Ο συγγραφέας Γιώργος Δ. Λεμπέσης μιλάει στο Timelink για τα νέα του βιβλία και τα σχέδια του

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
2 Απριλίου 2018 16:18:00

Ο Γιώργος Δ. Λεμπέσης  θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων, με πλούσια βιβλιογραφία και πολλές βραβεύσεις. Ανάμεσα σε άλλα η Ψαρόσουπα, είναι το έργο που τον καθιέρωσε και που μετρά αρκετά «ανεβάσματα» στις ελληνικές σκηνές.

Μας μιλάει για τη νέα σειρά παιδικών βιβλίων που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός,για τα σχέδια του ενώ μας αποκαλύπτει πως οι αγαπημένοι ήρωες της Ψαρόσουπας θα γίνουν παιχνίδια!

-Είστε ένας πολυγραφότατος συγγραφέας. Ποιες ανάγκες και ποιες ανησυχίες σας, καλύπτετε μέσα από τη συγγραφή παιδικών έργων;

Πιθανότατα να ξεγελάω με αυτόν τον τρόπο την άχρωμη πλευρά του ρεαλισμού. Να δίνω μέσα μου μια ελπίδα πως αν μπουν καλές ιδέες στις ζωές των παιδιών , θα έχουν περισσότερο χρώμα οι επόμενες μέρες.

-Πότε ξεκινήσατε να διαβάζετε και τι είδους βιβλία κέντριζαν το ενδιαφέρον σας;

Δεν θυμάμαι ακριβώς το πότε όμως δεν άρχισα πολύ μικρός. Για μένα το διάβασμα ήταν πρώτα αντίζηλος και στη συνέχεια φίλος. Πρώτα το τιμώρησα , χωρίς να το γνωρίζω και μετά το αγάπησα. Τα βιβλία που μου αρέσουν πιο πολύ είναι τα ιστορικά και όσα αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα.

-Τι σας εμπνέει για να ξεκινήσετε ένα νέο παραμύθι;

Οι ατέλειες των ανθρώπων , των σκέψεων , των στιγμών. Ότι δεν είναι σωστά στη θέση του, είναι για εμένα λόγος να αρχίσω να γράφω.

-Πώς εμπνευστήκατε την ιστορία της σειράς Σαυράιβορ και τι θέλετε να εκφράσετε μέσα από αυτήν;

Παρακολουθούσα όλη αυτή την φρενίτιδα που υπήρχε με το τηλεοπτικό παιχνίδι και μπήκα στον πειρασμό να δω κάποια επεισόδια. Βλέποντας το σκέφτηκα πόσο διαφορετικό θα ήταν το αποτύπωμα αυτού του παιχνιδιού αν η κάμερα εστίαζε νοηματικά σε αξίες όπως η διαφορετικότητα, η φιλία , η ευγενής άμιλλα , ο αθλητισμός, το πείσμα , η εσωτερική δύναμη. Πόσες αξίες πραγματικά χρήσιμες που είμαι σίγουρος ότι κάποια από τα παιδιά που ήταν στο παιχνίδι είχαν και έχουν. Σκέφτηκα πως θα μπορούσε να βγει κάτι καλό μακριά από τη φτηνή συνθήκη που προβάλει ένα τηλεοπτικό ριάλιτι. Δε σας κρύβω ότι το φοβήθηκα στην αρχή γιατί οι κριτικοί γράφουν μόνο από τον τίτλο χωρίς να διαβάσουν το κείμενο και φυσικά ένα βιβλίο βασισμένο σε τηλεοπτικό ριάλιτι είναι από μόνο του κολασμένο , για τις εσωστρεφείς και απομονωμένες «παρέες». Θα πίστευαν πως υποστηρίζω την κακή τηλεοπτική κουλτούρα χωρίς όμως να δουν πως μέσα από το κείμενο της δίνω μια άλλη οπτική. Ωστόσο το τόλμησα. Χρησιμοποίησα σαν όχημα την επιτυχία του Survivor και μίλησα στα παιδιά για όλα όσα πιστεύω πως τους είναι χρήσιμα. Είμαι πολύ περήφανος για αυτά τα βιβλία και πιστεύω πως από τα πάντα μπορεί κανείς να βγάζει το καλό, αρκεί να μη φοράει παρωπίδες και να θέλει στα αλήθεια να υπηρετήσει το κοινό, όχι να κρύψει μέσα από την «δουλειά» του τις αστοχίες της ζωής του.

-Το πρώτο βιβλίο της σειράς ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ 1 – Ο σφαλιάρας στην επίθεση ,είναι μια διασκεδαστική ιστορία, που μιλάει για τον εκφοβισμό. Πόσο δύσκολο είναι για τα παιδιά να αποκτήσουν ενσυναίσθηση;

Τίποτα δεν είναι δύσκολο αν το αντιμετωπίζουμε στην ώρα του και με προσοχή. Θεωρώ και δεν απαντάω ως συγγραφέας αλλά ως γονιός, πως αν δεν ασχοληθούμε με το παιδί μας με όλα τα εργαλεία που μας δίνονται (βιβλία, ίντερνετ , ψυχολογία , κοινωνία κτλ) από την αρχή τότε θα είναι πολύ δύσκολο να διορθώσουμε μια παράκαμψη ή μια κακή στιγμή. Φυσικά δεν θα είναι ακατόρθωτο αλλά τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Σπάνια γεννιέται κάποιος βίαιος ή νταής , συνήθως γίνεται στη διαδρομή για διαφόρους λόγους. Εμείς οι γονείς και όσοι ασχολούμαστε με το παιδί , οφείλουμε να είμαστε δίπλα σε αυτή τη διαδρομή από την πρώτη κι όλας στιγμή. Έτσι τα παιδιά μας θα είναι και πιο ασφαλή και θα σέβονται τον άνθρωπο ,τη φύση και φυσικά τον εαυτό τους. Έτσι θα έχουν και ενσυναίσθηση και καλή αντίληψη του κόσμου.

-Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ 2 – Η Χαλαρίτα έχει μπλεξίματα- θέλετε να περάσετε μηνύματα όπως το πόσο επικίνδυνο είναι να εμπιστευόμαστε ξένους. Είναι ένα θέμα που σας απασχολεί και ως γονιό;

Σαφώς και με απασχολεί και είμαι σίγουρος πως η αποπλάνηση είναι ένας εφιάλτης για όλους τους γονείς. Το να εξαπατηθεί ένα παιδί μπορεί να του στοιχήσει μέχρι και τη ζωή. Είναι σημαντικό να βάζουμε την ικανότητα φιλτραρίσματος στα παιδιά , έτσι ώστε ούτε ακοινώνητα να είναι αλλά και να ξέρουν να αποφεύγουν τις κακοτοπιές.

-Συνεχίζω με το τρίτο βιβλίο της σειράς ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ 3 - Η Μάρα δεν το βάζει κάτω –ασχολείστε με ένα μεγάλο θέμα…το δικαίωμα να είναι κάποιος διαφορετικός. Πόσο δύσκολο είναι να το συνειδητοποιήσουν τα παιδιά;

Τα παιδιά δεν είναι καθόλου δύσκολο να το συνειδητοποιήσουν. Για την ακρίβεια μέσα τους όλα είναι πιθανά, εμείς τους βάζουμε στεγανά! Αυτό που λέει το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πως αν σε κάτι διαφέρουμε , όπως πχ αν κάποιος έχει μια κινητική δυσκολία ή δυσκολία στη μάθηση δε θα πρέπει να το αντιμετωπίζει περιθωριοποιώντας τον εαυτό του αλλά με το να κάνει αυτή τη διαφορετικότητα κομμάτι του και προσωπικό του στυλ. Με λίγα λόγια να αγαπήσει τον εαυτό του όπως είναι.

-Στο τέταρτο βιβλίο της σειράς ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ 4 - Ο Βρομύλος θέλει να χάσει ,περνάτε στα παιδιά μηνύματα για τη σπουδαιότητα της υγιεινής και της καθαριότητας. Πώς έγινε η σύλληψη της ιδέας αυτής;

Δεν είχα κάποια συγκεκριμένη εμπειρία. Είναι κάτι που έτσι και αλλιώς θεωρώ σημαντικό και φυσικά δείγμα πολιτισμού. Η καθαριότητα και η υγιεινή δεν είναι προνόμιο , είναι δικαίωμα και υποχρέωση κι αν κάποιοι δυσκολεύονται, θα πρέπει να τους το παρέχουμε με κάθε τρόπο. - Θα υπάρξει και συνέχεια με νέους ήρωες στη σειρά; Αυτό δεν το γνωρίζω ακόμα , θα το σκεφτώ και θα σας πω!!

-Η παιδική μουσική θεατρική παράσταση σας με τίτλο «Το κομμάτι» στο Θέατρο Χώρα ,ολοκλήρωσε τις παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία. Θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν;

Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε συζητήσεις με κάποια θέατρα αλλά και με τον θέατρο Χώρα. Προσωπικά θα ήθελα να συνεχίσει. Είναι μια πολύ καλή παράσταση που όσο πιο πολλοί τη δουν , τόσο πιο μεγάλα όνειρα θα γίνονται για όλους!

-Εκτός από τη συγγραφή, ασχολείστε με τη μουσική. Πώς συνδυάζονται αυτά;

Δεν ασχολούμαι με την μουσική αλλά με την παραγωγή και την δημιουργία. Για την ακρίβεια είμαι ο Creative Producer της εταιρίας Amuse Concept Events και η δουλειά μου είναι να σκέφτομαι και να δημιουργώ εμπειρίες που είτε ο κόσμος τις βλέπει είτε τις ζει.

-Μια άλλη αγαπημένη σειρά η «Ψαρόσουπα» που είχαμε την ευκαιρία να τη δούμε και στο θέατρο, θα έχει και συνέχεια εκδοτικά; Ετοιμάζετε νέες ιστορίες για τον Βρασίδα τον αχινό;

Ετοιμάζουμε τα παιχνίδια της ψαρόσουπας κάτι το οποίο με έχει κάνει απίστευτα χαρούμενο. Μετά το καλοκαίρι θα υπάρχουν κουκλάκια και άλλα παιχνίδια με τους αγαπημένους ήρωες! Στο θέατρο θα την δούμε ξανά αλλά όχι σύντομα! Τώρα σχετικά με το αν θα βγουν νέες ιστορίες σας διαβεβαιώ πως η εξέλιξη της Ψαρόσουπας συνεχίζετε, πιθανόν και εκτός βιβλίων …

-Όλοι οι περιπέτειες σας έχουν ένα κοινό αποτέλεσμα. Το καλό πάντα κερδίζει. Μιλήστε μας για το νόημα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς σας αναγνώστες.

Εκτός του ότι το καλό πρέπει και οφείλει πάντα να κερδίζει , θέλω να πω και κάτι εξίσου σημαντικό στα παιδιά. Να μην τα παρατάνε. Το καλό κερδίζει γιατί επιμένουμε, γιατί δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μείνει για πολύ στο πάτωμα, γιατί η αλήθεια και η αγάπη είναι τα μεγαλύτερα όπλα μας κι όσα κι αν αργεί καμιά φορά το καλό αποτέλεσμα, σας ορκίζομαι πως αν δεν εγκαταλείψετε, στο τέλος θα γίνει το καλό κι εμείς, θα είμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

-Ποιες είναι οι δυσκολίες ενός συγγραφέα που γράφει βιβλία για παιδιά;

Η πιο μεγάλη δυσκολία είναι στο να μην ακούσει τον ενήλικα εαυτό του. Όταν τα καταφέρει , θα πρέπει να μπορέσει να χωρέσει όλα τα μηνύματα , την πλοκή και τους χαρακτήρες του σε σχετικά μικρή λεκτική έκταση. Επίσης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τις λέξεις και τις έννοιες μιας και τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δημιουργούν πεποιθήσεις και σχηματίζουν την εικόνα για τον κόσμο. Επίσης , είναι πολύ δύσκολο για έναν συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, να χτίζει μυρωδάτους και ολάνθιστους κόσμους , σε μια εποχή που κάθε μέρα , γίνεται και μια κατεδάφιση. Ηθική, αξιακή , οικονομική , κοινωνική. Γεμίζαμε γκρεμίσματα τον κόσμο, μα πρέπει να τον σηκώσουμε ξανά στα πόδια του, κι αυτό είναι κάτι που η φαντασία το αντέχει.

-Ποια η γνώμη σας για την νέα πραγματικότητα στο παιδικό βιβλίο; Διαβάζουν τα σημερινά παιδιά;

Δεν ξέρω ειλικρινά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όταν επισκέπτομαι ένα σχολείο ή ένα βιβλιοπωλείο έρχομαι αντιμέτωπος με παιδιά που διαβάζουν. Αυτό όμως δεν ξέρω αν ισχύει συνολικά μιας και οι στατιστικές δεν είναι τόσο ξεκάθαρες και δεν θα ήταν σωστό να γενικεύσω προσωπικές μου απόψεις. Θα ήθελα να πιστεύω πως διαβάζουν ή έστω πως ανοίγουν το μυαλό τους με όποιο μέσο η εποχή και η τεχνολογία επιτρέπει. Αν είναι να αποκτούν γνώση και αντίληψη μέσα από υγιή παιχνίδια ή ηλεκτρονικά βιβλία ή video στο tablet τότε ας είναι αυτό το μέσο. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνονται τα παιδιά καλύτεροι άνθρωποι, μορφωμένοι και με παιδεία, όχι να κάνουν πωλήσεις οι συγγραφείς. Το διάβασμα είναι σίγουρα κάτι μαγικό και θα είναι μεγάλη απώλεια στη ζωή ενός παιδιού , να μην το ανακαλύψει .

-Πώς έχετε φανταστεί την επόμενή σας «περιπέτεια»;

Την έχω φανταστεί να γίνεται ταινία !!

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Δ.Λεμπέση:

Γεννήθηκε το 1981 κάτω από μια τεράστια αμυγδαλιά. Μεγάλωσε σε μια πολύχρωμη πόλη με χωματένιους δρόμους και γιγάντιες χελώνες. Σε ηλικία 8 ετών μπήκε σ’ ένα μυστήριο ρέμα κι από τότε χάθηκαν τα ίχνη του. Στέλνει τις ιστορίες του μέσω ταχυδρομικών αερόστατων, ενώ υπάρχουν φήμες ότι ζει στη Χώρα των Περασμένων Περαστικών (εκεί όπου πάνε όλα τα χαμένα πράγματα) και ότι επισκέπτεται τα παιδιά με το όνομα «Φανταστικός Lebee». Ο Γιώργος Δ. Λεμπέσης , έχει αποσπάσει Βραβείο Πρωτότυπης Ιστορίας και Βραβείο Κοινού για τα διηγήματά του «4 σελίδες» και «Πρώτη πτήση», ενώ έχει ψηφιστεί δυο φορές στις «Πένες της χρονιάς» μέσα στους δέκα καλύτερους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας όλων των εποχών. Θεωρείται ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας, έχοντας στο ενεργητικό του 7 μπεστ σέλερ, 12 διηγήματα για ενηλίκους και μεταφράσεις σε αγγλικά και αραβικά. Το δημοφιλές παραμύθι του Ψαρόσουπα έχει ανέβει 4 φορές σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας, ενώ μια φορά ανέβηκε το έργο του Βρασίδας εναντίον Μπακαλιαράκου. Επιπλέον, έχει συνυπογράψει με τον αδελφό του τη μουσικοθεατρική παράσταση Όσα λέν’ οι τοίχοι, στην οποία συμμετείχαν το Τρίφωνο, η Λιάνα Κανέλλη, η Ελένη Γερασιμίδου κ.ά. (2011). Έχει κάνει τη θεατρική διασκευή του παραμυθιού της Κατερίνας Μαρκαδάκη Το σπάταλο τερατάκι, σε σκηνοθεσία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, ενώ έγραψε για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου και των Public Cyprus το παραμύθι Το κομμάτι για το project «Το βιβλίο των σχολείων», όπου συμμετείχαν 1.200 μαθητές. Έχει υπάρξει καλλιτεχνικός διευθυντής του πρώτου παιδικού φεστιβάλ στην Ελλάδα, Town For Kids (2008-2009), και του The Christmas Factory της Star Kid (2014), με προσέλευση που ξεπέρασε συνολικά τους 250.000 θεατές.

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005431/sayraibor-1-o-sfaliaras-sthn-epithesh

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005432/sayraibor-2-h-xalarita-exei-mpleksimata

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005433/sayraibor-3-h-mara-den-to-bazei-katw

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005434/sayraibor-4-o-bromylos-thelei-na-xasei

Επιμέλεια-Συνέντευξη :Γεωργία Χάρδα

georgiacharda@gmail.com      

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

«Η σοφία των λύκων» της Έλι Ράντινγκερ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ο λύκος αποτελεί σύμβολο δύναμης κι ελευθερίας, κομμάτι ιστοριών εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κάποτε ήταν το θηλαστικό με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση στον πλανήτη, καλύπτοντας σχεδόν όλο το βόρειο ημισφαίριο.Σήμερα, εξαιτίας της συστηματικής του εξόντωσης συναντάται σε μικρούς πληθυσμούς. Η Ελι Ράντινγκερ έχοντας μελετήσει επί χρόνια ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ανακαλύψτε το μαθησιακό στυλ του παιδιού σας"κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάλιος

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά ταλέντα ,διαφορετικό μαθησιακό στυλ και διαφορετικό δημιουργικό τρόπο έκφρασης. Αλήθεια ποιος είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος για να μελετά ένα παιδί; Και ποια είναι τα είδη του μαθησιακού στυλ; Οι βασικές κατηγορίες είναι οι εξής τρεις: ο ακουστικός, ο οπτικός και ο κιναισθητικός ...

Διαβάστε περισσότερα

«Φωτιά στο παρελθόν»: Το νέο βιβλίο της Γερακίνας Μπουρίκα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανός

Το νέο βιβλίο της Γερακίνας Μπουρίκα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ωκεανός». Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο στη σειρά με τον τίτλο «Φωτιά στο Παρελθόν». Και σε αυτό το βιβλίο της ξεχωρίζει και εντυπωσιάζει η μοναδική της γραφή…. Ζωντανή αφήγηση που σε συνεπαίρνει… Δεν αφήνεις το ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ο χάρτης του Λευτέρη" της Κατερίνας Λαγού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Μετά την επιτυχημένη έκδοση στη σειρά μικρή πυξίδα των εκδόσεων Ψυχογιός της βιογραφίας του Χαρίλαου Τρικούπη ,η Κατερίνα Λαγού προχωρά με σταθερά βήματα σε ένα ακόμη σπουδαίο ιστορικό πρόσωπο. Οι μικροί αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Έλληνα πολιτικό που διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Βικτόρια Χίσλοπ στις εκδόσεις Ψυχογιός!

Η  Βικτόρια Χίσλοπ, συγγραφέα της μεγάλης μυθιστορηματικής επιτυχίας ΤΟ ΝΗΣΙ, που πούλησε περισσότερα από 6,2 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, υποδέχονται με μεγάλη χαρά οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ! Το νέο βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ θα κυκλοφορήσει τον Μάιο στα αγγλικά με τίτλο THOSE WHO ARE LOVED, ενώ τον Οκτώβριο ...

Διαβάστε περισσότερα

«Όταν ήρθαν οι γλάροι» της Γλυκερίας Γκρέκου- Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Μέσα από ολοζώντανες εικόνες με φόντο το απέραντο γαλάζιο η Γλυκερία Γκρέκου παρουσιάζει μια όμορφη ιστορία με θέμα της σπουδαιότητα της μοιρασιάς και της αληθινής αγάπης. Μέσα από τα μάτια της οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν τόσο σπουδαίες έννοιες και εντοπίζουν το πραγματικό νόημα της ζωής. Τα ...

Διαβάστε περισσότερα

"Η Mις Τήρια με τα μαγικά πλάσματα – Τζοϊ Κέλερ -Kυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση

Από τις εκδόσεις Διάπλαση κυκλοφορεί το βιβλίο "Η Μις Τήρια με τα μαγικά πλάσματα", της Τζοϊ Κέλερ. Ένα βιβλίο που θα βοηθήσει τους μικρούς αναγνώστες να μάθουν πολλά για  τα «Μαγικά πλάσματα».  Πρόκειται για το πιο εξωτικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων που έχετε δει ποτέ! Η κυρία Τήρια ...

Διαβάστε περισσότερα

Ημερολόγιο «Σαν σήμερα» από τις εκδόσεις Ωκεανός

Το ημερολόγιο των εκδόσεων Ωκεανός είναι σαν μια «μηχανή του χρόνου».Γ ια όλους εσάς που θέλετε να γνωρίζετε τις μεγάλες στιγμές που έγραψαν ιστορία. Μάθε τι έγινε σαν σήμερα με αυτό το απολαυστικό ημερολόγιο 1/01/1822: H A' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου ψηφίζει το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα. 2/01/1924: Ο ...

Διαβάστε περισσότερα

"Είκοσι ερωτικά ποιήματα κι ένα τραγούδι χωρίς ελπίδα" του Πάμπλο Νερούδα

O Πάμπλο Νερούδα υπήρξε «ο σπουδαιότερος ποιητής του 20ου αιώνα». Τα έργα του είναι τα πιο πολυδιαβασμένα έργα ισπανόφωνου δημιουργού. Στη δημοφιλέστερη ποιητική συλλογή όλων των εποχών προεξαγγέλει με εκπληκτικό νεανικό σφρίγος ένα από τα μεγαλύτερα θέματα της βαθύτατα ανθρώπινης ποίησής του: τον έρωτα που μεταλαμβάνει ...

Διαβάστε περισσότερα

«Amour - Ερωτική Ανθολογία»για την ημέρα των ερωτευμένων από τις Εκδόσεις Αιώρα

 Η ερωτική ανθολογία «Amour» σε επιμέλεια της Έφης Κορομηλά, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αιώρα. Ο έρωτας, μέσα από τα κείμενα των Καζανόβα, ντε Σαντ, Ντιντερό, ντε Νερβάλ, Φλωμπέρ, Σταντάλ και άλλων, αναδύεται άλλοτε παιγνιώδης, εφήμερος, ματαιόδοξος, δαιμονικός, κυνικός, άλλοτε παράφορος και καταστροφικός και άλλοτε ανιδιοτελής, αγγελικός, ...

Διαβάστε περισσότερα

«Σχεδόν καθημερινές ιστορίες» του Σιδέρη Ντιούδη-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα

Kυκλοφoρεί από τις Εκδόσεις Αιώρα ένα εξαιρετικό βιβλίο με τίτλο "Σχεδόν καθημερινές ιστορίες» του Σιδέρη Ντιούδη.Πρόκειται για μικρά  διηγήματα, κομμάτια που προέρχονται από μια γνώριμη καθημερινότητα, αλλά μεταλλάσονται σε κάτι άλλο. Με πυκνή αφήγηση, με λίγες λέξεις, οι ιστορίες του Σ.Ντιούδη χτίζουν εικόνες και μ' ...

Διαβάστε περισσότερα

«Τοξικοί άνθρωποι και πώς να τους αντιμετωπίσετε» -Μπερνάντο Σταματέας

Ένα βιβλίο κλειδί για όσους θέλουν να αναγνωρίσουν τους τοξικούς ανθρώπους γύρω τους και να μάθουν να τους αντιμετωπίζουν χωρίς να δηλητηριάζουν την ψυχή τους. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάλιος. Οι τοξικοί άνθρωποι προσδένονται σαν τσιμεντόλιθοι στους αστραγάλους σας και σας προσκαλούν να κολυμπήσετε στο ...

Διαβάστε περισσότερα

«Σκοτεινά παραμύθια» του Ντύλαν Τόμας

Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ κυκλοφόρησε το 36ο τομίδιο της επιτυχημένης σειράς microMEGA / Λογοτεχνία. Μια μοναδική συλλογή διηγημάτων του Ντύλαν Τόμας με τον τίτλο «Σκοτεινά παραμύθια», σε μετάφραση της Έφης Φρυδά, η οποία υπογράφει και το επίμετρο. Ποιητής, αρθρογράφος ο Ντύλαν Tόμας ζούσε μέσα στην ποίηση. ...

Διαβάστε περισσότερα

"Οι πόρνες" του Γκυ Ντε Μωπασάν κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ροές

 Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ και στη σειρά «Ξένη Λογοτεχνία» κυκλοφόρησε το βιβλίο «Οι πόρνες», μία ακόμη συλλογή διηγημάτων του Γκυ ντε Μωπασσάν, σε μετάφραση του Σταυρούλας Αργυροπούλου και επιμέλεια της Μαρίας Σπυριδοπούλου, η οποία υπογράφει και το εκτενές επίμετρο. Ο σπουδαίος Γάλλος εκπρόσωπος του νατουραλισμού, Γκυ ...

Διαβάστε περισσότερα

Μήτσος Αλεξανδρόπουλος: Νύχτες και Αυγές-Eπανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Οι εκδόσεις Γκοβόστη επανεκδίδουν το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου «Νύχτες και Αυγές». Είναι σημαντικό για τους νεότερους να γνωρίσουν , αυτό το σπουδαίο έργο και για τους παλαιότερους να θυμηθούν το διαχρονικό όραμα του ανθρώπου για ελευθερία, ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη. «Αισθάνομαι πως έγραφα συνέχεια το ...

Διαβάστε περισσότερα

«Master Class-Ανώτερο σεμινάριο με τη Μαρία Κάλλας» του Τέρενς ΜακΝάλι

Το βραβευμένο με Τόνι και Drama Desk έργο του Τέρενς ΜακΝάλι «Masterclass», που έχει ερμηνευτεί παγκοσμίως από ιερά τέρατα της υποκριτικής όπως η Φέι Νταναγουέι και η Φανί Αρντάν,κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Ο τολμηρός συγγραφέας του  Μπρόντγουεϊ («Corpus Christi», «Frankie και Johnny») εμπνέεται από τα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ιμμάνουελ Καντ» του Τόμας Μπέρνχαρντ-Κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική

Ένα ποιητικό έργο με πικρό χιούμορ για την πνευματική τύφλωση της εποχής. Ο Tόμας Μπέρνχαρντ φαίνεται να λέει ,μέσα από το σπουδαίο αυτό έργο του, πως η φιλοσοφία αρρωσταίνει τους ανθρώπους αντί να τους γιατρεύει, θρηνώντας σαρκαστικά για την αντιπνευματική εποχή μας, που μοιάζει να τελειώνει. Το ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ήρωες σε στάση εργασίας" της Ιωάννας Θέου-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

Οι εκδόσεις Δωδώνη συνεχίζουν να μας παρουσιάζουν σπουδαία έργα στη σειρά Ελληνικό Θέατρο σε μια δύσκολη εποχή. Είναι σημαντικό να διαβάζουμε κλασικά έργα αλλά και σύγχρονα που αντικατοπτρίζουν τα δύσκολα σημεία των καιρών. Με σεβασμό η Ιωάννα Θέου σατιρίζει τη σύγχρονη κοινωνία με τον δικό της ...

Διαβάστε περισσότερα

Ημερολόγιο Ποίησης 2019-Η γενιά του '70-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Το Ημερολόγιο των Εκδόσεων Γκοβόστη για το 2019 είναι αφιερωμένο στην ποίηση.   Σημείωμα του Εκδότη Κωνσταντίνου Ι.Γκοβόστη: ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του 2019 και πιο συγκεκριμένα η ποίηση της γενιάς του ’70, καθώς -παραφράζοντας ελαφρώς τον Νοβάλις- η ποίηση λατρεύει και γιατρεύει τις πληγές που άνοιξε ο χρόνος ...

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίβατος πέτρη της Κατερίνας Κατσίρη-Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

H ποίηση της Κατερίνας Κατσίρη σε αγγίζει ...σε συγκινεί …. Προσπαθεί μέσα από τα ποιήματά της να εκφράσει κυρίως αυτό που κρύβει η ζωή… Είναι σημαντικό να διαβαστεί απ’ όλους μας γιατί η ποίηση βελτιώνει τη ζωή. Ο έρωτας απόμεινε πληγή στην πέτρα που κρατιέμαι δρόμος Κάποια μέρα που θα βγεις από ...

Διαβάστε περισσότερα

Μεσ' από τις θάλασσες της Στέλλας Ρωτού-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Στη σειρά ελληνική πεζογραφία των εκδόσεων Γκοβόστη κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Στέλλας Ρώτου με τίτλο «Μεσ' από τις θάλασσες». «Το όνειρο που έμεινε όνειρο είναι η απαρχή ενός καινούργιου στόχου…» Μέσα από 14 διηγήματα, με λόγο αυθεντικό και με προσωπικό στυλ, η συγγραφέας κατορθώνει να ακτινογραφήσει ...

Διαβάστε περισσότερα

Festen – Οικογενειακή γιορτή- Βασισμένο στην ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ

Το «Festen» είναι σήμερα μια ταινία-σταθμός.Με ένα σενάριο-γροθιά στο στομάχι, με τον πρώτο και μόνο λόγο να έχουν οι ηθοποιοί κι αυτό το μακρύ ταξίδι μιας ημέρας μέσα στη νύχτα, στη νύχτα της ανθρώπινης ψυχής. Κυκλοφόρησε  για πρώτη φορά στα ελληνικά σε βιβλίο από την Κάπα ...

Διαβάστε περισσότερα

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Νίκου Ταμπάκη με τίτλο «Από τη Θερμοκρασία στη γνώση»

«…γιὰ νὰ φτάσουμε στὰ ἄγνωστο πρέπει νὰ περάσουμε ἀπό γνωστοὺς δρόμους· ἀπό αὑτούς ἀσφαλέστερος εἶναι ἡ λεωφόρος τῆς Θερμοδυναμικῆς». G.Ν. LEWIS Πόσο συνειδητοποιοῦμε τόν μοναδικὸ πλοῦτο μας; Ὁ καθένας εἶναι κάτοχος ἑνός δείγματος τοῦ πολυπλοκότερου φυσικοῦ ἀντικειμένου, τοῦ πιὸ ἐντυπωσιακοῦ προϊόντος τῆς Ἐξέλιξης – τοῦ ...

Διαβάστε περισσότερα