
Η Κάπα Εκδοτική μας εκπλήσσει ευχάριστα με κάθε νέα της έκδοση αφού πρόκειται για βιβλία με εξαιρετικές επιμέλειες και πρωτοποριακά, καλαίσθητα εξώφυλλα. Εκδόσεις που αγαπούν και σέβονται το θέατρο και το κοινό του.
Ο Θεόδωρος Κουλεδάκης μαζί με μια άξια ομάδα συνεργατών δημιούργησε έναν νέο εκδοτικό οίκο που υπόσχεται πολλά για το μέλλον και που παραμένει πρώτος στις αναγνωστικές προτιμήσεις του κοινού παρά τους δύσκολους καιρούς για το βιβλίο.
Αυτή τη φορά μας παρουσιάζει το κλασικό και περιπαιγμένο έργο του Άρθουρ Σνίτσλερ με τίτλο «Ο κύκλος του έρωτα».
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Δέκα ζευγάρια σε μια ιδιότυπη σκυταλοδρομία σεξουαλικών συναντήσεων. Η αποπλάνηση, η ερωτική συνεύρεση, ο αποχωρισμός εναλλάσσονται σε διαδοχικές σκηνές, όπου δέκα ζευγάρια, εκπρόσωποι όλων των κοινωνικών τάξεων στη Βιέννη του 19ου αιώνα και εγκλωβισμένοι σε έναν φαύλο κύκλο εξαπάτησης και αυταπάτης, δοκιμάζουν τα όρια που θέτουν οι κοινωνικές και οικογενειακές συμβάσεις.
Το διάσημο σε όλη την Ευρώπη σπονδυλωτό έργο του κυριότερου εκπρόσωπου του βιεννέζικου μοντερνισμού Άρτουρ Σνίτσλερ, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και κυνηγήθηκε από τη λογοκρισία της εποχής για προσβολή των ηθών, μέσα από το χιούμορ και την πρόκληση θέτει σε αμφισβήτηση πολλές από τις αξίες της ευρωπαϊκής αστικής τάξης, τολμώντας μια βαθιά τομή στην ψυχολογία των σχέσεων και την ανθρώπινη σεξουαλικότητα.
http://www.kapaekdotiki.gr/elliniko-theatro/
Η μετάφραση είναι της Κοραλίας Σωτηριάδου και το επίμετρο του Θωμά Μοσχόπουλου.
To έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1950 από τον Μαξ Οφίλς, με πρωταγωνίστρια την Σιμόν Σινιορέ. Προτάθηκε για Όσκαρ Σεναρίου και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, και απέσπασε Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Βενετίας καθώς και το Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας από τη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΒΑFTA).
Το σπουδαίο αυτό έργο του Άρθουρ Σνίτσλερ ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου.
"Η δική μου ανάγκη είναι να ανακαλύψω γιατί το έργο δεν είναι απλώς δέκα σκετς στη σειρά αλλά ένα ενιαίο κείμενο", είχε δηλώσει στην Kαθημερινή ο Θωμάς Μοσχόπουλος.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Άρτουρ Σνίτσλερ γεννήθηκε στη Βιέννη στις 15 Μαΐου του 1862. Σπούδασε Iατρική στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και υπηρέτησε ως γιατρός στο στρατό για έναν χρόνο. Στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης και να γράφει στο ιατρικό περιοδικό του πατέρα του, καθηγητή Γιόχαν Σνίτσλερ και διάσημου λαρυγγολόγου.Το ενδιαφέρον του όμως για την Iατρική ήταν από την αρχή περιορισμένο. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 1893, περιορίστηκε στην προσωπική μελέτη με την αναπτυσσόμενη επιστήμη της Ψυχολογίας να τον έλκει τόσο που έγραψε ένα άρθρο πάνω στην απώλεια της ομιλίας και τη θεραπεία της μέσω της ύπνωσης. Το ενδιαφέρον του για την έρευνα του Σίγκμουντ Φρόυντ πάνω στο υποσυνείδητο είναι έγχυτο στο συγγραφικό του έργο. Η άνοδος του αντισημιτισμού στη Βιέννη από το 1880 κιόλας, υπενθύμιζε συνεχώς στον Σνίτσλερ – που απέρριπτε κάθε θρησκεία ως δόγμα – την Εβραϊκή του καταγωγή.
Η προσωπική του ζωή ήταν αρκετά μπερδεμένη. Είχε αρκετές σχέσεις με γυναίκες – πολλές φορές την ίδια στιγμή – συμπεριλαμβανομένης μίας θυελλώδους σχέσης με την ηθοποιό Adele Sandrock. Ερωτεύτηκε μία από τις ασθενείς του, τη Marie Reinhard, η οποία μάλιστα έμεινε έγκυος το 1897 μα το παιδί πέθανε στη γέννα. Το 1899 συναντά και παντρεύεται την ηθοποιό Olga Gussmann, με την οποία απέκτησαν έναν γιο, τον Heinrich και μία κόρη, τη Lili. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του κρατούσε ημερολόγιο (τα χειρόγραφα που βρέθηκαν είναι περίπου 8.000 σελίδες), πρωτοφανές για την ειλικρινή περιγραφή των σεξουαλικών του συνευρέσεων.. Το πρώτο του σημαντικό συγγραφικό έργο, το Ανατόλ, ολοκληρώθηκε το 1892. Ακολούθησαν οι Έρωτες (1894), Ο Κύκλος του Έρωτα (1897) και μία μελέτη στον αντισημιτισμό, Ο καθηγητής Μπερνάρντι (1912). Πέρα από τα προαναφερθέντα πιο γνωστά του έργα, έγραψε επίσης τα: The Green Cockatoo (1899) Τα απομνημονεύματά του, Νιότη στη Βιέννη εκδόθηκαν το 1968. Πολλά από τα έργα του πραγματοποιήσαν πρεμιέρα στο υψηλού κύρους Burgtheater και είχαν εμπορική επιτυχία. Υπήρξαν όμως και διαμάχες – όπως με τον Κύκλο του Έρωτα ή Ερωτικό Γαϊτανάκι (Reigen) που προκάλεσε έως και δίκη των εμπλεκομένων μερών στο ανέβασμα της παράστασης το 1921 – σε σημείο να αρνείται να δώσει τα δικαιώματα για το ανέβασμα του έργου ως τον θάνατό του και με ρητή εντολή στους κληρονόμους του να πράξουν το ίδιο. Τα τελευταία του χρόνια επισκιάστηκαν από την αυτοκτονία της κόρης του, το 1928.
Κάπα Εκδοτική
Επιμέλεια:Γεωργία Χάρδα
0 σχόλια