Ο Κοντορεβυθούλης-Του L. Bechstein

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
20 Απριλίου 2019 11:32:00

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας καλαθοποιός με την γυναίκα του, που είχανε επτά γιους αλλά κάθε παιδί που γεννιόταν ήτανε μικρότερο από το προηγούμενο. Όταν γεννήθηκε το μικρότερο δεν ξεπερνούσε κατά πολύ το μέγεθος του ρεβιθιού και όλοι το φώναζαν Κοντορεβιθούλη. Αν και με τον καιρό μεγάλωσε λίγο δεν αναπτύχθηκε πάρα πολύ, ήταν όμως τόσο έξυπνος και τόσο ετοιμόλογος που ξεπερνούσε κατά πολύ τα αδέρφια του.
Οι γονείς τους ωστόσο δεν τα πήγαιναν και τόσο καλά με τα οικονομικά τους, γιατί το να πλέκεις άχυρα και να φτιάχνεις καλάθια δεν είναι τόσο θρεπτικό όσο το να ψήνεις ψωμί ή το να σφάζεις μοσχάρια. Και όταν οι καιροί έγιναν πολύ δύσκολοι, οι γονείς δεν ήξεραν πως να χορτάσουν τα παιδάκια του που αν και μικροσκοπικά είχαν εξαιρετική όρεξη. Έτσι ένα βράδυ πριν πέσουν για ύπνο, οι γονείς συζητούσαν τι θα μπορούσαν να κάνουν για να λύσουν το πρόβλημα τους. Τότε κατέληξαν στην απόφαση να πάρουν τα παιδιά στο δάσος με τις ιτιές, από όπου έκοβαν κλαδιά για φτιάξουν καλάθια και να τα αφήσουν κρυφά εκεί πέρα. Όμως ο Κοντορεβιθούλης που ήταν το μόνο από τα αδέρφια που δεν είχε ακόμη αποκοιμηθεί, τα είχε ακούσει όλα. Πέρασε λοιπόν όλο το βράδυ άυπνος από την στεναχώρια του και σκεφτόταν τι θα έπρεπε να κάνει ώστε να γλιτώσει τον εαυτό του και τα αδέρφια του.
Το πρωί ο Κοντορεβιθούλης έτρεξε μέχρι το ρυάκι που ήταν κοντά στο σπίτι και μάζεψε βοτσαλάκια με τα οποία γέμισε τις τσέπες του. Στα αδέρφια του όμως δεν είπε τίποτε από όσα είχε ακούσει. Μετά οι γονείς ξεκίνησαν για το δάσος και είπαν στα παιδιά να πάνε μαζί τους. Ο Κοντορεβιθούλης σε όλο τον δρόμο πετούσε τα βοτσαλάκια που είχε μαζέψει ένα- ένα ξοπίσω του χωρίς κανείς να τον καταλάβει, καθώς αφού ήταν ο μικρότερος και ο πιο αδύναμος με τα βίας ακολουθούσε τους υπόλοιπους από απόσταση.


Όταν έφτασαν στο δάσος, οι γονείς απομακρύνθηκαν χωρίς να τους καταλάβουν τα παιδιά και εξαφανίστηκαν. Μόλις αντιλήφθηκαν τα παιδιά ότι έμειναν μόνα, άρχισαν να κλαίνε και να φωνάζουν εκτός από τον Κοντορεβιθούλη που γελούσε. «Σταματήστε να κλαίτε και να φωνάζετε και θα καταφέρουμε να βρούμε τον δρόμο» είπε ο μικροσκοπικός αδερφός. Τότε ξεκίνησε πηγαίνοντας μπροστά και ακολουθούσε τα βοτσαλάκια που είχε ρίξει στο δρόμο προηγουμένως. Έτσι έφτασε το σπίτι τους χωρίς να δυσκολευτεί.
Στο μεταξύ μόλις οι γονείς επέστρεψαν στο σπίτι, ήταν σαν να τους έστειλε ο Θεός χρήματα. Ένας γείτονας τους εκπλήρωσε ένα παλιό δάνειο που το είχαν πια ξεγράψει. Με τα χρήματα αγόρασαν τόσο πολλά τρόφιμα, που το τραπέζι τους λύγισε από το βάρος. Όμως τότε τους έπιασαν οι τύψεις και η γυναίκα άρχισε να κλαίει: «Θεούλη μου! Αχ και να μην είχαμε αφήσει τα παιδιά στο δάσος, τώρα θα μπορούσαν να φάνε όσο τραβούσε η όρεξη τους. Αχ και να ήταν τα παιδάκια μου εδώ πέρα!» «Μάνα εδώ είμαστε!» απάντησε ήρεμος ο Κοντορεβιθούλης, ο οποίος έφτασε με τους αδερφούς του στην πόρτα του σπιτιού τους. Άνοιξε την πόρτα και νάτοι οι μικροί καλαθοποιοί μπήκανε στο σπίτι- ένας, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι, επτά. Μαζί με τα παιδάκια ήρθε και η καλή τους όρεξη και αφού είδαν το τραπέζι να είναι τόσο πλούσιο άρχισαν να τρώνε. Το γλέντι συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες μέχρι να τελειώσουν όλα τους τα χρήματα.
Δεν πέρασε πολύς καιρός ώσπου η πείνα ξαναεμφανίστηκε στο σπίτι του καλαθοποιού. Οι γονείς σκέφτηκαν και πάλι ότι θα έπρεπε να αφήσουν τα παιδιά στο δάσος, για να ακολουθήσουν την μοίρα τους. Έτσι το βράδυ που το συζητούσαν μεγαλόφωνα, ο Κοντορεβιθούλης άκουσε τα πάντα. Σκέφτηκε το ξημέρωμα να βγει από το σπίτι και να μαζέψει βοτσαλάκια όπως την προηγούμενη φορά, αλλά για κακή του τύχη αυτή την φορά ο σύρτης της πόρτας ήταν τραβηγμένος. Ο Κοντορεβιθούλης ήταν πολύ μικροκαμωμένος και δεν μπορούσε να τον φτάσει και έτσι του ήταν αδύνατον να βγει έξω. Σκέφτηκε να κάνει κάτι άλλο αυτή τη φορά. Όπως φεύγανε έβαλε ένα κομμάτι ψωμί στην τσέπη του, το οποίο θρυμμάτισε και όπως προχωρούσαν έριχνε ξοπίσω τους τα ψίχουλα. Σκόπευε να τα ακολουθήσει όπως και τα χαλίκια για να μπορέσει να βρει τον δρόμο της επιστροφής. Τα πουλάκια του δάσους όμως φάγανε τα ψίχουλα που είχε σκορπίσει. Τώρα πια είχανε χαθεί πραγματικά.
Τα αδέρφια έκλαιγαν και φώναζαν απελπισμένα, ο Κοντορεβιθούλης όμως παρέμενε ψύχραιμος και τα καθησύχαζε. Άρχισαν να περπατάνε στο δάσος μέχρι που νύχτωσε τρέμοντας από τον φόβο τους. Τελικά κοιμήθηκαν κάτω από ένα δέντρο στο χορτάρι. Όταν ξημέρωσε ο Κοντορεβιθούλης ανέβηκε στο δέντρο για να εξερευνήσει την περιοχή. Αρχικά έβλεπε μόνο δέντρα ώσπου ανακάλυψε την σκεπή ενός σπιτιού, μετά αφού αποτύπωσε την κατεύθυνση κατέβηκε από το δέντρο και ανέλαβε να οδηγήσει τα αδέρφια του. Ακολούθησαν μια κουραστική διαδρομή μέσα από θάμνους, ξέφωτα και αγκάθια μέχρι που είδαν τελικά το σπίτι και προχώρησαν με όσο κουράγιο τους έμεινε ως την πόρτα την οποία και χτύπησαν με δισταγμό. Μέσα από το σπίτι εμφανίστηκε μία γυναίκα και ο Κοντορεβιθούλης την παρακάλεσε να τους αφήσει να περάσουν καθώς είχαν χαθεί και δεν ήξεραν που να πάνε. Η γυναίκα αναστέναξε: «Καημένα παιδιά!» και άνοιξε την πόρτα, τους αποκάλυψε όμως ότι είχαν φτάσει στο σπίτι ενός ανθρωποφάγου ο οποίος έδειχνε προτίμηση στο να τρώει μικρά παιδιά. Ωραία προοπτική! Τα παιδιά έτρεμαν σαν τα φύλα στον αέρα μόλις το άκουσαν. Είχαν πάει στο σπίτι με την ελπίδα να φάνε κάτι και τελικά άκουσαν ότι θα γινόταν τα ίδια φαγητό. Αλλά η γυναίκα ήταν καλή και συμπονετική και τους έδωσε κάτι για να ξεγελάσουν την πείνα τους.
Μετά άκουσαν βήματα και ένα δυνατό χτύπημα στην πόρτα που δεν ήταν άλλος από τον ανθρωποφάγο που γύρισε σπίτι του. Κάθισε στο τραπέζι να φάει, έβαλε κρασί και άρχισε να ρουθουνίζει σαν να μύριζε κάτι και τελικά φωνάζει στη γυναίκα του: «Μυρίζω ανθρώπινο κρέας!» Η γυναίκα προσπάθησε να τον μεταπείσει αλλά αυτός ακολούθησε την όσφρηση του και βρήκε τα παιδιά. Οι πιτσιρικάδες έχασαν το χρώμα τους από την απελπισία .


Αμέσως πήρε ένα μεγάλο μαχαίρι για να σφάξει τα παιδιά. Η γυναίκα του τον παρακάλεσε να αφήσει τα παιδιά να ζήσουν καθώς ήταν πολύ αδύνατα. Τελικά τον έπεισε να τα αφήσει για μερικές μέρες ώστε να πάρουν βάρος πριν τα σφάξει. Έτσι πήραν τα παιδιά και τα πήγαν να κοιμηθούν σε ένα δωμάτιο, όπου κοιμόταν σε ένα κρεβάτι και οι εφτά κορούλες του ανθρωποφάγου. Τα κοριτσάκια είχαν τις ίδιες ηλικίες με τα επτά αδέρφια. Από εμφάνιση ήταν όλες τους πολύ άσχημες είχαν όμως μία χρυσή κορόνα στο κεφάλι τους. Ο Κοντορεβιθούλης που τα είχε προσέξει όλα αυτά, κατέβηκε σιγά σιγά από το κρεβάτι, έβγαλε τα σκουφιά του ύπνου από το κεφάλι του και από τα αδέρφια του και τα έβαλε στο κεφάλι των κοριτσιών του ανθρωποφάγου ενώ στο δικό του κεφάλι και στα κεφάλια των αδερφών του έβαλε τις κορόνες.
Ο ανθρωποφάγος ήπιε πολύ κρασί και τότε του ήρθε πάλι η όρεξη να σκοτώσει τα παιδιά. Πήρε το μαχαίρι του και πήγε σιγά σιγά στο δωμάτιο όπου κοιμόταν για να τα σφάξει. Στο δωμάτιο όμως ήταν πολύ σκοτεινά και ο ανθρωποφάγος πήγαινε ψηλαφιστά μέχρι που έπιασε το κρεβάτι. Τότε άρχισε να πιάνει τα κεφάλια των παιδιών και όταν έπιασε τις κορόνες είπε: «Όπα αυτές είναι οι κόρες σου, παραλίγο θα έκανες μεγάλο κακό μέσα στη μέθη σου!»
Ψηλαφώντας πήγε στο άλλο κρεβάτι όπου και έσφαξε την μία μετά την άλλη της κόρες του. Ευχαριστημένος αφού πίστεψε ότι σκότωσε τον κοντορεβιθούλη και τα αδέρφια ξάπλωσε και κοιμήθηκε. Όταν άκουσε ο Κοντορεβιθούλης το ροχαλητό του ανθρωποφάγου, ξύπνησε τα αδέρφια του και περπατώντας όλοι στις μύτες των ποδιών τους βγήκαν από το σπίτι και απομακρύνθηκαν. Ωστόσο όσο και αν βιαζόταν δεν ήξεραν προς τα που να πάνε και έτσι τριγυρνούσαν άσκοπα μέσα στο δάσος γεμάτα από φόβο.
Όταν ξημέρωσε ο ανθρωποφάγος είπε στη γυναίκα του: «πήγαινε να ετοιμάσεις τα χθεσινά τα καβούρια!» Αυτό που κατάλαβε ήταν ότι θα έπρεπε να ξυπνήσει τα παιδιά και πήγε στο δωμάτιο. Όταν είδε τι είχε γίνει το προηγούμενο βράδυ δεν άντεξε στο τρομερό θέαμα και έπεσε κάτω λιπόθυμη. Αφού λοιπόν δεν επέστρεφε, ο ανθρωποφάγος παραξενεύτηκε και πήγε να δει τι είχε συμβεί. Ο θύμος που τον έπιασε ήταν απερίγραπτος. Γρήγορα έβαλε τις «επτά-το-μίλι» μπότες που είχε. Τις μπότες αυτές τις έλεγαν έτσι, γιατί όποιος έκανε επτά βήματα με τις μπότες αυτές είχε διανύσει ένα μίλι. Δεν πέρασε πολύ ώρα και τα αδέρφια τον είδαν να πηδάει πάνω από πεδιάδες και βουνά και άρχισαν να ανησυχούν ότι από στιγμή σε στιγμή θα τους εντόπιζε. Ωστόσο ο Κοντορεβιθούλης κρύφτηκε μαζί τους στο κοίλωμα ενός βράχου. Όταν ο ανθρωποφάγος έφτασε σε αυτόν τον βράχο κάθισε πάνω του για ξαποστάσει καθώς είχε κουραστεί. Μετά από λίγο αποκοιμήθηκε και άρχισε να ροχαλίζει και να ξεφυσάει σα να ήταν μπόρα και καταιγίδα. Μόλις ο Κοντορεβιθούλης βεβαιώθηκε ότι ο ανθρωποφάγος είχε αποκοιμηθεί, ξετρύπωσε σα να ήταν ποντικάκι και του έβγαλε τις «επτά-το-μίλι» μπότες και τις φόρεσε ο ίδιος.


Ευτυχώς οι μπότες αυτές είχαν την ιδιότητα να προσαρμόζονται ακριβώς σε κάθε όποιο πόδι τις φορούσε. Μετά έπιασε με το κάθε χέρι του ένα από τα αδέρφια του, και αυτά με την σειρά τους με το άλλο χέρι έναν άλλο αδερφό τους. Έτσι μην τους είδατε μην τους ακούσατε με τις μαγικές μπότες έφτασαν σχεδόν αμέσως στο σπίτι τους. Εκεί τους καλοδέχτηκαν οι γονείς τους. Τότε ο Κοντορεβιθούλης συμβούλεψε τους γονείς του να προσέχουν τα αδέρφια του καθώς αυτός θα έφευγε και με την βοήθεια από τις μαγικές μπότες θα ξεκινούσε να βρει την τύχη του. Δεν πρόλαβε να το πει και είχε βρεθεί είδη πάνω σε ένα βουνό και την επόμενη στιγμή είχε εξαφανιστεί τελείως. Πράγματι ο Κοντορεβιθούλης έκανε την τύχη του με τις μπότες. Ταξίδεψε και έφτασε σε μακρινά μέρη, υπηρέτησε πολλούς αφεντάδες και κάθε φορά που δεν του άρεσε κάπου πεταγόταν και προχωρούσε στον επόμενο προορισμό του. Κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να τον ακολουθήσει ούτε με τα πόδια ούτε με το άλογο και οι περιπέτειες του που έζησε με τις μπότες είναι τόσες πολλές που κανείς δεν μπορεί να τις περιγράψει.

-----------
Το παραμύθι του Κοντορεβιθούλη αποτελεί παραδοσιακό παραμύθι της κεντρικής Ευρώπης και έχει καταγραφεί για πρώτη φορά στη συλλογή παραμυθιών του Charles Perrault. Σε αντίθεση με άλλα παραμύθια αυτής της συλλογής, όπως η Κοκκινοσκουφίτσα ή ο Παπουτσωμένος γάτος, ο Κοντορεβιθούλης δεν είχε συμπεριληφθεί στις συλλογές των αδερφών Grimm. Το κείμενο σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί μετάφραση της απόδοσης του παραμυθιού από τον Ludwig Bechstein.
Η ονομασία κοντορεβιθούλης αποτελεί ελληνική παραλλαγή του τίτλου, καθώς οι ξένοι τίτλοι “Le Petit Poucet” (γαλλικά) και “Der kleine Däumling” (γερμανικά) σημαίνουν σε πιστή μετάφραση ο μικρός αντιχειράκος. Αντίστοιχα ο ήρωας του παραμυθιού στη γαλλική και γερμανική εκδοχή του παραμυθιού όταν γεννήθηκε δεν ήταν μεγαλύτερος από έναν αντίχειρα.

Σχετικά άρθρα

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Η Σοφία Αδαμίδου μιλάει στο Timelink για το νέο της θεατρικό έργο “Aφήστε μου την Άνοιξη” που κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική

Το νέο έργο της Σοφίας Αδαμίδου, εμπνευσμένο από ματαιωμένους, αλλά και μάταιους έρωτες, αποτελεί ένα αιχμηρό κοινωνικό σχόλιο για τις προκαταλήψεις, τις κοινωνικές συμβάσεις και τις δεσποτικές αντιλήψεις που συχνά επιβάλλονται στο οικογενειακό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, μέσα από τις έντονες ερωτικές στιγμές και τα απόλυτα συναισθήματα, ...

Διαβάστε περισσότερα

Το εκπληκτικό noir μυθιστόρημα «Καταδίωξη στη Βενετία» της Πατρίσια Χάισμιθ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ψυχολογικά θρίλερ της Πατρίσια Χάισμιθ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας με νέο εξώφυλλο, σε αναθεωρημένη μετάφραση του Βασίλη Πουλάκου. Η Πατρίσια Χάισμιθ θεωρείται η σημαντικότερη συγγραφέας noir μυθιστορημάτων, ενώ ο Γκράχαμ Γκριν την είχε αποκαλέσει ποιήτρια όχι του φόβου, αλλά ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Ανδρομάχη Μπούνα μιλάει για την "Κερασοβίτισσα νύφη" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

Από τις εκδόσεις Δωδώνη κυκλοφορεί η "Κερασοβίτισσα νύφη".Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο για τους λαογράφους ,τους ανθρωπολόγους και για όλους εκείνους που αγαπούν την παράδοση. «Εγώ με τον άνδρα μου κλέφτηκα, και όταν έφυγα έγραψα γράμμα της μαμάς μου, και μου απάντησε "κορίτσι μου, τον πήρες ...

Διαβάστε περισσότερα

Από την Κάπα εκδοτική κυκλοφορεί το νέο έργο του Γιωργή Τσουρή με τίτλο «170 τετραγωνικά»

Το έργο "170 τετραγωνικά" του Γιωργή Τσουρή, με άξονα το εδώ και το τώρα της Ελλάδας, ξεδιπλώνει μια ιστορία με πολύ αγωνία, χιούμορ και σκληρό ρεαλισμό, που καταλύει επί σκοπού τις διακριτές γραμμές ανάμεσα σε δράμα και κωμωδία. Μια τραγωδία "για όλη την οικογένεια", με πρόσωπα ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Μαρία Αθανασοπούλου μιλάει στο «Timelink» για τη νέα της ποιητική συλλογή με τίτλο «Έτσι όπως έρχονται» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Η γλώσσα της αλήθειας είναι απλή, κατανοητή, σαφέστατη. Έτσι και η γραφή της Μαρίας Αθνασοπούλου. Διαβάζοντας τη νέα της ποιητική συλλογή με τίτλο "Έτσι,όπως έρχονται.."αισθάνεσαι πως ζωγραφίζει με τον λόγο της αναλαμπές …σκέψεις, με τον μοναδικό τρόπο που εκείνη γνωρίζει και ο αναγνώστης νιώθει βαθιά μέσα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο μετρ και η Μαργαρίτα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας, σε νέα μετάφραση από τα ρωσικά της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου, ένα εμβληματικό έργο που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970, καθιστώντας τον Μπουλγκάκοφ ισάξιο των μεγάλων κλασικών Ντοστογέφσκι, Γκόγκολ, Τολστόι και Τσέχοφ. "Ο μετρ και η Μαργαρίτα" αποτελεί αναμφίβολα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η Δίκη του Σωκράτη» κυκλοφορεί στη σειρά "Φάροι Ιδεών" των εκδόσεων Μίνωας

«ἀδικεῖ Σωκράτης, οὓς μὲν ἡ πόλις νομίζει θεοὺς οὐ νομίζων, ἕτερα δὲ δαιμόνια καινὰ εἰσηγούμενος· ἀδικεῖ δὲ καὶ τοὺς νέους διαφθείρων. Τίμημα θάνατος Αιώνες μετά τον θάνατο του Σωκράτη η κληρονομιά του αλλά και η συνεισφορά του στις αξίες του πολιτισμού μας είναι πιο επίκαιρες από ...

Διαβάστε περισσότερα

Το «Μυστικό του νυχτερινού τρένου» της Sylvia Bishop κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Μετά το επιτυχημένο βιβλίο «Ο Ελέφαντας της Έρικας», η Sylvia Bishop επιστρέφει με το «Μυστικό του νυχτερινού τρένου».Μια παιδική ιστορία μυστηρίου που  όπως έγραψε o Guardian, έχει την προοπτική να γίνει κλασικό παιδικό βιβλίο! Η συγγραφέας δημιούργησε μια συναρπαστική ιστορία με πρωταγωνίστρια μια δυναμική ηρωίδα.Από τη στιγμή ...

Διαβάστε περισσότερα

H «Όλγα» του Μπέρνχαρντ Σλινκ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική

Μια υπέροχη ιστορία αγάπης από τον Μπέρνχαρντ Σλινκ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.Ο συγγραφέας δημιούργησε μια "γυναίκα πρότυπο" μέσα από μια υπέροχη γραφή. «Ο Σλινκ εξιστορεί τη ζωή μιας γυναίκας που χάνει τα πάντα, αλλά δεν απογοητεύεται, παραμένει ανοιχτόμυαλη και προσιτή. Μια δυνατή γυναικεία φιγούρα με ...

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αιώρα το σπουδαίο μυθιστόρημα " Η σιωπή των κοριτσιών " της βραβευμένης με Booker Πατ Μπάρκερ

Από τις εκδόσεις Αιώρα κυκλοφορεί το συγκλονιστικό και πρωτότυπο βιβλίο "Η σιωπή των κοριτσιών". O Guardian το χαρακτήρισε ως ένα "σπουδαίο, δυνατό, αξέχαστο βιβλίο, που μας καλεί να ρίξουμε μια διαφορετική ματιά όχι μόνο στην Ιλιάδα αλλά και στον τρόπο που αφηγούμαστε ιστορίες για το παρελθόν ...

Διαβάστε περισσότερα

Oι Εκδόσεις Ψυχογιός έκλεισαν "40 χρόνια" και το γιόρτασαν!

Οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ φέτος συμπλήρωσαν 40 χρόνια δραστηριότητας στον χώρο του βιβλίου και διοργάνωσαν μία συγκινητική και λαμπερή βραδιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι συνεργάτες του εκδοτικού οίκου είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον χρόνο και να θυμηθούν ή να γνωρίσουν σημαντικούς σταθμούς από ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ο βιβλιοπώλης του Σελινούντα" του Ρομπέρτο Βεκιόνι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική

…] υπάρχουν ιδέες, λησμονημένες στο πέρασμα του χρόνου, που καταφέρνουν κι επιζούν· πως υπάρχουν ιστορίες αλληλένδετες που φτάνουν ως εμάς, που είμαστε μονάχα η τελευταία τους σελίδα· πως υπάρχει το «πριν» και το «κατά τη διάρκεια», και πως εντέλει στην ανθρώπινη ψυχή θέση διεκδικούν ένας ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ένοχη μητέρα του Πιερ-Ωγκυστέν Καρόν ντε Μπωμαρσαί κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

Από τις εκδόσεις Δωδώνη κυκλοφορεί «Η ένοχη μητέρα» σε εξαιρετική μετάφραση του Γιάννη Θηβαίου.Το έργο αυτό του Μπωμαρσαί υπήρξε το κύκνειο άσμα αφού έτσι ολοκληρώνεται η τριλογία του Φίγκαρο. Λίγα λόγια για το έργο: Το έργο «Η Ένοχη Μητέρα» αποτελεί το τρίτο μέρος της τριλογίας του ...

Διαβάστε περισσότερα

«Αυτός που λέει ναι -Αυτός που λέει όχι» του Μπέρτολχ Μπρεχτ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη

Στη σειρά Θέατρο για παιδιά & εφήβους των εκδόσεων Δωδώνη κυκλοφορεί το διδαχτικό έργο του Μπέρτολχ Μπρεχτ : «Αυτός που λέει ναι.Αυτός που λέει όχι». Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον έργο που απευθύνεται σε παιδιά που πάνε σχολείο και έχει σκοπό να τους μάθει πότε πρέπει στη ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η Επιστροφή» του Έρμαν Έσσε κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κριτική

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Έρμαν Έσσε (1947) γράφει το 1909 την «Επιστροφή». Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο που διαπραγματεύεται το θέμα της επιστροφής ενός άντρα  στη γενέτειρα του μετά από μια περιπλάνηση.Η «επιστροφή» διαδραματίζεται στο Καλβ της Βυρτεμβέργης ,την ιδιαίτερη πατρίδα του. Βασικό θέμα του έργου ...

Διαβάστε περισσότερα

«Λάσσυ» του Ανδρέα Φλουράκη-Κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική

Ένα ιδιαίτερο έργο με πολύ χιούμορ, μουσική από τη δεκαετια του 1980 και ένα παντοδύναμο σύστημα που γνωρίζει τα πάντα για το θύμα της απαγωγής. Στο νέο θεατρικό έργο του Ανδρέα Φλουράκη πρωταγωνιστές είναι δύο νέοι άνθρωποι. Ο άντρας ζητά από τη γυναίκα να παραδοθεί .… ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η Μυστική Ζωή των Μεγάλων Ζωγράφων» της Ελίζαμπεθ Λάντεϊ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα

Οι εκδόσεις Αιώρα μας προσφέρουν ένα υπέροχο από όλες τις πλευρές βιβλίο …όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει. "Η Μυστική Ζωή των Μεγάλων Ζωγράφων" παρουσιάζει άγνωστες λεπτομέρειες της ζωής των μεγάλων ζωγράφων. Περισσότερες από 40 προσωπικότητες της παγκόσμιας ζωγραφικής παρελαύνουν από τις μαγικές σελίδες, με πλούσια βιογραφικά στοιχεία ...

Διαβάστε περισσότερα

Η βραβευμένη συγγραφέας Δελίνα Βασιλειάδη μιλά στο «Timelink» για το νέο της θεατρικό έργο με τίτλο «Το παιχνίδι της Αλίκης»

Η Δελίνα Βασιλειάδη είναι μια μοναδική καλλιτέχνης.Έχει αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην τέχνη, τη ζωγραφική, το θέατρο και τη μεγάλη της αγάπη, τη συγγραφή. Μας παρουσιάζει το νέο της βραβευμένο θεατρικό έργο με τίτλο «Το παιχνίδι της Αλίκης» που κυκλοφορεί από την Κάπα εκδοτική. -Πώς γεννήθηκε η ιδέα για ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο κύκλος του έρωτα» του Άρθουρ Σνίτσλερ κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Η Κάπα Εκδοτική μας εκπλήσσει ευχάριστα με κάθε νέα της έκδοση αφού πρόκειται για βιβλία με εξαιρετικές επιμέλειες και πρωτοποριακά, καλαίσθητα εξώφυλλα. Εκδόσεις που αγαπούν και σέβονται το θέατρο και το κοινό του. Ο Θεόδωρος Κουλεδάκης μαζί με μια άξια ομάδα συνεργατών δημιούργησε έναν νέο εκδοτικό ...

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΤΡΟΜΕΡΟ ΔΙΔΥΜΟ 4» του ΤΖΟΡΙ ΤΖΟΝ και ΜΑΚ ΜΠΑΡΝΕΤ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Το τρομερό δίδυμο επιστρέφει για να διασκεδάσει τους φανατικούς αναγνώστες του. Στο τέταρτο βιβλίο της σειράς η μία πλάκα ακολουθεί την άλλη. Το γέλιο όπως πάντα άφθονο και οι περιπέτειες του Μάιλς και του Νάιλς απλά φανταστικές! Το φινάλε στις περιπέτειες του Μάιλς και του ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Γαλατάς» της Άννα Μπερνς που τιμήθηκε με το Βραβείο Booker 2018 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg

Από την αριστουργηματική σειρά "Aldina" των εκδόσεων Gutenberg κυκλοφορεί το βραβευμένο βιβλίο της Άννα Μπερνς με τίτλο "Ο Γαλατάς". Το έργο της απέσπασε το Βραβείο Booker 2018 και χαρακτηρίστηκε "ασυνήθιστο και απαιτητικό". Όπως ανέφερε η κριτική επιτροπή πρόκειται για ένα βιβλίο που "κανείς μας δεν έχει ...

Διαβάστε περισσότερα

«BRAIN RULES» για να παραμείνετε για πάντα δυνατοί και ακμαίοι του Τζον Μεντίνα

Το νέο βιβλίο του Τζο Μεντίνα θα βοηθήσει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και όχι μόνο να βρουν λύσεις για να παραμείνει "ισορροπημένος"ο εγκέφαλος τους. Άλλωστε δεν είναι εύκολο για κανέναν να απομνημονεύει σε καθημερινή βάση τετραψήφιους αριθμούς για το ΑΤΜ στην τράπεζα, το pin ...

Διαβάστε περισσότερα

"Καλιγούλας"-Ο καταραμένος αυτοκράτορας του Σάιμον Τέρνι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί ένα συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστρόρημα για τη ζωή του αυτοκράτορα της Ρώμης "Καλιγούλα".Την αφήγηση κάνει η Λιβίλλα, η μικρότερη αδερφή και έμπιστη του Καλιγούλα. Πώς ο ήρεμος και τρυφερός αδερφός της έγινε ο πιο δυνατός άνθρωπος στη γη. Και πώς, με ψέματα, ...

Διαβάστε περισσότερα