Ο συγγραφέας Γιώργος Δ. Λεμπέσης μιλάει στο Timelink για τα νέα του βιβλία και τα σχέδια του

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
2 Απριλίου 2018 16:18:00

Ο Γιώργος Δ. Λεμπέσης  θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων, με πλούσια βιβλιογραφία και πολλές βραβεύσεις. Ανάμεσα σε άλλα η Ψαρόσουπα, είναι το έργο που τον καθιέρωσε και που μετρά αρκετά «ανεβάσματα» στις ελληνικές σκηνές.

Μας μιλάει για τη νέα σειρά παιδικών βιβλίων που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός,για τα σχέδια του ενώ μας αποκαλύπτει πως οι αγαπημένοι ήρωες της Ψαρόσουπας θα γίνουν παιχνίδια!

-Είστε ένας πολυγραφότατος συγγραφέας. Ποιες ανάγκες και ποιες ανησυχίες σας, καλύπτετε μέσα από τη συγγραφή παιδικών έργων;

Πιθανότατα να ξεγελάω με αυτόν τον τρόπο την άχρωμη πλευρά του ρεαλισμού. Να δίνω μέσα μου μια ελπίδα πως αν μπουν καλές ιδέες στις ζωές των παιδιών , θα έχουν περισσότερο χρώμα οι επόμενες μέρες.

-Πότε ξεκινήσατε να διαβάζετε και τι είδους βιβλία κέντριζαν το ενδιαφέρον σας;

Δεν θυμάμαι ακριβώς το πότε όμως δεν άρχισα πολύ μικρός. Για μένα το διάβασμα ήταν πρώτα αντίζηλος και στη συνέχεια φίλος. Πρώτα το τιμώρησα , χωρίς να το γνωρίζω και μετά το αγάπησα. Τα βιβλία που μου αρέσουν πιο πολύ είναι τα ιστορικά και όσα αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα.

-Τι σας εμπνέει για να ξεκινήσετε ένα νέο παραμύθι;

Οι ατέλειες των ανθρώπων , των σκέψεων , των στιγμών. Ότι δεν είναι σωστά στη θέση του, είναι για εμένα λόγος να αρχίσω να γράφω.

-Πώς εμπνευστήκατε την ιστορία της σειράς Σαυράιβορ και τι θέλετε να εκφράσετε μέσα από αυτήν;

Παρακολουθούσα όλη αυτή την φρενίτιδα που υπήρχε με το τηλεοπτικό παιχνίδι και μπήκα στον πειρασμό να δω κάποια επεισόδια. Βλέποντας το σκέφτηκα πόσο διαφορετικό θα ήταν το αποτύπωμα αυτού του παιχνιδιού αν η κάμερα εστίαζε νοηματικά σε αξίες όπως η διαφορετικότητα, η φιλία , η ευγενής άμιλλα , ο αθλητισμός, το πείσμα , η εσωτερική δύναμη. Πόσες αξίες πραγματικά χρήσιμες που είμαι σίγουρος ότι κάποια από τα παιδιά που ήταν στο παιχνίδι είχαν και έχουν. Σκέφτηκα πως θα μπορούσε να βγει κάτι καλό μακριά από τη φτηνή συνθήκη που προβάλει ένα τηλεοπτικό ριάλιτι. Δε σας κρύβω ότι το φοβήθηκα στην αρχή γιατί οι κριτικοί γράφουν μόνο από τον τίτλο χωρίς να διαβάσουν το κείμενο και φυσικά ένα βιβλίο βασισμένο σε τηλεοπτικό ριάλιτι είναι από μόνο του κολασμένο , για τις εσωστρεφείς και απομονωμένες «παρέες». Θα πίστευαν πως υποστηρίζω την κακή τηλεοπτική κουλτούρα χωρίς όμως να δουν πως μέσα από το κείμενο της δίνω μια άλλη οπτική. Ωστόσο το τόλμησα. Χρησιμοποίησα σαν όχημα την επιτυχία του Survivor και μίλησα στα παιδιά για όλα όσα πιστεύω πως τους είναι χρήσιμα. Είμαι πολύ περήφανος για αυτά τα βιβλία και πιστεύω πως από τα πάντα μπορεί κανείς να βγάζει το καλό, αρκεί να μη φοράει παρωπίδες και να θέλει στα αλήθεια να υπηρετήσει το κοινό, όχι να κρύψει μέσα από την «δουλειά» του τις αστοχίες της ζωής του.

-Το πρώτο βιβλίο της σειράς ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ 1 – Ο σφαλιάρας στην επίθεση ,είναι μια διασκεδαστική ιστορία, που μιλάει για τον εκφοβισμό. Πόσο δύσκολο είναι για τα παιδιά να αποκτήσουν ενσυναίσθηση;

Τίποτα δεν είναι δύσκολο αν το αντιμετωπίζουμε στην ώρα του και με προσοχή. Θεωρώ και δεν απαντάω ως συγγραφέας αλλά ως γονιός, πως αν δεν ασχοληθούμε με το παιδί μας με όλα τα εργαλεία που μας δίνονται (βιβλία, ίντερνετ , ψυχολογία , κοινωνία κτλ) από την αρχή τότε θα είναι πολύ δύσκολο να διορθώσουμε μια παράκαμψη ή μια κακή στιγμή. Φυσικά δεν θα είναι ακατόρθωτο αλλά τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Σπάνια γεννιέται κάποιος βίαιος ή νταής , συνήθως γίνεται στη διαδρομή για διαφόρους λόγους. Εμείς οι γονείς και όσοι ασχολούμαστε με το παιδί , οφείλουμε να είμαστε δίπλα σε αυτή τη διαδρομή από την πρώτη κι όλας στιγμή. Έτσι τα παιδιά μας θα είναι και πιο ασφαλή και θα σέβονται τον άνθρωπο ,τη φύση και φυσικά τον εαυτό τους. Έτσι θα έχουν και ενσυναίσθηση και καλή αντίληψη του κόσμου.

-Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ 2 – Η Χαλαρίτα έχει μπλεξίματα- θέλετε να περάσετε μηνύματα όπως το πόσο επικίνδυνο είναι να εμπιστευόμαστε ξένους. Είναι ένα θέμα που σας απασχολεί και ως γονιό;

Σαφώς και με απασχολεί και είμαι σίγουρος πως η αποπλάνηση είναι ένας εφιάλτης για όλους τους γονείς. Το να εξαπατηθεί ένα παιδί μπορεί να του στοιχήσει μέχρι και τη ζωή. Είναι σημαντικό να βάζουμε την ικανότητα φιλτραρίσματος στα παιδιά , έτσι ώστε ούτε ακοινώνητα να είναι αλλά και να ξέρουν να αποφεύγουν τις κακοτοπιές.

-Συνεχίζω με το τρίτο βιβλίο της σειράς ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ 3 - Η Μάρα δεν το βάζει κάτω –ασχολείστε με ένα μεγάλο θέμα…το δικαίωμα να είναι κάποιος διαφορετικός. Πόσο δύσκολο είναι να το συνειδητοποιήσουν τα παιδιά;

Τα παιδιά δεν είναι καθόλου δύσκολο να το συνειδητοποιήσουν. Για την ακρίβεια μέσα τους όλα είναι πιθανά, εμείς τους βάζουμε στεγανά! Αυτό που λέει το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πως αν σε κάτι διαφέρουμε , όπως πχ αν κάποιος έχει μια κινητική δυσκολία ή δυσκολία στη μάθηση δε θα πρέπει να το αντιμετωπίζει περιθωριοποιώντας τον εαυτό του αλλά με το να κάνει αυτή τη διαφορετικότητα κομμάτι του και προσωπικό του στυλ. Με λίγα λόγια να αγαπήσει τον εαυτό του όπως είναι.

-Στο τέταρτο βιβλίο της σειράς ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ 4 - Ο Βρομύλος θέλει να χάσει ,περνάτε στα παιδιά μηνύματα για τη σπουδαιότητα της υγιεινής και της καθαριότητας. Πώς έγινε η σύλληψη της ιδέας αυτής;

Δεν είχα κάποια συγκεκριμένη εμπειρία. Είναι κάτι που έτσι και αλλιώς θεωρώ σημαντικό και φυσικά δείγμα πολιτισμού. Η καθαριότητα και η υγιεινή δεν είναι προνόμιο , είναι δικαίωμα και υποχρέωση κι αν κάποιοι δυσκολεύονται, θα πρέπει να τους το παρέχουμε με κάθε τρόπο. - Θα υπάρξει και συνέχεια με νέους ήρωες στη σειρά; Αυτό δεν το γνωρίζω ακόμα , θα το σκεφτώ και θα σας πω!!

-Η παιδική μουσική θεατρική παράσταση σας με τίτλο «Το κομμάτι» στο Θέατρο Χώρα ,ολοκλήρωσε τις παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία. Θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν;

Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε συζητήσεις με κάποια θέατρα αλλά και με τον θέατρο Χώρα. Προσωπικά θα ήθελα να συνεχίσει. Είναι μια πολύ καλή παράσταση που όσο πιο πολλοί τη δουν , τόσο πιο μεγάλα όνειρα θα γίνονται για όλους!

-Εκτός από τη συγγραφή, ασχολείστε με τη μουσική. Πώς συνδυάζονται αυτά;

Δεν ασχολούμαι με την μουσική αλλά με την παραγωγή και την δημιουργία. Για την ακρίβεια είμαι ο Creative Producer της εταιρίας Amuse Concept Events και η δουλειά μου είναι να σκέφτομαι και να δημιουργώ εμπειρίες που είτε ο κόσμος τις βλέπει είτε τις ζει.

-Μια άλλη αγαπημένη σειρά η «Ψαρόσουπα» που είχαμε την ευκαιρία να τη δούμε και στο θέατρο, θα έχει και συνέχεια εκδοτικά; Ετοιμάζετε νέες ιστορίες για τον Βρασίδα τον αχινό;

Ετοιμάζουμε τα παιχνίδια της ψαρόσουπας κάτι το οποίο με έχει κάνει απίστευτα χαρούμενο. Μετά το καλοκαίρι θα υπάρχουν κουκλάκια και άλλα παιχνίδια με τους αγαπημένους ήρωες! Στο θέατρο θα την δούμε ξανά αλλά όχι σύντομα! Τώρα σχετικά με το αν θα βγουν νέες ιστορίες σας διαβεβαιώ πως η εξέλιξη της Ψαρόσουπας συνεχίζετε, πιθανόν και εκτός βιβλίων …

-Όλοι οι περιπέτειες σας έχουν ένα κοινό αποτέλεσμα. Το καλό πάντα κερδίζει. Μιλήστε μας για το νόημα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς σας αναγνώστες.

Εκτός του ότι το καλό πρέπει και οφείλει πάντα να κερδίζει , θέλω να πω και κάτι εξίσου σημαντικό στα παιδιά. Να μην τα παρατάνε. Το καλό κερδίζει γιατί επιμένουμε, γιατί δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μείνει για πολύ στο πάτωμα, γιατί η αλήθεια και η αγάπη είναι τα μεγαλύτερα όπλα μας κι όσα κι αν αργεί καμιά φορά το καλό αποτέλεσμα, σας ορκίζομαι πως αν δεν εγκαταλείψετε, στο τέλος θα γίνει το καλό κι εμείς, θα είμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

-Ποιες είναι οι δυσκολίες ενός συγγραφέα που γράφει βιβλία για παιδιά;

Η πιο μεγάλη δυσκολία είναι στο να μην ακούσει τον ενήλικα εαυτό του. Όταν τα καταφέρει , θα πρέπει να μπορέσει να χωρέσει όλα τα μηνύματα , την πλοκή και τους χαρακτήρες του σε σχετικά μικρή λεκτική έκταση. Επίσης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τις λέξεις και τις έννοιες μιας και τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δημιουργούν πεποιθήσεις και σχηματίζουν την εικόνα για τον κόσμο. Επίσης , είναι πολύ δύσκολο για έναν συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, να χτίζει μυρωδάτους και ολάνθιστους κόσμους , σε μια εποχή που κάθε μέρα , γίνεται και μια κατεδάφιση. Ηθική, αξιακή , οικονομική , κοινωνική. Γεμίζαμε γκρεμίσματα τον κόσμο, μα πρέπει να τον σηκώσουμε ξανά στα πόδια του, κι αυτό είναι κάτι που η φαντασία το αντέχει.

-Ποια η γνώμη σας για την νέα πραγματικότητα στο παιδικό βιβλίο; Διαβάζουν τα σημερινά παιδιά;

Δεν ξέρω ειλικρινά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όταν επισκέπτομαι ένα σχολείο ή ένα βιβλιοπωλείο έρχομαι αντιμέτωπος με παιδιά που διαβάζουν. Αυτό όμως δεν ξέρω αν ισχύει συνολικά μιας και οι στατιστικές δεν είναι τόσο ξεκάθαρες και δεν θα ήταν σωστό να γενικεύσω προσωπικές μου απόψεις. Θα ήθελα να πιστεύω πως διαβάζουν ή έστω πως ανοίγουν το μυαλό τους με όποιο μέσο η εποχή και η τεχνολογία επιτρέπει. Αν είναι να αποκτούν γνώση και αντίληψη μέσα από υγιή παιχνίδια ή ηλεκτρονικά βιβλία ή video στο tablet τότε ας είναι αυτό το μέσο. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνονται τα παιδιά καλύτεροι άνθρωποι, μορφωμένοι και με παιδεία, όχι να κάνουν πωλήσεις οι συγγραφείς. Το διάβασμα είναι σίγουρα κάτι μαγικό και θα είναι μεγάλη απώλεια στη ζωή ενός παιδιού , να μην το ανακαλύψει .

-Πώς έχετε φανταστεί την επόμενή σας «περιπέτεια»;

Την έχω φανταστεί να γίνεται ταινία !!

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Δ.Λεμπέση:

Γεννήθηκε το 1981 κάτω από μια τεράστια αμυγδαλιά. Μεγάλωσε σε μια πολύχρωμη πόλη με χωματένιους δρόμους και γιγάντιες χελώνες. Σε ηλικία 8 ετών μπήκε σ’ ένα μυστήριο ρέμα κι από τότε χάθηκαν τα ίχνη του. Στέλνει τις ιστορίες του μέσω ταχυδρομικών αερόστατων, ενώ υπάρχουν φήμες ότι ζει στη Χώρα των Περασμένων Περαστικών (εκεί όπου πάνε όλα τα χαμένα πράγματα) και ότι επισκέπτεται τα παιδιά με το όνομα «Φανταστικός Lebee». Ο Γιώργος Δ. Λεμπέσης , έχει αποσπάσει Βραβείο Πρωτότυπης Ιστορίας και Βραβείο Κοινού για τα διηγήματά του «4 σελίδες» και «Πρώτη πτήση», ενώ έχει ψηφιστεί δυο φορές στις «Πένες της χρονιάς» μέσα στους δέκα καλύτερους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας όλων των εποχών. Θεωρείται ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας, έχοντας στο ενεργητικό του 7 μπεστ σέλερ, 12 διηγήματα για ενηλίκους και μεταφράσεις σε αγγλικά και αραβικά. Το δημοφιλές παραμύθι του Ψαρόσουπα έχει ανέβει 4 φορές σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας, ενώ μια φορά ανέβηκε το έργο του Βρασίδας εναντίον Μπακαλιαράκου. Επιπλέον, έχει συνυπογράψει με τον αδελφό του τη μουσικοθεατρική παράσταση Όσα λέν’ οι τοίχοι, στην οποία συμμετείχαν το Τρίφωνο, η Λιάνα Κανέλλη, η Ελένη Γερασιμίδου κ.ά. (2011). Έχει κάνει τη θεατρική διασκευή του παραμυθιού της Κατερίνας Μαρκαδάκη Το σπάταλο τερατάκι, σε σκηνοθεσία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, ενώ έγραψε για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου και των Public Cyprus το παραμύθι Το κομμάτι για το project «Το βιβλίο των σχολείων», όπου συμμετείχαν 1.200 μαθητές. Έχει υπάρξει καλλιτεχνικός διευθυντής του πρώτου παιδικού φεστιβάλ στην Ελλάδα, Town For Kids (2008-2009), και του The Christmas Factory της Star Kid (2014), με προσέλευση που ξεπέρασε συνολικά τους 250.000 θεατές.

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005431/sayraibor-1-o-sfaliaras-sthn-epithesh

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005432/sayraibor-2-h-xalarita-exei-mpleksimata

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005433/sayraibor-3-h-mara-den-to-bazei-katw

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005434/sayraibor-4-o-bromylos-thelei-na-xasei

Επιμέλεια-Συνέντευξη :Γεωργία Χάρδα

georgiacharda@gmail.com      

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

"Το πρωί που ήρθαν να μας πάρουν- Ανταποκρίσεις από τον πόλεμο στη Συρία" της Τζανίν Ντι Τζιοβάνι

Διάβασα το βιβλίο μετά από προτροπή συναδέλφου,είχε δίκιο,είναι πραγματικά συγκλονιστικό.Η Τζανίν Ντι Τζιοβάνι,κορυφαία πολεμική ανταποκρίτρια ,περιγράφει ιστορίες ανθρώπων που ξαφνικά βρέθηκαν μέσα σε έναν πόλεμο που τους άλλαξε τη ζωή. Έναν πόλεμο χωρίς αύριο… Φρίκη,βία και μια χαοτική κατάσταση χωρίς αδιέξοδο. Είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία ...

Διαβάστε περισσότερα

Δύο νέες συγγραφικές δουλειές από τις εκδόσεις Πλέσσα

Οι εκδόσεις ΠΛΕΣΣΑ κυκλοφορούν δύο νέες συγγραφικές δουλειές του Διονύση Ν. Μουσμούτη, συγγραφέα και εκδότη του μηνιαίου περιοδικού Ιστορία, με τίτλους «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ TON 19o AIΩΝΑ» (2 τόμοι) και «ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΡΡΕΡ, Η “ΣΚΟΤΕΙΝΗ” ΠΕΡΙΟΔΟΣ (1850-1857)». «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ TON 19o AIΩΝΑ» Τόμος A΄, σελ.: ...

Διαβάστε περισσότερα

Το μυστηριώδες νησί του Ιούλιου Βερν-Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη

"Το μυστηριώδες νησί" είναι ένα από τα ομορφότερα μυθιστορήματα του Ιουλίου Βερν, το οποίο εκδόθηκε το 1874 από τις εκδόσεις Hetzel.Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη και αποτελεί συνέχεια των διάσημων έργων του Βερν "20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα"και " Τα τέκνα του πλοιάρχου Γκραντ". Κατά ...

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός βιβλίου για να γίνει μπεστ-σέλερ;

Πολλά βιβλία εκδίδονται, αλλά λίγα καταφέρνουν να γίνουν τόσο ευπώλητα, ώστε να θεωρηθούν μπεστ-σέλερ. Ποια βιβλία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να το πετύχουν αυτό; Όσα είναι μυθιστορήματα (ιδίως θρίλερ ή μυστηρίου), απομνημονεύματα ή βιογραφίες, έχουν μεγάλες αρχικές πωλήσεις και εκδίδονται προς το τέλος του έτους αλλά ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ο Ασπροδόντης"-Τζακ Λόντον-Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ζαχαρόπουλος

Ο Ασπροδόντης είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που αφηγείται τις περιπέτειες ενός μικρού λυκόσκυλου στα παγωμένα δάση του Καναδά. Εκεί η ζωή είναι σκληρή και το λυκόπουλο γρήγορα θα κληθεί να αντιμετωπίσει την άγρια φύση και τους κινδύνους που καραδοκούν σε κάθε του βήμα. Η απρόσμενη συνάντησή ...

Διαβάστε περισσότερα

"Μαϊκελ το σκυλί του Τσίρκου" του Τζακ Λόντον-Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ζαχαρόπουλος

Το βιβλιό «Μαϊκελ,το σκυλί του Τσίρκου» είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά και συγκινητικά μυθιστορήματα του μεγάλου αμερικανού συγγραφέα. Ο Τζακ Λόντον, με αφορμή την παθολογική αφοσίωση ενός σκυλιού στον αφέντη του και την αγάπη του ανθρώπου για το έξυπνο ζωντανό του, σκιαγραφεί σε βάθος πρόσωπα ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο πολυβραβευμένος Βρετανός συγγραφέας Ίαν ΜακΓιούαν για πρώτη φορά στην Αθήνα

Ο πολυβραβευμένος Βρετανός συγγραφέας Ίαν ΜακΓιούαν, το λογοτεχνικό έργο του οποίου είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αθήνα και δίνει διάλεξη με θέμα «Ο εαυτός: Η λογοτεχνική επινόηση του εαυτού» την Τετάρτη 25 Απριλίου στις 19:00, στο Μέγαρο Μουσικής. Ο ΜακΓιούαν ...

Διαβάστε περισσότερα

«Οι τέσσερις εποχές της Μέλισσας» του Κυριάκου Αθανασιάδη-Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Στο νέο βιβλίο του Κυριάκου Αθανασιάδη οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με έρωτες,τραγωδίες φτώχια και ξενιτιά. Πρόκειται για μια συγκινητική ιστορία αγάπης και μυστικών.Η ηρωίδα αναζητεί την ευτυχία και πραγματοποιεί ένα ταξίδι αυτεπίγνωσης, μέσω του παιδικού της έρωτα και ενός άντρα που έρχεται από την Αμερική φορτωμένος ...

Διαβάστε περισσότερα

«Φτερά παγωνιού» -Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

Από την πρώτη κιόλας σελίδα ο αναγνώστης απορροφάται από την ιστορία, πράγμα που δείχνει ότι τον παρασέρνει η διήγηση… Στο νέο βιβλίο της Μάχης Τζαβέλλα,συναντάμε καταστάσεις που έχουμε βιώσει και εξακολουθούμε να βιώνουμε. Μια δραματική αφήγηση,με ρεαλιστικό ύφος γραφής, για την περίπλοκη σχέση μητέρας - κόρης ...

Διαβάστε περισσότερα

"Αλεξάνδρα Κολλοντάι"-Tο αιώνιο σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης-Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

Η Αλεξάνδρα Κολλοντάι είναι ίσως η πιο γνωστή γυναίκα μεταξύ των Ρώσων επαναστατών, η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε ως πλήρες μέλος της κεντρικής επιτροπής των μπολσεβίκων και η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε κομισάριος,μετά την επανάσταση του Οκτώβρη του 1917. Εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ριζοσπαστικές ιδέες σχετικά με ...

Διαβάστε περισσότερα

To άπειρο και εγώ της Kate Hosford –Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

To βιβλίο "Το άπειρο και εγώ "αποτελεί μια εξαιρετική προσπάθεια για να εξηγηθεί το άπειρο και οι «άπειρες» έννοιές του,μέσα από τη  μάτια ενός παιδιού. Το εικονογραφημένο βιβλίο της Kate Hosford «Το άπειρο και εγώ» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και μας παρουσιάζει το άπειρο και ...

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ - Graphic diary-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

Η συγκλονιστική περιπέτεια του γενναίου κοριτσιού που έγινε σύμβολο,που μπήκε στην κρυψώνα ως δεκατριάχρονο κοριτσάκι και βγήκε δυο χρόνια αργότερα ως συγγραφέας και ώριμη γυναίκα για να δολοφονηθεί λίγο μετά, αποτελεί ένα μοναδικό ντοκουμέντο για τη ναζιστική κτηνωδία και την αντίσταση του ανθρώπου απέναντι στον ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι συνένοχοι -Νόρα Πυλόρωφ-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε εποχές ταραγμένες, από τις εκτοπίσεις των Εβραίων και το Άουσβιτς μέχρι τη θαμπή, κουρασμένη Ελλάδα του σήμερα. Υπέροχη πλοκή και περιγραφή από μια συγγραφέα που πραγματικά  σέβεται τον αναγνώστη… Η συγγραφέας μοιράζεται με τους αναγνώστες τις σκέψεις της για το ...

Διαβάστε περισσότερα

Τρεις φορές νύφη του Θάνου Κονδύλη-Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Το νέο μυθιστόρημα του Θάνου Κονδύλη,"Τρεις φορές νύφη", κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Εξαιρετική η πλοκή που ξετυλίγεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και προσεγμένη περιγραφή της Αθήνας των τελών του 20ου αιώνα. Λίγα λόγια για την υπόθεση: Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, στην Κύπρο, ...

Διαβάστε περισσότερα

"Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα"-Kυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι είναι το κορίτσι  που «τρομοκράτησε» τους Ταλιμπάν και πήρε το Νόμπελ Ειρήνης. Τα κείμενά της έκαναν αίσθηση και σε μικρό χρονικό διάστημα έκανε γνωστό το πραγματικό της προφίλ. Έγινε η ηρωίδα των συμπατριωτών της που υπέφεραν, αλλά μπήκε στο στόχαστρο. Βρέθηκε στο νοσοκομείο να ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα χρυσόψαρα και άλλα 49 ανεκδιηγήματα, του Θάνου Αθανασόπουλου

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Πικραμένος» το βιβλίο του Θάνου Αθανασόπουλου «Τα χρυσόψαρα και άλλα 49 ανεκδιηγήματα. 49+1 ιστορίες». Ή καλύτερα 50 μικρά, περίεργα και πρωτότυπα ανεκδιηγήματα. Μια γλώσσα πηγαία και άμεση, χωρίς τις περιττές φαμφάρες του λογοτεχνικού λόγου, που έρχεται να προκαλέσει πολύ γέλιο. Ο Θάνος ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Γιώργος Δ. Λεμπέσης μιλάει στο Timelink για τα νέα του βιβλία και τα σχέδια του

Ο Γιώργος Δ. Λεμπέσης  θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων, με πλούσια βιβλιογραφία και πολλές βραβεύσεις. Ανάμεσα σε άλλα η Ψαρόσουπα, είναι το έργο που τον καθιέρωσε και που μετρά αρκετά «ανεβάσματα» στις ελληνικές σκηνές. Μας μιλάει για τη νέα σειρά παιδικών βιβλίων που ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αρσέν και ο Φαντομά επιστρέφουν με νέα περιπέτεια-Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το νέο παιδικό βιβλίο του Κυριάκου Αθανασιάδη και της Κίκας Τσιλιγγερίδου «Αρσέν και Φαντομά Γραφείο Ιδιωτικότατων Ερευνών: Το μυστήριο με τα στοιχειωμένα τυράκια». Αφού έλυσαν με επιτυχία "Το μυστήριο του εξαφανισμένου παπαγάλου", οι διάσημοι ιδιωτικοί ντετέκτιβ Αρσέν και Φαντομά επιστρέφουν με ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ερωτική περιπέτεια και οι χαρακτήρες της του Αμπδόν Ουμπίδια-Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ροές

Πρόκειται για μια πλήρη ανατομία της ερωτικής περιπέτειας, η οποία εξετάζεται σε όλα τα στάδια και τις εκφάνσεις της. Με ακρίβεια και ευστοχία, ο Ουμπίδια αποκρυσταλλώνει αλήθειες που κάνουν την ανάγνωση του έργου του ,να μοιάζει με ιστορίες που όλοι έχουμε βιώσει... ¿Cuándo el amor se ...

Διαβάστε περισσότερα

Δώρος Δημοσθένους & Λένα Κιτσοπούλου στο Passport Κεραμεικός

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι παραστάσεις τους τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, ο Δώρος Δημοσθένους κι η Λένα Κιτσοπούλου δεν καταθέτουν τα όπλα αλλά επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος, για το Bang Bang #2. Μια από τις πιο ανατρεπτικές παραστάσεις της φετινής σεζόν, όπου ο ...

Διαβάστε περισσότερα

Πριν τον Αδάμ του Τζακ Λόντον -Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ζαχαρόπουλος

Ένα ακόμη μυθιστόρημα, γραµµένο από τον Τζακ Λόντον, γεµάτο ρεαλισµό και ζωή, αποτελούµενο από ήρωες ξεχασµένους στην Αφρική την εποχή του Πλειστόκαινου. Εκεί πίσω στην αρχή του ανθρωπίνου γένους, ο συγγραφέας µας δείχνει προκλητικά τη φύση, τη θνησιµότητα, αλλά και την αγωνία τους. Το εκπληκτικό αυτό  ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το κάλεσμα της άγριας φύσης και άλλες νουβέλες» του Τζακ Λόντον –Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ζαχαρόπουλος

«Το κάλεσμα της άγριας φύσης» αποτελεί την απαρχή της παγκόσμιας επιτυχίας και φήμης ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του αιώνα μας. Είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα αμερικανικά μυθιστορήματα. Εκδόθηκε το 1903, αφού προηγουμένως δημοσιευόταν σε συνέχειες το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς στην εφημερίδα Saturday Evening ...

Διαβάστε περισσότερα

Μαγική βραδιά στο Hellenic Center του Λονδίνου

Μία πρωτοποριακή εκδήλωση είχε την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό του Λονδίνου την Παγκόσμια ημέρα ποίησης στο Hellenic Center με τη συμβολή της Ελληνικής Πρεσβείας του Λονδίνου. Η δημοσιογράφος-ποιήτρια Κλέλια Χαρίση , στο πλαίσιο της προώθησης της Ελληνικής πολιτιστικής διπλωματίας, παρουσίασε τη νέα της δίγλωσση ποιητική ...

Διαβάστε περισσότερα