαίτερη πατρίδα του. Βασικό θέμα του έργου ...

Διαβάστε περισσότερα

«Λάσσυ» του Ανδρέα Φλουράκη-Κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική

Ένα ιδιαίτερο έργο με πολύ χιούμορ, μουσική από τη δεκαετια του 1980 και ένα παντοδύναμο σύστημα που γνωρίζει τα πάντα για το θύμα της απαγωγής. Στο νέο θεατρικό έργο του Ανδρέα Φλουράκη πρωταγωνιστές είναι δύο νέοι άνθρωποι. Ο άντρας ζητά από τη γυναίκα να παραδοθεί .… ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η Μυστική Ζωή των Μεγάλων Ζωγράφων» της Ελίζαμπεθ Λάντεϊ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα

Οι εκδόσεις Αιώρα μας προσφέρουν ένα υπέροχο από όλες τις πλευρές βιβλίο …όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει. "Η Μυστική Ζωή των Μεγάλων Ζωγράφων" παρουσιάζει άγνωστες λεπτομέρειες της ζωής των μεγάλων ζωγράφων. Περισσότερες από 40 προσωπικότητες της παγκόσμιας ζωγραφικής παρελαύνουν από τις μαγικές σελίδες, με πλούσια βιογραφικά στοιχεία ...

Διαβάστε περισσότερα

Η βραβευμένη συγγραφέας Δελίνα Βασιλειάδη μιλά στο «Timelink» για το νέο της θεατρικό έργο με τίτλο «Το παιχνίδι της Αλίκης»

Η Δελίνα Βασιλειάδη είναι μια μοναδική καλλιτέχνης.Έχει αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην τέχνη, τη ζωγραφική, το θέατρο και τη μεγάλη της αγάπη, τη συγγραφή. Μας παρουσιάζει το νέο της βραβευμένο θεατρικό έργο με τίτλο «Το παιχνίδι της Αλίκης» που κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική. -Πώς γεννήθηκε η ιδέα για ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο κύκλος του έρωτα» του Άρθουρ Σνίτσλερ κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Η Κάπα Εκδοτική μας εκπλήσσει ευχάριστα με κάθε νέα της έκδοση αφού πρόκειται για βιβλία με εξαιρετικές επιμέλειες και πρωτοποριακά, καλαίσθητα εξώφυλλα. Εκδόσεις που αγαπούν και σέβονται το θέατρο και το κοινό του. Ο Θεόδωρος Κουλεδάκης μαζί με μια άξια ομάδα συνεργατών δημιούργησε έναν νέο εκδοτικό ...

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΤΡΟΜΕΡΟ ΔΙΔΥΜΟ 4» του ΤΖΟΡΙ ΤΖΟΝ και ΜΑΚ ΜΠΑΡΝΕΤ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Το τρομερό δίδυμο επιστρέφει για να διασκεδάσει τους φανατικούς αναγνώστες του. Στο τέταρτο βιβλίο της σειράς η μία πλάκα ακολουθεί την άλλη. Το γέλιο όπως πάντα άφθονο και οι περιπέτειες του Μάιλς και του Νάιλς απλά φανταστικές! Το φινάλε στις περιπέτειες του Μάιλς και του ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Γαλατάς» της Άννα Μπερνς που τιμήθηκε με το Βραβείο Booker 2018 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg

Από την αριστουργηματική σειρά "Aldina" των εκδόσεων Gutenberg κυκλοφορεί το βραβευμένο βιβλίο της Άννα Μπερνς με τίτλο "Ο Γαλατάς". Το έργο της απέσπασε το Βραβείο Booker 2018 και χαρακτηρίστηκε "ασυνήθιστο και απαιτητικό". Όπως ανέφερε η κριτική επιτροπή πρόκειται για ένα βιβλίο που "κανείς μας δεν έχει ...

Διαβάστε περισσότερα

«BRAIN RULES» για να παραμείνετε για πάντα δυνατοί και ακμαίοι του Τζον Μεντίνα

Το νέο βιβλίο του Τζο Μεντίνα θα βοηθήσει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και όχι μόνο να βρουν λύσεις για να παραμείνει "ισορροπημένος"ο εγκέφαλος τους. Άλλωστε δεν είναι εύκολο για κανέναν να απομνημονεύει σε καθημερινή βάση τετραψήφιους αριθμούς για το ΑΤΜ στην τράπεζα, το pin ...

Διαβάστε περισσότερα

"Καλιγούλας"-Ο καταραμένος αυτοκράτορας του Σάιμον Τέρνι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί ένα συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστρόρημα για τη ζωή του αυτοκράτορα της Ρώμης "Καλιγούλα".Την αφήγηση κάνει η Λιβίλλα, η μικρότερη αδερφή και έμπιστη του Καλιγούλα. Πώς ο ήρεμος και τρυφερός αδερφός της έγινε ο πιο δυνατός άνθρωπος στη γη. Και πώς, με ψέματα, ...

Διαβάστε περισσότερα

«Περικλής» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg

Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί ένα σπουδαίο έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ με τίτλο "Περικλής" που θυμίζει στη μυθοπλασία το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» και την «Τρικυμία». Πρόκειται για έργο της ώριμης ηλικίας του κορυφαίου Άγγλου δραματουργού που γράφτηκε το 1607. Την υπόθεσή του ο ποιητής την έχει πάρει από ένα ...

Διαβάστε περισσότερα

Από τις εκδόσεις Κίχλη κυκλοφορεί «Η Μεσσαλίνα της Γαλλίας» κείμενο ανωνύμου

 «Ἡ Μεσσαλίνα τῆς Γαλλίας» κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Κίχλη. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κείμενο της ερωτικής λογοτεχνίας που χρονολογείται λίγο πριν τη Γαλλική Επανάσταση. Ερωτικές απολαύσεις για λίγους χωρίς όρια....Καυτά φιλιά σε ένα ''κλειστό'' περιβάλλον με πρωταγωνιστές τη δούκισσα ,τη βασίλισσα, την υπηρέτρια και έναν αξιωματικό.Εικόνες σαρκικών απολαύσεων ...

Διαβάστε περισσότερα