Ο συγγραφέας Γιώργος Δ. Λεμπέσης μιλάει στο Timelink για τα νέα του βιβλία και τα σχέδια του

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
2 Απριλίου 2018 16:18:00

Ο Γιώργος Δ. Λεμπέσης  θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων, με πλούσια βιβλιογραφία και πολλές βραβεύσεις. Ανάμεσα σε άλλα η Ψαρόσουπα, είναι το έργο που τον καθιέρωσε και που μετρά αρκετά «ανεβάσματα» στις ελληνικές σκηνές.

Μας μιλάει για τη νέα σειρά παιδικών βιβλίων που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός,για τα σχέδια του ενώ μας αποκαλύπτει πως οι αγαπημένοι ήρωες της Ψαρόσουπας θα γίνουν παιχνίδια!

-Είστε ένας πολυγραφότατος συγγραφέας. Ποιες ανάγκες και ποιες ανησυχίες σας, καλύπτετε μέσα από τη συγγραφή παιδικών έργων;

Πιθανότατα να ξεγελάω με αυτόν τον τρόπο την άχρωμη πλευρά του ρεαλισμού. Να δίνω μέσα μου μια ελπίδα πως αν μπουν καλές ιδέες στις ζωές των παιδιών , θα έχουν περισσότερο χρώμα οι επόμενες μέρες.

-Πότε ξεκινήσατε να διαβάζετε και τι είδους βιβλία κέντριζαν το ενδιαφέρον σας;

Δεν θυμάμαι ακριβώς το πότε όμως δεν άρχισα πολύ μικρός. Για μένα το διάβασμα ήταν πρώτα αντίζηλος και στη συνέχεια φίλος. Πρώτα το τιμώρησα , χωρίς να το γνωρίζω και μετά το αγάπησα. Τα βιβλία που μου αρέσουν πιο πολύ είναι τα ιστορικά και όσα αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα.

-Τι σας εμπνέει για να ξεκινήσετε ένα νέο παραμύθι;

Οι ατέλειες των ανθρώπων , των σκέψεων , των στιγμών. Ότι δεν είναι σωστά στη θέση του, είναι για εμένα λόγος να αρχίσω να γράφω.

-Πώς εμπνευστήκατε την ιστορία της σειράς Σαυράιβορ και τι θέλετε να εκφράσετε μέσα από αυτήν;

Παρακολουθούσα όλη αυτή την φρενίτιδα που υπήρχε με το τηλεοπτικό παιχνίδι και μπήκα στον πειρασμό να δω κάποια επεισόδια. Βλέποντας το σκέφτηκα πόσο διαφορετικό θα ήταν το αποτύπωμα αυτού του παιχνιδιού αν η κάμερα εστίαζε νοηματικά σε αξίες όπως η διαφορετικότητα, η φιλία , η ευγενής άμιλλα , ο αθλητισμός, το πείσμα , η εσωτερική δύναμη. Πόσες αξίες πραγματικά χρήσιμες που είμαι σίγουρος ότι κάποια από τα παιδιά που ήταν στο παιχνίδι είχαν και έχουν. Σκέφτηκα πως θα μπορούσε να βγει κάτι καλό μακριά από τη φτηνή συνθήκη που προβάλει ένα τηλεοπτικό ριάλιτι. Δε σας κρύβω ότι το φοβήθηκα στην αρχή γιατί οι κριτικοί γράφουν μόνο από τον τίτλο χωρίς να διαβάσουν το κείμενο και φυσικά ένα βιβλίο βασισμένο σε τηλεοπτικό ριάλιτι είναι από μόνο του κολασμένο , για τις εσωστρεφείς και απομονωμένες «παρέες». Θα πίστευαν πως υποστηρίζω την κακή τηλεοπτική κουλτούρα χωρίς όμως να δουν πως μέσα από το κείμενο της δίνω μια άλλη οπτική. Ωστόσο το τόλμησα. Χρησιμοποίησα σαν όχημα την επιτυχία του Survivor και μίλησα στα παιδιά για όλα όσα πιστεύω πως τους είναι χρήσιμα. Είμαι πολύ περήφανος για αυτά τα βιβλία και πιστεύω πως από τα πάντα μπορεί κανείς να βγάζει το καλό, αρκεί να μη φοράει παρωπίδες και να θέλει στα αλήθεια να υπηρετήσει το κοινό, όχι να κρύψει μέσα από την «δουλειά» του τις αστοχίες της ζωής του.

-Το πρώτο βιβλίο της σειράς ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ 1 – Ο σφαλιάρας στην επίθεση ,είναι μια διασκεδαστική ιστορία, που μιλάει για τον εκφοβισμό. Πόσο δύσκολο είναι για τα παιδιά να αποκτήσουν ενσυναίσθηση;

Τίποτα δεν είναι δύσκολο αν το αντιμετωπίζουμε στην ώρα του και με προσοχή. Θεωρώ και δεν απαντάω ως συγγραφέας αλλά ως γονιός, πως αν δεν ασχοληθούμε με το παιδί μας με όλα τα εργαλεία που μας δίνονται (βιβλία, ίντερνετ , ψυχολογία , κοινωνία κτλ) από την αρχή τότε θα είναι πολύ δύσκολο να διορθώσουμε μια παράκαμψη ή μια κακή στιγμή. Φυσικά δεν θα είναι ακατόρθωτο αλλά τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Σπάνια γεννιέται κάποιος βίαιος ή νταής , συνήθως γίνεται στη διαδρομή για διαφόρους λόγους. Εμείς οι γονείς και όσοι ασχολούμαστε με το παιδί , οφείλουμε να είμαστε δίπλα σε αυτή τη διαδρομή από την πρώτη κι όλας στιγμή. Έτσι τα παιδιά μας θα είναι και πιο ασφαλή και θα σέβονται τον άνθρωπο ,τη φύση και φυσικά τον εαυτό τους. Έτσι θα έχουν και ενσυναίσθηση και καλή αντίληψη του κόσμου.

-Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ 2 – Η Χαλαρίτα έχει μπλεξίματα- θέλετε να περάσετε μηνύματα όπως το πόσο επικίνδυνο είναι να εμπιστευόμαστε ξένους. Είναι ένα θέμα που σας απασχολεί και ως γονιό;

Σαφώς και με απασχολεί και είμαι σίγουρος πως η αποπλάνηση είναι ένας εφιάλτης για όλους τους γονείς. Το να εξαπατηθεί ένα παιδί μπορεί να του στοιχήσει μέχρι και τη ζωή. Είναι σημαντικό να βάζουμε την ικανότητα φιλτραρίσματος στα παιδιά , έτσι ώστε ούτε ακοινώνητα να είναι αλλά και να ξέρουν να αποφεύγουν τις κακοτοπιές.

-Συνεχίζω με το τρίτο βιβλίο της σειράς ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ 3 - Η Μάρα δεν το βάζει κάτω –ασχολείστε με ένα μεγάλο θέμα…το δικαίωμα να είναι κάποιος διαφορετικός. Πόσο δύσκολο είναι να το συνειδητοποιήσουν τα παιδιά;

Τα παιδιά δεν είναι καθόλου δύσκολο να το συνειδητοποιήσουν. Για την ακρίβεια μέσα τους όλα είναι πιθανά, εμείς τους βάζουμε στεγανά! Αυτό που λέει το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πως αν σε κάτι διαφέρουμε , όπως πχ αν κάποιος έχει μια κινητική δυσκολία ή δυσκολία στη μάθηση δε θα πρέπει να το αντιμετωπίζει περιθωριοποιώντας τον εαυτό του αλλά με το να κάνει αυτή τη διαφορετικότητα κομμάτι του και προσωπικό του στυλ. Με λίγα λόγια να αγαπήσει τον εαυτό του όπως είναι.

-Στο τέταρτο βιβλίο της σειράς ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ 4 - Ο Βρομύλος θέλει να χάσει ,περνάτε στα παιδιά μηνύματα για τη σπουδαιότητα της υγιεινής και της καθαριότητας. Πώς έγινε η σύλληψη της ιδέας αυτής;

Δεν είχα κάποια συγκεκριμένη εμπειρία. Είναι κάτι που έτσι και αλλιώς θεωρώ σημαντικό και φυσικά δείγμα πολιτισμού. Η καθαριότητα και η υγιεινή δεν είναι προνόμιο , είναι δικαίωμα και υποχρέωση κι αν κάποιοι δυσκολεύονται, θα πρέπει να τους το παρέχουμε με κάθε τρόπο. - Θα υπάρξει και συνέχεια με νέους ήρωες στη σειρά; Αυτό δεν το γνωρίζω ακόμα , θα το σκεφτώ και θα σας πω!!

-Η παιδική μουσική θεατρική παράσταση σας με τίτλο «Το κομμάτι» στο Θέατρο Χώρα ,ολοκλήρωσε τις παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία. Θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν;

Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε συζητήσεις με κάποια θέατρα αλλά και με τον θέατρο Χώρα. Προσωπικά θα ήθελα να συνεχίσει. Είναι μια πολύ καλή παράσταση που όσο πιο πολλοί τη δουν , τόσο πιο μεγάλα όνειρα θα γίνονται για όλους!

-Εκτός από τη συγγραφή, ασχολείστε με τη μουσική. Πώς συνδυάζονται αυτά;

Δεν ασχολούμαι με την μουσική αλλά με την παραγωγή και την δημιουργία. Για την ακρίβεια είμαι ο Creative Producer της εταιρίας Amuse Concept Events και η δουλειά μου είναι να σκέφτομαι και να δημιουργώ εμπειρίες που είτε ο κόσμος τις βλέπει είτε τις ζει.

-Μια άλλη αγαπημένη σειρά η «Ψαρόσουπα» που είχαμε την ευκαιρία να τη δούμε και στο θέατρο, θα έχει και συνέχεια εκδοτικά; Ετοιμάζετε νέες ιστορίες για τον Βρασίδα τον αχινό;

Ετοιμάζουμε τα παιχνίδια της ψαρόσουπας κάτι το οποίο με έχει κάνει απίστευτα χαρούμενο. Μετά το καλοκαίρι θα υπάρχουν κουκλάκια και άλλα παιχνίδια με τους αγαπημένους ήρωες! Στο θέατρο θα την δούμε ξανά αλλά όχι σύντομα! Τώρα σχετικά με το αν θα βγουν νέες ιστορίες σας διαβεβαιώ πως η εξέλιξη της Ψαρόσουπας συνεχίζετε, πιθανόν και εκτός βιβλίων …

-Όλοι οι περιπέτειες σας έχουν ένα κοινό αποτέλεσμα. Το καλό πάντα κερδίζει. Μιλήστε μας για το νόημα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς σας αναγνώστες.

Εκτός του ότι το καλό πρέπει και οφείλει πάντα να κερδίζει , θέλω να πω και κάτι εξίσου σημαντικό στα παιδιά. Να μην τα παρατάνε. Το καλό κερδίζει γιατί επιμένουμε, γιατί δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μείνει για πολύ στο πάτωμα, γιατί η αλήθεια και η αγάπη είναι τα μεγαλύτερα όπλα μας κι όσα κι αν αργεί καμιά φορά το καλό αποτέλεσμα, σας ορκίζομαι πως αν δεν εγκαταλείψετε, στο τέλος θα γίνει το καλό κι εμείς, θα είμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

-Ποιες είναι οι δυσκολίες ενός συγγραφέα που γράφει βιβλία για παιδιά;

Η πιο μεγάλη δυσκολία είναι στο να μην ακούσει τον ενήλικα εαυτό του. Όταν τα καταφέρει , θα πρέπει να μπορέσει να χωρέσει όλα τα μηνύματα , την πλοκή και τους χαρακτήρες του σε σχετικά μικρή λεκτική έκταση. Επίσης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τις λέξεις και τις έννοιες μιας και τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δημιουργούν πεποιθήσεις και σχηματίζουν την εικόνα για τον κόσμο. Επίσης , είναι πολύ δύσκολο για έναν συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, να χτίζει μυρωδάτους και ολάνθιστους κόσμους , σε μια εποχή που κάθε μέρα , γίνεται και μια κατεδάφιση. Ηθική, αξιακή , οικονομική , κοινωνική. Γεμίζαμε γκρεμίσματα τον κόσμο, μα πρέπει να τον σηκώσουμε ξανά στα πόδια του, κι αυτό είναι κάτι που η φαντασία το αντέχει.

-Ποια η γνώμη σας για την νέα πραγματικότητα στο παιδικό βιβλίο; Διαβάζουν τα σημερινά παιδιά;

Δεν ξέρω ειλικρινά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όταν επισκέπτομαι ένα σχολείο ή ένα βιβλιοπωλείο έρχομαι αντιμέτωπος με παιδιά που διαβάζουν. Αυτό όμως δεν ξέρω αν ισχύει συνολικά μιας και οι στατιστικές δεν είναι τόσο ξεκάθαρες και δεν θα ήταν σωστό να γενικεύσω προσωπικές μου απόψεις. Θα ήθελα να πιστεύω πως διαβάζουν ή έστω πως ανοίγουν το μυαλό τους με όποιο μέσο η εποχή και η τεχνολογία επιτρέπει. Αν είναι να αποκτούν γνώση και αντίληψη μέσα από υγιή παιχνίδια ή ηλεκτρονικά βιβλία ή video στο tablet τότε ας είναι αυτό το μέσο. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνονται τα παιδιά καλύτεροι άνθρωποι, μορφωμένοι και με παιδεία, όχι να κάνουν πωλήσεις οι συγγραφείς. Το διάβασμα είναι σίγουρα κάτι μαγικό και θα είναι μεγάλη απώλεια στη ζωή ενός παιδιού , να μην το ανακαλύψει .

-Πώς έχετε φανταστεί την επόμενή σας «περιπέτεια»;

Την έχω φανταστεί να γίνεται ταινία !!

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Δ.Λεμπέση:

Γεννήθηκε το 1981 κάτω από μια τεράστια αμυγδαλιά. Μεγάλωσε σε μια πολύχρωμη πόλη με χωματένιους δρόμους και γιγάντιες χελώνες. Σε ηλικία 8 ετών μπήκε σ’ ένα μυστήριο ρέμα κι από τότε χάθηκαν τα ίχνη του. Στέλνει τις ιστορίες του μέσω ταχυδρομικών αερόστατων, ενώ υπάρχουν φήμες ότι ζει στη Χώρα των Περασμένων Περαστικών (εκεί όπου πάνε όλα τα χαμένα πράγματα) και ότι επισκέπτεται τα παιδιά με το όνομα «Φανταστικός Lebee». Ο Γιώργος Δ. Λεμπέσης , έχει αποσπάσει Βραβείο Πρωτότυπης Ιστορίας και Βραβείο Κοινού για τα διηγήματά του «4 σελίδες» και «Πρώτη πτήση», ενώ έχει ψηφιστεί δυο φορές στις «Πένες της χρονιάς» μέσα στους δέκα καλύτερους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας όλων των εποχών. Θεωρείται ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας, έχοντας στο ενεργητικό του 7 μπεστ σέλερ, 12 διηγήματα για ενηλίκους και μεταφράσεις σε αγγλικά και αραβικά. Το δημοφιλές παραμύθι του Ψαρόσουπα έχει ανέβει 4 φορές σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας, ενώ μια φορά ανέβηκε το έργο του Βρασίδας εναντίον Μπακαλιαράκου. Επιπλέον, έχει συνυπογράψει με τον αδελφό του τη μουσικοθεατρική παράσταση Όσα λέν’ οι τοίχοι, στην οποία συμμετείχαν το Τρίφωνο, η Λιάνα Κανέλλη, η Ελένη Γερασιμίδου κ.ά. (2011). Έχει κάνει τη θεατρική διασκευή του παραμυθιού της Κατερίνας Μαρκαδάκη Το σπάταλο τερατάκι, σε σκηνοθεσία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, ενώ έγραψε για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου και των Public Cyprus το παραμύθι Το κομμάτι για το project «Το βιβλίο των σχολείων», όπου συμμετείχαν 1.200 μαθητές. Έχει υπάρξει καλλιτεχνικός διευθυντής του πρώτου παιδικού φεστιβάλ στην Ελλάδα, Town For Kids (2008-2009), και του The Christmas Factory της Star Kid (2014), με προσέλευση που ξεπέρασε συνολικά τους 250.000 θεατές.

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005431/sayraibor-1-o-sfaliaras-sthn-epithesh

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005432/sayraibor-2-h-xalarita-exei-mpleksimata

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005433/sayraibor-3-h-mara-den-to-bazei-katw

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005434/sayraibor-4-o-bromylos-thelei-na-xasei

Επιμέλεια-Συνέντευξη :Γεωργία Χάρδα

georgiacharda@gmail.com      

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Χάραμα στο Αιβαλί σε περιγραφή του μεγάλου Ίωνα ποιητή Ομήρου

Το θέαμα της ανατολής του ηλίου από το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο Αιβαλί της Τουρκίας , θυμίζει την περιγραφή του Ομήρου , που χαρακτήριζε την αυγή νυχτοθρεμμένη και ροδοδάκτυλη, προσωποποιώντας την σαν κόρη που με τα ροδαλά δάχτυλά της απλώνει το χρώμα γύρω της στον καταπληκτικό ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ψυγείο Ψευδαισθήσεων" του Κωστή Τσιακανίκα-Μέρος Α

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου ζώντας στον τόπο σου, τίποτα δεν είναι πιο πικρό». Αυτές οι λέξεις ήταν γραμμένες σε ένα μουσκεμένο από τη βροχή χαρτί, που είχε γίνει ένα με την άσφαλτο. Έσκυψα και το σήκωσα γιατί μου κέντρισε την προσοχή μια λαμπερή λεπτομέρεια. ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ψυγείο Ψευδαισθήσεων" του Κωστή Τσιακανίκα-Μέρος Β

Φόρεσα ένα ξεχασμένο χαμόγελο, οπλίστηκα με θάρρος και πήγα να την συναντήσω στο θέατρο που δούλευε. Πλησίασα τον ταμεία και ζήτησα να την δω. Ως «Πυγολαμπίδας» συστήθηκα! Δεν πέρασαν ούτε πέντε λεπτά. Η Αφροδίτη ήρθε τρέχοντας στο φουαγιέ και έπεσε στην αγκαλιά μου. Τα έχασα! ...

Διαβάστε περισσότερα

Το οπτικό νεύρο – Μαρία Γκάινσα-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera

Από τις εκδόσεις Opera κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων της Μαρία Γκάινσα, με τίτλο «Το οπτικό νεύρο». Το οπτικό νεύρο είναι ένα βιβλίο γραμμένο με «ματιές», τις ματιές μιας γυναίκας που εστιάζει σε πίνακες ζωγραφικής, στους καλλιτέχνες που τους ζωγράφισαν, στον ιστορικό τους χρόνο και στην προσωπική ...

Διαβάστε περισσότερα

Το Χωριό Στεπαντσίκοβο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκη-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το βιβλίο Το Χωριό Στεπαντσίκοβο, του Φιόντορ Ντοστογιέφσκη. Το χωριό Στεπαντσίκοβο έχει τεράστιο ενδιαφέρον στη μελέτη της Ντοστογεφσκικής λογοτεχνικής διαδρομής, λειτουργεί δηλαδή ως δείκτης μιας τεράστιας λογοτεχνικής πορείας που δε σταμάτησε να εξελίσσεται ποτέ. Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο φέρνει τον κεντρικό ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο παράδεισος των ζώων» του Ντέιβιντ Τζέιμς Ποϊσάντ-Ένα βιβλίο που ξεχωρίζει στην κατηγορία Αμερικανική πεζογραφία - Διήγημα !

Σε κάθε μία από τις ιστορίες του αξιόλογου βιβλίου «Ο παράδεισος των ζώων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera, ο βραβευμένος συγγραφέας David James Poissant διερευνά τους αδύναμους δεσμούς των οικογενειών ,όπως δοκιμάζονται από τη δύναμη της αγάπης. Οι εντυπωσιακά αληθινοί χαρακτήρες του βιβλίου ,έχουν φτάσει ...

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις βιβλίων για το καλοκαίρι...

Η νέα σειρά των Εκδόσεων Διάπλαση, «Ελληνική Λογοτεχνία» μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατόρθωσε να αφήσει τη δική της λογοτεχνική σφραγίδα. Ένα εκδοτικό εγχείρημα που κυκλοφόρησε σε λιγότερο από ένα χρόνο τους παρακάτω τίτλους: * «Φιλική Εταιρεία Πνεύματος», Δημήτρης Καρύδας * «Μαγικός αέρας», Βασίλης Κυριλλίδης * ...

Διαβάστε περισσότερα

Τρία παιδικά βιβλία για τις καλοκαιρινές διακοπές από τις εκδόσεις Πορφύρα

Τα σχολεία σταμάτησαν και τώρα είναι ίσως η καλύτερη εποχή του χρόνου για διάβασμα. Όχι για μαθήματα και υποχρεωτικές εργασίες αλλά για ευχάριστα αναγνώσματα που θα διεγείρουν τη φαντασία και θα ενισχύσουν τις γνώσεις των παιδιών με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Οι εκδόσεις Πορφύρα προτείνουν ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Tο σπουδαίο έργο του Μολιέρου, «Ο Μισάνθρωπος» κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική ,σε μετάφραση Γιάγκου Ανδρεάδη.Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 20 Απριλίου 2018 στο Σύγχρονο Θέατρο στην Αθήνα σε σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη και διασκευή της ίδιας με τον Άρη Ασπρούλη. Λίγα λόγια για το ...

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ο Οδυσσέας Ελύτης συνιστά διακοπές στο νησί του, τη Λέσβο

« Πουθενά σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, ο Ήλιος και η Σελήνη δεν συμβασιλεύουν τόσο αρμονικά, δεν μοιράζονται τόσο ακριβοδίκαια την ισχύ τους, όσο επάνω σε αυτό το κομμάτι γης που κάποτε, ποιος ξέρει σε τι καιρούς απίθανους, ποιος θεός, για να κάνει το ...

Διαβάστε περισσότερα

Πορνοστάρ – Η αόρατη βιομηχανία του σεξ της Έλενας Πέγκα

 "Πορνοστάρ" - Το νέο θεατρικό έργο της Έλενας Πέγκα μόλις  κυκλοφόρησε σε βιβλίο από την Κάπα Εκδοτική. Με μια πυκνή, λογοτεχνική γλώσσα, το έργο ξεδιπλώνει τις ιστορίες πρωταγωνιστών του «πλαστικού» κόσμου του πορνό, ενός κόσμου γεμάτου κλισέ, καθρέφτη του μοναχικού σώματος του καθενός. Προσπαθώντας να δει πέρα ...

Διαβάστε περισσότερα

Kυκλοφορεί το εμβληματικό "1984" του Τζώρτζ Όργουελ σε νέα διασκευή!

Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Πρόκειται για ένα προφητικό μυθιστόρημα-σταθμός για την πολιτική σκέψη του 20ού αιώνα, το πλέον γνωστό έργο του Τζωρτζ Όργουελ που κυκλοφορεί σε νέα ...

Διαβάστε περισσότερα

Η μάνα κουράγιο και τα παιδιά της, το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Το βιβλίο «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική με αφορμή την ομώνυμη παράσταση του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα. Η παράσταση του κλασικού αντιπολεμικού αριστουργήματος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Η μάνα ...

Διαβάστε περισσότερα

"Παιδιά ενός κατώτερου Θεού" το έργο του Μάρκ Μέντοφ κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική

Το γνωστό έργο «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού », γραμμένο το 1979 από τον αμερικανό θεατρικό συγγραφέα Μαρκ Μέντοφ, επανακυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Η κλασικότητα του έργου έγκειται στο γεγονός ότι εξακολουθεί να προβληματίζει και να συγκινεί τον αναγνώστη με το πάντα επίκαιρο ζήτημα της ύπαρξης ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ο Φάουστ του Γκαίτε" σε μια έκδοση υψηλής αισθητικής από την Κάπα Εκδοτική

Ο Φάουστ του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική σε μετάφραση του σκηνοθέτη και πανεπιστημιακού Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, με προλογικό σημείωμα του ίδιου. Η έκδοση περιλαμβάνει επίμετρο ,επιμελημένο από τον Πλάτωνα Μαυρομούστακο και αποσπάσματα από δημοσιεύσεις Ελλήνων και ξένων μελετητών του Γκαίτε, καθώς ...

Διαβάστε περισσότερα

"Η Όπερα της Πεντάρας" του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα από την Κάπα Εκδοτική

Από την Κάπα εκδοστική κυκλοφορεί «Η Όπερα της Πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σε επίμετρο Γιάννη Χουβαρδά. Έργο εμβληματικό της παγκόσμιας δραματουργίας και μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του θεάτρου, ήδη από την πρεμιέρα στις 31 Αυγούστου του 1928, η ...

Διαβάστε περισσότερα

Τέσσερις μοναδικές παιδικές προτάσεις για το καλοκαίρι από τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος

Οι εκδόσεις Ζαχαρόπουλος μας προτείνουν τέσσερα μοναδικά βιβλία για μικρούς αναγνώστες! Η Μαργαρίτα και η μάγισσα-Ίνγκριντ και Ντίτερ Σούμπερτ Η μικρή Μαργαρίτα δε βούρτσιζε τα δόντια της, γιατί φοβόταν τη μικροσκοπική μάγισσα, την Ποδαρού. Όταν όμως διαπίστωσε πως η μικροσκοπική μαγισσούλα είναι συμπαθητική κι ας έχει ...

Διαβάστε περισσότερα

"Η διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας" του Θεόδωρου Ζέρβα-Kυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος

 Στη σειρά "Σύγχρονη παιδαγωγική 7 " κυκλοφορεί ένα ανεκτίμητο για τους ερευνητές των σχολικών εγχειριδίων βιβλίο με τίτλο "Η διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας" του Θεόδωρου Ζέρβα.Δεν πρόκειται απλά για ένα  ενδιαφέρον ανάγνωσμα αλλά για ένα πολύτιμο μαθησιακό εργαλείο που αξίζει να διαβαστεί από όλους μας! Το ...

Διαβάστε περισσότερα

«Σαν διαβείς τη γέφυρα του Σοβέτο» της Μόνικας Σαβουλέσκου-Βουδούρη-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος

Το βιβλίο «Σαν διαβείς τη γέφυρα του Σοβέτο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα της βραβευμένης Μόνικας Σαβουλέσκου-Βουδούρη που συγκλονίζει με την πλοκή τους αναγνώστες. Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η γέφυρα του Σοβέτο βρίσκεται στην Ουτρέχτη. Το όνομά της είναι παρμένο ...

Διαβάστε περισσότερα

"Εκατό Χρόνια Μοναξιάς "του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Το θρυλικό βιβλίο «100 Χρόνια Μοναξιά», που έχει πωλήσει πάνω από 30 εκ. αντίτυπα παγκοσμίως και έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες,μόλις κυκλοφόρησε από τις Eκδόσεις Ψυχογιός.Ενα βιβλίο που αξίζει όλοι να διαβάσουν!  Tο «Εκατό χρόνια μοναξιά» το διασημότερο έργο του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ποιητικό...πραξικόπημα!

Επιτέλους ένα...πραξικόπημα – αυτή τη φορά από ποιητές! Αυτό που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα μόνο ένας ευθυμογράφος ή ένας σατυρικός ποιητής μπορούσε να περιγράψει με ακρίβεια και χωρίς τον κίνδυνο να κατηγορηθεί ότι …ετοιμάζει πραξικόπημα. ! Φοβάμαι πως αν ένας σύγχρονος έπαιρνε στα σοβαρά τους πρωταγωνιστές ...

Διαβάστε περισσότερα

Η γεροντοκόρη του Ονορέ ντε Μπαλζάκ-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιo

Aπό τις εκδόσεις Μεταίχμιο, στο πλαίσιο της σειράς «Μεγάλες αφηγήσεις» που επιμελείται ο Δημήτρης Στεφανακης, κυκλοφορεί το βιβλίο του Ονορέ ντε Μπαλζάκ, «Η γεροντοκόρη». Μια βαθιά συγκινητική ιστορία για την ανθρώπινη μοναξιά και την ωμότητα του κόσμου. Mεγαλοποιούµε τόσο τα δεινά µας όσο και την ευτυχία ...

Διαβάστε περισσότερα

Το νησί των πιγκουίνων του Ανατόλ Φρανς -Kυκλοφορεί στη σειρά Μεταίχμιο Pocket

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο «Το Νησί των πιγκουίνων»(pocket) του βραβευμένου με Νόμπελ λογοτεχνίας Ανατόλ Φρανς. Το 1908,ο συγγραφέας έγραψε το Νησί των πιγκουίνων σε μορφή μυθιστορήματος, στο οποίο καταδικάζει τους επαγγελματίες πολιτικούς. Στο φαντασμαγορικό αυτό αφήγημα, το ωραιότερο από τα μυθιστορήματα του Ανατόλ Φρανς, ...

Διαβάστε περισσότερα