Ο λαγός και το λιοντάρι

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
3 Δεκεμβρίου 2018 20:46:00

Μια φορά κι έναν καιρό, στα βάθη της απέραντης ζούγκλας, υπήρχε μια πανέμορφη σαβάνα. Εκεί περνούσαν τις ώρες τους ευχάριστα ελέφαντες, αντιλόπες, φίδια, ζέμπρες… όλων των ειδών τα ζώα, μικρά και μεγάλα. Την ημέρα τέντωναν απολαυστικά τα κορμάκια τους στον ήλιο και το βράδυ μαζεύονταν σε παρέες και κοιτώντας τα αστέρια έλεγαν ένα σωρό ιστορίες, άλλες ψεύτικες και άλλες αληθινές. Πόσο όμορφα κυλούσε ο χρόνος!

 

Όμορφα είπα; Μμμ… Βιάστηκα να μιλήσω! Βλέπετε, τον τελευταίο καιρό τα πράγματα είχαν αλλάξει. Η σαβάνα τους δεν ήταν πια το ασφαλές χωράφι, όπου τα ζώα έτρεχαν και έπαιζαν ξέγνοιαστα και χαρούμενα. Το αντίθετο, μάλιστα! Είχε μετατραπεί σε έναν επικίνδυνο χώρο, όπου ο βασιλιάς της ζούγκλας, το Μεγάλο Λιοντάρι, όποτε ήθελε, δηλαδή όποτε ένιωθε την κοιλιά του να γουργουρίζει, ερχότανε και χωρίς κανένα οίκτο άρπαζε το πρώτο άτυχο ζωάκι που θα έβρισκε μπροστά του. Όλα τα ζώα είχαν τρομοκρατηθεί… Ένιωθαν πως η αγαπημένη τους σαβάνα είχε γίνει πια μια τεράστια κατσαρόλα, μέσα στην οποία εκείνα είχαν εγκλωβιστεί, αναμένοντας τη μαύρη εκείνη ώρα που θα γίνονταν η επόμενη λαχταριστή μπουκιά του μεγάλου βασιλιά! Πώς να ευχαριστηθούν τον ήλιο; Πώς να κυλιστούν ανέμελα στο χορτάρι; Πώς να αγναντέψουν ξέγνοιαστα τα λαμπερά αστέρια; Απαπαπαπά! Δεν γινότανε αυτό! Η ηρεμία τους είχε χαθεί οριστικά!!

 

Σκέφτηκαν και ξανασκέφτηκαν τα καλά μας τα ζωάκια τι θα μπορούσε να γίνει, ώστε να σταματήσει αυτό το κακό και να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη σαβάνα. Έκαναν συμβούλια, συνελεύσεις, γνώμες ακούστηκαν πολλές και ιδέες φοβερές… Και τελικά η λύση βρέθηκε· μία και μοναδική και από όλους πια δεκτή.

 

Χωρίς καθόλου να χάσουν χρόνο, όλα τα ζώα, μικρά και μεγάλα, κίνησαν για τα βασιλικά ανάκτορα. Πιασμένα χέρι χέρι, παρουσιάστηκαν στο Μεγάλο Λιοντάρι και με όλο τους το θάρρος ενωμένο, του είπαν:

 

— Ήρθαμε για συμφωνία, μεγάλε βασιλιά! Να κερδίσουμε ηρεμία, ίσως και λίγη ξεγνοιασιά. Κάθε μέρα κλήρος θα ορίζει, ποιο ζωάκι το φαΐ θα σου χαρίζει, χωρίς να ξαναδεί πια άλλη αυγή, αφού σε σένα θα ’χει δώσει… σώμα και ψυχή.

 

Το Μεγάλο Λιοντάρι άκουσε προσεχτικά την προσφορά των ζώων. Σίγουρα ήταν δελεαστική! Κάθε μέρα φαγητό έτοιμο, στο πιάτο, χωρίς τρέξιμο, χωρίς ιδρώτα και κούραση; Ε, δεν ήταν και λίγο πράγμα. Αν όμως όλο αυτό ήταν παγίδα; Δεν είχε κανένα λόγο να εμπιστευτεί τα ζώα. Το πράγμα ήθελε σκέψη…

Έτσι, ύστερα από αρκετή ώρα έντονης περισυλλογής και αυτοσυζήτησης, η φωνή του ακούστηκε αποφασιστική:

 

— Έχω μάθει μόνος μου να βρίσκω το φαΐ μου, για να μπορώ να χαίρομαι άφοβα τη ζωή μου! Δεν ξέρω αν σκεπτόμενοι μονάχα το καλό σας, παγίδα μού σχεδιάσατε στο πονηρό μυαλό σας. Και συμφωνίες προτείνετε, που όποιος τις πιστέψει, χωρίς καν να το φανταστεί, σε συμφορά θα πέσει.

 

— Όχι μεγάλε άρχοντα, γιατί το βλέπεις έτσι; Ποιος άλλωστε θα τόλμαγε εσέ να κοροϊδέψει; Εσύ είσαι ο Ανίκητος σε δύναμη κι γνώση, κι όποιος τροφή σου θα γενεί μόνο τιμή θα νιώσει.

 

Ακούγοντας αυτά τα λόγια το Μεγάλο Λιοντάρι ένιωσε να ψηλώνει δέκα πόντους, τουλάχιστον!! «Σα να μην έχουν άδικο τα κακόμοιρα αυτά ζωάκια», συλλογίστηκε, «πού θα βρουν πιο ένδοξο θάνατο;»

 

— Ορθώς μιλήσατε! είπε, και η συμφωνία… έκλεισε!!

 

Οι μέρες και οι μήνες περνούσαν και η συμφωνία τηρούνταν αυστηρά και από τις δυο μεριές. Κάθε ξημέρωμα, το άτυχο ζωάκι που όριζε ο κλήρος, αδιαμαρτύρητα και χωρίς καθυστερήσεις, έσπευδε να γεμίσει την κοιλιά του βασιλιά του· αλλά κι εκείνος με τη σειρά του, είχε σταματήσει τις ξαφνικές, μοιραίες επιθέσεις του, και έτσι, η ζωή κυλούσε και πάλι γαλήνια και ξέγνοιαστα… ας πούμε…

 

Ως τη μέρα που ο κλήρος έπεσε στον Λαγό!

 

— Τι πίεση, τι πίεση! Μεγάλη καταπίεση! Ως πότε θ’ ανεχόμαστε ετούτο το μαρτύριο; Τι συμφωνία ήταν αυτή; Σκέτο βασανιστήριο! Φώναζε και χτυπιόταν ο Λαγός, που φυσικά δεν ήθελε καθόλου να γίνει το ημερήσιο γεύμα του βασιλιά.

 

— Άσε τα κλαψουρίσματα και τα βαριά κηρύγματα! του απάντησαν εξαγριωμένα όλα τα ζώα. Αυτή ήταν εξ αρχής η συμφωνία, αν παρακούσεις θά ’ρθει ολωνών η τιμωρία! Μην είσαι τόσο εγωιστής, έφτασε η ώρα να θυσιαστείς!

 

— Σταθείτε! Έχω ένα σχέδιο κι ακούστε το καλά, ξέρω ένα τρόπο για να βγούμε από αυτήν τη συμφορά!

 

Τα ζώα άκουσαν το σχέδιο του Λαγού αλλά δεν κατάφεραν να ηρεμήσουν. Και αν δεν έπιανε το σχέδιό του; Αν κάτι πήγαινε στραβά; Τότε η συμφωνία θα χαλούσε για πάντα και η αγαπημένη τους σαβάνα θα ξαναγινόταν ένα εφιαλτικό και επικίνδυνο μέρος… Ποπο! Τι αγωνία ήταν αυτή που περνούσαν!

 

— Πρώτον! Κάθε σχέδιο θέλει αισιοδοξία· Διαφορετικά να είστε σίγουροι, δεν θα ’χει επιτυχία! Δεύτερον! Στο τιμόνι του σχεδίου κάθεται ο Λαγός, κι αυτό είναι, να το ξέρετε, ο τέλειος οιωνός!

 

Είπε ο Λαγός που δεν μπορούσε άλλο να ακούει τους φόβους και τις αμφιβολίες των ζώων.

 

— Τρίτον! Τέρμα τα λόγια, χαιρετώ! Και το Μεγάλο το Λιοντάρι πάω να βρω· να μπει ένα τέλος πια σ’ αυτή την τυραννία, που στο κεφάλι μας έριξε η μαύρη συμφωνία.

 

Αυτά είπε και μια και δυο, πήρε γοργά τον δρόμο για τα βασιλικά ανάκτορα. Όταν έφτασε εκεί, το Μεγάλο Λιοντάρι έβγαζε ήδη καπνούς από τον θυμό του. Βλέπετε, μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Λαγός είχε αργήσει ήδη αρκετά, και το Μεγάλο Λιοντάρι δεν ήταν μαθημένο να περιμένει. Άλλωστε ήταν ο Βασιλιάς της Ζούγκλας. Κανείς δεν επιτρεπόταν να τον κάνει να περιμένει. Και σαν να μην έφτανε αυτό. Ο Λαγός ερχόταν προς το μέρος του με μικρά και αργά πηδηματάκια. Άνετος κι ανέμελος σαν να μην τον περίμενε κοτζάμ βασιλιάς!! Ααααα! Αυτό δεν μπορούσε να το ανεχτεί! Αρκετά! Μη μπορώντας να ελέγξει άλλο τον θυμό του, βρυχήθηκε τόσο δυνατά που όλα τα τζάμια του ανακτόρου ράγισαν και οι όλοι οι υπηρέτες του λιποθύμησαν από τον φόβο τους.  Ο Λαγός, όμως, τίποτε! Με το πάσο του συνέχιζε την πορεία του, χαλαρά κι ωραία… Το Μεγάλο Λιοντάρι κόντευε να πάθει εγκεφαλικό, και για να μην το πάθει, ξεφώνισε:

 

— Ποιος νομίζεις ότι είσαι, και μου περπατάς με χάρη, μπρος στη δύναμή μου όλη είσαι τόσο δα σκαθάρι! Λαγουδάκια σαν εσένα τα ’χω για σφαιροβολία, με ελέφαντες τα βάζω άμα θέλω πυγμαχία. Λαγουδάκια σαν εσένα τα ’χω για ορεκτικό, στο κυρίως πιάτο βάζω τίγρεις, ζέμπρες, καγκουρό. Πώς τολμάς και με χλευάζεις, μικρό κι άμυαλο λαγούδι, φαγητό μου θα γενείς και θα πεις κι ένα τραγούδι!

 

— Μη φωνάζεις, άρχοντά μου! Άσε με να σου μιλήσω. Παρεξήγηση έχει γίνει μα αν μ’ αφήσεις, θα τη λύσω! Πριν ο ήλιος ανατείλει, κίνησα με τον Βασίλη, έναν φίλο μου λαγό, που τον έχω αδερφό. Νωρίς θέλαμε να ’ρθούμε κι ένδοξα να φαγωθούμε, μα το μαύρο πεπρωμένο είχε άλλο ορισμένο. Να σου εκεί που περπατάμε, ένα Άγριο Λιοντάρι, μας αρπάζει και τους δύο, μας κρεμά σ’ ένα κλωνάρι. Και ανοίγει ένα στόμα, πιο μεγάλο από σπηλιά, και ετοιμάζεται αμέσως να μας κάνει μια χαψιά.

«Μη καλέ! Μη μας σκοτώνεις! Είμαστε δυο δουλικά, τροφή πάμε να γενούμε του Μεγάλου Βασιλιά»

«Ένας είναι ο Βασιλιάς σας και τον έχετε μπροστά σας! Κι όποιος τον αμφισβητήσει, τη ζωή του έχει σβήσει! Ποιος, λοιπόν, τολμά να πει πως το στέμμα μου φορεί;»

«Βασιλιάς των βασιλιάδων λέει πως είναι τρομερός, ο καλύτερος απ’ όλους ο ένας και μοναδικός. Άφησέ μας να τον βρούμε και για σένα να του πούμε!»

«Να αφήσω και τους δύο; Χαχαχα, ωραίο αστείο! Δεν θα ήμουν βασιλιάς, αν έκανα ό,τι μου λέγαν δυο λαγούδια της μπουκιάς! Στον δήθεν βασιλιά θα πας εσύ αδυνατούλη, κι εγώ θα περιμένω εδώ με όμηρο τον πιο χοντρούλη. Και φρόντισε να ’ρθετε γρήγορα πίσω και οι δυο, αλλιώς ο φίλος σου θα γίνει γεύμα μου λαχταριστό».

Αυτά είπε, βασιλιά μου, το Λιοντάρι με το στόμα σα σπηλιά, σου τ’ ορκίζομαι είναι αλήθεια δίχως στάλα πινελιά.

 

Το Μεγάλο Λιοντάρι ήταν έτοιμο να εκραγεί. Λίγο η πείνα, λίγο όλα αυτά που άκουσε… Το μυαλό του είχε θολώσει.

 

— Ποιος είναι αυτός που το στέμμα μου θέλει να κλέψει, και διαδίδει τέτοια ψέματα ο κόσμος να πιστέψει; Ποιος είναι αυτός που σκοπεύει να με βγάλει από τη μέση, και εκείνος να καθίσει στη βασιλική μου θέση; Ποιος τολμά μια τέτοια προσβολή να ξεστομίσει, και πιστεύει πως εμένα τον Μεγάλο Βασιλιά θε να νικήσει; Ποιος τολμά τα δικά μου τα εδάφη να πατά, τα δικά μου λαγουδάκια πώς τολμά να λαχταρά; Πήγαινε με σε αυτόν, να του δώσω ό,τι του αξίζει, που νομίζει πως μπορεί ξένα χωράφια να σκαλίζει!

 

Χαρούμενος ο Λαγός, που το πρώτο μέρος του σχεδίου του είχε πάει όπως ακριβώς υπολόγιζε, μπήκε μπροστά από το Μεγάλο Λιοντάρι και χοπ χοπ άρχισε να τον οδηγεί στα βάθη της ζούγκλας. Κάποια στιγμή, έφτασαν δίπλα σε ένα μεγάλο πηγάδι.

 

— Ό,τι ζητάς είναι εδώ κάτω, αρκεί να ρίξεις μια ματιά στου πηγαδιού τον πάτο! Είπε ο Λαγός.

 

Το Μεγάλο Λιοντάρι έκανε να πλησιάσει πιο κοντά στο στόμιο του πηγαδιού, αλλά εκείνη τη στιγμή, παρατήρησε ότι ο λαγός έκανε δυο μικρά πηδηματάκια προς τα πίσω. Αμέσως, μπήκαν ψύλλοι στ’ αφτιά του.

— Αχ, άμυαλο μικρό λαγουδάκι! Εμένα τον Μεγάλο Βασιλιά πας να γελάσεις και πίσω από την πλάτη μου να δράσεις; Για έλα γρήγορα μπροστά, μαζί με εμένα να κοιτάξεις, γιατί αν ψέματα μου λες μες στο πηγάδι θα πετάξεις.

 

— Δεν με εμπιστεύεσαι καθόλου, άρχοντά μου; Λες και δεν βλέπεις πως αληθινά, δεν με κρατούν τα γόνατά μου. Μακάρι να ’χα τη δική σου κράση, αλλά από τον φόβο μου η καρδιά μου πάει να σπάσει! Και μόνο που θυμάμαι το στόμα σα σπηλιά, χωρίς να το θέλω μου κόβεται η λαλιά. Γι’ αυτό σου λέω: Στην αγκαλιά σου κράτα με να δούμε το πηγάδι, πριν πέσει παντού γύρω μας μαύρο πυκνό σκοτάδι.

 

Το Μεγάλο Λιοντάρι, πήρε τον Λαγό στην αγκαλιά του και έσκυψε πάνω από το βαθύ πηγάδι. Και τι να δει; Πράγματι, στον πάτο του πηγαδιού υπήρχε ένα Μεγάλο Λιοντάρι που κρατούσε στην αγκαλιά του έναν λαχταριστό Λαγό! Το καημένο το Μεγάλο Λιοντάρι, πεινασμένο όπως ήταν και ζαλισμένο με όλα αυτά που είχαν συμβεί, ούτε καν κατάλαβε ότι αυτό που έβλεπε στο πηγάδι, δεν ήταν αληθινό αλλά η αντανάκλαση η δική του και του Λαγού στο νερό.

 

— Μα τα χίλια λιοντάρια! Εσύ, Λαγέ, μου έλεγες αλήθεια! Μιαμ μιαμ! Το βράδυ θα σας φάω όλους με ρεβίθια!!

 

— Άντε, καλέ μου βασιλιά, σκότωσε το λιοντάρι και σώσε τον Βασίλη μας που είναι παλικάρι. Κι όλοι μαζί θα γίνουμε το πλούσιο σου γεύμα, θα σου τονώσουμε καλά σώμα, καρδιά και πνεύμα!

 

Αυτό ήτανε! Το πεινασμένο Μεγάλο Λιοντάρι δεν κρατιότανε άλλο. Πριν καλά καλά τελειώσει τη φράση του ο Λαγός, έδωσε μια και… Μπλουμ!… έσκασε με δύναμη στον πάτο του πηγαδιού, περιτριγυρισμένος από άφθονο νερό αλλά χωρίς κανένα Λαγό και κανένα Άγριο Λιοντάρι γύρω του…

 

Ο Λαγός, από την άλλη, στην κορυφή του πηγαδιού, χόρευε και πετούσε από τη χαρά του. Η ενέδρα που είχε στήσει στο Μεγάλο Λιοντάρι είχε πετύχει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Γρήγορα, έτρεξε να ανακοινώσει τα ευχάριστα νέα και στα άλλα ζώα, τα οποία στο άκουσμά τους, τον αγκάλιαζαν και τον φιλούσαν ασταμάτητα, αφού στο πρόσωπό του πλέον έβλεπαν ένα ήρωα· τον απελευθερωτή τους!

 

Από τότε, στην όμορφη σαβάνα, κάθε μέρα ήταν μια γιορτή· και η ζωή; Πιο γλυκιά από ποτέ!!

 

Πηγή: Ali Fuat Bilkan, Tales From Rumi:Mathnawi Selections for Young Readers, Tughra Books, 2008.

 

Απόδοση στα ελληνικά και σε έμμετρο λόγο: Μαρία Ζουράρη

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Το σπουδαίο έργο του διαλογιστή Τικ Νιατ Χαν "Φόβος" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα

"Όταν δεν νιώθεις φόβο, μπορείς να δεις πιο καθαρά πώς συνδέεσαι με τους άλλους. Όταν δεν νιώθεις φόβο, έχεις περισσότερο χώρο για κατανόηση και συμπόνια. Όταν δεν νιώθεις φόβο, είσαι πραγματικά ελεύθερος». Τικ Νιατ Χαν Το δεύτερο βιβλίο, μετά τη «Σιωπή», του Τικ Νιατ Χαν, που κυκλοφορεί ...

Διαβάστε περισσότερα

Eπανακυκλοφορεί το best seller «Eat Pray Love» της Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ από τις εκδόσεις Μίνωας

Επανακυκλοφορεί, από τις εκδόσεις Μίνωας, ένα από τα πλέον αγαπημένα και πολυδιαβασμένα βιβλία της εποχής μας. To βιβλίο «Eat Pray Love» δίνει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα της εποχής μας. Τι μπορεί να κάνει κάποια πληγωμένη ψυχή μετά το διαζύγιο; Σίγουρα να ακολουθήσει τις συμβουλές της Ελίζαμπεθ ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέα εκπληκτική και παιδαγωγική σειρά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας: Ειρήνη-Επιστήμονες-Γυναίκες-Ποδοσφαιριστές

Οι εκδόσεις Μίνωας, σε αποκλειστικότητα με τον έγκριτο γαλλικό εκδοτικό οίκο Gallimard, παρουσιάζουν τα βιβλία της σειράς 40! Μια νέα σειρά βιβλίων με μοντέρνα αισθητική που απευθύνεται σε αναγνώστες 8 έως 99 ετών κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, σε μετάφραση της Κλαιρ Νεβέ. Υπέρμαχοι της ειρήνης, αγωνίστριες ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Μαίρη Πόπινς ζωντανεύει από τις Εκδόσεις Μίνωας σε μια μοναδική διασκευή για παιδιά

Η σειρά «Κλασικοί θησαυροί» συλλέγει τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας και της ελληνικής λογοτεχνίας και τα παρουσιάζει διασκευασμένα για παιδιά, ώστε να μείνουν για πάντα χαραγμένα στο μυαλό μας! Ένα από αυτά τα διαχρονικά κλασικά αριστουργήματα είναι τα κατορθώματα της Μαίρη Πόπινς που έχουν κερδίσει αναμφισβήτητα ...

Διαβάστε περισσότερα

Εκδόσεις Ψυχογιός: Διεθνής επιτυχία για τη Λένα Μαντά!

Η πρώτη σε πωλήσεις συγγραφέας στην Ελλάδα Λένα Μαντά απέσπασε τιμητική διάκριση, καθώς, σύμφωνα με το Amazon Crossing, το βιβλίο της THE HOUSE BY THE RIVER (ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ) ξεπέρασε τους 100.000 αναγνώστες. Πρόκειται ίσως για το πιο αγαπημένο βιβλίο της συγγραφέως, καθώς στην ...

Διαβάστε περισσότερα

«Υγιής καινούργιος κόσμος- Δαμάζοντας το μυαλό» της Ρούμπι Ουάξ - Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Opera

Η Ρούμπι Ουάξ μας παρουσιάζει συγκεκριμένα βήματα για να ξεμπερδέψουμε το μυαλό μας και να πάρουμε μια ανάσα. Μια ανάσα πολύτιμη για τη ζωή μας. Πώς θα το πετύχουμε;Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ξεκίνημα του βιβλίου της που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Opera, πρέπει να ξεπεράσουμε το ...

Διαβάστε περισσότερα

«Το σύνθημα» του Μουράτη Κοροσιάδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί «Το σύνθημα» του Μουράτη Κοροσιάδη. Πρόκειται για εννέα διηγήματα με πρωταγωνιστή σχεδόν σ 'όλα έναν μοναχικό άντρα που με τη δική του ξεχωριστή παρουσία αφήνει το σημάδι του. Μέσα από τα διηγήματα ο συγγραφέας ,με στοχαστική διάθεση θέτει ερωτήματα για ...

Διαβάστε περισσότερα

«Όσο μετράει που αγαπήσαμε» της Ρούλας Γαλάνη- Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί στη σειρά ελληνική ποίηση το νέο βιβλίο της Ρούλας Γαλάνη με τίτλο «Όσο μετράει που αγαπήσαμε». Το «Όσο μετράει που αγαπήσαμε» στοιχειοθετεί ένα πολύτιμο εργαλείο ανίχνευσης της ανθρώπινης ύπαρξης. […] Η μνήμη φωταγωγεί καταστάσεις, με τις οποίες ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος ...

Διαβάστε περισσότερα

«Αίροτες ερετικοί και άλλες ιστορίες» του Χρήστου Αργυρού

Ο έρωτας επιτρέπει αναλύσεις. Επιβάλλει διαφορετικές οπτικές…γίνεται εκρηκτικός….σε μεταμορφώνει.Ο Χρήστος Αργυρού μας παρουσιάζει όμορφες ιστορίες που σίγουρα σε μια απ' αυτές θ’ αναγνωρίσετε και τη δική σας. Λίγα λόγια για το βιβλίο: Δεκατέσσερις και πέντε ιστορίες. Οι δεκατέσσερις στροβιλίζονται γύρω από τον έρωτα. Έρωτες αντισυμβατικοί, ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέα υπέροχα νανουρίσματα με cd κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διάπλαση

Εννέα υπέροχα νανουρίσματα κυκλοφορούν σε μια ολοκαίνουργια συλλογή σε στίχους Χρύσας Σκοπελίτου και Ιωάννη Πάττα με την πρωτότυπη μουσική του Παναγιώτη Γιατράκου. Γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες ντύνουν με τη φωνή τους υπέροχα νανουρίσματα για μωράκια που μπορούν όμως να γαληνέψουν μικρούς και μεγάλους. Τα νανουρίσματα είναι πολύ σημαντικά ...

Διαβάστε περισσότερα

«Φούσκες» της Κιτ Τσέις κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση

Ένα υπέροχο βιβλίο για τους μικρούς αναγνώστες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση. Ένα βιβλίο που θα βοηθήσει τα ντροπαλά παιδιά να κάνουν φίλους. Απλά υπέροχη η ιστορία της Κιτ Τσέις που θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους. Η εικονογράφηση λιτή και προσεγμένη βοηθά τους μικρούς αναγνώστες να ...

Διαβάστε περισσότερα

Το «ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ» του Γιάννη Καλαβριανού και της Μαρίας Κοσκινά κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική

To Koυμ Κουάτ, το κέρασμα της εποχής που δεν έλειπε από κανένα σπίτι είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του συγγραφικού διδύμου που κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική στη σειρά «Ελληνικό Θέατρο». Μπορεί να θεωρούμε ότι το Κουμ Κουάτ είναι το παραδοσιακό λικέρ της Κέρκυρας όμως ...

Διαβάστε περισσότερα

" Τα τελευταία μου λόγια " του Σαντιάγο Αμιγκορένα κυκλοφορούν στην εμβληματική σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg

Ένα ακόμα εκπληκτικό βιβλίο από τις εκδόσεις Gutenberg με τίτλο « Τα τελευταία μου λόγια». Πρόκειται για μια περιπέτεια των τελευταίων ανθρώπων στα τέλη του 21ου αιώνα,μετά από καταστροφές που με οδηγό τις αναμνήσεις τους και αποσπάσματα από κείμενα μεγάλων συγγραφέων, προσπαθούν να ανακαλύψουν τις ...

Διαβάστε περισσότερα

"Άνθρωποι" του Θωμά Στεργιόπουλου-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές

Από τις εκδόσεις Ροές και στη σειρά «Ελληνική πεζογραφία» κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Θωμά Στεργιόπουλου με τίτλο «Άνθρωποι». Στο βιβλίο αυτό, ο Βορειοηπειρώτης συγγραφέας, με ύφος εντελώς προσωπικό και γλώσσα γήινη που απηχεί τη δύναμη της γης που τον γαλούχησε, μας γνωρίζει τους ανθρώπους που ...

Διαβάστε περισσότερα

" Ο βασιλιάς του μάμπο-μαριάτσι και άλλα διηγήματα " του Χόρχε Ερνάντες -Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές

Από τις εκδόσεις Ροές, και στη σειρά «Ισπανόφωνοι και πορτογαλόφωνοι συγγραφείς», κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο βασιλιάς του μάμπο-μαριάτσι και άλλα διηγήματα» του Μεξικάνου συγγραφέα Χόρχε Ερνάντες. Η μετάφραση και η επιμέλεια των διηγημάτων έγινε στο Κέντρο Γλωσσών και Πολιτισμών της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής Abanico, ...

Διαβάστε περισσότερα

«Αλλαγές» της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη

Στη σειρά «Πολύχρωμοι Χαρταετοί» κυκλοφορεί το βιβλίο «Αλλαγές». Ο τίτλος του βιβλίου μας προδιαθέτει για κάτι ανατρεπτικό…διαφορετικό…μια ενέργεια που θα προκαλέσει τη διαφορά. Οι αλλαγές δεν είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες. Είναι φορές που τις επιζητούμε άλλες που τις προκαλούμε και άλλες που θέλουμε να τις αποφύγουμε. Ο ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ο Άνιχνος"-Ο άνθρωπος χωρίς ίχνη της Σπυριδούλας Μπιρπίλη-Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση

Από τις εκδόσεις Διάπλαση κυκλοφορεί ένα υπέροχο βιβλίο που θα βοηθήσει τα παιδιά να βρουν τον δρόμο τους και να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι το σημάδι που θ΄αφήσουν στον κόσμο. Ο μικρός πρωταγωνιστής είναι ένα διαφορετικό παιδί…Ένα παιδί …"χωρίς ίχνη". Η αγωνία της μητέρας του μεγάλη ...

Διαβάστε περισσότερα

Πέντε κλασικά "διαμάντια" της παγκόσμιας λογοτεχνίας κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Oι εκδόσεις Ψυχογιός μας παρουσιάζουν μια εκπληκτική σειρά κλασικής λογοτεχνίας που εγκαινιάζεται με πέντε εμβληματικά έργα της παγκόσμιας πεζογραφίας. Αξίζει να πούμε ότι οι μεταφράσεις είναι άψογες και προσεγμένες ενώ τα εξώφυλλα είναι μοντέρνα και μίνιμαλ. Οι συγγραφείς της σειράς είναι:Μέρι Σέλεϊ, Αντόν Τσέχωφ, Χέρμπερτ ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Κοντορεβυθούλης-Του L. Bechstein

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας καλαθοποιός με την γυναίκα του, που είχανε επτά γιους αλλά κάθε παιδί που γεννιόταν ήτανε μικρότερο από το προηγούμενο. Όταν γεννήθηκε το μικρότερο δεν ξεπερνούσε κατά πολύ το μέγεθος του ρεβιθιού και όλοι το φώναζαν Κοντορεβιθούλη. Αν και ...

Διαβάστε περισσότερα

Το αινιγματικό αριστούργημα «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

«Κάθε άνθρωπος είναι μια άβυσσος. Σε πιάνει ίλιγγος να κοιτάζεις μέσα του» Ο Γκέοργκ Μπύχνερ έγραψε το έργο αυτό το 1836 όταν ήταν μόλις 23 ετών αλλά πέθανε από τύφο προτού προλάβει να το ολοκληρώσει. Έγινε γνωστό ως Βόυτσεκ. Πρόκειται για τέσσερα ημιτελή και μισοσβησμένα χειρόγραφα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Οι δύστυχες πουτάνες της ζωής μου» του Gabriel Garcia Marquez κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ο συγγραφέας που επηρέασε και διαμόρφωσε πολλές γενιές αναγνωστών επανέρχεται από τις Εκδόσεις Ψυχογιός με το βιβλίο «Οι δύστυχες πουτάνες της ζωής μου». Ένα βιβλίο για την εφήμερη σάρκα και τον παντοτινό έρωτα, με τη γοητευτική φωνή, τον αισθησιασμό και τη διεισδυτική ...

Διαβάστε περισσότερα

Το «Περίγραμμα» της Ρέιτσελ Κασκ κυκλοφoρεί από τις εκδόσεις Gutenberg

Tο πολυσυζητημένο «Περίγραμμα» της Ρέιτσελ Κασκ μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση της Αθηνάς Δημητριάδου. Είναι το πρώτο μέρος της Τριλογίας και θα ακολουθήσουν τα βιβλία «Μετάβαση» και «Κύδος». Η τριλογία της  έχει προκαλέσει κύμα θετικών κριτικών από τα περισσότερα ξένα μέσα. O «Guardian» μάλιστα θεωρεί ...

Διαβάστε περισσότερα

«Μετά το Άουσβιτς: Ανθολογία Γερμανόφωνης Ποίησης» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ροές

Από τις εκδόσεις Ροές ,στη σειρά «Ποιητές του κόσμου», κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μετά το Άουσβιτς: Ανθολογία Γερμανόφωνης Ποίησης». Τα σημαντικά αυτά  ποιήματα είναι επιλεγμένα και μεταφρασμένα από τον Γιώργο Καρτάκη ενώ η εισαγωγή είναι του Dirk Uwe Hansen. Πρόκειται για ένα ανθολόγιο που κύριο σκοπό έχει να γνωρίσουμε ...

Διαβάστε περισσότερα