Ο συγγραφέας Γιώργος Δ. Λεμπέσης μιλάει στο Timelink για τα νέα του βιβλία και τα σχέδια του

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
2 Απριλίου 2018 16:18:00

Ο Γιώργος Δ. Λεμπέσης  θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων, με πλούσια βιβλιογραφία και πολλές βραβεύσεις. Ανάμεσα σε άλλα η Ψαρόσουπα, είναι το έργο που τον καθιέρωσε και που μετρά αρκετά «ανεβάσματα» στις ελληνικές σκηνές.

Μας μιλάει για τη νέα σειρά παιδικών βιβλίων που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός,για τα σχέδια του ενώ μας αποκαλύπτει πως οι αγαπημένοι ήρωες της Ψαρόσουπας θα γίνουν παιχνίδια!

-Είστε ένας πολυγραφότατος συγγραφέας. Ποιες ανάγκες και ποιες ανησυχίες σας, καλύπτετε μέσα από τη συγγραφή παιδικών έργων;

Πιθανότατα να ξεγελάω με αυτόν τον τρόπο την άχρωμη πλευρά του ρεαλισμού. Να δίνω μέσα μου μια ελπίδα πως αν μπουν καλές ιδέες στις ζωές των παιδιών , θα έχουν περισσότερο χρώμα οι επόμενες μέρες.

-Πότε ξεκινήσατε να διαβάζετε και τι είδους βιβλία κέντριζαν το ενδιαφέρον σας;

Δεν θυμάμαι ακριβώς το πότε όμως δεν άρχισα πολύ μικρός. Για μένα το διάβασμα ήταν πρώτα αντίζηλος και στη συνέχεια φίλος. Πρώτα το τιμώρησα , χωρίς να το γνωρίζω και μετά το αγάπησα. Τα βιβλία που μου αρέσουν πιο πολύ είναι τα ιστορικά και όσα αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα.

-Τι σας εμπνέει για να ξεκινήσετε ένα νέο παραμύθι;

Οι ατέλειες των ανθρώπων , των σκέψεων , των στιγμών. Ότι δεν είναι σωστά στη θέση του, είναι για εμένα λόγος να αρχίσω να γράφω.

-Πώς εμπνευστήκατε την ιστορία της σειράς Σαυράιβορ και τι θέλετε να εκφράσετε μέσα από αυτήν;

Παρακολουθούσα όλη αυτή την φρενίτιδα που υπήρχε με το τηλεοπτικό παιχνίδι και μπήκα στον πειρασμό να δω κάποια επεισόδια. Βλέποντας το σκέφτηκα πόσο διαφορετικό θα ήταν το αποτύπωμα αυτού του παιχνιδιού αν η κάμερα εστίαζε νοηματικά σε αξίες όπως η διαφορετικότητα, η φιλία , η ευγενής άμιλλα , ο αθλητισμός, το πείσμα , η εσωτερική δύναμη. Πόσες αξίες πραγματικά χρήσιμες που είμαι σίγουρος ότι κάποια από τα παιδιά που ήταν στο παιχνίδι είχαν και έχουν. Σκέφτηκα πως θα μπορούσε να βγει κάτι καλό μακριά από τη φτηνή συνθήκη που προβάλει ένα τηλεοπτικό ριάλιτι. Δε σας κρύβω ότι το φοβήθηκα στην αρχή γιατί οι κριτικοί γράφουν μόνο από τον τίτλο χωρίς να διαβάσουν το κείμενο και φυσικά ένα βιβλίο βασισμένο σε τηλεοπτικό ριάλιτι είναι από μόνο του κολασμένο , για τις εσωστρεφείς και απομονωμένες «παρέες». Θα πίστευαν πως υποστηρίζω την κακή τηλεοπτική κουλτούρα χωρίς όμως να δουν πως μέσα από το κείμενο της δίνω μια άλλη οπτική. Ωστόσο το τόλμησα. Χρησιμοποίησα σαν όχημα την επιτυχία του Survivor και μίλησα στα παιδιά για όλα όσα πιστεύω πως τους είναι χρήσιμα. Είμαι πολύ περήφανος για αυτά τα βιβλία και πιστεύω πως από τα πάντα μπορεί κανείς να βγάζει το καλό, αρκεί να μη φοράει παρωπίδες και να θέλει στα αλήθεια να υπηρετήσει το κοινό, όχι να κρύψει μέσα από την «δουλειά» του τις αστοχίες της ζωής του.

-Το πρώτο βιβλίο της σειράς ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ 1 – Ο σφαλιάρας στην επίθεση ,είναι μια διασκεδαστική ιστορία, που μιλάει για τον εκφοβισμό. Πόσο δύσκολο είναι για τα παιδιά να αποκτήσουν ενσυναίσθηση;

Τίποτα δεν είναι δύσκολο αν το αντιμετωπίζουμε στην ώρα του και με προσοχή. Θεωρώ και δεν απαντάω ως συγγραφέας αλλά ως γονιός, πως αν δεν ασχοληθούμε με το παιδί μας με όλα τα εργαλεία που μας δίνονται (βιβλία, ίντερνετ , ψυχολογία , κοινωνία κτλ) από την αρχή τότε θα είναι πολύ δύσκολο να διορθώσουμε μια παράκαμψη ή μια κακή στιγμή. Φυσικά δεν θα είναι ακατόρθωτο αλλά τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Σπάνια γεννιέται κάποιος βίαιος ή νταής , συνήθως γίνεται στη διαδρομή για διαφόρους λόγους. Εμείς οι γονείς και όσοι ασχολούμαστε με το παιδί , οφείλουμε να είμαστε δίπλα σε αυτή τη διαδρομή από την πρώτη κι όλας στιγμή. Έτσι τα παιδιά μας θα είναι και πιο ασφαλή και θα σέβονται τον άνθρωπο ,τη φύση και φυσικά τον εαυτό τους. Έτσι θα έχουν και ενσυναίσθηση και καλή αντίληψη του κόσμου.

-Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ 2 – Η Χαλαρίτα έχει μπλεξίματα- θέλετε να περάσετε μηνύματα όπως το πόσο επικίνδυνο είναι να εμπιστευόμαστε ξένους. Είναι ένα θέμα που σας απασχολεί και ως γονιό;

Σαφώς και με απασχολεί και είμαι σίγουρος πως η αποπλάνηση είναι ένας εφιάλτης για όλους τους γονείς. Το να εξαπατηθεί ένα παιδί μπορεί να του στοιχήσει μέχρι και τη ζωή. Είναι σημαντικό να βάζουμε την ικανότητα φιλτραρίσματος στα παιδιά , έτσι ώστε ούτε ακοινώνητα να είναι αλλά και να ξέρουν να αποφεύγουν τις κακοτοπιές.

-Συνεχίζω με το τρίτο βιβλίο της σειράς ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ 3 - Η Μάρα δεν το βάζει κάτω –ασχολείστε με ένα μεγάλο θέμα…το δικαίωμα να είναι κάποιος διαφορετικός. Πόσο δύσκολο είναι να το συνειδητοποιήσουν τα παιδιά;

Τα παιδιά δεν είναι καθόλου δύσκολο να το συνειδητοποιήσουν. Για την ακρίβεια μέσα τους όλα είναι πιθανά, εμείς τους βάζουμε στεγανά! Αυτό που λέει το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πως αν σε κάτι διαφέρουμε , όπως πχ αν κάποιος έχει μια κινητική δυσκολία ή δυσκολία στη μάθηση δε θα πρέπει να το αντιμετωπίζει περιθωριοποιώντας τον εαυτό του αλλά με το να κάνει αυτή τη διαφορετικότητα κομμάτι του και προσωπικό του στυλ. Με λίγα λόγια να αγαπήσει τον εαυτό του όπως είναι.

-Στο τέταρτο βιβλίο της σειράς ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ 4 - Ο Βρομύλος θέλει να χάσει ,περνάτε στα παιδιά μηνύματα για τη σπουδαιότητα της υγιεινής και της καθαριότητας. Πώς έγινε η σύλληψη της ιδέας αυτής;

Δεν είχα κάποια συγκεκριμένη εμπειρία. Είναι κάτι που έτσι και αλλιώς θεωρώ σημαντικό και φυσικά δείγμα πολιτισμού. Η καθαριότητα και η υγιεινή δεν είναι προνόμιο , είναι δικαίωμα και υποχρέωση κι αν κάποιοι δυσκολεύονται, θα πρέπει να τους το παρέχουμε με κάθε τρόπο. - Θα υπάρξει και συνέχεια με νέους ήρωες στη σειρά; Αυτό δεν το γνωρίζω ακόμα , θα το σκεφτώ και θα σας πω!!

-Η παιδική μουσική θεατρική παράσταση σας με τίτλο «Το κομμάτι» στο Θέατρο Χώρα ,ολοκλήρωσε τις παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία. Θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν;

Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε συζητήσεις με κάποια θέατρα αλλά και με τον θέατρο Χώρα. Προσωπικά θα ήθελα να συνεχίσει. Είναι μια πολύ καλή παράσταση που όσο πιο πολλοί τη δουν , τόσο πιο μεγάλα όνειρα θα γίνονται για όλους!

-Εκτός από τη συγγραφή, ασχολείστε με τη μουσική. Πώς συνδυάζονται αυτά;

Δεν ασχολούμαι με την μουσική αλλά με την παραγωγή και την δημιουργία. Για την ακρίβεια είμαι ο Creative Producer της εταιρίας Amuse Concept Events και η δουλειά μου είναι να σκέφτομαι και να δημιουργώ εμπειρίες που είτε ο κόσμος τις βλέπει είτε τις ζει.

-Μια άλλη αγαπημένη σειρά η «Ψαρόσουπα» που είχαμε την ευκαιρία να τη δούμε και στο θέατρο, θα έχει και συνέχεια εκδοτικά; Ετοιμάζετε νέες ιστορίες για τον Βρασίδα τον αχινό;

Ετοιμάζουμε τα παιχνίδια της ψαρόσουπας κάτι το οποίο με έχει κάνει απίστευτα χαρούμενο. Μετά το καλοκαίρι θα υπάρχουν κουκλάκια και άλλα παιχνίδια με τους αγαπημένους ήρωες! Στο θέατρο θα την δούμε ξανά αλλά όχι σύντομα! Τώρα σχετικά με το αν θα βγουν νέες ιστορίες σας διαβεβαιώ πως η εξέλιξη της Ψαρόσουπας συνεχίζετε, πιθανόν και εκτός βιβλίων …

-Όλοι οι περιπέτειες σας έχουν ένα κοινό αποτέλεσμα. Το καλό πάντα κερδίζει. Μιλήστε μας για το νόημα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς σας αναγνώστες.

Εκτός του ότι το καλό πρέπει και οφείλει πάντα να κερδίζει , θέλω να πω και κάτι εξίσου σημαντικό στα παιδιά. Να μην τα παρατάνε. Το καλό κερδίζει γιατί επιμένουμε, γιατί δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μείνει για πολύ στο πάτωμα, γιατί η αλήθεια και η αγάπη είναι τα μεγαλύτερα όπλα μας κι όσα κι αν αργεί καμιά φορά το καλό αποτέλεσμα, σας ορκίζομαι πως αν δεν εγκαταλείψετε, στο τέλος θα γίνει το καλό κι εμείς, θα είμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

-Ποιες είναι οι δυσκολίες ενός συγγραφέα που γράφει βιβλία για παιδιά;

Η πιο μεγάλη δυσκολία είναι στο να μην ακούσει τον ενήλικα εαυτό του. Όταν τα καταφέρει , θα πρέπει να μπορέσει να χωρέσει όλα τα μηνύματα , την πλοκή και τους χαρακτήρες του σε σχετικά μικρή λεκτική έκταση. Επίσης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τις λέξεις και τις έννοιες μιας και τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δημιουργούν πεποιθήσεις και σχηματίζουν την εικόνα για τον κόσμο. Επίσης , είναι πολύ δύσκολο για έναν συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, να χτίζει μυρωδάτους και ολάνθιστους κόσμους , σε μια εποχή που κάθε μέρα , γίνεται και μια κατεδάφιση. Ηθική, αξιακή , οικονομική , κοινωνική. Γεμίζαμε γκρεμίσματα τον κόσμο, μα πρέπει να τον σηκώσουμε ξανά στα πόδια του, κι αυτό είναι κάτι που η φαντασία το αντέχει.

-Ποια η γνώμη σας για την νέα πραγματικότητα στο παιδικό βιβλίο; Διαβάζουν τα σημερινά παιδιά;

Δεν ξέρω ειλικρινά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όταν επισκέπτομαι ένα σχολείο ή ένα βιβλιοπωλείο έρχομαι αντιμέτωπος με παιδιά που διαβάζουν. Αυτό όμως δεν ξέρω αν ισχύει συνολικά μιας και οι στατιστικές δεν είναι τόσο ξεκάθαρες και δεν θα ήταν σωστό να γενικεύσω προσωπικές μου απόψεις. Θα ήθελα να πιστεύω πως διαβάζουν ή έστω πως ανοίγουν το μυαλό τους με όποιο μέσο η εποχή και η τεχνολογία επιτρέπει. Αν είναι να αποκτούν γνώση και αντίληψη μέσα από υγιή παιχνίδια ή ηλεκτρονικά βιβλία ή video στο tablet τότε ας είναι αυτό το μέσο. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνονται τα παιδιά καλύτεροι άνθρωποι, μορφωμένοι και με παιδεία, όχι να κάνουν πωλήσεις οι συγγραφείς. Το διάβασμα είναι σίγουρα κάτι μαγικό και θα είναι μεγάλη απώλεια στη ζωή ενός παιδιού , να μην το ανακαλύψει .

-Πώς έχετε φανταστεί την επόμενή σας «περιπέτεια»;

Την έχω φανταστεί να γίνεται ταινία !!

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Δ.Λεμπέση:

Γεννήθηκε το 1981 κάτω από μια τεράστια αμυγδαλιά. Μεγάλωσε σε μια πολύχρωμη πόλη με χωματένιους δρόμους και γιγάντιες χελώνες. Σε ηλικία 8 ετών μπήκε σ’ ένα μυστήριο ρέμα κι από τότε χάθηκαν τα ίχνη του. Στέλνει τις ιστορίες του μέσω ταχυδρομικών αερόστατων, ενώ υπάρχουν φήμες ότι ζει στη Χώρα των Περασμένων Περαστικών (εκεί όπου πάνε όλα τα χαμένα πράγματα) και ότι επισκέπτεται τα παιδιά με το όνομα «Φανταστικός Lebee». Ο Γιώργος Δ. Λεμπέσης , έχει αποσπάσει Βραβείο Πρωτότυπης Ιστορίας και Βραβείο Κοινού για τα διηγήματά του «4 σελίδες» και «Πρώτη πτήση», ενώ έχει ψηφιστεί δυο φορές στις «Πένες της χρονιάς» μέσα στους δέκα καλύτερους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας όλων των εποχών. Θεωρείται ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας, έχοντας στο ενεργητικό του 7 μπεστ σέλερ, 12 διηγήματα για ενηλίκους και μεταφράσεις σε αγγλικά και αραβικά. Το δημοφιλές παραμύθι του Ψαρόσουπα έχει ανέβει 4 φορές σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας, ενώ μια φορά ανέβηκε το έργο του Βρασίδας εναντίον Μπακαλιαράκου. Επιπλέον, έχει συνυπογράψει με τον αδελφό του τη μουσικοθεατρική παράσταση Όσα λέν’ οι τοίχοι, στην οποία συμμετείχαν το Τρίφωνο, η Λιάνα Κανέλλη, η Ελένη Γερασιμίδου κ.ά. (2011). Έχει κάνει τη θεατρική διασκευή του παραμυθιού της Κατερίνας Μαρκαδάκη Το σπάταλο τερατάκι, σε σκηνοθεσία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, ενώ έγραψε για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου και των Public Cyprus το παραμύθι Το κομμάτι για το project «Το βιβλίο των σχολείων», όπου συμμετείχαν 1.200 μαθητές. Έχει υπάρξει καλλιτεχνικός διευθυντής του πρώτου παιδικού φεστιβάλ στην Ελλάδα, Town For Kids (2008-2009), και του The Christmas Factory της Star Kid (2014), με προσέλευση που ξεπέρασε συνολικά τους 250.000 θεατές.

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005431/sayraibor-1-o-sfaliaras-sthn-epithesh

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005432/sayraibor-2-h-xalarita-exei-mpleksimata

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005433/sayraibor-3-h-mara-den-to-bazei-katw

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005434/sayraibor-4-o-bromylos-thelei-na-xasei

Επιμέλεια-Συνέντευξη :Γεωργία Χάρδα

georgiacharda@gmail.com      

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Ο λαγός και το λιοντάρι

Μια φορά κι έναν καιρό, στα βάθη της απέραντης ζούγκλας, υπήρχε μια πανέμορφη σαβάνα. Εκεί περνούσαν τις ώρες τους ευχάριστα ελέφαντες, αντιλόπες, φίδια, ζέμπρες… όλων των ειδών τα ζώα, μικρά και μεγάλα. Την ημέρα τέντωναν απολαυστικά τα κορμάκια τους στον ήλιο και το βράδυ μαζεύονταν ...

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκλονιστικό «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Mετά το εξαιρετικό βιβλίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες «Εκατό χρόνια μοναξιάς»οι εκδόσεις Ψυχογιός ετοίμασαν ένα ακόμη  συγκλονιστικό έργο του το «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου». Λίγα λόγια για το βιβλίο: Την ημέρα που θα τον σκότωναν, ο Σαντιάγο Νασάρ σηκώθηκε στις πεντέμισι το πρωί για να περιμένει το ...

Διαβάστε περισσότερα

«Τα υπέροχα Χριστούγεννα του Γατόνου φον Νιάου» της Σοφίας Παράσχου

Μια ακόμη υπέροχη χριστουγεννιάτικη πρόταση από τις εκδόσεις Ψυχογιός που θα διασκεδάσει τους μικρούς αναγνώστες. Ο Γατόνος φον Νιάου δεν αγαπούσε τα Χριστούγεννα και πίστευε πως ήταν μια γιορτή για σπατάλες και βαρετές συγκεντρώσεις γύρω από παραγεμισμένες γαλοπούλες. Γι’ αυτό αρνήθηκε για ακόμη μια φορά ...

Διαβάστε περισσότερα

«Γκριντς, ο κατεργάρης των Χριστουγέννων»-Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ο καταπράσινος,κατεργάρης των Χριστουγέννων που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι ένα υπέροχο Χριστουγεννιάτικο βιβλίο που θα λατρέψουν οι μικροί αναγνώστες. Πρόκειται για την ιστορία του πράσινου, σκανδαλιάρικου αλλά κατά βάθος καλόκαρδου Γκριντς. Εντυπωσιακή ,ασπρόμαυρη εικονογράφηση με κόκκινες λεπτομέρειες. Διαβάζοντας την όμορφη ιστορία του,τα παιδιά θα ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ασυνταξίες Λαβυρίνθων" του Τάσου Μιχαηλίδη-Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις Εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή "Ασυνταξίες λαβυρίνθων" του Τάσου Μιχαηλίδη. Ψηλαφείς τα τοιχία. Γρατζουνάς σημάδια. Υπολογίζεις το κόστος κάθε συγκίνησης. Τεντώνεις την πετονιά. Ελέγχεις, αν σου υφαίνουν έξοδο. Στο χασμουρητό του θηρίου χάνεις τα λογιστικά. Τώρα, αργά. Θα γίνεις ήρωας εραστής δημόσιος κίνδυνος. Αιμορραγείς στον αφαλό. Θ’ άφησες την Αριάδνη εγκαίρως. Στην ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα 13 - Αδέσποτες χιονόμπαλες» έφτασε και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα χριστουγεννιάτικα δώρα για παιδιά

Είναι σίγουρα το βιβλίο που περιμένουν με ανυπομονησία όλοι οι μικροί αναγνώστες. Οι νέες περιπέτειες του αγαπημένου τους ήρωα, Γκρεγκ Χέφλι, είναι πλέον γεγονός. Το νέο βιβλίο έχει τίτλο: «Το Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα 13: Αδέσποτες Χιονόμπαλες» και αποτελεί τη συνέχεια των περιπετειών του Γκρεγκ από τον ...

Διαβάστε περισσότερα

H Μοντέστ Μινιόν του Honore de Balzac-Kυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg

Ο Honoré de Balzac στο μυθιστόρημά του Μοντέστ Μινιόν,στήνει ένα ερωτικό παιχνίδι που του δίνει την ευκαιρία να μιλήσει για τις διαχρονικές πρακτικές συγγραφέων και θαυμαστριών τους και την απόσταση ανάμεσα στο έργο τέχνης και τον χαρακτήρα του δημιουργού του. Μια ερωτική περιπέτεια με πολλά αυτοβιογραφικά ...

Διαβάστε περισσότερα

Φόνος στην άμαξα – Φέργκους Χιουμ-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg

Το πρώτο best-seller στην ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας. Το πιο δημοφιλές μυθιστόρημα του 19ου αιώνα, το δημιούργημα ενός άγνωστου, μέχρι τότε, Αυστραλού, που ξεπέρασε σε πωλήσεις τον Σέρλοκ Χολμς και μέχρι σήμερα εξακολουθεί, χάρη στην συναρπαστική πλοκή του, να αποτελεί πρότυπο για τους συγγραφείς του ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ρωμαίος και Ιουλιέττα"του William Shakespeare σε μετάφραση Διονύση Καψάλη

Ο Σαίξπηρ υφαίνοντας την τραγική ιστορία των δύο νέων , περνώντας μέσα από ξέφωτα, γιορτές, ειδύλλια, σε μέρη έρημα και σκοτεινά, νεκροταφεία, μνήματα, εξορίες, πίκρες σαν θάνατος, φτάνει στο απαίσιο τέλος, όπου τα αθώα, τραγικά σφάγια, με «την αγάπη τους γραμμένη του θανάτου», πληρώνουν με ...

Διαβάστε περισσότερα

Tα "Επτανησιακά Ανάλεκτα" του Αντώνη Αργυρού

Το βιβλίο αυτό είναι μια κατάθεση ψυχής ,ο συγγραφέας το θέλει να είναι «ΟΙ ΑΓΑΠΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ» Είναι μια σημαντική αναφορά της Επτανησιακής ιστορίας μέσα από γεγονότα της ιστορίας του χωρίου Σπαρτιά της Κεφαλονιάς από τη ίδρυση του μέχρι σήμερα. Στο εισαγωγικό μέρος γίνεται ...

Διαβάστε περισσότερα

Πέθανε ο Γιώργος Σκούρτης

Ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης άφησε την τελευταία του πνοή, τα ξημερώματα της Δευτέρας, στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, σε ηλικία 78 ετών. Πηγαίος λογοτέχνης είχε γράψει πολλά θεατρικά έργα, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, σενάρια καθώς και στίχους τραγουδιών. Βιβλία του, όπως το εμβληματικό «Μπάρμπα - Τζωρτζ», έχουν μεταφραστεί ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το βιβλίο του Hygge»-Ο Δανέζικος τρόπος να ζεις καλά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Μίνωας ,ο πλέον ευπώλητος τίτλος σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες: Το βιβλίο του Hygge! Ο δανέζικος τρόπος να ζεις καλά του Μάικ Βάικινγκ, Διευθύνοντος Συμβούλου του Ινστιτούτου Έρευνας της Ευτυχίας στη Δανία, σε μετάφραση της Ελένης Τουλούπη. ...

Διαβάστε περισσότερα

Boρράς και νότος της Ελίζαμπεθ Γκάσκελ-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Για πρώτη φορά στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της βικτοριανής λογοτεχνίας, το βιβλίο Βορράς και Νότος της Ελίζαμπεθ Γκάσκελ σε μετάφραση της Βασιλικής Κοκκίνου. Πάντα επίκαιρο, όπως την εποχή που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1854, πραγματεύεται μια συναρπαστική ερωτική ιστορία με ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο κουρέας της Σεβίλλης» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση

Είναι πραγματικά μια υπέροχη πρόταση από τις εκδόσεις Διάπλαση. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ,μέσα από το βιβλίο «Ο κουρέας της Σεβίλλης», ένα σπουδαίο έργο με το οποίο δύσκολα θα ερχόντουσαν σε επαφή. Ένα κωμικό παραμύθι για τον θρίαμβο της αληθινής αγάπης, βασισμένο στην ...

Διαβάστε περισσότερα

Με τα ματια της καρδιας

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου  στις 20:00 στο Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών παρουσιάζει το πρώτο  βιβλίο της Μαρίας  Ζουράρη  «Με τα μάτια της καρδιάς» στα πλαίσια του 7ου Φεστιβάλ αφήγησης της Αθήνας. Η συγγραφέας  μέσα από παραμύθια της παγκόσμιας παράδοσης αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο ...

Διαβάστε περισσότερα

«Τα Παράθυρα» του Γιώργου Αναγνώστου

Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Γκοβόστη η ποιητική συλλογή Τα Παράθυρα, του Γιώργου Αναγνώστου. «Κλειστά ακόμη τα παράθυρα και ίσως παραμείνουν έτσι για πολύ. Όμως σε κάθε εποχή υπάρχει πάντα η ελπίδα. Κι ένα παράθυρο μπορεί ν’ ανοίξει.» Σοφά τα λόγια του συγγραφέα. «Τα παράθυρα» σε γεμίζουν αισιοδοξία. ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα Ποιητικά - Τεύχος 31-Eκδόσεις Γκοβόστη

Από τον Γιώργο Σεφέρη στον υπερρεαλισμό και τον ρομαντισμό και από τον Ξενόπουλο και τον Αισχύλο στην ποίηση στην εποχή της υπερνεωτερικότητας, το 31ο –αισίως– τεύχος των Ποιητικών υποδέχεται το φθινόπωρο με ζητήματα πολιτικής, αισθητικής και ηθικής της ποίησης που είναι, ή θα έπρεπε να ...

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ελλάδα 1915-1917 - Μέσα από τα ρωσικά αρχεία» από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Ένα σπάνιo βιβλίο με αποσπάσματα από την έκδοση του γερμανού ιστορικού Χάιντς Ρίχτερ, που περιγράφει την περίοδο έντασης στην Ελλάδα  1915 - 1917 με βάση τα τηλεγραφήματα των ρώσων απεσταλμένων σε Αθήνα, Παρίσι, Ρώμη και Λονδίνο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Σημείωμα του εκδότη: «Ο καθηγητής Χάιντς ...

Διαβάστε περισσότερα

Με τα φτερά της ελπίδας της Μαριάνθης Πλειώνη-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές

Οι εκδόσεις Ροές, στη σειρά Παραμυθολογοτεχνία,δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά,μέσα από μια υπέροχη και προσεγμένη συλλογή ποιημάτων να γνωρίσουν τις "μελωδίες"της ποίησης. Το βιβλίο της Μαριάνθης Πλειώνη ,με τίτλο" Με τα φτερά της ελπίδας"μόλις κυκλοφόρησε. Εκπληκτική εικονογράφηση με την υπογραφή της  Αθηνάς Πετούλη. H ποίηση  είναι πολύ σημαντική ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα «Μονά παπούτσια περιπάτου» της Κατερίνας Αυγέρη μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή «Μονά παπούτσια περιπάτου» της Κατερίνας Αυγέρη. Η συλλογή «Μονά παπούτσια περιπάτου» είναι ιστορίες γυναικών γραμμένες σε δεκαπέντε ποιήματα, είναι σύντομες και αχρείαστες εξομολογήσεις ανθρώπων μόνων που βρήκαν μια σελίδα συντροφιά. Η μητέρα, η γιαγιά, η έγκυος ξαδέλφη, η λεχώνα ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ταξιδιώτης του Ναζίμ Χικμέτ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

Tο βιβλίο του Ναζίμ Χικμέτ με τίτλο" Ταξιδιώτης" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δωδωνή στη σειρά Παγκόσμιο Θέατρο. Την επιμέλεια του έργου ανέλαβε η Άννα Χόινα και τη μετάφραση ο Χασάν Μπουγιουκλού. Ο μικρός σταθμός στην Ανατολία –το 1921, κατά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο ή Τουρκικό Πόλεμο της ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η αποπλάνηση των αγγέλων» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

«Η αποπλάνηση των αγγέλων» είναι ένα βιβλίο που αγγίζει ανθρώπινα τον έρωτα και στιγματίζει με τα κείμενά του τη μορφή και το χαρακτήρα της πολυσύνθετης κοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μία πολύ καλή έκδοση, ενώ η δουλειά του Γιώργου Βελουδή στον πρόλογο και ...

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο που κανείς δεν κατάφερε να διαβάσει μέχρι τέλους. Ονομάζεται: «Οι σκιές από τους τοίχους του θανάτου».

Οι «Σκιές από τους τοίχους του θανάτου», του δρ. Ρόμπερτ Κλαρκ Κέτζι (1823-1902) είναι ίσως το πιο επικίνδυνο βιβλίο που υπάρχει στον κόσμο λόγω της κατασκευής και όχι του ριζοσπαστικού περιεχομένου του. Σε ένα «ειδικό» ράφι στον δεύτερο όροφο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υπάρχουν καλά ...

Διαβάστε περισσότερα